C-o fi de la vreme, c-o fi de la faptul că am prins al 50-lea ghiocel în cununa vieții, habar nu am. Cert e că m-a prins melancolia în brațele ei vânjoase și n-a vrut să-mi mai dea drumul până n-am scris articolul de azi.
Mă gândeam zilele trecute câte lucruri extrem de mișto făceam în copilărie, lucruri pe care azi nu doar că nu le mai face nimeni, dar îți este extrem de greu să le explici copiilor de azi despre ce e vorba. Mă rog, unele erau mișto doar pentru noi, copiii, nu și pentru cei din jur, dar astea deja sunt detalii. Păcat că pe unele dintre ele cred că le-am pierdut pentru totdeauna. Noi, ca omenire, zic.
Să purcedem, le-am luat la întâmplare, după cum îmi veneau în minte.
👉 Numere de telefon formate la întâmplare. Ne strângeam mai mulți la unul dintre noi acasă și formam numere de telefon la întâmplare. Nu-mi dau seama cum ne funcționau creierele pe vremea aia, cert este că ne spărgeam de râs când răspundea cineva în partea cealaltă și îl auzea pe unul dintre noi spunând: „bună ziua, v-a luat foc mustața?”. Sau altă porcărie de genul. După care închideam și râdeam toți un sfert de oră, până sunam următoarea victimă. Nu, nu înjuram, nu vorbeam urât. Pur și simplu întrebam tâmpenii din astea naive și ne amuzam.
👉 Mingi umplute cu nisip. Amatorii le umpleau doar cu pietre sau cu pietre plus nisip. Profesioniștii știua că oricât de destoinic ai fost, plasticul ăla din care erau făcute mingile din perioada comunistă se deforma și-ți dădeai seama că ai de-a face cu o minge capcană. Ca să nu mai spun că dacă voiai să bagi pietre, trebuia să faci ditamai tăietura în minge, ca să ai loc să le bagi. Pe când nisipiul se putea băga printr-un un orificiu foarte mic.
Am văzut ceva entorse la viața mea, după șuturi extrem de bine executate în mingi din astea capcană. Faza e că pe multe dintre ele le-am văzut la adulți. Cum naiba să reziști când vezi niște copii care se uită cu ochi rugători la tine, de dincolo de un gard, și te imploră toți în cor:
– Nenea, vă rugăm, ne dați și nouă mingea?
👉 Praștii. Există cineva pe-aici care nu și-a făcut vreodată praștie? Vorbesc despre ambele modele, da? Că erau două. Aia cu pietre, care se făcea din cameră de anvelopă. Și aia din sârmă, cu elastic de chiloți, care funcționa cu bolduri îndoite sau calibre de sârmă groasă. La noi se numeau „calibre”, după ce-am ajuns în București am constatat că lumea le zice „invizoace”, dar erau același lucru.
Au existat perioade din copilăria mea în care nu ieșeam din casă fără praștie și cutia de chibrituri plină cu bolduri gata îndoite. Eram foarte-foarte bun, aveam „țintă”, pentru că mă antrenam asiduu pe ficusul maică-mii din sufragerie. Puteam să trag lejer câte 10-15 proiectile în aceeași frunză. Niciodată n-a înțeles maică-mea care era faza cu ficusul ăla, de-i apăreau tot timpul găuri în frunze.
👉 Țevi cu cornete. Am încercat într-o zi sa le explic copiilor care era treaba cu țevile și cornetele. Mi-a fost incredibil de greu să le fac să înțeleagă. Bănuiesc că voi știți despre ce e vorba, da? Nu de alta, dar mi-ar fi foarte greu să vă explic.
Cea mai șmecheră pe care am avut-o a fost o carabină cu patru țevi. Am încercat și cu mai multe, dar mi-am dat seama, empiric, că patru era numărul optim de țevi. De la patru în sus devenea mult mai greu de manevrat și utilizat. Plus că o carabină adevărată avea distanțiere între țevi, ca să ai loc să poți sufla cum trebuie.
Problema cea mare era că materia primă, adică țevile, era foarte greu de procurat. Nu știu care era situația în restul țării, dar la Vâlcea în magazine nu prea se găseau țevi din alea de pvc. Prin urmare eram nevoiți să ni le procurăm de pe șantierele unde erau clădiri în construcție. Pleca o expediție de doi-trei oameni care se întorceau cu recolta de țevi, ni le împărțeam între noi și aia era. De a doua zi începeau bătăliiile.
Prieteni, erau zile întregi în care doar asta făceam: ne împărțeam în trei echipe și trăgeam unii în alții cu cornete de dimineață până se făcea întuneric și nu mai vedeai nimic. De ce trei echipe? Păi ca să ai o miză, că dacă pierdeai, stăteai pe margine și așteptai o vreme până să intri din nou în luptă.
Să vă mai spun și de cornetele cu bolduri în vârf, păstrate pentru războaiele cu blocurile vecine?
👉 Oracolele. Bănene, nu știi ce sunt ăia fiori prin tot corpul dacă n-ai ținut măcar o dată în mână oracolul făcut de fata aia după care suspinai lung de fiecare dată când te uitai la ea. Că oracole aveau mai toate fetele, dar pe tine te interesa doar al EI. Și nu știu cum naiba se făcea că exact ăla ajungea cel mai greu la tine. Ați pățit? Sau habar n-aveți despre ce vorbesc?
👉 Tenis cu piciorul și bambilici. Eu, personal, cred că am mai bine de 20 de ani de când n-am mai văzut copii jucând tenis cu piciorul. Apropo, la voi se jucau și „bambilici”? Care erau varianta multi-player pentru tenis cu piciorul. În sensul că se puteau juca în șase sau în opt, spre deosebire de tenis care mergea doar în doi sau patru.
👉 Fotbal în curțile blocurilor. Mereu am auzit placa aia cu „pe vremea mea, jucam fotbal în curtea școlii”. Ceea ce era adevărat, dar și destul de inexact. Da, aveam acces în curțile școlilor, intram când voiam noi și puteam juca oricât. Apropo, știam că există ceva proiect să se deschidă curțile școlilor pentru copii, știe cineva dacă s-a concretizat?
Revenind, problema era că școli erau puține, iar copii care jucau fotbal extrem de mulți. Ce puteai să faci tu, la 12-13 ani, când te duceai în curtea școlii celei mai apropiate și găseai terenul ocupat de vlăjgani de liceu? Vă zic io: nu puteai să faci nimic. Ori stăteai să aștepți, rugându-te în gând să se plictisească și să plece (nu se întâmpla niciodată), ori te întorceai în fața blocului și improvizai terenul tău de fotbal.
Așa se face că 99% dintre meciurile copilăriei mele s-au desfășurat în curtea grădiniței din fața blocului unde stăteam. Pe un teren improvizat unde aveam ca porți niște meri și niște țevi de gaze. Dar ce conta, bucuria era de nedescris când îi băteam p-ăia de la blocul D-3.
Abia după ce-am ajuns la liceu ne-am mutat cu meciurile în curtea Liceului Forestier din spatele blocului. Acolo se juca pe teren cu porți adevărate și jucam cât aveam chef, că doar nu era să vină să ne dea afară copii de 12-13 ani.
👉 Pitu. Nu cred că exista seară de vară în care să nu jucăm pitu (așa se numea „de-a v-ați ascunselea” pe tărâmuri vâlcene). Problema era că unii dintre noi se ascundeau atât de bine că începea un joc nou și pe ei tot nu-i descoperea nimeni. Ba chiar, de multe ori se întâmpla sa plecăm în casă și ăia să rămână tot în ascunzătorile lor. 😊
Mno, pe toate astea (și multe altele care nu mi-au venit acum în minte) nu le vom mai avea niciodată înapoi. Să țineți bine de ele, acolo, în sufletele voastre, pentru că amintirile sunt printre cele mai prețioase lucruri pe care le avem în această viață. Poate singurele.
sursa foto
Check!
Comentariu beton!31
S-o dus pe apa sâmbetei ditamai comentariu. 😣
Le-am trăit aproape pe toate, mai puțin mingea cu nisip/pietre și formatul numerelor de telefon.
Tenisul de picior se juca-n echipe de 2-3 (tată+fiu/fii) sau adulți contra copii. Foarte faine amintiri.
Ca să nu mai pomenesc de babele și moșii de la bloc ce ne puneau să strângem cornetele după „război”.
Io mă enervam că nu pot citi oracolu’ vieții așa că vrăjeam fata, o țucam bine și-mi dădea ea singură oracolu’ cu pricina.
Comentariu beton!28
Nu știu unde s-a dus, că la mine nu e pe nicăieri. Deci l-ai șters tu cumva.
Acum, citind comentariul tau, am realizat ca babele si mosii de care vorbesti (si pe care ii aveam si eu la bloc) erau, probabil, mai tineri la vremea aia decat suntem noi acum :))))
Comentariu beton!75
Da, la mine s-o evaporat. Oricum, esența am scris-o în comentariul precedent. 😉
@Vic: la mine la bloc moșii și babele chiar au fost așa, adică 70-80 ani.
Comentariu beton!12
Ce mi-a plăcut articolul de azi!!! Deh, vârsta! Nu am făcut multe din ce ai scris, că, nah, fată dar îmi amintesc cu drag de toate cele. Adaug și eu „Tara, tara, vrem ostași” și „Ratele și vânătorii” – la care eram AS. Rămâneam ultima, recuperam vieți și introducem din nou jucătorii – bănuiesc ca știi despre ce vorbesc. Doamne, ce mai distracție era!
Copiii din ziua de azi chiar nu mai știu sa se joace!
Comentariu beton!37
Prima dată am intrat să văd dacă a scris John după care am citit articolul.:)))
Da, mă regăsesc în toate năzbâtiile astea pe care le-ați enumerat, da’ io mai făceam și altceva cu praștia. Am spart toate geamurile de la biserica din sat. Geamurile erau mici și trebuia să-l menționezi pe care vrei să-l spargi. Bine, nu eram singur…
Comentariu beton!35
Și eu la fel fac: derulez sa vad dacă a scris John! 😁 Apoi citesc articolul, postez comentariul propriu, apoi citesc restul comentariilor, începând cu John 😁😁
De fapt JT scrie articolele, iar apoi comentează, ca să îi apară notificare lui Mihai.
Comentariu beton!14
Citeam liniștită și îmi aminteam frânturi din copilărie, când apare partea asta din articol: “Să țineți bine de ele, acolo, în sufletele voastre, pentru că amintirile sunt printre cele mai prețioase lucruri pe care le avem în această viață. Poate singurele.”
🥺
Tu vrei să ne faci să plângem?
Comentariu beton!73
Pocnitori din duza de la motorul unui tractor, consumam minim 5 cutii de chibrituri zilnic, cutii de ness cu carbid in ele, mama ce zgomot mai faceau , puțin inconștienți dar nimeni nu se ranea, acum la 50+ dracu ar mai pune mîna pe ele
Comentariu beton!59
@Kobra: cu toate că n-am avut internet, nu-ș cum dracu’ se face că toți am știut ce-i periculos și ce nu. Pămpălăii de azi ar muri dracului dacă ar face ce-am făcut noi.
Niciodată n-am făcut glume proaste cu carbid sau petarde, iar dacă cineva ar fi venit cu duma „balena albastră” i-am fi tras un șut în cur ș-am fi făcut mișto de el că ar trebui să se interneze la nebuni.
Comentariu beton!90
noi le ziceam tunulete: mine de pix metalice golite de pasta si umplute cu gamalii de chibrituri si apoi incazite !
pt carbid foloseam tuburi de spray taiate si lungite cu juma de metru de teava de plastic ! ieseau toti pensionarii sa ne alerge cand bubuiam 3-4 odata !!!
la cornete aveam campionat in depozitul de stive de lemne puse la uscat.
bambilici da, scunsea da, mers in gasca de 10-20 copii la strand sau sanius sau patinaj !
mergeam cu bicicletele 20-30km in vacantele de vara doar de fun.
dupa ce am mai crescut ne adunam la scoala sportiva pe terenuri sa jucam fotbal si baschet si sa socializam. face to face, nu online ca acum 😉
in liceu mergeam cu cortul sau pe munte (creasta Fagarasului) cate o saptamana ! nu stiam exact cand ne intoarcem, nici ce mancam, nu auzeau parintii de noi nimic pana ne intorceam. si bagam jocuri de carti si mima si yams la greu.
cea mai nasoala pe care o faceam era sa ne urcam in gara in mocanita (tren pe linie ingusta) si apoi dupa ce pleca trenul saream din mers in dreptul cartierului ! macar eram suficient de destepti sa sarim din ultimul vagon.
Comentariu beton!23
am uitat de tuburile de pix sau carioca folosite cu bile de hartie.
lapte gros pana si-a rupt un coleg clavicula si s-a lasat cu scos in fata colectivului scolii, alea alea.
sau 2 suruburi mari conectate cu o piulita si in piulita pus fosforul de la chibrituri. legata o punga de unul din suruburi si aruncate in sus. la aterizare bubuiau si mai si sareau suruburile !
primavara-vara jucam table sau 66 dupa ce mergeam la furat corcoduse, prune, cirese, mere sau ce fructe se faceau in perioada respectiva.
cu monezi erau la perete, la groapa sau tic pe banca la scoala.
iarna daca se gasea un vecin de treaba sa ne remorcheze (ca na, masini putine, benzina scumpa si ratie de 20l pe luna) se facea trenulet de 10-15 sanii pe strada.
a, la cornete era tabu sa pui ace in varf. o luai rau ! dar foloseam faina cu apa drept adeziv si era super ok.
Comentariu beton!33
acum distractiile cuminti, din casa, de regula iarna sau pe ploaie:
scrabble, remi, canasta (cu carti si cu piesele de remi), sah, table, nu te supara frate, trombon, macao, sapte prinde, fotbal cu nasturi, cooperativa (copie dupa monopoly), aveam si 2 minilaboratoare: optika (din rdg scump ca naiba) si micul electrician cu lista de experimente de facut pe ele, diapozitive cu povesti, aproape de 89 au aparut si video-urile (la cei superprivilegiati sau care au lucrat in afara) si serile de filme sau desene animate.
mentiune speciala: fazan – pe tari, orase (capitale), munti, rauri, artisti, etc. pe vremea aia stiam toate capitalele din lume 🙂
Comentariu beton!45
@kobra, @John, fix așa toți eram conștienți de pericol, nu făceam glume proaste și nimeni nu a pățit vreodată ceva sau cel puțin nu știam noi. Și eram cârduri de bididii.
Tuburi de spray fixativ taiate si bagate in tevi de plastic de canalizare (luate de pe santierele blocurilor de pe Calea Mosilor, odata cu tevile de cornete), cu carbit + scuipat, in loc de petarde, mai era o chestie pe care o jucam pe capace de bere, ambalaje de guma straina sau surprize de la guma turceasca TopiTop sau cutii de chibrituri, cu bucati de marmura aruncate de la distanta.
