Toată copilăria și toată adolescența mea m-a terorizat maică-mea cu curățenia de Paști. Vă jur, ajunsesem să urăsc această sărbătoare din cauza zilelor de chin intens care o precedau. Mersul afară cu covoare în cârcă, pe care urma să le batem la bătător, era unul dintre lucrurile care efectiv mă băgau în semi-depresie. Din ziua în care o auzeam pe mama adresându-i-se pe un ton aproape inchizitorial lui taică-meu „Aurelian, trebuie să batem covoarele”, știam că e gata începe bâlciul.
După care, o săptămână nu mai aveam viață. Nu e că ținea curățenia în sine o săptămână, deși ținea, dar pe lângă bătutul și spălatul de covoare, geamuri, perdele și în general al fiecărui centimetru pătrat din casa aia, interveneau și celelalte „plăceri” conexe.
În sensul că începeai să auzi din ce în ce mai des chestii de genul:
„Nu atinge aia, că ABIA am curățat-o!”
„Nu călca acolo, că ABIA am șters!”
„Nu pune mâna pe aia, că ABIA am spălat-o!”
Ușor-ușor, în trei-patru zile, zonele în care mă puteam mișca și lucrurile pe care le mai puteam atinge începeau sa tindă spre ceea ce nici măcar matematicienii n-au putut demonstra că există: spre zero absolut.
Vă jur, viața mea devenea un coșmar care se liniștea de-abia după ce treceam de a treia zi de Paști. Din momentul ăla aveam voie din nou să ating orice și să calc oriunde. Dar până atunci…
Din cauza sechelelor grave generate de aceste activități, după ce-am plecat din Vâlcea, mi-am jurat că n-o să mai trec prin asta niciodată. O să fac curățenie când vreau și dacă vreau, dar niciodată n-o să se mai întâmple pentru că vine Paștele și, nu-i așa, pentru că TREBUIE să faci curat. Nu, nu trebuie absolut nimic.
Iar dovada este că m-am ținut de cuvânt: n-am mai făcut niciodată curățenie de Paști. Și să vezi ce, nu s-a făcut gaură în cer, nu s-a întâmplat absolut nimic. De altfel, mă îndoiesc teribil că Bărbosul Suprem are un catastif uriaș în care-și notează dacă am făcut eu sau nu curățenie înainte de Paști. Nu de alta, dar dacă asta îl interesează pe EL, în condițiile în care la câțiva kilometri de noi mor oameni în fiecare zi, înseamnă că are niște probleme serioase de tot la căpuț.
Nfine, revenind, ziceam că nu numai că n-am mai făcut niciodată curățenie de Paști, dar mă amuză teribil cei pe care-i aud că fac chestia asta. Pe ei aș fi vrut să-i întreb care e scopul și de ce nu pot face aceeași curățenie în iunie sau în septembrie, de exemplu? Sau oricând altcândva? De ce e obligatoriu s-o faci exact înainte de Paști? Sau de ce nu ții tot timpul atât de curat în casă, încât să nu mai fie nevoie de nicio curățenie generală? De ce?
E cineva pe aici capabil de un răspuns coerent? Că dacă începeți cu „păcatele” și „purificarea”, m-am lămurit.
sursa foto: freepik.com
Am inteles ca are legatura cu pacatele si purificarea.
Comentariu beton!237
😉
Comentariu beton!13
Dabinenteles
Cea mai legătură mare o are. 😀
😂 😂 😂
Şi ne purificăm o dată în an doar?! Măcar de ar fi aşa. Dar no, suntem prea ocupaţi cu spălatul geamurilor ca să ne amintim de suflet.
Comentariu beton!11
Ana, ne purificam de doo ori pe an, ca mai avem si curatenia de Craciun 🤷♀️
La bunicii mei „primenirea” de primavara, de dinaintea Pastelui, insemna scimbarea hainelor de iarna, ascunderea plapumii, zugravirea in toata casa cu var alb „curat”. Un fel de dispari iarna urata ca a venit primavara. Odata mutati la oras parintii au ramas doar cu „Hai sa facem curat”.
Comentariu beton!201
Se supără Bunelu care este amatofob notoriu.
Și pe urma vine Crăciunul și nu mai e iarna urata . Oameni instabili
Da’ stai, că nu-i tot. Pe la țară se scotea tot afară din casă și se mai și văruia, că na, toată iarna fumul de la sobe…
Da’ îmi plăcea mirosul ăla proaspăt de var, bine, io nu participam că eram mic și poate de-aia acceptam curățenia de Paște
Comentariu beton!84
Am reușit performanța, în tinerețili miele, să agăț în biserică, să release dă kraken în boscheții bisericii Sf. Gheorghe din urbe împreună cu o enoriașă adusă cu japca fundamentalistă de către credincioasa ei familie la nu știu ce slujbă. Mă uitam cu nesaț la fundul căprioarelor când executau mătănii sau pupau odăjdii și îmi închipuiam orgii caliguliene pe binecuvântează doamne pe robul tău.
Deci nu’s cea mai potrivită persoană care să fie întrebată de chestii de genul.
Comentariu beton!123
Am inteles, am inteles…dar poate ne luminezi cu informatii ” from the other side”… cum e, se freaca cazanele, se aduce stoc nou de smoala, se primeneste pucioasa? 🙂
Comentariu beton!60
@Edelweiss: no, așe da! 😎
Comentariu beton!18
No, eu sed bine daca dor m-am benoclat o noapte intreaga de inviere la maria-sa ovidiu, cel cu bucla ala elvis…
Era perioada break…
@Irinoush daca doar te-ai benoclat e pierderea ta, si a noastra evident, pentru ca acum n-ai ce povesti.
Eu am refuzat sa mai merg la Inviere dupa ce intr-un an am vazut in sambata respectiva Matrix. N-am mai avut nervi de povesti nemuritoare dupa filmul ala.
Da, doar m-am, adica ne-am benoclat…
Avea 20 de ani, eu 16 si o diferenta de 4 ani mi se parea enorma…
Rusine tampita,care mi-a jucat multe renghiuri…
De pe la 13 ani ma tot tatona…a ramas un fluid intre noi toata viata- a lui s-a terminat inainte de vreme…
Nu stiu, boss. Eu am aplaudat la “nimic nu trebuie”, ca asa zicea si mama. Si daca tin casa curata, nu spal nici geamuri si nici curatenia nu dureaza mai mult decat de obicei. Stiu, sunt lenesa, o sa ajung in Iad si purificarea imi va fi negata pe vecie pt ca nu spal alea geamuri fix saptamana asta (nu le spal nici sa crape, ca a plouat si/sau nins every single fucking day in ultima saptamana)
Comentariu beton!84
Păi da, că acest popor trăiește sub semnul lui „trebuie” când de fapt nu trebuie nimic. Vorbeam ieri cu un prieten la telefon și-a ramas stupefiat când a auzit că nu mă voi „delecta” cu nicio mâncare tradițională de Paști. Adică n-o să ai pe masă drob, miel, draci laci? Nu, boss, nici nu mă gândesc să am. Dar TREBUIE. Ete, lupa, cine zice că TREBUIE?
