Se pare că printre nenumăratele mele talente și abilități, se numără încă unul: nu-mi dau cu stângul în dreptul prin bucătărie. Drept pentru care, după prima încercare de carbonara, care s-a soldat cu aplauze la scenă deschisă, am recidivat zilele trecute. Din nou, s-a votat că sunt cele mai bune. Iar dacă pe copii e ușor să-i impresionezi, cu fashionista nu merge așa simplu. C-a mai mâncat niște carbonara, făcute la mama lor, în viața asta.
Prin urmare, după un așa succes fulminant, m-am hotărât să vă las aici rețeta, că și-așa au fost câțiva dintre voi care au cerut-o. Plus că, dincolo de orice gluma, este o alternativă excelentă pentru când vrei să-ți faci ceva bun de mâncare, dar să nu dureze prepararea mai mult de jumătate de oră. Evident, cu condiția să aveți toate ingredientele prin casă.
Și, da, a trebuit să fac precizarea dintre paranteze, pentru că în România au existat extrem de puține locuri în care am mâncat carbonara care să nu conțină smântână. Că, na, nu-i spui tu bucătarului român cum fac italienii pastele.
Așadar, să purcedem.
Ingrediente
👉 Sare – un vârf de cuțit
👉 Piper (măcinat) – două vârfuri de cuțit
👉 Ulei de măsline – 2-3 linguri
👉 Pancetta – 200 grame (deși ideal ar fi cu guanciale în loc de pancetta)
👉 Ouă – 4 bucăți
👉 Spaghetti – 250 grame
👉 Parmezan – 150 grame
Pasul 1
Puneți apă la fiert într-o oală pentru paste. Adică una pe adânc, nu pe larg. Gata, ce-a fost mai greu a trecut, de-acum mai urmează doar detalii. Nu râdeți, bă, că apă fără paste se poate, dar paste fără apă nici Bărbosul Suprem n-a izbândit.
Pasul 2
Cât așteptați să fiarbă apa, în loc s-o frecați aiurea la televizor, mai bine vă ocupați de pancetta aia, zic. În sensul că va trebui s-o tăiați în feliuțe subțiri de lățimea unul deget mic. Dacă aveți degete mici groase, imaginați-vă și voi cum arată un deget mic normal. Puneți cele 2-3 linguri de ulei de măsline într-o tigaie d-aia care nu lipește (hai că e imposibil să nu aveți, la câte promoții la tigăi au fost în ultimii 30 de ani în țara asta), adăugați pancetta feliată subțire, dați focul mic și pentru moment ați uitat de tigaia asta. Mă rog, poate totuși mai amestecați din când în când pe-acolo, ca să se rumenească uniform.
Pasul 3
O să constatați cu stupoare că apa încă n-a fiert, în ciuda faptului că ați început deja să vă uitați urât în direcția oalei și să înjurați printre dinți: „boss, de ce kkt fierbe apa asta așa de greu?”.
Dar nu-i nimic, până fierbe, abia aveți timp să vă prindeți ce-i cu alea patru ouă de mai sus. De la două dintre ele va trebui să obțineți o chestie foarte complicată, gen, să rămâneți doar cu gălbenușurile. Dacă nu vă iese din prima, exersați până vă iese, că chiar aveți nevoie de două gălbenușuri.
Gata? Ați reușit? Perfect. Acum luați un castron sau o farfurie pentru ciorbă, spargeți celelalte două ouă și amestecați-le cu cele două gălbenușuri obținute cu atâta trudă. Luați o furculiță și bateți un pic amestecul asta ca și cum ați vrea să faceți omletă. Mă rog, la final de tot, dacă nu sunteți atenți, s-ar putea chiar să aveți parte de omletă, dar până acolo mai avem.
Pasul 4
În timp ce vă câcâiați cu ouăle alea, ce să vezi, a început să fiarbă apa. Prilej numai bun să înjurați de morți toate pastele carbonara din lume. Liniștiți-vă, nu se întâmplă nimic, doar fierbe niște apă. După ce v-ați calmat, adăugați în apa care fierbe vârful de cuțit de sare, câteva picături de ulei de măsline, și băgați pastele.
Ajunși aici, sper să stați bine pe analizele cardio, nu de alta, dar o să vă stea inima când o să vedeți că pastele intră doar pe jumătate în apă. Nu, soluția nu este să vă întrebați cu voce tare „cine dracu’ m-a pus, nu puteam să stau la tv sau s-o ard pe net?”, ci să luați o lingură de lemn cu care să începeți să apăsați ușor pe spaghetti. În câteva secunde, o să asistați la un adevărat miracol: toate pastele vor fi acoperite de apă.
Atenție! Dacă vă plac al dente, va trebui să le țineți cu un minut mai puțin decât timpul de fierbere comunicat pe ambalaj. Ah, da, am uitat să va spun, trebuia să citiți asta pe ambalaj. Așa că vă duceți frumușel la găleata de gunoi, recuperați cutia sau punga și rugați-vă să n-o fi rupt chiar în locul unde scrie nenorocitele alea de minute.
Pasul 3
Nu, nu e o greșeală, ne întoarcem la pasul pe care l-ați întrerupt când v-ați speriat de niște apă care fierbe.
Așa, ziceam că tocmai ați amestecat ouăle, acum e momentul prielnic să presărați peste acest amestec cele două vârfuri de cuțit de piper. Mai amestecați un pic. După care, peste tot maglavaisul ăsta vine și parmezanul. Sfatul meu ar fi să-l dați pe răzătoare înainte să-i dați drumul în castronul cu ouă bătute, că după o să fie mult mai complicat. Nfine, voi hotărâți, cert este ca parmezanul ar cam trebui să fie ras. Ah, încă ceva, dacă cele 150 de grame sunt tot parmezanul pe care-l aveți în casă, nu-l puneți chiar pe tot, mai păstrați două-trei linguri pentru ornat la final.
