Cele mai importante informații ale zilei de azi, sintetizate de Marco Badea.
…
Cele mai importante informații din a opta zi a războiului din Ucraina culese și verificate de mine de la ora 08.30 până la ora 20.00:
🔴 Volodimir Zelenski a transmis, joi, un nou mesaj video pe pagina sa de Facebook. Liniile de apărare ale Ucrainei rezistă în faţa atacului rus, a declarat preşedintele ucrainean, relatează Reuters. „Au vrut să ne distrugă de atâtea ori. Nu au putut. Am trecut prin atâtea! Și dacă cineva crede că, după ce au depășit toate acestea, ucrainenii vor fi speriați, dezbinați sau se vor preda, nu știe nimic despre Ucraina. Și nu are ce face în Ucraina”, a transmis Zelenski, într-un nou mesaj video pe pagina sa de Facebook.
🔴 Totodată, preşedintele ucrainean a cerut joi statelor occidentale să sporească sprijinul militar pentru ţara sa, susţinând că dacă Ucraina va fi înfrântă de Rusia aceasta din urmă va ataca apoi restul Europei de Est, începând cu statele baltice, pentru a ajunge „până la Zidul Berlinului”.
🔴 În plus, președintele Ucrainei i-a cerut lui Vladimir Putin să negocieze direct cu el, afirmând că aceasta este „singura cale” de a opri războiul. El s-a declarat „deschis” și „dispus să discute toate problemele” cu liderul de la Kremlin. Președintele ucrainean i s-a adresat direct lui Vladimir Putin, într-o conferință de presă: „Așezați-vă la masă cu mine. Doar că nu la 30 de metri distanță”, a adăugat Zelenski, aluzie la faptul că liderii occidentali care au venit la Kremlin au fost ținuți la mare distanță de Vladimir Putin, la o masă devenită deja celebră, relatează BBC News.
🔴 Vladimir Putin a ieșit joi la declarații după ședința Consiliului de Securitate de la Kremlin și a declarat că operațiunea militară a Rusiei în Ucraina se desfășoară conform planului, iar soldații ruși acționează ca niște „adevărați eroi”. Putin a folosit aceeași retorică prin care și-a justificat invazia, spunând că „neonaziștii din Ucraina își folosesc propria populație ca scut uman”. De asemenea, a afirmat că există „dovezi obiective” că ucrainenii au amplasat echipamente grele în apropierea clădirilor rezidențiale. Liderul de la Kremlin a adăugat că în Ucraina ar fi mercenari străini. El a susținut că rușii și ucrainenii sunt „același popor”.
🔴 Noi bombardamente rusești au avut loc chiar în timpul negocierilor de pace dintre ucraineni și ruși. În această seară au fost bombardate orașele Enerhodar și Mariupol. Cel din urmă este înconjurat de ruși, care însă nu au reușit să preia controlul orașului-port la Marea Azov. În plus, consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a scris pe twitter: „A doua rundă de negocieri s-a încheiat. Din păcate, rezultatele de care are nevoie Ucraina nu au fost încă atinse. Există o soluție doar pentru organizarea coridoarelor umanitare”.
🔴 Numărul doi în sectorul petrolier rusesc, Lukoil, a cerut joi „încetarea rapidă a războiului din Ucraina, devenind prima mare companie națională care se opune invaziei rusești a Rusiei, notează AFP. „Susținem încetarea rapidă a conflictului armat și sprijinim fără rezerve soluționarea printr-un proces de negociere și prin mijloace diplomatice”, a transmis consiliul de administrație al Lukoil, într-un comunicat citat de AFP.
