Pe sistemul „ai grijă ce-ți dorești că s-ar putea să ți se îndeplinească”, am un fost coleg de muncă care toată viața lui și-a dorit să facă sex cu o mulatră. Mă rog, cine-l poate învinui? Până aici nimic neobișnuit.
Omul meu visa la o mulatră mai dihai de cum visează un programator să facă softul ăla care-i va aduce milioane de euro. Să nu vă imaginați că visa la orice mulatră, nici pomeneală, își dorea una pe lângă care Halle Berry să fie rățușca cea urâtă, iar Zoe Saldana sau Tyra Banks să-și plângă-n pumni când o văd.
Ani de zile ne-a ucis cu visul ăsta al lui pe care-l povestea la orice ieșire organizată de firmă, dar rămânea doar cu visatul.
Uite-așa treceau zilele, se scurgeau anii, iar omul nostru rămânea cu golul în suflet și tristețea-l măcina îngrozitor. Pe bună dreptate, de altfel, că e greu să te lupți cu neîmpliniri de felul ăsta. Poți să dai naibii în depresie și nu știi de la ce ți se trage, e de-a dreptul periculos, vă spun.
Dar până la urmă universului i s-a făcut milă de el, poate c-o fi manifestat pe pozitiv sau ceva, cert este că exact când se aștepta mai puțin l-a lovit karma peste față. Venise la muncă, de-abia ajunsese, când a aflat că a doua zi trebuie să plece la Amsterdam.
Cu treabă, trimis de firmă, dar cui îi mai păsa de amănunte d-astea când știa că a doua zi urma să-și preumble pașii pe sub felinarele Cartierului Roșu? Mulatrelor, păzea că vine! Și-a venit.
În prima seară s-a plimbat printre vitrinele Cartierului Roșu ca un diabetic obez scăpat într-o cofetărie cu laborator propriu. Dar tocmai pentru că oferta de… ăăă… prăjituri era atât de mare, pur și simplu nu s-a putut hotărî ce să mănânce.
Așa că, pe principiul „lasă că mai e și mâine o seară”, s-a dus la hotel să reflecteze în voie ce să aleagă, cum să aleagă, chestii d-astea grele care necesită chibzuință îndelungată.
A doua zi, cu forțe proaspete, a reînceput selecția, și de data asta avea temele făcute. Avea în minte clar desenat portretul robot al celei pe care urma s-o sacrifice pe altarul iubirii de mulatre. Chiar și-așa, tot a durat ceva.
S-a plimbat, s-a coit, s-a gândit, s-a răzgândit, se oprea într-un loc și dădea să intre, apoi își aducea aminte că parcă văzuse ceva mai mișto în altă parte.
Aici aveți nevoie de un pic de context ca să înțelegeți exact. Omul nostru avea bani de o singură „intrare”, dacă înțelegeți ce vreau să zic. Era un picuț strâmtorat financiar, că dacă ar fi avut bani se putea rezolva problema și la București, nu era nevoie de delegații pe la Amsterdam.
De-aia se tot foia și tot alegea, că voia să obțină cel mai bun raport calitate/preț de banii ăia. Voia să fie ceva ce să le poți povesti nepoților, voia mulatra perfectă.
Una peste alta, procesul de selecție a durat câteva ore bune. Dar când a terminat, când s-a hotărât care să fie, s-a felicitat din tot sufletul lui că nu s-a grăbit și nu s-a aruncat cu capul înainte la prima mulatră care i-a apărut în geam. O găsise, meritase fiecare minut de așteptare.
Un boboc de fată avea să-i fie parteneră vremelnică de sex liber consimțit, pe bani. O mândrețe de femeie căreia-i sclipea pielea arămie ca focurile bengaleze. O mulatră cu ochi negri arzători, cu pielea ca mătasea, cu o coamă brunetă și deasă care i se revărsa pe umeri. Ce să mai, avea în fața ochilor încarnarea visului lui de-o viață. Mai trebuia doar să plătească ca poată să-l și atingă. Ceea ce a și executat.
După ce-a marcat cei 50 de euro regulamentari, ravisanta făptură i-a zâmbit luminos, l-a dat cu o soluție pentru dezinfectat mâinile și apoi l-a condus în camera unde urma să i se dăruiască și să-i împlinească cea mai arzătoare dorință.
Și i s-a dăruit. Total, deplin, ce să mai, omul meu se simțea ca-n rai, era de parcă atunci făcea dragoste pentru prima dată, era de parcă se născuse a doua oară.
Finalul a venit mult prea repede, nu apucase să-și ostoiască setea care dogorea în el ca un foc nestins. Arzând încă de dorință și-a făcut calculele rapid: dacă nu mai mănâncă a doua zi și mai pune el 10 euro ar avea banii de încă o partidă de amor pasional.
Cu sufletul împăcat și pline de satisfacție, a hotărât că trebuie să mai plătească prețul o dată, trebuie să se mai contopească măcar o dată cu femeia întrupată din zeițe.
Dar înainte de asta, a zis că mai întâi iese până afară, să fumeze țigara de după și să-și mai pună un pic de ordine în gânduri. Că prea fusese frumos și prea se legaseră toate exact cum își dorise.
Pe drumul spre ieșire, ce coincidență minunată, în fața lui mergea unduindu-se toată mulatra cea frumoasă. Îi vedea tălpile cum se mișcă, părea că nici nu merge, părea că plutește și pașii-i sunt adieri de aripi. Parcă nici nu-i venea să creadă că femeia asta răvășitoare tocmai fusese a lui, atunci și acolo, și urma să mai fie o dată.
Cum mergeau ei așa unul în spatele celuilalt, ca într-un dans mut al pasiunii seducătoare care-i mistuia pe amândoi, de undeva din dreapta se deschide o ușă și apare încă o făptură fermecătoare. Nu la fel de ravisantă ca a lui, că nu avea cum, ca a lui nu mai era niciuna pe acest Pământ.
Nou venita se uită la ei câteva momente, îl cântărește din priviri pe omul meu, apoi întreabă duios, pe limba lor, a îngerilor:
– Fă, ai și tu o țâgare? Că io le-am terminat p-ale mele.
Altfel, care e cel mai neașteptat loc în care ați întâlnit români? La mine a fost când plăteam trecerea peste Great Belt Bridge și-am auzit din gheretă: „bună ziua, domnu‘ Vasilescu”.
Io sunt puțin răutăcios, dar sunt uimit când aud aici, în România, în jurul meu, vorbindu-se limba română corect! 😀 Altfel, povestea ta cu mulatra care vorbea limba îngerilor, este delicioasă! 😀
Comentariu beton!66
Mendoza, oraș argentinian la granița cu Chile. Da, acolo unde chiar se agață harat-n cui. Bine, ar arăta cu sus-n jos că e aproape de Patagonia. Purtam mândru un tricou al naționalei si credeam că scap la capătul lumii. Dar nu. A venit la mine un cetățean, ardelean, care lucra împreună cu alți romani la o fabrică de mezeluri. Mai mult, patron era alt român. Bine, plecase în anii 60. Îi ura pe comuniști mai mult ca noi. Aleea pe care se intra în fabrică o numise ,,Victoria împotriva socialismului,, Subiect de film, nu alta.
Comentariu beton!83
Ma asteptam la alt final, gen gacica perfecta era transgen! Ma rog, eu va spun ca prietenul meu Marcel, pe cand lucram in Spania si mai mergeam pe la puticlub, avea si el visul asta cu o neagra. Noi ne uitam pe dupa cele mai frumoase blonde rusoaice sau ucrainene el dupa negre. Si intr-o seara a luat-o pe una de o aripa si a dus-o sus. Cand a coborat l-am intrebat cum e cu neagra, stie meserie?! ,,meseria ca meseria, dar dupa ce a stins lumina nu am mai gasit-o! Noroc ca m-a vazut ea in chioretea aia de bec!”
Când aveam douaj’ si-un pic de ani, ne plimbam prin Barcelona. Și avem obiceiul asta să ieșim de pe „traseul turistic” și să o luăm razna pe străzi. Pe o stradă paralela cu Rambla (acum probabil toată lumea știe asta, însă atunci eu habar n-aveam) am ajuns in „cartierul roșu”. Și soțul meu zice tare: hăhă am ajuns in cartierul de căprioare! Ce credeți, când au început să vorbească, o buna parte din căprioare erau românce 🤷
Comentariu beton!51
Si noi la Barcelona am stat la un hotel din Raval unde in piateta din fata hotelului isi faceau veacul fetele noastre productive. Prima noapte n-am prea dormit pentru ca fusese ziua pestelui si au petrecut pana in zori 😀
O escala foarte lunga in Kuala Lumpur mi-a permis sa merg sa vizitez Petronas Twin Tower, exista trenuri care fac, conexiunea intre aeroport si turnuri, ei in unul din ele am auzit vorbind romaneste, am intalnit romani, ulterior am aflat ca erau in aceiasi situatie ca mine, intr-o escala lunga in Kuala Lumpur si nu au ratat nici ei ocazia sa vada turnurile.
Comentariu beton!24
Ha, ha, ha! Cred ca si noi, eu si sotul meu, eram printre romanii aceia!
