Sinteză de Marco Badea.
…
56 de zile de când a început războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Mai jos relatez [la rece] cele mai importante lucruri care s-au întâmplat în ziua de duminică, dar și peste noapte. În plus, rezum și cum arată situația pe câmpul de luptă:
🔴 Președintele Volodimir Zelenski spune că dacă Ucraina ar fi avut acces la arme mai bune, „comparabile cu cele folosite de Rusia, acest război ar fi fost încheiat până acum”. Liderul de la Kiev a declarat în mesajul său zilnic de marți noapte că dacă țările lumii democratice au arme și muniție de care Ucraina are nevoie „este datoria lor morală să ajute la protejarea libertății și la salvarea vieților a mii de ucraineni”. Liderul ucrainean a mai adăugat, conform BBC, că intensitata bombardamentelor rusești a crescut la Harkov, în Donbas și în regiunea Dnipropetrovsk, inclusiv în ce privește țintele civile. „Soarta a zeci de mii de locuitori ai Mariupolului relocați în zone controlate de ruși, este necunoscută și înfiorătoare”, a mai spus Zelenski.
🔴 Ministerul rus al Apărării a dat un nou ultimatum luptătorilor ucraineni care se află la complexul metalurgic Azovstal din Mariupol, potrivit Reuters și BBC. „Având în vedere principiile strict umanitare, forțele armate ale Rusiei propun, din nou, ca luptătorii batalioanelor naționaliste și mercenarii străini să înceteze operațiunile militare începând cu ora 14.00 (ora Moscovei), 20 aprilie, și să depună armele”, a transmis ministerul rus al apărării. Niciun soldat ucrainean nu a acceptat ultimatumul de marți, se mai transmite în declarația Ministerului rus.
🗺️ Atacurile trupelor ruse asupra orașelor Ucrainei arată intenția de a distruge infrastructura și de a împiedica deplasarea forțelor militare ucrainene și aprovizionarea acestora cu armament, se arată în evaluarea de miercuri dimineață a Ministerului britanic al Apărării. De asemenea, britanicii mai spun că rușii continuă să își consolideze prezența militară la granița de est a Ucrainei.
🗺️ În analiza de marți noapte spre miercuri dimineață a frontului, Institutul pentru studiul Războiului din Washington (ISW) notează că operațiunile rusești din estul și sudul Ucrainei par a fi grăbite, posibil din cauza stabilirii unei date arbitrare de încheiere a războiului.
Experții ISW amintesc că anterior s-a raportat că Vladimir Putin ar fi stabilit ca pe 9 Mai, dată la care Rusia serbează victoria împotriva Germaniei naziste, “operațiunea militară specială” din Ucraina ar trebui încheiată, pentru a asocia simbolic invazia sa cu înfrângerea nazismului german. Experții americani precizează însă că această grabă a forțelor ruse poate compromite succesul operațiunilor lor militare.
🗺️ ISW amintește că oficialii ruși și ucraineni au anunțat că următoarea fază a invaziei ruse a Ucrainei a început pe 19 aprilie. Forțele ruse au efectuat bombardamente intensive de artilerie și aer în multe zone de-a lungul liniei frontului, de la Izium până la Nikolaiev, dar relativ puține operațiuni ofensive terestre. Forțele ruse continuă să primească întăriri de personal și echipamente, precum și capacități de comandă și control și logistice, chiar dacă efectuează pregătiri aeriene și artilerie și unele progrese mecanizate, notează ISW.
🗺️ În ultimele 24 de ore, Rusia a mai adus încă două grupuri tactice de batalion în estul Ucrainei, iar acumularea de forțe continuă. Acesta este probabil motivul pentru care un oficial al Pentagonului a declarat că “marea ofensivă” din estul Ucrainei încă nu a început, în ciuda faptului că atât Rusia cât și Ucraina au declarat că aceasta a început. Totuși, deși marți dimineață Rusia a efectuat bombardamente grele pe toată linia frontului, ofensivele terestre au fost limitate și respinse în totalitate de Armata Ucraineană, mai spun analiștii ISW.
🗺️ Evaluarea ISW mai arată că în ultimele 24 de ore, artileria rusă a bombardat Popasna, Rubijne, Lisiceansk și Severodonetsk, dar a efectuat doar trei tentative de avansare la sol în Avdiivka, Popasna și Rubijne, toate respinse de ucraineni.
