Articol scris de Daniel, după ce l-am rugat să dezvolte povestea lăsată într-un comentariu la articolul de dimineață. Diacriticele sunt puse de mine, prin urmare a se scuza eventualele greșeli, c-am folosit o aplicație pentru asta.
Acum vă las cu povestea.
…
În 1984 mi-am cumpărat motocicletă.
Făceam mărțișoare și felicitări, luam autorizație de vânzare a lor pe Lipscani și stăteam 2-3 săptămâni să le vând. Făceam intre 20.000 și 30.000 lei pe sezon.
Am dat 50.000 lei pe motocicleta.
Din 1985, în fiecare an, în ianuarie, îmi depuneam actele să fac excursie pe cont propriu, cu motocicleta, tur de tari socialiste: Cehoslovbacia, RDG, Polonia și Ungaria. Și în fiecare an mi se refuza pașaportul. Gândul meu era să fiu în august în Ungaria, unde avea loc cursa de formula 1 la Hungaroring, iar când se termina cursa, se trecea foarte ușor în Austria, treceau mii de motociclete și printre ele aveam și eu de gând să fiu.
În 1989 mi s-a aprobat pașaportul. A fost ciudat, m-au chemat la pașapoarte și mi-au spus că mi s-a aprobat pașaportul, dar doar punct de frontiera Otopeni. Am fost suficient de pe faza să zic ok, plec cu avionul, dar pot să mă întorc cu trenul? Că eu mă duc să cumpăr piese de motocicleta și astea sunt grele. Da mi s-a spus, poți să te întorci cu trenul.
Și uite așa, m-am dus la agenția Tarom de pe Brezoianu și mi-am luat bilet de avion București – Berlin. Doar dus. Nu vrei să știi privirea pe care mi-a aruncat-o vânzătoarea când i-am spus că vreau bilet doar dus.
Plecat pe șest, fară să știe nimeni din familie, iubita, nimeni-nimeni, îmi era frica și să mă gândesc la ce fac.
Când am plecat, am lăsat și cheile de la casa, prevăzător, să nu stea ai mei să schimbe butucii.
Convinsesem un prieten să-i fac contract de vânzare-cumpărare pentru motocicleta, ca să nu o confiște statul. Vezi Doamne, așa i-am zis, puteam să-mi iau aprobare pentru mașină, dar nu trebuia să am nimic pe rol, la fisc.
Nfine, am aterizat în Berlinul de Est, luat autobuzul și ajuns în centru, în Alexander Platz.
Aveau RDG-istii un sistem super de cazare la particular, prin Info Turism, și mi-am luat o camera cu acces la baie, la o bătrână într-o casă.
Am lăsat bagajul și am plecat spre zidul Berlinului.
Am încercat să trec pe la toate punctele de frontiera posibile, pietonale, pentru turisme, camioane, autocare etc
Am găsit punctul de trecere de la Friederich Strasse, unde era statie de metrou. Coada, mă așez, primul control, ei că nu am viza, eu că am viza, o arătam pe cea de RDG, discuții, trec. Al doilea control, aceeași discuție, al treilea control, la fel, ajung la ghișeu, prezint pașaportul se aude un scurt bâzăit și apar doi flăcăi care mă iau pe sus și mă scot în strada. Fară lovituri sau altceva, doar scos în stradă.
Poți să crezi că am făcut asta toată după-amiaza?
Și la un moment dat, în jur de ora 20.00, când am ajuns la ghișeu nu s-a mai auzit acel bip ci pur și simplu mi-a deschis ușa. O ușa metalica, grea și îngustă. Am trecut dincolo și era așa ceva că-n filme, lumină orbitoare, reclame, automate de țigări și Cola, ceva incredibil. Am luat metroul și m-am dat jos unde a coborât mai multa lume.
Ajunsesem la Zoo Garden, centrul Berlinului de Vest.
Am ieșit în strada și m-am dus la un taximetrist să-l întreb cum ajung la Ambasada SUA. Mi-a zis să mă urc, doar că i-am spus că nu am bani.
A scos o harta, s-a uitat și mi-a zis ce metrou să iau, până unde și cu ce alt metrou să-l schimb.
Așa am făcut și am ajuns la Consulatul American, pe Klay Alle nr.4. Sunt chestii care mi s-au întipărit în minte.
Acolo, ca la noi, gheretă cu polițist în fata.
