Articol scris de Iulia.
…
Articolul ăsta mi-a amintit și mie de un context mai puțin trist și mai mult ridicol, respectiv de niște dispute între vecini pe care le-am trăit și eu ca parte a familionului în care am venit pe lume.
La fel ca Mihai, nu-mi mai amintesc neam cum a avut loc reconcilierea, dar îmi amintesc perfect de la ce s-au iscat scandalurile.
O să vi-l relatez numai pe unul dintre ele, pentru că e atât de ridicol încât merită povestit. Că a fost o adevărată dispută a clanurilor – dacă ar fi știut scenariștii de la Dallas povestea asta, nu-l mai împușcau ei pă Bobbi, ci găseau un mod în care să integreze istorioara asta în serial, că nu e de colo.
Dramoleta s-a iscat, nici mai mult, nici mai puțin, decât de la o minge de fotbal poznașă și-o viță de vie păcătoasă. Se întâmpla în glorioșii ani ’80.
Printre vecinii (unde, în contextul frazei de față, prin „vecini” se vor înțelege copiii de vârsta mea, cu care mă jucam) de pe strada noastră se număra și numitul Trăienel. Băiet de fost tenisman de performanță. Cu ceva talent în direcția sportului ăstuia, dacă îmi amintesc bine, însă fără nici un fel de tragere de inimă în a urma calea tatălui.
În schimb, mult mai pasionat de fotbal. Motiv pentru care i se achiziționau frecvent mingi de fotbal de toate felurile – și d-alea mai nasoale, și d-alea „de treișcinci” (parcă alea erau alea mai mișto, sau nu-mi aduc aminte corect?). Care mingi se mai spărgeau, se mai pierdeau, mna, cum se întâmpla de regulă cu mingile în copilărie.
Toate astea până într-o sfântă zi când, nu știu exact de unde și pe ce căi, Trăienel a ajuns în posesia unui Artex. Pentru cine nu știe ce e ăla un Artex și cu ce se mănâncă el, ca să vă faceți o idee, era un fel de iPhone al mingilor de fotbal.
Nu numai că era cam cel mai apropiat lucru de o minge de fotbal „de-adevăratelea”, dar era și aproape imposibil de găsit în comerțul socialist, fie el cel oficial, fie pe piața neagră.
Așa că vă dați seama că Trăienel nu avea voie să scoată Artexul afară la joacă decât atunci când un membru adult al familiei sale extinse (că locuiau în casa aia mama, tata, copilul, bunica și bunicul, precum și stră-bunica și stră-bunicul) putea fi scuzat de la îndatoririle gospodărești și era disponibil să iasă afară împreună cu băiatu’ și Artexu’ lui, să fie sigur că prețioasa beșică nu dispare în vreun vortex apărut din neant pe strada noastră.
Numai că, firește, ca orice copil căruia îi spui că n-are voie să facă aia sau ailaltă, și Trăienel a încălcat consemnul legat de prețiosul Artex cu prima ocazie care i s-a arătat. Și a ieșit la joacă cu mingea, fără supervizarea unui adult responsabil.
Și aici, înainte să continui istorisirea, trebuie să fac o scurtă paranteză explicativă: pe vremea aia, o parte din curtea bunicilor mei era acoperită de o boltă de viță. Boltă vorba vine, că nu avea forma arcuită, de boltă, ci era plată în partea de sus. Practic, era formată din niște drugi de metal înfipți în pământ pe o lungime de niște metri, de-o parte și de alta a unei alei, drugi uniți între ei cu sârme în partea de sus, sârme pe care se cocoțase vița de vie. Închidem paranteza.
Ghinionul a făcut ca, în înfierbântarea unui joc de fotbal desfășurat în fața curții alor mei, cu Artexul cel scos ilegal din casă, la un șut buclucaș, mingea să aterizeze hăăăpt sus, fix pe vița de vie a lui bunicu-meu.
Fiind vară și vița în plină splendoare de frunze, dacă te uitai din stradă, nu vedeai nici de-al naibii un obiect atât de mic precum o minge prin toată frunzăraia aia. Iar din curte, dacă te holbai în sus, nu vedeai nici atât, că frunzăraia era atât de deasă încât forma practic un acoperiș compact.
