Mi-a venit ideea citind comentariile de la articolul de vineri.
Pentru mine „Friends”, „Seinfeld”, „Two and a Half Men” (doar partea în care joacă Charlie Sheen) și „The Big Bang Theory” sunt cele mai bune seriale de comedie ever.
Toate cele patru sunt exact pe genul meu de umor, așa că mă pot uita la ele la nesfârșit și, cel mai important, mă pot face să râd tot la nesfârșit.
De altfel, pe „Friends” și pe „Seinfeld” le revăd cam o dată la doi ani. Nu știu cum naiba, dar de fiecare dată redescopăr chestii pe care nu le văzusem până atunci și care mă fac să râd cu lacrimi. De fiecare fucking dată când le revăd se întâmplă asta.
Dar să trecem peste ce-mi place mie, că nu e obligatoriu să ne placă tuturor aceleași lucruri și să râdem la același gen de umor.
Există oameni cărora nu le plac „Seinfeld” sau „Friends”, în schimb au altele pe care ar putea să le vadă la nesfârșit. Poate „M*A*S*H”, poate „How I Met Your Mother”, poate „The Office”, poate „Familia Bundy”, poate altele care nu-mi vin mie în minte acum.
Știți ce le leagă pe toate serialele astea de comedie? Nu știți? Vă spun eu ce le leagă: dacă se făceau azi n-ar fi avut nicio șansă! Nicio șansă, niciunul dintre ele.
Iar dacă printr-un miracol vreunul ar fi intrat în producție exact în forma în care îl știm, ar fi fost desființat de generația woke. Ar fi luat foc internetul de la protestele fulgișorilor de nea ultragiați, care se simt jigniți și dacă bate vântul mai tare afară. Se oprea producția în secunda doi.
Uite, vă dau cel mai la îndemână exemplu, pentru că tocmai m-am apucat să-l revăd: personajele din „Friends”. Dacă se făcea serialul în zilele noastre, niciunul dintre personaje n-ar fi fost așa cum au fost ele gândite de producători. O să le iau pe rând ca să înțelegeți exact de ce:
Chandler Bing. Personajul Chandler pur și simplu n-ar fi existat deloc, ar fi fost doar cinci prieteni, nu șase. N-ar fi avut nimeni curajul să creeze un personaj care face mișto de orice, care râde de toți și toate, începând cu părinții lui. Adică de taică-su care e gay și de maică-sa care e curvă se culcă cu mulți bărbați. Zero șanse.
Monica Geller. O fostă grasă care slăbește pentru că nu simțea că trupul ei este un templu pe care trebuie să-l iubească necondiționat așa cum e? Și toate miștourile din serial pe subiectul ăsta? Doamne apără și păzește! Lua foc internetul, la propriu. O demolau în primul rând pe Courteney Cox, pe motiv c-a acceptat să joace un rol care discriminează „persoanele cu comportament alimentar dezechilibrat cauzat de tulburări emoționale”. Zero șanse.
Rachel Green. Hai să fim serioși, câte șanse să aibă clișeul cu blonda sexy și mai puțin inteligentă? Vedeți? Până și mie mi-e teamă să scriu „proastă”. Cum să existe un personaj femeie care își găsește job-uri (și le păstrează) datorită modului în care arată? Cancel culture direct!
Joey Tribbiani. Alt clișeu, cel al bărbatului modest intelectual care reușește în viață doar pentru că arată bine. Deși prostăvan, face sex cu o grămadă de femei, majoritatea mult mai inteligente decât el. Ceea ce reflectă, șoc și groază, cât de superficiale sunt femeile. Zero șanse.
Ross Geller și Phoebe Buffay sunt cele mai cuminți personaje din punct de vedere al political correctness-ului, dar și astea au din când în când derapaje mari. Ross e dezamăgit că prima lui soție s-a dovedit a fi lesbiană, nu acceptă când fiu-său vrea ca jucărie o păpușă fetiță, e gelos în toate relațiile șamd. Pe scurt, un individ imatur care transmite nesiguranță și incertitudine. Zero șanse.
Phoebe are și ea destule bube, de exemplu relațiile cu bărbații, pe care le duce în paralel, ceea ce este incompatibil cu noțiunea de femeie independentă, asumată și, mai ales, puternică. Zero șanse.
Iar dacă personajele aveau zero șanse să arate așa cum le știm cu toții, motivele principale pentru care scenariul ar fi fost refuzat de televiziuni și platformele de streaming sunt astea: cei șase prieteni sunt albi caucazieni și niciunul nu e gay. Sau dacă nu gay, măcar un trangender, un ceva acolo. Deci zero șanse.
Lăsând „Friends” la o parte, toate serialele de comedie pomenite mai sus ar fi fost respinse sau cancelate fix din acest motiv: oamenii sunt din ce în ce mai proști. Oamenii sunt atât de proști încât nu pot înțelege că o glumă rămâne o glumă chiar dacă e despre gay, religie, negri, asiatici, grași, slabi, sex și alte subiecte pe care se mai ofensează proștii.
Mă refer aici la întreaga planetă, la omenire în general, să știți. Numărul de proști crește constant, iar prostia se știe că este incompatibilă cu umorul. E imposibil să le explici proștilor că umorul este doar umor și că ai dreptul să faci glume pe orice subiect atâta vreme cât ele sunt doar glume.
Dacă nu mă credeți pe mine, poate-l credeți pe Ricky Gervais când spune: „smart people aren’t offended by jokes”. Vedeți cât de corect politic a formulat-o și el? Ar fi putut să zică „only stupid people are offended by jokes”, dar a dat-o invers.
O să închei tot cu un citat din Gervais, citatul meu preferat:
„Please stop saying „You can’t joke about anything anymore”. You can. You can joke about whatever the fuck you like. And some people won’t like it and they will tell you they don’t like it. And then it’s up to you whether you give a fuck or not. And so on. It’s a good system.”
Apropo, aveți pe Netflix două numere de stand-up ale lui Gervais, vi le recomand cu căldură, sunt fabuloase. Fragmentul video de mai jos, absolut genial, este fix din unul dntre ele.
Gata, închei, dar nu înainte de a vă mai spune asta: sunt absolut convins că în viitorul destul de apropiat niciunul dintre serialele mai sus menționate nu va mai fi disponibil pe vreo platformă de streaming. Pun pariu pe orice.
Doamne, dacă era să scriu eu articolul, așa l-aș fi scris! Rezonez în totalitate cu tot ce ai scris, iubesc cele patru seriale, le văd și eu periodic! De asemenea, sunt îngrozit de cum se duce lumea în cap cu politicaly correctness cu tot!
Comentariu beton!103
Te pun pe fb ca mi ai tastat gsndurile. O sa ti zic cat hate o sa mi iau :)))
Comentariu beton!21
M*A*S*H, pe primul loc în topul meu. Pentru celelalte nu am o diferențiere.
Sunt de acord cu tine că nu ar putea fi făcute acum.
P. S. Îmi place și Two and half men de după Charlie Sheen, chiar de nu la fel de mult.
Comentariu beton!44
P.P.S. Pe lista mea mai intră și The third rock from the sun.
Comentariu beton!54
Exact!MASH,alături de cele enumerate…și Two and the…,cu și făra Ch.Sheen!
