Sinteză de Marco Badea.
…
Am intrat în cea de 19-a zi a războiului din Ucraina. Astăzi, principalul eveniment al zilei se va desfășura prin videoconferinţă și va include o nouă rundă de negocieri între Rusia şi Ucraina. În același timp, oficialii SUA și China se întâlnesc la Roma pentru a discuta despre mai multe probleme globale și în mod special despre războiul pornit de Vladimir Putin. Relatez mai jos [la rece] câteva dintre lucrurile care s-au întâmplat peste noapte:
🔴 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică seara că este doar o chestiune de timp până când asaltul militar al Rusiei asupra Ucrainei se va extinde la membrii NATO, dacă Alianța nu instituie o zonă de interdicție aeriană deasupra țării sale, relatează CNN. „Anul trecut, i-am avertizat clar pe liderii NATO că dacă nu vor exista sancțiuni preventive dure împotriva Rusiei, aceasta va începe un război”, a declarat Zelenski în mesajul video postat, ca în fiecare seară, pe pagina sa de Facebook. „Am avut dreptate. Acum repet, din nou: dacă nu ne închideți cerul, este doar o chestiune de timp până când rachetele rusești vor cădea pe teritoriul vostru. Pe teritoriul NATO. Pe casele cetățenilor din țările NATO”, a avertizat președintele ucrainean.
🔴 Cotidianul britanic Financial Times a scris duminică după-amiază că Rusia a cerut Chinei echipamente militare pentru a-i sprijini invazia în Ucraina, iar Casa Albă s-a arătat îngrijorată că Beijingul ar putea submina eforturile occidentale de a ajuta forțele ucrainene să-și apere țara. Un purtător de cuvânt al ambasadei chineze în SUA, întrebat despre informaţiile din presă conform cărora Rusia cere Chinei ajutor militar, a spus că Beijingul este concentrat să evite ca războiul din Ucraina „să scape de sub control”.
🔴 Informațiile au apărut în contextul în care Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, se află luni la Roma, unde va avea discuții cu Yang Jiechi, unul din cei mai importanți diplomați ai regimului condus de Xi Jinping. The Guardian atenționează că SUA vor încerca să convingă China să nu ofere armament Rusiei, în cadrul reuniunii de la Roma, reuniune pe care Casa Albă o consideră extrem de importantă nu doar pentru războiul din Ucraina, cât pentru viitorul raport de putere pe scena internațională. De altfel, oficialii americani au avertizat China că s-ar confrunta cu consecinţe dacă va lua măsuri pentru a ajuta Rusia să evite sancţiunile.
🔴 Secretarul de stat american Antony Blinken a condamnat atacul Rusiei în apropierea graniței Ucrainei cu Polonia, cerând încetarea unor astfel de acte brutale. „Condamnăm atacul cu rachete al Federației Ruse asupra Centrului Internațional pentru Menținerea Păcii și Securitate din Iavoriv, în apropiere de granița Ucrainei cu Polonia. Brutalitatea trebuie să înceteze”, a scris Blinken, duminică, pe Twitter. Treizeci și cinci de persoane au fost ucise și 134 au fost rănite după ce peste 30 de rachete au fost trase asupra bazei militare, duminică dimineața devreme. Centrul internațional de menținere a păcii și securității era o bază militară uriașă care includea un centru de pregătire pentru soldați și care a găzduit în trecut forțe americane și NATO.
🔴 Ministerul britanic al Apărării, în analiza sa legată de războiul din ucraina, a semnalat duminică seară pe twitter că că forțele rusești au blocat coasta ucraineană a Mării Negre, împiedicând desfășurarea comerțului maritim internațional al acestei țări. Ministerul britanic al Apărării a evaluat, de asemenea, că forțele navale rusești „continuă să procedeze la tiruri cu rachete împotriva unor ținte de pe tot teritoriul Ucrainei”. În plus, Moscova a procedat la „o debarcare amfibie” în Marea Azov și ar putea încerca alte câteva operațiuni de acest fel „în următoarele săptămâni”. O debarcare amfibie este un atac militar coordonat al forțelor terestre, maritime și aeriene, precizează CNN.
🔴 Rușii au început să bombardeze din nou orașul Harkov, duminică seară. Totodată, în regiunea Jîtomîr, patru oameni au fost răniți într-un atac cu rachetă azi noapte. Șapte clădiri au fost distruse.De asemenea, în regiunea Sumî, orașul Ohtîrka, a fost din nou bombardat peste noapte. Au fost lovite clădiri rezidențiale și centrul orașului. Artileria a tras în satele din apropierea orașului aproape toată noaptea. În plus, un bloc de locuințe din Kiev a fost lovit de un obuz rusesc luni dimineață. Apartamentele de la etajele 3 și 4 au luat foc, iar mare parte din clădire s-a prăbușit. Oamenii fuseseră avertizați de alarme antiaeriene, însă nu toți au reușit să plece din imobilul cu 9 etaje. Totuși, nu sunt momentan informații referitoare la victime, notează publicația ucraineană The Kyiv Independent.
