Sinteză de Marco Badea.

Am intrat în cea de 27-a zi a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Mai jos relatez [la rece] câteva dintre lucrurile care s-au întâmplat peste noapte.

🔴 Joe Biden a declarat luni seara că există „semne clare” că Rusia ia în considerare utilizarea de arme chimice şi biologice în Ucraina, avertizând că o astfel de decizie ar determina un răspuns occidental „sever”. „Putin este cu spatele la zid și acum pregătește noi atacuri sub steag fals, inclusiv afirmând că noi, SUA, avem arme biologice și chimice în Europa. Acest lucru pur și simplu nu este adevărat”, a transmis președintele american în cursul unei reuniuni cu şefii unor companii americane la Washington.

🔴 De asemenea, președintele americanle-a cerut luni partenerilor din sectorul privat „să-și întărească imediat apărarea cibernetică”, spunând că „informații în evoluție”, arată riscul ca „Rusia să desfăşoare activități cibernetice rău intenționate împotriva Statelor Unite”, potrivit CNN. Deși a promis că administrația sa va „continua să folosească orice instrument pentru a descuraja, a perturba și, dacă este necesar, a răspunde la atacurile cibernetice împotriva infrastructurii critice”, Biden a spus că „guvernul federal nu se poate apăra singur împotriva acestei amenințări”.

🔴 Orice „compromis” în negocierile cu Rusia menit să pună capăt conflictului va fi supus unui referendum în Ucraina, a declarat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu pentru un site de ştiri regional ucrainean, informează AFP. Totodată, Volodimir Zelenski a transmis un nou mesaj ucrainenilor din orașele ocupate și bombardate de soldații ruși. Rezistați, luptați și alungați invadatorii din țară, a spus liderul de la Kiev. Președintele Ucrainei i-a numit pe militarii Kremlinului sclavi care nu au văzut niciodată atât de mulți oameni liberi în piețe, pe străzi, luptând pentru eliberare.

🔴 În plus, Volodimir Zelenski a insistat cu privire la necesitatea unei „întâlniri – sub orice formă ar fi ea”, cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru „a opri războiul” din Ucraina.

🔴 Departamentul american al Apărării a acuzat forțele ruse că au comis crime de război în Ucraina și a spus că va ajuta la strângerea de dovezi ale acestor crime. Pentagonul acuză Kremlinul că a desfășurat intenționat atacuri fără discriminare împotriva civililor, relatează CNN. „Cu siguranță vedem dovezi clare că forțele ruse comit crime de război și ajutăm la colectarea dovezilor în acest sens”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, într-o conferință de presă. „Dar există procese de investigație care vor continua și vom lăsa asta să se întâmple. Vom contribui la acest proces de investigare. Cât despre rezultat, aceasta nu este o decizie a conducerii Pentagonului”, a mai precizat oficialul american.

🔴  Sute de femei transgender au fost respinse la granița cu Ucraina în timp ce încercau să fugă din țară, din cauza pașapoartelor care poartă încă numele de naștere și sexul, scrie BBC News. Regulile actuale din Ucraina după instituirea legii marțiale interzic bărbaților ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani să părăsească țara, adică orice persoană pe al cărei pașaport scrie „bărbat” este probabil să fie întoarsă la graniță. Una dintre principalele organizații pentru drepturile comunității LGBTQ din Ucraina estimează că există sute de femei trans care încearcă să fugă, dar că 90% dintre aceste persoane cu care este în legătură au eșuat până acum în încercarea de a trece granița.

🔴 Potrivit evaluării de marți dimineață a războiului din Ucraina, făcută de Ministerul britanic al Apărării, în ciuda luptelor grele, forțele ucrainene continuă să respingă încercările rusești de a ocupa orașul Mariupol din sudul țării. De asemenea, britanicii spun că forțele rusești din alte părți ale Ucrainei au avut parte de încă o zi de progrese limitate, majoritatea fiind în mare parte tot blocate. În plus, mai multe orașe ucrainene continuă să sufere bombardamente grele din partea aviației și artileriei rusești, ONU raportând că peste 10 milioane de ucraineni sunt acum strămutați în interiorul țării.

