Am găsit cugetarea asta pe internet și nu prea știu cum s-o interpretez:
„În atenția părinților care își permit cadouri scumpe: nu le mai spuneți copiilor că iPad-ul sau iPhone-ul de ultimă generație cumpărat cadou este de la Moș Crăciun! Asumați-va cadourile scumpe, lăsați-le pe cele mai ieftine sa fie de la Moș Crăciun.
Multe familii mai sărace trebuie să explice copiilor lor de ce Moș Crăciun a adus vecinilor cadouri scumpe și ei au primit doar hăinuțe purtate sau jucării la mâna a doua. Trebuie să le explice că Moș Crăciun nu ii iubește mai puțin sau nu e din cauză că nu au fost destul de buni.
Vreți să fiți mai buni de sărbători? Încercați să nu stricați bucuria unor copii mai puțin norocoși decât ai voștri!!!”
Mda, nu prea știu cum să mă poziționez. Pe de o parte parcă-mi vine să le plâng de milă copiilor ai căror părinți nu-și permit cadouri scumpe, pe de altă parte, care e vina copiilor ai căror părinți își permit? Că dacă o luăm așa, la modul generic, copiii sunt copii, indiferent cât de bogați sau săraci sunt părinții lor.
De ce unii merită să se bucure de Crăciun doar pentru că părinții lor nu-și permit? Iar celorlalți trebuie să li se spună: „uite, Moșul ți-a lăsat astea două caiete și niște plastilină. Pe restul ți le-am cumpărat noi, părinții”. Copilului ăstuia din urmă nu i se poate rupe sufletul când se întreabă ce-a avut Moșul cu el de-a fost nevoie să-i cumpere părinții ce și-a dorit? Sau la el contează mai puțin că suferă, doar pentru că ai lui au bani?
Vedeți? De-aia zic că nu știu cum să mă poziționez. Ca să nu mai spun că țara asta a mai trecut prin niște vremuri în care toți eram „egali” și nu prea s-au terminat bine.
Păreri?
sursa foto: freepik.com
O prostie clocita de unul/una pentru like-uri. Circula de ceva ani. Sunt convins ca daca nu ar fi diferenta de cadouri, brusc ar fi egalitate intre copiii din familii cu bani si restul. Not!
Comentariu beton!36
Adevărul e că mi-a sunat și mie cunoscut, dar am zis că mi se pare. La câte am văzut în toți anii ăștia…
La noi, românii, părinții care nu au fac eforturi să le cumpere iPhone și iPad, doar, doar, să nu se facă de râs. Un părinte educat și informat știe de ce are nevoie un copil, da’, mă rog…
Comentariu beton!36
Păi n-auzi că părinții care-și permit sunt de vină?
Depinde despre ce părinți este vorba, pentru că și aici sunt două categorii: -cei care își permit, da’ știu să-și țină copii sub control
-cei care își permit, da’ i-au scăpat de sub control, gen Mario Iorgulescu(ăsta mi-a trecut prin cap acum) și nu numai…
Comentariu beton!24
Asta este clocită de una care dacă a dat si ea un corn la unu pe stradă a devenit brusc o maica Tereza.Hai, sictir în plm de ipocrită.
Comentariu beton!46
Am să las aici doar o poveste scurtă, fără comentariile mele obișnuite și cam debile de felul lor: ”O familie bogată avea doi copii. Unul posac, veșnic plictisit și blazat iar celălalt optimist incurabil. Dorind să încerce să le schimbe caracterul, de un Crăciun, părinții le-au cumpărat posacului o jucărie nemaipomenită iar celuilalt i-au pus în cutia de cadou o balegă de cal, Posacul s-a jucat vreo 15 minute cu minunăția proaspăt primită după care a aruncat-o într-un colț. În timpul ăsta optimistul alerga vesel prin toată casa. La un moment dat posacul îl oprește și-l întreabă: – Ce te tot bucuri? Ai primit un rahat de cal! – Sigur că da. Dar acum caut căluțul care l-a făcut. Sigur e pe aici, pe undeva!”
O zi cu sănătate vă doresc tuturor!
Comentariu beton!164
Sincer, eu am ramas cu traume din copilarie pe partea cu Mos Craciun si cadourile cand eram la camin sau gradinita. Nu puteam sa inteleg cum cei mai rautaciosi si aroganti primeau masinute, papusi Barbie etc, iar cei cuminti si/sau silitori primeau o portocala, biscuiti , napolitane si cam atat.
Cred ca pana in 10 ani este cam greu sa le explici la copii aceste diferente.
Comentariu beton!48
Băi, înseamnă că erai foarte analitică pe la vârsta de 4-5 ani. Nu de alta, dar eu nu eram în stare, la vârsta aia, să împart copiii în „răutăcioși și aroganți” versus „cuminiți și silitori”. Pentru mine erau „cu ăla sunt prietent” versus „cu ăla nu sunt prieten”. Dar n-aveam niciun fel de explicație conform căreia îi împărțeam așa. Nu de alta, dar unul cu care azi nu eram prieten devenea mâine cel mai bun prieten. Până poimaine, când iar nu mai era.
@Mihai, de cuvantul arogant am aflat mai tarziu. Dar cuvintele: „cuminte”‘, ‘silitor’, ‘rau” se foloseau intr-o veselie de educatori si parinti. Noi intram la categoria silitoare dar si rautacioase(dar cu posibilitati mai reduse) 🙂
Comentariu beton!27
Miroase a propaganda comunista asta cu copiii saraci sunt silitori si cuminti iar aia cu bani razgaiati si rai. E copiata dupa propaganda religioasa, aia saraci vor ajunge in rai si aia bogati in iad.
Comentariu beton!42
Fleosc. Eu abia imi gaseam putza pe cand credeam in mos craciun.
Comentariu beton!20
Cei mai multi copii nu inteleg exact notiuni ca empatie, bucuria de a darui, altruism… Mai ales cei din familiile cu posibilitati vor totul, cred ca li se cuvine, au mici rautati si nu au intelegere pentru cei mai putin norocosi. Am vazut prin fiul meu toate aceste stari.
Si da, asa erau vremurile atunci, dar eu cred ca era bine cand ni se spunea la gradinita ca la serbare sa furnizam cadouri de Mos pana intr-o anumita suma. Atunci cand erau la gramada, se bucurau toti la fel.
Mi-amintesc din propria-mi copilarie de un coleg al carui tata era director pe la niste depozite alimentare. A venit asta la scoala cu o banana mare, frumoasa – am imaginea si-acum in minte – si era spre vara, cand noi nici nu mai stiam cum arata bananele. Dupa ce-a desfacut-o sfidator in fata noastra in clasa, a iesit in curte, in pauza. Doar ca pe drum s-a impiedicat, s-a rupt banana chiar de la coada si-a cazut in praful de pe asfaltul terenului de fotbal.
Inca mi-amintesc bucuria si satisfactia pe care mi le-au dat intamplarea asta. Iar eu eram un copil caruia nici macar nu-i placeau bananele, fiindca pana atunci nu mancasem decat una verde si tare.
Comentariu beton!79
În momentul în care un copil ştie cât costă diferite lucruri, este destul de mare şi responsabil să primească un telefon… ştie deja povestea cu Moş Crăciun. Chiar dacă, pentru părinți, se preface că nu ştie.
Comentariu beton!35
Hmmm imi este mila de copiii cu parinti saraci insa nu e vina a copiilor cu parinti mai avuti.Acum sa fiu sincera mi se pare de porc sa cumperi copilului de Craciun ‘nşpe mii de cadouri doar pt ca ai bani…aici se ascunde altfeva overcompensation pt alte lipsuri.Ai mei 1 singura data in viata lor au primit de Craciun ceva scump Xbox ul si asta pt ca era pret mishto la Emag cu kintect inclus.Altfel primesc de ziua lor sau cand au nevoie.Cu jucarii nu se mai joaca deci puzzle si boardgames, dulciuri si cam atat.Electronicele se schimba cand nu mai sunt bune, sa iau Ipad in fiecare an doar ca e varianta mai noua nu cred ca este necesar stiu ca ai mei s-ar bucura daca de banii aia am.merge la munte 3 zile la ski.
Comentariu beton!45
Crăciunul ar trebui sa fie mai mult de atât. Decât IPhone, Barbie sau alte chestii lucioase. Da, e greu sa explici diferențe, unui copil, însă felul în care ii explici face diferența. Complicat…
Comentariu beton!30
Anul acesta, fiul meu cel mare va fi Moș Crăciun pentru un copil ai cărui părinți au nimic.
Nu, nu-l știe pe acest copil.
Comentariu beton!75
Asta de Crăciun e una, dar mai nou și Moș Nicolae bagă „ifoane” și tehnologie în pantofii copiilor. Păi dacă asta îi aduce Moș Nicolae care tradițional era cu dulciuri și diverse lucruri mai mărunte, ce rahat mai aduce Moș Crăciun? Dar oricum, depinde și de felul cum sunt educați copiii și anume dacă acel copil la vârsta la care încă mai crede în Moș Crăciun, așteaptă avioane, în loc de jucării, cred că e o problemă cu toată familia. Altfel dacă acel copil e deja în etapa în care primește mașini sau mai știu eu ce chestii scumpe, cred că a trecut de faza cu Moșu’.
