Sinteză de Marco Badea.

Am intrat în cea de 18-a zi a războiului din Ucraina.  În cursul nopții au răsunat din nou sirenele în mai multe orașe din Ucraina, iar forțele ruse au bombardat în această dimineață orașele Liov și Herson. Explozii s-au auzit și în Ivano-Frankivsk, aflat la 130 km de Liov, în timp ce zeci de mii de oameni au manifestat, sâmbătă, în mai multe oraşe din Europa, pentru a susţine Ucraina şi împotriva Rusiei şi a războiului. Relatez mai jos [la rece] câteva dintre lucrurile care s-au întâmplat peste noapte:

🔴 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a postat azi-noapte un nou mesaj video în care s-a arătat încrezător că șansele Rusiei de a invada cu succes țara sa sunt mici. Zelenski a făcut din nou apel către aliații vestici, pe care îi îndeamnă să ajute mai mult Ucraina. „Invadatorii rușii nu ne pot cuceri. Nu au această putere. Nu au acest spirit. Se bazează doar pe violență și pe teroare. Pe arme, pe care le dețin din plin. Dar invadatorii nu au nicio bază naturală pentru viața normală. În așa fel încât oamenii să poată fi fericiți și să viseze. Sunt incapabili să ducă o viață normală! Oriunde Rusia a intrat pe teritoriu străin, visele au fost imposibile. Repet aliaților și prietenilor noștri: trebuie să facă mai mult pentru țara noastră, pentru ucraineni și Ucraina. Pentru că nu este doar pentru Ucraina, dar pentru toată Europa. Inamicul care țintește cu intenție orașe pașnice și ambulanțe și bombardează spitale nu se va opri la o singură țară dacă are puterea să meargă mai departe”, a transmis președintele ucrainean.

🔴 Manifestaţii pro-Ucraina au avut loc sâmbătă în mai multe oraşe din Europa. Oamenii au ieșit pe străzile din mai multe orașe europene pentru a protesta împotriva războiului nejustificat început de Vladimir Putin De la Amsterdam până la Berlin, Varşovia, Paris, Londra și Florenţa, oamenii au strigat pentru pace.

🔴 La Florența, Volodimir Zelenski s-a adresat sâmbătă miilor de manifestanți prin legătură video, spunându-le că 79 de copii au fost uciși în Ucraina de la începutul conflictului. Florența este înfrățită cu Kievul încă din anii 1960, când capitala Ucrainei a trimis ajutoare orașului toscan pentru a-l ajuta să se refacă după o inundație devastatoare. Demonstranții din oraș au fluturat steaguri ucrainene, iar clopotele emblematice Basilica di Santa Croce au sunat de 17 ori, câte unul pentru fiecare zi a invaziei. În discursul său, Zelenski a cerut mai multe sancțiuni împotriva Moscovei și i-a îndemnat pe liderii occidentali să impună o zonă de interdicție aeriană deasupra țării sale.

🔴 La Londra, una dintre ţintele protestatarilor a fost fiica vitregă a lui Serghei Lavrov, Polina Kovaleva, în vârstă de 26 de ani, acuzată că „spală banii” lui Lavrov în Anglia şi că la vârsta de 21 de ani a cumpărat un apartament în Kensington St. cu 4,4 milioane de lire sterline.

🔴 „Ştiu că astăzi sunteţi peste 100.000 de oameni acolo, în întreaga lume. Peste 100.000 în pieţe din diferite oraşe. Noi, ucrainenii, suntem recunoscători pentru asta. Şi vă voi cere fiecăruia să vă amintiţi un număr în fiecare piaţă. Trăim un război teribil, Europa nu a mai trăit un astfel de război de la Al Doilea Război Mondial. Nu l-am început noi. Aţi văzut că suntem la fel ca voi. Şi noi preţuim libertatea. Şi noi preţuim egalitatea. Şi noi vrem să trăim. Vrem doar să trăim”, a mai spus președintele ucrainean în intervenția video pusă pe mai multe ecrane din locurile unde au avut loc manifestații.