🔴 Gigantul energetic rus Gazprom a transmis marți, ca în fiecare dimineață din ultimele săptămâni, că va continua să furnizeze gaze în Europa prin Ucraina, în conformitate cu solicitările clienților europeni. Compania a precizat că solicitările se ridică la 108 milioane de metri cubi pentru 22 martie, în creștere față de 104,7 milioane de metri cubi, cât a livrat pentru 21 martie.

🔴 Oficialii locali din regiunea Belgorod din Rusia, de la granița cu Ucraina, au înființat puncte de colectare unde rușii pot dona de șosete, medicamente și conserve pentru militarii ruși care luptă în Ucraina, potrivit mesajelor oficialilor consultate de Reuters. Oficialii le-au spus locuitorilor că militarii ruși au deja tot ce le trebuie, dar că cetățenii și-au exprimat dorința de a ajuta, iar administrațiile locale au decis să răspundă acestor dorințe.

🔴 Statele Unite vor trimite Ucrainei sisteme de apărare aeriană de fabricație sovietică, echipamente militare pe care le-a obținut în secret cu decenii în urmă, relatează The Wall Street Journal, care citează oficiali americani. Armata ucraineană este familiarizată cu aceste sisteme, multe dintre ele fiind moștenite de aceasta după prăbușirea URSS. Decizia vine în contextul în care administrația Biden încearcă să ajute Ucraina să-și dezvolte capacitățile de apărare aeriană.

🔴 Cine este comandantul invaziei ruse din Ucraina? Este o întrebare esențială pentru care, după aproape o lună de război, analiștii de informații ai Pentagonului nu au un răspuns. Și asta, pentru că cel mai probabil, operațiunea nu este condusă de un singur general, ci de mai mulți. Este o ipoteză care îi bulversează pe mulți, dar care ar putea conține o mare parte din explicația dezastrului militar cu care rușii se confruntă în Ucraina.

🔴 Tactica rușilor acum este să lovească cu rachete. Lovesc ținte civile pentru maximum de efect și ca să aibă un avantaj în negocieri. Rușii încă mai au rachete de lansat, mai mult de jumătate din arsenal, avertizează Pentagonul. „Unul dintre principiile războiului este unitatea de comandă”, a declarat generalul-locotenent în retragere Mark Hertling pentru CNN, fost comandant al forțelor SUA în Europa. „Asta înseamnă că cineva trebuie să fie la conducerea generală – să coordoneze atacurile, să dirijeze logistica, să angajeze forțe de rezervă, să evalueze succesul (și eșecul) diferitelor etape ale operațiunii și să ajusteze acțiunile pe baza acestei analize”, a mai explicat generalul. Amploarea invaziei nu a făcut decât să înrăutățească lucrurile. Coordonarea operațiunilor de-a lungul unui front care măsoară peste 1.500 de kilometri necesită „o capacitate de comunicare extinsă și resurse de comandă, control și informații, pe care rușii pur și simplu nu le au”, a mai spus generalul Hertling.

🔴 Mariupol a devenit orașul cel mai puternic bombardat și cel mai distrus în războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Este cheia campaniei militare a Moscovei în Ucraina. BBC News explică faptul că există patru mari mizele ale cuceririi acestui oraș: securizarea unui coridor terestru între Crimeea și Donbas, sufocarea economiei Ucrainei, oportunitatea de a accelera propaganda rusă și îmbunătățirea semnificativă a moralului trupelor.

🔴 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat cel mai fervent apel de până acum pentru negocieri de încetare a focului cu liderul de la Kremlin, dar până acum, Vladimir Putin a oferit doar un răspuns nemilos, prin escaladarea atrocităților împotriva civililor, relatează CNN. Atacul împotriva civililor pare să fie atât o încercare deliberată a Moscovei de a doborî moralul și rezistența remarcabile ale Ucrainei, cât și de a bombarda o națiune independentă, suverană, despre care Putin spune că nu are dreptul să existe, pentru a-i zdrobi visul de a se alătura Occidentului.

🔴 Un iaht aparţinând miliardarului rus Roman Abramovici a acostat în sud-vestul Turciei, ţară care nu aplică sancţiunile occidentale împotriva oligarhilor ruşi.

