Vreau să las aici o scurtă concluzie.
Dacă aș fi director de școală sau aș avea o funcție cât de cât de decizie prin ministerul educației, primul lucru pe care l-aș face, mâine dimineață la prima oră, ar fi să interzic careurile (părinți + copii) din curtea școlii. Cu greu poți găsi ceva mai grotesc și mai comunistoid decât adunările astea sinistre.
De fapt, nu numai că le-aș interzice, dar părinții nici măcar n-ar mai avea voie să treacă de poarta școlii. Copiii ar intra singuri, s-ar duce la clasele lor și cu asta basta. Nu tu circ, nu tu mașini lăsate pe avarii, nu tu politicieni grețoși care să le țină discursuri copiilor, nu tu popi chemați să țină predici, nu tu nimic.
Da, asta aș face. Mai ales în condițiile în care costurile ar fi zero. Ar fi unul dintre cele mai bune și simple lucruri pe care le-aș putea face pentru învățământ, decizie care nu m-ar costa absolut nimic. Gratis, frumos, elegant.
De altfel, mulți dintre voi, cei care mai citiți pe aici, trăiți în diverse țări ale lumii, țări cu sisteme școlare spre care România poate doar să năzuiască. Ne ziceți și nouă, vă rog, cum se întâmplă lucrurile în prima zi de școală prin țările pe unde v-ați stabilit? Că sunt extrem de curios dacă mai există „careurile” astea pe undeva pe unde apa caldă nu este doar la nivel de concept.
Aici, n-am văzut așa ceva. Si nici buchete din alea sinistre de buruieni colorate.
Din păcate, la ora începerii cursurilor, circulația e tot un coșmar. Eltern-Taxi pe avarii, oprite in cele mai neașteptate locuri.
Comentariu beton!21
Până la urmă e normal să fie trafic chiar și la voi. Dar măcar lipsesc restul „deliciilor”. Dacă nu mă înșel vorbim despre Germania, da?
Oribil daca vedeti un buchet de flori ca pe ceva sinistru, mai precis – buruieni colorate! Margeti degraba la un psihiatru
Se dezbate încă. Ce zici?27
Ma distrati voi, astia care va credeti deasupra tuturor, dar nu sunteti. S-a umplut internetul de superiori autoproclamati! Daca un copil duce un buchetel de flori doamnei invatatoare, la inceput de an, sarim sa catalogam si sa aruncam cu pietre. Nu ati mai vazut oameni sa ofere flori (sau buruieni sinistre, cum le intitulati)?Traiti intr-o alta galaxie?
Fix cum îți imaginezi și tu. Nu există! Singurul moment în care mergi cu copilul la școală este la petrecerea anuală. Acolo se organizează activități pe care le pot ei prezenta părinților: orchestre, piese de teatru etc. toate în zone diferite ale școlii
Toată lumea mănâncă, petrece și socializează. Nimeni nu îndrăznește sa vorbească cu profesorii legat de școală sau probleme ale copiilor, pentru asta îți faci programare la o discuție cu profesorul.
La începutul anului, fiecare la clasa lui și asta e.
Comentariu beton!60
Astea toate fiind în Germania, ca să precizăm pentru cei care nu știu.
Păi da, între colegi n-ar mai fi comentarii de genul: „ce bună e mă-sa lu’ Poienaru!”
Comentariu beton!74
Poienaru și mai cum? Dă și tu detalii. 🤭
Bag seama că de la careuri se trage expresia MILF…
Comentariu beton!30
In UK prima zi din anul scolar este ca orice alta zi. Fara fast, fara flori, primari, clovni sau alte chestii de genul asta! Perfect!
Comentariu beton!63
Tot in UK suntem si noi. Ce bine ca am scăpat de festivitati, flori, cadouri pt doame si alte cele ce nu au legatura cu educatia!
Prima si ultima zi de scoala sunt la fel ca toate celelalte.
Printii nu au voie in școală, n-ai sa vezi mame si tați pe coridoare sau in clasa așteptând sa vb cu „doama” despre a lor odraslă. Anunțuri sau discuții despre scoala se fac pe platforma SeeSaw.
Simplu, fara batai de cap.
Comentariu beton!28
Salut, noi locuim acum in Zurich si am avut posibilitatea sa mergem pana acum la 2 festivitati de deschidere a anului scolar. Da, se face careu, dar e super cool dupa pararea mea 🙂
Adica e fara popa, fara politicieni sau alte „personalitati”, sunt doar copiii, parintii (imbracati casual) si profesorii. Profesorii sunt de asemenea imbracati casual, inclusiv directoarea.
Nimeni nu vine cu flori sau alte tampenii, chiar din contra, uneori copiii primesc flori (de regula floarea soarelui) sa duca acasa.
La scoala unde merge copilul meu, una din profesoare canta cu fiecare ocazie la chitara, asa ca si la festivitatea de deschidere a cantat impreuna cu toti copiii mai multe cantece.
Fiori pe sira spinarii 🙂
Apoi directoarea a tinut un discurs scurt, a prezentat profesorii noi si apoi elevii au intrat in scoala, trecand pe sub un pod de flori tinute de elevii din ultima clasa (a 6-a).
Ah, si sa nu uit: dupa ce copiii au intrat in clasa, au facut lectii inca din prima zi (inclusiv ora de inot care presupune deplasarea cu un microbuz la bazin), asta pentru ca stiau orarul de dinainte cu cateva luni.
Comentariu beton!89
Asta cu orarul stabilit dinainte mi se pare atât de mișto. Eu nu înțeleg de ce trebuie să ne batem joc de primele 2 săptămâni de școală și să îi înnebunim și pe copii și pe părinți.
Comentariu beton!32
@Ioana: stiu, asa era si cand eram eu la scoala in Romania, in primele 2 saptamani se tot facea orarul.
Am avut un „soc” vara trecuta: copilul urma sa termine gradinita in iulie, noi eram inca in iunie si primim scrisoare de la scoala. In scrisoare ne zice clasa in care va fi copilul si orarul 🙂 iar scoala incepea dupa 20 august.
Iar in prima zi de scoala din clasa 1, au avut ora de inot si au mers la bazin si a venit acasa cand s-au terminat orele, la 12.
Comentariu beton!16
Mie mi se pare o prostie sa se faca lectii fix din prima zi si sa se dea si teme.
@zedicus: te rog sa vii sa le explici elvetienilor ca sistemul lor sucks (si ca sunt prosti) si e mai bine sa traga matza de coada ca in romania
Ce bine ca ati plecat din tara, dar ce va mai intereseaza ce se petrece aici? Ponegriti-va parintii, ca nu v-au nascut in Elvetia, rudele, fostii vecini… Merg des in Elvetia si am vazut si bune, dar si neplacute, incepand cu scortosenia si zgarcenia. La un hotel de 5 stele, la micul dejun am primit un croissant si o cafea, iar mobilierul (stil) era invechit si prost intretinut.
Se dezbate încă. Ce zici?6
@Marga, pot să-mi pariez viața că nu era așa ceva la hotelul ăla sau nu era de 5 stele. Ia lasă-mi și mie numele hotelului, să-ți arăt că minți cu crăci.
@Marga Ionescu: recititi va rog continutul articolului si vedeti ca am raspuns exact la ceea ce intreba Mihai Vasilescu: „De altfel, mulți dintre voi, cei care mai citiți pe aici, trăiți în diverse țări ale lumii, țări cu sisteme școlare spre care România poate doar să năzuiască. Ne ziceți și nouă, vă rog, cum se întâmplă lucrurile în prima zi de școală prin țările pe unde v-ați stabilit? ”
Dar evident ca trebuia un roman neaos sa se simta atacat. Plus ca nu vad unde mi-am ponegrit familia, vecinii, etc
Comentariu beton!28
„Ponegriti-va parintii, ca nu v-au nascut in Elvetia”
Ba. Stii cum e. Nu e vina ta ca parintii te-au nascut in Romania. E vina ta daca continui sa traiesti acolo.
Comentariu beton!37
Vara trecuta am petrecut 6 zile in Elvetia (cazat la Basel, plimbat la Berna, Lucerna si apoi spre sud).
800 eur/zi a fost media de „consum” turistic, 3 persoane
Fooarte scump, adica mai precis scump si prost, de la hotel hilton jegarit la mancare meah. Ca nu intelegeam de ce zeci de oameni mananca din casolete proptiti pe borduri, la orele pranzului.
La saracii din Luxemburg e mult mai bine, nu am sarit de 500 eur/zi nici cu super hotel si mancaruri fine si am fost multe zile, in perioade diferite
Am urât cel mai mult astfel de adunări. În afara faptului că ne țineau vreo 2-3 ore în picioare, aveam și emoții să nu mă dea exemplu negativ, că na, mai chiuleam, mai fumam… Eu am făcut liceul la Electroputere în Craiova și eram vreo 2-3000 de elevi (numai în anul meu eram 18 clase). Se prezentau premianții fiecărei clase, ce să mai, dura, cred că am zis puțin 2-3 ore
Comentariu beton!25
La Arghezi ai terminat?
