Sinteză de Marco Badea.

Am intrat în cea de 25-a zi a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Mai jos relatez [la rece] câteva dintre lucrurile care s-au întâmplat peste noapte.

🔴 Ziua a început cu alertele de raid aerian în aproape în fiecare regiune a Ucrainei, după cum notează presa ucraineană. Au fost activate sirenele în Sumî, Nikolaev, Ternopil, Poltava, Kropîvnîţkîi, Harkov, Zaporojie, Kiev, Liov, Ivano-Frankivsk, Dnipro, Rivne, Volîn, Cerkasî, Jîtomîr, Viniţa și Odesa. Totodată, rușii au bombardat în această dimineață școala de artă din Mariupol unde se adăposteau 400 de oameni, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski este așteptat ca în cursul zilei de duminică să se adreseze membrilor parlamentului israelian.  În plus, șapte coridoare umanitare vor fi deschise duminică pentru evacuarea civililor, a anunțat vicepremierul ucrainean Irina Vereshchuk, potrivit Reuters.

🔴 Invadarea Ucrainei de către Rusia a schimbat lumea. Trăim vremuri noi, mai periculoase: epoca post-Război Rece care a început odată cu căderea Zidului Berlinului s-a încheiat, arată o analiză BBC News, care mai subliniază că se întâmplă rar să trăiești un moment cu consecințe istorice uriașe și să înțelegi acest lucru în timp real. Cancelarul german Olaf Scholz a numit invazia din Ucraina „zeitenwende” (un punct de cotitură), în timp ce ministrul de Externe al Marii Britanii, Liz Truss, a spus că este o „schimbare de paradigmă”. Epoca complezenței, a spus ea, s-a încheiat, arată BBC.

🔴 Însă Quentin Sommerville, unul dintre cei mai experimentați reporteri de război ai insituției media britanice, susține că dovezile s-au adunat de ani de zile. „Au trecut două decenii de când a trimis trupe în Georgia, susținând că sprijină regiunile separatiste. Mai târziu, a trimis spioni în orașele britanice pentru a-i ucide pe rușii exilați. În 2014, a invadat estul Ucrainei și a anexat Crimeea. Cu toate acestea, Germania și o mare parte din UE s-au blocat într-o dependență nesănătoasă de gazul rusesc. La un an de la anexarea Crimeei, au aprobat construirea unei noi conducte, Nord Stream 2, pentru a crește aprovizionarea. Complezența la care se referă Liz Truss include și Marea Britanie. Londra a fost un refugiu sigur pentru banii rusești de când John Major era prim-ministru. Oligarhii ruși au adus aici miliarde, și-au spălat banii, și-au cumpărat cele mai prestigioase case din capitală, au socializat cu politicienii și au donat pentru campaniile electorale. Puține întrebări au fost puse cu privire la sursa bogăției lor, dobândită atât de brusc”, evidențiază Quentin Sommerville.

🔴 BBC News mai scrie că și Putin s-a complăcut, crezând că Occidentul se afla într-un declin cronic, slăbit de diviziuni interne și ideologice. Putin a crezut că alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA și Brexitul sunt dovezi în acest sens. În plus, a crezut că retragerea SUA din Afganistan a fost dovada puterii sale în scădere pe scena mondială. Dar cea mai mare greșeală de calcul a fost că a subestimat hotărârea Occidentului. Și aceasta este motivul pentru care 2022 este unul dintre acei ani cruciali, mai notează BBC.

🔴 Quentin Sommerville mai scrie că SUA și UE au împărțit, de fapt, lumea. Acele state și companii care continuă să facă comerț cu Rusia vor fi și ele excluse din comerțul cu lumea bogată. Aceasta echivalează cu o nouă cortină de fier economică ce desparte Rusia de Occident. Pe mai departe, multe vor depinde însă de modul în care China negociază în acest nou peisaj. Pentru că Rusia și China sunt legate de antipatia lor comună față de puterea americană și de convingerea că cea mai mare amenințare provine din partea unei lumi democratice mai unificate. Pe scurt, BBC conchide că regimul de la Beijing nu și-a dorit ca Putin să fie slăbit sau Occidentul să iasă întărit din acest război. Totuși, exact acesta este efectul invaziei pornite de Vladimir Putin în Ucraina.

🔴 Președintele Volodimir Zelenski a transmis un nou mesaj public, în care spune că ucrainenii au dovedit că ştiu să lupte mai profesionist decât o armată care luptă de zeci de ani, iar asediul pe care militarii ruși îl fac la Mariupol va rămâne în istorie pentru secole. Totodată, Volodimir Zelenski a anunțat că Consiliul naţional de securitate şi apărare al Ucrainei a interzis activitatea partidelor politice pro-ruse în perioada în care legea marţială este în vigoare. Printre partidele vizate se numără Platforma Opoziţiei – Pentru viaţă şi Blocul Opoziţiei, care sunt reprezentate în parlament. Cele 11 partide interzise sunt considerate fie eurosceptice, fie antiliberale, fie pro-ruse.