Asta și din cauză că bunicu-meu nu credea în toaletarea prea intensă a respectivei vițe, spre disperarea bunică-mii, care îl bodogănea zi-lumină că ține nenorocirea aia de fabrică de frunze, să îi țină ei umbră în curte, să-i omoare trandafirii, că n-au săracii pic de lumină din cauza ei.
Revenind. Trăienel vede mingea șutată de un coleg jucător de fotbal, urmărește aproximativ, în soarele amiezii, traiectoria acesteia și deduce că a aterizat în curte la bunică-mea.
Vine așadar cu jalba-n proțap, să i se înapoieze jucăria. Bunică-mea îl lasă să intre în curte, să o caute, numai că, ce să vezi, beșica ia-o de unde nu-i.
Cu sufletul țăndări (și, în curând, și cu dosul, cel mai probabil), Trăienică pleacă acasă, unde se vede nevoit să mărturisească nu numai faptul că a subtilizat sfântul Artex din casă fără acordul tutorilor, ci și că a pierdut mândrețe de minge, „în curte la tanti Popa” (asta era bunică-mea).
După chelfăneala de care mai mult ca sigur a beneficiat, Trăienel a fost umflat de-o aripă și adus de careva – nu mai rețin exact dacă de mamă-sa, tată-său sau vreunul din membri seniori ai familionului – înapoi la bunică-mea, să relateze exact ce și cum s-a întâmplat și unde a zburat mingea buclucașă.
Cu muncii înnodându-i-se în bărbie și printre sughițuri – provocate parțial de durerea pierderii Artexului și parțial probabil de înroșirea dosului de către vreunul dintre genitori – băietul raportează tot ce-și amintește, precum și concluzia că mingea a ajuns în curte la noi.
Se organizează o poteră ad-hoc, formată din adultul de care atârna Trăienel, bunică-mea, bunicu-meu, persoana mea, plus încă vreo câțiva puradei din cei care mișunau aproape veșnic pe stradă și se purcede întru cercetarea fiecărui ungher al curții, ca să se găsească afurisitul de Artex.
Dar Artextul, ia-l de unde nu-i. După asidue căutări, toți participanții se lasă păgubași, ridicând din umeri a neputință și neînțelegere – Cum a putut, dom’ne, să dispară mingea aia așa, pur și simplu? Că doară nu s-o fi evaporat…
Și lucrurile păreau că se vor opri aici, dispariția mingii urmând a rămâne un eveniment învăluit în mister, pe care mica noastră comunitate l-ar mai fi putut diseca încă niște săptămâni de-atunci încolo.
Numai că lucrurile nu se puteau încheia atât de simplu. Căci cuiva din familionul Trăienelului i-a trosnit brusc prin tărtăcuță următoarea idee: mai mult ca sigur mingea n-a dispărut în neant, ci a fost găsită de madam Popa, confiscată și ascunsă pe undeva. Ori ca să pedepsească băietul că bate mingea-n poarta ei, ori că era invidioasă pe așa achiziție nemaipomenită.
Sper că vă dați seama că o interesa pe bunică-mea Artexul lui Trăienel cam cât mă interesează pe mine la ora actuală rata metabolică a stârcului. Ce o interesa însă în mod foarte profund era gura lumii.
Iar o astfel de acuzație – de furt, practic – i-ar fi creat un prejudiciu de imagine serios. Așa că, s-a declanșat Jihadul. S-a edictat ferm și iervocabil că noi nu mai avem ce discuta cu „ăia, ai lu’ alde Marcu” (familia lui Trăienel, pentru cine nu și-a dat seama din context), că eu nu mai am ce căuta la ei în curte și nu mai am ce să mă joc cu Trăie, de aici până-n vecie.
Dar stați să vedeți, că drama nu se termină aici. Că vara trece, încet dar sigur, și vine toamna, cu tot cu căzutu-i de frunze specific.