Vai, ce de amintiri am! Copilărind la țară, Amintirile lui Creangă sunt minciună pe lângă toate tâmpeniile pe care le-am făcut! Mă mir că eu și fratele meu mai suntem întregi după atâtea!
P.S. Am doar 37 de ani, dar parcă alte erau vremurile noastre.
Comentariu beton!37
Avand in vedere ca sunt cu 6 ani mai mare decat tine, iti dai seama ca le-am bifat pe toate! Doamne, cum mi-au navalit in minte amintiri pe care le credeam incuiate bine!
Comentariu beton!32
9 pietre. Dislocam bucati de asfalt,si le stivuiam una peste alta, evident aveau o pozitie instabila. O echipa pazea pietrele, cealalta echipa(fiecate coechipier, pe rand),arunca mingea catre ele, incercand sa le darame. Cel ce reusea asta, era erou. Apoi incepea fugareala. Echipa care daramase stocul de pietre incerca sa le stivuiasca la loc, iar cealalta echipa incrrca sa ii opreasca,aruncand cu mingea spre dusmani. Nu aveau voie sa te atinga cu mana. Dar moama, cand iti luai cate o minge in cap. Existau 2 variante. Castigau pazitorii daca eliminau echipa adversa prin lovituri de minge, sau castigau atacatorii daca stivuiau inapoi pietrele.
Tara, tara, vrem ostasi.
Mersul cu ciubarul in iazul bunicului
Construiam arc cu sageti.
Macelaream dovlecii din livada bunicilor.
Aruncat apa de la etaj.
Aruncat oua de la etaj.
In principiu eram cuminte 😁
Comentariu beton!68
La noi, 9 pietre se numea „castelușul”.
Asta cu pietre este CASTEL si mai era si Lapte Gros, care e mai hard-core decat tara tara vrem ostasi
Comentariu beton!27
La noi jocul cu pietrele se facea cu cioburi de sticla si se numea „bici”. Regulile erau fix aceleasi. 🙂
Sunat la întâmplare, oracole și fotbal în curtea școlii sau pe iarbă/în cartier printre case încă văd la băiatul meu. Mai joacă o variantă de hoții și vardiștii pe biciclete, sună la uși și fug. Au și praștii și pocnesc cu carbid, dar cu astea nu are voie. De sunat s-au lăsat că nu știu să sune cu număr ascuns de pe mobil și au pățit să fie sunați înapoi :))
Comentariu beton!21
noi aveam în cartea de telefoane fam. Bucă; se suna doar după ora 17, să fie… tot acasă
Comentariu beton!38
1. Cu telefoanele fixate am facut și eu: le spuneam că suntem de la Robingo și că vor câștiga dacă vor răspunde corect la întrebarea: ce este un ocnaș ?…și băgam pe fundal un demo de la prima mea orgă electronică, la „câștigători”.
2. I-am pus unui amic o minge de asta capcană, de era să vină in nas. Și el era portar, de obicei :))).
3.Praștiile erau periculoase. Așa că mi-am făcut arc din lemn de corn și am rașchetat o rândunică. A zburat totuși apoi. Mi-a părut rău și nu am mai folosit pe vietăți.
4. La țevile cu cornete le ziceam tubermane cu gornete.
5. În clasa a opta apăruseră oracole tipărite. Mi-am luat și de ăla. Care îmi îndoiau colțurile, mă-sa era…, se știe!
6. Bambiliciul la noi era pătrățica. De fotbal nu mai zic, toți genunchii erau juliți. Toți doi !
7. Pitu era minjita.
Acum e Cities: skylines și Jurassik World Evolution 2. Ah…și Gardenscapes, că de aia e telefoane smart!
Comentariu beton!23
Robingo? Ohooo, vorbim deja de anii ’90…
„Tuberman” era derivat de la „tub Bergmann”, pe care copiii nu-l înțelegeau.
„Pitu” era derivat de la „a se piti”.
„Minjita” – probabil de la „a se miji”.
Și pe la noi sunt forme din astea pocite, de exemplu „scunsea” pentru „ascunselea”.
Pe vremea mea se mai juca și „țurca” sau „pichiul”.
Comentariu beton!14
1. Cum ? Si capace nu jucati ? Capace de bere , batute si facute perfect plate ? Cu valori diferite functie de capac ?
2. Cu carbid nu trageati ?
3. Ai uitat de trasul cu tevile de la creioanele mecanice? Alea metalice? Cu hartie mestecata ?
4. Sau aruncat pungi umplute cu apa ?
Toate celelalte le-am facut si eu !
Comentariu beton!36
Ba da, normla că jucam capace (la noi se numea „fise”), trăgeam și cu carbid, dar erau mult mai rare decât ce-am pomenit în articol.
de la aia cu hîrtie umezită era să intrăm pe mîna securității (aveam un coleg cu mamă absolventă de Șt Gheorghiu), în ’88, că-i făcuserăm, aproape toată clasa, o minunăție de barbă Tovarășului;
(notă pentru cei mai tineri: tovar’șu era portretul înrămat al lui ceașcă, atîrnat în fața clasei)
Comentariu beton!26
La piața Chibrit în București nu le ziceam capace, se numeau Berese. Făceam rost de capace de bere străinești și la puneam pe linia de tranvai…după ce trecea mastodontul aveam cele mai perfecte și valoroase berese…nu am umplut mingii cu nisip sau pietre dar portofel legat cu sfoară pus ca momeală și toate celelalte din greu…copilărie fericită și mai ales activă…toți eram slabi morți și nu ne dădeam duși acasă decât seara târziu morți de foame ,adormeam mâncând. Nici drak..nu intra în casă la prânz, eventual furai din fugă un colț de pâine.
Comentariu beton!13
Maaaaaaaaaaaaaaammmmmmmmmmmmmmmmaaaaaaaaaaa!
Jucat fotbal pe maidan in picioarele goale si se mai intampla sa-ti zdrelesti un deget de o piatra. Probleme? Nu, ca faceai pisu pe rana si apoi o sterilizai introducand degetul in praf.
Vara seca raul si se formau limbi de nisip in mijlocul lui (le numeam renii). Treceam inot si jucam fotbal . Ni se facea foame, traversam raul , ajungeam in gradinile de pe margine si mancam rosii si castraveti pe care le stergeam de pamant pe maieu.
Jucam „finante”, asa numeam partile frontale de la cutiile de chibrituri pe care le colectionam.
Jucam „ciocioaca”, o cutie de conserva turtita pe care ne chinuiam impartiti in doua echipe sa o introducem cu ajutorul unor bate in gauri sapate in pamant.
Si tot pe maidan sapam o gaura in pamant, o umpleam cu apa, puneam carbid, o astupam cu o cutie de conserva gaurita si apoi apropiam o panusa de porumb aprinsa. Zbura racheta!
Si cate si mai cate!
Multumesc pentru aducere aminte a copilariei! Ganduri bune!
Comentariu beton!39
30 de ani aici, am recunoscut destule. La noi pitu se zicea pitulusu. Si la tevile de PVC le zicea intr-un fel anume, oare tobermane? dar nu sunt foarte sigura. Eu ma jucam cu papusi 🙂 si vase. Faceam ciorbe si torturi din namol si carbid. Daca citeste cineva din Craiova, George Enescu, langa liceu Energetic pe aici, va salut cu drag!
Comentariu beton!20
Salutam din Brazda , de la Baba Novac , cu 25 de ani mai devreme 🥰🥰
De piscarici nu stie nimeni ? La cele cu bolduri asa le spuneam .
Mama ce usturau si de nervi am invatat si eu sa trag cu ele sa-i articulez pe cei care ma atacau .
Aia cu telefoanele era la moda ( a spus-o si domnul Costica ) :
– fam Buca ?( din cartea de telefoane )
-da
-aaa ce pacat ca nu este fundul intreg .
Daca te aud copiii de azi or sa se intrebe daca aveam ceva retard
–
Comentariu beton!18
Salutari din 1 mai . Locul nostru de joaca preferat curtea spitalului nr 1. Am jucat si pitulusu, bambilici, am tras cu tubermanul, piscariciul, probabil am bifat toate prostiile posibile… 😀😀😀
Accesul in curtea scolilor a fost reglementat: https://www.edupedu.ro/acces-permis-in-curtea-scolii-si-in-sectorul-1-din-bucuresti-a-decis-consiliul-local/ dar nu il aplica nici un director de scoala.
Ah, superb, România în stare pură,
Acum câteva zile a promulgat Johannis legea. În termen de patru luni directorii de școli (din toată țara) trebuie să stabilească orarul și condițiile. https://spotmedia.ro/stiri/social/scolile-deschid-publicului-terenurile-de-sport-iohannis-a-promulgat-legea
Normal ca nu se aplica! Nu e de ajuns ca se blocheaza tot cartierul, de doua ori pe zi, cand sunt adusi/ luati de la scoala cu masina? Il mai blocam si sa-i aducem/ luam de la fotbal?
Comentariu beton!13
@Ruxandra: bată-i focu’ de pămpălăi să-i bată, vai de steaua lor amărâtă dacă trebuie să-i ducă mă-sa sau ta-su (alt pămpălău) cu mașina-n curtea școlii la fotbal. 🤣🤣🤣🤣🤣
O dispărut mersu’ pe jos și io n-am fost informat?🤔 🤣🤪🤣
Comentariu beton!60
Noi,fetele,ne faceam „case”, pe cate o patura dezafectata,cu gatit cu frunze,cu papusi de carpe…
Erau vremuri cu copii inocenti,cu catarat in pomi si furat de fructe, mancat ce se gasea dar fara e-uri, mai putina „moda” dar haine comune tuturor copiilor…
Nu stiu daca a fost mai bine,dar nu sant de acord cu prioritatea telefon/tableta in detrimentul miscarii .
Comentariu beton!42
De treaba cu mingea cu nisip și pietre, pe la malul mării, n am văzut. În schimb, am bifat toate cele. Plus un căzut de pe grădiniță, cu fracturile conforme 😁. Și ale mele, spre bucuria mea, joaca tenis de picior cu băieții, joaca fluierata, ascunselea, au avut prastii, nu nivelul ala, ci d alea făcute dintr o crăcuța zdravănă cu elastic de la alimentara din colț 🤣🤣. De cornete, doar le am povestit ce faine erau alea cu ac în vârf, n am avut din ce sa le fac! Una peste alta, eu zic c am dat mai departe o bucățica din copilăria mea trăznită, și lor.
Comentariu beton!19
Acuma di sa vrei nu mai poți sa faci cornete ca atunci.Oticat ai încerca. Și filele de caiet sunt plasticele, sunt rigide și nu ies carnetele subțiri cu vârful ascuțit.Am încercat din diferite feluri de hârtie și nu iese.
Nici caietele nu se mai fac cum se făceau odată… 🤣🤣🤣
Cornete se pot face, cu țevile de tras e mai greu
Am încercat și eu, ies cornetele cât de cât, da’ de unde țeavă de tuberman? 🤣🤣
In fiecare pauza din clasa a VIII a jucam somerii. Era un fel de tenis de picior cu un patrat mare impartit in 4. Pe cel mai de sus patrat era directorul, apoi, langa el, inginerul, sub inginer era muncitorul si ultimul somerul. Cine dadea cate o minge buna (adica reusea sa-l faca e celalalt sa piarda) era avansat. Daca erai somer si pierdeai intra alt somer in locul tau. Stii cati someri stateau la rand?
Mai jucam elasticul. Saream si ne impleticeam picioarele prin elasticul ala…mai ceva ca Nadia Comaneci.
Si noi mai sunam la numere necunoscute. Pe vremea aia fratele meu lucra la Romtelecom si aveam un telefon nelegat in retea, aveam o linie directa cu niste prieteni, meserie, ce mai; dar cel mai fain era cand suna cate o prietena la mine si raspundea frate-miu (care era cu 8 ani mai mare, deci ar fi trebuit sa aiba minte mai multa) cu o voce fantomatica, de groaza, in reluare: Cine tulbura linistea acestui castel? Am avut prietene care au inchis si m-au anuntat ca ele nu ma mai suna niciodata.
Comentariu beton!43
În ce perioadă se întâmpla jocul ăla cu „somerul”? Nu de alta, dar pe vremea Epocii de Aur, cuvântul „șomer” nu exista în vocabular decât atunci când venea vorba despre societătile capitaliste aflate în descompunere. În comunism nu exista șomaj.
In 1993, dar tot din copilarie e. Si oracolele tot dupa 1990 le foloseam
Si lapte gros jucam, si ne mai jucam cu papusile, la ultimul etaj din bloc si le faceam haine si mancare cu tot ce gaseam prin frigider si puteam sa aducem, si ne faceam corturi din presuri (stii ca mai am si acum un val, o rola de presuri facute de bunica?), si cea mai urata amintire era joaca la rand la lapte/pui/hartie igienica
Comentariu beton!14
@Jeni: noi îi spuneam jocului respectiv „pătrat”. Și da, cine pierdea mingea-n pătrățica 1 era înlocuit.
Confirm că și la noi se folosea termenul șomer în anii 80. Jocul se numea meserii, iar cele 4 pătrățele erau ocupate de șomer, muncitor, inginer și director, așa cum spune Jeni. Jocul se joacă și acum, dar sub alt nume, respectiv pătrățica, fără meserii. Am văzut marcaje cu creta în parc, iar copiii confirmă că și la școală, când se sună de pauză, e buluceală pe scări, se înghesuie care să ajungă mai repede în curtea școlii, ca să ocupe terenul.
Nici jocul cu telefonul n-a murit, doar s-a transformat, ba e chiar mai distractiv. Sună cu număr ascuns, dar nu persoane necunoscute, ci pe cineva din agendă, de exemplu, o bunică, un coleg și pun din aplicație voce distorsionată, cu diferite efecte. Pe maică-mea au sunat-o să o anunțe că a câștigat o tigaie.
Și hoții și vardiștii a fost adaptat. Joacă among us, dar nu doar pe telefon, ci și în persoană, în parc, pe echipe. Deci speranțe mai sunt, distracție există nu doar pe telefoane și la mall. După ore, mai mult de jumătate de clasă rămâne în parc afară și începe distracția. Dar asta nu se poate decât acolo unde copiii merg și vin singuri la școală, în cartier, nu sunt preluați după ore de after-school sau de bunici.
Ce vreau să zic este că o parte din vină o au și adulții. Mulți nici nu mai au când să se întâlnească să facă drăcăriile astea, pentru că sunt veșnic la program sau sunt dependenți de adulți pentru transport. Îi aduc mami sau tati cu mașina la școală, îi preia șoferul pentru after-school, merg la cursuri de balet, tenis, înot, engleză etc. E mai greu să socializezi cu colegii după ore, dacă mergi la școală în alt cartier sau stai la casă undeva la marginea orașului și trebuie să te ducă mama sau tata să te întâlnești cu prietenii.
