Una dintre activitățile care îmi aduc cele mai mari satisfacții este să le redau bucureștenilor locurile de parcare ocupate cu japca de nesimțiții care consideră că le-au moștenit de la distinsele lor mame.
Nu știu cum se prezintă situația în restul țării sau pe meleaguri unde apa caldă e fierbinte, dar în București există o grămadă de cetățeni care consideră că au în proprietate locuri de parcare doar pentru că acolo obișnuiesc ei să parcheze.
Vă e cunoscută replica: „aici parchez de 20 de ani și vii tu să-mi iei locul?”. Și mie. Dar să știți că perioada de timp, fie ea și de câteva decenii, nu conferă drept de proprietate asupra locului de parcare. Nu zic eu asta, ci legea.
Ei bine, cetățenii ăștia apropitari de locuri de parcare se împart în două categorii:
– Prima. Cei degrabă ridicători de ștergătoare;
– A doua. Cei care-și protejează „proprietatea”.
Cu prima categorie n-am ce să fac, pot doar să-mi las ștergătoarele jos, când le găsesc ridicate, și să-mi văd de drum. N-am nici timp, nici chef să fac anchetă, să văd cine parchează acolo ca să pot întreprinde ceva.
Dar pe cei din a doua categorie îi ard pe oriunde îi găsesc. Ăștia sunt ăia care-și protejează locurile de parcare, „proprietate personală”, punând pe ele tot felul de chestii care să-i descurajeze pe alții să parcheze.
Cel mai des întâlnite sunt vestitele bidoane de 5 litri, pline cu apă. E plin Bucureștiul de locuri de parcare pe care tronează bidoane de apă. În funcție de ingeniozitatea fiecărui proprietar și de materia primă de care dispune, mai poți să găsești navete de bere, sau anvelope vechi, sau suporturi de brad, sau ce mai găsesc ei prin beci.
Toate, repet, sunt lăsate strategic pe locurile de parcare, cu scopul să nu cumva să parcheze veneticii care nu știu că alea sunt locuri moștenite din moși strămoși, de pe vremea dacilor liberi.
Ei bine, de fiecare dată când găsesc așa ceva, opresc mașina și curăț locul respectiv de „gunoaie”. Pur și simplu iau bidoanele de apă, sau navetele de bere, sau anvelopele vechi sau ce mai lasă ăia pe-acolo și le arunc la gunoi.
Moment în care se cheamă că am redat în folosința locuitorilor capitalei locuri de parcare perfect funcționale.
Pe vremea când mă plimbam și câte 16 kilometri pe zi, aveam pe traseu câțiva „clienți” cărora le făceam asta efectiv în fiecare zi. Treceam, găseam locurile „protejate”, luam obiectele care asigurau „protecția” și le aruncam la gunoi. Simplu, frumos, elegant.
Acum nu mă mai plimb pe jos, dar când de fiecare dată când am de ajuns pe undeva cu mașina este imposibil să nu găsesc locuri din astea „moștenite” din tată-n fiu. Opresc, iau bidonul de cinci litri (sau ce-o fi acolo), îl pun în portbagaj și-am plecat. Mai opresc o dată să-l arunc la gunoi.
Sunt un om rău, lipsit de suflet, este?
Colegii care locuiți prin alte țări, la voi tot așa își protejează oamenii locurile de parcare pentru care nu au niciun drept? Nu de alta, dar jur că nu rețin să mai fi văzut pe altundeva, în afară de România, bidoane de apă pe locurile de parcare.
Atenție! Ca să n-avem vorbe la proces, vorbim despre locuri de parcare de pe carosabil, adică de pe stradă, despre locuri care sunt pe domeniul oublic și nu sunt plătite la primărie. Vorbim despre locuri de parcare pe care ar avea dreptul să parcheze ORICINE, doar că nu prea ai cum, pentru că de fiecare dată apare câte unul care-ți explică urlând că lui i-a luat mă-sa parcare.
P.S. Nu înțeleg de ce nu se fac cu plată toate locurile de parcare din București. Bă, dar TOATE. Evident, cu posibilitate de abonament și cu tarife diferențiate pe zone, dar să fie TOATE cu plată. Să vezi atunci cum or să dispară toți ăștia care se cred proprietari.
sursa foto: freepik.com
Acu am auzit de la tine de povestea asta cu bidoane. La Timișoara nu există așa obiceiuri. Adevărat că o parte din oraș are de plătit o taxă de parcare, pe zone, care nu îți garantează nimic. Adică atât cauți până găsești un loc de parcare liber. Da’ onor primăria încasează bani.
Comentariu beton!25
Extraordinar, la Timișoara, Cluj, Oradea, ăștia elitiști.
Ba există și în Timișoara astfel de mizerii cu lăzi de bere puse.
Le-am văzut pe viu, și nu numai odată. Zeilor!
Comentariu beton!11
@Filip
Comentariul tău emană bunătate și o bună înțelegere a fenomenului.