Și la fel ca orice altă plantă cu frunze, începe a năpârli și vița lu’ bunicu-meu. Încet dar sigur, frunzele își fac drum de pe ramurile viței pe dalele din curte, una câte una, până într-o bună zi, când vița rămâne aproape cheală.
Și cum chelește ea, vița, așa, numai ce devine vizibilă o mică bulă albă cu negru, tronând cuminte la intersecția dintre niște ramuri și una din sârmele care le susținea.
Întâmplarea face ca cel care observă primul mingea plantată acolo să fie unul dintre „ai lu’ alde Marcu”. Care nu întârzie să declanșeze Jihadul, episodul II, urlând și spumegând că iată, s-a dovedit, madam Popa a fost o mârșavă și a ascuns mingea băietului sus, pe viță! Ha! J’accuse!
Degeaba au încercat ai mei să le explice că nici să fi vrut, n-ar fi avut ei cum să cocoațe mingea acolo, degeaba le-a fost returnată în stare perfectă de funcționare – că mna, ce dracu să și pățească de la stat 2-3 luni nemișcată pe niște ramuri de viță? Degeaba. Nimic n-a reușit să domolească furia „păgubiților”, așa că disputa s-a derulat în continuare.
În mod absolut incredibil pentru mine, adultul de acum, adulții de la momentul ăla au luat foarte în serios această dispută ireconciliabilă. Atât ai mei, cât și ăilalți.
Și așa se face că cele două familii nu numai că nu și-au mai vorbit ani de zile, da nici măcar nu-și aruncau vreun „bunăziua” sec, din vârful buzelor. Băi fraților, erau așa de încrâncenați unii pe alții, că literalmente treceau pe trotuarul celălalt dacă se intersectau cumva pe stradă, iar dacă nu aveau cum să se evite la timp, întorceau capetele în cel mai ostentativ mod posibil. Cred că erau în stare să își rupă gâturile, uitându-se în altă parte, decât să dea ochi în ochi cu „dușmanul”, uitându-se pe unde merg.
După cum ziceam la început, nu am nici cea mai vagă idee când a început să se stingă focul conflictului, cred că a avut loc așa, un fel de reconciliere tacită, după ce au trecut niște ani buni și cel mai probabil nimeni nu-și mai amintea cu precizie de ce dracu nu se salută unii pe alții.
Ce mai, The Young & The Restless, Dallas și Familia Guldenburg, varianta de Ardeal!
Bună dimineața!
Chiar o dramoletă!😁 Înțeleg supărarea lui Trăienel, dar adulții cred că mai aveau și alte motive.
Când eram copil și eu cu vecinii mei ne jucam cu mingea. Mai ales seara, deranjam foarte tare o familie de bătrâni.
Bătrânul, Papanache, ne lua mingea căzută în grădina lui și o tăia.
Odată mingea s-a înfipt în capetele tip săgeata ale unui gard.
Am luat-o și am umplut-o cu pietre.
Am aruncat-o in grădina lui Papanache și am așteptat.
A venit furios cu un topor și lovea mingea plină cu pietre. A fost răzbunarea perfectă pentru toate mingile tăiate.
