Citeam despre cât de ușor e să-ți ajuți vecinii și comunitatea, atunci când îți dorești să-i ajuți, și mi-am adus aminte de o întâmplare.
Prima mea ieșire din țară, la volan, s-a produs în vara anului 2005. Am fost la un pas să fie prima ieșire ever, nu doar la volan, dacă nu s-ar fi întâmplat cu un an mai înainte să ajung până în țara vecină și prietenă, Ungaria.
Mă rog, revenind, în 2005 a fost prima ieșire adevărată pe un traseu care a însumat vreo 5000 de km. Moment în care m-am prins și eu cât de cât cam cum funcționează lucrurile după ce treci de Budapesta încolo și ce infrastructură există în țările cărora le pasă de cetățenii lor.
Povestea pe care v-o spun azi s-a întâmplat la întoarcerea spre casă, când am făcut Nantes – Bologna dintr-un foc. N-ar fi fost așa o mare problemă distanța, doar că, ușor strâmtorați cu banii, gen nu prea mai aveam decât de benzină (eram patru, toți rămași fără cașcaval la final de vacanță), am făcut drumul ăsta evitând autostrăzile. Ca să nu mai plătim taxele aferente, evident.
Prin urmare, ceea ce în mod normal ar fi fost un drum de 12-14 ore s-a transformat într-unul de peste 19 ore care părea că nu se mai termina niciodată. Iar la Bologna trebuia musai să ajungem, pentru că bani de cazare nu mai aveam, iar acolo se aflau părinții unuia dintre noi, deci era singurul loc în care mai puteam să dormim, în afară de mașină, desigur.
Până la urmă, undeva după ora 1.00 noaptea, am reușit să ajungem la blocul părinților prietenului meu. Doar că, ce să vezi, nu prea existau locuri de parcare. Și când zic că nu prea existau, a se înțelege c-am mai dat ture prin cartier încă aproape 45 de minute încercând să găsesc unul. Până la urmă, după aproape o oră de învârtit pe străduțele ălea, am izbutit. Să nu mă luați cu întrebări de genul „da’ de ce nu te-ai dus la o parcare publică, cu plată”, că vă înjur. Pe vremea aia nu era cu waze și cu gps, nu setai pe telefon unde vrei sa ajungi și te duceai în secunda doi. Habar n-aveam unde aș fi putut găsi parcări publice în Bologna, iar la ora aia din noapte nici nu aveam pe cine întreba.
Fericit c-am găsit unde să parchez, am intrat în casă la oamenii ăia și tot ce-mi mai doream era un locșor unde să leșin până dimineață. Ceea ce am și executat în primul pat pe care mi l-au indicat ca fiind liber. Doar că n-a durat mult, că m-a trezit un zgâlțâit puternic de umăr.
Oamenii la care stăteam, părinții prietenului meu, fuseseră să ia ceva de la mașina noastră și constataseră că locul ăla pe care-l găsisem eu cu atâta trudă era loc de persoane cu dizabilități. Așa că acum mă trezeau să mut mașina ca să nu iau amendă.
Bănene, nu sunteți normali, o mut dimineață, cine dracului îmi dă amendă în creierii nopții? Polițiștii de la voi n-au somn? Lăsați-mă să dorm, că mă trezesc la prima oră și mă duc s-o mut. La care mi-au explicat că dacă vreau să dorm, nu e nicio problemă, doar că amenda e câteva sute de euro și, dacă îi prind p-ăia în toane proaste, mi-o și saltă. Adică încă niște sute de euro s-o recuperez.
Io am mârâit ceva de genul că n-o să am tocmai eu ghinionul să treacă poliția pe lângă mașina mea. Iar ei o țineau langa că nu e vorba despre niciun ghinion, că sună la poliție chiar oamenii care locuiesc în blocul de lângă mașină. Că dacă n-am în parbriz abțibildul care atestă că mașina este a unei persoane cu handicap, până dimineață aproape sigur sună cineva la poliție. Da, e posibil să am noroc și să nu sune nimeni, dar șansele mai mari sunt să n-am.
La auzul acestor vorbe frumos meșteșugite, mi-a sărit somnul ca prin farmec. Am plecat spre mașină într-un pas destul de vioi chiar, înjurând în gând toți macaronarii sifonari la poliție.
Problema e că eram pe pilot automat, în sensul că efectiv nu mai țin minte unde am reușit să parchez în cele din urmă. Nu am această informație păstrată pe hard. Am încercat de multe ori să-mi amintesc, inclusiv acum când scriu asta, și nu am nici cea mai vagă idee unde am dus mașina aia. De dus undeva, am dus-o sigur, pentru că dimineață m-am trezit într-un pat (același în care adormisem și prima oară), dar cum am ajuns în el, n-am nici cea mai vagă idee.
Dar, ca să revenim la ideea din primul paragraf, cam asta înseamnă să-ți pese de comunitatea din care faci parte. I-oi fi înjurat eu în gând pe macaronari, dar cam așa trebuie procedat în situații de genul ăsta. La noi lumea face poze și le pune pe Facebook, la poliție n-ar suna nici dracu’. Pe de altă parte, de ce să suni când știi extrem de bine că șansele să facă poliția ceva sunt aproape nule? Ăsta fiind cercul vicios după care ne ducem fiecare zi aici, pe tărâmul lăsat moștenire de vitejii daci liberi: dacă ne pasă nouă, nu le pasă lor. Și viceversa.
P.S. Simt nevoia de acest post scriptum după ce am citit primele comentarii. În ciuda exemplului cu amenda, acesta NU ESTE un articol despre amenzi și despre cum poți educa populația cu ajutorul lor. Serios, chiar nu e.
P.P.S. Ca să nu avem discuții degeaba, nu știu cum stătea treaba în restul Italiei, dar în Bologna anului 2005 locurile de parcare erau semnalizate după un cod de culori. Mai precis, după culoarea dungilor de pe asfalt care le delimitau. Dacă nu mă înșală memoria, cele marcate cu alb erau la liber, cele cu galben erau cu plată, iar cele cu albastru pentru persoane cu dizabilități. Nu exista semnul de scaun cu rotile pe care îl vezi azi prin majoritatea țărilor UE. Iar eu, în momentul în care am parcat, habar nu aveam de codurile astea pe culori.
Prima amendă mi-am luat-o in Olanda, 50 de coco… pentru parcare neplătită :). Pe urmă pentru viteză pe autostradă -> ceva sub 50 de euro pentru +5 km/h, apoi în Germania mi-am luat amendă pentru că a trecut botul peste linia aia delimitatoare a locului de parcare. Menționez că nu era cu mult, dar era cât să îl jenez pe ăla din fața mea… și parcasem așa că ăla din spatele meu mă obligase să parchez așa și ăla era singurul loc de parcare.
Oricum amenzile în Germania sunt mult mai mici ca în Olanda… asta e clar.
La ei se poate și se vrea pe când și la noi se poate dar îi doare undeva…
Comentariu beton!24
Am văzut acum vreo lună-două o știre cu un nene care avea de plătit vreo 80.000 lei amenzi de circulație. Pe care, citez: ”Nu le plătesc că n-am bani” și bonus ceva de genul: ”O să mai fac d-astea”. Deci poliție ar fi totuși. Cu susținerea legală e mai greu.
Comentariu beton!34
Poprire pe conturi, executare silită pe bunuri și gata! E simplu, dar cum zicea și MV, nici ei nu vor…
Comentariu beton!24
@Ananas: executorii judecătorești sunt pentru oamenii cinstiți, amărâți și naivi… 😢
Comentariu beton!31
Dacă îmi aduc bine aminte, nenea respectiv era așa sigur că nu o să plătească amenzile pentru că nu prea avea nimic pe numele sau – nici salariu, nici casa și nici mașina.
Până nu om băga și la noi legea că dacă nu îți plătești amenzile cu bani, le plătești cu zile de muncă in folosul comunității sau chiar închisoare, or să tot fie din ăștia.
Comentariu beton!47
Voi vreți să pedepsiți săracii că n-au bani?
De-asta nu se va aplica. În cazul ăluia, care se vedea clar că e șmecheraș și nu sărăntoc, nu amenzile disciplinează nimic și nici muncă în folosul comunității.
Dar dacă zic, mi-e că-mi iau înjurături de la cei care încă vor suferi pentru restul vieții lor ecuația mașină = statut.
@Ananas – VictorR are perfect dreptate, executorii judecatoresti sunt DE-GEA-BA, majoritatea sunt niste fosti/actuali interlopi sau mana-in-mana cu interlopii care functioneaza doar pe/pentru BANI.
