Am ieșit ieri la alergat și-am făcut una dintre cele mai mișto fotografii. Știți cum se întâmplă, nu e pentru cine se pregătește, e pentru cine se nimerește. Ei bine, eu m-am nimerit.
Dar dincolo de cât de mișto este sau nu fotografia asta, știți care e problema cu ea? Că reprezintă extrem de fidel toata România. Imediat vă explic
Bucățica asta de rai se află undeva aproape de capătul liniei de tramvai 24. Cartierul se numește Dămăroaia și este la doar câteva minute de zona unde locuiesc de mai bine de cinci ani.
Să vă spun cum arată de fapt linia de tramvai? Că e îmbătrânită și peticită toată, cu șinele sărite în foarte multe locuri? Să vă mai zic că pe porțiunile unde șinele trec peste piatră cubica ai impresia că tramvaiul o să se rupă în bucăți? Să vă explic că măcar jumătate dintre tramvaie sunt din alea care au fost date în funcțiune încă dinainte de explozia de la Cernobîl?
Nu vă mai spun. Până la urmă ce contează toate astea, dacă la capătul liniei de tramvai 24 există peisajul de mai jos.
Doar că nu. Personal, dacă ar fi să aleg între peisajul feeric din poză și o linie de tramvai solidă, cu garnituri de tramvaie noi și bune, aș alege fără să stau pe gânduri. Și alegerea mea n-ar fi peisajul.
Problema e că situația asta se poate declina foarte ușor pentru toată România. Toata țara asta este plină de locuri foarte mișto, avem unele dintre cele mai frumoase locuri din Europa, dar ce folos? Că le avem în contexte complet disfuncționale, în sensul că nu prea avem cum să ajungem la ele. Pe scurt, ce folos că ai o țară frumoasă și cam atât?
Altfel, fotografia e foarte mișto, nu?
Chiar e super poza asta. Păcat ca e asa efemera frumusețea…și după puțin timp peisajul devine dezolant, cred. Adică…încep sa crească buruieni, boscheți, se umplu de gunoaie, și atunci șinele defecte devin și mai enervante 😁
Comentariu beton!31
Este asa de ani de zile ca amenajare si fara gunoaie, iar arborii aia sunt frumosi si infrunziti, nu doar cu flori.
Am mai trecut pe langa locul ala si arata bine in orice anotimp, dar exact cum spunea si Mihai, degeaba.
Fotografia-i mișto.
Băh, da’ la voi, la Bucale, care-i la capitală, cică, chiar nu mai face nimeni, nimic?
Chiar o s-ajungă buda Europei?
Comentariu beton!11
Cum adică nu face nimeni nimic? Boss, e campanie electorală pentru posturile de primar, tu știi câtă treabă se face în București zilele astea? 😛
Aha! Păi să faceți alegeri din 2 în 2 ani, poate se mișcă ăia mai repede. 🤪
Comentariu beton!19
@JT, ia, te rog, cum nimeni, nimic?! tante Clotilde vizitează personal alegătorii vârstnici, le duce „ajutoare”. iar Nicușor a ieșit din muțenie și vizitează șantiere.
Comentariu beton!55
@John, se face. S-au deschis multe șantiere ca să aibă Piedone ce să taie. La panglici mă refer. Măcar să-i lase Nicușor și o foarfecă, că la câți idioți sunt în Capitală, Piedone pleacă favorit, băga-mi-aș…
Comentariu beton!38
Sincer, păcat de orașu’ ăla, că putea ajunge să se apropie de-o Praga, Bratislava, Budapesta.
Poate-n urmatoarea sută de ani, deși după ce trec io la alea veșnice, o să mă doară-n capacu’ sicriului că Bucureștiu’ va ajunge ca Tokio. 🤷♂️
Comentariu beton!14
@Mălina, las’ că vine Piedone să facă spectacol ca-n sectorul 5, fmm dă veața
Comentariu beton!13
@Anel, da 😔 cred că prinde la mulți stilul șantierist, din păcate 😔 vai capu’ nostru 🤕
Comentariu beton!15
bucurestiul nu are cum sa ajunga praga/budapesta ca ii lipsesc niste sute de cladiri imperiale.
