Norocul meu a fost că orașul era relativ mic și că, probabil, simțul meu de orientare este înnăscut, altfel prima mea zi de școală s-ar fi putut lăsa cu urmări din alea de care îți aduci aminte când te întreabă nepoții: „bunicule, de unde ai semnul ăsta pe frunte?”.
Nu știu dacă mai e cazul să precizez că prima mea zi de școală s-a petrecut pe vremea când în spațiul carpato-danubiano-pontic dacii liberi încă nu erau așa de liberi, nici măcar nu terminaseră tunelul de sub Bucegi.
În schimb, în toată țara se construia de zor socialismul revoluționar. Iar asta, după cum o să vedeți, are legătură cu faptul că ai mei nu s-au gândit niciun moment să vină cu mine la școală în prima zi. Nu că nu și-ar fi dorit, dar n-ar fi avut cum.
Maică-mea era profesoară, deci și pentru ea începea școala în aceeași zi, iar taică-meu era inginer în combinatul chimic din Vâlcea. Or din combinat nu puteai să-ți iei tu liber doar așa pentru că începea fiu-tău școala. După cum ziceam, aveam de construit ditamai socialismul, iar ăla nu se construia cu zile libere și alte rahaturi din astea imperialiste și antirevoluționare.
Așa că soluția de avarie a fost să merg, în prima zi de școală, cu Nicu. Care Nicu stătea la mine pe scară și învăța la aceeași școală, doar că era în clasa a patra. Ceea ce am și executat, a doua zi dimineață am plecat spre școală cu Nicu.
Doar că nimeni nu luase în calcul un amănunt care avea să se dovedească semnificativ: tocmai pentru că Nicu era în clasa a patra, avea ceva mai multă treabă la școală în prima zi.
Noi, ăștia de clasa întâi, am făcut cunoștință între noi, ne-a mai zis învățătoarea câteva cuvinte, după care ne-a dat drumul acasă. Nu același lucru s-a întâmplat și în clasă la Nicu unde, fiind mai mari și cunoscându-se toată lumea cu toată lumea, învățătoarea lor probabil a considerat că trebuie ținuți mai mult.
Prin urmare, jumătate de oră mai târziu, când am ieșit din nou în curtea școlii, m-am pomenit singur-singurel, fără să știu exact cam cât ar trebui să aștept. Am stat ce-am stat, dar dacă am văzut că nu se întâmplă nimic, am luat decizia să plec singur spre casă.
N-are rost să vă explic topografia Vâlcii, dar pot să vă spun că școala nu era nicidecum aproape, chiar și astăzi drumul ăla mi-ar lua cam pe la un sfert de oră spre douăzeci de minute.
Dar, după cum spuneam, am un simț al orientării înnăscut sau ceva. Târâș-grăpiș, scurgându-mă pe lângă ziduri, blocuri și garduri, am luat-o cătinel spre casă. Habar nu am cât a durat toată expediția și cum naiba am reușit, cert este că, până la urmă, m-am văzut triumfător în fața blocului. Noroc cu cheia de la gât, de-am putut să intru și-n casă.
Ar fi trebuit să le vedeți fețele alor mei când m-au întrebat: „cum a fost în prima zi?”, iar eu le-am răspuns pe cel mai natural ton: „a fost bine, m-am întors singur acasă”.
Doar că, după ce le-a trecut uimirea, și-au dat seama de marele avantaj al situației. Dacă m-am descurcat încă din prima zi să ajung singur acasă, înseamnă că nu mai are vreun rost să se chinuie ei să mă ducă. Și nici că s-au mai chinuit. Am plecat și-am venit singur de la școală în toți cei patru ani ai ciclului primar. Bine, mă rog, și în toți care au urmat după, doar că ăia nu mai contau.
Singurele dimineți în care nu mergeam singur erau cele în care Cuțache, câinele blocului, se hotăra să mă însoțească. Vă jur că și-n ziua de azi am flash-uri cu Cuțache dând din coadă pe lângă mine, în timp ce mergeam amândoi spre școală.
Dar de întors tot singur mă întorceam. Nici măcar Cuțache, cât era el de câine, nu avea răbdarea să mă aștepte patru ore în fața școlii. Îl găseam în fața blocului la doișpe jumătatea când ajungeam acasă.
Nu știu, poate că dacă eram singurul copil în situația asta, aș fi suferit. Dacă aș fi văzut în jur că sunt singurul pe care nu-l duce și nu-l ia niciun părinte de la școală, probabil astăzi aș fi mers regulat la un psiholog care să se chinuie să înlăture sechelele traumei.
Dar eram mulți, eram cei mai mulți, îi numărai pe degete pe cei aduși de părinți sau de bunici la școală. Nu știu ce impact a avut treaba asta asupra dezvoltării mele, dar cu siguranță știu că în felul ăsta am învățat, încă din prima zi de școală, una dintre cele mai importante lecții: când nu te ajută nimeni, ajută-te singur!
Acestea fiind zise, să înceapă școala, prieteni.
sursa foto
Pe mine m-a dus mama în prima zi de școală din clasa întâi. După care nu m-a mai dus niciodată. E adevărat însă că stăteam la un bloc distanță de școală! 😀 Probabil că mi-ar fi fost rușine dacă ar fi insistat să mă ducă, atâta vreme cât pe colegii mei nu-i ducea nimeni! 😀
PS Când eram eu în clasa întâi, nu că nu terminaseră dacii liberi tunelele de sub Bucegi, nici măcar nu le începuseră, erau tot cu studiile de fezabilitate! 😀
Comentariu beton!106
La 20 de minute de școală. Seara m-au întrebat : „Te descurci singur de mâine ?”. Și aia a fost.
Comentariu beton!31
@Vic, tocmai au ieșit fetele pe ușă. Singure. Nici n-au vrut să audă de varaianta c-ar merge vreunul dintre adulți cu ele la școala. 😀
@MV normal că n-au vrut să audă de așa grozăvie! Să râdă ceilalți colegi de ele??? 😀
Comentariu beton!26
Care dureaza si azi, ceea ce va dorim si d-voastra!
