Trăim cu impresia că aici, în bula noastră, nu avem treabă cu procentul ăla de 50%. Că oamenii din jurul nostru pot să înțeleagă un text scris (de câteva paragrafe), prin urmare nu se încadrează la analfabetism funcțional. Dar nu, nu pot.
Mai mult, trăim cu impresia că oamenii din bula noastră sunt capabili să citească și dincolo de titlul unui articol, că nu sunt ca ăia care comentează sau dau share citind doar titlurile. Dar nu, nu sunt capabili.
În fiecare zi a vieții mele, constat cu amărăciune cât de mulți oameni din bula educată au comportament de analfabeți funcțional.
Hai să-ți spun ceva ce-o să vină ca o lovitură. Da, da, ție. Degeaba știi să faci acordul între subiect și predicat, degeaba știi unde să pui virgulele, degeaba știi când se scrie „i-a” cu cratimă și când fără, degeaba știi câți „i” trebuie în „mândri că sunt români”, degeaba știi că în „repercuRsiuni” nu există decât doi „r”.
Toate astea sunt degeaba, prietene, dacă faci exact aceleași lucruri pe care le fac și cei care nu le știu. Dacă ai același comportament cu al unui analfabet funcțional, ghici cum te face asta și pe tine?
Desigur, nu mă refer la toți, ci la 50% dintre voi.
Dacă aveți impresia că 50% ăla e obținut doar de la ceilalți, ăia de care ne place să râdem, ei bine, nu.
Ăsta este tristul adevăr: 50% dintre cetățenii din bula educată sunt analfabeți funcțional. Sau, dacă nu sunt, se comportă ca și cum ar fi.
sursa foto: freepik.com
Io m-am făcut o singură dată de cacao povestind despre un articol citindu-i doar titlu’ și d-atunci citesc articolul cap-coadă ș-apoi îmi dau cu părerea. 🤷♂️
Comentariu beton!60
Simplul fapt că recunoști asta te plasează în tabăra bună.
Vezi că, la aia cu doar 2 de R, i-ai băgat în ceață pe ăia 50%. Se gândesc care o fi ăla în plus.
Comentariu beton!73
@Adi
A lăsat un indiciu. Unul e cu majusculă. Sau te pomenești că își imaginează că ăla e mai important (și rămâne) de aia e scos în evidență.
🤪
Comentariu beton!32
Da, da, io recunosc! De acord cu tine, degeaba stiu gramatica daca in relatia cu ANAF si asigurari de viata poti sa-mi explici simplu, doar cu subiect si predicat, ca la blonde(sint blonda si eu, asta ca sa nu se simta careva atacata) si nu reusesc sa pricep mai nimic. Citesc ultimile minuni fiscale aparute si nu inteleg daca mi se aplica si mie sau nu. Noroc ca am prietene contabile care mi-au zis „tu vezi-ti de dintii tai, ca te anuntam noi daca ai ceva de facut sau nu”. Iar nenea de la asigurarea de viata a obosit, de atitia ani sa-mi turuie beneficii si sume asigurate si sume investite, ca stie ca ma uit ca barza-n lemne la el, asa ca se rezuma sa ma intrebe „marim anul asta cu rata inflatiei si atit, da”? Asta e, uneori trebuie sa accepti cine si cum esti. Si poate de aici apare si „fericirea. Iar daca nu am inteles ce ai vrut cu articolul asta, uite, sint cel mai bun exemplu 🙂
Comentariu beton!81
ceva imi zice, simt io asa in urina, ca problema lui MV nu este cu chestiile punctuale care iti afecteaza numa tie viata.
Comentariu beton!18
@animaloo, simți bine în urină.
@animaloo: fericiti cei cu urina simtitoare, dar eu, una, ma aflu aici sa citesc si, daca am ceva de zis din experienta mea legat de subiect, zic, iar daca n-am…stau cuminte si doar citesc. Oricit de punctual ar fi ce am eu de zis, deocamdata nu m-a certat „sefu la blog” ca bat cimpii. Astept s-o faca.
Comentariu beton!25
pai, relatia ta cu ANAFu inseamna ca nu ai o afinitate pentru munca aia. Toata lumea are problema asta, un domeniu in care esti putin mai inteligent decat e psdul onest.
Conceptul de analfabet functional este unu mai extins la mai multe aspecte ale vietii. Eventual apecte comune, unde analfabetismul afecteaza mai mult decat propria persoana
Teodora, nu cred ca ești analfabet funcțional da a nu înțelegi ce face anaful sau firma de asigurări. Ca ei de aia sunt acolo, sa știe niște amănunte pe care tu nu ai pregătirea sau cheful sa le știi. Ca asa le făceam noi singuri pe toate si nu ne mai trebuiau alți insi pe langa noi
Eu nu știu să citesc factura extinsă la electricitate (Enel).