Ah da. Si daca intrebi “de ce trebuie?”…acolo se termina discutia. Pentru mine, plecarea mamei de pe pamant si a mea din tara a incheiat glorios orice chestie legata de Paste si Craciun din sfera asta de impuse. Viata e mai simpla 🙂
Comentariu beton!79
De ce trebuie?? „TREBUIE” asta intervine in aproape orice subiect: paste, craciun, nunta, botez, etc. (de m-am saturat de toate etc.-urile astea!!) De ce TREBUIE sa faci curat??
-Ca iti vine lume in casa si tu nu ai facut curat!
– Pai, e curat!
– Nuuu, nu ai facut curatenia de primavara!
– Si?
– Eh.. pentru familie trebuie sa mai facem si compromisuri
=)))) Recunosc ca pe asta cu compromisu’ nu am inteles-o niciodata.. Ce treaba are sula cu prefectura? Anyway..
Nu, nu am facut sfanta curatenie.
Comentariu beton!53
eu mai am o curiozitate: oare si prin alte parti fac oamenii curatenie generala de Pasti si Craciun? sau e o chestie pur romaneasca?
Comentariu beton!25
Aaa…buna intrebarea! Personal, nu mi-am auzit prietenii din nicio alta tara facand asta, dar poate nu vorbesc eu cu cine trebuie 🙂
Comentariu beton!18
Neee. In Nemtia, nici nu zici ca vine Pastele. In afara zilelor alea libere, nimic. Bine, au ei o chestie cu vinerea mare; e lockdown total. Nici avioanele nu zboara, nici iarba nu creste. In rest, ok; sunt nemti disperati pe curatenie. Aia fac, oricum, curatenie generala de 6 ori pe saptamana. Ca asa vrea muschii lor. Se plangea intr-o zi o colega ca a spalat masina timp de vreo 5 ceasuri. Si eu, naiva, stiind ca are un Opel Astra, am intrebat-o daca are cumva si un autotren sau ceva. 5 fucking ore sa speli un Opel? Si cu periuta de dinti iti ia mai putin.
Comentariu beton!77
Eu locuiesc în Spania, în Vila-Real, aproape de Valencia. Pe lângă toate „fiestas” care sunt pe aici, în Valencia și în unele sate din împrejurimi se celebrează așa-zisele „las fallas”. În zilele noastre sunt niște monumente făcute din materiale ușor inflamabile, însă construite și decorate cu mare artă. Găsiți informații și imagini pe net. Voiam doar sa spun ca li se dă foc pe 19 martie, dată care este imediat anterioară echinocțiului de primăvară. Aceasta „fiesta” își are originea în curățenia ce se făcea înainte de primăvară/Paști, când oamenii scoteau tot ce nu le mai trebuia prin casă și le ardeau. Apoi au început sa le așeze într-un anume fel, să le decoreze, evoluând pana la ceea ce sun astăzi.
Așa că, da, există curățenia de Paști și prin alte părți 😀
Comentariu beton!33
In zona de Sintra, Portugalia, e mai importantă Vinerea Mare decât ziua de Paște. Se mănâncă pește și se merge la adunat de scoici. Fără curățenie generală ☺
Comentariu beton!14
Nimeni nu face curatenie “de Paste” in US. Nici nu se gateste ca la balamuc. De fapt lumea nici nu prea sta pe acasa de Paste, profita de vacanta copiilor (multe scoli au vacanta de primavara cuplata cu Pastele) si merg in vacanta , de multe ori cu familia extinsa. Si de Craciun la fel, nu exista conceptul de curatenie de Craciun. Mie imi place de ei pe partea culinara. Cand umplu casa de musafiri (de paste/ craciun / thanksgiving / whatever), nu gatesc ca disperatii sapte zile in avans, fiecare musafir aduce ceva, adica te invita, tu intrebi “ce sa aduc” si ei iti spun “noi facem aia si aia, adu si tu un aperitiv / desert / sidedish pentru x persoane”. Mie mi se pare ok , prefer gazdele relaxate si capabile sa se bucure si ele de ziua respectiva – mama era muta de oboseala de toate sarbatorile…
Eu fac doar oua rosii de paste, daca suntem acasa. Uneori facem si-o friptura de miel, de multe ori cumparam carnea in dimineata aia, maxim cu o seara inainte. Curatenie in casq face cineva (platit) saptamanal , tot anul – primavara avem multe activitati “de primavara” dar majoritatea sunt pe afara (cu exceptia spalatului geamurilor), acoperis, gradina, etc etc. N-am batut covoarele niciodata, le duc la curatatorie o data pe an (si suspectez ca asta face toata lumea, ca eu n-am vazut bare din alea pentru covoare pe nicaieri). Partea de curatenie de primavara n-are nici o legatura cu Pastele, ci cu vremea (functie de ultima ninsoare / temperaturile de afara samd).
Comentariu beton!27
Sant de 17 ani in Italia dar aici nimeni nu se streseaza pt curatenie ei is foarte relaxati ,merg in mini vacante de 2-3 zile sau merg la restaurant de pasti craciun fara sa isi faca problema ca noi,isi curata casa de 2 ori pe saptamana cand vine femeia de servici si in rest isi traiesc viata
Chestia cu haine noi/incaltaminte noi de paste ai inteleso? Ca eu nu.
In ce priveste curatenia nici eu nu am inteleso, facem cand e necesar, ce e necesar, a fost o perioada cand jumatatea ne mai bazaia pe mine si pe ala micu, cu curatenia de paste insa a trecut, asa am ajuns la a face curat cand e necesar.
Comentariu beton!24
La mine în familie am înțeles asta cu hainele noi, pentru că atunci luau „prima de miel” de la fabrică și cum noi aveam miel de la țară, ne permiteam să dăm banii pe fashion. Iar fiind în creștere, uneori nu ne mai veneau pantofii din toamnă și ne luam chestii potrivite ca mărime și sezon.
Mi-am comandat săptămâna asta niște haine noi, doar așa, din nostalgie 😆.
Comentariu beton!52
@Gabi, eu am crescut la tara pe vremea impuscatului, era doar o mina de carbune in sat, comunisti nu sarbatoreau pastele asa ca ioc prime, si totusi obiceiul era acolo.
Cu hainele noi e simplu. În general, într-un mod aproximativ, perioada Paștelui coincide cu începutul sezonului cald când ai nevoie de alte haine decât iarna.
Și până prin adolescență copiii cresc fizic suficient de la an la an, astfel încât vara asta le-au rămas mici hainele, încălțările de vara trecută.
Așa că primeau haine noi de Paște.
Bine, uneori se întâmpla un puseu de creștere și în vară le rămâneau mici hainele/încălțările luate în primăvară. Been there.
Tot altă poveste e că în zilele noastre poți s-o arzi mai mult sau mai puțin în haine de iarnă până la Înălțare, apoi în haine de vară până la Crăciun.
Comentariu beton!12
De la o astfel de curatenie am ajuns la hernie de disc. Deci,fac curat de obicei,cand pot si trebuie ! Si mai am o chestie,cum spal geamurile ploua la maxim doua zile…! Cui nu-i place la mine,sa nu vina ! Nu le am cu religia,dar inclin sa cred ca e ca o alungare a iernii,sau bucuria de a scapa de ea !
Comentariu beton!39
Anul ăsta a plouat cu bolboroci chiar în ziua în care doamna I îmi terminase curățenia. 🙁
M-am ofticat în ultimul hal. 🙂
Promit să bag o tură la mașina de spălat într-o zi de Paște!