Studiile de fezabilitate, vream sa zic!
Tre sa mai beau o cafea
Comentariu beton!21
Adica, pe scurt: mars la treaba, gata cu taiatul frunzelor la caini! 🙂
să înceapă! să înceapă, să-i mai înnebunească și pe colegii de clasă! da’ puțin mai încolo, că nu ne ducem să auzim cum fornăie popa și primaru’…
Comentariu beton!22
Păi parcă se stabilise că anul ăsta nu vine niciun politician la deschiderea anului școlar.
vedem la 10,30!?
între timp, am uitat să vă zic ce-am făcut în prima zi de școală: m-am pișat pe mine! că nu știam cum se cere voie la baie; și abia cînd m-a văzut învățătorul cu ochii exoftalmici am mărturisit că aș avea nevoie; doar că, ajuns la toaletă, n-am reușit să desfac în timp util curelușa de piele maro, împrumutată de mama de la vecina de vis-a-vis și înfășurată de 2 ori, că vecina era grasă…🤪🤣
de dus, în prima zi m-a dus mama; adică am traversat împreună, că școala a fost peste stradă; asta pentru vreo săptămînă sau așa ceva; după aceea, pentru că se făcuse o școală nouă în oraș, au luat cîte o clasă din fiecare școală, ca să o populeze; și aveam de mers cam 10-15 minute
Comentariu beton!44
se pare că la noi la țară n-or ajuns știrile; ne-am dus mai tîrziu, da’ tot am prins și sfornăiturile primarului și fonfăielile popii; să mai zic că suntem doar 2 cupluri în toată școala (I-IV) care refuzăm ora de religie pentru progenituri?
Comentariu beton!18
Da, se pare că nicăieri n-a prea ajuns știrea aia…
Și? V-a pus ninja pe lista neagră?
@costică,
Ca să știi ce zice Marele Alb
https://adevarul.ro/stiri-interne/educatie/patriarhul-daniel-este-necesara-reasezarea-2298246.html?fbclid=IwAR0IGo7QP4BN5qblNzkwpdSPtdkCw0Jw98yl89tE5RRbKqrrjHvkqKt_NyU
suntem, suntem, @MV, pe toacă, încă de anul trecut; mai ales după discuția aprinsă cu responsabila (n-au director) școlii, o ferventă creȘtină…
@MoșIoane, țî s-o făcut di niscaiva blesteme?
@costicam, la tine mă gândeam azi când discutăm despre cre(ș)tinii ăștia care pretind că disciplina aia oferă „educație”
Îmi pare rău că treci prin asta,dar văd că ne întoarcem să repetăm vremea Inchiziției
Pe mine m-a dus mama in prima zi, mi-a aratat drumul si atit. Era rusine sa vii cu parintii sau bunicii.
Comentariu beton!21
Am avut doi vecini și prieteni (erau frați) pe care i-a dus bunică-sa la școală până în clasa a opta. Și tot ea îi și aducea acasă.
Sora mea a fost dusă în prima zi de școală de bunica (nu locuia cu noi, era in concediu și făcuse un efort). A doua zi , mama, ce era vânzătoare la un complex comercial de lângă școală, se trezește cu ea la magazin: Mama, toți copiii sunt cu mămicile! Eu ce fac?
Comentariu beton!30
Cat am fost la gradinita bunicul ne trecea strada si calea ferata. Apoi mergeam singuri pana in varf de deal ceva mai mult de juma de km.
In clasa I m-a dus mama la scoala. Apoi ne duceam singuri. De intors ma intorceam impreuna cu invatatoarea noastra si cu inca alti vreo 6-7 copii. Invatatoarea locuia in cartier si ne tinea la scoala vreo 2 ore peste program. Sora-mea si frate-miu ajungeau cu mult inaintea mea acasa.
Imi amintesc ca tata a venit o singura data sa ne ia acasa. Era un viscol napraznic. De altfel nu cred ca l-am mai vazut pe tata vreodata la scoala.
Comentariu beton!25
Sunt o norocoasă, părinții mei mi-au fost învățători și vrând-nevrând mergeam cu ei la școală. În schimb, cea mai mare pedeapsă eu o primeam atunci când ne mai luam cu joaca și uitam să intrăm la ore. Și uitam destul de des.
Un an școlar liniștit, cu copii atenți, curioși și cât se poate de cuminți atât pentru părinți, cât și pentru profesori!
Să nu uităm niciodată că suntem parteneri în educația copiilor!
Comentariu beton!17
Suntem parteneri, dar mai degrabă un fel de asociați care dețin împreună pachetul minoritar. Cu alte cuvinte, contribuim la capitalul social (cheltuieli cu materiale auxiliare, dotare mobilier, activități etc.), participăm la adunările generale (ședințele cu părinții), dar voturile noastre nu contează de fapt la numărătoare, pentru că asociatul care deține pachetul majoritar (statul) adoptă hotărârile (legile educației și legislația aferentă) tot după bunul plac. Nici administratorii (cadrele didactice) nu sunt poziții de invidiat, pentru că trebuie să administreze SRL-uri falimentare, neadaptate la piața pe care activează. Dar lasă că vine ea vremea târgurilor (olimpiadelor) internaționale și rapoartele vor arăta din nou bine.
Comentariu beton!36
Mama mi- a fost învățătoare în clasa întâi. Și am mers cu mama și cu tata în prima zi la școală. Și în fiecare zi până în clasa a 3-a când ne- am mutat la oraș. A urmat autobuzul până în centru unde era școala. Normal că mergeam singură. Nu avea nimeni timp să mă ducă pe mine la școală.
Fără flori? Nici acum nu pot uita educatoarele cărând, cocosate, maldărele de flori care ce ofileau a doua zi. Eu mai aveam și sarcina de a face poze diverșilor nepoți sau plozi proprii in prima zi de școală. Evident, pe lumea asta.
