Pe cuvânt dacă o să înțeleg vreodată de ce nu mai începe școala pe 15 septembrie.
Eu, după cum ziceam ieri, în weekend-ul dinainte să înceapă școala, nu mai eram bun de nimic. Mă ghemuiam într-un colț sperând să fie un coșmar și, când mă trezesc, mă așteaptă băieții în fața blocului. Nu era, niciodată nu era un coșmar. 🙁 Două lucruri am urât pe lumea asta: școala și munca, nfine…
Revenind, de ce să le furi o săptămână de vacanță copiilor? Pentru ce? Pentru că altfel n-au timp să parcurgă programa școlară super-încărcată de materii inutile? Așa că în loc să simplifici programa, că nu poți să dai afară trei sferturi dintre profesorii care predau rahaturi, mai bine le furi din vacanța de vară.
Aș înțelege acțiunile de genul ăsta dacă s-ar concretiza cumva în educația copiilor. Da, domnule, le-am scurtat vacanța pentru că în felul ăsta îi vom ajuta să învețe mai bine, să fie mai educați, să citească mai mult și să ia toți bacalaureatul.
Doar că nu e așa, e chiar invers. Tot ce se concretizează este că de la an la an sistemul educațional românesc produce tot mai mulți analfabeți funcțional. Practic, avem un învățământ cvasi-inutil, specializat în producerea de proști pe bandă rulantă, și toată lumea se preface că nu vede asta.
Dar, hei, ce bine că le-am luat o săptămână din vacanța de vară copiilor, asta o să facă diferența mai mult ca sigur.
Hai sictir, incompetenților!
Altfel, rămâne cum am stabilit: directorii de școli, care organizează careuri în prima zi, ar trebui biciuiți în piața publică.
Și mie mi se pare o rămășiță din comunism careul de început de an școlar. Nimeni nu ascultă ce vorbesc ăia pe acolo. Aceiași invitați plictisitori, primarul (sau cineva din primărie), un popă, un polițist, cineva de la inspectorat, și toți se întrec în discursuri construite cu limbajul de lemn de care le este atât de drag. 🤮
Comentariu beton!90
Ca se marcheaza cumva inceputul si sfarsitul anului scolar nu cred ca este rau, doar ca se pot gasi alte modalitati, nu neaparat popa, directorul si politistul.
Comentariu beton!39
Iti zic eu cum se marcheaza, te duci la scoala in loc sa dormi sau sa te joci. Se observa.
Comentariu beton!14
Ba eu admir faptul ca vine un preot și face o rugăciune la început de an școlar. Deviza scolii (si a noastră) e „nimic fără Dumnezeu”
Iar la noi la scoala este și un moment de dans (care ulterior are loc zilnic). Copii de clasa a IV-a pregătesc un dans și îl prezintă pe scena, iar celelalte clase dansează în curte.
Deci, e chiar fain începutul scolii.
de-am pu@ea, ca alt cuvant nu este.
de ce au 18 materii separare si ore pana la 15 in clasa 8-a, cand la final vine evaluarea si ar trebui sa aiba timp sa invete, nu mai vorbesc ca ar trebui sa aiba timp pentru joaca si alte activitati. ca nicioadata in alti ani, i-am dat copilului binecuvantarea oficiala sa lipseasca de la ce ore are chef cu conditia sa fie ultima ora si sa nu fie romana si mate.
oricum nu asa combati analfabetismul, marind numarul de ore. Il combati facand scoala interesanta .
Comentariu beton!71
Mie imi ies 2 saptamani. Si anul asta si anul viitor scoala se termina pe 20 si ceva iunie si incepe iar pe la inceput de septembrie.
Aia cu 15 iunie-15 sept de pe vremea noastra n-o sa mai fie. Multe kkturi de invatat.
Pe de alta parte, in tarile cu apa calda, s-a inceput de vreo 2 saptamani scoala.
Comentariu beton!45
Si aia din tarile cu ”apa calda” invata mai mult ? Daca incep aia in august sunt mai destepti? Eu nu intelegeam de ce cei de la Poli incepeau in septembrie, cand eu incepeam la 1 octombrie?
Luam vacanta pe 30 iunie nu pe 15 iunie. Povestesc cum era inainte de ’89. Nu vad o scurtare a vacantei atat de problematica ci faptul ca exista saptamana Altfel cand nu se face nimic. sau avem ziua Educatiei cand nu se face educatie … si mai am :).
Comentariu beton!18
Probabil în tarile cu apa calda nici nu au vacante din luna în luna. Or fi tăiate 2 săptămâni din aia de vara, dar se compensează cu multe alte vacante în timpul scolii. Noi nu aveam săptămână altfel, săptămâna verde, care sunt tot vacante, plus alte minivacante de o săptămână.
@zedicus – nu, nu invata mai mult, ca aici mai primesc niste zile de vacanta la inceputul lui martie (in afara de cele doua saptamani de pasti) si o data pe luna au o „zi pedagogica” pe care si-o petrec acasa. Pana la urma, desi incep scoala pe 1 septembrie, au mai putine zile de scoala in total.
Copiii au numai 6 săptămîni vacanța de vara
@Ovimar, eu nu am luat vacanța niciodată pe 30 iunie înainte de ’89. Tot pe 15 iunie. Am terminat liceul în ’86, nu știu cum a fost după, poate ai dreptate
Cred că pe același principiu ca la oamenii mari (doar că la ei au de unde să ia…): venim din concediu la muncă, dar ne mai ia o săptămînă oricum, ca să ne acomodăm. Mie, cel puțin…
Se mai cară copiii cu mașina la școli?!
Comentariu beton!15
Raspuns la intrebare: Ohooo, pana si in mediul rural la comune sa vezi cum se aglomereaza ulita de masini, dar la oras unde deja se dirijeaza circulatia cu politia in unele zone mai aglomerate.
Probabil le-o fi băgat și cartea lu’ Ciucă în programa școlară! Sunt preocupați de educație și învățământ!:)))
Comentariu beton!33
Pai le fura copiilor o săptămână din vacanta de vara iar în timpul anului au săptămânile verde și altfel (complet inutile, cel puțin la fata mea în școală nu se organizează nimic interesant sau educativ). Nu era mai bine fără una din săptămânile astea și încă o săptămână de vacanță de vara?
Comentariu beton!27
Am întrebat copiii fix treaba asta. Ambele mi-au zis că preferau vacanță de vară mai lungă. 😞
alo, dom’ blogăr, da’ un’ ne trezim aici? auzi la el, „am întrebat copiii”!? păi nu s-a stabilit că școala e despre inspectori, directori, profi și părinți cu cadouri?
Comentariu beton!24
Pentru ca noi – ADULTII – stam si „dormim” lupa-n mana … pe principiul „capul plecat sabia nu-l taie”. Asta e ADN-ul nostru!
Copiii aia CE SA FACA?
De-asta scoala (ca si restul) in tara asta merge cum merge. Pentru ca noi nu reactionam si, ca urmare, aia de fac kkt-uri nu au frica de nimic.
De-asta zic, oricui are ureche sa auda – opozitie, greva, nesupunere civica, dat in judecata, provocat „cucuie” daca nu se poate altfel!!!
PS – oare de ce jegurile de militieni au „modificat” legea si, acum, daca „refuzi” testul cu mizerille alea de aparate drug-test oricum iti iau carnetul? Ca inainte ziceai ca NU vrei test pe strada dar VREI sa mergi la INML si ramaneai CU CARNETUL pana veneau rezultatele. Acum e fix pe dos – daca refuzi (tu fiind nevinovat) ramai fara carnet, data scuipi in kkt-urile alea si iese fals-pozitiv, trei zile fara carnet. Si daca INML confirma ca esti negativ abia atunci iti iei permisul inapoi … dar alea trei zile in care ai fost PEDEPSIT fara motiv si se dovedeste ca esti nevinovat, pentru asta CINE PLATESTE? Ca daca agentul Capsuna ar PLATI (5% din salariu pentru fiecare test fals-pozitiv) pentru ca „i s-a parut lui” ca tu esti prajit … ia sa vedem, nu ar face chiar politstii greva sa SCOATA aparatele alea de pe strada ?!?!