Doua exemple:
UNU – executare cu valoare mica (gen sub 1k RON), taxa de executare 3000 RON, ca asa a vrut muschiul executorului. Asta desi legea prevede niste formule de calcul, cu grile ca la notariat, gen taxa poate fi (cel mult) un % din valoarea executata. L-a durut fix in pwla pe executor, a pus poprire pe conturi si s-au judecat dupa aia inca 1 an ca sa modifice instanta taxa de executare. Omul intre timp cu conturile blocate pentru vreo 4 k RON.
DOI – mai nou, daca nu stiati, vrei sa „ameninti” sau sa fortezi mana cuiva pe o speta care in mod normal este civila si care ar trebui discutata la Mediator sau, daca nu se ajunge la o concluzie amiabila, in instanta, trimiti o scrisoare prin „executor”, cu parafa respectivului, dai un termen din globul de cristal (ca asa vrei tu) si dupa aia FACI ce ai spus acolo ca vei face. Indiferent daca tu ai sau nu ai dreptate. Si ala cu care ai disputa nu are ce face, decat sa te dea el in judecata DUPA ce, eventual, raul s-a produs. Ca daca iti da un cap in gura pentru un abuz de genul, atunci treaba e penala. Se numeste „punere in intarziere” si este practic un abuz pe bani inventat de executori, care practic „investesc” ceva ce nu exista (adica o hotarare a unei instante). Si poanta e ca uneori chestia asta „tine” chiar si instanta, e la aprecierea judecatorului, deci loc de alte abuzuri. Miza aici, dincolo de „amenintare”, e ocolirea unei TAXA DE TIMBRU, ca tu faci si il fortezi pe altul sa te dea in judecata si sa plateasca taxele. Pentru ca, se stie, desi accesul la Justitie e GRATUIT (cf. consitutiei) nu iti judeca nimeni dosarul pana nu dai banii, inainte ca la curve.
Da’ s-a rezolvat totul prin justitie, de cand l-au bagat la puscarie pe Dragnea, e OK … NOT!
Noi din bula noastra nu vedem, nu concepem dar inafara ei sunt mult mai multi cetateni decat ne putem imagina carora li se falfaie de amenzi, impuneri, etc. Nu au si nu vor avea niciodata cont in banca pentru ca nici prea multi bani n-au iar atunci cand ii au, daca nu fosnesc in buzunar, nu exista. Adresa din buletin e doar o conventie ca si la aia 2000 moldoveni care aveau domiciliul in acelasi apartament, asa ca ‘s-a trimis cu mandat postal’ e fix pix. Bunurile sunt in general pe numele altor rude. Impozite, asigurari nu platesc ca doar n-au fata de prosti. Politia este in 95% din cazuri invizibila/inexistenta. Cand in sfarsit se intalnesc cu ea, este probabil cel mai simplu lucru din lume sa fentezi un lucrator al statului care nici nu stie ce are de facut, nici nu vrea sa munceasca considerandu-si meseria un rau necesar si in sinea lui considera inspirationale, admirabile persoanele care isi aroga libertatea de a incalca legea oricum si oricand.
Deci, despre ce vorbim?
Popririle se pun și la angajator.
Și nu prea merge să te înțelegi cu Gina de la conta că executorul sau creditorul trag un dosar în instanță de „validare de poprire”, ceea ce înseamnă că angajatorul va trebui să plătească el toată datoria.
Singura chestie care ar putea merge este muncă la negru. 🙂
Hmm…. Am sentimente amestecate referitor la asta. Deși trăiesc de mulți ani într-o țară despre care mulți consideră că e prea rigidă (nemaivorbind de cetățenii ei, care sunt catalogați la grămadă, numai pentru că pe buletinul lor scrie Fritz sau Helga), tot nu aș suna la Poliție dacă aș vedea o mașină parcată pe locurile persoanelor cu dizabilități. Poate sunt fraieră, dar…. cred că aș merge pe prezumția de nevinovăție.
Se dezbate încă. Ce zici?23
Nestiinta nu e nevinovatie. De parcat, a parcat, deci e vinovat pt ca fapta e facuta! Ca stia sau nu, asta e altceva! Si eu traoesc in alta tara si nici eu nu as suna la politie! Pt ca vin din România unde am fost injurata de fata cu politia de un nene ca nu am vrut sa mut masina de pe locul” lui” neplatit si tot el a sunat politia cu care a vb de pe geam, ca nu avea actele necesare sa dovedeasca ca e locul lui! Dar cred ca educatia se face cu pumnul. As vrea sa avem legi si pumni sa o putem face pt ca, chiar cred ca inca se mai poate face ceva, salva ceva
în italia sunt aceleași coduri de culori, numai că albastru e cu plată acum. locurile pentru persoane cu dizabilități sunt clar inscripționate, iar locuri „albe” nu am văzut decât în fața sediului poliției naționale din roma, unde erau parcate mașinile scoase din uz ale acesteia.
și apropo de păsat de ceilalți, de amenzi etc.: în suceava, de sărbători, au intrat cam 50.000 de oameni de sărbători. cei mai mulți nevaccinați și cu intenția afișată și pusă în aplicare de a nu respecta carantina. degeaba au primit amenzi – câte au primit, că la un așa val în masă de nesupunere, nici nu ai cum să controlezi ceva – marea majoritate nu au nimic pe numele lor care să-i lege de statul român, nici măcar acte românești. și, din câte cunoștințe am prin județ, situația e deja crâncenă la nivelul infectărilor, mult mai mare decât cifrele oficiale.
Comentariu beton!30
Pt UE există modalități legale prin care orice creditor (statul sau altcineva) poate ajunge la bunurile sau conturile din străinezia ale debitorului.
absolut. știu atâția care s-au trezit cu conturi blocate pentru o amendă din străinătate. dar arată-mi mie un singur cetățean european urmărit prin uniune pentru o amendă din românia.
Sunt fan amenzi ca mijloc de civilizare a boborului. Da, sunt fapte care sunt facute din neatentie, acolo poti sa atragi atentia, dar sa circuli cu 120/ora prin localitate sau sa parchezi pe loc semnalizat ca fiind pentru pers cu handicap sau in fata usii la market cand e juma de parcare goala e deja țopârlanie. Mai nou au facut la Lidl aici doua locuri ptr masini electrice, cu statie de incarcare in fața, marcate cu un verde de ti sare in ochi de la o posta si desi la 10 m e gol, se parcheaza pe alea ca s mai aprope de usa. Bine, parcarile supermarketurior pe aici sunt un fel de jungla cu legi proprii.
Comentariu beton!30
Apropo de Lidl, jungla si parcari…
Am vazut la stiri cum in parcarea unui Lidl niste paznici se credeau politistii americani care l-au arestat pe Floyd.
Pe tema patcatului la Lidl dar pe locul pers cu duzabilitati in vara am avut o discutie neplacuta cu o amica care a parcat fix acolo ca era mai aproape de intrare( un lidl in Bucurestii noi) si eu ii spun sa mute masiba 20 mai departe ca nu e frumos.Aud un hai mah ce crezi ca o sa viba toti ” handicapatii” la 9 seara sa parcheze aici.M-a luat cu durere de stomac si 5 draci din aia 10 din capul meu s-au sculat si am vrut sa incep cu oltenismele dar i-am spus atat ” ai 45 de ani 160 cm si 100 kg la cum” rulezi” in 5 -7 ani o sa ai nevoie de proteze la genunchi si carje sa circuli cum ar fi sa ajungi la 9 seara sa cumperi tiramisu, ca pt aia mersesem, si sa nu poti parca” a tacut si a mutat masina.Vorbim mai rar ce e drept dar a mutat masina.
Comentariu beton!18
prima amendă țapănă (120€) am luat-o în Austria, în 2006-2007; nu găsisem camion să aducem marfă din Italia în perioada Paștelui, așa că am luat dubița, am pus nevasta în dreapta și am plecat să facem Paștele la frate-su, urmînd să încarc de la Milano urgențele; la primul Shell nu aveau vignete da’ mă-nvățase cineva să ies de pe autobahn la Newsiedl am See, să ocolesc Viena prin sud și să intru vreo 45km mai încolo înapoi, pe autostradă; înainte cu vreo 3km de prima benzinărie, în fața mea, o pălis escorta cu girofaruri un audi de italia; intră ei în benzinărie, intru și eu; opresc, caut actele prin torpedo, și mă trezesc cu lanternă în ochii nevestei, care dormea; un polițist, 60+, lucrat bine la sală, oe la 1,85:
– vignette!
– păi… n-am! de aia am intrat în benzinărie!
– amendăn!
– stai, bre, ghinișor! și îi arăt pe hartă unde am intrat în AU, unde am vrut să cumpăr vignetă, pe ce străzi am mers…
– aha, zice, bine… AMENDĂN!
– bre, io-s om cinstit, am intrat de bunăvoie în benzinărie… ce amendăn!?
între timp colegul lui (aceleași măsuri) terminase cu polacul cu audi și se hlizea la noi…
– amendăn!
– honest man!