Subscriu! M*A*S*H e la favoriți și la mine. Plus „Yes Ministre” și „Yes, Prime Ministre”… Oldies but goldies! 😎😎😎.
Și mai sunt și altele… Și tot „incorecte politic”…
Și da! Sustin și lista lui Mihai! 😎
MASH a fost epic. Si Married with Children. The Big Bang Theory e beton, am terminat si Young Sheldon (destul de curajos pentru generatia asta de snowflakes). Mai pune in lista 3rd Rock from the Sun, Hot in Cleveland, The Golden Girls, Mike and Molly (asta-l vad acum). Majoritatea facute o idee mai in trecut, ca acum nu ar trece de episodul pilot
Incercam să văd MASH 4077 politically INcorrect.
Păi așa a vrut să fie creat, o atitudine de frondă, de insubordonare, de critică la adresa războiului. Un Sven Hassel style, pe modern.
Comentariu beton!33
Seinfeld si Friends cred ca mai treceau de filtrul generatiilor pretentioase. Familia Bundy si Doi barbati juma’ cu Charlie, nicio sansa. Din fericire, ca tot sunt de moda veche, am vreo 3 hdd-uri mobile pe care am Bundy, Mash, Friends nu (nu l-am apreciat in mod deosebit) si alte filme care-mi sunt dragi. Nu depind, in cazul lor, de platformele de streaming.
Comentariu beton!21
„Lăsând „Friends” la o parte, toate serialele de comedie pomenite mai sus ar fi fost respinse sau cancelate fix din acest motiv: oamenii sunt din ce în ce mai proști.”
Felicitări pentru cât de clar și răspicat ai sintetizat. Prostia nu mai este un fenomen marginal, a devenit normă.
Comentariu beton!37
Exact așa!
Dacă atunci când mă luau bătrânii cu „pe vremea mea” mă apucau toții dracii, ei, acum pot spune și eu, cu mâna pe inimă, împăcat, că „pe vrenea mea” a fost extrem de mult mai fain decât simulacru’ ăsta de azi, o vomă perpetuă, un „shaming & cancel culture” continuu.
Comentariu beton!56
@JT și eu ma surprind făcând astfel de comparații cu „vremea mea” și sunt perfect de acord cu tine!
mdaaa, aș fi fost poate de acord cu tine, da’ io mai am încă speranță în omenire; am văzut Old Dads cu Bill Burr, pe neflix, în week-end; nice! o scaldă puțin la final (ideea e că trebuie să nu fii așa abraziv, să-ți ții părerile anti-woke pentru tine);
oricum, cîtă vreme există Gervais, Carr…
hai să dau și eu una de la Jimmy: „toată lumea vorbește de Holocaust, de miile de vieți pierdute la Auscwitz, da’ nimeni nu zice nimic de miile de țigani omorîți acolo… știți de de? pentru că nu se vorbește și despre lucrurile bune…!?”
Comentariu beton!38
Am văzut și eu Old Dads. M-a scârbit finalul ăla. Fără el ar fi fost unul dintre cele mai bune filme.
Deci să caut un hard disk pe care să încapă serialele menționate plus M.A.S.H.
Pentru că și eu sunt convins că vor fi eliminate fără regrete de pe platformele de streaming😡
Da, da! Exact asta am și făcut… Le-am și refăcut când mi-a mai căzut cate un HDD din asta de „backup” 😎
Sigur, așteptăm cu nerăbdare serialul „Povestea familiei Lasconi”, povestea unei blonde cu frică de Dumnezeu în slujba poporului.
Comentariu beton!46
Am râs cu sunet. :))))))))))))))))
Povestea unei persoane cu parul blond si ten afroamerican ar fi mai bine
@Alex Manoiu: musai persoana-n cauză să fie trans-heterosexuală. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Familia Bundy deja nu mai e.
Sincer, ma gândeam să mi le descarc pe toate să le am pe vecie, în cazul în care le vor scoate vreodată. Sunt ceva seriale ce îmi place să le revăd. Astea din articol, The Affair, fetele Gilmore. Și sunt convinsă că azi nu s-ar fi filmat
Nu îmi place încotro ne îndreptăm, e trist. Zilele trecute eram pe stradă cu o prietenă și discutam despre gay. Ei, în secunda în care am scos cuvântul gay pe gură, s-a întors un pletos înspre mine și uitat urât. Ce să și fac, să îi dau 2 peste ochi și să îi zic să bea o bere, poate îi mai trec fumurile? M-a amuzat reacția lui.
Comentariu beton!15
Am toate cele 13 sezoane. Descărcate acum o lună când a fost marele anunț cu închiderea sitului File…mist ;). Nu am văzut decât 5 min din pilot dar le am puse deoparte 😉
Dacă sunt eu bine informat și dacă nu m-a lăsat memoria la vârsta asta, MWC este pe Hulu. Desigur, asta mai pune ceva mici probleme tehnice, dar este. În plus avem „site-urile” acelea 🙂
E pe hulu, da. Dar nu îl avem în țară. Sigur merge cu ceva VPN, dar sincer, nu mi-am bătut capul să văd cum aș putea face un workaround.
Așa este. După cum nici Pulp Fiction sau Usual Suspects n-ar fi avut nicio șansă.
Un film unde cuvântul “nigger” zboară măcar o dată la 2 propoziții?
Un film în care unui tip cu o infirmitate i se spune “cripple”?
Ferească Zamolxis 🙄
Comentariu beton!30
A, da, corect. La fime nici nu m-am mai gândit, că sunt prea multe care n-ar fi avut nicio șansă.
Blazzing Saddles would like a word 🙂
Ricky Gervais rulz! 🙂
Am impresia ca în stand-up se face mai multă politică decât în politică.
Într-un sens bun.
Așa vi se pare și vouă?
Comentariu beton!28
Băi că bine zici!
Ne ducem pe p’la. Prea mulți „treziți” din ăștia care se iau mult prea în serios.
Soțul meu e optimist din fire și vede partea bună a omenirii. Deabia aștept să vină momentul în care să-i arunc un „ȚI-AM ZIS IO”!
Comentariu beton!14
Dacă-l scriam eu și nu se potrivea atât de bine cu ce-mi place mie! Și, da, ai mare dreptate. Nu mai poți, în general, să faci o glumă mai nu știu cum, pentru că se ofensează unii (proștii) , de-ți vine să…
Serialele astea le-aș vedea în buclă și nu m-aș sătura! Iar pe Ricky îl ador, face un umor de mare clasă!
Într-adevăr dacă ar fi vrut să facă azi serialele astea , n-ar fi avut nicio șansă. A luat-o lumea razna rău de tot cu toate politicile astea.
Mulțumesc pentru articolul ăsta!
Comentariu beton!12
Da, M.A.S.H. a fost super. Nu vad ce e gresit la el.
Un exemplu ca un srrial de comedie nu il prea mai vezi pe nicaieri e Little Britain cu Matt Lucas en David Williams. Pe YouTube cele mai scene „porcoase” sunt demult scoase. E vorba de glume despre holebi, despre grasi, angajati care nu fac nimic si se poarta urat cu clientii si multe alte subiecte. In orice caz acum cred ca s-ar intenta un proces impotriva lor pentru calomnie. Si sincer unele glume erau chiar bune. Pentru mine unele erau cam prea, prea, duse la extrema, dar cred ca una peste alta au atins atunci un public destul de larg in Anglia si in vestul Europei cu el.