Comentariu beton!28
Tu ai descris jocuri mai mult de-ale băietilor. Eu uram din suflet cornetele alea cu bolduri, că ajungeam acasă seara cu picioarele pline de sânge de la boldurile înfipte adânc în carne. Unele erau de-a dreptul periculoase , cum ar fi cutiile cu carbid. Noi mai jucam o chestie care nu mia știu cum se numea, dar erau capace de sticle (din tablă, că nu erau pet-uri pe vremea aia) bătute bine cu piatra și turtite până ajungeau plate și rotunde, le puneam unele peste altele și încercam să dărâmăm grămada de la distanță cu o piatră, ceva în genul popicelor.. Elasticul era jocul preferat al fetelor și croiam și coseam haine pentru păpuși. Ce vremuri…
Comentariu beton!16
Noi le ziceam „tigere” erau de la cutiile de chibrituri 😁 competiția era însă pt pietre plate cu care dobora stiva.. Iar câștigătorul le lua pe toate .. Curling-ul s-a inventat la noi…
@Erjy
Noi le ziceam “ruble” celor din cutiile de chibrituri, dar si celor din capace metalice, carora le mai spuneam si “căpăcele”.
Si la fel ne bateam pt pietrele cele mai plate, eu le luam acasa si le ascundeam 😂
Noi ziceam capace la joaca aia.
Da, așa 😊
Reguli la capace:
-capacele valorau puncte ( în funcție de cartier), crescător suc, bere româneasca, bere străină și cele mai valoroase capacele pilfer ( care nu se turteau), eu am avut de Havana și Johnnie Walker – parcă a fost ieri și au trecut aproape 50 de ani 😢
– capacele se puneau unele peste altele cu fața în jos,
– se juca cu o bucată de plumb turtit, jocul începea de la casă (locul capacelor) spre linia de start (5 – 10m), cine era mai aproape de linie începea jocul,
– atunci când se spărgea grămada capacele cu fața în sus se câștigau.
De cele mai multe ori la terminarea jocului urma bătaia. 🤣
Comentariu beton!18
Pe lângă cele de mai sus, îmi aduc aminte și de baloanele sau pungile umplute cu apă pe care le aruncam de la etaj direct pe trotuar. Sau când mergeam în piața din cartier și furam fructe de pe tarabă. Sau când scoteam cu un băț scrisorile din cutiile poștale și le amestecam între cele 5 scări de bloc. 😁
Comentariu beton!22
Noi eram mai avansați, descuiam lacătele de la căsuțele poștale sau de la boxele din subsol și le schimbam între ele.
Numai aia cu mingea cu nisip n-am văzut, n-am auzit și n-am făcut.
La mine se chemau „scoabe” alea pt praștia mică și tenis de picior în patru se chema „pătrațica”.
Mai jucam: „Flori, fete sau băieți”, diferite variațiuni ale „ascunselea”, „gardiana”, „țară, țară vrem ostași” și sigur mai sunt și altele, că doar eram copii energici și ne plictiseam repede.☺️
Comentariu beton!25
Ce juca toata lumea la noi la început de 90 era liniuța (sau la perete) și gropicica (dădeai cu degetele în monede spre o gaură iscusit făcută în pământ). Meseriașii cu unghii bune câștigau cash, că era pe bani. Ce de-a evaziune se făcea la fisele de aluminiu, pfai!
Ce mai pot eu sa adaug, ar fi jocurile de carti pe scara blocului, iarna cand era foarte frig afara, si pepenii scobiti, din care scoteam miezul, si in care puneam o lumanare, pe care ii lasam in mijlocul strazilor.
Bifat cam toate cele ce le-ai scris, si mai imi vin cateva in minte: chiusor facut din balamale de usa (periculos in draci), chiusor de mana facut din teava de cupru, dacii si romanii (folosind turnurile de paza ramase dupa construirea blocurilor cu detinuti), lapte gros, si cred ca daca as sta sa ma gandesc mai mult, poate mi-as mai aduce aminte si altele.
50 ani? ce e aia? ei, fac mișto la 51.
Fotbal, cornete (inclusiv cu ace) și mitraliere cu multe țevi, praștii cu „goioabe” le spuneam noi, v-ăti ascunselea. Ce vremuri!!!
Mai era un joc în care foloseai fețele de la cutiile cu chibrituri, le puneai una peste alta și le atacai de la distanță cu o piatră plată.
Sau un joc cu mingea și cu țări desenate cu creta într-un cerc. Dacă nimereai un adversar îi redesenai granițele.
Din zona mai periculoasă, era umplerea unei chei găurite cu fosfor de la chibrituri, și lovirea lui cu un cui legat cu sârmă de cheie. Sau umplerea unei conservere cu carbit de la șantierul de unde ne procuram și țevile de cornete. Apoi apă și dacă aveai curaj dădeai și foc la aburul ce ieșea.
Din zona de imunizare, era un joc cu cuțiul de aruncat în pământ cu tot felul de figuri. Iar la final câștigătorul trăgea o linie, pierzătorul încerca să o repete, și tot pământul ce se putea scoate dintre linii era aruncat spre gura pierzătorului. Mamă!!!
Dar ce îmi plăcea foarte mult erau bătăile cu zăpadă iarna. Făceam cazemate din zăpada sănătoasă care cădea și să te ții. Și chiar era zăpada, acum ori eram noi mai mici și cu altă perspectivă, ori era din belșug de îți trecea de brâu. Ajungeam să facem și labirinturi de zăpadă prin grădinile de zarzavat a vecinilor. Iar într-un an, s-au mobilizat grupa de copii mai mari ca noi și au făcut un monstru de bulgăre ce ajungea până la etajul 1.
Fete aveam puține la bloc, când au mai crescut le-am mai băgat și pe ele în seamă cu elasticul sau cu jocul ăla cu întrebări ce-l jucam seara pe bancă, „fete băieți …” cam așa ceva.
Comentariu beton!23
Flori, fete, filme si baieti, melodii si cantareti :))) Iar jocul cu fetele de la cutiile de chibrituri se chema Ruble pe la noi si il jucam cu sticle de sampon de urzica umplute cu nisip.
Mulțumesc, Raluca! Așa-i cum zici, s-a activat neuronu și mi-am adus aminte.
Ruble, hmmm, noi îi spuneam altfel parcă. Am căutat pe net și tot așa îi zice cum spui tu. Dar al nostru n-avea legătură cu sticlele.
@Dan,@Raluca. La ruble se putea folosi fie o piatră plată (noi o numeam paiá) sau bidon de sampon urzica. Cei mai șmecheri aveau bidon de ulei de motor😜
Ruble și la noi, cel cu fetele de chibrituri. Iar cine avea bidon de peco era cel mai tare. Lua tot potul. Plus pe același stil jucam capace. Băteam capacele de la sticlele de bere, bricfor, quick cola și ape minerale cu piatra până ieșea foiță să le putem pune unele peste altele. Să nu mai zic că se făceau tranzacții între ruble, o anumită față de chibrit putea fi mai valoroasă.
La noi daca foloseam bidon ii ziceam purcica
Legat de proiectul pentru deschiderea curților, eu știu de 2 modalități de a reda copiilor dreptul de acces în curțile școlilor, în timpul liber. Prin HCL (cum e la Cluj, în unele sectoare din București sau în unele orașe), sau prin lege. Din 4 ianuarie avem și lege. https://www.mediafax.ro/politic/legea-pentru-deschiderea-curtilor-scolilor-promulgata-de-iohannis-21471888
Școlile au la dispoziție 120 de zile să modifice actualele regulamente de funcționare, pentru a introduce prevederi legate de acces și de modul în care vor putea fi folosite curțile și terenurile de sport deținute, să stabilească orarul de acces după încheierea cursurilor, în zilele libere și în timpul vacanțelor școlare. Perioadele în care va fi permis accesul copiilor și tinerilor pe terenurile de sport din curtea școlii vor trebui afișate la exteriorul acesteia, într-un loc vizibil și pe pagina de internet.
Din păcate, așa cum HCL-urile nu sunt respectate peste tot, nici legea nu va fi. Sau, mă rog, pentru unii, din fericire.
Vara mergeam la țară, unde aveam o întreagă uliță pentru jucat.
În timpul școlii, aveam curtea școlii și curtea liceului.
Jocurile erau: badminton; ,,sticluța cu otravă” (un fel de leapșa); țară, țară, vrem ostași; rațele și vânătorii; tenis cu piciorul (eu nu jucam, deoarece țineam la ochelarii mei și fără ei eram în ceață); baschet; handbal; de-a v-ați ascunselea.
Fotbal nu am jucat și nimeni din clasa/grupul nu o făcea.
Am avut multe oracole, inclusiv unul completat de profesori (de când am terminat gimnaziul).
Am avut și un joc memorabil de rațele și vânătorii ca să celebrăm absolvirea liceului.
În ultimii 2 ani n-am mai jucat nimic. Curtea facultății nu e făcută pentru așa ceva.
Comentariu beton!14
Vai, ce mi-ai făcut! Ce amintiri frumoase! Sunt acolo, în suflețel. Mi-am adus aminte de o piesă Vama – „Memories are all we have,
Nothing stays, nothing lasts,
See your future speeding past”.
Mulțumim pentru emoția retrăită!
Bifate toate, plus „lupta” cu tuburile cu carbid pe traseul pe care se construia tramvaiul. Mai era și jocul „coci” care se juca underground, cât mai ferit de ochii curioșilor, dar mai ales al părinților. Dacă eram prinși sau bănuiți că am jucat, făceam eforturi să îi convingem că am jucat pe came, nu pe bani.
La noi praștia cu scoabe exista și în varianta arbaletă, pentru rază mai mare de bătaie. Acolo foloseam sârmă de 2.5 cu cămașă, ca să fim siguri ca se face damage pe bune.
Fiecare moment descris mi-a readus imagini color ale fiecărei „îndeletniciri” din anii ’70. Domnul Popa de la parter care ne lua mingea când jucam tenis cu piciorul sau bambilici… Marius cu care m-am certat definitiv din cauza „discuției” (cu pumni și vânătăi) generate de oracolul Crenguței, Sorin care a venit plin de sânge la ai mei la ușă pentru că l-am lovit direct cu proiectilul tunului cu carbid… etc, etc, etc..
Cred că am fost o generație călită.
Comentariu beton!20
Sună cunoscut tot ce ai povestit. Pt noi, jocurile preferate erau țurca (cu bete de lemn) și voleiul jucat pe mijlocul drumului, cu o sfoara legata între două garduri. A, și mai era gimnastica pe scânduri de lemn , înguste.
Comentariu beton!13
Pe toate le.am bifat. O lua turbarea pe mama când ma vedea cu genunchii veșnic juliți, cu tot felul de zgârieturi pe fiecare petic de piele neacoperita.
Când ieșea sa ma cheme la masa, se uita in sus după mine, ca, sigur, eram in vârful vreunui pom din curte.
Eram singura fata de pe strada. Deci, TREBUIA sa joc fotbal, sa am praștie, tuburi si cornete.
Eram si furnizor principal de cartofi pentru îndesat in țeava de eșapament a vreunei mașini parcate pe strada NOASTRA. Vorbim de anii ´70 si de o strada interzisa circulației si când, oricum, vedeai o mașină la trei zile.
Comentariu beton!22
Putea maică-mea să strige până-i luau foc plămânii, că o ignoram cu grație.🤣🤣🤣
Era suficient să vedem silueta tatălui, dincolo de perdea, la balcon, că eram sus în secunda următoare.😬😬😬
E drept că stăteam la etajul I.
Comentariu beton!23
John, mi-ai adus aminte de diferența dintre mama și tata când mă chemau în casă.
Mama: – Duțu, hai acasă!
Eu: – Mai stau.
Mama: – Duțu, hai că e întuneric!
Eu: – Încă un pic!
Tata: Mirceaaaa!
End of day!
Comentariu beton!36
@Dan de la Brașov, și cine era Mircea? 🙂
@șoricel, Mircea era tot el, dar fiind prea lung l-a preacurtat Dandelabrașov🤣🤣🤣
Nenea, nenea, dar pe atunci lucrurile erau doar alb-negru? Nu erau colorate? 🙂
Jucat toate, mai putin cu telefonul. Tara, tara vrem ostasi, mai era. Si jucat carti pe patura peste iarba din fata blocului: macao, septic.
Comentariu beton!11
În Craiova, țevilor de pvc cu cornete le spuneam tubermane și, respectiv, săgeți. Iar de-a v-ați ascunselea, era pitulușul. Ce vremuri mișto..
Mai jucam de fete, filme sau băieți (melodii sau cântăreți), la care iar era mișto sa o ajuți pe fata de care îți plăcea..
Comentariu beton!14
Ce mai era la noi pe bd Caracal inainte de 89: tenis cu piciorul pe bulevard. Vara, cand trecea o masina la 15 minute 😉
Pfff. Câte amintiri…
Eu am crescut la țară. La noi „de-a v-ați ascunselea” era „ascunsa”. În toate serile de vară în curtea dispensarului veterinar ne adunam și jucam. În fața dispensarului era singurul stâlp de telegraf care avea bec (mai era unul în fața casei primarului), așa că profitam să stăm până noaptea târziu. Tot în curtea dispensarului jucam și fotbal. Și spărgeam geamuri acolo. Des. Le înlocuiau părinții după ce ne certau bine.
Cu țevile pentru cornete era foarte ușor: tata e electrician și mereu aveam de unde să ne aprovizionăm.
De Paști, luam cutii metalice de la cafea (amigo), le făceam o gaură în partea de jos, puneam carbid (nu-mi amintesc de unde luam), puțină apă (mai des salivă), închideam capacul, agitam bine, apoi aprindeam un chibrit la gaura aia și aveam parte de o explozie minunată :)). Săreau capacele la distanțe mari. Uneori le legam cu elastic ca să nu avem de căutat. Se deformau cutiile după mai multe utilizări. Acum mă înfior când îmi amintesc. Atunci era foarte funny!
Singurul cu telefon din comună era primarul, deci nu am avut ocazia să chinuim oameni în felul ăsta :).
Comentariu beton!13
Rectificare: stâlp electric
Pe lângă cele amintite de tine în articol:
1. Flori, fete, filme sau băieți…
2. Pălmița, vămița, gropița – dadeai cu un preș din ăla de cauciuc, sau o moneda, la o linie și apoi înapoi yot la o linie sau la o gropiță, dacă jucai cu moneda (preșul era luat de la mașină din zona roților care nu mai există acum că trebuie să mănânce și gura celor ce produc lichiful de parbriz). Se juca pe coperți de chibrituri, pe dubluri de la surprize cu mașini sau fotbaliști – gume turbo
3. Urcatul în copaci – mă suiam într-un copac la etajul 3 ca să mă uit la Sandi Bell.
4. Pititea cu mingea…
5. Atletism – ne intreceam în jurul blocului și ne cronometram
6. Când jucai fotbal la bloc cu cei mai mari – era o onoare să stai în poartă.
7. Am jucat baseball – nu vrei să știi ce pari foloseam pe post de bâte.
8. Tenisul ălă de picior la noi se numea pătrățica
9. Trânte pe cutii de carton – un fel de judo combinat cu sumo
10. Tenis la perete – vai de capul ălora ce locuiau la parter
Dacă îmi aduc aminte mai scriu
Comentariu beton!18
Mingea plina cu nisip, lipitul monedei de asfalt, portofelul gol legat cu guta, cornete cu ac in varf si bagate in pelicanol sa se intareasca varful-pentru cartierul celalalt, fotbal, frunza, castel, la malai, sunat aiurea la telefon, sunat la usa si fugit, fumigena in lift, pungi cu apa de la etaj, lapte gros, oracolul, flori-fete, telefonul fara fir.