Pasul 5
Mai știți că aveam o tigaie cu pancetta pe foc? În funcție de cât au durat toate operațiunile de la pașii anteriori, cam pe la acest moment al acțiunii ar trebui să aveți ori o tigaie cu pancetta crocantă (crispy, cum zic bucătarii de fițe), ori o tigaie cu pancetta arsă, cum v-o fi norocul. Dacă ați reușit s-o ardeți, puteți sa vă opriți acum din tot ce faceți și să dați o fugă la Mec, că ceva-ceva tot va trebui să mâncați. Dacă nu, luăm tigaia de pe foc și-o mutăm pe balcon, ca să se răcească mai repede. Dacă locuiți în Bucureștiul lui Nicușor, nu e nevoie s-o mai scoateți pe balcon, o puneți pe caloriferul din bucătărie.
Pasul 6
După socotelile mele, ar mai fi cam trei minute până fierb pastele, așa ca aveți exact timpul necesar să postați un selfie din bucătărie. Că nu poți sa faci carbonara și să nu știe nimeni, ce naiba.
Pasul 7
Recuperați tigaia cu pancetta de pe balcon sau de pe calorifer. Ar trebui să se fi răcit cât să nu mai fie fierbinte, ci doar caldă. Turnați bucățelele crocante așa cum sunt, cu tot cu grăsimea pe care au lăsat-o în timp ce se prăjeau, peste sosul de ou cu parmezan de la Pasul 3. Dacă totuși au produs mai mult de o lingură de grăsime, zic să mai scoateți din ea, lăsați cam jumătate.
Pasul 8
Între timp au fiert și pastele. Le scurgeți de apă și le puneți în cel mai mare castron pe care-l aveți în casă. Dacă se poate să aibă și pereții înalți (castronul, nu casa), cu atât mai bine. Deși tendința este ca în acest moment să aruncați apa în care au fiert pastele, sfatul meu e să n-o faceți încă. Sau, dacă vă deranjează teribil, puteți s-o aruncați, dar păstrați într-o cană cam două degete din ea.
Pasul 9
Luați sosul, adică tot amestecul ăla de ou, cu piper, cu parmezan și cu pancetta crispy, de la Pasul 7 și-l turnați peste spaghetti. Ce, boss? E prea mic castronul, de-abia au intrat pastele în el, unde naiba să mai pui si sosul? Păi de ce kkt credeți că v-am zis să folosiți cel mai mare castron din casă? De nebun? Lasă că știți voi mai bine, nu? Na, acum mutați pastele în alt castron, unul în care să aibă loc și sosul, dar, mai ales, în care să aveți și loc să amestecați după ce-l turnați.
După ce a dat ăl de sus și ați reușit în cele din urmă să turnați sosul peste spaghetti, începeți să amestecați ușor în sensul acelor de ceasornic, până ce sosul și pastele se amestecă aproape omogen. Rețineți că v-am zis mai sus să păstrați două degete din apa în care au fiert pastele? Ăsta este momentul în care va trebui să hotărâți singuri, să luați decizia de mare responsabilitate dacă o folosiți sau nu. Dacă vi se pare că nu aveți suficient sos, sau că e prea gros și nu se amestecă cum trebuie, începeți să turnați din apa aia. N-o turnați pe toată dintr-o dată, că, în loc de sos carbonara, o sa produceți o baltă carbonara în care vor pluti niște paste. Puneți un pic și amestecați. Dacă tot nu vă satisface rezultatul, mai puneți un pic de apă, și tot așa.
Pasul 10
E gata, în farfurii cu ea. Puțin parmezan peste (din ăla de vă ziceam mai sus să-l păstrați) și asta a fost. Poftă mare!
Pasul 10 bis
Pasul ăsta fals este cel în care o să vă întrebați uimiți: „cum adică, o să mănânc ouă crude?”. Fix cum m-a întrebat un prieten la telefon, în timp ce-i dictam rețeta asta (nici nu mai zic că i-o dictam de la volan, atât sunt de bun). Nu, boșilor, n-o să mâncați ouă crude. Căldura pastelor abia luate de pe foc o să gătească încet sosul. Că dacă-l gătește repede, o să mâncați paste cu omletă. De-aia eu aș fi foarte atent în locul vostru la Pasul 9. Dar dacă e să nu vă iasă, n-are rost să vă enervați. Până la urmă, de câte ori în viață mănânci ditmai omleta, din patru ouă, cu parmezan și pancetta crocantă?
Gata. S-aveți poftă!
P.S. Am uitat să precizez că rețeta e pentru patru persoane, dar doar dacă două dintre ele sunt copii de unșpe ani. Dacă nu, ies suficiente carbonara cam pentru trei adulți.
Jamie Oliver m-a invatat sa am cana electrica de piert apa si asa reduc statul in jurul oalei cu apa pentru paste. In rest, yummmy! Sa va fie de bine!
Comentariu beton!21
Hai, mă, că le faci în maximum 30 de minute cu tot cu spălatul vaselor de după.