🔴 Ministrul de Externe al Rusiei Serghei Lavrov a amenințat din nou, joi, într-un interviu acordat televiziunii de stat, țările occidentale. „Dacă vor începe un adevărat război împotriva noastră, atunci trebuie să se gândească cu atenție”, a spus Lavrov, întrebat despre amenințările Rusiei cu bomba nucleară. Acesta a spus că vestul se pregătește de război cu Rusia, iar amenințarea nucleară „nu este în capul rușilor”. Întrebat despre crimele de război comise de Rusia în Ucraina, Lavrov a făcut o declarație halucinantă, în care i-a acuzat pe militarii ucraineni că jefuiesc civilii din orașele atacate de ruși, și că îi folosesc ca scuturi umane. Acesta a mai spus că Rusia va continua opreațiunea militară în Ucraina „până la sfârșit”, potrivit Sky News și Reuters.
🔴 Invazia declanșată de armata rusă în Ucraina s-a dovedit a fi o eroare tactică și strategică surprinzătoare, potrivit experților americani, informează AFP. Neajunsurile întâmpinate de trupele Moscovei în primele zile ale războiului, precum lipsa de hrană și carburant, și pierderile militare ridicate l-ar putea îndemna pe Vladimir Putin să decidă să folosească întreaga forţă a Rusiei pentru a distruge fără discernământ zone mari din Ucraina, avertizează analiștii.
🔴 De asemenea, Rusia va trece la o abordare mai directă în eforturile sale de a captura orașele ucrainene, după ce planurile de a le încercui, cum a fost Kiev, au fost dejucate, scrie CNN, citând un oficial militar NATO. „Vedem o schimbare în strategia Rusiei. Se concentrează mai puțin să încercuiască orașele și mai mult să pătrundă în interiorul lor”, a declarat oficialul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită.
🔴 Putin a vorbit din nou joi la telefon cu Macron și i-a spus că Rusia va obţine „denazificarea” Ucrainei. Președintele francez i-a spus „te minți singur” și l-a avertizat că va costa scump țara sa, care va ajunge izolată, slăbită și sub sancțiuni pentru o perioadă foarte lungă de timp. Președintele francez Emmanuel Macron i-a mai spus lui Vladimir Putin că a făcut o „greșeală majoră” în Ucraina, că se înșeală cu privire la guvernul de la Kiev și că războiul va costa scump Rusia pe termen lung.
🔴 Mai mult de 700 de persoane au fost arestate în peste 25 de oraşe ale Rusiei în timpul unor noi proteste împotriva războiului din Ucraina, potrivit portalului pentru drepturi civile OVD-Info, informează joi dpa.
🔴 Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, în cadrul unei conferințe de presă cu Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, că Comisia Europeană face demersuri pentru a crește securitatea energetică a UE. El a mai spus că „dependența Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată”. La rândul său, Ursula von der Leyen a felicitat solidaritatea și empatia de care a dat dovadă populația și a vorbit în termeni laudativi despre implicarea oamenilor simpli în criza refugiaților. Klaus Iohannis a anunțat că întregul proces de operaționalizare a hub-ului umanitar găzduit de România este ”complicat și complex”, pentru că centrul este foarte mare, iar ajutoarele trebuie să ajungă și în zonele de conflict. Hubul va fi funcțional la capacitate maximă în câteva săptămâni, a mai transmis președintele.
🔴 Rusia are în plan să folosească metode diverse de control și de reducere a moralului în Ucraina pentru a descuraja posibile riposte și rezistența, dacă vor cuceri marile orașe, susține un oficial european, citat de The New York Times. Printre strategiile rușilor s-ar număra reprimarea brutală a protestelor, încarcerarea adversarilor și execuții publice, a spus oficialul citat, sub condiția anonimatului.
🔴 Invazia Ucrainei va pecetlui căderea preşedintelui rus Vladimir Putin „într-un an sau doi”, pentru că Moscova nu poate câştiga acest război, a estimat miercuri fostul oligarh rus devenit opozant, Mihail Hodorkovski, notează AFP. De la Londra, Mihail Hodorkovski a declarat pentru televiziunea France 24 că decizia lui Putin a fost „emoţională”, venind de la un lider care prezintă simptome de „paranoia senilă”.