Sâmbăta seara ora 20.30 – 20.45, trec odată, de doua ori, de n ori, iese polițistul și mă întreabă ce vreau. Îi spun că vreau să vorbesc cu cineva de la consulat, zice că nu mai e nimeni , dar să încercam. Merg cu el, suna la interfon și zice că e cineva care vrea să vorbească cu cineva de la consulat.
Se aude un zgomot și încep să se ridice niste jaluzele verticale care erau coborâte peste geamurile de la intrare. Se deschide ușa, intru într-un hol unde era un scanner că la aeroport, trec prin el, urc câteva trepte și mă duc la ghișeul unde erau pușcașii marini, care mă întreabă ce vreau. Le dau pașaportul și le spun că vreau să vorbesc cu cineva de la consulat.
Ok, să iau loc pe canapea. Au sunat pe cineva și l-au chemat. După cca 30 min, apare un individ, cam scorțos, care mă întreabă ce vreau. L-am întrebat cine este și mi-a zis că e funcționar la Consulatul American. I-am spus că îmi pare rău, dar eu vreau să vorbesc cu consulul. M-a boscorodit, că ce vreau eu de la statul American. I-am zis că nu e treaba lui.
Mie mi se părea că ce fac eu este ultra -top, și că atare merit atenție.
Nfine, într-un final apare un tip haios, ciocate, pălărie texana. Era vice-consulul.
Îi saluta pe pușcași, baga codul, deschide consulatul și mergem la el în birou. Mă pune să-I povestesc cine sunt, ce fac, cum am ajuns etc. A rămas uimit când m-a întrebat cum am ajuns la consulat și i-am spus cu metroul. M-a întrebat cum am plătit, i-am zis că nu am plătit și atunci mi-a dat 10 mărci pentru metrou.
Mi-a zis că nu are cum să mă ajute atunci, dar să mă duc unde am cazare și să vin luni dimineața.
Eram așa euforic, mă vedeam deja în America, încât asta am făcut, am plecat înapoi în Berlinul de Est. Ce tâmpit!
Duminică am cheltuit toți banii pe care-i mai aveam, după ce plătisem cazarea, cca 70 $.
Și luni dimineața, am luat geamantanul și am luat-o de la capăt cu încercările de trecere.
Când am văzut că nu reușesc, am băgat geamantanul într-o cutie de depozitare din stația de metrou și-am continuat cu încercările.
Am ajuns inclusiv la Muzeul de la Check Point Charlie, un muzeu al celor care au trecut ilegal frontiera, cu speranță că poate-mi vine vreo idee.
Seara, pe la 16,30 văzând că nu reușesc să trec, m-am dus la Consulatul American din Berlinul de Est. Le-am povestit ce și cum și i-am rugat să mă ajute.
Mi-au spus că nu au cum, să continui să încerc sau să iau trenul, să mă duc la Budapesta și să-i rog pe cei de la Consulatul American din Budapesta să mă puna în legătură cu ungurii care-i trec ilegal granița pe români, în Austria.
Consulatul din Berlinul de Est era lângă stația Friedrich Strasse.
Probabil că aveam o figura resemnata, plină de lehamite, pentru că, făcând o ultima încercare de trecere, pur și simplu mi-au deschis ușa.
Deja știam, metrou, metrou schimbat și Klay Alle nr. 4.
Direct la polițistul din ghereta, pușcașii marini și chemat direct viceconsulul. Care era la cârciumă cu prietenii.
A venit, am vorbit, mi-a zis că la ora aia nu are cum să mă ajute, i-am zis că aștept acolo pe canapea până dimineața, a zis că nu se poate, a deschis casa de bani , mi-a dat 120 de mărci și am semnat o hârtie că am primit banii. A sunat și rezervat o camera la un hotel, chemat un taxi, plecat cu el în taxi. L-am lașat pe el la cârciumă și i-a zis șoferului să mă duca la hotel, dar nu pe scurtătură, că nu am acte pentru est.
A doua zi, m-am prezentat la imigrări, m-au trimis la politia vest-germana să cer azil politic, poze, amprente etc și lagăr.
Când mă gândesc, uneori mi se pare așa, ca un film, îmi e greu să cred că eu am făcut asta.
P.S. Încă mai am biletul de avion, doar dus. Și agenda cu programul din 1990 și 1991.