🗺️ ISW consideră acum că rușii ar putea încerca o singură mare încercuire a forțelor ucrainene dinspre Izium și până la orașul Donețk, sau o serie de încercuiri mai mici pe acest arc de cerc. Este însă prea devreme pentru a evalua schema exactă de manevră intenționată de Armata Rusă.
🗺️ În același timp, Rusia a efectuat marți un adevărat baraj de artilerie pe linia frontului de la SE de Zaporijie, prefigurând o ofensivă dinspre Polohi. Azi-noapte, Armata Ucraineană le-a cerut localnicilor să evacueze așezările din prima linie: “Linia de contact nu s-a schimbat în ultima lună, dar au existat bătălii de diferite intensități. Acum trupele inamice au devenit semnificativ mai active. Situația în raionul Polohi s-a înrăutățit, au loc zilnic atacuri, iar inamicul a lansat o ofensivă masivă”, au transmis ucrainenii.
🗺️La Mariupol, ISW spune că au existat ieri raportări privind largi explozii, ceea ce sugerează că avioanele rusești au aruncat bombe de calibru mare asupra Uzinei Azovstal, acolo unde este concentrată ultima rezistență a apărătorilor orașului.
🔴 Germania va continua să sprijine Ucraina din punct de vedere militar și financiar, deși, practic, a epuizat armele pe care le poate livra din propriile stocuri. Guvernul discută acum cu industria de armament pentru a stabili o modalitate de a crește numărul armelor și a echipamentului militar care să fie livrate Kievului, a declarat marți cancelarul Olaf Scholz, potrivit Reuters.
🔴 De asemenea, cancelarul german Olaf Scholz a mai declarat marţi că preşedintele rus Vladimir Putin poartă responsabilitatea „crimelor de război” în Ucraina care s-au soldat cu mii de morţi în rândul populaţiei civile.
🔴 Președintele american Joe Biden a vorbit despre problemele economice cauzate de pandemia de COVID-19 și invadarea Ucrainei de către Rusia. El a avertizat că războiul va continua să afecteze economia globală, relatează CNN. „Invadarea Ucrainei a dus la creșterea prețurilor la gaze și la alimente în întreaga lume. Am făcut multe progrese și avem o oportunitate incredibilă în fața noastră, dar știm că oamenii se luptă în continuare cu creșterea prețurilor”, a spus liderul de la Casa Albă. Biden a dat vina pe președintele rus Vladimir Putin pentru creșterea inflației. „Invadarea Ucrainei a dus la creșterea prețurilor la gaze și la alimente în întreaga lume. Cele două mari grânare ale lumii sunt Ucraina și Rusia. Luna trecută, aproximativ 70% din creșterea inflației a fost o consecință a creșterii prețurilor din cauza gazului și energiei”, a mai transmis președintele SUA.
➡️ În vreme ce Rusia și Ucraina se pregătesc pentru ceea ce ar putea fi cea mai mare bătălie de tancuri din Europa postbelică, evoluția războiului lui Vladimir Putin rămâne în continuare imposibil de prezis, scrie Wall Street Journal. Încleștările masive cu tancuri și artilerie pe câmpiile de estul Ucrainei ar putea fi în avantajul Moscovei, iar simpla greutate a mașinăriei ruse de război ar putea forța câștiguri teritoriale – însă sunt posibile și alte evoluții. Curajul și inteligența tactică ale ucrainenilor, precum și accesul lor la arme occidentale, ar putea duce la o nouă serie de înfrângeri umilitoare pentru Rusia.
➡️ Cel mai rău scenariu pentru Putin ar fi încheierea războiului cu o înfrângere militară categorică, cu colapsul enclavelor rusofile din Donbas și cu integrarea Ucrainei și Moldovei în Occident. O asemenea înfrângere ar fi mai mult decât o umilință personală; ar putea fi un eșec de natură a-i pune capăt carierei lui Putin. I-ar administra, totodată, Rusiei un șoc psihologic și strategic în privința poziției ei în lume și a imaginii despre sine. S-ar schimba însuși cursul istoriei ruse.
