M-a mâncat în fund să scriu despre cât de mișto e Olanda și despre ce organizare și infrastructură există în țara asta. De ce zic că m-a mâncat în fund? Păi imediat au apărut românii, vajnici urmași ai dacilor liberi, să-mi explice că nu e chiar așa. Că e mișto Olanda ca turist, dar că e groaznic să locuiești acolo.
N-a avut nicio importanță că eu am stat în Olanda la o familie de români (pe care voi îi cunoașteți sub numele de didina și Giani Mucea) care s-au mutat acolo acum șapte ani și care nu păreau să aibă nici cea mai mică problemă de adaptare. Știau românii de pe net mai bine.
Dar hai să vă zic cu ce argumente au sărit să-mi demonstreze ce de kkt sunt olandezii ăia cu țara lor cu tot.
Am scris despre cum respectau olandezii viteza maximă pe autostrăzi. Imediat mi s-a bătut obrazul: dar p-ăia care mergeau cu viteză nu i-ai văzut? Ba i-am văzut, doamnă, doar că ăia care nu respectau viteza erau maximum doi-trei din marea aia de mii de mașini. Erau excepțiile care confirmau regula. Orice țară are oameni care nu respectă legile, ideea e să fie într-un procent cât mai mic, spre insignifiant. Că dacă vii în România și-l vezi pe unul alergând în curu’ gol pe Magherul, n-o să tragi concluzia că românii aleargă în curu’ gol pe străzi. Sau o s-o tragi, dar asta spune ceva despre tine, nu despre români.
N-ai cum să trăiești în țara aia, că olandezii sunt un popor de oameni reci și nu te vei integra niciodată. Nu te vor accepta, că ești de altă nație. Mda, bine că sunt românii primitori și buni ca pâinea caldă. Până ai nevoie de ceva de la ei sau până parchezi pe locul de parcare, din fața blocului, moștenit din moși strămoși. Am zis „moștenit”, nu plătit la primărie. Pe sistemul „eu parchez de 20 de ani aici și vii tu să-mi iei locul?”. Să vezi atunci bunătate. Am lăsat doar exemplul cu parcarea pentru că e cel mai funny, dar convingerea mea fermă este că suntem poporul cel mai lipsit de empatie și de cea mai mică urmă de dorință de a-i ajuta pe cei din jur. Basmele alea, despre românii primitori și buni la suflet, sunt doar basme.
Olanda n-are munte, dom’le. Cum să ieși în natură dacă n-ai munte? Pe lângă că pe mine, personal, mă lasă rece orice munte de pe lumea asta, bine că avem noi și munți, și mare, și dealuri și de toate. Ne-au folosit tare mult. Când faci minimum trei ore până pe mizeria aia de Valea Prahovei, poți să zici c-ai mers la munte, nu? Ba chiar ai mers o grămadă.
Dar, de departe, cel mai tare argument a fost ăsta: o fi Olanda mișto, dar bucătăria olandeză e nasoală. Bă, o fi bucătăria olandeză nasoală, dar să știți că există o grămadă de cârciumi și supermarket-uri de unde poți mânca ce vrea mușchiulețul tău de gurmand simandicos. Mâncarea ar fi ultima mea problemă. Mi se pare mult mai important, de exemplu, că în zona unde se află un club de echitație existau treceri de pietoni pentru cei care traversează călare.
Da, știu, nu mi-a venit nici mie să cred. La ăia trebuie să apeși pe buton ca să poți traversa. Apeși, aștepți sa se facă verde și-ai trecut (știți ce zic, că mai avem și noi pe ici pe colo semafoare din astea). Pentru pietoni și bicicliști e simplu să apese butonul ăla, care e pus relativ jos, dar călăreții ar trebui să descalece ca să poată ajunge la el. Ei, cineva s-a gândit să nu-i mai supună la acest efort, prin urmare au montat butoane mai sus, special pentru călăreți, semnalizate grafic regulamentar, să înțeleagă toată lumea despre ce e vorba.
Așa că, o fi mâncarea nasoală, dar, după mintea mea, e mult mai important că poți să locuiești într-o țară în care cineva s-a gândit să-i ajute pe oamenii ăia să nu se mai dea jos de pe cal atunci când vor să traverseze. Plm, ce contează? Lasă c-avem noi mici, sarmale, ceafă dă porc și mămăligă cu brânză și smântână. Toate foarte gustoase, desigur.
Și-acum, ca să închei, or fi oamenii ăia reci și neprimitori, dar n-a existat să am vreo interacțiune cu vreun olandez și ăla să nu mă ajute. Am greșit autobuzul spre gara din Utrecht și-am vrut să mă dau jos la prima, că deja plecase din stație. A strigat șoferul după mine să nu mă dau jos (știa unde merg, văzuse pe biletul meu electronic), că-mi zice el unde să cobor și ce autobuz să iau de acolo. Și-așa a făcut.
Ăsta e un singur exemplu, dar n-a existat să întreb ceva și să nu mi se răspundă sau să nu fiu ajutat, mai aveau puțin și mă duceau de mână până unde aveam treabă. N-a existat să am vreun eye contact întâmplător, pe stradă, în tren, în autobuz, sau oriunde, și celălalt să nu zâmbească. La noi, pe stradă sau în mijloacele de transport în comun, e o tristețe de zici că toată lumea vine de la o înmormântare. Sau se duce. Ca să concluzionez: dacă nu reușiți să vă adaptați și să vă integrați într-o țară ca Olanda, nu credeți că problema e la voi, nu la ei?
P.S. Hai să las și o chestie bună, pe pozitiv, despre România. Este pentru prima oară în această viață când fac drumul spre (și de la) Nădlac aproape exclusiv pe autostradă. Mai există trei segmente de rezolvat și-o să poți ieși din țară (plecând de la București, desigur) mergând doar pe autostradă: un tronson de 10-12 kilometri undeva între Deva și Sibiu (n-am reținut exact unde), Valea Oltului și Râmnicu Vâlcea – Pitești. De altfel, la întoarcere am făcut exact 12 ore de la Mosonmagyaróvár până am intrat în casă. Faceți voi socoteala cât aș fi făcut, dacă nu prindeam un ambuteiaj în care am stat pe loc aproape două ore pe Valea Oltului.
Da, da! Țările de Jos-s nașpa: prea multe blonde, prea multă bere, prea multă civilizație. E PREA CURAT!!! 😀
Dar da, România-i grădina maicii domnului ș-a cristoșelului. Vivat Austria! 😛
P.S. Edibles…
Comentariu beton!138
Dacă n-ai ce face, intră la mine pe pagină (nu pe profil) caută cele două postări despre Olanda și citește comentariile. O să te închini.
@MV: 😀 😀 😀
N-am făcut mătănii-n viața mea, dar nu m-ar mira deloc dacă m-aș apuca după ce citesc acolo. 😀
Comentariu beton!17
@MV: crezi că dacă aș face pomelnice la biserică ălora de le pute Olanda le-ar trece deochiul?
Săracii @didina & Giani Mucea ce viață grea și tristă cred că au în Olanda cea plină de olandezi falși. 😀
Șoferul ăla de zici tu că te-a ajutat era sigur dac d-al nostru emigrat.