@Dna C, chiar acolo nu ma asteptam sa aud vorbind romaneste :))
App de asa ceva, in urma cu vreo 30 de ani cred eram la ceva cursuri prin capitala cu un coleg maghiar(eu sunt ardelean), într-o seara cand ne intorceam de la cina a trecut un grup de maghiari pe langa noi, am fost surprins sa aud limba maghiara in Bucuresti, dupa ce au trecut de noi l-am intrebat pe coleg daca a auzit, raspunsul lui a fost foarte amuzant, cica “i-am si numarat”, am inceput sa radem amandoi, ma intelegeam destul de bine cu el.
La Istanbul, bine, nu e cel mai neașteptat loc, doar că noi (eram doi) încercăm să cumpăram ceva și comunicam cu el în engleză, atât cât putem noi. După vreo două minute de negocieri (eram la un magazin în oraș), am vorbit și între noi în română. Când ne-a auzit a rămas surprins:
-Sunteți români,
-Da.
-Păi spune frățioare, așa!
Bineînțeles, era ceva romanes…
Comentariu beton!38
Am făcut o modificare și mi-a ieșit ca draq dialogul cu cetățeanul român, da’ sper că înțelegeți despre ce este vorba.
Imi amintesc ca eram in Lisabona in vacanta, cica in luna de miere. Si cum ne plimbam noi asa prin piata mare aud o tirada de injuraturi care de care mai picante si nici una repetata in limba noastra mioritica. Si desi ne-am indepartat bine de om, inca l-am auzit mult timp. Omul daduse volumul la maxim.
Comentariu beton!19
Pai asa e bancul. Concurs de injuraturi, se cronometreaza pana la prima ,,reluare”. Dupa diversi, maghiari, francezi (germanii nu se pune, au foar 2), randul mioriticului. Cand sa urce pe scena, se impiedica, cade, incepe sa injure… depaseste toti rivalii. La un moment dat, frecand genunchiul, intreaba: pot sa incep?
Comentariu beton!67
E posibil sa mai fi postat povestea asta in trecut?
Comentariu beton!24
@edu, exact, mi-am amintit-o din primele rânduri. Oricum, am râs atunci, râd tare si acum! 🤣
Am vrut să întreb și eu exact același lucru. Mi-am amintit că am mai citit-o pe blog. E o poveste faina și amuzanta însă. Merita rememorată! 😎
așa zic și io, c-a mai fost; de aceea reiau ce scriam prin septembrie: în furnicarul de oameni mînați la strungile TSA din aeroportul los angeles, domnul din spatele nostru vorbea (mă rog, era un fel de laudatium, „cine-s io!”) românește;
despre fete, nu mai țîu minte unde, că am și eu o vîrstă, am citit acum vreo 10-15 ani următoarea întîmplare; aflat cu ceva grup de biznis în japonia, autorul află cu surprindere că gazdele urmează să-i ducă, pe toți, la… „gheișe”… asta e, a zis omul, mă duc, nu fac nimic, da’ nu pot să mă piș împotriva vîntului; în cameră, după ce inițial a chinuit puțin limba engleză, fata scapă una neaoșă; era Lili, din Tecuci…
Comentariu beton!24
La Lisabona, în tramvai, când a venit controlorul și ne-a cerut biletele în română. S-a bucurat atât de mult de conversație, încât a mers cu noi până la capăt și ne-a invitat la cafea și pasteis de nata.
Comentariu beton!46
Noi in Valencia am intrebat un cuplu cum ajungem la plaja. Si oamenii s-au chinuit in spaniola sa ne explice pana cand o aud pe doamna vorbind in româna 😀. Oamenii lucrau ca sezonieri acolo. Era ziua lor libera si se duceau la plaja. Am ramas cu ei jumatate de zi si ne-au tratat regeste. Plus ca s-au jucat cu juniorul 🙂
Comentariu beton!34
Și în timp ce omul „lucra”, pe fundal cânta Gheboasă:
„Ooo, ce mulatră bengoasă
Cum produce din găoază
Bănetul, o groază”
Comentariu beton!32
Niste versuri elevate, fix pentru cunoscatori ….
Comentariu beton!22
Eram la Budapesta la niste cursuri organizate de HP. Eram cu un tip din Bucuresti, avea o firma de IT, destul de cunoscuta, ne intorsesem la hotel si asteptam la lift sa urcam in camere. Odata cu noi a urcat si o tipa misto, care a coborat din lift la primul etaj, in lift mai era doar liftierul ungur. Evident ca dupa ce s-a inchis usa liftului noi am inceput sa comentam apreciativ: „Ba, ce buna era gagica! Daa, cu spume!” si alte epitete, metafore s.a.m.d. Moment in care liftierul exclama: „Deci va plac fetele de la noi!”. Evident ca ne-am simtit ca ultimii idioti, am inceput sa balmajim niste explicatii. Omul se nascuse in Romania, unul din parinti ungur, plecasera in Ungaria dupa 90. In fine, in seara aia am simtit ca am atins culmea de ridicol pe meleaguri unguresti 🙂
Comentariu beton!36
Doamne ,câta pleadoria ! Gagiu, doar trebuia să se îndepărteze un pic de cartierul in care.și face veacul !
La Londra.
British Museum.
Ma plimbam cu planul muzeului in mana (ca altfel te pierzi naibii pe-acolo), când aud in spatele meu:
-Coae, unde pwla mea e ieșirea aia ca mi s-a luat de atâta arta!
Si acum ma întreb ce dreaq cautau aia acolo ca nici măcar nu ploua afara.
Comentariu beton!128
„Nu stiu, coae. Eu caut comoara aia ingropata” 😉
Comentariu beton!28
Lucram in Londra pe un santier, se renova un hotel. Nu erau multi romani pe acolo, dar erau toti intr-o gasca pusa doar pe betii si pe furat. Furau orice, tevile de cupru din pereti, sculele altora, pusi pe harta, ceva sudisti de pe langa Bucuresti. Eu eram venit pe o filiera de spanioli si ma intretineam mai mult cu ei. Sau abordam direct pe englezi. Imi era atat de rusine de romani ca tuturor le spusesem ca sunt spaniol, iar spaniolii ma priveau cumva ciudat datorita accentului. Am lucrat acolo vreo 2 luni in care nu m-am deconspirat. In ultimele zile, cabd lucrarea era gata i-am auzit cand faceau planuri sa dea un tun de final cu niste centrale din bloc. I-am turnat direct englezilor si i-a luat politia direct din oala!
Comentariu beton!18
Acum cinci ani am făcut o ieșire doar între băieți, patru la număr, în Mexic, Belize și Guatemala. Voiam să vedem tot ce se poate din rămășițele culturii Maya, să facem puțină plajă, ceva snorkeling și să pescuim în Marea Caraibelor. Le-am punctat pe toate și aș putea scrie o carte cu ce aventuri am avut, inclusiv dorința arzătoare a unuia din micul nostru grup, de a puncta câte o băștinașă, lucru pe care l-a dus cu succes la îndeplinire.
Revenind la întrebarea ta, eram în Guatemala în cel mai mare oraș Maya, în plină junglă, respectiv Tikal. Acolo este cea mai înaltă piramidă Maya, jumătate din ea încă acoperită de vegetație și în vârful căreia te poți cocoța. Ajungem leșinați de căldură și oboseală în vârf, amicii se așează la odihnă, iar eu îmi scot aparatele și încep sa fotografiez. Pentru cei care nu știu, din vârful acelei piramide s-a filmat secvența de început din Star War a New Hope ep IV, așa că pentru mine, ca fan al seriei a fost un bonus. https://youtu.be/eEL6gbAf9Pg?si=ofdGqFk2YAK2yuni
În afară de noi patru, pe micul platou din vârf mai erau doi domni și o doamnă, trecuți de 70 de ani. Stăteau și ei ca și noi admirând peisajul bucurându-se de soare. Noi vorbeam în șoaptă, când unul dintre cei domni ni se adresează tot pe un ton jos: „ați făcut cale lungă din România până aici”. Primul gând care mi-a venit, a fost la cât de mică este probabilitatea de a ți se vorbi românește pe vârful unei piramide Mayașe din Guatemala și uite că totuși se întâmplă 🤷. Domnul care ne-a vorbit, era cu soția alături, iar celălalt era un prieten. Ne-au povestit că erau plecați din România de vreo 50 de ani, medici amândoi și stabiliți în Germania. Ca să fie situația și mai bizară, prietenul lor care arăta precum un hipiot mumificat: slab, plete lungi și albe, tatuaje, vestă de piele, lanțuri, brățări etc ne spune rânjind cu gura până la urechi: „bună ziua”, „ce mai faci”, „te iubesc” și alte câteva expresii. Explicația a venit de la doamnă: „a fost în Vama Veche în 1970 și a învățat câteva cuvinte și expresii românești”. WTF!!!
Comentariu beton!155
„Vreau sa te cunosc mai bine” expresie invatata de un consultant american ajuns in Romania in anii 95-98 🙂
Comentariu beton!16
În același concediu, eram în Belize și mă plimbam prin sătucul prăfuit unde stăteam. Totul era foarte modest, de la străzile de pământ și casele dărăpănate, până la unitățile de cazare și magazine. La un moment dat văd o rulotă gen street food, de unde venea un miros apetisant de cartofi prăjiți. Mă apropii, cer și eu o porție doamnei care era acolo, aceasta se întoarce spre spatele rulotei și o aud: „Nicule, mai adu’ niște cartofi din spate!”. Mi-a căzut fața. Ca să mă „răzbun” 🤣, am întrebat-o în românește, dacă îmi poate pune peste ei și niște telemea de oaie. Acum ei i-a căzut fața 🤣.