Enoriașii să semnaleze adecvat !
Comentariu beton!46
spalam rufe (la masina) adesea duminica. vecinul (stam la tara) cand ma vede ca le insir la uscat incepe „vaii, nici nu a iesit popa din biserica”.
Comentariu beton!62
@margot, vecinul tău evlavios care a ieșit din biserică (nici nu a călcat pe acolo ) înaintea lu’ popa…
Comentariu beton!36
Simplu. Paștile cade de obicei la începutul primăverii. Tot la începutul primăverii țăranii trebuiau să se pregătească de începerea sezonului agricole pregătind cele necesare, curățând, ascuțind unelte, vopsit pomi și ce-o mai fi. Dacă tot făceai afară, logic făceai și în casa mai ales că făceai și un foc mare unde scăpai de diverse…
Odată mutat/strămutat la oraș, curățenia de afară s-a mutat în casă. Nu mai ai pomi de văruit, speli lingurile alea bune. Cu care nu mâncăm niciodată pentru că îs ălea bune.
In plus, psihoza colectivă și clasica „ce-o zice lumea dacă nu spălăm geamurile în joia de Paști deși plouă de-o lună?
Cu soțul de altă religie și copil mic am scăpat. Mâncăm de ambele Paști (Paste?) la alții acasă și copilul are grija de (dez)ordine
Comentariu beton!59
Și nu simțiți că v-a notat Bărbosul în catastiful ăla? Nu simțiți presiunea?
@Mad
Mda, la cât de mult au ținut cu tradiția, cât de mult ne-a „răsplătit” istoria, nu-i așa…
Same here, deși mama nu făcea de-astea. Dar eu nici măcar mâncare de Paști nu fac. Adiă fac, dar mâncare normală, nu 15 feluri
Comentariu beton!19
Am crescut într-o familie multiconfesională, așa că serbam atât Paștele catolic, cât și Paștele ortodox, prilej de dulciuri și de ouă vopsite de fiecare dată, copil fiind chiar mă necăjeam când picau în aceeași dată. Ai mei nu erau maniaci în privința curățeniei de Paște, se mergea pe principiul curățenia se întreține și astfel la diverse ocazii ai mai puțin de lucru.
Pe cale de consecință am rămas cu ideea că nu trebuie să îți rupi oasele și că sărbătoarea e un prilej de bucurie. Nu am nici meniu fix, fac meniu tradițional dacă am chef, dacă nu, nu. Pentru mine e mai important să am niște decorațiuni pe gustul meu, în special cu flori.
Comentariu beton!39
lămurește-ne, te rog: la voi se făcea curățenie de două ori?
Nu, asta încercam să spun, că nu se făcea curățenie tradițională de Paște și Crăciun, se făcea curat în mod normal și când aveam timp și chef. Gândește-te că aveam în familie și un ortodox de rit vechi, deci și 2 sărbători de Crăciun, ar fi fost horror. Dar se aranja casa cu decorațiuni de sezon, aveam fețe de masă tematice, chestii de-astea.
Comentariu beton!18
Și io de două ori Paște. Nu fac mâncare tradițională. Vopsesc ouă și cumpăr cozonac. In rest că orice duminică. Când eram copil mă supăram daca primeam haine. Haine să -mi cumpere părinții. Iepurașul să aducă jucării și cărți. Eram copil când încă nu exista internet și smartphone.
Eu chiar am abandonat sportul…. Fac curat când vreau și dacă vreau.. Că cine vine în vizita vine să mă vadă nu sa și vadă curățenia… Și asta e mai important cum nici eu dacă merg în vizită nu încep să i verific curățenia din casă…
Comentariu beton!30
Vaaai,dar ce sa mai barfeasca dupaaaa ! Hai lasa,sa stea la ei acasa daca nu le place la mine.
Comentariu beton!18
Eu cred că a rămas un obicei din trecut, cum practic Paștele e primăvara când totul reînvie, oamenii își văruiau și curățeau casele, curțile, se îmbrăcau cu haine noi pentru a fi înnoiți, curați și pregătiți de această sărbătoare.
Comentariu beton!21
Mi-e dor de cei plecati dintre noi si imi amintesc cum faceau ei de Pasti curatenia, cum se pregateau. Ma gandesc la ei cand fac cate ceva inainte de Pasti.
Chiar daca in zilele noastre curatenie facem altfel (nu-mi imaginez reactia bunicii la aversiunea mea fata de covoare sau la aspiratorul care se plimba singur prin casa, cu pisica urmarindu-l sau fugind de el, dupa cum are chef), inainte de Pasti fac ceva in plus. Astazi,de ex, aveam in plan sa lustruiesc niste cupe si farfurioare vechi de argint si sa schimb pamantul de flori.
Din pacate am uitat 2… bauturi slab alcoolizate la doza in congelator, au explodat acolo si mi-am petrecut dimineata cu mainile in gheata roz. Restul… urmeaza.
Barbosul sper ca are treburi mai importante decat de numarat covoare/geamul.
Comentariu beton!27
Ai de mă-sa de curățenie generală, la noi era o dată la 3 luni, că așa simțea maică-mea că trebuie, pe lângă cele săptămânale, că „dacă vine cineva”. L-am urât pe acel „cineva” care se lăsa așteptat și să dea dracu’-n mă-sa dacă l-am văzut vreodată.
Așa că, atunci când m-am combinat cu cea care avea să-mi devină nevastă, i-am zis că dacă ea are de gând să instituie curățenia generală io merg la făcut mici la pădure. Așa că, „minunata” curățenie generală n-a mai apucat să se nască.
Comentariu beton!79
De muuulți ani fac curățenie de Crăciun și de Paști, dar cu ceva vreme înainte, un pic mai amănunțit, dar nu cu perdele sau scos covoare pe care, apropo, nu le scot la bară niciodată, că doar de aia s-au inventat aspiratoarele sau spălătoriile, după caz. Același lucru se întâmpla când eram la mama fată, uram perioada aceea pentru că de obicei era frig, iar noi scoteam în curte tot din bucătărie pentru văruit, iar din restul casei covoare, perdele. Era ca la balamuc câteva zile. Dar îmi plăcea de Paști, era cu adevărat sărbătoare, ne întâlneam la bunicii paterni(pe cei materni nu i-am prins în viață) toți verii, bunica ne dădea „pirdici” – ouă decorate de ea cu pensula și cerneală, erau ceva special, nu dădeam cioc cu ele, mergeam toată ceata la fratele bunicului unde găseam o altă droaie de copii. Și bineînțeles, toți cu haine noi, iar fetele cu pantofi de lac și șosete treisferturi, chiar dacă dârdâiam de frig, că de cele mai multe ori vremea nu era tocmai prietenoasă. Pentru nepot, mă străduiesc să păstrez câte ceva din tradiții. Cea cu haine noi, mai ales că e necesar(😇) , nu îi mai vine nimic de la un sezon la altul. Cea cu mâncarea mai puțin, că nu suntem fani, facem ce ne place, dar comandăm cozonac excepțional la o doamnă – fac multe prăjituri, dar cozonac nu, iar ouă vopsim împreună. Ne-am creat o tradiție a noastră, facem un pachet cu ce credem pentru un copil luat „în grijă” – asta nu numai de Paști, oricând credem că e necesar. Mă bucur de atenția cu care nepotul se implică în asta. Vorbind de tradiții, azi e joia mare, se vopsesc ouăle. Noi le vopsim sâmbătă, să fie mai proaspete.