Comentariu beton!39
Ăia 12 km sunt între Deva și Timișoara, Deva-SB e autostradă toată. Și apropo de semafoarele pt călăreți – fiică-mea și-a dorit să facă călărie și am dus-o la „baza hipică” din oraș. Suntem din Sibiu, deci oraș cu pretenții și muuulți bani la buget. Mi-a venit să urlu când am văzut în ce stare e toată baza hipică, clădirile, aleile, gardurile vii, grajdurile, gardurile căzute și obstacolele cu vopseaua scorojită, nu mai continui… E plin de copii dornici de călărie, nici măcar nu e mai ieftin decât la un club privat și e într-o stare jalnică. Iar Sibiul are constant excedent bugetar. Deci mai avem un pic până la semaforul pt călăreți.
Si mai e si inalti, nici n-ajungi sa faci pipi in ghiuvetele lor.. niste nenorociti!
Comentariu beton!66
Bă, de ce să te mint, io aș fi ajuns. :))))))))))))
Faci la alea de copii. 🤣
Să dea dracii dacă nu e aia țara cea mai prietenoasă cu copiii din câte am văzut! Singurul loc unde n-am intrat în panică când, după ore de colindat, s-au cerut piticii la WC.
Comentariu beton!22
@Ionuț, apropo de wc-uri. Mă plimbam prin Utrecht de vreo câteva ore și vezica mea stătea să explodeze. Cum mi-era rușine să intru la un restaurant doar ca să mă piș, am început să caut wc-uri publice. Doar că nu găseam niciunul. Până la urmă, am intrat într-un market să-mi iau țigări și l-am intrbat p-ăla de la casă dacă știe vreun veceu public. Omul a întins mâna și mi l-a arătat exact în fața magazinului, trecusem de măcar trei ori pe lângă el în timp ce-l căutam. Doar că arăta ca un soi de navetă spațială, din inox tot, cu o formă futuristă, nu mi-a trecut niciun moment prin cap că ăla ar putea fi veceu. Public. Moca. Și extrem de curat.
@Mihai, noi am intrat în restaurante DOAR pentru asta de câte ori am avut nevoie și nu am găsit WC-uri publice. Nici o față acră, nici un „tre’ să consumați ca să intrați”, nimic, oamenii păreau chiar dornici să ne ajute.
Comentariu beton!20
Mihai Vasilescu sa ştii că am păţit în Oradea. Am intrat de două ori, într-o cafenea şi o altă terasă şi m-au lăsat la toaleta lor, fără consumaţie şi cu zîmbetul pe buze. Şi fără plată, ca în Braşov.
Comentariu beton!29
băi, mă lași? ce interese are bilgheiț în olanda de ți-a dat comanda pe cipu’ cincigeu pentru articolu’ ăsta? vrea să vîndă cai sau ceva…
Comentariu beton!32
Oi, șerif, ăia sunt cu oile și caprele. Cai am văzut o singură dată.
Biciglete , prostii aia pedalează non stop și.ș mai lasă și sculele pe plaja ! Io l.am văzut pe unu spaland.o in mare !
Să-ți spun câți îmi explică mie că “Germania nu e mare scofală”, în condițiile în care ei o cunosc doar ca turiști și eu locuiesc aici de 14 ani? 😀
Comentariu beton!56
Nu e nevoie, SUNT ABSOLUT CONVINS.
Cunosc niște oameni care s-au întors de acolo după 5 ani. Sunt antivaxeri și cred în conspirații cu Soroș și Gates. Singurii pe care îi cunosc și care s-au întors de unde au plecat fiindcă n-au putut să se adapteze. Sesizăm o legătură aici, nu? 😁
Comentariu beton!61
stiu eu unii care au mers in germania , le-au gasit neamurile slujba, casa si gradinita, si tot nu sau adaptat ca trebuiau sa munceasca pe bune ( deh, germana) , au venit inapoi la sfanta lene. si aia sunt cu conspiratia si anti-vaxeri. Clar e legatura. Daca nu ma insel neamurile au murit intre timp de covid dar tot nu li s-a aprins beculetul.
Comentariu beton!38
@Ioane, e o legătură groasă cât funia de ancorat vase în radă.
Evident că cei care nu au fost pe-acolo știu mai bine. Tu erai ocupat să caști gura la toate alea.
Comentariu beton!32
E prea curat si civilizat pentru dacii liberi, nu le place prin tarile civilizate ca ies in evidenta pe acolo ca elefantul la cumparaturi in mall. Lor le place numai la troaca si in glod, ca de robinet de apa calda nu au auzit si furculita este pentru sobit intre dinti. Si cum e si plat nu poti baga nici legenda cu tunelul, ca la campie singurul tunel e metroul si nu prea arata a chestie de daci liberi. Si ce ar mai face sosoanca pe acolo ca aia o interneaza direct, nu o aleg senator si fac din ea lider de opinie. vezi , clar , nu e loc de daci liberi pe acolo.
Comentariu beton!41
În Olanda mi-am recupercat borseta cu acte, portofel, chei și prezervative în mai puțin de 60 de secunde, după ce o uitasem și ieșisem din metrou ! Dap, erau noi prezervativele, de ce mă-ntrebați?
Comentariu beton!43
Noi noi? Sau noi în sensul că „le-am luat acum patru ani, dar sunt ca noi”. 😛
@MV, noi adică nu mai intrasem în ele :))))
Comentariu beton!20
Eu mi-am recuperat un curs de la training-ul pe care il urmam 😁. Mi-a venit frumos la firma. Cursul îl uitasem în autobuz 😁
Comentariu beton!14
Tocmai am verificat: Suzana și Vasile-s bine. Influenceresc din top! 😀
M-așteptam la o declarație cum erau ei să-și piardă agoniseala de-o viață din cauza derbedeului de Zuckerberg, dar e prea dimineață, iar Suzana & Vasile nu-s matinali. 😀
Să fii tu sănătos, până pe la 11.00 nu mișcă niciunul, dorm de zici că-s morți. 😛
Nu o fi mancarea cine stie ce dar stroopwaffles is divine, cu risc de diabet totusi
Comentariu beton!14
Problemele de adaptare apar în două cazuri, șerif. Primo: ești construit pe modelul „orice soluție are o problemă”, caz în care îți pute orice. Secundo: nu ți se potrivește cultura, dar nu ai curaj sa admiți treaba asta și, în loc să-ți curmi suferința de la bun început, rămâi acolo și te frustrezi din ce în ce mai tare.
Și cel mai bun exemplu, referitor la punctul doi, este șocul pe care mulți est-europeni îl au când discută cu olandezi și constată că-s foarte direcți. Mă rog, ei le zic nesimțiți, doar că nu-s. Pur și simplu, ți se spune fără ocolișuri ce este de spus. Chestiune greu de digerat când vii din România, cultura și educația noastră sunt exact în sensul opus.
Pentru mine, stilul ăsta direct al lor a fost mană cerească, mă unge pe suflet, pentru că elimină ipocrizia din ecuație, dar pentru alții… 🙂
Comentariu beton!91
Uite tocmai stilul ăsta direct nu l găsești la englezi desi ei zic că l apreciază. În cultura lor dacă nu poți spune ceva drăguț mai bine taci. De multe ori eu o simt ca pe o formă de ipocrizie mai ales ca se lasă și cu un…oh, well and smile. Bine după asta poate urma și o concediere de nici nu știi ce te a lovit și care a fost motivul de vreme ce totul e….oh, well…😀😀
Comentariu beton!19
Aha … deci erai infectată de cultura olandeză când mi-ai zis că treaba în care eram e toxică și să fac ceva 😊🤗 Oare ți-am mulțumit vreodată pentru asta ?