Mă scuzaț’ de lipsa de informare.
Grijă să nu te muști de limbă. Pericol de moarte.
Comentariu beton!18
Ha, excelentă metodă. Aș vrea să le văd mutrele când vin și nu-și mai găsesc acareturile. Oare câte bidoane de 5l poate să aibă un dac verde? 🙄
Altminteri, la mine-n târg n-am auzit / văzut niciodată să se întâmple așa ceva, dar nu pot exclude posibilitatea, nu toți emigranții sunt prieteni cu civilizația și bunul simț. Tot ce sper este ca, dacă se întâmplă, să li se dea o amendă să crape sufletu-n ei. Șansele să recidiveze ar fi considerabil reduse.
Comentariu beton!17
Cate bidoane au? Acum nu se mai indura sa le lase-n drum, ca au SGR si se gasesc imediat amatori sa le ia.
Eu doar sper ca apa din ele e folosita eco, adica inainte de-a le arunca la gunoi, o pui la radacina unui copac.
Io-s setata rau pe economisirea apei, ca la noi e o problema mare cu seceta. Si din ce-am mai vazut si eu, toate bidoanele din drum aveau apa in ele, ca altfel le ia vantul.
Eu chiar am avut de tras cu nesimtitii astia, mi-au aruncat pe parbriz oua, felii de dovleac sau mi-au pus bilet de amenintare. Doar pe masina mea, pe-a omului n-au indraznit. Nu stiu sigur cine-i, dar banuim pe unul in care s-a-nfipt oliac’ mai tare barbatu-meu.
Comentariu beton!12
@moatza: bidoanele de 5l nu sunt acceptate în programul SGR. 🙁
Comentariu beton!12
NU am aceasta problema prin Cluj asa ca nu pot comenta. In Cluj problema este ca nu sut locuri de parcare. Primaria desfinteaza parcari intr-o veselie fara a oferi nimic in loc, a trasat locuri cu plata (din cele numerotate si cu abonament) cam peste tot pe unde era posibil si autorizeaza noi si noi constructii fara locuri de parcare suficiente. Distractie si nervi garantati.
Sistemul pe care il avem noi de locuri de parcare platite toata ziua este stupid. Practic, daca mergi in timpul zilei undeva prin cartiere ai mari sanse sa nu ai unde parca din cauza ca toate locurile sunt din cele platite si numerotate. Sistemul italian cu alb, albastru si galben ( parca astea sunt culorile) imi pare mult mai bun. Alb este gratis, albastru cu plata, galben rezidenti. In felul asta nimeni nu se face proprietar pe un loc de parcare dar macar poti parca daca ai undeva de mers.
Comentariu beton!12
@Răzvan: la ce vă trebuie parcare, doară mereți cu metrou’. 🤣🤣🤣
Comentariu beton!32
@John Temple – am leșinat =))))))))=)))
Suflet hain. Sa arunci bidoane. Tztztz
La noi e asa de mare multimea locurilor platite, incit na, e greu de spus. Parcarile din fata casei e usurel spre logic ce e cu ele. In jurul scolilor si stadionului (aia nu pricep, ca acolo e o parcare mare cit trei zile de post, nu una), la meci nu ai unde parca pt ca, chiar daca o fi vreun locsor, apare de dupa perdele vreo babornita care isi revarsa acreala si zice: nunu (in cazul scolii e mai neplacut si inca si mai neplacut e ca la inceput de an scolar apar din senin politisti care dau amenzi pt parcare nepermisa).
Adica nu, nu vad bidoane.
Cred ca ai venit tu si le-ai aruncat deja pe toate.
In sectorul 3, pe strazile unde sunt case, e la fix ca la tine, in sectorul 1. Dar mi-ai dat o idee cu luatul bidonului de apa – ce, nu au si copacii din apropiere nevoie de apa?
La un moment dat m-au relocat cei de la firmă pentru trei luni în Franța. Undeva prin Paris, mai exact. Aveam de ales: cazare mai la periferie și naveta lungă sau cazare mai aproape și naveta mai scurtă. Am ales a doua variantă, că pe hartă distanța între hotel (mă rog, pensiune) și sediul în care urma să-mi desfășor activitatea era mai mică. Evident c-am primit bani de mașină și benzină, totul era de vis. Doar că la fața locului visul a devenit coșmar: toate, dar absolut TOATE locurile de parcare din jurul hotelului erau cu plată. Mai mult, aveam să aflu că aproape toate erau parcări rezidențiale cu plată. Dar, ca să-mi cazez tărăboanța undeva, trebuia să am noroc cu carul. Din fericire cei de la hotel aveau parcare subterană, evident, pe bani. Dacă-mi amintesc bine era 15 euro pe zi. Cum stăteam 3 luni, erau dispuși să îmi facă o reducere de 50%. Aveam posibilitatea să fac cheltuieli cu parcarea, dar nici chiar așa. Sună la firmă, explică situația, cere suplimentare de buget. Mi s-a spus că îmi decontează 50% din cheltuielile cu parcarea zilnică. “Ți-am zis că e posibil să ieși mai bine dacă găsești ceva mai la periferie? Ți-am zis!”. Norocul meu a fost că la sediul unde mergeam aveau parcări supraterane căcălău și acolo nu mai plăteam parcarea, altfel ar fi fost crunt.