Comentariu beton!46
@Ilenutza
Mi-ai amintit de pantofii de lac, îi adoram când eram copil! Și hainele noi de Paște… ce ne mai bucuram!
Comentariu beton!15
@Ralu, într-un am mi-a permis mama o „aroganță”, în loc de obișnuiții negri, mi-a dat voie să îmi iau unii vișinii. Mă simțeam cea mai tare din parcare(atunci parcările erau goale) 😁.
Comentariu beton!33
@Ilenutza
Daaa!… Eu am avut odată unii roșii, cu baretă, așa erau pe-atunci. 🥰❤❤
Comentariu beton!12
De când mă știu am urât curățenia de sâmbătă și aia de sărbători. Așa că eu am decis că fac câte ceva zilnic, îmi ia 15 minute să șterg praful sau să șterg cabina de duș și chiuveta din baie. Nu mai am nevoie de curățenie generală, e și benefic pentru suflet, că sâmbăta putem merge cu bicicletele sau oriunde altundeva și nu găsim aglomerație,toți sunt ocupați la cumpărături sau la curățenie.
Cu mâncarea la fel, mâncăm ce avem, fără să luăm magazinele cu asalt, exact ca în orice alt weekend.
Sărbători frumoase să aveți! 🤗
Comentariu beton!42
Eu am avut prima întâlnire cu fostul prieten, actualul soț, in preajma Paștelui. I am zis că cel mai frumos cadou cu ocazia acestei zile ar fi sa mă ajute la curățenie. Deci… vreau, nu vreau, tre sa fac, am ajutorul și trebuie exploatat la maxim. Cu mâncarea stam mai prost spre deloc. Mergem în vizite la rude (care se îndură sa ne mai primească) și „bifam” mâncare tradițională. După aia mergem la prieteni și bifam un gratar
Nu s’ cum dracu’, dar nici macar unuia dintre musafirii mei nu-i sta in gat spritul pt ca n-am spalat eu geamurile. Ba din contra, cu cat sunt mai pline de praf, cu atat mai sete le e.
Comentariu beton!39
Mă bag si io, sună mișto anturajul asta 🙂
De cand m-am mutat la casa mea, nici covoare nu am. Fac curat cand trebuie, cu 2 pisoi parosi in casa, plus noi doi, cam trebuie facut curat.
Cand incepuse pandemia, si toata lumea facea curatenie generala, ca si asa stateau in casa, eram mandra de mine ca am rezistat trendului. Inca sunt la fel de mandra, ca am rezistat celor 2 ani de pandemie, fara sa intorc casa cu susul in jos, ca sa fac curat.
Comentariu beton!25
Așijderea și aici. Nici gând de vreo curățenie generală. Oricum, cu doi copii si două pisici ar fi fost ceva complet inutil.
„De cand m-am mutat la casa mea, nici covoare nu am.”
Cu bătăturile cum stați?
:-))
Am așa de puțini musafiri încât aș putea să nu fac deloc curat 🤣🤣🤣 glumesc,fac curat de Paște în ideea în care subțiez hainele,bag cojoacele și scot gecile mai ușoare ,mai șterg dulapul ,apoi geamuri si perdele..oricum n-am decât 3 geamuri exterioare,din care 1 la baie care e șters mereu ,iar la interior șterg și fără să fie Paște.Aspiratorul e mereu sâmbătă la datorie, mătura electrică e zilnic , așa că nu răstoarnă nimeni parchetul și dușumeaua că e sărbătoare.
Ah, noroc cu articolul tău că mi-a adus aminte că trebuie să (mai) spăl geamurile alea. Acum să văd dacă găsesc timp pentru ele până duminică.
Sunt in Franta si am zis ca am scapat de chestia asta. Dar in urma cu doua zile trece pe la mine o colega romanca: “Ati facut curatenia de Paste?” . “Ăăă, da, in martie…” Dar tot vreau sa ma duc la un magazin românesc sa caut vopsea de oua si cateva chestii de care mi-e pofta (gen branza de vaci adevarata😁). Nu e niciunul mai aproape de 150km de mine, dar asa am motiv sa ma urnesc. Si nu, nu fac nici sarmale, nici cozonac, nici…
Ce să zic? Și la noi era la fel. Curățenia la sânge de două ori pe an. Tata era responsabil cu bătutul covoarelor și ștersul geamurilor. În viața mea nu am văzut un bărbat mai meticulos la ștersul de geamuri. Cu ziare și soluție de apă, spirt și oțet. Apoi ștergea oglinda venețiană din sufragerie, plus vitrina cu cristaluri și porțelanuri. Mama scotea totul din cămară și schimba hârtia de pe rafturi. Eu eram responsabilă cu curățenia în camera mea și cu pieptănatul ciucurilor de la covoare😁. Era o activitate în familie care nu mi s-a părut o corvoadă pentru că așa erau vremurile și obiceiurile. Însă când totul se termina, era așa o satisfacție pe fețele alor mei, încât mi se părea un lucru firesc. Ani de zile am făcut și eu cu al meu la fel. Amândoi răscoleam casa cu fundul în sus într-o singură zi. Când ai mei nu au mai putut face asta, prestam și la ei😁. Însă de ceva vreme, de când cu firma și cu programul încărcat, am lăsat-o mai moale. Bine, nici nu ne mai țin balamalele la 50+😁. Ieri, pentru că s-a îmbunat vremea, am șters geamurile. Băi nene, am la geamuri în casa asta… și mari și multe. În rest voi face curat ca în orice altă zi. Aspirator, mop, praf. Cred că ai mei de acolo de sus mă bombăne că nu am spălat și draperiile😁.
Și uite cum m-ai făcut să mă doară dorul de părinți. Aș mai răscoli două case, doar să-i mai am lângă mine.
Comentariu beton!111
Nu știu dacă s-a mai zis…dar e ceva cu păcatele si purificarea…zice la doxologie, sigur!
Altfel, tin minte foarte bine că, cel putin in zonă la noi, la sat, vacanța de Paști coincidea cu venirea căldurii, deci cu posibilitatea de a da un refresh casei inainte de sărbători căci veneau nași, fini, rude invizită prin depărtări sau din sat, urmau mese întinse, etc. Ori nu puteai să ai casa nearnajată înainte de Paști, că venea nana Floarea și daca vedea că n-ai dat tu o mana de var sau că ceva nasol, apăi te știa toată strada, nicusorule, că iote, ăia a lu’ Vasile au frecat-o degeaba, nu tu văruit pomii, nu tu covoare spalate, ușa de la teracotă nu era dată cu proaspăt cu bronz (care pe timpul iernii se ardea si strica aspectul sobei, meh).
M-au prins toate ăstea din grădinițaă pana prin a 6a 7a,când am început sa fug sistematic de acasă la fotbal, la pădure, la orice, cu prietenii, numai sa nu vad holul buluciti de mobila din bucătărie, camera mea de cele din sufragerie, baia plină de bibelouri de spalat, prin ligheane:))
Comentariu beton!16
La noi, de Paște (ca și de Crăciun) nu se exagera cu curățenia, ci cu mâncarea. Din fericire, n-a trebuit vreodată nici să pregătesc eu zeci de preparate, nici să mănânc din fiecare. „Nu”. „Nu vreau”. „Nu trebuie”. Le-am folosit fără nicio problemă de când mă știu.