Dar la clasa zero? De accesul părinților în școală, in prima zi întreb. Ştiu situații de copii care, deși înscrişi la o şcoală, s-au trezit că au fost transferaţi peste noapte la altă școală din motive de lipsă spațiu. Sau de copil care, în pandemie, de exemplu, când s-a interzis accesul părinților, au ajuns într-o altă clasă. Sau de copii mai anxioşi, care au nevoie de un pic de suport parental înainte să rămână intr-un loc nou, cu oameni necunoscuți. Doar ai interzice accesul tuturor și restul condițiilor le-ai lăsa neschimbate?
Se dezbate încă. Ce zici?33
Toate astea sunt excepții. Nu anulezi regula pentru excepții, ci găsești modalități să rezolvi excepțiile.
Nici gând de anulat regula. Doar cred că interzicerea ar trebui completată şi de alte acțiuni, pentru a diminua riscul de nişte nasoale tare urâte pentru acele excepții.
Se dezbate încă. Ce zici?23
Dacă în alte țări se poate, vezi comentariile de pe aici, sunt absolut convins că nu există niciun pericol să se întâmple „nasoale tare urâte”. Dar niciunul.
Ah, ok. Deci dacă părinții din alte țări pot să-i dea vânt pe poarta școlii liniștit copilului de 5-6 ani, eu de ce n-aș putea? Aia e, cred că-s un pic defectă sau ceva. Recunosc că mi-ar fi tare util să văd comentarii din alte țări despre cum se face acolo trecerea de la grădiniță la școală.
Se dezbate încă. Ce zici?26
Să-i dea vânt copilului? Dar ce, îl aruncă în prăpastie sau cum?
Nu înțeleg care e faza cu trecerea de la grădiniță la școală? Ce e atât de deosebit? Nu duci copilul ăla la groapa cu lei, gizăs.
Ei, e o expresie aia cu datul de vânt pe poarta școlii. Dar cred în continuare că aici te-ai grăbit puțin: „De fapt, nu numai că le-aș interzice, dar părinții nici măcar n-ar mai avea voie să treacă de poarta școlii. Copiii ar intra singuri, s-ar duce la clasele lor și cu asta basta.” Vezi un pic și ce zice Lucian M mai jos, legat fix de prima zi de la schimbarea instituției de învățământ. Nemții pare că permit elevilor de clasa a V-a să vină cu un părinte în prima zi de școală, atunci când schimbă instituția. Oare de ce ar face asta la un copil de 10-11 ani? Și de ce tu nu ai face asta pentru un copil de 5-6 ani care schimbă instituția?
Se dezbate încă. Ce zici?21
Exact ce zic: suntem campioni mondiali la găsit excepții. Și dacă tot le-am găsit, hai să anulăm orice potențială regulă bună. Sunt absolut convins că există soluții pentru excepțiile găsite de tine. Soluții care să nu anuleze regula cu totul.
Stai să reformulez, că am sărit și eu pe regulă cam abrupt. Se interzic careurile, invitații și festivitățile alea sinistre de început de an? Superb.
Se interzice accestul tuturor părinților? Propun să se facă o excepție pentru toți copiii care schimbă instituția de învățământ. Adică să poată intra câte un părinte cu copilul și mai departe de poarta școlii sau chiar în clasă. Dacă ai fi director la o gimnazială 0-8, asta i-ar viza pe toți copiii claselor pregătitoare și, la alte clase mici, pe cei proaspăt transferați de la alte instituții de învățământ. N-or fi majoritari, dar n-ar fi nici niște excepții de trecut cu vederea. Sau propun să fii potențial director de liceu și atunci nu aveam nimica nimicuța de obiectat la regulă. :-))
Se dezbate încă. Ce zici?21
@Anduta : asta e un exemplu clar de a nu vedea padurea de copaci. In prima zi de scoala, in tarile mai civilizate, incepe efectiv scoala, procesul educational. Aspectele organizatorice se stabilesc cu mult inainte pentru ca desi copiii au vacanta, profesorii si personalul administrativ al scolilor lucreaza ca si ceilalti oameni , un an intreg cu 2-3 saptamani de concediu.
Ca sa va raspund la intrebarea concreta: copilul meu a mers singur in clasa in prima zi de scoala, neinsotit, de la 2.5 ani. Acum are 7 ani si pentru prima oara, in clasa 1, am intrat in scoala in prima zi de scoala – pentru ca am fost in vacanta ultima saptamana si nu am lasat la asistenta epi-pen-ul saptamana trecuta, cum ar fi trebuit. Ne-am mutat mult si a schimbat anual scoala, deci in fiecare an a fost o scoala noua. E adevarat ca in prima zi de scoala avusese deja o intalnire 1 on 1 cu profesoara, multiple ocazii de socializare cu colegii in timpul verii si avea deja prieteni la scoala. Dar in final nu asta e fundamental – vara , de la 3 ani, merge la varii summer camps, o saptamana aici, o saptamana dincolo, functie de ce-l intereseaza la momentul respectiv. Peste tot si mereu e la fel – in prima zi de camp se da jos din masina si se duce in treaba lui, entuziasmat si bucuros – chiar daca de cele mai multe ori nu cunoaste pe absolut nimeni acolo. La fel si iarna la scoala de ski , de la 3 ani. Eu ma stresez, ma emotionez, dar el e ok.
In opinia mea, dealtfel sustinuta de multe studii pe tema asta, despartirile in scoala / clasa sunt generatoare de mai multa drama decat e cazul. Copiii sunt mult mai putin stresati si emotionati de prima zi de scoala decat sunt parintii. Eu azi am aruncat un ochi in clasa , ca tot eram in scoala, si am bocit nitel. Ma bucur ca nu m-a vazut copilul meu si nu l-am incarcat cu niste emotii care erau ale mele, nu ale lui.
Comentariu beton!34
Nu stiu cum e scoala in Suedia, dar la gradinita e normal ca parintii sa stea o perioada, cred ca vreo doua saptamani, cu copii sa ii invete cu mediu.
Asta daca nu ai copil d-ala de cand intra in gradinita si vede jucariile te intreaba de ce il inoportunezi.
Copiii de la clasa 0 sunt si ei maricei, isi cunosc numele si ce clasa sunt, sunt indrumati de invatatori catre clase. Nu e chiar asa dezorganizat. Cei anxiosi sunt pregatiti mental de parinti, nu pusi in situatia aceea din senin. Sau lasati sa intre la sfarsit in cladire. Haideti sa mai lasam pe cei mici sa fie un pic independenti, tinuti de manuta mereu ajung sa stea cu mami si tati acasa pana la adanci batraneti.
Tii, hai că mi-ați adus aminte că și eu mergeam singură la grădiniță, în România anilor ’80. De fapt, nu-mi mai amintesc, mi-au povestit ai mei și mi-au mai spus că toți (?) copiii mergeau neînsoțiți de părinți sau de vreun adult, inclusiv de acasă la grădi, de la grădi acasă. Nu știu dacă chiar de la 2,5 ani, dar pe la 4-5 ani cică era o normalitate să vezi copil neînsoțit de adult mergând pe stradă și intrând pe poarta unei grădinițe, cel puțin în orașul în care locuiam. Ulterior, la școală, nici nu s-a pus problema de vreo însoțire parentală, eram deja bine înregimentată în sistemul “cheia de gât, pupici, atenție și succes“.
Peste ani, copiii mei au mers la grădiniță de la 1, respectiv 2 ani, au mers în tabere și excursii de la 3 ani, nu i-am însoțit în sala de clasă nici măcar în prima zi. La clasa pregătitoare i-am însoțit la clasă, doar în prima zi.
Consider oribile careurile din școlile românești la care am participat. Consider oribile și adunările copii+părinți+personal școlar în contextul de careu.
Însă, în afara careurilor, adunările copii+părinți+personal școlar nu mi se par oribile. Însoțirea până la clasă în prima zi de clasă zero a fiecărui copil n-am perceput-o ca pe ceva negativ, ba dimpotrivă, a fost chiar ok. Atunci a fost prima-prima întâlnire omenească și civilizată copii-învățătoare-părinți. Prima-prima a fost la careu. :))
Concluzia mea finală, prima zi de școală 2023-2024, context clasic de Românie, cu organizare pe ultima sută de metri: toleranță zero la careuri? Da. Toleranță zero și la prezența părinților în școli? Nope. Nu-i cazul.
Comentariu beton!14
Fiica mea incepe clasa 1 anul acesta, însă aici în Germania cei de clasa 1 încep câteva zile mai târziu. A fost deja de 4 ori în clasa în care va învăța, se face un fel de pregătire emoțională a copilului, o cunosc pe învățătoare . Școala la care urmează să meargă este privată și aparține de biserică așa că are loc o mică festivitate la biserică numai pentru cei de clasa 1
As interzice:
– predarea religiei in scoala. Cultele recunoscute de stat primesc finantare de la buget, sa organizeze atunci si cursuri de religie pentru copiii enoriasilor. Suntem un stat laic, parca?
