Se apropie cele nu știu câte tururi de alegeri din țara asta, motiv pentru care am început să aud din ce în ce mai des placa: „eu nu votez, că n-am cu cine. Ăia m-au dezamăgit, ăilalți fură, de ce să-mi mai pierd timpul? Mă piș pe el de vot”.
Partea surprinzătoare este că aud asta foarte des de la oameni care au mai mult de doi neuroni. De altfel, pe asta se și bazează ăștia care vor să câștige alegerile, pe faptul ca oamenii cu mai mult de doi neuroni nu se vor prezenta la vot, iar ceilalți vor vota cu ei.
Acestea fiind zise, o să vă spun o scurta poveste. Poate cine știe, vor înțelege câte ceva din ea și blazații care vor să se pișe pe el de vot.
Știu că pentru unii o să vină ca o lovitură, dar sunt nevoit s-o spun: până în secolul nouăsprezece în spațiul carpato-danubiano-pontic nici măcar nu exista noțiunea de a se merge la vot. Cum a ajuns chestia asta să fie atât de mainstream și cum au ajuns cetățenii cu drept de vot să strâmbe din nas în zilele noastre? Păi hai să recapitulăm pe scurt și să explicăm pe înțelesul lor cum s-au întâmplat lucrurile.
Până în 1858, în Principatele Române votul era inexistent. Exista doar Divanul Domnesc. La Divanul ăsta se adunau marii boieri și proprietari de pământuri pentru a-i da Domnitorului sfaturi.
Dacă aveți impresia că sfaturile erau menite să le aducă prosperitate țăranilor care le munceau pământurile, ei bine, sunteți într-o ușoară eroare. Nicidecum, sfaturile erau concepute astfel încât boierii să obțină și mai multe avantaje.
Cum s-ar traduce treaba asta pe înțelesul cetățeanului român de azi? Fără niște milioane de euro în cont, n-ai avea voie nici la megaimaj.
Abia după convenția de la Paris, din 1858 se poate vorbi despre dreptul de a vota. Dar să nu vă imaginați că putea vota oricine după cum îl tăia capul, nici pomeneală. Femeile erau considerate specie inferioară, prin urmare nu aveau drept de vot. Votau doar bărbații, dar nici ei așa oricum.
Ca să ai voie să votezi, trebuia să plătești impozit: 80 de lei în orașele mici, 110 lei în orașele mari și 48 de lei dacă erai țăran sărac.
Înțelegi? Adică în București ar fi trebuit să scoți din buzunar 110 lei ca să poți să votezi. Nu-mi dau seama cât însemnau 110 lei în anul 1860 (și nici nu găsesc vreun instrument pentru conversie), dar hai să presupunem că au exact aceeași valoare ca acum. Te-ai mai duce să votezi dacă ar trebui să plătești 110 lei ca să ai dreptul să pui ștampila pe cine vrea mușchiul tău? Am o bănuială că nu prea.
Abia în 1859, după alegerea lui Cuza, are loc un referendum care schimbă legea electorală. Rezultatul? 50 de români desemnau prin vot un purtător de cuvânt care, în numele lor, putea vota după cum îl tăia pe el capul.
Că doar nu era ca și cum putea să verifice cineva ce-a votat, n-avea cum să pozeze buletinul de vot, că telefoanele nu făceau încă poze atât de performate la 1900. Ai prins cât de nasoală e faza asta sau trebuie să-ți explic că românul care reprezenta alți 50 de cetățeni era șpăguibil? Sau ce, crezi că refuza șpaga?
Ah, să nu uit, cu Cuza, cu reformă electorală, cu șpăgi, cu ce vreți voi, dar femeile tot specie inferioară erau considerate, deci tot nu aveau drept să voteze.
În 1866, Carol I schimbă Constituția și promulgă o nouă lege electorală. Votul era tot cenzitar și secret, dar femeile tot nu au dreptul sa voteze. Voi înțelegeți că asta se întâmpla cu nici 160 de ani în urmă? Cum te-ai simți azi dacă pe nevastă-ta n-ar lăsa-o să voteze, fără să aibă niciun motiv palpabil pentru asta? Pur și simplu doar pentru că e femeie.
Trecem la anul 1939 când se prefigurează un început de victorie. În sensul că, în plină dictatură a lui Carol al II-lea, femeile primesc dreptul de a vota. Nu toate, desigur, doar cele trecute de 30 de ani și care știau carte. Restul tot specie inferioară erau considerate.
Băi, nu știu, dar în loc să facă mizeria asta, mai bine o lăsau cum era. Mă rog, la ce te puteai aștepta de la Carol al II-lea, supranumit „Regele Playboy? Omul nu gândea cu capul de sus, așa c-a făcut și el ce-a putut.
De-abia în 1947 femeile primesc drept la vot, indiferent de vârstă și educație. Din păcate, a venit un pic cam târziu, în următorii 50 de ani nu prea avea să le folosească la nimic faptul că aveau drept de vot. Pentru că timp de cinci decenii țara asta a fost condusă de unii care știau ei ce e mai bine pentru toată lumea.
Cu drept de vot sau fără, tot ei era mereu aleși. Știți de ce? Pentru că alții NU MAI EXISTAU. Să fi vrut să pui ștampila pe altcineva, și nu aveai pe cine.
Și tu-mi zici că ești prea blazat ca să mergi să votezi? Atunci bine. Dar să nu uiți că dacă te piși pe el de vot, la un moment dat se vor pișa pe tine și ăia pe care i-au ales alții.
sursa foto: freepik.com
Io votez cu Mihai Vasilescu.
Comentariu beton!36
Am folosit dreptul de vot de fiecare dată. Încercând să schimb puțin în bine ce se întâmplă cu noi. Și-am militat în jurul meu pentru a convinge leneșii și nepăsătorii că, indiferent cu cine ar vota, e mai bine să voteze decât să dea vina pe alții că au ales greșit.
Comentariu beton!39
Dap, și eu am făcut la fel… Ideea este că m-am simțit ultimul fraier când am sesizat( de fiecare dată, din păcate) că nu a avut nicio importanță”schimbarea” pe care mi-am dorit-o… Nu a contat culoarea/numele partidului, ciordăciunea a fost aceiași… Și mă întreb, are vreun sens votul? Tot ce a venit la putere a furat, mințit, păcălit…
Comentariu beton!26
Magnific explicat!
Comentariu beton!15
Cel puțin pe Nicușor vin să îl votez, deși vara e mai strans programul la mine.
Comentariu beton!28
Eu m-am dus la vot de fiecare data de la 18 ani. Incepand cu acest an localele le votez la polonezi ca am facut ce spune legea si avand rezidenta permanenta in Cracovia nu mai detin buletin romanesc ci doar pasaport unde este mentionat domiciliul Polonia etc etc. ( aventurile de a-l obtine sunt demne de un articol, iar au tinut sa imi reaminteasca de ce am decis acum 7 ani sa ma car).Pentru euro parlamentare, senat si prezidentiale voi merge la consulatul din Cracovia asa cum am facut de fiecare data de cand sunt mutata aici. Ultima data s-a anuntat prezenta la vot de 95%, adica mai toti romanii locati in zona au mers sa voteze. Am fost tare bucuroasa sa vad consulatul plin de romani care locuiesc, lucreaza si traiesc in Malopolska ca au venit sa voteze.
Comentariu beton!52
Multumesc pentru „educatie”! Si nu la modul ironic.
Problema mea a aparut cand am citit ce se intampla la 1858 – Divanul domnesc.
Practic, ffwd 160 de ani mai incolo, cam tot pe acolo suntem.
A avut ieri Catalin Striblea o emisiune la EuropaFM despre numirea Frizerului la Agentia pentru PACANELE. A intrat in direct acolo un om care a povestit din experienta proprie (20 de ani in functie de management la institutie de stat si apoi inca niste ani in functie de management la privat) cam cum e treaba: la stat e cu numiri pe baza de „incredere” iar la privat (cel putin aia care vor bani/contracte cu statul, adica cam TOTI) oamenii se „aliniaza” dupa cum dau tonul institutiile de stat (culoare politica, conexiuni in noile guverne, CL/CJ-uri).
Votul e pe liste, candidatii care „au loc” pe liste sunt candidatii aia CARE TREBUIE. „Alesii” nu uita cine/de ce i-a pus acolo. Si se pune batista pe tambal inca un ciclu electoral, dupa care o luam de la capat.
Sau aia cu 50 de iobagi deleaga pe unul care sa voteze pentru ei – vezi sistemul din SUA. La aia delegatul primeste votul celor pe care ii reprezinta, vot care zice ca trebuie sa-l voteze pe Ionica la Presedintie. Dar el voteaza pe Popica … daca delegatul voteaza INVERS decat a fost imputernicit, ghici ce, consecintele sunt ZERO pentru el, pe persoana fizica.
Dupa 30+ de ani de democratie – timp in care am votat la fiecare FUCKIN’ tur de alegeri, dupa ce am facut 18 ani – raman la concluzia celebra: „… daca votul fiecarui individ chiar ar schimba ceva, nu era nici la liber si nici gratis …”.
PS1 – o sa votez si anul asta, la toate alegerile, cu scarba, fara nicio asteptare … inca nu stiu cum/cu cine dar imi fac eu o idee pana atunci;
PS2 – da, o sa votez pentru ca desi sunt 100% convins ca votul meu NU va schimba nimic, in acelasi timp cred si ca a nu vota e singura chestie mai rea (pentru constiinta mea, ca in rest ramane cum am vorbit!);
PS3 – ala pe care il aud ca nu a votat dar isi da cu parerea despre politca are mai multe sanse sa ia o flegma intre ochi de la mine decat, sa zicem, unu care a votat cu oricine, chiar si cu AUR.
