Miercuri am fost la Vâlcea. Am plecat din București pregătit psihic pentru faptul că știu când plec, dar habar n-am dacă mă întorc în aceeași zi, sau joi, sau vineri.
Miercuri era stabilită întâlnirea la notar pentru certificatul de moștenitor, hârtie fără de care nu poți să miști un deget în relația cu furnizorii de servicii. Prin urmare, miercuri trebuia să încep alergătura pe la diverșii furnizori să schimb contractele existente sau să le închid, deci nu aveam de unde să știu când mă voi întoarce acasă. Poate a doua zi, poate peste o săptămână, poate când intrau fetele la liceu, trăim în România și știm cu toții că trebuie să ne așteptăm la ce e mai rău.
În plus, cei care ați trecut deja prin lucruri de genul ăsta știți deja cât de deprimant este. Cei care nu, sper să treceți cât mai târziu pentru că de fier să fii și tot de afectează la cap. Nfine, pregătit psihic pentru toate astea, miercuri dimineață am pupat copiii, m-am uitat cu dragoste spre pisici și-am plecat spre Vâlcea cam cum plecau părinții noștri la Alimentara când se băga carne: fără să știe când se vor întoarce sau dacă se vor mai întoarce.
Am ajuns, mi-am făcut cruce cu limba în cerul gurii și mi-am zis ca de-acu’ poate să înceapă balul. Și-a început.
La notar, totul a fost gata în vreo 30-40 de minute. N-am ce să le reproșez fetelor de acolo, m-au ajutat cât au putut, s-au mișcat bine. În schimb, nu mi-a venit să cred că în anul 2022, în plină eră digitală, când totul este la un click distanță, statul român îți cere să te duci la notar cu doi martori.
Martori în carne și oase, da? De zici că mă duceam la o audiere pentru vreo infracțiune și-mi trebuia alibi pentru noaptea faptei.
Plm, a trebuit să rog două prietene de-ale maică-mii să vină cu mine (femei pe la 80 de ani, numai de asta nu le ardea) și să dea cu subsemnatul cum că ne-au cunoscut pe mama și pe mine, iar eu sunt, citez: „unicul copil rezultat din căsătoria maică-mii cu tata”. Degeaba am scos anterior tot felul de hârțoage oficiale, de pe la tot felul de instituții, care să ateste exact același lucru, au mai trebuit și doi martori. Noaptea minții, prieteni. Nfine, noroc c-a durat puțin.
De la notar am plecat la CEC și m-am dus exact la agenția Nord, adică acolo unde făcuseră pipilică pe mine cu anterioara ocazie. N-am niciun fel de îndoială că articolul meu a ajuns, într-un mod sau altul, la femeile care lucrează acolo. L-a citit prea multă lume ca să nu se fi găsit cineva să-l trimită și cuiva care lucrează la CEC, iar de-acolo sunt convins că s-a răspândit pe canale interne.
N-am idee dacă m-au recunoscut sau nu, cert este că atitudinea a fost cu totul și cu totul alta. Pe lângă că s-a rezolvat totul rapid și elegant, una dintre femeile de acolo s-a oferit să mă ajute să rezolv mai repede cu contractele la gaze și curent. Am refuzat politicos, dar nu-mi venea să cred că sunt în același loc din care plecasem un car de nervi cu trei săptămâni în urmă. Ceea ce-mi întărește convingerea c-am făcut bine să scriu articolul ăla.
De la CEC, am plecat la Digi, unde trebuia să reziliez contractul. Când am ajuns la punctul de lucru al celor de la Digi, mi-am dat seama încă o dată cât de rupți suntem de România reală, noi ăștia de prin bulele de internet. La Digi era coadă, prieteni, și nu coadă de două-trei persoane, era coadă în toată regula care ieșea pe ușă și se întindea pe trotuar. Toți oamenii ăia stăteau acolo ca să-și plătească abonamentele. Mi-a picat fața.
Cred că am minimum zece ani de când n-am mai plătit fizic o factură, nici măcar nu cunosc pe cineva care să mai facă asta. De-aia zic că suntem rupți de realitate, pentru că România reală e asta care stă la coadă să-și plătească facturile care pot fi plătite online, e cea cu veceul în fundul curții. Nu e România celor care se văicăresc că s-a scumpit latte-le machiato de la Starbucks.
Revenind, am văzut coada aia și m-a luat capul. Marele meu noroc a fost c-am avut un subit acces de inspirație genială. În sensul că, în loc să mă așez direct la coadă, am băgat capul pe ușă să întreb dacă fac și rezilieri de contracte. Nu de alta, dar să nu stau degeaba și, când ajung în față, să mă trimită pe la vreo altă sucursală din Vâlcea.
Când am auzit „facem, dar nu la mine, la colega”, mi-au cântat îngerii imnuri în urechi. Pentru că „la colega” era un alt birou în fața căruia nu era nici dracu’. În maximum 5 minute ieșeam de la Digi cu contractul reziliat. Și-a durat atât pentru că s-a resetat tableta exact în momentul în care trebuia să semnez electronic, și-a trebuit colega să printeze rezilierea ca s-o semnez pe hârtie.
Băbăieți, nu-mi venea să cred că în ceva mai mult de o oră, deja rezolvasem atâtea. Mă frecam la ochi să nu cumva să-mi dau seama că visez, că sunt în încă în pat la București.
De la Digi am plecat la „taxe și impozite”, fiind convins că norocul meu porcesc s-a cam terminat, că nu te joci cu funcționarii statului român. Opt minute pe ceas a durat la taxe și impozite. Iar asta în condițiile în care doamna de la ghișeul 7 era mai acrită de viață si mai sătulă de muncă decât un cal de povară. Am ajuns înapoi la mașină și mă întrebam de ce n-oi fi lăsat-o cu motorul pornit ca să păstrez răcoarea. 😛
Am plecat spre ăia de la Engie să rezolv și cu contractul pentru gaze, dar de data asta chiar nu mai aveam speranțe deșarte. Am încă coșmaruri de la ultima mea interacțiune fizică cu funcționari Engie, care pe vremea aia nu se numea Engie, dar, mă rog, coșmaruri tot am. Ajung la Engie și mi-am dat seama că avusesem dreptate, norocul meu era gata. Nimeni pe afară, parcarea pentru clienți goală, eram SINGURA mașină din zonă. Nici măcar din alea branduite cu Engie nu era vreuna.
Ce să mai, totul pe-acolo arăta ca o clădire părăsită. Hait, mi-am zis, să vezi că s-au mutat ăștia de aici și habar n-am unde au sediul acum. Hai totuși să văd dacă găsesc vreun portar sau paznic să-l întreb pe el unde să mă duc.
Intru în sediul Engie, dar nici urmă de paznic. Erau doar două birouri la care stăteau două femei. Bună ziua, zic, pentru o preluare de contract pe motiv de deces al abonatului, unde trebuie să mă duc? Nicăieri, zice, luați loc. Și asta a fost tot, a durat fix cât să printeze noul contract în două exemplare și să-l semnez. Cât așteptam să printeze, mi-au activat și factura online, ca să nu mai am treabă cu primitul facturilor prin poștă.
După încă un succes răsunător, din toată lista mea mai rămăsese de rezolvat doar contractul pentru energie electrică, la CEZ Vâlcea. A fost, de altfel, și singurul eșec al zilei. Am intrat, a venit o tipă la mine, om de ordine sau ceva, i-am explicat despre ce e vorba, mi-a zis că da, se rezolvă, dar că toți oamenii ăștia așteaptă pentru contracte.
Și-a făcut un semn spre mulțimea care aștepta tăcută într-o sală cât un stadion mai mic. Boss, vă jur, oastea de panduri a lui Tudor Vladimirescu era mai puțin numeroasă decât ce era în sala aia. M-am cutremurat când mi-am dat seama că nu am resursele psihice necesare să iau un bon de ordine, după care să mă așez în sala aia și să aștept să mă cheme cineva cândva. Apropo, bonurile de ordine erau, la propriu, niște bonuri. În sensul că-ți scria doamna de la pază un număr cu pixul pe un pătrățel de hârtie. Pe baza lui te puneai pe așteptat.
Noroc că m-a văzut femeia aia răvășit și m-a întrebat de ce nu fac asta online, că doar se poate. La auzul acestor vorbe frumos meșteșugite, mi-a înflorit din nou speranța în piept. Da, da, zice, puteți și online, vă dau eu toate formularele care trebuie completate și trimise pe email, ca să scăpați de coadă. Și mi le-a dat.
Acum mai rămâne de văzut dacă chiar se poate rezolva treaba asta exclusiv online. Sper să se poată, că n-am chef de încă un drum la Vâlcea special pentru asta. Încă n-am avut curajul să încerc, poate pe luni așa să-mi iau inima în dinți.
Cam asta a fost povestea de la Vâlcea. Când am văzut că în câteva ore am terminat tot ce aveam de făcut, nu mi-a venit să cred. Bănuiesc că toți cei care trăiți în România înțelegeți de unde vine mirarea mea vecină cu consternarea. Iar treaba asta merita povestită, pentru că de ce să nu zicem și când e de bine? De ce să nu ne bucurăm și de ceea ce ar trebui să fie banala normalitate, nu o poveste aproape incredibilă?
Atât pentru azi.
sursa foto: freepik.com
Cu alte cuvinte: FMM stat român, dacă vrei poți. 😈
Oare de ce nu merge treaba asta și la nivel național?
Faza cu martorii la notar e de tăt penisu’.
Norocu’ tău că n-o citit prostu’ ăla Vechiul Testament, că atunci te-ar fi pus să mai aduci două femei sau un bărbat.
N.B. În VT mărturia a două femei = mărturia unui bărbat.
Comentariu beton!59
Stai, mă, că o singură entitate era de stat, restul sunt private. Bine, nu că ar fi vreo diferență, zic așa ca chestie.
Io stau, că nu fug. 🤭🤣🤣
Statul legiferează, el putea legifera să fie totul electronic. 😎
Comentariu beton!20
Interesant, eu când a trebuit sa imi inmatriculez masina am dat 500 la o firma sa se ocupe de tradus acte, rar, etc. Oare nu or fi firme care oferă acest serviciu și pt ce ai avut tu de făcut? As da bucuros câteva sute de lei sa nu mai stau pe drumuri mai ales în alt oraș. Eu știam ca și la digi poți rezilia online dacă insiști, dar poate doar ca și titular de contract.