-preotii sa nu fie titulari pe orele de religie. Facultatile de profil scolarizeaza tineri si tinere pentru a preda religia. Cand e zi cu cruce rosie, credeti ca isi tin orele preotii?
– la clasele mai mari, un curs de istoria religiilor ar fi binevenit pentru cultura generala.
P.S. E devotament sa vii cu carja ca sa te dai bine in fata sefului sau fatarnicie?
Comentariu beton!61
La cârjă pui și lunetă, să vezi mai bine sarcinile (și scamele de pe sacoul șefului)
Când eram la liceu, înainte de introducerea religiei, s-a încercat un curs de istoria religiilor la filologie, obligatoriu (prin ’94). Doar în clasa a-9a. Dar ținut de un popă care la fiecare 2 fraze zicea, în schimb noi, ortodocșii facem nu știu cum etc și o dădea pe dogme. Imi era silă, preferam să rămân corijentă, mno, mi-a dat 8 cred, așa din burtă, vedea ce față fac. Și acum regret că n-am polemizat cu el, măcar să fie distractiv. Dar îmi era silă…
Comentariu beton!24
Macar pe vremea lui ceasca nu aduceau popi la scoala. Discursuri comuniste la inceput de an scolar eu n-am auzit, nici la scoala, nici la liceu.
Nu zic ca n-or fi fost la alte scoli, dar ma indoiesc ca le asculta cineva.
Eh, nu erau discursuri comuniste, pe dracu’ ghem!
Totul era „prin grija PCR și a secretarului său general, președintele RSR, tovarășul NC”. Vorbea directorul școlii, secretarul de partid din școală, mai venea câte un inspector de la județ sau vreun fost elev, ajuns după mulți ani sus tot prin grija partidului. Dar e adevărat, nu îmi amintesc de milițieni care să ia cuvântul. Oricum n-ar fi avut prea multe de spus.
Din punctul ăsta de vedere, pe atunci, excepție dacă venea Tovarășul sau vreo delegație importantă (eu n-am prins), careul dura clar mai puțin.
Se baga citatul ăla cu ,, învățați, învățați și iar învățați”se anunțau clasele, se ținea un discurs relativ scurt despre binefacerile partidului se canta tricolorul si mars la ore. Aaa și mă râdea toată școala de mă aducea mama la scoala
Spania. Ieri a început școala. Nevastă-mea a dus-o pe fi-mea la autobuzul care o duce zilnic la școală. End of the story.
Comentariu beton!55
Când io spun că Spania e una dintre cele mai smechere țări din Europa…
„Nevastă-mea a dus-o pe fi-mea la autobuzul care o duce zilnic la școală”
Practic meritati sa fiti decazuti din drepturile parintesti. CU AUTOBUZU??? CA SARAKY??
Comentariu beton!17
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.12
Da, pentru că EXACT despre asta era vorba. Bănene…
Ai înțeles fix un penis din text. Că tot vorbeam de școală.
Comentariu beton!24
Merci de lămuriri! Interzicerea este soluția! Voiam să spun că se poate sabota liniștit. Dar da, e mai ușor să interzici. Pot să-ți fac o listă cu interziceri,m-ai acuza de discriminare. Îți dau un exemplu „benign” – aș interzice Untold. Nu îmi aduce nici un beneficiu. Cei care cântă nu fac muzică ci zgomot. De fapt, când ne convine, propovăduim toleranța, când nu….interzicem! In fine, chiar nu îmi pasă. Când vreau să îmi duc copilul la școală o fac, că vin popi și politicieni că nu vin. Eu vreau amintiri frumoase cu emoțiile etapelor pe care la parcurge copilul meu, tu vrei sa le interzici. Nu am înțeles nimic, sunt eu tâmpită……PS. chiar detest politicienii de toate culorile, nu sunt și nu am fost membru de partid. Mă bucur că l-au huiduit pe „aurist”.
Se dezbate încă. Ce zici?23
@Irami, băi, da, ce bine că n-am zis-o eu, dar chiar ești tâmpită. Plm, aia e, trebuie să ne obișnuim să trăim cu voi în jur.
1.Ca să interzici Untold trebuie să treci de Cabral.Nu ai șanse, este mare, îți pune atâtea întrebări că se termină festivalul până răspunzi. Dacă și mănâncă ceva lângă tine, leșini de poftă. Mănâncă de zici că ăia sunt ultimii dumicați.
2.Să se interzică și festivalurile alea de rock, unde vin toți păgânii, sataniștii, că tot nu avem nici un beneficiu de pe urma lor.
Comentariu beton!43
Pai copiii nu-si prea aduc aminte de ce se intampla in prima zi. Ei sunt interesati de prieteni si cam atat. Mai degraba parintii isi fac amintiri, iar asta e cam egoism, ma scuzati. Daca vreti amintir de scoala, duceti-va din nou la un curs, ceva. Dar nu e normal sa se stea in picioare, gramada (ca inca mai este Covid, btw) pentru discursuri comuniste. Haideti sa avansam, prima zi de scoala e pentru…..scoala si pentru….copii.
Am fost profesoara 32 de ani in Israel, la liceu, unde intrarea parintilor in scoala e interzisa. Asta si din motive de siguranta, din cauza atacurilor teroriste. La poarta oricarei scoli, nu conteaza la ce nivel, este un paznic inarmat. Daca un parinte vrea sa intilneasca un profesor, trebuie sa se inteleaga la telefon , wathsup, etc, la ce data si la ce ora. Profesorul este obligat sa anunte paznicul, iar parintele sa se legitimeze cu buletinul. Si inca o data, la toate nivelele, inclusiv universitati, unde e mai mica implicarea parintilor.
Comentariu beton!28
Da, dar Israelul chiar e un caz special. Sunt total de acord, dar nu i-aș lua de etalon.
Pai. Exceptand partea cu „inarmat” mi se pare total normal.
Nu ai ce cauta in interiorul scolii, fara programare
am avut o satisfacție deosebită când, în momentul în care intram în curtea școlii, primarul și popii plecau. sincronizare perfectă! și reușesc asta de vreo 5 ani!
Comentariu beton!29
Zi și tu rețeta. 😁
În Austria ni se trimite un mesaj la ce ora să fie copiii în clase. Si atât. În general la ora 9, stau o ora, două. Se întâlnesc cu diriginta sau învățătoarea, primesc rechizitele si se întorc acasă. Părinții nici nu trec pe la școală. Nu tu flori, nu tu discursuri ale primarului si alti mafioți, nimic. Nește sălbateci.
Comentariu beton!49
MI-NU-NAT.
Vreau și eu apă caldă la fruntea autorităților noastre. Dar, mai degrabă am să beau nectarul zeilor dintr-un corn de inorog roz, călare pe o sirenă
Silviu, sirenă de-aia care sună? 😁
Nuuu, sirenă d-aia cu tzâtze mari! Dar e bună ideea, îmi pun și în frunte o sirenă d-aia nino nino!
@Silviu: ni-nooo, ni-noo
cum spunea un clasic in viata de pe aici.
La noi la școală n-a fost cu careu. Au venit copiii (clasa a doua), i-a așteptat învățătoarea în curte până s-au adunat toți, după care i-a luat de o aripă și i-a dus în clasă. Părinții au rămas în curte, să-i aștepte. Au stat cam jumătate de oră. Am înțeles că așa a fost la toate clasele, nu s-a ținut deloc speach-ul ăla boring care se ține de obicei la începutul anului. Noi și încă doi copii n-am dus flori. Nu s-a supărat nimeni. Bine, eu oricum sunt oaia neagră, că nu dau nici fondul clasei.
Comentariu beton!32
Iată. Un pas înainte.
Dacă se făcea careu nu l-aș fi dus în prima zi. Oricum am sechele în legătură cu școala aia și am ieșit din ea acum 32 de ani :))))))
Comentariu beton!13
Avem nevoie de foarte multe „oi negre” în ţara asta ca să ajungem la normal.
Comentariu beton!18
Copila mea e la grădiniță (al treilea an și mai urmează unul). Prima zi a fost fix așa: am dus-o, i-a dat o floare educatoarei, i-am schimbat papucii, s-a spălat pe mâini, m-a îmbrățișat și a plecat în clasa ei. Am dus-o pe la 7.45 că eu la 8 trebuia să fiu la birou. Are cea mai faină educatoare din lume :).
La școli a fost ca în descrierea ta: director, primar, polițist, sobor de preoți, părinți și copii plictisiți și înghețați (pe la noi sunt 8-10 grade dimineața).
Trăiesc în Italia de 25 de ani,careuri de început de an școlar, flori la învățătoare nici pomeneala. Nu există așa ceva …….cel puțin în orașul în care trăiesc eu. Fondul clasei,cadouri la profesori nici atit,se strângeau bani doar atunci cind se făceau excursii organizare.