Vio: pe o plită cu inducție, apa fierbe în șase minute chiar dacă e o oală de opt litri. Unu la mână. Doi: Dragă Mihai, da, așa se fac pastele în stil italian, țara în care m-aș muta și mâine, fără nicio problemă. Silvio însă, de la Pizzeria da Silvio din Padova, care a luat locul întâi mondial la făcutul de pizza, e drept, mi-a zis o chestie: pentru fiecare mâncău de carbonara socotești două ouă. Deci, chiar dacă sună a risipă, pentru patru persoane musai să folosești opt ouă. Fă o dată barem așa și dă-mi mesaj, să-mi zici! Io am descoperit America de când știu treaba, iar pruncii mei sunt macaronari de elită. Ar mânca numai carbonarra sau bolognese every f..ink day. 🙂
Comentariu beton!19
Nu pot, n-am cum să pun atâtea ouă la niște paste din care mănâncă niște copii cu ficatul în formare. Și-așa am discuții în contradictoriu și pentru astea patru.
Jamie propune cana de fiert in emisiunile cu gatit in 15 minute. Daca gatesc, nu spal vase (adica nu le pun eu in masina de spalat) 🙂 Timpul economisit il folosesc la turnatul unui pahar de vin si degustarea lui.
@Eugenia tagliatele al ragu ca te ucid italienii daca le spui de bolognese
Bravo-bravo 🙂
Guanciale găsești pe la magazinele italienești din București, merită căutarea pentru că face diferența 🙂
Italienii mai fac o chestie simplă și eficientă când asamblează pastele: mantecatura, adică agitarea pastelor și sosului în tigaie, ceea ce emulsionează amestecul și îmbracă pastele cu un strat de sosuleț mniam mniam 🙂
Comentariu beton!33
Da, or face, da’ nu când gătesc paste pentru patru persoane. În sensul că eu n-am în casă o tigaie atât de mare încât să-mi încapă în ea pastele și sosul. 😀
@Mihai, am cumparat eu wok-ul de mai jos. Intra pentru 4 persoane.
https://www.emag.ro/tigaie-wok-tefal-simple-cook-thermo-signal-invelis-antiaderent-din-titan-28-cm-3168430312586/pd/DQPRR7MBM/?X-Search-Id=2e5d5c9606262806b488&X-Product-Id=7373692&X-Search-Page=1&X-Search-Position=0&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view
Dacă Gordon ar găti după cât ai scris tu la rețeta asta simplă, i-ar trebui cinci emisiuni.
Comentariu beton!44
Man, mie-mi place să mă aud vorbind, de-aia pare lungă rețeta. Am făcut aseară din nou (poza e de aseară), a durat 20 de minute din secunda în care am întrebat „vă fac carbonara?”.
Ești un Sadoveanu al bucătăriei, ăla când se apuca de descrierea a 2 boscheți o pierdeai în plm si pe Lizuca de o regăseai peste şaijdepagini.
Comentariu beton!105
Hai să-l schimbăm pe Sadoveanu în Hemingay sau în alt cetățean care era capabil să scrie fără să adoarmă cititorii după primele trei fraze. 😀
„Hemingay sau..” te frământă ceva?
Comentariu beton!20
Nu, șef, sunt zen ca un călugăr budist la a șasea reîncarnare.
Eu il propun pe Jules Verne drept comparatie, ca vad ca e de actualitate. La el trebuie sa treci de primele 3-4 pagini si apoi nu te mai poti opri.
si 2 sticle de vodka
Fi-ți-ar pastele, Vasilescule! Sunt la lucru și nici cafeaua nu e gata și mi s-a făcut foame. Urât din partea ta.
Comentariu beton!18
Dar vine ea și pauza de prânz. 😀
Si cu alea doua albusuri, ce pana mea fac?
Le freci. Omletă de albușuri. 6 gr proteine, nema grasimi.
Comentariu beton!25
Cartofi prăjiți la cuptor, e o bagatelă pentru orice chef.
…bezele
Boss, bea o cafea înainte de postat rețete că mă ia cu capul.
Pasul 3, pasul 4, alt pas 3 și trecem la pasul 5. Plus că ambalajul de la spachete îl recuperezi de la recipientul de reciclate. Hai să trăiești că altfel te pricepi :)))
Comentariu beton!20
De la recipientul de recilate îl recuperzi tu. Eu refuz să reciclez atâta vreme cât asta ar presupune să mă duc cu mașina să duc gunoiul. Cele mai apropiate recipiente din alea pentru reciclat sunt la un kilometru și jumătate de casa mea. So, o să reciclez când o să am și cum.
Rușine Mihai Vasilescu, Rușine! La valoarea ta și consumul bolidului ar fi păcat măcar să nu încerci … să reciclezi 🤪
Am reușit să te supăr, fără voie. Îmi pare rău.
@Mona, hă? Nici pomeneală. E doar frustrarea mea de la faptul că mi-aș dori să reciclez și nu prea am cum. Oricât de dornic aș fi, mi se pare aiurea să nu ai recipente din alea la fiecar colț de stradă sau măcar un program pe zile al operatorului societății de salubritate. Pe genul, luni strângem plastic, mari sticlă, miercuri hârtie etc. Cum am văzut că se poate în țările cu apă caldă.
Tarile cu apa calda sunt in Cluj-Napoca.
Scuze , dar suna prea bine ca sa nu o zic .
@MV, adică voi mai aveți operator de salubritate?!
@Anouk, s-a ocupat madame Clotilde, ce naiba.
La reteta originala, se foloseste Pecorino, nu Parmezan.
Păi atunci fă-ți-o cu pecorino.
@Dicu Razvan, și pecorino, dar vinul.
@Ruxandra, n-ai inteles mesajul subliminal.
In casa blogerului, familionul mananca paste carbonara, iar el, care-i la dieta, mananca omleta facuta din cele doua albusuri. Proteina pura!
Si cu asta, blogerul a spart gheata! sa vezi ce carte de bucate scoate in juma de an! De fapt, de la un hipster cu esarfa fucsia te-ai fi putut astepta.