Imi amintesc ca ultima data am jucat fata ascunselea inainte de admiterea la facultate. Ieseam seara toti tocilarii sa ne racorim si am zis ca merge sa ne jucam.
Mda, vazand cam e pe la generatia lui fi’miu ma apuca depresia.
Comentariu beton!11
Vorbind despre instrumente aveam pocnitori făcute din duze de tractor și țeavă de pvc cu gumă de anvelopa și cui, turnulețe de carbid (de multe ori făcute din instinctoare golite) și pocnitori din șuruburi cu pungi,astea erau prioritare în perioada sărbătorilor de iarnă.
Cât despre jocuri se „purta” bâza, lapte gros și cartonașe cu fețe de cutii de chibrituri!!!!!! 😜😜😜
Elasticul mai jucam, jocul ăla cu pătrățelele pe asfalt, pe care săreai într-un picior, nu îmi amintesc cum se numea. Brelocuri impletite din tuburile alea pentru perfuzii, parcă? Nu am făcut niciodată eu, dar au făcut alții. Fete, filme sau băieți. Telefonul fără fir. Badminton mai jucam eu.
O parte din cele din articol le știu și eu, le-am experimentat. Am avut copilărie faină. Dar mă uit la copiii de azi și văd ce viață diferită au. Cum se exprimă, cum discută cu adulții, cu părinții, mai liber, cum nu se lasă călcați în picioare. Cât de bine vorbesc engleză. Eu am studii în domeniu și tot nu am accentul ăla mișto de aproape nativ. Dacă ar fi fost să aleg, aș fi vrut să cresc așa cum o fac cei născuți după 2000.
Dar, fiecare generație are plusurile și minusurile ei.
Comentariu beton!11
Jocul cu pătrățele pe asfalt se numește șotron. Dar unde am locuit eu la un moment dat i se spunea coțcă. Era și o variantă mai interesantă, cu un pătrat mare format din 9 pătrate mici.
@Camelia, cred că pe ăla cu 9 pătrățelele îmi rupeam piciorușele 😅
Bifat toate. La țevi le spuneam „tubermane”, la pitu „vațea”, la bambilici „pătrățica”. Meciurile de cele mai multe ori erau „miuța”, pe un teren dintre blocuri (” în spate”), fiecare jucător cu portița lui.
Plus coci, cu bile de rulment și capace de bere. Care avea „limonină” era cineva!
am copilărit la munte. nu exista iarnă în care troienele pe ulițe să nu fie cât gardul, pe toată lățimea uliței, iar deplasarea să se facă exclusiv pedestru, pe acele troiene. distracția maximă era să facem găuri adânci de 1-1,5 metri în troiene, cu un diametru de maximum 50 de cm, pe care să le acoperim cu ceva crenguțe și cu zăpadă. era capcana perfectă, mai ales noaptea, iar de multe ori se auzeau înjurăturile victimelor chiar și din case. privind retrospectiv, acum mi se pare periculos ce făceam, în realitate a fost doar amuzant și copilăresc.
Comentariu beton!12
Pitu de la Vâlcea la noi se numea tupu. Era jocul meu preferat. Dar trebuia să duc ședințe de lămurire cu sora mea mai mică, să joace și ea. Nu o puteam lăsa singură în timp ce eu mă jucam cu alți copii. Recunosc, îmi plăcea un băiat cu care ne cam ascundeam împreună.
Mi-am amintit de ceva legat de telefonul fix. Acum avem toți telefoane mobile, verificăm ora, uneori și ziua. Pe vremuri era un număr la care sunai și un robot îți spunea ora exactă, la secundă. Ne amuzam teribil. Ce naivi eram!
Bifat toate. Aia cu telefonul mai rar, că nu aveau decât vreo 3 familii de pe stradă și accesul la el era destul de dificil, cam în toate casele respective existând câte o bunică pensionară.
În plus, chiușoarele cu carbid, în varii forme, așa cum au descris și alții mai sus.
Și arcurile făcute din nuia de alun. Cu săgețile aferente, evident. Cum am reușit să nu ne omorâm unii pe alții și să nu ne ologim, nu știu nici până acum. Dar de plictisit cu siguranță nu ne-am plictisit niciodată.
Ah, și mai era făcutul de pipi prin orice boschet/loc ferit, de frică să nu te țină în casă dacă te prindeau. Numai la noi era asta? Idem cu băutul de apă. Nu intram în casă să bem, de frică să nu fim „reținuți”.
Dacă ni se făcea sete, trăgeam la sorți un nefericit care trebuia să riște, să intre în casă și să ne aducă apă. Dacă nu mai apărea, după o vreme, se trăgea la sorți altul. De murit de sete nu muream până la urmă.
Comentariu beton!29
Până la 7 ani ai mei, noi am stat la parter. Și, când erau ai mei acasă, era o normalitate să vină copii la ușă, care să ceară apă. Eu nu țin minte să fi avut vreodată teama de a fi „reținută”. Veneam acasă fără probleme la pipi, la băut apă, ba chiar și cu pretenții de „mere dichisite”. Adică mere tăiate în jumătate și curățate de cotor. Dădeam buzna în casă, eventual și cu alți copii și: „taaati, ne faci mere dichisite?”. Și ne făcea. Tata avea o chestie cu necesitatea copiilor de a mânca fructe, și în special mere. Deseori ne aducea și afară boluri cu fructe, în special din astea mai mici, gen căpșuni, cireșe, prune.
În schimb, țin minte că tata avea o problemă cu transpirația. Dacă eram prea transpirată, mă trimitea să mă schimb înainte să reies afară. Mna, cât el îmi făcea hatârul cu merele dichisite, i-l făceam și eu cu schimbatul.
Comentariu beton!36
La noi mai era „Ratele si vanatorii” – 2 „vanatori” isi aruncau mingea intre ei, incercand sa loveasca „ratele” din mijloc. Rata lovita devenea vanator.
Le-am bifat mai pe toate, mai putin aia cu telefonul, din motive de lipsa telefon.
Si mi-am mai amintit cateva:
– frunza – se desena un mini-labirint pe jos, se faceau 2 echipe si trebuia sa ajungi la „baza” echipei adverse, iar adversarii incercau sa te impinga sau se te traga, ca sa iesi de pe traseu si sa fii eliminat, Se lasa mereu cu haine rupte
– la foc, la foc sa vina pompierii – era ceva cu o minge aruncata in sus
– ratele si vnatorii
– cartoane – s-a zis mai sus, cu fetele de la cutiile de chibrituri
– 9 pietre
– flori fete sau baieti melodii sau cantareti
– fripta – unul statea cu spatele si era pocnit („fript”) de un altul si trebuia sa ghiceasca cine l-a fript
Comentariu beton!12
Și noi jucam ceva gen la foc, la foc. Dar parcă era ceva cu țări. Nu țin minte exact. Dar aruncam o minge în sus și strigam o nume de țară. Cel care își alesese acea țară trebuia să prindă mingea.
Da, aia cu țările jucam şi noi, am scris mai jos.
Amintiri de la oraș:ne jucam pititea în gurile de la rezervoarele de benzină,motorină,aveam stația Peco lângă casă;ziua erau deschise pentru aerisire și se vedea că au maxim 1,5 m în adâncime,erau așa un cub cimentat în care n-avea voie să fie apă. Capacele de deasupra erau grele ,cred că de fontă,mai țipa câte unul uitat acolo și nu putea să ridice capacul…mai ieșea mamaie la poartă să ne certe ,mai veneau părinți să își ia odrasla julită în betonul ăla.
Eu cred,Mihai,că ne amintim nu fiindcă am trecut de 50 de ani,ci fiindcă joaca din copilăria actuală e mult modernizată,dar nu întotdeauna binefăcătoare pentru copii.Pe de o parte ni se cere ca un copil de școală să știe multe încă din clasa 0 ,pe de alta orice pediatru spune că un copil n-are voie ecrane până la 5 ani.Pe cine naiba să mai crezi în situații de copil cu hiperactivitate?
Eu eram mai inventiva! Rahat (caca) in vizoarele usilor celor care ma suparau, paine uscata, cartofi, clatite, aruncate pe geamul celor care aveau nefericirea sa le lase deschise, mormoloci adusi acasa pe post de pestisori, apa aruncata in capul celor care treceau pe sub balcon. Iar la tevi se folosea cu succes si orezul!
ce as mai completa:
1) pac-pac . Aveam un coleg cu o curte cat vedeai cu ochii si c razboaie ieseau…. Mai ales iarna cand ac-pac se transforma in razboi cu bulgari intre cazemate.
2) frunza
3) cu 2 parinti ingineri constructori…problema tevilor si a carbidului era doar pentru altii. Eu eram principalul furnizor din cartier/scoala.
4) Tzaca (sau portofelul prin alte cartiere). Cand incercam sa „zburam” surprizele Turbo dintr-un cerc cu un „portofel” facut dintr-o coperta de caiet impaturita .
5) adunat chistoace de pe jos si fumat in baie la unul din colegi. Tin minte ca a iesit o bataie pe un Kent strivit doar in varf si din care s-au tras doar cateva fumuri……
6) plecat cu biclele (in clasa a 8-a faceam zilnic drumul intre Calea Mosilor si statia de metro Costin Georgian. Nu era traficul de acum dar….e o senzatie tare misto sa mergi pe bulevard fara maini:)
7) dat la vale cu bicla prin Parcul Circului (cum de service nu se punea problema majoritatea nu aveam frane si foloseam picioarele sa franam. Vre 2 au facut baie in lac cu bicla cu tot.
Restul le-am bifat si eu.
Tenis cu piciorul amvazut ca se mai practica (cel putin in Parcul Motodrom). Restul…..
Comentariu beton!15
Mno, apoi mama lucra la Trustul de Construcții și babysitterul perfect era șoferul Nelu de pe Kraz-ul care căra prefabricatele pe șantier. No ghiciți cine era furnizorul principal de carbit și tuburi Bergmann pentru colegii din bloc. Dar numai de la blocul nostru, ăia de la nr. 11 să mânce căcat.
Ei, oracole. Alea deja erau anii 90 – un fel de Myspace pe hârtie. Pionierat în social media 😀
Ce anii ’90 vorbești tu acolo, șerif? Eu am terminat liceul în ’91, iar oracolele se făceau în clasele 5-8, că nu mai stăteau hăndrălaii de liceu să le facă. Deci am văzut oracole cu mult înainte de anii ’90.
Eu am terminat liceul in ’82 , si oracolele circulau la greu in clasele 5-8, adica ’75-’80 !
Comentariu beton!11
Jur, pe cuvânt de pionier, că eu încă il păstrez din ’84. Am mai scris eu prin el, ca alterego, așa…
@OldJohn-credeam că sunt singura care mai scria în propriul oracol 😀
@Ametisto,asta e mișto la șăfuMiai aci pe blog, putem să fim liberi să spunem despre noi, fără să râdă unii pe la colțuri. Dacă ai mei foști colegi, șefi și/sau subalterni ar sti ce scriu eu pe aici, mulți ar fi dezamăgiți.
Din păcate in societatea românească, dar nu numai, încă trebuie să ascunzi ce simți. De-aia mi-e dor de copilăria in care spuneam ce gândeam. Bine, la mkne a dost cam prelungita pana oe la 49 de ani starea de copilarie😊
Am găsit în podul bunicii oracolul mătușii mele de prin 75, iar în anii 90, doar in gimnaziu am văzut 😀
Prin 95, în cartierul nostru s-a început cu drag și spor construcția unui bloc, care prin 96 a rămas abandonat, au reușit să toarne fundația, parterul și doar pereții de la primul etaj. Bloc din cărămidă și BCA. Cu o scară combinată din 2 pante.
Cred că am petrecut sute de ore jucându-ne în șantierul ăla. Am făcut scări în BCA pentru a ne urca peste tot la etaj, pe pereții laterali. Găuri în cărămidă pentru a ascunde cornete făcute ori cățărare, erau găuri în plafon care au devenit căi de acces.
A fost prima oară când m-am cățărat pe o sfoară cu noduri cu aghiul (parcă așa le ziceam construcțiilor de minim 3 țevi) în gură ca un veritabil Rambo.
Dacă erai învingător erai sus și trebuia să-ți păzești terenul fiind multe căi de acces. Care tot apăreau și erau din ce în ce mai dificile ori periculoase.
Ne aruncam, cățăram și alergam prin niște locuri prin care acum mi-ar fi și frică să merg mai repede.
Cornetele cu bolduri erau strict interzise, luai bătaie de 2 ori practic.
O dată de la cei de pe teren, am fost martor la o aruncare de la etaj al unui viteaz și bătăuș din cartier ce a încălcat regula și s-a văzut atacat de 15-20 de pitici. Apoi, te așteptau băieții mari (deseori frații noștri) care te mai luau la o tură de capace când auzeau cele întâmplate.
Am învățat însă să le fac foarte ascuțite doar din hârtie, să o simți când te nimerea pentru a nu putea minți că nu ai fost omorât.
Când jucam între cartiere, aveam observatori pentru că altfel mereu se lăsa cu scandal, nu recunoștea nimeni că a fost atins de vreo cornetă.
Partea amuzantă e că jucam deja și Counter Strike, având rețele proprii și tot mai ieșeam ocazional la o tură de cornete.
Ultima oară când am fost în orașul de baștină, șantierul era folosit pentru depozitarea unor schele, îngrădit frumos, însă tot am sărit gardul cu foștii parteneri de joacă doar să vedem unde ne-am distrat atât și să bem o bere la subsol, locul ascuns disponibil pentru orice nebunie.
Comentariu beton!18
Alo? Familia Bucă? Nu! (bănuitor, dar încă răbdator). Nu sunteti domnul Bucă? Nu, nu! (începe să-si piardă răbdarea) Nici doamna Bucă nu este acasă? Nu, nu! (exasperat). Mă scuzați, înseamnă că a plecat tot curu’!!! Si zdrang, închideam în hohote de râs. Era gluma preferată la telefon, de care eram nespus de mândri, de parcă tocmai descoperisem esența comediei. Super vremuri :))
Comentariu beton!23
Asta e melancolia de 50 de ani? Ca se apropie si la mine si parca se ia…
… toate cele dinainte, plus
… atinsa pe cățărate, adică cineva fugărea turma de copii ca sa atingă pe unul si daca te urcai pe ceva erai salvat, daca atingeai pământul te atingea si treceai tu la urmărire
… pentru ca … fata… săream coarda si ața, făceam adevărate campionate cu tot felul de figuri si scheme
… expediții in afara orașului, pe dealurile din jur, prin păduri. Mergeam ore in sir pe jos, dus- întors, ne luptam de-a dacii si romanii prin pădure.