Comentariu beton!21
Copiii ăia în Africa nu prea au ce mânca. Cum de ne permitem să le dăm la ai noștri să mănânce atât de bine? Nu ne e rușine?
„Cugetarea” e o mizerie. De ce s-a oprit la ipad-uri și iphoane? Ce-ar trebui să facă Moș Crăciunul ălora cu bani? Statistică cu veniturile părinților din anturajul copiilor, să vadă cam cât se poate întinde? Dacă ta-su lu’ Georgel (nume aleatoriu ales), colegu’ de clasă a lu’ fi-miu, e bețiv și fumează toată alocația, iar de Crăciun „Moș Crăciun” îi aduce lui Georgel o ciocolată no name și doi pumni în cap, „Moș Crăciunul” familiei mele până unde coboară nivelul cu cadourile? Merg două palme și niște dropsuri vărsate, sau mă cam întind?
Problema cu tâmpiți ca aia care a scos cugetarea asta e că țin societatea și progresul pe loc. Nu vrem școală online fiindcă trei rătăciți dintr-un sat în vârf de munte nu au net și tablete. Deci, hai să fim la fel de proști ca ei. Nu vrem semafoare inteligente, mașini care se conduc singure și autostrăzi, fiindcă într-un sat nu știu pe unde nea Vasile încă se plimbă cu căruța pe drum. Deci hai să nu îi deranjăm drumul comunal al lui nea Vasile pentru autostrada noastră futuristă.
Ca să fiu cinic, mi se drapelează de moș Crăciunul celor săraci. Bucuria Crăciunului este bucurie în primul rând pentru mine și familia mea, și nu prea am chef s-o împart cu toți amărâții. E problema fiecăruia cum gestionează relația sa și a familiei sale cu personajele imaginare, iar norocul și ghinionul sunt relative în treaba asta. Eu știu destul de bine asta, am aflat-o acu’ 4 ani.
Sunt doar câțiva ani în care copiii trăiesc în lumea minunată a fanteziei și magiei, înainte să plonjeze în viața tot mai dură de adolescent și adult, și n-am chef să le răpesc asta fiindcă unii sunt mai săraci. Ghinion, viața e crudă, nu ne naștem egali. Cu cât amărâtul află asta mai repede, cu atât se va adapta, va lupta și va reduce mai rapid decalajul dintre el și ăla mai norocos. Adică va progresa el, fiindcă asta înseamnă progres: să fii nemulțumit de condiția ta și să încerci să o schimbi. Iată, e chiar ceva pozitiv în treaba asta.
Are impresia că Moș Crăciun nu-l iubește la fel de mult ca pe colegu’ sau prietenu’? Zi-i că nu există, explică-i cine e Moșu’, distruge-i lumea magică, dar nu mă pune s-o fac și eu din spirit de solidaritate cu tine.
Comentariu beton!67
„Amaratul” -cam harsh,aşa. Mno,punem etichete de dragul argumentarii…
@Nom nom, vrei să fii un pic mai explicit? Că n-am prins-o.
„Amaratul”-cam harsh,asa.
Mno,punem etichete de dragul argumentarii…
@Nom Nom, ah, da, acum e mult mai limpede ce-ai vrut să spui.
Gizăs fucking craist, am ajuns sa cred ca procentul ăla de 40% analfabeți funcțional e umflat artificial ca să nu ne facem și mai rău de căcat.
@Ionuț, caracterizànd după comentariul tău, copilul tău spune celor din clasa lui că: „Nu mă joc cu tine, că ești sărac!” A avut fiimea în clasă genul acesta de copii. Mereu îi spuneam, tu nu fii așa, tu joacă-te cu el. Magia Crăciunului nu este despre cât primești, ci cu cine ești. Și fiimiu a primit Ps anul trecut. Dar, nu de Crăciun. Prinianuarie, la început. I-am explicat că Moșul nu aduce cadouri scumpe, pt că trebuie să împartă tuturor copiiilor, dar dacă el își dorește cu adevărat, îi dăm noi o anumită sumă, iar, pe restul și-i strânge el. Și, ghici ce,el spunând tuturor bunicilor, străbunicilor de planul lui de a cump ps, Moșul i-a adus cadouri mărunte de la fiecare și dulciuri de care să se bucure, iar fiecare bunic/străbunic, i-a dat cadou din partea lor (pt că a fost cumimte, bla,bla) o anumită sumă de bani. Și, uite așa a făcut fiimio de 7 ani bani de ps in 15 zile 🙂. Deci, se poate și altfel, nu doar stricându-le bucuria și să ni se rupă și de alții.
Comentariu beton!44
@Timmy, dacă ai putea să și explici un pic de unde ai tras concluzia asta: caracterizànd după comentariul tău, copilul tău spune celor din clasa lui că: “Nu mă joc cu tine, că ești sărac!”. Nu de alta, dar am citit și eu comentariul lui @Ionuț și nu reiese de nicăieri că ar avea niște copii nesimțiți și prost crescuți. Hai, bagă o explicație pertinentă, ca fără ea o să-ți zic ca cel mai ușor lucru e să arunci cu căcat nejustificat.
Ionut,referindu-se la copii, spune asa: „Cu cât amărâtul asta află mai repede”. I-am pus, dom’le,eticheta de amarat in frunte! Na,pofteste!
Eu as fi zis asa: „Cu cat copilul asta afla mai repede”.
Oi fi eu mai „sensitive”, ce sa zic?
Se dezbate încă. Ce zici?16
@Nom nom, boss, eticheta a pus-o autoarea postării despre care dezbatem azi pe aici:
Multe familii mai sărace… Încercați să nu stricați bucuria unor copii mai puțin norocoși decât ai voștri!”
Mihai, daca e sa facem analiza pe text si „copiii putin mai norocosi” e echivalent cu peiorativul „amaratul ala” atunci raman cu bucurie la apelativul primit de la tine si zic:
Traiasca analfabetismul functional!
Mno,nu in fiecare zi are omul parte de asemenea onoare.
Comentariu beton!18
PS: De la analfabetul functional
Acum vad ca autoarea nu pusese articolul hotarat, ci doar pluralul: „copii”.
Nu ca ar avea vreo importanta,dar n-as vrea sa mutam dezbaterea de la adjective peiorative la gramatica. 🙂
Băi, voi sunteți tâmpiți? Dacă nu îi aduce Moș Crăciun nimic, cum pwla mea vreți să-i zic? Defavorizat, ghinionist, bătut de soartă, sărac? Vai, am pus etichete! Să ne ferim de pus etichete, zise @Nom nom, sensibil, apoi mă caracteriză drept „analfabet funcțional”.
Mai puțin norocoși? Cwaie, când un copil primește doar bătaie de Crăciun, sau mănâncă doar macaroane că de altceva nu are mă-sa bani, nu e „mai puțin norocos”. Asta e doar o expresie folosită ca să te simți tu bine, să nu conștientizezi prăpastia care există între tine sau copiii tăi și ăla cu familia lui. Ăla nu se va simți mai bine dacă zici de el că e „mai puțin norocos”. Îți miroase urât „amărât”?
@Timmy, dacă citești din nou comentariul meu o să constați că mă doare fix în pwlă de cum îți educi tu copiii și ce consideri tu că trebuie să primească, când și în ce mod. Păstrează-ți pentru tine impresiile și concluziile despre ce și cum vorbește fi-miu la școală, fiindcă dacă mă apuc să trag și eu niște concluzii despre comentariul tău, începând cu faptul că ești analfabet, nu o să iasă prea bine. Merci!
Comentariu beton!36
@Mihai, felul un care lui i se fâlfâie de ceilalți, lasă, noi să fim sănătoși, restul puteți crăpa. Problema nu este asta, pt că are dreptate, nu trebuie să sufere copilul meu pt că părinții celuilalt sunt niște bețivi fără o viziune a viitorului, dar nici copilul lor nu este vinovat că are așa părinți. Trebuie să existe un echilibru. Dar, cam asta e educația pe care o acordă copilului lui: 0 respect, 0 empatie, 0 modestie.
@Ionuț sunt o Ea, nu un El. Asta, o dată. Nu cred că am avut atâtea greșeli gramaticale în comentariul meu, încât să mă cataloghezi analfabetă (scriu de pe tel, nu recitesc never să văd dacă am scris greșit vreo literă). În plus, unguroaică fiind, cred că scriu și mă exprim destul de corect și coerent.
Comentariu beton!28
Ionut,nu cred ca ai inteles.
Mihai ma facuse „analfabet functional” pe mine.
Nu,ca asemenea onoare n-o impart cu nimeni,imi pare rau.
@Nom nom, te făcuse după ce ai postat încă o dată EXACT același comentariu, desi cerusem să-l explici pe primul:
@Nom nom, atunci îmi cer scuze, retrag partea aia din comentariul meu, am înțeles aiurea.
Țin în continuare la termenul de „amărât” din comentariul meu inițial și susțin că nu e etichetare, e realitate, și nu ajută cu nimic dacă ne menajăm noi în exprimare.
Daca un copil s-a nascut in varf de munte si nu are acces la tehnologie asta nu inseamna ca nu trebuie sa aiba acces la invatamant. Ca sa fiu in ton cu raspunsurile tale, ma doare in pwla ca fi-tu are tableta si net. Fi-miu care traieste in varf de munte trebuie sa aiba acces la invatamant ca altfel se va plimba toata viata cu caruta si nu o sa ai tu loc sa construiesti autostrazi futuriste.
