Sinteză de Marco Badea.
…
Am intrat în ziua cu numărul 32-a zi a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Mai jos relatez [la rece] câteva dintre lucrurile care s-au întâmplat în timpul zilei de ieri și peste noapte, dar și cum arată situația pe câmpul de luptă:
🔴 Preşedintele american Joe Biden l-a numit „măcelar” pe omologul său rus Vladimir Putin. Liderul de la Casa Albă a reafirmat sâmbătă, la Varşovia, că articolul 5 din Tratatul NATO, care stipulează că un atac asupra unei ţări membre a Alianţei Nord-Atlantice este un atac asupra tuturor, constituie o „datorie sacră” pentru Statele Unite. Preşedintele Biden a dat această asigurare în cursul întâlnirii cu omologul său polonez Andrzej Duda, a cărui ţară se teme de agresivitatea Moscovei după declanşarea invaziei ruse în Ucraina.
🔴 Apoi, Biden s-a întâlnit cu refugiați din Ucraina pe stadionul național din Varșovia, transformat în centru de adăpostire a celor care au fugit din calea războiului. Ca și cu o zi înainte, când i-a vizitat pe soldații americani din Polonia și a mâncat pizza cu ei, președintele american a reununțat la postura oficială și a încercat să aibă o discuție cât mai firească, de la om la om. A luat o fetiță în brațe și i-a spus că îi amintește de cele patru nepoate ale sale, la care ține foarte mult, iar mamelor le-a făcut complimente remarcându-le frumusețea.
🔴 Ulterior, președintele american a ținut sâmbătă seara, la Varșovia, probabil cel mai important discurs al mandatului său de până acum, în care a reafirmat unitatea NATO în fața agresiunii ruse din Ucraina și, invocând căderea Cortinei de Fier, a spus că acesta este testul generației actuale pentru a apăra democrația „sugrumată” acum de Rusia. Biden a transmis un mesaj de solidaritate către Ucraina, dar a avertizat că lupta va fi de durată. L-a numit pe Vladimir Putin un dictator care vrea să aducă „decenii de război”, dar care nu are șanse să se mențină la putere și să înăbușe dorința de libertate.
🔴 Pe scena de la Varșovia, Joe Biden a declanșat cel mai dur atac de până acum la adresa lui Vladimir Putin, despre care a spus că „nu poate rămâne la putere”, stârnind reacții puternice în rândul audienței, dar și în rândul analiștilor. Liderul de la Casa Albă nu s-a limitat doar la această remarcă: el l-a făcut tupeist, nerușinat și mincinos pe președintele Rusiei. Kremlinul a reacționat la declarațiile lui Joe Biden. „Pentru Dumnezeu, omul ăsta nu poate rămâne la putere”, a izbucnit Joe Biden în fața mulțimii strânse să-i asculte discursul la Palatul Regal din Varşovia.
🔴 Declarațiile sale nu au rămas fără replică. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avut o reacție imediată, la solicitarea jurnalistului CNN Frederik Pleitgen. „Nu domnul Biden decide asta (dacă Vladimir Putin rămâne sau nu la putere ). Aceasta este doar alegerea poporului Federațiai Ruse”, i-a declarat Dmitri Pesckov lui Frederik Pleitgen.
🔴 Ulterior, Casa Albă a remis presei o precizare în care arată că Joe Biden nu a îndemnat la schimbarea regimului de la Moscova în declarația sa. „Ce a vrut președintele să spună este că Putin nu poate fi lăsat să-și exercite puterea asupra vecinilor săi sau a regiunii. (Joe Biden) nu a vorbit despre puterea lui Putin în Rusia sau despre o schimbare de regim”, a declarat un oficial de la Casa Albă pentru Reuters, după discursul lui Joe Biden de la Varșovia.
🔴 Sâmbătă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că conducerea Rusiei a cheltuit miliarde de dolari pe propagandă și minciuni privind „operațiunea specială” din Ucraina. Moscova nu a luat însă în calcul faptul că aceste eforturi nu garantează un rezultat, a mai liderul de la Kiev.
