Articol scris de Iulia.

Pentru că am văzut că e un subiect recurent în ultima vreme și, la fel ca multe alte subiecte, desparte lumea în tabere și naște dezbateri, am zis că nu pot rata ocazia să dau și eu cu opinia în populație.

Ceea ce urmează să aberez eu pe aici e strict perspectiva mea – eu lucrez de acasă by choice, pentru că am ales varianta freelancing, deși trebuie să recunosc, nu o dată mi-a trecut prin cap ideea de a închiria un birou undeva, numai că să mai plec dracului de acasă. Pe de altă parte, eu mă încadrez în categoria aia mai bizară de oameni care nu țin neapărat la socializarea cu colegii, la programul fix și la interacțiunea cu colectivul. Cred că am mai zis, mie nu prea-mi plac oamenii. Și nici ei nu se prea omoară după mine 🙂

Deși am avut și joburi unde era chiar fain de tot, unde colegii erau mișto și atmosfera era excelentă. Daaaaar, mai trebuie să precizez (nu fără rușine în suflet) și faptul că eu fac parte din categoria aia pe care Mihai o urăște cu pasiune: oamenii care întârzie. Vă rog să mă credeți, chiar mă strădui, îmi dau silința, dar cumva, când trebuie să ajung undeva la o oră fixă, zici că mi se adună toate belelele și nefăcutele pe cap și ba uit chestii și trebuie să mă întorc, ba estimez greșit ce am de făcut și mă trezesc în ultima clipă să ies pe ușă, ba aia, ba ailaltă…

Așa că, pentru mine, mersul la muncă la program fix a fost dintotdeauna un coșmar. Când lucram la corporație, scriau ăia în newsletterul intern știre de o șchioapă cu litere roșii pe prima pagină dacă aveam 2 zile consecutive în care ajungeam la 9 fix, nu la 9:08 sau 9:03 sau la 9:05… Asta e, nu e de mine și mi-o asum. Și ăsta cred că a fost unul dintre factorii determinanți atunci când a trebuit să fac alegerea – mă las de slujbă și încerc să trăiesc 100% din freelancing sau nu? Argumentul programului flexibil a cântărit destul de mult. Dar acum, aproape 7 ani mai târziu, realizez că nu am știut exact în ce mă bag…

Ca să vă faceți o idee, programul nostru arată în linii mari cam așa (fac aici o paranteză,și eu și soțul lucrăm de acasă): ne trezim în jur de 5:30, să apucăm să muncim un pic până se trezește copilul. În timpul ăsta, bărbatu-meu mai hrănește și potăile și, mai dă zăpada, dacă a nins, d-astea, administrative, și, dacă apucă, mai bagă și el un pic de muncă. De pe la 7:15 la 8:30 avem program cu șefu. După ce șefu pleacă la el la birou (aka la grădi), pun un timer și încerc să rezolv în 30 – 45 de minute următoarele: ordine în casă, făcut paturi, aspirat, dat cu mopul, spălat vase, pus catrafuse la locul lor, pregătit ingrediente pentru mâncare și pregătit ce se poate din timp – de ex, dacă am în plan piure, curăț cartofii și îi pun la fiert, scot carne din congelator etc.

De pe la 9 – 9:30 încep să muncesc efectiv, până la 13:30 când trebuie adus șefu de la grădi. Apoi program cu dânsul până pe la 15, când se încearcă nanificarea. Dacă e cu succes, mai apuc să mai muncesc un pic până se trezește (ora 16 – 16:30). Dacă am mult de lucru, continui și se ocupă taică-său de el, dacă are el de lucru, trec eu la aparate. În măsura în care putem, încercăm să petrecem timp cu el și împreună. Nanificarea de seară la 19 – 20; din nou, dacă e cu succes, mai apucăm să muncim apoi un pic, dacă nu… nu. Sigur, ăsta e un program așa, în linii mari și care variază de la o zi la alta, dar așa, ca idee.