Acelasi motiv si pe strada ca si la ascoala: toti „ne spunem” ca oile, nimeni nu face nimic!
Comentariu beton!33
Nu e vinovat căpşună pt rez fals pozitiv
De cate ori te-a oprit politistul si te-a testat cu orice …etilotest/drugtest/orice? Asta imi aminteste cum parintii mei doreau sa nu isi ia pastilele de inima (si nu sunt pastile putine) dimineata ca au auzit ei la idiotii de la TV ca pot produce rezultate fals negative. Cat de idiot sa fie politistul sa testeze 2 batranei de 70+ ani pt droguri.
@Irinoush – nope, of course! Capsuna e „vinovat” DOAR INDIRECT pentru IMPLEMENTEAZA un kkt de procedura cu un kkt de echipament. Ca la militarie asta e situatia – ordinul se executa, nu se discuta (sau noi muncim, noi nu gandim!). Capsuna e LIMITAT si NU VREA SA GANDESCA pentru el, asa ca asculta ordine. Nu-i treaba lui sa se intrebe daca ordinele sunt cretine sau cine SUFERA pentru ca ordinele sunt cretine – daca iti pui intrebari din astea nu mai prinzi pensia aia buna la 45 de ani!
Pentru Capsuna, alegerea e simpla – sefii din Politie au decis sa cumpere mizeriile alea de aparate pe parandarat sau ca se faca ca muncesc asa ca sefu’ lui Capsuna ii spune sa faca un kkt (asta eu drug-testul e un MARE kkt) si el are de ales – daca ii fwte viata unui sofer EL nu risca nimic, daca ii zice sefului ca e un cretin si ca el NU FACE TESTE cu mizeria aia de echipament risca salariu/bonus/pensie la 45 de ani. E clar, Capsuna va ALEGE varianta simpla, imorala dar usoara si cu zero riscuri/implicare pentru el.
Aici e VINA lui Capsuna – pentru ca sistemul NU se poate schimba decat (sau in primul rand) din interior, Capsuna ESTE DE VINA. Daca Capsuna ar „risca” un 5% din salariu la fiecare fals-pozitiv atunci „problema” s-ar muta brusc in curtea lui Capsuna si, garantat, Capsuna ar fi primul care ori nu ar mai folosi drug-testul (pentru ca TOTI politistii sunt perfect constienti ca aparatele alea sunt o mizerie) sau chiar ar protesta la sefi sa le scoata dracu’ de pe strada sau sa schimbe procedura (si) in favoarea logicii si a soferului.
Asa, Capsuna nu „risca nimic” pentru un fals-pozitiv -> problema unor drug-teste de kkt ramane la sofer si numai la sofer!
@ovimar – nu te contrazic dar … ce legatura are coada vacii cu stampila primariei?
Fiecare „intelege” e vrea din stiri sau ce vede pe la TV – si da, asta e nasol – dar asta nu inseamna ca drug-teste-ele astea NU SUNT NISTE MIZERII!
Eu, din pacate, sunt in „target”-ul ala de potentiali testati. De cand am inceput sa chelesc umblu in permanenta ras in cap – asa ca am moaca si gabaritul de bombardier (asa arat eu fizic, nu am nicio treaba cu bombardiereala) si daca m-ar prinde politia in trafic dupa ora 23-24 sunt 100% convins ca m-ar pune sa suflu/scuip in kkt-urile lor. I august am avut 2 saptamani in care m-am chinuit cu o raceala (o fi fost COV, habar nu am?) si am bagat 2 pungi de medicamente. Sunt gata sa DAU SCRIS ca daca imi facea cineva un drug-test ieseam pozitiv la 2-3 substante, minim!
Norocul meu e ca EU NU UMBLU pe strada dupa ora 22 – casa, copil, familie, munca, etc, nu mai pierd noptile de vreo 15 ani – dar DACA as fi in trafic pe la ora 1-2 noaptea …. mi-as lua-o de 4 ori din 5, garantat!
Problema nu e CE TREABA AM EU (sau ce risc eu), problema e DACA PINCIPIUL E CORECT SAU NU!
Te inteleg mai bine acum. Da aparatele sunt proaste si cu siguranta au costat o caruta de bani ca sa iasa si parandaratul de cateva ori. Pentru binele general, daca in felul asta pot suspenda permisele si cetatenilor ce sunt in target, cred ca unii pot fi sacrificati. Scuze de pragmatism. Seamana a ideea de vaccin. Se cunoaste ca exista o probabilitate de probleme pentru un procent mic de populatie dar tinand cont de binele general se merge inainte. Cred totusi ca atitudinea in fata caporalului Capsuna (culmea am trait intr-un orasel faimos pentru cozile de la statia de taxare si seful politiei era Capitanul Capsuna) va face diferenta.
In primul rând ție ți-ar mai fi trebuit niște ani de școală fără vacanțe ( ca să respectăm cât de cât subiectul discuției.
În al doilea rând modificările legislative au fost introduse prin OUG. OUG însemnând Ordonanță de Urgență a Guvernului.
De ce ? Pai la scoala la nepoata,…plang „containerele” fara copii !
De un an mesterii lu’ peste dorm pe ei!! Ca atare,orele de curs tot 20 minute,paza 5 min.
Acesta este INVATAMANTUL romanesc. Si ar mai fi multe de spus dar nu ne aude nimeni. Am scris la primaria sect.3,de cateva ori pe tema. Nu cred ca a citit cineva. Negoita are treaba cu …pavelele cred.
Deci invata cine poate/vrea,pe banii parintilor !
Nu pot comenta mare lucru. Belgia. Scoala se termina la 1 iulie si incepe la 1 septembrie. Oribil si pt parinti. Si sa fereasca pronia sa lipseasca plodul o zi-doua de la scoala, sa isi poata permite parintii vreo deplasare. Sint in stare sa cheme politia. Pentru ca in perioada 1 iulie- 1 septembrie preturile la bilete de avion explodeaza; uneori, singura varianta logica e sa intri putin in septembrie cu programarea. Trei zile de absenta? Tragedie. Motivare in fata directoarei. Si desigur ca au materii de umplutura, iar competenta cadrelor didactice da cu virgula si aici, mai putin decit in Romania dar deja simtit. Mai bine mai opresc aici, ca nu termin nici pina la noapte. Subiect sensibil.
Ce sa vezi. Iaca pot comenta :))
Comentariu beton!23
Zi-mi câte materii inutile are Belgia. Sunt foarte curios.
Materii de umplutura nu au atat de multe (vorbesc de Flandra), dar au in schimb o alta mare problema. Nu au profesori sau invatatori indeajuns. Asa ca multe scoli aleg program de 4 zile pe saptamana sau pur si simplu au doar un invatator care sa aiba grija de copii.
@AdinaE referitor la lipsa învățătorilor, poate e ca în Germania. Dacă unii părinți se șucăresc pe învățători, se duc să facâ scandal la directorul scolii. De regulă zboară învățătorul/oarea. E complicat să-l înlocuiești. Fenomenul e la ordinea zilei prin sate, au destui pe acolo idei fixe și în plus e greu să convingi pe cineva să predea la sat.
@AleBlaga, confirm. O amica de-a mea dintr-un orasel din fosta RDG a trebuit sa paraseasca postul (e profesoara de engleza) dupa ce niste parinti s-au plans la directoare ca odraslele iau note prea mici. Erau note de trecere la limita si putin peste, se facusera deja oferte de ajutor suplimentar (gratuite, acordate de scoala; nu stiu exact cum functioneaza chestia asta, ca nu am copii, dar stiu ca exista aceasta forma de ajutor), dar parintii s-au dus si s-au plans ca ai lor copii sunt nedreptatiti si prin urmare, demotivati.