„a iesit ND din mutenie”- omu de doi ani pune zilnic pe fb ce face. Mereu cand trec prin bucale vad lucrari la tevarie.
Ce nu se schimba, e fix ce a zis brancusi: v-am lasat prosti, va gasesc prosti.
Cand aud ca „Piedone”, plm, un om care si-a pus in buletin „PIEDONE”, care a furat cu doua maini, care a semnat ca primarul si au murit copii, este in pole position pentru PMB ma doare capu
*sinele de tramvai intra in primavara asta in renovare. Pe cat pariu ca bucurestenii or sa fie deranjati?
Eventual „o face in scop electoral” de parca o data la 4 ani ar trebui sa nu se mai faca nimic, ca e in scop electoral
Comentariu beton!40
@animaloo, parcă-mi vine dor de Lis când aud că Piedone este favorit. Da’ sper să se trezească și idioții din prostie. Pentru mine, Nicușor este cel mai decent și bun primar pe care l-a avut capitala. Cel puțin, nu-l văd să fie afiliat unor interese de clanuri. Eu nu-l văd. Dar poate sunt eu naiv cum am fost și cu alții
Comentariu beton!17
Sunt destui nătărăi care cred că a inlocui mii de km de conducte, care aveau probleme de pe vremea lui Ceașcă, se poate face într-un mandat, mai ales când pornești de oe minus, adică cu datorii. Nici dacă ar cheltui tot bugetul numai pentru sistemul de încălzire nu ar reuși in patru ani. Nu e posibil, fizic, să desfaci tot orașul.
Din păcate unii nu au înțeles că datul din gură (ca Firea) nu rezolvă problemele,mai ales când vrei să și furi.
Comentariu beton!23
eu am o teorie despre romani. Romanul vrea numa perfectiune, nu se multumeste cu „putin”.
Asa ca daca nu esti perfect de bun…aleg perfect de rau. Perfect sa fie.
Comentariu beton!18
@animaloo
Ai dreptate, dar perfectiune vrea din partea altora, când e vorba de prestatia proprie se schimbă discursul in „dacă toată lumea face așa, eu de ce să nu fac” /similare
merge si asa boss…merge si asa 🙂
La noi în Românica am înțeles că sunt destui care nu se împiedică ei de o linie…
Doamna din poză făcea yoga?
Poza poate fi un cover la un film romănesc: Femeia, tramvaiul și creștinii. Cred că e o problemă cu camera foto, că uite ce linii strâmbe a pozat. Nu are AI ?
Comentariu beton!12
Fotografia e superbă.
Și ai dreptate în ceea ce spui. O excepție notabilă – Bucovina. Am fost acum 3 ani și ne-a plăcut la nebunie, drumul foarte ok, mănăstiri foarte bine întreținute / renovate cu fonduri europene, mai mare dragul.
Dar ia de te du la Bicaz, Durău, Lacu Roșu, Izvorul Muntelui. Praf faci mașina prin hârtoapele de pe drum, asta dacă nu s-o fi schimbat recent ceva radical…
Și asta e ceea ce nu înțeleg patrioții de paie, care răcnesc “dar avem și noi locuri frumoaseeeeee”.
Așa, și până ajungi la ele?
Comentariu beton!31
Stai, stai, stai, că nu e chiar așa. Da, drumul până în Bucovina e ok, în sensul că nu e asfaltul spart, dar de ce aș face șapte ore până la Suceava? Că autostradă cucu…
@Greta, de asta încă le avem frumoase, că nu se prea ajunge la ele…
Comentariu beton!21
@Mihai, asta așa e, nu mă gândisem. Noi veneam de la Piatra Neamț….
Mi-aduc aminte de un coleg care a călătorit câteva zile în România cu treburi și urma să închirieze o mașină pentru deplasări locale. Că nu avem autostrăzi știa, dar a făcut ochii cât cepele când l-am prevenit să caște ochii că pe drumuri poate da peste orătănii, turme de oi, vaci șamd.