Pe lumeailaltă, adică prima mea zi de școală nu mi-o mai amintesc, dar auzeam soneria școlii din casă, că montase un părinte una de-aia de pompieri. Abia atunci plecam, alergând, spe clasă. Evident că și ai mei erau la muncă, dar cheia nu prea imi aduc aminte dacă se folosea pe vremea aia că nu prea era cazul.
Uite că nu mai țin minte dacă am avut flori sau nu. Tind să cred că am avut.
Pe mine nu m-or dus părinții la școală că era peste drum (în clasa întâi). După ce ne-am mutat în alt cartier (trimestrul 2, clasa întâi) am mers cu tramvaiul la școală. În clasa a doua m-au mutat ai mei la noua școală din cartierul nou în care ne-am mutat. Mergeam 15 minute pe jos până la școală. Singur, c-ai mei n-aveau timp de răsfățat. 🤭
Nici ai mei nu m-au condus la școală, că era vizavi. Cu cheia în gât, din clasa a doua încolo după școală făceam un ocol si îl luam si pe frate-meu de la grădi. Alte vremuri!
Acum după numărul de părinți prezenți la festivități aș zice că în general sunt joburi lejere.
Acum este decretată zi liberă pentru părinți ca să participe la festivitatea de deschidere a anului școlar 😛
Ce bine că începe școala! Este anotimpul recoltei. La început de septembrie se recoltează ce a semănat fiecare. Ai fost gospodar și ai semănat cu generozitate șpagă, ca să îți înscrii copilul la școala/învățătoarea/clasa aia bună? Acum te urci în mașină, alături de alți gospodari ca tine și bați orașul ca să strângi primele roade. Și pentru că sezonul este generos, aduni în hambar primii nervi și primele zeci de minute aiurea la volan. Până la finalul anului vei tot strânge astfel de recolte. E grea agricultura asta, dar măcar vei avea satisfacția că ești altfel față de agricultorii delăsători, care își lasă plantele să crească mai pe bio, mergând pe jos la școala de cartier. Urmează imediat și primele tratamente fitosanitare. Pentru sănătatea investiției tale, urmează să aplici periodic tratamente cu atenții către învățătoare, dirigintă, directoare. Viață grea de agricultor. Fără să mai pui la socoteală că și plantele astea nu vor să crească cum vrei tu, trebuie mereu să le legi araci în spinare și că la un moment dat se trezesc înconjurate de buruieni.
Comentariu beton!90
😂😂😂
noroc că-s singură în birou, că am râs tare. 🙂
Uitasem de mămicile astea, gospodine…din păcate mi-am reamintit de ele astăzi din zecile de mesaje pe WhatsApp și după ce le-am văzut moțate și pline de „importanță” in prima zi de școală.
La mine problema a fost numele. Am ramas ultimul copil din curtea scolii pentru ca 4 litere amarate nu au sunat deloc asa cum stiam eu ca ma cheama. A fost prima intamplare dintr-un lung sir de „repetati va rog, numele”. Noroc ca m-am maritat si am scapat. Mai greu cu cumnata, ca nu m-a crezut pe cuvant cand i-am zis ca nu e cea mai buna idee pentru ea sa ia numele sotului.
Comentariu beton!16
pai zi-ne numele sotului, de ce a zis ca nu e o idee buna ?
o fostă colegă de serviciu mi-a povestit la un moment dat că a fost supărată toți anii de școală pentru cum îi pronunțau profesorii numele de familie.
numele conține un grup de 2 vocale, ea era obișnuită și considera ca accentul e pe a doua vocală, toată lumea îi pronunța numele cu accent pe prima vocală. 🙂
numele meu de familie e numele/denumirea unui animal, ca substantiv comun, formă neaccentuată să zicem … x. 🙂
am fost ofuscată toată clasa I, că toate mămicile îl pronunțau ca substantiv comun forma accentuată ”țărănească” ”x-u”, nu ”x-ul”.
mereu interveneam ”x, nu x-u”, a doua zi o luau de la capăt.
doar faptul că fusesem educată să fiu destul de obedientă față de adulți m-a împiedicat să fac un pic de scandal.
cred că au intervenit un pic ai mei, că m-am plâns acasă, că la un moment dat s-au reglat lucrurile, dar cel puțin prima jumătate din clasa I a fost nașpa.
voi vă dați seama cât de ofuscată a fost fetița aia de 7 ani, dacă și azi, după 35+ ani mă mai râcâie chestiunea?!
Eu am facut scoala generala (mai putin clasa a 8 a) la sat, de fapt comuna mai maricica. Plecam la scoala impreuna cu toti copiii de pe strada noastra. De intors ne intorceam fiecare dupa program dar mereu se nimerea sa am cate 2-3 tovarasi de drum.
Cand erau copiii in scoala primara locuiam in Constanta intr-un bloc cu multe scari si multi copii. Si tot asa se adunau dimineata si plecau impreuna fara sa fie vreun adult cu ei. E drept ca erau maxim 500m pana la scoala din cartier si aveau de traversat doar o strada mai circulata. In clasa intai, la intoarcere, invatatoarele ii traversau strada aglomerata si apoi singuri spre casa, cu cheia de gat. Vreo 2-3 chei au aterizat in timp in pomii inalti din curtea scolii cand faceau intrecere cine arunca mai sus cheia 😀 Noi am inscris copiii la scoala din cartier, sa fie aproape de casa, sa nu ii/ne chinuim cu drumul la vreo scoala „buna” din cealalta parte a orasului, in ideea ca daca vor sa invete o vor face si aici. Si nu a fost o decizie gresita, au avut parte de invatatoare foarte bune amandoi.
Comentariu beton!12
Nu o sa uit niciodata copilul ce am fost atunci, in prima zi de scoala, copil de care mi-e mila si azi amintindu-mi sentimentele de teama si tristete pe care le-am trait in acea zi. Mi se facuse inima mica, mica, cat o vrabiuta ce se zbatea speriata sa-mi sara din piept la vederea multimii de copii, parinti si profesori severi. Am tinut-o pe mama strans de mana tot timpul si cand a trebuit sa intru in clasa, era sa intru cu mana ei, asa de tare am tras-o dupa mine, sa vina si ea, sa nu ma lase singura.