Foarte, foarte tare!
Și te-ai întors în România? De pula mea…
Comentariu beton!52
@JT, nici eu nu înțeleg…
Mătușa-mea o mers ilegal în Austria-n 1988.
Cei 2 frați au urmat-o-n ianuarie 1990.
Doar maică-mea a rămas cu noi în România.
Taică-meu, comod din fire, dar descurcăreț, s-a simțit perfect acasă-n România.
Când l-am întrebat de ce n-am plecat și noi a zis că el avea tot ce-i trebuie, iar noi eram „prea mici”. 🤬🤬🤬🤬🤬
Comentariu beton!41
Viata bate filmul.
Comentariu beton!24
Ce tare! Zici că m-am uitat la un film! Ce tupeu ai avut!!!
Comentariu beton!51
Pai si continuarea? Cum era in lagar, ce a mai facut, cum a luat decizia de intoarcere in Ro, si ce s-a intamplat cu iubita si motocicleta?
Comentariu beton!35
@Radu, s-a intors pentru că a vrut doar să ia o gura de aer din Vest, dar nu putea sta acolo, ca sărakii😁
@Radu, asta-i locul lui John. Vezi că te alungă de-aci:)))
Wow. Da, viața bate filmul. Acum, povestit la scara largă în România, câți vor înțelege? As vrea că poveștile astea sa nu fie uitate, sa fie apuse și re-spuse, sa fie învățate la școală. Ar trebui sa se inventeze o materie nouă, obligatorie. Poate atunci ar mai avea și Romania o șansă să-și înțeleagă trecutul și să își poată hotărî viitorul. Mă duc să aprind o țigară, poate pare o filosofie de 2 bani ce am scris, dar povestea asta m-a răscolit, pentru că am citit dincolo de rânduri…
Comentariu beton!93
Vai de mine ce film de groaza! Sa vedeti cum e s-o tai ca mine pe dunare sau ca alte sute de mii pe fisie cu granicerii si salupele care de-abia asteptau sa-ti traga citeva gloante sau sa-ti ia scalpul cu elicea. Si odiseea care a urmat. Inchisoare la sirbi, lagar la Padinska Skela…Cu acessta ocazie ii salut pe toti care au infruntat moartea, si au „taiat-o“ la sirbi sau la unguri. Fiecare dintre ei ar avea un scenariu de film de povestit…
0
Wow! Am citit asta cu un nod in gat. Wow!
Comentariu beton!24
F tare povestea și cred că sunt multe de genul. In SUA am cunoscut un tip care tot cam atunci a trecut spre Germania și mai apoi spre SUA. Fusese fost jucător al echipei „campioana unei mari iubiri”.
Comentariu beton!28
Si cum il cheama? Lung,Negrila, Tilihoi,Stefanescu,Ungureanu,Ticleanu,Donose,Balaci,Crisan,Camataru sau Cirtu ?
0
Asta trebuie trecuta in dictionar la definitia perseverentei, nici in 1000 de ani nu intram/ieseam pe o usa, de la primul sut in fund ma lasam pagubasa.
Jos palaria!
Comentariu beton!65
Respect pentru curaj și perseverență. De ce nu ai rămas?
În 1988 am obținut o invitație în Grecia, prin niște cunoștințe, 2000 de lei. Ideea era să cerem azil acolo pentru America. Doar că au făcut asta înaintea noastră cu vreo două săptămâni un văr al soțului împreună cu soția lui. Aveam nume și prenume identice. Ne trezim într-o dimineață, la ora șase, cu miliția la ușă. Ne-au întrebat dacă știm ceva, ei deja ceruseră acolo azil și erau internați în lagăr, așa era procedura. Noi nu mai știam nimic de ei după plecare. Pentru că exista riscul să facem și noi același lucru ne-au anulat invitația. Verii au stat șase luni în lagăr și apoi au reușit să ajungă în America, unde aveau niște rude. Dar la câteva luni după revoluție s-au întors în țară, nu au reușit nicicum să se acomodeze.
Am mai avut o tentativa de plecare în 1992 când soțul a primit o ofertă de a antrena la un club de handbal din Franța. Din cauza unor conjuncturi nefavorabile din acea perioadă, nu s-a concretizat. Și am rămas frumușel în scumpa noastră țărișoară. Cred că nu ne-am dorit suficient de mult și nu am avut destul curaj să o luăm de la capăt în altă parte.