Aici, unul dintre motivele mutării la casă a fost faptul că plec fără să am grija locului de parcare. O singură dată l-am găsit pe unul parcat în poartă.
Comentariu beton!12
Era aşa complicat să fi lăsat maşina parcată la firmă şi să faci drumul zilnic dus-întors pe jos sau cu ceva transport în comun?
Da, regulamentul parcării de la firmă prevedea că orice vehicul care nu aparține firmei nu poate fi lăsat peste noapte în parcare. Excepția o făceau cei ce lucrau peste noapte, și nu mă încadram. În plus, accesul era pe baza cardului, se știa cine a intrat, când a intrat și a ieșit.
Daca ai fi folosit transportul in comun, firma ar fi fost obligata sa-ti ramburseze 50% din abonament. Sigur ai fi iesit mai ieftin! Primarita socialista a Parisului face totul ca masinile sa nu mai circule prin oras, ca dé, poluare mare. Nu vrea insa nici trotinete electrice…
Firma mi-ar fi decontat 100% transportul în comun dacă aș fi ales de la început asta. Când am plecat, contractul cu firma de închirieri mașini fusese deja semnat pe trei luni. Chiar și parcarea mi-ar fi decontat-o complet, dar nu la 15 Euro zilnic.
io știu că am o minte cam încîlcită, da’ vă zic și vouă imaginea; Ăvengeă dă București: Cheptăn Parching! dacă-ți prinzi prosopul roz pe umeri și tragi șlipii corai peste pantaloni, jur că nu se atinge nimeni de tine!
Comentariu beton!69
Am vizualizat imaginea. :))))))))))0
Tocmai am citit acum cateva zile ca anul trecut s-au confiscat mai mult de 4000 de borne /semne care interzic parcarea pe locuri care ai voie sa parchezi. Ce fel de borne /semne? Cand se fac anumite lucrari si ai nevoie de parcare, faci o cerere la primarie si poti sa pui semnul cu nu parcati in perioada cutare si cutare. Numai ca sunt si ilegale. Ca politia poate sa verifice la primarie daca sunt false sau nu. Plus ca sunt camere de vedere peste tot si mai si pot sa dea si amenda celor care isi marcheaza locul cum vrea ei.
Procedezi foarte bine, tine-o tot asa! 😊
Nu sunt bidoane la noi. Probabil fiindcă un bidon este 50 de bani și bănățeanul e econom. La Reșița și Caransebeș se folosesc cărămizi, țevi ruginite și am văzut chiar un rezervor de budă dezafectat.
Nu e niciun 50 bani bidonul de 5 l, ala nu se incadreaza la SGR ca nu incape in aparat! Eu stiu oameni care nu muta masina cu saptamanile sa nu piarda locul de sub geam. In caz de stejar extrema urgenta , concediu sau daca are de carat ceva!
Scuze. Eu n-am bidoane de 5 l, ma multumesc cu alea mai mici
Sector 6, zonă de case, o singură casă compensează pentru 2 străzi. Are 4 bidoane întinse pe toată lungimea gardului său.
Imaginează-ți ce mișto ar fi să treci razant cu mașina și să i le dărâmi pe toate, așa, ca pe popice…
Și de ce nu le ia nimeni?
În sectorul 1, am un vecin, care blochează locul de parcare ( În fața unei curți, care nu este a lui), pe domeniul public, cu 2 jumătăți de borduri.
Sunt la vreo 25-30kg, de abia le târește.
Lui ăsta ce îi faci?
Parcarea de reședință o am la o oarecare distanță de bloc 🤭 da, merg pe jos de acasă până la mașină câteva sute de metri și din 20 de locuri două sunt libere de ani buni pentru că nu își pot vedea mașinile din balcon 🤦 așa că parchează pe unde apucă gratis sau cu amendă ceea ce pentru mine e de noaptea minții. Plantația la care dau cu sapa este într-o casă foarte mișto în sectorul 2, nu-i săptămână în care să nu se proptească vreunul în poartă că are treabă 5 minute, normal că apare după ore, că e spațiu public, nu, calea de acces trebuie lăsată liberă da’ dacu’ verde mucegai nu știe. Am așteptat o oră într-o seară ca să pot scoate mașina să plec acasă, omu’ zice: abia am venit de la serviciu și n-am chef, după ce am chemat poliția a venit plin de spume că el e obosit, noi restul nu . La mama, care locuiește la tine în zonă m-a luat la rost un vecin nou că parchez pe „locul” lui, îți închipui că l-am porcăit puțin, curtea este pe colț cu laturile de 20 m, băi, doar în poartă mai era un loc și acolo era locul omului. Acum nu mai găsesc poarta ocupată.
