Sinteză de Marco Badea.
…
52 de zile de când a început războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Mai jos relatez [la rece] cele mai importante lucruri care s-au întâmplat peste noapte, dar și cum arată situația pe câmpul de luptă:
🔴 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut recent preşedintelui american Joe Biden, într-una dintre discuțiile lor telefonice, ca Statele Unite să desemneze Rusia drept „stat sponsor al terorismului”, relatează Washington Post. Potrivit cotidianului american, cererea lui Zelenski nu a fost făcută cu același nivel de urgență cu care le-a cerut liderilor occidentali să ofere arme suplimentare și asistență financiară, dar a făcut-o ca parte a unui efort de a extinde condamnarea internațională a acțiunilor Rusiei în Ucraina. Washington Post a menționat că Biden nu s-a angajat la nimic specific în timpul respectivei convorbiri. Oficialii americani au refuzat anterior să infirme posibilitatea de a adăuga Rusia pe lista „statelor care sponsorizează terorismul”.
🔴 De asemenea, președintele ucrainean a avertizat vineri, într-un interviu pentru CNN, că „toate țările lumii” ar trebui să se pregătească pentru posibilitatea ca preşedintele rus Vladimir Putin să utilizeze arme nucleare tactice în războiul dus împotriva Ucrainei. Putin ar putea apela fie la arme nucleare, fie la arme chimice, deoarece nu prețuiește viețile poporului ucrainean, a afirmat Zelenski, din biroul său de la Kiev. „Nu trebuie să ne speriem, ci trebuie să ne pregătim. Iar asta nu este o problemă doar a Ucrainei, nu este doar pentru Ucraina, ci este pentru lumea întreagă”, a mai declarat Volodimir Zelenski.
🔴 În același timp, liderul de la Kiev a transmis într-un mesaj video postat vineri noapte pe rețelele sociale că este dificil de prezis cât va dura războiul. „Desigur, aud și predicții diferite. Am mult mai multe informații decât unele instituții media despre intențiile și capacitățile armatei ruse. Despre potențialul economiei ruse. Despre starea emoțională a societății din Rusia”, a spus președintele Ucrainei, care a mai precizat că doi factori vor determina durata conflictului.
🔴 „Succesul armatei noastre pe câmpul de luptă este cu adevărat semnificativ. Important din punct de vedere istoric. Dar încă nu suficient pentru a ne curăța elibera pământul de ocupanți. Dar îi vom învinge. Sancțiunile împotriva Rusiei sunt foarte importante. Dureroase din punct de vedere economic. Dar încă insuficiente pentru ca mașina militară rusă să rămână fără mijloace de subzistență. Noi pledăm pentru altele mai puternice, mai distructive”, a afirmat Zelenski. „Dacă cineva spune: an sau ani, eu răspund: poți face războiul mult mai scurt. Cu cât obținem mai devreme mai multe din armele pe care le-am cerut, cu atât vom fi mai puternici și cu atât mai repede va veni pacea”, a adăugat președintele Ucrainei.
🔴 Volodimir Zelenski a mai anunţat vineri noapte că între 2.500 şi 3.000 de soldaţi ucraineni au murit în războiul cu Rusia şi alţi 10.000 au fost răniţi. Preşedintele Zelenski a declarat că situaţia militară din sudul şi estul ţării este „încă foarte dificilă”, în timp ce a lăudat lupta forţelor sale armate.
🗺️ În analiza de vineri spre sâmbătă a frontului, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW), consemnează că forțele ruse au continuat atacurile tactice la scară mică asupra axelor Izium și Severodonețk.
🗺️ Întăririle suplimentare până în prezent nu au permis nicio descoperire a apărării ucrainene, scrie ISW. Forțele ruse continuă să trimită întăriri în estul Ucrainei, dar nu arată niciun indiciu că ar fi întreprins o pauză operațională, explică analiștii americani. Aceștia mai spun că armata rusă pare să efectueze o abordare în estul Ucrainei, similară eforturilor sale eșuate la nord de Kiev de la începutul lunii martie, continuând să canalizeze mici grupuri de forțe în atacuri nereușite împotriva pozițiilor defensive ucrainene, fără a lua pauza operațională care este probabil necesară pentru o campanie ofensivă mai reușită.