🔴 Ministerul Apărării al Ucrainei a transmis că forțele ruse mai au stocuri de muniție, combustibil și alimente pentru „cel mult trei zile”, scrie BBC News.

🔴 Rusia a declarat că armata sa a capturat un număr de peste 500 de soldaţi ucraineni ca prizonieri de război. De altfel, Rusia a trimis Crucii Roşii Internaţionale documente care să faciliteze un schimb cu militari ruşi capturaţi de ucraineni, a afirmat luni comisarul pentru drepturile omului al Kremlinului, Tatiana Moskalkova.

🔴 Potrivit Serviciului de Stat de Urgență, din 24 februarie până ieri, 651 de clădiri rezidențiale au fost complet distruse în Ucraina, iar aproximativ 3.780 de case au fost parțial distruse. Acestea sunt doar clădirile care sunt cunoscute în prezent, în timp ce un bilanț al victimelor umane este imposibil de făcut.

🔴 Belarusul, un aliat apropiat al Rusiei, ar putea ataca în curând Ucraina și se pregătește să lase Rusia să poziționeze arme nucleare pe teritoriul său, potrivit declarațiilor sub rezerva anonimatului ale unui înalt oficial al serviciilor de informații din NATO, citat de The Guardian.

🔴 Procurorii ucraineni spun că Rusia a confiscat cinci nave ucrainene cu grâu. Acestea erau încărcate cu grâu și au „dispărut” zilele trecute din portul Berdiansk, oraş ucrainean la Marea Azov, a scris publicaţia Ukrainska Pravda, citată luni de agenția germană de presă DPA.

🔴 Luni, autobuzele care evacuau civili din zonele aflate în prima linie a războiului au fost lovite de bombardamente, a declarat guvernatorul regiunii Zaporojie din Ucraina.

🔴 Autoritatea rusă de reglementare a comunicaţiilor a blocat luni accesul la site-ul canalului francez Euronews, o nouă instituție media interzisă în Rusia în eforturile sale de a exercita un control sporit asupra informaţiilor legate de ofensiva din Ucraina.

🔴 În actualul context de război din regiune, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, aflat luni în vizită la Chișinău, a declarat că țara sa sprijină aspiraţiile europene ale Republicii Moldova şi va oferi sprijin Chişinăului pentru gestionarea fluxului de refugiaţi din Ucraina.

🔴 Rusia a anunțat luni că renunță la discuțiile cu Japonia pentru semnarea unui tratat de pace oficial, Moscova fiind deranjată de faptul că guvernul nipon s-a alăturat sancțiunilor occidentale impuse Rusiei pentru invazia din Ucraina.

🔴 În cea mai recentă analiză a situație din teren a războiului din Ucraina, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) subliniază că forțele ruse nu au făcut niciun avans major de pe 21 martie până pe 22 martie. Rușii au continuat să bombardeze Kievul de pe pozițiile pe care le dețin la Nord-Est și Nord-Vest de oraș, iar o tentativă de avansare dinspre vest fost blocată de forțele ucrainene. De asemenea, , în ultimele 24 de ore nu a fost  înregistrată nicio operațiune ofensivă nici în ceea ce privește orașele Chernihiv, Sumî sau Harkov. În plus, mai multe atacuri în regiunile Lugansk și Donețk au fost respinse de ucraineni, precizează analiștii militari ai ISW, iar la Mariupol ofensiva a continuat, dar avansul este limitat.

🔴 Armata Ucrainei a emis marți dimineață un avertisment general pentru toți locuitorii țării, potrivit căruia este de așteptat ca rușii să treacă la bombardamente și mai nediscriminatorii, inclusiv cu muniție de precizie mică.

🔴 Magazinele ruse mari de electronice au început să refuze să mai vândă produse în rate, iar unele au stopat chiar vânzările prin credite bancare, susțin jurnaliștii ruși de la Izvestia, ceea ce sugerează degradarea tot mai mare a economiei ruse.