Și asta și multe altele sunt despre educație primară, bun simț nativ far neah, ce mișto e să fii nesimțit.
In Oradea se blocheaza locul cu a doua sau a treia masina din dotare. Peste zi sunt tot atatea masini in parcari cate sunt si noaptea.
Metoda asta o mai aplic și eu când aștept musafiri: scot mașinile din curte și le parchez la gard.
Mă amuză un pic faptul că am vecini cu mașini de peste 100 de mii de euro care le parchează afară. La banii ăia nu au mai avut 500 de euro pentru o automatizare de poartă?
Păi domule Vasilescu, aici treaba e clară, doar că politicienii noștri nu vor să o rezolve pentru că…voturi.
1.Daca ai mașină, atunci ea trebuie să șada undeva pe Terra, și aici sunt 2 situații:
a. E parcata pe un teren privat(propriu ,inchiriat, nu contează), caz în care ura și la gară
b.E parcată pe domeniul public(parcare publică, parking, trotuar, etc)-caz în care fiecare are dreptul să parcheze dar și obligația de a plăti(asta cu parcările primăriei date pe bani de semințe și moștenite din tata în fiu trebuie urgent eliminată, ca de aia e domeniu public, nu să îl faci tu primărie privat)
Cum se rezolvă treaba asta?
Simplu, pe lângă impozitul pe mașină plătești tu frumos o taxă pe ocuparea domeniului public(dacă nu demonstrezi că ai teren/garaj privat unde poți parcă fumegatoarea).
Fiecare mașină care are plătită ocuparea domeniului public poate parca oriunde pe domeniul public până la ora 16(doar locuri amenajate și marcate, inclusiv parcările celor care cred ca le-au moștenit de la străbunii daci), și după ora 16 oriunde în zonă de domiciliu(marcată prin culoarea distinctă pe fiecare cartier/zonă și pe care o are ca și rovignetele de altă data lipită pe parbriz)
Și când zic ocuparea domeniului public ma gândesc asa de început minim 100 ron/lună-1200 ron/an, obligatoriu și necondiționat.
Parking-urile doar cu plată sau abonament de la 300 ron/lună
Și tot ce e parcat în zone neamenajate ridicat la sânge
Așa e că nu m-ați vota vreodată dacă aș face asta?
Vedeți de ce nu se poate nimic în Românica?
Comentariu beton!28
Te-aș vota cu ambele mâini.
E bine ce spui doar că pentru această taxă trebuie să-i asiguri totuşi un loc de parcare în zona lui rezidenţială, nu nepărat nominalizat. Dar dacă într-un bloc turn sînt 50 de maşini şi în jur nu e spaţiu deloc, cum faci tu, primărie care iei banii în acest scop?
Acum dezvoltatorii nu primesc autorizaţii decît dacă au teren să asigure parcări dar blocurile vechi, mai ales în zone centrale, nu mai au teren în jur deloc.
Dar ce faci cu una ca mine care nu are program fix 8/16?
@Cami de ce presupui ca trebuie sa fie asigurat „un loc de parcare în zona lui rezidenţială” ? Masina ocupa un loc indiferent unde e parcata – in zona rezidentiala sau in camp la 20 km de oras. Si desigur ar trebui platit pentru asta cand se cumpara masina. Eu as zice ca primaria sa cumpere si sa faca 10-20 parcari in afara Bucurestiului gratuite si sa fie un total maxim de parcari in oras, cu plata sau fara plata.
Si fix ala sa fie maximul de masini posibil de inmatriculat in oras. Nu poti sa cumperi masina daca nu ai loc de parcare. Pentru cele venite din afara orasului, desigur obligatoriu plata parcarii la ora, indiferent unde e parcata pe raza orasului. Cam asa e in Amsterdam (parcari cu pret redus la intrarea in oras) , Luxembourg (parcari gratuite in afara orasului).
In LX sunt cateva parcari mari gratuite in afara orasului si sunt linii de tren de acolo spre oras. Trenul e gratuit. Alternativ poti sa parchezi masina in oras dar e 2 EUR/ora min, 20 eur/8 ore (cu cat stai mai mult cu atat platesti mai mult/ora).
Legat de blocurile vechi care nu au locuri de parcare – asta inseamna ca locuitorii nu vor sa aiba locuri de parcare in zona. Desigur ca asta ar trebui reflectat in pret. E o fractura logica pe undeva daca se asteapta ca cineva sa le faca locuri de parcare in zona. Fie sunt dispusi sa plateasca 30.000 EUR (atat costa constructia unui loc de parcare subteran/etajat / masina), fie parcheaza masina in afara orasului fie aleg sa nu aiba masina.
Multi sunt fix ca in gluma aia cu politistii care incearca sa forteze cuburi prin triunghiuri. Nu e loc.