➡️ Rusia nu ar fi în acest caz primul fost imperiu care se confruntă cu un moment al socotelilor istorice. Înfrângerea Spaniei în 1898 de către tânăra Americă în ascensiune a reprezentat un moment de cotitură în istoria țării. Imperiul global care definea Spania încă de la călătoriile lui Columb se prăbușise brusc, iar spaniolii au început să pună la îndoială totul, de la monarhie și până la la rolul bisericii. În cazul britanicilor și francezilor, eșecul lor jalnic în Criza Suezului din 1956 a forțat ambele țări să realizeze că nu mai erau puteri mondiale independente. Gloria imperială se disipase și cele două foste superputeri au început, cu reticență și dificultate, să se adapteze la noile circumstanțe.
➡️ Dacă Rusia nu va reuși să cucerească inima Ucrainei (vestul țării e mai puțin interesant din perspectiva mitologiei istorice ruse), rușii nu vor mai putea să evite concluzia că imperiul țarist – construit cu migală de-a lungul secolelor și restaurat de Lenin și Stalin în urma catastrofelor din primul război mondial – s-a prăbușit irevocabil. Fapt care va forța Rusia la acel tip de introspecție profundă cu care au fost obligate să se confrunte și alte foste imperii. Și consecințele vor fi profunde.
➡️ Pe măsură ce războiul expune întunecimea inerentă a regimului Putin și pe măsură ce atrocitățile din Ucraina și reprimarea din Rusia îi înfierează Moscovei tot mai adânc pe frunte stigmatul fratricidului, e imposibil să nu speri că ea va fi înfrântă. Cu toate acestea, precauția e-n regulă.
➡️ Putin și apropiații săi știu că în Ucraina nu luptă doar pentru rectificarea frontierelor. Ei luptă pentru lumea lor – și s-ar putea să le fie psihologic imposibil să-și accepte înfrângerea până când nu va fi fost aruncată în luptă fiecare tactică, oricât de crudă, și fiecare armă, oricât de cumplită. Pentru Vladimir Putin și cercul lui miza războiului din Ucraina are dimensiuni aproape infinite, mano notează Walter Russell Mead în articolul de opinie de pe Wall Street Journal.
🔴 SUA, Franţa şi alţi aliaţi, printre care şi România, au discutat marţi despre cum să furnizeze garanţii de securitate Ucrainei în timpul şi după războiul cu Rusia, a declarat un oficial din cadrul preşedinţiei franceze citat de Reuters.
🔴 Președintele Klaus Iohannis a participat marți la o nouă rundă de consultări găzduite de Președintele Statelor Unite ale Americii Joe Biden, cu lideri internaționali, ai instituțiilor Uniunii Europene și NATO pe tema contracarării consecințelor agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei. Potriviti unui comunicat al Administrației Prezidențiale, liderii au analizat situația de securitate și perspectivele de evoluție ale acesteia. Președintele Klaus Iohannis a cerut acțiuni hotărâte și coordonate pentru eliminarea dependenței energetice de Rusia și a subliniat importanța implementării rapide a deciziilor Summitului extraordinar al NATO din 24 martie 2022, în special crearea accelerată a Grupului de Luptă în România.
🔴 Comandantul batalionului separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei, Mikhail Kișcik, a fost ucis, scrie BBC. Mai cunoscut sub porecla Mișa Cecenul, Kișcik a murit în timp ce trupele ruse și forțele separatiștilor au început un nou asalt împotriva armatei ucrainene, în estul țării.
🔴 Ambasadorii Rusiei şi Belarusului au fost rugaţi de comitetul de organizare să nu participe la comemorarea eliberării lagărului nazist de la Mauthausen (Austria), programată în 15 mai, transmite AFP.
🔴 Rusia a desfășurat până la 20.000 de mercenari din Siria, Libia și din alte țări din regiunea Donbas a Ucrainei, potrivit unui oficial american citat de The Guardian.
🔴 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a denunţat marţi ofensiva rusă în estul Ucrainei şi a cerut părţilor să pună capăt luptelor pentru o „pauză umanitară” de patru zile cu prilejul Paştelui ortodox, relatează AFP.
🔴 Alexei Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin, aflat acum în închisoare, spune că soldații ruși au ucis un bărbat de 60 de ani în orașul ucrainean Bucha, doar pentru că avea același nume cu al lui. Victima se numea Ilia Navalnîi, relatează Reuters.