Comentariu beton!39
@moatza, ieri a fost cheat-day. 😛
Noiembrie-ultimul ba….ăăă, cheat-day.
cheat yourself day? 😀 😀 😀
si are dreptate baiatu cu pecorino, stie ceva.
Moamă, ce concurență se arată pentru Jamie Oliver, Gordon Ramsay și Paul Hollywood. Bine, ăsta din urmă cam are totuși un avantaj. E sexy rău de tot😁. Dar vreau să fac un experiment. Printez rețeta ta, o înrămez și o pun la bucătărie ca să-l provoc pe al meu să gătească și el o dată în viața lui. Că în afară de apăsat butonul la espressor, nu prea știe altceva😁. Ah, ba da. Știe să faca grătar d’ăla clasic, pe cărbuni😁.
Comentariu beton!19
Dacă știe să facă grătar d-ăla, lasă omul în pace. E suficient.
@AdinaL, cărbunii îs pentru locomotive și cazane de aburi; la grătar trebă musai lemn uscat; de fag
Bazil, la pasul 4, mie deja mi s-a ars apa. 😂
Mi-a plăcut finalul pasului 5. 😁
Bonus: ca să fiarbă apa mai cu iuțeală, pune-i dop.
Comentariu beton!15
Ah, păi credeam că e de la sine înțeles.
Noroc ca noua ne face cumnatul aceste paste si altele la fel de bune. Daca gasiti luati guanciale, la prajit se fac super crocante si grasimea este super esentiala pentru sos.
Bravo Mihai! Mai asteptam si lava cake si venim in vizita.
Comentariu beton!17
Nu mă omor după lava cake. În schimb, se pare că tiramisu îmi iese peste media cârciumilor de fițe.
@Mihai, ai noroc imi place si tiramisu. Deci cand putem veni? 🙂
Bazil, îneci pișcoții și apoi îi storci?
Neah, doar îi bag o dată cu capu’ la fund.
Aulioo … am un tiramisu d’ăla-n frigider de duminică, oare mai e bun ? D’aia e bine să citești … îți mai aduci aminte ☺
Comentariu beton!13
Cum, cum? ”Puneți apă la fiert”. Unde, la soare? :-)))
Am un caiet cu rețete de la soacră-mea, de pe vremea când îi venise puiul la București, la facultate. Prima rețetă e de toast. Scris mărunțel, frumos, detaliat, pe 3 sferturi de pagină.
Ușor, ușor s-au adăugat și rețete mai complicate, pastizio, musaka, plăcinte. Am vrut să fac și eu într-o zi chifteluțe cu cartofi. Îi zic copilului să scoată caietul de la bunica, să facem chiftelele alea greek style. Începe rețeta cu cartofii. Cât pregătesc eu chestii, el citește, și citește și iar citește, că e mare inginerie și la cartofi. Ajunge într-un final și la partea care mă interesa. ”Scoți chiftelele gata pregătite din congelator și…”
Comentariu beton!31
Probabil că n-ar ieși rău cu apă fiartă la soare. Păcat că de obicei mă apucă să gătesc seara sau noaptea.
„Scoți chiftelele gata pregătite din congelator și…” acum înțeleg de ce ți-a trimis soacra frigiderul și pachețoaiele alea cu mâncare 🤪 Îi cotropim și noi, totuși, cu niscaiva cozonaci sau poale-n brâu? E vreo șansă-n anul acesta sau cel ce va să vină? ☺🤪
*frigiderele 😛
N-am pus în viața mea smântână la carbonara,că e păcat. În schimb dacă am avut guanciale bine dacă nu a mers și pancetta, prosciuto sau ce am avut. Fără reclamații ulterioare.
Ia zi, e bună și la dietă?
Nu e bună la dietă, dar marele secret al unei diete reușite este că din când în când poți să bagi o cheat-day. La mine cheat-day ăsta a fost aseară, după aproape o lună. Mai nasol e invers, când au numai cheat-day și din când în când o intersectezi cu o zi de dietă. Pe sistemul „nu te îngrași când mănânci între Crăciun și Paști, te îngrași când bagi în tine între Pasți și Crăciun”. 😉
@ MV Like
Sort și boneta aveai ? Ar fi fost interesant de văzut…!
Nici, nici.
Sare – un vârf de cuțit sau sare un vârf de cuțit? Aproape am amuțit când am citit … felicitări celui mai blogăr dintre bucătarii dintre noi – cmmbbdn 🤪
You are a king without a crown, da’ ț-ar sta bine cu o sită d’aia pe cap 😉🤪🤣
Comentariu beton!13
Dacă-mi dădeai ideea asta de ieri… 😁
Mă scuzați, puteti da tipul de cuțit folosit, că nu-mi dau seama dacă e ascuțit, bont sau cu vârful rotund. Vă mulțumesc si vă aduc aminte că a inceput postul.
O zi bună.
Comentariu beton!16
@Tudor: postul e pentru cei bolnavi, nu pentru cei sănătoși la trup și minte. Tu ține postul că ai mare nevoie. 😉
John, bine că ai apărut, se zvonea că ai fost închis în casă și ți-au tăiat și netul. Se zvonește că Austria e rușinea occidentului cu 65% din populație vaccinată, e adevărat? Or fi românii și alte nații de pe acolo care nu vreau să se vaccineze.
„vor”, @Tudorele, „vor”, că e mai mulți…
@Tudor: se zvonește prost. De ieri a-nceput carantinarea nevaccinaților. Adică, fără vaccin, fraierii au acces doar la muncă, magazine alimentare sau urgențe medicale. În rest, mumu. Deocamdată pentru 10 zile. Altfel, €1450 amendă.