Alti copii din clasa amicei aveau rezultate mult mai bune, dar asta nu a contat, era chemata mereu sa explice de ce nivelul alorlalti e asa scazut, sicane, inspectii samd, pana i s-a luat si a plecat.
@AleBlaga, stiu ca au prea putini invatatori sau profesori ( se simte lipsa mult la liceu). De dat afara nu am auzit decat de cazuri extreme (hartuire sex̌uala sau altele de genul). Oamenii nu mai vor in invatamant pentru ca e mult de munca si stres mai ales ca tinerii din ziua de azi nu mai sunt asa ascultatori ca pe vremuri.
S-au facut tot felul de reforme. Oamenii care vor sa lucreze in invatamant au tot felul de avantaje (nu prea multe) cum ar fi extra vechime in munca. Pe toate nu le stiu, dar auzi destul de des la stiri ca se cauta profesori.
@AdinaE în Germania cei din învățământ sunt asimilați funcționarilor de stat și au multe avantaje, unele consistente. Dar doar pânâ la vârsta de 50 de ani. Mai sunt și contractele de muncă doar pe perioada anului școlar, de aia mereu fețe noi în fiecare an.
@Vasilescu, materie inutila: educatie civica. Inutila, pt ca nu reusesc sa produca decit un profesor extrem de plictisit. Materie de cosmar: religia. Program ciudat, de la 8:30 la 12:45, pauza de masa si reluarea orelor pina la 15:45. Ziua e frecata. Mai e o ciudatenie: scoala primara nu ii pregateste fix ca deloc, e tot o joaca si o poezie, si apoi intra in gradul 1 (clasele 7-8 la noi), unde incep pretentiile. Care cresc exponential, ca voinicul din poveste, in gradul 2. Jur ca disproportionat. Sint curioasa in gradul 3 ce patim.
Stiu, ai sa zici ca sint putine materii inutile. La asa un program, cite doua ore de astea cam freaca inutil ziua. Cea mai mare probelma e ca nu au cadre. Profa de fizica naste (are dreptul), si e siplinita de proful de IT care are idei proprii despre fizica. Vine profa inapoi si incepe sa bubuie copiii pt nestiinta. Pai aia li s-a predat.
In fine. Incetez aici lamentarea.
Știri proaspete: în Germania lipsesc fix 27,281 învățători! Landurile fruntașe: Baden-Wurttenberg (10.000) și Bavaria (4.000)
Doar învățătorii.
Stai linistit. In Belgia in partea walona si Bruxelles au facut vacanta mare de vreo 6 saptamani si le-au marit pe cele mici la 2 saptamani. Cica pauza de neinvatat era prea mare. Si in Flandra se discuta aceeasi problema. Mie mi se pare o porcarie. Lasa copilul sa se bucure de vacanta. E copil, nu adult. Si la o adica si adultii au nevoie de mai multa vacanta.
Pai daca tot creste vârsta de pensionare treptat, treptat…deh, sa se obișnuiască bieții copii cu suferința de pe acum…că doar de-aia suntem lăsați pe pământul ăsta, sa muncim incontinuu precum boii in jug…
Sapt de vacanta din timpul scolii sunt ok ptr ca materia e mai multă decât acum 30 de ani. Dar asta cu 3 luni de vacanta nu mai e la nimeni, asa ca slabe șanse sa mai fie vreodată asa.
Nici fi-miu nu e mulțumit dar nu ar fi vrut sa I ia din celelalte vacante :))
Păi de ce e mai multă materie, dar copiii sunt mai slab pregătiți? Asta e întrebarea.
@Mihai Vasilescu față de cum aveam eu vacanța înainte de ’89, nemții au mai scurte și mai dese. Pregătirea copiilor depinde de învățători și profesori. Încă de cum am început să pritocesc germana am citit ziarele așa că pot să zic ca cel puțin din 2011 se discuta în Bavaria că procentul elevilor cu media de 1-2 care urmează o carieră în învățământ a scăzut vertiginos, si crește cel de 3-4. La nemți notele sunt de la 1 la 5, 5 e nașpa. Și se discutau inclusiv stimulente financiare. Se discută și acum.
Nici unul din profesori nu e dispus să continue după pensie. Cunosc personal unul, abia aștepta să scape de școală și elevi. Alții se reprofilează.
Măcar de li s-ar fi furat pentru a parcurge programa școlară…
Această săptămână furată este pentru Săptămâna Verde sau Altfel, săptămâni de activități extrașcolare.
Au vacanță mai mută decât noi, per total, cu octombrie și februarie.
Nepoții mei de 10 ani stau singuri în casă, ca părinții sunt la serviciu.
Oricum primele 2 săptămâni sunt la ralanti, în afară ca se trezesc foarte de dimineață, nu e mare lucru.
careul începe la 9. fiică-mea, la 8.45, încă doarme. n-am de gând s-o duc la școală decât după ce pleacă preoții, după ce se laudă primarul din nou că NU a făcut nici anul ăsta sală de sport (vorbesc serios, prezintă situația în fiecare an, de 8 ani de zile, de când e primar, în același ton: că e o mare reușită pentru sat și pentru școală că NU are școala sală de sport) și după ce sectoristul și directorii își țin discursurile lemnoase.
în rest, și eu, și fiică-mea am prefera ca școala românească să înceapă prin octombrie și să se termine în martie. oricum, lunile în plus nu contează prea mult.
Comentariu beton!14
huo!
6,30 deșteptarea
7,30 preluat buchet
8,45 plecat școală; cu mașina 1,3km, că trotoire ioc în sat
9,15 început discursuri:
popa te deum + pildă broaște/munte
primarele promis trotoire și școală gimnazială (da’ n-avem finanțare)
doamna inspector (vedeți, bă sărăntocilor, că inspectoratul e cu noi, n-are rost să mai faceți plîngeri) despre luna septembrie (semi-agramat)
reprezentanta părinților, singura de bun simț, „succes tuturor, ura și în clase!”
intrat clasă, luat manuale, hăumsuithăum
PS cu careul aș fi OK (e frumos momentul cînd cei mai mari fac tunel de flori pentru picii de 0), da’ între ei, acolo; fără popă, primar, consiliu; mă uitam cîți recitau după popă rugăciunea… no fucking chance! și anul ăsta tot 2 fără religie în clasă…
Comentariu beton!12
fiică-mea e singura fără religie din clasă. anul trecut avea luni, prima oră, adică excelent. acum are marți, ora a cincea, din șase. își va face temele pentru a doua zi.
oricum, am ajuns, pe jos, la 9,40, fix în momentul în care era chestia cu tunelul. din punctul de vedere al fetei mele, a 8-a b, ultima clasă de intrat în școală, am ajuns prea devreme.
a, și fără flori!
Va anunt, cu mandrie, primul director de gimnaziu, absolvent de Spiru Haret, educator la baza, mandru posesor de breton blond a la elena udrea…
Ca sa nu fin carcotashin scoala este ultramoderna, are superconditii, de la mobilier nou-nout pana la table inteligente, panouri solarre si nu nai stiu chiar tot…
Facute de cei dinsinten d-na e la primul „mandat”.
Si „corpul didactic” are acelasi profil- o gloata de reprezentanti a ce e mai inept cu diploman nu stiu daca unul din 10 are o diloma pe bune…
Ai scris la nervi, așa-i?
Oo, abia am vazut tastatura…
Nu se anuntase dacat o d-na consilier nou ales-aur- biznisuman pa norvegia-aici nush ce sa zic, pare ca are bani multi, facuti in privat, iar fiil in puscarie pt trafic de droguri de mare risc, arme letale si proxenetism. De-or avea vreo legatura… nu stiu, dar sotul d-nei e analfabet la modul propriu, iar copiii la modul functional.