… țara-țara, vrem ostași
… baloane sau pungi umplute cu apa si scăpate „ accidental” de la etaj
… jucam ascunsa prin blocurile in construcție
… învârtita la bara de bătut covoare. Un fel de pole dance sportiv 🙂
Comentariu beton!17
Daa, uitasem de asta cu bara de bătut covoare. Ce de mișcări făceam acolo, periculoase, cu siguranță! Dar ce frumos era!
Da, si pe Nadia pe bara de covoare faceam.
Iar atinsea pe catarate la noi era „cocotatea”.
Bifat aproape tot ce s-a zis pana acum (anii 90, pe langa Ploiesti) cu cateva modificari:
– in loc de fete de la cutii de chibrituri mai foloseam bilete de tren de pe vremea aceea; si acum mai am pe la maica-mea cateva pungi cu ‘trofee’
– mai era un joc cu o groapa sapata in pamant in care trebuiau aruncate nuci de la vreo 5 – 10m distanta; daca nu intra din prima se trecea la etapa a doua, un fel de golf cu degetele
– la carbid foloseam o teava lunga de vreun metru si un pic, cu diametrul de 10 cm (similar la forma cu tuburile folosite de studentii la arhitectura ptr. planse), cu un capat astupat si cu o gaura mica data in teava la vreo 10 cm de capatul blocat (acolo puneai focul); foloseam bulgari de carbid de vreo 5-6 cm in diametru (foarte rari) … bubuitura suna ca un tun, se auzea de la sute de metri, iar teava sarea ca toti dracii … asta era cam cel mai dement joc.
Noi foloseam cartea de telefoane pentru a căuta nume haioase pe care le sunam. Îmi aduc aminte și acum de unul numit Hainăroșie. Vai cate telefoane a primit omul ăla.
Denumirea Tuberman vine de la Tub Bergmann.
La capace ideea era să le intorci pe partea inscriptionată și aveau valori. Ce de timp petreceam vara pe litoral cautând capace de bere sau răcoritoare străine …
Fețele cutiilor de chibrituri le numeam „ruble” și aveau si el valori, cea mai mare era aia cu cheiță pe care scria „safety matches”.
Noi ne mai jucam pe la cafea ferată, că trecea coridorul IV paneuropean pe la noi, la Ploiești, mai faceam cu mâna la Mitropa și ne aruncau ciunga si pachete de biscuiți sau chiar pâine feliată, ambalată in pachete mici. Tot aici puneam piroane pe șină ca să le transformăm in cuțite sau varfuri de suliță. Am mai povestit, cu alt prilej, la un alt articol al tău, cum un vecin a sfârșit călcat de tren. Nu pot să uit nici acum.
Cele mai tari aventuri erau să luăm trenul până la Câmpina și sa ne întoarcem in timp util astfel încât să nu se prindă părinții. Dar erau multe trenuri pe lumea aia. Sau ne urcam pe scara trenurilor dw marfă oprite la semnal și când se puneau in mișcare, castiga cel care cobora ultimul din mers, un fel de „chicken” varianta feroviară.
Fumam, tot felul de prostii, numai tutun nu.
S-au menționat pe aici pocnitorile din duze de injector. În alea bagam fosfor de la bețele de chibrituri, dacă reușeai sa păcălești vreun vânzător sa îți dea, că la Ploiesti asta a fost orima formă de cenzură a pocnitorilor, chiar pe lumea ailaltă. Cel mai întâlnite erau, de departe ppcnitorile confecționate din chei de la dulapurile de haine. Pe lângă cutiile cu carbid se mai făceau si petarde cu minium de Pb și bronz aluminiu+2 pietre de cremene.
Prăștiile(ăsta era pluralul pe aunci) cele mai șmechere erau din zgârci de lapte (hai sa văd, care stie de ăsta, poate lasă o mânuță rosie), camera de bicicletă fiind doar pentru ageamii. Praștia putea fi si cu crăcan, pentru avansați.
Noi ne mai băteam si cu pietre, turneu între blocuri, dar ajungeam și la faza pe cartier.
Evident, juca și pititea, cărămizi (aia cu castelul de pietre), flori, fete, filme sau băieți, țară, țară, vrem ostasi, telefonul fără fir, dar astea când eram mai mici.
Mai era un joc cu mingea pe care o loveai de asfalt in mijlocul unul cerc împărțit in felii ca de pizza fiecare felie avand denumirea unei țări. Noi plecam, fiecare de pe felia noastră, cat timp mingea era in aer și pe ce felie cădea, copilul respectiv prindea mingea si trebuia să să ii loveasca pe ceilalți care erau la ceva distanță, pentru a ii scoate din joc, parcă așa era.
Mă dor deștile, dar revin cu comentarii.
Comentariu beton!22
Deci, nu știe nimeni de zgârci de lapte??? Cred că era folosit de cei de la telefoane, când uneau 2 cabluri multifilare groase, pentru a strange bine toate perechile de fire ca să ocupe loc mai mic si să le incapă într-o carcasă de protectie in care turnau bitum.
(de mici eram pricepuți la tot felul de chestii)
noi ne jucam la mare (in doi) pe plaja cu 2 sticle de bere uscate si umplute cu nisip, fiecare avea o sticla in paza iar celalalt trebuia sa nimereasca si sa darame cu o minge sticla adversarului. daca reusea, celalalt alerga o tura, timp in care cel care nimerise golea cat putea de mult nisip din sticla celuilalt. castiga cel care golea primul sticla adversarului. a fost jocul meu preferat la mare. acum cativa ani, i-am invatat si pe copiii mei si ne-am distrat grozav…. chiar ne-a fost „imitat” jocul de alti copii…. ce amintiri…. da, sunt acolo puse bine 🙂
@daisy, Până la tine, nu am mai ”întâlnit” pe cineva necunoscut, care să fi jucat așa ceva, pe plajă. Oare ne cunoaștem? Sau ne cunoșteam când eram copii?!
@Anouk, poate ca da, cine stie? am copilarit in Brasov, in Racadau; la mare mergeam, cred, la Mamaia…
Ce amintiri..si eu am jucat la greu în copilărie la mare jocul cu sticlele pline de nisip..în camping la Năvodari..stăteam cu cortul cu ai mei o lună..
Tot acolo făceam groapa în nisip pe care puneam ziar sau carton ceva și apoi presaram nisip sa nu se vadă…în apropierea spalatorului de vase..toți de la corturi veneau cu vasele în lighean la spălat acolo..ce mai râdeam când scăpa unul piciorul în groapa aia și împrăștia în nisip toate vasele..dacă erau și spălate deja era și mai mare distracția..
Bifat cam toate câte le-a amintit Mihai. În plus – având șansa să trăiesc într-o stațiune turistică – aveam acces facil la WC-urile din vile, de unde ne procuram capace de wc, cu care rupeam pârtiile cu zăpadă (și implicit pantalonii când capacele ajungeau la saturație). Aveam un număr de telefon asemănător cu cel al unui mare hotel din stațiune, și suna mai mult pentru hotel decât pentru familia mea. La mintea de copil necopt, am început să le fac legătura (vezi să nu) cu cei solicitați, le spuneam să aștepte până intru în legătură cu ei. Lăsam telefonul alături și plecam la joacă. Alte dăți îndrumam turiștii care mă întrebau de o anumită locație în direcția opusă celei adevărate. Oricum, acum regret atât timpurile copilăriei mele cât și mojiciile (copilăroase ce-i drept) pe care le-am făcut unora.
Comentariu beton!12
Eu am fost mai cuminte, in principal sunam la familia Ursu și ziceam ceva de bârlog… nu mai știu exact ce. In rest ma plimbam prin cartier cu pegasul (cu șa scurta, de saraki) și făceam campionate de badminton. Bărbată miu care a copilărit pe o stradă adiacenta, la câteva blocuri de mine, avea treabă cu carbidul pe la lift. Aveam în zona un șantier unde se construiau niste blocuri și avea la dispoziție materie prima destulă. Ironia sortii: ne am căsătorit și ne am luat apartament fix in blocul care se construia atunci…unde au rămas cu lipsa în gestiune la carbid, tevi și alte minunății
Comentariu beton!12
Foarte faină tema de azi!
Foarte mișto să citești comentariile și să constați că toți copiii din țară jucau aceleași jocuri.
Ehh! Amintiri frumoase!
La noi la București la „de-a v-ați ascunselea” se zicea fața sau vața, nici nu știam pe atunci varianta corectă. Am văzut că se mai juca până acum câțiva ani și în fața blocului unde stau acum. (A, pe vremuri erau distincții clare între fața și spatele blocului, erau locuri de întâlnire între copii – deși am stat și într-un bloc cu scări și în față și în spate 😄). Am jucat fotbal cu băieții în curtea unei grădinițe, după-amiaza, după ce plecau copiii mici acasă – săream gardul. Mă urcam în copaci spre disperarea mamei care zicea că o să vadă și frățiorul meu mai mic și o să încerce și el (oricum încerca orice făceam eu).
Cu telefoanele mi-a venit în minte cum știam noi multe numere de telefon pe de rost, bun exercițiu de memorie, acum mai știu două, dintre care unul al meu. Apropo de sunat la întâmplare numere de telefon, am fost odată la un interviu, acum muuulți ani și pe vremea aia nu aveau mulți numere de mobil, eu nu aveam. Se presupunea că ăia au bani. Și ar fi trebuit să formăm la întâmplare numere de mobil, să notăm ce am format și să-i chemăm pe ăia la o prezentare de nu știu ce excursie cred, dar să vină cu niște bani mulți la ei. In caz că le place, să cumpere. Pot bănui care era schema, dar am mirosit ceva suspect de atunci și n-am mai revenit să mă conving. Nu era chiar interviu, chemau mulți oameni și pe măsură ce spuneau despre ce e vorba, oamenii plecau. Care rămâneau până la sfârșit, puteau fi angajați.
M-am jucat și cu cornete, am avut și oracol. Imi plăcea mult să jucăm „frunza” în curtea școlii, în 5-8 (anii 90).
Și vezi că ai descoperit mai demult că ai pe aici și oameni tineri care te citesc, nu cu mult mai mari ca fetele tale. Mi-ar plăcea ca ei să zică dacă au înțeles jocurile noastre de demult.
Comentariu beton!13
Eu sunt sigură că cei tineri pot înțelege absolut toate jocurile copilăriei generațiilor trecute. Și ei le joacă pe multe dintre ele sau le văd jucate în jurul lor, doar că unele au alte denumiri. Ca să dau doar câteva exemple din jurul meu, „șotronul” e tot „șotron”, „v-ați ascunsealea” e la fel, „fotbal/basket/tenis cu piciorul”- idem. Dar „țeava cu cornete” e acum „nerf”, „căruțul cu rotile” e acum „penny board”sau „skate”. Eu nu cred că există joc care să nu poată fi explicat unui copil sau tânăr al zilelor noastre. Dar dacă există, mi-ar plăcea să aflu care.
Pe langa ce ai spus, in anii 90 mai aveam asa:
– o bancnota lipita cu scotch de un fir de guta. O plasam pe un trotuar si noi stateam pe celalalt trotuar in fund pe bordura. Cand se apleca careva dupa ea, trageam brusc mimand vantul. Interesant ca destul de multi oameni se amuzau daca se prindeau care e faza.
– Avea un vecin un placaj de lemn/osb ceva de vre-o 2.5m x 1.5m, pe care il plasam pe 2 scaune de bucatarie, cu un lemn pe post de fileu. Am avut o vara cu ore si ore de ping-pong pe constructia asta.
Toate de mai sus şi „Nuci”. Băieţii jucau nuci. Se aşezau nişte nuci într-un cerc mic pe asfalt şi de la distanţă, cu altă nucă, învelită în plastilină eventual, trebuia să le nimereşti …. un biliard empiric.
Oracolele cred au existat dintotdeauna.
Şi „La scăldat” e o poveste trăită la bunici.
Am copilărit în perioada 1970-1980. Frumos rău!
Fericit să constat că am avut parte de majoritatea celor povestite în articol dar și la comentarii.
Ha, cu cornete i-am arătat lui fiu-meu și la niște prieteni (colegi) de-ai lui italieni invitați la o mică petrecere jos pe terenul unde am amenajat grătarul. Deși aveau nerf-urile cu ei le-au lăsat baltă și s-au distrat la maxim.
În afară de mingile capcană noi mai făceam și glume cu portofelul legat cu fir de pescuit.
În rest le-am cam făcut pe toate mai puțin cu fotbalul pentru că nu m-am omorât niciodată după el.
Mulțumesc ca mi-ai amintit . Ce frumos era odată sa fii copil! ❤️
Le știu pe toate, am bifat câteva, precum sunatul la întâmplare ,oracolul, pitulușu.
Mi-e dor sa fiu copil…
Noi, fetele, mai jucam si elasticul. M-am bucurat cand am mai vazut fete si acum jucand. Ratele si vanatorii,
Tara, tara, vrem ostasi,
Sotronul,
Capra, cu diverse variatii, adica cu sau fara sut in fund (asta o jucau baietii)
Matele incurcate
Omul negru.
Baza (tot baietii o jucau)
Podul de piatra,
Baba oarba,
Magarusul,
Prinselea
Comentariu beton!16
„Checked” la toate. Am avut chiar două oracole, unul cu întrebări și altul freestyle (adică scria omul ce voia). Le am și acum. Aș mai adăuga:
– plimbatul cu liftul. Crescuți, majoritatea, în curțile bunicilor, ni se părea amuzant să ne frăsuim cu liftul de sus în jos și retur
– colecțiile de orice – timbre, surprize turbo, capace, ambalaje, cutii de țigări
– fetele jucau elasticul. Aveam campionate întregi și exersam acasă, sărind pe elasticul legat de picioarele scaunelor, spre disperarea vecinilor de jos
– băieții jucau gropița. Aruncau monezi spre o adâncitură în asfalt; dacă nu nimereau în groapă pierdeau moneda.
În curtea școlii, unde aveam acces liber, erau niște aparate zise de gimnastică – bârnă, cal de sărituri, trepte metalice pentru echilibru. Preferatul meu era un imens cadru metalic solid cu vreo 7 bare paralele (semăna cu un bătător multifuncțional de covoare). Ne agățam de barele alea în toate felurile, cu capul în jos sau lateral, ne răsuceam „ca Nadia”, săream să prindem bara din mijloc. Toți am căzut la un moment dat, în genunchi sau în cap :))) și tot de acolo am căpătat o mobilitate a umerilor pe care o am și azi (și e foarte utilă).