Comentariu beton!14
Într-o lume incorectă, toți promovează corectitudinea. Și nu pentru a se corecta lumea, ci pentru a își impune propria corectitudine. De asta planeta e bipolară.
Fără Friends, viața e pustiu! Dacă nu îți place niciunul din cele 4 seriale, neuronii tai nu procesează umorul, biologic vorbind.
Comentariu beton!30
Eu, eu, eu ! Nu-mi place niciunul din cele patru seriale. În general serialele cu „laugh track” îmi displac. Dacă tai hăhăiala forțată care-ți indică cam când ar trebui să râzi, rămâi surprins ce puțin rămâne.
În schimb „House MD ”, de exemplu, fără a se vrea comedie, are un umor superb, și nu hăhăie nimeni ca să-l marcheze.
Comentariu beton!31
Mi-a placut Seinfeld dar nu l-as mai revedea nici cu citatie de la anaf. TBBT cred mi s-a potrivit cel mai mult iar Friends e insuportabil ca si coriandru. Cred ca latura feminina a lui Vasilescu l-a luat ostatic, l-a bagat intr-un tunel hamas cu peretii tapetati cu pantofi de dama si el tot incearca sa ne faca cu ochiul disperat.
Nu stiu ce sa zic mane, eu nu intru acolo. De ce te-ai jucat cu focul?
Aveti idee daca exista pe vreo platforma de streaming The Office, varianta cu Ricky Gervais? Pe Netflix, HBO, Disney nu exista
E pe Prime, tocmai am verificat.
Ce tare, am ce face după ce termin Friends.
Thx! 🙂
M*A*S*H*. E „Friends” al meu. Îl revăd cam o dată pe an si rad cu aceeași pofta cu care râdeam prima data.
Fix ieri am dat peste Radu Paraschivescu si m-a uns pe suflet ce zicea aici:
https://www.facebook.com/vlad.neagu.radescu/videos/312258315001395
Comentariu beton!16
„News Radio” – foarte bun
De acord, chiar ma gândeam la asta zilele trecute. Am revăzut Friends de curând, dar de când a murit Perry am vrut sa vad ce reacție am la el. A fost puțin greu la început, recunosc, dar tot ma pot uita cu aceeași plăcere.
Eu revăd la 2 ani Seinfeld și Friends. Bundy, MASH, Big Bang, Two and a half men, sunt și ele pe lista. The Office nu am văzut, nu ma pot pronunța.
As vrea sa spun doar o chestie cu care nu sunt de acord: Rachel nu e proasta. A fost răsfățată la începutul serialului, dar nu fizicul i-a adus cariera în moda, ci pasiunea pentru ea. Se pricepea atat de bine la asta încât si-a construit o cariera în domeniu. Poate puțin superficiala, dar nu proasta. Adică nu asa am perceput-o eu. În rest, un personaj care a evoluat din toate punctele de vedere.
Comentariu beton!16
As vrea sa vad Married With Children difuzat in ziua de azi. Doamne ce s-ar mai tavali pe jos toate grasele. Gluma preferata din serial: o doamna suparata de glumele lui Al ii tipa: „cum îndrăznești sa imi spui asta in fata?” – „ti-as spune-o pe la spate, dar n-am decat juma de rezervor la masina”
Comentariu beton!54
Nu cred că vor fi scoase, pentru nu au ce pune în loc.
Mă rog, peste 100 de ani nu putem sa discutăm de vreme ce nici noi n-o să mai fim.
Dar e adevărat că azi nu s-ar mai putea produce.
„peste 100 de ani nu putem sa discutăm de vreme ce nici noi n-o să mai fim”
Hai să nu vorbim în numele tuturor, măi dragă…
Comentariu beton!34
peredhil,
desigur, cer scuze.
🙂 m-am spart pe mine de râs 🙂
Salutare, Topul serialelor mele de comedie ar fi: 1. M*A*S*H* , 2. Seinfeld, 3. ALF, restul sunt maculatura si kitch…
Problema nu e doar cu serialele de comedie. Ca să nu scriu un articol în comentarii, dau doar un exemplu fantasy: Am avut „Lord of the Rings”, o capodoperă ce pare că n-a îmbătrânit o zi. Păi se poate ca toți elfii să fie albi și pletoși? Se poate ca femeile puternice și independente să demonstreze ce sunt în mod subtil și nu ostentativ? Se poate să facă lumea glume pe seama staturii lui Gimli? Se poate să… ?Nu se poate, ar fi ridicol. Și avem „Rings of Power”, care nu se ridică pe nicăieri la nivelul filmelor lui Jackson și se șterge la fund cu sursele lui Tolkien. Dar e divers și incluziv.
Comentariu beton!19
Topul meu arată aşa (ordinea e aleatorie): Friends, The Big Bang Theory, Two and a half men, Familia Bundy, M.A.S.H., The Nanny. În toate serialele astea (în afară de Raj din TBBT), toţi sunt albi şi straight. Îţi dai seama ce circ ar fi fost dacă se filmau acum?
Comentariu beton!17
Dadada, păi eu ce zic? NICIO șansă!
Am vazut acum vreun an un serial SF pe Netflix. Scenariul in sine ok. Problema scenariului e ca din vreo 5 cupluri, numai 1 era alcatuit din femeie, barbat si copil. Eu sustin si am prieteni din miscarea LBGTQ+, dar sincer populatia pamantului se inmulteste totusi dintr-un barbat si o femeie. Oamenii straight sunt in continuare majoritari. Si totusi, doar vrand sa se arate ca LGBTQ sunt acceptati se pune accentul atat de mult pe ei, incat ii neglijeaza pe ceilalti. Asta e greseala pe care toti o fac si pentru celelalte grupuri care odata erau discriminate.
Putina moderatie ar schimba multte in sicietatea de azi.
Comentariu beton!19
M-a uns pe suflet articolul ăsta.
Netflix UK a scos Fawlty Towers din grilă din aceleaşi motive de political correctness.
Oameni nebuni…
Mă sperie prăpastia dintre noi și generațiile snow flakes și mă felicit că mi-am crescut copiii cu umor, spirit critic și autocritic, partea proastă este că unii sunt atât de analfabeți funcțional încât nu înțeleg când le vorbești altfel decât pre limba lor. Voi vă dați seama că nici Caragiale nu mai este digerat, acum m-am gândit la asta. Încă mai există pe Comedy Central seriale mișto, mai avem salvate filme vechi așa că măcar o vreme ne putem refugia în normalitate măcar în spațiul nostru privat.
Comentariu beton!15
Ca tot pomeneai de „Joey Tribbiani”, Matt LeBlanc a avut acelasi tip de rol si in Familia Bundy.
Am mai spus-o pe aici, Friends-ul nu m-a prins in ciuda unor episoade misto rau de tot. Dar Familia Bundy, Seinfeld, desenele originale (anii 40-50-60) cu Tom si Jerry, Rick & Morty (asta e mai nou), sunt bagate la arhivare pe HDD-urile eterne, langa Dosarele X, Millennium, primele 6 sezoane din American Horror Story, A serbian film, Metalocalypse si Beavis & Butthead.
Fix la Gervais m-am gândit înainte să ajung la pasajul în care este menționat. Și anume la asta: Ricky Gervais – SuperNature – Minorities #SuperNature https://www.youtube.com/watch?v=Iy0msVKJrj0
Aideplm ce mă oftic c-am uitat de asta. DADADA, fix cu fragmentul ăsta trebuia să închei articolul. Fuck, ce mă oftic c-am uitat.