A trecut cumva ora aia in care am stat de vorba cu invatatorul si cu colegii. La finalul orei am zbughit-o cu viteza maxima acasa unde am plans cu lacrimi mari si suspine. A doua zi, in drum spre scoala, eram mai linistita, cumva, in capul meu de copil se instalase intelegerea ca scoala era ceva serios, un fel de calvar!😅 prin care era obligatoriu sa trec ca sa ajung mai departe la o alta etapa din viata. Una mai buna!🙂
Avand o astfel de traire vis-a-vis de scoala eu cred in mod serios ca copiii trebuie pregatiti psihologic de parinti la inceperea scolii dar si pe parcursul acesteia.🙂
Comentariu beton!20
Pe bune, Tia? Te gandeai ka 7 ani ka o nouă etapă in viață?
Comentariu beton!19
OldJohn, sigur nu stiam termenul etapa, dar mi se infiripase in capsor un fel de intelegere de copil a lucrurilor prin care trebuia sa trec pana sa ajung adult. Probabil intelegerea asta venea si din discutiile auzite in jurul meu de la copii mai mari, de la adulti.🙂
Eu mă gândeam doar la zbenguială. Evident, temele trebuiau facute, altfel nu se deschidea ușa pentru a ieși afară.
Comentariu beton!13
Eu redeveneam dracusor impielitat dupa ce scapam de scoala si de teme.. Seara ma cautau ai mei cu lanterna pe afara si prin vecini, ca sa ma aduca in casa. Toti eram asa, rupeam cartierul cu joaca si tipetele noastre.
In prima zi de școală o colegă a fost lovită de o motocicletă cu ataș. Pe una din cele 2(două) treceri de pietoni proaspăt plasate pe singura arteră importanta din oraș. Nu a fost grav, O cicatrice care cel puțin pentru un an a transormat-o in material didactic „fii atent cum traversezi”. Eram prima la școală fiindcă mama (profesoară) mai avea de mers 10 minute până la școală unde lucra după ce mă depunea pe mine la ușa propriei școli. La întoarcere o bunica imensă de pe strada noastră aduna 6 copii și supraveghea cârdul până acasă. Din clasa a treia am schimbat cartierul, școală și am primit o cheie,legata cu un șnur albastru , la gât.
Comentariu beton!11
ne-au dus părinții la școală, în drum spre slujbă, până-n cls a IV-a, inclusiv. doar dus, da? din prima zi ne-au lăsat în poartă și ne-am întors singure, deși aveam o bunică acasă.
abia din cls a V-a ne-am dus singure, că învățam după-amiaza.
pe copii i-a dus taică-său, tot până-n cls. a IV-a, din același motiv: în drum spre slujbă, trecea prin fața școlii. la întoarcere veneau cu gașca. din cls a V-a s-au și dus singuri, deși aveau de traversat un bulevard foarte circulat.
ce mă nedumerește pe mine e situația copiilor de-acum. deși școala din cartier e la 5 min de noi, mers pe jos!, fără a traversa vreo stradă importantă, vecinii își duc copiii cu mașina, zilnic. apoi revin acasă. nu e ca și cum se duc la muncă și, hai, lăsăm și copiii.
povestea se repetă și pt cei care învață după-amiaza. văd o bunică, duce/aduce zilnic o domnișorică de cls a VII-a, cărând și ghiozdanul. deși fata e cu un cap peste bunică.
am dat acum drumul la tv și mi-a plăcut maxim discuția: cum ajutăm copiii să scape de anxietatea începerii școlii și cum îi pregătim emoțional!
măi, pe noi nu ne-a întrebat nimeni dacă suntem anxioase… 🥺 și, Dumnezeule, am fost niște părinți îngrozitori! nici nouă nu ne-a trecut prin cap că ar fi anxioși! 😔
bine, cred că nici copiii n-au fost tocmai zdrăvănei la căpșoare, că, până la liceu, abia așteptau începerea școlii.
Comentariu beton!46
Eu am mers cu ai mei doar in prima zi, apoi singur. Ghinionul era la întoarcerea acasă, pentru că drumul trecea pe lângă parcul primăriei. Iar, după un timp, chiar prin parcul primăriei, cu un inevitabil stop de vreo 30-spre-infinit minute de fotbal cu hainele și ghiozdanele pe post de bare. Asta până când întârzierile mele au stârnit suspiciuni acasă, iar taica-miu a cronometrat drumul , a mai adaugat 10 minute din oficiu și a decretat că orice minut întârziere peste limită se va traduce într-o curea la posteriorul gol pentru mine.
Bineînțeles că au urmat două chestii, mai întâi am întârziat din nou, apoi a urmat „corecția „. Apoi, ajungeam acasă mereu inainte de ora limită
In prima mea zi de școala in cl.I, am mers cu gașca la școala . Stăteam la țară, undeva lângă Ploiești, intr-un sătuc cu școala de 4 clase, învățământ simultan! Eram putini, vreo 4 cl. I, vreo 2-3 in fiecare din clasele %.Școala era departe, trecea drumul de-a lungul unei cai ferate, dar ai noștri stăteau fără grija ca de, ne însoțeau “cei mari” de cls. a IV-a!!!