🔴 Un atac aerian a fost lansat asupra unei baze militare ucrainene din Iavoriv, în vestul țării, aflată la 25 kilometri de granița cu Polonia, a anunțat duminică administrația militară regională din Liov. Faptul că baza militară este aproape de Polonia, țară-coridor pentru livrarea de armament Occidental către Ucraina ar putea reprezenta un motiv pentru atacul rusesc, după ce Moscova a spus sâmbătă că transporturile de arme sunt „ținte legitime”, scrie  New York Times.

🔴 În noaptea de sâmbătă spre duminică alarmele aeriene au fost activate în orașele Uman, Harkov, Kramatorsk, Sloviansk, Vinnytsia, Kiev, Poltava, Zhytomyr, Khmelnytskyi, Liov, Odesa, Volyn, Zaporojie, Berezivka, Izmail, Kiliya, Yuzhne, Chernomorsk, Bilyaivka și Avdiivka, precum și în provinciile Kiev, Rivne, Chernihiv, Ternopil, Dnipro, Cherkasy și Sumî, notează publicația ucraineană Kyiv Independent.

🔴 Ministerul rus al Apărării a afirmat sâmbătă că situaţia umanitară se degradează în Ucraina și este  chiar „catastrofală” în unele oraşe, relatează AFP şi Reuters. „Situaţia în Ucraina, din nefericire, continuă să se degradeze rapid şi, în unele oraşe, ea a atins proporţii catastrofice”, a declarat generalul Mihail Mizinţev, citat de agenţiile de presă ruse. El i-a acuzat pe „naţionaliştii” ucraineni că minează zone rezidenţiale şi că distrug infrastructuri-cheie precum drumuri şi poduri, privându-i pe civili de căi de evacuare şi lăsându-i fără electricitate, fără apă, hrană şi medicamente. Situaţia este în mod special gravă la Mariupol, port esențial din sudul Ucrainei, unde „sute de mii de persoane, printre care şi străini” sunt prinşi ca într-o capcană, a adăugat Mizinţev, acuzându-i tot pe „naţionaliştii” ucraineni pentru această situaţie.

🔴 Declarațiile sale fac ecoul Kremlinului. Într-o convorbire telefonică avută sâmbătă la prânz cu președintele francez Emmanuel Macron și cu cancelarul german Olaf Scholz, Vladimir Putin acuzase Ucraina de abuzuri asupra civililor și de nerespectarea drepturilor omului, afirmații pe care Palatul Elysee le-a calificat drept „minciuni”.

🔴 Aproximativ 13.000 de ucraineni au fost evacuați sâmbătă prin coridoarele umanitare, aproape dublu față de numărul celor care au reușit să plece vineri, a anunțat vicepremierul ucrainean. Într-un mesaj online, Irina Vereșciuk a declarat însă că nimeni nu a reușit să părăsească orașul asediat Mariupol. Ea a învinovățit pentru asta forțele rusești.

🔴 Cea mai mare parte a forțelor terestre rusești se află în prezent la aproximativ 25 de kilometri de centrul capitalei ucrainene, a anunțat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării, aceasta fiind cea mai recentă evaluare a serviciilor de informații.

🔴 Au fost observate distrugeri semnificative în unele orașe și localități: în Mariupol, imaginile din satelit au arătat pagube și incendii în blocuri de locuințe și benzinării. Un coordonator al organizației Medici fără Frontiere a declarat pentru CNN că orașul se află acum în „faza de dezastru”.

🔴 În Makariv, o localitate aflată la 50 de kilometri vest de Kiev, loviturile aeriene rusești au distrus locuințe, școli și o unitate medicală.

🔴 Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat că „unele orașe mici pur și simplu nu mai există. Au dispărut, pur și simplu”.

🔴 Armata rusă a instalat un nou primar în orașul ocupat Melitopol, după ce fostul edil, Ivan Fedorov, a fost ridicat de către trupele Moscovei vineri după-amiază și pus sub acuzare pentru terorism. Galina Danilcenko, fostă membră în Consiliul municipal, a apărut la televiziunea locală, unde a declarat că principala sa sarcină este construirea „mecanismelor de bază în cadrul noii realități”. Danilcenko a spus că se pregătește să înființeze un „comitet de aleși ai poporului” pentru a conduce orașul și i-a îndemnat pe locuitori să nu ia parte la „acțiuni extremiste”.