🗺️ Forțele ruse continuă să macine apărătorii ucraineni în Mariupol, deși ISW nu poate evalua în prezent cât timp vor rezista aceste forțe și starea lor actuală de aprovizionare. De altfel, rușii au continuat să distrugă apărarea ucraineană în sud-vestul și estul orașului-port Mariupol, deși ISW nu poate confirma nicio nouă schimbare teritorială majoră în ultimele 24 de ore. Apărătorii ucraineni au raportat că situația se „deteriorează”, iar forțele ruse desfășoară artilerie suplimentară și arme grele.
🗺️ Forțele ruse au continuat atacurile zilnice fără succes împotriva Rubijne, Popasna și Marinka și bombardamentele grele de-a lungul liniei de contact în estul Ucrainei, mai atrage atenția ISW, care precizează și că forțele ucrainene au respins atacurile rusești de la Izium atât spre Slaviansk, cât și către Barvinkove.
🗺️ Serviciile de informații militare ucrainene, citat în analiza ISW, au raportat pe 15 aprilie că sancțiunile perturbă din ce în ce mai mult capacitatea Rusiei de a înlocui pierderile de echipamente.
🗺️ Nu a existat nicio schimbare semnificativă în jurul Hersonului în ultimele 24 de ore. Forțele ruse au efectuat atacuri limitate asupra pozițiilor ucrainene la vest de Herson și au continuat să bombardeze Nikolaev, dar nu au făcut niciun progres, mai arată ISW.
🗺️ În ceea ce privește regiunea Sumî, ISW transmite că nu a fost raportată nicio activitate semnificativă pe această axă în ultimele 24 de ore.
🗺️ În evaluarea de sâmbătă dimineață a războiului, Ministerul britanic al Apărării notează că infrastructura rutieră din zonele Ucrainei afectate de conflict a suferit daune semnificative. Trupele ruse au agravat acest lucru prin distrugerea podurilor, folosirea minelor terestre și abandonarea vehiculelor de-a lungul rutelor cheie în timp ce se retrăgeau din nordul Ucrainei.
🗺️ Londra remarcă și faptul că distrugerea podurilor din Chernihiv și din împrejurimi a lăsat în oraș un singur pod pietonal peste râul Desna. Înainte de război, orașul avea aproximativ 285.000 de locuitori.
🗺️ Ministerul britanic al Apărării mai spune că deteriorarea infrastructurii de transport a Ucrainei reprezintă acum o provocare semnificativă în furnizarea de ajutor umanitar în zonele care au fost asediate de forțele ruse.
🔴 Valul fără precedent de expulzări ale diplomaților ruși din capitalele europene, aproape 400 la număr, nu este doar o decizie simbolică și reversibilă ca răspuns la crimele de război de care Rusia este acuzată în Ucraina, scrie The Guardian. Măsurile fac parte dintr-o luptă de lungă durată a Europei pentru o mai bună gestionare a liniei de separație între spionaj și diplomație.
🔴 Statele occidentale au fost criticate în ultimul timp pentru că au ales să ignore renașterea activităților clandestine ale Rusiei din cauză că se concentrau în mod excesiv pe terorismul intern ori se bazau prea mult pe interceptări. Fostul șef al serviciilor de informații britanice MI6 a spus anul trecut că Occidentul ar intercepta doar 10% din spionajul rusesc. Numărul mare al diplomaților acuzați că spionează pentru Rusia, care au fost expulzați în ceea ce fostul diplomat francez François Heisbourg a descris ca fiind cel mai mare exod de acest gen din istoria spionajului, ridică multe întrebări despre reticența națiunilor occidentale de a adresa problema atâtor „diplomați” ruși care lucrau în Europa.