La vremea lui mi a mai plăcut ALF, iar mai recent Modern family. Bineînțeles că cele 4 sunt top…citeam undeva despre semnificația sarcinilor/copiilor din friends… au vrut sa arate ca e ok și sa fii mama surogat, și sarcina în afara căsătoriei, și adopție. Fiecare eroina a avut câte o poveste deosebită când a fost vorba de copii
Cine a auzit în creier vocea lui Ricky Gervais în timp ce citea citatele alea, mâna sus ✋
Eu mă gândesc cum dracu a ajuns lumea în halul ăsta că doar noi am crescut/educat generațiile astea politically correct, cum?! Mbine, nici toți din generațiile mai vechi nu digeră umorul dar totuși.
De prea mult bine. Și când lumea se prostește de prea mult bine și începe să-și găsească soluții la care nu are încă probleme, ghici ce urmează.
Comentariu beton!12
Dacă mă uit puțin in jur tind sa cred că totuși nu au fost educati cum trebuie 🤷🏻♀️ ci ca iau totul ca find cuvenit și se simt neindreptatiti și „când bate vantul” cum scrie Mihai. Pai dacă iau diploma de participare la grădiniță desi nu au făcut nimic deosebit, ce sa te aștepti in campul muncii?
Seinfeld si MASH erau preferatatele mele desi nu reuseam sa vad prea mult din motive „tehnice” (eram singura adolescenta care vroiam sa le vadă, si dăi discutii in familie) . Pai sa incerce acum careva episodul cu „soup nazi” sa vezi ce repede se infierbanta fulgisorii.
Nu zică ca sunt aceeași de mai sus, dar din aceeași generatie de snăufleicşi tot vad de câteva săptămâni infierbantati antisemiti. Mulți. Intervievati pe strada sau care se da de gol singuri pe social media, si care nu fac glum(iț)e ci se bucură de moartea miilor de civili israelieni si ne spun ca ei au „sarbatorit invazia”. Păi cine ce să mai ințeleaga?
PS: Ricky e fenomenal, ce le face pe la Oscaruri de deja de Oscar in sine
2 and a half men e preferatul meu, poate si pt. că mă recunosc intr.unul dintre personaje ! Restul din cele enumerate m.au „prins” mai mult sau mai puțin ! TopGear/GrandTour e un alt gen de emisiune cu umor f. bun(englezesc) care îmi place !
Alan? 😂😉
M.A.S.H. este cel mai bun dupa mine. Apoi Seinfeld, Friends si South Park (la asta am renuntat sa ma uit pentru ca sunt sute de episoade). Las Fierbinti al nostru il asimilez cu Married with Children.
Totusi eu mai am sperante ca ne vom smulge din mocirla asta curenta (sau cretinismul ideologic cum zicea Radu Paraschivescu). De exemplu, South Park inca exista desi recunosc ca nu am vazut din episoadele curente asa ca nu stiu cum au evoluat. La Londra, pe West End, inca se joaca cu sala plina musical-ul Book of Mormon scris prin 2011 de cei care au facut si South Park. L-am vazut si este superb. Ironie, sarcasm si replici spumoase. Am inteles ca vor sa faca si film dupa Book of Mormon. Mai sunt sclipiri, cam putine, dar totusi 😀.
Am văzut anul ăsta Friends pentru prima oară complet, cap-coadă. Am regretat toți anii în care nu am știut de el.
Dar mă bucur că am făcut-o, totuși, că, pe lângă buna dispoziție pe care mi-a adus-o, am înțeles și despre ce e vorba în articolul tău.
Și e exact așa cum ai scris: prea puțini din generațiile mai tinere ar mai reuși să râdă la glumele din Friends.
Am început și Seinfeld. Nu m-a prins. Dar îți mulțumesc pentru restul sugestiilor. Chiar caut în perioada asta alte surse de amuzament. 😁
Citesc de mult timp pe aici, dar articolul asta m-a facut „sa imi iau inima in dinti” si sa comentez pentru prima oara.
M.A.S.H., „Familia Bundy”, „Two and a Half Man” sunt si preferatele mele.
La acestea as mai adauga un serial pe care vad ca nu l-a mentionat nimeni, dar care clar nu s-ar mai putea face acum: „Printul din Bel Air” cu Will Smith, pe care l-am revazut anul trecut.
Negrii rasisti? Glume non stop cu grasi? Tipe frumoase si proaste? (si negre pe deasupra!)
Stereotipuri etnice ? (italieni mafioti, negrii hoti) Hell no!
Revazand serialul, sincer sa fiu, l-am apreciat mai mult decat atunci cand l-am vazut prima data prin anii 1990 la Tele 7 ABC (da, stiu, sunt un dinozaur). Tocmai prin prisma faptului ca se facea un umor care astazi e aproape imposibil de facut in filme, din motive de „woke”.
P.S. M.A.S.H. e apreciat si de minoritatile sexuale si etnice, sa ne amntim de personajul Klinger, de faptul ca sunt episoade in care se ia la mishto rasismul etc. Dar totul era facut cu mult bun gust, nu era nimic fortat sau extrem.
P.S. 2 Personajul Klinger trebuia initial sa apara doar intr-un singur episod, dar reactia pozitiva a telespectatorilor, i-a facut pe scenaristi sa il includa in distributie pana la finalul filmului.
Pe atunci oamenii erau mult mai inteligenti decat azi, am impresia.
Comentariu beton!19
bai, mai aveti multe plangeri de genu asta? „generatiile snowflake”. Apai, avand in vedere ca va plangeti ca „nu se mai fac seriale”
in principiu da, serialele alea nu se mai pot face acum. Dar, si unele dintre ele, la timpul lor, au fost cu probleme
MASH – a fost super woke la timpu lui. Probabil daca exista internet atunci ai fi vazut cum ca nu e normal sa arati la televizor homosexuali sau negri cu drepturi.
Married with children a fost invers. Asta a aparut intr-o perioada in care serialele de comedie erau chiar „woke” cu glume light, personaje pozitive, si umor de situatie. Si a venit familia Bundy cu glume idioate, cu personaje mai putin pozitive si facut misto de oameni.
Sa nu uitam atunci Simpsons care au deranjat o gramada de oameni. Sau South Park si clasicul Beavis and Butthead. Toate astea au deranjat populatia. Ca erau cah
In perioada aia apareau filme de gen ca deh…inca nu se punea problema ca oamenii diferiti de majoritatea sa aiba si drepturi. Ca atare era normal sa nu ne brehane pl despre ei.
Si normal ca ne plac. Ca venim din zona aia a umorului. Au fost facute pentru noi.
*eu nu inteleg how i met your mother. Mi se pare atat de subtire incat devine penibil. Iar 2 and a half men e aproape ok. Nu imi place cand un personaj e caricaturizat si are numa L. „never go full retard”, din cand in cand personajele tre sa aiba si W.
Bine. Astea noi, insa, au luat-o razna mult. TtG (time to gay) devine aproape 0. In curand o sa inceapa filmele direct in sex homosexual 🙂
Dar. Intre timp filme „ne PC” exista in continuare. F for family. The boys nu e chiar cel mai cu capu acasa. Ai cacalau maria ta de standup unde PCul e luat si calcat pe cap.