In clasa a II-a ne mutasem deja in Ploiesti, și când a început anul școlar m-a dus tata in prima zi de școala. Mediu nou, casă noua, școala nouă, colegi noi!!! Eram speriata de moarte și am plâns cu sughițuri. A stat tata cu mine in banca după ce am intrat in clasa, ca nu ma potoleam! Noroc că s-a apropiat de mine o fetița care mi-a vorbit, m-a mângâiat și s-a așezat lângă mine! Am rămas colege de banca și prietene tot ciclul primar!😊😊
Comentariu beton!19
Eu nu imi mai amintesc prima zi de scoala. Dar scoala era foarte aproape, un mic parc, un parculet practic, o straduta linistita- sat mic din Banat – si poarta scolii. O singura clasa, o singura invatatoare: trei copii in clasa1a, vreo 4 intr-a 2a, inca 1-2 in clasa a3a si parca, tot asa, 1-2 in clasa a4a. Noi, datorita mamei, vorbeam romaneste in casa. Scoala era cu predare in limba germana caci satul era locuit cam doar de nemti- cred ca ai mei erau singura familie mixta. A fost amuzant! Intelegeam absolut tot ce se vorbea locuiam acolo de vreo 3 ani deja. Nu cred ca a fost vreo deschidere festiva iar ai mei desi nu aveau de plecat la vreun serviciu, cred ac nici nu s-au gandit sa ma duca la scoala. Fusesem oricum si la gradinita acolo- ma ducea mama prin parculet si apoi mergeam cu alti copii vreo 3-400 de metri. De intors, ma intorceam cu copii- nu ne astepta nimeni pe niciunul dintre noi.
In trim 2 din clasa1a ne-am mutat la casa din Focsani. Scoala cea mai apropiata era oricum destul de departe. Ma ducea mama pana aproape de scoala – pana la un punct dupa care nu mai aveam de traversat. De intors ma intorceam singura de cele mai multe ori, uneori pe jos, alteori cu autobuzul, deoarece cu exceptia unui baietel care locuia in directia mea, toti ceilalti colegi plecau fix in directia opusa. Ce imi mai invidiam ca pleaca asa multi si ca se mai pot juca! Pe mine ma astepta mama, ei erau cam toti cu cheile la gat. Ce de amintiri!
10 minute clasele primare, 15 minute de la a cincea la a opta, jumătate de oră la liceu.
Singur, pe jos.
Parcările din jurul școlilor ar trebui interzise. Sunt copii care și-ar dori să poată MERGE.
Da, lăsați că stați departe. Să ia autobuzul! Trafic e pentru că tot voi îl faceți. Nu îl mai faceți! Nu mai găsiți scuze, căutați soluții.
Trăiască 50% ! Și la mai mare…not !
Comentariu beton!13
Prima zi de scoala, cu flori si cu mama de mina, si cu frate-meu, care era la aceeasi scoala sportiva, V. Roaita se numea atunci. Era, impreuna cu N. Balcescu, cea mai buna scoala din oras. Parintii nostri, fiind profi amindoi, aveau pretentia ca noi sa fim cei mai buni copii, in clasa si, evident, acasa.
Mama a vb cu invatatoarea, m-a dat in grija ei, apoi a plecat.
A fost un discurs pe terenul de sport, eram multi elevi, de la primara la clasa a XIia.
In mod sigur am stat pina la ora 12, nu imi amintesc, dar trebuia sa ma intorc acasa cu frate-meu. El avea si cheia de git.
A fost tot in epoca construirii socialismului multilateral dezvoltat.
Aveam de mers cam 25 de minute pe jos.
In prima zi de scoala m-a insotit mama, nu de alta dar gladiolele erau mai mari ca mine…. Ghiozdanul rosu, uniforma larga, coronita cu funde, inima-n gat ca mama ma dadacea sa fiu ascultatoare, sa respect, sa invat, sa n-o fac de ras… Fiecare sfat mai adauga presiune pe capul meu. M-a asteptat la intoarcere.
Dupa doua zile am fost declarata in stare sa ma descurc singura, scoala era de cartier, stradute mici, fara probleme.
Aveam un senzatie de nedumerire, nu imi placea, nu eram in largul meu, ma simteam timorata si confuza.
Mi-au trebuit doi ani si un schimb de invatatoare sa inteleg ca se putea invata si cu drag (la unele materii) si ca eram capabila macar sa le pricep pe cele care nu imi placeau.
Școala la care am mers în ciclul primar, aparținea de liceul I.L.Caragiale din Ploiești.
În fiecare an, la liceu se organiza o festivitate de deschidere a anului școlar unde participau elevii tuturor claselor, mici și mari.
Festivitățile se țineau pe unul din terenurile de sport, aflat într-un amfiteatru. Îmi amintesc atmosfera festivă și felul în care am fost întâmpinați de profesori, elevii mari și părinți. La festivitate au participat și mama și tata precum și ceilalți părinți. La finalul festivității părinții au plecat și elevii au fost conduși în clase de către profesori.
Pentru că școala mea era o clădire separată aflată la câteva sute de metri e liceu, ne-a condus învățătoarea. La intrarea în clasă am găsit pe bănci abecedarul și cartea de matematică, iar învățătoarea ne-a oferit fiecăruia, câte o floare. Am făcut cunoștință și ne-a povestit despre cum vor decurge orele de școală și ce vom învăța. Am stat vreo două ore și am plecat pe jos spre casă care era la vreo 5-10 minute de școală.
După prima zi am mers singură la școală în fiecare zi. De fapt nu chiar singură căci aproape toți colegii mei locuiau în apropiere și mergeam împreună.
Am fost ultima generație care a făcut ciclul primar în acea școală care s-a desființat și în clădire s-au amenajat ateliere de mecanică și strungărie unde am făcut practica obligatorie, din liceu.
@Anouk
Prin anii ’90 exista ciclu primar in cadrul ILC. Era o clădire peste drum. Am facut poze la deschiderea unui an de învățământ, la tribunele din spate, de la baza sportivă
@Oldjohn, da, știu că s-a reînființat școala primară și generală la ILC, dar nu știu când și în ce ani au funcționat. Acum nu cred că mai există.
Clădirea scolii despre care vorbesc este pe str.Romană.
Acum am ajuns la birou după ce am fost la școală. Fata de-a șaptea a plecat singură pe la 8 și ceva să aibă timp de vorbă cu colegii. Am dus-o pe cea mică după 9.30 doar din cauza fricii ei de câini. Ar fi putut să se ducă singură că era atât de aglomerat încât toți câinii s-au ascuns! Desigur că cea mare se făcea că nu mă vede în curtea școlii! 😊
Dar traficul, văleu ….
