Articol scris de Iulia.

Acest text este un pamflet și trebuie tratat ca atare. Să n-avem vorbe!

După ce copilul din dotare m-a scos azi din toți pepenii și toate lubenițele posibile de vreo 457 de ori, în timp ce îl puneam la culcare și mă uitam la el cum face nani, așa, ca un mic heruvim bucălat, cuibărit între cele 9875 animăluțe de pluș cu care doarme, m-am gândit la toate chestiile pe care nu ți le spune nimeni înainte să ai copii. Sigur, îți zice toată lumea că „e greu, dar e frumos” și alte gogomănii d-astea. Da realitatea, realitatea, nene, aia nu poate să ți-o descrie nimeni (sau nu vrea…?).

Să începem cu începutul. Bine, nu chiar cu începutul-începutul, că procesul de producție, bănuiesc, este cunoscut tuturor celor ce citesc pe aici. Nu. Prin „început” mă refer la sarcină. Acea perioadă minunată și miraculoasă, în care femeia strălucește și plutește pe un norișor (roz sau bleu, după caz) și miracolul vieții se dezvoltă în pântecele ei. Mno. Să vă zic cam cum a stat treaba la mine. Nu intru în detalii tehnice, că n-are sens, dar pot să vă spun că eu am aflat că-s gravidă pe la vreo 16 săptămâni. Din 40, câte are o sarcină normală. Sau 4 luni din cele nouă.

Apropo, poate mă lămurește și pe mine cineva, că n-am reușit neam să pricep cum vine treaba asta – 40 de săptămâni sunt 10 luni oricum le-ai suci. 9 luni sunt 36 de săptămâni. Deci? Jur că toată sarcina am vrut s-o întreb treaba asta pe doctorița mea, dar de fiecare dată când mergeam la control, uitam. Și nici nu m-a frământat suficient de tare încât să dau un sărci pe gugăl, așa că vă întreb pe voi, poate sunteți mai luminați decât mine și mă scoateți de sub piatra sub care am trăit până acum.

Nfine. Revenind. Am aflat deci că-s gravidă cam aproape de jumatea acestei mirifice perioade. Bine, am aflat de fapt cu vreo 2-3 săptămâni mai repede, când am făcut pipi pe băț și s-au ivit practic instant liniuțele alea acolo. Da era prin perioada Paștelui, doctorița mea taman plecase pe nush unde și până s-a întors și până a apucat să mă programeze, s-au făcut de vreo șaișpe săptămâni.

Așa că, numa bine, la primul control nu numai că am aflat că-s foarte gravidă, ci am și aflat direct c-o să fie băiat și-o să se nască în august. Aceste ultime detalii abia după ce doctorița a terminat de râs cu sughițuri și a reușit să-și recapete suflarea. Că na, eu i-am zis că am făcut pipi pe băț și e pozitiv, iar ea, draga de ea, se aștepta să confirme o sarcină de câteva săptămâni, acolo, nu să dea de ditamai băiețoiu la mine-n burdihan. Însă pentru că mă știe de 20 de ani și-mi cunoaște tot istoricul medical, a râs să leșine, după care ne-a comunicat și restul informațiilor. După care a zis: „Bine că n-ai venit naibii direct să naști!”

Booon. A început așadar mirifica perioadă în care miracolul vieții…alea-alea. Magnific, n-am ce zice. Mai ales după 6-7 luni, așa, când miracolul a început să se bâțâie ca apucatu, ba pe ficatu meu, ba pe câte-un rinichi… Și asta, evident, în special noaptea că mna, la ce dracu-ți mai și trebuie somn? Mai ales că toată lumea îți spune, plină de bunăvoință: „Dormi acuma, odihnește-te, că o să ai nevoie!” Păi m-aș odihni, io, coa, dacă m-ar lăsa miracolul! Ah, și perioada aia sublimă în care începe să danseze tontoroiu pe vezica ta, de te duci la budă așa des încât la un moment dat te întrebi de ce te mai obosești să pleci de acolo, că oricum vei reveni în maaaaaaxim 10 minute. Jur că erau dăți când nici n-apucam să îmi ridic bine chiloții, că simțeam că mă trece iar. Sublim, vă zic!