@Cucurigu: Merge treaba, cu împuternicire.
Da, la Digi poți rezilia online doar ca titular de contract. Ceea ce eu nu eram.
Ai dat mult 500 de lei, eu am dat 200 când mi-am înmatriculat mașina. Tot firmă. 😀
Mașina avea acte de Cehia. Numai traducerea aia e 100 lei pagina;)
Pe astea noi luate din România le poti inmatricula singur ca necesita doar 2 drumuri la drpciv. Și nici nu ai de făcut programare la rar și pierdut 3h din viață.
Odată depunere acte și a doua ora ridicare acte și numere.
” Ca şi” se foloseşte doar când vrei să faci o comparaţie.
Se dezbate încă. Ce zici?13
@Charlotte, you must be a special kind of grammar nazzi ca nu te-ai prins ca scriu fara diacritice? era „că și”
pana si un AI de 2 lei ar fi determinat si inteles ce am vrut sa spun 😀
@ Charlotte, acolo era, de fapt, „că și”, reiese din context, da’ vorba aia, de ce să nu te dai grammarnazi dacă tot ai ocazia, chiar dacă e vorba despre niște diacritice care au alunecat pe alături.
Buna seara @Charlotte te astept ca si cand ai fi singura in stare sa ma corectezi pe acest pamant.
Comentariu beton!21
” … si mai sătulă de muncă decât un cal de povară.” E cel mai cinstit lucru pe care l-am citit în on-line în ultima vreme. Și cei de dincolo de tejghea / birou / paravan sunt oameni. Sau, mă rog, cei mai mulți dintre ei. Indiferent că lucrează pentru statul român (înjurat de preopinentul meu) sau la privat. Și se pot trezi dimineața cu colici. Sau nu, dar au parte de … beneficiari de servicii (să-i denumim generic așa, că nu suntem în toate cazurile clienți) mai căpoși, nepricepuți, colerici, etc.
Se dezbate încă. Ce zici?36
Da, Victore, doar că vezi tu, când și-a ales meseria să lucreze cu cetățeanul (ăla din banii căruia trăiește), nu prea mă interesează cum s-a trezit funcționarul dimineața.
@VictorR: scuza că-s și ei oameni, mă lasă rece. Și io-s om și lucrez cu oameni și întotdeauna mă comport frumos cu ei, adica așa cum aș vrea să se comporte ei cu mine. Un individ controlat de colici nu mai este adult, deci n-are ce căuta acolo.
Eram icteric ca o lămâie și aveam dureri abdominale atroce, dar tot m-am comportat frumos cu oamenii cu care am avut treabă. Dacă eu am putut și ei pot. Așa că nu iert nici un derapaj. 😎
Comentariu beton!54
Oamenii devin colerici si din cauza ca trebuie sa stea la coada pentru ceva ce se poate rezolva online, si pentru ca institutiile astea ale statului te poarta de la Ana la Caiafa, ca nu sunt disponibili la ghiseu in timpul programului. Chiar in august am avut nevoie de un nou certificat de nastere si ca sa il emit in Bucuresti, eu nascuta in Constanta dura aproximativ o luna, ca cererea din Bucuresti pleaca la Constanta cu Posta Romana, apoi certificatul vine la Bucuresti tot cu Posta. Asa ca am zis ca merg la Constanta ca rezolvam in 2 zile. Am facut si programare telefonica, abia am prins pe cineva sa si raspunda. Si vine ziua depunerii actelor necesare si ajung la evidenta populatiei Constanta si aflu ca programarile au inceput de la 10, inaintea mea erau vreo 6 persoane, eu aveam programare pe la 11.30. Toate bune si frumoase daca functionara ar fi fost la ghiseu de la ora 10 sa primeasca cererile. Numai ca ea a venit la 12 fara 10. Va puteti da seama ca toti cei care asteptau de la ora 10 erau colerici si nervosi, nu? Si dupa o asteptare asa lunga si o dezorganizare totala, ca si cetatean te-ai astepta ca doamna de la ghiseu sa fie macar amabila, nu sa te trateze ca pe un gunoi in ochi.
Comentariu beton!33
@VictorR, și eu sunt om, mă pot trezi cu colici, pot avea o zi de rahat, pot întâlnire cu alți ț funcționari care să fie căpoși, nepricepuți, colerici, și totuși la fiecare nouă interacțiune mă adun, zâmbesc și vorbesc politicos. Și nu îmi vărs nervii pe cine nu are legătură cu ei, pur și simplu pentru că așa mi se pare corect.
Comentariu beton!12
Tata a murit în martie 2020, înmormântat în prima zi a stării de urgența când poliția a stat să numere sa nu fim mai mult de 8 persoane în cimitir. Faza e că am rezolvat totul on-line și telefonic, și primarie, și casă de pensie, notar, bancă, furnizori (toate contractele erau pe numele tatălui). Surprinzător e că acum nu se mai poate în relația cu casa de pensii sau primăria că a trecut starea de urgență și trebuie să mergi la ghișeu!
Comentariu beton!46
Păi normal că acum nu se mai poate, că dacă s-ar putea ar trebui dați afară o grămadă de functionari inutili.
@Mihai @Vio
Vezi că iarăși înjuri cum nu trebuie.
Funcționărimea contează de carnetul de partid.
Când zici „ar trebui dați afară o grămadă de functionari inutili”, tu de fapt nu realizezi că te referi la oamenii din partid.
Deci… asta ar însemna să fie dați afară o grămadă de membri ai partidului.
De ce e important asta?
Pentru că, în statele unde se poate, ‘civil servants’ au imunitate în privința apartenenței cu politicul (adică nu e nevoie/nu e voie).
Comentariu beton!15
Unul din motivele pentru care nu evoluăm ca națiune precum alte țări, e și asta cu statul la cozi. Pentru că foarte mulți, mai ales bătrâni, nu știu să folosească mediul online. Așa că, mai trebuie să „dispară” câteva generații
N-o să dispară NICIODATĂ statul la coadă din această țară, face parte din ființa noastră națională, îl avem în ADN. Eu n-am glumit, când am ajuns la Engie și n-am văzut oameni asteptând încă din afara clădirii, chiar am crezut că e părăsită și trebuie să mă apuc să caut alt sediu.
Nu stiu daca chiar batranii sunt de blamat aici. Mai degraba familia/rudele lor mai tinere care ii lasa sa ajunga in situatia asta, cu stat in picioare pe la atatea cozi.
Eu accept faptul ca nu toti oamenii in varsta pot sa se mai educe digital. Si fac ce au stiut ei sa faca o viata intreaga.
Sa ne imaginam ca platile online vor mai fi vreo 30 de ani iar apoi, cand noi vom fi la varste respectabile va aparea un sistem de plati prin tehnologie biometrica, telepatica, sf-uri d-astea. Foarte probabil noi astia batranii vom prefera sa dam in continuare cateva clickuri, in loc sa adoptam noua tehnologie.
Fiecare generatie in varsta isi are si isi va avea limitele ei, tehnologia avansand constant.
Comentariu beton!46
@Morrisey, îți dau cel mai apropiat exemplu pe care îl am: mama. Mama a refuzat cu obstinație să învețe lucruri. Efectiv NU VOIA. Și vorbim despre o femeie cu un nivel de inteligență peste medie. A refuzat să-i pun internet și să-i iau un laptop, a refuzat să învețe să trimită și un nenorocit de sms. NU voia și pace. Eu înțeleg frica de nou, dar ea nu voia nici măcar să încerce să vadă cum se face. Boss, cât de complcat poate să fie să înveți să trimiți un sms? Ei bine, NU A VRUT.
@Morrissey: io nu cred că noi vom fi încrâncenați în adoptarea noilor tehnologii. Ce mi-e că dau cu cardu’ sau cu clipesc din ochi pentru plata unei facturi. 😎
@MV, da- asa e tata. E un om care isi face meseria lui la perfectie, chiar si acum la aproape 70 de ani, a fost capabil sa invete lucruri care mie mi se par o japoneza atat de complicata; este pe faza- cum se spune, etc etc.
Dar sa il pui sa dea un mesaj pe whatsapp- pai i-ai dat blue screen, ce sa mai.
Si il accept asa cum e.
@JT: da, probabil tu, probabil eu, etc. Dar la modul general, batranii nu vor adopta niciodata usor tehnologiile noi. Probabil progresul adevarat va fi acela in care tehnologia va ajuta prioritar fix populatia mai putin educata, adaptata si conectata.
Comentariu beton!16
@Morrisey, auz, dar stai că acum mi-a venit asta. La coada de la digi nu erau bătrâni. Gen, deloc. Singurii doi bătrăni care au apărut, soț și soție, au venit tot la colega cu contractele exact când plecam eu.
Mihai, m-a bagat iar „po-pu-la-tia” in moderare.
Uit mereu 😁
E ok, l-am scos eu. 🙂
Asta e altceva, si e mai specific romanesc si se cheama lipsa de educatie + neincredere in functionarea digitala a institutilor statului. Din categoria cozilor la taxa pod Fetesti.
Pentru ca marea majoritate a romanilorintre 30 si 65 ani au telefoane smart si PC-uri si le folosesc. Dar exclusiv pentru facebook, manele pe Youtube, forumuri auto,si mamici, si cu voia Dv. ultimul pe lista(oare?): p o r n
Dar batrani needucati digital gasesti in toate tarile.
Comentariu beton!15
Asta cu disparutul COZII nu se va intampla.
Vara asta la singurul meu zbor, in aeroport (la intoarcere, nu pe Otopeni), media de varsta a celor care s-au asezat PRIMII la coada cu 10-15 min. inainte sa se deschida boarding-ul era lejer sub 30 de ani. Si cand zic primii, din vreo 200 de pasageri, coada s-a dus intantaneu la vreo 100 de persoane. As paria ca astia nu au prins cozile alea dinainte de ’90 …
Zbor (charter, dar) TAROM cu locurile rezervate de la check-in, zbor fara intarziere, avion Boeing 737 cu imbarcare pe DOUA usi … deci nicio problema/urgenta pentru care sa merite sa stai la coada cu 10 min. inainte de deschiderea boarding-ului. Deci … cum e aia cu „cultul” statului la coada?