Comentariu beton!75
Uite, la noi nu îmi amintesc să fi existat chestia cu tăiatul mingilor. Probabil ajuta și faptul că aproape fiecare casă de pe stradă avea un copil aferent, așa că mna, lumea ne accepta pe toți așa, în turmă 😁
Comentariu beton!29
Pe vremea împușcatului trebuia să facem 3 ore de atelier săptămânal, aveam în școală un atelier de mecanica- cel puțin teoretic- și care ore se făceau sâmbătă de la ora 8. Tov mecanic avea un obicei din a ajunge la cel puțin 9 jumate la școala drept pentru care noi, băieții , băgam o miuță rapida de pe la 8 fara pina venea cetățeanul. Care cetățean avea o problema majora cu fotbalul, niste viitori tovarăși nu au dreptul să bată beșica in loc sa se concentreze asupra viitorului de aur care-i aștepta în industria socialistă. Așa că ne alegeam cu mingea confiscată de multe ori, trebuia sa vina părintele proprietarului sa recupereze mingea și să asculte o predica din partea vajnicului apărător al socialismului. Urmarea era că bietul copil se alegea cu curu’ roșu mai mult din cauza speech-ului decât din cauza mingii și noi adaptativi mai bine spuneam că am spart sau pierdut mingea decât să trimitem părinții la școala Spre final de an ca niciodată, a ajuns înaintea noastră, și a lăsat geamul deschis…cea mai buna idee care a avut-o vreodată. Pentru că l-am urcat pe unu pe geam-era la parter nenorocita de sala- ci care a spart toate mingile. Și toți am chemat părinții la școala recunoscând că de fapt erau confiscate. Problema lui a apărut cînd a trebuit sa dea prima minge înapoi… Pentru că nenea care s-a nimerit să ajungă a fost un inginer agricol șeful stațiunii de cercetări de la Secuieni, persoana importanta pe vremea aia. Și a cumpărat tovarul mecanic vreo 20 de mingi …
Comentariu beton!57
Voi erati cuminti. Si noi tot cu pietre umpleam mingea sparta doar ca o lasam pe stradă, la vedere. Apoi ne așezam pe teren ca și cum am juca fotbal iar când trecea vreun nene pe stradă, auzea niște voci de copii strigând;
– Nenea, ne dați vă ruăm mingea?
Evident că majoritatea își luau avânt ca să șuteze în minge 🤦🏻♂️
Asta era una din dsrracțiile noastre in vacanță, joia când era piață și veneau oameni mulți de prin satele din zonă…
Comentariu beton!39
Eu mult timp am crezut că asta cu umplutul mingii cu pietre e legendă urbană 😂
Până am asistat o dată live 🤣🤣🤣
@(alta) Iulia nu e, făceam destul de frecvent gluma asta. Bine, ” gluma”.
Mai rău a fost când, nefiind în zona noastră pentru ca acolo ne cunoșteam mai toți, chiar fiind din București, am tăiat o minge și am pus-o pe o țeavă ieșită, se făceau ceva lucrări. Copii prosti. Nu știu ce s-a întâmplat ca am fugit toți când a căzut omul ala la pământ. Și nu inventez.
Că ce să și faci pe vremea aia? Mai o sapă, mai un plivit, mai un fân, mai o ceartă… 😂😂😂
Dar și cum erau în stare ai noștri să țină râcă… Clar poți face jdemii de seriale și nu te-ai plictisi 😁
Comentariu beton!21
Da, și aia-i drept, că prea mult entertainment nu era, așa că și o ceartă era mai bună decât nimic 🤣
Comentariu beton!18
Mă așteptam la o idilă împotriva tuturor, Iulia (Capulet) și Trăienel (Montague). Dar se pare că alinierea planetelor a fost posibilă doar pentru o teleportare temporală a mingii, nu și pentru o dragoste înflăcărată, cu iz de capă și spadă.
Comentariu beton!38
🤣🤣🤣🤣🤣
Iulia e maritata si din cauza asta nu o sa avem ocazia sa auzim astfel de istorii din partea ei. Dar daca ne scrie din anonimat si povesteste de un prieten din copilarie ce avea un Artex, o sa ne dam seama. Sper doar ca sotul Iuliei sa nu-si dea si el seama.🙂
Comentariu beton!12
@Tia, ntz, feblețea mea la vremea aia era vecinul Rareș. Cu care m-am dus într-o zi de mână acasă și i-am anunțat pe ai mei că noi o să ne căsătorim. Nu, nu când o să fim mari, ci atunci, pe loc. Eu aveam vreo 5 ani și el vreo 4 🤣
Comentariu beton!21
Iulia, trebuia, totusi, sa scrii sub anonimat. Acum a vazut si sotul tau! Poate se enerveaza si nu te mai lasa sa te joci cu noi pe blogul lui Mihai!😅 Fii, te rog, mai atenta.🙂
Iz de ceapa si spada
Am „vizionat” filmul, Iulia, atât de bine ai descris întâmplările. Chiar că Dallasul era pistol cu apă!