Tot zic sa ma doara-n 14 dar…
Aici, in Nemția, in afara de religie, n-am observat materii inutile.
Vacanta de vara e de o luna si jumătate si nu o au toți deodată. Fiecare land are programul propriu.
Nu exista săptămâni din alea ciudate gen „altfel”, „verde” sau mai știu eu care.
In program, exista o oră sau doua in care copiii își fac temele, sub supravegherea unui profesor care ii poate ajuta la nevoie.
Am văzut si aici elevi care, in clasa a VII-a, nu prea citesc fluent dar, la ce cuvinte kilometrice au nemții, nici nu ma mira.
O religie? Una singura?
@Ruxandra, cina ma cunoaste, stie ca imi bag ceva in toate religiile din lumea asta. SI totusi, religia predata cu cap, nu mi se pare chiar inutila. Am sa iti spun si de ce.
Am piciul inscris la un colegiu religios. E deja in clasa a 4. Incepe astazi.
Iar colegiul nu e doar religios, e Opus Dei. Ei se ocupa de administrare, profesorii sunt toti membri Opus Dei, au preoti in colegiu, etc. Nu e un colegiu ieftin. As spune ca e chiar scump bine, cu toate ca o parte din costuri le suporta statul. Dar e singurul colegiu din zona unde fenomenul de bulling e aproape inexistent iar dotarile sunt exceptionale (teren de fotbal marime oficiala, piscina, terenuri de baschet, tenis, padel, etc…) Mult accent pe tehnologie. Si, in plus, un bun simt si o serie de reguli care fac din elevi un exemplu.
N-am auzit de droguri in colegiu, batai, profesori nesimtiti…
Chiar daca e Opus Dei, in colegiu sunt ortodocsi, musulamni, budisti si catolici. Aici religia incearca sa ii aduca la un numitor comun, nu sa-i separe. Si crede-ma, m-am gandit mult inainte sa incerc sa il inscriu la un astfel de colegiu.
Comentariu beton!24
Ora de religie se desfășoară pe grupe, in funcție de confesiune.
Totuși, părerea mea e ca religia își are locul la biserica si nu la scoală.
La fel, cred ca religia e o problema de alegere personala si nu de impunere. Motiv pentru care nu înțeleg obiceiul asta al ortodocșilor de a boteza copiii pe repede înainte. Lasă, frate, omul sa-si aleagă singur, cu mintea lui, religia. Daca vrea vreuna.
Fix asta mă întrebam și eu :
2 săptămâni în plus de școală că să ce?
Să aibă săptămână verde, școala altfel și punțile vieții .
Al meu trece a VII- a și mă uit cu groaza cum se prostește de la an la an.
In afară de profesoarele de romana și de biologie, nimeni nu preda la clasa cat să înțeleagă copiii.
Sunt ore care nu se fac, sau în care profesorii vin la jumătatea orei.
Și asta la un liceu cotat locul 4 în oraș. Mă întreb, la școlile de la periferie, sau de la țară cum mai sta treaba?
Anul asta mi- am propus sa fiu la școală la fiecare 2 săptămâni fie la convorbire cu diriginta fie cu profesoarele de mate și de romana.
La școala altfel 2 zile se duc la film sau în parc și 3 stau acasă.
La săptămână verde o zi aduna gunoaie din parc restul fac online și se uită 30 min la filmulețe despre ecologizare.
Nu vreau sa zic vorba aia cu ‘ pe timpul meu se făcea scoala’ dar când eu îmi aduc aminte după 30 de ani cum se rezolva problemele de mate de- a VI- a și el nu își aduce aminte după 3 luni de pauza… E cam grav.
Comentariu beton!15
A se reține ca si eu detest din răsputeri scurtarea anului școlar! Pe de altă parte, au apărut 1 săptămâna de vacanță de toamnă la sfârșit de octombrie și una de schi în februarie. Ambele binevenite.
Dacă ar fi să aleg, prefer varianta a doua. Și my son la fel!
În UK vacanța este de 6 săptămâni. Nu au materii inutile, au foarte multe excursii, activități și alte proiecte care îi îndeamnă pe la copii să învețe. Cel puțin la fii-mea la școală au o chestie care se numește „Play to learn”, adică învață totul prin joacă.
Nu au o mie de caiete și cărți, au un singur caiet pe care îl plimba tot anul,toate celelalte caiete și penare și ce mai au, rămân tot timpul la școală, nu se cer bani, decât pt excursiile mai importante.
Citind ceea ce ai scris mi se pare incredibil și nu mă mira că fiecare generație iese dintr-o școală din ce în ce mai puțin pregătiți pt viață.
Credeam că doar eu sunt o nostalgică a perioadei 15 iunie-15 septembrie! Bine eu sunt și o nostalgică a anului școlar împărțit în trimestre pentru că, pe de o parte vacanțele erau mai bine așezate iar pe de altă parte o medie generală din 3 note sau din 3 medii trimestriale are șansa sa fie mai corectă decât o medie din două note.
Dacă vorbim de furăciuni – mie imi urcă sângele la cap când ma uit la vacanța lor de Paște- și cea de anul acesta și cea de anul viitor. Practic sunt 6 zile, fără cele două weekenduri.
E adevărat că de anul trecut (parcă) primesc și cei de la gimnaziu- vacanța aceea de o săptămână din octombrie, dar slabă compensare.
Structura anului școlar e dezechilibrată și de vacanța din februarie, pe care cei mai mulți o pun în ultima săptămână anulând scopul posibilității de a alege; iar în ianuarie încep prea devreme – nu mai au posibilitatea să plece într-o tabără căci încep pe 8 sau pe 9 ian.
În fine, mai bine mă opresc, căci dacă mă stârnesc pe subiectul acesta iese roman- fluviu.
Însă- în afară de blogul acesta mai intru din când în când să citesc un blog, al unei mame, de dragul citatelor din copii. Adorabil de isteți!
Să vedeți acolo văicăreală – de dinainte să se ia vacanță: noi părinții nu avem vacanță, nu știu ce să fac cu ei, cum să mă descurc lucrând de acasă cu ei în casă etc. etc. – de parcă ar veni sfărșitul lumii, nu o vacanță bine meritată pentru copii. Sunt sigură că e dificil dar să te comporți ca și cum nu ai fi știut că având copii vor fi și vacanțe în viața lor asta e peste puterile mele să înțeleg.
Posibil ca și astfel de semnale din partea părinților să fi condus, cam peste tot, la o astfel de perioadă de vacanță, din ce în ce mai scurtă.
Succes fetelor și succes tuturor copiilor și nepoților cititorilor!
Am făcut ochi mari acum câțiva ani într-o cafenea când un moș (un tip distins, costum, cravată, baston) a cerut la masa de alaturi „o cafea fără cofeină cu lapte degresat și indulcitor, nu zahăr”. Cam așa e și învățământul nostru: fanfaronadă, școală cu copii plictisiți, profesori idem, cu materii multe fără cofeină. Sau conținut.
Boss, simplificarea programei nu ar duce deloc, dar deloc, la reducerea numărului de profesori. Sunt profesor și știu ce spun. Pentru simplificarea programei e nevoie de muncă și de competență în minister, asta e ceea ce lipsește. Și pentru că sunt incapabili să facă asta, lungesc anul școlar. Atâta se poate, ce pot spune. Eu predau nu mai puțin de 4 materii (înrudite, ce-i drept), dar o spun cu mana pe inimă, două nu au nicio noimă (dealtfel, la una nu am nici manual). S-au adăugat ca să dea bine, fără a se scoate alte ore (pentru a scoate ore trebuia exact revizuită programa). Nu pot spune că cele 2 materii sunt inutile (ar fi utile, in altă formă) dar, lipsind materiale, sunt in permanență sub semnul improvizației (ceea ce nu mă deranjează neapărat pe mine, dar pe elevi mai mult ca sigur).