Comentariu beton!26
@yo, atunci zbate-te să îi duci ăluia net și tabletă în vârf de munte, nu-mi veni cu mentalitatea comunistă că toți trebuie egalizați în jos. Dacă fi-tu trăiește în vârf de munte și n-are acces la tehnologie în era în care trăim, tu ai o mare problemă, nu eu. Rezolvă-ți-o, nu aștepta să aibă și alții aceeași problemă ca să te simți tu mai bine.
Se dezbate încă. Ce zici?17
hai ca ma apuc sa intind cablurile dar atentie ca invatamantul online e departe de a fi considerat un progres, sau poate vrei sa te opereze un medic cu facultate terminata online ori sa zbori cu un avion construit de unu ajuns inginer pe zoom. Tu mergi pe principiu „la pwlica mea sa-i fie bine” dar ai grija ca astia amarati si prosti sunt mult mai multi si s-ar putea candva sa ajunga sa impuna ei regulile
@yo, băi, n-aș fi zis nimic, dar amenințarea din finalul comentariului tău este priceless. Wow, un fel de „să nu dea Dumnezeu cel sfânt să vrem noi sănge, nu pământ”, 150 de ani mai târziu. Priceless, îți spun.
@Mihai, sau „sculați voi oropsiți ai sorțiii…”. 😉 La 30 de ani de la Loviluție urlă comunismul în unii mai rău ca-n Kim Jong Un.
Pot intelege,dar o vad in fiecare an.
Totusi nu inteleg de ce se aplica doar la Mos Craciun?acum cu scoala online cum a fost?
Incepe sa ma irite tare treaba asa cu plansul de mila toata ziua pe net(mai rarut cu fapte,mai mult cu like uri si dat lectii).
Sunt si familii mai putin norocoase si pot sa inteleg,la fel de bine sunt familii care fac sacrificii(poate unul din ei au 2 joburi,poate pana la 30 si-au consolidat cunostintele,poate muncesc 12h/zi,etc) si altele care stau si se plang.
Am niste prieteni apropiati(si de varsta,de asta compar)care vor deveni parinti in curand,amandoi stau la mami dintotdeauna(nu au locuit niciodata singuri cu facturi pe numele lor),amandoi fara job uri(ea a lucrat la o croitorie 2-3 ani dar era greu,intre timp nu s-a sinchisit sa faca un curs ceva),amandoi fumatori,visul ei de la 15 ani de cand o cunosc a fost sa se marite si sa faca un copil,ceea ce a si facut…dar eu de ex de ce trebuie sa ma simt aiurea daca as avea un copil?si mie imi place la mami,da la 18 am miscat fundul de acasa,in timp ce al ei statea si se juca pe pc la 20,al meu muncea prin alte tari pe timp de vara sa isi plateasca facultatea si traiul la facultate,si tot muncim de atunci.
Viata nu este corecta si nu plecam cu sanse egale toti,eu o sa ii iau copilului meu ceea ce isi doreste daca merita si avem posibilitatea,daca nu,sa se chinuie mai mult pt anul urmator sau ii explic frumos ca atata se poate,ca sarbatoarea asta inseamna familie si timp cu ea,si amintiri,si nu masurat cadouri,iar daca am posibilitatea sa ajut si alt copil care nu a avut noroc cu atat mai bine,dar in nici un caz nu o sa ma simt vinovata,mai ales cand multi dintre ei nici nu se zbat mai tare de tastatura.
Ps:si eu la liceu aveam in clasa numai “vedete” care in clasa a12a veneau cu bmw ul(am fost aceeasi generatie cu fata lu domn Oprisan de la VN),sa nu credeti ca domn Oprisan si alti barosani se gandeau la sufetelul nostru da?si am crescut toti mari si isi vede de viata,fata lui a primit 300k coco de la mamaie dupa bac,mamaia mi-a dat niste mere si o pilota sa am la facultate:)))
Comentariu beton!88
Anul trecut, cu ajutorul prrimit de la 2 dintre cititorii acestui blog, am achizitionat 3 tablete. Aveam deja scrisoarea unui copil sarman, caruia ii cumparasem ghete, geaca, dulciuri, etc(am mai scris aici,in firma noastra nu ne ,,tombolim” de Craciun, ci cumparam cadouri pt copii in dificultate,adica sarmani,ce sa ne mai ascundem).Am fost tentata sa pun toate cele 3 tablete in acelasi pachet pt ca stiam ca familia respectiva are 8 copii. In ultima clipa, am pus in pachet o singura tableta,iar celelalte 2 le-am directionat catre alti 2 copilasi. Ce vreau sa spun,pt ca m-am implicat mult emotional,am urmarit sa vad ce se intampla in continuare. Evident, copilul al carui pachet a fost complet cu haine ghete, tableta, etc .,nu s-a bucurat de tableta, dobitocii de parinti au pus stapanire pe ea, chiar i-am amenintat la telefon. Da, stiu,nu e frumos. Ceilalti 2 copilasi au fost foarte incantati si folosesc tabletele la scoala online, se bucura de ele iar eu sunt extrem de fericita, iarin acest an voi directiona cadouldin nou catre ei. Ce vreau sa spun,nu poti rezolva nefericirea unor copii sarmani daca parintii lor sunt idioti. Nu voi cumpara cadourile familiei mele in functie de ceilalti.Pot fi in schimb empatica, incercand sa aduc un strop de fericire unui copil strain, sperand ca nu toti parintii sarmani sunt idioti.Anul trecut 66% am reusit.
Comentariu beton!115
Cel mai bun comentariu
Super. Dacă mai aveți nevoie de fonduri, Spune-ți. Aveți adresa mea de mail.
Mihaela, încă nu au ajuns la noi scrisorile copiilor. Vor veni sigur, voi pișa ochii puțin , apoi voi trece la treaba. 🙂
Până la Moș Crăciun, e moș Nicolae, care e, pentru multă lume, tot un fel de Moș Crăciun. La noi, de exemplu, când erau copiii mici, Moș Nicolae venea doar cu dulciuri. Moș Crăciun cu jucării. Personal n-am făcut niciodată legături din astea „Moș Crăciun/Moș Nicolae care te iubește” sau ”Moș Nicolae/Moș Crăciun le aduce chestii copiilor buni/cuminți”, dar le auziseră prin alte părți și le-au preluat o vreme. Așa că într-un an, prin clasa I-a, vine băiatul contrariat că X-ulescu, deși era cel mai ”obraznic” băiat din clasă, în loc să primească o nuielușă (așa cum X-ulescu singur declara că îl avertizau părinții), a primit nuielușa, dar și un iPhone. Laudă, mici aroganțe, chestii, dar nu numai, lucru care a atras atenția altor copii. În fine, deci vine copilul cu întrebarea ”de ce a primit X-ulescu și cadou de la Moșu’ și nu doar o nuielușă?” Nu era înciudat sau ceva, era curios, ceva nu se lega în capul lui. I-am zis că eu cred că, de fapt, cadoul i l-au luat părinții ca să nu le fie copilul rănit prea tare. Adică l-au mințit???!!! Ăăăă cre’ că da. În gândul meu ”Ceea ce fac și eu acum, că vorbesc cu tine despre un personaj imaginar ca și cum ar fi real.”
Nu mă deranjează în mod special postarea, dar nici nu-mi place. Poate pentru că pornește de la o premisă cu care nu sunt deloc de acord (”Trebuie să le explice că Moș Crăciun nu ii iubește mai puțin sau nu e din cauză că nu au fost destul de buni.”), poate pentru că niciodată n-am simțit să „fiți mai buni de sărbători”, habar nu am. Ignore, atât timp cât o citesc pe internet și nu mi se spune ceva de genul în față. Atunci, just for fun, aș lua-o bucățică cu bucățică și aș diseca-o, aș arunca ce nu are ce căuta acolo, după care aș provoca autoarea să o recompună.
Comentariu beton!19
Eu am trăit faza cu Moş Nicolae şi nuieluşa cu băiatul meu (acu’ aproape 30 de ani). I se spusese că Moş Nicolae aduce nuia la copiii obraznici şi dulciuri la cei cuminţi. După ce în ajun de Moş Nicolae primise dulciuri şi fructe (că dacă aducea jucării, nu mai avea Moş Crăciun ce să facă) vine fiu-meu de la grădi, tot o apă şi-un pământ: „Da, deci Moş Nicolae vine cu nuiele la copiii obraznici? Şi de ce lui Răzvan (n.b. cel mai obraznic din grădi) i-a adus o mitralieră faină şi mie doar dulciuri? Unde e dreptatea?” Şi dă-i şi plângi… Ei, explică-i lu’ fiu-meu cum e cu justiţia divină, de mai poţi!
Poate că e bine să fie păcăliți copiii mai puțin! În felul asta, în vreo 3 generații am avea și noi oameni mai echilibrați și mai corecți. Ăia proveniți din familii cu situație financiară modestă vor înțelege că pentru a avea, ai nevoie de o specializare în orice domeniu, mai puțin în stat ziua la birt. Ăia din familii avute vor înțelege că banii zboară în orice direcție și nu pică din cer, fără puțin efort.