Ah, nu mai mai zic ca niciunul din primii 20-30 de la coada NU AVEAU COPII/BATRANI sau persoane cu dificultati de alta natura care sa justifice „priority” boarding sau ceva. Si majoritatea moace de #TFL-isti / corporatisti. Stiti voi genul „… vrem o tara ca afara …” doar ca s-o faca altii.
Am luat copilului o inghetata si am stat relaxat pe o bancheta pana cand „coada” la boarding a ajuns la 5-10 persoane si atunci m-am urnit de pe scaun spre ghiseu. M-a „uns” pe suflet cand i-am vazut pe prostii aia de statusera 10-15 min. la coada doar sa fie ei primii la boarding cum stateau ca sardelele in autobuz … :)). Dupa ce m-am suit eu, in 1-2 min., autobuzul a plecat spre avion.
Mai e necesar sa zic ca 99,99% dintre aia care s-au suit prin „fata” avionului aveau locuri in spate (rand 15-30) iar aia cu locuri in randurile 1-15 – smecheri sau ceva – vazand ei ca la usa din „spate” nu merge nimeni au facut imediat o „romaneasca” si s-au suit prin spate DOAR ca sa se intalnesca cu primii „speciali” pe culoar si sa inceapa sa strige unii la altii sa se dea din drum?
Vorba cuiva, nasol momentul da’ buna coliva.
Comentariu beton!60
Statul la coada se practică și de către cei mai în vârstă, dar și de cei mai tineri, chiar daca există posibilitatea de a rezolva online. Unii stau sa socializeze că nu au altceva de făcut, alții nu știu și nu vor să învețe să rezolve problema online. Maica mea are 72 de ani și a avut treabă la un oficiu poștal in Roma. Era coada dar a aflat de pe un afiș (cred) că se poate instala o aplicație și te programezi. Așa a și făcut, plus că a încercat să explice unei românce mai tinere ce are de făcut că sa evite îmbulzeala. Femeia pur și simplu a refuzat, că și alții, mult mai tineri de la coada. Deci da, e sport national și a intrat în adn
Comentariu beton!16
@Anel
Eu plătesc facturile, cu bon & hârtie, fiindcă nu am încredere în digital (privat sau stat).
Nu am, pur și simplu.
Se dezbate încă. Ce zici?4
@Phaff, bine, tu ești un special. Ești atât de special încât nici măcar nu te întrebi de ce ești singurul de pe aici ale cărui comentarii trebuie aprobate de mine. Mă rog, nu ești singurul, sunteți doi, mai e și @Rilache. Dar oricum, nu sunt convins ca nu sunteți una și aceeași persoană, pentru că sunteți la fel de speciali amândoi. Plm.
@Phaff, dar ai reușit să ieși din peșteră, da? 🙄😂
OMG, in 2022 mai ai nevoie de “bon”?! 🤪
@Crypto… : ”majoritatea moace de #TFL-isti”
De la ce vine TFL?
Si noi vrem o tara ca afara. Doar ca noi incercam sa o facem pe cat putem. Nu prea avem cum sa o facem ca afara, pt ca nu ne lasa dacii astia din pacate.
@zedicus, de la Tineri Frumoși și Liberi. 😛
Cred ca s-a mai discutat asta cu coada la imbarcare, si de ce stau si persoane altfel mai educate, la coada, inainte de deschidere.
Ma plictiseam odata si l-am intrebat pe un tip asa la vreo 30 de ani de ce s-a grabit sa se puna deja la coada ( printre primii), dupa ce am calculat bine sansele de a-mi lua un pumn in figura.
Mi-a raspuns politicos ca daca se urca printre ultimii nu mai gaseste unde sa isi puna bagajul. Am vrut sa il intreb daca are un bebelus in troller, dar am zis sa nu mai intind coarda si l-am lasat in pace..
Ma amuza aceasta anxietate a bagajului 😀. Cand am mai zburat cu low-cost (ca nu le poti evita cand mergi prin sudul Italiei la turism), ne-am imbarcat lejer ultimii, autobuzul a plecat pe pista la 10 sec dupa ce am urcat, am fost depasiti vijelios de 3 sferturi din oameni dupa ce am ajuns la avion, am vazut intr-adevar ca nu mai aveam unde sa pun trollerul. Am asteptat cuminte in picioare langa scaun, in 20 de sec era o stwardesa langa mine careia i l-am dat si l-a dus la distanta monstruoasa de vreo 11 m de locul meu. La aterizare am asteptat 2 min in plus sa iasa lumea, m-am dus, mi-am luat trollerul si am iesit.
Deci,
15-20 min de stat in picioare la coada la imbarcare vs 2 min in plus de stat asezat in avion?
Comentariu beton!21
@Cryptoprocta ferox aș zice că tinereii ce se buluceau să ajungă primii în avion aveau neîndoios școala zborurilor low-cost. Ai priority boarding nu că ai dat banul ci că ai și bagaj de mână (geantă, rucsac) și troller – eu cel puțin primeam automat bilet cu priority cum bifam și rucsac și troller. Deci e mai practic să urce ei primii să aranjeze toate ălea deasupra scaunelor, treabă mai complicată când pasagerii mai ușurei deja sunt în avion și limitează spațiiul de manevră pe culoar cu aranjatul ocupării locurilor – păi ăla de la geam trebuie să aștepte să iasă ceilalți doi că să se strecoare la locul lui. E o chestie ce o înveți instinctiv după ceva zboruri de ăstea bănuiesc, și tot instinctiv o aplici și la avioanele mai mari. Trece cu multr călătorii aeriene fără low-cost.
@Cryptoprocta ferox vezi ca cu sintagma de TFlisti si cea de corporatisti o cam dai in bara. Nu stau sa explic de ce, doar iti atrag atentia ca siturile si sursele ce promoveaza aceste sintagme sunt de obicei platite de la rasarit pt fake news.
Si te asigur ca un corporatist are ceva creier cat sa inteleaga cand a re rost si cand nu are sa stea la coada. Dar cum i-ai identificat ca sunt corporatisti? aveau badge-ul la vedere?
Aveam mai mult respect pentru parerile tale dar cu asta chiar nus’ ce sa zic.
In calitate de corporatist calator cu 30 de zboruri in 2 ani in interes de job, te asigur ca nici eu nici colegele nu eram la coada ci dimpotriva intram in ultimii 10-15 in avion. Frica si inghesuiala vine de la sechelele calatoritului cu low cost unde nu ai loc de bagaj nu ai loc rezervat etc.
In rest, traisca nea Cristoiu ultimu stindard al comunismului in Romania, si lansatorul expresiei TEFELIST.
@Crypto https://ispaul.ro/2017/06/27/ce-inseamna-tefeleu-tefelist/
Mama nu a vrut să folosească mașină de spălat până în urmă cu 4 ani. Zicea: nu-mi trebuie mie din asta, ce, până acum nu am spălat la mână! Dar de fapt ei îi era frică de mașină, văzând atâtea programe. După ce i-am luat o priză cu întrerupător și după ce i-am fixat un program, a început să-i placă. Anul trecut i-am luat telefon cu touch, ca să ne mai vedem din când în când. Aceeași reacție, că nu-i trebuie din ăsta…
După ce am învățat-o cum să folosească whatsapp, mă sună numai pe video.
Comentariu beton!18
@Phaff, toate facturile, inclusiv al mamei mele, le plătesc online de vreo 6-7 ani și n-am avut nicio problemă, nici cu statul, nici cu privatul
dintre toate miturile inutile „numa romanii stau la coada” este unu dintre alea importante. Asta si ala cu „numa in romania ne trage curentu”
Nu de putine ori am vazut urmatorul scenariu, in afara tarii. Multiple case de dat ceva. Prima casa: coada cat o zi de post
ultima casa, dinspre cum venea valu: 2 oameni
Am impresia ca astora nu le pasa de cozi. Ei vad coada ca pe ceva unde mai stai de vorba cu un om, te mai intinzi la o barfa, oricum, evenimentul nu pleaca nicaieri fara tine
Eu…cand vad cozi ma schimb la fata
@Morrisey, când văd chestia asta cu “familia care îi lasă să ajungă în situația asta” mă ia amețeala. Nu poți ajuta pe cineva cu forța, nu poți să îl înveți ceva dacă nu vrea și nu poți să îți dedici tot timpul să rezolvi problemele altora indiferent că îți sunt copii, părinți, unchi etc. Sigur, le acorzi tot sprijinul posibil, dar la sfârșitul zilei fiecare e responsabil pentru sine.
da de ce cu forta? 🙂
luam exemplul facturilor: le faci batranilor conturi online la toti furnizorii, vezi factura si online, le-o platesti. simplu.
or sa mai mearga din inertie de vreo 2-3 ori cu hartia fizica in mana pe la ghiseuri, si dupa 2-3 „dar e platita, tataie”, se lasa.
Si daca banii sunt chiar o problema pt membrii mai tineri decat tataie, ii da tataie cash inapoi cand se intalnesc.
@Morrissey, procedeul descris mi-e familiar ca asa fac eu, doar ca nu cer banii inapoi si nici nu am intampinat rezistenta. Dar asta nu se cheama sa ajuti, se cheama sa faci lucrurile in locul lor. Nu pot blama pe cine nu face asta pentru ca nu o vad ca pe o obligatie. Sa ii ajuti inseamna sa ii inveti sa se descurce singuri, ceea ce nu se poate cu forta.
Cat despre teoria ca nu ar mai putea sa invete, am vazut eu cum comenzile online de jucarii pentru nepoti se dau fara probleme, dar pentru orice altceva nu ne descurcam. 😬
Asa ca raman la aceeasi parere, eu fac cu drag dar nu ii judec pe cei care aleg altfel.
Mama mea,vaduva de pe la patruj de ani, a considerat ca nu trebuie sa dam chept cu ghiseele dupa ce nu va mai fi. Drept urmare,a facut acte de vanzare cumparare din timpul vietii. Desi locuieste tot acolo,eusunt proprietar cu acte ,ea face citirea contoarelor,eu primesc/platesc facturile online. Ma gandesc cu groaza la neceitatea i teractionarii cu un ghiseu pt energie/gaz,etc. Tocmai fac spume,in primavara am mutat contractul de energie catre Hidroelectrica,societate care nu are sediu in orasul meu,si tot cam de atunci nu am ptrimit nici o factura aferenta consumului.Iar la telefon raspunde robotul. Sper sa nu imi cand rinichiul cd sosesc facturile.