Comentariu beton!17
Mircea, spune-mi, te rog, ca nu ai fost niciodata sarcastic cu elevii tai!
Despre materiale didactice, sigur ca sunt necesare, tu stii mai bine, dar parerea mea e ca, un pedagog bun poate face educatie si cu o eticheta de borcan!
@Irinoush, depinde ce înțelegi prin „sarcasm”. Dacă te referi la jigniri adresate lor sub forma de glumă, nu, asta nu fac. Dacă te gândești la referiri la sistemul de învățământ, la societate in general și la apetitul lor pentru învățătura, o, da, asta le-am servit din plin. Și nu fără rezultate, aș adăuga, din moment ce sunt unul dintre profesorii lor favoriți (am primit și diplomă de cel mai bun profesor de la absolvenții de a 12-a 😛).
In ceea ce privește orele, eu le pot tine și cu, și fără manual. Dar e destul de frustrant ca, in cazul in care vreunul e interesat, să nu îi poți recomanda niste materiale mai ușurele, ca pentru începători, o bibliografie, ceva, acolo. In lipsa unui manual eu nu știu ce se presupune că ar trebui să știe (sau ce își dorește ministerul ca elevii să știe), totul e la latitudinea profesorului. Eu știu ce vreau eu să știe, nu ce își propune ministerul.
Comentariu beton!20
Io-s turbată. Spuneam, anul trecut, că la Cluj nu se mai organizează careuri, copiii merg direct în clasă. În fundul ăsta de lume unde suntem acum, de 15 minute ține slujbă Ninja. La școală. Într-o țară laică. Și au adus și un copil de maxim 10-11 ani care să se roage împreună cu Ninja. Nu mai pot cu ăștia, jur!
Ninja rules! Si nu numai in zone izolate. Imixtiunea religiei ortodoxe in scoli e o mare mare greseala. Am recitit ce am scris … sunt un mare prost. Nu religia ca atare e problematica. Problema sunt popii si prostimea ce ne inconjoara.
@Ovimar, nu e zonă izolată. E un oraș capitală de județ, dar nu foarte dezvoltat. Și așa e, nu religia e problema, ci modul în care ne e băgată pe gât peste tot. Nu m-ar deranja absolut deloc să învețe, de ex, o istorie a religiilor.
Trist atunci. Oricum se mai intampla si schimbari. de exemplu am observat in orarul copilului din clasa a 11-a pe langa Istorie si Istoria Holocaustului. Pare interesant. O sa vad cu ce se mananc. si nu as limita asta doar la cel de-al doilea razboi mondial. M-as duce la toate evenimentele de acest gen din istoria umanitatii.
Si nu are religie in orar!
In Vest, acolo pe unde au aia sisteme (mult) mai bune ca al nostru, vacanta de vara este 6 saptamani.
Nu se poate nici sa nu avem teme pentru acasa, materia sa fie mai usor de parcurs, sa fie timp pentru copii sa insiste pe anumite subiecte si vacanta sa fie mai mare – toate in acelasi timp.
Nu zic ca saptamana asta rezolva – zic de mindset la romani ca natzie. In Romania vacanta e printre cele mai lungi care exista, chiar si fara saptamana asta – si exista studii care spun ca nu e neaparat bine. Sigur, tot sistemul trebuie reformat, dar acum ai deschis subiectul „vacanta”
Dar au și aer condiționat?
Sau se isterizeaza vreo mamika ca (sic) au pornit aerul condiționat la 43 de grade afară și cine știe câte într-o grupă plină de copii care fierb în propria transpirație?
Majoritatea țarilor vestice au alt climat fața de al nostru. Spania și Grecia au vacanțele cam la fel ca noi, de exemplu. E inuman sa ceri unui copil sa mearga la școala pe 45 de grade fara aer condiționat, nici noi adulții (majoritatea) nu muncim in asemenea condiții
Pe langa toate cele mentionate mai sus, o mare aberatie si nemernicie este ca se invata in schimburi!
Care schimburi tocmai ce au devenit trei, ca doua nu erau suficiente! Cel putin la scoala la care invata astia mici ai mei.
Oare mai exista asa ceva si in alte tari?
Dar cum spunea cineva mai devreme aici, meritam cu prisosinta bataia de joc, noi am permis si am inghitit.
De acord. Dar aruncă o privire în jurul școlii și vezi dacă s-au construit cartiere rezidențiale noi, cu ditamai blocurile de câte 10 etaje și câte sunt. Și uită-te câte școli noi sau clădiri noi pentru școlile existente s-au construit ca să facă față creșterii populației în zona respectivă. Asta fără a-i pune la socoteală pe cei care vin din alte cartiere.
Și apoi ar trebui întrebat primarul sau consiliul local de ce nu se ocupă de creșterea locurilor în școli așa încât copiii să nu trebuiască să meargă în schimburi. Dacă există terenuri pentru blocuri noi, poate se găsește undeva un teren și pentru o școală nouă.
Of săracii copii 😢 și mie mi se pare aiurea să înceapă cu o săptămână mai repede.
Chiar dacă nu am mai avut treabă cu școala/liceul de 18 ani, azi noapte am visat că dădeam bacul la o materie nedefinită, ceva combinație de română cu istorie, la care trăsesem un subiect de care nu aveam habar (inclusiv cu niște prescurtări care nu-mi spuneau nimic).
In Olanda vacanta e de o luna si jumate, de la jumatatea lui iulie si pana la sfarsitul lunii august. Noi ne-am obisnuit asa mai ales daca reusim sa ne luam concediile odata cu vacanta copilului. In schimb in timpul anului au vacante mai dese si scurte – de toamna, de iarna (dar dupa Craciun) de primavara si cateva zile de Pasti. Sistemul de invatamant e mult mai lejer.. poate prea lejer dar cel putin copiii nu sunt stresati, nu au ghiozdanele super incarcate ( fata e inca la scoala primara – basic school) nu prea au teme pentru acasa.
Bună dimineața la începutul școlii!
Mi se pare numai mie sau și în învățământul de stat avem aceleași tip de persoane care există peste tot, aparatul de stat, de umplutură, ca să ia niște salarii?
La fel cum la Finanțe există Mitza, cumătra amantului șefului de compartiment, care plimbă 2 foi toată ziua, în învățământ există TiliCĂ CAre nu știe nici ce e cu el, dar pune note copiilor noștri.
Toți acești afafici se joacă cu viața și cu banii noștri.
În învățământ e mult mai grav pentru că vorbim de copii.
Deci le-au luat o săptămână de vacanță ca să ia Mitza și Tilică salariu pentru o săptămână în plus.
Buna ziua si mult succes in noul an scolar copiilor!
Sunt de moda veche si, citind articolul si cometariile, sunt cam dezamagita de ce se spune pe aici… dar, probabil asa este, scoala, sistemul actual de invatamant sunt în declin si creeaza nemultumiri si copiilor si parintilor si cred ca si multor profesori.
Cred insa ca la fiecare inceput de an scolar, din toate timpurile, au fost nemultumiri si critici la adrea scolii, programei, profesoilor, sistemului de invatamant.
Eu cred ca devansarea datei de incepere a scolii are argumentul perioadei climatice mai calde si astfel s-a dorit sa se reducă eventuala perioada caniculara din iunie. Saptamanile ”ciudate”, cum le numeste cineva, au, cred, rostul lor de relaxare pe perioada scolara si de acumulare de cunostinte extracuricuare intr-un mod mai atractiv si interesant si este grav daca nu se obține asta din nepasarea sau indolenta celor care trebuie sa asigure aceste activitati.