Acu, nu zic, la unele femei o fi cu strălucire și cu norișori și cu alte d-astea, da la mine a fost mai mult cu tunete, fulgere și chestii rostite printre dinți. Pentru că mi se părea absolut adorabil să nu mai pot să mă închei singură la șireturi, așa că mi-am cumpărat papuci cu scai (arici, pentru non-ardeleni). Numa că de la un moment dat, nici p-ăia n-am mai putut să îi închid singură, că nu-i mai vedeam. De burtă. Iar despre sunet de harpă și fluturași… n-ai să vezi.

Cred că n-am fost în viața mea atât de japiță ca atunci când am fost gravidă. Băi fraților, mă apucau ditai nervii din te miri ce, după care începeam să tun și să fulger și nu zic, dar cred că e posibil să fi și scuipat flăcări de vreo două-trei ori. Și nu, n-aveam arsuri. A suportat bietul Fritz cu stoicism, n-am ce zice. Da aia e, ți-a trebuit copchil, acu rabdă!

Booon, scăpăm deci de sublima perioadă a „burticii”. Și vine pe lume minunea. Și sunt chestiile la care te aștepți și chestiile la care nu te aștepți. Chestiile la care te aștepți – că nah, ți-a mai povestit lumea, ai mai citit, te-ai mai documentat, ai mai văzut pe la prieteni – sunt chestii cum ar fi că nu mai dormi noaptea, că te trezești de nici nu mai știi dacă e zi sau noapte și dacă e zi, ce zi a săptămânii e, că-ți faci șapte mii de filme și gânduri și griji și te întrebi de opsutedeoripe zi dacă l-ai stricat au ba… Bă. Dar sunt și chestiile la care nu te aștepți.

Cum ar fi căcările. Nu-ți zice nimeni cu subiect și predicat că așa o ființă mică și care în primă fază consumă numai lapte (indiferent dacă e de producție maternă sau sintetică) poa să tragă niște căcări așa atomice. Și aici nu mă refer numai la miros, deși jur că dacă cineva va reuși să reproducă mirosul de rahat de bebe, o să aibă o chestie mai tare decât orice gaz lacrimogen din lume, ci și la amploarea pe care o poate lua o astfel de mișcare de intestine.

Am văzut că a apărut o reclamă „drăguță” la pempărși în care zic ei acolo de „cacadandana”. Awwww, ce drăguuu denumire pentru momentul ăla în care mica minune se screme umpicuț așa, se înroșește oleacă la fățuca aia dolofană și apoi trage un ditai răhățoiul, care părăsește instant incinta scutecului și se revarsă prin toate locurile posibile și imposibile, de la cracul izmenelor până la ceafa micii minuni. Și nu glumesc, cine a avut bebeluși știe – se pot moscoli cu rahat până la propria ceafă.

Și apoi să te ții distracție să-l speli. Că e ca și cum ai lua o conopidă, cea mai creață și mai plină de cute și pliuri conopidă pe care o poți găsi, ai tăvăli-o binebinebine de tot prin cel mai lutos și lipicios noroi pe care ți l-ai putea imagina, după care ai încerca să îi dai jos frunzele și să scoți nămolul din toate cutele și pliurile, în timp ce conopida aia e conectată la o baterie de mașină care o face să execute niște mișcări atât bruște, cât și aleatorii.

Și toată treaba asta se întâmplă de obicei în cele mai mișto momente – ori când te grăbești să ieși pe ușă, ori când tocmai l-ai spălat și l-ai schimbat și e curățel și frumos mirositor, ori când tocmai te pregătești să-l pui la culcare, ori când taman ce a adormit după ce te-ai luptat o oră să-l faci să doarmă, ori când ai ieșit cu el din casă „pentru 5 minute, să iei o pâine” și, evident, n-ai la tine nici haine de schimb, nici șervețele umede, nici nimic. Sublim, ce mai!