Mulțumesc A. și huoo didina aia cu perele ei olandeze ce îmi tot scoate peri albi 😜 Să știi că n-am vrut să te perii 😉
@HM, mă bucur că ai făcut ceva, pare să-ți meargă bine. Se cheamă că-s influențăr? 😜
Argumentul ca n-are Olanda munți e genial. Că România e plină de munți, într-adevăr și tot poporul se plimbă non-stop pe creste. Gizăs! Oamenii ăștia or realiza câți români nu au părăsit de ani de zile satul lor sau au ajuns maxim până la doctor în cel mai apropiat orășel?! Sau câți n-au văzut marea?! Dar, desigur, dacă au vreodată lipsuri, se consolează ca are țara munți 🤦♀️
Mamă, așa m-am enervat, că îmi vine să ma rog să pice FB un an, să nu mai aibă unde să elucubreze.
Comentariu beton!47
Sunt și munți de gunoaie!
nu e chiar asa de argument rau. Chiar e pe bune faza, nici suedejii nu au munti si imi e dor uneori de un munte. Macar sa ma duc la 1400m
Atat ca olandejii au indeajuns de multi bani incat sa ia un tren/avion pana la munti
Asta e inevitabil. Avem noi romanii o suparare asa mare cand sunt altii laudati. Mai ales daca e pe bune. In occident totul este bine organizat ceea ce la noi lipseste. Toate carpelile si lucrurile facute pe picior sunt eticheta noastra. Am o colega careia ii zic de 20 de ani ca suntem vai de capul nostu dar tot timpul ma contrazice cu argumente puerile. Este si normal: din iobagie s-a sarit cu o mica pauza (in vremea regalitatii) direct in comunism apoi de 30 de ani stam in mizeria asta de democratie unde niste smecheri fura de rup iar o mare parte din cetateni (printre ei sunt cei care nu se vaccineaza) ii aplauda si voteaza. Poluare crunta, trafic de persoane, autostrazi lipsa, drumuri proaste, hotie generalizata, politicieni stupizi, mancare nesanatoasa, sistem de sanatate praf atat din cauza celor din sistem cat si din cauza lipsei de educatie medicala a oamenilor, (cancerul de colon e in floare 130 de oamani mor zilnic si apar 15000 pe an – si restul zonelor medicale au probleme mari mai ales pe pandemie), invatamant praf, etc. Sunt motive numai bune sa fii mandru. Primul lucru de facut ca sa poti progresa este sa vezi unde se greseste si apoi sa indrepti. Dar noi romanii nu gresim. Oculta e de vina. Soros si Bill Gates. Ca vine Bill Gates sa ne puna PET-uri la Vf. Omu. M-am plimbat prin toata Europa. Dar eu personal as dori sa traiesc in Sevilla pentru ca m-a impresionat foarte tare din toate punctele de vedere. Am o situatie destul de confortabila si aici in Romania. Majoritatea lucrurilor cu care se confrunta ceilalti nu ma afecteaza. Dar imi parte rau ca multi sufera aiurea fara sa isi dea seama macar iar progresele spre civilizatie (mai ales cu respectarea regulilor) sunt prea lente.
Comentariu beton!50
Comentariul tău m-a făcut să îmi dau seama de o chestie: suntem țara lu’ „Da, dar…”. Nu putem să zicem „da, mai, e bine așa”. Și dacă e bine, ne stoarcem creierii doar-doar om găsi o hiba.
Comentariu beton!18
Da’ de ce n-a zis nimeni că mai e și departe de Bulgaria, cu all inclusive d-ăla bun? Păi voi știți ce dau olandejii la all inclusive? SALATE!!! Și FRUCTE!!! Și puțină pizza, puțină înghețată, puține dulciuri. Nu tu cârnați, mici, tocană, grătare, ciorbe, d-astea sățioase. Ca să poți urca pe munte, la o adică.
Comentariu beton!40
Pai, n-am stabilit deja ca n-au munte?
Da alteta, alteta de pe masa, cine e??
Inalt e, blond e..
Asa e, mare dreptate ai, Olanda e cea mai toleranta si decenta tara…
dar sa zici tu „mizeria aia de Valea Prahovei”, m-a durut cumplit :), o mare parte a mizeriei de acolo se datoreaza „miticilor” din Bucuresti care week end de weekend ne agreseaza judetul, ( stii aia gen care pleaca si petrec ore in sir pe drum doar ca sa stea aia micii juma’ de ora la aer, ii tot dau astia la ProTV cand sunt coloane mari de masini in zona) daca si-ar schimba un pic traseul sau ar sta naibii acasa, ar fi si la noi mai respirabil… Normal ca daca am avea autostrazi, am fii mai educati etc… lucrurile ar sta altfel, dar nu aveti idee ce satui suntem de traficul nebun prin judet, intreaba locuitorii din Campina de ex, cum sunt sufocati incepand de joi ( le cresc si preurile in piata locala din cauza asta ). Imi dau seama ca nu prea are sens sa discut eu despre libera circulatie a cetatenilor, e dreptul lor, dar mizerie in Prahova e si de la atata revarsare de populatie week end de week end. Acum poate ai zis mizerie de Valea PH doar cu sens metaforic, e mizerie si de alt gen… noi sa fim sanatosi, ca Olanda nu ajungem din pacate ever…
Se dezbate încă. Ce zici?19
„Miticii”? Vrei să-ți fac o poză la mine în parcare să vezi câte mașini cu număr de PH și BV sunt? Și cum ar fi dacă aș zice eu acum că toți meltenii veniți la viața bună de București se întorc în weekend la ei la tărănoaia ca să ia oalele de tocană pentru săptămâna următoare de la mă-sa de acasă? Și că juma’ din traficul ăla e făcut de ei?
Sunteți sătui de trafic și turiști acolo? Păi fără ați cam muri de foame și ați veni la București să vă faceți toți „mitici” cum se întâmplă deja.
Face turistul gunoi? Dar milițianu’ din localitate care trebuie să îl amendeze sau gunoierul care trebuie să strângă sau primarul de acolo tot „mitici” sunt? Grămezile de moloz și materiale de construcții și gunoi de grajd și canalizări care se scurg direct în râuri tot din sud de la „mitici” sunt? Ăia care taie păduri sunt tot „mitici” sau cei din zonă?
Așa ne place să dăm vina pe alții pentru propria mizerie, ceva de speriat! Țara asta e o mizerie fiindcă locuitorii ei sunt mizerabili. Peste tot.
Comentariu beton!54
Apropo de gunoaie. Am fost de curând în Ploieşti. Am rămas şocată de gunoaiele depuse la colţuri de stradă. Pur şi simplu aruncate acolo, peste tot, împrăștiate. Nu în conţinere sau ceva (care de altfel nici nu sunt in locurile cu pricina), ci în pungi, punguliţe sau vraişte. Încă nu am înţeles care e faza cu ele. Dar bine că vorbim de turiştii care vin în hoarde şi cotropesc Valea Prahovei, dar nici cu locuitorii de pe acolo nu mi-e ruşine. De fapt, întreaga ţară geme de sub gunoaie, comportamentele locuitorilor ei se degradează pe zi ce trece. Peste tot.