Da’ nu mă simt vizat de articol. Așa-s eu mai nesimțit.
Comentariu beton!53
@Mojo: stai ca eu nu de amanunte ziceam ci de baza :). Clar ca avem nevoie unii de altii sa ne ajutam, dar cum ar putea cineva din domeniile alea sa ma ajute cind eu am dificultati sa inteleg chestiile de baza? Si, zic si eu, timpita nu-s, dar cred ca as fi mai receptiva la limba chineza. In fine. Este evident ca nu la chestiuni punctuale se referea Mihai in articol, dar punct linga punct linga punct ajungem la problema de fond.
@Teodora, e ok, te alinți, știi bine că nu faci parte din categoria menționată 🙂.
există mai multe tipuri de inteligență: verbală, logică-matematică, spațială, muzicală, naturistă, cinetică, intrapersonală, interpersonală, spirituală..
existența unui talent sau, dimpotrivă, absența unui tip de inteligență, cum menționa și @animaloo, nu reflectă nivelul general de inteligență al unei persoane.
un domeniu în care nu excelezi în inteligență nu te transformă într-un analfabet funcțional.
uite, dacă tot am batut moneda pe analfabetismul funcțional întreaga zi, cineva menționa acum vreo oră Secretul lui Bachus.. unul dintre cele mai bune filme românești! 😐.
ce mai putem spune?! 🤷♀️
Comentariu beton!66
Comentariu beton!194
Amin!
Alta:
„Sa te fereasca dumnezeu de prostul harnic!”
Tata zicea de prostul cu diploma.
Si totusi, marite sultan, ce ti-a ridicat spranceana a manie??
mai e o chestie. Toti oamenii sunt prosti la un moment dat. Ba din nestiinta, ba din supraestimarea unor calitati intelectuale, care in momentu ala sunt in vacanta in Bali sau alte motive.
Si, modul in care reactionezi la „am fost prost” mi se pare definitoriu. Cat de rapid accepti ca ai fost prost. Pentru ca trebuie sa fii destept ca sa stii ca ai fost prost
Comentariu beton!100
Ce zici tu aici e principul „ca să îți dai seama că ești prost, trebuie să-ți meargă mintea”.
Comentariu beton!95
eg zact, @animaloo, asta-i cumva vorba mea: „am nevoie de prieteni să-mi zică cînd îs prost! cîn’ îs diștept, mă prind io și singur…”;
uite, ca acuma de exemplu (n-am corectat), cînd am pus ghilimele pentru autocitare; asta deși nu-s vreun academician și nici nu mă știu cu personalități multiple…
tre’ să recunosc, pe vremea cînd @MV își făcea curățenie printre comentatori, am cochetat și io cu haștagu’ iamaidălînplmcăpreasedădeștept; dar după ce am respirat adînc m-am dus să recitesc redflagurile alea, așa că am revenit la sentimente mai bune; ok, nu sunt de acord mereu cu pozițiile sale, dar… mobexpert!
Comentariu beton!23
M-am crucit ieri, sincer.
Și eu.
A fost ieri ceva sărbătoare cu cruce roșie?
@Shoric, da, da, Sfântu’ Analfebatarie cel Mic.
Tocmai am dat peste unul de-ăsta.
Am vrut să răspund ironic, am șters. N-aș fi fost cu nimic mai bună decât el.
Am vrut să-i răspund serios, am șters. Ar fi fost pierdere de vreme și ar fi antrenat un șir de contraziceri pentru care n-am nicio dispoziție.
Am ales să-l las să creadă că ”mi-a zis-o”. Cred că-i mulțumit de sine.
Comentariu beton!24
In ultimul timp, am ajuns la aceeasi concluzie. Nu discut in contradictoriu cu oamenii care au mintea odihnita! N-o sa fac nici eu, nici altii, lumina pe strada lor, ma enervez oricum si nici nu le pot raspunde cum ar merita pentru ca as fi la acelasi nivel. Ceea ce nu imi doresc! Asa ca nu-mi convine comentariul sau articolul cuiva, trec mai departe. Cu block, uneori, cu dont’ follow daca prostia e sclipitoare…Comentez daca am argumente unuia care asteapta argumente si e in stare sa dezbata o problema, cu bun simt si cu capacitatea de a intelege o opinie diferita.
Comentariu beton!17
Sa-mi fie oare adresata mie aceasta descriere, avand in vedere ca uneori, dusa de val, comentez pe alaturea? Sper ca nu…. 😀
În niciun caz.
@Dna C, cred că se referă la situații ca aia de ieri. a scris așa în articolul despre filmele românești:
Dacă nu mă credeți, faceți un experiment: uitați-vă la un film românesc făcut în anii ’80. Orice film, cu condiția să nu fie comedie, dacă se poate o dramă din aia foarte serioasă. Să-mi ziceți și mie dacă l-ați putut duce până la capăt.
să NU fie comedie, asta era ideea.
dacă vă uitați la comentarii, abundă de exemple de.. comedii, da! 😁
Comentariu beton!86
@Mălina, mai erau și cei care dădeau exemple de filme apărute după ’90.