Comentariu beton!26
Eu îmi aduc aminte cum ne întreba învățătoarea pe fiecare în parte ce am primit de la moș Nicolae. Dulciuri, păpuși, mașini.. Ce o mai fi fost. Acum privind în urmă la ce colegi aveam cred că unii le inventau și pe astea. În ce mă privește mi se tot spunea că nu ne permitem diverse, nici nu umblau prea multe extravaganțe prin jurul meu așa că nu îmi amintesc să fi avut vreo traumă pe tema asta. Prietena mea bună de pe vremea aia sigur primea fix toate cele dar erau atât ea cât și ai ei de un bun simț fantastic încât nu au existat momente penibile în care să o întreb pe mama de ce moșu face așa mari diferențe între copii. Acum revenind la zilele noastre, chiar ma gândeam zilele trecute că nu mai trăim în bula aia și azi copiii au ce își dori. Al meu e mic mic dar i-am rugat pe cei din jur să ia în calcul că moșu e doar un moș ci nu o fabrică de bani. La noi întâmplarea face să ne suprapunem și cu onomastica deci rămâne doar Crăciunul în discuție.
Dar sper că pe el nu îl va mai ridica doamna în picioare în clasă să dea raportul
Stai ca vine acum mos nicolae cu nuielusa pentru aia care nu au fost cuminti
First world problems. Invented.
Snobism-ul este in floare incepand din frageda pruncie…
de la hainutele pt bebe care e musai sa fie guci sau ceva de acelasi calibru, (pt ca cacalica nu sta bine pe un body ieftin de turcia)… apoi se ajunge la cadouri aberant de scumpe… (mai tineti minte cum numara varu’ lu’ harry potter cadourile?)
Serios? Eu nu cunosc niciun om care cumpără body gucci pentru copil. În schimb cunosc o grămadă de oameni care, da, își permit să le ia copiilor lucruri mișto, fără ca asta să-i facă în vreun fel snobi. Ca să nu mai spun că de multe ori lucrurile sunt chiar cele pe care și le doresc copiii, cele pe care le cer în scrisoarea pentru Moșu.b
Păi normal că trebuie să fie Gucci, că altfel nu se asortează cu suzeta Luis Vuitton.
Comentariu beton!24
Nu mi se pare fair. Ce vina am eu ca vecinul nu castiga la fel ca mine?
Asta imi aduce aminte de o faza undeva prin 2003-2004. Locuiam intr-un bloc cu încălzire centralizată, iar șeful de scara, de fapt mai mulți indivizi din ăștia “la copiii cărora Moșul venea cu cadouri mai puțin costisitoare” (ceva genul o portocala, niște mănuși, etc) s-au hotărât sa oprească in fiecare zi câteva ore caldura in bloc, ca nu trebuie sa ne lăfăim. Doar ca intr-un weekend, individul care avea cheia de la boxa in care se afla vana principala de închidere a căldurii, a plecat la Bușteni și a uitat sa deschidă caldura la timp. Drept urmare, am făcut toți frigul vreo doua zile pana s-a întors individul cu cheia. Era înainte de Crăciun, și am făcut un scandal monstru amenințându-i ca îi dau in judecată. Rezultatul? In seara de ajun de Crăciun, ma trezesc la ușa cu șeful de scara și încă un scarabeu, băuți amândoi, sa își ceara scuze, dar in același timp sa îmi spună ca “nu este corect, dacă eu îmi permit sa plătesc întreținerea mare, sa pretind ca toata lumea sa plătească”. I-am răspuns, sa găsească o soluție pt a nu mai opri caldura, gen repartitoare de caldura, și atunci fiecare sa își creeze “confortul dorit”. Le-am spus, “ dacă eu îmi permit sa mănânc salam de Sibiu iar ceilalți nu își permit, nu este vina mea”. Următoarea iarna am avut montate repartitoare de caldura și fiecare a plătit după posibilități. Ce bine ca acum nu depind de nimeni!
Dacă ii luam jumătății iubite un cadou scump , se pune?
Se dezbate încă. Ce zici?15
De fapt, aici se reflectă lupta aia continuă între „socialism” și „capitalism” – nu te gândești că alții nu își permit VS. de ce sunt considerat eu vinovat că alții nu își permit. Mie mi se pare ca-n bancul ăla cu „Și tu ai dreptate!”
Poate că o cale de mijloc ar fi alta. O chestiune de educație (care să vină și din familie, și din campanii locale / regionale / naționale) în care mesajul să fie „Dacă tu îți permiți să le iei copiilor tăi toate cele, n-ai vrea să rupi o bucățică mică din cât le dai lor, ca să punem mână de la mână și să-i ajutăm pe copiii ai căror părinți nu-și permit?”
Ceva de genul.
Adică nu o chestie de „Ce rău ești tu!”, ci de „Ai vrea să faci un gest frumos?”
Am asistat la situații în care am fost pur și simplu impresionată pozitiv de cât de frumos se pot bucura unii copii, chiar și public, în ciuda diferențelor sau inegalităților dintre ei și cei din jurul lor. Dar și situații în care vedeam cum bucuria unora devenea nefericirea altora, prin diverse metode, care intenționat, care nu. Nu mai pun la socoteală diverse întâmplări/pățanii/experiențe spuse sau scrise de alții.
Așa că, din ”Încercați să nu stricați bucuria unor copii mai puțin norocoși decât ai voștri!!!”, mie nu mi se pare că reiese vreo chestie de genul „Ai vrea să faci un gest frumos?”. Ci, eventual, aș putea-o vedea ca pe ceva de genul „ai vrea să ai un pic mai multă atenție la felul în care se comportă copilul tău cu alți/în preajma altor copii, inclusiv când este maxim de bucuros?”. Că-i de Crăciun sau zilnic, nu mi se pare că are prea mare importanță.
Comentariu beton!16
@Anduța: Cred că nu m-am exprimat eu clar. Nu am zis că din mesajul „Încercați să nu stricați bucuria unor copii mai puțin norocoși decât ai voștri!” reiese „Ai vrea să faci un gest frumos?” Eu propuneam al doilea mesaj, deoarece mi se pare o abordare mai ok decât prima.
Personal, consider că e ok ca acela care are bani să-i utilizeze cum vrea, inclusiv prin cheltuieli uriașe. Că de-aia a muncit de i-au sărit capacele ca să-i facă. În același timp, consider că e ok și să ne ajutăm între noi, în sensul de a întinde o mână celor mai săraci (dar fără a ajunge să-i ducem în spate). Și, mai ales, de a încerca să ajutăm / educăm copiii.
În ziua de azi dacă te descurci nu e bine pentru ăla care nu se descurca… Ce vina avem ca muncim chiar și în 3locuri ca să ne descurcam? Le dau copiilor ce consider eu ca le trebuie, și nu nu ultimul răcnet de telefon, tableta, joc.
Dacă eu nu am avut asta înseamnă să îi umplu pe ei? Ajut și pe un alt copil mai amarat dar totuși nu e vina mea că părinții lui sunt prea lenesi/neștiutori să se descurce
Eu nu sunt convinsa ca le pasa celor mici de chestiile astea. Adica, nu gandesc ca un adult si nu sunt convinsa ca vad lucrurile asa. Si eu am avut o copilarie mai saracioasa, ca in anii 90/2000, dar Craciunul intotdeauna a fost magic pentru mine si niciodată nu mi-am pus intrebarea ca de ce copilul X primeste aur, iar eu, argint. Cred ca frumos si important e sa ai familie alaturi de care sa il petreci, sa împodobești bradul, sa faci si primești cadouri, indiferent de valoarea lor, sa iti ajuti mama la prajituri si sa mergi cu tata la cumpărături. Asa a fost Crăciunul meu in copilarie. Gandeam ca un copil, nu ca un adult. Povestea asta, pe langa acumularea de like-uri, cred ca e vazuta prin ochii unui adult care si-a analizat copilăria.
Comentariu beton!17
Doamne, cum mi se mai taiau picioarele cand auzeam „hai, ca a venit Mos Craciun!”
Nasul meu de botez, actor la teatrul din Braila, era Mos Craciun. Si va dati seama cat era de convingator. As fi putut sa jur pe cele sfinte ca Mos Craciun exista.
Cadourile aproape ca nici nu mai contau; conta faptul ca mama si tata erau, si ei, acolo, ca bradul sclipea de lumanarele aprinse (in anii ’60 nu prea existau ghirlande de beculete), ca sacul mosului era plin. Bine, pana la jumatate erau hartii, ca mosul trebuia sa mearga si la alti copii, nah.
Cred ca am avut si norocul de a avea colegi bine educati, care nu faceau parada de cadourile primite. Oricum, la vremea respectiva, indiferent cat castigau parintii, nu prea aveau ce gasi prin comertul socialist ca sa rupa inima targului.
Anul trecut, niste prieteni au postat pe facebook poze cu un munte de cadouri pentru nepotelul de un an jumate. Ma gandeam cam ce intelege un copil asa de mic din muntele ala de masinute, rachete si alte alea. Dar, nah…probabil au sfarsit in vreo vitrina „pentru mai tarziu” si copilului i se repeta pana la ingretosare ca „alea sunt de la bunicii din Germania”. Adica, un mare fâs cu urmari nefericite in educatia copilului.