Vă dați seama că am rămas cu ei la povești până seara târziu și ne-au omenit cu ce aveau. O familie deosebită (aveau o fată de zece ani), plecată din Brașov cu tot cu rulota de street food și care și-a găsit liniștea și fericirea în locul ăla. Ne-au povestit cât de complicată a fost mutarea lor în Belize (paradis fiscal), cât de mulțumiți sunt de sistemul de învățământ și multe altele.
Comentariu beton!65
Adis Abeba, conferinta Africa Union, vorbeam cu un coleg pe o banca pe hol, la un moment dat a venit o negresa in dreptul nostru si ne-a intrebat in romana ,,ce faceti baieti?”
Am ramas muti, tipa era din Angola, facuse medicina in Ro 💃
Comentariu beton!106
Acum doi ani, era cam zapadă și eram in niste troiene, cât pe ce să răstorn masina pe un taluz. Cum stăteam și admiram isprava mea de mers cu spatele, opreste o mașină și mă întreabă, in norvegiană, dacă am nevoie de ajutor. Vine omul de acasă cu altă mașină sa ma tragă, implicam și o drujbă că eram suspendat pe un ciot, după vreo două ore ma întreabă dacă suntem polonezi. Când a aflat ca suntem români, zice in graiul neaoș basarabean: di șe vorghim în altă limbă, atunși?
Eu stiam ca nu mai sunt români in comuna mea, ceea ce este de preferat. Cu Dima am rămas prieten și ne ajutăm ocazional.
Comentariu beton!106
Asta imi aduce aminte de cum am intalnit-o pe actuala mea vecina. Eram cu juniorul, pe atunci bebe, la vaccin. Langa bine o doamna cu fetita bebe si baiatul de vreo 7 ani ma aude vorbind juniorului. Si dvs tot româncă? Da🙂. Am plecat de acolo impreuna si am trecut pe la un supermarket. La casa, o a 3a persoana. Se uita la noi si ne intreaba. Si voi vorbiti româneste? Cu tipa de la magazin m-am mai intalnit dupa intamplator de vreo cateva ori pana cand dupa vreo 3 ani cumpara un cuplu cu copii o casa pe strada noastra. Vecina curioasa, intra in vorba cu noii vecini si suna la noi cand aude ca sunt români. Noua vecina, nimeni alta decat tipa pe care am intalnit-o la supermarket😀. Evident ca ne ajutam de cate ori e nevoie.
Cu prima românca ma mai vad si cu ea. Copiii nostrii invata la aceeasi scoala de vreo 3 ani.🙃
Comentariu beton!43
Întâmplare personală nu am una faină de spus, dar îmi amintesc una povestită de tatăl meu. În delegație la Phenian, se aude strigat în aeroport: „domnule G, domnule G!” Se întoarce intrigat și vede o stewardesă super arătoasă îndreptându-se spre el. Se uită a doua oară cu ochii mari, îi pufnește pe amândoi: era Anca, a mea colegă de bancă din liceu și prietenă, pe atunci stewardesă la Air France. „Ce e cu tine pe aici? Am cursă. Dar cu dvs? În delegație”.
Comentariu beton!48
And then they banged.
Comentariu beton!13
This!
Eram in Singapore, anul trecut in vacanta cu colega de apartament. Ne-am dus la piscina hotelului si in afara de noi doi mai era o pereche. Deci patru in total in piscina. Am descoperit ca erau romani si culmea tot din Timisoara ca si noi.
Comentariu beton!42
În Niamey în misiune
Dacă e posibil (și dacă nu e cu supărare), poți să -mi spui când ai fost in misiune la Niamey? Și eu sunt oarecum în misiune în Niamey, poate ne cunoaștem!
Prin 2006, în Langkawi, Malayesia, urcasem pe nu știu ce deal/munte și eram la coborâre, un grup de tineri tâmpiți care foloseau părțile anatomice drept punctuație. Ce ne-a luat glasul a fost intrebarea/constatarea din partea unui grup de 3 „aa, dar și voi sunteți români „.
In 2006 (inainte de intrarea Romaniei in UE) excursie in Spania. Mergem sa vizitam El Escorial. In autobuzul destul de aglomerat care ne ducea de la gara la castel, sotul meu pus pe glume imi zice: da-mi si mie un bilet de autobuz sa am ce citi pana la destinatie. Langa noi o fatuca incepe sa rada, era romanca si am intrat in vorba. Era chelnerita la un restaurant de langa castel si ne-a invitat sa venim acolo dupa ce terminam vizita. Ne-am dus si am stat de vorba cu ea cat am mancat. Intrase in Spania venind cu un autocar pe la un punct de frontiera prin munti pe undeva pe unde exista o filiera de intrat in Spania. Ne-a zis ca nu poate sa mai vina in tara pentru ca nu stie daca mai poate intra inapoi.
Comentariu beton!25
Delegație de tipul „te duci sa ai de un’ să te întorci” in Canada. 2 zile acolo, 2 jumate pe drum. Cazare la un hotel de lângă Toronto, să facă firma oleacă de economie. Câmp în stânga, câmp în dreapta.
Cobor zbengănită de jetag la micul dejun, restaurantul gol la ora aia, mai puțin doi domni la o masă. După vreo 10 minute aud o voce sfârșită: „ce cafea de kkt au ăștia…”
Same place, pe seară, după multe discuții ‘telectuale, abia așteptam să ajung în cameră, visând la o bere rece din mini bar. In minibar bătea un vânt trist. Chem un glovo d-ăla de-al lor, vine o doamnă cu punga, îi arăt pașaportul (nu că par io minoră, da’ așa e filmul la ei): „mă gândeam eu că ești româncă”
Șiii a 3-a zi după scripturi, in aeroportul din Toronto la retur, domnu’ de la security îmi dă înapoi pașaportul și îmi ureaza in dulcele grai românesc „călătorie plăcută”.
We are everywhere.
Comentariu beton!91
În inima Bruxelles-ului, într-un magazin de suveniruri, eu și prietena mea am studiat o vreme ce am studiat, ne-am consultat, iar când ne-am hotărât ce și cum, ne-am adresat vânzătorului în minunata engleză. Răspunsul lui în limba română ne-a fericit pe loc. Și tot în Bruxelles, eram în autobuz, stăteam de vorbă, iar o tipă a venit la noi. Era româncă, stabilită acolo de mulți ani și ni s-a prezentat doar pentru că ne-a auzit vorbind. Am discutat preț de două stații, apoi fiecare a mers pe drumul lui. Dar a fost mișto.
Anyway, pe-asta cu limba îngerilor nu o văzusem :))) Mă așteptam la cu totul altceva :)))))))))))))))))
Comentariu beton!22
Eu am ajuns la next level. Te cunosc după încălțăminte 😅. Eram la metrou în Roma și de regula îmi place sa ma uit la încălțămintea călătorilor. Mi au sărit în ochi sandalele unei tinere, care se vând în românia la un magazin cu puncte de desfacere în Piatra Neamț și Iași. Marca lor proprie. Le remarcasem și eu în magazin 😏
Comentariu beton!32
Povestea mea e un pic “invers”. Acum noste ani, Bruxelles, delegatie. Urc cu liftul spre camera de hotel (ceva eraj 5 sau 6, nu mai retin). La 1 se opreste si urca un el si o ea care de fapt voiam sa coboare dar au zis ca hai, nu strica o plimbare cu liftul. Pana am ajuns la etajul meu au tot vorbit in romana ( hotel vechi, lift lenes). Am ajuns la etajul cu pricina, am iesit si inainte sa se inchida usile le-am urat “Seara buna”. Am mai apucat sa le va uimirea maxima pe fete si apoi rasul care i-a busit.
Comentariu beton!23
Când am ajuns în orășelul de provincie în care îmi fac veacul de șapte ani, am tras concluzia cu sor-mea că e mai bine să ne ținem gura în public, că nu știm cine ar putea să ne înțeleagă.
Acum nici măcar nu se mai pune problema de „s-ar putea ca cineva să înțeleagă”, că dacă ies pe strasse aud româna mai des decât germana.
Comentariu beton!35
Roma – metrou.. noi in vizita la neamuri. Și ne întreba gazda care ne ducea intru-un tur al Romei și dacă vă pierdeți de mine .. cum va descurcați? Și-i răspund… Întreb așa tare sa se audă in tot vagonul…. Mai oameni buni eu unde pwla mea tre’ să mă dau jos că sa ajung la XYZ locație? Moment în care juma de vagon incepe sa râdă… Și îmi răspunde o doamna… In statie domnu’….
Comentariu beton!54
Un restaurant pe insula Jersey. Cautam cu fi-miu o masa si vorbeam intre noi. Ne asezam, vine chelnerul si ne abordeaza direct in romana. Am facut ochii mari. Nu ne asteptam ca pe o insulita in Canalul Minecii, in primul restaurant in care nimerim, majoritatea staff-ului sa fie roman.
Ne-au povestit ca sint aprox. 2000 de romani pe insula.
