Ai fi zis că după atâția ani de când folosim telefoane inteligente, cu camere din ce în ce mai performante, o să începem să vedem fotografii din ce în ce mai bune pe rețelele sociale. Din păcate, nu se confirmă. Vara, cel puțin, când toată lumea ține să posteze poze din concedii, e plin de fotografii la care efectiv nu te poți uita.
De-aia m-am gândit, dacă tot s-a cam terminat sezonul miilor de poze din vacanțe, de pe toate plajele lumii, din toate orașele planetei, cu toate felurile de mâncare și băutură posibile și imposibile, să vă las aici niște sfaturi care vor face mult mai ușor de privit fotografiile celor care vor ține seama de ele.
Înainte de toate, trebuie să fac o precizare. Departe de mine gândul c-aș fi vreun fotograf talentat. Nu vă așteptați la sfaturi despre compoziție fotografică sau mai știu eu ce, că nu e cazul. Și nu despre asta este vorba pentru a produce o fotografie decentă, la care să-ți facă plăcere să te uiți. Pentru asta, tot ce ai de făcut este să respecți niște reguli de bază, simple și extrem de ușor de aplicat.
Adică cele de mai jos:
👉 Linia orizontului trebuie să fie dreaptă. Am văzut de-a lungul timpului o grămadă de discuții între fotografi despre această linie a orizontului. E ok, îi lăsăm să discute, pentru că oamenii ăia sunt la alt nivel. Eu mă refer la momentul în care vrei să faci o poză simplă, cum e asta de mai jos. Încadrează în așa fel încât linia orizontului să fie dreaptă și paralelă cu marginile, nu înclinată.
Nu te impacienta dacă te uiți la fotografiile pe care le-ai făcut și constați că în niciuna linia orizontului nu e dreaptă. E normal să nu-ți iasă, mai ales când nu faci des asta. Alege fotografia sau fotografiile pe care vrei să le postezi și ajustează linia orizontului. Poți face asta cu aplicația nativă a telefonului (da, poți edita fotografii în „Gallery”), dar există și o grămadă de aplicații de tipul Snapseed care te vor ajuta să editezi fotografiile.
👉 În loc să folosești filtre predefinite pentru a mai îmbunătăți un pic fotografia, poți să faci tu asta. Cele mai multe dintre filtrele predefinite fac fotografia ta să nu mai arate natural. Pe când, tu cu mânuța ta, poți să umbli mult mai fin la luminozitate, la contrast, la saturație, la o grămadă de alte setări.
Indiferent că editezi direct în Gallery sau că instalezi vreo aplicație dedicată, nu te speria, nu e nimic complicat, o să vezi că totul e intuitiv și simplu. Joacă-te cu câteva poze, până îți dai seama cum funcționează, după care fotografiile tale vor arăta cu totul altfel.
Uite, am pus aici cum arată aceeași poză, așa cum mi-a livrat-o camera telefonului, dar și cum arată după ce m-am jucat un pic cu ea. Repet, fără să fiu vreun profesionist, doar așa la simțul ochiului.
👉 Șterge lentila camerei de fiecare dată când vrei s-o folosești. Lentilele camerelor (față + spate) sunt locurile unde se acumulează tot felul de mizerii. Praf, urme de degete, grăsime etc. Toate astea nu vor face decât să scadă din calitatea fotografiei pe care vrei s-o faci sau să producă efectul ăla de „ceață”.
De-aia sfatul meu e să ștergi lentila de fiecare dată când vrei să faci poză. Cum o ștergi? Pe blugi, pe tricou, pe mânecile cămășii, pe bluza soacră-tii, pe ce vrei tu, numai șterge-o. O să fii uimit când o să constați că dintr-o dată pozele tale nu mai sunt în ceață sau că au o cu totul altă luminozitate.