Comentariu beton!18
E,chestii grele,și mai greu de explicat unui copil,mai ales până la clasa întâi, când ia contact mai dur să zicem decât la grădiniță….apoi ,cum nu e vina mea că am un copil cu autism, așa nu e nici vina cui isi permite mai mult ca mine,fiindcă și eu am trăit vremuri mai bănoase ca acum.Si mai e o vorbă care nu moare niciodată, indiferent de vremuri:cum ii crești, așa ii ai(copiii).Ii înveți cu nărav prost de mic,așa îl duci cât trăiești, că tu ,adultul ești responsabil, nu ei.
Un comentariu comunisto-socialist. Adica sa fim toti egali in fata lu’ Mos Craciun. Sunt multi care inca suspina dupa perceptele comuniste, in care era declamata egalitatea si practicat capitalismul de catre corifeii sistemului. Eu am muncit inca din timpul facultatii, da, am facut facultatea la FF si ma duceam ziua la serviciu si seara la cursurile de la seral, acolo unde ma primeau, pentru ca erau si profesori care se uitau la aia de la FF ca la ciumati pe motivul ca aveam bani…(sic), ca si cum nu munceam pentru acei bani. Cand am invatat sa fac contabilitate, mi-am mai luat cateva firme sa le tin contabilitatea si uite-asa, vreo 10 ani din tineretea mea au fost cu 8-10 ore la jobul zilnic plus inca vreo 2-4 ore seara, acasa, plus in weekend, ca sa pot face banii cu care sa ma intretin pe mine si familia (da, am avut intai pe sora mea in ingrijire, apoi am avut un sot care a vrut sa fie antreprenor, insa nu prea a reusit). In orice caz, desi unii la 20-25 de ani bateau barurile si frecau menta la propriu, eu traiam intre termenele de depunere a declaratiilor fiscale, etc. Asa incat, da, ii iau copilului meu ce consider de cuviinta de Craciun si mai departe dau si cadouri unor copii mai putin norocosi. Atunci cand vreau lucrul asta, fara sa mi se pretinda.
Comentariu beton!24
Percepțiile copiilor oricum sunt diferite și îi încântă chestii la care nu te aștepți. Țin minte într-un an, de Crăciun a venit verișoara mea din Germania și a adus o droaie de jucării, dulciuri și fructe. Fiu-miu avea doi ani. Cel mai entuziasmat a fost de fructele de kiwi, pe atunci încă nu apăruseră la noi. Cu jucăriile s-a jucat puțin, în schimb cu kiwi a dormit în pat să nu i le mănânce altcineva.
Cât privește cadourile și Moșu, fiecare are o altă viziune despre ce înseamnă un cadou normal sau decent, așa că nu comentez.
Comentariu beton!19
E o falsa problema. Nu toți care își permit, își vor răsfață copiii aiurea. Fiica mea de 5 ani mi-a zis acu o săptămână ca nu exista mos crăciun, am întrebat de unde știe dar nu a zis. Dacă cineva la școală mai crede în moșu, ca adult sigur va crede în alte personaje menite sa ii dea și sa îl ajute, în loc de propriile forte. Un copil cu telefon are peste 8 ani, ca dacă are sub e prostia părinților. Ideal 12-14 ani. La acea vârstă, câți mai cred în mosu’?
Fi-miu are un prieten care a primit tableta la un an jumate. Acum au 3 ani si ala inca nu vorbeste. Dar linistea parintilor e priceless. Pe mine daca ma scoli la 2 noaptea stiu sa iti recit „Noapte buna, șantier sub clar de luna” :))
Băi, să-mi bag pwla, cât românism de neam prost în cele două comentarii de deasupra!
Adică vă fwte grija de gadgeturile altora fix cum o fwte p-aia grija de Moș Crăciunul altora, dar la voi e ok.
Ionuț, nu ai înțeles. Mai recitește. Ambele comentarii sunt pertinente. Am și tablete/ipaduri și copii mici care le folosesc. Asta nu înseamnă că vor primi.i iadul sau telefonul lor propriu sa îl folosească cât vor. Iar dacă ajungi sa ii cumperi copilului telefon la o vârstă suficient de frageda încât el mai crede în moșu, posibil sa ii faci mai mult rău decât bine. Acum Take a Chile pill și învață să te porți.
Recunosc, sunt invidios ca n-am avut si eu 700 lei pentru o tableta. Acuma as fi spart si eu seminte in fata televizorului, in loc sa fac parcari din lego.
@Cucurigu,
„… Un copil cu telefon are peste 8 ani, ca dacă are sub e prostia părinților…”
Îți recitești din nou comentariul sau nu l-ai scris tu? Deci, dacă primește sub 8 ani telefon părinții sunt proști. Am înțeles greșit? Aaaa, o dai la întors în doilea comentariu că „..e posibil să-i faci mai mult rău decât bine…” Aha, deci „e posibil”. Nu mai sunt proști părinții, doar „e posibil”?
@ionut Ambele. Nu se exclud mutual.
Băiețelul meu cel mic are iphone 8 de la vârsta de 3 ani. 😎
Ionuț, nu ma interesează. Ni s-a cerut părerea, am expus-o. Mai departe, fiecare alege ce considera ca e bine pentru el. Nu o sa îți dau exemplu cu Jobs care nu își lăsa copiii la iphone și ipad deși designul a fost făcut astfel încât sa poată fi folosit de un copil mic. Sau de patronii coca cola care aveau la ei în casa doar apa în frigider. Etc.
Exact. Dacă te opreai după „…nu mă interesează.” era perfect. Nu te interesează. 😁 Nu are de ce să te intereseze ce fac alții cu telefoanele și copiii lor.
Puteai sa zici ca are telefon la 3 ani, dar ai vrut sa ne arati ca esti cocalar recalcitrant
Nu, @zz. Ăla mic a avut iphone de la 3 ani fiindcă softul folosit de senzorul pentru monitorizarea glicemiei a fost dezvoltat inițial doar pentru ios. Și doar anumite modele, destul de performante, se puteau folosi. Sigur, o grămadă de copii la grădiniță erau fierți pe iphone-ul lui ultimul răcnet. Not!
Cocălărismul nu are treabă aici, iphone-ul respectiv nefiind cumpărat din banii lu’ doamna mă-ta. Am zis de iphone fix din acest motiv: să văd câți se vor simți lezați și vor simți nevoia să mă atenționeze, în loc să spună simplu, cum a zis @Cucurigu mai sus „Nu mă interesează”. 👍
Cât despre recalcitrant….nu mai fiți atât de snoufleicși și panseluțe timide și pline de bun simț!
@Cucurigu și @zz. Fiimiu are 7 ani și are tel. Crede încă în Moș Crăciun. Asta nu înseamnă că nu face sport de 2 ori pe săpt, că nu am șinele de tren din lemn întinse în tot livingul, că nu merge în fiecare weekend cu copii în excursie/săniuș, că nu facem lego, sau, că stau în fața tv-lui și sparg semințe. Cine a hotărât vârsta ideală la care un copil poate avea tel? Eu zic, ca fiecare să hotărască ce e bine pt copilul lui și să își vadă de treabă.
Eu cred în magia Crăciunului, am crezut și în Moșu, dar asta nu înseamnă că aștept să mi se dea. Ăsta e farmecul Crăciunului pt copii, să aștepți venirea Moșului, să împodobești bradul…
eu nu inteleg un lucru: ce plm te intereseaza pe tine ce primeste copilul meu de la Mos Craciun??? te roade invidia??? 🤣🤣🤣🤣
Pe mine mă întrebi? Nu de alta, dar pe mine nu prea mă interesează nici ce primește copilul tău, nici ce primesc alții.
Mda, eu primeam pijamale sau papuci pufosi si portocale. Si acum dupa 25 de ani maica-mea tot pijamale imi ia, am o colectie impresionanta de pijamale 🤣🤣🤣 E subiectiva tare tema, cred ca depinde ce inseamna Craciunul pentru fiecare. Pentru unii inseamna prilej de a-si arata dragostea printr-o multime de cadouri cat mai scumpe, pentru altii inseamna ceva mult mai simplu precum timpul alaturi de cei dragi si cadouri simple. E vorba de perspectiva indiferent cat iti permiti.
Comentariu beton!14
eu daca as avea copil, i-as lua ce e mai bun, dar si dupa posibilitatile mele. Daca un parinte sarac nu ii poate lua copilului sau ce ii pot lua eu, pai ce ? Din cauza mea nu poate ?
mi-a fost dat sa vad cateva reportaje despre copiii saraci…ati vazut vreodata bucuria din ochisorii lor cand primesc ceva ce de regula nu au? o pereche de pantofiori poate aduce infinit mai multa bucurie unui astfel de copil decat un lpod…copiii vad si simt lumea cu sufletul, sa-i ajutam sa inteleaga ca mos craciun vine la fiecare cu ce poate. invidia e cultivata de maturi,nu de copii!
Comentariu beton!21
Exaaaaact. Invidia e cultivată de adulți. Nu-mi aduc aminte să fi simțit vreodată ciudă sau invidie, pentru ce au alți copii, la vârsta aia. Dimpotrivă, mă bucuram, creșteau șansele să mă joc și eu cu respectivele chestii.