Comentariu beton!19
@MAS, Stai liniștit, eu am primit factura pe februarie în luna mai, cea pe martie în iunie și cea pe aprilie în august. Facturile vin pe rând, fiecare pe câte o lună, nu se vor cumula pe mai multe luni.
Când am făcut succesiunea după maică-mea a fost și mai kinky că a trebuit să mă duc cu 2 martori, în condițiile în care notărița era o veche
cunoștință a părinților mei – în sensul că se cunoșteau cam de când mă născusem eu și se frecventaseră mulți ani, deci știa sigur că mama nu a mai avut alți copii.
Deh, România…. 🙄
Comentariu beton!21
@Greta Exact aceeasi situatie si la mine, dupa decesul mamei: sa vin cu 2 martori, notarita fiind cunostinta de familie, eu in plus buna prietena cu doua dintre surorile ei, ma stia de cand eram in scoala generala. Dar na, legea e lege 🙄
Deci de asta mā bate maicā-mea la cap sā-mi facā contract de vânzare-cumpārare de acum?? Eu,Batman… nici nu-mi vine sā mā gândesc cā trebuie sā fac asta cândva. Credeam cā e vorba doar de pret, cā mama se gândešte cā mā va costa mult succesiunea. Am uitat cā trāim în România, dudā mai sunt:). Luni o iau de mâna si mergem la notar. Si scap de grija facturilor, oricum le plāteam eu, doar cā erau pe numele ei. Multumesc!
Nota deținătorului blogului: persoana care comentează sub acest nick, @Marius M, nu poate posta comentarii pe acest blog.
@Miha Ella, sa stii ca o vanzare-cumparare e mai costisitoare decat o dezbatere a succesiunii in perioada de gratie de 2 ani.
Mult mai costisitoare.
Îmi pare rău pentru tine în dimineața asta…mă mir că n-aflasei din start că la moștenire îți trebuie 2 martori din afara familiei,dar care cunosc situația,fiindcă știm cu toții că datul cu subsemnatul la d-astea e important. Și cred că totuși o vei rezolva online treaba cu electrica, fiindcă așa am rezolvat și eu când am schimbat la engie,era și de pe numele defunctului soț și centrală și contract online.Fizic aveam doar hârtia de la ei cu montarea centralei ,pe care mi-o făcuse executantul lucrării.
Chestia asta cu martorii la moștenire, porcărie antică, mi se pare sinistră. 🤬🤬🤬
@John Temple,am și aflat de ce se face:fiindcă poate moștenitorii prezenți fac „uitați ” un membru din familie, când moștenirea e mare ca valoare..și la o adică, se răscoală cel uitat și se duce peste notar .
Comentariu beton!18
Cred ca am mai scris asta.
Eu eram cu succesiunea la notar si riscam sa ma prinda Craciunul/Anul nou si sa-mi expire certificatele fiscale. Cand am auzit de asta cu „martorii” normal ca mi-a sarit dopul de nervi, pentru ca toti cei care o cunosteau pe mama si se califcau ca martori aveau 75+ lejer, deci ia si plimba-i pe la notar.
Dar notarul mi-a explicat ca legea il obliga sa „anunte/promoveze” ca s-a deschis o succesiune pe numele defunctului X. In ideea ca daca unul sau o parte dintre mostenitori s-au „inteles” sa excluda un prezumtiv mostenitor ei pot declara pe proprie raspundere ca nu mai e altcineva indreptatit la mostenire. Asa ca legea obliga la un timp minim de „promovare” a dezbaterii succesiunii astfel incat orice potential mostenitor sa poata afla de acest lucru. Si tot legea obliga la niste termene minime de „asteptare” astfel incat promovarea dezbaterii succesiunii sa fie eficienta. Daca nu ma insel termenul asta de asteptare trebuie sa fie de minim 3 luni.
Aici intervine treaba cu martorii – daca aduci minim 2 persoane, care declara ca au cunoscut defunctul si ca nu are alti mostenitori decat cei deja inscrisi, poti scurta durata dezbaterii la 1 luna. Si tot de asta trebuie sa NU fie rude cu defunctul, ca pot aparea conflicte de interese.
Comentariu beton!18
@Monica: evidența pop.u.lației ce rost mai are atunci? E greu de făcut o bază de date pe bază de certificate de naștere și C.I.? În România se pare că-i foarte greu… 🤬🤬🤬
@JT – era o tara pe-aici prin Balcani, imi scapa numele acum, de se lauda ca e buricul IT-ului din lume. Stiti voi, tara aia de se lauda ca-i da 50% din angajati lu’ Gates de a ajuns Silicon Valley sa fie principala sucursala a „buricului IT-ului”.
Sunt eu mai princinos probabil dar mie, cand vine vorba de sistemele informatice ale statului, nu stiu de ce naiba dar imi vine in cap un singur nume, Ghita … ring any bell? Sau Microsoft/Cocos? Sau Mindrutescu/Oracle?
De-aia nu avem sisteme de niciun fel, ca IT-istii nostri ori pleaca (putini ca % din total, din pacate fix aia suspecti de genialitate) ori majoritatea nu au nicio problema sa lucreze pentru Ghita sau alti kkt-i din astia de fura cu doua maini de pe unde apuca.
Comentariu beton!14
@Cryptoprocta ferox: da, că bine zici. 🤔Auzisem și io de-o țară ceva de genu’. Estonia? 🤣🤣🤣
@Crypto, Cea mai mare problemă IT a instituțiilor statului e că fiecare și-a făcut câte o aplicație proprie, cu programatori diferiți pentru fiecare instituție, aplicații scrise în diverse limbaje de programare, cu baze de date cu structuri diverse, și aceste aplicații nu pot comunica unele cu altele, ca să pună toate bazele de date la comun, să le poată folosi toată lumea.
De ceva vreme se tot vehiculează ideea unor baze de date generale pentru toată țara, dar cred că ori nu se ocupă nimeni de asta, ori e foarte complicată treaba, că nu am mai auzit de mult vreo știre pe tema asta.
Si eu as vrea sa nu ne mai bucure normalitatea, e o bucurie dulce-amara.
Și eu am bulbucat ochii și m-a bușit râsul când am aflat că trebuie să venim cu doi martori la notar ca să dovedim că eu cu frate-meu chiar suntem copiii mamei nostre care tocmai decedase. Mi se pare incredibil de absurd. Am întrebat care mai este rostul tuturor actelor pe care le strângem toată viața: certificat de naștere, de căsătorie, de deces, buletine etc etc etc… Notărița s-a uitat lung la mine și mi-a spus sec „asta este legea” WTF. Cred că avem multe legi făcute de către Kafka și prietenii lui.
Nota deținătorului blogului: persoana care comentează sub acest nick, @Marius M, nu poate posta comentarii pe acest blog.
Ăsta e un lucru bun, deci se poate. Dacă ai fi avut și o autostradă să ajungi mai repede și mai ușor, cred ca ar fi fost și mai bine?!
Apropo de notari, ieri am fost la unul. Toată lumea amabilă, totul ok, dar la sfârșit întreb “Se poate plata cu cardul?” “Nu, din păcate doar cash.” 🙄
Aseară, la o masă in familie, cineva o întreabă pe nepoata mea venită din Franța, unde trăiesc de mai mulți ani: “Și, vă mai întoarceți?” “Nu. Aici lumea este prea agitată, prea încrâncenată, și nouă nu ne mai place.” Mi-a luat vorbele din gură. A fost ok două săptămâni aici, dar “călătorului îi șade bine cu drumul”. 😊
Comentariu beton!16
Păi am autostradă pe două treimi din drum. Mă rog, dacă A1 poate fi numită autostradă…
Îmi place despre tine că visezi frumos, așa si că mai si ții minte ce ai visat ca să ne povestesti si nouă.
Trebuie să te contrazic puțin referitor la certificatul de moștenitor. Legea zice că trebuie să duci doi martori și probabil se va păstra și dacă martorii vor fi prezenți online. 😀 Tu poți să dovedești că ești fiul părinților tăi, cu certificatul de naștere, dar nu poți să dovedești că ești SINGURUL lor copil. Niște persoane care cunosc familia se presupune că știu dacă au fost și alți copii și atunci se fac demersuri pentru a fi contactați. Cam asta e ideea.
În rest, ai avut noroc.
Comentariu beton!27
Păi eu ce zic? În anul 2022 trebuie să ateste niște martori că familia aia n-a mai avut și alți copii. Pe același sistem te duci să-ți schimbi orice act cu certificatul de naștere, că nu e ca și cum nu te-ar putea verifica după CNP. Asta înseamnă birocrație inutilă: să-ți ceară chestii doar pentru că pot să le ceară.
Ca să nu mai spun că dacă era vorba de succesiunea după tata, poate aș mai fi înțeles, că e greu sa dovedești că un bărbat n-a avut mai mulți copii (inclusiv din flori). Dar era după mama, și cred eu că e destul de ușor sa vezi de câte ori a născut o femeie.
P.S. Sunt în stare să-mi pariez viața că de pe la Budapesta încolo, spre vest, nu cere nimeni niciun martor.
Ah, încă ceva, dacă au nevoie de martori de ce te mai pun să scoți rahatul ăla de Anexa 24. Care, ce să vezi, certifică și câți moștenitori există. Uite aici.
Asta cu anexa 24 nu o înțeleg, am făcut recent o succesiune și am dus doar dovada că am plătit taxele locale. Plus actele de stare civilă ale moștenitorilor. Care atestau gradul de rudenie. Și cei doi martori. Chiar dacă notarul te cunoaște, așa cum s-a scris mai sus, el trebuie să respecte legea. Acum că legea e bună sau proastă, asta e altă discuție.
Păi asta am zis si eu, că legea e imbecilă. Și da, după cum vezi Anexa 24 atestă și câți moștenitori sunt.
Anexa 24 atesta cati moștenitori sunt în baza declarației celui care se prezintă la primarie. Daca cel care se prezintă spune ca e unicul copi, asa va scrie în anexa. Soția mea este notar și în ultimii 5 ani cu ajutorul martorilor a aflat în 2 situații ca mai existau mostenitori nedeclarati de cei interesați. Tu pornești de la premisa ca ești de buna-credinta, dar din păcate sunt multi care nu sunt. Acum, ca statul ar putea sa facă o baza de date care pe baza cnp-ului părinților sa știe cati copii au avut e alta discuție. Dar, în condițiile actuale, martorii sunt o siguranta în plus ca succesiunea se dezbate cu toți moștenitorii. Bineînțeles că nu e infailibila, mai existând și martori mincinoși.
