Articol scris de Iulia

Mno, dacă săptămâna trecută am vorbit despre „ai lui”, săptămâna asta e vorba despre „ai mei” (salut mama, salut Marse, știți că vă iubesc muuuult de tot, da? 😀

Să nu credeți că ai mei nu au și ei ciudățeniile lor. La un cu totul alt nivel însă, că spre deosebire de socru-meu, ai mei sunt la liga pitici, că trăsnăile lor sunt absolut inofensive. Oarecum.

Dar să vă zic. Mama e un fenomen. Genul ăla de fenomen care nu suportă să nu fie totul în absolută regulă. Întotdeauna. Și când zic totul, mă refer la TOTUL. Să vă dau un exemplu. Să zicem că mama urmează să aibă musafiri. Și nu doi, de la 4-5-6 persoane în sus. Și se stropșește toată ziua să pregătească aperitive și gustărici și ronțăieli și tot ce mai trebuie, să fie gazda perfectă. Și vin musafirii, se petrece, se simtem bine, da se mai și pleacă. Să zicem, pe la un unșpe-doișpe noaptea. E, mama nu poate pur și simplu să pună vasele murdare în chiuvetă, resturile de mâncare în frigider și să meargă să se culce. Nu. Mama se apucă să pună vasele în mașina de spălat, să pună ce a rămas de mâncare în caserole, cutiuțe, să tragă în țiplă și așa mai departe, după care să dea rapid un aspirator și-un mop și abia APOI se poate duce liniștită la culcare.

Da mai are și altele mama. De exemplu, are un scris de mână extraordinar de frumos. Dacă vezi trei rânduri scrise de ea pe-o foaie, ți-e mai mare dragul. Singura problemă e că scrisul ăla e absolut neinteligibil. Atât de neinteligibil, încât de multe ori nici măcar ea nu mai pricepe ce naiba a scris. Și să ne vezi pe noi două într-o zi la cumpărături, cu lista scrisă de mână a maică-mii, pe care, printre altele, apăreau vreo doi termeni pe care, punându-ne amândouă imaginația la contribuție, am reușit să îi identificăm aproximativ drept „Mini Tapi” și „topor verde”. După îndelungi cugetări, după ce l-am sunat și pe tata și după ce ne-am mai scărpinat oleacă sub chipie, ne-am dat seama că de fapt „Mini Tapi” trebuia să fie „vin Tapiche”, iar „topor verde” era „Fairy verde”.

Într-un an, ai mei se pregăteau să plece în concediu. Și, dintr-un motiv oarecare, mama a decis că trebuie să își dosească bijuteriile „ăle bune”. Nu știu de ce, că n-a făcut lucrul ăsta niciodată. Da în anul ăla așa a decis ea. Acu, nu vă imaginați că mama ține în casă cine știe ce giuvaeruri și nestemate, că nu e cazul. Are vreo două lănțișoare de aur, o brățară și una sau două perechi de cercei. Pe care oricum o suspectez că le păstrează mai mult pentru valoarea sentimentală, că nu-mi amintesc s-o fi văzut-o purtându-le prea des de când o cunosc eu pe dumneaei. Plus că ai mei au alarmă și sistem de supraveghere. No, în fine, mama decide că trebuie ascunsă cutiuța cu bijuterii. Și a ascuns-o așa bine, că n-a mai găsit-o când s-a întors acasă. A mai căutat-o vreo două săptămâni, după care s-a lăsat păgubașă. Da e ok, a găsit-o în primăvara următoare, la curățenia aia mare, cu mutat mobile și scos totul de prin dulapuri. O ascunsese așa bine, că și dacă ai fi fost cel mai experimentat spărgător, nu te-ar fi dus capul nici într-o mie de ani să cauți acolo. Nu, nu vă zic unde, rămâne secret de familie.

Altă dată, mama a plecat la birou încălțată cu-n pantof de-un fel și altul de alt fel. Colegii ei au observat chestia asta, și nu pentru că un pantof ar fi fost verde și unul roz, ci pentru că aveau tocuri de înălțimi DIFERITE. Dar aparent, pe mama n-a deranjat-o treaba asta.