Comentariu beton!18
Domnu’ Ionut s-a sculat cu fata la „cearceaf” de dimineata, pe bune :))) atata vehementa, eu faceam o observatie ca toti bucurestenii se revarsa una – doua pe valea Prahovei, iar de fapt cine e in Bucuresti acum nu mai e deloc bucurestean sadea, stai linistit ca nu murim de foame in Prahova , toata tara e cu susul in jos, locuiti in Bucuresti ? :))))
Se dezbate încă. Ce zici?7
Asa e cu gunoaiele din Ploiesti din pacate, domnilor din Bucuresti, dar peste tot e asa… firma responsabila cu gunoiul nu isi face treaba, i-a fost reziliat contractul, parca a fost asa si in sectorul 1 , nu ?
Eu personal duc gunoiul unde trebuie, la fel si alti zeci de mii de cetateni, daca nu este ridicat la timp e cumva vina mea, eu platesc serviciul respectiv…asa ca ….
Eu nu sunt domn, ci doamnă, și nu sunt nici din Bucuresti.
Situaţia este generalizată în toată țara. Că tu, sau eu, sau Ionuț nu facem așa, nu prea mai contează, pentru că marea majoritate a pierdut contactul cu comportamentul civilizat în țara asta.
Comentariu beton!21
@Simo, ai zis că ar fi mai bine ca turiștii „mitici”/bucureșteni să stea naibii acasă ca să aveți voi aer respirabil. În zonă turistică. Adică unde ar trebui să vină turiști. Și chiar vin. Turiști. Și mai bine n-ar mai veni. Turiștii. În zonă turistică. Adică zonă pentru turiști gen…. Logica asta mă depășește. Și ți-am explicat că cel puțin juma’ din „miticii” ăia se întorc acasă în weekend, nu sunt turiști, iar o mare parte din gunoi și poluare sunt făcute de locuitorii din zonă. Zona aia turistică unde nu ar mai trebui să vină. Turiștii. În zona turistică. Adică unde ar trebui să vină și sä fie. Turiști.
Pe de altă parte, știu că doare când zic de melteanul din provincie care ajunge în București și se comportă fix ca la mă-sa în bătătură, dar pentru chestia aia cu cearceaful eu îl bag de obicei pe interlocutor în piz.da mă-sii așa scurt, fiindcă clar am păscut vacile separat. Asta așa, ca fapt divers.
Băi, @Mihaie, ție ți-a zis vreun olandez să te duci dracului de unde ai venit, să nu mai faci pe turistul p-acolo, că-i poluezi și murdărești zona? Sau asta e specific doar țăranului prost român care nu știe că e scos din foame fix de turistul ăla?
Comentariu beton!25
Domnu’ Ionut , vad ca pui multa pasiune , bravo tie :))) Eu ma retrag, nu are rost , adevarul e oricum undeva la mijloc, daca iti amintesti Barcelona ( nu ca as compara valea PH cu ea) s-a plans de afluviu mare de turisti, deci da, si la case mai mari se intampla, Mihai poate e de parerea ta, dar oricum adevarule undeva la mijloc!
Have a nice day ca sa zic asa!
Sigur, @Simo, îmi place aia cu case mai mari. Ce nu ai citit tu mai departe pe gugăl e că, după anul de pandemie, când au văzut spaniolii că le lipsește cam 12% din PIB-ul metropolei fiindcă cam pauză turiști, au început să chițăie oleacă îngrijorați și să caute modalități de a-i readuce înapoi. La fel și în Veneția.
Dar e ok, ne putem lipsi de „miticii” ăia mizerabili care ne sufocă. Mai bine să stea la ei acolo. Dacă te-ar auzi cineva din HORECA, după tot ce s-a întâmplat în ultima vreme…..😁😁
Comentariu beton!14
@Simo, evident c-am zis-o cu sens metaforic. Nu de alta, dar în sens ne-metaforic nu am de unde să știu câtă mizerie este pentru că n-am mai călcat pe acolo decât cu treabă. Nu m-am plimbat prin localități, nu cunosc, nu știu dacă poți să lingi pe jos sau dacă sunt munți de gunoaie.
@Ionut imi place aia cu, ” ce nu ai citit tu ” si ” ce nu stii tu ” 🙂 de unde stii tu ce am citit eu sau ce stiu eu , ha ? 🙂 am citit si eu aia… in principiu ai dreptate, dar nu compara Horeca de la noi , care a plans si a jelit ca e in mare suferinta si cand i-a dat drumul la treaba nu a stiut cum sa ne jumule mai rau…si cu asta chiar am terminat, ma asteapta gugal sa ma mai informez…
@Ionuț, mai ușor cu pianul pe scări.
Prin comentariul inițial îi faci melteni pe toți cei veniți din provincie în capitală ceea ce nu mi se pare corect.
Dintre toți cei pe care îi cunosc și mai locuiesc în București unul nu este get beget din București.
PS. Dacă tu faci poze cu masini de PH si BV la fel pe Valea PH îți putem face si noi poze cu masini ale căror număr încep cu B.
Păi si ce, are Olanda munți?
De gunoaie?
Ca tot e Olanda in discutie
Am avut o prietena,plecata de 3-4 ani pe acolo.a venit ea vara asta acasa,dupa ce a dat un mic cado la domn ofiter cum ca vine din germania,ca na concediu doar 3 sapt si nu e timp de carantina,ca a vazut ea cum se tavalea “iuby” pe jos dupa vaccin,deci nu se vaccineaza “nici moarta si nu ma poti convinge”,imi explica ce naspa si de rahat e in Olanda si ca abia asteapta sa vina inapoi,dar sa mai stranga niste bani,ca e taxe mari acolo domnle si toate e scumpe etc
Am incercat sa ii explic prieteneste ca a uitat care sunt taxele pe aici si de cand a plecat nici de preturi nu mai stie,plus nema bus sa mirosi tu floricica,spital(mai ales acum cu pandemia),ca aici muncea 12 h,acolo 8h pe mai multi bani…nu si nu domnle olandejii e cei mai de kkt oameni si ca o sa vedem noi dupa ce ne mutam ce viata trista o sa fie.
Pana la momentul cand s- a umflat vena:)) si sa dau exemplu cum a decurs discutia:
-nu te vaccinezi “ nici moarta”,de ce nu ti-ai asumat asta si ai dat spaga la vama?asa faci si in olanda?
–a nu ca acolo nu merge cu spaga,si nu vin acasa dupa 2 ani sa stau doar o sapt free(a doua zi dupa ce a ajuns era pe bumtzi bumtzi la mamaia)
-aici munceai 12 h si iti plateai maxim chiria,acolo 8h si iti mai si ramane de o ciorba
— banii nu e totul,mai putin dar macar n-am atatea reguli,aici mai faci un ban extra(facea unghii aici)
-ai invatat macar limba?asa stalcit?macar un curs?
—a nu,la mine la munca se vorbeste inglis si oricum m-am dus sa strang bani de avans.de ce sa invat limba?
-ai vizitat ceva pe acolo?sa vezi daca e naspa?
—nu ca nu am masina
-te-ai imprietenit si tu cu cineva in 3 ani?