Comentariu beton!30
@Oldjohn, n-am citit toate comentariile.
bine, eram și marcată, m-am simțit o analfabetă funcțional când am recitit o replică de-a ta. ți-am răspuns cam pe lângă (pe lângă bine, chiar! 😁 😃 ) , la comentariul cu „inspecția”. în apărarea mea, pot să menționez că n-a făcut armata? are platfus. pe bune! 😃
Comentariu beton!58
@Mălina, eu am suspectat initial că am deranjat, apoi mi-am dat seama ca nu cunosti expresia, fiind jargon cazon. No problem!
M-am plictisit de nervi citind comentariile. Chiar după ce @MV a publicat pe cel prezent, s-a trezit unul să constate „de Actorul și salbaticii chiar nu amintește nimeni?”. Abundă comentariile de ieri despre titlul ăsta. Pfff.
PS : am văzut soldați cu platfus. Al tău a avut pile😘
Comentariu beton!53
@OldJohn is mega fan ai alora. Post: ba, am terminat toate serialele, dati-mi si mie sugestii
si la sugestii vin chestii ULTRA cunoscute.
si nu cu ideea „desi stiam de el, pana acu nu l-am vazut ca am zis meh, dar va sugerez alora prosti ca mine, sa il vedeti”
@Malina, pai cand am vazut ca este vorba despre filmele romanesti, am citit articolul, am zis “ca cam asa e” si mi-am văzut de treaba. Mie filmele romanesti, nici cele dinainte de 89 nici cele de dupa, nu imi plac. Asta e, in acest domeniu patriotismul nu ma caracterizeaza 🤷♀️
Băh, puteai să îmi spui asta pe wapp, nu să mă faci de căcat pe blog.
Ți-am spus că m-am apucat de citit foarte târziu și în principal istorie, fii milos. Nu trebuie să ai mari pretenții de la mine. Nominalizează și tu niște dobitoci, să știm câți proști suntem. Edel, tu ești în avangarda proștilor, nasol, da’ rămânem amici, să știi.
Comentariu beton!72
@animaloo
Îți poți da seama că ai fost prost, dar să nu recunoști și sa incerci, patetic, să salvezi aparențele. Atunci mi se pare mie că ridicolul e la apogeu
problema e ca unii nu isi dau seama. aia ca esti incapatanat si te tii de prostie, poa sa fie amuzant 🙂
Eu dau vina pe graba unora de a se autovalida și de a-și impune punctele lor de vedere. Articolul tău de ieri are nuanțe, cere un minim de atenție și interes din partea cititorului, dar din ce în ce mai puțini oameni au răbdare pentru orice.
Comentariu beton!11
Din nefericire nu este vorba doar despre articolul meu de ieri și, în general, nu e vorba doar despre articolele mele. Este un fenomen generalizat.
Elocvent pentru mine a fost „celebrul ” tău articol pe o tema medicala în care ai scris clar la sfârșit ca nu se pot scrie comentarii și oamenii te avertizau ca nu pot scrie comentarii :)))
Sunt f multe situații în care e vb de un fals analfabetism dictat de graba infinita către….nu știu ce….pe care f multa lume o(si-o) impune . Asta e lucrul care ma seaca de energie si care de f multe ori duce la texte citite pe diagonala sau fara ultimele randuri in care, nu-i asa, sunt concluziile si ce ai de facut . Totul TREBUIE, totul foarte repedee.
Ideea e ca f multi aplica conceptul „ieri” și în domenii în care ar fi mai ok sa iei o decizie după cateva zile, macar. Aplici la un job; te suna un recrutor după 2 zile și tu zici: îmi pare rău, mi-am găsit. Asa și? Nu te duci sa vezi dc nu cumva e o oferta mai buna? Nu….
Chiar aseară încercam să descifrez un text al MAI la secțiunea pentru pașapoarte. Dintr-un paragraf nu am înțeles nimic, deci mă duc câine surd la vânătoare. Iar dl sau dna de la ghișeu o să-mi spună cu un ton superior să citesc bine. Cine este aici analfabetul funcțional?
Nu am de unde să știu până nu citesc paragraful respectiv. Lasă-l aici și zic după.
Remarca ta e minunata si deschizatoare de ochi. Procentul poate scădea considerabil dacă fiecare dintre noi ar fi asumat cand greșește si ar recunoaște ca nu este buricul pământului, atotștiutor!
Faptul ca suntem amestecați e iarăși un plus. Stand in bula potrivită, căscând ochii și mintea, subțiem rândul celor analfabeți funcțional sau a celor care se comportă, ca si cum ar fi.