Mai verifică, @costicămusulmanu, se pare că e regionalism. Da, am căutat și eu acum, sper că nu ți-am stricat ziua scriind or in loc de vor, Prutean mic și destept ce ești tu.
Tudorele, neicusorule, puicusorule…”nații care nu vreau să se vaccineze”? dumnezeu mic care ești tu…
Păi rețetă de post e, Tudore. De post de Facebook, de Instagram, ba chiar și de Tik Tok. După cum
vorvreau cei ce post…ează.Am invatat sa fac paste carbonara in Italia, data viitoare poti incerca sa le faci fara albus, vor fi mult mai bune.O zi buna!
Cred ca de mai bine de 10 ani ma chinui sa fac paste carbonara asa, dar nu pot sa trec peste oul asta „crud”. Nu sariti, ca stiu ca nu-i crud, numai ca asa il vad eu si n-am reusit pana acum sa trec peste. Eu am inlocuit 3/4 oua cu smantana si am adaugat si un catel de usturoi. Si nu le mai zicem Carbonara, ci paste albe. Procesul este identic, cu diferenta ca amestecatul de la final il fac in tigaie, maxim 30 sec.
Si la noi aceeasi reteta functioneaza, paste albe, da’ fara usturoi.
Postul a început, da’ blogăru’ nost e la dietă de hă hă … B.C. – before cântar 🤪
A
Arata beton in poza.
Eu fac un pic diferita ordinea: pun pastele in tigaie sa absoarba toata aroma din guanciale, dupa care vin cu sosul peste.
Iar un chef in devenire ar trebui sa isi ia o tigaie de 4 persoane. Ca tot e blec fraidei 🙂
De unde cumperi pancetta? Aveau într-o vreme la Mega-urile mai de fițe dar nu am văzut de câteva luni.
Cum să nu aibă la Mega? Eu găsesc mereu, dar e drept că mă duc la un din ăla Concept Store care are raion special cu așa ceva.
sara-restaurant.ro (au guanciale foarte bun + pecorino si alte nebunii, livreaza maine daca pui comanda acum (probabil si in aceeasi zi daca dai comanda dimineata) sau degusteriafrancesca.ro (dar is mai scumpe si livreaza mai greu).
io nu zic cum să faci tu pastele, da’ sunt cîteva greșeli/omisiuni în proces; io fac așa:
1. pancetta o arunc în tigaie fără olio; p-ăsta îl adaug după ce văd cîtă grăsime lasă șunculița;
2. pastele scurse le pun în tigaia din care am scos șunculița și mai adaug un polonic din apa în care au fiert, apă care îmi va găti ouăle, în tigaia încinsă dar fără foc dedesubt…
mă rog, de gustibus dar te felicit pentru smîntînă; adică pentru lipsa ei;
ce nu înțeleg însă este lipsa paharului de vin! cum care vin? ăla pe care îl bea bucătarul în timp ce gătește; sauvignon blanc sau chardonay, că nu știu cum o fi la lumea ailaltă, da’ io încep să bălesc încă de cînd îmi pun în cap să fac rețeta; din nefericire pentru mine, foarte rar, că fie-mea îi pe ragu alla bolognese, pe care l-am executat duminică, în 6 ore, din 1,5kg de vită
Comentariu beton!17
@costicămusulmanu, te rog, nu jignim italienii, punem și noi vin italian.
ai timp nu gluma…in alea 6 ore de cate ori l-ai verificat?
păi 5 ore (cît a fiert) x 4 ori/oră… cam 1 litru de roșu sec, VIP de Recaș…că io-s bucătar serios!
Bine ca nu ai mers pe beciu domnesc ca am auzit ca strugurii ” e de spania” aduși cu camionu’
@cucurigu, io beci domnesc n-am mai băut de fo’ 12 ani, de pe cînd mi-l procura direct de la sursă, un client de-ai mei; da’ nervii pă ei mi-or venit după ce am băut o șarbă (demisec) și de atunci n-am mai găsit-o neam…
Toate bune, cam cum fac eu, mai putin ordinea operatiilor: pastele fierte le pun in wok (au fost atatea promotii la wok-uri… :)) peste pancetta pajita, le amestec bine si le las sa isi sa isi combine aromele, le las sa se racoreasca putin, apoi torn sosul de oua cu parmezan si amestec.
Sau, cum ar zice italienii, câte bordeie atâtea obiceie. 😛
Mă gândeam acum ce mișto ar fi să colaborezi cu un bucătar la o carte de bucate. Ală cu talentul gatitului, tu cu vorbele, ar ieși mișto. Pe bune. Rețeta e simplă, dar modul în care o povestești o face delicioasă. Că are umor. Din plin. Și parmezan.
Da, m-am gândit și eu. Singurul dezavantaj e că, dacă vrei să-ți iasă rețeta credibilă, trebuie să pui mâna s-o gătești. De mai multe ori. Or eu cu procrastinarea mea…
Tari instructiunile 😂 multumesc.
Cam jumate din cantitatea aia mananc eu odata 😀 Love pasta 😊
1.Ce aveti impotriva amestecatului in sens invers acelor de ceasornic ? Asa in general toti care scriu rețete amesteca doar ! doar in sensul acelor de ceasornic .Ma rog.. ,ies la fel de bune .
P.S. si betoniera , robotul de bucatarie , mixerul invart tot in sensul acelor de ceasornic , o fi un secret 😀
N-am absolut nimic, recomandarea a fost la mișto. Dar să știi că, dacă ești dreptaci, tendința naturală e să mesteci în sensul acelor de ceasornic. La stângaci nu sțiu cum e, că n-am pe nimeni în jur.