🔴 Invazia rusă din Ucraina a resetat războiul pe sateliți. Astfel, implicarea tot mai mare a companiilor private de sateliţi în conflict sugerează ​​dependența conflictelor moderne de tehnologia privată. Însă această dependență stârneşte şi îngrijorări  cu privire la puterea pe care o capătă companiile care îi controlează, arată un recent articol din Wired. Pe cerul Ucrainei se află în prezent aproximativ 50 de sateliți în funcțiune, scrie publicația Wired.  Aceşti sateliți au devenit parte importantă a eforturilor Ucrainei împotriva invaziei ruse.

🔴 Singura fabrică de tancuri din Rusia, Uralvagonzavod, a oprit producția, potrivit canalului independent NEXTA TV. Decizia a fost luată din cauza lipsei de piese, majoritatea provenind din import.

🔴 Forțele ucrainene au transmis că, după zile de lupte, au redobândit controlul asupra orașului Makariv, la vest de Kiev, scrie CNN.

🔴 Yaroslav Trofimov, corespondentul principal pentru afaceri externe al The Wall Street Journal, a scris pe twitter că Komsomolskaia Pravda, un tabloid apropiat de Kremlin, a publicat luni, cel mai probabil din greșeală, un material de informare despre pierderile suferite de armată rusă în Ucraina, vorbind de aproximativ 9.800 militari uciși, cifre foarte apropiate de cele susținute de armata ucraineană. Pasajul respectiv a fost șters imediat, dar el a fost salvat pe internet de diferite agregatoare de știri. „Ministerul Apărării al Federației Ruse respinge informațiile Statului Major ucrainean despre presupusele pierderi la scară mare ale Forțelor Armate (RF) în Ucraina. Potrivit Ministerului Apărării al Federației Ruse, în timpul operațiunii speciale din Ucraina, Forțele Armate Ruse au pierdut 9861 de soldați, iar 16153 de persoane au fost rănite”, ar fi bucată publicată de ziar și scoasă imediat din articol.

🔴 Miniştrii afacerilor externe şi ai apărării din Uniunea Europeană au adoptat luni, la Bruxelles, o nouă politică de apărare comună care va permite UE să stabilească rapid forţe de reacţie rapidă. Noua politică, numită Busola Strategică, va oferi orientări politice şi strategice clare cu privire la modul în care UE va aborda chestiunea securităţii şi apărării în următorii 5-10 ani şi va consolida rolul Uniunii Europene de furnizor de securitate pentru cetăţenii săi. Aceasta va permite UE să acţioneze mai rapid şi mai decisiv pentru a-şi proteja valorile şi interesele, precum şi să contribuie la pacea şi securitatea internaţionale. Ca parte a Busolei Strategice, Uniunea Europeană şi-a propus crearea unei forţe de reacţie rapidă de până la 5.000 de soldaţi, restructurând grupurile tactice actuale pe care UE le are din 2007, dar care nu au fost utilizate niciodată. Forţa de reacţie rapidă urmează să fie operaţională în 2025.

🔴 Noua politică de apărare comună ar urma să fie validată de liderii statelor UE care se reunesc în cadrul Consiliului European joi şi vineri la Bruxelles. Aceştia vor discuta despre securitate şi apărare, pe baza Declaraţiei de la Versailles şi ţinând seama de noua situaţie în materie de securitate din Europa. În acest context, liderii UE vor analiza modul în care UE ar putea să acţioneze mai rapid şi mai decisiv atunci când se confruntă cu crize, apărându-şi în acelaşi timp interesele şi protejând cetăţenii. Aceştia vor discuta, de asemenea, despre investiţii în domeniul apărării şi instrumente de finanţare.

📸 Imaginea dimineții vine din orașul ucrainean Mariupol, acolo unde câțiva copii au ieșit din adăpost și s-au plimbat pe stradă. Mariupol este denumit zilele acestea drept „Iadul pe pământ”. Orașul este complet încercuit de trupele rusești, ceea ce înseamnă că locuitorii sunt prinși în capcană. Oamenii nu mai au ce mânca, iar bolile se răspândesc. Trupurile celor care au murit în timpul atacurilor sunt lăsate pe stradă, deoarece operațiunile de ridicare a lor sunt dificile și periculoase.