Sa nu uitam de „camera de la drum” care in aia erau vitrine si cele mai frumoase covoare o masa si doua fotoli si nu avea nimeni niciodata voie acolo sa nimic.
Comentariu beton!38
Acest blog post se putea incheia in glorie, cu o fraza de genul: Daca te-ai saturat de toate astea, apeleaza la firma x/aplicatia y si te scapam de orice grija. Eu chiar am apelat dar inainte de paste cu 6 saptamani si am rezolvat problema frumos, aducand pe cineva sa faca ce e de facut.
Linistea si timpul castigat de petrecut alaturi de familie, copii etc, nepretuit.
Si chiar a facut treaba buna suntem multumiti. Am platit si peste suma ceruta ca nu era important sa gasim cel mai mic pret din piata.
Comentariu beton!29
„Linistea si timpul castigat de petrecut alaturi de familie, copii etc, nepretuit.”
Pentru toate celelalte, exista Mastercard
Comentariu beton!23
Revolut. Nici nu mă mai intereseaza ce e: visa mastercard amex etc;)
Nu va mai zic că am primit cozonacii gratis direct de la fabrica, anul trecut tot gratis direct de la cofetărie. Oameni cu suflet mare ce sa mai. Nu e meritul meu dar sa fie binevenit.
Vai, ce amintiri! Noi suntem 3 fete. A știut mama să-și facă ajutoare. 😆
Astfel că, înainte de Crăciun și de Paște aveam de spălat, printre altele, pereții și ușile. Pereții din hol și bucătărie erau vopsiți cu alb, cu ALB!!! până la jumate. Frecam la vopseaua aia, pentru că odată lustruită o parte, se vedea că e praf pe acolo, amprente, mizerie. Spălam cu cârpe din alea din haine vechi, cu detergent, astfel că trebuia clătit de 2 ori, nu ca acum, când treci o dată cu cârpa magică, fără clătire.
Mai trebuia ștearsă mobila, pe fețe și deasupra, unde erau tot felul de acareturi, ia-le jos, șterge praful de pe fiecare, pune-le înapoi.
Tata spăla părțile din sticlă de la lustre.
Bătutul covoarelor era tot sarcina lui tata, dar ne lua și pe noi pentru cele mici, preșuri, preșulețe. Aduse în casă, le luam la perie, cu oțet diluat în apă sau spumă de detergent.
A venit modernizarea peste micuțul apartament și a pus mama pe hol un autocolant cu model ca de marmură, ceva cu gri, mai antijeg, ai zice. Am răsuflat ușurate, dar țeapăăă! Puseseră o baghetă din ipsos care delimita zona cu „marmură” de peretele văruit și se aciua praf printre niște ghinde, frunze, în modelul baghetei ăleia. Ia-o la perie, suflă, bibilește, ceva îngrozitor. L-a dus pe tata capul și a vopsit-o într-un an, că era din ipsos, absorbea apa, măcar s-o putem șterge cu cârpa udă.
După ce ne-am pus faianță în bucătărie, până sus de tot, am sperat ca proastele că nu mai spălăm vopseaua aia. Ce vorbești? Pe faianță se vedea mai abitir și dacă respirai în bucătărie, nu mai spun că se gătea ca la popotă, așa că tot aburul ăla uleios se lipea de faianță. Cu faianța au venit ROSTURILE! Late, albe, permeabile, greu de frecat cu periuța de dinți, proces care le tocea, deeeci, le mai chituia tata uneori.
După ce i-au plecat ajutoarele, ce crezi că a făcut mama: a zugrăvit holul cu lavabil de sus până jos, deci nu tu spălat pereți vopsiți, nu tu șters autocolant și a pus uși maro, ceva placaj înfoliat, nu se vede nimic pe ele și și-a luat 2-3 carpete pe care le trimite la spălătorie. Mno, mersi. Să tot faci curat așa. Tata a rămas puțin isteric, dar nu-l condamn.
Eu nu am covoare acum sau faianță în bucătărie, am uși maro închis, peste care mai trec cu o cârpă la vreo lună-două, dar nu de Paște.
Ah, am uitat de geamurile șterse cu spirt și ziar și spălatul paharelor și bibelourilor din vitrină…
Comentariu beton!44
Anul acesta e primul in an in care nu fac ,,curatenie,,. Am renuntat si framantare de cozonaci, salate boeuf si alte. Fac doar o pasca, oua rosii si putina friptura de miel. Sa fie pace! Si sa vina vara !
Mă mai apucă și pe mine cheful de curățenie „generală” dar nu la magnitudinea la care se întâmpla la noi acasă când eram mică, și nu că vin sărbătorile. Când mai aud de la consoartă expresia, mă trece un fior pe spinare. La noi curățenia are loc în timpul săptămânii, pe bucățele mici, pentru că în weekend nu vreau să fac curat. Cel mai mare „deranj” în casă e când schimbăm gecile, încălțămintea. În rest, am redus la minim chestii care doar să adune praf și să-mi dea de muncă (gen bibelouri și veselă în vitrină). Bucătăria lună imediat după ce gătesc. Prefer așa decât să-mi ocup jumătate de zi de weekend.
Comentariu beton!19
Se face curatenie de Paste@stuff ptr ca intra la capitolul „cele cuvenite”.
Cum să vopsești ouăle dacă nu e curat în casă, cum?! Și mai trebuie și ciocnite după!
Am scris o nuvelă, apoi nush ce am făcut, dintr-o dată s-a scrollat toată pagina în viteză, am ajuns iar la articolul tău, iar comentariul meu a dispărut.🤯😆
Pe scurt, în afară de semnificația religioasă- primenirea fizică (trup, casă) și cea sufletească, e vorba de igienă, mai exact igiena locuinței. Dar cu aspiratoarele moderne de azi, mopuri sofisticate și soluții pentru curățat + curățenie regulată, nu mai e nevoie de întors casa pe dos. Perdelele le bag în mașină la trei luni ca să miroase a proaspăt. Geamurile le spăl când e cazul și dacă am timp/chef. Anul acesta am comandat pască și cozonac. Gătesc ca de obicei. Vopsesc ouă (pentru copii, încă mai vor să facă asta). Timpul e prețios, tot mai prețios pe măsură ce înaintezi în vârstă… am alte lucruri mai importante și mai frumoase de făcut.
P. S. Și totuși, îmi amintesc cu plăcere de curățenia de Paște din copilăria mea (la bloc), poate pentru că era un freamăt și-o emoție în suflețelele noastre de copii care trăiau în comunism…
Comentariu beton!17
Cred ca obiceiul a ramas asa din vremea in care oamenii traiau mai mult dupa ritmul naturii decat dupa ceas. Era trecerea de la iarna la primavara ( coincide cu Pastele) si apoi trecerea de la toamna catre iarna ( care coincide cu Craciunul ). In mediul rural, aceasta curatenie sau pregatire este neaparat necesara, tanand cont de logistica gospodarieie, care trebuia rearanjata: razboiul de tesut scos si depozitata pana in iarna, camera varuita dupa fumul din iarna, verificat si rearanjat proviziile ( avand in vedere moduficarea alimentatie, bazata pe legume proaspete)….Chestii administrative. Cat despre mancarea traditionala, are si aici sens, pentru ca la Paste se taia un miel, care sa aduca un aport de proteina si din lipsa congelatoarelor, carnea trebuia preparata asa incat sa se manance in grup.