Oculta ne dirijeaza viata 😉
O sa fac eu testul ( am pe cine ) .Revin cu studiul .
@Călin, valabil doar în emisfera nordică; dacă mergi în australia, musai să învîrți invers!
@costica
Studiul asta cu emisferele e mai greu .Deplasari lungi .Dar am fost întotdeauna curios daca e adevarat su sensul de invartire diferentiat al vartejului .
Eu sunt stângace. Amestec în sens invers acelor de ceasornic. Adică în sens trigonometric.
Am mai testat inca pe 2 persoane stangace si ….da , amesteca in sens invers acelor de ceasornic .
In consecinta , NU mai scrieti in ce sens se amesteca sosul , pastele ,aluatul etc . ca e discriminatoriu 😀
O rețetă de 1646 de cuvinte (nu e glumă).
Pentru cei ce doresc rețeta pe scurt: fierbi apa, adaugi restul și iese de mancare.
Comentariu beton!24
Bine, dom’le, m-ai convins. Când vii data viitoare, te pun să gătești, să vedem ce știi sa faci. 🤭
Pentru nenorocita aia de apă, că nu am chef să-mi crească barba până fierbe, combinația de cană electrică + plită cu inducție e ză best, mă scutește de o grămadă de timp pierdut. 😜
@didino, promit că fac. Dacă mă simt în formă, bag și-un tiramisu. Dar știi cum e cu „forma” la mine, odată mă ia lenea și s-a cam terminat. 😛
Tiramisu, șerif, la noi nu se face decât cu pișcoturi de casă, alelalte îs prea dulci, nu îi plac fie-mii. Ia, chiar, bine că mi-ai amintit, prestez o tură weekendul ăsta. 😁
Domn’ Vasilescu, reține aici de la unu’ care fuge de bucătărie ca dracu’ de tămâie : niciodată, dar NICIODATĂ, nu se pune ulei în apa în care se fierb pastele. Unii chefi, cu care am avut norocul să fim contemporani, încadrează asta în categoria ” greșeli frecvente”
Teoria este că dacă pui ulei, nu se mai lipesc pastele intre ele. Așa o fi, dar nici sosul nu se mai lipește de ele in farfurie. In apă eu pun doar sare. Dar când zic că pun, înseamnă că pun! Cam o linguriță la litrul de apă. Când gust trebuie să fie sărată aproape ca apa de mare.
Și eu puneam demult ulei dar apoi m-am mai documentat și am renunțat, crescând in schimb cantitatea de sare. Am zis că dacă italienii-s proști, să fiu și eu.
Este o diferența majoră, trust me !
Comentariu beton!21
E ok, șef, totul e ca șefii ăia cu care suntem contemporani să nu încadreze și lipsa smântânei la greșeli frecvente. :))))
Altfel, ia aruncă o privire la poza aia de la finalul articolului. Ce zici, pare sosul destul de lipit de paste? Că dacă nu pare, la o adică mai adaug și niște super-glue.
Acum, fără nicio glumă, am avut o perioadă în această viață în care am gătit mult. Foloseam găitul ca alternativă la fifa, că devenisem dependent. Well, cam pe vremea aia am constatat că cele câteva picături de ulei de măsline mă ajută. Deci vorbesc din experiență proprie, nu din ce zic alții. Și, dacă vrei, îți mai zis încă un secret. Dacă folosești paste artizanale, făcute în casă, fără uleiul ăla se vor lipi cam de fiecare dată.
Nfine, înțeleg ce zici, mulțam pentru sfat, dar o să merg pe mâna mea. Na, io sunt și căpos. 😀
Nu e o diferenta mare uleiul , e o diferenta sarea care da trebuie mai mult de un virf de cutit.E o risipa de ulei care oricum sta la suprafata apei.Zic si eu .
Semnat alt Calin , care nu fuge de bucatarie
Nu trebuie. Și așa e parmezanul ăla sărat. Sau, mă rog, trebuie dacă îți place să mănânci foarte sărat. Mie nu-mi place, vreau să simt gustul mâncării, nu al sării.
E o întreagă discuție cu uleiul în apa pentru paste. Unele surse spun că, de fapt, nu are niciun efect, nici pozitiv nici negativ, dar ar fi folosit în bucătăriile în care lucrează mai mulți oameni ca „semafor” de sare – cine pune sare în oală toarnă și puțin ulei, să semnalizeze pentru ceilalți să nu mai pună. Dar cum bucătăria are mii de legende de fapt nu cred că știe nimeni care e adevărul. 🙂
Comentariu beton!14
Sarat , ca sa avem dupa ce bea vinul: ” alb , mult , rece si gratis ” . 🙃
Hahaha, mă regăsesc în toată rețetă. Înjur apa că nu fierbe, mă panichez că am pus prea putina apa in oala de paste și bineînțeles că întotdeauna castronul e prea mic. 🤣 Foarte bune atenționările, eu zic că dacă faci un vlog de cooking rămân în urma toate Jamilele.
Un pas înainte, unul înapoi. Băi, carbonara dansând, nici nu aveau cum să nu iasă super bune.
Adaugă și oleacă de vin alb, Pecorino, Fiano sau Greco di Tufo.
eu când am spus de porție cu 50 de grame de guanciale am fost luat în râs pe aici.
în rest, de unde ai scos asta cu ulei în apa de fiert pastele?
Am explicat mai sus când am răspuns la un comentariu, dar nu mai știu la cine.
Ai rămas marcat, este?
