Cum veneam eu azi-dimineata cu metroul la munca, incercand sa ma trezesc, ma uitam ca in jurul meu toata lumea citea. Hai bine, nu chiar toata. Dar din zece persoane, macar cinci aveau ceva de citit in mana (o includ aici si pe tanti care savura un „Cosmopolitan”, ca tot a citit seamana).
Si dintr-o data m-a izbit revelatia: in viata mea de calator prin subteran (destul de lunga dealtfel) nu am vazut vreun adolescent citind in metrou. Bai, dar niciunul! Am facut repede o inventariere mintala si mi-am dat seama ca nu am cum sa ma insel. Daca as fi observat vreun ciudat cu varsta cuprinsa intre 12 si 18 ani, citind, mi-as fi notat ziua respectiva cu rosu in calendar. Sau l-as si intrebat cum il cheama, ca sa pot sa-mi botez urmatorul nascut, cu numele lui.
Dar cum nu s-a intamplat nimic din toate astea, revin la concluzia initiala: nu am vazut vreun reprezentant al noii generatii citind vreodata, in metrou. Si atunci cum naiba sa ma mai mir ca se ajunge frecvent la mine pe blog, cautand pe google „cum se scrie sunama”? Si tare mi-e teama ca pe langa metrou, nu citesc nici in alte locuri mai prietenoase cu aceasta activitate. Gen biblioteci, parcuri sau la ei acasa. Mda, cam asta e.
P.S. Ah, da, stiu ca e vacanta si azi oricum nu as fi avut cum sa observ ceva de genul asta. N-are importanta. Azi m-a lovit revelatia. Concluzia e aceeasi.
Cititul a devenit arta medievala uitata ca si scrisul de mana, sau cum asta inca se preda la scoala sa zicem caligrafia 😀
Intrun fel e si de inteles aproape, de ce sa citesc Shogun-ul cu zilele cand pot sa vad tot filmul in 6 ore? ca Fratii jderi nu a fost facut film e paguba lor, nu se “citeste”.
Noile generatii sunt crescute sa asimileze numai vizual-auditiv, ceea ce ofera intrun timp mai scurt mai multe informatii/trairi/sentimente decat cititul, ca nu mai apuci sa-ti folosesti imaginatia e castig curat pt societatea care vrea sa te indobitoceasa.
Am crescut intre carti, ai mei erau mari mancatori de carte si chiar si asa cu exemplul in fata mi-a luat ceva vreme pana am prins gustul(cateva luni bune pana cand cititul a devenit cursiv si fara efort) asa ca nu ma mir ca fara ca parintii sa-i forteze si fara sa fie fortati de plictiseala si lipsa de alte activitati copii pur si simplu nu apuca sa ajunga sa iubeasca cartile.
Si sa-mi recunosc pacatele pana la capat: in ultimii 2 ani nu am citit o carte non tehnica.
Si cum e o zi de luni cu vreme nasoala de deplans pacatele, voi cand v-ati delectat ultima data cu o carte si mai ales ce carte, ca mi sa facut pofta sa citesc ceva bun ?
Rosu si negru. Stendhal. E cea pe care o citesc. Chiar si in metrou. 🙂
Eu recitesc „Arta Conversatiei” – Ileana Vulpescu. Ar trebui sa fie data ca lectura obligatorie la scoala.
N-am mai citit o carte de ceva vreme. Iar in metrou o ard pe net, citesc articole. Dar nu zici rau, ia sa-mi caut eu ceva bun de citit ca mi-ai facut pofta.
@mada – mersi, am servit demult 🙂 pofta buna ca pica greu la stomac si versiunea pe papirus pe degetul de la picior daca o scapi
@Cruella – mersi, merita sa arunc un ochi daca tu o recitesti, am cam evitat autorii romani, daca nici la lectura obligatorie pe vremuri nu sa dat ce e mai bun atunci e pacatul sistemului
@zorro – ziare da, articole pe net da, ca altfel nu as commenta pe aici 🙂 dar o carte adevarata, un roman ceva nope
revistele porno intra la socoteala ? 🙂
@FKT, dacă-mi explici ce citesti in ele. :)))))
tzatze – buci si craci !!! ca doar nu ma mananca in cur sa imi belesc ochii pe articolele alea stupide gen : I want to save the rain forest ….da’ pana atunci pozez in p**da goala ca sa nu mor de foame. eu sunt o studenta saraca din moldova si imi caut perechea sufletului sau daca nu macar de-un Pirinel Porumbeanu sa am noroc…
Poate rade cineva ca va sparg. Romanul adolescentului miop. Abia am inceput-o.
@sponge bob, :)))))))))))))))))))))
Sambata mi-am luat „Fluturi” de Irina Binder. Inca nu m-am apucat de ea. Dar o voi face diseara.
@badgirl, n-am citit-o, ca mi-am format impresia cum ca ar fi prea girlish. Pe nevasta-mea am vazut-o cu ea in mana.
Nu mai avem timp de citit la modul cum ne traim viata. Ne luam informatia din zbor, cu cat mai mare viteza. Din pacate eram in facultate cand am citit ultima carte. Si cred ca era ceva de Sven Hassel.
@jderu, hai lasa, ca la adolescenti nu se pune problema sa nu aiba timp. Sa fim seriosi.
Penultima carte “Si vremea e ca sa ucizi” de John Grisham iar acum citesc “Legenda valaha” de Alexandru Mitru, imi aduce aminte de copilarie. 🙂
Ultima carte citita – Lucrezia Borgia, scrisa de Jean Plaidy (in urma cu vreo saptamana). Astept sa apara Caterina de Medici, scrisa tot de Jean Plaidy. Nu stiu de altii, dar eu nu ma pot dezobisnui de acesta placere… 😀
Eu foarte rar mai gasesc loc si pentru o carte in geanta. Asa ca, de cele mai mult ori, citesc pe telefon. Poate asa procedeaza si noua generatie. Le este mai la indemana.
@Irina, am serioase îndoieli. 😉