🔴 Heisbourg a insistat că există o diferență clară între un diplomat adevărat și un spion, iar persoanele care au fost expulzate din Europa nu au fost alese la întâmplare, ci pe baza dovezilor care arată că rușii au încălcat Convenția de la Viena în care au fost adoptate normele diplomației legitime. Este o artă în spatele expulzărilor, a specificat Heisbourg. „Evident că este mai ușor să monitorizezi spionul pe care îl cunoști decât pe cel pe care nu îl cunoști. Odată ce știi că există, ei devin [instrumente] utile de contraspionaj. Dacă nu știi cine sunt, atunci ai o problemă”.
🔴 Mai mulţi cumpărători de gaze ruseşti au convenit să treacă la plăţile în ruble, a declarat vineri vicepremierul rus Alexander Novak, potrivit Reuters.„Ne aşteptăm la decizia (de a trece la ruble) de la alţi importatori”, a adăugat el, în comentariile publicate în revista internă a ministerului. Oficialul rus nu a dezvăluit însă identităţile clienţilor care au adoptat deja plăţile în ruble.
🔴 Statele Unite estimează acum că crucişătorul rus „Moscova” care s-a scufundat joi în Marea Neagră a fost într-adevăr lovit de două rachete ucrainene Neptun, a declarat vineri sub acoperirea anonimatului un responsabil american citat de Reuters. Acelaşi oficial a mai spus că, tot conform evaluării Washingtonului, există victime în rândul echipajului crucişătorului, dar nu este clar numărul lor.
🔴 Pe de altă parte, la Sevastopol, oraș din Crimeea anexată de Rusia, a avut loc vineri o ceremonie de adio pentru crucișătorul „Moskva”, care s-a scufundat în Marea Neagră cu o zi înainte, în timp ce se îndrepta spre acest port ca să fie reparat după ce la bordul său au avut loc explozii. La ceremonie au participat veterani ai Marinei ruse și un preot. O panglică cu inscripția „Pentru navă și marinari” a fost atârnată de una dintre coroanele funerare, în condițiile în care Moscova susține că nu au fost victime și că toți marinarii au fost salvați, relatează serviciul în limba rusă al BBC,
🔴 În Mariupolul aflat sub asaltul forțelor ruse, combinatul ce aparține lui Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, a devenit ultima redută a orașului din sud-estul țării. Aici și-au găsit refugiu soldații Ucrainei, care sunt depășiți numeric și ca armament de forțele rusești. Uzina este însă atât de mare, încât rușii pur și simplu nu-i pot găsi pe ucraineni și de aceea au început să vorbească despre un atac chimic ca fiind singura modalitate de a-i scoate de acolo, relatează „The Guardian”.
🔴 Cel mai mare producător de oțel din Ucraina, Metinvest, a declarat vineri că întreprinderile sale nu vor funcționa niciodată sub ocupație rusă și că Ucraina a pierdut în prezent accesul la 30 până la 40 la sută din capacitatea de producție metalurgică după asediul de la Mariupol, relatează Reuters.
🔴 Bisericile din Ucraina vor fi închise de Paștele Ortodox, care va avea loc duminică, 24 aprilie, din cauza restricțiilor de circulație impuse pe timpul nopții, potrivit BBC.
🔴 Cel puţin zece persoane au fost ucise şi alte 35 au fost rănite în bombardamente ruseşti asupra unei zone rezidenţiale din Harkov, important oraș din nord-estul Ucrainei, au anunţat vineri autorităţile regionale, care au furnizat un bilanț actualizat.
🔴 Întrebat despre nota diplomatică prin care Rusia avertizează Statele Unite să nu continue să înarmeze Ucraina, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a spus că „nimic nu va descuraja” administrația Joe Biden să continue să sprijine Ucraina. „Rușii au spus unele lucruri în privat, au spus unele lucruri în mod public; nimic nu ne va descuraja de la strategia pe care ne-am asumat-o”, a declarat Price pentru CNN. Ned Price a mai spus, de asemenea, că „nu este în măsură să confirme nicio corespondență diplomatică privată”. „Dacă afirmația de la Kremlin este că SUA și partenerii noștri din întreaga lume oferă asistență de securitate în valoare de miliarde de dolari partenerilor noștri ucraineni, exact acea asistență pe care au cerut-o partenerii noștri ucraineni, și că partenerii noștri ucraineni folosesc tocmai acea asistență de securitate cu efecte extraordinare pentru a respinge această agresiune rusă, ei bine, atunci suntem vinovați de aceste acuzații”, a mai afirmat Ned Price.