Alte intilniri surprinzătoare – Australia, Sydney, faleza de linga Bondi Beach – un cuplu vorbind romaneste.
Aeroportul din Düsseldorf – doua persoane din staff-ul aeroportului, dintre care unul negru (!) vorbeau romana intre ei.
Singura surpriza neplacuta – Austria, iarna, hotel intr-un satut departe de statiunile glamour, doi grobieni bagindu-si …. in timp ce se serveau cu micul dejun.
Sintem peste tot! 😊
Comentariu beton!26
La Veneția. Statui vii, îmbrăcate că în epoca regelui Soare, fluturând evantaie și având acoperit chipul de măști, evident Venețiene. Un tânăr din grup se tot învârtea pe lângă o diafană zeiță și incerca s-o fotografieze. Ea se tot răsucea, el satelit in jurul ei. Și frumoasa arata o pălărie a la Marie Antoanette aflată la picioarele ei „Bagă banu’ dacă vrei poză”
Comentariu beton!26
Tot la Venetia, intr-o piateta, stateam la o cafea.
La vreo doua mese de noi, o doamna cu un Yorkshite terrier in brate isi legana capul in melodia acordeonistului.
– Uite, un catelus de-asta dragalas ne-ar trebui si noua, zic catre omu’ meu.
La care acordeonistu’:
– Zau ca ti l-as fi dat pe-asta, cucoana, da’ nu-i da drumu’ deloc din brate!
Era din Giurgiu.
Intr-o statie de autobuz de langa Dolmabahce – Istanbul, un tanar statea pe-o banca si citea o carte. Ma dau usor langa el si-mi arunc privirea:
– Cititi in romana?
– Sunt student in Turcia, de doi ani.
In Sintra, dupa ce vizitasem La Pena, ne pregateam sa luam in piept treptele de piatra care inconjoara Castelos dos Mouros. Drum destul de lung si dificil, urci – cobori, caldura mare.. La un punct de belvedere ne oprim sa ne tragem sufletul. Langa noi, o doamna in varsta, adica peste 70 de ani, cocotata pe niste platforme inalte, care tinuse pasul cu grupul tot drumul.
Ma mir de ea si mai ales de sandalele inalte:
– Cum o fi mergand pe pietrele astea fara sa-si rupa picioarele?
Iar ea, intorcandu-se spre noi:
– Dar eu nu pot sa merg 5 metri fara tocuri!!!
Si drept e c-a ajuns jos mai fresh decat noi.
A doua zi ne-am intalnit si la Cabo da Roca, avea aceleasi platforme inalte.
Am intalnit romani peste tot, si la coada impresionanta de intrare la Versailles – erau custozi la palat, in Parcul St James, in anul cand Londra a gazduit Cupa Mondiala de rugby era un profesor de sport roman care venise cu elevii lui din Italia sa vada un meci…
Foarte mult m-a impresionat o femeie in varsta care ne-a abordat la Heviz, cand cumparam bilete de intrare la lac. Ne-a auzit vorbind romaneste si-a intrat cu noi in vorba, cu lacrimi in ochi. Era maritata de zeci de ani la Krasnoiarsk, unde ajunsese dupa ce parintii ei, moldoveni, fusesera deportati in Siberia. Ne-a zis ca nu mai auzise, nici vorba sa vorbeasca romaneste, de ani buni. Am stat de vorba de dragul ei, ca sa-si aminteasca niste cuvinte pe care nu le mai rostise din copilarie si i-am facut o mare bucurie.
Sau la Paris, la o coada, asteptam sa intram la un concert de orga la Notre Dame. Era o seara cu burnita rece si-n fata noastra erau doua americance, mama si fiica, ce-si exersau franceza. Am intrat in vorba cu ele, o dadeam cand in franceza, cand in engleza, pana cand a intervenit omu’ in romaneste, si-atunci, cea mai in varsta, mama, si-a dat drumul: era romanca stabilita in America de multi ani si-atunci era prima data cand se reintorcea in Europa. Am vorbit minute bune si era tare bucuroasa ca s-a intalnit cu niste romani la mijlocul drumului.
Comentariu beton!29
+1 Hihihi
Cel mai neașteptat loc a fost Reykjavik, in tramvai. Cel mai amuzant a fost când eram cu iubitul meu (leton), amicul meu (român) și iubita lui franțuzoaică in Frankfurt pe trotuar în fața unui birt. Niște băieți la câțiva metri vorbeau despre cat suntem de bune și ce ne-ar face, la un mom dat zice unul, bine că nu ne înțeleg. La care colegul meu către ei, in limba îngerilor: Băieți, nu știi niciodată cine te înțelege și cine nu.
Comentariu beton!54
Intâlnit în Frankfurt, acum ceva multă vreme, eram cu serviciul în delegație, ne plimbam prin centru. Văzusem deja câteva „fuste crețe”. Acum era un romanes sau românaș ce o fi fost el jumătate dezbrăcat (noroc că în partea de sus), în octombrie și era foarte jegos și se bâțâia cerșind. Dar cum cerșea el era de un mare fel. Injura în gura mare, în românește, dar pe un ton plângăreț de ceșeală, și înjura și după ce primea. De toate cele foarte… colorate. Noi am întors capul șocați, nu mai știu dacă s-a prins că noi sîntem români, nu că i-ar fi păsat 😂
Comentariu beton!13
M-am prăpădit de râs! 🤣
Madrid 2010, una dintre gardienele de la intrarea in muzeul Prado era romanca. Ne-a vazut pasapoartele si ne-a salutat in romana.
Lisabona 2016, inchiriem Airbnb si cand ajungem la destinatie, proprietara era romanca.
Danemarca 2023, restaurant cu specific italian, ambele ospatarite romance, ne-au auzit vorbind si ne-au salutat in romana
La poalele muntelui Fuji, la o fabricuta de sake unde se faceau si degustari, erau doar doua grupuri programate in acelasi timp. Grupul nostru si un cuplu de tineri europeni dupa față, din Buzau dupa domiciliu, asa cum am aflat dupa ce am intrat in vorba cu ei 🙂 ! Evident, cu cine te poti intalni la un rachiu, fie el si in Japonia, daca nu cu niste romani?
Comentariu beton!53
Oamenii aveau antrenament la degustări de pe dealul Pietroaselor
daca erau la degustare de sake, cred ca mai degraba erau din Parscov 🙂
Români, nu, dar acu mulți ani, rătăceam la propriu prin Lisabona, cu o hartă amărâtă în mână (nema internet, gps – nu se inventaseră) și la un moment dat, ditamai steagul românesc, nimerisem exact în fața ambasadei. Nu, că n-am năvălit să cer ajutor, dar, așa ca și chestie…
În Roma, tot în plimbare random, pe lângă Piața del Popolo, dădusem de strada București. Pe mine mă bântuie semnele românești
Comentariu beton!14
Prin 2014 , locuiam in Bruxelles, a fost primul meu consult la cardiologie, aveam ceva palpitatii nebune. Programare, prezentat la timp, asteptat in fata cabinetului. Iese un doctor de culoare, alura sobra, par scurt grizonat. Il salut, ma invita in cabinet, incep sa.i povestesc in franceza motivul vizitei. Ma intrerupe si.mi spune-„Puteti sa.mi povestiti in romana, am facut medicina in tara dumneavoastra”…
Comentariu beton!59
In muzeul Porsche la Stuttgart, dau pentru 5 minute castile cu explicatii jos pentru ca ma saturasem de ele si aud pe cineva vorbind romana, si ca orice roman ma intorc sa vad cine ii conationalul (nu e ceva super ciudat sa gasesti romani in Germania), si cand ma uit e colega mea din liceu pe care nu am vazut-o de 15 ani.
Comentariu beton!40
2005, călătorie cu mașina din Amsterdam până la Nisa. Check-in la hotelul deja rezervat până la ora 24, noi in recepția (goală) a hotelului pe la ora 18. Vedem o sonerie la recepție, apăsăm butonul și așteptăm. În vreo 5 minute, apare receptionera vorbind în franceza la telefon chestii personale.
Închide telefonul și ne ia la întrebări, in primul rand că de ce n-am anunțat că sosim așa târziu, că a dat deja camera noastră, că să vadă ce mai poate face…și tot foia niste hârtii. Soțul meu, mai calm, incerca sa se scuze, că drumul a fost lung și șoseaua aglomerată, etc. Eu deja iritată ii spun soțului, oarecum in șoaptă și nu prea ” ia mai lasa-ma cu politețurile astea, nu vezi ce pr0st instruită e? Și ciufuta?”. Timp in care îi întindeam pașaportul. La care replica ei: sunteți români! Pai n-am eu o camera mai buna pentru voi? 😄
Comentariu beton!36
Doamnele cu sexu si doamnele cu puradeii cerșetori, sunt mai ceva ca vikingii, cutreiera lumea în lung si în lat 😀
Comentariu beton!14
Apropo de vikingi. O „duamna” cu „fusta creata”, singura, curata, cersind fara cuvinte (doar o soptita injuratura…), in gara Oslo. A fost singura cersetoare pe care am vazut-o atunci, in Oslo, in 2010.
La Castelul Neuschwanstein, pe pod. Era un paznic roman.