După ce te-au votat, vii cu o soluție de genul ăsta și apoi, până la mandatul următor, oamenii au timp să vadă dacă este mai bine sau mai rău. În principiu, dacă soluția este benefică pentru mai mulți cetățeni decât sistemul actual, te vor vota și la următoarele alegeri.
Eu beneficiez de loc de parcare plătit și, cu toate acestea, înțeleg că o schimbare ca cea propusă de tine ar aduce mai multe avantaje. Da, acum am loc de parcare lângă bloc, dar când am treabă în alte părți, sistemul acesta de rezervare lucrează exact împotriva mea. Nu găsesc loc, nici chiar cu plată, pentru că sunt alții cu locuri rezervate, ca mine.
Eu aș simplifica soluția. Aș zona orașul la nivel de străzi/cartiere. Tot orașul parcare publică, cu plată, fără parcări de reședință, fără locuri concesionate. Riveranii pot beneficia de abonament pentru a parca cu preț redus în zona în care locuiesc. Evident, fără loc rezervat, fără blocator. În felul acesta vei beneficia de „parcare de reședință” în toată zona unde locuiești. Evident, în zone mai puțin aglomerate vei găsi loc liber mai aproape de locuință, în alte zone ceva mai departe. Când ai treabă în alte zone, plătești parcare cu ora. Simplu. Fără intervale orare.
Bineînțeles, poliția locală va trebui să iasă să perieze străzile. Ca la alba neagră: asta are (plătită parcare), asta n-are, asta e câștigătoare. Poftim, ați câștigat o amendă! Și din abonamentele/amenzile astea te apuci și asfaltezi/repari străzile (inclusiv din cartiere). Există premise bune ca oamenii să vadă că banii din abonamente/amenzi se întorc în comunitate și să te voteze și pentru următorul mandat.
Inainte sa se faca atatea chestii cu plata primaria trebuie sa se asigure de multe lucruri si sa amenajeze parcari, nu doar sa vina si sa traseze cu vopsea si apoi sa ia bani pe tot ce se poate, ca asta e tendinta generala, hai sa vedem de unde mai luam bani. In Ploiesti, unde nu este implementata faza cu parcari de resedinta ( inteleg ca noul primar are in plan dupa ce a murit un tip intr-o altercatie pentru un loc de parcare si o tipa a fost batuta pana la inconstienta de unul va parcheaza pe locul „mostenit”) sunt niste blocuri de smecheri prin centru care au parcari cu bariera pentru ei doar, fara a plati nimic la primarie, dar tolerati pentru ca sunt rude, prieteni cu vreun rahat de politician local.
@alexnicolae, există în București mai multe parcări modale, dar ce să vezi că sunt goale. Cea mai apropiată de mine este cea din Străulești/Bucureștii Noi și are fix în față stație de troleibuze și gură de metrou dar nu o folosește aproape nimeni, este un loc unde ai mașina protejată, păzită dar nu, alta este în capătul Pantelimonului la Cora, aceeași poveste. Unde locuiesc eu există o alveolă cu 20 locuri de parcare de reședință și încă una la liber, care crezi că este ocupată de Db, Gr, Il, If, Ph și ce s-o mai găsi sau mașini accidentate și abandonate?! E complicată treaba cu educația.
Ştiu că în Piatra Neamţ Pinalti a făcut acum 15-20 de ani o treabă bună: parcările rezidenţiale se plătesc dar sînt rezervate doar pentru intervelul orar 17-08, pe noapte. Între 08-17 ziua, poate parca oricine pe ele. Asta e foarte eficient în zonele centrale. Dar înainte de asta a făcut parcări. Sper că mai funcţionează sistemul.
Noi stăm la casă, până acum n-am avut probleme să ne blocheze cineva poarta, decât în caz de forță majoră
(lucrări, vecini cu nunți etc.), dar ne-am înțeles omenește.
În oraș, sunt 3 situații: parcări cu plată (prin SMS, în funcție de cât staționezi); parcări pentru rezidenți, cu licitație pe locuri, semnalizate corespunzător. Rezervarea este valabilă între orele 16 și 8, pentru a putea fi folosită în timpul zilei și de ceilalți care au treabă prin zonă, dacă locul este liber; și sunt și locuri nemarcate, în principiu disponibile pentru oricine, mai ales în preajma școlilor. Dacă ai noroc, găsești 😊
P.S. Locuiesc în Focșani.
Am avut de-a face cu astfel de cetățeni care considerau că este locul lor pentru că parchează acolo de 20 ani până să se îndure domnu Piedone să îmi aloce un loc de parcare. Am fost amenințată, hărțuită (venea omul după mine până la scara blocului, ne jignea de față cu copilul). Am mutat mașina o singură dată când eram însărcinată și a primat instinctul de autoconservare. Ulterior l-am înregistrat în timp ce mă amenința și i-am spus că dacă găsesc și o urma de praf pe mașina, îi fac reclamație la poliție. Am întrebat în stânga și în dreapta dar mi s-a spus la modul cel mai sincer că va primi maxim un avertisment. De când am loc plătit plus blocator de parcare plătit (pentru că cetățenii considerau că nu mor dacă aștept și eu niște minute până rezolvă și ei treaba la cabinetul medical din apropiere), am alte probleme. Am găsit blocat locul de parcare într-un mod ingenios fără număr de telefon lăsat in geam și când am sunat la poliția locală (după aprox 30 min) am fost certată de alți cetățeni care nu aveau nici o legatură (Chiar era necesar să sun la poliție? Nu puteam să parchez și eu în altă parte și să mut mașina mai târziu?) Deci frumos aici la noi în sectorul 5 care este.