—nu ca la mine e juma’ numa romani si stau cu ei,oricum olandejii e rai si cu nasu pe sus,a dat mamica 150€ pe o plomba esti nebuna?150€…
-totusi daca e asa de rahat,de ce mai stai?zici din prima luna ca te intorci dar ai stat 3 ani si te intorci
—a poi salariu bun si iarba,ca eu vin de la munca,fumez una mica si ma culc(si asa am inteles de ce e trista viata ei,sa faci asta 3 ani la rand,cred si eu ca e trist)
Cam asa arata romanii care zic ca e naspa,0 eforturi de integrare
Ca atare abia astept sa vina inapoi
Comentariu beton!47
@BellaA: trebuia să-i spui că-n România iarba nu-i ca-n Olanda. Verde, adică. 😀
Gizăs, ce mentalitate de cacao pot avea unii.
Sunteti cam rai acum ,or fi problemele de adaptare la cei care nu se adapteaza si nu la populatia tarii unde vor sa se stabileasca dar nu inseamna ca toti acesti inadaptabili sunt neaparat tampiti.
@Claudia: te contrazic, sunt 100% tâmpiți!
Vrei să-mi spui tu mie că omul normal la cap nu se poate adapta la ordine, curățenie și civilizație?
Comentariu beton!31
@JT, nu numai că nu ai dreptate, dar exagerezi grav. Se poate un pic de moderație, te rog? Derapajele de genul ăsta au devenit obositoare.
@didina: deci ăia care refuză să învețe limba locală, refuză munca, dar vor să stea pe ajutorul social, ăia nu-s tâmpiți?
Am prieten doctor plecat în Suedia după ce-a terminat rezidențiatul de neuropsihiatrie infantilă la Timișoara, cred că mai bine de 10 ani și nu l-am auzit să se plângă. Tipul are părinți doctori (pensionați actualmente) care i-ar fi putut găsi un post oriunde-n România, dar a ales Suedia.
Oamenii care nu se pot integra în străinătate, clar au o problemă la mansardă.
Scuză-mi franchețea, dar așa-s io direct, parcă spuneai că asta-i una din chestiile care-ți plac în Olanda.
Oi fi cu sânge olandez? 😀
@JT, ca să înțelegi mai bine ce am vrut să spun: adaptarea într-un loc, oricât de civilizat ar fi, ține și de felul în care „intrusul” rezonează cu noua cultură. De exemplu Finlanda este o țară curată, cu un grad ridicat de civilizație, un stat funcțional și mișto. Doar că eu nu aș putea trăi acolo în veci. De ce? Oamenii nu sunt deloc modelul meu. Sunt distanți, au nevoie de mult spațiu, iar eu sunt, în general, om sociabil. Nu m-aș putea adapta nici acolo, nici în Suedia. Și am multe exemple de culturi în care nu aș putea trăi zi de zi, chiar dacă îmi sunt simpatice din postura de turist. Asta nu mă face tâmpită.
Comentariu beton!17
@didina: da, dar nu ești copac.
Nu te simți în largul tău într-un loc, poți oricând să mergi în altă parte.
Dar cine stă într-o țară cu care nu rezonează și apoi se plânge că-i nașpa este tâmpit, din punctul meu de vedere. Exact ca mulți melteni din Austria care se plâng că germana-i grea, că salariile-s mici (aiurea!), că amenzile-s mari, dar când le-am zis să se întoarcă-n România au zis că nu, că salariile-s nașpa, că câr, că mâr. Că ar vrea salariile din Austria-n România.
Să-ți dau un exemplu din familie: cumnată-mea nu a știut nici o boabă de germană când a ajuns în Austria. Se plângea lu’ frate-miu că vrea-n România, că-i nasol în Austria. Apoi a făcut curs de limba germană, acum are nivel B1 și cu toate că lucrează-n fabrică-n 3 schimburi, spune că nu s-ar mai întoarce-n România nici bătută. În România a lucrat ca ofițer de credite la o bancă (frate-miu la fel), deci n-au plecat „de foame”, ci pentru a le oferi celor doi copii oportunități mai bune-n viață.
didina: ca sa intreb asa – matale te adaptasi in olanda, dar crezi ca in suedia nu te-ai adapta ca oamenii sunt rai…
dudette….e bine unoeri sa eviti sa scrii prostii d-astea bazate pe nimic. Sincer.
JT: stiu si io un cuplu de doctori care nu s-au adaptat aici. De fapt, cred ca nu s-a adaptat domnu. Si care vrea sa plece din Suedia inapoi in Romania. Si sincer, e cum zici tu: are ceva la caputz. Nu de alta, dar a ales sa plece din orasul in care statea in unu nou, la modul „de maine plecam”. Asta ar fi ok, daca nu ar fi avut si o nevasta si 3 copii, din care 2 noi.
ah. si mentiune. Sus nu e o insulta. Dar chiar sunt prostii astea cu „vai, oamenii sunt rai, nu m-as intelege”. As zice ca Suedia ruleaza putin in fata Olandei la faza cu echilibrul viata-munca. In special pe zona de post natal.
Marele avantaj al Suediei, altu, este tara per se. Suedia e mult mai frumoasa, plus ca si vremea e mai prietenoasa, stiu, nu s-ar zice.
Avantajele Olandei?
Principalul, nici macar nu are rost sa ii pun numar 🙂 Este pe continent. Din Olanda ajungi unde vrea pasarica ta imediat. Pentru mine era invers, stand in Dusseldorf ajungeam in olanda cand voia pl mea. Si blegia e la o aruncatura de bat. Nici franta nu e departe.
Am inteles ca pe salarii ar fi ceva mai mare Olanda
La oameni nu ma bag. Nu am cunoscut olandezi. Si primul pe care l-am cunoscut sugea sosete. 😛
@animaloo
1. În primul rând, nu te tragem de șireturi. Dudette să-i spui cui îți permite.
2. Mai citește o dată ce am scris și arată-mi unde am zis eu că suedezii sunt răi.
Nu știu ce naibii v-a apucat azi, zici că a dat strechea în voi, citiți pe lângă și răspundeți așijderea. Nu-mi pasă, nene, unde e nivelul de trai mai nu știu cum, am spus că m-am aciuat acolo unde am considerat eu că mi se potrivește mai bine cultura; ceea ce, în mod normal, ar fi să facă fiecare. Că de-aia există atâția oameni frustrați.
@animaloo, să citez un clasic în viață: e bine uneori să eviți să scrii prostii bazate pe nimic.
Discuția era despre finlandezi și era că sunt mai distanți, nu mai răi. Despre suedezi nu era vorba, deși sunt și ăia mai distanți decât olandezii, chiar dacă nu ajung la nivelul finlandezilor.
Motivele pentru care am ales Olanda în locul Suediei, pentru care am refuzat să ne mutăm în Suedia când am avut ocazia și pentru care, presupunând că restul variabilelor rămân aproximativ egale, vom refuza în continuare, sunt altele.
„Sunt distanți, au nevoie de mult spațiu, iar eu sunt, în general, om sociabil. Nu m-aș putea adapta nici acolo, nici în Suedia”
in general cand oamenii fac niste insiruri, te poti astepta ca sunt din acelasi motiv. Am citit de multe ori ca „suedezii sunt reci”, deci iti dai seama ca am vazut acelasi argument aici.