🔴 Germanii sunt îndemnați să își regleze termostatul la centrală cu un grad mai puțin și să folosească trenul sau bicicleta de Paște pentru a contribui la reducerea dependenței lor de gazul și petrolul rusesc, relatează BBC. „Este ușor pentru portofel și îl enervează pe Putin”, spune ministrul Economiei Robert Habeck, care este și liderul comun al Verzilor, unul dintre cele trei partide care conduc Germania.
🔴 Germania este supusă la presiuni din partea mai multor țări UE pentru a accepta interzicerea completă a energiei rusești, în contextul în care în prezent se bazează pe Rusia pentru 40% din gazul său și un sfert din petrolul său. Liderul ucrainean Volodimir Zelenski a criticat Germania pentru că se mișcă prea încet înspre un embargo energetic. Institutele economice germane avertizează că oprirea imediată a importurilor rusești ar declanșa o recesiune bruscă în cea mai mare economie a Europei. Dar Zelenski spune că partenerii Ucrainei trebuie să înțeleagă că pentru țara sa, este o problemă de supraviețuire.
🔴 Rusia a inclus vineri un jurnalist și un politolog pe lista sa de „agenţi străini”, într-o continuare a represiunii persoanelor critice Kremlinului, scrie AFP.
🔴 Cinci civili au fost uciși și alți 15 răniți vineri de bombe cu dispersie în Nikolaev, a afirmat guvernatorul orașului, Vitaliy Kim, pe Telegram. Unul dintre cei uciși ridicase un obuz neexplodat, a spus el.
🔴 Andrei Illarionov, un fost consilier economic șef al președintelui rus Vladimir Putin, a explicat la CNN de ce crede că un embargo complet asupra petrolului rus va pune capăt rapid războiului. El a declarat recent pentru BBC că, dacă țările occidentale ar implementa un „embargo real” asupra exporturilor de petrol și gaze din Rusia, operațiunile rusești în Ucraina ar fi probabil oprite „într-o lună sau două”. „Cred că este un instrument nemilitar foarte important pentru a influența procesul de luare a deciziilor la Kremlin”, a declarat Illarionov la CNN.
🔴 „Motivul este foarte simplu. În acest moment, aproximativ 40% din toate veniturile bugetare din Rusia sunt reprezentate de veniturile directe din exportul de petrol și gaze din Rusia. Se va ține cont de veniturile directe și indirecte. În total, ar fi vorba probabil de aproape 60% din toate veniturile bugetului federal”, a mai spus Illarionov. „Presupunând că aceste venituri ar fi reduse substanțial ca urmare a implementării embargoului complet pentru exportul de energie din Rusia, înțelegem că nu poate fi absolut, deoarece avem China, poate alți consumatori mai mici; cu toate acestea, ar afecta cea mai mare parte a importatorilor de energie rusă”, a adăugat acesta.
🔴 „Și presupunând că Rusia în acest moment nu are acces la piața de credit din cauza sancțiunilor și presupunând că rezervele valutare ale Băncii Centrale a Rusiei sunt înghețate, guvernul rus, guvernul lui Putin, nu are resurse pentru a finanța cheltuieli”, a continuat el. Illarionov a remarcat că toate aceste cheltuieli vor fi forțate să fie „reduse cu 40% până la 50%”. „De aceea, regimul va fi în situația în care ar trebui să oprească operațiunile, să caute un armistițiu și să vadă niște negocieri cu Ucraina”, a mai spus Andrei Illarionov.
🔴 Explozii au fost auzite, sâmbătă, la primele ore în capitala Ucrainei, Kiev, şi în oraşul din vest Lviv, a informat presa locală, scrie Reuters. Sâmbătă devreme, sirenele de raid aerian s-au auzit în regiunea Kiev, dar și în centrul și vestul Ucrainei, inclusiv la Rivne, Lviv, Ivano-Frankivsk, Volyn, Khmelnytsky, Vinnytsia, Zhytomyr, notează și The Guardian, care amintește că încă nu există nicio confirmare oficială a exploziilor.