Cu învățătoarele sau profesori ne întâlneam la serbarea de crăciun ,în rest doar cu programare sau în cel mai râu caz convocat de ei .
Lista de rechizite sau ce ai trebuia elevului pentru anul școlar în curs ne venea dată în prima zi de școală,în felul acesta cumpărăm strict cea ce se cerea . Serbare de sfârșit de an ,coronițe și alte prosti niciodată,în primi opt ani de școală la sfârșitul fiecărui an școlar învățătoarele și mai târziu cordinatorul de clasă (diriginte) organiza o ieșire cu toți copii și părinți la o pizzerie sau restaurant, în felul acesta sărbătoreau toți copii
. Legat de trafic ,mașini pe avari pe strada unde era școală dimineața și la ieșirea copiilor ,la mine în oraș un grup de voluntari (bunici ) se ocupau de trafic.
Practic dirijau traficul (autorizați bineînțeles de poliția rutieră) nu permiteau staționarea, parcare de niciun fel în fața școli ,nici nu puteai trece cu mașina prin fata școli,dintotdeauna așa am văzut în cei 8 ani de școală elemetara.
Comentariu beton!27
În Doicilandezia merge un părinte la școală cu copilul doar în prima zi de școală (nu în prima din fiecare an, ci în PRIMA) și atunci când acesta schimbă, eventual, instituția de învățământ (clasa a cincea).
Restul lucrurilor importante se transmit în scris, în formă tipărită sau online. Rar, poate o dată pe an, sunt chemați părinții la ședință. Iar dacă aceasta privește situația școlară a copilului (și nu chestiuni organizatorice), are loc INDIVIDUAL. Nu știe un părinte ce situație școlară au colegii copilului său.
Iar la sfârșit de an școlar există posibilitatea (în funcție de specificul școlii – cum ar fi școală catolică sau evanghelică) să fie implicată o ceremonie cu implicarea bisericii locale sau a preotului/pastorului. Dar nimic care să treacă peste permisiunile oferite de părinte la începutul școlii în ceea ce privește educația religioasă.
Comentariu beton!20
Lucian M, peste tot se întâmplă asta? Mă refer la un părinte care merge cu copilul în prima zi când schimbă instituția de învățământ. Că mai sus sunt două comentarii din Germania din care înțeleg că nu există așa ceva.
Între grădiniță și școală știi cumva cum e? Că la noi se schimbă și atunci, în majoritatea situațiilor, instituția de învățământ.
Se dezbate încă. Ce zici?15
Nu știu dacă e peste tot, am expus doar experiența mea cu școlile din zona unde locuiesc (Saxonia inferioară, dacă ajută).
Între grădiniță și școală este prima zi de școală, când părinții sunt invitați să cunoască colectivul (profesori, colegi ai copilului, părinții colegilor copilului. Se poate face chiar și un careu micuț (vorbesc aici despre școlile mici unde sunt una – două clase întâi) cu directorul școlii și profesorii claselor respective. Se spune bun venit, se adresează câteva cuvinte de încurajare iar copiii merg în clase în timp ce părinții pot socializa afară la o cafea și o prăjitură.
Apropo, la școlile de la mine din oraș, prima zi de școală poate diferi de la instituție la instituție (într-un interval de +/-2 zile).
Din punctul meu de vedere, e foarte bine și sănătos ca într-o comunitate în care copiii fie vin pentru prima oară la o școală, fie revin la școală pentru un nou an, să se acorde un pic de extra atenție celor din prima categorie. Se pare că în câteva orașe/comunități din Germania se înțelege diferența dintre PRIMA zi de școală și prima zi de școală. Fain.
Comentariu beton!20
@Anduță și în Bavaria de sus (Franken – Franconia) e la fel ca în Saxonia. Nu au stres copiii când trec de la grădi la școală. Sunt anesteziați de Schultüte ce o primesc, un con de cel puțin juma de metru umplut cu bunătățuri. Părinții musai la muncă, se știe iar polițaii vin tocmai să nu fie urmă de mașină pe avarii. Există curse regulate de microbuze dar cu trasee neregulate pentru copii mai îndepărtați sau cu nevoi, copii mergând întotdeauna la cea mai apropiată școală fiind regula.
La fel și între cls 4 și 5, adică trecerea de la generală la gimnaziu/real unde nu mai e Tüte aia, dar sunt zile ale porților deschise când copii evaluează școlile și profesorii și ascultă și elevii mai mari și decid la care merg.
Nota discordantă o fac musulmanii. Mai mult de jumătate din copii de generală sunt aduși/luați de părinți.
În Germania învățătorii și profii au contract doar pe durata anului școlar, deci practic alte fețe noi în fiecare an, deci inutil dusul de flori sau alte buruieni. La sfârșit de cls 4, 10 și 12/13 se mai face ceva festivitate la care eventual apar primarul mare și/sau primarii din subordine (Oberbürgermeister peste Bürgermeisterii diferitelor cartiere/foste sate ce constituie orașul).
Gata, vreau o PRIMĂ zi de școală ca în Germania. Cu cafea, prăjituri și Schultüte! 😛
Avem și situația de la scoala fetitei mele unde inițial s-a anunțat ca pot intra în curte doar părinții copiilor de la clasa ptegatitoare. Restul lumii trebuia doar sa lase copilul la poarta, urmând ca acesta sa meargă singur la sala de clasa. Și, ghiciți ce? Au făcut parinti nemulțumiți reclamații, inclusiv la minister, ca ei vor sa intre cu copiii, vor festivitate etc. Doamnei directoare i s-a spus ca va fi sancționată de minister dacă nu permite accesul părinților în curte, asa ca s-a revenit la „minunata” formula binecunoscuta – careu cu parinti și copii. Școală de stat din România. Csf, ncsf
Comentariu beton!21
Spania, copil de 8 ani, la aceeași școală de la 3 ani. Nici careuri, nici buchete. Și părinții nu trec de poarta scolii, decât la festivitatea de sfârșit de an (un spectacol) și la cina de sfârșit de an. Cina se organizează de către asociația de părinți în colaborare cu școala. Ah, și nici premii nu sunt…
Comentariu beton!18
Careul e cea mai tâmpită invenție evăr. Și l-am urât când am fost elev, iar ca părinte am făcut tot posibilul să mă fofilez.
Comentariu beton!13
Spre mirarea si fericirea mea, la scoala unde merg ai mei baieti nu s-a facut careu. Faceau, inainte de pandemie, dar le evitam gratios 🙂 Anul asta, fiecare, frumos in clasa lui, unul de dimineata (cl 7), unul de la pranz, ca din pacate va face ore la amiaza (cl 4). Nici un parinte nu are voie in scoala. Iti zic, a fost un soc si pt mine, dar pot doar sa ma bucur, la cat urasc careurile pacii.
Nu vrei sa stii ce fericire pe copii ca nu mai trebuie sa-l asculte pe popa sau pe alti diversi 2 ceasuri….
PS: minunea s-a intamplat in Timisoara, la Moisil 😊
Comentariu beton!22
Bucuresti, S4- careu numai pt clasele pregătitoare, restul, la ora x, intrarea y(sunt 3intrari), preluati de doamna și duși in clasa. Initial s-a comunicat „doar copiii” ( din pandemie nu mai calcă picior de adult in curtea școlii), dar, după ce-a ieșit găgăuță pe post, s-a revenit și dacă au fost părinți doritori, au insoțit piticii până la clasă, poze si i-am preluat după 2h.
Eu îmi împart viața între doua sisteme de educație, spaniol și francez, în Spania se face un soi de careu pe clase, profesorul îi ia și în clasa, atât, totul durează nu mai mult de 10 min, în Franța e și mai practica treaba, exista pancarte cu grupele de vârste, părinții se așează lângă copii și când suna sirena, clopoțel, alarmă fiecare pe drumul lui și gata treaba, se organizează în timpul anului diferite chestii unde participa toată lumea, demonstrații de judo, piese de teatru, concerte și etc dar asta e alta treaba.
Baietelul nostru e home-ed deci prima zi de scoala poate fi oricand. Cred ca daca ar vedea un popa behaind ar fi amuzat.
Sunt de acord cu toate punctele, cu o singură excepție. Careul trebuie să existe, dar cu un singur scop: premierea elevilor cu merite, olimpici, rezultate deosebite, proiecte, voluntariate, pictură, muzică, sport, publicații, etc. Durează foarte puțin, dar toți elevii îi văd pe colegii lor care s-au străduit în toate domeniile. Crește competiția și motivația. Și asta contează foarte mult din punct de vedere educațional. P.S. Asta nu se prea poate face decât în prima zi de școală… 😉 Am văzut astfel de momente și în alte țări, dar în aulă, pe scaune, cu flori și medalii/ diplome date elevilor.
