Pentru că mi-e frică. Mi-e frică de covidul ăsta nenorocit care uneori poate fi dus pe picioare, alteori te trimite direct la ATI sau, mai rău, direct în mormânt. Iar mie nu-mi place să joc la ruletă, nu mi-au plăcut niciodată jocurile de noroc.

Da, știu, covidul nu omoară decât oameni care mai sufereau și de alte boli, oamenii sănătoși nu au nicio problemă dacă iau virusul. Sunteți așa siguri că toți cei aproape 5 milioane de morți de covid erau bolnavi și oricum urmau să moară?

Nu de alta, dar eu știu măcar trei cazuri de oameni perfect sănătoși, sub 40 de ani, doi dintre ei genul sportiv cu alimentație sănătoasă și tot tacâmul, oameni care au făcut covid și acum nu mai sunt printre noi. Iar eu nu sunt nici genul sportiv, nici alimentație sănătoasă nu am.

Bine, sunt convins că toți antivaxxerii sunt cu analizele la zi și se știu perfect sănătoși, n-am nicio îndoială de asta. Plus că boala nu există, e manipularea guvernelor lumii. Altfel, vorbiți cu oameni care au trecut prin covid și-au rămas cu sechele nasoale după luni de zile de când, teoretic, s-au vindecat. Vorbiți, că eu am vorbit.

Mi-e frică să ajung într-un spital românesc. Pentru alte boli mai ai soluții, te mai poți duce să te tratezi la privat sau în străinătate. Dacă faci covid, nu mai ai șansa asta, vei ajunge, fără doar și poate, într-un spital de stat românesc. Așa că șansele să câștigi la nenorocita aia de ruletă scad și mai mult. Știți și voi că într-un spital de stat ai toate șansele să te duci bolnav de o boală și să mori rapid de alta.

Și nu în ultimul rând, mi-e frică pentru că am doi copii sub 12 ani în casă, deci nevaccinabili. Mi-e frică sa nu le aduc ceva nasol acasă și să nu mi-o mai pot ierta niciodată.

Da, știu, o să-mi spuneți că dacă ești vaccinat oricum poți transmite virusul. Sau, o să-mi puneți celebra întrebare a dacilor liberi vajnici luptători antivaxxeri: de ce te-ai mai vaccinat dacă tot poți să transmiți virusul în continuare? Iar eu o să vă las mai jos cea mai bună și simplă explicație, despre eficiența vaccinului, pe care am citit-o vreodată. E scrisă de Cătălin Blaga, căruia îi mulțumesc încă o dată pentru ce și, mai ales, cum a scris. Trebuie să nu te ducă deloc capul ca să n-o înțelegi.

Citiți-o!

Foarte mult din „vaccine hesitancy” se datorează (și) lipsei de informații în limbaj comun, ușor de înțeles și vizualizat de oamenii care n-au avut de ce să ia contact până acum cu un domeniu atât de complex și uneori esoteric precum biologia celulară, farmacologia, microbiologia, epidemiologia etc. Iar această lipsă de comunicare inteligibilă se traduce în continuare, exasperant, în vieți omenești distruse sau pierdute inutil.

Bine, e clar că nu poți explica în puține cuvinte lucruri pe lângă care complexitatea unei rachete cosmice pare o simplă schiță de copil; mi se pare însă că eforturi continue sunt obligatorii, dacă e să ieșim din criza asta cu imunitate comunitară dobândită prin vaccinare și nu prin decimare.

Pe scurt, de la un tip care a învățat 5 ani numai chestii de-astea, cam așa stau lucrurile:

1️⃣ Care-i treaba cu vaccinul, ce face și ce nu face?

Vaccinul arată sistemului imunitar cine e dușmanul, ca să-l recunoască repede. Sau, cum ar fi în armată, trupele primesc poze și informații despre inamic, să știe să-l atace la prima vedere și santinelele să dea alarma fără ezitare. Fără vaccin mor mulți soldați și un număr mare de inamici se infiltrează în rândurile noastre până se prinde o santinelă și strigă „Dujmanu’, uăi!”.

Asta înseamnă că vaccinul ajută lupta, dar nu împiedică infiltrarea trupelor inamice în organism. Vaccinul nu e un câmp de forță magic care ține virușii afară; odată ce ăștia intră, testezi pozitiv sau chiar faci simptome. Dar…

Contează mult câți dușmani pătrund, cât de bine știu să lupte, cât de buni sunt soldații noștri și câte pagube produc în rândurile inamicilor. Trupele pot fi foarte bine instruite (ești vaccinat), dar dacă ai soldați leșinați, neputincioși sau prea puțini (sistemul tău imunitar e slăbit) evident că lupta va fi mai grea (simptome mai grave), mai lungă sau – în cazuri extreme și triste – pierzi lupta, chiar cu trupe instruite să recunoască inamicul (rezultatul vaccinării ține atât de vaccin în sine cât și de ce poate face organismul tău cu el).