La ai mei în casă, cel mai căutat obiect este telecomanda de la televizor. Care poate fi găsită frecvent în cele mai uzuale locuri din casă, precum la baie, în șifonier, în frigider, în mașină, în cutia cu mâncarea câinelui, într-un rucsac. Pentru că tata e cel care butonează de obicei tv-ul, numai că uneori mai face pauze din butonat pentru a face altceva. De exemplu, un sandviș. Caz în care telecomanda va ajunge în frigider. Caz fericit. Dar când ajunge de exemplu într-un rucsac, bine depozitat într-un dulap, atunci devine mai tricky… Și bineînțeles că nimeni nu observă lipsa ei, decât atunci când o apucă pe mama cheful de uitat la tv. Pentru că tata, dacă nu găsește telecomanda, ridică din umeri și apoi își găsește altceva de făcut, cum ar fi să citească o carte.

Ai mei au vreo 48 de rânduri de chei de la casă, pe puțin. Pentru că tata își pierde cheile. Mă rog, nu le pierde neapărat, doar că de obicei nu știe unde sunt. Atât atunci când se află în interiorul casei, cât și când se află în exterior… Ultima dată au avut problema asta de Revelion, când au ajuns acasă dintr-o vizită și s-au uitat amândoi lung la poartă…

Mama, pentru că e mai prevăzătoare din fire, are un rând de chei al ei și numai al ei. Pe care le ține în mașină, nu care cumva să pună tata mâna pe ele și să i le rătăcească. Iar mașina mamei e parcată de obicei în fața casei. Așa că, uneori, se mai întâmplă următoarele: e dimineață, tata pleacă de acasă. Mama se mai foiește prin casă, mai face una-alta, apoi se pregătește să plece la birou. Moment în care constată că este încuiată în casă. Pentru că tata, conștiincios, a încuiat atât ușa de la intrare, cât și poarta, înainte de a pleca. Așa că mama iese pe geamul camerei de la stradă, stă cuminte și așteaptă să treacă vreun vecin binevoitor. Când apare vreun vecin, mama descuie mașina din telecomandă și roagă vecinul să-i dea cheile de la casă, pentru ca să poată și ea să părăsească domiciliul. Și nu vă imaginați că asta s-a întâmplat o singură dată.

Tata are cel puțin 6 perechi de ochelari, însă umblă cu unii de acum vreo 15 ani, lipiți cu leucoplast prin unele locuri. Pentru că pe restul nu știe unde i-a pus. Probabil au plecat să caute telecomanda.

Tata citește orice. Și prin orice nu mă refer la literatură, ci, literalmente, la ORICE. Dacă e cuvânt scris, se citește. Cred că la un moment dat, de curiozitate, a citit și cartea de telefoane. Dacă găsește o cutie de… biscuiți, să zicem, nu numai că citește ingredientele (nu că l-ar interesa), ci absolut TOT ce e scris acolo – de la prima până la ultima literă, inclusiv adresa producătorului și numărul de telefon.

De altfel, citește cele mai ciudate și bizare chestii, pur și simplu de dragul de a citi. De exemplu, jurnalul unui iepure siberian. Nu că l-ar interesa iepurii siberieni, dar de ce nu?

Mai are o abilitate pe care i-o invidiez din tot sufletul: poate să adoarmă oricând, oriunde și oricând. Și are un ceas intern fantastic. Dacă îi spui că începând de ACUM are la dispoziție exact 43 de minute să tragă un pui de somn, în următoarele 30 de secunde sforăie, iar după 42 de minute și 30 de secunde se trezește, proaspăt ca o floare.

Dacă-l întrebi unde-i este portofelul, cel mai probabil vei declanșa o amplă acțiune de căutare, care e posibil să se întindă chiar pe vreo 2 zile. Dacă îl întrebi însă în ce an și-a scrântit Napoleon piciorul stâng, îți va răspunde fără vreo urmă de ezitare.