În cazul camerei principale (cea de pe spatele telefonului) mai e cum mai e, dar dacă vrei să-ți faci un selfie este obligatoriu să ștergi camera de pe partea din față. Gândește-te că e partea care ți se atinge de obraz de fiecare dată când vorbești la telefon. Iar obrazul are pe el grăsime, are fard, are fond de ten, are o grămadă de chestii care vor duce, în final, la o fotografie făcută cu o lentilă murdară. Cam cum ar putea să-ți iasă un selfie bun, o fotografie curată, în condițiile astea? Șterge camera din față de fiecare dată, că-ți ia trei secunde, iar rezultatele vor fi peste așteptări.
👉 Focalizează! Ai observat că, de fiecare dată când vrei sa faci o poză, pe ecran îți apare un cerculeț sau pătrat mic? Ei, ăla te ajută să focalizezi. După ce-ai hotărât care este subiectul principal al fotografiei pe care vrei s-o faci, pune degetul pe ecran în dreptul lui ca să muți focusul pe el. Adică să duci cerculețul sau pătratul pe subiect. Astfel camera ta va afla în ce zonă trebuie să focalizeze. O să ai o mare surpriză când o să verifici cum ți-a ieșit poza.
👉 Dacă faci fotografii de grup, încadrează tot grupul. Știu că-ți place să faci poze de grup și nu e nimic rău în asta. Cui nu-i place să păstreze amintiri cu toate neamurile și toți prietenii strânși la un loc? Doar încearcă, știu că e greu, dar măcar încearcă, să-i prinzi pe toți în poză. Se vede oarecum nasol când ăla din margine apare în fotografie de parcă l-a tăiat cineva pe lung. Dacă nu-ți intră toți în cadru, mai scazi din zoom. Iar dacă nu știi să faci asta, măcar te dai mai în spate până reușești să-i încadrezi pe toți în viitoarea poză. Ți-am zis că e simplu.
👉 Nu le mai tăia picioarele subiecților. În poză, zic. Am văzut atât de multe poze în care celor fotografiați le lipseau picioarele de la genunchi în jos și arătau de parcă erau pitici sau mergeau în genunchi. Ceva groaznic, jur. Ori faci portret, adică prinzi subiectul de la brâu în sus, ori îi faci poză în care încadrezi tot corpul, da inclusiv pantofii. Nu cred că există ceva mai nasol decât pozele în care subiectului îi sunt tăiate picioare de la gleznă. Sau poate există, dar eu n-am văzut.
👉 Nu mai face fotografii contre-jour! Ce înseamnă contre-jour? Însemnă să faci o fotografie având soarele în față, treabă care nu duce la rezultate foarte bune decât dacă o faci la răsărit sau la apus, adică atunci când soarele încă nu strălucește atât de tare.
În rest, pe tot parcursul zilei (dacă nu e înnorat, desigur), fă tot ce poți ca soarele să fie în spatele tău, nu în spatele chestiei pe care vrei s-o pozezi, indiferent că e o barcă, Angelina Jolie udă, o girafă sau un tigru siberian. Să faci fotografie având soarele în față are ca unic efect să nu lase să se mai vadă aproape nimic în fotografia pe care tocmai o execuți cu atât râvnă. Practic, o faci degeaba.
Da, știu, ai văzut mulți fotografi făcând asta, doar că ei au cu totul alte posibilități cu camerele și obiectivele lor șmechere. Cu telefonul, dacă faci poze contre-jour, o să obții doar niște imagini complet arse în care cu greu poți observa vreun detaliu. Prin urmare, fă tot ce poți ca soarele să fie în spatele tău, nu în spatele chestiei pe care vrei s-o fotografiezi.
Cam astea ar fi sfaturile de bază pentru orice fotograf amator care-și dorește să posteze pe rețelele sociale niște fotografii cât de cât decente.
cam bulversa(n)t! citesc mai tîrziu pen’că deocamdată am reținut așa: „obrazul tău are fard, fond de ten”!? și „Angelina Jolie udă”…(what a picture!)…
Comentariu beton!57
😀 😀 😀
depinde unde si la cine te adresezi cu pozele alea. daca vrei audienta arati si niste piele, niste rotunjimi etc, sigur daca ai ce arata. 🙂 poze din astea generale face toata lumea. 🙂
altfel corecte sfaturi
Păi și pielea aia trebuie arătată în mod corect. Că dacă faci poza contre-jour… 😀
Unde e înscrierea ptr cursul de foto unde e angelina goala?