Oricum a venit foarte plăcut surprins, că l-au dus românii la restaurant să mănânce ciorbă de fasole în pâine și a înnebunit neamțul. “Gretchen, știi să faci?” Alo 🙄.
@Ananas, da, cred că e o explicație foarte plauzibilă. Spun asta gândindu-mă la ce mizerii rămân după vizita multora la Bâlea Lac, de pildă….
Comentariu beton!15
Drumurile sunt de asa natura incat sa ajute la admirarea peisajelor. La 130 km/h nu apuci sa vezi prea multe, dar la 30-40 km/h se schimba situatia dramatic 😏
Comentariu beton!41
Am fost în vacanța din februarie pe la Lacul Roșu (înghețat bocnă!) si apoi Lacul Bicaz. Drumul este foarte bun, peisajele minunate! Noroc că atunci când au refăcut drumul au pus și alveole să putem opri să admirăm peisajul.
Comentariu beton!13
@Andrei, da, e un schepsis aici 😁
@Vio, nu știam! Să nu fie de deochi, ptiu ptiu😀
@Greta – no offense dar am fost si eu in Bucovina acum vreo 3 ani. Tot pe principiul hai ca avem si noi locuri frumoase in tara, sa le vedem deci!
Si e FIX cum zice @MV – „tara frumoasa, pacat ca-i locuita”.
Sa-ti zic ca pe un drum de 450 km am facut >9 ore (Bulgaria, tot 450 km, am iesit pe la Giurgiu/Ruse, deci DOAR 60 km in RO, si dupa 5 ore si putin eram in camera de hotel)? Sau ca am luat Mocanita in Bucovina si in varful muntelui TOATE carciumile vindeau „preparate traditionale” de la METRO si briz-briz-uri chinezesti? Fara buda/loc de colectat gunnoiul sau ceva care sa imi demonstreze mie ca LOCALNICILOR chiar le pasa de muntele si padurea LOR? Sau ca in pensiunea in care am stat – peisaj superb, muntele in spate, totul OK – absolut TOT ce am mancat acolo timp de 4-5 zile era de tot de la METRO? In alea 3-4 sate care erau intr-un defileu pe malul unui rau, chiar nu s-a gasit o „asociatie” sau ceva care sa se ocupe sa adune de la gospodaria X oua, de la gospodaria Y branza/lactate, etc? Pe o raza de 4-5 km era un singur restaurant (pastravarie) facut CUM TREBUIE – meniu de 10 feluri, toate pe baza de peste, totul gatit de te lingeai pe degete. Sa iti mai zic de manele si de alte mizerii? Sau de casele „diasporei” – niste monstruozitati de 3-4 etaje, NELOCUITE, toate facute cu termopan alb, tencuiala structurata verde/roz/albastru, balustrade din inox (bleah!!!). Toate casele vechi (alea din barne) pe cale sa cada, in locul loc apareau mizerii din astea.
Fi-mi-ar scarba!
Da, manastirile frumoase, renovate, ingrijite – apropo, de-asta nu-i halesc pe aia de manca kkt despre BOR (nu ca-s eu fan BOR, doar ca daca deschizi gura bine ar fi sa stii subiectul despre care vorbesti) – la cum arata (cam) toate bisericile/manastirile trag concluzia ca BOR e cam cel mai smecher „administrator” de afacere din RO.
Comentariu beton!32
@Crypto, cu mancarea am avut noroc, inseamna. Bulzul de la coborarea din Mocanita si ciulamaua de hribi de la „Popasul Bucovina” sigur nu erau de la Metro… imi ploua-n gura si-acum cand scriu.
@Greta – nu ma intelege gresit. Eu am fost, cu parintii mei, in anii ’80, si am „batut” Moldova/Bucovina cu pasul si cu cortul si cu Dacia 1300. Am vazut (cam) toate manastirile, am vizitat ateliere de ceramica, muzee, locuri istorice, cetati, rezervatia de zimbri de la Neamt si cate nu-mi mai aduc eu aminte acum … ma rog, am VIZITAT pe bune locurile alea.