Apoi, cred ca sistemul de invatamant nu mai este multumitor si datorita cadrelor didactice care, de treizeci de ani prost platite, blamate si mereu criticate de parintii care isi considera odraslele ”botul de aur”, nu mai au tragere de inima spre activitatea de predare. In acest fel, invatamantul nu mai atrage oamenii cu har didactic si dorinta de a-si impartasi cu pasiune cunostințele elevilor și dascalii de calitate au devenit exceptii…
Poate nu știți că înainte scoala se termina pe 15 iunie și începea pe 15 septembrie. Pe vremea mea, nu foarte îndepărtată, așa era. Anul acesta școala s-a încheiat pe 21 iunie și a început azi 9 septembrie.
Oare cum s-a redus perioada caniculară de care vorbiți?
@Lumi, pai probabil ca de aceea a inceput anul acesta scoala pe 9 septembrie pentru ca sa se termine la vara nu pe 21 iunie, ca anul trecut, ci pe 15 iunie… Zic si eu…
Școala se termină după 15 iunie de mai bine de 10 ani, poate chiar 12 ani. Pentru anul viitor e prevăzut tot 20 iunie.
@dnaC- cadrele didactice sunt și foarte slab pregătite și nu e neapărat doar vina lor. În 5 ani de facultate am făcut 2 (două) ore de predare la clasă, câte una pentru fiecare specializare, în timpul celor 3 săptămâni de practică în școli și doar un semestru de pedagogie. Asta la Universitatea București profil specializat spre a pregăti profesori pentru învățământul liceal; cei pentru gimnaziu aveau institut de 3 ani.
Tocmai m-am întors de la deschiderea de an. Doamne ce bine a fost să-l duc direct în clasă! Mirific! Am scapat de toată hărmălaia care a fost anul trecut.
Scoala s-a terminat in 15 iunie (uneori 20 sau 23, depinde cate „snow days’ avem. Cand ninge, si ninge socotit, ziua in cauza este libera. Chiar si urmatoarele, desi drumurile sunt la negru in cateva ore. Deh, serpentine. Asa ca lumea se muta pe partiile de ski. Zilele astea de zapada se adauga la final de an, chiar daca in general sunt half-days, deci se pleaca la 12 acasa nu la 2).
A inceput la 5 septembrie. Incepe in saptamana „Labor Day”. Asta fiind prima luni din septembrie. In cazul lor au inceput joi, ca de ce nu. Au inceput ei, ca noi suntem inca in Croatia.
Am anuntat directorul ca incepe fata scoala in 18 septembrie. Nu le convine in mod deosebit, dar ma doare la 2 metri in fata nasului meu mare. Anul trecut am luat-o cu 12 zile mai devreme de finalul de an, a fost OK, a dat testele anuale in mai si avea mediile oricum incheiate.
Are A+ peste tot (deci peste 95 din 100, ca asa au notele la elementara, pana la 100). E probabil no.1 in scoala sau in top 3. Din 500 de copii. Din ce-mi zice fosta invatatoare din clasa a IV-a, are nota record la NJSLA (testul anual de Limba Engleza), de s-a speriat femeia.
Din ce-mi spun alti parinti romani, in general scoala NU este incantata la absente din astea, dar, daca e un copil cu note foarte mari, care e clar ca nu „pierde” nimic in zilele alea, nu prea au ce sa ii faca. Pot la orice ora sa o dau pe motive medicale, ca diabetic este mult mai egala decat orice alt copil in momentul asta. Nu a fost nevoie.
Asa cum mentioneaza alti comentatori, preturile la calatorii sunt absolut cretine „in sezon” si am explicat asta si directorului. Am dat 2500 de dolari pe 3 bilete NY – Belgrad si retur ca am „muscat” un pic din septembrie, altfel erau cel putin duble. Si din ce stiu io, mama nu s-a culcat cu Rockefeller.
Materia nu este atat de incarcata, se fac chestii destul de serioase inca din clasa a II-a, dar partea buna este ca se merge prin materie in fiecare an aproape si se adauga chestii. Zic de Science (care includ fizica, chimie, biologie) si de Social Studies (care includ chestii istorice, civice si de geografie). Deci nu avem 6 materii distincte, avem 2 mari si late. Plus matematica si engleza. Au sport (in FIECARE ZI), ceva muzica si desen/arte.
Presiunea pe scurtat vacanta e probabil si din partea parintilor, la noi cel putin sunt disperati ca ei nu au 2 luni juma’ de concediu, dar se trezesc cu 2-3 sau mai multi copii pe cap 😀
Pot spune ca sistemul deocamdata este OK pentru noi cel putin, copilul a inceput scoala (clasa zero) aici oricum, deci nu stie alt format decat ce i se ofera. Vacanta de iarna este cam 2 saptamani si mai e o saptamana in primavara.
Plus zile libere de genul Columbus Day, Yom Kippur, etc. Se aduna si ele.
Nu exista catalog, nu exista top al copiilor, clar nu stresul din Romania. Copiii invata cum pot (americanii sunt suspect de relaxati pe tema asta, poate si pe ideea ca orice job ai nu mori de foame, daca nu esti chiar tampit). La facultate merg aia care chiar sunt buni si doresc asta, ca, daca nu alegi una de stat sau nu te califici la burse, mai platesti o casa pentru asta.
Exista un respect clar pentru ORICE om care munceste, ca e ala de-ti pune benzina in masina sau e custodian la scoala (om de serviciu). Nu am vazut in 7 ani aproape ochi dati peste cap ca esti mai smecher decat ospatarul sau mecanicul auto. Acu’ la cati bani fac astia, probabil ca ar fi invers 😀
@Dojo în Germania ar da directorii de școli hârtii să plece copii mai repede în vacanță sau să revină mai târziu dar poliția e geană pe aeroporturi și porturi, adică vor lua la întrebări școala emitentă de scutiri. Și o să fie și la granițe dacă se bagă controale, cum se preconizează. Se uită și la străini și anunță autoritățile din țara lor. Acum pot face și eu concedii în afara anului școlar și e mișto.
Practic anul școlar e același, au în plus saptamina din octombrie și cea din februarie ,s-a scurtat anul școlar fix cu doua săptămâni,acum nu știu cum e mai bine ,cum e destul de lung anul școlar îmi par binevenite aceste 2 saptamini în timpul trimestrelor..poate inutila mi se pare cea din februarie ,as fi văzut-o mai eficienta în prima jumătate a lunii martie
În mare parte sunt de acord cu tine, dar ai uitat de multele alte vacante din timpul scolii.
Noi nu aveam săptămână altfel, săptămâna verde, care sunt tot vacante, plus alte minivacante de o săptămână.
Din contra, se învață mult mai puțin acum decât atunci când vacanta de vara era 15.06-15.09. Sunt prea multe întreruperi stupide care scot elevii din ritm.
Bineînțeles, nu neg ca programa școlară e imbecila și rămasă în trecut, dar vacantele acum totalizează mult mai multe zile ca pe vremea noastră. Asa ca nu li se fura nimic, ba chiar li se da vacanta în plus.
Sunt una dintre cele care produce analfabeți funcționali pe bandă. Cerem de ani de zile să se renunțe la Școala altfel, ei nu, baga și Săptămâna verde. Copiii de liceu au timp să se odihnească la sfârșitul lui ianuarie, începutul lui februarie, când deștepții pământului au introdus examenele de in…..competențe. Probele scrise la bac încep pe 10 iunie, când mai sunt două săptămâni de școală. Și o să cam facă școală atunci cu popa, directorul și polițistul. Că profii sunt la supravegheat, corectat… Vorbesc tot despre liceeni.
Comentariu beton!13
Pe cuvânt dacă o să înțeleg vreodată de ce nu mai începe școala pe 15 septembrie.
