Sinteză de Marco Badea.
…
Am intrat în cea de 23-a zi a războiului din Ucraina. Relatez mai jos [la rece] câteva dintre lucrurile care s-au întâmplat peste noapte:
🔴 Sirenele au început să răsune, vineri dimineață, în regiuni de pe tot teritoriul Ucrainei, iar ținte ale bombardamentelor sunt regiunile Rivne, Volin, Liov, Ternopil și Ivano-Frankivsk. De altfel, rachetele rusești au lovit vineri zona de lângă aeroportul orașului Liov din vestul Ucrainei, a precizat primarul orașului Andriy Sadovy. Primarul a anunțat că aeroportul nu a fost lovit, dar o clădire de lângă a fost distrusă.
🔴 Opt din cele nouă coridoare de evacuare convenite au funcționat conform planului joi, inclusiv unul din Mariupol, potrivit guvernului ucrainean. Ministrul responsabil, Irina Vereșciuk, a declarat că aproape 800 de mașini particulare au părăsit Mariupol joi, iar peste 2.000 de persoane au reușit să ajungă prin teritoriul ocupat de Rusia în orașul Zaporojie până spre orele serii. Este pentru prima dată după multe zile când s-a convenit asupra unui coridor de ieșire din Mariupol. Vereșciuk nu a menționat însă dacă și un convoi umanitar care ar fi trebuit să ajungă în orașul asediat a fost lăsat de forțele ruse să părăsească Berdiansk, precizează CNN. Totodată, au continuat evacuările și din Kiev. Peste 1000 de ucraineni au plecat din țară, joi noapte, cu autobuze și mașini, transmit oficialii ucraineni.
🔴 Pe de altă parte, 36 de tone de alimente și medicamente au fost livrate în orașele Gostomel și Bucha, aflate la nord-vest de Kiev, precum și în trei sate la nord-est de capitală, zone care au fost supuse unora dintre cele mai grave bombardamente.
🔴 Avansul forțelor ruse în Ucraina este practic blocat, afirmă Departamentul american al Apărării. „În mod clar, nu au fost pregătiți să fie în poziția în care sunt după trei săptămâni – practic, sunt blocați pe mai multe axe în toată țara, chinuindu-se să se alimenteze cu combustibil, să-și hrănească trupele și să le furnizeze arme și muniții, în timp ce întâmpină o rezistență foarte hotărâtă din partea ucrainenilor”, a declarat joi un înalt oficial al Pentagonului, potrivit BBC News. Totodată, Pentagonul avertizează că armata rusă îşi intensifică atacurile împotriva obiectivelor civile din Ucraina.
🔴 Statele Unite au avertizat China că se va expune la represalii în cazul în care sprijină invazia rusească în Ucraina. Avertismentul a fost lansat cu câteva ore înainte de discuția programată a președintelui Joe Biden cu Xi Jinping. „Suntem îngrijoraţi de faptul că ei intenţionează să asiste direct Rusia cu echipament militar care ar fi folosit în Ucraina. Preşedintele Biden va vorbi cu preşedintele Xi şi îi va spune clar că China va fi responsabilă pentru orice act care vizează sprijinirea agresiunii ruse şi că nu vom ezita să îi impunem costuri”, a declarat, joi, şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken.
🔴 De altfel, Reuters scrie că poziția Chinei cu privire la războiul Rusiei în Ucraina în următoarele luni va remodela fluxurile globale de bani și comerț, ceea ce poate duce la apariția de noi sfere economice.
🔴 Rusia a renunţat să ţină vineri un vot în Consiliul de Securitate al ONU asupra unei rezoluţii legate de războiul din Ucraina, din cauza lipsei de sprijin din partea celor mai apropiaţi aliaţi ai săi, potrivit unor surse diplomatice.