Tata e genul ăla de om despre care ai fi tentat să crezi că există numai în bancuri – a plecat la birou cu mașina și s-a întors acasă cu autobuzul. Și nu o singură dată.

Alor mei le plac vinurile, motiv pentru care au în permanență un stoc rezonabil. Și ce mod mai bun de a ști ce vinuri ai în pivniță, decât să faci un Excel? Iar când se dorește a se consuma o sticlă din respectiva licoare, se deschide frumos calculatorul, se deschide fișierul Excel (salvat în cloud, de altfel, pentru a putea fi accesat de oriunde și oricând, că mna, nu știi niciodată când ești prin vreo vizită și discuți cu prietenii despre vinul X și trebuie să poți spune cu certitudine dacă și câte sticle din vinul ăla ai acasă, plus locul pe raft al acelei sticle), se identifică stocul și locația și abia apoi se poate consuma. Lucru care, evident, o scoate pe maică-mea din toți pepenii posibili, așa că atunci când îi e poftă de un pahar de vin, se duce ostentativ DIRECT în beci și ia de acolo ce-i trebe, spre disperarea lui taică-miu, care trebuie să actualizeze apoi Excelul.

Ei, pe lângă toate chestiile astea, suntem cu toții ferm convinși că tata are nu un înger păzitor, ci cam așa, vreo 280, pe puțin, iar mititeii de ei sunt ocupați non stop. Câteva exemple:

Tata a trebuit să facă la un moment dat revizia la mașină. Și pentru că onor reprezentanța din localitatea de domiciliu îl programa peste 3 luni sau ceva de gen, s-a programat la reprezentanța din Ploiești. Mers, făcut revizia, toate bune și frumoase. A ajuns înapoi acasă, unde a primit cu surprindere un telefon de la oamenii de la service, că și-a uitat portofelul la ei. I l-au trimis a doua zi prin curier. Nu lipseau nici 5 bani din el (n-avea foarte mult cash, dar câteva sute bune de lei avea), plus acte, carduri etc.

Tata și-a lăsat mașina în fața casei, cu cheia în contact, timp de vreo săptămână și a plecat în concediu. După vreo săptămână, întâmplător, a observat-o un vecin și a scos-o din contact.

Și-a uitat în repetate rânduri haina pe spătarele scaunelor, prin restaurante; haină care, de cele mai multe ori, conținea portofel, chei, telefoane etc. Și-a recuperat totul de fiecare dată.

Și-a uitat schiurile în stația de autobuz din Poiană, a coborât în Brașov, și-a dat seama că îi lipsește ceva, s-a întors (tot cu autobuzul) și le-a găsit fix unde le lăsase.

Acu vreo câteva săptămâni, la maică-mea la birou sună telefonul fix.

– Bună ziua, sunt Maricica, de la farmacia Sensiblu Cutare. Știți, avem aici un portofel, l-a uitat un domn…

– Daaa, mulțumim, îi transmitem.

Explicația: mașina cu care circulă tata e înmatriculată pe cabinetul maică-mii, ceea ce ajută de multe ori oamenii care îi găsesc portofelul să anunțe acest lucru. Iar colegii maică-mii s-au cam obișnuit cu astfel de apeluri, așa că nici nu mai sunt nevoiți să întrebe despre ce domn uituc este vorba.