Pe când te vedem la vreun cooking show? Îți dai seama că te-am vota chiar dacă nu ți-ar ieşi preparatele ca pastele minune 😀
Oricum mulțumesc pentru postare, aveam nevoie de o idee pentru ceva delicios 😉
Doua intrebari:
– Sarea si piperul se pun cu tot cu varful cutitului? Intreb caci daca gatesti mai des chestia asta, o sa cam ramai fara cutite prin bucatarie. 😉😂
– Si selfie-ul facut la „pasul 6”, unde este? Voiam si noi sa te vedem cu boneta si sort.
O aveam dar nu asa haioasa: am copiat-o pe a ta pentru a iesi mai vesele carbonara data viitoare!
Genial😂 vrem și rețetă video
Mdeci … Vasile și cealaNtă pisică s-au lins pă bot! Ești 1 bucă tar des ă VÂRf shit 🤣🤣🤣
Cealaltă pisică??????
Sănătate tuturor și ziua bună! Mi-era dor de niște mânuțe roșii așadar: ce-ai făcut tu de fapt de mâncare: macaroane cu carne și brânză? Mulțumesc.
Comentariu beton!22
putin sub macaroanele cu branza alea adevarate 😀
Îs deosebite bicoz îs cu vârfuri de cuțit și urme de dietă-n aer 🤣🤣🤣
Boss, multumesc pentru reteta. Duminica particip la o cursa si sambata seara o sa mearga aceste paste la fix. Ce vin recomanzi?
dacă vrei să rupi stilu’, io aș lăsa albul și aș agrea un roze; purcari sau domeniul coroanei, că p-astea le știu…
@costicamusulmanu: un Pinot Noir de la Domeniul Coroanei, insa aici nu-l gasesc.
Când am văzut dimineaţă subiectul de azi, am zis pas (mă gândeam că e plictisitor să citesc o reţetă). Dar am citit mai târziu articolul,deh, puterea obişnuinţei, nu ratez nimic de pe blog de deja aproape 6 ani. Foarte mişto l-ai scris, io pierdeam dacă îl săream. Amuzant, condimentat, uleios 🤪 și chiar util. 😋
Cât despre uleiul ăla în apă, eu de exemplu pun (ulei) în apa în care fierb mălaiul. Am eu impresia că aşa mămăliga e mai gustoasă şi are şi un aspect mai aparte, e mai sticloasă şi lucioasă, na! 😎
Poftă mare! şi gătiţi aşa cum vă place, că voi mâncaţi ce aţi gătit, nu cei care citesc.
Comentariu beton!21
Simone .. expertul in paste
https://youtube.com/c/CucinaconSimone
Băi, da, apreciez. Io n-am nici internet, nici youtube, prin urmare mi-ar fi fost imposibil să las aici câteva zeci de mii de linkuri către diverse rețete de paste de la diverși bucătari mai mult sau mai puțin faimoși.
Share iz care bă b b bucă tarule 😉
Aura – laic de la mine.
Foarte fain, boss, very nice, da de unde draq găsesc eu d-alea ce zici tu pancetta, guanciale? Le-am cautat pe net, și par niste soiuri de bacon 😑 Pai zi așa, ca ma apuc și eu sa fac, bacon gasim . N-are toată lumea Mega la coltul străzii 😁
P.S. eu nici nu-s fan paste, nici pofticioasa nu-s, da pe astea chiar le fac 😁
Pancetta: slană cu niște carne pe ea.
Guanciale: gușă.
Pecorino vs Porcorino ☺
„Așa că vă duceți frumușel la găleata de gunoi, recuperați cutia sau punga și rugați-vă să n-o fi rupt chiar în locul unde scrie nenorocitele alea de minute.”
Dead on!!! :))))))))
Citind rețeta asta, mi-am zis ”hai c-o fac și eu, pare simplu”.
Dar după 30 secunde de aprofundare mi-am amintit cât de complicată devine viața mea când intru în bucătărie. Îi las pe alții, mai pricepuți 🙂
Atunci cand citirea rețetei dureaza mai mult decat prepararea ei 😀 Jokes aside, am facut si eu pastele astea asa cum trebuie pentru prima data, anul asta. Nu aveam idee ca nu se fac cu smantana. Foarte bune, nici nu se compara cu varianta noastra
Talentatule! 😉
Prefer să citesc rețetele tale când nu mi-e foame.
Cred ca dureaza mai mult citirea textului decat pregatirea mancarii …. zic si eu asa …
Am mai facut reteta asta si o ador. Astea sunt adevaratele carbonara. La reustaurante cand merg raman extrem de dezamagita ca in loc sa faca reteta originala, fac o imitatie oribila cu smantana. Daca stiti un restaurant unde se fac pastele astea cum trebuie (in Romania) scrieti aici.
Apropo, de apa aia care o pastrezi de la paste, aia de obicei e musai, pentru ca amidonul te ajuta sa obtii consistenta potrivita a sosului si sa legi ingredientele. Apa de paste se cam pastreaza la aproape orice reteta de paste contribuind la crearea unui sos, inclusiv pastele facute cu mascarpone si alte ingrediente, cum ar fi brocoli, parmezan etc (daca gatiti in stilul in care ar trebui pentru paste, adica pur italian 🙂 ) chestia asta am aflat-o de la un bucatar italian care face videouri online.
de obicei nu urmaresc jamila cuisine si alte blocuri pe tema, dar azi pare ca am urmarit :D.
Cel mai mult conteaza la paste sa fie proaspete, nu din cutie de carton gen barila.
Apoi, pe locul 2 ca importanta e ce ai prin frigider. Si pe locul 3 sa stii sa combini ingredientele.
Si daca e sa iasa macaroane cu branza reinterpretate, apoi sa stii ca is mai bune decat multe portii servite in restaurante cu renume din Bucuresti.
Si nu zic asta pt ca le fac eu :D.