🔴 Totodată, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat sâmbătă că a vorbit la telefon cu premierul israelian Naftali Bennett cu care a discutat despre „agresiunea rusă”, dar și despre perspectiva unor negocieri de pace pentru a pune capăt conflictului. Zelenski a mai spus că i-a solicitat lui Bennett ajutorul pentru eliberarea „primarului captiv din Melitopol”. Un purtător de cuvânt al lui Bennett a declarat pentru BBC News că discuția a durat mai mult de o oră și „a abordat modalitățile de a opri luptele din Ucraina și eforturile pe care Israelul le face în această privință”.

🔴 Ministrul israelian de externe, Yair Lapid, se află duminică în vizită în România, apoi va merge în Slovacia, în contextul crizei refugiaților ucraineni, unii dintre aceștia fiind evrei. Peste 6.000 de evrei ucraineni au sosit în Israel de la începutul războiului, iar până la sfârșitul lunii martie sunt așteptate în total aproape 15.000 de persoane în Israel. Yair Lapid va avea discuții cu premierul Nicolae Ciucă și cu ministrul de externe Bogdan Aurescu, va face declarații de presă și va vizita Vama Siret, principala poartă de intrare în România a refugiaților din Ucraina.

🔴 Consiliul regional din orașul ocupat Herson a votat pentru adoptarea unei rezoluții prin care se afirmă că orașul rămâne ucrainean, au declarat oficialii locali, conform The Guardian. Votul are loc pe fondul acuzațiilor oficialilor ucraineni potrivit cărora Rusia plănuiește un referendum privind crearea unei „republici populare” separatiste.

🔴 Ministerul ucrainean al apărării a precizat aseară că cei şapte civili, femei şi un copil, despre care se informase sâmbătă că şi-au pierdut viaţa după ce forţele ruse au atacat un convoi în apropierea unui sat din regiunea Kiev, nu se aflau într-un coridor de evacuare agreat. Serviciul de informaţii al Ucrainei anunţase iniţial că cele şapte persoane care au murit în apropierea localităţii Peremoha se aflau pe un „culoar verde” de evacuare, convenit cu partea rusă. Potrivit precizărilor făcute de ministerului apărării de la Kiev, persoanele ucise făceau parte dintr-un convoi de civili care au încercat să scape singuri şi s-au evacuat în afara coridorului agreat cu partea rusă.

🔴 Cehia a cerut Uniunii Europene 25 de seturi de clădiri modulare care să o ajute să găzduiască până la 50.000 de refugiaţi ucraineni, deoarece resursele sale sunt aproape epuizate, a declarat sâmbătă ministrul de interne Vit Rakusan.

🔴 La rândul său, premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a anunțat că țara sa are nevoie de ajutor internațional după ce a primit peste 270.000 de refugiați ucraineni de război, peste 100.000 rămânând temporar în țară. Moldova are o populație estimată la 2,5 milioane de locuitori, iar numărul de refugiați primiți reprezintă o creștere cu 4% a populației sale în doar trei săptămâni, potrivit CNN.

🔴 Autoritățile ucrainene susțin că Centrala nucleară de la Zaporojie este considerată teritoriu rus și a fost plasată sub controlul Rosatom, autoritatea nucleară rusă.

🔴 ONU va avea săptămâna viitoare mai multe reuniuni consacrate războiului declanşat de Rusia în Ucraina, fără să existe vreo garanţie în acest moment că ele vor duce la adoptarea unei rezoluţii, potrivit unor diplomaţi citați de France 24. Luni, Consiliul de Securitate va discuta despre Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa. Preşedinte în 2022 al OSCE, ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau, ar urma să ia cuvântul la reuniune. Reuniunea este anuală, dar va lua o întorsătură specială odată cu războiul din Ucraina, urmând ca cel mai probabil să fie lansate noi apeluri la pace.

🔴 De două săptămâni, un proiect de rezoluţie franco-mexican despre ajutorul umanitar este discutat între unii membri ai Consiliului de Securitate. Nu a fost avansată nicio dată pentru vot, care iniţial era sperat pentru începutul lunii martie. Vineri, ambasadorul Chinei la ONU, Zhang Jun, a declarat pentru AFP că nu a văzut încă textul finalizat. Conform unei versiuni a textului, obţinută tot de AFP, Consiliul va deplânge „consecinţele umanitare dezastruoase ale ostilităţilor împotriva Ucrainei”, cerând „o încetare imediată a ostilităţilor” şi „orice atacuri împotriva civililor”. Rezoluţia ar cere de asemenea protejarea „civililor, printre care personalul umanitar şi persoanele vulnerabile, inclusiv copiii”. Rezoluţia riscă un veto din partea Rusiei, care respinge orice text politic, potrivit unor diplomaţi, unii sugerând ca acesta să fie supus direct Adunării Generale a ONU (193 de membri). În cadrul Adunării Generale nu există veto, rezoluţiile neavând caracter obligatoriu ca cele ale Consiliului de Securitate.