🔴 Un depozit de petrol a fost bombardat în regiunea Cernihiv, la nord-est de Kiev, potrivit unor imagini făcute publice joi dimineaţă, de serviciile de urgenţă ucrainene.Un proiectil a lovit un grup de rezervoare de combustibil care ar avea o capacitate totală de 3.000 de metri cubi, potrivit autorităţilor.
🔴 Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat, joi, la Iași, că numărul de refugiați care sosesc din Ucraina din cauza invaziei rusești este mai mare decât cel al refugiaților sirieni în perioada 2015-2016, și că el crește într-un ritm mult mai rapid.
🔴 De altfel, cel puțin nouă oameni au fost uciși și patru răniți în urma unui atac aerian rusesc care a lovit două școli și clădiri de locuințe din Cernihiv, a declarat joi guvernatorul regiunii, Viaceslav Chaus.
🔴 Ministrul ucrainean de externe a avertizat joi că există semnale potrivit cărora rușii pregătesc o operațiune sub steag fals prin care să își atace propriul teritoriu pentru ca mai apoi să dea vina pe Ucraina.
🔴 Parlamentul Ucrainei a aprobat un proiect de lege care permite confiscarea bunurilor sau proprietăților din Ucraina deținute de Rusia sau de cetățeni ruși din cauza invaziei Ucrainei. Potrivit legii, guvernul poate propune consiliului de securitate ce bunuri să confiște, care trebuie apoi să-și dea aprobarea pentru transferul lor în proprietatea statului.
🔴 Ziaristul rus Dmitri Muratov, opozant al Kremlinului şi laureat anul trecut al Premiului Nobel pentru Pace, a cerut joi „o încetare a focului necondiţionată” în Ucraina şi a estimat că în urma invaziei ruse împotriva acestei ţări „există o ameninţare reală a unui război nuclear”, susținând în același timp că în parlamentul rus a fost prezentat şi un film cu un atac asupra SUA.
🔴 Agenţiile de evaluare financiară Fitch şi Moody’s au retrogradat cu şase trepte ratingul Rusiei, la categoria „junk” (nerecomandat pentru investiţii). Sancţiunile occidentale sporesc incertitudinile privind capacitatea ţării de a-şi rambursa datoriile şi slăbesc economia, potrivit agențiilor de rating.
🔴 Unele dintre cele mai importante platforme de tranzacționare cu criptomonede din lume continuă să opereze în Rusia, o decizie care ar putea să slăbească eforturile Occidentului de a izola economic Moscova după ce armata Rusiei a invadat Ucraina, scrie CBS News.
🔴 Ministerul Economiei din Germania a aprobat livrarea a 2.700 de rachete sol-aer pentru Ucraina, după ce în ultimele zile guvernul condus de cancelarul Olaf Scholz a revizuit politicile privind exporturile de arme şi a permis livrări directe de armament către Ucraina, pe fondul agresiunii militare ruse.
🔴 Banca Centrală a Rusiei a impus un comision de 30% pentru achiziţiile de valută de către persoane fizice, în încercarea de a-i împiedica pe cetăţenii ruşi să îşi vândă rublele, conform Reuters.
🔴 Sportivii din Rusia și Belarus nu vor putea concura la Jocurile Paralimpice de iarnă 2022 de la Beijing. Comitetul Paralimpic Internațional (IPC) a fost aspru criticat după ce inițial le-a permis acestora să participe sub steag neutru, relatează BBC.
🔴 În timp ce armata rusă a înconjurat şi bombardează mai multe oraşe din Ucraina, ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a apreciat joi că „se poate ca partea cea mai rea abia să urmeze”, transmite AFP.
