[drumul spre Cercul Polar – ziua 16]
Uneori se dovedește că decizia de a mă opri în locuri fără potențial turistic este extrem de inspirată.
Odense ăsta, unde m-am oprit ieri, este pur și simplu o bijuterie de oraș.
Cel puțin în centrul istoric și împrejurimi, pe unde m-am minunat eu câteva ore, toate clădirile arată de parcă-s desprinse din basme.
Îmi place atât de mult, că mă simțeam și aiurea că nu știam absolut nimic despre el. M-am așezat pe-o bancă, am scos telefonul și-am dat un search după „Odense”.
Primul lucru care mi-a apărut? Este orașul în care a trăit Hans Christian Andersen. Așa se leagă un pic lucrurile, nu?
N-avem nicio așteptare, atunci când am hotărât că mă voi opri în Odense. Nici măcar n-am căutat imagini pe google să văd cam cum arată pe-acolo. Mă lăsa complet rece, eram convins că voi da peste vreun oraș muncitoresc și anost. Dar nici că mă interesa, până la urmă scopul meu era să dorm undeva.
Am intrat în Odense la ora 16:30. La 17:00 eram deja cazat și plecasem să mă plimb un pic în jurul hotelului, sa văd dacă merită să-mi pierd câteva ore sau nu. Și m-a lovit direct în inimă.
Băi, nu știu cum să vă spun în scris cât de mult mi-a plăcut Odense. A fost dragoste la prima vedere. Mi-a plăcut atât de mult încât mi-am promis că voi merge într-un city break la Odense. Să stau trei-patru zile și să mă umplu de el.
Nu știu dacă vă dați seama din poze, că mai sunt și la rezoluție mică, dar orașul ăsta pare să aibă o lumină a lui, aparte. Când cădeau razele soarelui pe casele alea cărămizii, simțeai căldură în suflet, jur. Nu știu cum arată restul orașului, dar toată zona centrală are vibe-ul ăla de rupt din basm.
Și sunt bolnavi cu parcurile. În zece kilometri pătrați, am dat peste trei parcuri. Două mici și unul mare.
Băi, vă spun, mi-a plăcut de n-am avut aer. Regret din suflet că n-am stat măcar două nopți.
Hai să vă mai spun ceva de n-o să vă vină să credeți. Cu vreo 200 de kilometri înainte de Odense s-a înnorat și înnorat a rămas. A și plouat de câteva ori. Exact când am făcut la dreapta de pe autostradă să ies spre Odense, s-a luminat, a ieșit soarele. Iar acum, dimineață, înainte să plec, plouă. Concluziile le trageți voi. 😁
Acum vă las cu pozele.
Călătoria la Cercul Polar este motorizată de Autonom, liderul pieței de mobilitate din România.
Companie sută la sută românească, Autonom funcționează printr-o rețea națională unică în 36 de orașe din România, precum și în două orașe din Ungaria. În total, operează o flotă auto de peste 13.ooo de mașini și oferă soluții integrate de mobilitate și finanțare:
➡️ Rent-a-car
➡️ Leasing Operațional
➡️ Produsul Business Green
➡️ Leasing Operațional Echipamente
➡️ Transferuri cu șofer
➡️ Asistență rutieră
➡️ Mașină de înlocuire
➡️ AutoRulate
➡️ Închiriere vehicule comerciale
➡️ Întreținere flotă
Seamănă cu malmo, noi am fost anul acesta în vară si am rămas foarte impresionat de cât de mult spațiu verde în oraș si cât de aerisit.
Exact de Malmo voiam sa zic și eu: dragoste la prima vedere. Primul meu city break de una singura. 💙
Când nu sunt așteptări e mai bine.
Se simte lumina, pacea și energia bună din verdele și albastru fotografiilor.
Minunat oraș. Cu siguranță va fi vizitat de mulți cititori ai blogului.
Frumos,civilizat,da’ de mâncat nu mai mâncați?
Comentariu beton!14
Nu-mi place! Prea verde, prea curat, prea civilizat! Ce-i asta? 🤭
P.S. Mie-mi plac bisericile alea de numa’ numa’. 😉👍
Comentariu beton!19
Dau o bere in Århus daca mai esti pe aici
Am plecat. Mulțumesc.
Arhus. Am notat orașu unde pot primi o bere gratis. Ăăă, dacă ajung vreodată în Arhus și întreb de Radu poți să zici și al cui ești? Că poate or fi mai mulți Radu pe acolo.