Comentariu beton!25
@Cristi, nu. Nu m-a întrebat nimeni câți moștenitori sunt la evidența populației, unde se face Anexa 24.
Ok, nu te-au intrebat. Nu stiu atunci de unde au stiut ca esti tu unicul mostenitor. Dar asta nu schimba situatia ca cu tot cu anexa, in lipsa unei digitalizari adevarate din partea statului (care e o utopie in tara asta) in practica apare frecvent situatia in care exista si alti mostenitori care nu au fost inserati nici in anexa si nici nu au fost declarati de mostenitori. Chestia cu martorii e o practica veche, dar nu desueta, pentru ca avem un stat invechit, care se modernizeaza doar la nivel declarativ. Chiar acum vreo 2 luni ii spuneam sotiei mele ca mi se pare o prostie chestia cu martorii, ca doar nu or declara altfel decat au spus mostenitorii care i-au adus. Atunci mi-a spus de situatiile intalnite de ea in practica si mi-a cam inchis gura.
Comentariu beton!15
@ Cristi, nici pe mine nu m-a întrebat nimeni la primărie câți moștenitori sunt. Am depus actele cerute și după vreo săptămână am scos hârtia aia (anexa 24). Au căutat ei pe la starea civilă și au găsit că e doar 1 moștenitor (asta e realitatea, de altfel).
Eu nu apăr cerinta legii ca sa fie 2 martori, care v-am spus ca la prima vedere mi s-a parut si mie o prostie. Doar spun ca, in practica, ea si gaseste utilitatea. Exista cazuri in care starea civila (din cauza lipsei interconectarii bazelor de date) nu poate identifica toti mostenitorii. De ex, in cazul meu, eu sunt nascut intr-un oras dintr-un judet, fratele meu într-un alt oras dintr-un alt judet, iar parintii mei locuiesc în prezent într-un al oras dintr-un al treilea judet. Acesta va fi si ultimul lor domiciliu, loc in care se va emite certificatul de deces si anexa 24. Starea civila din orasul lor de domiciliu nu are cum sa identifice (repet, din cauza ineptie statului) cati copii li s-au nascut in alte orase, sau si mai complicat, în alte tari. Pe cand, un eventual martor care cunoaste bine familia, va putea spune notarului ca mai este un al treile mostenitor nascut si stabilit în Spania, sa zicem.
Comentariu beton!16
Dacă mă gândesc bine știu o situație. Știu pe cineva care are 2 copii cu doi tați diferiți, dar ambii trecuți pe cel cu care era căsătorită. Divorțul nu a modificat actele copiilor, deși copii știau fiecare ce tată au. Cel mic putea pretinde moștenirea si de la tatal scriptic și de la cel real, dar nici să-și cunoască frații/surorile vitrege nu s-a obosit.
Apai no, se mai intampla si accidente, accidentul in cazul asta se numeste normalitatea.
Nu știu dacă e la fel de simplu și în situația decesului, dar anul trecut când ne-am mutat am reușit să fac toate contractele online. Totuși, dacă nu revine furnizorul cu niciun status merge dat câte un mail, că până la urmă se mișcă. Nu de alta dar am vaga bănuială că tot tanti de la ghișeu face și online-ul și e mai ușor să îi termine pe cei din instituție, decât pe aia de acasă.
Faza cu doi martori e așa: la o moştenire pot exista mai mulţi moştenitori- declaraţi sau nu. În cazul tău, puteai să ai un frate pe care nu l-ai înştiinţat că dezbaţi moştenirea (prin absurd). Martorii trebuie să confirme că tu eşti singurul copil.
Regula e generală şi logică ca să nu se facă nefăcute, deşi unora li se pare stupidă şi de cele mai multe ori o formalitate.
Sînt sumedenii de moşteniri încurcate, cu copii plecaţi de zeci de ani sau morţi care au copii cu drept de moştenire, îndeosebi la terenuri. E un infern.
Comentariu beton!18
„Regula e generală şi logică ca să nu se facă nefăcute, deşi unora li se pare stupidă şi de cele mai multe ori o formalitate.” E logică doar pentru statul român, probabil. Faptul că unii fac mânării nu ar trebui remediat prin obligarea celorlalți să dovedească faptul că sunt corecți. Statul are pârghiile necesare și ar trebui să le folosească pentru eliminarea neregulilor, nu fiecare individ să-și probeze nevinovăția.
Comentariu beton!29
@anukoi, EXAAAAAACT!
@Cami @anukoi
Cartea funciară, de aici începe infernul.
Unii nu pot să-și vândă imobile, casele, terenurile, fiindcă în cartea funciară figurează niște moștenitori de care n-a auzit nici dracu’.
Știu cazuri.
Comentariu beton!14
Legat de Digi…
Exact cu un an în urmă, în sediul Digi Vulcan/Hunedoara m-au pus să completez și să semnez două formulare pe hârtie ( una era GDPR ) că sunt de acord să semnez contractul digital pe tabletă!
Comentariu beton!13
Vasilescu mă înjură dar când sistemele digitale cad, se fac praf, toate chichițele ăstea pe bază de contract devin acuzații de corupție, rețineri, popriri șamd.
Trebuie și firmele să se apere de șmecherii mici cu idei, nu?
Sunt moștenitori care din varii motive bagă sub preș alți moștenitori(cu consecințele de rigoare), de aceea procedura notarială include necesitatea celor doi martori. Problema e că și martorii sunt aduși tot de moștenitorii prezenți la notar și pot minți cu toți dinții că nu mai există alți moștenitori. Cred că ar fi mai utilă o evidență a copiilor unei persoane la starea civilă, pentru că registrele de nașteri, căsătorii și decese nu sunt suficiente.
Cu normalitatea ai dreptate, cetățeanul a ajuns să se aștepte la ce e mai rău.
Comentariu beton!12
Pentru identificarea moștenitorilor se folosește anexa 24 (emisă de starea civilă). Anexa aia atestă ce proprietăți sunt supuse dezbaterii succesorale și ce moștenitori legali există. Faza cu martorii la notar e o imbecilitate totală.
Am trecut și eu prin asta anul trecut pe vremea asta. Martorii erau vecinele mamei, toate peste 75 ani.
Din punct de vedere al relației cu furnizorii de servicii n-am avut probleme, mă cunoștea toată lumea, în plus, aveam împuternicire pe contracte (la DIGI, la bancă).
@Carmen, exact. Iar eu am scos Anexa 24, notarul o avea. Deci faza cu moștenitorii este doar o cerință inutilă a legii, încă un motiv să te mai pună să faci ceva.
@Mihai, așa e. E super complicat cu martorii deoarece pot fi persoane în vârstă sau nedeplasabile. Am găsit cu greu în bloc la mama 2 martori (și ăia destul de în vârstă) deoarece unii fie s-au mutat, fie au murit.
@Carmen Boiciuc, Anexa 24 este completata de functionarul primariei, pe baza declaratiei solicitantului. Si este doar un formular
Daca tu ii spui ca sunteti 3 frati, pe aia 3 ii trece.
Functionarul nu are nici cum, nici unde sa verifice daca asa e.
Nu exista o evidenta la nivel national a numarului de copii, pe care ii are o persoana.
Daca tie nu ti se pare logica o chestie, nu inseamna ca nu e utila in realitate.
Pe mine m-a nemulțumit recent o situație, normală, dar care mie mi s-a părut un pic cam anormală. Nu la noi, la bulgari. Am vrut să revizităm Balcicul, ajungem la ghișeu, citesc informațiile lipite pe un geam, ne așezăm la coadă. Vreo 10 persoane, nu ceva de speriat. Observ că toată lumea plătește cash, un beculeț din căpșor începe să pâlpâie ușor, dar îl ignor. Ajungem la casieră, întreb dacă se poate plăti cu card. Nu, doar cash. Se duce soțul să scoată leva, restul ne reașezăm la coadă, cât face femeia biletele și eu plata, pun o întrebare, în engleză, al cărei răspuns nu se regăsea în informațiile de pe geam. Femeia zice ceva în bulgărește și-mi arată hârtiile de pe geam. M-a bușit râsul, că ce să și fac altceva.
Comentariu beton!17
@Anduța, cum adică, ce să faci altceva… normal că înveți bulgărește și îi răspunzi femeii pe limba ei… 🙂
Extrapolez puțin, apropo de asta… am întâlnit în recenta călătorie de întoarcere… că tot a pomenit doamna @Cryptoprocta ferox despre călătorii cu avionul, o distinsă doamnă, blondă la Starbucks… în Paris la Charles de Gaulle…
Distinsa doamnă cere într-o engleză perfectă, un cappucinno machiato sau ceva de genul, îmi aduc aminte că era ceva cu cappucinno. Vânzătorul îi răspunde că, aparatul respectiv nu merge, doamna recalcitrantă, că ea vrea capucino… vânzătorul îi spune pe un ton foarte frumos că dacă nu îi convine să sune la Starbucks pentru o reclamație, la care doamna îi răspunde că de ce să sune ea, că trebuie să sune el la Starbucks. Vânzătorul îi spune ceva în franceză colegei de lângă el, și ea și mai recalcitrantă, crezând că vorbește cu ea… îi spune că să îi vorbească în engleză, că ea în engleză i-a adresat întrebarea… Asta încearcă să îi spună că nu vorbea cu ea… dar nu prea mai apucă, că o aud pe dama mea blondă că zice You fucking… idiotul nabii :))).
De la engleza impecabilă, i-am zis colegului bă asta ori e americancă ori este româncă… după atitudine totuși tind să cred că este româncă, lucru care s-a adeverit câteva momente mai târziu. După ce am plecat, i-am zis colegului cu voce tare… ți-am zis frățior că este de a noastră… moment în care pe o altă româncă, mai tinerică, aflată în perimetru, la coadă, a bufnit-o râsul.
PS: Doamna blondă, dacă citiți pe aici… mă când nu merge aparatul… nu se face vânzătorul aparat ca să vă dea dumneavoastră cappucinno-ul mult așteptat.