Pe economie/saracie, cum era atunci. Imi aduc aminte ca au planificat ai mei cu 2-3 luni inainte vacanta aia – cautat cazari sau locuri unde sa ne punem cortul; numarat kilometri si trimis in diferite orase, pe la prieteni, canistre cu benzina ca sa nu ramanem pe acolo in „pana prostului”.
Cu toate problemele astea M-AM INDRAGOSTIT de peisajele alea, de aerul curat, de zgomotul lemnului in soba, de mirosul de lemn ars din diminetile cu roua/bruma, de mirosul de faneata, de spalatul la rau de dimineata.
Si am zis sa imi duc si eu copilul acolo, sa vada si el cum e zona aia … DEZAMAGIRE totala!
Da, cu ajutorul unui coleg de la munca care e din zona Sucevei, am descoperit si eu cateva locuri mishto, 2-3 carciumi cu mancare bestiala. Dar a fost pe principiul ala: cu o floare nu se face primavara.
@Cryptoprocta ferox ïnțeleg ce povestiți dar nu e unic doar pentru România. În zonele turistice e imposibil să asiguri aprovizionarea altfel decât de la Metro sau alții ca ei, nu există altă posibilitate nici să produci nici să prepari. Că unul sau câțiva pot/au posibilitatea şi nu ați nimerit la ei asta e. Locuri faine şi turism excesiv nu se pupă. Casele de lemn sunt o chestie pricinoasă, acum sunt reglementate – nici în Germania sau Austria nu mai poți construi ca pe vremuri. ŞI dacă nu poți asigura igienizarea închid. Nu că limitează, închid să nu mai vină nimeni până nu există locuri pentru gunoaie, bude etc. Deci costuri suplimentare că nici localnicii nu se bagă să facă de astea. În Wald in Pinzgau, hotelul cel mai mare Wildkõgel e administrat de un român iar dumnealui personal stă în bucătărie şi mai serveşte că nu are pe cine să angajeze acolo de cel puțin 10 ani. Că nu ştiu ei cum, că-s leneşi. Şi locul e destul de aromat de grajduri, au rămas în general doar bătrânii şi ăia nu pit curăța şi căra pe păşuni bălega. La fel în Italia şi Franța.
am văzut-o ieri pe febe și, deși îmi trebuiesc ochelari pentru citit, primul lucru pe care l-am văzut a fost a doua șină din dreapta; strîmbă…
da, știu, îmi pute tot
Tramvaiul ăla din zare e oprit acolo pentru că e capătul, acolo întoarce. Ar trebui sa vezi cum arată șinele în curba aia, care mai e și pe piatră cubică. 🤷♂️
acolo e normal, că nu putem eluda vorba strămoșească despre zgomotul făcut de șine, da’ altceva m-a activat astăzi; am plecat la 4,30 de la Veliko și am mers de la giurgiu către km 47 din A1, prin satele alea; băi, e așa greu să-ți strîngi crengi și pet-uri din fața gardului? primaru’ nu zice nimic? (succes @AdinaL); și imaginea este cu atît mai dezolantă atît prin raportarea la țara vecină cît și prin cea la natura care reînvie zilele astea…
fmm!
@costicămusulmanu’: să facă primaru’, să ne dea… 🤷♂️
sigur că trebuie să facă, să dea primarul: să aplice legea, să dea dispoziții și amenzi;
ia să vezi, dacă iese primăriță, cum dă cu biciul @AdinaL;
cuptoare nu cred să bage…
E aproape ireala…
Imi aminteste de o noapte de aprilie, aici la noi, era Vinerea Mare, slujba Prohodului la biserica. Eu bantuiam prin sat, singura si erau pomii infloriti, mirosea splendid, biserica alba, luminata de proiectoare, si un glas de soprana (canta o femeie) se ridica cantand Prohodul- nu stiu cati dintre voi il stiti, se canta pe mai multe linii melodice- cu ceva sonorizare…
Nu sunt religioasa, dar nu uit momentul acela…
M-am trezit si eu, bineinteles, ulterior la realitate-sau naiba stie, cica as cam visa cai verzi pe pereti de felul meu!!