Da, normal că ai, poți să găsești pe internet ce vrei tu. Ideea e că eu mă refer la mainstream, nu la „dacă vreau găsesc pe net și porno cu pitici negri ghei”. Înțelegi diferența?
pai, F is for family a fost pe netflix. Nu se este mai mainstream de atat. Si a avut tot ce trebuie. Bill Burr e mare jmecher
young sheldon a avut TtG inexistent. Nici nu prea are negri.
problema mea e alta. Toate serialele noi au 8 episoade dupa care…mai vedem la anu daca continuam.
MASH e de departe serialul meu preferat. Și mă gândesc cu ce ar ofensa ofensabilii. Poate fiindcă un om care se travestește in femeie o face pentru a fi declarat nebun, nu fiindcă simte undeva deep inside că este femeie?
Dar revenind în patrie, era un serial vechi după „Toate panzele sus”. Se reia pe TVR acum. Mai pe economie, cu efecte speciale de carton, dar Jean Constantin face un rol minunat ca turcul bucătar Ismail și este ținta farselor și a mistocarelilor. Evil evil evil.
Dacă la noi s-ar uni curentul woke cu ideile dacopatilor, nu cred că ar mai fi vreun film romanesc difuzat.
Si eu citesc pe aici de o vreme dar acum imi iau inima in dinti sa comentez.
Sunt de acord cu premisa articolului ca asemenea seriale probabil nu s-ar mai putea face, dar nu sunt de acord neaparat cu motivatia. In ziua de azi problema este puterea publicului asupra a ceea ce se difuzeaza, putere data de social media si internet in general.
La vremea lor, mare parte din serialele mentionate au fost scandaloase in oarecare masura. M*A*S*H* filmul a fost interzis in cinematografele din bazele militare americane pentru lipsa de respect fata de armata. A fost primul film cred in care s-a zis cuvantul „fuck”. Serialul a fost primul show televizat care a continut sintagma „son of a bitch” si alte chestii care au agitat spiritele la vremea respectiva. A avut si vreo 2 episoade care au fost cenzurate si nu s-au mai difuzat.
Familia Bundy a fost foarte controversat de la lansare, s-a incercat si un boicot in urma unuia dintre episoade. Actrica care o juca pe Marcy a aparut in public si a zis ca este lesbiana in timp ce se difuza serialul si a starnit alte controverse.
Seinfeld a fost si la vremea lui criticat pentru subiectele sensibile abordate, si pentru prostiile pe care le-au mai facut actorii in viata personala.
Friends a fost foarte provocator la vremea lui din nou. A fost printre primele seriale care a prezentat cupluri LGBTQ, au avut episoade in care discutau pornografie si au atins o gramada de alte subiecte sensibile.
Singura diferenta este ca atunci miscarile de protest nu au putut aduna atat de multa tractiune ca in zilele noastre.
Bineinteles ca si subiectele pentru care au fost controversate sunt diferite de subiectele pentru care sunt acum controversate, dar eu zic ca daca vocile critice de atunci puteau aduna atat de multa influenta ca acum, probabil soarta serialelor ar fi fost pecetluita de atunci.
Ca norocul, ca pe atunci nu toti oamenii ofensati de cate o gluma mai deocheata puteau sa isi exprime public furia. Acum problema e ca orice serial nou trebuie sa treaca prin „tribunalul poporului”, iar dupa cum ne-a invatat istoria, sa lasi o masa de oameni sa decida nu prea e niciodata o idee buna, pentru ca intotdeauna cineva va fi deranjat de ceva.
A se vedea situatia actuala, daca nu e diversitate in film/serial, e problema, daca e diversitate iarasi e problema pentru altii, daca se fac glume deocheata e misogin, daca se fac doar glume nevinovate nu se uita nimeni. Si atunci totul a devenit foarte diluat.
Comentariu beton!11
Este perfect adevarat. Obsesia de a fi corect politic reuseste sa transforme un film ,comedie ,orice intr-o lista unde sunt bifate cerintele. Nu mai conteaza nimic altceva( vezi Call me Kat).
Si mie mi se pare ca partea a doua din Two and a Half Men e nu doar incredibil de slaba, dar de-a dreptul insuportabila. Nici nu se compara cu cea in care joaca Charlie Sheen
Fix în perioada asta mă uit la The Big Bang Theory. Îmi place de mor! Râd ca tâmpita de una singură, e demențial. Înainte am văzut Young Sheldon, cu dr. Cooper în copilărie. Iar acum, văzându-l pe Coop în Big Bang realizez cu adevărat cât de tare e copilul din Young Sheldon. Dacă nu l-ai văzut, recomand.
În rest, ai dreptate. Și serialele despre care ai scris sunt cu adevărat demențiale
In afara de cele mentionate eu as adauga si „Totul despre sex”, chiar daca nu e comedie. E un serial pe care il revad si descopar mereu altceva interesant.
Simtul umorului este o calitate pe care nu o are toata lumea. O lume in care nu ai voie sa faci glume, din motive care de care mai ciudate, este o lume trista.
Iar Gervais, in cele doua numere de stand-up mentionate de tine, dezvolta in mod inteligent subiectul asta. Din pacate, se pare ca involuam, nu evoluam. Trist, din punctul meu de vedere.
De menționat, cu siguranță, “Cheers”, difuzat timp de câțva ani concomitent cu “Seinfeld”. Este întrecut doar de acesta în clasamentul “TV Insider – 50 greatest tv shows of all time” (https://www.tvinsider.com/list/50-greatest-shows-of-all-time/#show42).
Picanterie ( apropo de ce fel de echipă au format actorii):
Jay Leno invită după episodul final tot castingul în emisiunea lui, “Tonight Show”, locația fiind un bar adevărat, alegerea fiind probabil datorată faptului că acțiunea întregului serial se desfășoară de-a lungul sutelor de episoade într-o unică locație, un bar. Problema este că protagoniștii au venit acolo cu câteva ore înaintea difuzării live a emisiunii și, fiind într-un bar, oamenii au intrat pe nesimțite în atmosfera cu care erau obișnuiți la filmări, cu această mică și unică deosebire că, de această dată, băuturile erau reale! Ce a urmat a fost memorabil, cel puțin pt. că, pe măsură ce paharele consumate se adunau, discuțiile au devenit uneori scandalos de sincere, detalii aici :
https://www.reddit.com/r/television/comments/9wcwjx/drunk_cheers_cast_in_boston_bar_in_1993_after/
MV:”sunt absolut convins că în viitorul destul de apropiat niciunul dintre serialele mai sus menționate nu va mai fi disponibil pe vreo platformă de streaming” din pacate pentru umorul sănătos.
M.A.S.H. ,Familia Bundy, Seinfeld le-am revăzut cu drag. Si desenele animate vechi la care pot râde cu lacrimi oricând.
Sex and the city a avut soarta asta, continuarea serialului numit And just like that este imbibat de cultura woke, cultura ce ordona uciderea lui Mr Big (figurat dar si la propriu pentru ca Chris Noth este acuzat de hartuire sexuala si are interzis in lumea filmului) si iti arata un spectacol traznit la care te uiti ca curca-n lemne ca nu (te) mai recunosti (in) nimic din ce se zice si face! Serialul nu se mai adreseaza publicului larg doar unui anume tip de public! Unde mai pui ca au SJP a eliminat-o la propriu pe fabuloasa Samantha, (Kim Katrall), din film. Daca personajul Carrie imi place oarecum, omul SJP ma dezgusta. Am vazut-o intr-un interviu cu colegele si numai ea vorbeste!