Ah. Ca exita alte motive pentru care nu te-ai muta in Suedia, e logic. Is curios care a fost motivatia intre cele doua tari. Curiozitate simpla, nu are nici un fel de „cum bah”.
*toata lumea scrie din cand in cand prostii. Eventual chiar si io sus, pentru ca am inteles mesajul gresit.
Dudette…e un fel de duuuuude, dar la feminin.
Dar. E amuzant ca la postul la care scrie ca ce misto e in olanda ca olandejii iti zic ce au in cap, fara prea multe probleme, cand iti scrie unu ca ceea ce ai scris e o prostie (chit ca e doar o intelegere gresita, deh text) te superi. Mai ales cand iti zic ca nu era scris cu suparare, ca nu prea imi pasa in mod deosebit de ce nu aleg oamenii suedia. Ma enerveza teribil faza cu „oameni reci”. Toti strainii sunt reci. Nemtii, olandezii, suedezii…
*finlandezii sunt ciudati, asa ca acolo nu ne bagam. Si francezii is cam de rahat 😀
@animaloo, presupunerea ta este, din nou, eronată. Nu m-am supărat, doar ți-am atras atenția asupra faptului că ai citit pe lângă.
Toate comentariile mele pe blogul @Vasilescului (și nu numai) păstrează un ton politicos. Dudette este o exprimare ce merge între prieteni, nu este cazul. 😉
„ai citit pe lângă.”
Poate nu la olandeji, la romania, cum am scris mai sus, cand scrii ca nu te-ai impretenit cu unii ca is oamenii rai (nu ca te injura pe strada) si daia nu mergi in Y. si nici in Y, e cam greu de inteles ca pentru Y exista alt criteriu. Ca deh…
Dar… *toata lumea scrie din cand in cand prostii. Eventual chiar si io sus, pentru ca am inteles mesajul gresit.
„Dudette este o exprimare ce merge între prieteni, nu este cazul” – Va trebui sa supravietuiesti cu faptul ca ti s-a zis azi dudette pe net, de la un neprieten. Sunt sigur ca vei trece peste aceasta mare greutate 😀
Hauleu, cine-a zis nene că nu se împrietenește cu suedezi? Că nici măcar de finlandezi nu pot să zic asta, unul din prietenii noștri buni e finlandez. E singurul care a băut cu plăcere țuica aia proastă pe care o mai aveam prin casă.
E un cumul de factori. Și nu e vorba că aș evita Suedia așa, în mod absolut, ci doar prin comparație cu Olanda. Pur și simplu mi se pare ceva mai puțin faină, pentru mine, din niște motive.
Unul, nu foarte important, ar fi oamenii. Nu e vorba că sunt reci, că nu par. Dar sunt mai ciudați așa. Am ținut cursuri la diferite firme în diferite țări și ăia din Belgia și Suedia (mai ales Suedia) erau singurii care se uitau blank la mine, fără să zică nimic, fără vreo întrebare sau vreun comentariu. Adică nu sunt reci sau răi, doar par ceva mai retrași comparativ cu olandezii.
Alt motiv ar fi că acul trage mai mult către socialism decât îmi place mie. Nu mă înțelege greșit, susțin niște măsuri sociale puternice, dar parcă îmi place mai mult cum le abordează olandezii. Și am senzația că statul se bagă cam mult în viața oamenilor, existența Systembolaget fiind doar un exemplu.
În rest, ce zici și tu e foarte adevărat. Salarii mai mici, Europa mai îndepărtată. Eu mai plusez și cu vreme mai rea iarna și cu infrastructură mai proastă, deși nu cu mult.
Dar oricum, ce am zis mai sus sunt tentative de a defini rațional un sentiment. Pentru că m-am plimbat destul prin Suedia și când locuiam în România și după ce am plecat. Și pur și simplu n-a făcut click la fel ca Olanda.
Asta era intrebare strict de curiozitate. Ca is curios cum vezi cele doua sisteme.
Cu vremea nu stiu ce sa zic. Mie imi place iarna, urasc toamna bașită. Am avut asa in stocolm acu 2 ani, bagi pl. Ploaie bah. In ianuarie. Si in februarie. 0 lacuri înghețate sa pun si eu o patina.
Olanda înțeleg ca bate mult vântul. Si plouă. Ala este iadul, pentru mine
Systemu e asa si asa. La început m-a enervat. Dupa care te obișnuiești. Oricum, din punctul asta de vedere io is vesel. Bere de 2.8%. Nici nu glumesc. Dupa sejurul în Germania, singur 7 luni, in dusseldorf la altbier, sa zicem ca trecusem putin linia dintre betiv si alcoolic.
Oricum, la mine alegerea nu prea a fost făcută cu inima. Ci cu portofelul. „care țară imi oferă mai repede învățarea limbii pentru doamna”. Calculul a fost greșit ca a durat 2 ani si ceva (deh, si covid)
Cum e cu imobiliarele la voi? Stiu ca chiria era ceva complex cu salariu X 3
Zăpada mă cam enervează, că devine mai greu să faci chestii. Și am prins câteva ierni în Suedia, nu mă încântă prea mult. Prefer o climă mai blândă, ploaia și vântul nu mă deranjează decât dacă sunt pe bicicletă.
Aia cu magazinul de alcool e doar un simptom pentru câteva probleme mai adânci, zic eu. Una ar fi că statul face chestii de genul ăsta, alta ar fi că există un motiv pentru care statul consideră necesar să facă chestii de genul ăsta. Nu e vorba neapărat de alcool, că de obicei beau bere fără, deși mai scap în raionul de whisky și rom din când în când. Apropo, când am trecut eu ultima dată prin Suedia, limita de alcool din magazinele normale era de 3,5%. Au scăzut-o?
Chiria a început să semene din ce în ce mai mult cu Suedia, doar că la nivelul întregii țări. Când am venit noi era ok, am prins un apartament fain de 120mp într-o zonă super cu 850EUR/lună. Acum e trist de tot, încep să se revolte studenții că nu găsesc unde să stea. Nici nu știu cât ar fi apartamentul acum, probabil peste 1500EUR. Limita de chirie e variabilă parcă, în jur de 1/4 din salariul lunar brut.
Acum câțiva ani, firma la care lucram a mutat tot departamentul în Goteborg, că acolo era sediul. Și ne-a făcut oferte tuturor să ne mutăm și noi, destul de ok din ce am văzut pe net. Dar tot erau semnificativ mai mici decât aici, cu niște costuri estimate de trai destul de mari.
apai, systemul e acolo pentru ca altfel suedejii ar fi rupt votca peste noapte. Cum imi zicea sefu „da, acum rup vinul, inainte votca”. Si peste balta la finlandezi, am inteles ca baga baietii votca, cum beau eu apa.
Cu chiria…pare mare. Dar, ca om care are un apartament inchiriat, la finalul lunii imi raman in jur de 400e. Nu stiu cum e la voi, dar aici ma „omoara” intretinerea. Cand il cumperi e un lucru foarte important sa te uiti sa vezi cat e intretinerea.
Goteborg e foarte misto. Are si un vibe de Amsterdam ca deh, e construit de olandezi acum multi ani. Dar, ploua. MULT.