Am scris mai sus că fiul meu e Moș Crăciun. Am avut un teanc de scrisori către Moșul, din care să aleg una (că de, Moșul are mai multe ajutoare). Le-am citit pe toate. Și eu nu plâng. Dar nu mai puteam vorbi de apa de mare din ochi. Toți cereau ghete și haine să poată merge la școală. Și dacă mai rămâne ceva loc, poate niște dulciuri, o carte de povești și o jucărie.
Acum ceva ani, copiii din clasa fiului meu au trimis scrisori către Moșul. El a cerut doar un set Lego.
Comentariu beton!15
Ajut constant oameni din jurul meu. Atât cât pot. Și nu numai de Crăciun. Și nu vorbesc de trimisul de sms. Colaborez cu câteva asociații în spatele cărora există niște oameni de care am prins drag. Anul acesta ajutăm un băiețel care poartă același nume cu ăl mare al meu. Băiețel care își dorește cărți. Am scrisoarea lui către Moș Crăciun. Va primi din partea noastră și alte lucruri necesare. Dar copiilor noștri le-am luat cadou câte un motor BMW la fiecare. Ar trebui să mă simt vinovată?
Pana acum vreo 14 ani copiii mei faceau foamea uneori.Nu pentru ca pe parinti nu-i interesa, ci pentru ca unul era mort iar alalalt nu reusea mai mult. Cadourile erau si ele saracute,dar nici macar odata copiii nu s-au simtit mai putin iubiti din cauza asta. Astazi,daca ii intrebi, spun ca sarbatorile inseamna caldura,culoare si mirosuri bune! Traim acum intr-o tara „ cu apa calda“ si saracia vremurilor triste a ramas in urma. Ca tot vine Craciunul, parintii singurului nepot ne roaga pe toti ceilalti sa ne limitam un pic la cadouri.Daca sunt prea multe nu mai aduc atata bucurie si copilul nu se poate oricum juca decat un pic cu toate.Mai bine ne unim si ii cumparam ceva consistent . Ca ne permitem! Ce voiam sa spun e ca ai mei nu s-au simtit neiubiti ori pedepsiti. Dar au muncit si invatat si azi pot privi in urma fara resentimente. Saracia nu face oamenii mai buni dar cei buni pot invinge saracia
Comentariu beton!39
O motivațională cu mesaj negativ, transmisă ca la carte. Pentru că îți permiți chestii trebuie să te simți vinovat, în special de Crăciun? Never.
Mâine poimâine nu mai pot merge nici în vacanță sau nu mai pot pune un tort pe masă, ce să zic. Și toate astea în timp ce Vasilescu haplește ciuști cu baxu???
Comentariu beton!20
Băi, tu râzi, dar știi că am avut extrem de multe momente (astă vară/toamnă când plecam în diverse parți) în care îmi făceam mustrări de conștiință? Serios, uneori mă găndeam extrem de serios sa nu mai scriu și să nu mai povestesc nimic, că poate rănesc sentimentele cuiva. Am dus multă muncă de convingere cu mine însumi până m-am decis că nu sunt vinovat cu absolut nimic. 🙁
Nu mă pot abține: Dă sărăkie, dă-l încolo! A dat pă 16 borcane 68 dă firfirei românești. 😛
Chiar! Io zic să facem colectă și dă ziulica lui natală (sau chiar și de Crăciun) să-i luăm nene ”ciușchii” de-ăia. Vorbim cu @costicămusulmanu pentru transport.
Că rănești sentimentele cuiva? Păi așa @Mihai, bădie, te rugăm să nu mai povestești nimic pe-aici. Că io-s și meteo sensibil!!! 🙂 Eminescu a scris: ”Dar piară oamenii cu toți / S-or naște iarăși oameni …”
da bravo, Victore!
nu-i suficient ca se plimba pe banii nostri, acum sa-i mai dam si de mancare!!!
Comentariu beton!17
Da, Vasilescule, bine că nu rănești sentimentele cuiva cu articolele alea de poți câștiga cu un simplu comentariu, un telefon sau un grill și le rănești dacă povestești ce ai mâncat prin Italia.
`aidi bre @moatza nu te fă chitră! Scrie frumos, bată-l norocu`! Nu să merită pă suflețelu` lui șaptejdelei un bax dă … molecule d-alea (că tot uit cum le alintă el)?
cand aveam vreo 7-8 ani, eram prietena cu un baietel cu 1 an mai mare decat mine. El credea in Mos Craciun in continuare, eu nu (vacile de educatoare au reusit sa spulbere misterul pentru mine). De Craciun, parintii lui ne-au rugat pe mine si pe ai mei, sa il primim la noi pana ii pregateste „Mosul” cadoul.
In povestea asta, eu eram copilul sarac, caci mie mi-a adus un pulover si atat…dar i-a adus si lui unul, ca era cuminte 🙂 si ai mei au considerat ca nu e frumos sa il excluda.
Cand ne-am intors la el, Mosul ii adusese dulciuri, fructe, jucarii, si un urs de plus mare si frumos, cam tot ce si-ar fi dorit un copil…..baietelul mi l-a daruit mie, fara sa ii spuna nimeni nimic, vazand ca eram muuuult mai incantata decat el sau poate ca Mosul ma sarise de la el din casa….
Comentariu beton!36
Sa nu il pierzi dintre prieteni pe amicul asta al tau…
Oricât s-ar comenta, nu putem fi obiectivi și dam răspunsuri în funcție de situația financiara.
Complet greșit.
Oricât s-ar comenta, nu putem da răspunsuri obiective ci în funcție de situația financiara a fiecăruia.
Asta e o postare distribuita de persoanele care stau pe social media si completeaza tot felul de chestionare idioate de genul ‘ Cu ce personaj Disney te identifici? ‘, desi ele au 30+ ani. EU sunt un exemplu viu de copil foarte sarac, provenit dintr-o familie numeroasa, 12 copilasi (nu, nu suntem sectanti, ca de obicei asta era concluzia). Nu imi aduc aminte sa fi fost invidioasa de ce primeau altii de la Mosul. Ma bucuram de ce aveam si traiam bucuria Craciunului dupa posibilitati. Acum ca am copilul meu am grija sa il tin grounded, nu cumpar IPhone pentru ca dupa parerea mea is overpriced shit. Am grija sa daruiesc si celor din jur (nu numai de Craciun) si apreciez oamenii care fac asta. In acelasi timp imi dau seama ca e f greu sa empatizezi atunci ca nu ai trecut prin situatia respectiva (vad asta la copilul meu care este singur la parinti) deci nu judec pe cei care se gandesc strict la familia lor. Parerea mea 😊
S-a umplut blogul de părinți perfecți.
Comentariu beton!26
Arata-mi și mie 2 😉
Moor de ras…bai numa parinte perfect nu sunt eu care i-am luat anul trecut la fiul cel.mare 13 ani un halat pufos de baie de JYSK si neste dulciuri.La ala mic un puzzle si niste dulciuri.Sarakie nah ca nu le trebuia altceva.Sa vezi bucurie pe ei oleiii mama mama.Al.mic inca crede anul asta l-am.intrebat ce vrea si a zis ca se gandeste dar nu ii trebuie nimic de principiu decat sa invete sa schieze.Deci Mosul aduce instructor de schi…poate isi face mila si imi da si mie un instructor din ala frumusel 🤣🤣🤣 n-am fost cuminte dar asa in sila zic poate se indura
Asta-i ca-n bancu ăla in care unul dintr-un sat pleacă in America si ajunge milionar. Nostalgic, nu-și uita rădăcinile si începe sa trimita in fiecare an, de Craciun, fiecarui individ din satul natal cate 100 de $.
După cativa ani a inceput să trimită doar cate 50$. In vară vine omul să revadă plaiurile copilăriei. Se întâlnește cu unul care-l si întreabă:
– Auzi, dar de ce ai trimis doar 50 de parai?
– Pai a intrat fiu-meu la facultate si in America școala e scumpă, trebuie sa platesc si acolo!
– Auite la tine băă… Tu îți ții copilu la școală pe banii noștri?!
Cam așa e și cu „cugetarea” asta lacrimogenă.
Comentariu beton!29
mie mi se pare corect. daca eu ii cumpar la fiu-miu un lego minecraft de 500 de lei si parintii copilului din vecini ipotetic isi permit o ciocolata, sau poate nu vor sa il invete ca recompensele se masoara in bani…ar fi ok sa ii iau si eu ceva simbolic de la mosu si ceva de la mine. sigur nu va crede ca mosu il iubeste mai putin, cel mult va crede ca toata lumea il iubeste, si eu si mosu. dar de ce sa sufere altii din cauza lui? nu, mosul ii va lua niste manusi smechere, colorate, cu gheare de urs, misto, iar eu ii iau si eu ceva ca e copilul meu, si eu ca si mosul cred ca e bun si uite de aia ii iau si eu ceva. pentru ca ma gandesc ca de era invers, de eu nu ii puteam lua ceva si imi plangea ca mosul nu il iubeste destul, nu era fain nu?