Revenind, de ce să le furi o săptămână de vacanță copiilor? Pentru ce? Pentru că altfel n-au timp să parcurgă programa școlară super-încărcată de materii inutile? Așa că în loc să simplifici programa, că nu poți să dai afară trei sferturi dintre profesorii care predau rahaturi, mai bine le furi din vacanța de vară.
Suspectez eu de ce.
24 noiembrie, simulacrul alegerilor parlamentare (ăstea din iunie au fost pentru Parlamentul European și sovietele cătunurilor/municipiilor & consiliilor județene+președinția județeană) și prezidențiale din primul tur.
Simulacrul alegerilor prezidențiale: 24 noiembrie (duminică) și-mi imaginez că le vor da drumul vineri sau poate chiar de joi.
Simulacrul alegerilor parlamentare: 1 decembrie (duminica viitoare celor din 24 noiembrie cum ar veni) și foarte posibil, vor avea fie câteva zile sau toată săptămâna liberă în noiembrie (25-29) și foarte probabil 2 decembrie (poate și 3 decembrie dar nu cred).
Deci, teoretic:
> 18-19-20(-21?) – noiembrie program școlar
> (21?)-22-23-24 – prezidențiale/vacanță
> 25(-26-27-28?) – vacanță
> 29-30-1-2(-3?) – parlamentare/vacanță
Habar n-am cum vor vârî tezele/testele naționale.
Dacă aș fi în locul tău, sau în locul Marei, aș face un drum rapid mâine în „pauza mare” la prânz și cât de repede la secretariat, sau vice-director, sau director, cu întrebarea simplă: Care sunt zilele/săptămânile în care se va face școală în preajma prezidențialelor și parlamentarelor?
Este posibil să anuleze „mini-vacanța” de 1-7 noiembrie și să se facă ore normal, iar copii să aibă 2-3 săptămâni de vacanță; eu nu știu dar suspectez.
Tu sau Mara, mâine la școală și întreabă, poate așa vă faceți un plan dacă chiar va fi o mini-vacanță de cel puțin 2 săptămâni. Poate le vor zice copiilor? Habar n-am…
Cât despre alegeri eu, sincer & dacă vei dedica un articol special pe asta, nu mă duc anul acesta. Localele practic vor fi reflecția parlamentarelor, iar prezidențialele au fost/sunt dictate de „păduri”…
Eu, tu și restul, nu putem vota pentru generalii și coloneii din serviciile secrete, militare și am aflat prin niște rețele online (grupuri de discuție) că toți banii pe care mafia și-i arondă, le dă mită guvernelor, partidelor din străinătate și grupurilor de terorism.
Revoluție nu, că avem un război lângă noi și nici partenerii strategici n-au chef de circ coregrafiat.
Lovituri chirurgicale nu, că „ne vede ăl de sus, dumniezău și cum să le aranjezi mai din timp întâlnirea cu nemuritorul”, a incompetenție…
Blocați. Că atât putem, individual sau colectiv.
Doar că nu e așa, e chiar invers. Tot ce se concretizează este că de la an la an sistemul educațional românesc produce tot mai mulți analfabeți funcțional. Practic, avem un învățământ cvasi-inutil, specializat în producerea de proști pe bandă rulantă, și toată lumea se preface că nu vede asta.
Așa se vrea. Nimeni nu e îndeajuns de afectat de asta de… 35 de ani, deja.
Știai asta și tu, dar, să ți se (re)confirme că nu ești singur.
Scoala privata. Careul incepe la 9:00 fix. Slujba sobor de preoti plus discurs preot sef, maxim 15 min. Discurs directoare cu organizat copii pe clase, poze inceput de an, etc. maxim 30 min. La 9:45 am plecat spre job, copii erau deja in clase, de la 10:00 aveau ore conform orar. Si anul trecut a fost la fel. Nu se pierde timpul. Consider ca omul sfinteste locul (in cazul de fata directoarea). Sunt de parere ca vacanta este suficient de lunga daca tinem cont si de saptamana altfel plus saptamana de vacanta de prin octombrie-noiembrie. Despre programa este de discutat. Degeaba ministerul reduce programa daca profesorul de la clasa iti da 10 culegeri de lucrat suplimentar.
Le-au luat o săptămână din vacanță în condițiile în care în timpul anului școlar au două săptămâni pierdute aiurea: școală altfel și săptămâna verde? Timp pierdut in care copiii nu fac si nu învață NIMIC.
Citind comentarii similare, ca ale lui Gabi, pe cuvânt de om și asumat afirm că, v-aș omorî copiii.
Pe cuvânt și asumat.
Știi de ce? Pentru binele lor.
O nație totalmente spurcată ca românii nu merită să aibă copii, ca ulterior să-i tortureze, maltrateze, hărțuiască fizic & psihic…
Ziceți bă, că vă urâți copiii sau și că regretați că i-ați făcut, și fiindcă nu v-ar deranja să vi-i omorâți împreună cu ai altora!
Nu mai umblați cu minciuni & disimulări că vă f**e grija cum că e vorba de teste Pisa, prea multă vacanță, analfabetism, materie școlară, olimpiade…
Ziceți bă, că vă e ciudă de muriți
în voi că ‘securiștii’, ‘nomenclatura’ & ‘băieții deștepți’ au ajuns primii la bani și că vă e frică de ‘Garcea’, ‘Vișinescu’ cu ‘Nuțu&Clans’ din pușcării/libertate care-i protejează din a le contesta controalele din țară, aparatul de stat & accesul la bani!
Nu vă mai inventați filtre sau proxy-uri, precum progeniturile voastre nedorite, ca mecanism de frustrări manifestate!
Sunteți – toți & toate – niște amibe lașe ticăloase ofticate care se simt furate dar cu ciudă că n-ați făcut/face la fel.
@Eddy, bosule, ești ok? Te întreb pentru că nu prea pari sănătos la cap. Mă gândeam că în loc să comentezi căcaturi pe bloguri, poate faci o vizită la un psihiatru. Da, am scris corect „psihiatru”, nu psiholog. Pare că ai nevoie acută de pastile.
Apropo, știi că dacă trimit comentariul de mai sus poliției, o să mergi să dai cu subsemnatul pe la secție? Și nu te baza pe faptul că ești un anonim de pe internet, că le pun eu la dispoziție tot ce trebuie ca să te găsească.
Doamne apără și păzește, toți cretinii au acces la internet. Vine boul ăsta să explice cum ar omorî el copiii altora. Futu-ți morții mă-tii de amibă, de ce n-am norocul să mă întâlnesc niciodată cu cretini ca tine în viața reală? DE CE?
Avem cel mai scurt an scolar din Europa. De analfabetism functional se plang si cei din tarile cu apa calda. De la ei am si preluat termenul. Unul din principalele motive pt care avem multi analfabeti functionali este ca acceptam la liceu copii cu note sub 5 la Evaluarea Nationala. Daca ii aruncam pe astia din barca si inchidem liceele degeaba o sa scadem drastic procentul de analfabeti functionali. De ce ii mai chinuim prin licee ?
Dacă trăiam in Germania, știu sigur că ai fi fost nazist, respectiv santinelă la lagăre & exterminator la câmp.
Dacă trăiam in Rusia, știu sigur că ai fi fost securist la gulag, respectiv torționar.
Daca traiesti in Romania tu sigur esti bugetar „esential”. 😀
Oameni buni, elevii nostrii au cea mai lunga vacanta de vara din Europa – si stiti de unde vine asta? De la finalul secolului 19 inceput de secol 20, cand au facut vacanta de vara pana la 15 septembrie (de obicei 1 octombrie la sate) pentru ca parintii sa isi poata folosi copii la muncile agricole. Daca incepeau vacanta la 1 septembrie sau 15 august parintii nu isi lasau copiii la scoala, ii tineau acasa sa ajute.