Comentariu beton!28
Anduta, cred ca o stiu pe tipa aia de la Balcic.
Am fost acolo, cu fiu-meu, acum câțiva ani. Amândoi, împreună, vorbim vreo 6 limbi. N-am reusit să aflăm nimic. Cu fiecare nouă limbă încercată, răspunsul era același, în bulgareste, dar la un volum din ce în ce mai ridicat, de parcă am fi fost surzi.
Comentariu beton!12
Comentariile de azi mi-au adus aminte că am o problemă. Concret, deși pe buletin numele meu e cu „ou” în coadă, pe listele de la vot, pe certificatul Covid sau în baza de date a consulatului român de la New York, numele mi-a apărut în ultimii 2 ani cu „os” la final. Nu știu de ce și cum, vreo greșeală umană pe undeva, mă gândesc. Ei bine, m-am decis să rezolv problema. Search pe google, găsit telefon la evidența populației sector 5, sunat, o doamnă mi-a răspuns imediat, am explicat problema, doamna a verificat ce spun în baza de date pe bază de CNP, am fost pusă puțin pe hold cât să întrebe ceva, a revenit, mi-a zis să trimit pe mail scan după buletin ca să modifice în baza de date. Done, am solicitat în mail o confirmare de primire a celor transmise, n-am primit (încă), am sunat și a rămas că „îmi dați dumneavoastră un semn când se rezolvă problema?”. „Da, vă anunțăm noi”. Frumos, elegant, normal, momentan mă declar mai mult decât mulțumită. Acum recunosc că aștept semnul cela ca și când. Mă rog, până luni dimineață, nu mai mult.
Ruxandra, acum erau două doamne, două cașcarabete. Fiecare specializată pe vânzarea unui anumit tip de bilet. Dacă voiai să vizitezi și interiorul castelului, trebuia să stai la ambele cozi. Deci, două cozi (mă rog, 3, în cazul ăsta specific), două vânzătoare de bilete, niciuna nu vorbea engleză, ambele cam țâfnoase, nici n-am mai îndrăznit să încerc comunicare pe alte limbi. Bine, m-am oțărât și eu oleacă la una dintre ele din cauza ridicării tonului la mine, da’ na, asta e o normalitate. :-))
Am demarat și eu același proces, sper să se rezolve la fel de ușor ca în cazul tău. Aia cu martorii e noaptea minții. Dacă eu, propriul copil, nu știu de alti copii ai lui, de unde ar trebui să știe vecinii sau alte cunoștințe? :)) dar mă rog, să fie asta singura problemă și mă declar mulțumită.
@Bia, hai sa-ti zic ceva! Cred ca am mai povestit-o pe-aici.
Am avut un coleg mai in varsta care avea un frate stabilit in alt judet.
Fratele era casatorit, familia nu avea copii.
A murit fratele pe neasteptate, inca tanar. Fiind singuri acolo, in alt judet, fara alte neamuri, s-au hotarat sa-l ingroape in localitatea natala, fiind aici unicul frate, colegul meu.
Am fost la inmormantare, apoi la pomana. Dupa mort au venit mai multi colegi si cunoscuti, un microbuz de vreo 20 de persoane.
Spre sfarsitul pomenii, s-a ridicat o doamna dintre cei veniti cu microbuzul si a spus ca e timpul ca si familia mortului sa o cunoasca pe fiica ei si a decedatului, o fetita de vreo 10 ani care o insotea.
A fost un moment in care jumatate din meseni erau buimaci, ceilalti, curiosi de reactia ce va urma anuntului.
Am aflat apoi ca mortul avusese o relatie cu o colega – el doctor, ea asistenta – in urma careia a rezultat un copil. Multi dintre colegi stiau, nevasta-sa si familia din localitatea natala – nu!
Bref, toate au mers bine, fiindca vaduva a pastrat legatura cu fata, i-a lasat si ea partea ei de mostenire, iar fiica s-a ingrijit de ea toata viata, pana la sfarsit.
Asa ca, mai poate aparea vreun mostenitor cand nu te-astepti.
Poate stii si in mod deliberat nu vrei sa ii declari.
Asta e scopul de fapt al audierii martorilor.
mama are 87 de ani. sora ei mai mare, mătușa mea, are 96 de ani și, din păcate, e din ce în ce mai slabă, uitucă și se trezește că trebuie să meargă de două ori la magazin că a mai uitat câte ceva de cumpărat. bineînțeles, sunt în 2 colțuri diferite ale țării, nu s-au mai văzut fizic de vreo 20 de ani. oricum, mama (repet, 87), îl bate la cap pe fratele ei, 85 de ani, aflat, bineînțeles, în al treilea colț al țării, să vină cu mașina, vreo 300 de km, s-o ia și să meargă împreună alți 300 de km și să aibă grijă împreună de sora lor mai mare. cealaltă mătușă, 90 de ani, zice că s-ar duce și ea dacă merg ceilalți 2 frați… (precizare importantă: niciunul dintre cei 4 frați nu sunt singuri și nu trebuie să se descurce singuri, însă ei nu sunt în stare încă să predea hățurile. și da, fratele mamei conduce 300 de km într-o zi la 85 de ani. a fost pe la mama acum 2 săptămâni și la mătușa de 96 de ani prin vară).
îmi voi aminti cu nostalgie și cu un surâs de poveștile astea când voi fi nevoit șă umblu și eu după acte (apropo, singurii moștenitori ai mătușii de 96 de ani sunt frații ei, nu are copii, nu are rude ale soțului)…
Comentariu beton!14
Ultima oară cînd am trecut pe la Digi, să fi fost prin 2009-2010, a fost pentru a lua o tableta ieftina cu SIM de date și trafic nelimitat. Și cum stăteam la coadă, am înțeles că majoritatea oamenilor erau acolo să plătească „factura de cablu”. Și mai erau și bătrîni, evident, cu probleme de mobilitate, etc. Daca tot stăteam așa, am văzut cum o femeie în vârstă se tot bunghea la smartfon, un Samsung mic de pe vremea aia. Nu prea vedea, și era pierdută. Am intrat în vorbă în ideea să o ajut. I-am activat datele pe telefon, avea abonament, pe factura avea abonament cu date, dar ea nu știa. Apoi i-am activat contul de Digi. Nu era decrepită, femeia înțelegea mai greu, dar am repetat cu ea cum să plătească factura online. Avea cont și card, i-am arătat cum să intre în aplicație, să ajungă la factura și să apese pe butonul pay, apoi sa bage datele cardului. Era efectiv fericita că cineva i-a arătat ce și cum. Eu am pierdut rindul, am mai stat o dată, dar fericirea acelei femei că nu mai trebuia sa vina la Digi la coadă, plus mulțumirile … priceless.
Comentariu beton!43
🙂 sa stii ca si asta-i tot o pomana 🙂
Trecut prin faza cu doi martori și eu, in martie .
De fapt doo martore, luate cu auto, dus la notaritza, semnat, dus înapoi cu auto .
Dat și câte o omenie de fiecare deși ” ioi, da nu treba dragu nanii, că doar om copilărit cu mama, Dumnezeu să o imburde in rai”.
La banca a durat cel mai mult, lichidarea pensiei, vo trei săptămâni numa, nu o doream musai, dar e obligatoriu, trimite notaritza ceva papirus la ei, și aia caută.
In rest online, dar a trebuit procura ” legalizata și autentificată” pentru sora noastră cate trăiește în Europa.
A fost cea mai avantajată pe undeva, eu cu fratele am tinut-o într-un bocet, și la notar, și la banca .
Când faci acele demersuri abia atunci realizezi că deodată nu prea mai ești copil și …nu e deloc ușor .
Oricât ai zice tu că domle, am de toate, sincer, nu vreau nimic de la biata mamă, nu așa funcționează, ești practic nevoit să treci prin asta.
In rest încă nu a trebuit nimic închis, contract sau ceva, asta va fi când se va duce inevitabil și bietul tata.
Care din decembrie de când s-a întâmplat cu mama da semne tot mai vizibile că după jumătate de secol și mai bine de trai cu cineva când ramai singur parca singura dorința e aia de a pleca după partener.
Comentariu beton!23
Am citit titlul și l-am luat personal pentru că așa mă simt de vreo trei ani, de când am ieșit dintr-o relație care îmi oferea majoritatea aspectelor menționate de tine în articolul de ieri.
Legat de treburile de rezolvat în situații din astea, s-a putut când au murit ai mei. Acum nu știu cum mai e și sper să nu aflu curând. Dar a încercat fii-mea să-și scoată cardul de sănătate. Eu l-am scos online, anul trecut. A durat vreo 5 min să completez o cerere și să plătesc (pentru că l-am pierdut pe primul) și l-am primit prin poștă după vreo 2 zile. Între timp mi-au emis și trimis pe mail o adeverință de asigurat.
Acum nu se mai poate nimic online. Nici măcar să completezi cererea. Trebuie s-o printezi și s-o completezi de mână. Apoi trebuie să te duci fizic la Casa de asigurări și să stai la coadă. Exact la aceeași Casă de asigurări la care prin 2018, m-am dus zilnic timp de o lună, ca să-i scot fiică-mii card european de sănătate cât era ea cu bursă, în Franța.
”N-am niciun fel de îndoială că articolul meu a ajuns, într-un mod sau altul, la femeile care lucrează acolo. L-a citit prea multă lume ca să nu se fi găsit cineva să-l trimită și cuiva care lucrează la CEC, iar de-acolo sunt convins că s-a răspândit pe canale interne.” Eu sunt convinsă ca așa este, iar dacă vei continua să scrii despre toate aceste lucruri și în viitor, iar noi, cititorii tări ne vom strădui să le facem cunoscute către cât mai mulți cititori, eu cred că mai avem șanse să ne facem bine. De felul meu nu sunt prea optimistă, am trecut prin ce ai trecut tu acum nu cu multă vreme în urmă, așa că te înțeleg perfect și ai toată susținerea mea morală să traversezi cu bine, până la capăt, tot acest proces dureros.
Comentariu beton!19
Mama nu a vrut niciodată să deschidă un computer, deși ar fi ajutat-o cu multe lucruri mai ales în situația în care este singură. Nu a vrut și pace, asta a fost, a zis mereu că îi este teamă și să-i dea drumu’, dacă se întâmplă ceva? 🙂 Așa că pot înțelege perfect o parte din lucrurile descrise acolo 🙂
România digitalizată și funcționând ca-n alte țări e aia din bulele unora dintre noi.