Comentariu beton!76
”daca delegatul voteaza INVERS decat a fost imputernicit, ghici ce, consecintele sunt ZERO pentru el, pe persoana fizica.” Așa e, doar că nu. Sunt legi diferite în funcție de stat, în unele se invalidează votul, în altele există amenzi sau excludere din partid, ceea ce e destul de nasol. Dar de ce să lăsăm o minimă căutare pe net să strice o părere?! Tot mai bun votul la Mama Rusia, doar iese tovarășul care trebuie, nu?! Ce atâtea complicații?!
Comentariu beton!11
io cred că se găsesc și soluții și repercusiuni pentru reprezentantul care votează INVERS; dacă au putut ai noștri, hăt, în secolul trecut…
înainte de intrarea în cabina de vot, i se spunea votantului că dacă nu execută ce trebuie i se va turna cenușă pe căciulă; așa că dacă ieșea din secție privindu-și sau scuturînd căciula… ciomegele erau pregătite; un fel de exit poll avant la lettre
@anukoi – vrei sa discutam despre votul din SUA? Ok, no pb!
Ce am vrut eu sa spun e ca in sistemul din SUA sunt, practic, atat de multe exceptii (de la stat la stat) incat iti vine sa te intrebi care e, de fapt, regula. Da, stiu ca in unele state se anuleaza votul daca delegatul voteaza invers decat are „instructiuni”, iar in altele nu. Dar fie si faptul ca exitsta o POSIBLITATE sa se intample asta mie mi se pare o problema sau ca votul poate deveni (sau este deja?) o gluma proasta. Cred ca ala de falisifca o treaba din asta, nu mai poate de frica vreunei amenzi sau a excluderii din … whatever.
Eu vorbeam de sanctiuni serioase – gen PUSCARIE – nu am auzit sa existe sau sa se aplice asa ceva.
PARANTEZA: Cam ca la noi cu Frizerul de la PACANELE – ii doare-n lupa pe Ciuca ca l-a propus si pe Ciolacu ca a semnat numirea – l-au demis dupa doua zile si o sa puna pe altul la care scandalul o sa fie mai mic sau deloc si … ZERO respnsabilitate sau sanctiuni! Cred ca si Ciuca si Ciolacu se pisha pe ei de frica ca, din cauza acestui scandal, o sa piarda voturi la alegeri – si pe cine o sa votam? Nu tot PNL/PSD o sa ia aproximativ aceleasi (%) si anul asta? ca in alta parte unde sa te duci si pe cine sa votezi, AUR sau SOS? Am inchis paranteza.
Bine-bine, SUA a ajuns in ziua de astazi o caricatura. Care detine un „trump” care a scos toti red-necks-ii dementi in strada sa dea foc la Capitoliu pentru ca a pierdut el alegerile si/sau cam vedea puscaria in perspectiva … ce ar mai fi de comentat in situatia in care in tara la care ne uitam ca la icoana d.p.d.v. al „democratiei” un candidat care a PIERDUT alegerile nu a recunoscut ca a pierdut luni de zile DUPA alegeri si o tinea ca a fost furat de parca joaca in Liga I din Romania si zice ca l-au furat arbitrii.
Sau tara in care un candidat condamnat pentru FRAUDA (doar civil, fara nimic penal desi FRAUDA e o infractiune, cum kkt o veni asta?) si are de platit vreo 400 mil USD (din frauda aia de niste miliarde, iarasi, daca esti dispus sa platesti oalele sparte se aplica discount sau cum kkt vine asta?) e in pole-position pentru presedintie.
De-asta zic: am spus ca votul a cam devenit o „poveste” si ramane in picioare la nivel de principiu, restul sunt detalii. Ah, ca in Rusia votul se face cu candidati cazuti de la etaj sau care patesc dureri de burtica de la un ceai sau o mancare mai dubioase … corect si asta! Doar ca una nu o exclude pe cealalta.
Ah, uite inca doua principii care n-o sa-ti placa:
UNU – astazi, la nivelul de analfabetism functional (care in RO este pe jumatate din populatie, parca?) dar si la cat de raspandite sunt orientarile de genul „ma pish pe el de vot” (am avut cam 30-40% prezenta la vot in ultimii 15-20 ani, daca nu ma insel?), se confirma ca democratia poate ca nu e cea mai buna idee pentru poporul roman. Nu stiu tu, dar eu am o REALA problema sa imi decida viitorul (fie si pe 4 ani) niste unii care nu inteleg nimic din nimic sau aia 60-70% care se pisha pe el de vot. Care ar fi solutia mai buna? Habar nu am!
DOI – eu consider ca votul (in favoarea oricarui candidat/partid, nu ma leg de opinii/doctrine aici) ar cam trebui sa vina cu A-S-U-M-A-R-E … gen l-ai votat pe X, pai hai sa traiesti timp e 1-2 mandate cu ala de l-ai votat. Si sa APLICI in viata TA, de zi-cu-zi, tot ce le-a fatat mintea candidatului/partidului care au primit votul tau.
De-asta eu, in afara de ALEGERILE LOCALE, nu prea dau doi bani pe votul la restul alegerilor, pentru ca doar la locale „asumarea” e mai directa, in sensul in care ai toate sansele sa simti pe pielea ta direct si rapid daca ala pe care l-ai votat face mizerii si, poate, la alegerile viitoare iti mai vine mintea la cap. La restul – am explicat deja – este extrem de departe si de indirecta legatura intre ce am votat eu si ce partid/ce candidat trebuie sa suport pana la urmatoarele alegeri.
„Mama Rusia”, „Tovarasu’ ” … scuze, nu am prins-o pe asta, despre ce vorbim?
Între ce ai ”vrut” să spui și ce ai spus este o mare diferență. Mai mult, ai și scris cu majuscule chestia respectivă. Plus că ai adus în discuție SUA doar ca să zici ceva (un neadevăr) care n-avea nicio legătură cu subiectul.
”in sistemul din SUA sunt, practic, atat de multe exceptii (de la stat la stat) incat iti vine sa te intrebi care e, de fapt, regula.” Nu sunt excepții, chestia asta dovedește o necunoaștere a sistemului din SUA. E republică federală, deci fiecare stat poate avea propriul set de reguli, care, atât timp cât nu contravin Constituției, sunt OK. Nu toate țările trebuie să se conducă ”de la centru”.
”SUA a ajuns in ziua de astazi o caricatura.” Sigur, fug americanii din țară ceva de speriat, sunt pline celelalte țări de cereri de azil din partea lor. Nimeni nu mai dorește să ajungă în SUA, toți sunt pe la granițele altor state.
”„Mama Rusia”, „Tovarasu’ ” … scuze, nu am prins-o pe asta, despre ce vorbim?” Te faci că plouă și nu e frumos.
Cu alte cuvinte, am de ales între: cancerul 1, cancerul doi, niciun cancer. Și ar trebui să aleg cancerul 1 sau cancerul doi, nu? Și asta ar fi alegerea inteligentă, educată, nu? Luați cu Carlin, că spune mai bine decât mine cum e asta cu votatul…de fapt e cam printre puținii care pune punctul pe i.
Nu. Ai impresia ca ai doar 2 sau 3 optiuni, dar surpriza, sunt ceva mai multe. Nu te obliga nimeni sa alegi intre 1 si 2 doar pentru ca sunt in top preferinte, ci poti alege un partid mai mic, sunt si independenti, o gramada de platforme ce ar merita poate o voce sau o sustinere. Altfel, ca sa-ti mentin alegoria, poti alege de ales intre „Cancer 1”, „Cancer 2”, „Cancer 3”, „Poate Cancer”, „Dracu Stie ce e asta”, „Uite o sansa sa nu fie chiar Cancer”, „Alunita ciudata cu un fir de par”, „Poate o fi ok”, etc. Si pentru ca ti-e lehamite si lene sa te uiti mai departe de lungu’ nasului optezi pentru optiunea „PLM, alegeti voi ce cancer vreti si pentru mine”
Comentariu beton!55
@Sergiu
Povestea este foarte simpla, alegerile sunt castigate de cine aduna mai multe voturi. La alegerile locale pentru primarie nu mai exista notiunea de tur 2 daca un candidat nu aduna peste 50% din voturi deci batalia se da pe cine are cele mai multe voturi. Tot la locale se voteaza si consiliul local care ce sa vezi poate fi de partea primarului si poate misca chestii sau poate nu(sunt nenumarate exemple in tara). La consilii judetene povestea este identica insa mizele sunt de alta natura, un PNDL, un tun diverse chestii…
Asa ca optiunile alea despre care crezi tu ca dispui sunt mai putine decat ai crede. Sigur nu te opreste nimic sa votezi cu cine vrei tu sau sa-ti anulezi votul(respect). Dar optiunile tale sunt limitate si in multe situatii sunt doar un cancer mascat sub o alta fateta.
@Corneliu, nu-mi dau seama dacă ești naiv sau prost. Deci dacă nu te duci tu la vot înseamnă că ai ales opțiunea „niciun cancer”. Oook, acum m-am prins: nu ești naiv.
1. Statul acasa reprezinta un vot direct pentru cine iese pe primul loc. Matematic, asa este. Deci ce spui tu acolo este direct votati USL in majoritatea locurilor. Indiferent cum incerci sa-ti justifici lenea de a vota rezultatul palpabil este asta.
2. Da, e posibil ca optarea pentru niste platforme mai mici sa nu duca la rezultate tangibile. Insa daca cei lipsa la vot ar face asta in loc sa lipseasca ghici ce s-ar intampla?