Comentariu beton!22
@Irinoush, asa am patit si eu o data, chiar in Vinerea Mare. Era seara, dar totusi lumina si prunii si zarzănii erau in floare. Pacat ca pe vremea aia nu existau telefoane sa fi facut o poza. Inca mai in minte imaginea aia feerica si senzatia aia extraordinara.
Super fotografia. Și peisajul, desigur!
In rest, rămâne cum s-a stabilit. Pardon, adică așa cum ai scris in articol.
Poza este frumoasă, adevărat! Eu iubesc şi urăsc Bucureştii! M-am născut aici, cu siguranţă tot aici mă voi stinge! În secolul trecut, pe vremea tinereţii mele, am batut la picior cartiere frumoase, cu multă istorie! Acum, mi se face rău fizic! Încerc să-mi caut amintirile, printre clădiri uitate de vreme, dar de care „dezvoltatorii” îşi aduc aminte!! Nici înainte de „schimbarea la faţă” oraşul nu era cine ştie ce, dar acum este un amestec de mizerie, de prost gust, de nefuncţional, de mahala dărăpănată, fără personalitate, fără cineva care să pună eticheta de capitală europeană! Mi-am făcut studiile la Universitate! Acum, când mă mai încumet să ies prin centru, mă doare sufletul! O repară, o reabilitează, naiba ştie ce mai fac! E acoperită de linţoliul uitării!! Ce reacţii mi-ai trezit cu poza asta, cu tramvaiul beteag şi şinele lui!!!…şi totuşi primăvara este frumoasă!!
Comentariu beton!19
Am vazut poza ieri. Chiar frumoasa. De vis.
De rest ce sa mai zic. Cum se mai zice pe aici din cand in cand: Avem o tara frumoasa, pacat ca e locuita.
toată copilăria am crezut că Dămăroaia e o persoană. avea bunicu-meu un amic pe care-l mai vizita. câte ori pleca la el zicea „plec la Dămăroaia”. mă-ntrebam de ce naiba n-o ia și pe bunica la „tanti Dămăroaia” și se duce singur.
poza-i foarte reușită, parcă e un tablou! 💜
apropo de faptul că reprezintă fidel toată România am obiecții. nu văd peturi, hârtii etc, deci se putea și mai rău! da, așa am ajuns, să mă bucur când nu văd mormane de gunoaie 😔 .
Comentariu beton!56
Nu vezi peturi și hărtii pentru că n-ai cum într-o poză la o rezoluție atât de mică. Dar la fața locului era PLUN de peturi și alte gunoaie aruncate e jos. 🤷♂️
Faină poza, într-adevăr!!!!!!! Cât despre șinele de tramvai „defecte” habar n-am ce înseamnă, că noi la Arad avem șine foarte bune, pe care tramvaiele merg foarte lin, inclusiv alea care au prins momentul „Un pas mic pentru om, dar un pas mare pentru omenire”. Și avem și tramvaie din sec. XXI, stai liniștit. Sâc!!!!!!!
Să vezi cum e când n-ai mașină, dar ai vrea să vezi niște locuri de-alea mișto. Am munte la 30 de km de Cluj, n-am cum să ajung acolo pentru că nu există absolut niciun mijloc de transport în comun până acolo.
Asta îmi place cel mai mult la țările care știu să facă turism: dacă există cea mai mică șansă să-ți ia banii pentru un loc cum e muntele tău, ți-i vor lua cu siguranță.
@Mihai, în Scoția, există un bolovan pe care e o plăcuță „Centrul Scoției”. Și este transport până acolo. Pe fiecare piatră de care s-a ținut William Wallace când s-a p*șat, în drum spre război, există o plăcuță cu „aici s-a ăsta William Wallace”. Există tururi efectiv oriunde vrei, pentru un preț pe care să și-l poată permite și turistul ăla care nu stă la Ritz. Și la noi sunt tururi, niște prețuri de mori încet. Știi cât costă microbuzul Sibiu-Bâlea Lac (adică vreo 40 km)? 110 euro pentru un adult și un copil. Și asta dacă te întorci în aceeași zi, că dacă vrei să stai o noapte la cabană și să te întorci a doua zi, mai plătești o tură.