🔴 Armata ucraineană a împiedicat o încercare a vehiculelor militare rusești de a traversa râul Irpin pe un pod de pontoane construit în apropiere de Gostomel, arată o nouă imagine din satelit de la compania Maxar Technologies. Podul a apărut pentru prima dată în imaginile din satelit de la Maxar joi, 10 martie, iar în noua fotografie, acesta pare să fi fost distrus. În plus, într-o altă fotografie, care a circulat duminică pe rețelele sociale, se vede mai de aproape podul de pontoane distrus și vehiculele militare rusești zăcând în apă, în apropiere. CNN a geolocalizat și a confirmat autenticitatea fotografiei postate pe rețelele sociale.
🔴 Liderul cecen Ramzan Kadîrov se află în Ucraina. Un clip postat de acesta pe rețelele sociale a fost preluat de canalul independent de presă Nexta TV. Ramzan Kadîrov, denunţat de ONG-urile internaţionale pentru încălcările grave ale drepturilor omului care au loc în republica sa caucaziană, a publicat videoclipul pe Telegram. În videoclip, liderul cecen este îmbrăcat în uniformă militară și studiază planurile în jurul unei mese cu soldaţi într-o cameră. El a subliniat apoi într-un mesaj că acest videoclip a fost filmat la Gostomel, un aeroport situat în apropiere de Kiev, capitala Ucrainei, capturat de forţele ruse în primele zile ale ofensivei lor. ⚠️ Aceste informaţii nu au putut fi verificate în mod independent.
🔴 Primarul oraşului ucrainean Irpin, din apropiere de Kiev, Aleksandr Markuşin, a anunţat că nu mai permite accesul presei în oraș, din motive de siguranţă, scrie France 24. „Începând de astăzi, le interzicem jurnaliştilor să intre în Irpin. Astfel vrem să le salvăm viaţa şi să salvăm viaţa celor care ne apără”, a spus Markuşin într-un filmuleţ postat în social media. Mesajul vine după ce Brent Renaud, jurnalist independent și fost videojurnalist la New York Times, a fost ucis duminică, la Irpin, iar un alt jurnalist şi un civil ucrainean au fost răniţi.
🔴 Moartea jurnalistului american a fost condamnată și de președintele francez. „Astăzi un jurnalist american a fost ucis în Ucraina. Înaintea lui, alţii au fost ţinte, asasinaţi, răniţi, răpiţi. Ne gândim la toţi aceşti jurnalişti animaţi de curaj şi de un ideal: libertatea de informare. Această libertate este fundamentală pentru democraţiile noastre”, a reacţionat Emmanuel Macron pe twitter.
🔴 La ora 00.00, în noaptea de duminică spre luni, a fost restricționat pe o perioadă nelimitată accesul utilizatorilor din Rusia la serviciul de social media Instagram. Măsura autorităților ruse vine după ce proprietarul serviciului, compania americană Meta (Facebook), a informat săptămâna trecută că va permite utilizatorilor reţelelor sociale din Ucraina și alte țări din regiune să posteze mesaje precum „Moarte invadatorilor ruşi”.
🔴 Preşedintele turc Tayyip Erdogan şi premierul grec Kyriakos Mitsotakis au convenit duminică, în timpul unor discuţii, să îşi îmbunătăţească relaţiile, în pofida dezacordurilor de lungă durată dintre cele două state membrie ale NATO, a anunţat Ankara, transmite Reuters.
🔴 Ambasada SUA la Kiev îndeamnă încă o dată cetățenii americani să părăsească imediat Ucraina, deoarece atacurile devin tot mai „violente și imprevizibile”.
🔴 Actorul britanic Benedict Cumberbatch a declarat că speră să participe la o schemă guvernamentală prin care va oferi refugiaților ucraineni un loc în care să stea, scrie Reuters.
🔴 Australia a anunţat luni noi sancţiuni care vizează oligarhii ruşi, oameni de afaceri cheie şi membrii familiilor acestora, a transmis Ministerul de Externe, potrivit CNN. În total, 33 de persoane au fost lovite de sancţiuni, inclusiv proprietarul clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici, CEO-ul Gazprom Alexey Miller şi Dmitri Lebedev, preşedintele Rossiya, unul dintre cei mai mari transportatori aerieni din Rusia.
🔴 BBC News, citându-l pe premierul britanic Boris Johnson, scrie că Regatul Unit va furniza Ucrainei peste 500 de generatoare, care vor furniza energie pentru adăposturi și spitale. De asemenea, cu ajutorul lor vor fi alimentate cu energie 20.000 de case. Anunțul premierului a venit după ce președintele Ucrainei a făcut o cerere directă Regatului Unit pentru a fi ajutați cu generatoare.