Comentariu beton!41
Eu inainte de a emigra in Israel, am reusit sa fac o vizita in 1985. Am primit pasaport numai pt. ca prietena cea mai buna din liceu era fiica colonelului de la pasapoarte. Inainte de a pleca, tatal ei m-a luat deoparte si mi- a soptit: „Nu uita ca lasi un copil aici. Daca ai sa hotarasti sa pleci, iti aprob emigrarea, nu am cum sa te opresc” . Am sters amintirea asta din memorie, mi-am reamintit citind articolul. Vai, ce vremuri am trait…
Comentariu beton!43
Am ramas crăcănat când am citit că după prima vizită la consulat te-ai întors in est.
Nebunie curată, poate numai poveștile cu cei care treceau Dunărea călare pe tuburi de oxigen m-au mai impresionat.
Nu m-aș fi dus evăr fără viză pe pasaport să incerc să trec.
Respectele mele, @Daniel!
Comentariu beton!66
Amin. Eu căutam un boschet mai boghet prin Berlinul de Vest, nu mă mai întorceam nici cu grederu’, cu viză sau nu.
Comentariu beton!29
Ce curaj, ce determinare!❤️
Comentariu beton!21
Daniele, tată, nu regreta, păi mai auzeai tu pe-acolo de Jiji, de Mitică de la ligă și alți turnători… Mă rog, Jiji nu cred, el a fost victimă. A, vezi poate afli și cine ți-a facut un dosar pe la securitate, cre’că n-ai scăpat nici tu, nici ai tăi! Știu și eu o poveste asemănătoare cu un consătean care a fugit în Canada prin 87-88, da’ s-a întors imediat după revoluție.
Comentariu beton!16
Ai sa razi, am fost , am facut cerere la CNSAS si am primit raspuns ca nu dosar.
Mi-a venit greu sa cred, dar…..
Comentariu beton!26
Nici mie nu-mi vine să cred, poate nu prezentai mare interes, dar ai tăi sigur erau urmăriți
@ Daniel, oricum mi-a plăcut povestea ta, pentru că am trăit vremurile alea, și știu că foarte mulți au riscat treceri din astea de graniță, una chiar am menționat-o în comentariu.
Comentariu beton!12
Ne-ai făcut curioși. Povestește te rog mai departe.
Parca m-am uitat la un film si inca sunt sub influenta subiectului…
Comentariu beton!16
1. Wow!
2. Continuarea? Nu ne lăsa așa, în suspensie 😁
Comentariu beton!22
Continuarea sâmbătă, la matineu😂
@Iulia: Cum ar veni Sezonul 2! 😁
Vorbim cu @MV
Comentariu beton!11
Mă ofer să pun eu diacriticele, dacă e nevoie!
Comentariu beton!27
Wow! Ce aventura! Chapeau!
La faza cu întorsul in Berlinul de Est, m-ai pierdut. Cat sa fii de inconștient? Cat?
Bine, si faptul ca te-ai întors in România după ce te-ai chinuit atât, tine deja de patologic.
Comentariu beton!35
Serios ?
Nu ai idee cum e sa fii acolo si sa crezi ca in tara s-au asezat lucrurile.
Dar e parerea ta, fiecare e liber sa aibe o parere.
Comentariu beton!47
Faza cu întorsul in Berlinul de Est a fost cred un moment de uluială pentru toti cititorii de pe blog 😁🫣
Comentariu beton!38
Cred că dacă adunăm tot curajul și tupeul tuturor celor de aici nu reușim să ajungem la 25% din cât a avut Daniel atunci. Mie mi-a crescut pulsul doar citind. Și, în contextul tuturor aventurilor din ziua aia, suntem uluiți că a plecat năuc de la consulatul american și s-a dus tot în Berlinul de Est…sigur noi făceam mai bine🙈
Daniel, toată povestea ta este incredibilă, respect!
Comentariu beton!53
Nu cred că as avea curaj să fac asta. Dar toți cred că zicem asa, când suntem puși în situație grea, deja intrăm în modul de supraviețuire și facem ce trebuie să fie bine. Eu așa fac. Mă gândeam ce aș face și unde aș pleca dacă ar fi război în țară, că nu aș sta, nu aș avea pentru ce. Ai avut curaj, e o poveste impresionantă. Aș vrea să văd și continuarea, de ce te-ai întors atunci, de ce ai revenit în țară, cum și ce ai gândit? Ce s-a întâmplat cu iubita?