Comentariu beton!23
Aoleu! Chiar ca traume din copilarie. Mama si acum face curatenie generala de Paste si Craciun dar se bucura ca eu nu am genul asta de preocupari. Noi facem saptamanal curatenie si nu suntem chiar niste porci sa fie nevoie de mai mult. Covoare nu am si nu voi avea nicio data in casa iar perdelele si draperiile le spal in iulie cand e cald, le pun direct la geam si se usuca intr-un minut. Cel mai mare chin in copilarie a fost insa spalatul geamurilor, de aceea eu adult nu spal niciodata geamuri. Nici daca nu mai intra soarele in casa nu ma misc.
Comentariu beton!16
Avem de renovat un pic casa, ne-au plecat chiriasii… Cui tre sa cer voie, am de vopsit gardul, de taiat copacii si, ce sa vezi, doar in weekend-ul asta avem zilele libere..Inca un tabu, muncitul de Sarbatori…
Iar cu curatenia eu fac in fiecare sambata si nu tin cont de altceva..
Sa aveti spor!
Cat am fost la mama fata 😁 era teroare in casa de pasti si craciun cu curatenia generala, pentru ca “trebuia”, de-mi venea sa ma sinucid. Toti zaceau franti dupa smotru, de nu mai tihneau nimanui sarbatorile. Urasc cu spume cuvantul “trebuie”, pe care de altfel l-am sters definitiv din vocabularul meu. Ma iei cu “trebuie”, indiferent de context, vad rosu in fata ochilor si m-ai pierdut definitiv de musteriu. Curatenia se intretine si o fac pentru mine, nu pentru musafiri. De geamuri, care-s multe si enorme, se ocupa o firma specializata, la doua luni (abonament). Cu mancare traditionala tocmai m-am indopat 2 saptamani in Romania. Deci de pasti arunc o pulpa de miel in cuptor si pun niste banderole/mansetute pe oua, chestie care ia max. 3 minute. Cozonac am adus din Romania. Altceva nu mai “trebuie”.
Sanatate sa aiba matusa mea inteleapta, care m-a invatat ca pastele, craciunul etc. niciodata nu vin cu parul. Sa avem mai multa grija de noi si sufletele noastre, decat de ce o sa spuna “lumea”.
Sarbatori cu pace si liniste sa avem cu totii!
Comentariu beton!38
Never ever nu am facut curățenie generală înainte de Paște, mereu aveam curat, că na, nu poți sta în mizerie și cu geamuri murdare,dar mai amănunțit, făceam când schimbam garderoba de iarnă cu cea de vară și invers. Exceptând anul în curs. Ei bine, anul ăsta locuiesc cu soacră-mea. Eu la etaj, ea la parter. Am spălat geamuri (erau curate, dar cum să nu le speli înainte de Paște, că doar au praf > a doua zi a venit o ploaie, de ar trebui să le spăl din nou), am spălat/călcat perdele, șters praful peste tot, covoare trimise la spălat, etc… Spălam și îl înjuram pe bărbatu-mio că ne-am mutat la soacră-mea. Viața mea era atât de relax înainte de ordinea și curățenia asta obsesivă care ține fix o zi, poate nici atât. Ps: covoarele nu se pun la loc, decât chiar înainte de Paște.
A întrebat-o bărbatu-mio pe mă-sa de ce dracu face curățenie, dacă deja este curățenie. Răspunsul ei mi se pare halucinant: așa se făcea de când eram mică. Asta e ca postul: nu mănâncă carne și „de dulce”, că e păcat, dar n-are nici o problemă să taie porcul sau găina în post. Wtf? E păcat să-l mănânci când e mort, gata, dar nu e păcat să îl omori cu mâna ta?
Comentariu beton!24
Și eu am fost terorizată de curățeniile alea generale dinainte de Paști și de Crăciun…. să mai pun că deși stăteam la bloc mama zugrăvea în fiecare primăvară deci toata casa ajungea cu curul în sus, după care puneam de șmotru în săptămâna mare până picam lați.
Când m-am mutat am hotărât să fac zilnic curat, în așa fel înât să nu mare lucru atunci când vezi doamne vin sărbătorile. singura chestie care ma scoate din papuci, e de când am un băiețel de 3 ani jumate, care își cam expne talentul pictoricesc pe tăți pereții ți pe tăte dulapurile…. 😀
Bun subiect! Cred ca si eu am avut umpic de traume pe partea asta. Doar ca la noi sambata era zi de curatenie. Deci din start aveam wend redus.
Cand m-am mutat la chiria mea, no more bibelouri, mobila cu tot felul de scobituri ce necesita sterse de praf – no no no, covoare – doar strictul necesar spre fara. Cum s-ar spune minimalist. Si asa bine e sa fac curatenie in juma de ora, maxim o ora doua in zilele de curatenie intensiva! De ma si amuz si ma ia cu umpic de fiori cand aud prietene ca a stat toata ziua la smotru. Dar na, fiecare alege cum sa-ti petreaca timpul.
Comentariu beton!14
Nici eu şi nici ai mei nu prestăm Marea Curățenie. Curățăm când credem că e cazul, nu după calendar. Geamuri puțin spre deloc. Am avut eu o tentativă acum câțiva ani, m-am chinuit să le spăl pe cele de la balcon, inclusiv pe dinafară, făcând echilibristică cu cârpa şi şuncile fluturând în vânt (noroc că stau peste drum de spital 😀). În noaptea aia a plouat, aşa că mi-am jurat never again.
În schimb la bunică-mea făceam curățenie ca la carte. Rulam covorul mare din sufragerie, îl duceam la bătător, iar eu practicam anger management pe el cu paleta împletită din lemn. Apoi aduceam un bol cu apă cu oțet şi dădeam cu peria înmuiată în soluție până lucea covorul în soare. De asemenea, trebuia să ştergem de praf şi să spălăm la lighean toate bibelourile (multe animale şi cel mai important: ELEFANȚII. Dacă se ciobea vreun colț al unuia dintre ei era tragedie. Nu mai spun de cutremurul din 90/91 când bunică-mea a fost traumatizată că s-au spart vreo 3). Pe vremea aia tot ce făcea ea mi se părea fascinant şi mi-aş dori enorm să mai fie şi acum lângă mine, să îi spun tot ce am pe suflet, în timp ce bem o gură de Grasă de Cotnari şi spălăm elefanții.
Să aveți cu toții Sărbători aşa cum vă doriți!