Eu am ieșit destul de târziu în viață din țară, că de, eram tânără și fără bani. Și mai eram și din estul țării, deci nu chiar la îndemână. Acum vreo 15 ani, când ne mai ridicaserăm puțin, am fost să vizităm Budapesta și când vizitam buncărul de sub Citadella am auzit o doamnă vorbind româna cu un copil. M-a cuprins așa o fericire auzind română la aroape 1000 km departe de casa mea, că le-am zis cu surprindere „Bună ziua, sunteti din România!” Și am primit înapoi o privire ciudată și un Bună ziua consternat. Pe vremea aia nu aveam habar că Europa e plină de români și că pentru cei din vest Budapesta era locul lor obișnuit de shopping… De atunci am umblat mult și acum locuim într-o altă țară plină de români și avem mereu grija ce vorbim pe stradă, că mai mult ca sigur cineva ne va înțelege.
Comentariu beton!17
Eu am una mai fain.
Anul ăsta, un cuplu de prieteni români dar care stau în Franța decid sa se căsătorească și ne propun sa sărbătorim evenimentul cu ei, timp de cinci zile, în Toscana.
Au găsit si o bisericuță ortodoxa românească, intr-un satuc cu o vedere sublima peste una din văile Toscanei.
Cununia prevăzută ora 16, noi ajungem la ora 16. Vizibil eram primii.
La bisericuță nimeni, doar preotul și diaconul.
Vazandu-ne un pic pierduți, preotul ne intreabă „il matrimono?” SI SI răspundem noi. Ne face semn sa așteptăm, ne deschide biserica ne face semn sa intram. Încep sa vb românește cu fiul meu, soțul fiind asiatic, de unde probabil si confuzia preotului. Auzind română , preotul vine la noi și vorbim, bla blabla, sunteți româncă, da da, dar de unde, pai din Arad, vai zice preotul, si eu. Dar de unde din Arad, pai din Sebiș zic eu. Vai de mine, dar și eu, zice preotul. Una peste alta, am ajuns la concluzia ca ne-am intersectat în curtea școlii, prin anii 90 înainte sa plece el la seminar.
Ce mică e lumea :))
Comentariu beton!49
La munca. Dap. Cel mai neașteptat loc. ;))
Și mai aveau și chef de munca. Cât ghinion să am ?;)
Comentariu beton!14
Pe la începuturile anilor 2000 eram cu treabã pe o insulă colonie spaniolã. Într-o seară liberă, un grup de colegi ieșim la plimbare. Ocolim zonele turistice și ajungem in portul pescãresc atrași de o muzică necunoscută, folclor local. O scenuță pe care canta o trupa fistichie, la acordeoane și alte instrumente. Mese întinse, băutură, veselie. O fi vreo nuntă, botez ceva, gandim noi. Nu. Era o sărbătoare pescărească de ziua sfântului lor patron al pescarilor. Suntem remarcați de o doamnă blondă, cu alură de americancă (blugi, cămașă), care contrasta cu brunețimea celorlalți și ospitalier chemați la o masă. Din vorbă in vorbă (mai întâi în engleză) aflăm că doamna era patroana firmei care se ocupa de organizarea petrecerii. Româncă 😀 , plecată de destul de mulți ani din țară.
Să no mai lungesc…Am petrecut o seară memorabilă până pe la 1.30 noaptea când a trebuit să ne retragem tactic și discret pentru că se încinseseră spiritele afumate din doua clanuri/familii rivale de pescari și incepuseră să lucească cuțite ca-n filmele cu pirați. Doamna nu ne-a lăsat însă să plecăm pană nu ne-a umplut două bidoane dintr-o băutură locală preparată pe loc în cazane. Un deliciu.
P.S. …am mai aflat și că „șefii” lumii interlope din zona turistică (non combat cu clanurile de pescari) erau doi frați români…
Comentariu beton!23
Iar am uitat sa precizez. Daca mai era cazul. Că am mâncat și am băut gratis. Totul fiind platit de clanurile de pescari. Fiind petrecerea lor.
Și erau și femei frumoase printre neveste și fete, (ehe, eram single și sub 30 de ani) mai mult sau mai puțin mulatre, creole, „latino”, dar că bărbații nu arătau a indivizi cu care vrei sa te pui. Cu trupuri si fețe călite de mare. Foarte probabil unii urmași ai piraților de altădată și destul de probabil că antrenați nu doar in pescuit ci și în diferite forme de contrabandă. 😉 Oameni dârji și mândri.
Iar doamna blondă era și ea o bunăciune de vreo 40+ ani. Cu tot ce trebuie și unde trebuie pe ea. :p
La mintea mea de acum: Of…prostule, ce bou ai fost!!! 😀
Comentariu beton!15
Ah, mai ales când trecem pe lângă cerșetori (deși sunt extrem de rari aici) le spun copiilor să tacă, pentru că sunt șanse mari să fie români și nu mai scăpăm de ei.
O fază tare a fost la Roma, anul asta. Eram la restaurant cu copiii, la terasă. Pe stradă, alături, cânta un conațional la acordeon. L-am recunoscut pentru că a cântat „Doamne, ocrotește-i pe români”. Nu am spus nimic, în schimb, iar copiii nu cunosc piesa. La sfârșit, a venit cu un pahar să colecteze contribuția și nu are ce face și ne întreabă în Italiană de unde suntem. Și, candid, cel mic îi răspunde „din România”. Să vezi fericire pe omul ăsta, de ziceai că nu a văzut Italia picior de român vreodată…
Acu’ vreo 20 de ani in Luxor, la micul dejun in restaurant, un nene in maiou si pantaloni scurti conversand in gura (foarte) mare cu un alt cocalar, pardon, alt turist, intr-o ramaneasca foarte colorata. Prin Europa multe experiente cu limba materna. In 2009 in Austria, la o pravalie de incaltari, ne tot intrebam una pe alta (eram 4 muieri) daca oferta de doua perechi la pret de una se refera la orice pantofi, la care o juna care aranja prin rafturi ne explica in romaneste ce si cum. Iar cea mai recenta, cu o luna in urma, la intoarcerea din Romania la ora cand dracul inca nu si-a pus pantofii, cum zic danezii, la control pasapoarte sant intampinata cu un zambet larg si “buna dimineata”. Asta chiar mi-a facut ziua mai buna.
Comentariu beton!16
Mi-a placut aia cu ora/dracu,am să cercetez, dacă mi-o dai in daneză e și mai bine
Nu am mai auzit pana acum expresia „ora cand dracul inca nu si-a pus pantofii”. Din context are sensul de „dimineata, foarte devreme?”
Oricum expresia in sine (tradusa) m-a facut sa zambesc. Multumesc
Comentariu beton!11
@Oldjohn, værsgo: “før fanden får sko på”. Expresia isi are origini in credinta populara ca domnu’ dracu’ se scula devreme, inaintea tuturor, ca sa aiba timp sa-si planifice şicanele. (“Tidligere mente man, at Fanden stod op før alle for at nå at plage os. Det tidspunkt, hvor han ikke har fået sko på, er derfor meget tidligt”).
Med glede 😁
Comentariu beton!13
@CorneliaA, tusen takk!
La Viena am intrat într-o pizzerie ”La Luigi”, unde cică bucătarul era ”italian”. Am zis că sigur trebuie să fie bună, dar de fapt m-am trezit cu un blat și o felie de pastramă imensă peste el. După așa-zisa masă, am scăpat ”una dulce” pentru bucătar, care s-a dus imediat la șeful lui (cel care ne servise) și s-a plâns. Am aflat că oamenii erau maghiari din Transilvania și înțeleseseră ce s-a comandat la masa noastră și de ce se scuipase în farfurie.
La Solden iarna, după o zi de schi la spa. In timp ce mă relaxam într-o piscină exterioară cu apă caldă, apare un grup de tineri. După intrarea in apă, prima remarcă a unuia ” Ai de plua mea, ce bine e „.
Aoleu, maică :)))
2008, prima iesire din tara, dupa 20 de ore de condus fara oprire decat la red bull si toaleta, ajungem in Viena. Si, cum gps nu aveam, doar o harta, iar Viena e ditamai orasul iar simturile mele erau cam praf, pentru ca oboseala, opresc in spatele unui Mercedes SL decapotat in care se aflau un el si o ea, blonzi, pe la 40 si ceva, bine bine, plus un alt nene langa portiera soferului cu care conversa intr-o germana fara cusur. Si nenea ala tot un fel de Boris Becker asa era. Si intreb si eu in engleza daca stiu cum pot ajunge la Otakringer Platz. La care soferul se intoarce, se uita la masina, vede numarul, apoi zice intr-o romana perfecta:
„- Unde vrei sa ajungi? La Otakringer? ”
Dupa cele 5 secunde de uluiala ii spun numele hotelului, la care el:
– Te tii dupa mine si iti fac semn de doua ori cu semnalizare dreapta sa intri pe strada din spate ca e parcare gratis!
Evident ca asta am facut si la destinatie i-am multumit. Mi-a spus ca locuia in Viena din 1979 cand fugise din Romania.
Tot in Viena, la un mini market, nu intelegea casiera, o babuta, ce spun in engleza. Si ii spun sotiei:
– Bai, ghinion, cei mai in varsta nu stiu decat pocita asta de germana!
La care babuta:
– Germana, si ceva romana, ca barbatul meu e roman!
Doamne ajuta si tie, tanti!