🔴 Canada a instituit marţi sancţiuni împotriva fiicelor preşedintelui Vladimir Putin, aşa cum au făcut-o şi alte ţări în ultimele săptămâni, din cauza „invaziei ilegale şi nejustificate a Ucrainei de către regimul rus”, informează AFP.
🗺️ Forțele ucrainene au respins „numeroase încercări de înaintare” a trupelor ruse spre Donbas, în timp ce bombardamentele și atacurile Moscovei în zonă „se înmulțesc”, potrivit evaluării de marți seară a serviciilor de informații ale armatei britanice. „Capacitatea de a progresa a Rusiei continuă să fie afectată de provocările de mediu, logistice și tehnice care au afectat până acum trupele, combinate cu rezistența forțelor armate ucrainene”, a scris Ministerul Apărării din Marea Britanie pe twitter. Forțele ruse nu au reușit să „învingă rezistența” la Mariupol, în ciuda mai multor atacuri „nediscriminatorii”, ceea ce „indică eșecul lor în a-și atinge obiectivele”, a mai transmis Londra.
🔴 Ucraina a primit noi aeronave de luptă de alte țări, cu excepția SUA, precum și piese de avioane, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului Apărării, citat de CNN. „Aș spune doar, fără a intra în ceea ce furnizează alte țări, că au primit platforme și piese suplimentare pentru a-și putea crește flota de aeronave. N-aș vrea să spun mai mult”, a spus secretarul de presă al Pentagonul, John Kirby.
🔴 Aproximativ 120 de civili care trăiesc lângă combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol au plecat prin coridoare umanitare, a relatat marți agenția de știri rusă Interfax, care a citat televiziunea rusă de stat. Interfax a spus că un corespondent al televiziunii a citat administrația pro-rusă a regiunii separatiste Donețk spunând că, însă, niciun luptător ucrainean nu a acceptat un ultimatum al rușilor pentru a-și preda armele și să părăsească fabrica marți după-amiază, în schimbul promisiunii că vor fi lăsați să trăiască.
🔴 Fondul Ucrainean pentru Libertate (UFF), o organizație non-profit care activează în Ucraina și lucrează pentru obținerea materialelor defensive pentru trupele ucrainene, a primit luni o scrisoare de la viceprimarul Kievului în care aceste cere 200.000 de măști de gaze pentru apărarea ucrainenilor în fața unor posibile atacuri cu arme chimice, scrie CNN. Riscul ca Rusia să folosească arme chimice în Ucraina rămâne, însă probabilitatea nu s-a schimbat în ultimele zile, a declarat un oficial din serviciile de informații americane.
🔴 Utilizarea criptomonedelor nu permite țărilor, companiilor sau persoanelor fizice să scape masiv de sancțiunile internaționale, cum ar fi cele impuse Rusiei de către țările occidentale, a declarat marți directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, citată de AFP.
🔴 Marea Britanie şi-a anunţat, marţi, intenţia de a revoca statutul Bursei de Valori din Moscova drept bursă de valori recunoscută, potrivit unui comunicat emis de autoritatea fiscală britanică, HM Revenue and Customs (HMRC), relatează CNN.
🔴 Statele Unite au puține modalități de a urmări aprovizionarea substanțială cu arme antitanc, antiaeriene și de alt tip pe care le-a trimis peste graniță în Ucraina, spun sursele CNN, un unghi mort care se datorează în mare parte lipsei de militari americani pe teren în această țară. Este un risc conștient pe care administrația președintelui american Joe Biden este dispusă să și-l asume, mai notează CNN. Pe termen scurt, SUA consideră că transferul de echipamente în valoare de sute de milioane de dolari este vital pentru capacitatea ucrainenilor de a ține piept invaziei Moscovei. Dar riscul, spun atât actualii oficiali americani, cât și analiștii din domeniul apărării, este că, pe termen lung, unele dintre aceste arme ar putea ajunge în mâinile altor armate și miliții pe care SUA nu au intenționat să le înarmeze.