Nu am citit chiar toate comentariile, deci daca repet cate ceva din ce s-a scris mai sus, ma iertati voi ca sunteti de treaba .. majoritatea :p
Mi se pare ca asta e o „problema” de adulti, exclusiv pentru adulti. Copiii gandesc intr-un mod mult mai inocent. In general (nu vorbim de cazuri speciale cu copii ultra-rasfatati, etc.) un copil se bucura de orice cadou oferit cu drag (mai ales „de la mosu'”), oricare i-ar fi valoarea. Fara invidie fata de alti copii care au primit altceva. Sau poate eu sunt cea naiva si nu prea am vazut cum au evoluat lucrurile si mentalitatile (deci „evoluat” ar fi impropriu spus). Mi-aduc aminte de un craciun – unul din cele mai frumoase din amintirile mele – cand ai mei nu o duceau fff bine, sora-mea era bebelus, tata renova apartamentul, long story short anul ala nu au avut bani de brad. Si cum era tot holu un adevarat santier, tata s-a gandit sa desenam un brad pe perete, sa prindem sfori si sa agatam pe ele globuri, beteala, si toate cele. Pt mine, a fost minunat! Cel mai misto brad pe care l-am avut/facut vreodata. Iar mosu’, anul ala, mi-a adus 4 pixuri colorate, care miroseau frumos, cu printese pe ele. Nici nu pot sa va descriu cat de incantata am fost de ele si cat m-am mandrit cu ele la scoala. Niciodata nu imi amintesc sa fi suferit ca „Vai, ce au primit altii si ce putin am primit eu”. Nu! De curand am aflat cat a suferit tata de craciunul ala (deci dupa vreo 20 de ani), cand nu a putut sa faca cumva sa ne faca macar un amarat de brad. Cata umilinta a simtit. Si nu am inteles de ce, pentru ca realmente, pentru mine, a fost un vis craciunul ala!
Cred, sincer, ca toata povestea asta cu cadourile de craciun nu vine decat din frustratile parintilor, sau din invidie, sau din victimizare. Lasati copiii in afara acestor discurii ca n-au ei treaba. Daca le place cadoul, va asigur ca ii doare fix in cot ca a costat 2 lei sau 2 000. Again, vorbim de copii crescuti si educati… normal (daca mai stim ce inseamna si asta…)
Nu aruncati cu pietre, e parere strict personala.
Comentariu beton!43
Sunt de acord cu tine sută la sută. Mie la sută, chiar. Copiii, în majoritatea lor, nu sunt invidioși. Invidia e cultivată de adulți, de părinții pe care-i interesează ce cadouri a primit capra vecinului.
Aaaaah, pai capra vecinului e intotdeauna mai buna ca cea de acasa. Si iarba e mai verde la vecinu’. Cand o sa invatam noi, ca adulti, sa ne uitam la ce avem, si sa apreciem ce avem, fara sa ne uitam in jur si sa analizam cine/ce/cat a primit, o sa o ducem mai bine. Sau, cel putin, vom fi mai fericiti, sau mai putin stresati, si poate parinti mai buni pentru copiii nostri. Nu extrapolati, nu vorbesc in sensul egoist al cuvantului (pe principiul „ma doare-n qur de toti ceilalti”). Ci in sensul, vezi-ti tu de treaba ta, ajuta cand /cum poti daca VREI. Si nu o face de ochii lumii, ca nu e altceva decat ipocrizie (cum e asta cu „sa fim mai buni” – la dracu numai de sarbatori o auzi. Restul anului, cucu). Fa-o fara interes de followeri – ca e la moda – likeuri sau mai stiu eu ce cacaturi…
Eu il inteleg pe tatal dv. Ma credeti ori ba, si noi am avut un brad exact ca ala, desenat de fiica mea si ornat apoi cu globuri si beteala. Copiii au fost incantati de isprava,mie mi-a sangerat sufletul, ca nu am putut sa le ofer unul adevarat! Dar mai tarziu, in vara, de ziua mea am primit cel mai frumos cadou din viata mea: Aceeasi fiica a desenat pe acelasi perete un portret de familie, pe care au scris cat ma iubesc! O lectie frumoasa de la niste copilasi!
Si eu il inteleg, dar parca mi se rupe sufletul cand ma gandesc cat a suferit. Cu toate ca m-a vazut cat m-am bucurat de desenatul pe pereti si de cadoul de la mosu’. Si multi ani dupa aceea ii aminteam de super-craciunul ALA, si de fiecare data parca se intrista. Daca as putea sa ma intorc in timp, i-as spune, i-as tipa, i l-as tatua pe frunte ca a fost minunat, si ca nu are niciun moment pentru ce sa-i fie rusine <3
Dar ai dreptate, situatie (de departe) similaira: anul trecut in decembrie a implinit baietelul meu un an. Tocmai ce ne mutasem de curand in alta regiune, cu alte zile de sarbatoare, bla bla bla. Nu aveam lumanari in casa, ca am zis "mergem sa cumparam in ziua aia". E, zi de sarbatoare, TOATE magazinele inchise. Am plans de ciuda aproape toata ziua ca nu am lumanare pt prima aniversare a lui fi-miu. Chit ca stiu clar ca nu isi va aminti de ziua asta, si ca nu sigur nu va ramane suparat pe mine. Si cu toate astea am suferit maxim. De ciuda, de oftica, de neputinta. Pentru o amarata de lumanare. Deci.. Inteleg.. Doare. Dar, in ochii copilului, astea sunt detalii nesemnificative.
Tata a murit când eu aveam 7 ani iar fratele meu 15. Evident ca mama a fost „erou” în a improviza tot ce ne oferea. Bani de brad nici gând,dar avem un lamai destul de mare(cam 1,5m) și a devenit…”o brad frumos !”. Cadourile …ce sa mai vorbim, minunat orice ! Grea tema de azi !!!
asta e ca si cum ai impune cuplurilor sa nu se mai sarute in public sau sa se tina de mana, ca sa nu ofenseze pe aia care nu au pereche. Hai ca o luam razna de tot
@zedicus, nuuu, ca să nu se ofenseze cuplurile care nu se înțeleg bine. „Noi ne certăm toată ziua, ne vine să ne spargem capetele când ne intersectăm prin casă, și-i vedem p-ăștia cum se sărută pe stradă”. Dacă nici asta nu e direct ofensă…
Mda noi ăștia care lucrăm și 12 ore pe zi să aibă copii de toate suntem devină de „săracul”ăla pe ajutor social care stă la bar sau fumează.Am dat haine cadou și a făcut femeia foc de tabăra în curte asta ii curată o mai țin,asta îi murdară o pun pe foc că mai primim.Îi chemi la ajutor să îi și plătești dar na nu au timp,etc Ar fi multe de spus dar na fie vina noastră că le luam prea multe copiilor noștri.Apropo fiică-mea(9 luni) are haine și jucări și de la fratesu de 9 ani.Așa suntem noi unii de ăștia avuți ținem de ce avem😏
In copilarie locuiam intr-un cartier din ala comunist intr-un mare oras. In bloc si in cartier locuiau oameni de toate ocupatiile, de la profesori universitari la paznici, asa cum era in cartierele comuniste. Parintii mei aveau datorita meseriilor lor salarii mult peste medie. Totusi nu am primit de la ei niciodata cadouri peste media generala normala care se practica in bloc si cartier. Motivele erau ca nu trebuia sa ma simt mai presus de ceilalti copii si ca nu era in nici un fel meritul meu ca parintii mei aveau salarii mari. In schimb eram recompensat si in functie de meritele mele scolare, pentru ca ala era meritul meu intr-adevar. In consecinta diferentele ar trebui sa existe intre parinti, dar nu intre copii, pentru ca copii n-au nici un merit la bunastarea familiei si nu ar trebui sa resimta superioritate in fata altora decit pentru meritele personale, daca ele exista.
E intersant cum prea repede multi romani interpreteaza orice chestie de bum simt drept comunism, iar meltenismul drept adevaratul capitalism.
Băi, nu, dimpotrivă, comentariul tău este esența românismului, singurul loc de pe lumea asta în care contează CE FAC CEILALȚI. Contează aproape mai mult ce fac ceilați decât ce faci tu. În nicio țară civilizată de pe lumea asta nu ai să auzi motivații de genul „nu am primit de la ei niciodata cadouri peste media generala normala care se practica in bloc si cartier”. Pentru că NU INTERESEAZĂ pe nimeni ce se intâmplă în bloc și în cartier.
Cât despre modul în care au ales să te recompenseze ai tăi, în funcție de meritele școlare, nici nu mai am ce să comentez, atât de trist mi se pare.
Word!
Vecinu are lambo și bentley și copii de vârstă alor mei 😉
Noroc ca nu e meltean 🙂
Stimate Mihai, e o impresie foarte falsa ca in occident nu intereseaza pe nimeni ce faci, traiesc de peste 30 de ani in occident si ce spui tu pur si simplu nu e nici macar putin adevarat. Am vorbit de la bun inceput fluent limba tarii in care traiesc pentru ca pur si simplu e limba mea materna, am urmat din primul an de emigrare o universitate aici, sint integrat perfect, asa ca stiu despre ce vorbesc. Lipsa de bun simt si meltenismul sint foarte sanctionate de societatea de aici prin ostracizare sociala si limitarea relatiilor sociale la formalitati politicoase.
Si mie mi se pare trist ca tu consideri trist cultivarea spiritului de meritocratie la copii.
In alta ordine de idei cred ca si parerea ta si parerea mea au loc in lumea asta. De ce nu? 🙂
Comentariu beton!19
@RedHat, evident că au loc ambele păreri. Altfel comentariul tău ar fi dispărut în locul ăla unde se duc comentariile când se duc.