Comentariu beton!28
ELEFANTII!!! Exact! Si eu am spalat ca adolescenta elefantii lui mama, avea 2, unul era putin ciobit la un colt, eu il ranisem cu un an in urma. Atunci mama nu a mai vorbit 2 zile cu mine. Mama a plecat, elefantii stau la mine in vitrina, ce n-as da sa vina mama sa spuna: „mai fata, mai spala si tu elefantii aia, ca s-a pus 1 cm de praf pe ei….“😔😔😔
Comentariu beton!18
Elefanții mamei s-au mutat cu ea la țară 🤣🤣🤣 A vrut sa mi-i dea, dar am refuzat-o elegant: n-am nici o vitrina în care sa-i expun 😁 Îi „admir” de la distanță când ma duc la ea
Sunt total de acord cu tine,curat în casă am tot timpul! Nu îmi trebuie zile speciale pentru asta.
io n am un raspuns cat de cat coerent, n am cum…because, aceleasi sechele .
stanga perete, dreapta perete, in spate ABIA spalasem
Comentariu beton!17
Exaaaaaact. :)))))))
Aveau ai mei o mobilă de aia lucioasă închisă la culoare pe care se vedea orice urmă de degete sau praf. Vaideplm cât am urât mobila aia mai ales că aveam termocentrală la cca 2 km de oraș care ardea nonstop cărbune și noi suntem ca într-o găleată aici și dacă urcai pe munte nu se vedea nici-un oraș din cauza poluării.
Io zic că prinde bine curățenia de Paște pentru că atunci când tragi mobila mai găsești niște bănuți, mai niște scobitori, alune… și prind bine dacă ai musafiri.
Fix, dar fix din aia aveau și ai mei.
Mda. Eu unul urasc curatenia de Paste si de Craciun. Sa n-aud de spalat geamuri. Pentru ca ar pica pe mine desigur. Si nu, n-o sa fac! Mi-am castigat dreptul asta cu tot felul de „razboaie” in familie. Ba inca mai scap si bag cate o masina de rufe de cate o sarbatoare pentru ca asa am chef eu. Ce naiba! Doar sunt ateu si… AM DREPTURI! 🙂
A, sa mai zic ca aschia nu sare departe de trunchi? Am un copil identic. Ateu adica! Tocmai a facut 20 de ani acum vreo doua saptamani. Nevasta in schimb… crestina… nepracticanta. (dar tot voia sa fac ca toata lumea – ei as!). A, da! Desigur ca nu ma omor dupa chestii traditionale de Paste sau Craciun. Mananc normal. Si de fapt imi urmez programul meu. Salbatic, domnule! 😉
Eram pe trend minimalist si pana acu’ – fara curatenie, facem numa’ ce ne place de mancare.
Pe mine ma bate tare gandu’ sa mananc doar veggie cu ceva peste. Si gandu’ asta se acutizeaza in perioada asta, spre disperarea lu’ Mr 2Cents, care ii all meat all the way.
Deci o sa fac niste sarmalute cu ciupercute si cam atatica.
De multă vreme mă întreb: între Paște și Crăciun, majoritatea stau în case necurățate, mănâncă resturi, chiar nu înțeleg. Când erau puradeii mici, în ajunul sărbătorilor noi brambuream prin parcuri sau cine știe pe unde găseam să ne distrăm, mâncăm oricum ce ne place, curățenie mai facem, nu e de dat cu grebla sau cu grenada ca să găsim ce avem nevoie, am o țăcăneală serioasă: dacă apare o situație de criză, trebuie să știu pe întuneric sau cu ochii închiși unde găsesc fiecare lucru sau act, așa că toate sunt așezate în locurile dedicate. Mi se pare îngrozitor să muncești ca o nebună câteva zile și apoi să nu te mai poți bucura de sărbătoare din cauza oboselii, a nervilor sau a musafirilor 😁
Pus și simplu pentru ca îți dă un vibe bun.
Pe masa și în frigider sunt de toate, în aer miroase a cozonac și a bunătăți, afara e soare și cald, te innoiesti cu haine, lumea e bine dispusa, e o atmosfera de concediu, de party etc. Și în contextul asta, de ce sa nu ai și casa curata, sa nu sclipeasca podelele, sa miroase a detergent, a fresh, sa nu te bagi intr-o lenjerie curata, sa nu vezi în zare 3 degete de praf pe mobila? Nu e ca în restul anului stai în jeg, dar curățenia completează tabloul Pastelui.
Clar.
Am vrut să mai întreb niște chestii, dar mă abțin.
Întreabă 🙂
Ideea era ca de Paști se face o curățenie minutioasa, nu doar acea curățenie „de întreținere ” (asta apropo de „Da’ ce? În restul anului nu faci curat sau cum?”)
Ștergi geamurile, bați covoarele, ștergi lustrele și pe dulapuri, te bagi prin colțuri și prin alte locuri necuratate săptămânal.
Cine spune ca face lucrurile astea uzual sau într-o după amiaza de februarie, fura curent maxim.
Nu e ca și când vii la 6 de la serviciu, cu un chef nebun sa bati covoarele.
Weekendul trece imediat și vrei sa profiți la maximum de alea 2 zile.
De Paști e mai pe lejer și ai mai mult timp.
Problema adevărată este putoarea ce zace în noi. Faptul ca trebuie sa îți urnesti făptura mitobolanta.
Dacă ai avea 10 oameni care sa îți facă locuinta bec, in timp ce tu zaci pe fotoliu, cu o bere, crede-ma ca nu ai urî deloc curățenia de Paști.
Ba s-a făcut gaură-n cer. De unde crezi că vine ploaia asta ?!
La noi se făcea „curățenia de primăvară” (cu 2-3 săptămâni înainte de Paște) și „de toamnă ” înainte să se pună frigul. Dar tot le-am urât.
Dar oricât le-am urât, tot fac o curățenie generală o dată pe am (când îmi pică mie bine): cu pereții curățați (mai niște praf, mai o pânză de păianjen), geamuri spălate (nu mă pasionează, dar chiar mă irită când ajung mega jegoase) și șters partea de sus a mobilei sau alte locuri, în general sus,pe care nu le fac în mod normal (am 1,5 m, să fac acrobații periodice să spăl chestii sus nu e de mine).
Mirosul ăla de curat de lipsă aproape totală de praf și de bine aerisit (că au stat toată ziua toate geamurile deschise) mă face să mă simt bine.
Ca și o curățenie în care am reușit să trec prin toată casa (de obicei fac mai pe bucăți).
Eu pun robotul pe dulapuri cam la 2-3 luni. Foarte eficient Robu’😅
În ce hal uram vitrina din sufragerie! Aia îmi revenea mereu mie, în rest chiar dacă se întorcea casa cu fundul în sus, nu prea simțeam ca eram 3 și se împărțea treaba, fiecare își primea de la mama sectorul și de fiecare data era cu botoșăneni…ca a lu frate-miu e mai ușor, al mare zicea ca noi avem mai puțin și incetau bodoganelile când intervenea tata, vaicarelile nostre nu se terminau niciodată mereu ni se părea ca unul are mai puține de făcut. Acum îs pe relaxare fac curățenie generala când am chef dacă am chef, dacă nu aia e …oricum sunt pe principiu ca cine îmi calcă pragul vine sa ma vadă pe mine nu sa facă ctc-ul la curățenie! Și abia aștept momentul sa ma mut la casa mea și sa nu mai vad capăt de covor!
Sa aveți sărbători binecuvântate și cum vi le doriți!
Cumva coincide cu curatenia de primavara, la mine in familie asa a fost. La bunici se varuia si trunchiul la copaci, gardul, etc. Practic te pregateai de noul anotimp. Si mie imi place sa fie curat inainte de sarbatori, fie ca e Pasti sau Craciun, dar nu fac din asta un scop in sine. De exemplu acum voi trai fara sa fi spalat perdelele, deci nu e nici un fel de problema, voi face dupa.