🔴 De asemenea, preşedintele ucrainean le-a cerut sâmbătă ţărilor producătoare de petrol să crească producţia pentru ca Rusia să nu-şi poată folosi resursele de hidrocarburi pentru a „şantaja” alte ţări. „Vă cer să creşteţi producţia de energie pentru ca toţi din Rusia să înţeleagă că nimeni nu poate folosi energia ca armă pentru a şantaja lumea”, a declarat Zelenski, într-un mesaj video difuzat la Forumul de la Doha. „Viitorul Europei depinde de efortul vostru”, a adăugat şeful statului ucrainean. Totodată, Zelenski a menţionat că nicio ţară nu este protejată de perturbări ale lanţurilor alimentare ca urmare a invaziei ruse din Ucraina, amintind şi că pieţele mondiale încă nu şi-au revenit de pe urma pandemiei şi a şocurilor provocate de creşterea preţurilor la alimente.
🔴 În tot acest timp, Gazprom a anunțat sâmbătă că continuă să livreze gaze prin Ucraina către Europa, conform contractelor. Potrivit grupului controlat de statul rus, volumul de livrări comandat de clienții europeni sâmbătă a fost de 109,5 milioane de metri cubi, mai mare față de ziua precedentă, după ce vineri a fost de 105,1 milioane de metri cubi.
🔴 Sâmbătă, armata rusă a preluat controlul asupra oraşului ucrainean Slavutici, construit lângă Cernobîl și în care locuiesc angajaţii centralei nucleare, a anunțat sâmbătă Administraţia Militară a Kievului. Primarul orașului, Iuri Fomicev, ar fi fost răpit de ruși, potrivit CNN.
🔴 Ungurii ştiu că „cel mai bun război este cel pe care reuşeşti să-l eviţi”, a declarat sâmbătă premierul ungar Viktor Orban la inaugurarea unei facilităţi industriale la Zalaegerszeg care va găzdui o fabrică de vehicule de luptă.
🔴 O aderare a Finlandei la NATO „ar spori permanent tensiunile cu Rusia” de-a lungul granițelor, a declarat sâmbătă președintele Sauli Niinistö într-un interviu acordat postului public de televiziune Yle TV. Pe de altă parte, președintele finlandez a recunoscut că beneficiile apartenenței la NATO ar fi mai mari decât consecințele negative și spune că cel mai important este să fie găsite soluții pentru a spori securitatea țării sale.
🔴 Viceprimarul orașului Mariupol a declarat că oamenii încep să moară de foame și deshidratare, în condițiile în care rezervele de mâncare și apă se împuținează, iar accesul ajutoarelor umanitare în oraș este blocat, scrie BBC News. „Unii oameni mor de deshidratare și de foame. Alții mor pentru că nu au medicamente, insulină… Pentru că nu au acces la asistență medicală”, a declarat viceprimarul Serghei Orlov pentru BBC. „Unele mame nu au lapte și nu-și pot hrăni copiii. Ce pot să facă? Nu știu. Nu se găsește mâncare pentru copii deloc în oraș”, a mai transmis oficialul ucrainean.
🔴 Oligarhii ruşi pot continua să vină şi să facă afaceri în Turcia atât timp cât respectă legea turcă şi dreptul internaţional, a afirmat sâmbătă ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, care a reconfirmat că țara sa, deși membră NATO, nu participă la sancțiunile internaționale decise după invadarea Ucrainei.
🔴 Statele Unite au dat asigurări Kievului că nu au „nicio obiecţie” legată de un eventual transfer de avioane de luptă poloneze în Ucraina, susține ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, într-un mesaj transmis sâmbătă, în scris, agenției France-Presse. „Statele Unite ne-au dat asigurări că nu au obiecţii cu privire la transferul avioanelor”, a scris Dmitro Kuleba, care s-a întâlnit în cursul dimineţii cu preşedintele american Joe Biden, aflat în vizită în Polonia. „Mingea este acum în terenul Poloniei”, a adăugat șeful diplomației de la Kiev. De reamintit contextul: La 8 martie, luând vizibil prin surprindere Statele Unite, Polonia a propus să-şi trimită „fără întârziere şi gratuit toate avioanele de tip MiG-29 la baza aeriană Ramstein din Germania şi să le pună la dispoziţia guvernului SUA”, pentru a fi predate ulterior Ucrainei. Washingtonul a considerat iniţial că această ofertă nu este „viabilă”, iar a doua zi, Pentagonul a respins definitiv propunerea.