🔴 Adăposturile de animale din Ucraina abia mai fac față numărului de animale abandonate din cauza războiului lui Putin. Nu doar oamenii simt durerea și disperarea provocată de invazia rusească din Ucraina, ci și animalele de companie, multe dintre ele blocate acum în cuști, după ce stăpânii lor fie au fost uciși, fie au fost forțați să fugă și să le lase în urmă. La adăpostul de animale din Liov, se află o mulțime de astfel de animale, pe care voluntarii s-au străduit să le salveze din zonele lovite de război, precum scrie Euronews. Nu există date oficiale cu privire la numărul de animale de companie care au rămas abandonate de când a început invazia rusească. Totuși, pe internet au apărut nenumărate fotografii și clipuri video cu oameni care scot animale de sub dărâmături sau lăsate în mașină și le evacuează de pe front.
🔴 Prin cucerirea Insulei Șerpilor, încă din prima zi a invaziei Ucrainei, Rusia a ajuns să controleze în prezent cel mai apropiat teritoriu din apropierea graniţei cu România (insula se află la circa 45 de kilometri distanţă de litoralul românesc). Insula Şerpilor este considerată a fi un obiectiv esenţial pentru Federaţia Rusă, din punct de vedere economic, militar, geopolitic şi geostrategic, conform unei analize realizate de Centru Euro-atlantic pentru Rezilienţă, iar o prezenţă permanentă a ruşilor pe acest teritoriu va permite Moscovei să blocheze transporturile comerciale din zonă. Practic, în acest moment Rusia poate izola economic Ucraina, prin controlul canalelor navigabile din proximitatea Insulei Şerpilor. În al doilea rând, Federaţia Rusă ar obţine controlul asupra resurselor de hidrocarburi pe care le deţine Ucraina în zonă. În plus, Moscova ar putea întreprinde „acţiuni de descurajare a explorării şi exploatării resurselor din zonă de către alte state” – inclusiv România.
📸 Imaginea dimineți vine de la Vatican, acolo unde două femei, una din Ucraina și cealaltă din Rusia, au ținut împreună Sfânta Cruce în timp ce Papa Francisc oficia slujba din Vinerea Mare la catolici. În plus, atașez aici și harta realizată în noaptea de 15 spre 16 aprilie de Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW), care evidențiază cele mai noi evoluții de pe câmpul de luptă din Ucraina.
Mulțumesc încă o dată pentru găzduirea acestei cronici @MV, dar mai ales autorului.
Oprirea dependenței de gazul rusesc ar da într-adevăr o lovitură decisivă războiului, dar mulți nu realizează diferența dintre scăderea tolerabilă a nivelului de confort şi simpla supraviețuire. Trist şi egoist..
Da, așa este. Oamenii nu vor să facă absolut nimic și nu sunt dispuși să renunțe la nimic din confortul lor. Ce dacă în Ucraina mor oameni? Comentariile de la articolele despre boicot și luptatul într-un eventual război au fost adevărate revelații pentru mine. Mi-au arătat că oameni nu sunt dispuși să sacrifice absolut nimic. Nici măcar un amărât de plin de la Lukoil sau niște cuie de le Leroy Merlin.
Nene Mihai: Ce război, ce embargo? La știrile sportive de seară i-am văzut țopăind pe nemți la fotbal de numa-numa, pe stadion, în deplasare. așadar despre ce vorbim noi aici???
N-am nicio problemă cu asta. Dimpotrivă, în vremuri din astea e chiar recomandat să cauți orice fel de activitate care îți poate aduce bucurie. Serios, chiar l-am ascultat pe un tip, psiholog, care recomanda asta. Problema mea e ce faci după ce pleci de la stadionul ăla. Dacă faci plinul la Lukoil, dacă îi înjuri p-ăia care îți spun să nu mai faci asta etc.
Voi ați fi de acord, strict în cazul nostru, cu postarea acestui domn? ( https://www.facebook.com/andrei.rosu/posts/518977169596892 )
Citez:
Nu mă încadrez în armată (n-am făcut-o) dar sunt de acord cu domnul respectiv.