Treaba asta cu parcarile mi se pare cea mai dureroasa in Bucuresti, motiv pentru care prefer sa las masina prin parcari de supermarket si sa merg pe jos o distanta mai mare până la punctul de interes.
Dacă îmi spui că și la mare aduni prosoapele lăsate de unii pentru a-și rezerva șezlongurile câte juma’ de zi, ești eroul meu!👏
Comentariu beton!13
Doar pe cele roz pudră
La noi nu e sistemul asta avansat cu bidoane. La mine la instituție e destul de greu cu parcarea, ca e o strada ingusta cu case. Un moșneag din zona, fără masina și fără vizitatori avea pretenția (perfect legitima) sa nu parcheze nimeni în fata porții lui si punea 2 pietroaie. Asta normal ca nu impiedica pe nimeni sa parcheze. Numai ca într o zi s a enervat moșu și a pictat cu o bidinea cu var parbrizul ghinionistului care parcase. Omul avea treaba la una din cele 6-7 instituții din zona. Normal ca ala a început sa facă scandal când și a găsit masina pictata. Sa vezi baba în spatele moșului cum aducea găleată cu apa și cârpă sa își curețe ala masina sa poată pleca 😂. Între timp moșul a murit 😈
La lege spune că nu se blochează căile de acces pentru că ambulanță sau pompieri, dar da pictarea parbrizului este vandalism. Asta este ca și cum v-ar bloca cineva ieșirea din apartament cu ce vrea el, că e spațiu public 😁
In Slobozia, Ialomita se aplica un sistem care mie mi se pare foarte bun. Marea majoritate a locurilor de parcare (in special cele de langa blocuri, cele de pe bulevarde fiind libere) sunt date in inchiriere proprietarilor de locuinte (maxim un loc per apartament) cu drept de folosinta exclusiva luni-vineri intre orele 17.00 – 08.00 iar in weekend nonstop. In restul timpului, poate parca oricine , oriunde.
De acord cu instituirea platii pentru TOATE locurile de parcare publice din Bucuresti si de oriunde, de fapt.
Nu in ultimul rand, as avea si o propunere pentru instituirea unui sistem de rotatie a abonamentelor de parcare pentru locuitorii unei zone, unde sunt locuri de parcare f limitate si numai unii reusesc sa faca un contract cu primaria de sector. Ex: sector 2, zona Piata Delfinului – sunt f putine locuri de parcare, imposibil sa aiba toata lumea un loc de parcare cu un cost rezonabil. Dar de ce numai unii sa aiba acest drept? Si eu locuiesc in zona de j’de mii de ani. Acum platesc un loc de parcare la Mega Mall, insa acolo ma costa zdravan. Cred ca ar fi mai civilizat ca anual, sa se schimbe posesorii de abonamente de locuri de parcare din spatele blocului. As vrea si eu sa pot parca langa bloc si sa nu mai car sacose de la naiba. Asta e, din cand in cand, pentru un an, sa pot sa am si eu dreptul sa am loc de parcare mai aproape de bloc. Si sa plateasca si altii la mall sau in alta parte, in parcarea facuta de primarie la 3 statii de piata Delfinului. Nu mai zic de cei care, isi misca masina o data pe luna, dar au loc de parcare in spatele blocului, pe abonamentul ala derizoriu de la primarie, ca nu-i chiar atat de mult 600 lei/an…
In orice caz, de acord cu ce spui, stiu povestea cu – eu parchez aici si e locul meu ca e casa mea langa (nu ma refer la blocarea intrarii in curtea casei). Dealtfel, am constatat ca de cand au bagat locuri de parcare platite in anumite zone, ce sa vezi, nu mai parcheaza omu’ in fata casei, se eforteaza sa-si bage masina in curte seara si s-o scoata dimineata, asa incat unii au eliberat locurile care altadata ar fi generat exact genul de gandire pe care ai mentionat-o.
Scurtă poveste:
Când am venit în București am închiriat doar garsoniera, nu și locul de parcare. Eu nu am nici carnet și nici mașină, iar ai mei vin la mine din an în Paște.
Cei care nu au loc (în special cei care vin în vizită) pot parca paralel cu zidul care delimitează proprietatea.