In Maroc, in fata la moschee, nu stiam cum sa ajung la intrare si nu voiam sa pierd timp ca riscam sa pierdem vasul de croaziera, si cum bodoganeam asa, un arabete in camesoaie d-aia de a lor vine si imi spune:
– Haideti cu mine, va duc eu!
Eu perplex. El razand:
– Am invatat la constructii, la Bucuresti!
Sanatate maxima omule, sa iti dea Allah ce e mai bun!
Si cate si mai cate d-astea…
Suntem peste tot, iar unde nu suntem, sunt cei care, la un moment dat, au ramas cu ceva legati de tara asta!
Apropo de faza cu femeile, dar altfel, intr-un team building la munte, unul din colegi a pus ochii pe o asiatica, venita cu un grup mic in acelasi hotel. Poveste lunga, s-au cunoscut, s-au….placut si hai sa ….dispar din camera ca era de treaba. Am disparut si am revenit pe la 3 dimineata fara sa anunt. Asta era aproximativ baut, cu ceva sticle pa langa el. Zic na, de fericire.
-Ce facusi Dorele, rezolvasi problema?
Dar el:
-Ce problema sa rezolv fratie, ca o avea mai mare ca mine!
Deh, se mai intampla si astea. Bai, si cand te gandesti ca o sarutase de mama focului si ca ala/aia purta doar chestii mulate….aia e, patasti!
Comentariu beton!30
Roma, 2006, turiști, eu și soțul la o terasă, beam o cafea. La un moment dat au apărut doi tipi cu viori, vorbind în italiană, au început să cânte niște canțonete italiene și se plimbau pe la mese pentru bani. Când au ajuns la noi, soțul le zice:
– Hai, dă-i viteză de-aici!
– Să trăiți, șefu! a răspuns discret și au plecat.
Da, suntem peste tot, câteodată din păcate.
Comentariu beton!15
În Thailanda o plajă retrasă, vin 2 cupluri, se pun pe o pătură și încep să joace cărți, să asculte manele la radio și să spargă semințe. 😐
Comentariu beton!14
Acu’ ce nu înțeleg eu din poveste, tipa era mulatră de rasă sau de minoritate, că asta e important!
New York, intr-o parcare, un coleg la volan, ii taie fata unuia. Ala ii spune prin geamul de la portiera amabil si surazator cu o expresie prietenoasa pe fata „te bag in pi#da ma-tii de prost” la care colegul ii da replica „da a ma-tii ce-are, sifilis ?” S-a terminat ziua cu mai multe beri 🙂
Comentariu beton!36
Am mai multe, dar doar din Europa. Aprilie 1991, Paris, mă izbește cineva pe stradă de să mă pună jos. Îi „răspund” cu ceva gânduri bune pentru neamurile de mult duse. Primesc prompt răspunsul: Vorbește frumos, că-ți dau una de te înșir pe asfalt!
Primul cincinal al acestui secol, fabrică de electrocasnice în țara în care s-a calificat naționala de fotbal, întâlnire cu directorul. Tot grupul (numai femei) în extaz în fața lui, comentând diverse, nu tocmai ortodoxe. „Mulțumesc, doamnelor, dar sunt însurat. Și am făcut facultatea la Cluj.”
În același an, Hamburg, o pizzerie unde ospătarul vorbea siciliană cu patroana și germană cu clienții. La a treia comandă pe care o încurcă ne apucăm să comentăm. „Voi de unde sunteți, fetelor? Că eu stau în Titan.” A fost ultima dată când am comentat altfel decât în gând.
Comentariu beton!14
Eram cu soția in Italia, zona Pisa, așteptam autobuzul spre zona de plaja când un tip ne salută in română, am răspuns politicos intrebându-ne de unde ne știe. La 5 minute distanță primesc si mesaj pe mess: „Eu eram, ne cunoaștem de pe net, am mai discutat una-alta despre marketing”
Luxembourg aeroport, control de securitate, sună alarma când trec. La dreapta, ok și o doamnă îmi face un body-check care a părut mai mult a masaj erotic! Râdeau colegii mei de pe margine în hohote! La final zice ok, dau să plec și îmi spune suav ”Eu îs din Vaslui!”
Comentariu beton!15
In 2007, fiica mea cea mare era într-o delegație de mai multe luni la Paris, pentru nu știu ce chestii avea de făcut multinaționala ei acolo. Hai, mă, tată, măcar două zile să vezi și tu Parisul. Am luat bilet și două zile am vizitat cât am putut din Paris. La catedrala aia, Sacre Coeur, langa portița turnantă, un bătrân cu o pălărie pusă lângă el bâiguia ceva gen : donnez, mademoiselle, un euro, pour la Sainte Vierge… Tipa din fața noastră nu i-a dat aternție și atunci a ieșit gitanul din el: dă, fă, un ban, băga-mi-aș… Tot român era considerat și ăla, de francezi, nu?
Comentariu beton!12
Anno Domini 2057. Eram într-o excursie pe Luna. Începuse de ceva timp Elon Musk sa organizeze sejururi prin împrejurimile astrale. Dau o gramada de bani, ajung pe Luna. Eu îmbrăcat în costum de scafandru spațial, la plimbare printre craterele lunare. După un colt de stâncă selenară mă întâlnesc cu doi extratereștri pământeni. El cu pălărie cu boruri late și mustață stufoasă, ea cu fuste crețe și înflorate: Auzi manca-ti-as racheta ta, nu dai și tu un bitcoin, că am rămas în pană de motorina la merțan si îmi moare puradelul de foame în craterul din spate! Sărăciile astea nici benzinărie n-au.
Suntem peste tot…:)
Comentariu beton!28
Cred ca mai mari sanse ai sa te intalnesti pe acolo cu Johannis, ca doar el isi va permite o astfel de excursie!
In 2009 am locuit câteva luni in Stenungsund, Suedia. Un orășel la 50 km de Göteborg. Se îmbolnăvește un copil, ne-am dus cu el la Urgențe. Medicul pediatru a zis ca nu vorbește engleză. Alte limbi nu știți? Ne întreabă el… Soțul meu zice: Italiană? Nu… Și românește, zice al meu soț, dezamagit și deja ne gândeam cum vom comunica cu doctorul… La care doctorul, cu un accent moldovenesc: Sunteți români? Eu am rămas mască. Nu înțelegeam cum un tip dintr-un orășel din Suedia, vorbește românește. Ca nu arăta a român. 😂 Era din Egipt și făcuse facultatea la Iași. A fost așa ciudat sa aud vorbind cu accent moldovenesc, un arab. 😂
Comentariu beton!28
O baba sfatoasa de la tara nimereste in compartimentul de tren singura cu un negru. Dupa cateva priviri lungi il intreaba: ,,dar tu de unde esti?” ,,Din Africa!” Dupa inca vreo cateva minute ,,dar de unde din Africa?” ,,Din Burundi!” Mai trec cateva minute si baba intreaba: ,,dar de unde din Burundi?” ,,Din Bujumbura”. ,,Dar al cui esti dumneata de acolo?” ,,Sunt fiul lui Rukundo
Ninziza Tuyizere”. ,,Pe asta nu-l cunosc!”
Noua ni s-a intamplat prin ’84 cand se calatorea putin din Rmomania afara sa ne intalnim cu o familie de romani cunoscuti in salile de la Prado, si ce bucurie a fost pe noi. Dar deh, asta nu e chiar asa hazliu. Suparator a fost cand, cam imediat dupa 89, pe scarile bisericii San Giovanni in Laterano s-a intamplat sa vina o cersetoare mai bruneta la noi si cand sotul meu a intebat-o pe romneste de unde este a fugit spășita.
Acum romani sunt peste tot, cred ca si in jungla amazoniana…
Aaa, am uitat, cel mai interesant a fost cand in 2001 in prima mea mare calatorie long distance la Cairns in Australia, moarta de frica in superavionul cu etaj al British Airways, decolat de pe Heathrow, vine un steward tinerel si frumusel, englezoi curat, si ne intreaba in limba noastra stramosească ”si unde mergeti in Australia”? Mi-a mai trecut din frica de zburat peste trei continente si datorită lui și acelor sticlute cu vin si bauturi care se dadeau pe vremuri in avion, servite in cantitate indestulătoare de romansul nostru 🙂
Budapesta…cu familia la o intrare de biserica/moschee nu mai conteaza…cica trebuia sa decartam o gramada… in mijlocul dezbaterii dintre noi daca se merita, cu argumente tembele de ce sa platim sa vedem sfinti nepotriviti conform religiei noastre, fata de la casa ne zice in cel mai dulce stil ardelenesc: ” Intrati cu totii (2 adulti si un copil) pe bani de bilete de copii…”
Am mai multe povesti. Prin anii 2000 eram in Finlanda, la Helsinki si undeva intr-o piateta canta cineva la vioara si la un moment dat a inceput si cu versuri: „Ah, frumoasa mea ce buna esti ce te-as tufe” asa….cumva pe melodie.
Alta intamplare…tot anii 2000 pe o plaja in Sardinia, un vanzator ambulant de culoare opreste langa noi si incepe sa isi laude marfa. Noi comentam in romaneste si asta zice: „romani?”. Spunem ca da si continua in engleza, „but I speak Romanian, I know how to greet in Romanian.” Tell us, zic eu. „”Pwla mea” zice el extrem de mandru si de ingenuu!.