România reală e aia în care oamenii fac coadă la bancomat în ziua de salariu ca să-l scoată pe tot să-l țină acasă în dulap pentru că n-au încredere nici în bănci și-n carduri. Și au telefoane ultraperformante, dar habar n-au de o plată online pentru că, revenim, n-au încredere în bănci și-n carduri.
Știi cum e, clienții BlueAir au crezut că sunt OK dacă plătesc prin card și online.
Cât despre bănci…
https://www.upguard.com/blog/biggest-data-breaches-financial-services
https://carnegieendowment.org/specialprojects/protectingfinancialstability/timeline
Revenue is vanity,
Profit is sanity,
Cash is king,
With cashflow its queen.
Joia trecută un stimabil cetățean cu număr de înmatriculare de București se uita lung la ghișeul inchis de la stația de taxare Fetești pe care scria: plata cash la benzinărie și i-a luat vreo 3 minute să îi lase pe restul să treacă….
Omul părea tare nedumerit de ceva ce e absolut firesc
Poate vom ajunge în acest deceniu să plătim și taxa de pod de la Giurgiu online. E peste puterile mele de înțelegere de ce nu au făcut asta până acum.
Cat despre tâmpeniile statului și birocrația inutilă, sunt fără cuvinte la martori și alte cele…
Dar una peste alta mai e loc de ceva speranță când se mai întâmplă și lucruri firești și neașteptate. Anul trecut prin iunie eu am avut o surpriză plăcută la CEC cu un card de credit cu rate fixe care m-a ajutat să închid un alt credit. Incredibil a fost că tot procesul inițial a fost online și telefonic, căci anunțasem că eu nu vreau să pierd vremea inutil și apoi să mă anunțe că nu sunt eligibilă
Mi ai amintit de cum aveam eu in 2005-2015 un credit și de fiecare dată când mă duceam la ghișeu sa plătesc rata se ofereau sa mi refinanțeze și de fiecare data calculau și mi ieșea o rata mai mare 😂. La început mă revoltăm că nu am nevoie, dar până la urmă m am resemnat și le lăsăm să facă simulari
da, da, normalitate my ass…
1. ieri dimineață, orele treișiceva, aeroportul iași; poate scoate boarding pass doar pînă la bucurești, că la british nu au acces; valiza suplimentară la cală se poate plăti „doar cash, lei sau euro”, omul fiind cetățean american și zburînd acasă…
2. povestea asta este destul de neverosimilă dar o scriu oricum; nu mai stau să caut (a fost în aceeași zi cu @MV) cînd mi-am făcut ochelari; la lensa; niște rame ieftine, chinezești, cu lentile essilor; după vreo săptămînă le-a căzut o lentilă; i-am trimis la reparat; au venit în 4 zile da’ n-a ținut bucuria reîntîlnirii decît 2-3 zile pen’că le-a căzut cealaltă; asta se întîmpla în prima decadă a lunii august; 5-8 zile lucrătoare, au zis; ok, boss! înțeleg că deja mi-ai luat banii, n-ai cîștigat mare lucru, dai prioritate unor alte vînzări; după 8 zile lucrătoare mă duc în show-room (doamne ferește să încerci să suni; doar un call center care nu-ți dă un număr din magazin, ce, n-ai picioare?):
– aaaa, dar n-au ajuns!
– păi… 8, remember!?
– da, dar vacanțe… you know!
– bine, cînd mai vin?
– 2-3 zile și se rezolvă!
a mai trecut 1 săptămînă, m-am dus iar; m-a luat o domniță la rost:
– ați primit mesaj?
-…
– așteptați să primiți mesaj, că noi n-avem de unde ști ce fac băieții la atelier…
„ok, zic, nu ar fi prima oară…”; și am plecat în vacanță; prin penultima zi de concediu, sună telefonul:
– să vii să-ți iei ochelarii!
– ok, revin la iași peste 2 zile, mulțumesc!
mă prezint în show-room:
– au ajuns între timp dar nu era ce trebuie, că tot cădeau lentilele, așa că i-am trimis înapoi! așteptați mesaj de la noi!
păi ce, n-ai 5 lei să plătești parcare în mall de diecare dată cînd vii la noi? sărakule!
unde mai pui că și nevastă-mea m-a luat la rost cum că ce pretenții să am de la „ieftinelile alea de rame”, de parcă i-am pus eu să le vîndă…; n-a tăcut nici cînd i-am adus aminte că deși aveam recomandare de la optometrist, am ținut să plătesc o consultație la un medic oftalmolog înainte să-mi comand ochelarii!?
o săptămînă mi-am văzut de deplasări; joia trecută m-am dus la alt atelier (unde am aflat cu oarece stupoare că într-o lună am crescut cu 0,25 la dioptrii!) să-mi comand ochelari; luni primesc mesaj de la lensa: „comanda dvs nr. țî vă așteaptă…”; imediat primesc un telefon:
– bună ziua! de la show-room suntem; sms-ul a fost trimis din greșeală…
– ok!
marți, iar mesaj; miercuri mă prezint iar:
– am venit!
– pentru ce?
– am primit mesaj! na!
pleacă fetele, dau niște telefoane…
– sunt gata la bucurești! mesajul l-au trimis din centrală, din greșeală… ne pare rău…
parcă am avut o premoniție, că o rugasem pe fie-mea să mă însoțească; nu faci scandal cu un copil de 6 ani de mînă, nu?
las fata acasă și plec la vaslui să-l aduc pe unchiu’ la aeroport pentru joi dimineață; nu știu cînd/cum am ajuns; pe drumul de întoarcere sună telefonul:
– bună ziua, suntem de la atelier (ălălaltu’), sunt gata ochelarii…
-ok, vin mîine, mulțumesc!
joi dimineață, în timp ce-mi ridicam ochelarii noi, mă sună și lensa:
– hai!
mă duc și ridic comanda; în afară de un „ne pare rău de situație”, altceva nimic; nu o bomboană, un discount pentru o viitoare comandă, un kil de motorină, ni mic! vreau doar să-i transmit lu’ lensa că noi s’tem 3 ochelariști în casă, da?
so, again, normality… my ass!
Comentariu beton!21
M-am enervat citind…
Ce frumos… 🤬🤬🤬
Io le făceam reclamație la ANPC.
lasă că m-a sunat pe mine Lensa, din senin, să mă întrebe dacă n-am nevoie de un control oftalmologic și de o pereche nouă de ochelari, că n-am mai fost la ei de 2 ani…N-aveam nevoie, dar acum că citesc asta, mai bine îi iau din piață decât să mă duc la ei
io nu dau nici un sfat nimănui, am descris doar experiența proprie; la mine în casă și soacra și nevasta sunt mulțumite de interacțiunea cu ei dar dacă mai continuă, vor fi nemulțumite de interacțiunea cu mine…
d p m d v este un caz clasic de creștere prea rapidă (și nesănătoasă) a afacerii iar piața, probabil, îi va sancționa
Comentariu beton!12
La Bacău a durat 6 săptămâni să schimb numele de pe rol la taxe si impozite. 6 săptămâni să intri intr-un sistem să schimbi un nume!!!!
La Piatra Neamt a durat 16 ani să șteargă o datorie de la taxe și impozite. Datoria era plătită, dar deștepții nu au operat în sistem și au pus-o pe cadastru (ceva gen gajul pe casă pus de bancă). Nu puteam finaliza succesiunea pentru că nu era în regulă la cadastru. Am făcut scandal, nici nu mai găseau dosarele în arhivă. După nu știu câte drumuri și adrese (și plata radierii datoriei la cadastru, bineînțeles) am rezolvat…E jale cu statul român, uneori îți vine s-o iei razna.
Se poate rezolva!. Eu am facut asta in fix aceeasi situatie! Nu aveam nervi si stare sa le fac fizic asa ca am rezolvat totul online.
Eu nu vreau domnu Mihai sa transmit absolut nimic celui sau celei care și mie și doamnei ElenaF, aici de față, ne-a trântit o dislaikioaie cat casa Poporului.
Nici să îl înjur nu vreau, nici să îi urez să aibă viața lui Puiu, nici să îi urez un Caragialesc epitet.
Asta ca să se știe și să se consemneze că așa am procedat și nu altfel. Probabil la un moment dat va trece prin ce am trecut și noi, și tu, dragule Mihai !
Howgh !
#Andrei Varga, nu merită să te necăjești sau să pomenești astfel de oameni. Cred că exact asta caută, să fie și ei validați cumva în trista viață prin care trec ca rața prin apă, fără să înțeleagă vreodată de ce fac umbră pământului. Sănătate să avem, că de proști nu ducem lipsă!
Mihai, te miri că nu se fac plățile online, am văzut persoane care scot banii de la bancomat, după care se duc și-și plătesc impozite, taxe și alte daravele cu banii scoși din bancomat, în condițiile în care toate instituțiile au POS. I-am întrebat de ce fac asta, răspunsul tuturor a fost că le este frică să nu le fure datele de pe card. Nu mai e noapte, e negura minții, jur.
Mai oameni buni, dar toti sunt dilii ca @phaff asta?
Spun de mult timp, cam 8 ani, ca in ROU mai suntem in jur de 2,5-3 milioane de oameni “normali”. Iar prin “normali” zic: isi vad de treaba lor, conduc masina cu prudenta, marea majoritate are si studii superioare, folosesc internetul si tot ce rezida din el-banci, telefoane, comenzi, institutii ale statului etc… ; isi platesc taxele si impozitele la timp, nu sunt bombardieri…. Si multe alte lucruri normale. Restul….nu vreau sa fiu rau, insa ii vedeti si voi in fiecare zi traita in Romanica.
Acum, ca sunt diferiti, asta e. Insa din descrieri mi se par ca sunt dilii. Adica duși. Pierduti. Pt ei si pt societate.
Si mai vrem o tara ca afara….scuze, insa sincer observ ca nu avem cu cine. Lipsa material.
Voi vorbiți de reticența/refuzul utilizării tehnologiei care face viata mai ușoară, din cauză noului.
A mea soacră refuză să apese un buton sa curgă cafea. Preferă să o facă la ibric, să nu cumva să strice ceva.