Comentariu beton!13
Eu cred că dacă fiica noastră ar fi mers azi la școală, am fi fost catalogați drept părinți inconștienți. In primele doua zile a mers tac’su cu ea cu autobusul, i-a arătat traseul și cam asta a fost. Dimineață mergeam cu ea și cu cățelul, că tot trebuia scos la pipi, până în stație. Și, mirare, sau nu, e bine mersi, independenta și în ziua de azi.
Foarte vag îmi amintesc prima zi de școală, unde am mers cu ceilalți copii de pe strada mea, nu foarte mulți, vreo 5 dacă nu m-a lăsat de tot memoria. Ce îmi amintesc este felul în care domnul învățător ne-a repartizat pe banci și mai ales, cu cine. Eu fiind destul de înaltă, am primit banca a treia, rândul din mijloc și o colegă cu aproximativ aceeași înălțime, pe care nu o cunoșteam și care nu mi-a plăcut deloc la prima vedere (bine, recunosc, de fapt, niciodata!). Am comentat că eu vreau cu vecina mea de pe stradă, cu care fusesem la grădiniță și cu care eram prietenă „din totdeauna”. Iar domnul învățător mi-a explicat că școala este ceva serios, cu multe reguli și sunt obigatorii pentru toată lumea. Am uitat să precizez că învățătorul era verișor cu tatăl meu, aveam același nume, iar pentru mine era prima dată când îl întâlneam într-un cadru formal și nici nu prea îmi păsa de reguli, fiind obișnuită să spun exact ce gândesc.
Am inceput scoala in preistoric, dupa tinerii din ziua de azi. 1992.
Locuiam intr-un oras foarte mic, in care erau doar 2 scoli generale si un liceu.
Scoala unde am facut primii 4 ani era fix in spatele blocului. Liceul, unde am facut V-XII, era in fata blocului. La propriu.
Prea multe emotii nu aveam. M-au dus parintii si bunicii in curtea scolii. Nu imi placea aglomeratia (asa cum nu-mi place si azi) si stiu ca pe de o parte nu suportam uniforma, scortoasa si incomoda, dar ma simteam si matur purtand-o.
In clasa, cand ne-a luat invatatoarea, stiu ca ma dureau picioarele si am si spus asta, spre amuzamentul altor parinti.
Nu ma ducea nimeni la scoala, fiind si atat de aproape. De adus ma mai aducea uneori un parinte sau bunic, mai ales iarna, cand copiii mai mari voiau sa arate ca-s destepti si puternici si isi bateau joc de cei mai mici.
Auzi la ea 1992 preistoric!
Am început în 1987, sunt oameni p-aici care au început și mai devreme, asta cum se mai cheamă?!
Cretacic? Pleistocen?
🙂
1976 aici. Și da, sunt pe aici care au început și mai devreme. Iar șeful la blog cred că prin 1979 ceva. P.S. Toți începeam atunci la șase ani, nu la șapte
Eu am inceput in ‘86 si nu ma simt deloc preistorica 😂🤣😬
Sa spun si eu cand am inceput scoala? 😀
Probabil cand se nasteau parintii vostri…
In 1952 era putin duoa reforma invatamantului in Republica Polulara Romana, cea creata dupa influenta sovietica si care trebuia sa inlocuiasca sistemul burghez de invatamant.
Am mers in prina zi cu tatica-miu ca sa imi arate drumul si sa ma prezinte invatatoatei la scoala primara aflata la un sfert de ora de casa. Purtam acelasi nume cu invatatoarea, o persoana aspra si de care nu m-am apropiat deloc in toti cei patru ani, ba chiar mi-a si dat de multe ori “castane” in cap pentru scrierea urata la caligrafie. Eram stangace, invatasem literele deja de la fratele meu dar le scriam in oglinda, de la drepta la stanga, asa ca, pentru ca nu era permis pe atunci sa scrii cu stanga, a fost un chin sa reinvat sa scriu literele si inca sa le scriu frumos cu mana dreapta.
Cu toate astea, desi eram rude foarte indepartate, fosta invatatoare a venit la nunta mea la starea civila facandu-mi surpriza sa o revad dupa vreo 18 ani.
Scoala primara nu imi aduce amintiri prea placute, eram o fetita relativ saraca intr-o clasa de fete (pe atunci scolile nu erau mixte) si fiind si timida am avut mai mereu un sentiment de law estime nejustificat avand in vedere ca invatam bine. Asa ca pentru mine amintirile sunt mai placute din prima zi de scoala la liceu. Era primul an cand se facusera scolile mixte si deci taica-miu m-a inscris la cel mai bun liceu din Iasi la acele timpuri Lliceul National, unde era deja fratele meu si astfel dintr-o scoala/clasa numai de fete am nimerit intr-o clasa in care eram cinci fete si 20 de baieti! Terminasem cu micile barfe, invidia si bisericutele specifice fetelor si intrasem in zona gastilor, fotbalului si a batailor in pauze, dar si a provocarilor, profesorii considerand pe atunci ca fetele nu pot invata mai bine ca baietii. Le-am dovedit ca pot!
@dna C, 🎩
Mi-am adus aminte de un coleg care nu a găsit un motiv mai penibil de a chiuli de la muncă decât că începe anul școlar și merge cu fiica de mână.
I-am zis de la obraz: bă Nasty, tu chiar nu înțelegi că ceilalți colegi nu îți spun că ești nesimțit din cauză că sunt prea finuți? Dă-o-n plwlă de treabă că fi-ta are 18ani”. Era unul din analfabeții la care faci referire in articolul celălalt
Gradinita si clasa intai le-am facut la tara, in satul bunicilor, ca ai mei lucrau la scoala din sat. Pentru mine emotiile au fost in clasa a doua, m-a dus tata la scoala sa-mi arate drumul, si eu am zis ca l-am invatat, dar de fapt nu retinusem. Noroc ca era aproape si m-am descurcat pana la urma.
Flori duceam de fiecare data, si ai mei primeau, tin minte crizantemele toamna si gladiolele vara, dar duceam regulat flori la scoala, ca-mi placea si nu erau chiar asa de scumpe.