Comentariu beton!14
Hmmm, imi aduc aminte cum, cand se construiau blocurile turn de pe Ion Sulea, actual Camil Ressu, ramasesera niste role mari, de lemn, pe care fusesera niste cabluri groase. Si cum era perioada cu Apollo 11, filme cu astronauti, etc, ne jucam stand in mijlocul rotii, cu picioarele desfacute si mainile intinse, imitand antrenamentele astronautilor. Imi amintesc ca, tocmai ce primisem niste tenisi chinezesti, dar pentru ca alunecam cu ei, m-am descaltat si i-am pus langa roata. M-au strigat ai mei sa ma duc acasa, si m-am dus…..cand am ajuns la etajul II unde locuiam, m-a intrebat maica-mea care ma astepta la usa, unde-mi sunt incaltarile. Nu i-am mai gasit, asa ca va dati seama ce-a urmat !
Realizez că puștii mei sunt cât de cât norocoși, deși ei nu au realizat încă asta. Stăm undeva la țară, fapt care mi-a permis să trag de ei să joace și altceva în afară de Minecraft, Fortnite & co. Le-am făcut țevi și cornete, ei încă au acces în curtea scolii, să joace fotbal. s-au jucat și ascunselea, deși acum e mai greu, ca nu prea mai au cu cine… Ține și de noi să le aducem în vedere aceste jocuri, altfel de unde sa le știe? Și când zic noi, mă refer la toți părinții, ca degeaba vor ai mei să se joace leapșa, dacă se aleargă doar între ei. Distracția e la grămadă! 😃
Ne-am jucat in curtea aceleasi gradinite dar in decade diferite ( eu la 10 ani dupa tine)
Mamaie si tataie locuiau pe partea cealalta.
Imi amintesc cum ne-am dus eu si sormea plangand la mamaie ca baietii cei rai au tras cu cornete in noi. Tataie a dat fuga la dulapul cu de toate, a scos teava buna si ne-a confectionat super pusti. Cine mai vazuse fete care sa traga cu cornete? Mamaie era ingrozita saraca :))
Fatea nu se termina bine aproape niciodata pentru ca era perimetrul prea mare si nu reuseam sa ne gasim toti pana se lasa intunericul.
La Buzau boldurile indoite de la prastia-model-2 se numeau iglite. Tata lucra la fosta uzina de contactoare asa ca eu si frate-miu aveam cele mai misto prastii si carabine cu cornete din bloc. Dar eu ma jucam prea putin cu ele pentru ca ochelari.
Ascunselea se numea pititea si cand gaseai p-ala ascuns fugeai repede la locul unde ai numarat (adica te-ai facut) si zbierai „ptiu Ionel” si Ionel trebuia sa iasa de acolo. Primul gasit era urmatorul care „se facea” iar ultimul era „urma scapa turma”. Putea si sa te scuipi singur, daca nu te gasea ala care se facuse, caz in care urlai „ptiu mine”. P-asta cu scuipatu singur nu am reusit s-o explic copiilor, nici alor mei nici altora din parc. :)))))
Da’ cartonase (din cutii de chibrituri) nu jucati? Sau tablite (alea erau din capace de bere indreptate cu ciocanul)? Le faceai teanc si dadeai dupa ele cu o piatra plata (prin ’80), apoi a aparut moda cu palestile (caiete vechi d’alea de 200 de file, legate cu sarma pe margine sa nu se desfaca). Mama fiind profesoara, numai pe caiete din alea-si facea planificarile, ii suteam cate unul si ne faceam palesti :).
Mai jucam tara-tara-vrem-ostasi, ratele si vanatorii, 9 caramizi malai, lapte gros (altii, ca mie mi-era teama sa nu-mi rupa spinarea, nici pe copiii mei nu i-am lasat sa joace), fotbal la perete, volei, coarda, elasticul si razboiul (cu firul ala imbledegarit pe degete de se faceau diverse forme in functie de cum luai de pe degetele celuilalt, se juca in 2).
Legat de intrebarea cu tenisul de picior, fiul joaca destul de des, ba chiar prin iunie trecut a reusit sa-si faca o entorsa si un hematom urat la o mana jucand tenis de picior in curtea liceului. Prilej cu care a fost interzis fotbalul de orice fel in afara orelor de sport si am aflat de la directoare ca nu-i mai suporta, una doua ei bat mingea in fiecare pauza :)). Iar cat a fost in generala a batut parcurile pe aci prin cartier cu paturica si jucau carti, remi, scrable, elasticul, baschet si volei cartier-style etc.
Ce vreau sa zic este ca nu au disparut musai toate jocurile alea pe care le jucam noi, eu i-am invatat si indemnat sa joace si la ai mei au prins.
Vad că multe din denumirile/oviceiurile de la mine, de la Ploiești, erau si la Buzău: iglița, pititea, scuipatul singur. Despre capace și ruble au scris mai mulți, mai sus
Si nu in ultimul rand Tari-Orase-Munti-Ape-Plante-Animale-Nume.
Care era foarte instructiv.
Sau Peretel, cand aruncai cu moneda la perete.
De laptegros nu mai pomenesc.
La noi, ăla era „ȚOMANPA”, cu accent pe ultimul a. Țări-Orașe-Munți-Ape-Nume-Plante-Animale.
La noi TOMANAP
Bifat toate.
In plus, jucam „masinute” pe bancile de beton din curtea scolii. Masina cui cadea de pe banca, iesea de la masa si intra urmatorul 😉
Pentru cine nu stie, masinutele erau facute dintr-o coala de hartie A4 impaturita pe lungime pana iesea o fasie pe care o puneai cap la cap si o modelai in forma de masinuta 🙂 (mai bine de atat nu stiu sa explic)
– scaldat la gărlă; colibe din coceni de porumb pe malul bălții;realizat un fel de mici viori din pănuși si coceni de porumb; cazemate în zăpadă, bătăi epocale cu bulgări de zăpadă, dat pe derdeluș, dat pe gheață ( patinoar improvizat de noi unde se nimerea); coarda; gimnastică pe barele de bătut covoare (am și căzut de multe ori, inclusiv în cap, că erau tare alunecoase și făceam fel și fel de figuri periculoase -era în plină glorie Nadia Comăneci. Mă gândesc și acum cu groază cum de nu am pățit nimic).; telefonul fără fir, șotron, cetatea (o echipa stătea pe marginea laturilor înguste ale unui teren dreptunghic și se străduia să atingă cu mingea și să elimine rând pe rând echipa adversă din centrul terenului); plus toate celea descrise mai sus! Apropo, primăvară spre vară ne îndopam cu toate verziciunile ( prune, zarzare, mere, corcodușe, toate necoapte) și nu pățeam nimic!!
Fosta-i lele cât ai fost, plotonier și șef de post!😉
Frumos a mai fost!!
Pfuuu…poate întărâti oamenii să vorbească de primele „iubiri”. Alea mai copilărești, așa😊
Comentariu beton!11
Grădiniță sau clasele primare?
C-am avut ș-acolo și dincolo.
Încă rețin numele și fizionomia fiecăreia. C-au fost 3 de toate. 😎
JT, și, și! 😁 Și generala ar fi interesantă, mai cu fiori așa! Cred că îmi aduc aminte și ce simțeam, ce figuri făceam ca să mă bag în seamă 😅😅
ce de amintiri ai rascolit Mihai, toate din cele de mai sus le-am trait/jucat/copilarit.
– tigaite (capace de bere)
– cartonase (fata de la cutiile de chibrituri)
– peretelul cu o minge de tenis (par pe o minge de tenis am vazut mult dupa ’90)
– butoiase/oase cu orice obiect metalic lung si ascutit in pamant sau parchet; o pila mare mi-a ramas in degetul mare de la picior: penultima figura era sa-i dai drumul pilei din gura fix intre picioarele tale, iar ultima sa scoti pila din pamant/parchet cu dintii si apoi s-o arunci peste cap si sa se mai si infiga.
– luat la tinta becul din wc-ul baietilor cu scuipat, flegme curgatoare pe tavan
– batai cu perne pana ieseau fulgii
– poker pe bani, 10 bani deschiderea
– bere cu suzeta sau cu lingurita, dintr-o bere 6-8 baieti de a 6-a ne faceam prastie
– concurs de sarit scarile in viteza/lungime, clasa noastra era la etajul 2, pana la parter atigeam doar de cateva ori podeaua, in rest zubram
– cel mai mare/inalt topogan din cartier….din BETON cu 2 scari laterale metalice pe care coboram ca pompierii
– lacul ior langa scola: vara inot/sarit de pe pod, iarna sanius printre pomi si patinaj viteza. noaptea plimbat fetele cu barca pt pupat, dar mai asa, dupa generala.
gata ca ma apuca un dor nebun de zilele acelea si mi se pune un nod in gat, unii din protagonisti nu mai sunt pe aici, s-au dus pe vesnicele plaiuri de vanataoare, da pe atunci winnetou era miez.
Când ai zis de flegme, mi-am adus aminte de un joc, tot cu scuipat. Se facea concurs pe scara blocului: care poate sa scuipe de la etaj printre balustrade, iar scuipatul sa ajungă jos, până la parter, fără să devieze de la traseu. Se începea de la etajul 1, o provocare ușor de trecut, iar apoi urcam tot mai sus pe scară, din palier în palier. Pe la etajul 5 era o adevărată artă să poți să dai drumul la scuipat și să ajungă întreg jos. Între timp balustradele de la etajele inferioare se umpleau de scuipat. Jocul se termina când ne surprindea vreun vecin, începea să urce pe scări nervos, cu gândul să ne prindă, moment în care aveam 3 variante de refugiu: cei care stăteau la etajele superioare se refugiau în casă, ceilalți urcau pe bloc, treceau pe terasa blocului pe scara învecinată și coborau la cealaltă scară în siguranță, iar cei mai curajoși îl așteptau pe vecin până ajungea aproape de etajul unde ne aflam și apoi scăpau din împresurare coborând cu liftul.
Pfuuu! Ce vremuri!❤️
40, aici, dar bifate toate. Și unde mai pui că de la „pac-pac cu cornete”, am rămas cu un semn in cerul gurii în incercarea de a mă ascunde în lift, în mijlocul războiului cu un alt bloc iar altă dată am sărit de pe un garaj să nu mă nimerească cornetele și, la aterizare, mi-am înfipt genunchii în bot. Și, da, mama și-a dorit o prințesă, dar nu a spus și pe care, așa că a primit-o pe Xena. 💪
Pe lângă toate menționate de boss, eu mai am în palmares: „frunza”, „țările”, „țară-țară vrem ostași”, „telefonul fără fir”, „leapșa pe coco” și sunat de pe fix la robot pentru a afla ora exactă, ca la sfârșit să îi adresez înjurătura suprema: „ești un fraier!” :))
Ah, good ol’ days! 🥹
Căruț cu rulmenți nimeni?
Oh, ba da! Uitasem de el. Făceam adevărate campionate în curtea muzeului. Muzeul avea un gard din fier forjat, dar nu era până la pământ, așa că noi, copiii, puteam intra lejer. Și nu era nici paznic.
Io n-am avut așa ceva și nici n-am văzut prin jur.
Ohooo! Ba daaaa! Cum am putut uita. Coate și genunchi cu julituri la greu. 🤭
@Mișu, sărakilor!
Ce mai împingeam la ele…pe pământ, la țară.
Confirm pozitiv, era un zgomot pe stradă de ne injurau toți adulții
Rulmenții ii procuram de la silozul din localitate, schimbati de pe la benzile transportoare
Acum, când merg la maică-mea și-mi zice „vai, dar ce urlă copiii ăștia”, io îi spun frumos: ai uitat cum o cântat fiu-tău ăla mic „I wanna be with you” numa’ din râgâieli de-o speriat toată curtea? 🤣🤣🤣
Apoi ea spune: da, ați fost și voi cuminți deloc.
Comentariu beton!17
Mai pă feișăn era să faci roțile directoare mai mici, iar cele din spate mai mari 💪
@MV,dacă vrei un schimb de nauhau iti zic si cu rulmenți conici😏
@OldJohn: aia era fița supremă. Dar să dea dracii dacă n-am căutat de mi-au ieșit ochii din cap să am o pereche mai mare ș-una mai mică. M-am resemnat cu 4 rulmenți identici.
Nope, jmecherii supremi aveau pe rulmenți niște role de cauciuc. Alea erau marfă.
A mai prins careva cuișoare / bolduri, legate de o sfoară în geamuri? Mai exact în chitul geamurilor vechi și apoi dat cu sacâz pe sfoară să se audă în casă de zici că tăia careva tâmplăria?
Citind comentariile mi-am dat seama că asta era una din răzbunările favorite pe timp de vară.
Interesantă ideea, dar la noi chitul se pune la interior🤔
hai sa zapacim generatia tanara.
Ce iese din asta?
-2 suruburi cat mai mari
-o piulita
-o punga
-multe chibrituri
va zic eu ce a iesit la noi. am spart parbrizul de la trabantul unui vecin. am fost consemnati la domiciliu o saptamana.
Ți-ai lăsa fetele să se joace cu cornete cu ac sau crăcan cu invizoace? Întreb pentru că în liceu am avut o colegă care și-a pierdut un ochi din cauza unui invizoc. Pentru mine nu, așa jocuri nu!
Să-ți spun câți copii sau adolescenți au murit încercând să-și facă slefie-uri? Sau despre vestitul joc „balena albastră”? Fiecare vreme cu pericolele ei.
Mișule, ne-ai dat greu azi. S-a lăsat cu vânturi puternice pe la ochi. Bifate toate și plus multe altele. La noi era praștie și cealaltă o numeam ingliță, pititea era ascunselea. Ruble și capace, lapte gros, clar țeavă procuram de prin șantiere și balastiere, unde ne și jucam, pungi cu apă, roșii și ouă aruncate de la balcon, iarna bulgări. Bătut mingea până noaptea târziu. Carbid și pocnitori nici nu mai zic și totuși nici unul nu pățeam ceva.
Copiii lui 2023 la fel vor avea nostalgii prin 2070 cand vor fi cine stie ce vremuri ultratehnologizate.
Le-am bifat aproape pe toate, dar pentru praștie era sa mor. Dacă nu a vrut tata sa îmi facă, am tăiat cu o foarfecă ascuțită bine, cablul de la o veioză. Cu veioza în priză. Norocul meu a fost că era cablul dublu și s-a tăiat doar o parte, a făcut scurtcircuit și a dat cu mine de parchet. Până la urmă mi-a făcut praștie dintr-o tijă de floare artificială. Am avut o copilărie frumoasă!
Frumos subiect azi!
Am bifat elastic, „flori, fete, băieți..”, „picnic” pe pătură cu jucăriile, şotron, muuulte jocuri cu mingea.