3. Da, e posibil sa nu iasa cel pe care-l votezi in locuri eligibile. Ghici ce – in istoria lucrurilor care exista a fost intotdeauna un moment in care acele lucruri nu au existat. Gandeste-te ca votul tau ar putea totusi da un pic de avant unor ametiti care daca ar obtine 0% s-ar lasa de orice. Un 1-2% sustinere poate sa le sufle in panze astfel incat sa vina poate cu niste idei mai bune data viitoare, sau sa gaseasca alti ametiti care sa creasca odata cu ei. Sau poate vin suficiente voturi de genul asta incat sa bage in consiliu un ametila care sa iasa in presa de fiecare data cand vede cate vre-o mizerie si astfel sa aflam si noi cum vor sa ne fure unii.
Participarea la viata publica are mai multe valente decat cine castiga si cine imparte salamul.
Comentariu beton!33
Mie mi-a plăcut la nebunie filmul cu Mircea Bravo și Bunica legat de mersul la vot.
Am senzația însă că vor fi mult mai mulți tineri la vot de data asta.
Dar-ar domnul sa ai dreptate cu tinerii !
Asa am auzit si eu. Surpriza va veni cand vom vedea cu cine vor vota.
”Nu-mi dau seama cât însemnau 110 lei în anul 1860” Dacă-mi aduc bine aminte, parcă Pristanda avea salariul de vreo 80 lei (sau așa zice), iar acțiunea era pe la vreo 1889. Deci valoarea leului era mult mai mare decât cea de azi (evident, aș zice). Ascult ”O scrisoare pierdută” pe Voxa și revin.
Din păcate manevra cu îndepărtatul oamenilor de vot a ieșit foarte bine. Și nici nu-i condamn prea tare pe cei care decid astfel, e vorba de opinia lor. Încerc să le spun că e una din puținele șanse de a schimba ceva, dar până la urmă e decizia lor. Mai răi mi se par cei care sunt pe ideea ”m-au dezamăgit toți, mai ales USR, așa că mă duc să votez cu AUR/Șoșoacă”. Aici mi se pare pericolul mai mare, deoarece îi legitimează pe extremiști.
Comentariu beton!17
As face obligatoriu votul. Poate asa trezim constiinta cetatenilor. Daca tot vrei ceva bun in tara ta,apai obligat sa si votezi(cu cine vre,dar musai).
Multumesc de istorie pe scurt,unele chiar nu le stiam.
IN Belgia, unde locuiesc de vreo 20 de ani, votul este obligatoriu. Si lumea voteaza. si aproape niciodata nu iese vreun partid cu mai mult de 25% ca deh, sunt vreo cinci in partea francofona si vreo 4 in cea neerlandofona, deci pentru parlemantul mare va fi intotdeauna o coalitie.
pentru parlamentele locale – 3 la numar – francofon, neerlandofon si germanofon, ca e mare rau tara, lucrurile sunt mai simple, apare o majoritate, dar mare lucru nu pot face, decat sa ia salarii frumoase.
Ce am vrut sa spun, de fapt, e ca Belgia e guvernata intotdeauna de o coalitie. Care coalitie nu e niciodata aceeasi. Prin urmare, politicienii sunt obligati sa guverneze intr-o eterna minoritate de li sa bataie scaunele sub c_r tot timpul. Chiar in perioada de criza din 2011, cand a stat tara fara guvern federal aproape doi ani, roata a continuat sa se invarteasca.
in ce priveste participarea la vot, nimic nu te scuteste, doar o inmormantare sau Covid. Si asa tara merge din coalitie in coalitie. Si merge!
Am votat de fiecare data, chiar si cand eram plecat din tara !!
Acum stiu doar cu cine votez la sect 6, pentru celelalte alegeri mai am timp sa ma gandesc !
În Avatar 1 este o scenă în care Dr. Grace Augustine, nemulțumită de deciziile luate de conducerea bazei de pe Pandora, zice ceva de genul „Se pișă ăștia pe noi, fără a avea măcar bunul simț să zică că de fapt plouă”. Cam așa și acum. PNL și PSD și-au dat mâna peste țară și fac ceva taman pe cei care i-au votat. La ultimele alegeri, fie că votaseră cu PNL, fie că votaseră cu PSD, mulți făcuseră acest lucru, tocmai pentru că nu voiau să ajungă la conducere partidul celălalt. Niciun partid, nici celălalt nu au ținut cont de cei care i-au votat, de așteptările lor și au făcut o înțelegere rușinoasă, pe care au motivat-o într-un stil cațavencian: stabilitatea guvernării. Vă aduceți aminte cuvintele lui Cațavencu: „În aceste momente solemne… mă gândesc… la țărișoara mea… la România… la fericirea ei! La progresul ei! La viitorul ei!” Iar acum se pregătește un nou blat, cu liste cu candidați comuni.
Dacă nu vă motivează să votați altceva, atunci mergeți la vot măcar pentru a avea conștiința împăcată că nu ați validat dușurile astea calde și sărate cu care cele două mari partide își răsplătesc votanții.
Comentariu beton!38
Am cautat valoarea leului de pe la 1860. Am gasit ca un leu era „echivalent cu 5 g de argint cu
titlul 835‰ și 0,3226 g aur cu titlul 900 ‰”. M-am uitat la pretul metalelor pretioase din acest moment si m-am cam speriat. Argintul ar valora cam 16.5 lei si aurul cam 90 de lei (am echivalat la pretul aurului de 19.2 karate cu toate ca acel 900 la mie duce la un 22k). Deci fiecare leu de atunci ar avea echivalentul in metal pretios convertit la valoarea de azi la 106.5 lei. Daca am pastra comparatia si sperand ca nu m-am inselat prea tare pt a vota in Bucuresti ar trebui sa platim 11’715. Cam vreo 2’300 Euro. Frumos. Si cum se pisa oamenii pe vot 🙁
Comentariu beton!33
Interesant calculul tau. Insa, calculata la un PIB ponderat cu puterea de cumparare, suma este si mai mare. Nu ma apuc acum sa fac calcule, ca altceva vreau sa zic: dupa introducerea votului cenzitar, dintr-un judet votau in medie cam 500-600 de barbati. Numarul maxim de votanti posibili a fost la cateva serii de alegeri din perioada 1900-1915, cand pe listele electorale dintr-un judet (nu mai tin minte care, parca Prahova) erau aproape 1.200 de alegatori.
ai dreptate. trebuie mers a vot. ce se intampla acum in politica este rezultatul actiunilor noastre colective. 30 de ani nu am mers la vot si nu ne-am implicat in politica, nici macar la nivel de societati civice. unii, prea imbecili sa gaseasca o slijba normala, s-au implicat si acesta este rezultatul. o uniformizare a partidelor, practic nici nu mai conteaza ce partid este, toti sunt niste incompetenti pusi pe furat.
daca mergem la vot incet incet putem schimba asta. acum nu avem optiuni dar prin faptul ca au sustinerea noastra si cei care ar vrea sa faca ceva si acum nu pot, vor prinde curaj. Mergand la vot facem sa conteze de fapt cine este politicianul respectiv, ce istoric are, ce platforma are, etc.
Din 90 incoace am votat de fiecare data. Voi vota si acum, desi la locale (Craiova) este perfect inutil: Olguta nu are concurent. Dar voi vota, poate am sa intreb din cabina de vot, precum bunicuta: „F..-va in gura se scrie impreunat?” 🙂
Comentariu beton!21
@kilroy, sau ca taica-miu (Dzeu sa il ierte) care zicea: ma duc la vot si ii tai pe toti 😁
Când eram in România, votam de fiecare data. Pe principiul ca, daca votez, am si dreptul de a-i înjura pe aia care au ieșit si nu ii votasem eu, dar si pe mine ca am votat aiurea. Daca nu votezi, nu ai dreptul asta, pentru ca ai lăsat sa voteze alții pentru tine.
Acum, votez locale si europarlamentare in Germania, ca aici locuiesc.
Chiar daca aș vrea sa votez la alegerile din România, ar fi cam greu. Ar trebui sa conduc vreo 60 km pana in orașul in care exista O SINGURĂ secție de votare la care coada se întinde pe 5 km.
In plus, consider ca, daca tot am plecat din România pe motiv de lehamite, chiar nu are sens sa încurc lumea cu votul meu.
@Ruxandra, exista si o metoda de vot online. Nu prea simpla, dar exista. Deci ar pica statul la coada.
@AdinaE, sunt curioasă dacă de data asta „funcționează” votul online sau prin corespondență, o dată a funcționat dar a doua oară nu 🤬 și a venit emailul fix seara înaintea zilei de vot iar distanța până la primul consulat era de aproximativ patru ore cu trenul (situația fiică mii în UK) nu îți spun cam cât s-a supărat dar tot s-a urcat în tren și a stat câteva ore în ploaie ca să voteze.
@AdinaE,
la prezidențiale am votat prin poștă, dar la turul2 s-au pierdut voturile, parcă. Dar a existat. Despre on-line nu mai știu.
Da, numai in România se poate asa. Pierdut voturile, online-ul (serverul) pica.😐 Dar totul e in regula, nu?🤔
@OldJohn, da cam așa a fost iar mailul de confirmare/infirmare a venit fix seara târziu când era complicat să îți modifici programul să faci rezervare la tren sau alte mijloace de transport, fiică mea fiind studentă i-a fost dificil să scoată din scurt banii de tren plus timpul pierdut și frigul și ploaia aferente, dar tot s-a dus și a votat dar nu toți cei cărora li s-au „pierdut” voturile au mai reușit să ajungă la consulate sau ambasade.
Eu am votat de fiecare data cand au fost alegeri. Macar ca pe cel pe care l-am nu a fost intotdeauna 100% cel pe care mi l-am dorit. Vorba aia. Daca e sa aleg intre 2 rele, il aleg pe cel care face mai putin rau. Intrucat in Belgia votul e obligatoriu (cel putin inca cel local), votez aici in iunie si nu in România. La alegerile parlementare sau prezidentiale e altceva. Acolo pot sa votez in continuare si in România 💪
Mie mi-a placut clipul cu bunica lui Mircea Bravo. Descrie foarte la obiect si pe intelesul tuturor de ce ar trebui sa voteze lumea.