Felicitări pentru articole si respect pentru munca depusă!
E trist că analfabetismul ăsta pare să contamineze tot mai mulți oameni. În ultimul an am ajuns să mă crucesc de oamenii din jurul meu. Erau normali și s-au dus treptat în zona asta a analfabetismului funcțional, zici că le-a luat cineva logica
Intru sa iau repede un snack, de la o chestie modernă, pe colț.
Eu: Ce aveți aici?
El: Brownie, macha ceva, … Banana bread și doar cu smochine
– Banana bread cu smochine?
– Nu, doar cu smochine
– Ce anume, doar cu smochine?
– 🤔… Doar cu smochine…
– 😳
După alte două încercări și încă o parcurgere a tuturor opțiunilor, era CHEC doar cu smochine 🤣🤣🤣
Comentariu beton!38
să ai grijă la produse de bază, zic…
– ce vă dau?
– cartofi
– de cît?
– decît cartofi…
Comentariu beton!19
Imi place ca ai curajul sa scrii cu subiect si predicat si chestii din astea, fara sa iti fie frica ca o sa jignesti/ranesti/alungi cititorii. Da, ni se mai intampla sa cadem in categoria aia. Important e sa vrem sa ne indreptam! 🙂
Comentariu beton!20
Comentariul tău îmi aduce aminte de reacția lui Ricky Gervais, după ce i s-a spus că nu poate (nu are voie) să râdă de anumite subiecte.
Replica lui (parafrazez) a fost:
Sunt comediant, am voie să râd de orice și cine nu acceptă asta e liber să plece de la spectacolul meu.
O parte semnificativă din articolele lui Mihai sunt observații mai mult sau mai puțin personale. E pe blog la el, poate să facă ce observație vrea. Dacă pierde cititori, cel mai probabil nu are nevoie de ei.
Comentariu beton!25
@DD & @Lucian – Cumva DA dar si cumva NU.
Din punctul meu de vedere, diferentele majore (si motivele pentru care citesc aici de veo 4-5 ani incoace si voi continua sa o fac chiar si pe subiectele/punctele de vedere cu care personal nu rezonez) intre blogul asta si altele ar fi cam trei: UNU – prostia / nepriceperea pe un subiect (dublata de „nevoia” de a emite o opinie) / nebagarea-de-seama / infatuarea / caderea in analfabetism functional (din greseala) se „sanctioneaza”; nu la prima „abatere” (ca nu are nimeni timp si nici nu ar avea sens sa faca „politie”) dar la a doua/a treia precis ti se va atrage atentia ca furi curent; si asta mie mi se pare important si ma duce la motivul DOI – atragerea atentiei (prima data) se face intotdeauna civilizat si cu argumente; bine, nu vrei/nu poti sa intelegi, e fix treaba ta si iti asumi ce urmeaza dar primul avertisment este intotdeauna civilizat si TREI – eu nu am vazut (sau nu am retinut) ca vreun cititor/comentator sa „si-o fure” DOAR pe motivul ca a venit in contradictie cu opinia proprietarului acestui blog; evident, atata timp cat ai o parere argumentata, cat iti expui parerea civilizat, cat folosesti calea dialogului si eviti atacul pe persoana.
Ma rog, ar mai fi un motiv legat tot de principii – stiu ca ca e greu, stiu ca multe persoane „publice” nu-si asuma pe motiv ca „… ce plm, ca nu e obligatia mea sa educ oamenii …”. Ba da boss-ilor, esti persoana publica, te citesc/urmaresc niste (zeci de) mii de oameni, vrei / nu vrei, iti place / nu-ti place, ghici ce … ai responsabilitati. Printre altele ai (si) obligatia de a „educa” (sau macar de a limita accesul) celor care nici nu inteleg si nici nu vor sa inteleaga nimic din nimic.
Din punctul meu de vedere Gervais este genial si mie imi da speranta ca mai avem o sansa – dar as merge mai departe pentru ca nu e vorba doar de „…e liber să plece de la spectacolul meu…”.
Eu am un principiu de viata si anume stau de vorba, te ascult, iti inteleg punctul de vedere si (incerc sa) iti explic punctul meu de vedere – si Gervais explica de fiecare data ce / de ce spune ce spune – dar daca continui sa fi prost, nu doar ca poti pleca, dar daca cumva nu te decizi sa pleci singur e obligatia mea sa te dau afara ca sa nu existe riscul sa se contamineze si altii de la kkt-urile tale.
De ce m-am intins cu vorba, simplu – toti gresim sau facem o prostie din cand-in-cand. Doar ca daca ti se atrage atentia si ti se da o sugestie/solutia ca sa te poti schimba eu vad ca este obligatoriu sa se ia automat si masuri impotriva ta daca refuzi si ALEGI sa ramai prost in continuare.