Comentariu beton!11
Da un mail si se rezolvă:)
Imaginile pe care ni le-ai dăruit sunt atât de frumoase, încât par desprinse dintr un basm de Andersen. Acum mă gândeam că poate nici nu era atât de talentat, doar relata ce vedea în jurul lui!😀
Comentariu beton!26
Odense e un oraș in care se face o droaie de turism , tocmai pentru că e locul de baștină al lui H.C. Andersen, de care danezii sunt foarte mândri. Are și muzeu acolo.
Clădirile vechi au un farmec aparte, mai ales daca ai alergie la blocurile socialismului, așa că înțeleg perfect de ce îți place Odense.
Altceva. Mai știu eu unul care când apărea făcea soarele să răsară, dar n-o să-ți placă deloc comparația! 😂🤣😂 Așa că mă opresc la timp.🤣😂🤣
Comentariu beton!26
Na, ai fost la mine în oraș, mă bucur că ți-a plăcut. După aproape un an de stat aici, tot mai găsesc câte ceva de văzut. Și de plimbat aiurea și de privit la frumos tot nu mă satur. Dacă revii/reveniți și aveți chef, dați de știre și vă indic câteva locații faine de pe-aici.
Comentariu beton!23
Mi-a tăiat răsuflarea, ce liniște degaja și ce frumos este acolo. De câte ori vad asa ceva am un gust amar în suflet: de ce la ei se poate și la noi nu? Da, stiu, sunt cu secole de civilizație înaintea noastră…
Dar, chiar și asa, tot mi-ar plăcea sa fie asa și la noi.
Mulțumesc pentru tot ce împărtășești cu noi
Comentariu beton!19
când vii dinspre Munchen pe E45, după Kolding faci dreapta, pe E20, treci peste un pod cu un nume imposibil ( 😁 ) și ajungi pe insula Fyn, unde Odense e principalul oraș.
sunt bolnavi cu parcurile pt că întreaga insulă Fyn este numită „grădina Danemarcei”, fiind „zonă verde”.
tot centrul din orașul-vechi din Odense e o zonă pietonală superbă.
în catedrala protestantă (nu cea cu „ochi roșii”, aia e romano-catolică) sunt moaștele Sf Knud, fost rege al Danemarcei, ucis chiar acolo. și tot în Catedrala Sf Knud sunt înmormântați și alți regi danezi. cred că ai și văzut statuia Sf Knud cu sabia-n mână, între cele două biserici.
în spatele catedralei e parcul Grădina Poveștilor. prin parc trece râul Odense, pe care se fac croaziere.
dacă ai văzut în zona pietonală niște pietre de granit pe care e „soarele cu față” și le urmezi, ăla e „circuitul” poveștilor lui Andersen. duce la Acul de cârpit, la Păstorița și coșarul, la Lebedele sălbatice etc.
parcul de lângă Castelul Odense – Consiliul Municipal e Grădina Regală, unde vara se organizează spectacole. am înțeles că seara e de preferat să nu intri-n parc, e locul preferat al toxicomanilor.
și parcul grădinii zoologice e de poveste, merită bifat.
portul iar e de vizitat, mai ales pt Muzeul Căilor Ferate. cu vreo 40 de lei, te poți plimba cu un minitren, poți să construiești trenuri din piese Lego, o minunăție locul ăla.
librăria și parcul tematic Andersen sunt iar de poveste. dacă mergeți cu copiii, intrarea pt ei e gratuită la Muzeul Andersen.
de neratat e și Castelul Egeskov. pe lângă hectarele de grădini și camerele impresionante, castelul are și-o uriașă colecție de motociclete, mașini, avioane.
singura chestie care nu mi-a plăcut în Odense a fost statuia aia din piața primăriei. nu ne-am dat seama ce naiba reprezintă, nu e nici femeie, nici bărbat, arată oribil 😐
știu atâtea despre oraș pt că am copilul la Univ. Syddansk din Odense și ajungem de 3-4 ori/an 🙂
dacă vreți să vizitați minunăția asta,
puteți liniștiți să rămâneți și-o săptămână, nu vă veți plictisi. nici nu e de mirare că a fost dragoste la prima vedere! 🙂
Comentariu beton!97
@Malina, multe mai știi! Am vizitat și noi multe locuri, dar să țin minte atâtea detalii și amănunte, nici pomeneala! Chiar te admir, să știi!