Cea mai recentă. Ai mei pleacă săptămâna trecută pentru câteva zile în Austria, urmând să petreacă vreo 2-3 zile într-o locație (Baden bei Wien, pre numele ei), iar apoi încât vreo 2-3 zile la Viena, unde sunt și nașii lor de cununie. Stau ai mei frumușel la Baden, se relaxează binișor, iar în ziua stabilită iau trenul spre Viena. Ajung la Viena, se duc la cazare, lasă bagajele și decid să iasă la o cafea, un brifcor, o d-asta. Când să plece din cameră, tata începe să se foiască și să bombăne că nu-și găsește rucsacul. În care, evident, avea portofelul cu toate cardurile, actele și așa mai departe, plus aparatul foto (pentru că da, ai mei nu se bazează niciodată numai pe telefoane), plus încărcătoarele de la toate dispozitivele și încă ceva alte mărunțișuri. Și vreo 70 de euro cash. Stau ai mei oleacă și cugetă și ajung la concluzia că rucsacul nu e nicăieri, deci probabil l-a uitat în tren. O iau deci frumușel spre gară, întreabă pe ici-pe colo, se agită niște oameni și se află – da, rucsacul e în tren, care tren e pe drum înapoi spre Baden. Iar dacă vrea să și-l recupereze, ar fi bine să ajungă până la ora 16 acolo, că altfel obiectul se va preda la ceva birou de obiecte pierdute, aflat la naiba cu crăci. Toate astea întâmplându-se pe la 15:30, așa, ca să fie lucrurile cât mai palpitante.

Așa că cea mai rapidă soluție pe care o pot găsi e să sară tata într-un taxi, să meargă la capătul de linie, la Baden, să recupereze rucsacul. Negociază rapid cu-n taximetrist prețul pentru cursă – vreo 50 de euro și dă să plece. Maică-mea, ființă prevăzătoare, scosese niscai bani cash și îl fugărește pe taică-miu să îi dea, măcar să aibă de taxi. Înșfacă tata dooj de euroi și nici un sfanț în plus. Maică-mea încearcă să-l convingă să ia totuși ceva mai mult la el, dar el nu și pace, că n-are nevoie, că își recuperează rucsacul. Și, ce să vedeți, chiar l-a recuperat, a avut și bani de taxi și s-a terminat cu bine toată aventura.

E, da stați că a făcut și mama o nefăcută. Ea îi pregătește de obicei medicamentele bunică-mii pe câte o săptămână. Și pentru că bunică-mea ia vreo 748 de pastile în fiecare zi, are o cutiuță d-aia de organizat pe 7 zile, cu dimineață/prânz/seară. Și mama, când se apucă să pună pastilele, pune pastila A de 7 ori, pastila B de 7 ori, pastila C de 14 ori și tot așa. Mama ia la rândul ei pastile. Nu la fel de multe, da na, mai o tensiune, mai un junghi, d-astea. Numai că, într-o bună zi, dintr-un oarecare accident (nu mai țin minte exact dacă i-a căzut o pastiluță pe jos și a pus-o aiurea după ce a ridicat-o sau dacă a întrerupt-o ceva din activitatea de pregătit medicamente și i-a afectat șirul operațiunilor, da nfine, nici nu contează prea mult), mama a confundat o pastilă de tensiune de-a ei cu una din pastilele bunică-mii. Că sărăciile arătau absolut identic, mici, albe și fără nici o inscripție pe ele. Acu, problema e că bunică-mea suferă de oleacă de țăcăneală. La propriu. Dar dacă ia pastiluțe, e ok. Mno, acu gândiți-vă voi cam ce efect a avut pastiluța de țăcăneală a bunică-mii asupra maică-mii, care e ea multe, da țăcănită nu. Nu știa biata femeie de ce se cam mișcă lumea cu ea, de ce o ia așa, cu toropeală și de ce obiectele par ba să se apropie, ba să se îndepărteze de ea, în mod aleatoriu.

Slavă cerului, efectele nu au fost grave, iar acum putem face mișto de ea că, femeie respectabilă, avocat în pragul pensionării, a umblat drogată prin lume ca o puștoaică de dooj de ani la un festival de muzică bumți-bumți.

Acestea fiind zise, vă rog să fiți politicoși în comentarii, că mama și tata citesc, iar dacă sunteți obraznici, o pun pe mama pe voi. Și nu vă face nimic, da când se uită la voi cu privirea aia de mamă supărată, știți voi sigur care, că e un skill special al tuturor mamelor din univers, o să vă vină să intrați în pământ și să ziceți: „Mai bine dă-mi doo palme și gata, decât să te mai uiți așa la mine!” Știți despre ce vorbesc da?

sursa foto: freepik.com