Iacata ca am tinut minte.
Pe un vas de croaziera, prin 2010, ospatar roman cu care ne imprietenisem oarecum, ma intreaba ce vreau desert. „Nimic”, spun eu. Cand il vad ca vine cu o farfurie imensa cu
clos deaspura. Imi pune ceremonios farfuria in fata si apoi ia closul. Era o farfurie goala pe care scrisese cu glazura „NIMIC” si un smiley face. Ce drag mi-a fost de el!
Comentariu beton!18
In liftul din clădirea in care locuiesc, in Abu Dhabi. Eram intr-o seara cu fi-mea, nervoasa tare, nu mai stiu cine ma supărase. Intru in lift, boscorodesc ceva si aud din spatele meu: “ cine v-o supărat, doamna”? Am ris, am stat putin de vorba si asta a fost.🙂
În Paros, în 2019, am intrat într-un magazin de bijuterii cu chestii turcoaz, niște frumuseți. Sub masa centrală era o pisică, și-i zic iubitului, destul de tare, el știind că mă feream de spart bani pe argint și pe turcoaze și eu observând câteva zile că sunt puțini români prin zonă:
– Hai să smotocim dă pussy la grecu ăsta.
Intrăm.
„Grecu” întreabă vesel:
– De unde sunteți? În română.
Eu, panicată:
– From biucarest, Rumainia.
El era din Iași, a râs și mi-a făcut o reducere de 30% la ce am luat, că mi-a fost rușine să ies fără să cumpăr cercei.
Comentariu beton!13
Io nu știu de ce se miră unii când, statistic, sunt vreo 5-6 milioane de români plecați de pe plaiurile mioritice+turiști.
😀 Am plecat în vizita la niște neamuri mai îndepărtate în tara vecina- Ungaria
și din unu-n alta,am rămas 6 luni sa lucrez la o croitorie.
Se știa ca-s româncă, va imaginați cum m-au ,,dragalit” doamnele pe limba lor.
Am tăcut și am zâmbit pana în ultima zi,când mi-am luat la revedere în ungurește.La care patronul îmi răspunde în cea mai dulce limba românească,,fire-ai a discului ca repede ai mai învățat limba.
Ba nu fratica ,eu te cunosc,ai locuit pe același etaj cu mătușa mea,da io ungurește știu de când m-o făcut măta mea. 😀
Comentariu beton!11
intr-un post de politie din Germania, un oras relativ mic Kehl. poveste lunga cum am ajuns acolo, o neintelegere cu o vecina rasista :)) dar totusi cand m-au intrebat daca vreau sa imi aduca un politist ce stie romana am ramas surprins el nu doar ca stia romana, era roman din Tecuci 😀
Anul 2006, restaurant în New York, „mica Italie”, pe terasă a apărut un menestrel. Când a aflat că sunt român m–a întrebat dacă vreau să îmi cante o manea pt că „să îți trăiască frumoasa de lângă tine și poate-ti e dor de casă”. Frumoasa de lângă mine era tot româncă, venise să mă viziteze, dar celălalt cuplu de la masă era american și ei l-au încurajat să cânte. Soția din cuplu era profesoară de violoncel la conservator. I-am spus să cânte ceva lăutăresc. A cântat chiar bine și a făcut bani și de la ceilalți de pe terasă.
98, Vancouver, mai exact in Port Moody. Eu cu Dani, faceam delivery la un italian care facea bruschetti. Bune, cele mai bune din lume. De aia lumea comanda cantitati mari, daca aveau ceva party, musai mancau bruschetti si beau grappa. Ii stiam pe toti romanii locali fiindca deh, ori prin delivery ori de la biserica, unde toata lumea se aduna de sarbatori.
Ajungem pe Gore St. la reperul dat si ne uitam in jur, era gol acolo ca intr-un stomac de somalez. Vedem un acoperis ceva mai sus de strada, gasim o alee, facem dreapta pe contrasens si ajungem in fata unei case.
Ne dam jos din masina, batem la usa, deschide usa o pisi asiatica, mai mult spre coreeanca, ceva de genul, o pisi mishto de tot, trasaturi foarte armonioase, curbe gen Ferrari, plm, aveai ce vedea la ea. Asa sa va ganditi, era culmea geneticii asiatice, piele alba, par negru, miniona, delicata, fardata usor de tot, zambetul ala specific cu toti dintii si alura aia diafana… of, amintiri.
Inclina capul surazand, noi ne prindem ca aia no hablo inglese si aratam spre masina ca am venit cu comanda.
Vine fata cu noi catre masina, aleea a fost destul de lunga si eu cu Dani am schimbat cateva cuvinte in engleza gen „oau, ba ce buna e asta!” .
Ajungem la masina, gagica se uita in spate unde erau cosuletele cu bruschetti si sticlele de vin si se intoarce catre casa urland: NELULE, HAI CA AU VENIT CU MANCAREA!
Comentariu beton!17
io am multe:
1) martie, pe plaja pustie din Eze-Coasta de Azur, io cu fetele la un picnic ad-hoc cu branzici si o sticla de vinisor, bine imbracate, ca degeaba era soare, ca frigutul si vantutul erau prezente. Doar noi pe plaja. Vedem un tip care coboara pe plaja, se uita la noi si incepe sa se plimbe pe malul marii. Se tot plimba, se tot uita la noi. In final, isi ia inima in dinti si se apropie, isi cere scuze, ne-a auzit vorbind romaneste si era doritor de conversatie. Era roman, ospatar la un hotel de lux in Eze. L-am poftit la un vin, am povestit vreo 2 ore
2) Vigo di Fassa- un satuc mic in Dolomiti, unde am stat in vacanta de schi. Schiorii pe partie, io bananaiam prin sat. Mi s-a facut foame, era ora pranzului, am intrat in prima carciuma care mi s-a aratat. Scan certificat covid, „buna ziua, doamna B”. Cuplu de romani, ea ospatarita, el bucatar, luasera localul in chirie, era business-ul lor. Traiau acolo de cativa ani, cu copiii la scoala, cu tot. L-a chemat din bucatarie si pe barbata-su si am stat de povesti vreo 3 ore. Cica in toata Valea Fassa sunt cam 3-4000 romani. Ah, si personalul de la hotel era format din romance (cameriste, ospatarite)
3) pe strazile din Locorotondo, mic orasel diin zona Puglia-Italia. Iesisem cumva din zona de magazine, eram inca in zona pietonala si ne zgaiam pe la cladiri. La un moment dat, pe strada pustie, de dupa un colt, apare un acordeonist mai tuciuriu, ne vede si incepe sa cante „Unde e TArgovistea?”. Si azi ma intreb de unde a stiut ca suntem romance (eram destul de departe, nu ne auzise vorbind) si, mai ales ca amica mea e din Targoviste:)
4) benzinarie in Canazei – mic oras in Italia, in Dolomiti. Aud la un moment dat toate injuraturile pamantului: „hai in p..mea, misca-te, ce drecu stai atat?!”, „hai, coae, in gatu’ ma-tii”,etc. Benzinarul (cel care ajuta la alimentare) era roman si ii usuia pe toti care alimentau, sa se miste mai repede:)
5) Marzamemi-mic sat in Sicilia. Ne asezam sa mancam la o terasa, vine ospatarul, ne ia comanda, ne aduce bauturile si mancarea. Jumate din grupul nostru erau loviti de o enteroviroza. La masa s-a discutat doar despre de cate ori a borat ala, de cate ori s-a kkt alalalt, ce nespalat pare si ce blugi soiosi are ospatarul, ce terasa de kkt cu preturi mari si mancare proasta. La final, vine ospatarul si intreaba, in cel mai dulce grai romanesc: „Pot sa debarasez?”
6) Madrid – bananaiam pe strazi si cautam un loc unde sa mancam. Zona cu restaurante multe. Noi voiam sa mancam traditional, copiii voiau burgeri/paste. Ne coim vreo 15 minute ce restaurant sa alegem, pana la urma mergem pe optiunea copiilor. Intram, ne asezam la masa, cerem meniurile in engleza, incepem sa vorbim. Ospatarul (care era, de fapt, si patronul) incepe si vorbeste romaneste. Roman din Tulcea, stabilit de muti ani in Spania, carciuma era business-ul lui. Ne-a dat deserturi si bautura din partea casei
7) Dachau – orasel mic in Germania, ne-am dus sa vizitam lagarul. Oprim sa mancam la un KFC, langa gara. Tot personalul de acolo era roman: vanzatorii, personalul din bucatarie, personalul de curatenie
Chiar ca suntem peste tot!:)
Hai, domle, atat de mult se pricepe la femei incat a confundat o tiganca cu o mulatra orijinala? Saracul…
Mulatra învățase românește. Nu ai inteles nimic!
Am așa de multe, și nu știu de unde să încep..
Probleme și cu neuronul din dotare, care pe zi ce trece este mai putoros.
Dat cu sapa prin lume (mai puțin Ro) de prin ’86.
Marinar (nave și platforme de foraj maritim) pentru curioși.
– în ’91: New Orleans. Stricat ceva echipament. Venit unul de pe la ei să repare.
La un moment dat scap una cu bag pwla, și el spune: și eu, ca tare proaste sunt!