🔴 De altfel, miniştrii apărării şi de externe ai Ucrainei, Oleksii Reznikov şi Dmitro Kuleba, s-au întâlnit în premieră cu omologii lor americani, Lloyd Austin şi Antony Blinken, a anunţat sâmbătă Reznikov pe Twitter. „Am discutat probleme curente şi despre cooperarea în plan politic şi al apărării între Ucraina şi SUA”, a transmis Reznikov pe reţeaua socială, postând şi o fotografie de la întâlnirea desfăşurată în capitala poloneză Varşovia.
🔴 Londra consideră că Rusia nu are în prezent intenții serioase să negocieze pacea în Ucraina și de aceea este necesară înăsprirea sancțiunilor și trimiterea de mai multe arme în Ucraina, a declarat ministrul britanic de externe, Liz Truss, într-un interviu acordat Sunday Telegraph.
🔴 La rândul său, secretarul de stat american Antony Blinken declarase că sancţiunile împotriva Rusiei „nu au fost concepute pentru a fi permanente” şi că ar putea dispărea dacă Moscova îşi schimbă atitudinea.
🔴 Rușii au difuzat imagini care nu au fost datate cu Serghei Șoigu, după o absenţă de două săptămâni a ministrului rus al apărării, absenţă care a generat zvonuri că Kremlinul ar dori să se dispenseze de el. Ministerul apărării a publicat un video în care Şoigu apare prezidând o reuniune consacrată bugetului militar al Rusiei.
🔴 Jack Osbourne, fiul celebrului rocker Ozzy Osbourne, a lăudat pe Instagram modul în care s-au organizat autoritățile române la graniță pentru a primi refugiații ucraineni.
🔴 Războiul din Ucraina a ucis 136 de copii în cele 31 de zile de la începutul invaziei rusești, a anunțat sâmbătă biroul procurorului general al Ucrainei într-un mesaj pe aplicația Telegram. Din acest total, 64 de copii au fost uciși în regiunea Kiev, a precizat biroul. Alți 50 de copii au murit în regiunea Donețk, a precizat biroul, potrivit Reuters. În plus, 199 de copii au fost răniți. ⚠️ Reuters precizează nu a reușit să verifice în mod independent aceste cifre și că ele ar putea fi mult mai mari.
🔴 Sirenele de raid aerian au fost auzite sămbătă în mai multe orașe din Ucraina, potrivit rapoartelor presei locale. Avertizările au răsunat la Kiev, în Cerkasî și Kirovohrad, în centrul Ucrainei, dar și în sud-est, în Zaporojie și Dnipro. Și în estul Ucrainei, în Jîtomîr, au fost auzite sirene, dar și în Harkov și Sumî, în regiunile de nord-est.
🔴 Totodată, autoritățile din Liov au anunțat sâmbătă după-amiază trei explozii puternice în apropiere de capitala regională Liov și le-au cerut localnicilor să se adăpostească. Martori de la fața locului au spus pentru Reuters și CNN că au văzut coloane groase de fum negru ridicându-se în zona de nord-est a orașului. La scurt timp, guvernatorul regional, Maxim Kozițki, a declarat pentru The Guardian că cinci oameni au fost răniți după atacul cu rachete asupra orașului Liov. Potrivit primarului din Liov, atacurile forțelor ruse au reprezentat un mesaj pentru președintele american Joe Biden.
🔴 Oraşul ucrainean Cernigov, la aproximativ 120 km nord-est de Kiev, este înconjurat de forţele ruse şi este practic imposibil să se evacueze masiv civilii şi răniţii, a avertizat sâmbătă primarul oraşului, Vladislav Atroşenko, relatează AFP. Potrivit primarului, care s-a adresat online pe Centrul Media din Ucraina, un pod care ducea spre Kiev a fost distrus de forţele ruse, în timp ce un alt pod pietonal, aflat sub foc constant, s-ar putea prăbuşi, împiedicând înfiinţarea de coridoare umanitare pentru evacuarea civililor.
🔴 Un reactor nuclear de cercetare din Harkov a fost lovit de un proiectil rusesc, a mai scris sâmbătă publicația ucraineană Kyiv Independent, precizând că nu se poate stabili deocamdată amploarea daunelor, din cauza bombardamentelor continue.
🔴 Într-o declarație publicată sâmbătă, purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat că rachetele de croazieră Kalibr lansate pe mare „au distrus un depozit cu muniții și arme în apropierea așezării Velîki Korovînți, regiunea Jîtomîr, potrivit CNN. „De asemenea, o rachetă de croazieră Onyx de înaltă precizie a distrus o bază de combustibil în zona Nikolaev, care furniza combustibil Forțele Armate ale Ucrainei din partea de sud”, a continuat Konașenkov.