Se dezbate încă. Ce zici?7
Nu, nu ține puțin, ține enorm. Pățit la fiecate sfârșit de an școlar când au strigat copiii cu toate mențiunile posibile de la orice obscur concurs școlar. Și apoi de la capăt cu olimpiadele, concursurile sportive. Apoi premierea pe clase. Luuuung de tot. Se poate găsi alt sistem, sau măcar să fie premiate cu public doar excelențele.
Siami, nu am spus toate. Doar cele de merit/ excelență! Nu că ai pus tablouri pe holul școlii sau că ai făcut prăjituri de Crăciun! Premii/ olimpiade/ proiecte regionale/naționale/ internaționale. Cei care au terminat cu 10/ au luat examenele cu 10 și atât. În 15-20 de minute este totul gata. Elevii sunt atenți și bagă la cap! În unele școli nici nu sunt… Însă, unde sunt… De ce nu?
As fi foarte curioasa sa vad fundamentul stiintific pentru “conteaza foarte mult din punct de vedere educational”. Lasand la o parte toate studiile care va contrazic, si empiric rezultatele educationale in tarile care NU practica sistemul asta sunt mult superioare rezultatelor noastre. Motivatia sanatoasa este interna. Restul sunt derapaje.
Ce comentariu aberant! “Competiția contează din punct de vedere educațional…”. Aloooo! Vorbim despre copii, nene!
Unde locuiesc eu In Spania copila merge cu autobuz școlar. Părinți merg la o ședință la început de an unde se prezintă profesori ,după orele de curs și fără copii, se mai spun 2-3chesti de director și 2-3 de psihologul scoli și aia e. Fiecare părinte e invitar la școală separat sa se vorbească strict de copilul lui,nu nebunia de ședință cu părinții cum era cînd eram eu elevă unde toată clasa auzea totul despre fiecare copil. Se fac cireva spectacole unde se permit părinți și toți cei de pe drum care vor să meargă în curtea școlii sau sală de sport. Doar de la 0-3 ani am intrat în sala cu copii zilnic. De la 3ani pe poarta scoli unde sunt așteptați de profesor și atît. Cei ce folosesc autobuzul au monitor pina la clasa a7 cînd merg la institut. Monitorul este cel care se ocupa de copii pe durata deplasări,are grija sa stea cu centurile puse și îi supraveghează din māna părinților pina in mina profesorului. De la 3 la 12 ani sunt împărțiți în funcție de ani ,sa nu stea cei de 3 cu cei de 12. Excepție fac frați după o cerere făcută de părinți la direcțiune. Fără flori,fara careuri nici cadouri sau atenți. Există careu doar cînd își iau diploma fiecare ciclu formativ. Nu există fondul clasei doar bani pt excursii. Singurul rău e că de vreo 7 ani trebuie să cumpărăm cărțile de școală ,nu mai sunt gratuite decit la familiile cu venit foarte mic.
Anul acesta s-a schimbat conducerea scolii unde invata copiii mei. Doamna directoare a a avut un discurs care a durat 5 minute, la fel si directoarea adjuncta. A mai vorbit un politist/ jandarm 5 minute si aceasta a fost toata ceremonia. Nu au venit popi, chiar m-am bucurat. Sper sa reziste noua conducere, noua doamna directoare este un om pe care il apreciez (o cunosc de mult).
Copiii s-au bucurat ca au putut intra repede in clase. Am fost impresionata, sper ca si anul viitor sa fie la fel .
Careul a avut utilitatea lui, copiii au aflat in ce clase o sa invete si unde a fost cazul, si-au cunoscut dirigintii, profesorii pe care i-a prezentat doamna directoare.
Comentariu beton!14
Școală British din București, prima zi sau oricare altă zi din anul școlar copiii intră pe poartă, sunt preluați de profesori, se formează clasele și se intră însoțiți de profesorul principal în clasa fiecăruia, nu flori, nu cadouri sau alte discursuri. Au primit teme din prima zi 😁 Urmează Coffee morning unde se întâlnesc profesorii și părinții, și se discută despre cursuri, așteptări, probleme speciale dacă există, far astea de obicei se întâmplă separat. Nu există clasicele ședințe cu părinții, se fixează întâlniri de 5/10 minute cu fiecare părinte, individual, care părinte poate cere să discute cu anumiți profesori sau doar cu unul, restul problemelor se rezolvă pe email. Testele sunt săptămânale 😁 chiar dacă unora le pare școală făcută în joacă, superficial. Doar pare.
Comentariu beton!14
Io nu mi-aș da copilu la Școala British din București dacă nu vine la careu Charles prințul de Wales. Măcar la un coffe morning să vină dacă nu e bulangiu sau la ceaiul de la ora cinci.
Comentariu beton!18
In USA (si am experienta personala in 4 scoli, 4 localitati diferite in 2 state): cu o luna inainte de inceperea scolii incepe comunicarea cu parintii, se organizeaza evenimente la scoala (de vara asa, playdates, icecream social) sa se cunoasca copiii si parintii si toata lumea cu toata lumea. Se trimit emailuri despre toate cele, ai ocazia ca parinte sa intrebi tot ce ai de intrebat. In saptamana dinainte sa inceapa scoala se viziteaza, cu copilul si programat, clasa – se cunoaste oficial profesorul, ala discuta cu copilul, se imprietenesc cat de cat, profesorul ii arata ce si cum au prin clasa, ii povesteste ce fain o sa fie etc etc.
In prima zi de scoala duci copilul la scoala. Unele scoli au carline din prima zi, altele au exceptie in prima zi si daca vrei si copilul te lasa : ) , il poti duce pana in clasa – doar in prima zi. Carline insemnand ca ti-l iau direct din masina, opresti fix 30 de secunde si nu te dai jos, deschid ei portiera, copilul coboara, ai plecat. Conceptul de careu etc etc nu exista – nici la inceput nici la sfarsit de an. Nici conceptul de flori la invatatoare – cu nici o ocazie.
Comentariu beton!17
Am uitat sa precizez ca cele de mai sus sunt valabile daca duci tu copilul la scoala. Majoritatea merg cu autobuzul de scoala, deci in prima zi tu ca parinte nici nu calci la scoala.
Tot București, careu cu popă, invariabil o poveste recitată de directoare, polițist și cineva de la primărie. Dura 3 ore pe puțin. Asta în prima zi. În zilele următoare, nu intra niciun copil în clasă pe la intrarea elevilor, ci erau obligați să se ducă la careu și să intre după ce vin toți. În acest timp, intrările celelalte erau închise cu lanțul, să nu cumva să fenteze vreunul careul. Toată treaba asta dura până venea frigul, când îi lăsau din nou să intre pe la intrarea elevilor. N-am priceput de ce făceau manevra asta, dar în anul cu Colectiv, am amenințat că dacă mai văd o dată lanțul pe ușile de intrare, mă opresc direct la pompieri să-i rog să le verifice autorizația de incendiu. Și de atunci nu le-au mai încuiat, dar tot făceau porcăria cu careul de o lună.
Orar comunicat dinainte? Ce lux! Timp de o lună de zile se tot schimba și de la o zi la alta. Uneori aflam dimineața că trebuia să aibă la ele nuș ce culegere, numai că aflam asta DUPĂ ce plecau fetele de acasă. Că la noi profesorii de la școală aveau impresia că manualele se teleportează singure, că părinții n-au altă treabă decât să stea pe telefon să vadă ce-a mai zis Doamna și d-astea. Bine c-au intrat la liceu și-au scăpat de careu.
Comentariu beton!15
Da, a doua zi de școală, deja al doilea orar. Și ne-au zis clar că se mai schimbă. De neînțeles cum nu se poate face un amărât de orar. Oare în alte țări cum reușesc să facă? Și orar și tunele de autostradă prin munți și să mai aibă și apă caldă…
@Siami: unde sunt eu, vara in scoli se munceste serios. Toata lumea are concediu 2-3 saptamani pe an, nu din iunie pana-n septembrie. Inscrierile la scoala se fac in februarie, martie cel tarziu. La inceputul verii se stiu deja clasele, orarul, calendarul pentru anul urmator (cu absolut tot – nu doar orele de clasa ci si extracuricularele, competitiile cu alte scoli – sportive si nu numai). Ocazional se mai adauga un copil care s-a mutat in zona in vara – dar in mare lucrurile se fac din timp, nu pe genunchi in septembrie…
Eu am tot facut voluntariat in scolile la care a mers copilul meu. M-a surprins foarte tare cat de mult se munceste vara si in general in timpul vacantelor copiilor.
@Cami, faptul ca si vara se ”lucreaza” e iarasi o absurditate. Vacanta de vara e bucuria si libertatea suprema.