🔴 Totodată, primarul din Mariupol spune că mai multe mii de locuitori din orașul asediat au fost trimiși în Rusia. Într-un mesaj pe Telegram, Vadim Boicenko, spune că unii au fost trimiși către orașe îndepărtate din Rusia, în timp ce soarta altora rămâne necunoscută. „Ceea ce fac ocupanții astăzi este cunoscut celor mai în vârstă, care au fost martorii evenimentelor îngrozitoare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când naziștii ridicau oameni cu forța”, a declarat Boicenko. „Este greu de imaginat că în secolul XXI oamenii sunt deportați cu forța în altă țară”, adaugă primarul.

🔴 Australia a adoptat duminică noi sancţiuni economice împotriva Rusiei, interzicând cu efect imediat exporturile de alumină şi bauxită. De reținut că producţia de aluminiu a Rusiei depinde în proporţie de 20% de alumina importată din Australia. De asemenea, Australia s-a angajat să suplimenteze ajutorul militar şi umanitar pentru Ucraina, transmite AFP.

🔴 Premierul japonez Fumio Kishida şi omologul său indian Narendra Modi au cerut sâmbătă încetarea imediată a violenţelor din Ucraina după invazia rusă. Într-o declaraţie comună emisă după discuţiile la nivel înalt de la New Delhi, Kishida şi Modi au subliniat importanţa siguranţei şi a securităţii instalaţiilor nucleare din Ucraina şi s-au angajat să ia măsuri pentru a aborda criza umanitară din ţara devastată de război.

🔴 Este probabil că Rusia va continua să folosească putere mare de foc în atacurile sale asupra zonelor urbane „întrucât încearcă să-și limiteze propriile pierderi deja considerabile”, a declarat Ministerul Apărării al Marea Britanie în cea mai recentă evaluare. Acest lucru va veni cu prețul altor victime civile.

🔴 Poziţia Chinei în problema Ucrainei este obiectivă şi corectă, iar timpul va dovedi că se află de partea justă a istoriei, a declarat ministrul de externe Wang Yi, transmite Reuters, citând presa de stat chineză.

🔴 În cea mai recentă analiză a situației din teren a războiului din Ucraina, pe care o realizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW), se evidențiază faptul că forțele ruse au săpat tranșee în jurul Kievului și au construit poziții defensive pentru artileria grea, ceea ce sugerează un război pozițional de durată, mai degrabă decât reluarea unei ofensive asupra orașului.

🔴 Experții militari ai ISW precizează că armata ucraineană a oprit campania inițială a Rusiei, în acest război. „Acea campanie a avut ca scop desfășurarea de operațiuni aeriene și mecanizate pentru a ocupa Kiev, Harkov, Odesa și alte orașe ucrainene majore, pentru a forța schimbarea guvernului în Ucraina. Forțele ruse continuă să facă progrese limitate în unele părți ale frontului, dar este foarte puțin probabil să-și poată atinge obiectivele în acest fel”, notează ISW.

🔴 Totodată, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington mai spune că o decizie solidă din punct de vedere al doctrinei militare în această situație în care se află Rusia ar fi încheierea acestei campanii, acceptarea unei pauze operaționale mai îndelungate, proiectarea planului pentru o nouă campanie, acumularea de întăriri pentru noua campanie și lansarea acesteia atunci când resursele militare și alte condiții sunt îndeplinite. Însă, notează ISW, armata rusă nu a adoptat încă această abordare. În schimb, continuă să alimenteze cu întăriri limitate fronturile într-un efort continuu de a menține campania actuală în viață. „Evaluăm că acel efort va eșua”, se arată în analiza zilnică publicată de ISW în noaptea de sâmbătă spre duminică.

🔴 De asemenea, analiștii americani precizează că impasul campaniei ruse în Ucraina nu va duce la limitarea vărsării de sânge, din contră, bombardamentele vor continua, fără ca una din părți să poată întreprinde acțiuni decisive. „Războiul pozițional nu este nici armistițiu nici încetare a focului. Este o situație de război în care fiecare parte desfășoară operațiuni ofensive care nu modifică fundamental situația generală. Aceste operațiuni pot provoca victime enorme. Bătăliile din Primul Război Mondial de pe Somme, de la Verdun sau Passchendaele (Ypres, Belgia) au fost toate purtate în condiții de război pozițional și nu au scos frontul din impas”, precizează analiștii ISW.

🔴 „Dacă războiul din Ucraina va intra într-o astfel de fază, forțele ruse vor continua să bombardeze orașele ucrainene, devastându-le și ucigând civili, chiar dacă forțele ucrainene întreprind propriile contraatacuri și reușesc să aducă pierderi invadatorilor ruși. Rușii ar putea spera să spargă rezistența și voința ucrainenilor de a continua lupta în astfel de circumstanțe, demonstrând incapacitatea Kievului de a expulza forțele ruse de pe teritoriul său, chiar dacă rușii nu sunt în măsură să cucerească orașele Ucrainei. Rezistența Ucrainei în campania inițială a Rusiei ar putea, prin urmare, să stabilească condițiile pentru o prelungire devastatoare a conflictului și o nouă perioadă periculoasă care testează hotărârea Ucrainei și a Occidentului. Continuarea și extinderea sprijinului occidental pentru Ucraina va fi vitală pentru depășirea acestei noi faze a războiului”, mai transmit analiștii americani ai Institutului pentru Studiul Războiului din Washington.