– amendăn! (asta cam răstit)
– ok, zic, cît?
– 120!
– păi, dacă aveam io banii ăștia, mă duceam la hotel..
– bine, zice, cu mîinile pe cătușe, nu plătești, primești „hotel” gratis pînă mîine…
am dat banii, am primit o chitanță, fără ștampile, fără nimic, doar scris numele meu și €120…
în 2017, cu încă vreo 4 cupluri, ne-am dus să sărbătorim 1 decembrie strigînd la gardul de la Schonbrunn „trăiască România Mare!”; n-am mai strigat, ocupați fiind cu tîrgul de crăciun și cu copila de 1 an da’ bănuiesc că și pe austrieci i-ar fi durut în…
ce ne-a mai răzbunat a fost familia domnului ministru al justiției de atunci, pe care am întîlnit-o, la întoarcere, în hotel la satu mare, care le călcase în picioare niscaiva pîrtii, am bănuit după echipamente…
da’ să nu divaghez; la ieșirea din viena, nevasta vede un mall și ceva firmă de haine de copii; pioterei se citește, de scris habar n-am:
– intră aici!
sar peste 2 austrieci, dreapta, intru în parcare; parcarea…plină; mă învîrt vreo 10′, că nu găseam loc, timp în care apar 2 mașini de poliție iar cei 8-9 încep să împartă amenzi pentru… nerespectarea locului de parcare; parcată strîmb? amendă! depășit spațiul vopsit? amendă! pe Mini Cooper-ul din fața locului meu de parcare, care doar umbrea cu flancul anvelopei dunga de vopsea (călcase 1mm, am mers să văd de aproape), l-a scăpat de amendă un polițist mai bătrîn, care i-a arătat tînărului său coleg, zelosul, portiera mai lungă a mașinii;
ce să zic, am fost impresionat; nu mai văzusem amenzi pentru parcat strîmb ÎN INTERIORUL SPAȚIULUI DE PARCARE și mă gîndeam că polițiștii ăia ar face un AVC într-o parcare de carfur de la noi…
Comentariu beton!61
In 2006 am luat si eu 55 de euro ca am depasit viteza pe autostrada era o potiune cu 80km/h ca se lucra pe care am.omis-o platit mers in Italia in vacanta minus 55 de euro si basta.
2007, Praga, zona destul de centrala, parcare mare, 3-4 locuri libere. Parchez frumos pe unul dintre ele, ma uit dupa parcometru … nimic. Un semn de parcare si ceva text scurt in limba lor. Stau 5 min si ma uit la altii care parcau daca si unde platesc … nimeni nimic. Opreau si plecau. Trag concluzia ca e parcare „libera”. Dupa 2 ore intors la masina, roata blocata, amenda in parbriz… sun la numarul indicat pe amenda, dau de cineva care vorbeste engleza si imi spune ca imediat vine echipajul. Cand ajung baietii imi explica … pai n-ai vazut culoarea dungilor, ca e albastru? Pai si ce? pai asta e doar pt. rezidentii orasului, turistii 500m mai departe la parcarea cu plata. Hai, repede 2000 coroane cash (parca, oricum echivalentul la aprox. 200 EUR) daca vrei sa pleci sau mai las-o inca 2h si ti-o ridicam. Totusi au fost fair play, dupa ce le-am dat banii, mi-au dat chitanta pt. 1000 de coroane, m-au avertizat sa nu mai fac data viitoare si mi-au restituit 1000.
Comentariu beton!26
Din cate stiam eu, 1 Euro e cam circa aproximativ 200 coroane. Si din experienta, parcat aiurea in Austria, gasit CEC in stergator cu vreo 20 euro de plata in contul politiei, cred, iar la explicatii-am tradus pe urma: „prin modul in care ati parcat, ati incalcat cel putin o regula de circulatie” si imi dadusera cea mai mica amenda pentru posibilele incalcari. Si aveau dreptate, intrasem 5 metri pe contrasens.
Ba băieți, un euro a fost mereu între 22 și 27 coroane. Și amenzile pleacă de la 2000. În rare cazuri 500 sau 100 dacă ai mare noroc cum am avut eu.
Și nu scapi fără sa plătești, pe loc. Te duce politia la bancomat dacă nu ai.
Radaru e de la 10 000 czk în sus și ajunge lejer la 16 000. Orice km în plus e amendabil, nu primii zece zdarma ca la noi.
@Cucurigu asa e si in Polonia din 2017 au si POS cu ei am patit eu in parcare la un centru comercial am parcat de-n *plea firta de altii parcati gresit si mi-am luat-o.Eram in Cracovia de fix 3 sapt cu masina de inchiriata de companie asa ca pt ca nu aveam.inca actele de rezidenta si pesel( cnp) si madina nu era a mea nu aveam cash si au zis baietii nu e problem avem POS sau uite un bancomat la 10m scoate si plateste 100zl cca 25 de euro atunci.Scurt si frumos am platit fara sa comentez.Chiar daca eu am parcat la momentul zero gresit pt ca altii erau gresit cred ca puteam sa dau inca o tura sau sa merg la nivelul 2 si sa gasesc sa parchez normal.
Sunt 2 aspecte aici:
1. Acel „lor” din titlu sunt ceilalti cetateni, care nu semnalizeaza incalcarile legilor/regulilor. Fie pentru ca nu le pasa, fie pentru ca au ramas cu idea de a nu „turna la militie”.
2. Acel „lor” din titlu sunt autoritatile care ar trebui sa actioneze atunci cand sunt anuntati de cetateni ca s-au incalcat legi/reguli. Si aici este durerea cea mare.
Am vazut de curand la Louis Rossmann „San Francisco petty theft is becoming a meme” – sublinieaza o idee mai veche: marirea unei pedepse nu are atat de mult impact in descurajare, insa trecerea de la „nici o consecinta” la „ceva consecinta” (sau invers) are un impact foarte mare.
A propos de „poliția nu face nimic”: i-am chemat, cum vreo 6 ani, pentru că studenții de la etajul de jos făceau chef monstru într-o miercuri, la 2 noaptea. Au venit, au ridicat din umeri, iar unul din ei mi-a povestit, pe tonul ăla răstit, specific tablagiilor, că muzica aia, pe care efectiv îmi sărea patul în sus și-n jos, e deranjantă doar în mintea mea, că omul poate să asculte muzică la el în casă când și, pentru că fiul meu de 1 an începuse să plângă, a zis că poate nu-i plac copiii și îmi trântește o amendă pentru că plânge copilul. I-am făcut sesizare la superiori, cum ați auzit voi ceva de sesizarea aia, așa am auzit și eu.
Comentariu beton!26
@Ligia, pur si simplu mi s-a incretit pielea pe mine citind relatarea cu fiul tau 🙁
Prin 2003 sau 2004, intr-o dimineata, politia a batut si la noi la usa cu pumnii; am deschis timid usa si unul dintre domni a inceput sa racneasca „unde sunt vecinii de-alaturi, de ce nu raspund la usa?” Totul pornise de la faptul ca ei au venit in urma unei reclamatii de-a „doamnei profesoare”, om cinstit, varsta venerabila, ce venise azi-noapte de la tratament din Israel si care nu putea sa se odihneasca ca deasupra ei copilul vecinilor (cred ca nici 6 luni nu avea copila) plangea noaptea; si-a chemat pe prietenii ei polististi sa ce?! sa faca copilul „sa stea cuminte” ca o deranjeaza. Oricum situatia a degenerat atunci…
Iar mi s-a incretit si sufletul la astfel de actiuni.
What ?? Cum draq sa chemi politia pt.ca copilu de 6 luni al vecinilor plange ??? Trebuie sa fi un idiot maxim ca sa faci asta….tinand cont ca doua luni jum a mea minune plangea non-stop inseamna ca trebuia sa am n reclamatii de la vecini !! Wtf,in ce lume traim ???
Într-o parcare de la un Lidl – pe lângă semnalizarea de pe jos există și o plăcuță pe care scrie „Persoanele cu dizabilități nu își doresc acest loc, însă au nevoie de el”.
Pe un gard – există o plăcuță pe care e desenat un nene făcând pipi, linie peste și sub desen 2 ouă plus o foarfecă.
La o toaletă publică pentru femei scrie așa, de mână: „Atentie! Ptr. a fii (cu 2 de ii, ca să dea tărie mesajului) toaletele curate, voi fi nevoită să verific după fiecare persoană W.C. Printre noi mai sunt „doamne și domnișoare” care nu apreciază curățenia, iar dacă va lăsa W.C murdar, îl va curăța de față cu toată lumea. Nu vă urcați cu picioarele pe W.C. -posibil să se spargă. Nu lăsați hârtie igienică pe jos – există coș. Mulțumim pentru înțelegere și ptr. că lăsați toaleta curată.”