– în ’87: Weipa/Australia. Plecat la shopping (localitate mică spre minusculă. Tipa de la casa, vorbea cu alta clienta în Română.
– prin ’94: vacanta prin Bavaria. În trecere spre Elveția, pe Alpenstrasse oprim să umplem mațele.
Tot așa, adică o localitate mică. Ne servește o doamnă pe la +60, și când ne aude în ce limbă vorbim, strigă tare: Georgeee! hai repede pe terasă, avem 3 Români aici.
Afacere de familie, ei și fata lor.
Ce a urmat a fost epic: nu vroiau de fel să ne încaseze.
Dar, nu m-am lăsat: am plătit berea.
Nu mai stiu câte au fost, dar hidratau un sat din Somalia.
Intrat pe la 17-18, plecat pe la 23, somn la copil!
Consumat multă bere draft….
Noroc că soția are permis, și cazarea era la 10 min.
– în ’93: Santos/Brazilia: venit pe vapor un inspector Lloyd’s. Ceva probleme cu marfa.
Deranj mare, inspecții, dat cu subsemnatul, etc.
După câteva ore, când îmi cere carnetul de marinar și pașaportul (să finalizeze actele), zâmbește și întreabă „ce nu spui ca esti Român”?
Mai am, dar trebuie să dau cu search.
Sunt doar la prima cafea 😭.
Am întâlnit mulți, prin locuri în care nu ma așteptam.
La Paris, in cartierul La Defense. Am ajuns seara tarziu, imediat ce s-au deschis granitele dupa pandemie. Toate buticurile erau inchise, terasele se pregateau sa inchida si ele. Nimeni nu mai lua comenzi. Nici apa pentru in camera nu aveam de unde sa cumparam. Am zarit o masa libera la o terasa, dar ne-au refuzat, spunand ca vor inchide in curand. Ne-am retras mahniti, bodoganind in limba romana. Dintr-o data, cineva ne-a strigat sa revenim, ca mai pot lua cateva comenzi pentru niste ramani infometati. La terasa lucrau romani si moldoveni, care si-au facut mila de noi. Ne-au dat si apa pentru in camera din partea casei.
Tot pe acolo, acum multă vreme.
Puradelul era în gimnaziu, acum la +30 și astept nepoti.
Pfff, ce rablă sunt!
Apropo de nepoti. Fiica-mea a decretat fără drept la replică: Și 10 copii să am, nu vezi nici unul să îl pui tu pe biclă.
Am încercat sa-i arat că îl pot pune și intr-un carucior (ferit de ploaie + vânt), fără succes.
Masina in parcare, neclintită cât am stat.
Mă rog, o mai vizitau fetele să pună ce cumpărau 😭.
Luat trenul spre Disney Land.
Eu, soția și odorul din dotare.
Tren relativ gol, urcăm și luăm cate un loc.
În secunda 2, o doamnă care ne aude conversația în limba dacilor liberi, face o grimasă de spuneai că picase o atomică pe tren.
Imediat pune ambele mâini pe poșetă, apoi demarează ca un monopost de F1 spre alt vagon…
A fost intr-un mare fel.
Clar avea experiente nu tocmai plăcute!
Nu vreți să fi fost în locul nostru.
Sunt și avantaje: stai mai relaxat la noi, în transportul public 🤣
A început să miște neuronul după o palincă!
Ajuta la recovery.
– Vienna prin 2005. Dau vreo 10 metrii cu spatele să parchez la Zoo Schonbrunn.
Apare instant nepotul lui Hitler, cu haine de milițian pe el.
Începe un discurs în limba germană, eu pe engleză „sunt turist și nu cunosc lb. germană.
El, nimic! Nu se oprește după ce i-am oferit 2 variante: ne porcaim în engleză, sau învață el Românește.
Între timp, apare un domn, care a fost martor la manevra mea (pe la 70-73 de primăveri).
Nu stiu ce i-a spus organului, dar a plecat repede.
Apoi, a venit la noi, si-a cerut scuze în numele milițianului.
Își cauta mai greu cuvintele.
Era plecat de mic din Ro.
Locuia în apropiere, și în plimbarea zilnică vedea des „acțiuni” de tipul celor de mai sus, numai împotriva turiștilor fără numere de AU…
– Norwich/Scoția, la vreo 100 km de uscat (pe mare).
Eu, la scârbici, pe mare (vreo 180 echioaj, și doar eu Român).
Bun așa, am tot nimerit fără alți daci liberi.
Și, să vă spun sincer: Mi-a fost cel mai bine.
Am lucrat chiar și cu +20 naționalități la bord, dar dacă sunt 2 Romani este game over 🤣!
Revenim acum: schimbul de echipaj se face numai cu elicopterul.
Multe zboruri zilnic ( se lucrează 2 sau maxim 3 săptămâni, plus echipe service care stau între 1 zi și maxim 2 săptămâni).
Intr-o zi, apar 2 fete noi în echipa de catering.
Ele făceau curat prin biroul meu și eu vorbeam pe voice/Whapp cu un prieten.
Tocmai ce-i spuneam ca am 2 bunăciuni noi, pe catering.
Una, lasă mopul si-mi spune: fă o lwbă, că prietenul meu a venit azi cu mine, și este șeful tău 🤣.
A început să miște neuronul după o palincă!
Ajuta la recovery.
– Vienna prin 2005. Dau vreo 10 metrii cu spatele să parchez la Zoo Schonbrunn.
Apare instant nepotul lui Hitler, cu haine de milițian pe el.
Începe un discurs în limba germană, eu pe engleză: sunt turist și nu cunosc lb. germană.
El, nimic! Nu se oprește după ce i-am oferit 2 variante: ne porcăim în engleză, sau învață el Românește.
Între timp, apare un domn, care a fost martor la manevra mea „ilegală” (pe la 70-73 de primăveri).
Nu știu ce i-a spus organului, dar a plecat repede.
Apoi, a venit la noi, si-a cerut scuze în numele lui.
Își cauta mai greu cuvintele.
Era plecat de mic din Ro.
Locuia în apropiere, și în plimbarea zilnică vedea des „acțiuni” de tipul celor de mai sus, numai împotriva turiștilor fără numere de AU…
– Norwich/Scoția, la vreo 100 km de uscat (pe mare).
Eu, la scârbici, pe mare (peste 180 echipaj, și doar eu Român).
Bun așa, am tot nimerit fără alți daci liberi.
Și, să vă spun sincer: Mi-a fost cel mai bine.
Am lucrat chiar și cu +20 naționalități la bord, dar dacă sunt 2 Romani este game over 🤣!
Revenim acum: schimbul de echipaj se face numai cu elicopterul.
Multe zboruri zilnic ( se lucrează 2 sau maxim 3 săptămâni, plus echipe service care stau între 1 zi și maxim 2 săptămâni).
Intr-o zi, apar 2 fete noi în echipa de catering.
Ele făceau curat prin biroul meu și eu vorbeam pe voice/Whapp cu un prieten.
Tocmai ce-i spuneam ca am 2 bunăciuni noi, pe catering.
Una, lasă mopul si-mi spune: fă o lwbă, că prietenul meu a venit azi cu mine, și este șeful tău 🤣.
Literatură curată! Dar bună! De umor nici nu mai vorbim. Tot bun!
Acu vre-o 13-14 ani cu familia (sotia si 2 juniori) la Paris sa ne „dam” vre-o 3 zile in Disney si vre-o 3 zile sa vedem cate ceva prin Paris. Mezinul familiei, cam la 4-5 anisori la vremea aia. De la aeroport la aparthotelul pe langa Disney ne-am bagat in RER. La un moment dat urca un june cu o statie portbila de amplificare la purtator si incepe sa cante „Ioane Ioane” de la Mirabela vestire. Asculta praslea cu atentie pret de cateva minute, apoi o trage pe maica’sa de maneca si ii sopteste: -Mami, eu cred ca stiu franceza!!! 😀
0
Aveam 21 de ani, studentă în Franța, într-o dimineață am dus hainele jos la spălătoria căminului. Unde, coincidență, se afla un băiat mulatru. Vorbim ce vorbim și mă întreabă de unde sunt, când i-am răspuns îmi spune „trebuia să-mi spui că vorbești română”. M-am prăpădit de râs!
0
În New-York, cu un fost coleg de facultate și soția lui, la o cafea, pe terasă.
Vorbim de câte una, alta, cum ne-am descurcat… cănd din spate auzim „Bună ziua, ce facultate ați terminat”?
Ne uităm.
Doi NEGRI, cu zâmbete cât casa, și râzând de mirarea noastră… negri, în New-York, vorbind ROMÂNEȘTE.
Vorbind cu ei ca să descâlcim misterul, am aflat că amândoi terminaseră Facultatea de construcții în București.
Și uite așa.
In 2005 in LA la mecanic, o domnita mulatra intreaba cu un accent moldovenesc cand vine mecanicul, tatal african si mama romanca. In 2007 in Vegas astepta la receptie Domnul Hrusca. In 2021 in Monaco, 2 restaurante unul langa altul cu proprietari si ospatari romani. In 2002 in drum spre Antartica, Ghita muncea pe un vas de expeditie. In Indonezia ghidul stia cuvinte in romana ca a muncit la organizarea unui spectacol pentru ambasada lor in Romania.