Îl iubesc pe Gervais și fac parte din oamenii care sunt pentru libertate de exprimare (aproape) absolută. Hitch (Charles Hitchens) a avut în urma cu ceva ani, in Canada, in care se legiferau chestii, (nu e subiect nou) un discurs magistral pentru libertatea de exprimare. (Poate fi găsit pe YouTube căutând Hitchens about free speech).
Tocmai de asta nu sunt 100% de acord cu tine:
„Generația woke” are într-adevăr extremiștii ei. Și ca și extremiștii de extremă dreapta, sunt mai vocali și vizibili in spațiul public ajungând chiar, idem cu extremiștii de dreapta, să influențeze percepții și politici publice sau private. (Vezi pe dreapta curentul antiavort). Dar extremistii sunt totuși minoritari. E vorba doar de vechile conflicte între generații și nu mă îndoiesc că lucrurile se vor decanta și așeza la un moment dat. Într-o nouă paradigmă poate diferită de cea cu care generația noastră era obișnuită.
De exemplu: glumele de autobaza pe subiecte sensibile, își aveau locul lor…acolo în „autobaza”. In cercul potrivit. In birt, pe șantier, in grupuri sau petreceri private. Nimeni nu făcea glume (deochiate sau sensibile rasial, etnic etc) in orice context public. Erau și sunt un mod de relationare și coeziune socială. Odată cu apariția internetului, spațiul cândva privat, a devenit public. Iar unii au confundat spațiul public cu birtul „personal”. A apărut astfel și curentul antagonic woke, care, într-adevăr, în extremă duce la imbecilități. Dar pentru zona moderată woke ceea ce se numește cancel culture e pur și simplu vechiul oprobiu public. Care se manifesta dintotdeauna atunci când cineva depășea grosier granițele private și o lua prin bălării in spațiul public încălcând normele sociale ale momentului. Cartile, serialele, filmele erau tolerate pentru că, dacă erau bine făcute, forțau și ridiculizau aceste norme fara sa o facă la modul grosier. Atâta timp cât există oameni ca Gervais și uite ca tine Mihai, se vor așeza și echilibra lucrurile. Iar extremele curentelor woke vor ajunge in nișa lor ca toate extremele. Dar va trebui sa ne adaptam că nu orice poate fi spus în spațiul public. Cuvinte care dor, care marginalizează, care atacă categorii sociale. Unele mai vechi, altele mai noi. (trans). Pentru că de la gluma la acțiune nu e o distanta atât de lungă pe cât pare. Glumele cu evrei de exemplu sunt o oglindă a unui antisemitism latent și perpetuate fara frana socială doar întăresc acel sentiment, sper că e conștientă toată lumea. Samd. In concluzia mea, dracul nu e atât de negru, iar atâta timp cât avem libertate de exprimare ne putem opune curentelor extreme și ridiculiza curentele extreme. Iar lucrurile se vor (re)așeza. Poate nu așa cum am dori unii dintre noi (cu autobaza revărsată in spațiul public) dar asta e. Smiorc.
Iar multe din filmele și serialele prezentului doar se aliniază unui stupid conformism in care se doresc sa nu supere/ofenseze pe nimeni, sa fie tot incluzive etc. Ajungând sa fie o zeamă călduță fara sare și piper, fara gust. Dar o sa vedeți că lumea se va satura și vor apărea și chestii „revoluționare”, „șocante”, „provocatoare” (ghilimelele pentru că fiecare generație a avut la rândul ei astfel de „revelații”). 🙂 Vor apărea (sper) și oameni talentați care sa le îmbrace artistic încât să atingă unde doare la modul transparent subtil al serialelor amintite. 🙂
Vad in comentarii regrete și smiorcăieli că nu mai poți face o gluma cum se făceau/ puteai sa o faci candva…
Am atins subiectul dar mă simt nevoit să nuanțez mai apăsat.
Unde făceai glumele alea nenicule, domnița? In cercul de prieteni? La o petrecere unde toată lumea era pe jumate afumata? In atelier/secție/birou unde știai pe toată lumea și unde va mistocareati reciproc? Sexual, pe etnii, regiuni, (olteni vs moldoveni etc)? Etc. Da? Nu cred că le făceai la radio/televizor sau la ceva cu mult public/audienta!
Îți era frica sa fii cancelat? :p
Erau și atunci indivizi care făceau glume „proaste” in gura mare pe oriunde apucau dar erau văzuți că excentrici și/sau grobieni și tratați că atare. Atunci de ce ar fi diferit acum? Nu e.
Nu (mai)poți face glume sensibile? Breaking news! Le faci in public cu o potențială audienta de milioane. In cercul tau de prieteni nu te canceleaza nimeni. (Doar dacă nu ai ales prieteni falși.) Alții poate da. Deal with it. Smiorc. 🙂
Ai dreptate! Caporalul Klinger din M A S H ar fi sau nu acceptat? 🙂
nu. pentru ca existenta lui Klinger este transfoba. El se imbraca in femeie ca sa demonstreze ca e nebun, nu pentru ca asta ii face lui placere.
La un moment vine o doctorita daneza si ii spune ca il poate ajuta. Si el bucuros „sa ma declari nebun sa plec?” si ea „nu nu, sa te operam sa fii femeie”
Ultimul serial care s-a luat la trânta cu dogmele și ironizează aspru vremurile actuale e Arrested Development. Nu ratează niciun subiect, nicio latura a lumii in care toată lumea se pune la adăpost de orice posibilă interpretare. Satira e la foc automat, iți trebuie multe cunoștințe și sa fii bine ancorat in realitate ca sa prinzi toate glumele și aluziile. De exemplu, Portia de Rossi (da, nevasta lu’ DeGeneres) are rol de femeie fatala hetero.
O, da!!!! La mine Friends (il am si salvat), MASH (salvat) si Seriile Saved by the bell!! (le aveam pe undeva parca salvate, nu mai stiu unde) dar acum ca ai deschis discutia, ma pun si rascolesc toata casa pana le gasesc.
Unde mai vedeti voi „FRIENDS”? ca nu mai e pe NETFLIX….
HBO Max
Unii (nu dau nume, că se ascund sub pseudonim) au pariat ca urmează pe Pro Arena.
Faine ganduri, interesante randuri:) Noi, cei nascuti inainte anii ’80 (sau pe acolo), avem drept repere culturale/cinematografice toate serialele mentionate in articol, si alte cateva…Oare generatiile care vin in urma noastra ce filme vor avea in memorie peste 20-30 de ani?
E reconfortant sa citesc textul asta, era un subiect de discutie pe care intentionam sa il abordez la cafea dar imi era lene sa il ordonez. Multumesc.
As adauga in lista “Little Britain”, serial scapat inexplicabil la difuzare pe HBO in urma cu cativa ani.
Raman optimist in privinta viitorului, cel putin cata vreme apar zilnic producții care respecta scenarii clasice ale cinematografiei de specialitate pe pornhub.com.
Multumesc, ca mi-ai intarit si tu convingerea ca lumea se duce pe ghena.