🔴 Rusia a lansat „peste 480” de rachete asupra Ucrainei de la începutul invaziei, a declarat joi un înalt oficial american al apărării, potrivit CNN. „Peste 230” din cele 480 „vin din interiorul Ucrainei”, a spus oficialul. „Au sisteme mobile, le mută înăuntru”, a adăugat acesta. „Aproximativ 160 de rachete au fost lansate din Rusia” și aproximativ 70 din Belarus, iar un număr foarte mic – mai puțin de 10 – din Marea Neagră, a mai adăugat oficialul.
🔴 Aproape 100 de companii s-au retras sau și-au întrerupt activitatea din Rusia Rusia e pedepsită dur de marii giganţii petrolieri, iar producătorii auto anunță și ei încetarea acordurilor comerciale sau producţia în țara lui Vladimir Putin. Există însă și companii care se retrag din Ucraina, invocând îngrijorări cu privire la siguranţa angajaţilor. Pe de altă parte, autoritățile de la Moscova au anunțat că firmele din Vest reacționează la presiuni politice și că vor fi împiedicate să vândă activele rusești.
🔴 Totodată, Reuters scrie că tot mai multe firme rusești se grăbesc să-și deschidă conturi la băncile chineze. „Zilele trecute, 200-300 de companii ne-au abordat, vrând să deschidă noi conturi”, a declarat, pentru Reuters, un angajat de la o filială a unei bănci chineze de stat din Moscova. Acesta a refuzat să fie numit sau să fie identificată banca deoarece nu este autorizat să vorbească cu presa.
🔴 Imaginea tristă a războiului: Un atac de amploare a fost lansat de Rusia în Jîtomîr, ieri. În mediul online au fost făcute publice imagini care arată dezastrul rămas după bombardamentul care a ras de pe suprafața pământului maternitatea din localitate, blocuri și case. Cei care au supraviețuit caută printre ruine în speranța că ar mai putea găsi pe cineva în viață. În plus, în orașele ucrainene bombardate, maternitățile s-au mutat în subsolurile devenite adăposturi antiaeriene. În încăperi slab luminate stau înghesuite femeile, bebelușii și cei care îi îngrijesc. Nu sunt condiții optime, dar măcar acolo sunt cât de cât în siguranță.
🔴 Ungaria nu se va opune sancţiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei, unitatea blocului celor 27 fiind esenţială în contextul războiului din Ucraina, pe care Budapesta îl condamnă fără echivoc, a declarat joi premierul ungar Viktor Orban, citat de Reuters.
🔴 Moscova continuă contactele cu Washingtonul, majoritar prin ambasade, şi crede că negocierile cu Ucraina în Belarus ar putea duce la rezultate, a declarat joi adjunctul ministrului rus al afacerilor externe, Serghei Riabkov.
🔴 Consiliul Local din Mariupol acuză Rusia că bombardează în mod constant și intenționat infrastructura civilă critică a orașului-port, rămas fără apă, căldură și curent, și că împiedică aducerea de provizii sau evacuarea oamenilor. În plus, Forțele ruse încearcă să împiedice evacuarea civililor din orașul ucrainean Mariupol, a declarat primarul acestuia, Vadim Boichenko, potrivit The Guardian. Autoritățile locale spun că trupele ruse creează o „catastrofă umanitară” atacând în mod activ legăturile și podurile feroviare, precum și întrerupând alimentarea cu apă și energie, în încercarea de a împiedica civilii să scape de bombardamente.
🔴 Spania trimite vineri 1.370 de lansatoare de grenade antitanc în Ucraina. Este o parte din primul transport de arme ofensive oferite ucrainenilor sub formă de ajutor în fața invaziei rusești, anunță CNN.
🔴 O rachetă sau o bombă a lovit o navă de marfă înregistrată în Bangladesh în portul ucrainean Olvia de la Marea Neagră, ucigând unul dintre membrii echipajului, a anunțat, joi, proprietarul navei. Nava Samriddhi, sub pavilion Bangladesh, a fost blocată în portul Olvia după ce invazia rusă a Ucrainei a început pe 24 februarie și a fost lovit de o rachetă, a declarat joi și un oficial al Ministerului de Externe din Bangladesh.