Cu permisiunea sefului las aici link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=2JhOg7cnuYI
O mică observație. In anii socialismului multilateral dezvoltat nu votai cu ștampila ci cu creionul. Un creion bont, legat cu sfoară de pupitrul din cabina de vot (să nu-l fure „omul nou”). Creion cu care puteai tăia numele candidatului, dar nu conta oricum.
Votez de fiecare dată pentru că nu vreau să-mi spun că dacă mie și altor zeci, sute sau mii de oameni nu ne-ar fi fost lene poate ieșea mai bine. Așa că votez pentru cineva sau împotriva cuiva sau raul mai mic, după cum devine cazu’
Boss, io-s de acord cu tine. Baiu’ ăl mare-n România e că efectiv n-ai cu cine vota. Așa cum nici în Austria nu mai ai. Am crezut că Sebastian Kurz va face ceva, dar m-o dezamăgit crunt.
Sunt o singură clică-mpuțită care doar rotesc fețele care ni le prezintă.
Italienii au noroc cu Giorgia Meloni, iar nemții cu AfD (Alice Weidel). Dacă ajunge Weidel cancelar mizeria migraționistă și căcatul ecologic vor ajunge la gunoi, acolo unde le este locul.
AfD nu-s cumva mizerabilii ăia care prezintă politica Kremlinului cu accent german (cei mai importanți, oricum)? Cum e vorba de cineva să pună bețe în roate ajutorului către Ucraina, poți paria că găsești AfD. La italieni Meloni măcar n-are derapajele mizerabilului de Salvini pe tema asta.
Încă n-am înțeles ce mare afacere e să înlocuiești mizeria migraționistă și excesul de ecologism cu mizeria suveranistă și excesul de prorusism.
Comentariu beton!21
AfD n-are treabă cu prorusismu’, da’ fie cum zici tu.
UE trebuie să fie pentru Europa, nu pentru restu’ planetei.
„căcatul ecologic” – JT being JT
da bah, auzi la ei bah, sa le pese de oameni sa nu mai tragem fum de esapament pe nas.
„economia sa traiasca, muia la oameni”. Cam asa se intampla cand nu poti sa iti scoti capu din cur. Acolo in cur oricum miroase a cacat, deci nu prea iti pasa de ce se intampla in afara
Meloni a rezolvat cu migratia de i-a terminat.
Îmi amintesc de vremurile apuse când mersul la vot era „obligatoriu” 😁 chiar dacă rezultatul era 99,9% indiferent de prezență, votam în naivitatea mea de fiecare dată, după 1989 tot naivă și la fel i-am educat și pe copiii mei, mbine i-am mai dus și la tot felul de mitinguri sau activități civice pentru că mă scoate din minți ideea că diverși decerebrați hotărăsc în locul meu lucrurile importante. Și ce este important este exact faptul că este un drept câștigat greu și recent de care puțini țin cont și chiar nu înțeleg că putem schimba lucrurile iar mersul la vot este o obligație dacă vrem să rezolvăm ceva. În feed îmi tot apar „catindați” la sectorul 1 de care n-a auzit nici dracu’ până acum o săptămână: doamna Bruysnells sau așa ceva, de doamna îmi amintesc că era reprezentanta diasporei pe care a îngropat-o cum a știut ea mai bine, și tot așa niște neni de toată jena, nici unul nu vine cu un plan , toți spun: huoo, Clotilde și lumea aplaudă, mbine, așa e cel mai ieftin, țintele sunt piețele și cârciumile de cartier. Simplu și eficient.
Cum spuneam și mai sus sunt curioasă dacă de data asta funcționează votul prin corespondență sau on-line că ultima dată nu, copiii mei merg la vot de când sunt majori.
Din cate am inteles, la europarlamentarele din iunie se poate vota doar la sectia de votare; la prezidentiale si parlamentare se poate vota prin corespondenta. Sursa: https://expertforum.ro/unde-cum-votez-2024/
Cam
Din cate am inteles, la europarlamentarele din iunie se poate vota doar la sectia de votare; la prezidentiale si parlamentare se poate vota prin corespondenta. Sursa: https://expertforum.ro/unde-cum-votez-2024/
Am fost la vot tot timpul, incepand cu luna mai 1990 (in aprilie implinisem 18 ani). Din pacate, in afara de vechiul PNTCD, de pe vremea lui Coposu, nu prea am avut cu cine sa votez – intotdeauna am pus stampila pe ceea ce am considerat eu ca e raul cel mai mic.
Si asa o sa fie si acum: USL+AUR ies din discutie (n-am votat niciodata cu PSD, la fel cum n-am mai pus stampila pe PNL de cand se iubeste cu PSD-ul, cei de la AUR sunt imbecili sadea, nevropati, agitatori inutili, prorusi, etc.), mai ramane USR cu ceva sanse (desi si astia au dat cu bata in balta de muuulte ori).
Eu nu mai pot vota pentru alegerile din România, nu mai am niciun document românesc ( am dreptul de a avea doar pașaport având rezidența in altă țară, dar din motive de non întrebuințare nu mi l-am reînnoit). În trecut am stat pe la toate cozile și chiar ultima dată nu am reușit să votez după niște ore bune de așteptare. După care m-au certat toți cunoscuții sau mai puțin cunoscuții că cică să-mi văd eu de treabă mea că nu înțeleg eu ce se întâmplă în România și că din cauza votului diasporei se întâmplă toate nenorocirile din România! În fine, puncte de vedere. Apropo de dreptul de a vota… dacă aveți ocazia să vedeți un film italian ” C’è ancora domani” ( Mai e și mâine) regia Paola Cortellesi vi-l recomand.
A fost alegerea ta „sa nu mai ai niciun document romanesc in afara de pasaport”. Si eu sunt rezident in alta tara dar n-am optat pentru domiciliu aici ca sa fiu nevoit sa renunt la CI romanesc. Daca ai devenit cetatean al acelei tari,nu vad de ce ai mai vota pentru alegerile din Romania. Cu exceptia cazului in care poti pastra ambele cetatenii,ceea ce nu-i cazul din cele spuse de tine.Apropo de optiunile romanilor din Diaspora,ma sperie ca sunt extrem de multi(daca nu majoritatea) care voteaza AUR sau Sosoaca.
multi din afara sunt prosti. Doar pentru ca e afara nu inseamna ca zidaru cu 3 clase a devenit mai destept.
Si stau in general numa cu alti zidari. Si pe tiktok si facebook. Si le e dor de romania asa ca aia de le promit ca romania o sa devina iar super puterea care era inainte de 89 cu industrie, agricultura, armata de tot, is cei mai faini din istorie. Asa ca or sa voteze cu ei sa se poata intoarce in romania sa nu isi mai petreaca noptile singuri pe vreun santier obosit ci cu bajetii la o terasa in rahova/tecuci/titu sau de unde plm is ei.
Comentariu beton!15
Jimmy, am dublă cetățenie și sunt domiciliată și rezidentă in altă țară, deci nu pot avea 2 cărți de identitate, doar 2 pașapoarte. Și da, a fost alegerea mea să nu-mi reînnoiesc pașaportul românesc momentan, precum am precizat un text. Iar faptul că am cetățenie română îmi dă dreptul să votez la alegerile din România, indiferent ce zic unii sau alții!
Ultima dată pe când stăteam la coadă la vot erau toți fani USR, acum e posibil să fie cum zici tu. Ultranaționaliștii și circarii sunt la modă, și nu doar in România.
@animaloo,
asta mă face să nu merg la coadă la ambasadă pentru a vota. Numai gândul că aș putea să întâlnesc alți zugravi,ca mine, și sa ii suport cu orele la coadă 😬
la ultimele alegeri, penca mi-am uitat buletinu acasa, am ramas in masina. S-a dus doar doamna.
Si…in fata mea a oprit un bmw ultra nou. Si niste iubitori d-astia de bere la plic au iesit din spate s-au dus sa voteze. soferu a stat langa masina.
ceva imi zice ca nu au votat usr
La noi toata familia a mers si va merge la vot, inclusiv aia din UK. In noiembrie 2019 cei mari erau in vacanta in Japonia si au mers sa voteze la ambasada Romaniei din Tokyo! Consider ca este singura modalitate democratica sa schimbi ceva. Inca traiesc cu speranta ca se va destepta si poporul asta macar in ceasul al 12-lea si nu va mai vota dupa vorba „la vremuri noi tot noi”. Stiu, nu voi mai apuca vremurile alea dar cum zicea batranul chinez „o calatorie de 1000 de li incepe cu un pas”!
Inca o chestie, nu inteleg asta cu „m-a dezamagit mai ales USR”. Adica avem pretentia ca unii cu 17% sa faca tot ce n-a facut restul de 80%? Dupa regulile democratiei ca miscand din nas ca Samantha poate oricine! Da, au dat de multe ori cu bata in balta, au avut si ei oportunistii si dobitocii lor, au avut scandaluri de tot rasul intre ei dar inca mi se pare singura varianta votabila. Cred ca multe din tampeniile facute de USR se datoreaza lipsei de experienta politica in timp ce sulfele batrane, baga scandalurile interne sub pres, tac si fac toate nefacutele fara sa ii stie lumea! Iar cu galeriile pro-ruse nu voi vota niciodata, am zis!
Comentariu beton!15
Ca votant USR (in mod repetat, inca de cand au propus pentru prima data candidati pe liste) si ca om care profesional interactioneaza direct si indirect cu administratia publica de la cam toate nivelurile, tre’ sa spun ca nu exista partid politic mai populat de habarniști in materie de administratie ca USR-ul. Poate doar partidul sosocist. In materie de politica damboviteana, singura lor manevra reusita a fost de a-l castra politic pe Ciolos, fix presedintele lor. Ciolos, singurul individ caruia i-a curs muncii prin USR si care chiar stia, si politica si administratie. Sa mai zic?!…
Nu pot să înțeleg oamenii care nu sunt mulțumiți, dar care nici măcar nu/și exercită dreptul constituțional de a vota.