Comentariu beton!14
Cam era, da 😂
Neața.
Ce temă interesantă. Nu le trebuie mult unora să pornească un război. Are nu are sens conflictul, mai important e să aibă dreptate, decât relația dintre ei.
Comentariu beton!12
Da, ceva de genul.
Depinde mult si de zona. In Ardeal suparare tine mult. In Oltenia de exemplu nu e asa. Ai lui taica-meu sunt de acolo si am ramas mereu uimit cand eram copil de capacitatea lor de impacare. Mergeam vara acolo cu familia o data pe an. De fiecare data dupa cateva pahare e vin si tuica incepea un circ de nedescris pentru avere. Nu va ganditi ca era cine stie ce avere ca erau semi-saraci dar destul ca sa fie o tema inutila de discutie. A doua zi maica-mea(din Ardeal) facea bagajele dimineata ca sa plecam inapoi si toti oltenii din casa(taica-meu, bunicii, sora lui taica-meu) erau mirati ca de ce ? Oltenii se sculau ca si cand nimic nu s-a intamplat desi unii ragusisera de cat s-a urlat. Au fost doar vorbe aruncate la betie, nimic serios. Hai sa nu ne suparam pentru niste vorbe ! 😀
Comentariu beton!63
Uite chiar nu știam asta, că în alte părți conflictele se sting mult mai ușor decât pe la noi.
Pe de altă parte, și bunicu-meu mai avea harțe d-astea la pileală și dacă mă gândesc bine, nu durau niciodată mai mult decât se întindea respectiva chermeză. Fix cum zici -a doua zi, parcă nimic nu se întâmplase 😁
Comentariu beton!13
Ardeleanca fiind si eu imi iau jucariile si plec cand ma supar. Pot fi si destul de ranchiunoasa.😅 Am observat ca celor care spun cuvinte ofensatoare le este usor sa treaca peste ele, sa le minimalizeze si sa pretinda destinatarilor sa ierte si sa uite. Parerea mea este sa nu acceptam asa ceva ca daca o facem ne vom afla mereu in dezechilibru, in dezavantaj fata de cei sus amintiti.
Comentariu beton!11
Aha, cunoastem genul, am sotul ardelean…Eu, munteanca,( si berbec pe deasupra!) ma aprind repede, zic ce am de zis si in 5 minute mi.a trecut. El nu, batman-batman, cate 3 zile tine suparare, de nici nu.mi mai amintesc din ce ne.am luat…😁
Comentariu beton!25
La ardeleni ține mai mult supărarea deoarece le ia mai mult să proceseze subiectul: de la ce ne-au luat, oare cine are dreptate, e posibil sa fi greșit eu, etc
Iar apoi sunt două variante de răspuns/ reacție:
– dacă am greșit eu trebuie să mai stau puțin supărat că na’, nu vrem să părem fazani
– dacă a greșit celălalt, e chiar nesimțit că nu și-a cerut deja iertare 😁
PS: ardelean și eu așa că vorbesc din experiență 😉
Toate ca toate ca la voi tot s-a aplanat conflictul dupa o perioada. Dar stai sa vezi cum e sa te iei la cearta cu vecina acum 55 de ani si sa nu mai stii de ce, dar mica soacra inca nu mai vrea sa vorbeasca cu vecina Justine😁.
Vai ce se urasc si se impung de cate ori se vad. Vecina Gilberte care locuieste intre ele, isi aminteste ca ar fi fost o cearta intre baietii cei mari ai distinselor doamne (deci unul frate cu domnul sot). Baietii s-au impacat repede, mamele duc disputa mai departe si la 90 de ani.
Acum Justine ar vrea sa vorbeasca cu mica soacra, ca vorba ceea este un fel de gazeta locala si vrea sa stie totul. Dar mica soacra nu vrea ferita sfantul sa se impace. Si uite asa cum o disputa asa de insignifianta, ma scuzati asa de imposanta, se va sfarsi cand una din doamne se va duce la Barbosul suprem.
Comentariu beton!36
Ahahahaha, geniale babele! 😂
Comentariu beton!11
În Moldova se rezolvau toate la cârciumă.