🔴 În analiza la zi a situației din teren, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW), susține că forțele ruse nu au efectuat operațiuni ofensive la nord-vest de Kiev în ultimele 24 de ore. Totuși, la Chernihiv au înregistrat un progres, dar limitat, în jurul orașului, avansând totodată spre periferia estică a Kievului. Contraatacurile ucrainene continuă să amenințe aceste linii de avansare ale rușilor dinspre Chernihiv spre Kiev. Experții americani susțin că nu a fost înregistrat niciun atac asupra Kievului, pentru a doua zi consecutiv, dinspre Nord Vest, acolo unde se află uriașa coloană de vehicule, dispersate acum în jurul unei axe de aproximativ 55 de kilometri. În schimb, ucrainenii au efectuat sâmbătă seara cel puțin două atacuri cu dronă asupra pozițiilor ruse de la Nord-Vest de Kiev. La Sumî, internetul a fost tăiat, iar Armata Rusă continuă operațiunile, destul de lente, de încercuire a orașului.

🔴 Analiștii ISW, în baza datelor colectate și centralizate de la punctele de observație din teren, evidențiază faptul că la Harkov, forțele ruse au continuat bombardamentele, dar fără a lansa vreun atac major și la sol. Au capturat poziții aflate la peste 100 kilometri Sud-Est de Harkov, spre Lugansk, dar ucrainenii au respins un atac la Nord-Vest de Lugansk. Potrivit ISW, forțele ruse încearcă probabil să ocolească Harkovul prin sud-est și să avanseze spre Dnipro, aflat la peste 200 de kilometri vest de poziția actuală.

🔴 Ucrainenii confirmă că forțele ruse au capturat periferia de est a Mariupolului, dar susțin că au respins o ofensivă la nord de oraș. ISW consideră că rămâne puțin probabil ca forțele ruse să reușească să ia Mariupol printr-un asalt direct fără a aduce forțe suplimentare și e mai probabil că vor continua să bombardeze orașul pentru a forța o capitulare. Experții militari ai ISW susțin că în ultimele 24 de ore, armata rusă a efectuat manevre de poziționare a artileriei spre Nicolaev și Zaporojie, dar nu a întreprins acțiuni ofensive.

🔴 Potrivit ultimei evaluări a ministerului britanic al apărării, care a fost postat pe twitter în această dimineață, rușii încearcă să ia prin învăluire forțele ucrainene din estul țării. Astfel, trupele rusești încearcă să învăluie forțele ucrainene din estul țării, în timp ce avansează din direcția Harkov, în nord, și Mariupol, în sud. De asemenea, forțele rusești care avansează dinspre Crimeea încearcă să ocolească Nikolaevul, deoarece vor să se îndrepte spre vest, spre Odesa. Totuși, Rusia plătește un preț ridicat pentru fiecare avans, în timp ce forțele armate ucrainene continuă să opună o rezistență fermă în întreaga țară, sunt cele mai recente concluzii ale Londrei în legătură cu situația din teren a războiului din Ucraina.

🔴 „Putin a contat pe un NATO divizat, un Vest divizat și o Americă dezbinată. Dar nu i-a ieșit nici una din ele”, a scris duminică pe Twitter președintele SUA, Joe Biden, într-o referire clară la unitatea dintre SUA, UE, Marea Britanie și Canada în privința atitudinii clare de condamnare a invaziei ruse în Ucraina.

⚠️ Imaginile zilei vin din orașul rusesc Nijni Novgorod, al cincilea oraș al Rusiei ca număr de populație, acolo unde forțele de ordine rusești au reținut sâmbătă o fată pentru că ținea în mână o foaie de hârtie goală. Protesta împotriva războiului început de Vladimir Putin în Ucraina.