Mie îmi place că la români se încearcă mai întâi „ajutarea” comunității cu vorba bună, înainte de reclamații, plângeri și alte cele. :-))
Comentariu beton!18
„Pe de altă parte, de ce să suni când știi extrem de bine că șansele să facă poliția ceva sunt aproape nule?”
Fix asta e problema. Orice incercare de „educatie” este sufocata in fasa de politie si/sau legiuitor care sunt fix la fel de needucati.
Vorba reclamei: n-ai cu cine!
Comentariu beton!16
Eu am o singură durere – unde reclami, în frumoasa noastră țară, dacă poliția nu-și face treaba? Mi s-a întâmplat să sun la poliție și să mi se răspundă în zeflemea că „n-avem ce să facem, n-avem bază legală”. (Asta cu baza legală e din limba de lemn funcționărească și înseamnă „n-am chef să mă ocup de”). Sunasem să reclam un cetățean care-și parca în mod regulat gipanul pe trei sferturi din trotuar. În spațiul rămas abia avea loc să treacă un om – dacă aveai cărucior cu copil sau scaun cu rotile, treaba ta, te descurcai, eventual o luai pe carosabil, printre mașinile din trafic. Nu știu ce s-a mai întâmplat, că m-am mutat din zonă.
Comentariu beton!13
@Alexia: acum cred că există o lege în România prin care șoferii ce parchează mașina pe trotuar, trebuie să lase un metru lățime pentru pieton.
Situatie traita personal in 2017 in Bucuresti: aveam un ordin de protectie emis pt a ma proteja pe mine si copii de fostul sot, nu avea voie sa se apropie de locuinta, de persiana mea sau copii si de locul de munca 500m parca.Bun aveam o bona care ii si facea curat pana lua copilul mic de la gradinita si ma suna intr-o zi pe la ora 11 speriata ca domnul in cauza da cu pumnii in usa si doreste sa i se deschida usa.Conform ordinului sun la 112 sunt transferata la cei din raza mea si redau conversatie: buna ziua sunt X am ordinul de protectie y ce v-a fost comunicat si pt care m-ati vizitat personajul Z este la usa si da cu pumnii in usa sa i se deschida bla bla etc.Dl militean : „sunteti in casa si aveti usa de fier? Nu sunt la birou este bona in casa si da am usa metalica.Pai daca nu sunteti acasa de ce sa mergem?! Pt ca nu sunt acum dar voi fi in urmatoarele 5-6h si in ordin este clar ca scris ca nu are voie la 500m de casa etc.Haideti doamna ca exagerati daca nu sunteti acasa dvs sau copiii nu avem de ce sa ne deplasam.Domnule politist dvs stiti sa cititi sau intelegeti orice incalcare a acestui ordin( hot judecatoreasca etc) este caz penal si se pedepseste etc…daca vede ca acum scapa cand vin acasa imi da un par in cap si ma omoara cum facem? Pai daca va omoara anchetam atunci si merge la puscarie.Wtf si pe mine cu ce ma va ajuta acest ordin este dat exact sa nu se intample asta sau nu intelegeti?! Doamna nu avem de ce sa mergem sunati numai daca vine si sunteti dvs sau copii acasa” si mu-a inchis tel in nas.A fost momentul in care am inteles ca orice as fi facut nu eram protejata ca singura metoda ar fi sa caut solutii singura sa fim in siguranta.Despre parcat in locuri nepermise sau alte lucruri nici nu m-as gandi sa isi miste fizicul si sa faca ceva.Apoi cred ca amenzi se mai dau dar rata de incasare este fff mica plata amenzilor este pt oameni naivi si corecti.
Comentariu beton!17
@Aura Gustescu – nu iti recomand sa faci asa 🙂
Am vazut acum multi ani un film american politist – o femeie divortata are un ordin de restrictie impotriva fostului sot, care insa tot nu sa potolea. Si intr-o zi il impusca cand el a intrat fortat peste ea in casa.
Politia o urmareste penal pentru omor pentru ca „entrapment”. Femeia isi trimisese singura flori la birou, stiind ca fostul sot o urmareste. Isi trimisese singura o scrisoare de amor ca din partea unui (nou) iubit in care zicea ca o sa vina la ea acasa, stiind ca fostul sot o sa ii umble la cutia postala si o sa citeasca scrisoarea. Si apoi la asteptat frumos acasa cu shotgun-ul pe genunchi ca fostul sot sa dea buzna peste ea in casa.
Parerea mea este ca politia trebuia s-a lase la „legitima aparare”.
@Mihai C amuzanta faza cu filmul insa nu traiesc in filme cu zburatori dar solutia despre care vorbeam a venit singura printr-o relocare oferita de angajator intr-o tara cu apa calda unde in astfel de cazuri ti se da un Blue Card si in cazul in care apare, traita tot de mine cu acelasi personaj, are de ales intre mers la un pic pe arest sau parasit tara imediat.A ales varianta 2 si nimeni nu l-a mai vazut de atunci cand s-a prins ca nu merge ca in Ro.
Comentariu beton!18
Scriu pregatit sa-mi iau injuraturi la greu pentru ca sunt unul dintre „sifonari”, dar spuneti-mi si mie cum sa fac sa-mi pastrez spiritul asta de „hai sa fac un bine comunitatii (inclusiv mie)” in situatia urmatoare: de aproape un an, in fiecare zi traversez prin acelasi loc blestemat, unde exista o masina parcata exact in buza trecerii de pietoni. Bun, sa zicem ca e o situatie banala pentru Bucuresti, doar ca acea trecere de pietoni este plasata imediat dupa o curba, trecerea facand legatura intre doua trotuare si asa foarte inguste. Ei bine, masina asta este in permanenta parcata jumatate pe trotuar, jumatate pe strada, in curba, la max 2 metri de trecerea de pietoni. Semnalez situatia la rutiera de 2 ori pe zi, zi de zi, iar raspunsul este mereu identic: multumim, o sa trimitem un echipaj. Evident, nu se intampla nimic, si nu pot decat sa belesc ochii de 100 ori si sa sper ca cine vine din stanga are cat de cat reflexe, nu sta pe whatsapp cat conduce, si nu considera optional sa incetineasca la trecere. Asa ca intreb si eu ca prostul lumii: dupa cate incercari din astea ratate este social acceptabil sa-ti bagi p*%# linistit in ea de comunitate si in el de spirit civic?
Comentariu beton!37
De ce să-ți iei înjurături? N-o să-ți iei deloc.
Stai liniștit, or să se regelze lucrurile cu mașina aia, trebuie doar să ai răbdare până moare cineva pe trecerea aia de pietoni. Și să te rogi ca cineva-ul ăla să nu fii tu. O să vezi cum imediat se vor lua măsuri.
Austria, pt un pic de prosteala racneam niste heil-uri prin masina, nu eram in Germania, dar cretin poti fi oriunde (de fapt imitam actorii dintr-un film, nu mai retin cum se numea, parca Rat Race). Cumparasem vigneta dar al meu partener tocmai ii comunicase copilului sa nu lipeasca documentul pe parbriz , sa il puna in pliculetul transparent de pe parbriz, lipit special pt genul acela de documente.La un moment dat, am vazut o parcare cu restaurant si toate cele, asa ca stabilim o ,,pauza de masa sau de altele”. Parcat masina , langa noi parcheaza o duba din care coboara un nene si nu oi fi eu o persoana inalta dar nici atat de pitica nu ma consideram, cizmele lui erau pana la nivelul ochilor mei, nu exagerez. 1.90 cu siguranta si cu prestanta.Ne explica nenea Guliver ca nu avem rovigneta, sotul meu agitat ii arata rovigneta, ne explica ala ca daca nu era lipita de parbriz cititoarele nu au scanat-o , drept urmare, amenda. In vociferarile sotului meu, Guliver deschide un catalog, merge la pagina cu limba romana (daaa, erau foarte dotati nenii aia), unde ne arata ca primim amenda cea mai mica. Eu, incercand sa privesc pe sub mana lui Guliver, mno e jenant sa spun ca eram pe la nivelul curului lui , citind in diagonala si aplicand chestia aia cu ,,iti vezi viata in 3 secunde”, observ ca cea mai mare pedeapsa era confiscarea masinii. Tot in acele 3 secunde am privit dubita,dubita care avea o groaza de dotari, inclusiv carlig de remorcare.Alba la fata,ii fac semn partenerului sa se replieze si sa taca, scot instant banii, cca 120 eur daca retin bine, si Fritz aaaa, Guliver merge la dubita sa emita chitanta. Dubita avea toate dotarile, asa cum v-am mai spus, imprimanta pt a lista amenda emisa, POS-uri si loc pt plata in natura (suficient sa nu ii iasa picioarele aluia din masina).Din parcare evident nu plecai pana nu plateai. Am plecat ciufuliti, asa cum spune Mihai nu stateam prea bine la capitolul bani, plecasem cam la limita, asa ca amenda a picat rau de tot, si evident in masina se lasase o tacere asurzitoare. Stiu ca la intoarcere, de frica sa nu o incasam din nou, am mai cumparat o vigneta pe care am lipit-o in partea stanga a parbrizului (in partea dreapta era lipita prima vigneta). Karma ne-a cam tras-o peste ochi, asa e, o cam meritam pt indemnurile deloc ortodoxe racnite prin masina.