Hahaha, la noi nu se făcea curățenie de Paște, era curat tot timpul că mama și buna erau obsedate cu curățenia.
De când sunt la casa mea, țin curat cât pot și când pot, dar niciodată de Paște.
Până anul ăsta și să va zic de ce.
Săptămâna trecută pe joi, a venit o prietenă din Romania sa viziteze orașul și, pentru că noi plecăm în weekend la țară, i-am zis, îți las cheile, nu mai stai la hotel, oricum apartamentul e gol plus că am plecat de joi până luni, minivacanța Paștelui catolic, care se tine aici.
Am inceput cu o curățenie așa mică, că sa nu-mi fie rușine și să stea fata in loc curat cât de cât. Dar când mi-am pus ochelarii și am văzut că în unele locuri in care nu am mai curățat de cam un an, bai se adunase praf, alea alea, am tras până la urmă un șmotru demn de „curățenie de Paște”.
Așa că, până la urmă, pot sa zic că am făcut curățenie de Paște 🤣.
In rest asta cu purificarea și spălarea păcatelor nu le am, că nu suntem credincioși și nici practicanți 😅
La evrei curatania de Paste (Pesach), se face ca sa nu ramana urme de „hametz”, ce contine drojdie, care e interzis in cele 7 zile de Pasti. La sfirsitul curateniei se cauta cu luminarea, daca au ramas frimituri. Eu fac curatanie cind ma apuca, nu sint de loc religioasa.
O daaa! Dar de ciucurii de la covoarele persane care trebuiau periati si aranjati la dunga, nu-si aduce nimeni aminte? Sau doar eu am ramas cu sechelele astea?! 😂 Nu fac curatenie nici inaintea Pastelui, nici inaintea Craciunului. Din acelasi motiv! Am ramas cu sechele pe chestia asta, asa ca, cui nu-i convine, nu ne calca pragul sau pune mana si face! 🤣
M-a distrat articolul. La noi, curatenia dura cel putin 2 saptamani cand veneau sarbatorile si nu era ritualica, se intampla de mai multe ori pe an dar asta pentru ca mama avea un pic de OCD; pana si ciucurii de la covor ii lua la mana. Dupa ce s-a dus intr-o lume mai buna, m-am surprins repetand povestea cu ciucurìi dar m-am redresat rapid. E mai placut cand totul este randuit si asezat in asteptarea sarbatorilor, curatenia exterioara este corelata cu organizarea interioara. Nu este obligatorie insa este necesara din cand in cand! 🙂 Hristos a Inviat! 🙏
Vă rog ridicați două degete cei care ați mai fost alungați efectiv de-acasă pentru că ați refuzat cu îndărădnicie să vă faceți patul ( aveam cam 11 ani și am dat ture blocului cam 5 ore, până s-a hotărât maică-mea să mă recupereze,).
Păi mai are rost să spun ceva de curățenia asta de Paște?
Curățenia se face cât mai des cu putință, dar ceea ce rămâne sfânt dpmdv, în niciun caz după un program rigid oricare ar fi acesta.
PS i-am făcut în ciudă mamei și am continuat exact la fel până în zilele noastre !
E vorba de acel ciclu de 6 luni, Sf. Gheorghe, Sf. Dumitru, cand urcau, coborau oile. In secolul 19 casele se inchiriau pe 6 luni, intervalul de care am scris mai sus. Asa ca atunci se facea curatenie in case, urma alta inchiriere.
Nici eu nu inteleg chestia asta cu curatenia pentru ca asa trebuie, de Pasti, Craciun. Adica stau cu gunoiul pana in grinda? Cu geamuri prin care nu pot vedea, e ceata si in dimineata insorita de vara?
Vine Paștele nu Sanepidul!
Mai știi, poate că s-o fi pocăit Sanepidul și vine cu Sfânta lumină, n-ai de un’ să știi! 😉🤭🤭
Au mai scris si altii, dar confirm si eu:…obiceiul in orase/apartamente vine de la urbanizarea ţăranilor (fara sens peiorativ sau insultator). Adica a marii majoritati a romanilor. La sat avea alt sens. Sa nu uitam ca si spălatul corporal complet era cândva un obicei săptămânal înainte de a merge la biserica/hora/etc. La trecerea la primăvara, erau musai (sa nu zic ca trebuia :p) sa se facă unele lucruri. Le-au enumerat altii, nu mai repet. Majoritatea cu rol utilitar, iar altele care si-au pierdut rolul utilitar, ramanand cu un rol simbolic, sau mistico-simbolic, devenind mai întâi obicei si apoi traditie. Asa s-au si născut in fapt…traditiile.
Si da. Detest si eu obiceiul. Dar nu atât cat sa-l urăsc sau sa fiu total importiva. Daca nevastemii ii aduce un plus de confort psihic chestia asta eu nu pot decât sa ma execut. :p De drag si de nevoie. 😀 Dar am noroc ca nici ea nu insista decât daca avem amândoi timp.
Câteodată nu avem si nu e nici o nenorocire. 🙂
Fix ca tine am procedat si eu dupa ce am parasit cuibul parintesc.Nu trebuie nimic absolut, curatenie se face in fiecare saptamana in casa deci nu traiesc in jeg caci vine tanti saptamanal si la trimestru spala si geamuri.De vreo 6 ani sarbatoresc Pastele catolic, la modul ca gatesc romaneste doar pentru ca ne place si am prieteni de prin lume care vin la masa de pranz fix pentru bucatele traditionale romanesti. Decizia de a-l “Invia pe Cristos” mai repede cu o saptamana vine din motive pur logistice, eu atunci am liber de la institutie, nu merg la biserica, nici inainte nu mergeam asa ca petrec cand sunt libera eu si copiii.
Faza asta imi aduce aminte de familia lui varu-miu.
Avem asa: el pe jumate rus, ea pe jumate unguroaica. Astia in familia extinsa sunt:
2 ortodocsi pe rit vechi (el si mama lui)
2 ortodocsi pe rit nou (fratele lui si tatal lui)
2 greco-catolici (cumnatul si fiul cumnatului)
2 unitarieni (soacra si sotia)
2 romano-catolici (socrul si cumnata)
Concluzie: Paste si Craciun, la dublu.
Sa vezi ce nebunie e la astia cu curatenia de Paste si de Craciun.
La noi in Moldova, curatenia se întreține, nu se face ocazional ( cel putin in familia mea).
Dar o casa trebuie sa aibă parte de două,, grijituri” pe an : grijitura mică, inainte de Crăciun, cand se bat covoarele, se spala geamurile/ usile/ fiecare centimetru de dusumea, se bat si aerisesc saltelele, plapumile, pernele, se schimba perdelele si draperiile cu cele de iarnă, ma rog, o curățenie exemplară, verificarea constă in plimbatul batistei albe pe sub pat si sa o scoti la fel de alba si curata.
Si mai este ,,grijitura mare” inainte de Paște ( poate pentru ca atunci am iedit din iarnă si trebuie totul reîmprospătat , ca natura? La curatenia asta se scoate totul din casă, afara, unde se curăță si aeriseste, casa se varuieste proaspat, se schimba perdelele cu cele de vară si se așează totul la loc in casă. Proba e aceeasi, cu batista albă.
Poate vi se pare mult sau aiurea…dar eu asa am apucat, de la străbunica.