Sunt cam 3-4 spații de parcare (depinzând de lungimea vehiculelor). Vecinii din bloc au cășunat pe mașina lui taică-meu, de fiecare dată când se nimerea să fie ultima din rând spre ieșire și îi tot ridicau ștergătoarele. Doar lui. Dacă se nimerea alta în aceeași poziție îi durea undeva. Degeaba am explicat că ajunge să parcheze acolo fiindcă celelalte locuri de lângă zid sunt ocupate de personaje care nici nu locuiesc în bloc (veneau la liceul de alături). La un moment dat insinuau că nici gunoiul nu e ridicat din cauza mea, că nu arunc reciclabilele separat 🤣
Așa că într-un final mi-au sărit dracii și am închiriat și locul de parcare. Drăguții de vecini au început să îi plângă de milă celui care închiriase locul înainte 🙄 vizitatorii unora au îndrăznit să parcheze de câteva ori pe locul meu, dar s-au potolit după ce pac! îi dădeam la răsboiu’ cu fiecare ocazie (grupul de whatsapp al blocului). N-au decât să crape de invidie, mai ales că locul e primul de lângă bloc 😈
1)A parcat nevastă-mea odată în dreptul gardului unei case, nimic ilegal. A venit un magraon ciumpalac și a început să facă scandal și să amenințe cu de toate (bătaie, distrugere, etc). Sunat la 112, venit echipaj, amendat magraon. Mutat mașină in alta parte, că ăla n-avea 2 neuroni 😁
2)Urăsc toate tablele cu „nu parcați”, cumpărate din Dedeman și afișate câte 10 pe un gard. M-am hotărât să dau ture cu trotineta și să le fac poze, apoi să le trimit la primărie cu adresa exactă, tot. Sunt obligați să răspundă la solicitare, inclusiv cu modalitatea în care au rezolvat sesizarea.
3)Asta cu bidoanele e frecventă pe aici pe la Militari, am mai aruncat și eu dar nu mereu. De azi promit ca nu mai scapă niciunul 😁
Eu am tablă din aia cu “nu parcați” afișată pe poartă. Una e și pe poarta pietonală, că unii care vin și parchează la gard (deși nu-mi convine, nu am ce face) pun mașina în dreptul porții pietonale și nu am pe unde ieși decât pe poarta auto. Abia aștept să am o discuție cu primăria/poliția vizavi de tablele alea.
In Sv e la fel, din păcate 😤! Eu locuiesc în apropiere de Lisabona, unde încă nu se plătește ( dar nu trebuie sa mai dureze mult până se va plăti și aici). Dar chiar și în Lisabona nimeni nu are loc garantat, chiar daca plătești un timbru pentru parcarea rezidențială. Nimeni nu face figuri că i-ai luat locul de parcare. Dai ture până găsești un loc. Însă acum un an sau doi când am venit la părinți și foloseam mașină mamei mele, o vecina recent mutată în bloc îmi ridica ștergătoarele de parbriz pe motiv că doamna care îi vânduse apartamentul i-a spus că acel loc era al ei de 30 de ani și putea sa îi rămână ei.😵💫😱😵💫Pam! Pam!
Da, da, practica comuna in Bucuresti. As mai adauga si ca unele au si protectie suplimentara, si anume paznici.
Dar paznici pe bune, care in fapt au alta menire, gen sa se tina de clanta usii sau sa ridice bariere.
Romania e tzara paznicilor, rar vezi strada fara macar un paznic. Multi dintre astia isi delimiteaza niste spatii pe carosabil si il tin ocupat pentru shefu. Folosesc cam aceleasi tactici, cu bidoane de apa si tot felul de suporturi. Succesul lor e relativ, ca inainte sa se certe cand cineva parcheaza acolo, evalueaza prada, si daca pare periculos, intra in ghereta.
Vad ca lumea sare peste o informatie esentiala: „acum nu ma mai plimb pe jos”. Sa-l felicitam pe autor, care a trecut la nivelul urmator, al unui program de alergare riguros, ori poate chiar a dat jos kilogramele extra si a ales aceasta modalitate subtila sa ne anunte.
Da, asa e, eu inteleg ca a disparut nevoia. „Inainte eram nevoit sa fac 16 km pe jos, acum nu mai e nevoie”. Semnalizare subtila a reusitei programului de mers pe jos. Ar mai putea semnaliza si altceva, gen „acum au facut statie de metrou langa bloc”, insa ma indoiesc de astfel de reusite ale primariei.
Șefu’, cred că am cel puțin trei articole în care zic despre mers la bazin. 🤷♂️
A, scuze. Credeam ca bazinul completeaza si nu inlocuieste mersul. Sau daca ai precizat expres, posibil sa-mi fi scapat.
Bazinul înlocuiește alergatul, că de mers nu mai merg de niște ani. Dar oentru că n-am mai suportat să alerg în frig, am căutat o alternativă pentru a face totuși niște mișcare. Se pare că înotul e ce trebuie.