Cred ca asta e amuzant, venind din Romania, prin Olanda, Suedia si alte tari d-astea cu clima fututa. Daca nu esti special prin RO, cand ajungi in astea simti frig. Si dupa ii vezi pe bastinosi mergand pe bicicleta, plimband copii, facand sport, si tie iti este frig si ud in masina. Cu caldura pornita.
Păi de-asta zic, ori problema cu alcoolul nu e chiar atât de mare dar s-a grăbit statul să bage restricții, ori intervenția e justificată pentru că ăia se fac rangă mereu. Și întrebarea e: ce îi împinge pe suedezi să se facă rangă mereu? Oricum o dai, e cel puțin o problemă acolo.
Chiriile sunt mari, da, mai ales acum. Și prețurile cresc continuu, estimează ăștia că vor mai crește 3-4 ani. Întreținerea e ok, eu plătesc cam 160eur/lună pentru căldură/apă/curent. E mai greu să cumperi o locuință și să o dai la închiriat, taxele pentru asta mi se par destul de mari acum.
Am stat câteva luni adunate, în câteva orașe și majoritatea au fost faine: Stockholm, Goteborg, Lund, Nykoping și un sat numit Ludvika. N-am fost mai la nord. Primăvara/vara e vremea mișto, dar iarna când se întunecă la 4 și trebuie să mă lupt cu zăpada de sub 3 straturi de haine nu-mi mai place.
Aici m-am adaptat relativ rapid la vreme, inițial stăteam și eu cu termostatul la 24 în casă, dar după un an de mers cu bicicleta la muncă inclusiv iarna pe ploaie, s-a rezolvat.
„ce îi împinge pe suedezi să se facă rangă mereu? Oricum o dai, e cel puțin o problemă acolo”
As zice ca treburile au legatura cu trecutul. Pentru ca multe chestii s-au schimbat.
1. Clima. Daca ai stat pe aici pana acu vreo 4 ani ai prins niste ierni de ti-ai bagat sosetele. Io cand am fost in 2006 era pe la mijloc, deci destul de sus, si in fe-martie erau -20/-40 parca.
Dar, s-a schimbat. Acu 2 ani ti-am zis, in stocolm nu a fost iarna. Anu trecut a fost. Dar nu sa mori. Temperaturi in juru lu 0 grade. Eu stau mai sus putin. Am avut minima pe la -15 parca.
De cand am venit, cel mai frig in zona a fost -19, o singura dimineata. Am plecat miercuri pe -19 de era sa fac accident ca nu aveam cauciucuri cu cuie. M-am intors sambata la 4 grade.
2. Intuneric. Asta era tragic pe vremuri. Ce plm sa faci cand e intuneric. Stai si bei votca.
Acum s-a schimbat. Mai un tv, mai o sala, mai un bar si… sa nu uitam marele avantaj. Mai un avion in spania/tailanda
3. Saracie. Mult timp au fost saraci. Pe la 1800 se platea munca in votca (i shit you not)
Deja s-a schimbat si asta
„E mai greu să cumperi o locuință și să o dai la închiriat, taxele pentru asta mi se par destul de mari acum”
nici aici nu merita. Eu mi-am luat apt sa stau in el. Dupa care am plecat din Stocolm, asa ca nu prea aveam optiuni. Taxele is mari. dau 40e/luna la asociatie, numa ca il inchiriez si taxele is de 22%, parca, din profit. Anu asta nu platesc multe taxe ca juma de an am stat si io in chirie.
(a nu se citi aici altceva decat ca is curios de diferentele dintre suedia si olanda)
Ce-mi place cand lumea generalizeaza. Stiu eu 3 cazuri si e 100% cum spun eu. Ala e prost si eu is destept, nu stie el cum e treaba. Asa de tipic romanesc. Sper ca intelegeti ca binele poate fi atat de relativ. Si binele tau nu este bine pentru alte cateva sute de milioane de persoane. Dar deh buricul romanaesc. Ca fiecare suntem diferiti bine si nu intr-un singur fel. Si tine de o gramada de factori. Personale, profesionale sau pur si simplu de decor. Eu iubesc zapada si frigul asta inseamna ca nu pot citi blogul asta? Sau sa spun ca toti care au ales Spania in loc de Canada sunt tampiti?
Si eu stiu 3 cazuri care nu s-au „adaptat”. Adica intors in Romania pentru ca au parinti batrani sau/si bolnavi, ca le lipsesc prietenii. Si nu e nevoie ca lipsa sa fie la ambii parteneri de viata dar celalalt a respectat dorinta. AU hotarat sa faca sacrifici cum de altfel facem toti cand alegem un drum in viata. E o alegere mai buna sau mai rea dar nu noi suntem judecatorii
Si ce ma distreaza ca sunt atitia care comenteaza de peste gradina, din tarile alea unde ei s-au adaptat 100% dar nu se pot detasa nici macar in a petrece cateva ore linistiti cu „adaptabilii” aia ai lor. Stau pe siteuri romanesti. Unele chiar bunicele sa nu se umfle prea tare stapanul:) Da recunosc, sunt peste ocean, adaptat in asa masura ca „acasa” nu mai este Romania dar ma relaxez cu cateva bloguri romanesti. Si imi place compania unor persoane fie ca sunt romani, sarbi, mexicani, germani sau neoasi canadieni(am spus oameni nu popoare). Imi place si ce fac si unde sunt.
Si eu sunt cum in ochii vostrii? Adaptat or nu?
@radus2k, ești sigur că vrei să știi părerea mea despre tine? Nu de alta, dar am o fixație cu oamenii care se dau deștepți, dar scriu “voștrii”.
Ultima iarnă în Suedia a fost prin 2012 parcă, noiembrie-ianuarie în Nykoping. Frig, zăpadă, nasol. Și aici s-a mai schimbat vremea de când am venit, în sensul că verile sunt mai calde.
Când lucram la firma suedeză s-a transferat aici un italian, care lucrase în Goteborg vreo 3 ani. Era entuziasmat omul, că își cumpărase un apartament acolo cum s-a mutat și l-a vândut la plecare, cu un profit de 80k EUR. Banii ăia i-a folosit pentru o casă în Utrecht, care acum costă cu cel puțin 200k mai mult. E și asta o metodă de economisire.
Mersi Mihai, este exact asa cum spui.100%
Deci, stai umpiq, pentru tine nu e importantă mâncarea dintr-o țară, ci faptul că ai un buton pe care apeși, când ești călare, fără să te dai jos??
Bossss… , nărăvașule! :)))))))))))
Comentariu beton!36
@Eleno, contează mâncarea doar dacă umbi de nebun pe stradă urlând de foame fără să găsești nimic de mâncat. Dar câtă vreme am găsit ce să bag la ghiozdan, da’ sunt mai importanți călăreții ăia. 😛
Ma aflu in vacanta cu familia in Valencia (Spania pentru necunoscatori). In Jardi del Turia m-am plimbat, alergat, catarat cu fetita vreo 3 ore, dupa care am hotarat ca trebuie sa cautam o toaleta. Si am cautat in sensul ca am intrebat un domn care isi ingrijea masina de tuns iarba (functionar public, da?) unde gasesc o toaleta. Domnul mi-a raspuns ca imediat dupa pod in dreapta sunt toalete „para todos”. Si asa a fost, le-am gasit exact unde a spus, curate si civilizate. Vorbim de un parc care strabate orasul de la est la vest pe kilometri intregi. Au piste de biciclete si trotinete, alei pentru alergat special semnalizate si alei pentru plimbat. Si nu, nimeni nu le incurca si nu le foloseste pentru altceva. Eu nu sunt pe principiul ca totul e mai bine altundeva decat in Romania, dar, da, iarba chiar e mai verde la ei (si prin ei inteleg oricare alta tara din Europa pe care am vizitat-o).