Vizavi de subiect – prima dovada de analfabetism functional e chiar faptul ca majoritatea publicului (in special ala care se vede „educat”) nu a inteles cum functioneaza statistica si ce inseamna astia 50% …
Comentariu beton!11
Ma duc sa cumpar duze pt aragaz. Sunte femeie, deci e clar ca nu stiu ce vreau, pt el.
– vreau si eu duze pt aragaz, pt gaz.
– pt aragaz?
– da.
– pt gaz?
– da.
– si cuptor, nu?
– da.
– pe gaz?
– da.
– 4 ochiuri si cuptor?
– da.
– ati schimbat pe gaz?
– da.
– intreb ca parca nu stiti ce vreti.
😳
Comentariu beton!36
La final ți-a dat duza pentru cuptor electric? 😂
dacă-i zboară aragazu’ înseamnă că i-a dat de propan?
@Yildiz, ahahaaaa, crecă am albit umpic din cauza nenorocitelor ălora de duze pe vremea când lucram la un magazin de bricolaj.
– Vreau și eu duze pentru aragaz.
– De care?
– De gaz.
– Nu, nu, aragazul este cu butelie sau rețea?
– Aaa, e la țeavă.
– Ok, avem trei tipuri de duze. De care să vă dau?
– Păi io de unde să știu?
– Păi mergeți acasă, desfaceți una, și reveniți cu ea să văd cum arată.
– Și cum o desfac.
– Cu o cheie tubulară.
– Cu ce?
– Cu grijă ca să nu fuți filetu…
Și uite așa mai zboară câte-un etaj în aer penru că nea Gică nu vrea să plătească un specialist să-i schimbe duzele la aragaz.
Comentariu beton!20
(I)raționalitatea și inteligența nu sunt sinonime.
Pot exista și există oameni cu o inteligență remarcabilă, sau extraordinară, cărora le lipsesc uneltele evaluării raționale. (A unui text, a unui argument, etc.) Sau pot exista oameni cu o inteligență mediocră, dar nativ, sau educat, bine structurată (înțelepciunea aceea pe care o găsim la unii oameni simpli).
Nici nivelul de erudiție culturală nu garantează un raționament sanatos când erudiția/educatia a ratat segmente culturale importante. (De exemplu teologi doxa de carte, cu biblioteci întregi citite, dar care au ocolit zona filosofică a logicii și epistemologiei).
De asemenea, toți suntem proști in domenii in care nu ne pricepem iar „păcatul” supraevaluarii personale (dunning-kruger) se poate regăsi la oricine. (Exemple extreme: laureați de Nobel care debitează inepții in afara sferei lor de competență).
S.a.m.d.
Astfel că nu e de mirare că regăsim în orice bula oameni care reacționează emoțional și irațional la un titlu (care titluri au păcatul de a provoca reacții emoționale, pentru a fi atractive) și răspund fara a citi textul și/sau fara pauza necesară pentru a „rumega” rational un text și a construi un raspuns argumentat, daca e cazul.
Comentariu beton!21
@Radu, oamenii cu o inteligență remarcabilă nu sunt analfabeți funcțional. că despre analfabetismul funcțional vorbim aici, nu despre răspunsuri argumentate sau reacții emoționale.
Inteligența este putința de a vedea si a reproduce obiectiv cele ce există și se întâmplă.
n-am spus-o eu, a spus-o Eminescu.
Comentariu beton!74
@Malina
Incapacitatea de a evalua si argumenta rational, rezultat al absentei uneltelor necesare, face parte din caracteristicile analfabetismului functional.
Depinde de definitia inteligentei pe care o folosesti. Insa pot fi de acord intr-o anumita masura. Dar tentativa de apel la autoritate descalifica comentariul tau. 😛
Exista mari ganditori care au spus si ineptii precum exista si anonimi sau oameni controversati care au spus/scris lucruri remarcabile prin valoare lor de adevar (argumentativ).
=> Irelevant cine a spus ce a spus, iar ceea ce a spus, daca a spus, ar avea valoare completa doar daca ar fi spus : „putinta (capacitatea) de a vedea (intelege), a analiza critic si a reproduce obiectiv (cu capacitate de argumentare rationala si dovezi predictibile si reproductibile, nu papagaliceste)…cele ce exista si se intampla.” 😀
@Radu, să trecem peste definiția inteligenței din dex, te rog. (inteligență= capacitatea de a înțelege ușor și bine ceea ce este esențial și de-a rezolva situații și probleme noi, pe baza experienței acumulate.)
tu ai vb despre inteligențele remarcabile, prin care eu înțeleg persoane cu foarte bune abilități analitice, cu capacitate superioară de abstractizare și performanțe academice înalte. persoane care nu pot fi încadrate în categoria analfabeților funcțional.
dacă mari gânditori au spus inepții, asta nu-i face analfabeți funcțional. (personal, nu cunosc om fără greșeală, care să nu fi făcut/spus o prostie.)
așa cum debitarea unei inepții, în afara sferei de competență, nu este sinonimă cu analfabetismul funcțional.
tu vorbești despre un raționament sănătos, când analfabeții funcțional sunt puși în dificultate de raționamente elementare.. vorbești despre inteligența nativă, adică inteligența emoțională, când discuția este despre performanța cognitivă.