În timpul infiltrării și al luptei inamicul, evident, caută și teritorii noi de cucerit (oameni din jurul tău, cărora le poți transmite viruși). Dar. Căci există un mare „dar”: un nevaccinat trimite afară, altora, inamici vii, puternici și mulți. Un vaccinat trimite niște inamici, poate chiar la fel de mulți, dar din care mare parte sunt morți (virioni neinfecțioși), leșinați (cu infecțiozitate scăzută) iar inamicii vioi și instruiți în tehnici de asalt sunt mult mai puțini. Vaccinul, astfel, te ajută pe tine instruindu-ți apărarea să recunoască și să atace rapid inamicul și ajută și pe cei din jur, slăbind forțele inamice până la nivelul de glumă proastă.

2️⃣ Dar dacă am avut contact cu un bolnav / pozitiv, mă îmbolnăvesc?

Răspunsul scurt este: depinde. Depinde de foarte multe variabile, dintre care cele mai importante sunt timpul petrecut împreună, încărcarea virală, starea vaccinat – nevaccinat a fiecărei persoane implicate, starea sistemului imunitar al fiecărei persoane vaccinate și geografia locului contactului.

Detaliind: rezultatul final (boală – mai mult sau mai puțin gravă sau nu – sau sănătate în continuare) depinde de: câți viruși înghiți, cât de infecțioși sunt, cât de bun îți este sistemul imunitar. Adică:

🅰️ Încărcarea virală: trupe inamice (viruși, microbi etc) se strecoară permanent în interior. Dacă sunt puțini – câteva patrule rătăcite, să zicem – organismul pune tunurile pe ei de nu rămâne nici urmă din invadatori. Dacă, însă, intră mulți, trupele tale au de furcă ceva mai mult.

Dar trupele inamice nu sunt toate la fel. Dacă persoana de la care provin ele (contactul tău pozitiv) este vaccinat, va trimite spre tine o groază de trupeți leșinați sau morți și mai puțini soldați antrenați (parte din particulele virale transmise de un vaccinat sunt neinfecțioase – prezente, dar „moarte”). Un nevaccinat, însă, îți face cadou inamici vioi, puternici și cui poftă mare de a te invada, ceea ce îți pune trupele tale (imunitatea ta) într-o poziție complicată.

Chiar și așa, virușii infecțioși n-au șanse dacă sunt puțini iar tu ești vaccinat. „Puțini” se obține dacă și tu și contactul ați purtat măști și ați stat departe, ori în aer liber, ori măcar ați aerisit des încăperea. Pentru că, la fel ca în război, soldații nu merg pe jos spre câmpul de bătălie; au nevoie de vehicule pentru a se deplasa. Pentru viruși, echivalentul camioanelor și la TAB-urilor este saliva expulzată când vorbești, respiri, strigi, cânți sau gâfâi. Ea se răspândește în picături – unele mari, care cad la 2 – 3 metri de sursă, și unele mici-mici (aerosoli) care se comportă ca fumul de țigară.Dacă, în loc să vorbească, omul din fața ta ar fuma iar tu ai putea simți fumul, fii sigur că niște viruși au ajuns la tine în nas. Dar – ca și la fum – contează mult dacă te-ai îneca cu fumul lui sau doar ai simți un miros discret. Cu un nevaccinat e ca și cum ai sta cu cineva care fumează un trabuc gros și puturos. Un vaccinat cu imunitatea bună fumează un IQOS / GLO. Alt fum, altă gâscă în altă traistă.

🅱️ Trupele tale – sistemul tău imunitar. Dacă ele știu să se aștepte la o invazie (ești vaccinat) nu doar că sunt informate și instruite – sunt și mai multe. Un nevaccinat are nevoie ca santinelele lui să se prindă, să dea alarma, taberele de instruire să termine ciclul de instruire pentru a trimite soldații la război etc. Timp în care inamicii benchetuiesc la tine în casă.

La fel, dacă ți-ai trimis trupele la luptă slăbite, flămânde, puține din cauza regimului de viață (mâncare nesănătoasă, lipsă de exercițiu fizic, fumat etc) ele or să aibă mai mult de furcă – adică o să ai boala. Cât de gravă? Cam cât de slabe îți sunt trupele și cam câți inamici apucă să stabilească un cap de pod până îi lichidează soldații tăi.

Una peste alta, vaccinul e bun și pentru tine, și pentru alții. Fă-l.