Aia de la ibric e altceva, nu face la fel aparatul. 🙂
Comentariu beton!12
De partea cealaltă, soacra, la o șuetă cu prietenele.
-Și, cum sunt „copiii”, bine, sănătoși, voioși?
-Dragă, nu știu de ce, da’ ginere-miu tot insistă să schimb cafeaua la ibric cu cafeaua de la un espressor. Cică aparatul cela face viața mai ușoară.
-Eh, înțeleg. Copiii ăștia. Păi și, ce-o să faci?
-Ei, i-am băgat-o pe-aia cu frica de nou. Dacă nu se potolește, o să-i spun adevărul.
P.S. Cine n-are ibric să-și cumpere! :-)))))☕☕☕
Am citit undeva că viteza de adaptare la noile tehnologii e ceva tipic pentru asiatici. Europa mai are încă de învățat, iar pt România cred că asta se numără dublu față de alte țări. Acuma e adevărat că infrastructurile țărilor din Asia (și mă refer la China) e mult mai avansată. Contează și accesul oamenilor la tehnologie, și faptul că în unele culturi au acces mai ușor pentru că giganții tehnologiilor au democratizat accesul la „unelte”. De exemplu: intr-unoras din China, nu mai știu exact care, la ieșirea dintr-o stație de metrou era un cerșetor. Dar cum oamenii auveau din ce in ce mai puțini bani mărunți in buzunare, nu mai îi dădeau aproape nimic și omul suferea din cauza schimbării de comportament. Așa că și-a deschis un cont la o bancă, a cumpărat un telefon ieftin și și-a făcut un QR cod pe care l-a afișat pe o pancarta. Și care cum ieșea din metrou, scana codul și pac, făcea o micro donație. Ei bine, după spusele articolului, cerșetorul și-a dezvoltat „afacerea” cu 300%. Cred că o să găsiți povestea asta dacă dați căutare pe Google. Anyway, toate astea pentru a spune că, într-adevăr, capacitatea de adaptare a unora este foarte mare…
Tare omul cu Qr- ul . Pot fi între gelos-invidios pentru idee, dar între timp și dezamagit- întors pe dos, știind că avem un start destul de timid .
Nu uităm că unii la noi ne narează că 5 G ne ruinează cu capul, că întors pe dos banalul card e doar un drac insidios, că vaccinul ne va umple de solzi pe trupurile feciorelnice, că vom fi curând resetați de la zero, basca și impotenți și sterili nu pe una, nu pe două, ci pe trei generații .
O sa fii uimit, dar functioneaza treaba cu hartoagele trimise online, eu asa am facut, tot pentru schimbare titular contract, nu am intampinat probleme, am trimis tot ceea ce mi-au spus ei si gata.
Inca o dovada ca, daca se vrea, sigur se poate (felicitari functionarilor care vor si stiu sa isi faca treaba fara frustrari si aere de superioritate), trebuie doar sa stim sa ne respectam atributiile si sa constientizam ca suntem oameni, cu totii.
Las aici o indrumare pentru ce-i ce, datorita unui deces in familie, au probleme si mai mari decat ale autorului.
In cazul in care sunt probleme urgente de rezolvat si nu puteti initia dezbaterea succesiunii ( costa f. mult, lipsesc mostenitorii, e exclusiv de competenta instantei etc) va puteti folosi de calitatea de mostenitor sezinar ( …sunteti copilul defunctului, aveti aceasta calitate).
Sezina si Mostenitorul sezinar, art 1125 si art 1126 Noul Cod Civil.
“Pe lângă stăpânirea de fapt exercitată asupra patrimoniului succesoral, sezina le conferă moştenitorilor sezinari şi dreptul de a administra acest patrimoniu şi de a exercita drepturile şi acţiunile defunctului.”
In cazul copilului unic, in combinatie cu un certificat de calitate de mostenitor ( act notarial), puteti actiona in multe situatii avand drepturile defunctului.
Amu, trebuie să rezolv succesiunea pentru mama mea. Primul pas: procura pentru cineva în Ro. Îmi dă idei un anunț pe Facebook: https://www.facebook.com/groups/680801822251460/permalink/1819486025049695/ . Ieri bag solicitarea de procură pe econsulat.ro și mă programează pe doojși nouă noiembrie la München, bag și mailul cu ce zice în anunț. Adineauri a venit confirmarea consulatului să mă prezint la Nürnberg pe 1 Oct cu buletinu’ și 3 euro. Hai că-s speranțe!
Eh, uite că unele zile mai merg și după sufletul omului
Prin faza cu doi martori la notariat am trecut cand s-a dus mama si am facut, impreuna cu tata, succesiunea, deci aveam certificat de mostenitor. Anul asta a tata a plecat si el, asa incat a trebuit sa reiau procedura. Mi se da lista de acte printre care era si certificatul de deces al mamei. Pai daca am certificat de mostenitor in urma mamei, nu e clar ca e decedata?
Am cautat certificatul ala printre actele tatei cu dintii stransi si lacrimi pana la brau. Nu l-am gasit, dar am avut inspiratie sa-i spun ca si pentru mama succesiunea a fost facuta tot la acelasi notariat. A verificat si mi-a zis sa nu ma mai duc sa iau o copie de la evidenta populatiei pentru ca au ei copia in calculator. Dar de faza cu doi martori nu am scapat nici acum.
moare o cunostinta care avea 3 copii, doi se duc si deschid succesiunea (cu martori si tot restul) si obtin certificatul doar pt ei doi. astia doi avand aceeasi mama, al 3lea are alta mama, dar acelasi tata.
al 3-le copil nu stie de moarte/succesiune este undeva in italia/spania
Nu mi-a venit să cred ca am portat 2 numere de la …roșu… și nu mi-au trimis factura pt restul contractului…cvasi 22 luni!
Nu-i deochea, niciodată nu se stie😁 Abia după 60 de luni poți spune ca ai scapat
Le-a dat multora pandemia şi lockdownu vieţii un şut în fund de au făcut un pas forţat în faţă.
Apropo de martori si obiceiuri din alte vremuri. Am cumparat anul trecut un teren de la batran, în Apuseni. Și nu a vrut fara contract la primarie, cu pretul terenului exprimat in echivalent „doi boi tineri” 😂. Unele lucruri nu se vor schimba prea curând.
Că de asta am uitat să mă vait: cum mama zmeilor să aibă logică să îi ceri cuiva să depună mărturie că NU are altcineva alți copii? Păi și dacă are, găsești să alegi un martor care să nu știe de ei. Poate avea sens în 1900 toamna, când oamenii își petreceau toată viața în același sat.
Nu ştiu dar mie se mi se pare normal în anormalul în care trăim ca un notar să ceară nişte garanţii suplimentare când emite un act de proprietate.
Sa verifice este normal, sa imi ceara mie informatii pe care le au institutiile statului nu. Mai ales ca verificarea la evidenta pop. ar fi mai sigura.
E ca atunci cand faci o acuzatie, normal e sa demonstrezi vinovatia, nu nevinovatia.
Pai, de aceea aduci ca martori 2 persoane care l-au cunoscut personal si bine pe defunct.
Nu martori asistenti, de pe strada.
Are foarte multa logica: multi cetateni, din comoditate, din smecherie, din dusmanie si din varii motive, ascund deliberat numarul total si real al mostenitorilor.
Ca i se pare lui, ca i-a adus lu’ ma-sa mai multe cani cu apa, decat fratele care locuieste la 200 km.
Ai fi uimit, cati mostenitori ascunsi se descopera.
Să vezi mirare când dai de angajați ai statului,mai exact ai primăriei,care te ajută și îți explică ce ai de făcut mai bine decât unii profesori în școală 😶.Pare că s-au mai schimbat lucruri în bine,în Vâlcea 🤷🏻♀️
Stai sa vezi ca distractia incepe cand respectivul parinte a avut mai multe casatorii. Din care prima, inainte sa ma nasc eu, in 1978, de un an. No, gaseste tu martori care sa confirme la notar ca din casatoria respectiva n-a iesit nici un prunc. Pana la urma a mers repede la tine: inca n-am primit certificatul de mostenitor desi dureaza de ceva luni procedura.
Nu trebuie sa fiu niciun soc, cu cei doi martori.
1. Este prevedere legala în acest sens. La orice procedura succesorala notariala este obligatorie audierea a doi martori.
2. Nu vrei sa știi cati parinti/frati își ascund numărul real de rude.
Da, în 2022, o mama declara ca are 3 copii și în realitate are 4.
Faptul ca prezinți actele de stare civilă ale celor 3 copii, nu dovedește decât ca cei 3 sunt copiii defunctului. Însă nu înseamnă că e și numărul real de copii.
Un frate declara ca e copil unic, deși mai exista alți 2 frati în viața, și încă nu știu câți nepoți de la frații decedati.
Da, românii mint. Ori din „descurcareala” tipica, ori pentru ca „asa m-a învățat cineva”.
Iar toate oalele se sparg în capul notarului, care are parte de un scandal monstru din partea moștenitorilor omisi.
Și atunci, se scot frumos declarațiile scrise ale martorilor și ale moștenitorilor participanți la procedura succesorala.
Nu e nicio noapte a mintii. La nivel național nu exista nicio evidenta, la nicio instituție, care sa ateste ca Gheorghe din comuna X a avut Y copii.
Exact! … si un alt soc care nu ar trebui sa existe e legat de mostenire, … pt. cei ce au aceasta experienta nefericita a decesului in familie.
Nu trebuie sa va socheze faptul ca veti pierde mostenirea, pt. ca e foarte simplu, foarte posibil, dar si justificat sa se intample asa.
De ce? Pentru ca daca doresti acea mostenire, nu e suficient sa nu o respingi. Ea trebuie, in mod foarte clar ( demonstrabil), acceptata. Sanctiunea in caz contrar este decaderea din calitatea de mostenitor si ea vine de la sine dupa expirarea termenului de 1 an de la deces.
Vedeti informatiile despre acceptarea tacita si declaratia de acceptare a mostenirii.
Si un lucru care multora le va parea cel putin curios, daca nu ati acceptat o mostenire pt. ca nu ati avut cunostinta de decesul persoanei, nu veti fi repus in drepturi, pt. ca acest motiv nu va fi acceptat.
Eeeiiii,…..și uite așa ți se duce jumate din viață stând pe la cozi !!!!🤪😅Ce fericit mă simt în România 🤪😅