Țin minte că jucam cu copiii de la bloc din Piteşti un joc cu mingea „de-a țările”. Fiecare îşi alegea câte o țară şi căpitanul (fratele mai mare dintre cei 2 băieți de la parter) striga câte un nume de țară şi respectivul trebuia să încerce să ia mingea de la căpitan. De multe ori se lăsa cu bătaie 😀 Cu mine tipul respectiv avea ceva în mod special, nu mă suferea deloc. M-a acuzat de nenumărate ori că i-am spart mingea, inclusiv în perioada în care eram la bunică-mea la Braşov şi nu aveam fizic cum să fac asta 😛 la jocul ăsta îmi atribuise din start Germania (deh, istoricul familial bănățean), dar eu mi-am ales aşa, de-a naibii, Argentina (mă uitam şi eu la campionatele de fotbal!)
Apropo de CM cu balonul rotund, în 1998 am stat trează cu bunică-mea să ne uităm la finală, iar a doua zi m-am întâlnit cu o prietenă şi am făcut, fără discriminare, „supă” (apă de ploaie din butoi + nisip) pentru francezi şi brazilieni.
La Braşov mă împrietenisem cu un băiat într-o vară, Ciprian îl chema, şi mergeam la plimbare, el cu bicicleta, eu cu cățelul Lord. Până într-o zi când ne-am oprit acasă la bunică-sa la bloc. A adus pături, nişte suc, ceva de ronțăit şi ne-am tolănit pe iarbă la soare. Am vorbit, am glumit..şi a apărut bunică-mea cu o falcă-n cer şi una-n pământ după ce mă căutase şi pusese toată scara să mă caute vreo 2 ore prin cartier, că nema telefoane mobile pe atunci. „Tu mă bagi în mormânt!!” şi aşa s-a rupt lanțul iubirii..
Ah, oracolele..mi-aduc aminte de o urare „1000 să te dorească, 100 să te iubească, 10 să te vrea, 1 să te ia”..unde o fi ăla 1, stă ascuns bine 😂
Comentariu beton!13
Îmi aduc aminte de praștie. Dar chestia cealaltă noi o numeam „pișcarici”.
Prinsa, nu doar ascunsa; ata (era a fetelor, na); handbal in curtea scolii si pe terenul dintre blocuri (aveam un prof de sport genial care fusese handbalist- mama, ce misto era); tenis cu piciorul in echipe micte, fetele nu se dadeau in laturi; sunat la usa si fugit; oracole -o, da! ; pe linga conuri, mai erau si proiectile mici de hirtie, suflate la punct fix – la o sedinta, o mama a spus ca nu intelege de ce vitrina ei e permanent plina de ciuciuleti; si da, mai erau. Propriuzis afara era nevoie doar de o minge sau de o ata/coarda si treaba era gata. Lapte gros nu ai zis, era a baietilor. Un soi de skateboarduri cu rulmenti, ca aia era. La tara erau altele, cea pe care mi-o aduc aminte foarte bine era mersul la fintina in zilele toride si udat cu galeti pline cu apa rece pe cine se nimerea sa nu fie atent si sa nu se fereasca. Apoi devastat parul lui badia Toma, de regula. Sesul era al fotbalului si al intilnirilor de seara in gasca. Casa. Ce sa faci in casa? Doar daca iti vin prieteni in vizita. Carti jucate pe bordura sau la scara blocului. Iarna nu mai povestesc, ca nu mai termin. Nu inteleg cum copilul meu de 14 ani se plictiseste uneori, nu ma plictiseam absolut deloc niciodata, cu exceptia orelor de facut teme. Pentru ca la scoala era fun maxim, fie ore, fie pauza. Era o socializare efervescenta care a murit. Nu vreau sa cad in pacatul ‘nu inteleg tinerii din zilele noastre’, probabil asa eram si noi pentru adulti. Ma rog, pentru unii. Mai ales pentru cei la care sunam la usa si fugeam.
Fotbal la bară, 2 echipe de câte 2 jucau doar cu capul la bara de bătut covoare!
Tir cu arcul-arcuri făcute de noi sau cumpărate de la magazin de articole portive.
Alergare pe treptele de la cetate, sunt 212 parcă
Sţniuş pe pârtia de lângă cetate, are vreo 200 m. Seara, copiii care locuiau acolo aruncau găleţi de apă pe pârtie şi aveam şi gheaţă acolo. Eram nebuni, de dimineaţă până seara! Pârtia la capăt făcea o curbă şi se oprea la Şcoala Sportivă de Gimnastică.
Dueluri cu săbii de lemn şi buzdugane din tije de floarea soarelui cu rădăcina aceea rotundă şi tare.
Plus cele pe care le-ai enumerat!
Eu sufar maxim cand vad terenurile de bachet goale, in parcul IOR, cand pe vremea mea, nu reuseam sa gasim vreunul si ne bateam pe ala singurul care exista la liceu si pe care erau multi care voiau sa joace. Acum sunt goale…rar vad pusti/pustoaice sau tineri/tinere care sa joace baschet pe terenurile astea din parc. 🙁
Acu…tu ai pus jocurile mai de baieti, ca sa zic asa: ai uitat sotronul sau elasticul precum si cursele cu patinele cu rotile (alea care aveau 4 roti pe 2 randuri). Sau de-a v-ati ascunselea (sper ca am scris corect). Plus badminton (am fost fana inraita vreo 2 ani).
Vaaaaaaaaiiiiii ce frumos!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
La datul de telefoane eram campioana blocului (tata lucra la PTTR – vă mai aduceți aminte de această denumire?), asta însemna că aveam mai multe ”impulsuri” decât restul populației și număr direct, ceea ce era super-mișto căci puteam da telefoane la numere random de genul: Bună ziua, suntem de la centrală. Aveți apă caldă? În funcție de răspuns, următoarea replică era: dacă aveți, spălați-vă că pute până aici/nici nu o să aveți degrabă. Sau: sunteți pe fir? Țineți-vă bine, că se rupe! Doamne cât puteam să râdem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Genunchii juliți erau la ordinea zilei, abia se făcea scoarță că o juleam frumos să facă loc următoarei.
Mie îmi plăceau cel mai tare săritul la elastic; maimuțărelile pe bara de bătut covoare; de-a v-ați ascunselea; mâță (adică prinselea sau cum i-o zice acum) cu toate variantele: liberă, cățărată; de-a magazinul (ne lua jumătate de zi să pregătim ”magazinul”), kems, spectacolele din toate cele 4 scări ale blocului (aici numai fetele participau, băieții erau ocupați cu țevi, carbid, praștii, lapte gros, pac-pac)… Minunat era!
Merci Mihai de adusul aminte 🙂
Poşta Telefon Telegraf Radio
Nu prea m-am jucat de-a telefonul, am făcut altele 😀
Eram campioană la elastic. „Clasele” erau cele mai faine.
Am bifat absolut tote, mai adaug capra mergatoare prin jurul blocului si evident „lapte-gros” ….
Si la noi la fel, mai putin mingile cu nisip. Aveam in schimb cercuri de metal pe care le plimbam cu un carlig. Un zgomot asurzitor, dar era fantastic. Pe langa prastii mai faceam si arcuri cu sageti din lemn de alun sau lemn câinesc. Tinta erau pantofii bunicului😁
Copiii de pe strada unde locuiesc, se joaca cam cum ne jucam noi pe vremuri. Ce-i drept au lucruri mai moderne. Cum ar fi prastii si arcuri de cumparat… a da si vorbesc de copiii din Belgia…
Uitasem de arc. La bunică-mea la bloc eram singura fată. Băieții (mai mari cu 4-5 ani) s-au apucat într-o frumoasă zi de vară să mă învețe să trag cu un arc de lemn home-made. Prima țintă au fost părinții mei care tocmai coborau din maşină 😛
Bubuit carbot in cutii de amigo??? Pe lângă ce ai povestit tu, mai făceam și asta. Și făceam dovleci (nu știam de Halloween pe vremea aia), puneam lumânări în ei și ieșeam din porumb sa speriem femeile care veneau de la fabrica noaptea la 22:00. Doamne ce vremuri!!!
Cate jocuri faine, cate amintiri. In plus de ce am citit mai sus, la noi se juca oina. Ceva ce nu le placea vecinilor, datul pe balustrada scarilor, de la etajul 8 la parter.
Bifat majoritatea.
Foarte mult îmi plăcea perioada sărbătorilor de iarnă , să folosesc pocnitorile pe baza de fosfor, aveam mereu la mine două bucăți, cui de rezervă și fosfor deja dozat de acasă, împachetat. Era uneori criză de chibrituri, făceam stocuri din timp.
Ce ziceți de “Tari, orașe, ape, munți etc”
Mi-a plăcut tare mult!
Mi-e lene sa scriu, asa ca nu pot decat sa ma intreb: CUM MAMA DRACU DE AM SUPRAVIETUIT?
Am citit toate comentariile și am realizat că le-am făcut pe toate, deși la destule habar nu aveam cum le zice. Am locuit în Tractorul din Brașov, în partea mai spre Fartec. Blocul în care locuiam a fost primul construit acolo și din clasa 1 până la a 8-a am avut la discreție materie primă pentru tubermane și pocnitori cu carbid de pe șantierele din zonă. Rulmenți de mărimi diferite se găseau, nu erau departe uzinele Rulmentul și Tractorul. Mai spre vară la lacul cu arteziană din parcul Tractorul ajutam la prins mormolocii care erau uscati si deveneau hrana pentru peștii de acvariu. Iarna uneori se putea și hochei. Praștii cu cracă făcute din benzile măștilor de gaz, nu vă spun unde am spart geamuri. Mai turteam monezi și cuie pe șinele de cale ferată. Expediții cu bicicleta am făcut singur, dar în grup pe Tâmpa. Iarna mai agățam săniile de camioane și ne duelam cu lemnul brazilor aruncați.
Hehe, pont: dacă ți se dădea ție primul oracolul la completat (primul după proprietară, ovcors), tu erai ăla the one and only. La fel și caietul de amintiri, ăla cu ceară de mai multe culori, picurată ca un sigiliu peste un buzunăraș în care băiatul ĂLA scria dacă te place sau nu.
Scrisorile. Aveam un iuby în jud. Mureș, ne vedeam numai în vacanțe. Cum număram zilele între ziua în care am trimis eu scrisoarea și ziua în care știam că trebuie să o primesc pe-a lui. Ce mișto era când băgam mâna în cutia poștală prin fanta de sus și simțeam că e un plic acolo. Niciun mijloc modern de comunicare nu se apropie măcar de senzația aia pe care o aveam când primeam o scrisoare.
Ne ascundeam după garaje și îi pândeam pe ăia de liceu cum se pupă. Și ne hlizeam ca proștii.
Jucam pincă. Voi nu jucați pincă pe-acolo? Era un joc cu monede, făceam concurs care nimerește mai departe.
După ce se scoteau brazii la tomberoane, ne făceam săbii și sulițe din ei și porneam războaie cu alte blocuri.
Doamne, ce dor mi-e de durerea aia în p*lă de tot și toate!
Eu corespondam si cu cele doua prietene cu care ma intalneam doar la tara, la bunica, in vacante. Locuiam in orase diferite… Vai, ce du-te-vino era la posta sa punem plicurile, sa cumparam plicuri. Cand au aparut si „iuby” era macel!!! Asteptam postasul ca fata din cantecul celor de la Pasarea Colibri!
Toate, toate, toate le-am bifat, mvaaai ce amintiri ati rascolit voi p-aici. Copilarie adevarata, sper sa aiba parte de ea si generatiile actuale. Nu stiu daca s-a amintit, dar noi vorbeam la telefoane improvizate din cutii de cip (va amintiti bombonelele acelea mici cat gamalia si multicolore?) si legate cu sfoara, jur ca functionau. Si mai faceam spectacole improvizate, undeva la batatorul de covoare unde aveam un piedestal care devenea scena si cantam cat ne tineau bojocii la…manerul corzii de sarit. Hahaha, ABBA, Boney M, Barbra Streisand, Jennifer Rush (devenita saraca Jenny Faras), si ale noastre Angela, Olimpia, Margareta etc.
Știi la ce m-am gândit zilele trecute? Că oamenii, adulții, erau mult mai calmi decât suntem noi acum. Păi noi eram 15 copii de vârste apropiate numai la mine pe scară, la scara a II-a era dublul apartamentelor de la scara mea, dublu și numărul copiilor, și în afară de o singură isterică, jur că niciun adult nu avea treabă cu noi! Nici nu vreau să știu cum se auzea când ne băteam în războaie câte 30 de nebuni și urlam ca descreierații. Unul nu ieșea la geam să urle să tăcem, în afară de isterica aia. Acuma nu mai suportăm nici joaca a doi-trei copii, că fac gălăgie.
Duamne, cum mi-am revazut copilaria citind „aventurile” de mai sus. In fara de telefon, ca noi nu am avut telefon fix acasa pana spre liceu, le-am executat pe toate restul. Stai sa vezi ce fun era la tara, in cam toate vacantele. Acolo draciile erau si mai multe, de la „infruptat” din copacii vecinilor, pana la ascunselea noaptea prin grajdurile si hambarele celorlalti vecini. Si cate si mai cate tampenii… A, tot la bloc, din cand in cand mai porneam cate un foculetz cu ce mizerii gaseam pe-afara… ca hartii si plastice se aruncau si atunci pe geamuri. Ne pasa de mizerie? Nicidecum. Ajungeam in casa si ne spalam…
Mi-am adus aminte de încă ceva, că tot a fost Crăciunul. Colindatul. Ne grupam câte 2-3 și luam la rând ușile vecinilor din blocul nostru și din blocurile vecine. Cei mai mulți ne deschideau ușa, deși mai erau și vecini chitroși. Probabil se răzbunau astfel pentru câte „pătimeau” de pe urma noastră pe parcursul anului. Îi auzeam cum se uită pe vizor. Și atunci insistam mai abitir cu bătaia în ușă, până ce, de rușine, unii se îndurau să deschidă într-un final. De la cei care ne deschideau primeam bani și prăjituri. Și era frumos. La un moment dat, cu toată bunăvoința, nu mai încăpeau în noi prăjituri și cozonaci, așa că refuzam politicos să mai servim (doar banii nu îi refuzam).
Așa că eu i-am învățat și pe ai mei, de îndată ce au crescut suficient de mari să învețe o colindă, să se ducă la colindat. În primul an am mers eu cu ei la câțiva vecini, să prindă curaj, apoi au mers singuri. Se pregătesc din timp, învață în fiecare an o colindă nouă, cât mai puțin cunoscută, ca să rupă gura târgului. Drept este că nici nu e multă concurență în prezent. Sunt puțini copii care mai merg la colindat. Pe mulți nu îi lasă părinții, că le zic că e rușinos, că e cerșetorie. Nu știu zău, că și din poveștile părinților și bunicilor mei am înțeles că și pe vremuri copiii erau răsplătiți la colindat. Bani mai puțini, că atunci nu prea aveau oamenii bani la țară, dar colaci și/sau mere și nuci se găseau.