Comentariu beton!25
CV-urile se depun la mine.
… și coada începe de la Ploiești
Comentariu beton!24
sau măcar udă
Sfaturi pentru incepatori, usor de urmat. Nu cred ca m-am uitat vreodata la linia orizontului, dar am sters camerele dupa ce tot ieseau pozele in ceata si wow, ce diferenta 😅
E posibil să nu mă crezi, dar mi s-a întâmplat de foarte multe ori să trec pe lângă oameni care făceau poze, să observ ceața de la ei din ecran și să le zic să-și streargă camera. Pur și simplu, așa out of nowhere. Unii și-au sters–o, alții nu, dar ăia care și-au sters-o s-au întors zâmbind către mine de fiecare dată.
Bune sfaturi, pe care cu siguranță o să le aplic. Pentru cei aflați la inceput de drum, ca și mine, sfaturile astea sunt aur curat. Pentru asta, eu unul îți mulțumesc!
By the way la fel ca și @Costică, imaginea cu Angelina Jolie… mi-a provocat un zâmbet tâmp, deja mi-a zburat mintea la cu totul altceva 😁
Comentariu beton!17
Speranța moare ultima 😛
@ametist, nu îmi pierd speranța că o să încep și eu odată și odată să fac fotografii mai bune! 😉
De menționat ar mai fi că la răsărit și apus e cea mai mișto lumină pentru poze faine.
Se dezbate încă. Ce zici?22
Bună ziua domnul expert Adrian. Mai există și alte perioade ale zilei/ serii frumix.
Se dezbate încă. Ce zici?18
Salutare Marius, nu sunt expert, ci chiar începător. Mă joc cu un aparat de ceva timp, dar am multe de învățat. De aceea, te rog să îmi spui și mie celelalte momente, că abia aștept să le încerc și eu. Mersi frumos.
Se dezbate încă. Ce zici?16
Blue hour e misto si ea, dar e destul de provocator pentru telefon, perioada de tranzitie. Uite niste idei: https://iceland-photo-tours.com/articles/photography-tutorials/ultimate-guide-to-blue-hour-photography
Eventual sa caute in meniu la camere unde este „grid lines” si sa activeze. Asa pot sa se asigure ca sunt orizontale si ca incadrarea este OK.
Comentariu beton!13
Doamne ferește și apără! Și eu tot la Angelica am rămas, ce sărăcia??!!
Ce de bun simț chestii și totuși asta cu linia orizontului m-a pălit! Ca să nu zic că telefonul are și chestia aia cu înclinație ( dracu’ știe cum se numește) în care îți arată ca la proști că tre’ să fii pe 0.
Na… Mulțumesc pentru sfaturi!
Primul lucru pe care îl fac când deschid prima dată camera unui telefon nou e să intru în setări și să activez grila 3×3.
La telefonul pe care îl am acum (un OnePlus) am lăsat AI-ul activat, iar băiatul îmi arată pe mijlocul imaginii inclusiv dacă poza e perfect orizontală sau nu. Ceea ce e foarte util.
Dar eu oricum postez rar poze, iar de printat și agățat pe pereți cu atât mai puțin, așa că nu prea contează cum fac eu pozele.
Comentariu beton!19
Sfaturi foarte bune şi uşor de urmat. Pe câteva le aplicam deja intuitiv, de altele am aflat acum, mulţumesc.
Acum avem telefoane inteligente şi aplicații, pe vremuri aveai o singură încercare. Îmi amintesc cum mă apuca disperarea în copilărie aşteptând minute întregi şi schimbând diverse poziții pentru o singură poză 😀
Eu așteptam zile, săptămâni, poate și luni, pana se termina “filmul” și-l duceam la developat 🤣🤣
Vai da! Developatul vieții 😀 odată era un angajat nou la magazin şi nu ştiu ce făcuse cu pozele dar ieşiseră întunecate. Ce scandal a făcut maică-mea când am venit cu ele aşa acasă 🙈
Si mai ales aveti grija sa nu tineti degetul pe camera!
