Ai fi zis că după atâția ani de când folosim telefoane inteligente, cu camere din ce în ce mai performante, o să începem să vedem fotografii din ce în ce mai bune pe rețelele sociale. Din păcate, nu se confirmă. Vara, cel puțin, când toată lumea ține să posteze poze din concedii, e plin de fotografii la care efectiv nu te poți uita.

De-aia m-am gândit, dacă tot s-a cam terminat sezonul miilor de poze din vacanțe, de pe toate plajele lumii, din toate orașele planetei, cu toate felurile de mâncare și băutură posibile și imposibile, să vă las aici niște sfaturi care vor face mult mai ușor de privit fotografiile celor care vor ține seama de ele.

Înainte de toate, trebuie să fac o precizare. Departe de mine gândul c-aș fi vreun fotograf talentat. Nu vă așteptați la sfaturi despre compoziție fotografică sau mai știu eu ce, că nu e cazul. Și nu despre asta este vorba pentru a produce o fotografie decentă, la care să-ți facă plăcere să te uiți. Pentru asta, tot ce ai de făcut este să respecți niște reguli de bază, simple și extrem de ușor de aplicat.

Adică cele de mai jos:

👉 Linia orizontului trebuie să fie dreaptă. Am văzut de-a lungul timpului o grămadă de discuții între fotografi despre această linie a orizontului. E ok, îi lăsăm să discute, pentru că oamenii ăia sunt la alt nivel. Eu mă refer la momentul în care vrei să faci o poză simplă, cum e asta de mai jos. Încadrează în așa fel încât linia orizontului să fie dreaptă și paralelă cu marginile, nu înclinată.

Nu te impacienta dacă te uiți la fotografiile pe care le-ai făcut și constați că în niciuna linia orizontului nu e dreaptă. E normal să nu-ți iasă, mai ales când nu faci des asta. Alege fotografia sau fotografiile pe care vrei să le postezi și ajustează linia orizontului. Poți face asta cu aplicația nativă a telefonului (da, poți edita fotografii în „Gallery”), dar există și o grămadă de aplicații de tipul Snapseed care te vor ajuta să editezi fotografiile.

👉 În loc să folosești filtre predefinite pentru a mai îmbunătăți un pic fotografia, poți să faci tu asta. Cele mai multe dintre filtrele predefinite fac fotografia ta să nu mai arate natural. Pe când, tu cu mânuța ta, poți să umbli mult mai fin la luminozitate, la contrast, la saturație, la o grămadă de alte setări.

Indiferent că editezi direct în Gallery sau că instalezi vreo aplicație dedicată, nu te speria, nu e nimic complicat, o să vezi că totul e intuitiv și simplu. Joacă-te cu câteva poze, până îți dai seama cum funcționează, după care fotografiile tale vor arăta cu totul altfel.

Uite, am pus aici cum arată aceeași poză, așa cum mi-a livrat-o camera telefonului, dar și cum arată după ce m-am jucat un pic cu ea. Repet, fără să fiu vreun profesionist, doar așa la simțul ochiului.

👉 Șterge lentila camerei de fiecare dată când vrei s-o folosești. Lentilele camerelor (față + spate) sunt locurile unde se acumulează tot felul de mizerii. Praf, urme de degete, grăsime etc. Toate astea nu vor face decât să scadă din calitatea fotografiei pe care vrei s-o faci sau să producă efectul ăla de „ceață”.

De-aia sfatul meu e să ștergi lentila de fiecare dată când vrei să faci poză. Cum o ștergi? Pe blugi, pe tricou, pe mânecile cămășii, pe bluza soacră-tii, pe ce vrei tu, numai șterge-o. O să fii uimit când o să constați că dintr-o dată pozele tale nu mai sunt în ceață sau că au o cu totul altă luminozitate.

În cazul camerei principale (cea de pe spatele telefonului) mai e cum mai e, dar dacă vrei să-ți faci un selfie este obligatoriu să ștergi camera de pe partea din față. Gândește-te că e partea care ți se atinge de obraz de fiecare dată când vorbești la telefon. Iar obrazul are pe el grăsime, are fard, are fond de ten, are o grămadă de chestii care vor duce, în final, la o fotografie făcută cu o lentilă murdară. Cam cum ar putea să-ți iasă un selfie bun, o fotografie curată, în condițiile astea? Șterge camera din față de fiecare dată, că-ți ia trei secunde, iar rezultatele vor fi peste așteptări.

👉 Focalizează! Ai observat că, de fiecare dată când vrei sa faci o poză, pe ecran îți apare un cerculeț sau pătrat mic? Ei, ăla te ajută să focalizezi. După ce-ai hotărât care este subiectul principal al fotografiei pe care vrei s-o faci, pune degetul pe ecran în dreptul lui ca să muți focusul pe el. Adică să duci cerculețul sau pătratul pe subiect. Astfel camera ta va afla în ce zonă trebuie să focalizeze. O să ai o mare surpriză când o să verifici cum ți-a ieșit poza.

👉 Dacă faci fotografii de grup, încadrează tot grupul. Știu că-ți place să faci poze de grup și nu e nimic rău în asta. Cui nu-i place să păstreze amintiri cu toate neamurile și toți prietenii strânși la un loc? Doar încearcă, știu că e greu, dar măcar încearcă, să-i prinzi pe toți în poză. Se vede oarecum nasol când ăla din margine apare în fotografie de parcă l-a tăiat cineva pe lung. Dacă nu-ți intră toți în cadru, mai scazi din zoom. Iar dacă nu știi să faci asta, măcar te dai mai în spate până reușești să-i încadrezi pe toți în viitoarea poză. Ți-am zis că e simplu.

👉 Nu le mai tăia picioarele subiecților. În poză, zic. Am văzut atât de multe poze în care celor fotografiați le lipseau picioarele de la genunchi în jos și arătau de parcă erau pitici sau mergeau în genunchi. Ceva groaznic, jur. Ori faci portret, adică prinzi subiectul de la brâu în sus, ori îi faci poză în care încadrezi tot corpul, da inclusiv pantofii. Nu cred că există ceva mai nasol decât pozele în care subiectului îi sunt tăiate picioare de la gleznă. Sau poate există, dar eu n-am văzut.

👉 Nu mai face fotografii contre-jour! Ce înseamnă contre-jour? Însemnă să faci o fotografie având soarele în față, treabă care nu duce la rezultate foarte bune decât dacă o faci la răsărit sau la apus, adică atunci când soarele încă nu strălucește atât de tare.

În rest, pe tot parcursul zilei (dacă nu e înnorat, desigur), fă tot ce poți ca soarele să fie în spatele tău, nu în spatele chestiei pe care vrei s-o pozezi, indiferent că e o barcă, Angelina Jolie udă, o girafă sau un tigru siberian. Să faci fotografie având soarele în față are ca unic efect să nu lase să se mai vadă aproape nimic în fotografia pe care tocmai o execuți cu atât râvnă. Practic, o faci degeaba.

Da, știu, ai văzut mulți fotografi făcând asta, doar că ei au cu totul alte posibilități cu camerele și obiectivele lor șmechere. Cu telefonul, dacă faci poze contre-jour, o să obții doar niște imagini complet arse în care cu greu poți observa vreun detaliu. Prin urmare, fă tot ce poți ca soarele să fie în spatele tău, nu în spatele chestiei pe care vrei s-o fotografiezi.

Cam astea ar fi sfaturile de bază pentru orice fotograf amator care-și dorește să posteze pe rețelele sociale niște fotografii cât de cât decente.