Pentru ce să te sacrifici, în realitate, dacă cei enumerați vor fi bine mersi cu familiile lor & averile aferente?
Așa este și-n cazul Germaniei.
O dată, sunt „motorul Europei” și nu-și permit intruziuni din ăstea (noi, prin comparație, nu știm ce e aia „economie” sau ce e ăla „imperiu”; pur și simplu, nu știm, decât din poziția de vasal dpdv istoric).
A doua, pentru că ăia din Germania (ăia rămași realiști) că, dacă scade mediul de trai, extremismul va fi pe creștere. Punct, game over. Altminteri, puneți-vă și voi în poziția celor care au datorii la bancă sau stau cu chirie și munca lor, joburile lor, sunt nulificate, iar pe urmă nu mai au cu ce să achite datoriile/chiria & sunt aruncați pe stradă.
Și-n cazul celor care au locuințe deja plătite dar, ce să vezi, curentul, gazele, internetul etc necesită bani. De unde, dacă economia intră într-un overhaul?
Voi v-ați gândit la asta? Nu, normal că nu: pentru că sunteți români cu pantalonii proverbiali rupți în cur și nici n-ați stat de vorbă cu cei care muncesc în Germania, cum interceptează ei realitatea de acolo cu oamenii.
În al treilea rând, nemții (conducerea, serviciile, elita…) chiar ascultă de ce vrea populația, iar populația, îndobitocită de frică din perioada Războiului Rece, nu vrea să mai audă de nimic nuclear și conflicte ( se vorbește de asta și aici https://www.youtube.com/watch?v=PZa_62mq96Q ). Nu ca noi, care n-avem nimic de pierdut, din orice punct de vedere.
În ultimul rând, de unde nu știți și voi că au oameni, tot așa, lepre, pentru care nu se merită să te sacrifici? Nu pentru că au ceva strict cu ucrainienii, dar, că de ce să sufere dacă Herr Schmidt von Kaukesburg nu va suferi, ba are valizele pregătite și banii stocați în siguranță, afară – așa cum e jefuită România +30 de ani, pentru ei și familiile lor, cu acreditări, vile, vacanțe șamd…
Voi, din poziția de români, credeți că-i fraieri pe cei bogați/puternici.
Cât se poate de fals.
Confirmarea: https://threadreaderapp.com/thread/1515303087090638853.html
dap, citit (as usual);
mulțumiri amîndurora!
Ilarionov are dreptate iar nemții ar putea să se încălzească pe termen foarte scurt cu șnaps
Ei, da’ ce ecologic îi gazu’ rusesc. Parfum, FMM!!! 🤬🤬🤬
Toți ecologiștii care au făcut lobby pentru adoptarea gazului rusesc, ar trebui, acum, tratați rusește: mâinile legate la spate și un glonț în ceafă. 🤬🤬🤬
Nu-mi plac deloc zonele alea roșii pe hartă. Dar deloc.
Ar însemna să omori toată populația Germaniei și Franței.
Nu, nu glumesc, fiindcă nu înțelegi istoria și nici ce vor nemții.
Locuiesc in Germania si am cumparat casa anul trecut. Normal ca nu as vrea ca Germania sa intre in recesiune, sa imi pierd locul de munca pe care abia l-am obtinut dupa nspe cursuri platite tot de mine, sa imi pierd casa care oricum e ipotecata pe 20 de ani. E munca mea de o viata si un mare efort de a te adapta dupa o emigrare la 41 de ani fara a cunoaste deloc limba. Abia am fost anuntati ca gazul de sumpeste cu 40% dupa ce deja a fost scumpit in iarna, alimentele, materialele de constructii, totul de fapt s-a scumpit considerabil. Au fost o serie de decizii proaste ale politicienilor de pretutindeni, chiar cei care conduc Germania par uneori rupti de realitate, dar sa te gandesti ca nemtii oricum au resurse sa depaseasca o criza majora e fals. Nivelul de trai nu mai e nici aici ce a fost, aud colegii nemti vorbind cum unde se gandesc sa isi reduca cheltuielile in perioada urmatoare, oamenii sunt ingrijorati si dezamagiti.