Comentariu beton!20
Cu toporul.
Comentariu beton!25
Ceva asemanator s-a intamplat cand eram eu mica, intre ai mei si vecinii de palier. Sora mea i-a zis fetei vecinei, cu care eram prietene, ca inghetata ei e mai mare (decat a vecinei). Suparata foc, fata s-a dus la maica-sa sa-i relateze ce a patit. Pana aici, nimic dubios, doar niste copii care s-au certat de la o inghetata. Doar ca vecina a venit la mama la usa sa ii ceara socoteala de ce i-a zis sor-mea fiica-si ca inghetata ei e mai mare. Si de aici cearta de ne-a stiut tot blocul si ani de zile in care ai mei si vecinii nu si-au mai vorbit. Evident ca s-a transferat supararea si la barbatii familiilor. La fel, nu stiu in ce moment si cu ce ocazie, a trecut supararea si au inceput sa-si vorbeasca din nou.
Comentariu beton!20
Ahahahaha, asta cu înghețata e chiar mai bună decât a mea, cu mingea 🤣🤣🤣
Nu pot să cred de la ce se pot supăra oamenii, te doare mintea 😂
Când eram mică știam că bunica nu vorbea cu tanti Marfa ( cehoaică, nu eroare de scriere) și aveam interdicție să mă joc cu fiica ei. De parcă Magda proaspătă liceancă s-ar fi jucat cu mine – grupa mare la grădi. Se întâlneau la biserică (catolice amândouă) și stăteau cat se poate de departe una de cealaltă. După care comentau cât de fals a cântat cealaltă. Aveau amândouă dreptate, cântau îngrozitor.
Totul s-a încheiat cu ocazia unui accident unde au sărit amândouă să-l ajute pe alt vecin care a căzut de pe casă. L-au bandajat, l-au bibilit și bunicul s-a dus să aducă doctorul. Ce m-a șocat a fost când Marfa a întrebat „Ana, de fapt de ce ne-am certat?” „Parcă eu mai știu?,”
Comentariu beton!61
😂😂😂😂😂
Chiar ca ne putem bate in conflicte cu americanii. Bine ca macar nu avem si permis de portarma ca ei! Daca am avea, mi-o imaginez pe doamna Popa iesind cu pistolul la familia lui Traienel si cum, ca o ardeleanca veritabila, acuzata pe nedrept de furt, propteste pistolul in tampla vecinului si.. apasa pe tragaci si se aude un Bum!😬
Pfff, crezi tu că se încurca mam-mare a mea cu pistoale și d-asta? Făcălețu era her weapon of choice, în caz de ceva 😂
Comentariu beton!11
Locuiam in blocul de vis-a-vis de parintii mei, la scari opuse. Baiatul meu se juca mai mult la scara bunicii, erau mai multi baieti de varsta lui acolo( si daca voia apa sau pipi era mai bine la bunica, ca nu.l oprea in casa 😁) Bau-bau-l blocului era Radoaia, sotia domnului Radu, bineinteles, care le confisca mingea dar si ii injura copios, cu un repertoriu de invidiat…Si coboram eu de la mama cand am vazut.o pe madame, cu mainile’n soldurile generoase, injurand.ul pe baiatul meu” sa plece la scara lu’ tat’su”…Am surprins.o, din spate, cu intrebarea „de ce imi injuri copilul? Ce ti.a facut?”
-” Vreau liniste” mi.a raspuns, ofuscata, pregatita sa se certe cu mine.
-Liniste? Daca vrei liniste, langa tata la cimitir e destula!”…a fost ultima data cand s.a luat de copii 😃 dar nici
nu a mai vorbit niciodata cu mama…
Comentariu beton!38
Cred că fiecare loc, stradă, cartier, zonă, avea cel puțin o creatură d-asta pe care o deranja zgomotul copiilor 🙄
N-am putut înțelege niciodată oamenii ăștia.