🔴 Rusia a organizat exerciții militare cu rachete sol-aer S-400 în exclava sa vestică Kaliningrad, a anunțat sâmbătă Interfax, citând Flota Baltică. Acesta a precizat că în cadrul exercițiilor au fost desfășurate și avioane de luptă Su-27.
🔴 Ucrainenii au protestat din nou în orașul Herson în fața trupelor de invazie trimise de Vladimir Putin și i-au sfidat pe soldații ruși punându-i să asculte cântecul Bayraktar. Melodia este un imn dedicat succeselor obținute cu aparate Bayraktar în războiul din Ucraina, drona de fabricație turcească devenind un coșmar pentru forțele de ocupație rusești.
🔴 Fermierii germani avertizează asupra „creșterii de prețuri la o scară fără precedent” pentru alimente, ca urmare a războiului din Ucraina, scrie publicația germană Der Tagesspiegel. Potrivit unui referat publicat vineri de Asociația Fermierilor Germani, agricultura, dar și întregul lanț alimentar, se confruntă cu creșteri masive de costuri, în special în domeniile energiei, combustibililor, îngrășămintelor și problemelor logistice.
🔴 Pe măsură ce invazia Ucrainei intră în a doua lună, forțele ruse sunt blocate la periferia Kievului – și există temeri că s-ar putea pregăti pentru aceeași tactică de pământ pârjolit folosită în capitala cecenă Groznîi în 1999. Kievul este una dintre numeroasele bijuterii ale Ucrainei. Un oraș vechi de peste 1.500 de ani, o capitală odinioară plină de viață cu 2,8 milioane de locuitori și care găzduiește comori internaționale de neînlocuit, inclusiv repere arhitecturale și monumente culturale. „Dacă Putin nivelează Kievul așa cum a nivelat Harkov și alte orașe, sunt multe care se vor pierde pentru totdeauna”, a declarat pentru CNN Olenka Z. Pevni, profesor asociat de Studii slavone și ucrainene la Universitatea din Cambridge.
🔴 Strategia inițială a Rusiei în Ucraina a eșuat, iar armata sa trebuie acum să decidă ce va face în continuare, a declarat pentru BBC News Phillips O’Brien, profesor de studii strategice la Universitatea din St Andrews din Scoția. Acesta a spus că mulți observatori străini au ales „calea intelectuală ușoară” de a presupune că superioritatea militară rusă va prevala în război. Totuși, aceasta a fost „o opinie foarte falsă” despre capacitățile Rusiei, ce nu a luat în considerare dacă soldații săi erau dispuși să-și asume riscuri, a spus el.
🔴 În același timp, capacitățile Ucrainei au fost subestimate, a adăugat el. Ucrainenii s-au pregătit pentru război de la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și nu au vrut să trăiască „sub o dictatură rusă”, a spus profesorul O’Brien. „Acum, Rusia trebuie să decidă ce să facă: fie pot escalada (războiul), fie dezescalada”, a adăugat el.
🔴 Dezescaladarea ar fi cea mai rațională cale de acțiune și ar implica încercarea de a ajunge la un acord, dar „nu par a fi dispuși să facă acest lucru acum”, a spus profesorul scoțian. O escaladare ar însemna fie reconstruirea armatei de la zero, fie „deschiderea unei cutii de viermi” prin recurgerea la arme chimice, biologice sau nucleare. „Ori reduc conflictul, ori îl escaladează, dar cu ceea ce au acum nu-și pot atinge obiectivul”, a conchis profesorul O’Brien.
🔴 Potrivit armatei ucrainene, trupele ruse au pierdut peste 16.400 de soldați și mii de echipamente militare de la începutul invaziei. ⚠️ Această informație nu a putut fi verificată în mod independent și trebuie privită în cheia relatărilor subiective ale părților pe timp de război.
🔴 Capturile făcute de la forțele rusești de celebrii „fermieri” ucraineni, documentate de numeroase clipuri postate pe rețelele de socializare și sursă de glume și meme-uri, se pare că nu sunt chiar legale în Ucraina, în ciuda unui mesaj al fiscului. Astfel, poliția ucraineană a confiscat 11 tancuri și alte arme de la civili în regiunea Poltava, potrivit publicației ucrainene Kyiv Independent.