In rest, as interzice si eu popii si primarii in scoli. La fel si partea cu orarul, sa se stabileasca unul clar din prima si gata
@ Zedicus : “vara se lucreaza” – personalul scolii, nu copiii! Daca nu am fost clara, copiii au vacanta, personalul scolii lucreaza 8 ore pe zi ca si in restul anului (si profesori si personal administrativ). Asa ai totul gata de inceperea anului scolar la 1 august…
Mama, ce.tampenie cu careul. Și la noi la clasa pregatitoare au făcut asa în prima săptămână să se învețe copiii unde sunt clasele. Dar dacă știai te puteai duce singur. Cu fiu-meu am fost 2 zile asa și după se ducea singur. Din clasa 1 doamna a zis ca ii preia ea în prima săptămână din fata scolii (nu de la careu) sa se învețe unde este clasa (în fiecare an se schimba clasa), dar fiu-meu știe unde sa se ducă și nu mai sta după ea. Dar asta cu statul afara pana vin toți copiii e o mare, mare tâmpenie! Și eu ma revoltam și comentam! Oricum eu și soțul comentam mereu când nu ne convine ceva absurd decis de doamna director.
Da, aș interzice careurile și festivismele. Noroc că acum copilul în clasa a7-a preferă să nu mai venim și noi. Și să facă lecții din prima zi de școală direct, așa, prima luni e mereu pierdută. Nu mai zic acum cu module nu vor face joi-vineri înainte de fiecare vacanță. Și se miră că nu termină materia niciodată. Despre cadouri… contribuim, că n-am de gând să mă cert cu nimeni, dar măcar sunt sume rezonabile. Problema e că, deși nu cer, toți profesorii primesc foarte încântați toate prostiile de cadouri și nu protestează nici măcar de formă.
Prostii de cadouri pe care le cumpărați voi, nu? 😐
Belgia, partea flamanda. Scoala de stat, nu catolica (desi diferenta nu e prea mare). In jur de 1 septembrie se fac 2 sedinte generale cu parintii. Asa afla toata lumea programul scolii si alte chestii generale. Dupa aceea parintii se duc cu educatorii si invatatorii la clasa repartizata unde li se explica ce voor invata copiii in noul an scolar, excursii, lectii de innot… In prima zi de scoala si in tot restul anului de altfel, copiii sunt insotiti pana la poarta (noi avem luxul de a avea 3 intrari). Acolo sunt intampinati de educatori si de invatatori. Exceptie fac copiii intre 2.5 si 3 ani care sunt insotiti de parinti pana in clasa unde ii ia educatoarele in primire. Si aici sunt reguli stricte. Parintii nu au voie sa stea mai mult de o imbratisare si la revedere. Iar preotii, profesorii de religie sau educatie civica nu tin nici un speech. Cateodata sunt insa prezenti la sedintele de inceput de an si sunt prezentati parintilor. Deci daca inteleg bine, asa ceva s-ar dori si in scolile din Romania…
nu s-ar desfinta si iti zic si de ce, din cauza parintilor. multi parinti isi aduc aminte cu placere de momentele in care erau umiliti si tratati ca niste sclaveti, pentru ca asociaza anii 90 sau comunismul cu tineretea = fericire, era bine.
cum adica sa ii iei romanului dreptul de a-i da lu „doamna” o atentie, o floare, doar doar l-o obeserva pe ala micu.
fi-miu tocmai a intrat la gradinita. a intrat intr-o grupa super (zic eu) cu niste educatoare foarte energice si una din ele e chiar tanara. bai deci ne-au zis de la sedinta (fara copii), „veniti, ii lasati si plecati. noi avem pregatire pedagogica, stim cum sa ii pacalim sa se linisteasca”
pai ce au putut mamicile? una mai curajoasa a zis ca nici politia nu o poate opri sa nu o lase pe micuta Clara. si evident ca m-am enervat si i-am zis ca nu e posibil ca toti copii sa faca intr-un fel si cineva sa se abata de la regula.
nu cred ca e parinte care sa nu isi iubeasca copilul, dar smiorcaielile astea nu mi se par demne de un om matur.
Comentariu beton!30
Multi părinți romani (nu toți desigur) sunt “helicopter parents”, de-aia vor sa stea cu copiii in prima zi de școala.
Aici nu exista festivitati la inceput de an. Parintii nu au acces in perimetrul scolii, copiii sunt lasati la poarta scolii de unde, functie de varsta, fie merg singuri la clasa daca-s mari, fie sunt preluati de Head teacher daca sunt mici (noi am trecut cu cea mica de la gradinita in RO la An 1 de scoala brtranica aici si cu cel mare in An 8, venind tot din scoala britanica in RO).
Accesul parintilor in scoala doar organizat la sesiunile de inralnire cu profesorii pe diverse teme.
Pick up/drop off strict reglementat cu parcari si accese separate pentru cei din nursery & reception, pt cei din primary, respectiv pt cei din secondary si senior years.
Totul foarte strict si precis organizat, eficient pentru toata lumea.
Despartire mai grea in prima zi de scoala pentru cea mica dar usor, usor profesoara a convins-o sa se desprinda din bratele parintelui si sa o urmeze in incinta scolii.
Interactiunea parintelui cu scoala este in principal online.
Am amintiri penibile cu deschideri de an scolar pe stilul stalinist descris, doar ca erau scoli private, pe bani deloc putini, cu pretentii, detinute de romanache cu nume sonore dar incompetenti si lipsiti de principii. Altfel, de afara, marketingu’ si PRul vopseau gardu’ corespunzator…
Never again!
Acum scoala britanica, in Spania.
Noi suntem in Austria, si cel puțin la noi a fost/este cam asa:
1. Cand a terminat grădinița a fost o mica serbare la care a participat si viitoarea invatatoare ocazie cu care si parintii si copii au cunoscut-o pe invatatoare. In prima zi de scoala am însoțit copilul in clasa fara popa, primar si alți „înalți oficiali”.
2. In clasa a 3-a am schimbat școala ( ne-am mutat intr-o alta localitate/regiune) l-am insotit pana in clasa am salutat invatatoarea si dusă am fost, nimic mai mult, eu am fost exceptia.
3. In clasa a 5-a am schimbat iarăși scoala, schimbare de ciclu scolar. Cu o saptamana inainte am primit un e-mail si am fost informati ca incepand de miercuri se vor afisa la scoala listele cu repartitia in clase. Am fost am vazut si am luat la cunostinta. In prima zi l-am însoțit pana la poarta scolii( care este o scola imensa) acolo copii au fost asteptati de elevi din clasele.mai mari organizati pe clase si cu pancarte si au insotit copii in clasa. ( fara popa, primar si alte ‘înalte oficialitati”). Eu am cunoscut-o pe diriginta, director, prof de germana si matematica la sedinta cu parintii tinuta doar pt cei de clsasa a 5-a.
Bag seama că de la careuri se trage expresia MILF…
În Olanda, coincidenta a făcut ca de data asta ( în partea de sud a Olandei școală sa înceapă tot pe 5 septembrie. Ca sa deschid o paranteza, școală aici începe de la 4 ani ( grupa 1). Fiimea are 7 ani deci a început grupa 4. Luni dimineață s-a trezit, mâncat, îmbrăcat, luat rucsacul cu echipamentul de sport (pantaloni scurți, tricou, sneakers) pt ca ne anunțase direcționează în aplicația părinților ca clasa ei are sport lunea și joia, s-a urcat pe trotineta și s-a dus la școală, singura. În fiecare an au alta învățătoare, pe noua invatatoare o cunoscuseră deja înainte de sfârșitul anului școlar precedent când au petrecut o după amiaza cu ea în noua/viitoarea sala de clasa. Deci odată ajunsa la școală, știa după cine sa se uite și în ce sala de clasa sa meargă. În primii trei ani am mers cu ea la școală și în prima și în următoarele zile. Pe la jumătatea anului școlar trecut a fost pregătită sa meargă singura. În prima zi de școală în anii când am fost cu ea mergeam, cautam învățătoarea cu pancarta pe care era scrisa grupa în care urma sa între, ii dădeam binețe, făceam cunoștință, predam copilul, și dacă se dorea se putea,sta pe margine pana când intrau în clasa, dacă nu, puteai sa pleci. Primul clopoțel suna la 8:20, când ies educatoarele sa adune copii, iar al doilea suna la 8:30 când toate clasele întra pe rand în clasa. În prima zi, directorul scolii le urează în acest interval bun-venit si suces elevilor și zile liniștite părinților, de undeva de la un microfon, în timp ce se plimba printre elevi. La terminarea orelor de obicei mergem unul dintre noi după ea ca aici se practica playdates, și fiimea nu vrea sa rateze nici o zi, asa ca după orele de curs ori se înțelege cu vre-o colega/coleg sa vina încă vre-o 2 ore sa se joace la noi, ori merge ea la careva sivtre sa discutam cu respectivii părinți detaliile (unde/cat/dacă e posibil), dar copii care nu au astfel de preferințe, sau știu de la început ca nu se pate playdate în ziua respectiva se duc acasă. Nici în prima zi nici în următoarele nu e trafic teribil de mare în fata scolii, pt ca majoritatea copiilor vin singuri, de obicei cu bicicleta, iar părinții însoțitori vin în majoritate tot cu bicicleta. Doar în caz de furtuna sau zăpadă mare se mai face coada de mașini la intrat/ieșit din parcare, dar asta e rar.