🔴 Bogdan Aurescu spune că abia când se vor opri ostilitățile în teren ar putea fi speranțe că negocierile ruso-ucrainene se poartă cu bună-credință și ar avea șanse să ducă la pace. Deocamdată, însă, asistăm la intenficarea lor, a subliniat șeful diplomației române. Totuși, sancțiunile internaționale încep să-și facă deja simțit efectul și îl vor convinge la un moment dat pe Vladimir Putin că trebuie să înceteze conflictul, crede ministrul român de externe.
🔴 Solicitarea României, alături de a altor 38 de state, ca Rusia să fie investigată pentru comiterea de crime de război în Ucraina a scurtat timpul anchetei de la Curtea Penală Internaţională (CPI), a mai declarat ministrul român de externe, Bogdan Aurescu. „Sunt indicii puternice că în acest conflict s-au produs astfel de crime de război”, a spus șeful diplomației române. El a explicat la Digi24 ce ar putea urma după o eventuală decizie a CPI care ar stabili că Rusia se face vinovată de crime de război. „Sunt chestiuni extrem de serioase, care comise de un stat împotriva altui stat reprezintă încălcări ale dreptului internațional și atrag răspunderea internațională a statului. Curtea Penală Internațională și Statutul de la Roma al CPI pot atrage și răspunderea persoanelor fizice”, a precizat Bogdan Aurescu, întrebat dacă Vladimir Putin ar putea fi tras la răspundere.
🔴 Totuși, șeful diplomației române a explicat că dreptul internațional penal și dreptul internațional umanitar nu prevăd modalități de punere în aplicare a acestor sentințe, dar există o obligație a tuturor statelor să le respecte și inclusiv de a preda persoanele care sunt urmărite de CPI, respectiv care fac obiectul unor condamnări, astfel încât ele să fie aduse în fața instanței.
🔴 Summitul de urgență al NATO de la Bruxelles, din 24 martie, trebuie să fie prilejul pentru cuvinte cu greutate și pentru o gândire rapidă. Dacă, până atunci, va exista o propunere de acord de încetare a focului care să ofere neutralitate Ucrainei, în schimbul integrității teritoriale, atunci, cu toate pierderile sale pe câmpul de luptă, Rusia va fi pus o piedică în calea NATO, prin forța armată, potrivit publicației britanice The New Statesman. Scopul strategic al lui Putin este să dezintegreze Occidentul; să fragmenteze UE; să vulnerabilizeze țările și aliații NATO precum Finlanda, Suedia și Moldova, să le inducă teama că SUA nu le vor apăra, dacă vor fi atacate. Până acum a eșuat, mai notează jurnaliștii britanici.
🔴 La summitul de la Bruxelles vor fi multe urale pentru Zelenski, pentru soldații ucraineni și multă satisfacție pentru loviturile date armatei Rusiei. Dar problema de bază cu care trebuie să se confrunte summitul de la Bruxelles este cea a intenției strategice. Intenționează Occidentul să paralizeze Rusia cu sancțiuni, de acum până când va deveni un stat eșuat, târându-l pe Putin la Haga și conducând operațiuni asimetrice în stilul Războiului Rece, pentru a face viața un iad pentru toți cei care au legătură cu statul rus? Dacă da, trebuie să înceapă cea mai mare operațiune de soft-power din istorie: să pregătească o opoziție rusă autohtonă care să preia sau să moștenească puterea de la un regim Putin prăbușit. Trebuie să scrie, în prima prevedere a noului Concept Strategic, care este în curs de elaborare pentru summitul NATO de la Madrid, din iunie, următoarele: „Scopul NATO este răsturnarea lui Vladimir Putin, urmat de un nou tratat de securitate pentru a stabiliza relațiile dintre Europa și statul post-Putin”, mai notează The New Statesman.
🔴 Peste 320.000 de ucraineni s-au întors în țară din străinătate pentru a lupta de când Rusia și-a început invazia, potrivit Serviciului de Stat de Grăniceri al Ucrainei. Majoritatea sunt bărbați, potrivit CNN.