Apropo, am vizualizat și eu, în baza link-ului postat de tine, imagini în timp real de la Nordkapp! Impresionant! Mulțumesc!
Comentariu beton!17
Wow, mulțumim! De investigat Universitatea, și a mea e interesată să meargă în Danemarca. Sper să aibă de unde alege cursuri în engleză.
Comentariu beton!19
Tipa aia, lungita obscen in piata din Odense, este zeita marii, Oceania. Unii vizitatori o considera uluitoare, in sens pozitiv, altii o vad oribila. Creatorul ei a fost clown la circ si cantaret inainte sa se hotarasca sa se faca sculptor. Subiectul preferat al operelor lui este omul adesea ce este adesea redat sub forme grotesti. Cred ca Michelangelo ar da in boli ascunse daca ar vedea creatiile lui Svend Wiig.🙂
@Valeria, mă bucur că ți-a fost de folos link-ul 🙂 referitor la detalii, la sfârșitul lui iunie a fost a șaptea vizită, deja mă simt băștinașă 😃
Comentariu beton!25
@Siami, da. au specializări în lb engleză și are de unde alege, dacă se decide. condițiile sunt super. și se poate înscrie și inainte de a da bacul. baftă și alegere inspirată!🙂
Comentariu beton!21
@Tia, pe bune?! aoleu, dacă aia e zeiță… ferească sfinții! 🫣 eram la terasa Emils, dintr-o latură a pieței și vedeam copii folosind-o ca tobogan 😃 ca sa nu mai zic că l-am văzut mai demult pe unu’ aranjându-i un costum de baie fucsia și pozând-o așa de zor 😃
Comentariu beton!25
@Malina, ca sa vezi ce idei au unii! Zic de costumul de baie fuchsia!😅 Se mai scrie despre zeita respectiva ca anumite zone ale corpului ei sunt atat de lustruite de manutele unor trecatori incat stralucesc! Cred ca e usor de ghicit ce zone!😅 Biata Oceania!
Mi-am dat seama imediat cand ai mentionat Odense de ce te-ai indragostit de el. Nu e de mirare ca Hans Christian Andersen a scris asa de frumos.
Iar eu nu pot decat sa spun dupa ce am vazut pozele: Vreau si eu acolo😍
Comentariu beton!13
Mdeci, nu vreau să stric petrecerea, dar ce a scris Andersen, nu ce a transformat Disney, e rareori lumină de basm și magie. E destul de crud, sălbatic și întunecat, mai mult de speriat copiii.
@Siami Poate povestile originale ale lui Andersen, Perrault si ale fratilor Grimm nu au fost dedicate copiiilor ci adultilor.🙂
E poezie orașul acela 🤩
Foarte frumos, arată ca un tărâm de basm. Mi-ar plăcea să ajung și eu cândva..
Până atunci pot să visez prin intermediul pozelor tale ❤️
Uau, ce frumusețe! Chiar că a avut Andersen de unde se inspira!
Citisem zilele trecute un clasament cu primele 10 țări din Europa, „green”, din punct de vedere al poluării ! Danemarca este pe primul loc.
Ce m-a mirat însă a fost Norvegia, pe penultimul loc și Suedia, pe antepenultimul, iar Franța și UK erau în fața lor
( locurile 4, 5, parcă!🤔
E o minunăție! De pus pe listă. Deci când io zic că trebe 😀 documentare înainte de orice călătorie, de „explorare” sau nu, tu Batman, Batman. Acu ai mai fi stat 2 nopți dar n-ai cum. Pff 😆 planificarea mai în detaliu e aliatul călătorului! 😊
Plamul lui era Nordkapp, nu avea timp de restul. Restul next time.
Auzisem pentru ca sunt tari pe alergologie acolo, dar nu stiam ca e asa frumos orasul. Poate fac vreo scoala de vara.
Aaaa, ia stai așea. Am văzut în poze balcoane închise cu termopane în a treia poză de la coadă. Asta e pentru ăia care zic că doar în România vezi așa ceva în zone cu o arhitectură aparte unde nu ar trebui să vezi așa ceva. Mor cu ăia care zic: Doar în România este așa!
Da, doar ca alea par asa de la mama lor. Sunt toate la fel, aceeasi culoare etc si nu as baga mana in foc ca sunt termopan.
Odense pare o perla de oras in care trebuie sa ajung neaparat.🤗
Ce frumoos! Pare și liniștit pentru căpuț.