🔴 O investigație privind crime de război în legătură cu invazia Rusiei în Ucraina a fost lansată, după ce un număr fără precedent de țări au cerut deschiderea unei astfel de anchete, scrie The Guardian. Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, a declarat că va începe „cât mai repede cu putință” să documenteze posibile crime împotriva umanității sau genocid comise în Ucraina. Cererea pentru o astfel de investigație făcută de 39 de țări va scurta cu câteva luni procesul, deoarece îi permite lui Khan să treacă la acțiune fără a mai cere aprobarea Curții Internaționale de Justiție de la Haga. Karim Khan a mai precizat că o echipă de investigatori se îndreaptă deja spre Ucraina.
🔴 Amnesty International a documentat trei atacuri care au ucis cel puțin nouă civili, inclusiv copii, în orașul Harkov pe 28 februarie. Organizația pentru drepturile omului a descris atacurile din al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, care au avut loc cam în aceeași perioadă în care aveau loc discuțiile de pace dintre Ucraina și Rusia în Belarus, drept „posibile crime de război”.
🔴 Totodată, serviciile ucrainene de urgență au anunțat joi că 34 de civili au murit în ultimele 24 de ore în regiunea Harkov, în urma bombardamentelor rusești.
🔴 În localitatea Izium, în apropiere de Harkov, rușii au atacat cu rachte mai multe clădiri. Opt oameni au murit, printre care și doi copii.
🔴 De asemenea, Ministerul Apărării din Ucraina a anunțat joi dimineață un nou bilanț estimat a pierderilor suferite de forțele rusești: aproximativ 9.000 de soldați, 217 tancuri, 900 de transportoare blindate, 90 de sisteme de artilerie, 42 de lansatoare de rachete, 11 sisteme antiaeriene, 30 de avioane, 31 de elicoptere, 374 vehicule de luptă, 2 ambarcațiuni, 60 de cisterne, 3 drone. Aceste date nu au putut fi verificate în mod independent și trebuie citită în cheia interpretării subiective a războiului din partea părților implicate.
🔴 Guvernul ceh a declarat stare de urgență pentru a face față unui aflux major de refugiați ucraineni care fug de invazia rusă.
🔴 Comisia pentru Legislație a Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a aprobat joi un amendament care introduce răspunderea penală cu până la 15 ani de închisoare pentru „răspândirea de falsuri despre acțiunile Forțelor Armate ale Federației Ruse”, anunță agenția de presă rusă TASS.
🔴 Atletul ucrainean Bohdan Bondarenko, fost campion mondial la săritura în înălţime, susține că a fost şocat să afle că mulţi sportivi din Rusia și Belarus nu știu că are loc un război în Ucraina, totul din cauza cenzurii.
🔴 Încă un oligarh rus rămâne fără iahtul său de lux. „Amore Vero” a fost confiscat într-un port pe Coasta de Azur de autoritățile franceze miercuri noapte. Iahtul era deținut de oligarhul rus Igor Sechin, directorul general al gigantului petrolier de stat Rosneft, a anunțat Ministerul de Finanțe de la Paris.
🔴 Pe fondul războiului din Ucraina, de teama unei agresiuni din partea Chinei, Taiwanul intenţionează să-şi dubleze producţia anuală de rachete, care va ajunge la aproape 500, relevă un raport al Ministerului taiwanez al apărării citat joi de Reuters.
🔴 Autoritățile din Ucraina le-au transmis cetățenilor că tancurile sau alte echipamente rusești confiscate nu trebuie declarate în formularul fiscal și, deci, nu vor fi impozitate.