Comentariu beton!31
Un alt sfat ar fi să posteze o singură poză, fără dublurile ei.
Comentariu beton!13
Și scrisesem și asta, dar m-am răzgândit și-am șters.
@Mihai, credeai că în anul de grație 2022 nu mai trebuie să scrii așa ceva, nu? Well, surpriză, oamenii încă mai postează 37 de poze aproape identice. Bonus, dacă-s cu copilul care face fix același lucru în toate cele 37 și încă vreo 14 cu persoana proprie făcând, desigur, tot același lucru.
Concluzie, fă o selecție și pune și 100 da’ să fie diferite.
Si voi aveti prieteni care isi descarca SD-cardul pe FB fara sa faca o minima selectie?
Duude, cand vad „New post from your friend Gica_fotograful: 374 pictures”… every. single. f*cking.time!
Dacă o pozați pe Angelina udă, nu mai contează cum e linia orizontului.
Comentariu beton!22
Da, dar contează dacă ești contre-jour. 😉
Lasă contre jourul, puțin mister nu strică 😉
Să ne învățați cum se fac cele care nu scot burta în evidență. Sau la alea nu vă pricepeți?:)))
Comentariu beton!20
Ahahahahahahaaaa. La alea sunt maestru internațional. 💪
@Anel: ai exemple le FB-ul lui Mihai, acum 2 zile 🙂
@Anel, cam cate minute poti sa-ti tii respiratia?
Sau faci ca mine, iti faci prim plan, sa se vada culoarea ochilor, ca acolo e valoarea 😀
… și să aștepți puțin când vezi că face cineva o poza, nu treci prin cadru ca sa ți prindă și ție o jumătate de căpățână intr un colt. Și când te roagă cineva sa i faci o poza, fa o cu simt de răspundere, nu cum am pățit eu la Villa d’este la Tivoli (e la o ora de mers cu autobuzul de Roma, ceva extraordinar, o gradina cu fântâni arteziene). Am rugat un asiatic sa mi facă și mie o poza cu barbatu și mi a făcut o poză încețoșată in care nu se vede nimic în afara de fetele noastre
Multumim ! Adaug si eu umpique :p
Dacă esti totuşi nevoit sa faci contre jour (ca na, vrei sa prinzi in spatele subiectului ceva monument si nu ai altfel cum sa schimbi unghiul, de ex), pune blitzul. Macar ii lumineaza omului (sau Angelinei) fața 😊
Comentariu beton!18
@Mi’ai: Tu stii cum fac io pozele, zici că l-ai scris pentru mine 🙂 Msss, băgat la cap. Aia cu ștersul camerelor e obligatorie – eu in vară mi-am fwtut niște poze din cauza unei sărăcii de folie de protecție cameră, noroc cu nevastă-mea că i-a trecut prin cap să-mi spuna să o dau jos.
Nu-ș cine mai are timp de poze când Angelina-i goală… 🤭😜
Și cu contr-jur sau alte d-astea! Poate contr-pie.
A trebuit o dată să fac o poză la buletinul unui client pentru șeful meu și nu a fost mulțumit de prestare și i-am zis că dacă vrea fotograf profesionist să angajeze unul sau să mă trimită la ceva curs de perfecționare+telefon care face poze bune.
Când faci poza contre-jour și cu camera murdară poți să-ți imaginezi mult mai ușor că ai pozat-o pe Angelina udă. 😛
Poți chiar s-o și vezi. 😁😁😁
Exact! Poți să te și lauzi prietenilor!
Folosirea in mod landscape a camerei foto e a draqului de folositoare! Iar daca si filmezi e obligatoriu!
Asta cu landscape a murit de vreo doi ani, de când toate platformele încurajează postările în format portrait. Eu făceam fotografii și video exclusiv pe landscape, dar nu mai e cazul.
@Adib, cred ca noi doi o sa murim dinozauri cu stilul „vechi”. Nu pot si nu cred ca voi renunta vreodata la filmatul in format landscape.
Iar capul obiectivului de pozat sa fie deasupra orizontului…
Concluzia: cand apare Jolie, se rupe filmul