🔴 Un video deepfake în care Vladimir Putin declara pacea a reapărut pe twitter. În același timp, compania Meta (Facebook) și YouTube au eliminat un alt video deepfake în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski vorbea despre capitularea Ucrainei în fața Rusiei, scrie BBC News într-un material în care avertizează asupra pericolelor generate de manipulare și dezinformare online în războiul din Ucraina.
🔴 Premierul ceh Petr Fiala a anunțat joi că țara sa nu mai poate primi refugiați din Ucraina, deoarece luptă să facă față unui aflux uriaș de oameni care fug de război.
🔴 Canada a anunțat joi instituirea unui nou program de imigrare pentru a oferi ucrainenilor care fug de război un permis de ședere temporară de până la trei ani, potrivit AFP.
🔴 Ucraina încă deţine controlul asupra zonelor-cheie ale ţării pe care forţele ruse încearcă să le cucerească, a afirmat joi noapte preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Totodată, acesta a i-a avertizat pe cei care încearcă să se alăture forțelor ruse în Ucraina că va fi „cea mai proastă decizie” din viața lor.
🔴 În cea mai recentă analiză la zi a situației din teren în ceea ce privește războiul din Ucraina, pe care o realizează experții americani ai Institutului pentru Studiul Războiului din Washington (ISW), sunt confirmate contraatacuri ale forțelor ucrainene asupra pozițiilor Armatei Ruse, ce pare într-adevăr să aibă dificultăți majore de aprovizionare în încercarea sa de a încercui Kievul. Statul Major Ucrainean citat de experții ISW, apreciază că rușii folosesc din ce în ce mai mult bombardamente fără precizie împotriva zonelor rezidențiale, deoarece și-au epuizat aproape întreaga cantitate de rachete de croazieră ghidate Kalibr și Iskander.
🔴 Analiștii americani susțin că armata ucraineană a provocat pierderi substanțiale rușilor la nord-vest de Kiev, într-un contraatac desfășurat joi, inclusiv asupra unui post de comandă aflat la 35 de Km de granița cu Belarus. Acest lucru a forțat Armata Rusă să mobilizeze prematur rezervele din zonă pentru a putea apăra pozițiile ocupate de uriașa coloană ce avansase la nord-vest de capitală încă din primele zile ale conflictului. Armata ucraineană susține că a doborât un elicopter de atac K-52 precum și un avion de atac la sol Suhoi Su-25, iar un interceptor Suhoi Su-35 ar fi fost avariat.
🔴 Experții militari ai ISW atrag atenția că armata rusă continuă să aducă forțe la est de Kiev, dar încă nu este clar cum vor putea securiza liniile de aprovizionare ale acestora, pe coridorul dintre Sumî și Chernihiv, având în vedere că niciunul dintre aceste orașe nu a fost cucerit, iar ucrainenii controlează toată zona de la sud de aceste coridoare.
🔴 Joi, armata ucraineană a reușit să respingă un atac de la nord de oraș, singura zonă pe care o mai controlează din încercuirea rusească. În plus. forțele ruse nu au efectuat nicio operațiune ofensivă către orașul Nicolaev în ultimele 24 de ore, nici spre Zaporojie. În largul Odesei au fost semnalate mai multe nave rusești, dar un purtător de cuvânt al Administrației Regionale Odesa a declarat că prezența acestora este „presiune psihologică și nimic mai mult”. De altfel, o parte a infanteriei navale păstrată anterior în rezervă a fost dislocată la Mariupol, ceea ce reduce deocamdată probabilitatea unui atac amfibiu rusesc asupra orașului Odesa.