Comentariu beton!21
Gizăs! m-a rupt aia cu întorsul la cazare…
nu știu povestea întreagă, că l-am văzut o singură dată, în ”95-’96, iar tata nu mai este, dar cel mai bun prieten al lui a fugit prin ’84 în cala avionului, clandestin; acum era cetătean francez, bucătar prin paris; faza mișto îi că povestea cum umblaseră prin lume, după cetățenia fiecăruia dintre cei 4 copii: o româncă (cea mare), o nemțoaică, o canadiancă și prîslea francez…
Comentariu beton!29
Dupa doi ani si jumatate de relatie prin scrisori si rar telefoane, ca stateam in cabina si 3-4 ore sa reusesc sa prind legatura cu Romania, era clar ca nu va mai merge. Si nu a mai mers.
Comentariu beton!30
Nu scapi așa ușor de noi, toată lumea vrea povestea!
Ești omul zilei, ne-ai pus creierii pe bigudiuri, acum trebuie să dezvolți, nu așa lapidar.
Si diaspora și cei încă in România vor să afle restul poveștii
❤️
Dacă nu te grăbești, vad că cere @Kilroy un film
Comentariu beton!45
Fuckin’ unbelievable!!! Am citit textul ca pe un roman politist. Povestea este atat de misto, ca mi-ar placea sa vad si un film facut dupa ea 🙂
Comentariu beton!34
Chiar are potențialul unui film romanesc BUN! Are tot ce ne caracterizează: decizii curajoase, dar pripite, hotărâre si naivitate (la pachet), gândiri si răzgândiri…
Comentariu beton!21
”Făceam mărțișoare și felicitări, luam autorizație de vânzare a lor pe Lipscani și stăteam 2-3 săptămâni să le vând. Făceam intre 20.000 și 30.000 lei pe sezon.”
Am tot stat și am făcut calculele și tot aia mi-a ieșit. Taică-miu lucra în mină și avea salariu de vreo 2500-3000 de lei prin 1984 în Valea Jiului și @Daniel făcea cam aceiași bani din mărțișoare în București și tot @Daniel a vrut la mai bine.
Băi, tată, băi, că tare rău ai ales locu unde să emigrezi din Vaslui.
PS. Io mă așteptam la treceri de frontieră cu împușcături și lupte la graniță :
– Băă, decăt să plângă mama mai bine plânge mă-ta.
Când colo, a fost cu bilet la Tarom cu avionu ca barosanii.
Comentariu beton!23
Ce sa fac, baiat descurcaret.
Comentariu beton!13
@Shoric, fa singur o socoteala.
Vindeam un martisor cu 5 lei, declaram ca fac 5000 buc , plateam impozitul pe venitul de 25.000 de lei pe care urma sa-l realizez si primeam autorizatie sa vand martisoare pe , de exemplu, str.Lipscani la nr 12.
Doar ca eu faceam 20.000 de martisoare.
Si stateam acolo , in frig, ger sau vant , de dimineata de la 8.30 pana seara la 18.00 -19.00
Se faceau bani frumosi si din felicitari si din martisoare.
Cei care au facut pot confirma.
Deci pot spune ca ma descurcam si mi-a fost bine, din punct de vedere financiar.
Comentariu beton!30
@Daniel, felicitari! Eu te invidiez pentru ideea geniala si norocul avut!
In loc de cerere la CNSAS, poate ca mai bine joci la Loto…
Comentariu beton!12
Deci ca sa ne legitimam,iti trebuia mult sange sa pleci dincolo pe vremea lui Ceasca .Nu l-am avut,dar l-am avut mai tarziu.
Sa pleci De nebun si sa ceri azil ,ma refer.Majoritatea care au plecat sunt acolo inca.
Tot respectul.Am plecat si eu ,1996 ,lucrat vapor de croaziera dupa ce am terminat faculta/emigrat Canada,lucrat in Saudi,Germania,Spania,sot neamt,de 10 ani sunt in Dubai living the best life!