🔴 Concret, experții militari ai ISW precizează că utilizarea de către Rusia a rachetelor hipersonice Kinjal pentru a lovi un depozit de muniții a fost făcută ca demonstrație a intenției și a capacității de a escalada conflictul, mai degrabă decât pentru atingerea unui obiectiv militar concret. Kinjal este o rachetă cu dublă utilizare, care poate transporta și încărcătură nucleară, dar cea folosită în Ucraina a avut o încărcătură convențională de mare putere, se arată în analiza ISW.

🔴 În ceea ce privește frontul, soldații ruși sunt în poziții defensive la vest și nord-vest de Kiev. Imaginile din satelit arată vehicule blindate rusești îngropate în adăposturi defensive lângă Aerodromul Antonov. Obuzierele rusești de 152 de milimetri au o rază de acțiune maximă de aproape 25 de kilometri, ceea ce înseamnă că o parte din ele pot lovi centrul Kievului. Suburbia Brovary, de pe malul estic al Niprului se află în această rază de acțiune, fapt care poate explica încercările repetate ale rușilor de a-și asigura pozițiile în acea locație, notează ISW, care mai precizează că nu s-a înregistrat niciun avans al forțelor ruse la Chernihiv și Sumî în ultimele 24 de ore.

🔴 În jurul orașului Lugansk, forțele ruse au reușit să securizeze zone în periferia de vest și de nord-vest a orașului Severodonețk, pe care încearcă să-l încercuiască. Totodată, la Harkov, rușii nu s-au angajat în activități puternice în ultimele 48 de ore, ci doar au existat episoade sporadice de bombardamente, semn că încă așteaptă să primească întăriri. De asemenea, la Mariupol, se duc bătălii pentru fiecare bloc, rușii nereușind ieri să facă progrese. Totuși, sunt bombardate ținte civile, atât cu rachete și artilerie, cât și cu tancurile. Experții militari ai ISW sunt de părere că rezistența orașului Mariupol decimează forțele ruse, făcând din ce în ce mai puțin probabil ca, după cucerirea orașului, acestea să mai aibă suficientă putere de a avansa spre vest, în direcția orașelor Zaporojie și Dnipro.

🔴 ISW, care citează și Statul Major ucrainean, susține că forțele ruse par să fi abandonat pentru moment eforturile de a traversa Bugul de Sud și de a stabili o linie de comunicație terestră spre Odesa. De altfel, Statul Major ucrainean raportează că trupele ruse de lângă Nicolaev s-au concentrat pe stabilirea sistemelor logistice, dar nu au efectuat operațiuni ofensive majore pe 19 martie.

🔴 Olena Zelenska, soţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, i-a cerut sâmbătă Consiliului Ecumenic al Bisericilor, organizaţie ce reprezintă 580 de milioane de creştini din întreaga lume, să contribuie la organizarea unor „culoare umanitare veritabile” în Ucraina.

🔴 Cel puţin 260 de civili au fost ucişi în luptele din jurul oraşului Harkov de când trupele ruse au invadat Ucraina în urmă cu aproape o lună, potrivit informaţiilor furnizate sâmbătă seara de autorităţi locale. Printre morţi se numără 14 copii, au declarat autorităţile judiciare. De reținut că oraşul Harkov din nord-estul Ucrainei, asediat de trupele ruse, avea o populaţie de 1,5 milioane de locuitori înainte de începerea războiului.

🔴 71 de copii dintr-un orfelinat din nord-estul Ucrainei au fost evacuați și transportați într-o zonă sigură, după ce au stat două săptămâni în subsolul unei clădiri pentru a fi protejați de bombardamentele ruse. Copiii, care au toți mai puțin de patru ani, au fost salvați din Sumî și scoși în afara zonei unde se dau lupte grele. Ei au ieșit pe un coridor umanitar, a anunțat guvernatorul regiunii, scrie CNN.

🔴 Italia a reacţionat vehement, sâmbătă seară, la declaraţiile „ameninţătoare” ale unui oficial din Rusia, care a denunţat participarea Guvernului de la Roma la „isteria antirusă”, în contextul sancţiunilor masive aplicate de NATO şi de Uniunea Europeană. „Respingem cu fermitate declaraţiile ameninţătoare ale părţii ruse. Italia şi partenerii europeni vor continua să exercite presiuni maxime asupra Rusiei” pentru a opri invazia militară din Ucraina, au transmit oficialii italieni.

📸 În această dimineață am ales să fac un colaj cu dezastrul lăsat în urmă de invazia rușilor în Ucraina, la care să atașez harta realizată de ISW cu mișcarea în teren a războiului.