110 euro dacă vrei să urci din Sibiu pâna sus la Cabană? Gizăs fucking craist!!!
Până la telecabină.
Am făcut ieri o fotografie frumoasă cu niste pomi înfloriți. Am evitat să prind in imagine tomberoanele revărsate de lângă primăvară (hei, Fritz, e campanie electorală!). Când mi-am admirat fotografia „cu zoom” am văzut că pe crengi se găseau și ceva resturi textile (aka izmene) și peturi și hârtii aruncate de la ferestrele blocului. Ne mai facem bine?
Superba poza! Citisem despre locatie, nu mai stiu pe unde, mi-as dori sa o vad in persoana, pe jos, ca daca ar fi sa merg cu tramvaiul… Poate voi reusi sa ajung desi eu imi petrec vremea prin alta zona.
Da, superbă fotografia 💝
Am citit un articol despre peisajul ăsta din Dămăroaia .
Fix așa, „ce folos că ai o țară frumoasă și cam atât ?”
Total de acord. Dar daca vrem sa fie cel mai bine, atunci alegem sa refacem infrastructura incluzand si spatii verzi. Nu doar pentru aspectul estetic ci si pentru protectia sinelor. Avand iarba in jur, nu beton, temperaturile se mentin la niste valori decente pe timpul verii si reduc din „stresul” sinelor (dilatare redusa si a sinelor si in jurul lor). Plus ca avem nevoie de spatiile astea verzi nu ca de aer ci tocmai pentru aer.
Daca ma pui sa aleg, atunci: infrastructura buna de trasnport, cu infrastructura verde in jur.
Pe de alta parte, nu sunt tocmai impartiala datorita formarii (urbanist-peisagist) Stiu ce am putea avea, de ce nu le avem si ce se face in loc si imi creste tensiunea numai cand ma gandesc.
din ciclul: Frumoasa tara, pacat ca este locuita.
Aşa e, din păcate. Fotografia e absolut superbă. Totuşi, aş zice să nu te grăbeşti să renunţi la frumuseţea asta uşor desuetă, foarte romantică, pe care o are Bucureştiul. Am trăit într-un oraş nordic vreo patru ani şi pot spune că sufletul contează foarte mult, mai ales pentru cei sentimentali. Pe de altă parte, cum naiba să nu te apuce toate alea când vezi decrepitudinea de la noi? De infrastructură nici nu mai zic, o să ne cadă-n cap toate, la un moment dat… Şi mai sunt şi alegeri la primării, mă ia jalea…
Eu as vrea sa fie alegeri in fiecare an, daca pun mana si fac ceva. Am vazut in Suceava un aspirator de trotuar, cum numai prin Praga mai vazusem. Si sa fi vazut cum se maturau trotuarele cand a venit ambasadoarea SUA, chiar in afara traseului oficial. Nu stiu de ce n-ar face asta in fiecare zi.
Din poza, aspectul liniei de tramvai nu ”se pupa” cu descrierea liniei tramvaiului 24, din pacate. Daca asa ar fi toata linia lui 24 as ajunge si eu mai repede si in mod mai placut la job….
Atât de mișto e încât pare generată de AI. Aveți un talent deosebit să găsiți astfel de locuri. Dar știți și cum să le fotografiați. Mulțumesc frumos! Că la noi plouă, e o vreme mizerabilă.
Fotografia e super!
Restul nu pune la inimă.
Și io care mă așteptam să te văd în poză, alergând chiar. Ăla ar fi fost un peisaj…de vis.
Minunata poza! In chestiunea tramvaielor, e jale! Daca mergeti pe Calea Dudesti, va salta tramvaiul o jumatate de metru de pe scaun si scapati sigur si de pietrele de la rinichi, daca le aveti…