🔴 Peste 850 de persoane au fost reținute în Rusia doar duminică pentru că au participat la protestele împotriva războiului pronit de VLadimir Putin în Ucraina, a anunțat duminică noapte organizația OVD-Info, citată de New York Times. Poliția anunțase mai devreme că aproximativ 700 de persoane fuseseră reținute până în jurul orei 19.00, ora Moscovei.
🔴 Luni dimineață, cotațiile petrolului european erau în scădere cu încă patru dolari pe baril, până la 109 dolari pe baril, față de un vârf de 130 de dolari pe baril atins săptămâna trecută. Rezerva Federală a SUA ar putea lua o decizie de majorare a dobânzilor în această săptămână, ceea ce ar pune o presiune suplimentară pe scăderea prețului petrolului. Potrivit Deutsche Welle, ministrul german de Finanțe pregătește un pachet de subvenționare a prețului carburanților, pentru a reduce prețul unui litru de benzină la 2 euro. În unele zone din Germania, acesta a ajuns la 2,20 euro. Totodată, Reuters scrie că de la 1 aprilie, Franța va introduce o subvenție de 0,15 euro pe litrul de carburant, pentru o perioadă de patru luni.
🔴 În cea mai recentă actualizare a situației din teren a războiului din Ucraina, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW), arată că Rusia retrage din ce în ce mai mult forțele din desfășurările sale internaționale pentru a le reloca în Ucraina. Totuși este puțin probabil ca acestea să schimbe semnificativ echilibrul de forțe. Însă experții american transmit că 800 de militari din Armenia și Nagorno-Karabah au fost aduși în Rusia și se vor regăsi probabil în câteva zile pe frontul din Ucraina. În plus, ISW precizează că Rusia va atrage probabil și alte forțe militare din Tadjikistan și Siria pentru a întări forțele din Ucraina.
🔴 Concret, forțele ruse nu au efectuat operațiuni ofensive la nord-vest de Kiev în ultimele 24 de ore pentru a treia zi consecutiv, efectuând doar operațiuni de recunoaștere. Este însă probabilă o reluare a ofensivei. ISW spune că la Irpin, o suburbie vestică a Kievului, unde a fost ucis jurnalistul american Brent Renaud, schimburile de focuri au intervenit în timpul unei evacuări a civililor. De altfel, pe tot parcursul zilei de duminică, forțele ruse au efectuat câteva ofensive terestre limitate, reușind să ocupe câteva sate de la nord de Mariupol.
🔴 Statul Major al Armatei din Ucraina precizează că rușii sunt în defensivă la nord-est de Kiev, în așteptarea reaprovizionării. Linia de comunicație pe culoarul dintre Chernihiv și orașul Sumî spre Kiev este expusă și, până la consolidarea acesteia, un atac semnificativ asupra Kievului dinspre est este improbabil.
🔴 Analiștii militari ai ISW, care centralizează datele adunate de la observatorii din teren, mai susțin că la Harkov, forțele ruse au lansat un atac asupra unei localități din sud-estul orașului, dar au fost respinse. Totodată, rușii caută probabil să ocolească Harkov prin sud-est și să avanseze spre Dnipro și Zaporojie, dar Statul Major ucrainean a raportat că rușii au fost nevoiți să retragă un întreg batalion tactic de la Harkov înapoi pe teritoriul rusesc, la Belgorod, pentru a-i restabili capacitatea de luptă. ⚠️ Însă această informație nu a putut fi confirmată din alte surse.
🔴 În zona de est a orașului Mariupol s-au dus lupte sporadice duminică, iar forțele ucrainene au transmis că au ucis 15 militari ruși în luptele de stradă. ISW apreciază că, în ciuda încercuirii și bombardării severe a orașului, acesta nu va putea fi capturat printr-un asalt direct fără o concentrare mai mare de forțe.
🔴 Experții americani mai spun că armata rusă nu a condus nicio acțiune ofensivă la Nicolaev sau Zaporojie, dar ucrainenii spun că în zonă se concentrează forțe de rezervă, inclusiv aeropurtate. ISW transmite că rușii vor încerca probabil să încercuiască orașul Zaporojie, dar este puțin probabil să aibă forțele necesare pentru a face acest lucru atâta timp cât o parte a acestora rămân la Mariupol.
📸 Imaginea dimineții vine din gara orașului polonez Cracovia, acolo unde o tânără din Ucraina a ajuns împreună cu familia ei (cei doi căței) după ce a fugit din calea războiului.
Legat de poză, avem niște prieteni care găzduiesc o familie extinsă din Ucraina. 2 femei, 1 bărbat, 3 copii și un cățel. Din cauza cățelului, majoritatea oamenilor de pe grupurile de ajutor pentru refugiați refuzau să le ofere găzduire. Sper ca această familie să aibă deja unde să stea și să nu întâmpine o astfel de problemă.
Comentariu beton!15
Mda, sper și eu același lucru.
Sunt curios ce condiții vor pune chinezii.
Comentariu editat de deținătorul blogului, pe motiv că autorul lui este un imbecil care face propagandă rusă și proPutin.
Pățăști.
Comentariu beton!16