Și pentru că poate printre voi mai sunt unii care cochetează cu ideea asta, de a face ceva pe cont propriu, o să fac aici o mică listă pro/contra, din perspectiva mea. Nu este nici pe departe o listă exhaustivă și nici nu am pretenția c-aș fi vreun guru al managementului timpului și organizării (ba din contră, putoarea mea interioară stă mărturie), dar vă pot spune cum se văd lucrurile de aici, de unde șed eu. Să purcedem, deci:

Pro: îți faci programul așa cum consideri și cum poți. Aici ar fi mult de discutat, pentru că nu toate activitățile sunt la fel și nu toate implică aceleași lucruri. De exemplu, poate că Mihai poate modera comentarii la articole și de pe telefon, în timp ce trage o fugă la Mega, dar Gigel, care scrie cod, nu poate, așa că vrea-nu vrea, cât muncește, tre să steie pe curul lui, la tastatură. Eu pot răspunde la mailuri sau mesaje cât timp stau la semafor, dar Vaxilică, care e arhitect, are nevoie de un soft de proiectare ca să facă o modificare pentru un client… mă rog, sper că înțelegeți unde bat… Dar da, un anumit grad de flexibilitate există; mă rog, în anumite limite, că practic, orice ai munci pe lumea asta, într-o mai mică sau mai mare măsură tot depinzi și de alții, deci 100% așa cum vrea mușchiul tău nu ești niciodată.

Însă aici vine iute din urmă și prima chestie contra: ai program flexibil, dar trebuie să fii în stare să ți-l gestionezi, ca să nu dai apoi din colț în colț că ai frecat-o pe fb toată ziua și să te trezești cu 2 ore înainte de termen că ești în budă. Și nu e deloc ușor, vă zic. Tentațiile sunt mari și la tot pasul, ai nevoie de multă voință ca să faci ce ai de făcut sau să înveți cam cum să stabilești prioritățile. Da, nu interesează pe nimeni dacă eu muncesc la 5 dimineața sau la 2 noaptea, atâta timp cât respect termenele. La fel, dacă am făcut o mică eroare de calcul și mă trezesc strângând din gluteus maximus și gluteus medius cu juma de oră înainte de termen, iar nu-i pasă nimănui, clientul știe că la ora X trebuie să primească livrarea de la mine și e fix problema mea cum dreg busuiocul. Mi s-a întâmplat, și nu o dată, să îmi iau țeapă cu anumite proiecte. În sensul în care, știind cam care e ritmul meu de muncă, am estimat că respectivul proiect îmi va lua o oră jumătate. Și am muncit 4. Pentru că bicoz. Rahat se-ntâmplă.

Pro: ești propriul tău șef, nu ai pe nimeni să te frece la melodie și să îți sufle în ceafă sau să ți se uite peste umăr, să vadă ce ai pe monitor – Excelul sau feisbucu?

Contra: ești propriul tău șef și dacă nu-ți faci treaba, șefu nu te plătește. La fel, nu prea interesează pe nimeni că are copilul febră și în miezul zilei tale „de lucru” trebuie să fugi să îl recuperezi de la grădi. Sau că planul tău era să-l culci la 7 jumătate și apoi să mai prinzi 2-3 ore de lucru, însă acest măreț plan a eșuat lamentabil, deoarece odrasla a decis că nu adoarme decât pe la 9… Sau că ieri și alaltăieri a fost vreme faină afară și ai ales să stai mai mult prin curte, iar acum e 3 dimineața și tu stai la calculator, ca să scoți pârleala.

Pro: îți poți alege clienții, partenerii, proiectele pe care lucrezi. Dacă ești norocos. Dacă nu, mai ales când ești la început de drum, accepți orice rahat, doar-doar mai aduni ceva țechini și ceva experiență. Însă, în timp, dacă ești bun în ceea ce faci sau cel puțin suficient de perseverent, vei ajunge și la treaba cu alesul. Dar durează.