Nu mai aveam nevoie. Noroc ca nu mai am prea mult.
In ce priveste chestia asta stupida cu corectitudinea politica, il ador pe Gervais. La anul apare un Nerflix Special nou, Armagedon.
Mai e si Bill Burr prin zona si mai e un australian Jim Jefferies. Pe astia trei ii consider capii stand up com si dusmanii woke, feministelor, bigotilor si in general al tuturor cretinilor in viata.
Ai mare dreptate! Și eu mă uit cu plăcere, și râd , la serialele pe care le-ai menționat. O să ajungem , să îmi fie jenă (vorbesc în numele meu), să spun că sunt albă și heterosexuală.
Mereu o sa revad cu placere Two and a Half Men(cat a jucat Charlie) sau Married… with Children.
Chiar vorbeam cu cineva acum cateva zile ca daca ar incerca sa faca in zilele noastre serialul Married… with Children, nu ar trece de episodul pilot, la prima gluma a lui Al cu grase ar fi dat in judecata producatorul. Traim vremuri triste.
Daaa, exact la asta ma gândeam si eu zilele astea când savurăm un episod din “Two and a half…”. Sunt fanul tuturor serialelor vechi enumerate pe aici ( Friends e tot timpul in lista scurta) dar am descoperit abia acum serialul cu Charlie Sheen. După o zi lunga la munca, după ce termin si treaba cu adolescentul si preadolescentul din casa, nu mai pot gândi nimic serios, nu pot citi carti serioase…serialul asta este tot ce trebuie, rad la niste glume vechi, confortabile, ma amuza sa rad la glume cu femei proaste ( cum sunt si eu atât de des), grase ( cum sunt ai eu), blonde ( cum sunt si eu când ma vopsesc si cum ma simt in multe situații), de femei care vânează bărbați bogați ( poate o făceam si eu daca nu bifam toate punctele de mai sus). Si mi-am dat seama ca la toate Producțiile moderne razi pana apare o situație, sau morala de final care te face sa te simți prost ca te-ai amuzat mai devreme, ca ești un necivilizat care se amuza pe seama altora de îți piere tot cheful sa mai deschizi vreun film si cauți o carte de dezvoltare personală de Rușine ca ai ras când ai auzit o gluma buna.
Și eu pot susține pariul tău. Sunt absolut convins că astfel de numere de stand-up n-o să mai auzi decât prin cluburi underground. Și apropo:am găsit o chestie foarte tare exact astăzi, vis-a-vis de porcăria care ne înconjoară: „At least Tarzan will always be white…because Disney doesn’t have the balls to put a black man on screen acting like a monkey „. 🙂
Friends l-am văzut sporadic de-a lungul anilor și în anii recenți l-am văzut cap coadă de vreo 2 ori că soțul e mare fan. Mi-a plăcut per ansamblu, am câteva episoade preferate, dar fiecare personaj luat separat mi-a fost mai mult antipatic decât drag (cred că Phoebe și Ross mi-au fost cei mai antipatici. De Rachel și Joey mi-a plăcut cel mai mult dintre ei).
TBBT îl ador, m-aș uita la el la nesfârșit.
Mi-a mai plăcut mult Rules of Engagement, mai scurtuț, mai puțin popular, dar au avut și acolo destule glume care acum ar fi fost deplasate în contextul ăsta woke.
Și Modern Family mi-a plăcut foarte mult – am râs o grămadă chiar și fără înregistrarea cu râsete (*wink wink*).
Și de câte ori vine vorba, nu pot să nu mă întreb dacă e doar un trend din State care o să pălească în câțiva ani și o să fim ceva de genul „Ții minte când într-o vreme nu puteam să zicem că o grasă e grasă?” sau o să devină „noua normalitate” în întreaga lume și la bătrânețe o să zicem: „Ții minte vremurile când puteam să zicem că o grasă e grasă?” Din ce citesc, acolo fenomenul e mult mai pregnant, sunt multe lucruri evidente pe care nu poți să le menționezi că nu știi de unde sare ofensatul, de făcut mișto nu mai zic, pare că nimeni nu mai știe de glumă și mereu răsare câte-o categorie discriminată.
Pentru că dacă ne gândim istoric și noi trăim acum vremuri care sunt normale pentru noi, dar ar fi fost de neconceput acum… să zicem… 60 sau 80 de ani.
Plus chestia care mă bagă complet în ceață: am uneori de corespondat pe mail cu persoane din SUA care și-au trecut în semnătură pronumele alese (pentru că alea corespunzătoare organelor din chiloți nu sunt întotdeauna reprezentative). Și am o persoană de asta cu„they/them”. Și nu pot să nu mă întreb cu cine vorbesc de fapt, un el sau o ea. Și cum e asta că nu te mai identifici cu niciun gen? Încerc să mă adaptez vremurilor și să nu jignesc pe nimeni, dar mă gândesc și că risc să ajung neadaptată (sau babă învechită).
„Și am o persoană de asta cu„they/them”. Și nu pot să nu mă întreb cu cine vorbesc de fapt, un el sau o ea. Și cum e asta că nu te mai identifici cu niciun gen? Încerc să mă adaptez vremurilor și să nu jignesc pe nimeni, dar mă gândesc și că risc să ajung neadaptată (sau babă învechită).”
Vorbești cu clovni triști. Gusturile pentru persoane de același sex sunt una. 101 genuri și alte chestii asemănătoare sunt cu totul altceva. Ideologia nu bate biologia, nu încă cel puțin, poate la un moment dat oamenii vor fi ființe asexuate create în eprubetă. Nefiind vorbitor nativ de engleză, ai un motiv oricând să le ignori pretențiile și pronumele.
Stii care e faza cu generatiile acestea mai tinere (woke)? Se uita la filme din ipostaza de critic-wanna-be, nu pentru a se bucura, relaxa, amuza, destinde. Se uita ca sa numere cata diversitate e (gay, negrii, asiatici, grasi etc), ca sa gaseasca acele plot holes si sa arunce cu noroi pe internet de cat de prost a fost filmul/serialul. Includ aici si toti criticii sezonului 8 din Game of Thrones 🙂
Mie chiar imi pare rau de oamenii care nu se pot uita pur si simplu la un film si sa se bucure de el asa cum e, ci cauta nod in papura la orice.
Si eu am vazut Friends de cel putin 10 ori si il revad din 2 in 2 ani, iar acum ma uit la fam Bundy pentru a 5a oara probabil 🙂 As mai adauga pe lista best sitcoms ever si Modern Family
„Includ aici si toti criticii sezonului 8 din Game of Thrones”
Ăla a fost o porcărie sinistră (mai puțin o parte a efectelor speciale) , indiferent că te raportezi la sezoanele 1-6 (și chiar 7) sau la cărți (pentru personaje și perspective). Mergea cel mult ca ceva de sine stătător, nu o ciorbă în care doi indivizi cu ifose și ego fără limite fac praf cam tot că s-au plictisit și vor să treacă la următorul proiect, dar nici n-au chef să lase pe alții să continue. A lăsat un gust amar pentru majoritatea fanilor implicați în universul ASOIAF. A, dacă voiai doar ceva cu săbii și dragoni la care să te uiți între două postări pe telefon, fără să te intereseze detalii, da, a fost acceptabil.