Da, bidoane in Constanta vezi toata vara, in cartierul de langa mare. Aceeasi poveste, parchezi in fata portii mele si ma blochezi, avand in fata un trotuar de minim jumatate de metru. Cand mai treceam prin zona si aveam nevoie sa parchez, spalam asfaltul cu apa din bidon, sa mai racoresc putin asfaltul.
Si mai este si categoria 3 din care fac parte 😀
Adica sun la numarul din parbriz, rog daca se poate sa scoata masina ca sa o parchez eu si, de fiecare data, spun ca poate apoi sa o traga in dreptul masinii mele ca nu mai plec cu ea in acea zi/seara etc. Am I nice or…nice? 😀
Au murit ai mei, am mostenit apartamentul in care am copilarit, il renovez pentru fata mea, locuri de parcare ioc, cel unde parca tata e ocupat de masina unui vecin care s-a mutat relativ de curand, dar nu ma cunoaste/nu il cunosc, pe aplicatia de la primarie nu sunt oficial decat 5 locuri in zona pentru aproximativ 3 blocuri, toate ocupate/platite…fata are carnet, dar nu pot sa ii las masina ca nu are unde sa o parcheze. Binenteles local sunt locuri neoficiale, ocupate de locatari pe principiul din articol….Cand venim acolo cu treaba/materiale mereu blocam un loc „al altcuiva” sau un garaj si se nasc discutii. Viitorul nu e roz.
Cand e ocazional, cum zici tu de renovare, am gasit intelegere la vecini. Am lasat numarul in parbriz, ne-am uitat mai des pe geam ca sa vedem miscarea din parcare, am rezolvat-o.
Dar la noi nu se mai poate plati loc de parcare decat daca esti proprietar cu mutatia pt adresa respectiva. Cu un contract de inchiriere inregistrat la ANAF si viza de flotant nu mai poti avea loc de parcare.
Uzurpatorilor de locuri de parcare ”moștenite” nu le rămâne decât să aibă o mașina de rezervă, folosită doar să țină ocupat locul cat timp sunt ei plecați cu mașina oficială. Să facă schimbare ca la fotbal: Intră B-44, iese B-26, mai odihnit. Uneori trebuie să gândești și cu mintea lor 🙂
Un coleg caută să cumpere un apartament în Cluj și a aflat că dacă vrea și loc de parcare trebuie să mai decarteze vreo 7000 de euro.
Au rămas cu sechele de când se punea capacul de butelie să îți păstrezi rândul. Acum, buteliile nemaiavând capac, pun ce găsesc, important e să ocupe locul.
In complexul in care stau eu, pe ultima strada din Bucuresti langa cocenii de sud, s-au vandut locuri de parcare in interior – la subteran, suprateran, acoperite, neacoperite, ce vrea sufletelul tau, bani sa ai. Fraierii au cumparat, aia mai destepti parcau peste drum, intr-o parcare mai mult sau mai putin oficiala – pe scurt, niste palme bune de pamant pe care vecinii mei au invadat-o mai ceva ca Baiazid. Problema acolo este ca in momentul in care ploua, se cam namoleste treaba pe alocuri, Ei, am vecini care au adus balast sa-si incropeasca acolo locurile de parcare , evident protejandu-le ulterior cu sus numitele bidoane si diverse obiecte de prin casa. Acum vreun an, a fost ditai paruiala intre 2 muieri ca una din ele si-a permis sa parcheze pe locul celeilalte.
Ei, faza frumoasa este acum ca dom’ Baluta ridica tot ce inseamna masini parcate pe spatiul public, parcarea mai sus mentionata included. Nu vreti sa stiti dramele oamenilor care „au investit” sa isi ameneze locuri de parcare acolo si cate injuraturi, suparari si nedreptati ilustrate acolo. Cum ar veni, oamenii sunt enervati la culme ca cineva si-a permis sa le ridice pietrisul pus de ei pe domeniul public
PS: nu pot cu Baluta, dar doar pentru faza asta are un 0.5 +XP la mine
Vă salut din Florida!
Nu, nu, nu! Nu găsești loc de parcare (în parcare zic, nu pe trotuare sau pe locurile destinate persoanelor cu dizabilități!) nu parchezi! Te duci până găsești loc liber. Acum na, plătești sigur, dar depinde de la oraș la oraș cât costă jumătatea sau ora întreagă. Acest lucru este valabil în localități. În comunități FIECARE locatar are propriul loc de parcare inscripționat cu numărul de la locuință. Însă există tot atâtea locuri alocate vizitatorilor (de fapt a fost socotit că fiecare familie are cel puțin două mașini!).
In altă ordine de idei, nu se aprobă absolut nici o construcție fără ca să fie prevăzute și parcările. Nimeni nu parchează pe trotuare, pe spațiile verzi, pentru că AMENZILE sunt usturătoare.
Numai bine!
Tocmai mi-am luat 200 de lei amenda de la primaria Capitalei ca am uitat sa platesc parcarea.Mi se pare o suma destul de mare asa ca ala care a decis suma sper sa crape in chinuri!