și-un citat nu-mi descalifică deloc comentariul. doar îmi întărește opinia.
dacă am pus un citat, nu înseamnă că n-am abilitatea de a-mi dezvolta, exprima și argumenta propriile idei.
opinia mea este că reacția emoțională și/sau irațională, chiar și un răspuns fără a citi un text, nu sunt condiții suficiente pt a cataloga un om ca fiind analfabet funcțional.
simptomele analfabetismului funcțional sunt mai multe. ca și cauzele lui.
însă, în esență, analfabetul funcțional convențional este cel care citește un text și este incapabil să-și adapteze răspunsurile la cerințele textului.
Comentariu beton!80
@Malina 🙂
Până la urmă dezacordul pare a fi dacă cei la care se referă Mihai, cei din bula mai educata, pot fi numiți analfabet funcțional sau nu. O problema de semantică. După cum observi nu am folosit sintagma in comentariul inițial. Și ori cădem de acord că sunt forme diferite de analfabetism funcțional (…) în care pot fi incluși și oameni educați, ori îi numim altfel. Altfel cum? 🙂
@Radu, fără să fiu ticăloasă și fără intenția de a jigni vreun cititor-comentator, simplul fapt că „semnăm condica” în „bula educată” a lui Mihai, nu consider că reprezintă o garanție că depășim pragul analfabetismului funcțional 🫤.
evident că sunt forme diferite de analfabetism funcțional.
unii nu reușesc să înțeleagă ideile din texte.
unii înțeleg ideile din texte, dar sunt incapabili să le coreleze cu cerința.
unii înțeleg ideile, dar sunt incapabili să formuleze propriile idei și-atunci și le însușesc pe-ale altora, părându-li-se că sună bine.
unii înțeleg ideile din texte, dezvoltă propriile idei, dar sunt incapabili să le exprime.
eu am un mod de a identifica urgent analfabeții funcțional: urmăresc gama cuvintelor prin care se exprimă 🤷♀️.
un intelectual folosește peste 1000 de cuvinte diferite.
un intelectual rasat se duce la 2000 de cuvinte diferite.
un erudit se duce lejer la 5000 de cuvinte diferite.
analfabeții funcțional folosesc cam 2-300 de cuvinte diferite. și au un spectru îngustat de vocabularul disponibil.
știi ce mi se pare cel mai crunt în poveste? incapacitatea lor de a-și accepta statutul de analfabeți funcțional.
faptul că au absolvit un liceu sau o facultate, trecând ca gâsca prin apă, având rezultate fictive, îi face să creadă că sunt bine instruiți. da, efectul Dunning-Kruger, amintit de tine, funcționează. iar mass-media și societatea îi popularizează și-i transformă în vedete.
sau, și mai grav, ajung să semneze documente oficiale, fără să aibă habar de efectul semnăturii lor.
ca să nu mai amintesc de efectul electoral al celor 50%.. că nu-i așa mare nenorocirea dacă nu pricep ei un text, într-o bulă, însă milioane de analfabeți funcțional votează, fără să înțeleagă consecințele votului lor!
în fine, nu aruncați cu pietre, vă rog!, m-am mai „răcorit” și eu! 😃
Comentariu beton!73
@Mălina
Ok. 🙂 Multumesc pentru dialog Mălina. Si idem, faptul ca am folost de dragul discutiei persoana treia plural referinu-ma la „ei” nu inseamnă că mă exclud (…). Dimpotrivă. Mă regasesc in descrierea ta intr-o pozitie deloc magulitoare :D, iar ochiul critic introspectiv nu vede doar lucruri roze. Sau o fi contribuind și complexul impostorului…
Dar una peste alta, mulțumesc.
Să incercăm sa fim ceva mai functionali deci. Incepand eu cu mine.
Cate-un pic pic pic. Cate-un strop strop strop… 😀
noua ne lipseste in liceu o materie sau macar un curs mic despre dezbatere. Mereu ii zic „debate” pentru ca e ca un sport, in care exista reguli, exista puncte, exista un castigator si un invins.