Alta diferența e ca pana în grupa 8 (aprox 12 ani) nu exista orar sau manuale pe care copii trebuie sa le care la școală în fiecare zi. Tot ce au nevoie le este dat la școală și rămâne la școală. Din când în când mai aduce acasă care o foaie cu exerciții la alfabet sau calcule care e corectata de învățătoare (dacă e cazul) dar fără note sau calificative. Eu nu știu decât când are sport, sa își ia echipamentul, în rest în afara de sandviciuri nu are nimic în rucsac.
Comentariu beton!13
Mie-mi plac careurile… Careurile de asi! 😜
Salut, un anumit filosof contemporan spune așa, citez:
An de an, la începerea școlii, sînt invitați să vorbească elevilor tot felul de nulități, golani, impostori și pușlamale pe motiv că sînt deputați, senatori, miniștri sau primari. Această cutumă imbecilă minează din start orice reper moral și intelectual. Copiii sînt astfel învățați de mici să asculte cuminți și să aplaude ipocrit tot felul de tîmpenii, să accepte și chiar să admire succesul nemeritat al unor mizerabili. «Curat meșteșug de tîmpenie», vorba lui Creangă, dar și de lașitate, resemnare și lichelism”.
Eu locuiesc in UK, prima zi de școala este o zi ca multe altele ,nimic special.
Comentariu beton!13
La noi in nordu’ inghetat e asa: vine autobuzu’ in prima zi (spatamana trecuta), ii duce la scoala dimineata, iar dupa amiaza ii aduce acasa. A fost prima zi de scoala!
Las Dușmanul la poarta școlii și a plecat, am plecat. Fiecare an, an de an.
Parcă doar in primul ceva acomodare cu scoala și profesorii dar se face înaintea începerii anului școlar.
UK
În Germania politica școlară este responsabilitatea fiecărui land.De aceea există diferențe (inclusiv vacanțele școlare au alte perioade- e gândit ca un sistem de rotație să nu ne blocăm cu toții vara pe autobahn sau prin aeroporturi😊).Noi locuim în landul NRW și aici în oraș se organizează festivități de deschidere a anului școlar la clasa a I-a și a V-a (copiii schimbă școala după clasa a IV-a și sunt practic în altă formă de învățământ).
De ex. festivitatea la clasele a I-a este stabilită,în general,într-o altă zi decât pt clasele II-IV, și începe cu o slujbă la biserica din cartier/catolică sau luterană-prezența copiilor și a părinților este opțională.Personal am asistat la o asemenea ceremonie religioasă atunci când nepoata mea a început cls. a I-a- biserica luterană/evangelică cum zic nemții cu preot femeie.Discursul și toată ceremonia a fost construită în jurul acestor viitori școlari.După aceea se merge în curtea școlii unde directorul școlii îi întâmpină pe copii și pe părinții lor,se prezintă învățatorii claselor,se fac poze apoi copiii merg în clasele de curs aprox. 3 ore unde primesc orarul școlar lista cu materiale etc.
Altă precizare:ora de religie este obligatorie- catolică ori protestantă sau se face cerere dacă copilul este de altă religie! de asemenea ora de educație sexuală se începe în cl.a III-a; ora de circulație rutieră cu un polițist și examenul de mers pe bicicletă se desfășoară tot în curtea școlii
Bavaria. La ai mei cu polițaii și bicla a fost facultativă. Adică dacă se cere se face. Religie nu se face, doar etică. Aia sexuală parcă mai devreme.
Belgia: pentru cei noi in scoala, se poate face o programare undeva la cateva saptamani inainte de inceperea anului scolar ca sa vada parintii si copii scoala. Doar cu programare. Profesorii stiu la ce profesor/clasa vor merge copii. In prima zi se poate intra in curtea scolii, directorul ii saluta pe copii, parinti si profesori („Gen bine ati venit, ne bucuram ca nu mai sunt restrictii sanitare, totusi suntem in continuare vigilenti, copii vor fi pe maini bune, profesorii se bucura sa ii revada pe copii”; gata discursul, 2 minute e generos), profesorii ii preiau pe copii si urca in clasa. Nu este microfon, boxe, muzica, discurs. Totul dureaza cam 10 minute de cand se intra pana cand intra ultimul copil in clasa. Ultimii sunt cei mai mici. La gradinita este intrare separata si cateva zile (depinde de scoala) la inceput poate sa intre un parinte cu copilul. Dupa prima zi parintii nu mai au voie sa intre in curtea scolii iar copii sunt intampinati de profesori la poarta.
Strada unde este scoala este inchisa 30 min dimineata si dupa masa cand ies copii. Un parinte voluntar muta barierele mobile. Un alt voluntar ii ajuta pe copii care merg singuri la scoala sa treaca o trecere de pietoni din apropiere. Mai este o trecere semaforizata cu sisteme de siguranta pentru copii – e luminata si pe trotuar si are un gard in L dublu ca sa ii opreasca pe copii inainte de trecere. Viteza in zona e 20-30 km/ora. Piste de biciclete. Se parcheaza cam la 100 m de scoala. Cea mai apropiata parcare e rezervata pentru autobuzul scolar si se dau amenzi daca se parcheaza acolo (am vazut de cateva ori cate un parinte cascat). In partea cealalta nu ai voie sa parchezi masina – este un angajat/voluntar care dirijeaza masinile, vin pe rand, opresc, copilul iese, masina continua drumul.
Chiar si in Belgia, parintii tin sa isi aduca copiii cat mai aproape de scoala. Si la noi e inchisa una din strazi 30 minute dimineata si 30 minute dupa amiaza. Dar cealalta strada care da in strada inchisa e invadata de masini care parcheaza dublu, pe colt, in mijlocul strazii. Avem si parcare mare la 100 m de scoala, dar pentru unii e prea departe….. Stiu asta pentru ca locuiesc chiar langa scoala. Pe langa sunt multi care vin si cu bicicleta.
Cat despre scoala, intradevar pentru noii veniti se face o programare inainte si altfel parintii si copiii pot sa isi vada clasa si sa isi cunoasca educatorii sau invatatorii. La inceput de an se fac sedintele generale cu parintii (am povestit deja intr-un alt post). Nu se dau flori sau cadouri la inceput de an, iar copiii intra singuri pe poarta scolii cu exceptia copiilor de 2.5 – 3 ani.
génial !
De curînd m-am întors din Bulgaria și am avut o discuție pe tema asta cu un bulgar. La ei școala începe întotdeauna pe data de 15 septembrie. Se fac festivități, careu, părinți, flori, cam cu tot balamucul care este și la noi. Din cîte spunea bulgarul începutul de an școlar a ajuns și un fel de atracție turistică, adică prin curtea școlii mai apar și straini să vadă toată minunea.
Ce mi-a plăcut e faptul că bulgarii nu s-au apucat de furat zile din vacanța copiilor. Acum cîțiva ani onor Ministerul Educației a făcut un soi de sondaj cu privire la data de începere a anului școlar. Atunci am propus varianta de a se începe în prima zi de luni de după 15 septembrie. Și da, fără festivități.
Baiatul meu merge de 6 ani la scoala in Londra. Nu exista careuri :))). Scoala incepe normal ca orice alta zi. Parintii nu intra in scoala. Nu cumparam flori, atentii etc. Simple and no fuss 😉
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/educatie/primarul-pandele-intr-o-postura-inedita-la-deschiderea-anului-scolar-564900 …decat atat ! (sic!)
De acord cu propunerea de interzicere a careurilor de inceput de an. O tampenie comunista perpetuata inutil. Idem si sedintele cu parintii, obligatorii, unde se face prezenta si semnam pe foaie de hartie aia prezenti, ca sa o puna „diriga” la dosar. Iar de cand au inceput sa aduca si cate un popa si pe careva de la politie, de la primarie…mai abitir imi vine sa vars, desi…eu nu mai merg de cativa ani cu fi’miu, la deschidere. Acum, ca-i a 12-a, o sa scape si el, oricum.
La Liceul de Arta din Sibiu nu au avut nici popi, nici politic. Au fost artisti ai Operei din Cluj si au sustinut un recital. La scoala din cartier s-a intrat in clasa direct fara alte discursuri. Eu zic ca incet, incet se schimba treaba si la noi.
Crezi? Doamne ajuta sa ai dreptate!
Pe mine m-au dus ai mei, la scoala, in clasa 1. Si ma mai duceau la final, la premiere. Sa imi iau cartea.
De acolo inainte…nu. Nu m-au dus cu masina la scoala. La liceu ar fi fost jenant. La facultate a venit tata de cateva ori la camin.
La noi scoala a inceput pe 31 august pentru clasele a 6-a, 4-a si a 2-a, nu sunt foarte sigura pentru ca pe mine m-a interesat doar a6-a si pe 1 septembrie pentru celelalte clase.