🔴 Totodată, ISW mai precizează că joi seară ucrainenii au atacat și a distrus aproximativ 30% din vehiculele unui regiment rusesc între Harkov și Izium. Au fost difuzat imagini cu mai multe vehicule capturate și distruse ale Diviziei 47 de Tancuri, posibil într-un raid în spatele liniilor rusești de lângă Harkov, efectuat de ucraineni pe 16 martie. Analiștii americani consideră că soldații ruși încearcă să ocolească Izium pentru a continua să avanseze spre Dnipro și Zaporojie, după ce nu au reușit să cucerească orașul prin atacuri frontale.
🔴 Dintre toate surprizele pe care le-a avut președintele rusVladimir Putin de când a invadat Ucraina luna trecută, poate cea mai mare a fost aceea că Rusia nu a câștigat încă superioritatea aeriană, relatează CNN. Pe hârtie, priceperea militară a Rusiei implică faptul că, alături de victorii rapide la sol, forțele aeriene ruse ar fi trebuit să fie capabile să preia rapid controlul asupra cerului. Dar în practică, cele 1.391 de avioane ale Rusiei, față de cele 132 ale Ucrainei – completate de 948 de elicoptere, față de 55 ale Kievului – încă nu i-au oferit lui Putin tipul de dominație aeriană de care ar fi avut nevoie pentru a elimina rezistența Ucrainei. Bugetul general de apărare al Rusiei, în valoare de 45,8 miliarde de dolari, este de aproape 10 ori mai mare decât cel al vecinului său. Experții cred că eșecul Rusiei este cauzat de o combinație între pregătirea slabă a Moscovei, o utilizare inteligentă a resurselor bazată pe informații de către Ucraina și armele furnizate de aliații occidentali Ucrainei.
📸 Copii. дети, în limba rusă. Scris cu litere imense, vizibile de pe sateliții din spațiu, cuvântul era menit să le semnaleze invadatorilor ruși că în clădirea teatrului din Mariupol se adăpostesc civili, în primul rând copii. Mesajul nu a funcționat, deoarece clădirea a fost bombardată. Însă adăpostul în care se aflau sute de oameni a rezistat. Și totuși, ucrainenii își pun speranța că acest cuvânt are puterea să-i protejeze pe ei și pe copiii lor de gloanțele invadatorilor. Multe din mașinile care încearcă să părăsească Mariupolul zilele acestea au pusă în geam, la vedere, o inscripție cu litere mari: COPII. Scrisă de mână sau scoasă la imprimantă, ori chiar vopsită pe caroseria vehiculului, inscripția semnalizează că în mașină se află copii, ceea ce sugerează un strigăt disperat să nu fie transformați în ținte și mai ales victime.
”Dacă da, trebuie să înceapă cea mai mare operațiune de soft-power din istorie: să pregătească o opoziție rusă autohtonă care să preia sau să moștenească puterea de la un regim Putin prăbușit. Trebuie să scrie, în prima prevedere a noului Concept Strategic, care este în curs de elaborare pentru summitul NATO de la Madrid, din iunie, următoarele: „Scopul NATO este răsturnarea lui Vladimir Putin, urmat de un nou tratat de securitate pentru a stabiliza relațiile dintre Europa și statul post-Putin”, mai notează The New Statesman.”
Hmmm. Asta nu cred că se va întâmpla niciodată. Istoria o confirmă.
Banuiesc ca ati vazut ca in Moscova e meeting/adunare/eveniment de sustinere pt Putin cu peste 200 de mii de oameni.
Pai ce, cand a inceput Revolutia, oamenii nu au fost luati din fabrici si dusi la Bucuresti sa il sustina pe Ceausescu?
Degeaba este un miting de 200 mii oameni intr-o tara de 100 de milioane de oameni. Adunarea asta de oameni este doar ca sa mai aiba si Putin cu cine vorbii, ca in rest nu il mai asculta nimeni.
Sincer, sper sa se termine tot. Nu mai vreau sa existe mame si copii care traiesc cu frica ca o sa moara.
Sa nu ne imbatam cu apa rece.
Atat timp cat FSB-ul il sustine, Putin nu cade.
https://twitter.com/kgb_files/status/1504808307067871234