În schimb, nu cred nicio iotă din ce povestești tu acolo. Iar faptul că tu consideri a fi meltenism că fiecare vrea să cumpere copiilor ce-și permite mai frumos, mă face să cred că am prefectă dreptate să nu te cred. Meritocrație la copii? Recompense în funcție de realizările școlare? Șefu’, crește-ți tu copiii dupa principiile astea. Eu vreau să mi-i cresc durându-i în cur c-au luat o notă mică.
Mihai, nu am de ce sa te mint. E cum iti spun, nu e absolut deloc adevarat ca pe oamenii de aici nu-i intereseaza deloc ce faci. Ii intereseaza foarte tare ce faci.
Cel mai bun lucru pe care il poti oferi copiilor iubire, nu sint lucruri materiale. Copii nu trebuie rasfatati mai mult decit normal, ei trebuie educati. Bineinteles ca nu spun nimic nou ci truisme. Fiecare isi educa copii asa cum crede. Eu cred ca asa cum am spus e un mod rezonabil.
Comentariu beton!16
ca sa imbin subiectele de azi cu reclamele de craciun si ce sa nu cumperi ca sa nu ofensezi etc, vs mama consumerismului, las si io asta aici
https://youtu.be/PX8c4-aoJq4
clar exista abordari diverse ale acestei sarbatori pervertita de pop culture la „buy more”
concluziile le trage fiecare 😀
Pana la urma avem o singura viata si aparent traim doar ca sa poluam planeta cu cat mai mult plastic. Si in rest ni se cam rupe.
Sunt educatoare, deci știu cum e chestia asta. La grădiniță toți sunt egali, acasă pot primi si luna de pe cer. Nepotul meu a descoperit la 5 ani cum e treaba cu Moșu’, dar evident că tot il așteaptă cu nerăbdare si se bucură de cadouri. In fiecare an strânge din banii lui de buzunar pentru a face o bucurie unui copil necăjit. Banii lui sunt o părticică din suma cheltuită, dar contează. Se duce cu părinții acasă la copilul respectiv (sunt cazuri luate in evidență de autorități) și îi dă personal cadoul. Pachetul se face ținând cont, cât se poate, de dorințele exprimate de copil într-o scrisoare. Este o lecție grozavă pentru nepot. Facem asta de 4 ani. Si vom continua.
O scurta privire aruncata asupra educatiei financiare si pro-munca a copilului german.
Copii germani primesc de regula o suma intre 10 si 20 de euro saptaminal in general in functie de virsta, care sint banii lui de cheltuiala. Banii astia ii gospodareste cum crede el de cuvinta, isi cumpara dulciuri, racoritoare, inghetata, bilet la cinema, sau orice alta cheltuiala pe care o crede de cuvinta. alti bani nu mai primeste orice ar face. De regula banii astia vor fi in oarecare masura economisiti de catre cei mai multi.
La magazin i se sugereaza de catre mama lui ca e dispusa sa ii cumpere de exemplu o pereche de adidasi la 50 de euro, sau alta haina in marjele normale, unde produsul e bun, de marca, dar nici intr-un caz fitze gen ultimele modele. copilul va vrea mai mult in functie de ce e cool in trupa lui sau la scoala. Atunci i se spune „ok, iti dau 50 de euro, daca ii vrei pe aia cu 120 de euro si ai bani economisiti poti sa completezi si sa cumperi”.
Majoritatea copiilor isi completeaza sumele prin munca, se trezesc dimineata la 5 si distribuie ziare sau prospecte de reclama, plimba ciinii vecinilor, fac joburi de vacanta (in parcuri de distractie preiau diverse muncii ca vinzarea de inghetata) sau altele. In conceptia germana indiferent de venitul parintilor (pot sa fie si milionari) trebuie sa invete valoarea banului si cum se obtine el ca sa-l poata aprecia la valoarea lui.
Prtoportia de copii cu bacalaureat e relativ mica, cei mai multi invata de la 16-17 ani o meserie. Cei care iau bacalaureatul primesc ajutor la sumele pentru scoala de soferi de la parinti dar de regula de la bunici, asta fiind un cadou standard de bunici. Dupa examenul de bac primeste o rabla de citeva sute de euro, pina la 1500.
DE Craciun totul e cam simbolic, toata familia de regula desface impreuna cadourile, unde si copii fac cadouri parintilor, chiar daca ceva simbolic sau chiar artizanal facut cu minuta lor cind sint mai mici. Cadouri care intra in sute de euro nu se fac. Totul e mai degraba o cadorisire generala unde valoarea nu conteaza ci gestul de atentie reciproca.
Desigur exista exceptii, dar in general asta e regula.
Parintii o sa-ti spuna „eu vreau sa cresc un om nu un Arschloch”. Sint convins ca foarte multi stiu ce inseaman cuvintul, dar nu-l scriu pentru ca in romana suna mai injorios decit e in germana.
Comentariu beton!19
+1.
@RedHat, chestia asta este generală în toată Germania sau doar în zonele industriale ? Că Germania este mare şi are vreo 80 de milioane de locuitori.
Zone industriale e ceva relativ, satele sint mult mai mari de regula in Germania decit in Romania, cele mai multe au ele insele industrie, iar marea majoritate a oamenilor care le locuiesc naveteaza la oras. Zone de sat arhaice (hai sa le zicem asa) sint extrem de putine si procentual foarte foarte mici in economia celor 83 de milioane de locuitori. Intr-un sat care satelizeaza orasul (si aici poti include zone vaste de peste 50km in jurul oraselor) cu locuitori intre 4000 si 9000 de locuitori sint doar 2-3 tarani pe sat, deci nesemnificativ numeric.
Nu am experiente personale in satele si coclaurile din Bayern, stiu cum e doar din auzite, nu stiu exact cum se desfasoara treaba in fostul DDR, ceea ce am scris se refera mai ales la vestul normal si majoritar al germaniei, inclusiv sate neizolate.
Eu cred că nici un copil nu se mai bucură cu adevărat și nu mai apreciază lucruri pe care le primește oricând, fără nici un efort, fără așteptare. În general ne bucurăm mai mult de lucrurile obținute greu, indiferent de valoarea lor materială.
@RedHat, chestia asta este generală în toată Germania sau doar în zonele industriale ? Că Germania este mare şi are vreo 80 de milioane de locuitori.
Cred ca mai presus de cadouri, copiii ar trebui sa invete ca sarbatoarea Craciunului este despre iubire, despre speranta, despre apropiere si despre a fi aproape de cei dragi si toti cei care nu-si permit. Trebuie sa ne gandim la semnificatia Craciunului, la legenda Mosului, precum si la nasterea lui Isus. Ar trebui sa intelegem ca putem face bine, pentru ca Craciunul este despre a darui, nu despre a primi. Eu cred ca fiecare copil trebuie sa invete sa daruiasca de Craciun celor care au mai multa nevoie – a darui poate fi chiar si un zambet. Noi ne-am invatat copiii ca noi aducem cadourile si ca faptul ca unele dintre cadouri le primesc de Craciun se datoreaza din pacate unei presiuni sociale, dar ca acele cadouri puteau veni oricand. Incercam sa le luam chestii care stim ca le trebuie si care sa le entuziasmeze doar pentru a le spori bucuria de a sarbatori
Copiii află la vârste tot mai fragede că nu există moșu.
Din ce în ce mai rar se întâlnesc fizic copii din familii cu posibilități financiare foarte diferite, că merg la școli diferite, locuiesc în cartiere diferite.
Unii primesc o mamă de bătaie de crăciun, sau un viol, sau un incest. Am putea să încercăm să îi ajutăm, nu să îi pedepsim pe toți copiii
M-am plictisit de citit toate cretinismele. Pe scurt: am bani să-i iau lui fiu-meu ce vrea el. Dacă vrea Porsche, pot să-i iau Porsche. Dacă vrea 5 iPhoane, pot să-i iau 5 iPhoane. Băi, săracilor, dacă vrea acum fiţe de fiţe, îmi permit să-i iau fiţe de fiţe, că nu sărăcesc. Guess what? Deşi îmi permit, fiu-meu nu are telefon mobil. Ca să vb cu el o sun pe educatoare. La şcoală merge pe jos. Nu are nici PS, nici laptop de ultimă generaţie. Când stă cu ochii scurşi în jocurile unui prieten şi mă întreabă de ce nu-i iau şi lui un joc îi răspund sec: fiindcă suntem săraci. Mereu mă întreabă de ce suntem săraci şi-i răspund că viaţa e nedreaptă şi că depinde de el s-o îndrepte. În schimb are timp să se joace pe afară cu alţi prieteni săraci. Are timp să se joace cu câinele şi cu pisica. Are timp să vină să mă întrebe o sumedenie de lucruri, la care mă străduiesc să-i răspund şi să-l învăţ ce e viaţa. Are timp să facă curăţenie şi să ducă gunoiul. Are timp să-şi facă temele. Are timp să fie politicos şi să vorbească frumos cu toată lumea. Şi mai ales este capabil să se bucure cu adevărat de un Moş Crăciun sărac. O să aibă şi timp să-mi toace banii mai încolo, când va şti ce să facă cu ei. E un copil fericit. Hai pa!