🔴 Statele Unite și Uniunea Europeană au ajuns la „un larg consens asupra necesității de a intensifica presiunile asupra Kremlinului, în special prin adoptarea de noi sancțiuni”, a anunțat marți seară guvernul italian, citat de AFP. Anunțul Italiei a fost confirmat de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un mesaj pe Twitter: „Ne vom consolida din nou sancțiunile împotriva Rusiei. Declarația a fost făcută în timpul unei întâlniri virtuale pe tema ofensivei rusești din Ucraina între președintele american Joe Biden și principalii aliați ai SUA, în timp ce Moscova a declanșat o nouă fază a atacului său în Donbas.
🔴 Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a publicat marți o presupusă interceptare a comunicațiilor unui comandant al unei unități terestre rusești, care a declarat că avioanele rusești plănuiau să „niveleze totul până la pământ” în jurul Azovstal, fabrica de oțel care este o redută a apărătorilor ucraineni din orașului port asediat Mariupol, potrivit CNN. Ulterior, Sviatoslav Palamar, adjunctul comandantului Azov, a susținut marți seară că uzina Azovstal a fost distrusă aproape în totalitate, spunând că „bombe super puternice” au fost aruncate asupra uzinei, iar civilii se află sub dărâmături. Informația însă nu a putut fi verifică din surse independente.
🔴 Două înregistrări video publicate pe rețelele sociale surprind distrugerile produse de atacurile armatei ruse în Rubijne și Lisichansk, două orașe din apropiere de Severodonetsk în regiunea Luhansk, relatează miercuri CNN. Într-un video filmat marți în Lisichansk o mașină care merge spre nord-vest, pe Drumul 66, surprinde dezastrul din jur. În imagini apar un centru comercial, o piață și un aprozar distruse în atacuri.
🔴 Zeci de tineri etiopieni s-au strâns în fața ambasadei Rusiei din capitala Addis Abeba, în urma zvonurilor că soldații ar fi recrutați pentru a lupta în războiul din Ucraina, scrie The Guardian. Purtătoarea de cuvânt a ambasadei, Maria Chernukhina, a declarat că nu are loc nicio recrutare în Etiopia.
🔴 „S-ar putea să ne trăim ultimele zile, chiar ultimele noastre ore”, a afirmat un ofiţer ucrainean asediat la Mariupol, cerând comunităţii internaţionale să treacă la „extragerea” lor, într-un mesaj publicat miercuri pe Facebook, anunţă AFP. „Inamicul este de zece ori mai numeros decât noi”, a spus Sergii Volina, comandantul Brigăzii 36 a Marinei naţionale, retrasă în vastul complex siderurgic Azovstal din Mariupol. Potrivit comandantului Volina, armata rusă are „avantajul în aer, în artilerie, în forţe terestre, în echipamente şi în tancuri”. „Apărăm doar un punct – uzina Azovstal – unde pe lângă militari mai sunt şi civili care au devenit victime ale acestui război”, a continuat el.
🔴 China a criticat acțiunile occidentale în Ucraina, spunând că furnizarea de arme ofensive „nu va face decât să prelungească și să escaladeze conflictul”, într-o serie de observații făcute la ultimul briefing al Consiliului de Securitate al ONU, scrie The Guardian.
🔴 Comunicațiile directe dintre Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și centrala nucleară de la Cernobîl au fost restabilite. Anunțul a fost făcut, miercuri dimineața, de AIEA.
🔴 Doi angajați de la grădina zoologică din Harkov, care rămăseseră în urmă în oraș pentru a avea grijă de animale în condițiile unui bombardament fără oprire al invadatorilor, au fost găsiți morți, a anunțat, marți, conducerea administrația grădinii zoologice, conform CNN.
📸 Imaginea din această dimineață vine din Mariupol, acolo unde un bărbat și fiul său au fost surprinși mergând pe bicicletă în timp ce treceau pe lângă mai multe autobuze distruse de atacurile rușilor.
56 de zile traite cu un nod aproape constant in stomac. Un nod compus din revolta, anxietate, furie, scarba si cate si mai cate sentimente amestecate. Si vor urma… 🙁
Mă uit la copilul de pe bicicletă și mă gândesc că toată viața îi va fi marcată de nenorocitul ăsta de război.
Comentariu beton!17
Da. M-am gândit și eu la asta.
Exact la asta ma gandeam si eu… un copil fara copilarie si urmarit de trauma asta cat va mai trai. Nu vreau sa-mi imaginez cum e sa treci prin asa ceva (piticul meu are 6 ani si e veselia intruchipata)