In schimb la sfarsit de an nu puteau veni parintii, si-atunci venea mamaia, mama tatalui, era traditia noastra sa mergem sa facem o poza, cu coronita, si la cofetarie. Asta pana in clasa a sasea, cand n-am mai luat coronita, asa de tare s-a suparat mamaia ca n-a mai venit.
Nu știu dacă mă credeți, dar eu la 6 ani m-am rugat de ai mei să mă ducă la școală. În anul ăla a fost prima „clasă experimentală ” cu copii de 6 ani. De-aia nu am cei 7 ani de acasă. 😉 Mama nu a fost de acord, dar bunica m-a dus în prima zi la școală și apoi m-am dus singură, cu cheia la gât și fără stres, cu toate că traversam două străzi aglomerate. Pe fi-meu l-am învățat tot cu cheia la gât și ciorbă caldă în termos, când se întorcea acasă. Lucram amândoi la uzină, plecam la ora 6 și ne întorceam la ora 16.
@Otilia haoleu, ciorbă caldă la termos! Nu mă oboseam să-mi fac sandviş sau să-mi pun ceva în ghiozdan. Chiar uitam dacă nu mi-se punea în ghiozdan, nici nu observam, şi nu rareori aduceam înapoi acasă neatins.
@AleBlaga, zice că atunci cand se intorcea acasă avea ciorba in termos. Poate ne lămurește @otilia
🤣🤣🤣
M-a dus mama în prima zi.
A stat ce a stat pînă s-au adunat toți plozii pe clase după care a plecat la serviciu (se învoise).
Nu știu cum am reușit să fac dar la un moment dat m-am trezit singură în curtea școlii.
Reținusem doar că toate clasele de-a 1-a erau la parterul școlii dar în care clasă eram repartizată ioc.
Și acum îmi aduc aminte cum arăta tanti de serviciu care m-a luat de mână după ce s-a dumirit de ce bântuiam holul și a început să meargă cu capra după ea din clasă-n clasă (pînă în clasa a 12-a am fost cea mai înaltă din toate școlile pe unde am fost 😁)
Bineînțeles că eram în ultima ..1E.
Eu am făcut școala primară la bunici, într-un oraș mic în care toate punctele de interes erau aproape și toată lumea cunoștea pe toată lumea deci practic eram în siguranță peste tot, doar că nu mă lăsau 🙂 Helicopter granny 🙂
Părinții mei au venit anume pentru prima zi de școală, dar cu părere de rău zic că nu aș fi ținut minte dacă nu aș fi avut o poză de atunci.
Nu țin minte când și cât m-a dus bunica de mână, o vreme sigur m-a dus, oricum ieșea ca să meargă la serviciul ei. Ce țin minte e că atunci când aveam ore după-masa, mai mulți copii mergeau spre școală trecând pe lângă blocul nostru așa că ne tot lipeam unii de alții pe traseu până ne strângeam jumătate de clasă o dată. Și mai țin minte că iarna, tot când aveam ore după-masa, mergeam la școală cu patine și bunica venea în urma mea cu cizmele ca să mă schimb la poarta școlii și să ducă patinele acasă. Probabil nu prezentam încredere că mă descurc cu treaba asta, că-mi pun toate cele 14 șosete la loc etc :)) De venit veneam singură că țin minte că aveam cheia la gât.
La școala generală mergeam dimineața cu mama o parte din drum, cu tramvaiul, pentru că și era lucra pe ora 8 la două clădiri distanță de școală. Nu mai știu dacă venea cu mine în prima zi sau mă lăsa la poartă și se ducea în treaba ei. La liceu coboram cu o stație înaintea ei. De plecat sigur plecam deodată din casă. Iar de întors mă întorceam singură cu tramvaiul și cu câteva colege.
M-a dus tata aproape in fiecare dimineata…4 ani, cu Trabantul. Pur si simplu nu ma puteam trezi la timp. Cu toate ca rasuna in toata camera radioul, cu o reclama care chiar zicea „Suna clopotelul…”. Dintr-a 5-a, incepuse sa-mi fie rusine de masina, pentru cā faceau colegii glume. Acum as da orice sa mai avem Trabantelul 😃
Semnele de pe frunte sunt, în general, de la interacțiunea violentă cu caloriferele alea masive de fontă. Bune calorifere dar păcat că erau cam degeaba 🙂
Nu-mi aduc aminte de prima zi de școală dar sigur am fost dus de maică-mea pentru că era casnică. În schimb îmi aduc aminte perfect ziua când am fost făcut pionier. Moamăă ce mândru eram de cravata aia prinsă cu inelușul ăla de plastic.
In prima zi de scoala am mers cu mama care mi-a zis (si nu mai auzisem asta niciodata) sa fiu numai ochi si urechi. Ne-a tinut cam o ora in prima zi si eu nu m-am gandit decat la ce inseamna sa fiu numai ochi si urechi. Mi-am pipait urechile si pleoapele intr-una si ma intrebam oare ce a vrut mama sa zica? M-a pus rau in incurcatura. Aceasta amintire mi-a ramas toata viata + imaginea cu colegul de banca care si-a golit stiloul pe maini si pe uniforma, stilou pe care atunci pusese mana pentru prima data.
Dar… Mergeam cu autobuzul 30min, pe jos 15min pana la autobuz, 10min apoi de la statie pana la scoala. Ca sa nu pierdem autobuzul plecam mai devreme de acasa si deci mai stateam si in statie 5-10min = cam o ora pana la scoala. In prima zi cu mama, apoi cu fratii mai mari si vecinii iar la intoarcere aproape mereu ne intalneam mai multi in statie si eram gasca. Cu acest drum am amintiri placute dar cele mai multe sunt mai putin placute. La vremea respectiva nu ne plangeam si le luam pe toate ca atare. Doar ca adult am realizat ca era un efort destul de mare de facut zilnic. Era de 100 de ori mai greu cand erau zapezi si nu circulau autobuzele o zi-doua de trebuia sa mergem prin nameti 2 ore jumate pentru ca nu trebuia sa lipsim niciodata; cand erau ploi torentiale de ajungeam flescaiti la scoala; cand era viscol de trebuia sa mergem cu spatele ca sa putem respira.