Comentariu beton!19
Dacă nu lipești vigneta de parbriz și doar o agăți într-un „buzunar”, o poți muta ușor pe o altă mașină sau o poți împrumuta unui prieten care nu vrea să plătească vignetă. Austriecii nu vor, evident, să se întâmple asta și de-aia te obligă să o lipești cu colantul său de parbriz. O dată dezlipită nu o poți refolosi.
De anul ăsta aka 2022, vigneta e doar digitală, nu se mai dă colant. Așa mi-a zis tipul de la benzinăria unde am achitat-o.
Cand m-am mutat la casa,fix in primele zile,cand stergeam geamurile,opreste o dubitza care urla ca vinde rosii,castraveti,etc si lasa niste ladite goale pe strada.
Cum pe vremea aia eram ferm convinsa ca aici imbatranesc,sun la politie,vine niste nenea ca sa vedem,ca nr(nu am apucat sa il vad de sus)pe scurt nu prea au ce face,desi animalul ala inca zbiera la cateva strazi ca vinde.
Cat ne-am invartit in jurul cozii,numai bine ca intra iar nenea pe strada,l-au oprit,nu stiu daca le-au dat si amenda.
Dupa ce am trecut de luna de miere,dupa ce ne-am batut gura pandemia asta si dupa ce ne-am hotarat sa plecam,ne-a cam trecut spiritul civic recunosc.
Daca toata strada,se strang mamikiile ciorchine la barfa si tigara si pe ele nu le deranjeaza ca se joaca plozii in noroi,ambalaje (lasate de ele,nj de sf duh),de ce sa ma agit eu(stiu ca e mentalitate de rahat,dar imi asum) care ies o data pe sapt si atunci direct cu masina din curte?
Ps:langa noi este un teren mare,vecina se vaita toata vara ca aia nu au grija de teren,deci iarba mare si s-au strans gunoaie(aruncate tot de sfantul duh normal si sunt aici de 3 ani!!!!!aceleasi gunaoie,aceeasi canapea,aceleasi cauciucuri,3 ani!!!!)deci nu se mai pot juca copilasii domnle.
-ai facut sesizare la primarie?
-ce??????da eu nu sunt paracioasa
-atunci de ce nu va strangeri astea 5-6 cucuvele care va hliziti toata ziua la poarta si il curatati,daca tot vreti sa il folositi?
-a nu ca e prea mizerie,nu am ce imi trebuie,nu am timp,etc
-de ce nu va duceti in parc?copilul se duce in parc,nu se da cu bicla pe strada si se striga din capatul celalalt:MASINA!!!!!!!!
-a poi ca acolo nu pot sa am grija de amandoi(are gemeni) ca unul fuge in dreapta,unul in stanga,plus ca trebuie sa ma duc cu masina,aici nu au unde sa se duca,daca se satura de bicla,o lasa in curte,ia mingea si tot asa.
Deci sunt 5-6 cucuvele si nu se pot duce cloaca in parc,ii lasa sa se joace ca porcii in prafu asta,langa mormane de jeg,se vaita de cand le stiu,dar nu inteleg ce ar vrea,sfantul duh sa le citeasca gandurile sau ceva si sa faca o sesizare,sa le aduca o bona,habar nu am.
Asa ca da,spre rusinea mea,am incetat sa iau atitudine,nu ai de ce si nici pt cine din nefericire.
Pentru ca vad ca deja m-am umplut de minusuri mai sus, tin sa clarific un aspect. As suna la Politie imediat si fara ezitare daca as vedea un om sau un animal abuzat, de exemplu.
Dar nu as suna daca as vedea o masina parcata pe locul pentru persoanele cu dizabilitati – sau, cum se lauda o cunostinta emigrata demult in Canada, ca suna la Politie de fiecare data cand vede in trafic ca vreo masina elimina prea mult gaz de esapament. „Sa se invete minte si sa-si repare”.
Eh, asa ceva nu as face – si puteti sa dati minusuri pana raciti la talpi, sau faceti scurta la mana, sau ambele.
As merge, cum am spus, pe prezumtia de nevinovatie. Mie insami mi s-a intamplat o data, in anii de inceput in Germania, efectiv sa nu vad semnul cu scaunul pe rotile din parcarea unui supermarket. Era seara, eram inca incepatoare la volan si timorata sa nu fac vreun pocinog in parcare, long story short – nu l-am vazut si pace buna. Mi l-a aratat paznicul si m-a rugat – subliniez, rugat – sa mut masina. Nu s-a repezit imediat sa sune la Politie.
Aaa, daca cel care a parcat refuza sa mute masina, atunci da – e de sunat la Politie. Altminteri, cred ca putem da o sansa.
Comentariu beton!23
@greta si eu ti-am dat manuta rosie si imi pare rau,privind asa da ai perfecta dreptate si recunosc ca as face la fel,pt ca acolo cel mai probabil omul chiar nu stie,e o neatentie,dar cam toata lumea respecta regulile si isi asuma cand face o greseala.
Daca totusi te uiti din unghiul Romaniei…daca ai trai aici,procentul sa fie o greseala e fff mic,iar procentul sa fie un giani nesimtit ff mare.
Vino tu in Bucuresti,mergem o zi la pas,sa vedem cati din cei parcati pe un loc pt persoane cu handicap au facut o greseala sau e un giani,si apoi sa vedem si ce reactie are giani daca il rogi frumos sa isi mute caruta sau ce reactie are politia.
Tata de ex are prostie de aia in geam,si niciodata nu gaseste loc la supermarket pe locurile alea.
Acum, în Austria, e extrem de simplu: constați ilegalitatea, faci poză și trimiți pe mail la poliție, iar prostul primește acasă, prin poștă, amenda.
Comentariu beton!17
P-aci, prin Nemtia, Politia chiar vine cand suni.
Am vrut sa plec acasa, de la serviciu, intr-o seara, pe la ora 23. Masina, blocata din trei parti: fata, spate (cam cate 4 cm pana la masina urmatoare) si lateral stanga de nu ma puteam urca.
Am sunat la Politie, am spus ce ma doare si, in vreo 7-8 minute, au venit baietii si au inceput sa caute proprietarii. Dupa 20 de minute, eu plecam acasa si aia plateau amenzi ca parcasera de-a-n pwlea. Practic, in locul ala, masina mea era singura parcata regulamentar ca m-am obisnuit sa caut peste tot, cand parchez, sa vad daca nu e vreo interdictie sau ceva.
Acasa, nu prea chemi Politia cand ai masina blocata. De multe ori e un vecin, pe care il cunosti si care, dupa ce descarca sacosele, pleaca in cautarea unui loc de parcare.
Comentariu beton!17
Sa stii ca eu am patit sa am masina blocata si sa sun la politia locala.
Avea fiimiu cam 1 an si mergeam cu el la kinetoterapie. Zona e recunoscuta pt locurile putine de parcare, dar nu aveam ce face- ne porneam mai devreme de acasa si cautam de nebuni 1 loc parcare, chiar nu puteam sa merg cu un copil de 1 an la ora 11-12 prin canicula. Ehh, si dupa o sedinta de-a lui, cand ma intorc la masina, masina blocata. Aia e. Asteptam vreo 15 min, nimic. Intrebam vecini daca stiu ceva, nimeni nu recunostea masina. Am sunat la politia locala, a venit repejor un echipaj. Ehh, nu putea intra o platforma pe acolo, era prea ingust. De soferul masinii respective nu au reusit sa dea. Asa ca au cautat alti 2 vecini sa isi mute masinile cat sa putem iesi noi din parcare, iar echipajul a ramas acolo sa il astepte pe nea caisa. Nu a durat chiar 20 min, ci cam 1h. Dar au rezolvat.
Am mai avut vreo 2 ture cu politia- odata am sesizat un maxi taxi in care nu se respectau masurile de protectie covid si au rezolvat, altadata mi s-a furat un telefon si la fel, si-au dat toata silinta. Hai ca se poate. Mai sunt oameni care isi fac treaba chiar si in Romania, chiar si bugetari fiind. Deci insistati- ca de putut se poate.
Comentariu beton!13
La noi, dupa Revolutie, numarul masinilor a crescut de zece ori iar infrastructura e aceeasi. Sigur, asta nu e o scuza sa parchezi unde te taie capul si sa mai si afisezi tupeu jegos pe langa!