De când bat străzile comunei, am constatat că cei mai mulți care s-au mutat aici, nu vor vota. Și nu e vorba că nu și-au făcut vize de flotant, cu este vorba că nu vor vota nici măcar acolo unde au adresa din buletin. Pur și simplu nu-i interesează. Sunt în bula lor unde le este bine și atât. Sunt aici niște cartiere rezidențiale care rivalizează cu Pipera, sunt mașini de peste 100k parcate, sunt niște curți amenajate superb de specialiști, se vede cu ochiul liber. Și totuși, oamenii ăștia nu sunt deranjați de faptul că-și rup mașinile în gropi, nu sunt deranjați că respiră un aer poluat, nu sunt deranjați că a explodat comuna. Cred că au certitudinea că banii îi protejează de orice. Apoi, mai sunt și oamenii cu venituri modeste, care nu au avut cum să se apere de cei care-i intimidează, cei care nu au niciun ajutor din partea administrației. Nici ei nu ies la vot. Că ăștia toți sunt hoți, că nu avem nicio șansă, că nu avem pe cine, că oricine vrea să candideze le face doar promisiuni. Și mai sunt unii tineri, cărora le lipsește total simțul civic, care prin natura educației primite în școală și acasă, nu vor ieși la vot. Nici nu înțeleg procesul, urmările, nimic.
Și suntem cu toții într-un cerc vicios din care nu avem cum să ieșim.
Comentariu beton!13
Problema mersului la vot si mai ales la oamenii care sustin retorica ta este ca va luati extrem de mult in serios si va dati o importanta prea mare. Votul nu schimba ceva caci daca ar fi fost asa cetateanul de rand nu ar fi primit acest drept. In schimb votul legitimeaza oferta politica electorala oferita de elitele acestei tari. Oferta politica electorala care face absolut ce vrea cand vrea, exemplul elocvent fiind Iohannis.
Asa ca daca esti om serios cu toate tiglele pe casa nu te poti prezenta la vot acum legitimand ceea ce poate fi deja numita cea mai slaba oferta electorala de dupa 90. Viata nu ti se va schimba in vreun mare fel si problemele pe care le ai vor ramane si maine.
„va luati extrem de mult in serios si va dati o importanta prea mare. Votul nu schimba ceva caci daca ar fi fost asa cetateanul de rand nu ar fi primit acest drept. ”
Întotdeauna în pragul alegerilor e plin pe internet de citate anti-motivaționale cu aceeași idee. Curios cum totuși se mai schimbă unele guverne prin vot. Bine, în țări cât de cât mai civilizate, nu prin Rusia de exemplu, acolo fără bubuială nu merge.
„Asa ca daca esti om serios cu toate tiglele pe casa nu te poti prezenta la vot acum legitimand ceea ce poate fi deja numita cea mai slaba oferta electorala de dupa 90. Viata nu ti se va schimba in vreun mare fel si problemele pe care le ai vor ramane si maine.”
Cred că s-ar schimba suficient cu un guvern majoritar AUR sau o rapandulă promoscovită președinte. Virajul spre est al Slovaciei ar fi cel mai bun exemplu recent din zonă, ca să nu jignim lumea cu trimiteri la perioada interbelică și cum au ajuns descreierați la conducere pe fond de corupție, apatie și naivitatea alegătorilor. Pe scurt, la problemele pe care le ai se pot adăuga multe altele noi.
Comentariu beton!24
@Peredhil, știi ce ușor e să dai sfaturi și să scrii plin de înțelepciune „vă luati extrem de mult în serios”, când tu trăiești în Suedia, una dintre cele mai civilizate țări din lume? Pentru că, da, @Asdad2005 trăiește în Suedia. De-aia nici nu m-am obosit să-i răspund ceva.
Dar neprezentându-te ce validezi, exact ce vor alții, poate într-o zi închid robinetul de oxigen pentru ăi’ de n-au mers la vot, ciudată gândire.
@Peredhil
In primul rand mai toti nebunii proaspat ajunsi la putere nu au putut face prea mult rau. Melloni tuna si spanzura in campanie si cand a ajuns la butoane s-a transformat radical, Ficko/Orban sunt niste oameni care joaca efectiv la niste mize mici mai parlim niste fonduri europene, dam cu pumnul in masa daca trebuie si cam atat. As vrea sa vad cum Ungaria/Slovacia pleaca de la masa asta si se duc catre Rusia. Ce sa vezi nu au plecat si stau bine mersi in UE papand banii contribuabilor.
In al doilea rand in Romania s-a mers foarte mult pe ideea fierberea la foc mic a populatiei cu diverse teme. Mai mult in afara de niste scandaluri respectivc iesirile de strada din 2017,2018 plus ce a mai fost prin pandemie nu a schimbat ceva. Ceea ce naivul din mine ar fi sperat ca macar sa se vada la vot. In schimb am vazut aceleasi partide, aceleasi povesti plus politicienii au spus stiti pe noi ne-au votat oamenii. Ceea ce implicit arata ca daca te duci la vot si alegi sa votezi o pisica, dar care nu ia un loc in parlament, de primar, de consilier judetean/local sau presedinte, votul ala a legitimat pe cel care a castigat. Pur si simplu votul este o supapa de eliberare de presiune in societate pe care politicienii o folosesc.
@Adriana
Sistemul este simplu, castiga cine aduna cele mai multe voturi. Cu cat prezenta este mai mare cu atat legitimitate aluia de castiga este mai mare. Este strategia folosita din 90 incoace pentru a mai elibera un pic de presiune in societate. Ca ceva sa se schimbe e nevoie de un pic de revolta si deligitimarea actualei clase politice printr-o prezenta de sub 10%. Atunci povestea se schimba, dar nimeni nu are interes sa faca asta.
@Mihai
Argumentul tau se incadreaza in categoria „n-a mancat salam cu soia deci sa nu vina sa ne zica noua ce sa facem”. Faptul ca stau intr-o tara UE avand cetatenia unei alte tari UE imi confera dreptul sa-mi dau cu parerea la privirea la ce inseamna votul in tara a carei cetatenie o am. Ca aceasta parere nu se aliniaza cu ceea ce crezi tu este o alta discutie. Sigur poti sa alegi sa nu-mi publici postarea si inteleg, in fond este blogul tau tu decizi cine ce si cum.
Doi la mana surpriza mare la aceste alegeri o sa vina fix din diaspora. Te las pe tine sa ghicesti ce partid are sanse mari sa castige pe acest segment…..
@Asdad2005, n-ai idee căt vă disprețuiesc pe toți ăștia care începeți cu măncatul de căcat sub formă de „sa nu-mi publici postarea”. Eu public orice comentariu cu două excepții: ale celor care mă jignesc sau mă desconsideră.
Și doi, n-a zis nimeni că n-ai dreptul să-ți spui părerea chiar dacă locuiești într-o țară civilizată. Recitește ce-am scris, în plm, pentru c-am spus, textual, că e ușor să emiți păreri când tu deja ești înconjurat de civilizație. Apropo, ai idee cum au ajums suedezii să fie civilizați? Nu cumva votând oamenii care au făcut să fie posibilă civilizația? Plm…
Man, eu am usor alta opinie. Cetateanul de rand are AZI niste drepturi, nu pentru ca le-a primit, ci pentru ca cetateanul de rand de acum 50-100-200 de ani le-a castigat, pentru ca s-a batut pentru ele, iar unii dintre ei au si murit pentru asta. Nimeni nu ne da azi nici un drept care la un moment dat sa nu fi fost o victorie
Comentariu beton!11
@Asdad2005 Greșit. Problemele pe care nu le-am avut înainte de ultimele alegeri, le am acum, după ce actuala coaliția a mărit taxele de două ori, în 2023 și în 2024 și are planuri mari și după alegeri. Dacă i-aș vota, ar însemna să fiu de acord să își bage mâna mai adânc în buzunarele mele. Viața mea se schimbă la modul cel mai direct în funcție de partidele care guvernează și de politica lor fiscală și economică. De asemenea, se schimbă și în funcție de cât de gospodar sau nu este primarul și susținerea pe care o are în consiliul local, în funcție de modul în care este cheltuit bugetul local și este administrat orașul de către cei aleși în funcții.
@asdad: Fututengura! Pune tu cratimele. Vii cu jegul ăsta de comentariu și crezi că scapi neînjurat? 😂
@Mihai
Fara sa intru in polemica cu tine, este blogu tau, regulile tale. Imi cer scuze anticipat daca te-am jignit prin asta, asta odata.
Doi la mana, Suedia ca mai toate tarile astea occidentale au o particularitate interesanta. Mai toate au fost imperii si au stapanit diverse tari. Suedia de acum 200-300 de ani stapanea o buna parte din tot ce inseamna Scandinava plus ceva din partea Marii Baltice fiind cunoscuta ca Imperiul Suedez. Mai mult Finlanda vecina mai de la est are in continuare ca limba oficial pe langa finlandeza si suedeza doua limbi profund diferite.
Prin urmare au avut resurse din care sa implementeze diverse politici, respectiv elita lor a ales alta cale decat a fi hraparet.
Referitor la vot si cat de util este in Suedia, pot sa-ti spun la prima mana. In 2022 lumea a votat la greu extrema dreapta pe simplul motiv ca tot ce inseamna violenta si criminalitate organizata a explodat. Si asta se intampla pe buna dreptate deoarece nu este saptamana in care sa se mai puna o bomba intr-un apartament sau sa se impuste niste oameni de bine stirile de dimineata suna ca stirile de la ora 5 la noi dar cu bombe si impuscaturi. La doi ani dupa acel vot perceptia publica asupra acestui fenomen nu este inca buna ci tot mai multi suedezi isi fac probleme. Poate o sa se schimbe in 2 ani ceva, dar nu sunt prea mari sperante. Mai are rost sa-ti spun ca s-a ajuns aici pentru ca tot ei au votat pe socialisti care au importat migratie si probleme la greu?