🔴 Kremlinul a evocat din nou ideea utilizării armelor nucleare în războiul cu Ucraina, a scris sâmbătă The Guardian. Dmitri Medvedev, fostul președinte rus care este acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al țării, a declarat că Moscova ar putea ataca un inamic care ar folosi doar arme convenționale. La rândul său, ministrul apărării rus a afirmat că „pregătirea” nucleară este o prioritate.
🔴 Fostul mare oligarh Mihail Hodorkovski, devenit apoi un opozant celebru al lui Vladimir Putin, a scris pe twitter despre modul cum s-a devalorizat rubla, comparând-o cu prețul unei coli de hârtie în librării. „Un pachet de hârtie într-un magazin costă 2000 ruble. Conține 500 de coli. Se dovedește că o coală de hârtie A4 nu este doar de patru ori mai scumpă decât rubla, dar costă și mai mult decât o acțiune Sberbank la bursa din Londra”, a transmis Hodorkovski.
🔴 Departamentul de Stat al SUA a anunţat că va oferi Ucrainei 100 de milioane de dolari în asistenţă civilă de securitate. Această sumă este „pentru a asigura securitatea esenţială a frontierei, pentru a susţine funcţiile civile de aplicare a legii şi pentru a proteja infrastructura guvernamentală critică.
🔴 Aproximativ 4.500 de clădiri rezidențiale au fost distruse în Ucraina de la începutul războiului, afirmă un ministru al guvernului de la Kiev. Rusia a distrus aproximativ 4.500 de clădiri rezidențiale, 100 de întreprinderi, 400 de instituții de învățământ și 150 de unități medicale din Ucraina, a afirmat ministrul. Pagubele totale pe întreg teritoriul țării vor fi evaluate după încheierea ostilităților, a spus ministrul pentru Dezvoltare Comunitară și Teritorială, Oleksiy Chernyshov.
🔴 În ultimul său mesaj video, transmis sâmbătă spre duminică, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut SUA și Europei să furnizeze mai multe avioane, tancuri, sisteme de apărare antirachetă și armament antinavă, argumentând că în joc este securitate a Europei, potrivit The Guardian. „Armamentul este ceea ce au partenerii noştri. Acesta este ceea ce este acoperit cu praf la depozitele lor. La urma urmei, totul este pentru libertate, nu numai în Ucraina, ci pentru libertate în Europa”, a transmis Zelenski.
🔴 Osetia de Sud, republică separatistă din Georgia, a anunţat sâmbătă că a trimis soldaţi în Ucraina pentru „a ajuta la apărarea Rusiei”, după mai bine de patru săptămâni de la începutul invaziei ruse.
🔴 Kievul a cerut Crucii Roșii să nu deschidă, așa cum a anunțat, un post în Rostov pe Don, în Rusia, deoarece s-ar legitima astfel „coridoarele umanitare” ale Moscovei și răpirea și deportarea forțată a ucrainenilor. De altfel, vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a declarat că Rusia a dus cu forța 40.000 de ucraineni „într-o direcție necunoscută” prin „așa-zisele coridoare umanitare”. Această deportare de persoane nu a fost coordonată cu autoritățile ucrainene, a afirmat Vereshchuk, citată de canalul independent Nexta TV.
🗺️ În analiza la zi a câmpului de luptă, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) susține că forțele ruse își continuă eforturile nereușite de a-și asigura pozițiile din care să atace și să pună mâna pe Kiev, în ciuda presupusei reîncadrari a priorităților armatei ruse de către prim-adjunctul șefului Statului Major al Rusiei, Serghei Rudskoi, pe 25 martie.
🗺️ Analiștii ISW precizează că rușii vor face probabil progrese importante în acapararea orașului Mariupol în zilele următoare și probabil că vor captura orașul în viitorul apropiat. Amploarea pierderilor rusești în lupta pentru Mariupol va determina dacă căderea orașului va permite Rusiei să reînnoiască operațiunile de luptă la scară largă în estul Ucrainei. Este prea devreme de previzionat, mai transmit experții militari ai ISW, dar indicatorii actuali sugerează că pierderile Rusiei au fost și vor continua să fie mari.