Contra: tu suporți toate belelele care pot să apară. Crapă calculatorul? Ghinion de neșansă, pui mâna și cumperi altu, ce dacă luna asta aveai în plan să pui niște bani deoparte pentru vacanța aia faină la care speri din 2019? N-ai net? Descurcă-te! Am avut momente când a crăpat curentul în sat. La 9 dimineața. Iar minunații de la Electrica au ridicat senin din umeri, au declarat avarie și au anunțat că se repară „până în jurul orei 17”. E, ce te faci, Veto? Că bateria la laptop ține ea cât ține, da cu siguranță nu de la 9 dimineața la 5 după-amiaza. Asta una la mână. Doi la mână, eu depind de net ca să lucrez. Canci curent, canci internet. Ok, îmi dau hotspot de la telefon, da și la ăla se duce bateria la un moment dat… Și să vezi ce frumușel mi-am luat calculatorul în spinare și m-am cărat la ai mei ca să pot lucra. Ba am avut și momente în care am stat în mașină, cu telefonul băgat la brichetă, ca să am net să dau la laptop să pot face o livrare.

Pro: pot să stau toată ziua la birou în pjiama sau treling, nu-i pasă nimănui. A, ba da, zilele trecute m-a criticat fi-miu că de ce nu mă mai machiez în ultimul timp.

Contra: e foarte ușor să aluneci pe panta în care nu-ți mai pasă de tine. Nu, n-o să încep acu să vă țin predici despre cum e bine să fii in touch cu sinele tău și să faci lucruri bune pentru tine, o să vă zic numai că rutina poate să fie și cel mai bun prieten, și cel mai mare dușman.

Pro: nu trebuie să suporți chicotelile colegei care se uită la poze cu pisici, nici convorbirile interminabile ale ăleilalte colege cu mă-sa, nici mirosul de transpirație al șefului sau faptul că iar n-au venit ăia de la La Fântâna să aducă apă.

Contra: ești numai tu, cu capul și gândurile tale și dacă asta nu îți face plăcere, e destul de greu (a se vedea ce zicea Mihai în ultimul vlog – parcă în ultimul, sper să nu mă înșel).

Pro: tu alegi cât de mult muncești, în funcție de nivelul de venituri și nivelul dorințelor. Știu oameni care, deși sunt freelanceri, aleg să nu muncească mai mult de 4 ore pe zi și astfel să câștige suma X, dar în schimb, să petreacă mai mult timp cu copiii sau să meargă la pescuit sau să fotografieze bărzăuni. Fiecare cu ce-l doare.

Contra: tu alegi, dacă ai ce munci. Pentru că no workee means no monee. Zău, am încercat, dar nu mă plătește nimeni doar pentru că-s extrem de simpatică. Încă nu am aflat de ce, mai cercetez. Dar până atunci, trebuie să muncesc. Și nu prea merge faza cu „timpu trece, leafa merge”, că dacă nu-ți faci treaba, facturezi la final de lună fix prafu de pe tobă. Așa că, în afară de munca efectivă, mai ai de făcut și un pic de prospectat de clienți, și un pic de marketing, și un pic de conta și un pic de aia și un pic de ailaltă…

Cam astea mi-au trecut mie prin tărtăcuță, raportate în cea mai mare parte la mine și la ceea ce fac eu. Dacă la voi lucrurile stau altfel, mi-ar plăcea să aud.

Să nu mă înțelegeți greșit, chiar nu mă plâng (de data asta), toată treaba e o alegere asumată, cu bune și rele. Deocamdată, bunele sunt mai bune decât relele, dar asta nu înseamnă că nu se pot schimba, la fel cum nu înseamnă că mie mi-e mai greu pentru că lucrez de acasă sau lui X îi e mai greu că mai pierde și 2 ore pe zi în trafic. Vorba aia, la tăți ni-i greu, da’ nu la fel. Și da, mie-mi place să mă mai și plâng uneori, ce, n-am voie?!? 😀