Dincolo de răsplată, rămân amintirile. Și tare frumoase sunt.
Comentariu beton!11
Copiii la colindat sunt foarte dulci cu glascioarele lor vii, vesele si colorate, e o bucurie sa-i vezi si auzi. Nu ai cum sa te gandesti ca e vorba de cersit, e vorba de un obicei frumos care altfel ar disparea si ar fi pacat.🙂
Copilaria a fost, fara doar si poate, cea mai frumoasa si intensa perioada a vietii. Rupeam tot cu jocurile noastre de copii, erau atat de multe si de variate ca nici nu le mai tin minte pe toate. Sariturile cu coarda si elasticul le ridicasem la rang de arta. Baietii erau mereu pe aproape si cand ne saturam de jocuri specifice fetelor si baietilor, imparteam strada in doua si jucam impreuna tot felul de jocuri de teren care de care mai faine.
Iarna, derdelusul de pe deal se facea de gheata, o gheata pe care zburam in sus si in jos cu sanii de toate modelele, ba chiar cu saci de plast, umpluti cu paie, ca prindeau viteza, eram plini de vanatai si cu picioarele inghetate de frig ca nu aveam timp sa mergem in casa sa schimbam ciorapii uzi. Mergeam cand venea seara si ni se facea frica de intuneric si de monstrul zapezilor. Care o fi fost ala! :))))
Derdelusul nostru se termina aproape de gradina lui nenea Sandu si in fiecare an ii faceam praf gardul. Niciodata nu a venit sa ne certe, se uita la noi si se amuza copios si isi repara gardul in fiecare primavara fara sa se planga.
Tot iarna, inhama tata caii la sanie si mama si cu mine ne infofoleam in cojoace din oaie si in saluri si plecam cu totii sa ne salutam neamurile din satele vecine cu catelusii ciobanesti alergand pe langa sanie ca ne era frica de lupi. Cand oboseau cutzii, ii luam cu noi pe sanie si eram cu totii asa de fericiti.
Pe urma am crescut si.. lumea aia a disparut. As vrea sa ma intorc in timp, macar din cand in cand, sa evadez din lumea adultilor ca e prea serioasa si stresanta.
Fotbal, tată. Fie soare de mureai de cald, ploaie, zăpadă de juma de metru, gheață, puneam patru bolovani în spatele blocului și aia era pentru că terenurile cu zgură și porți adevărate erau tot timpul ocupate de cei mai mari și erau cam trei în tot orașu unde de obicei se juca pe bani între cartiere. Când eram puțini jucam ”La cap” folosind un bătător de covoare ca poartă, bambilici sau tenis cu piciorul.
Fotbalul a fost principal, dar mai făceam echipe mixte cu fetele la un bambilici, pietrele sau badoacele, rațele și vânătorii. Seara când nu se mai vedea nimic mai organizam un ascunselea sau flori, filme…
Praștii și arcuri, dap, dar pe la noi s-a ajuns la un nivel superior și ne-am făcut arbalete cu săgeți care aveau un cui în vârf. Mbine, nu ne ”războiam” cu ele ci doar trăgeam prin copaci în pădure.
Mai aveam un joc care se juca periodic pe la noi cu timbre. Cei doi concurenți aveau două pietre cât mai plate, arunca primul piatra cât mai departe și celălalt trebuia să o arunce pe a lui cât mai aproape de a primului. După aruncări se măsura distanța dintre cele două pietre cu șchioapa și dacă cel de-al doilea avea piatra la o șchioapă de al primului, căștiga un timbru și dacă era mai mare trebuia să plătească el un timbru. Nu mai zic că erau adevărate negocieri înaintea începerii unui joc de ăsta care începea așa:
– Vrei să jucăm?
– Da, da ai timbre?
Faza asta era esențială pentru că erau escroci care nu aveau niciun timbru și mergeau pe noroc. Dacă scotea un teanc de timbre și erau jegoase de la sute de mâini prin care au trecut:
– Du-te bă de aici cu jegurile tale. Io nu joc cu tine.
– Doar astea le am. Dacă vrei să joci bine dacă nu, nu. Te uitai la timbrele tale nou nouțe și-l acceptai până la urmă pe ăla cu jegurile lui care părea mai prăpădit dar binențeles că erai ”plicuit” imediat adică pierdeai toate timbrele noi până când înțelegeai că nu degeaba avea ăla timbre jegoase. Avea experiență!
Mai jucam un joc care a fost abandonat relativ repede din cauză de prea mult sânge. Se lua o coadă de mătură veche, se tăia din ea o bucată de vreo 10cm, se ascuțea la capete și o altă bucată mai mare. Bucata aia mică se așeza pe beton, se lovea cu aia mare capătul ascuțit al celei mici care sărea în aer și tu trebuia să o lovești. Echipa adversă trebuia să prindă popicul ăla ascuțit cu mâna, dacă era lovit corect de mânuitorul bâtei, cam ca la baseball. Erau punctaje diferite dacă îl prindeai din aer sau dacă lovea pământul și unii curajoși se postau aproape de ăla cu cu bățu care lovea. După un popic de ăla ascuțit în moacă cam renunțai la joc.
Vorba lu @gigel: Cum mama naibii am supraviețuit?
P.S. Ar merge un post să ne expunem cicatricile de ”război” din vremea copilăriei. Încep io:
Am pe tibia de la piciorul drept una de la sărit de pe un postament de beton pe altul și la ambele picioare pe gambe de la intrat în niște spini. Plus un deget de la piciorul stâng tăiat într-un ciob că eram pe o uliță pe la țară în picioarele goale care stă acum cam alandala. La față nu am nimic dar are frati-miu în bărbie o cicatrice de la o sticlă de vin spumant plină cu carbid care a explodat când cineva a nimerit-o cu o piatră.
Țurca se numea jocul ala ca baseball – ul
No, io am prins 52, primăveri care va să zică…Prin Piata de miercuri din Brașov faceam niște minunate bombe, chiar bombe cu minium de plumb, bronz de aluminiu, strînse bine, bine în punga, cu doua trei piulițe, astea asigurau detonarea…
Explozia era excelenta, pata de pe zid…minunată!!!
Doamne cum de sunt întreg???
Restu…bifate toate
No, io am prins 52, primăveri care va să zică…Prin Piata de miercuri din Brașov faceam niște minunate bombe, chiar bombe cu minium de plumb, bronz de aluminiu, strînse bine, bine în punga, cu doua trei piulițe, astea asigurau detonarea…
Explozia era excelenta, pata de pe zid…minunată!!!
Doamne cum de sunt întreg???
Restu…bifate toate
– Alo! Familia Borcan? Cu dl Castravete, vă rog!
Ha ha ha ha
Ce ne mai distram
si eu am crescut în perioada comunista și cred ca, în funcție de zona, aveam și alte chestii. noi aveam și niște bombițe cu carbid, care pocneau îngrozitor și putzeau și mai și. eu, din Constanta, de pe malul portului, le-am trăit pe toate.
noi ne atarnam și cu parâme de vapor, de copaci, de ne transformam în maimuțe sălbatice în fiecare seara. și aveam și niște skateboard-uri cu rulmenți… mama-mama.
anyway, in niste limite, si copiii mei s-au jucat tot felul de jocuri asemănătoare. mergând la o școală de cartier si în tabere, au învățat tot felul de jocuri, mai putin ale cu mestesugareala, ca acum nu mai e nevoie sa fii inginer de la 10 ani, sa repari rulmenți și sa faci noduri prin copaci.
E…noi mai jucam și noua pietre și ratele și vânătorii unde, frate miu al mic si-a spart capul de asfalt!😃
Doar la mine (eventual si Cabral), in Berceni, se juca celebrul HEP, cu spitzuri in cur cand erai prins aplecat?
Nu, nu, era și la noi. Tot hep se numea. Dar dacă spuneai „stop” înainte să te apleci, nu mai aveau voie să dea.
@MV, la Ploiești trebuia să spui tot HEP ca să nu o furi
La sunatul la numere random era si varianta atomica: Formai un numar si intrebai „Alo, X e acasa?” Daca spunea ca nu cunoaste pe nimeni cu numarul asta, ai dat lovitura!
Mai stateai vreun sfert de ora si sunai iar acelasi numar si intrebai de aceeasi persoana. Inca 15 minute, mai sunai o data. Evident, biata victima era din ce in ce mai iritata.
Dupa vreo juma’ de ora, puneai un prieten sa sune la acelasi numar si sa spuna „Alo, sunt X, m-a cautat cineva?”
Urma o pauza si apoi sa te tii recital de injuraturi
Pitu ??
Noi ii ziceam „piua”.
La noi în Constanța tevile cu cornete se numeau tubermane. Si „munitia” pentru praștie purta numele de scoabă/scoabe. Fotbalul nu ma interesa, ca sunt fată… Si telefon fix nu aveam. Epoca oracolelor era cam pe sfarsit când am ajuns eu în generală, am făcut dar nu mai erau așa frecvente (născută în 1986)
Având și eu 50 de ani, pot confirma ca am făcut exact ce povestești 🙂
La noi la Botoșani praștiile alea cu elastic ce aveau ca proiectile sârmulițe îndoite se numeau praștii cu „scoabe”.
Iar fazele cu telefonul erau (în mintea noastră) cele mai amuzante. Luam cartea de telefon și căutam nume mai neobișnuite în accepțiunea noastră. De exemplu erau vreo 4 familii cu numele „Neghină”. Ii sunam pe rând și întrebam „Alo, familia Neghină? Neghiniță e acasă?” (aveam o lecție prin cartea de citire cu un personaj numit Neghiniță, nu mai știu dacă era prin clasa I sau a IIa). Era atât de distractiv pentru noi că repetam faza de sute de ori, cu aceleași victime. Săracii oameni erau disperați.
Vara eram mereu pe șantiere în căutarea de tuburi pentru țevi cu cornete. Noroc că orașul era plin de blocuri în construcție… Si praștiile cu scoabe și tuburile cu cornete erau extrem de periculoase dacă te gândești, mă mir ca nu mi-am scos nici un ochi în lungile bătălii cu astfel de arme cu vecinii de la alte blocuri. Si mă mir că încă mai aud după ce detonări nucleare cu pocnitori cu măciulii de la chibrituri organizam (în diverse variante constructive, cu cheie cu gaură / cu injectoare de la tractor / cu șuruburi etc) ….
Toate cele enumerate de tine si inca altele dintre care merita mentionata aia cu portofelul legat cu guta din care se vedea iesind putin, strategic, o hartie de 10 lei. Eram pe jos de ras cand se aplecau sa-l ia si il trageam in ultima secunda. Cea mai mare distractie :))
Doamne, ce copilarie am avut… La vremea aia doar numele ma dadea de gol ca-s fata, pentru ca atitudinea si comportamentul erau strict baietoase!! Abia in clasa a opta m-am „feminizat” un pic…. Dintr-un extrem de pronuntat spirit de Gigi-Contra eu am avut „Caiet de amintiri” nu Oracol, iar cocarda cu panglici roz si bleu mi-a lipsit cu desavarsire, preferand ca dau camasa de elev „la scris amintiri”…. In rest, bineinteles ca era batalia cu cornete, constructia de cazemate din zapada, de la adapostul carora ne bombardam cu bulgari, prastiile se imparteau in prastii din guma si scobare – alea cu elastic subtire de la chiloti, iar proiectilele lor erau din sarma indoita si se numeau scoabe. Cand ajungeam la scoala ascundeam scobarele la glezna, la ciorapi, ca in ghiozdane si in buzunare se mai facea perchezitie uneori…
La capitolul „sunat aiurea la telefon” circula la noi in oras un banc facut pe seama unei distinse familii de profesori, domnul fiind renumit atat pentru pregatirea extraordinara ca profesor cat si pentru severitatea cu care isi trata elevii: -Alo, domnul Teaca este acasa? -Da. – Dar doamna Teaca este acasa? – Da. – Si domnisoara Teaca este acasa? -Da, domnule, de ce intrebati? Cu cine doriti sa vorbiti? – Cu nimeni, voiam doar sa stiu daca este tot vrejul!!
La v-ati ascunselea fiu-meu m-a intrecut! Din fericire, a avut parte de o copilarie apropiata de a noastra, mai ales perioadele in care mergea la tara, la bunici. Si acum, cand are 19 ani ne prapadim de ras cand ne amintim nazbatiile lui direct proportionale cu emotiile si nervii mei!! :))) Revenind la „pitita”(asa era pe vremea mea), multe tricouri si-a distrus fiu-meu (rupte sau patate) pana am inteles eu care era locul lui preferat de ascunzatoare in fata blocului: sub masina!!! De altfel, cand venea de la joaca, nu prea avea voie sa intre in casa. Ieseam eu la usa, il ridicam de subtiori si il duceam pe sus la baie, direct in cada. Dezbracare, scuturat de nisip si zgura din par, buzunare, adidasi, sosete, spalat cu dusul si abia dupa asta mergea prin casa! :))) Si cate ar fi de povestit….
„calibre”, „invizoace” – noi le spuneam scobare. „de-a v-ați ascunselea” – pititea ii spuneam. (Pitesti)
Da. A fost promulgata legea care permite folosirea terenurilor de sport din scoli.
Ai uitat de „țară, țară vrem ostași”.
Lipeam o moneda de 5 lei de asfalt și ne strâmbam de râs, ascunși pe după o mașină, cum se chinuiau omenii să ia moneda de jos.
Veci pururi amin, în 15 septembrie aveam mâinile negre de nuci, de nu mai știa biata mama ce sa facă cu mine, că degeaba mă freca cylu sare de lămâie.
După Crăciun, adunam brazii aruncați, ne făceam săbii și sulițe din ei și mergeam la război cu blocurile vecine.
Mai vreaaaau :((((
Buna Mihai, mi-a aparut din nou articolul acesta in feed si nu pot trece peste el fara sa mentionez ca aici unde locuiesc, in Luxembourg, copii au oracole. Am fost asa de placut surprinsa! Sunt copii de 7 ani, in scoala primara (or fi si mai mari, nu stiu inca) si au un asa numit Freundebuch (caiet Al prieteniei). Este fix oracolul nostru, dar desigur pe un caiet special facut pentru asta, tipizat cu coperti hroase si grafica frumoasa. Mi se pare atat de misto treaba asta.
Lipsea de pe lista „frunza”, dar văd că l-am adăugat cineva. Bifat toate, plus altele. La frunza, bătaia era pe…o fată. Era mică, slăbuță, ideal de scos din careu. Cu condiția să o prinzi, ceea ce reușeam…oricare dintre noi, cam într-o încercare din 20. Era iute și agilă, ceva ce nu am mai pomenit. Și nu, nu făcea niciun sport de performanță
Arcurile cu săgeți, cercul, pocnitorile, pistoalele făcute din scânduri de lemn, schiurile făcute din doaga butoiului, etc. Pe toate le-am experimentat cu bucuria copilăriei.