Noi suntem educati sa ascultam. Si cand gresesti ti-o iei, deci exista si teama aia de a cadea in ridicol „ba, toata lumea o sa creada ca is prost ca nu am stiut corect chestia asta”.
pe de alta parte social media ne-a educat sa fie totul rapid. Sa nu cumva sa fie textul mai lung de 10 randuri ca TLDR. deja la al 13lea is 3 randuri pe care le-am sarit.
dar. astea sunt scuze. multi oameni is prosti. atat ca au invatat bine la scoala si stiu sa puna numarul corect de i, ca aia conteaza. Bine, cu mici exceptii, nu prea te pot lua in serios cand scrii ca ultimul retard, dar, ca sa citez din fizica: sa stii cati i exista intr-un cuvant este o conditie necesara, dar nu suficienta.
Comentariu beton!23
Problema cu dezbaterile e că nu descurajează apelul la sofisme daca interlocutorului și auditoriului (daca e cazul) ii lipsesc uneltele necesare pentru a le identifica și taxa corespunzător. Astfel că oameni cu charisma și talentați in retorica pot câștiga (aparent, dar impresia rămâne în conștiința publică, a auditoriului.) o dezbatere, „desființând” un interlocutor mai puțin pregătit/talentat.
Hitch e un bun exemplu în sensul asta. 🙂
(îl admir, dar îi (re)cunosc și „bubele”). 🙂
@Animaloo, in Belgia, in partea flamanda, copiii invata la scoala „begrijpen lezen” adica invata sa inteleaga ce citesc. Cred ca asta ii ajuta sa cada mai putin in categoria analfabetilor functionali.
@animaloo, am aflat acum 2 zile (mă uitam la un podcast cu Jimmy Carr și omu’ susținea că niște ore de stand-up ar fi binevenite la liceu) că din anul 2011 există ca materie opțională la liceu disciplina „dezbatere, oratorie și retorică”; doar că, fiind nevoie de multe sinapse, „latitudinea” unităților de învățămînt a tras preponderent către opționalul „duamneajută!”; așa că activitatea asta, acolo unde este, e la nivel de club; după o cercetare sumară, am înțeles că la nivelul întregii țări ar fi undeva sub 30 de astfel de cluburi; dacă mă înșel (sper, da’ nu cred) aștept să mă corecteze cineva; merci
Radu: eu nu vorbesc de debate ca idee politica, unde castigi voturi. Vorbesc de nevoia ta de a invata sa dezbati. Unde sa intelegi sa iti expui argumentele tale, unde sa intelegi argumentele celui cu care dezbati si sa le contrazici.
D-aia vezi foarte multe discutii in care unu baga un argument: A=C, il contrazici simplu, si el in loc sa zica „da” zice „da….r de ce nu zici si de D”. Si ca atare ai antivaxeir, freepalestinieni, rusofili si alte cacaturi d-astea impotriva naturii.
„dezbatere, oratorie și retorică”
la fel. oratorie si retorica. Noi nu suntem invatati sa vorbim in public. Vorbeai in public, la scoala, dar cu teama ca daca gresesti profesorul te va lua la pula, ca esti idiot. Si avem o intreaga categorie de oameni care suntem fututi.
am invatat sa analizam numa cacaturi de carti, anacronice (pentru noi mai putin, dar generatie nevesta-mii nu intelegea nimic, ei au crescut cu internetu in fata si ii pui sa citeasca despre furat mere din copac), sa invatam comentarii pe de rost, dar nu am invatat sa vorbim in fata unor oameni. Deja „prezentari” nu mai discutam, ca ne apuca rasu
@Animaloo
Mda. Suntem de acord partial. Si pe mine ma fascineaza lejeritatea cu care vorbesc se exprima public o buna parte dintre americanii de rand sau in general. Nu toti, evident, dar incomparabil mai multi decat la noi unde majoritatea ne blocam penibil, sau ne exprimam penibil. Si asta vine, da, din exercitiul dezbaterii si al retoricii publice din scolile lor.
Dar acest talent, aceasta lejeritate, dobandite prin educatie nu exclude apelul la sofisme, utilizarea acestora. Eu doar am mers un pas mai departe in ideea mea. 😉
pai da. pana la urma faptul ca stii sa sustii o dezbatere nu te face mai cult, deci tot o sa apelezi la ceea ce cunosti. sofisme, argumente false sau usor de combatut. Dar, exista posibilitatea sa iti poti schimba opiniile gresite, daca asculti.
oricum. problema ramana. Majoritaea oamenilor is prosti.
Uite, eu admit că am momente când mă simt proastă doar citind comentariile pe blogul ăsta. Și atunci, în loc să mă dau cultă-n cap, mă gândesc că am mai învățat ceva, mă bucur că există oameni mai deștepți ca mine, mai culți, cu alte experiențe și care sunt dispuși să le împărtășească cu noi pe aici. Nu e nevoie să am o părere despre orice, și nici nu cred că e sănătos. Din unghiul meu, problema nu e că unii oameni nu înțeleg un text scris, ci că susțin cu tărie opinii în direcția opusă. „Nu te certa niciodată cu un prost, că te aduce la nivelul lui și te bate cu experiența”.