Și trece și asta și începe miraculoasa perioadă a diversificării. Când mica minune începe să mai îngurgiteze și altceva decât lapte. Și dacă ai crezut că mai rău de atât nu se poate, ei bine, ai să descoperi că rahatul post-diversificare se poate încadra cu ușurință la categoria „arme chimice”. Dar să trecem peste acest aspect mirositor.

Pentru că ăsta începe să devină cea mai mică problemă a ta. Că totuși, dacă cacă, înseamnă că mănâncă, ceea ce e bine. Da dacă nu mănâncă suficient? Da dacă aia sau ailaltă? Și iar treci la documentat și la citit și la informat și ți se pare că toate alealalte știu ce fac numa tu ești o tâmpită care habar n-are cum să-și crească copilul și o să moară de foame sau de lipsă de vitamine sau o să fie un mofturos și o să te urască nevastă-sa sau o să îi creezi o relație nesănătoasă cu mâncarea și o să aibă probleme de greutate toată viața sau nu i-ai luat lingurițe de care trebuie și d-aia o să îl hrănești tu și la opșpeani și aoleu și vai de mine ce mă fac și în timpul ăsta copilul tău roade un biscuite de-al câinilor pe care l-a găsit sub canapea și râde cu poftă la tine.

E, da trece și asta, bagă în el una-alta, începi să ai pe pereți modele noi și variate, de la spanac la paste la bucăți de morcov din ciorbă, la biscuiți semi-mestecați și apoi scoși din gură și aruncați la o distanță de zici c-ar fi fost probă olimpică, dar na, lucrurile par să intre pe un făgaș normal, parcă apuci să-ți tragi sufletul oleacă.

Dar nu. Nu apuci, că treci la next level. Începe să mișune. Dacă ai ghinion, o ia la explorat în patru labe iute de tot, de pe la 6-7 luni (salut, Andre, îmi pare rău pentru tine :-))). Dacă ești din categoria ălora mai norocoși, scapi de etapa asta și trece direct la ridicatul în picioare și mersul biped. Dar oricum ar fi, tot e ca dracu.

Că tu, părinte responsabil, aveai impresia că ai rezolvat tot – ai pus chestiile periculoase cât mai sus, ai bătut în cuie și prins în șuruburi cam tot ce putea avea potențial de a-i cădea micii minuni în cap și mai că te bați pe umăr, mulțumit de ce treabă bună ai făcut, când apare copilul rânjind, ținând în mână un ciob de pahar de dimensiunile Andorrei. Pe care nu poți nici dacă mori să îți explici unde mama dracului l-a găsit, că ultima dată în casa asta s-a spart un pahar acu trei luni și de atunci s-a mai făcut curățenie de cel puțin șaișpe ori și s-au mutat inclusiv mobilele din loc (nu pentru că am fi noi niște pasionați de curățenie, da avem câini și tre să scoatem păru de câine din toate cotloanele, nu de alta, da dacă n-o facem, începe să iasă el de bună voie la orice mișcare de aer cunoscută sub denumirea populară de „curent, maică”).

Și pe lângă faptul că, inevitabil, oricât te-ai strădui să faci tu bine, copilul va găsi chestii periculoase în ORICE loc din casă sau de pe planeta asta, odată cu mersul biped încep bușelile. Cea mai cruntă pe care și-a încasat-o fi-miu a fost fix la început de pandemie, în plin lockdown, când și-a despicat buza de jos așa, cam de vreo juma de țanti.

Dar despre asta, în episodul următor al seriei „fericirea cu copii”, când vă povestesc și cum a trecut „buba”, dar și despre următoarele capitole ale fericirii – vorbitul, scăpatul de scutece, mersul la grădi și alte asemenea aspecte, cum altfel? Sublime!

sursa foto: freepik.com