Confortul pe care il am ca sa emit pareri nu vine ca locuiesc in Suedia ci mai degraba din faptul ca efectiv am incetat sa iau totul in serios cand lumii nu-i pasa…
@Alphas
Sunt perfect de acord cu tine. Numai ca vezi tu drepturile astea obtinute acum ceva timp incet, dar sigur incep sa-si piarda din puteri. Nu ar fi momentul pentru noi revolte?!
@Adi
Ceea ce spui tu este doar efectul. Deciziile proaste luate in trecut, plus restantele la diverse chestii ne-au adus aici. Si asta s-a intamplat pentru ca ne-am dus la vot, i-am legitimat si cand au facut rahaturi am avut alte treburi.
Oricine va veni la putere din 2025 o sa creasca taxele si impozite, pentru ca dupa atata petrecere vine si nota de plata. Batalia se da acum pe modul in care o sa se intample asta.
@Asdad2005 poti sa o zici mai complet. Votul e mult mai relevant atunci cand poti sa gestionezi si candidatii sau, si mai bine, poti sa fi realist unul dintre candidati.
Cea ce nu e se intampla in Romania pentru ca:
– legile electorale blocheaza concurenta (semnaturi, obligatia sa candideze partidele in n judete)
– finantarea partidelor de la stat (doar castigatorii primesc bani) (si a presei)
– legea sponsorizarii (care blocheaza finantarea concurentei)
– blocarea independentilor si a partidelor mici, crescute de la firul ierbii cu limita aia nenaturala de min 5%. E ca si cum un start-up nou e fortat din primul an sa aiba 5% din piata, altfel nu are voie sa vanda nimic.
– romanii nu vor sa fie membrii de partid si mai ales sa sustina cu banii proprii partidele si oamenii politici care sa ii reprezinte. Adica sa isi angajeze oamenii proprii. E ca la restaurant, daca nu platesti tu nu prea poti sa alegi meniul.
Daca vrem sa comparam cu alte tari dezvoltate vedem ca nu au blocajele astea.
A ramas doar varianta cu votatul, care functioneaza, dar e mai lenta.
va rog sa nu ascultati ce scrie Asdad2005. Istoria aia „pe rapid inainte” e o tampenie. Si acopera perfect ce vor alde psd „nu putem schimba bossilor, nu putem fi ca suedia ca noi nu am fost imperiu”.
la 1800 suedia nu mai era putere. Pe final de 1800 suedezii emigrau la greu in USA ca sa nu mai moara de foame. Poate pentru ca „wow…am fost imperiu”?
Ei au crescut si cu noroc si cu munca si votand, cand a fost cazul, schimbarea. Au votat si ei prost, nu o data, asa ca din cand in cand societatea lor a fost aproape de faliment.
Acum, dupa multi ani de votat cu emigratia, au votat contra. „daca votu nu conta nu il lasau” nu prea a functionat, asa e? Ca dupa votu lor, inclusiv aia de dinainte au inceput cu „bah. da, we failed”.
Personal io nu mai votez pentru romania. In primu randu nu imi mai pasa. Daca bucurestenii is atat de tampiti sa nu il voteze pe ND, ce pot sa le zic? Muie.
La suedeji nu votez ca efectiv nu stiu ce se intampla, politic, in juru meu. Aici muie mie, dar momentan is la al 4lea cartier in 6 ani. Cam greu sa ma chinui sa votez la locale.
Da, asa este, trebuie sa votam! ategoric! Da, dar ce te faci cand trebuie sa alegi/votezi intre doua rele????
Nu exista rau mai mare decat raul existent, functional, consolidat.
Da, asa este, trebuie sa votam! Categoric! Da, dar ce te faci cand trebuie sa alegi/votezi intre doua rele????
ai mai spus și cu alte ocazii că matematica nu e punctul tău forte, dar matematica ne arată că „pișatul pe vot” înseamnă de fapt un vot acordat partidelor de pe primele locuri; absenteismul face ca „nevotul” tău să-l valideze de fapt pe cel de pe primul loc; o chestie cu procente pe care nu am neuronii destul de treji (20 de ore la volan, totuși) s-o explic acum;
o observație am, legat de articol: la 1923 s-a pus cu adevărat problema acordării de drept de vot femeilor, prin constituție; doar că (sper să nu greșesc, neuronu’… vîrsta…) s-a opus Ion I. C. Brătianu; un calcul matematic (sîc) arăta că numărul femeilor de altă naționalitate decît cea română, nivelul lor de educație și ușurința accesului la secțiile de votare (datorită traiului la oraș) ar fi pus serioase probleme procentelor obținute de cele două mari partide din Principate, existînd șanse mari de creștere necontrolată a altor actori politici (mai ales naționaliști din Ardeal)… și noi nu vrem să cedăm din osul de ros, nu?
Comentariu beton!11
Doar aducere aminte: cum îl votau femeile proletare pe Petrică Roman în anii ’90?! După competențe? Nu cred. Pe Iliescu? Așa… Deci nu neapărat cu mintea și cu un calcul al competențelor. Firea? A fost de ajuns o campanie cu biserică și batic în cap. Iar astea nu s-au petrecut în vremea regilor. Probabil că așa erau timpurile, iar bărbații din politică au considerat că femeia înșeală și votează cu sufletul. Dacă la prima problemă nu prea aveau ce face, pe a doua au interzis-o. Cât despre faptul că la un moment dat nu votau decât cele „cu carte”, aș face asta literă de lege pentru toți, bărbați, femei sau schizofrenicii de rit woke, care cred că dubla personalitate este o afecțiune psihică, dar gender fluidness nu este. Indiferent câți sunt oamenii care înțeleg ceva din ce votează, cei care beau pe caiet la birtul satului vor fi mai mulți. Problema „n-am cu cine”, e reală. Din păcate nu prea ai cu cine, de aici dezamăgirea. Au ieșit de câteva ori ca mine: Convenția, Băsescu, Iohannis, referendumul pentru 300 de hoți in loc de câți sunt acum, Nicușor, USR, referendumul cu două întrebări mari și late… Cam atât. Deci nu pot să spun că nu a ieșit și ca mine. Ce-au făcut toți ăștia ca să elimine corupția, birocrația, parlamentarii, pensiile speciale etc? Ce au adus in bine? Crezi că ciolacul se află acolo pentru că n-au votat unii sau alții? Te înșeli. Și te mai înșeli când spui că votul ar schimba ceva. Poate la nivel de comună sau oraș, dar mă îndoiesc. Știi ce ar schimba ceva? Să nu mai meargă nimeni la vot. In schimb să iasă în stradă și să nu mai plece. Sau să stea în case și să nu mai plece. Bă, noi vrem să ieșiți de acolo și să ne lăsați în pace. Nu mai muncim, nu mai facem nimic până nu plecați. Complicat, nu? Trebuie luat de la capăt. Și eu aud aceeași placă la toate alegerile: mergeți să votați, votul contează blabla. Nu aud doar placa cu „nu votez că n-am cu cine”. Le aud pe amândouă. M-am luat după prima, dar nu a contat. Mă…nu știu cum să-ți spun, dar eu nu m-am pișat pe el de vot, el s-a pișat pe mine. Sunt sătul. Anul ăsta nici nu știu ce, cum, când. Poate dacă sunt prin țară votez, dar eforturi ca in trecut nu mai fac, să votez de pe drumuri. Mă rog, anul ăsta nici n-aș avea cum. Îi înțeleg perfect pe cei care nu votează pentru că nu se simt reprezentați de niciun candidat. Ce partid și ce candidat la președinție ne-ar reprezenta mai bine? Eu nu vad nici unul. La primărie ar mai fi varianta Nicușor, deși eu nu văd realizările mărețe prin care el devine „de departe, cel mai bun primar pe care l-a avut Bucureștiul”. A desființat companiile ce casă ale lui Firea? Nu se mai dau bani la biserică? A reușit ceva cu centura sau sunt alte lucrări de anvergură? Țevile de pe vremea lui Ceaușescu au fost schimbate? Întreb pentru că nu știu. A mai redus numărul de consilieri sau a dat afară dușmanii de ideologie și a angajat apropiați? Ce a făcut să devină „cel mai bun primar…”. Dar să spunem că dacă celălalt e Piedone, e destul de clar pe cine votezi. Dar ce partid și ce președinte ne-ar coafa pe noi acum? Prin urmare, dacă nu mă reprezintă nimic, iar eu merg totuși la vot, înseamnă că votul meu tot inutil este. Inutil pentru mine. Servește unuia sau altuia, dar nu mie. Corect? Pentru mine tot nu există scăpare din corupție, birocrație, hoție, inflație, mizerie etc. Cu toate acestea nu înțelegeți de unde vine sictirul vis a vis de vot? Nu-i nimic, mai mergeți și tura asta, poate că în următorii patru ani o să înțelegeți.
Cu tristețe îmi amintesc că doar 600000 de nebuni au fost împotriva OUG 13 dar tot a însemnat ceva, da, și 10 august a fost oribilă dar am mișcat în front, am fost și sunt vie și nu renunț la asta.
iti raspund io despre ND:
– a inchis parte din ele. Nu poate toate, unele ca nu trebuie, altele ca e complicat
– nu a schimbat toate tevile. E putin in spectru autist, dar nu e harry potter. Dar, a schimbat mai multe decat aia de dinainte. Si a schimbat trendul apei calde pierdute
– nu a facut centura. Asta si pentru ca e primarul bucurestiului nu ministru. Stii tu, chestii, atribuțiuni, subtilitati
– da, el nu a mai dat bani la biserica, au votat consilierii de pe la sectoare sa se dea. Iarasi..nu tinea de el
Ce s-a intamplat, insa: s-a refacut imaginea economica a primariei, ratingul bucurestiului fiind peste cel de tara. Asta in conditiile in care la inceput PMBul era la un pas de faliment. Bine, asta nu e asa vizibil, nu se poate compara cu vouchere de bicle/ochelari, vizite in grecia/iasi la moaste sau iepurasi si gaini gigant.