🔴 Capitala Lituaniei, Vilnius, va schimba numele străzii pe care se află sediul ambasadei Rusiei şi o va denumi ”Eroii Ucrainei”, a anunţat joi primarul oraşului, Remigijus Simasius, potrivit Reuters.
🔴 Guvernele României şi Poloniei au semnat, joi, o serie de documente bilaterale în cadrul şedinţei comune care s-a desfăşurat la Varşovia, iar premierul Nicolae Ciucă a declarat că a obținut acordul premierului polonez ca o subunitate e militari polonezi să facă parte din grupul de luptă al NATO din România condus de Franța. La rândul său, Premierul polonez, după ședința cu premierul Ciucă a spus: „Vrem să ajungem să fim independenți energetic de Rusia”, precizând și că prin conductele de gaz rusești curge și sânge.
🔴 Ungaria nu sprijină propunerea Comisiei Europene ca persoanele care se refugiază din Ucraina să primească statut de protecţie temporară, a declarat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban. Gulyas a motivat că sunt deja în vigoare reguli clare de azil, iar Ungaria le va acorda statut de refugiat tuturor. El a adăugat că poziţia comună a statelor Grupului de la Visegrad este de a nu susţine propunerea Bruxelles-ului. Grupul de la Visegrád este o organizație de cooperare formată din patru state central-europene: Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria.
🔴 Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunţă că persoanele care s-au refugiat din Ucraina din cauza conflictului armat beneficiază de aceleaşi servicii medicale ca asiguraţii români, fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi de medicamente.
🔴 Forțele ruse au ocupat clădirea administrației regionale din Herson, a declarat guvernatorul regional Hennadii Laguta, potrivit The Guardian. Orașul este unul important din punct de vedere strategic, fiind un oraș port pe fluviul Nipru, cu ieșire la Marea Neagră. Ministerul rus al Apărării a declarat că a capturat Herson miercuri, dar Ucraina a declarat că forțele sale continuă să apere portul de la Marea Neagră, cu o populație de aproximativ 250.000 de oameni. Primarul din Herson, Igor Kolikhaiev, a declarat într-o postare pe Facebook joi dimineața că trupele ruse dețin controlul asupra primăriei și că locuitorii ar trebui să rămână în case. Kolikhaiev a spus că nu a făcut „nicio promisiune” forțelor ruse și că este interesat doar ca viața normală să continue în oraș. „Pur și simplu le-am cerut să nu împuște oameni”.
🔴 Situația în capitala Kiev este „dificilă, dar sub control”, a declarat joi primarul orașului, fostul campion la box Vitali Kliciko, potrivit Guardian. El a spus că nu s-au înregistrat victime pe timpul nopții și că exploziile care s-au auzit au fost ale apărării antiaeriene ucrainene, care dobora rachetele rusești. Bombardamentele rusești de miercuri au provocat avarii la sistemul de termoficare a orașului.
🔴 Preţul gazelor în Europa a crescut, joi, pentru a patra zi, piaţa continuând să se concentreze pe sancţiunile impuse Rusiei ca răspuns la invadarea Ucrainei, transmite Bloomberg.
🔴 O navă cargo sub pavilion estonian, Helt, s-a scufundat joi în largul portului ucrainean Odesa, în urma unei explozii.
🔴 În contextul aderării Ucrainei la UE, parlamentul din Kosovo a aprobat joi o rezoluţie care cere guvernului să înceapă negocierile pentru aderarea la NATO în urma invaziei ruse din Ucraina, relatează Reuters. Kosovo este apărată de trupe NATO din 1999, când s-a încheiat războiul dintre etnicii albanezi şi forţele sârbe, însă acum această ţară cu o populaţie de 1,8 milioane de locuitori vrea să adere la Alianţa Nord-Atlantică.
🔴 Premierul georgian Irakli Garibaşvili a semnat joi cererea pentru demararea procedurii speciale de recunoaştere a ţării sale drept candidat la aderarea la Uniunea Europeană. În curând, și Republica Moldova va aplica pentru aderare, a declarat joi un înalt oficial UE.