🗺️ În același timp, Statul Major ucrainean continuă să raporteze despre provocările cu care se confruntă Rusia în găsirea atât de trupe, cât și de echipamente pentru a continua războiul. Rapoartele Statului Major se potrivesc în general cu modelele și indicatorii observați în spațiul de luptă ucrainean și sunt probabil în mare măsură exacte, susține ISW
🗺️ Experții militari americani transmit și că orașul Herson pare să reziste controlului rusesc în moduri care determină armata și garda națională rusă să-și concentreze forțele pentru a-l asigura. Cerința de a securiza orașele capturate poate impune un cost semnificativ forțelor rusești supra-întinse și le poate împiedica capacitatea de a desfășura operațiuni ofensive, se mai arată în analiza la zi a ISW.
🗺️ ISW mai spune că forțele ruse nu au încercat nicio operațiune ofensivă majoră la vest de Dnipro în ultimele 24 de ore, dar continuă să lupte pentru poziții în Irpin și în jurul lui Gostomel. Forțele ruse neagă informațiile ucrainene conform cărora ar fi fost înconjurate pe aerodromul Gostomel. Conform observațiilor ISW, forțele ruse nu sunt încă pe deplin încercuite, dar forțele ucrainene au creat un salient (un teritoriu cu unități militare existente pe aceasta, în jurul căreia linia frontului este închisă de către inamic, acest fapt însemnând încercuirea totală a acestor trupe, intrarea lor într-un „inel” al trupele inamice) care este expus din mai multe direcții și aparent sub presiune continuă. Forțele ruse continuă să sape în jurul nord-vestului Kievului și să bombardeze pozițiile deținute de ucraineană fără a efectua operațiuni ofensive semnificative, mai notează ISW.
🗺️ Forțele ucrainene au desfășurat un contraatac cu succes pentru a recăpăta controlul asupra orașelor Mala Rohan și Vilkhivka, la aproximativ 20 de kilometri est de orașul Harkov. Forțele ruse au continuat să bombardeze orașul Harkov, dar s-au abținut de la a efectua operațiuni semnificative în această zonă în ultimele 24 de ore, mai arată ISW.
🗺️ În regiunile Lugansk și Donețk, ISW spune că forțele ruse au lansat o operațiune ofensivă terestră limitată într-un efort aparent de a captura orașele Popasna și Rubijne pe 26 martie, dar fără succes. Forțele ruse atacă în mod regulat satele din această zonă cu elicoptere de combat.
🗺️ Forțele ruse nu au efectuat nicio operațiune ofensivă în direcția sud în ultimele 24 de ore. Statul Major ucrainean a susținut pe 26 martie că rușii au desfășurat toate unitățile găzrzii naționale ruse în regiunile Herson, Donețk și Zaporojie pentru a înăbuși tulburările ucrainene din Herson, Henichesk, Berdyansk și unele districte din Mariupol. Statul Major al Ucrainei a mai raportat că rușii încearcă să stabilească regimuri administrative și de poliție stricte în aceste zone. Aceste rapoarte par să confirme declarațiile unui oficial nenumit al Departamentului de Apărare al SUA, conform căreia orașul Herson nu mai este pe deplin sub control rusesc. Nu există nicio linie de front nicăieri în apropierea orașului Herson, mai susțin experții ISW, așa că evaluarea că rușii nu o mai controlează pe deplin se bazează aproape sigur pe existența activității partizane ucrainene locale.
🗺️ În cea mai recentă evaluare a situației din teren a războiului din Ucraina, Ministerul britanic al Apărării a transmis duminică dimineață pe twitter că forțele rusești par să își concentreze eforturile pentru tentativa de a încercui forțele ucrainene care au front cu regiunile separatiste din estul țării, trupe ale Moscovei avansând din direcția Harkov în nord și Mariupol în sud. De asemenea, britanicii mai precizează că câmpul de luptă din nordul Ucrainei rămâne în mare parte static, contraatacurile locale ucrainene împiedicând încercările rușilor de a-și reorganiza forțele.
📸 Colajul din această dimineață prezintă o vedere din dronă cu ruinele din Mariupol, explozia și fumul negru care s-a lăsat ieri peste Liov, vizita președintelui american Biden la centrul de refugiați din Varșovia, protestele din Praga în sprijinul Ucrainei, întâlnirea dintre oficialii americani și ucraineni și harta cu situația războiului în teren.
Cu această ocazie și-au dat seama și polacii cam ce se poate întâmpla dacă mai fac pe Gică Contra. Parcă le puțea in UE și NATO.
Se dezbate încă. Ce zici?8
Uat? Nu cred ca exista popor mai pro NATO și US decât polonezii.