Din pacate aceasta practica a continuat si pe timpul comunismului – stiu sigur ca verii mei care traiau in Ilfov prima luna la scoala insemna practica agricola, munci pe camp direct.
Asa ca sa nu ne mai plangem atat – toti vrem sa se faca ceva cu educatia, sa crestem la testele Pisa, sa ia mai multi bac-ul, dar cumva sa nu schimbam nimic. Cum au anuntat ca se introduce camera de detentie in scoli tot netul a sarit ars, cum sa faca asa ceva, cum sa imi pedepseasca mie copilul?
Vrem copii mai destepti avem nevoie de scoala mai multa.
Hai, acum dati cu pietre….
Comentariu beton!17
in sfarsit cineva cu o gandire normala. si sincer daca il mai aveam pe cap inca o saptamana probabil il duceam eu de mana la scoala :))
Stai un pic, am făcut școală de care nu se mai face acum.
Știam că pe 15 septembrie sunt la școală și pe 15 iunie în vacanță. Asta dacă nu dădeai vreun examen de admitere, treaptă, balaureat.
Cred că aveam în clasa a opta cunoștiințe pe care 80% din ”bacalaureații” de azi le caută pe Google.
Ca să nu vorbim de limba română sau aritmetică (nu matematică), materii pe care la fel, 80% dintre absolvenți le consideră ”rocket science”.
Camașa: https://www.activenews.ro/stiri-educatie/Ei-vor-schimba-Romania-ni-se-spune.-Marturia-TERIBILA-a-unui-angajator-despre-aplicantii-pentru-un-job-banal.-Generatia-Gogaie-si-Romania-viitorului-146103
Cine sunt „oameni răi”?
Aș vrea să se anuleze Crăciunul și Anul Nou.
Nimeni nu făcea „munci agricole” în septembrie, octombrie…
Părinții verilor tăi și-au urât copiii.
Așa cum își urăsc și acum copiii & semenii, p-ormă se miră de viață grea, reguli/legi proaste, abuzuri…
„educația”, ,”bac-ul”…
Nu mai bine îi omorâm pe copiii care nu termină cu 10? Că și așa, nici tu, nici ei, nu vor cu mătura pe stradă
Cu foarte multă plăcere, eu voi fi cel care te va lovi la OO cu bolovanul, te anunț din timp să fii pregătit…
@Eddy s-a menționat că era situația existentă dinainte să vină comuniștii. Ăia încă nu se apucaseră de mecanizarea agriculturii așa că au lăsat așa situația vacanței de 3 luni cu muncile agricole în cadrul familiei și pe urmă au uitat de ce.
Hai că nu se făceau munci agricole în septembrie și octombrie? Cum nu, doar că în loc de familie făceam pentru stat pe câmp și în livezi. Eu eram în Brașov și pe câmpuri eram (că doar tocmai în Brașov era Institutul Cartofului) la cartofi, morcovi, varză, mere (căm ăstea îmi aduc aminte că mai șuteam pentru acasă).
Acum conspectez ceva site-uri de arme de agrement. Au niște praștii faine acolo, cumpănesc dacă cu pietre sau bile de rulment – așa, contra bolovanului tău.
Știi de ce?
Pentru că se poate, pentru că așa vrea mușchiu’ lor atotștiutor.
Și pentru că nimeni nu zice nimic și pentru că sunt ”aleși” de popor pe viață. FMM de bugetari.
Era o vreme când oricine știa când începe și când se termină școala, la ce dată sunt vacanțele.
Acum avem ”vacanță de schi” la alegerea nuștiucui, de parcă am fi campionii mondiali la schi, iar schiul ar fi un sport ieftin, la îndemâna oricui…
Bugetarii și aleșii atotștiutori își iubesc mai mult copiii decât părinții subordonaților, muncitorilor, corporatiștilor.
De-aia au bani & putere/influență autoritativă. Pentru „ăla micu’/aia mică” și copiii stră-strănepoților lor.
Și pentru poftele soției, pentru poftele soțului, poftele secretarelor, poftele amantelor… the list goes on!
Securitatea & Partidul își iubesc mai mult copiii decât restul oamenilor pe dinafară. – lipiți-vă asta pe frigider, geam, în oglinda la toaletă.
De-aia toate sunt cum sunt & de ce sunt bani pentru străinătățuri (mofturi, diplome străine, lux, vile…).
Voi?
Frica voastră față de Garcea, Nuțu și Vișinescu este incalculabilă mai mare decât interesul pentru voi, ai voștri.
Restul discuțiilor sunt gargară, frecție de lemn…
Pentru simplul motiv ca in octombrie au o saptamana de vacanta care inainte nu era!
Da, minunat, ce sa zic. Orice copil își dorește vacanță în octombrie…not. Ce drq faci în octombrie?
Careul e util doar pentru BOBOCII care intră în cl. ”pregătitoare” care puteau foarte bine să termine asta ÎN GRĂDINIȚE ȘI PENTRU ELEVII CLASELOR V și IX, CARE INTRĂ ÎN COLECTIVE NOI, PENTRU RESTUL E DOAR AGITAȚIE ȘI PIERDERE DE VREME, MAI ALES ÎN ACEST AN când elevii nu se aleg chiar CU NIMIC, că n-au vârsta de vot, POATE doar să fie 3 zile consecutive de LUNI libere… În rest POLITICĂ (asta N-ARE CE CĂUTA ÎN ȘCOALĂ)!! Apoi popimea, care NU lipsește de la așa evenimente, CARE NU AU NICI UN MOTIV SĂ FIE ACOLO, dacă învățământul ESTE LAIC (legal), dar la noi legea e una și ce se face e cu totul altceva!!!
Suntem printre țările UE cu cele mai puține zile de școală.
Specialiștii în educație spun că copiii noștrii, într-un ciclu de 12 ani, fac școală cun un an mai puțin. În medie pierdem 1 lună de școală pe an.
Asta duce la înghesuirea materiei, la lipsa orelor de structurare a materiei. Adică predare multă, exerciții puține, lipsa aplicării teoriei. Teste PISA praf!
Ca exemplu, facultate în Olanda începe la 1 septembrie și se termină pe la sfârșitul lui iulie
https://www.google.com/amp/s/www.edupedu.ro/grafic-romania-este-in-top-3-tari-cu-cele-mai-putine-zile-de-scoala-cate-zile-de-scoala-au-tarile-din-europa/amp/
Noștri. Cu un singur „i”.
eu lucrez la privat si aproape toti colegii mei au copiii la scoli private sau la waldorf… in fiecare an vad diferente mari de educatie …. doare.
ah, am citit comentariile… si fiul meu crede ca i s-a furat o sapt de vacanta! dar eu ma bucur ca a inceput…
defapt schimb subietul, tu pari om destept, cred ca sti bine ce rating faci cu articolul asta🤭
Bafta in noul an scolar sa fie cu bucurii si cu rabdare!
mai las un commnet.. sunt si eu mama de 2 copii la stat si sunt ingrijorata pt viitorul lor
cred ca e timpul sa incepem sa vorbim frumos de scoala copiilor nostrii, chiar daca sunt sute, mii, milioane de probleme si sa gasim solutii nu doar critici ca cu rele si bune doar asta o avem!
Pe baza statisticii atasate (https://jakubmarian.com/school-holidays-by-country-in-europe-map/), numarul de zile de vacanta in Romania este in top. Asa cum se poate vedea pe harta, numarul de zile nu are nicio legatura cu temperatura de afara in timpul verii (vezi tarile Baltice si Rusia unde nu se poate spune ca e canicula). Daca ar fi sa observam un pattern, e acela ca pe partea de Est se sta mai mult in vacanta, una din cauze fiind ca traditional bunicii se ocupau de nepoti, ceea ce este din ce in ce mai putin adevarat in prezent.
De ce vorbim despre scoala și-n același timp mulți dintre noi scriem „nostrii” si „sa sti” ?!