Aici unde stau eu, la cateva case, e o vecina curtata de un tip, tip care zi de zi isi parcheaza masina in fata geamului ei sau.. in fata geamului meu!!! Nu am sunat nicaieri ca tipul vine din tarile arabe! 😅 Nu am chef sa ma trezesc cu „foc de artificii” la geam in timp ce se striga Allahu Akbar! 😅 Mi-a trecut prin cap sa deschid geamul si sa bag tare Invartita oilor dar e totusi un risc. Mai bine nu! Sa fiu acum sincera pana la capat, stiu totusi ca vecinii reclama asta intr-o veselie dar nu se intampla nimic! 😕
P.S. Ungaria ne este vecina, nu si prietena! 😅
Pe strada unde am locuit acum ceva ani (Belgia – Flandra mai precis), era o spalatorie auto cu „autoservire”. Nu exista nici un angajat acolo. Proprietarul venea din cand in cand sa goleasca automatele de bani. Problema este ca pe week end urile cu vreme buna cosurile de gunoi erau mult prea pline si se revarsau peste tot. Mai batea si vantul…Nu arata deloc OK. Cum este proprietate privata, nu este primaria cea care trebuie sa se ocupe ca spatiul respectiv sa fie curat. Era treaba proprietarului sa vina sa goleasca cosurile si sa faca curat. Oamenii de pe strada sunau la politie de fiecare data cand se facea prea mult gunoi. Politia venea. Nu stiu daca i-au dat mereu amenzi sau avertismente. Cert este ca in aceeasi zi dupa vizita politiei, venea si proprietarul si strangea. Si dupa cateva telefoane se invatase si venea singur fara sa mai fie nevoie sa il cheme politia.
Imi amintesc ca i-am spus povestea asta fratelui meu si mi-a zis ca poate politia are treaba mai importanta de facut. Nu sa fie deranjata cu astfel de telefoane. O fi. Dar nu e ca si cum ii suni si le spui ca este urgenta. Tu expui problema si ei vin cand au timp si daca au timp.
Am un cretinoid de vecin fix vizavi de mine, eu la bloc el la o casa construita de la 0, chiar de el . Desi are 2 masini, un BMW coupe si ceva VW Touran, omu nu si-a facut nici macar un scuipat de loc de parcare in curtea casei, neah, ca sa fie sigur, a facut si o portita mica, cat sa treci cu 2 plase prin ea, in niciun caz cu masina, sa o bagi in curte.
Apoi, ce a facut omul: si-a pus semne din alea cu nu parcati, pe zidul casei care e si peretele trotuarului:)) De un a a facut level up si a combinat ADP2 sa ii faca loc de handicap acolo si acum isi tine BMW-u in fata portii iar a doua masina pe trotuare, in alte parti. Pentru ca locul de handicap sa fie liber petru cand ii vin musafiri in vizita.
Asa ca educatia la noi e complicata, va necesita zeci de generatii de ambele parti, a legii cat si a populatiei sa isi iasa din specia aia a combinatorului. Sau nu se va intampla deloc.
Comentariu beton!15
La mine-n cartier de case s-au făcut blocuri. M-am pricopsit și eu și vecinii cu două bucăți în fața casei și în capătul străzii. Locuri de parcare la blocuri doar de formă, în schimb multe cazuri cu mașină personală parcată cu lunile pe locul plătit sau nu, și mașina de firmă care ocupă la rândul ei alt loc de parcare.
Se întâmplă următorul fenomen: unii s-au învățat de parchează la mine sau la vecini în fața casei. Strada e destul de îngustă, abia trec două mașini una pe lângă alta, ceea ce face și intrarea/ieșirea în/din curte destul de dificilă, mai ales că nu-s tocmai generoase parcelele, motiv pentru care majoritatea nu bagă mașina în curte.
Ei, să vedeți ce „bine” e să vii acasă și să nu poți parca pentru că: locul de pe stradă e ocupat de mașinile celor de la bloc, și chiar dacă vrei să o bagi în curte nu ai cum să faci manevra pentru că, deși nu parchează în dreptul porții, nu ai cum să intri de ei: în stânga porții ai o mașină, în dreapta porții altă mașină, iar in partea șoferului ai gardul curții unuia dintre blocuri. Trotuare nu există, ieși direct în drum.
Prin urmare eu sunt unul din ăia cretini care nu agreează mașinile parcate în fața casei și face scandal când găsește câte unul „loc public” de parcare la gard. Bine, mai găsesc și nesimțiți care parchează pe căminul apometrului sau pe jumate în fața porții pietonale (de-ăștia mi-e cel mai „drag”, că-s cu gura mare: „Păi ce, n-ai loc? Ți-am parcat în poartă? Tu nu vezi că am lăsat loc să ieși, ce plm vrei?”). Am pus pe poarta pietonală un semn de „Parcarea interzisă”, degeaba însă. Următoarea fază o să fie să pun niște „morcovi” în stânga și în dreapta porților, că să nu mai poată parca la limită și să pot băga mașina în curte (din 20000 de manevre) când nu găsesc loc pe stradă.
Absolut intamplator (ma rog, nu chiar intamplator) sunt posesoare de acel drept de a parca pe loc pentru persoane cu handicap. Nu l-am folosit (inca) in alte tari dar va pot povesti din mirobolantele experiente din tarisoara noastra draga.
Parcat masina in loc pentru persoane cu handicap in parcare Lidl, pus semnul, plecat spre magazin. Aud din spate „Ati parcat pe locul pentru persoane cu handicap!” Ma intorc si il intreb daca am uitat cumva sa pun semnul in parbriz (nu uitasem, ca mereu il pun). Mi se raspunde ca nici nu s-a uitat in parbriz. Asta mi s-a intamplat de cateva ori.
In parcarea de la birou, la fel, parchez pe locul destinat, pun semnul, ma trezesc interpelata la fel de un nene cu bmv (care bmv mai mult de un an nu avea). Aceeasi problema.
Sunt mall-uri care au locurile de parcare pentru persoane cu handicap blocate si au pus un anunt ca, daca ai nevoie de acel loc, sa suni la un numar de telefon. Am sunat o singura data, am asteptat vreo 15 minute, am gasit alt loc normal, am parcat, am plecat. Pana am plecat noi nu a venit nimeni sa-l deblocheze. De ce le-or mai fi facut nu stiu.
Mi se pare ca de multe ori nu cei care parcheaza abuziv pe locurile cu handicap sunt atentionati (ca am vazut des abuzuri) ci, culmea, cei care au dreptul la ele.
Comentariu beton!14
2000, Elvetia, Zurich.
Masina cu numere de RO, all good pana acolo, zero problema prin HUN, AU, GER. Desi era cu VIZA peste tot pe atunci si nu se prea vedeau masini cu numere de RO prin toata Europa.
Ajungem in vizita la niste prieteni ai parintilor. Complex rezidential cu TOATE locurile pentru proprietari la subsol plus ceva gen 20-30 locuri pt vizitatori afara, pe strada. Sunam sa intrebam cum facem. Coboara gazda din casa si scoate masina lui cu numere de SUI din subsol, o pune afara, se suie la mine in masina si ne baga pe noi in subsol pe locul lui de parcare.
Urcam in casa si il intreb – de ce nu puteam sa las eu masina afara? Si ma lamureste omul – daca cineva din vecini vede o masina cu numere straine prin fata blocului, mai ales cu numere de Europa de Est, in maxim 5 minute va suna la Politie si in alte 5 minute apare minim un echipaj care ia la verificat tot blocul pana afla cine/de unde/la cine a venit si, daca politistul considera ca nu s-a lamurit cazul, poate sa urmeze chiar si o vizita la sectie (friendly, gen) cu dat cu subsemnatul. Si ar fi pacat sa ne stricam ziua, ca nu se stie, verificarea poate sa dureze de la 10 minute la multe ore si E DREPTUL POLITIEI sa faca asta.
Omul, trait toata viata lui in RO (inainte de 90) si plecat in SUI in 91 mi-a zis ca securitatea si turnatorii de la noi inainte de 89 erau pistol cu apa pe langa ce se intampla (atunci, in anii 2000) la Zurich, unde „turnatoria” asta se numea spirit civic si era o treaba de onoare personala sa suni la Politie sa anunti O-R-I-C-E ti se parea nelalocul lui. Iar Politia investiga orice matza blocata in copac pentru care primea apel. Acum, fiecare trage ce concluzie vrea de aici …
Legea trebuie sa apare cetatenii, politia trebuie sa apere legea si cetatenii trebuie sa ajute politia.
Daca legea nu este pentru protectia cetatenilor, avem dictatura/fascism/comunism.
True that! Știu caz de amendă de multe sute de euro pentru nerespectarea selectării corespunzătoare a gunoiului 😊
Parerea ta se bazeaza pe imaginatia si perceptia unui singur om.