Comentariu beton!28
cum zicea șefu’ ăl bătrîn, „e mișto să fii cel mai prost dintr-o încăpere, atîta vreme cît ești conștient de asta”
Comentariu beton!15
fix așa, da. Reversul fiind „dacă ești cel mai deștept din cameră, poate e momentul să schimbi camera” 🙂
Comentariu beton!12
Postarea este despre niște comentarii punctuale? Am pierdut eu ceva zilele astea?
Altfel sunt de acord că și oamenii deștepți mai calca în străchini, dar spre deosebire de alții recunosc asta.
Oi fi tu de acord, dar eu nu am scris asta.
i dont wanna say it, but…mint in pula mea. chiar voiam sa o scriu.
qed
@Mihai Ai dreptate,nu ai scris tu așa, au fost comentarii cu care am fost de acord. Între timp m-am lămurit cu motivul postării.
@animaloo qed?! Adică a se vedea mai sus?
De exemplu?
De exemplu, ce?
De exemplu : ” in articol era vorba despre paine…”
Dar multi au comentat despre bordurile din sectorul 3
Asa?
Da, fix ceva de genu’
@anduYY, aia e offtopic. 🙂
De multe ori ma consider in tabara prostilor. Desi citesc si inteleg la ce se refera textul in majoritatea cazurilor, tot o dau in bara. Si am remarcat in ultimii ani ca fac si o droaie de greseli grammaticale. Sincer, cateodata imi citesc comentariile si mi-e mie rusine de ce am scris. Mai ales cand scriu total pe langa subiect.
Well…am înțeles cum verificam cum nu ne calificăm la educați, dar cum verificam dacă ne calificăm la ceva, cum ar fi analfabeți nefuncționali, alfabeti funcționali și ne 😀
Hă?
hă hă hă… top-urile le fac alții
Nu am citit, pen’ca era prea lung. In fine, altceva, ce mai zici, unde petreci revelionu’? 😉
Comentariu beton!15
:)))))))))))))))
ca să comentez la temă, are sushi la masă, a zis zilele trecute;
în ceea ce privește „unde”, depande foarte mult de viitoarele păreri despre pulovere…?
Tuturor ni s-a intamplat sa dam cu bata in balta uneori. Cine sustine ca nu i s-a intamplat, ori minte ori se minte. Important, dupa mine, este ca situatiile astea sa fie exceptia si nu regula. Sau cum spunea nemuritorul Gambetta: errare humanum est sed perseverare diabolicum! (sper ca s-a inteles ca este o greseala intentionata 😁) Nu ne mai da din astea grele la sfarsit de an. Hai la multi ani! 😛
Mi-aș da și eu cu părerea, dar teamă mi-e că n-am înțeles textul.
Când vorbești de calitatea serviciilor, iar altcineva scrie despre cât de șmecheră e mașina. În ultimii ani, de când cu propaganda de orice fel și pe orice canal de socializare, analfabetismul funcțional chiar a devenit o problemă mai mare decât o scrierea corectă.
Trebuie sa recunosc ca deși nu am dreptul sa comentez prea mult ce se întâmpla in Ro, citesc online adevarul.Ro, pentru a simți un pic pulsul vieții din patria muma, unde mama mea, o femeie deșteaptă și educata, nu se da bătută și este tare activa, inclusiv cu politica. Ieri, săraca, a avut parte de o dureroasa experiența, cu un prieten de al meu din copilărie, care i-a turnat o “reeducare”, cum ca doar acel personaj Sosoaca, ne va salva! Ca rușii nu mai sunt răii de alta data, EU sunt călăii, etc
Cum dreak se poate așa ceva? Sa ma tai ca nu pot înțelege!
1) De la ce te-ai luat ? 🙂
2) Corect este: ” 50% dintre NOI”. Nu voi 🙂 Sau nu esti in bula ? :)))
3) In fiecare zi imi dau seama ca esti „Dumnezeul” trigger-elor.
Tocmai s-a lăsat de fumat. Trebuie să-l înțelegem 🙂
Serios acuma, am pățit cu frati-miu care este hiperactiv și după ce a renunțat a devenit foarte urîcios și insuportabil o perioadă de timp.
Prin natura meseriei citesc legi si contracte (termeni si conditii, cum ar zice unii) si mai trebuie sa le si interpretez, asa ca in fiecare zi imi dau seama cat de limitata si analfabeta functional sunt. Dar incerc sa ma tratez 🙂
Nu mă pricep la căței, dar fiu-meu voia unul. I-am spus să studieze bine înainte sau măcar să se uite pe geam și de câte ori vede că vecinul își plimbă câinele sa iasă și el să se plimbe, lăsând d orice activitate și joacă pe net. Ani de zile.
Fie ca!