A inceput schimbarea liniilor de tramvai. Stiu ca e socant, dar „inceputu” incepe cu foi, nu cu scos sinele vechi.
@Iulian, s-a vorbit mult despre ND la articolul de săptămâna trecută. Iată cateva informații direct de la sursă
https://www.youtube.com/watch?v=g2xs6u6LpeY
@Animaloo, acum dă-mi și o variantă pentru partid și una pentru președinte. Mulțumesc.
@Adriana, ești sigură că punctele sensibile din ordonanța 13, au dispărut complet și n-au fost reformulate? Întreb.
@Old John, mulțumesc. Suntem tot la varianta „mai bine decât nimic”.
@Iulian
Cum consideri tu, camarade!
la parlament/presedentie chiar nu poate sa te ajute mamaie 🙂
Acuma eu zic ca-i evident pentru oricine mai are si un singur neuron viu, chiar dacă și ăsta tușește și-i curg mucii, că singura alternativă-i să mergi la vot. Problemele apar abia de aici încolo: bine, bine, mergem la vot, dar CU CINE votăm? Ori, ca să nu dezlegăm de tot baierele iadului, CU CINE SA NU votăm? Si dacă vrem sa fim chiar culmea rafinamentului civic de canapea, CU CINE SIGUR NU ESTE BINE să votam si cu CU CINE ESTE FOARTE PROBABIL SA DAM DE BELEA, dacă ii votăm.
Nuș’ ce să zic, dacă e să te uiți prin comentarii o să descoperi mai mulți cetățeni cu un singur neuron.
@MV Nu este prea clar la cine si care comentarii te referi. Daca te referi la comentariile din spatiul public, da, ai dreptate. Daca te referi la cei care comenteaza la articolul acesta, situatia imi pare foarte buna, spre excelenta. Dovada ca blogul tau si-a generat o bula proprie, care nu are neaparat o relevanta sociala. Ceea ce nici macar nu-i rau, din punctul meu de vedere.
Eu mi-am folosit dreptul de vot întotdeauna, iar anul ăsta este pentru prima dată când chiar am cu cine să votez la Primăria Capitalei. Cred că mi-a scăpat de vreo două ori să nu votez, dar din cauze obiective
Va fi pentru prima data in viata, cand NU voi vota.
Voi merge doar la locale, pentru primar.
Atat.
Mulțumesc pentru istorie, lucruri interesante. Merg la vot, nu știu cu cine o să votez dar, la vot trebuie să mergem, cu speranța că, odată și o dată, se va găsi cineva să facă ceva în țara asta. Dacă noi nu mergem la vot cum putem să îi responsabilizăm pe copiii noștri, să le arătăm că ne pasă de țara noastră.
Bună dimineața!
Am votat la fiecare tur electoral de când am devenit majoră (cu o singură excepție, turul 2 din 2020, când nu am avut cum să ajung să votez acasă la Pitești).
O să vă povestesc o situație de la alt tip de vot: pentru conducerea Colegiului Medicilor. Unde nu prea se duce nimeni, iar când am fost prima dată (rezident fiind) s-au uitat la mine ca la felul 7.
Votul decurge în felul următor: ai o listă de aprox 30 de persoane și bifezi pe cine dorești. Componența conducerii se alege în ordinea descrescătoare a numărului de voturi. La una dintre ocazii, în turul al doilea (pt că la primul nu a fost cvorum) candida un individ (coleg nu pot să-i spun), care se comporta execrabil cu pacienții, colegii și studenții. Eu am nominalizat între alții un tip super ok, care în final a avut cu un vot în plus față de nesimțit, care astfel a trecut sub linie. Dacă nu mă duceam la vot..
Comentariu beton!29
Chiar contează!
Brava, @Ametisto!
Vasilescule, prima mea plimbare la vot a fost când l-am ales pe Iliescu contra lui Vadim. Pfui, am și băgat un pahar de ceva să îmi scot gustul amar din gură 😀
Acum, cred că repet experiența.
Eu le tot zic la puțoi, băi ștrulă, votul e ca muschiul, folosește-l că altfel îl pierzi. Apoi degeaba mă rogi să merg la demonstrație sau să îți donez la ong-ul proaspăt de Salvați X/Y/Z, că te voi întreba de ștampila de vot de pe buletin și de nu o ai, te trimit în stimata doamnă măta.
Îmi amintesc. Tocmai intrasem la facultate, și am ieșit și la protest împotriva lui Vadim 🙂
@Atti La vremea respectivă prășeam prin județul Covasna. Am rămas surprins când niște prieteni maghiari mi-au spus că ei votează cu Vadim, că nu pot pune ștampila pe unul ca Iliescu.
O întrebare pentru cei care susțin ca votul nu contează, nu schimba nimic si toata retorica adiacenta: v-ați întrebat vreodată de ce regimurile dictatoriale se dau de ceasul morții sa organizeze procese electorale, când ar putea foarte bine sa se lipsească? Controlate, trucate, falsificate, o grămadă de resurse consumate aparent degeaba si totuși le organizează.
Răspunsul e simplu, votul e singurul lucru care legitimează.
Fără acest lucru, un regim e zero barat, nimic, nada, dispare.
Deci ai pe de o parte un sistem fără opțiuni care te împinge cu tot ce are la dispoziție sa votezi, deoarece e conștient de valoarea votului tau si un sistem cu opțiuni, mai bune sau mai rele dar care exista, in care ai libertatea sa te duci sau nu la vot…si tu iți pui întrebări si încerci sa ma lămurești ca votul nu are valoare. Citând un clasic, din păcate decedat…amice, ești idiot.
O idee pentru cei din străinătate: exista pe FB o asociație, Voluntari in Europa, in perioada alegerilor puteți găsi modalități de a ajuta persoane sa ajungă la secțiile de votare sau puteți fi ajutat sa optimizați propria deplasare. Merita sa aruncați o privire.
Si o ultima remarca pentru @JT: omule, toate curentele politice extreme, dreapta sau stânga, nu contează, au la baza o singura idee – străinii sunt de vina. Partea proasta e când ajung la putere, elimina „străinii” aia care teoretic sunt de vina, problemele normal ca nu se rezolva si încep sa extindă noțiunea de „străin care e de vina”. Si pina la urma si tu ești tot un străin, acolo in Austria, si poate fi doar o chestiune de timp pina noțiunea ajunge la tine.
Comentariu beton!26
nu il chinui cu argumente d-astea grele
@animaloo, am încercat sa explic aplicând cel mai mic numitor comun…🤣
Carnatii care NU se duc la vot nu au dreptul sa se planga sau sa emita opinii. Sa stea in banca lor toata viata (sau pana la votul urmator) si sa faca ce li se spune. Capul in pamant si executarea.
Orice functie de conducere ar trebui conditionata si de prezenta lui la vot. Pai leguma sa ia decizii cand ea e incapabila sa dea cu stampila in niste patrate?
Btw, pentru putorile care nu se misca 100m pana la sectie: ultimul vot m-a costat cateva sute de eur, un zbor de avion si 2 zile de concediu. Mi-am programat activitatea asa incat sa pot pleca. Varianta cu ambasada era si mai dificila (cozi, masina.., hotel).
Comentariu beton!11
Cum zicea tovarasu Jughashvili, conteaza cine numara voturile nu cine voteaza.
Daca prin vot prostimea cu impresie de cetatean ar avea putere de schimbare, nici nu ar mai exista notiunea de alegeri si vot asa zis democratic.
Romania este o republica sovietica si este condusa de urmasii prigonitorilor de chiaburi; si de descendenti ai comunistilor.
Sa nu uiti asta
Altul care îmi explică doct care e treaba cu România și de ce n-ar trebui să votăm, el locuind în Londra. Ai zice că civilizația îi poate învăța chestii chiar și pe români, dar nu…
Cand aud tampenia asta cu ” nu conteaza cine voteaza, conteaza cine numara voturile”, imi vine sa rad. Usor isteric, dar ras… Azi, cand totul este transparent, cand identifici clar cine voteaza, cand numararea voturilor se face transparent si rezultatul numararii SE PUBLICA, sectie cu sectie, inva mai spunem tampenia asta? Da, se petrec multe anomalii electorale, in campania electorala si inclusiv in ziua alegerilor. Dar nu dupa!
am fost la vreo 2-3 voturi, observator. am si numarat, desi nu cred ca era chiar corect.
Fiecare buletin e vazut de cel putin doi oameni. Si, cel putin in orasele mari, fiecare sectie de votare are oameni de la mai multe partide.
Deci da. sigur „cine numara”
Pentru Vasilescu:
Si ai tu treaba cu cata pula sug eu la Londra? Sau cine ma fute in cur? Da, aici e civilizatie, ai dreptate, de-aia nu ma interesează dacă azi agat un negru si-mi da la muie sau dacă maine ma agata un paki care ma pune capra si mi-o da pana mor.
tre’a să bagi și in turcalete la orgie, că la erdogan n-a contat cine a numărat…
Aici greșești foarte foarte tare, și poate de asta suntem atat de mult în urma democrațiilor care funcționează. Partidul mare PSD are asigurat un nr de voturi – datorita membrilor(linia de partid);partidul mediu – PNL are și el nr lui asigurat, tot prin prisma membrilor.