In primul rind eu am fost de nenumarate ori in Elvetia si n-am nici pe departe o perceptie a acelei tari sub forma descrisa de tine. E adevarat ca am fost ca cetatean german si cu masini inmatriculate in Germania, dar totusi…
Si apoi in 2000 nu erau chiar asa o raritate numerele de RO in Elvetia, eu insumi am vazut mai multe masini de RO inainte de 2000 in Elvetia.
Viza in Elvetia ne trebuia si noua nemtilor si altor cetateni din EU, dar o luam pe loc la granita, probabil ca voi trebuia s-o luati in prealabil in Romania, dar viza ne trebuia pe atunci si noua, numai ca pentru noi era mai mult o formalitate.
„In primul rind eu am fost de nenumarate ori in Elvetia si n-am nici pe departe o perceptie a acelei tari sub forma descrisa de tine. E adevarat ca am fost ca cetatean german si cu masini inmatriculate in Germania, dar totusi…”
numerele de Ro in 2000 sunt identice.
Dar e identic identic.
„Viza in Elvetia ne trebuia si noua nemtilor si altor cetateni din EU, dar o luam pe loc la granita”, dar nu in 2000. Din experienta personala pot sa spun ca pe-atunci nemtii puteau intra in Elvetia doar cu cartea de identitate si nu aveau nevoie de viza.
Alb la liber, albastru cu plata si galben pt cei cu nevoi speciale… Am avut o mancarime de ceva vreme sa particip la o noapte alba in oras si am luat masina… Mare tampenie!! Erau libere doar locurile cu galben. Si nimeni nu parca pe locurile marcate chiar am vazut masini parcate in locuri in care primesti amenda dar nu pe locurile persoanelor cu disabilitati! Nu era vorba de controale, un oras cu enspe mii de locuitori era practic invadat de triplul numarului de cetateni. Este locul lor si punct!
Subiectul de astăzi predispune la o dezbatere mai amplă, pe care m-am tot ținut să i-o propun lui @MV, so here it goes:
Nota bene: discutăm de patologii dovedite prin documente!
Cum percepe cetățeanul obişnuit un om cu un handicap, care astfel are dreptul de a parca pe un loc special?
În 90% din cazuri: cineva în scaun cu rotile sau măcar sprijinit în cârje.
Problema se pune când dintr-o maşină parcată pe un astfel de loc (dar care prezintă abțibildul de handicap) coboară cineva care pare că nu are nimic. Ei, nimicul ăsta poate însemna: proteze pentru amputații, boli autoimune şi autoinflamatorii reumatologice (poliartrită reumatoidă, lupus, sclerodermie, artropatie psoriazică, spondilită anchilozantă), diverse artroze severe, boli pulmonare şi cardiovasculare, diabet, etc. Afecțiuni în care ai energie cât te plimbi prin supermarket, dar la finalizarea cumpărăturilor de abia te poți târî până la maşina parcată pe primul rând.
Ideea dezbaterii mi-a venit în urma postării unui coleg, foarte echilibrat în rest, care scria indignat despre un cetățean parcat pe un astfel de loc, care a mârâit la el şi i-a arătat spumegând abțibildul, colegul trăgând concluzia că respectivul n-are niciun handicap şi certificatul l-a luat pe „naşpa”. I-am comentat şi eu arătându-i unde greşeşte, mai ales că postarea m-a atins personal: numai eu ştiu de câte ori am atras priviri ucigaşe când îndrăzneam să mă aşez într-un autobuz aglomerat sau de câte ori evitând scandalul rezistam eroic în picioare străbătute de săgeți de foc, la exterior părând o tânără ca oricare alta.
În opinia mea este foarte important să luăm atitudine în astfel de cazuri ca cel prezentat în articol..dar să fim atenți să nu cădem în extrema cealaltă şi să pedepsim oameni fără nicio vină. Dizabilități invizibile există!
Sunt curioasă de opiniile voastre şi îi mulțumesc dragului nostru şef pentru spațiul oferit să-mi vărs oful 👍
P. S. La mulți ani lui @Ionuț şi celorlalți sărbătoriți ai zilei! 🎉🍷
Comentariu beton!29
Eu nu pun la îndoială dreptul altora de a parca pe locurile speciale, știu doar că eu nu am acel drept, prin urmare stau departe de ele. Nici nu mă uit în geamurile mașinilor parcate pe acele locuri să văd dacă au dovada dreptului, nici nu analizez șoferii sau pasagerii ca să dau verdicte de genul: mda, pare că merită să ocupe locul vs nu merită, șo pe el/ea cu săgeți din ochi, cu vorbe, cu sesizări/reclamații și etc. Mai observ uneori, însă, gravidele care parchează pe locurile speciale, deși, legal vorbind, nici ele nu au acest drept. Asta poate și pentru că în perioadele în care eram însărcinată am primit de câteva ori îndemnul de-a parca acolo (sau chiar mustrări de la paznici :-)), că n-o făceam). La nivel de judecată populară, se pare că graviditatea este percepută pe scară destul de largă drept o dizabilitate ce n-are nevoie de niciun document și în fața căreia nimeni nu crâcnește. Nfine, nici lor nu le dau vreun verdict, nu iau nicio atitudine cetățenească, doar închid frumușel ochii și mă prefac că n-am văzut. :-))
N ai de ce sa iti iei injuraturi si fata de tot ce ai enumerat eu as mai intreba cat sa faci „ce e bine” vazand ca nu se intampla nimic pana sa treci de fiecare data pe langa masina nesimporcului inarmat cu cheia de la usa? If you get my drift…
Tot din categoria „politia nu face nimic”: intr-o zi ma suna nevasta ca a gasit locul de parcare ocupat in curtea blocului (loc cumparat, cu acte pe numele nostru).
Ajung acasa, gasesc poarta blocului lasata deschisa din cheie de vreun vecin (ca altfel se inchidea automat) si un Audi vechi parcat pe 2 locuri, inclusiv pe al nevestei.
Ma uit in geam, nu avea telefon lasat. Ma invart vreo 30m pe langa el, nu apare nimeni.
Pana la urma sun la politia locala, imi spun ca nu tine de ei. Sun la politia rutiera, nu tine de ei. In final ma lamureste cineva ca daca locul e proprietate personala, nu inchiriat, e de politia nu stiu care.
Sun la ei, dupa inca vreo 30m vine un echipaj, se uita la masina si se apuca sa scrie ceva, moment in care apare in fuga un nene de la terasa de peste drum. Nene care m-a vazut stand in jurul masinii lui, dar nu a catadicsit sa isi miste fundul timp de o ora jumate.
Rezultatul: eu am pierdut o ora si jumate, iar nesimtitul a luat doar un avertisment.
Partea interesanta e ca aparent nu aveam voie nici sa incui poarta si sa plec (cum am vrut sa fac), pentru ca il privam pe nesimtit de proprietate si imi luam eu amenda…
De când sunt în Nemția, am fost martor la un sac de situații în care se încălca câte o lege sau reglementare. De sunat la poliție până acum n-am sunat decât când au fost vecinii prea gălăgioși în miez de noapte, asta după ce am incercat să am mai multe discuții civilizate cu ei.
Și poliția chiar a venit și chiar a luat măsuri.
Mi se întâmplă destul de des să fiu martor la câte o parcare (fără abțibild) pe locurile persoanelor cu dizabilități, și de fiecare dată am tendința să îl întreb pe șofer dacă are vreun handicap. Mă oprește faptul că de fiecare dată sunt singur și, chiar dacă sunt în Germania, nu pot ști ce idiot întâlnesc.
La fel cum nu îi bag in seamă nici pe vecinii albanezi care își mai duc copiii cu mașina fără scaun special și fără centură. Bănuiesc că dacă ai ajuns să ai două mașini și doi copii, ești suficient de adult să știi ce se poate întâmpla dacă incalci anumite reguli și să faci totuși asta.
Pe de altă parte, nemții au partea lor de „turnători”. Nu mi s-a întâmplat, dar am mai multe cunoștințe pe care le-a vizitat poliția pe vremea restricțiilor cauzate de pandemie pentru că erau una-două mașini străine în fața casei.
nush daca austriecii sunt cei mai buni de dat ca exemplu. Baietii au un scop din a vana turisti sa le dea amenzi pentru tot.
M-au oprit si pe mine, in Slovacia, pentru vinieta. tot asa, nelipita in geam. nu de alta, dar inteleg sa le faci sa se rupa cand se scot de pe geam, dar fa-le nene sa se scoata de pe geam. Aveam geamu de ziceai ca s-a cacat un porumbel pe interior.