Multi dintre colegii si prietenii mei 50/51 de ani ca varsta ramasi in Ro sunt fericiti,au ce is doresc, dar si multi au probleme financiare si nu isi pot permite orice-vorbim de oameni cu facultate,majoritatea ingineri, ca asa era modelul
Toti cei plecati ,majoritatea in Canada ,emigranti sunt mai mult decat OK si nu au probleme financiare,chiar isi pot permite f multe.Depinde de cat de determinat esti ,dar dintre doi oameni la fel de bine pregatiti,sansele sa te scoti sunt infinit mai mari afara.
Multe de zis si de povestit.
Comentariu beton!22
O poveste adevărată plină de suspans! Mai ales partea cu întorsul în est 😱
Mă alătur corului care cere episodul următor 👏
Comentariu beton!22
Spania sau Austria? 🤔🤪🤔
Încă nu știu 😝
@ametist: vezi că și scârbele din Spania cer certificat de limbă C1 pentru doctori. 😬
Da, materie obligatorie ar trebui sa fie istoria comunismului in Romania…
Ma tem insa ca e prea tarziu!
A aparut si creatura divortata si inselata si fericita in toate fituicile si toate pozitiile, aanamaria prodan pre numele ei, sa faca apologia buneicuviinte din acele timpuri pe langa binecunoscutele casamasalocdemunca…
Ce sa spui, ce sa faci??
Comentariu beton!20
Deși am prins vremurile alea, copil fiind, când citesc aventuri ca cea de mai sus, îmi dau seama cât de bună e viața azi. Asta ar trebui prezentată în școli, cu explicații și comparat cu ce e în ziua de azi, când te sui în mașină și te duci cam pe unde vrei. Poate ar mai diminua numărul celor cu “ce bine era pe vremea …”
Comentariu beton!29
Am copilărit in Turnu-Severin și periodic auzeam povești ale celor care încercaseră să treacă Dunărea. Cea mai tristă mi s-a părut aia în care înotătorul a ajuns la Orșova, dar nu și-a dat seama, l-a păcălit cotul pe care-l face Dunărea acolo. Și-a ieșit pe mal fix în bastoanele grănicerilor. Nu știu dacă era legendă urbană sau chiar era adevărată. Patrule cu câini lupi înfometați, alte orori care circulau, poate intenționat spuse ca să descurajeze. Dar povestea ta, Daniel, chiar e grozavă, ai avut un curaj și o hotărâre incredibile.
Așteptăm să ne spui mai departe, sezonul doi, cum zice lumea.
Comentariu beton!23
Nu sunt legende. Un prieten bun a vrut să fugă cu nașul de cununie. Dat în gât de soție (fostă), prinși lângă Jimbolia. Mi-a povestit puțin de „tratamentul” primit de la grăniceri, horor. Nu prea vroia să povestească. Condamnați amândoi la 1 an închisoare pentru trecere frauduloasă a frontierei. După vreo 2 ani, nașul repetă figura, acum e bine-merci în Australia. Prietenul nu a mai încercat i-a fost frică.
Comentariu beton!18
Nu sint legende.
Dementa curata povestea. 😂
Nebunul de socru-meu toata viata a vrut sa fuga. N-a vrut soacra.
Pina la urma, pe la mijlocul anilor ’80, a ajutat pe cineva. Adica l-a dus pina aproape de granita cu masina. Persoana a fost prinsa, socru a incasat un an de puscarie. Saltat de acasa, militie, securitate, favorizarea trecerii ilegale a frontierei…plm de vremuri.
Comentariu beton!24
Am citit de două ori, pe bune, am crezut că nu am înțeles eu bine, dar să știi că după revoluție și eu am avut aproape un an de naivitate când am crezut că totul va fi bine. Nu, nu trăim ceea ce am crezut eu în naivitatea mea atunci și nici nu cred că apuc în viața asta. Am avut un unchi, fratele tatălui meu, care a încercat de două ori să treacă Dunărea înot, evident că nu a reușit, s-a ales cu două ture de Poarta Albă, a apucat să mai trăiască doi ani după revoluție dar a fost cumplit de dezamăgit.
Comentariu beton!25
Cum ai putut să fii atit de naivă? Exact atunci ne-am hotărît să plecăm după mineriada si manifestelor zilnice in piata universitatii din Bucuresti. Era clar ca nu se mai întîmplă nimic bun. Si iubirea oarbă a poporului prostit pentru Iliescu.
Uluitoare aventura. Cam asa suna toate istoriile celor care au reusit sa fuga din comunism. Sunt pline de pericol si suspans.