„Mie chiar imi pare rau de oamenii care nu se pot uita pur si simplu la un film si sa se bucure de el asa cum e, ci cauta nod in papura la orice.”
Se numește perspectivă critică. Nu e indispensabilă vieții, ba dimpotrivă, dacă poți înghiți cu entuziasm tot ce ți oferă, indiferent de calitate, probabil peisajul e mai roz.
Nu sunt tanar, nu sunt woke, dar si eu sunt de parere ca sezonul 8 din GOT a fost slab, foarte slab. Au vrut sa incheie repede povestea si au insailat la betie un final.
Absolut adevărat. Acum sunt alte generații, au crescut cu alte surse de umor… e oarecum de înțeles. Sunt absolut sigur că nici juniorul meu nu o să aprecieze umorul de tipul ăsta când o să mai crească puțin.
Uite, zilele trecute am găsit următoarele clipuri. Mi se par geniale, nu stiam de ele. Ideea e ca i l-am arătat pe primul colegului meu, al cărui limbă maternă e engleza, deci el ar fi trebuit să facă click instant, dar… nu a mișcat niciun mușchi facial și tot aștepta un sfârșit spectaculos al sketch-ului. El e din „noua” generație, care apreciază mai mult stand-up-ul american „modern” și serialele „noi”, la care eu n-am mai apucat să mă uit…
https://www.youtube.com/watch?v=MkyNaSz-zZA
si al 2lea:
https://www.youtube.com/watch?v=Bdf_XdDwc-o
foarte faine-nici eu nu le stiam.That ’70s Show mi a placut mult!
NU puteam să scriu mai bine… o mică adăugire, dacă mi-e permis. Aș adăuga MASH la minunata ta listă!
În rest, stimă, respect și vizionare plăcută!
Gizăs fucking craist!!! Omul ăsta a lăsat un comentariu doar ca să spună că ar adăuga MASH.
Voi înțelegeți unde s-a ajuns cu analfabetismul funcțional?
Senzatia mea este ca suntem intr-o versiune moderna a romanescului „forme fara fond”. Nu conteaza ce comunica filmul/serialul/cartea, conteaza forma in care sunt puse „ideile”. O creatie mai slaba este mai buna doar pt ca are diversitate (forma) fata de o creatie mai buna dar care nu are forma dorita de populatia woke.
Si daca privim si mai larg suntem in lumea Procustilor moderni: aseaza pe pat si taie tot ce nu e cum doresc ei.
Regula mea e destul de simpla. Nu ma uit la chestii americane (seriale sau filme) facute dupa 2018. Sunt de nedigerat cu corectitudinea lor politica dusa la extrem, transformata in abuz.
De ce nu e și MASH in lista, a?
Nu ai trecut de titlu, asa-i?
Nu e problema cu woke, nicidecum. Nu ar avea succes pt ca generatia noua nu mai gusta glumele noastre asa cu nici noi nu mai radeam la ce ne distra parintii. Umorul nostru cu personaje/situatii specifice: nevasta proasta, curvari, sot idiot, copii prosti, job de cacat, vecini naspa, situatii din restaurant, glume de agatat… nu mai prind la noua generatie. Acum totul e mai in viteza, grotesc, absurd, strambaturi, situatii limita, etc. Cand esti la 40/50 deja nu mai gusti ce gusta 20/30. De ce nu te mai uiti cum se strambau Jerry Lewis sau Jack Lemon(din 60-70 ?) si toti erau pe jos ? Exact.
Mie îmi place” Accourding Jim”. Mi-ar placea sa zic că ma regăsesc in Cheryl, ca o doamna care sunt, dar adevărul este că sunt Jim. Aoleu. 🫢
Cum credeți ca ma simt eu, ca ajungem de unde am plecat, adică sa ne ținem gura despre tot ceea ce e Funny! All The Funny inuendos, te fac sa îți zâmbească interior materia cenusie(dacă o ai).
Eu as mai adauga și Sex and The City, care a fost, stupoare, cenzurat!(episoadele vechi)
E nasol, mai ales dacă ai simtul umorului!
Una peste alta, nu-ti place, nu te uita!
Glumele care nu ofenseaza, macar putin, sunt nesarate;
Am mai incercat seriale noi, in care se vede ca se chinuie sa bage transexuali, homosexuali, lesbiene, cat mai multi negri si asiatici, numai ca sa iasa la numar; si intotdeauna personaj pozitiv.
Go woke, go broke!
Unpopular opinion: Two and a half man a devenit si mai funny dupa ce a plecat Charlie Sheen. I know, it’s veeery unpopular :)))
Sunt parțial de acord cu articolul tău.
În ceea ce privește serialul „Friends”, consider că serialul rămâne actual și a fost destul de progresist pentru vremea lui.
Descrierea pe care ai făcut-o celor șase personaje este validă doar într-o anumită măsură. Serialul a avut muuulte elemente din sfera LGBTQ+ și a explorat subiecte grele pentru vreme aceea (ceea ce ar putea să-l facă „compatibil” cu vremurile de acum): cum ar fi Phoebe devenind mamă surogat pentru fratele ei, căsătoria lui Phoebe cu un bărbat gay, divorțul lui Ross din cauza orientării sexuale a soției sale, Chandler având un tată drag queen, un cuplu infertil și care recurge la adopție, conceptul de polyamory și a relațiilor non-monogame, Phoebe și Ursula fiind rezultatul unui ‘threesome’ sau a unei relații de acest tip, Ross fiind intr-o relație cu o femeie de origine asiatică (July) și o femeie de culoare (remember Charlie?).
Iar pe Rachel nu aș caracteriza-o ca fiind o blondă proastă – (asta s-ar putea să li se potrivească surorilor ei), real ea a evoluat semnificativ pe parcursul sezoanelor, devenind o femeie inteligentă și independentă. Un alt exemplu ar fi Penny din „Big Bang Theory”, care e mult mai recent decât „Friends” și a avut, totuși, un succes remarcabil.
N-am vazut nicio mențiune legată de Community – o altă capodoperă care merita menționată.
Uite un serial misto care a fost stricat in timp ce se filma: Brooklyn 99 (ala cu sectia de politie). Primele serii sunt epice si scrise foarte bine. Cumva, de pe la seria a 4a sau a 5a, concomitent cu explozia asta de content woke, incepe sa se strice. Parca pur si simplu au innebunit scenaristii.
A zis @peredhil mai sus, (nu stiu de ce nu pot da reply acolo sau nu ma pricep :)) ca aveau “laugh track”. Nu, nu aveau. Erau filmate cu live audience, vedeau direct in felul asta “if the joke landed”. Daca nu provocau reactia scontata, scenaristii si cast-ul schimbau gluma pe loc.
@Mona
Pare genial ce spui, dar mi se pare foarte dificil dpdv tehnic
Seinfield e NUMBER ONE
apoi urmeaza celelalte multe multe ca sunt slava domnului
il revad si rad cu lacrimi de fiecare data, daca ma simt obosit sau deprimat seinfield e SALVAREA
Mi-ar mai veni niște titluri în cap: ,,pionierul” Taxi, apoi Step by Step cu un Patrick Duffy foarte potrivit și în rol de comedie sau Full House.
The Office primea cancel din primul sezon, de la episodul despre incluziune :))) (Cred ca si seriale mai recente precum Superstore ar fi fost anulate, daca se prindea cineva ”la timp” in ce directie vor merge).