Intrarea in scoala se face pe porti diferite pentru fiecare an de studiu si in curtea scolii au acces doar parintii celor din primul an scolar si doar in prima zi de scoala, apoi parintii raman la poarta. Pentru ca este vremea buna de la 8.45 cand se deschid portile scolii si pana la 9.00 cand vin profesorii si ii duc in clase, copiii socializeaza in curtile scolii, la locurile de intalnire specifice fiecarei clase.
Am primit toate aceste informatii pe o aplicatie in saptana premergatoare inceperii anului scolar. Tot pe aplicatie am primit numele profesorului si adresa de mail. Nu stiu numarul de telefon al profesorului. In caz de urgenta se suna la scoala si astepti sa fii sunat de catre profesor.
Am dus copilul pana la poarta scolii si atat. Locuim la vreo 800 de m de scoala, o plimbare de 10-15 minute dimineata este momentul nostru impreuna.
Ieri l-am cunoscut pe invatatorul copilului pentru ca a fost organizata o sedinta la nivelul claselor a6-a, si am putut intra in scoala😉, la ora 13.15. Sedinta a fost filmata pentru parintii care nu au putut participa, au fost prezenti mai putin de jumatate si astazi am primit link-ul.
Pe invatatoarea de anul trecut nu am cunoscut-o pentru ca a fost pandemie si nu s-au organizat sedinte fata in fata. Am vorbit la telefon de 2 ori pe tot parcursul anului scolar, comunicarea se facea de regula, pe mail.
Ar trebui sa va spun ca noi ne-am mutat aici anul trecut, deci, copilul era elevul nou, ultimul venit intr-o clasa unde ceilalti se cunosteau de vreo 5 ani si intr-o tara straina. L- am dus pana la poarta scolii si a intrat singur.
Am aflat in ultima zi de scoala ca se dau cadouri sau flori invatatoarei, dar noi nu am avut. La inceput de an nu avea nimeni flori.
In plus, aici, in Irlanda, scoala a fost incuiata de la jumatatea lui iulie si pana in ultima saptamana din august. Toti sunt in concediu.
Belgia, zona flamanda. S-a inceput scoala pe 1 septembrie, deci joia trecuta.
Avem 2 copii: una in clasa I (nu exista clasa 0) si una in clasa a II-a. In iunie, cand inca nu se terminase scoala, am primit prin applicatia scolii in ce clasa va fi fiecara fata, numele clasei (A sau B, atatea au pe an), numele copiilor din clasa si o invitatie sa vedem acea clasa pentru 31 august, deci cu o zi inainte de inceperea cursurilor. Apoi in ultima saptamana din august ne-au trimis un reminder prin aceeasi aplicatie.
Pe 31 august am fost la scoala. In clasa aranjata, cu carti pe masa, jucarii etc era si invatatoarea (fiecara clasa avea invatatoarea acolo). Am putut vorbi cu ea, intreba diverse, ne-a intrebat ce limbi vorbeste copilul, daca e totul ok sau avem vreo grija. A doua zi a inceput scoala. Am mers la poarta si fiecara copil stia ce nume are clasa sa si unde este in cladire. Daca nu mai stia (ca totusi in clasa I sunt copii de 5 ani si jumatate), erau tot felul de invatatori si profesori care indrumau copiii.
Nu a fost cu eveniment, cu muzica sau cu flori. A fost o zi normala de scoala si la sfarsitul careia au venit cu tema acasa (nimic special, cea mica avea de facut litera K de 5 ori si pe 4 randuri si cea mare avea niste adunari si scaderi, 10 randuri) si cu flori si dulciuri de la invatatoare.
Singurele dati cand sunt festivitati (si de care ni se spune in avans si repetat pe aplicatie) sunt la Halloween in noiembrie, St Nicolae (pe 6 dec ca pe asta il sarbatoresc cu copiiii), in februarie cand e saptamana de carnaval si apoi au un eveniment cu castele gonflabile, burgeri, bere si inghetata 2 saptamani inainte de sfarsitul anului scolar.
Cat despre cadouri, am dat la sfarsit de an: ori am pus toti parintii (organizare prin whatsapp) cate 5 euro si i-am luat ceva, ori am dat individual, majoriatea dand flori si ciocolata belgiana sau cate un voucher cu ceva. Noua ne place, e asa de lejer.
Ar fi minunat daca ai face asta!
La noi la scoala a durat 45 de minute. Enorm pentru copii.
E inutil. Nu-mi explic cine se poate bucura de asa ceva.
Franța, în apropiere de Strasbourg.
Până în clasa a IV-a, ca să zic pe echivalentul românesc de dinainte de ’89, ne adunam toți, părinți și copii cu 5-10 minute înainte de ora 8, ora de începere a cursurilor, în curte. La 8 fix se deschideau ușile și clasele 1 și 2 intrau învățătoarele, părinții cu copiii în clase. Părinții ne vedeam așezați copiii în bănci, vedeam/salutam învățătoarea (în fiecare an alta) și la revedere.
De la clasa a III-a deja intrau doar copiii însoțiți de învățătoare (copiii deja erau cam 90% grupați că se cunoșteau) se striga lista și se încolonau din curte. Apoi intrau la clasă. Și părinții acasă sau cel mai adesea la serviciu.
De la gimnaziu copiii cereau să stea părinții acasă sau dacă locuiau ceva mai departe să-i aducă cu mașina, dar să-i lase în parcare, nicidecum în fața școlii.
De liceu ce să zic… (acum fimiu e la liceu) de părinți nici nu poate fi vorba: vrea cu trenul cu colegii!
De menționat că fiecare unitate de învățământ are parcare în față sau sunt străzi pe care nu se permite accesul dacă nu se vine la școală.
Și în Canada prima zi de școală e la fel ca oricare alta, parcă mai mulți părinți decât de obicei, dar nimic deosebit. Toate chestiile organizatorice se comunică pe email cu o săptămână înainte, deci toată lumea știe ce are de făcut, chiar pentru juniorii de clasa I. Simplu, elegant.
Danemarca, scoala privata catolica, clasa 0. Se organizeaza careu cu parinti si copiii de la clasa 0, directoarea tine un discurs scurt si emotionant, se canta ceva, se trage clopotul scolii de fiecare copil (clopot care urmeaza sa mai fie tras peste 10 ani cand termina), se intra la clasa pentru o zi super scurta. A doua zi incepe scoala regulata.
Sunt profesoară și sunt de acord că aceste careuri sunt groaznice. Dar cum trebuie să ne prea-căciulim la primar, politicieni pentru finanțare, nu se poate refuza discursul citit de obicei de un reprezentant. Preoții… unii sunt chemați chiar de directori care consideră „sfințirea ” ca pe ceva necesar. Florile… da, ambalajul e groaznic. Dar dacă ar fi oferite mamelor, nu cred că ar mai fi văzute ca „buruieni”.
Subscriu
Stockholm, Suedia…
I-am arătat fotografia din articol prietenului meu suedez… nu prea pot să vă descriu ce față a făcut 😲 Whattt?!?!
Sunt extrem de curios ce i-ai explicat.
Noi stam in Franța. Anul acesta a fost și pentru mine intrarea în grupa mică a odraslei 😅.
In primul rand m-am bucurat că nu mai trebuie să mă gândesc ce să-i dau de mâncare la amiază, că mâncă acolo 🤣.
Novice fiind în câmpul ăsta, când l-am înscris la grădinița (publică) de la noi din cartier, am fost invitați la o „ședință” cu părinții, unde ni s-a spus ce și cum, ne-au zis orarele, ce vor face, ce sa pregătim in ghiozdan, siteul web pe care găsim meniul de la cantina, am mai semnat ceva împuternicire de drept la imagine, cum că sunt de acord să apară poze cu al meu pe intranetul școlii (spatiu rezervat membrilor), sa ii incălțăm de preferință cu papuci cu scai, chestii de-astea practice etc etc etc. Prima zi a fost că am venit, am stat o oră și am plecat. Fără nici o ceremonie. Educatoarea s-a prezentat și atât. La fel și cea care o secondează. Copii s-au familiarizat un pic unii cu alții și pe repede înainte. Asta a fost tot. N-am văzut nici un buchet de flori, nici un polițist, nici un popă.
N-am apucat să explic! Când a văzut șarada cu preoți nu a mai avut nevoie de cuvinte 😁
In Grecia e cam ca in Ro. Adica, astia o dau pe religie, se cheama agheasmos, vine popa si da cu agheasma, asa, sa fie binecuvantat noul an scolar. Lipsesc florile date profesorilor aici. Inainte de covid normal ca veneau si parintii, dupa covid, s-au mai rarit, vin mai mult parintii copiilor din cls. I. Noi am fost la agheasmos doar o data, acu’ 7 ani cand fi-miu cel mare a mers in cls I. De atunci ne-am lecuit si in primele zile de scoala mergem in vacanta. 😁 Si acu’ tot in vacanta suntem, joi vor merge la scoala copiii.