Ps, au paste proaspete la LIDL bunicele(pana acu 2 ani erau chiar super bune), daca nu aveti timp si scule sa vi le faceti voi.
De eram italian atelier dă paste proaspete îmi deschideam 🤭 :
… Chef Macaron văr cu Macron …
Cucu Riga rullz 🤫
Mașina de Cugir e Sfânta. Dacă au ajuns sa facă cutii de Mercedes vorba aia, sa nu se priceapă la mașină de rulat aluat și tăiat pătură pt taitei și paste?? Doi tamburi și o manivela plus un reglaj al distantei între tamburi 😉
Mooor de pofta si definitely le voi face,faza cu smantana , da, toti isi imagineaza ca e ingredientul principal, dar nu , trebuie exact ce ai scris tu acolo, deja salivez……:)
Ai mare talent, daca faci un blog culinar nu dai gres
Undeva/ceva este greșit și foarte important… pastele care tocmai au fiert, se trag in tigaia cu pancarta sa kaiser/bacon sa se incorporeze gustul și abia apoi se amesteca cu ouăle cu parmezan… cumva ma ocup cu asta.
Ai pancarta de la 10 august? I’m jogging I’m joking.
Și io fac lafel dar dacă e multa grăsime o scurg sa nu se prăjească pastele
La restaurantul unde bucataresc, la Nice, avem nevoie de un coleg in bucatarie, as crede ca ai face fata 😃 daca reusesti sa multumesti 2 fete, 200 de clienti pe zi…nimica toata 😃😃
Ahahahahahahaaaa. Să știi că nu zici rău. Plus că Nice sună bine. 😁
Paaaai nu, stim toti ca fetitele sunt mofturoase la mancare, daca ai fost declarat cmbbdl, aici numai te joci 😃
Yummy, ce apetisante si arata
intr-un mare fel si istoria facerii lor e haioasa rau „cine dracu’ m-a pus, nu puteam să stau la tv, sa vizionez Investigation Discovery sau s-o ard pe net?”. Ma recunosc, asa zic cand ma apuc de tot felul de placinte si prajituri complicate.. 😅
Singurul loc unde am mâncat paste făcute după rețeta asta, a fost la un restaurant în Belgia, la Dinant. Fix acolo în fața bisericii, lângă cetate pentru cunoscători. Menționez că până acum nu am ajus în Italia ca să mănânc de la mama lor…
Bă nene am comandat și mi-a adus Gicuța, ospătărița belgiancă, un bol de ciorbică plin de paste aburinde și… cu un ou crud pe deasupra. Mă uitam la ou și el la mine. Ce făcuși Gicuța… am zis C A R B O N A R A… nu paste cu un ou deasupra! Și în prostia mea, mă gândeam, cum plm dau eu acum acel ou la o parte ca să mănânc bunătatea ce statea în fața mea. Și văd o tipă bine în dreapta mea. O ochisem de când a intrat… Tocmai îi ajunseseră și ei pastele. Și ca ghiolbanca, se apucă și le mestecă. Se uită la mine și zâmbește… Eu cu ochii ca la melci, mai că nu strigam în gura mare… Alooo, fata mea ce faci, nu vezi că ai un ou crud în farfurie. Vai de capul meu… blasfemie curată!
Și totuși nu rezolvasem problema mea. M-am tot gândit cum naiba scot oul ăla din farfurie până când la un moment dat, vrând să dau puiul nenăscut încă la o parte, ce crezi… hop sarmaua… se sparge humpty dumty ăla… peste carbonara mea minunată…
Vai de capul meu… ochii aproape îmi lăcrimau, și tipa bine aproape terminase castronul. Fie ce o fi nene așa că mă apuc de frecat… și eu ca ghiolbanul… precum tipa… Bă nene… frățiorilor, surioarelor… papilele mele gustative, efectiv cântau la harpe asemeni unor îngeri, la propriu… dansau de bucurie… În viața mea nu am mai mâncat spaghete carbonara așa bune cum erau cele pe care le-am mâncat la Dinant.
Când a plecat fata a trecut pe lângă mine… și îmi zice… „Este că sunt cele mai bune paste pe care le-ai mâncat vreodată!”. Mi-a picat fața! Escuse moi, mais je ne comprend pas! A zâmbit… Un fel de… Ești un scump! Te pup papa! 😁
Ca și încheiere, dacă aveți drum prin Belgia, nu ocoliți Dinant-ul. Este un oraș super și plin de istorie!
PS: Ali te popice și ai grija de tine!
La Dei Fratti in Brasov ma anunta cand comand ”sa stiti ca noi nu punem smantana in carbonarra”. Le zic, ca tocmai de aceea vin la ei.
Asa de rau au distrus ”restaurantele” reteta.
Eu, la orice paste pe care le fac, pastrez o cana cu apa in care au fiert, just in case, sa mai ajustez sosul. Poate vreu mai lichid.
P.S. Acum am o oala de sos bolognese pe foc. Nu le faci fetelor si paste bolognese? fata mea mananca de rupe, ii fac si sendvis la scoala cu sos bolognese.
Langa pastele astea recomand un vin bun – Chardonnay de Purcari; desi, nu neaparat langa ci si in timp ce le gatesti. 😉
Mulțumim, Mihai! Tocmai am făcut exact rețeta ta și au ieșit minunate! Imi plac rețetele amănunțite că eu nu ma prind de detalii 😃 Aș pune și poză, dar nu cred că se poate. Orișicum, mulțumim, acum stăm cu burțile fericite și zâmbim prostește, e de bine, zic 😊
🥰
Fain de tot ai scris! Mă regăsesc la faza cu scoaterea ambalajului din coșul de gunoi pt. verificarea unor informații.😄