Cunosc doi tipi care au trecut la sarbi.. pe camp! prin 1988. Oamenii aveau 17 ani fiecare. Voiau sa vada Occidentul! Ajunsi acolo, au fost inchisi timp de o luna alaturi de alti fugari romani. Unii erau lasati sa plece mai departe, altii erau trimisi inapoi! 😥
Ei au avut noroc, faceau parte din comunitatea sarba din Romania si au ramas pentru a pleca mai departe. Inchisoarea sarba nu era o inchisoare in adevaratul sens al cuvantului si fugarii erau lasati sa iese, sa se plimbe prin oras. Intr-o zi, fiind pe afara, cei doi au dat nas in nas cu fratele unuia dintre ei, frate ce locuia intr-o tara nordica si care frate aflase ca cei doi erau in Iugoslavia. Nu comunicasera, nu se intelesesera sa se intalneasca, s-au gasit pe strada, pur si simplu. Fratele i-a bagat in masina si a plecat cu ei spre Austria si apoi Germania. Ajunsi la granita, ei au trecut-o pe jos si fratele i-a asteptat de partea cealalta. Au ramas o vreme in Germania pentru acte. Pe urma s-au despartit. Unul a plecat cu fratele in tara nordica iar celalalt a ramas in Germania, de acolo voia sa plece in Australia. Dupa o vreme, s-a plictisit si a vrut sa plece si el pe urmele celuilalt dar nu avea viza. S-a ascuns in podul trenului si a calatorit nemiscat vreo 12 ore sau mai mult, a ajuns in tara nordica si cand a iesit, plin de funingine, il asepta controlorul care gasindu-l fara bilet l-a dat jos, in camp. Era decembrie si el era in tricou. Nu se vedea nici o localitate aproape, habar nu avea unde se afla. Deodata a vazut un cal alb, pe camp. S-a urcat pe el si a mers cateva ore. Asa a ajuns in… capitala tarii nordice. In tricou si calare pe un cal alb!
Jur ca e o istorie adevarata. Mi-a fost povestita de calaret! 😅
Comentariu beton!43
@Tia, „Uluitoare aventura. Cam asa suna toate istoriile celor care au reusit sa fuga din comunism. Sunt pline de pericol si suspans.”
Foarte misto povestea lui Daniel, ascultata acum, chiar distractiva. Incredibil cata bafta a avut! Probabil ca este un bun exemplu practic, pentru „work smarter, not harder”… (mortala, faza cu intorsul in RDG,🤣 dar despre intoarcerea in Romania, zambesc, dar asa cu gura mai stramba)🤔 Eu am incercat sa trec peste granita, in anul 1986 pe la Moldova Noua. (arestat in Moldova Noua si „transferat” pe traseul Moldova Noua -Resita – Timisoara – Bucuresti- Aiud, total 42 zile… ) dupa alte 12 zile de sejur la Aiud, condamnare 1 an „la locul de munca”… dupa involutia din „89 nu mi-am facut pasaport, crezand ca o sa fie altfel in tara asta. Maaare tampit si eu!!! 🙄😏😁
Comentariu beton!20
@tavi Imi pare rau. Trebuie sa fi trecut prin lucruri groaznice dupa ce ai fost prins. Poate ai puterea sa spui cum erau tratati fugarii. Daca nu poti, imi cer scuze.
Oamenii din istoria mea erau de-ai locului si au trecut pe la Socol, pe undeva pe unde se varsa Nera in Dunare.
P.S. Eu nu cunosc regretul de a nu fi plecat. E drept ca nici pe cel de a fi plecat! Am scris la celalat articol despre doruri dar la gandul ca ce ar fi fost daca nu as fi plecat, cunosc raspunsul clar: as fi fost papata acasa. 🙂
Tavi,ai fost singur sau v-a dat in primire calauza?
@Tia, dupa atatia ani, as putea sa povestesc cu detasare din experienta personala si din povestile „colegilor de celule”, doar ca… ar trebui sa scriu un roman si nu e locul aici. Lucrurile alea au trecut iar viata e frumoasa. Fiecare dintre noi, o mai „stricam” cateodata, prin propriile alegeri pe care le facem…
@caposu, am fost 3 si da, presupusa calauza care era informator la secu…
Tavi,te-am intrebat pentru ca am auzit cum calauza a dat in primire grupul in cel putin trei cazuri.Recunosc(au trecut 30 de ani de atunci)ca cel putin o poveste nu am crezut-o.