Cele 2 partide câștiga mereu dacă nu iese lumea la vot, pentru ca își scot efectivul pe teren și își mențin poziția.
Referitor la cine numără voturile, astea sunt niște povesti vechi, pe care le mai auzi prin cârciumi, dar pe care le-am depășit. Singura metoda prin care se mai fac unele manevre este la scrierea borderourilor de către președintele de secție și care sunt oficiale și trimise. Eu va spun caz concret la localele din 2020 când Președintele a „transcris” greșit de pe ciorna și a mutat circa 20 de voturi de la un partid la altul.
Singura metoda prin care se poate schimba ceva este sa ieșim în procent cât mai marea vot. Iar atunci, chiar se vor teme și vor face ceva pentru țară, știind ce se va întâmpla la următoarele alegeri.
După marea liberalizare din 89-90 s-a votat cu convingerea că votul va însemna ceva material, imediat. Ori, votul nu produce nici pâine și nu face nici apa mai caldă la robinet. De la ”Duminica Orbului” pînă azi am scăzut la prezență. În 2020, au fost 60% de experți în urologie care au stat deoparte. Hmmm, cam mult nu-i așa? Dar, când il adaugi pe ”să se facă” și ”dom-le, legile trebuie aplicate, dar nu mie și nu acum” uite cum se întregește tabloul electoratului absent – cel care stă cu mâinile în buzunar pe trotuar și se uită la accidentul din fața lui și se plânge că nimeni nu intervine.
Am mai spus-o, misiunea cetățeanului nu se încheie cu băgatul votului în urnă. Nu. După vot, dacă Gigel pe care l-ai votat a ”intrat” atunci 4 ani stai scai de el… ai zis că faci X sau Y, unde-i? Iar peste 4 ani, decizi dacă redirecționezi votul sau nu. Iar o schimbare profundă, pe toate palierele, în toate direcțiile, nu se întâmplă în 6 luni oricât de optimist ai fi. Avem legislație să dăm și la vecini, ne mai trebuie fibră morală care să le și aplice fără teamă dar, și fără abuzuri. Ești ”elită” și ai călcat pe bec, poftim amenda+dosar+ce mai trebuie fără balet instituțional.
Ne plângem că Șoșo sau frizerul sau excavatoristul….păi, sunt produsul nostru.
Eu am votat de fiecare dată, chiar dacă cei aflați pe buletinul de vot nu s-ar fi numărat ever printre opțiunile mele de vot. Dar am votat așa cum am crezut mai bine. Și eu consider că am fi putut mai bine (în sensul de a produce alți eligibili), dar asta e, trebuie să înțelegem că și ăștia, alde Simion, Șoșoacă și cine mai vreți dvs, sunt produși tot de societatea noastră, nu de alta. Nu s-au născut și crescut pe Marte. Până nu vom înțelege și munci pe bune, fiecare dintre noi, să ridicăm generații mai aderente la valori reale, nu avem de ce să ne așteptăm la alte rezultate. Dacă mă uit în jur, la cum suntem noi acum ca popor, cred că trebuie să mai treacă 4-5 generații până să trimitem în Parlament și Guvern oameni care să schimbe ceva în bine.
Pe mine nu mă interesează politica! Enunțul ăsta mă enervează la maxim!
Dar te interesează să ai drumuri?
Dar te interesează să ai spitale?
Dar te interesează să ai școli?
Dar te interesează să ai salariu care să-ți permită să trăiești?
Dar te interesează să ai pensie?
Dar te interesează să ai aer curat?
Dar te interesează….. orice?
Toate se fac cu politică!
Ca idee, pe la 1875 Eminescu, în calitate de revizor școlar (un fel de inspector din zilele noastre) câștiga 212 lei și 50 de bani pe lună (apud Călinescu). Cu vreo câțiva ani înainte, Trăsnea, personajul lui Creangă, se tocmea în târg la Fălticeni cu un țăran care încerca să-i vândă o căruță de lemne cu 5 lei (asta însă, înainte de 1859, când pe teritoriul Țărilor Române circulau tot felul de monede – turcești, austriece, rusești etc.)
Referitor la dreptul de vot al femeilor – cu ceva timp înainte (pare-mi-se, prin 1931) femeile primiseră drept de vot la alegerile locale. Iar în 1939, nu doar femeile, ci toți alegătorii trebuiau să aibă minimum 30 de ani. Probabil, cei sub această vârstă erau considerați potențiali simpatizanți ai cămășilor verzi.
Citez: „Dar să nu uiți că dacă te piși pe el de vot, la un moment dat se vor pișa pe tine și ăia pe care i-au ales alții.” Istoria ultimilor 30 de ani de democratie romaneasca mi-a demonstrat ca oricine ar iesi la vot, inclusiv ala de l-ai votat, el tot se va pisa pe tine.
Sa incepem cu inceputul:
– in 96 cand a iesit CDR-ul in alegeri, am mers cu speranta la vot ca se va schimba ceva in tara asta, dar nu a fost sa fie. Toti CDR-istii erau niste amatori in ale politicii si nu au fost in stare sa faca nimic.
– in 2000 m-am dus la vot nevoit sa nu iasa Vadim presedinte
– in 2004 m-am dus iarasi entuziasmat la vot, ca noul PDL va face treaba in tara, bineinteles ca nu s-a intamplat asta.
Si aici a inceput practic sa se instaleze miserupismul fata de vot. Dar am continuat sa merg la vot anulandu-l, doar ca sa nu fie folosita pozitia mea, adica sa voteze altcineva in locul meu.
Istoria recenta (de la ultimele alegeri din 2020), iarasi mi-a dovedit ca cel pe care l-am ales cu entuziasm la primarie, m-a dezamagit profund. Ba’nene, nu a reusit sa faca nimic in orasul in care locuiesc. In afara de faptul ca a continuat niste proiecte semnate de fostul primar (tot e bine), gen achizitia de autobuze electrice, nu are nicio realizare notabila. De la inceputul mandatului a promis piste de biciclete si benzi dedicate transportului in comun. Ghici ce, nu s-a reusit implementarea nici macar a unui metru de pista/banda. Ce a reusit, a inceput sa puna semafoare la trecerile de pietoni de pe marile bulevarde.
Si atunci, spune-mi si mie de ce sa ma duc sa-l mai votez pe el? Iar contracandidatul este predecesorul lui, de care acum 4 ani am vrut sa scapam? Restul candidatilor nu prea conteaza in lupta pentru primarie.
Este foarte trist ca avem acest drept, dar ne e scarba sa ne folosim de el. Si de vina este doar clasa politica, care de 30 de ani incoace fura neincetat. M-am saturat sa mai votez niste hoti sau niste incompetenti, efectiv nu vreau sa se mai pise nimeni pe votul meu. Ca de pisat oricum se vor pisa pe noi.
Din ce scrii este clar că este vorba despre Coliban, primarul Brașovului. Și eu îmi pun aceleași întrebări. L-am votat pentru piste de biciclete. Nu le-a făcut. A făcut doar planul master velo, care include o rețea de piste, aflate în diferite stadii de proiectare/avizare. Este mult prea lent progresul. Din presă am înțeles că anul acesta va fi, totuși, realizată una dintre ele, cea dintre Poienelor și gară. E clar de ce se începe cu aceasta, pentru că este mai ușor de realizat, deoarece nu trece pe arterele circulate și aglomerate ale orașului. În același timp va fi praf în ochi, deoarece va fi realizată pe la mama naibii, pe lângă calea ferată, nu pe unde au oamenii nevoie de pistă.
Deci și eu am de ce să fiu nemulțumit de faptul că a promis și nu a făcut. Dar în același timp este clar că odată ce s-a rupt coaliția PNL – USR, nu a mai avut susținere în consiliul local și a fost șicanat din toate părțile.
De ce l-aș vota? Pentru că nu doresc ca odată cu Scripcaru să se reîntoarcă vechile grupări abonate la banii publici. Dacă stau să mă gândesc la ce a făcut Coliban, îmi dau seama că a digitalizat interacțiunea cu primăria. Chiar dacă a gafat cu parcările, acum este din nou funcțional serviciul de ridicare a autovehiculelor parcate neregulamentar. Și chiar se ridică mașini. Unde stăm noi au fost amplasate ecoinsule pentru colectarea deșeurilor, nu mai avem platformele acelea insalubre. A mai frânat din avântul dezvoltatorilor imobiliari. A introdus miercurea brașovenilor cu tarife cu 50% mai mici la schi. A atras fonduri pentru construcția unui campus pentru învățământul dual. Și mai sunt și altele. Eu i-aș acorda votul pentru încă un mandat. Însă are nevoie și de majoritate în consiliul local, iar asta este mai greu de realizat.
Practic subsemnatul , la fiecare votare a intrat perfect in rolul cetățeanului turmentat…partea aia da’ eu cine votez? Că alegerile de la o vreme sunt sub patent Caragiale ,voi votați pe cine vreți că din urna iese cine trebuie „. Nu cred că am simțit vreodata că votul meu ar face vreo diferență, la ce șarlatani au ajuns acum la Ciolan diferă numele și culoarea, in rest sunt cam toți în aceeași oală. Poate o sa am preferințe, de genul că nu mai vreau să mă fută USR și vreau să o iau dde la partidul iluminării stradale….
M-am oprit sa zic atat:
– Da! Hai la vot…vedem noi cu cine votam, da trebuie musai votat!
Am insa o mentiune… parca eligibilitatea in functie de varsta si educatie nu era chiar asa de rea…
Dar sa re-introduci acum orice criterii ar creea un precedent foarte periculos.
100% de acord.
Mica mea problemă îi că românul nu învață din istorie. Știu, s-a mai dat, nu e originală, însă eu rămân cu părerea asta de rău.
Speranța că tinerii se vor prezenta în număr mare la vot este crucială pentru viitorul democrației.
0