Astăzi, ora 12, eram cu copiii si cu totii ascultam știrile. Noroc pe noi, cu ocazia asta ajungem să ascultăm și discursul lui Iohannis tinut la o scoala gimnaziala din capitala, in care vorbea inflacarat despre problema drogurilor in scoli. Fiica mea pufneste in râs si spune: ”Îți dai seama că dacă a ajuns la știrile de la ora 12, discursul ăsta a fost ținut în fața copiilor de primară, că gimnaziul are deschiderea după 12. Cred că ăia mici au fost foarte interesați de subiect și au înțeles tot ce le-a spus Iohannis acolo.” 🙂
Prima zi de scoala, clasa I, 1987 🫣
Mama, fiind singurul copil, nu avea tangente cu sistemul asa ca era cam habarnista si deoarece a decretat ca arată ca pixu’ uniforma cu nasturii in față, ca un “halat”, a decis ca e mai elegant cu nasturii la spate, evident si gulerul invers…am fost foarte haute couture in prima zi de scoala, am si poze 😁 + evident nelipsita tufa de gladiole.
De mers cred ca mergeam singura ca doar traversam strada si intram in curta școlii.
”Pe vremea mea”, tunelurile dacice erau un subiect discutat prin cărți apărute la edituri obscure și pe la Tele7ABC. Acum am realizat că au trecut 24 de ani de la ”prima mea zi de școală”.
Știu că a fost un eveniment important, pentru că ai mei apelaseră la ”PCR”, să intru într-o clasă bună. Doar că acea clasă era suprapopulată și era greu de intrat. Tatăl unui coleg dăduse toată școala cu var, pe banii lui, ca să intre odrasla în clasa care trebuia.
Noi n-aveam var, dar mai știam pe câte ”cineva” de la școală. Persoana respectivă ne-a făcut cunoștință cu directorul, care m-a trecut cu pixul pe lista cu elevii din clasă, dar care a zis că nu garantează nimic și explorez și alte opțiuni.
Și uite așa ne-am trezit pe 13 septembrie 1999, că nu știam 100%, dacă sunt în clasa care trebuie. Se pare că totuși se făcuse loc, renunțase cineva aparent. Noi am aflat abia când am fost strigat la careu.
Eu mergeam cu tot grupul de copii de pe stradă noastră, eram cam mulțișori mergeam împreună că ne era frică de câinii dezlegați de prin curțile oamenilor. În prima zi venea tovarășul de la partid, ne spunea despre cel mai iubit fiu al țării, adică ceașcă, apoi venea la microfon tovarășul de la CAP, cooperativa agricolă de producție eram la țară, ne spunea acolo ce important e să mergem la munca câmpului . Apoi directorul școlii pe atunci un ditamai omul . Apoi zilnic fiecare când ajungeam pe la porțile colegilor strigam pe nume din ””DRUM”” ața i se spunea străzii la țară. strigam pe nume să iasă în DRUM că mergem la școală.
0
Și așa ar trebui sa fie și acum! Încet încet lăsați copiii să se descurce singuri. Nu în clasa a 8 a să fie pierduți. Să nu fie în stare sa facă nimic singuri.
Mama a venit cu mine in prima zi sa duca flori învățătoarei, ca drumul la școală îl știam deja, era lângă piata, iar la piata mergeam deja singur la vremea aia. Și mergeam 10-15 minute… cel mai rau era iarna când erau minus 10 grade afara, ningea și bătea vântul de nu putem time ochii deschisi, era gheata pe jos și ne sufla vântul înapoi 🙂
Pe mine nu m-a dus mama la școală pentru că lucra (trebuia să fie la spital la ora 7). În plus școala era în același cartier (pe care îl știam cu ochii închiși 😀 ) Am crescut cu cheia la gât și a fost bine, am avut o copilărie foarte frumoasă.
Ești pe cale de a spune „inainte era mai bine!”
Nu, nu, departe de mine gândul ăsta 😀
În plus, am început școala după 90, prin 1992 dacă îmi aduc bine aminte, așa că nu e rost de nostalgii din „vremea cealaltă”.
Poate sunt un pic nostalgică după anii copilăriei, mai ales că am pierdut-o pe mama și poate nu m-am împăcat cu gândul ăsta încă…
Pe vremea maritului „careu”, asteptam numele si doamna care avea sa-mi fie invatatoare. Tunsa scurt, roscata si rea. Mi-a
inspirat primele poezii cu vulpi – care au fost si ultimele -. Nu m-a avut la suflet niciun moment, pentru ca ai mei erau profesori si aveau grade. Pentru ca nu aratam ca „iesita din cutie”, ca alte colege ale caror rude de gradul 1 foloseau apret la uniforme si le fixau bentita cu agrafe. Mama facea naveta zilnic la 30 km de Bucuresti, pe asta o rata.
Partea aproape buna era ca veneam singura spre casa, drum lung si printre blocuri cu alei victorioase din gard viu si castani inalti dar care la un moment dat te faceau sa te simti ca in Twin Peaks – film vazut ani mai tarziu printre perne si palme puse peste ochi, ca ne era frica -.
In prima zi de scoala parul imi mirosea a sampon de urzica, verde, de la mercerie si poate a ceva urme de spray Farmec din dulapul mamei, ca sa o simt aproape.
Pe mine m a dus mama la o scoala pe care n o vazusem in viata mea si niciodata nu fusesem in zona respectiva.Culmea mai toti copii au fost luati de parinti fiind o zona cu case si cu o pondere mai mica de copii ca la blocuri.Eu am ramas in poarta scolii nestiind din ce parte am venit. Macar stiam cum se numea strada asa ca
am primit ajutor de la o mamica care avea o parte comuna a drumului cu mine . Mama nu realizase ca mai trebuie cumva sa vin acasa macar sa mi fi zis in ce parte s o apuc si ca nu vine nimeni sa ma ia .Vremuri …