Cand am auzit 100e amenda si io si amicu din dreapta am spus un „shieeeet” foarte elegant. Atat de elegant incat ne-a lasat ala sa lipim vinieta atunci. Si am lipit-o. Moment in care altu a vazut ca vinieta era valabila pana cu o zi inainte. Prostu de la care o cumparasem uitase sa isi dea ziua in cap (ca o luasem ceva gen la 12 si un pic) si prostu care am cumparat-o nu a verificat.
Daca eram in Austria…plateam. pe slovacia ne-au lasat in plata noastra, dar cu multe multumiri 🙂
Bine, as fi putut sa sap printre foi sa ii arat ca am luat-o cand am luat-o, dar nu a fost nevoie
În 2019 ne-am cazat seara, târziu, la un hotel din Oradea. Am parcat în față, bucuroși că am găsit un loc. A doua zi dimineață am plecat cu un microbuz pentru 4 zile în Austria. Când ne-am întors am găsit 2 amenzi pe mașină. Nu văzusem că era parcare cu plată, plăcuța era mascată de crengi. Amenzile însă însumau cât valoarea taxei pentru parcare pe acea perioadă. Am plătit, era corect, și ne-am bucurat că au fost drăguți și nu ne-au ridicat mașina. Niciodată, dar niciodată, n-am parcat pe locurile speciale, ține de bun simț.
Când m-am stabilit în Germania mi s-a părut și mie șocant sa văd băbuțe făcând poze la mașini parcate neregulamentar și sunând la poliție. Apoi am citit ca asta se trage din vechime, nu rețin exact perioada, dar cetățenii aruncau la greu gunoiul in stradă. Autoritățile au impus reguli și sancțiuni, dar lumea nu le respecta. Noua sancțiune impusă a fost să fie sancționați și cei care erau martori la aruncarea gunoiului, deci vecinii. Atunci au început să se pârască unii pe alții. Când renovam casa, am avut vecini care au venit și ne-au spus cu frumosul când am „depășit” timpul alocat muncii, dar am avut și alții care au sunat direct la poliție. Polițiștii, în schimb, au fost de fiecare dată înțelegători.
Acum mai mulți ani, la mare, am parcat lângă o mașină ca a mea. Surpriza a fost că avea și același număr de înmatriculare.
Nu am să înșir toată povestea, dar reacția poliției a fost să mușamalizeze și să mă aburească că e o greșeală, iar în București, când am reclamat situația, a fost
”Da’ ce doamnă, n-ai treabă acasă?!
Așa e. Aveam treabă acasă și mi s-a făcut lehamite de reclamat ceva la Poliție.
NU apăruseră telefoanele mobile cu cameră câna ai văzut mașina asta?
bai, deci vesticii astia decadenti niste muhisti. Mi-au ridicat masina in Amsterdam si am platit 250 euro amenda din vina lor. Ca am parcat pe loc de handicapat pentru ca nu era semnalizat corespunzator si nu am observat acest aspect. Cine cunoaste zona, langa muzeul Van Rijk. Niste p$%^# blege si cu primaria lor si cine ii conduce. Erau la centru ala de la capatul saraciei unde se plateau amenzile numa localnici, inclusiv o mama cu 3 copii mici ce se tarau pe jos. O tara unde bogatii o duc bine si saracii sunt manati ca oile in staul printre garduri de metal sa isi plateasca „amenda”
O stiu si ei, o stim si noi, cei cativa care am trecut prin asta. Nu e de mirare ca au nevoie de bordeluri iarba si drogri sa fie fericiti.
PS, care ati citit pana la capat, sunt ironic cu tot ce vine dupa partea cu amenda nedreapta, restu care cititi pe diagonala, dati cu manuta rosie ca tot acolo ma doare, ca si pe voi 😀
In 2012 semnu asta era cat jumate de foaie A4, si pus in dunga fata de directia din care parchezi deci vedeai nimic de la volan https://www.google.com/maps/@52.3609294,4.8849193,3a,75y,282.62h,81.49t/data=!3m6!1e1!3m4!1sk2SvJv2WM1KBJsxw8h5JVg!2e0!7i16384!8i8192
Ce anume nu ai vazut? Pista de biciclete? Sensul unic? Semnul care este corect amplasat si pozitionat (tine minte ca esti pe sens unic)? Cred ca tu erai pe etno…
si 27 de euro taxiul ca era la capatu pielii locu unde iti duc masina. cam o zona cum e cea industriala in care s-a filmat robocop cand ii trece teapa prin piept, cam asa.
Iar la poarta de metal era o femei cu trei copii care tragea de usa si nu se deschidea sa intre fomeia sa isi plateasca amenda, iar io cum eram cu 3 injuraturi si 3 flegme pregatite, a trebuit sa mi le inghit cand m-a intrebad misterious lady care arata chiar bine, ceva pa holandeza si dupa un nem tudom mi-a zis pa engleza „do you know the magic words?” daca nu era deja cu 3 copii cred ca ii mai faceam rostd e unu la cat de draguta si normala era, dar io ca gentelmenu i-am zis „do i need magic words?” si d’acolo a fost declicu ca nu mai eram nici asa suparat, pana am intrat inauntru si am aflat ca am de platit 250 de euro… m-am consolat la gandu ca eram singuru prost roman intr-o mare de prosti locanici pe care i-au prins astia fara basca.
De atunci nici nu mai vreau sa aud de autoritatile lor, ca ma seaca.
Bu nai zic cand am sunat la politie sa intreb unde e masina mi-a zis ala o strada harmarcarparrkurprriararmarr.
I-am zis daca poate sa imi trimita sms sau ceva a zis ca nu si larevedere.
Scuipaia-s.
Si cel mai important, cand gafati pe afara cu parcarea si va intreaba aia de unde sunteti nu uitati sa ziceti Ungaria, sa nu faceti Romania de rusine 🙂 Adaugati si un mic bossom fossom pt autenticitate. Si daca va aud aia ca ziceti dada puteti linistiti sa va dati rusi. Daca va aud mai mult vb ziceti rusi mutati in italia
plm va descurcati voi ca doar sunteti romani, nu imi fac ghriji.
Pentru ca va simpatizez, firea-ti a drecu (aluzie la Mitica Dragomir), va povestesc ceva interesant.
Cand stateam in Cehia, in Brno, masinile aveau nr care incepea cu B, alea de Praga cu A, samd, ultimu catun din Cehia probabil cu Z. Ati prins ideea. Mergeam la masa la pranz in centru la un restaurant langa care era o parcare publica cu plata. Mergeam sau cu masina mea sau cu colegii cehi cu ale lor, toate aveau nr de Brno. Dupa o vreme am inceput sa nu mai platim parcare pt alea 45 de min cat mancam deoarece am facut niste observatii despre munca politiei. Cand veneau sa ridice masini, politistii aveau intotdeauna aceleasi prioritati:
1. masinile cele mai scumpe gen seria 7 etc, stii ce zic JT? (daca erau una doua de alea nici nu mai plateam parcarea ca era clar ca au client)
2. masinile din alte localitati
3. daca mai erai acolo cand iti venea randu te ridicau si pe tine dar nu am patit.
Asta mi-a placut mie la cehi ca ii duce bibilica, ca la noi, organu incepe cu amaratii si de sefi cu Permis parcare Parlament, Senat si alte aberatii facute in fotoshop, printat si afisat in parbriz nu se atinge, Doamne fereste sa fie vreun boxer cu X5 cu manusi de box aatae la oglinda cum au baietii.
In urma cu cativa ani, intr-o vineri seara: Ajunge barbatu-meu acasa de la lucru, parcheaza ca de obicei in fatza blocului, urca si se pune la calculator sa evadeze nitel din cotidian. dupa o vreme aude claxoane insistente. isi infraneaza curiozitatea de a se duce sa se uite pe geam, sigur fiind ca isi da careva talente degeaba. a doua zi insfacam doua sacose si mergem dupa provizii la magazinul din colt. la intoarcere zareste omul un indicator nou-nout pe strada noastra, cica loc de parcare persoana cu handicap pentru autoturismul cu nr cutare. barbatu-meu, senin, imi spune ca e o chestie bine de stiut, pentru ca nu cumva sa parcheze acolo. il intreb si eu, intr-o doara, unde e parcata masina acum. paaaai mai sus pe strada nu e. nu e nici in jos. o fi oare dupa colt? nu-i! incet-incet incolteste banuiala ca poate vineri seara, sictirit dupa o zi de munca, o fi pus masina taman acolo… si poate claxoanele alea… si poate ca masina… dupa vreo doua telefoane banuiala s-a confirmat: masina fusese ridicata si astepta bine mersi haaaat departe sa fie rascumparata de vinovat. asa ca am avut parte de o plimbare in sambata aceea: cu autobuzul pana la marginea Vienei, apoi pe jos pe un drum neinvatat cu pietonii… am platit unui nenea asezat in spatele unui geam gros cateva sute de euro (ca deh, mai si innoptase masina acolo!) si am stat la rand printre alti infractori de talia noastra…