Guest Post by Ana R.

 

Au castigat nemtii campionatul mondial de fotbal! V-am spus ca eu si fotbalul nu ne prea simpatizam, dar cu aceasca ocazie am avut ocazia sa descopar o parte pozitiva a nemtilor astora. Mai oameni buni, astia sunt patrioti pana in maduva oaselor. Si nu ma refer la patriotismul ala falsificat si ultra comercializat de tip american, ci ma refer la mandria de a apartine unei natiuni. Pe langa tati Angelica care se pupa cu ei de mama focului (si a venit la stadion cu geanta pentru fotbal), am asistat uimita si la discursurile fotbalistilor care au multumit de n-spe ori Germaniei si sustinatorilor, de te faceau sa crezi ca fara suportul moral nu ar mai fi nimerit mingiuca.

Apoi euforia tarii, cred ca si in ultimul catun din Padurea Neagra cineva tipa si se bucura pentru victorie. Toata lumea avea masina inzorzonata cu steaguri, pe usi, oglinzi, geamuri si bare. Cred ca numai in motor nu au bagat vreun drapel. Copiii pe strada, cu tricoul nationalei si pictati pe fata cu steaguri. Pana si la supermarket au avut in raftul de fructe, prune negre, capsuni si banane, aranjate ca sa arate precum steagul Germaniei. Toata saptamana la gradinita au pictat steaguri cu acuarele, carioca, creioane. Practic nu cred ca mai exista macar un cetatean al acestei tari care sa nu stie ca Germania joaca la campionatul mondial, in finala. Nu va spun ca la scoala toti baietii au venit o saptamana in echipament de fotbal (evident, instegati pe fata), de a ajuns si fie-mea sa imi ceara sa ii cumpar tricou cu 4 stele (corespunazor numarului de campionate mondiale castigate de tara mea de adoptie).

mihai_vasilescu_masina_steag

Cand am ajuns in Germania, am constatat ca ei sunt extrem de mandri de portul lor popular. Chiar mai mult de atat, sunt deja fashionisti. Exista tendinte, exista case de moda de lux ce confectioneaza numai piese vestimentare traditionale, pantaloni din piele de caprioara care costa de la 500 la 800 de euro (facuti la comanda cu initialele tale), zorzonele de argint masiv, camasi care mai de care mai patratoase sau cu motive specifice. Pe scurt, o intraga industrie. Iar parada suprema a acestor piese vestimentare sunt Oktoberfestul si nuntile. Nu exista nunta sau botez de-ale nemtilor, unde invitatii sa nu fie imbracati in costum popular, cu bijuterii si accesorii ce se transmit de generatii.

mihai_vasilescu_port_bavarez

sursa foto

Si atunci mi-a fost rusine, dar rusine rau. Pentru ca eu nu am o ie, desi este un obiect vestimentar pe care pana si francezii il studiaza ca model de design. Abia dupa un an mi-am cumparat una. Si am aflat intamplator (de la cei ce le fabricau) ca iile sunt cumparate doar de trei categorii de clienti: in tara de cantaretii de muzica populara, romanii plecati in strainatate si turistii straini ratciti prin Romania. Cu alte cuvinte, trebuie sa emigrezi ca sa te apuce dorul de traditiile tarii. Daca stai in ea nu dai doi bani pe ce inseamna tara ta natala si costumul purtat de strabunica cu atata mandrie.

Am cunoscut o sasoaica stabilita de 20 de ani in Germania. Femeia a venit din tara cu doua costume populare, pastrate de patru generatii, care cantaresc (cu toate zorzoanele) cate 15 kg fiecare. In fiecare an participa cu ele la parada de la Oktoberfest. Nu ati fi banuit ca la Oktoberfest defileaza si romani de origine germana, nu? Femeia asta pastra pozele cu fiecare membru al familiei ce purtase costumele alea si se mandrea cu ele. Nu stiu cum va suna, ca doar acum suntem domni, cine mai are nevoie de „taranismele” astea? Acum ne aruncam ultimii bani pe Michael Kors (ce conteaza ca deja are toata planeta), dar o ie ne-am cumpara doar daca intra in moda tendintele etno. Sa purtam asa ceva, de bunavoie, la o nunta? Nici pomeneala, ca doar nu suntem tarani.

Sa revin. Nu m-am multumit cu ia si dupa cativa ani mi-am cumparat un costum popular intreg. Pe care, daca am avut ocazia, l-am purtat cu mandrie. Da, am fost singura romanca la Oktoberfest in costum popular traditional. Si am pleznit de bucurie sa le arat nemtilor ca si noi avem traditii si costume populare frumoase. Iar intre noi fie vorba, nemtii au apreciat la maxim. Dar au tinut sa specifice ca ia noastra, asa splendida cum este, are un mic defect: nu e atat de decoltata precum camasile lor cu vedere la bust. 🙂

Nu stiu daca o ie mai decoltata ar aduce mai multe purtatoare in tara. Dar stiu ca tare ii mai invidiez pe nemti, pentru iubirea asta a lor nemasurata de tara. Si mai stiu ca mare nevoie am avea si noi de mandria de a fi roman.

mihai_vasilescu_mandru_roman

sursa foto