Ha, ce-am râs! Pățâi! Cu minge sărită la noi in curte și infiptă in coroana unui pom fructifer dintre cei ce ne înconjurau curtea. S-a căutat mingea aia cu cățel cu purcel până când ne-am gândit să privim în sus. Era gata, gata de iscat mare scandal pentru că am una bucată frate care ar fi putut beneficia de mirobolanta beșică iar părinții copchilului cu șut de aur nu au zăbovit in a acuza că poate a găsit-o frate-meu înainte și a ascuns-o „mai bine”. S-a rezolvat în aceeași zi, dar tata, de nervi, pentru acuzele aduse, a zis că dacă îi mai „prinde” mingea in curte, o sparge și o umple cu pietriș. Apoi i-a cumpărat lui frate-meu 1 minge „de piele” doar ca să le facă in ciudă vecinilor că fi-su’ are minge și mai și. Evident, „fotbalistul” buclucaș, fiu al acuzatorilor pe nedrept, a avut mult timp interzis în a-și bate mingea in același loc cu frate-meu. :)))
Dar eu voiam să povestesc o pățită de-ale mamei. A ajuns certată cu vecinele fără să știe!
Când ne-am mutat de la bloc la curte, în ’95, visul mamei a fost să își pună in grădină de detoate(da, exact ca o șaorma perfectă🤭). După ce ai trăit într-un apartament cu 3 camere la etajul 10, când te trezesti in casă pe pământ, cu verde in jurul tău e ca intrarea în Paradis. Cum spuneam, mama de bucurie și-a dedicat aproape in totalitate timpul liber în a-și presăra gradina cu flori, pomi fructiferi și legume fel de fel.
La inceput vecinele o mai abordau când o prindeau venind de la serviciu: „da’ mai stai și tu, vecină, locului, ca prea muncești toată ziua; toată ziua ești in grădină, nu-ți mai tragi si tu sufletul; auzi vecină, da’ n-ai si tu nevoie de o cană de orez, de un ulei, ceva; da’ mai stai și tu, vecină, că te văd bărbații noștri și ne pun și pe noi la treabă.” Mă rog, ați înțeles ideea. Mama le zâmbea cald și le spunea de fiecare dată că e visul ei îndeplinit să aibă curte, cât despre restul, are tot ce-i trebuie, nu-i lipseste nimic. Eh, de aici le-a sarit basmaua matracucilor că n-au mai băgat-o pe mama deloc in seamă(nicio pierdere, zic eu) si mergea vorba pe stradă că „a venit asta de la București să ne dea nouă lecții de gospodărie”. În scurt timp, tata a tras o mamă de gard de beton de jur-imprejurul a 1200 m², mai ceva ca Marele Zid Chinezesc și nimeni n-a mai putut să-și „arunce ochii” in ograda noastră. Anul de grație 2024 și coțohârlele nu dau mai mult de un „bună ziua/seara” Bine, și mama se face că le aude selectiv. :))))
Comentariu beton!40
Mirare că mai dau şi „bună ziua/seara”… Unii şi din nimic şi nu dădeau bineţe „by default”. Bunica avea o vorbă pentru astfel de oameni: „boul Apis”.
Oricum tare povestea, are ceva aşa de film. Mai ales fandacsia vecinelor. :))
Poate fi un scenariu de film!
Am citit cu plăcere. Abia astept sâmbăta 😘.
Am avut si eu parte de jihaduri intte familii din cauză că am importat niște ploșnite de la apartamentul vecin.
Dacă la voi se trecea pe celalalt trotuar la noi apartamentele erau alăturate.
Destul de ciudat să nu saluți vecinii in vremurile alea. Nu imi aduc aminte dacă s-au împăcat vreodată pentru că vecinii s-au mutat după o tentativă de asasinat al cărui victimă a fost capul familiei. Ne distram bine la Ploiești 😬
adica ceva de genul „ca sa nu mai trebuiasca sa-l salut, il omor?”
@kiko
I-a spart ușa cu in satâr și l-a injunghiat pe om in casă. A scăpat miraculos după o lungă internare. Atentatorul s-a curățat in pușcărie de ceva boală.
De-li-cios!🤣🤣🤣🤣