Pina cind calauza a venit sa isi ceara scuze(aflase ca e pe moarte) pentru ce a facut.
@Tavi Se afirma ca omul are o putere de adaptare si supravietuire extraordinara si daca constientizam asta suntem in stare sa dezvoltam capacitati de care nu ne-am fi crezut in stare. Se mai afirma si ca drumurile dificile duc adesea catre destinatii frumoase. 🙂
@Tia, nu stiu ce sa zic, dar din experienta mea personala, de multe ori drumul este mai palpitant, mai interesant, mai frumos decat destinatia. Fara sa pun la socoteala
ca „drumul” poate sa tina o viata. Destinatia, poate fi dezamagitoare sau se termina repede, daca nu vorbim de destinatia aia cu „multa verdeata”… 😉
Tavi, cred ca ai dreptate. Cea mai interesanta parte a drumului, a calatoriei, nu este neaparat destinatia desi este importanta si ea, mai interesante sunt lucrurile ce se intampla pe drum.
Si nu, nu vorbeam de destinatia finala, Doamne fereste!🙂 Mai avem atatea de trait, de facut, de inteles, de visat..
https://youtu.be/WUsQbri9yaI
A, stați că tre să vă povestesc și eu una.
O colegă de muncă de-a soacră-mii. Săsoaică. Decisă ferm că ea fuge din țară. Cu tot cu bărbac-su.
Stabilit dată, tot. Colegele și prietenele s-au apucat, au pus mână de la mână, le-au pregătit la oameni merinde, au fript un pui, au pus și niscai vin la pachet, că deh, să aibă oamenii curaj.
S-au pupat, s-au îmbrățișat, s-au despărțit.
A doua zi, ce să vezi, femeia apare la birou. Mâncase cu bărbac-su merindele, beuseră vinul, se cam matoliseră și s-au culcat. Cam acolo s-a terminat aventura fugii lor din țară.
Comentariu beton!53
Ce poveste haioasa!😀😁😅
@(alta) Iulia, 🤣🤣🤣 erau din Vaslui?
uăi @tavi, țîi nu țî-i ghini? și, ăi șitit cumva cî s-o bătut?
@Costică, eram sigur ca te activezi😂😂😂
@tavi, nu, oai, di la Brașov și, cum zîci costel, decât or beut, nu s-or și bătut 😂
@(alta) Iulia, daca erau din Brasov, or fi zis: ” no ce atata graba, las` ca merem la anu „…
@ costica, ai o pila la Ro-Alert? 😀
Comentariu beton!15
a mai citit cineva cu un film alb-negru din anii ’40 rulând în minte?! ceva gen ”casablanca”, străzi pietruite și picioare mișcându-se ușor din care se văd doar pantofii și pantalonii până la genunchi….
Comentariu beton!11
Amintiri. Bătăile încasate din momentul în care ne-au prins pe fâșie, până când am iesit din nou în stradă, lăsând în urmă închisoarea. Umilința, tortura psihică la care am fost supuși, felul în care ne făceau să simțim în fiecare clipă că nu contăm nici cât negru sub unghie. Toate astea mi-au revenit in minte, citind povestea omului. A fost un norocos. Alții, nu.
Comentariu beton!23
Astea nenorociri,nu prostiile de care ne vaitam citeodata.
@Dan Admirabil curajul de a pleca in cautarea unei lumi mai bune sub amenintarea cu moartea dar cat de trist ca a trebuit sa suferiti pentru asta, pentru un drept cu care ne nastem, dreptul de a fi liber.
Nu exista nici o scuza, nici o explicatie atunci cand un om ii face rau altui om fizic si psihic. E ceva ce tine de diabolic.
Wow! Am vizualizat tot.
Clar, viața bate filmul!
Continuarea? Când vine continuarea?
Mult prea tare povestea, mult tupeu si disperare, foarte fain !
Am cunoscut in 1990 in Stuttgart o familie de bănățeni- Banaten-Schwaben- de origine germană care au trecut Dunărea innot si au fost prinși. La Revoluție erau in închisoare. Își lăsaseră băiatul in R la o mătușă si se așteptau să facă ani de zile închisoare. Au fost eliberati, si-au luat copilul si au plecat în G