🔴 La rândul său, Maia Sandu a semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
🔴 Reprezentanții campionatului automobilistic Formula 1 au anunțat joi că au reziliat contractul cu oganizatorul Marelui Premiu al Rusiei, ceea ce înseamnă că Rusia nu va mai găzdui nici o cursă în viitor, a declarat un purtător de cuvânt al competiției pentru CNN.
🔴 Gigantul suedez de mobilă IKEA a anunțat joi că-și suspendă activitățile din Rusia și Belarus, decizie care afectează peste 15.000 de angajați, 17 magazine și trei fabrici.
🔴 Televiziuni din toată lumea se zbat să obțină drepturile de difuzare pentru serialul „Slujitorul poporului”, cel care l-a făcut celebru în Ucraina pe Volodimir Zelenski, devenit ulterior președintele țării. „Slujitorul poporului”, în care Zelenski a jucat rolul de președinte al țării, a fost difuzat pentru prima dată în 2015 în Ucraina. În serial, actorul și comediantul Zelenski l-a interpretat pe Vasili Petrovici Goloborodko, un profesor de liceu propulsat la președinție, după ce videoclipul filmat de un elev în care el denunța corupția din Ucraina a devenit viral. Goloborodko se străduiește să conducă țara în timp ce se ferește să se folosească de avantajele funcției, ducând în continuare o viață normală.
🔴 Istoricul israelian Yuval Noah Harari spune într-un comentariu în ziarul britanic The Guardian că Vladimir Putin nu mai are nicio șansă să câștige războiul cu Ucraina, chiar dacă va reuși să cucerească fiecare oraș în parte. „Rușii ar putea cuceri încă Ucraina. Dar ucrainenii au arătat în ultimele zile că nu îi vor lăsa să o țină”, a scris Harari. Acesta a mai spus că Putin și-a făcut calculele politice și militare atunci când a decis atacarea Ucrainei, însă a omis dârzenia poporului. „Gorbaciov i-a lăsat pe ruși și ucraineni să se simtă ca niște frați, Putin i-a transformat în dușmani”, a mai spus Harari.
🔴 După o săptămână de la începutul războiului, Ministerului Britanic al Apărării care monitorizează situația, a publicat o hartă cu situația din teren. Cel puțin cinci mari orașe ucrainene sunt în continuare în acest moment înconjurate de trupe rusești, însă potrivit britanicilor, singurul mare centru care ar fi fost capturat de către ruși de la începutul invaziei și până acum este orașul Herson, la nord-vest de Crimeea. Orașele Mariupol, Knotop, Harkov, Sumî și Chernihiv sunt orașele unde forțele rusești ar fi reușit să le încercuiască, însă nu ar fi fost ocupate încă de către armata rusă. Orașe ocupate sunt Herson, Melitopol, Bedyansk, Donețsk (ocupat din 2014), Luhansk (ocupat din 2014). Lupte grele se duc în nordul Luganskului și lângă Donețsk, în zona Zaporojie (unde există și centrala nucleară de pe Nipru), în Dnipro, Odesa, Herson, Mykolaiv, Poltava, Kiev, la sud de Kiev și Stanomyr. În ceea ce privește liniile pe care avansează armata Rusiei, acestea sunt dinspre Rusia și dinspre Crimeea spre Mariupol, dinspre Crimeea spre Herson/Mykolaiv, dar și spre Zaporojie, dinspre Rusia spre Sumî, Cernihiv și mai departe spre Kiev, cât și dinspre Belarus spre Kiev și Stanomyr.
Pe mine mă ajută mult sinteza asta. Mulțumesc!
Și pe mine mă ajută. După ce văd mii de știri toată ziua, astea vin așa ca să concretizeze.
Multumesc.
Foarte bun rezumat. Și foarte trist.