Comentariu beton!22
Foarte misto este cand intrebi un olandez orice si ti se raspunde intr o engleza impecabila(de la tâncii biciclisti pana la cei varstnici)😁Eu m am indragostit iremediabil de tara lor si de locuitorii ei.🥰
Comentariu beton!19
Si am si contra exemplu:))
Prieteni plecati in italia,i-am vizitat vara asta,abia ce si-au luat apartament si asteptau sa le vina randul la vaccin.
Amandoi s-au bagat la orice munca au gasit in primul an,depozite nebunii,au invatat limba din primul an,s-au interesat la ce drepturi au la locul de munca,cum si cand trebuie sa ceara bani in plus,cum se sorteaza gunoiul,cam asta au facut in primul an,au invatat care e mersul lucrurilor.
Acum amandoi au joburi ok,salarii normale,au apartament(in rate normal) asteapta un copil,au o gramada de prieteni de toate natiile,seful le-a dat chiar o zi libera extra ca aveau musafiri pt ca sunt seriosi si isi vad de treaba,si nu vor sa se intoarca.
Nu se intorc pt ca”noua ne place aici,ne-am imprietenit si cu vecinii(erau mutati de 2 luni),ne place vremea,ne plimbam in fiecare weekend,ne suim in masina si ne oprim unde ne place”
Cred ca asta e diferenta,sau cam astea 2 categorii le vad eu printre cei cunoscuti plecati.unii s -au informat bine inainte,si-au asumat,au invatat limba,reguli,si-au dat interesul…altii…s-au dus la plesneala,nu isi dau nici minimul interes,au prejudecati desi nu ii cunosc(e reci,nu sunt prietenosi etc),si cred ca cel mai mult le place sa faca cate o “romaneasca” si pe acolo nu prea se poate,sau le este frica.
Comentariu beton!20
Eu cel mai tare mă bucur, că oamenii mei preferati din online, MV și Didina sunt prieteni și in viața reală.
Olanda e pe lista scurtă. Dar mai am un pic de așteptat, de crescut niște pici, ca să putem pleca cu ei la drum.
@Dynamisi, abia aștept să veniți, să-i văd pe gemeni. 🤗
Didina, sper si eu sa ne vedem la un moment dat. Mulți pupici de la mine si de la pici!😘😘😘
Subscriu din toata inima: Olanda e tara unde as vrea sa ma retrag dupa ce ies la pensie, daca apuc bineinteles. Sunt de acord cu tot ce ai spus: oamenii sunt prietenosi, infrastructura de vis, mancarea pentru toate gusturile. Si sa nu uitam zona de coasta a Marii Nordului. Asa ca data viitoare, daca mai ajungi in Tara Lalelelor, fa o vizita si In Haga, Scheveningen, Katwijk, Noordwijk etc…Pur si simplu vis!
P.S. Eu locuiesc in Luxemburg de 9 ani, deci tot un fel de Tarile de Jos, dar…nothing to compare!!!
Comentariu beton!13
E între Deva si Fãget. Porțiunea aia fără autostradă.
Așa, exact acolo e. Mulțumesc.
n-am povestit niciodată primul meu contact cu olanda, acum peste 10 ani. îmi luasem cazare la un hotel mai depărtișor de centrul amsterdamului (casa amsterdam, undeva pe lângă stația/ gara amstel, pe care-l recomand și acum fără probleme pentru că e absolut ok, e ieftin și, mai ales, e liniște) și eram atât de dornic să văd orașul încât, având doar un troller micuț și un rucsac, am luat-o pe jos, pentru că știam că trec prin centrul orașului, de la gara centrală la piața de flori, prin piața dam. de la munttoren am luat-o la stânga pe malul amstelului și am intrat în amsterdamul neturistic (mă rog, mai puțin turistic). am primit, în cei aproape 3 km, trei urări de bun venit, spuse clar fără sarcasm și cu multă bucurie, de la oamenii cu care mă intersectam, iar persoana pe care am întrebat-o unde e hotelul (că nu se vedea printre alte clădiri și era înainte de apariția tuturor aplicațiilor de pe telefoane) ne-a condus până în ușa hotelului, mai bine de jumătate de km.
Comentariu beton!27
Evident, că e foarte nasol și la ăia! Oriunde e foarte nasol dacă nu se adaptează totul la dorințele lor. Și eu eram milionară, dacă primeam 1 € de fiecare dată când auzeam ce nasol e în Germania. Cel mai drăguț e când îți explică faptul că la nemți nu se pot face șmecherii, descurcăreli sau pune pile. Asta e chiar îngrozitor….
Comentariu beton!28
Hai că nu e totul perfect în Olanda. Să vezi ce nasol e când intri, pur întâmplător și fără intenție, pe linia de autobuz, noaptea când e strada pustie și îți vine amenda acasă (bine, la firma de leasing) în mai puțin de 10 zile. Cu cine te mai cerți?
@Giani Mucea: I feel you, bro. Am plătit €45 amendă c-am mers cu 41km/h în zonă de 30 km/h. Amenda a venit în poștă. Pățit, așa că-s cu ochii pe indicatoare să nu mai fac d-astea.
@John Temple Lange leben die Deutscher! Mi-a luat ceva sa identific unde s-a întâmplat, nici nu remarcasem semnele 😇. Am primit o scrisorică cum că-s bun de plată că am mers cu 70 km/h în zonă de 30 km/h. Haoleu, am fript Führerscheinu’! Pe urma continua doct textul că fiind zonă cu stradă în lucru (deci de aia limita de 30 km/h) și depășirea având loc în zi de sâmbătă se consideră limita normală de 60 km/h deci să virez 20 euro. Fără puncte la Flensburg 😎.
Personal cred că erau câțiva metri de stradă deja lucrată și or fi lăsat marcajele așa, pentru luni, să facă de un Feierabend cu bere.
Să tot trăiești în Bavaria!
Mihai, inteleg ideea articolului. Am stat afara alaturi de multe natii. În timp prioritățile se schimba. Iar de dragul de a fi aproape de familie, multi incep sa considere mici neajunsuri problemele din România, si sa caute sa se întoarcă chiar și pe jumătate banii. Oricât de frumos ar fi dincolo. Am avut colegi anunțați de familie ca e bolnav un părinte, si care au ajuns prea târziu în țară.
Restul sunt fleacuri pe care le semnalam ca sa se înțeleagă ca nu e totul perfect afară, si ca uneori, alte lucruri sunt mai importante, dar poate nu vrem sa dam cărțile pe față.
Mi s-a întâmplat sa fiu plecat în locuri super interesante, si sa ma lovească dorul de casa și familie dupa nici 10 zile.
Legat de ospitalitatea olandezilor!
Am fost in 2018 cu ceva treaba in Amsterdam si Tilburg. In Amsterdam am stat trei zile intr-un hotel destul de ok chiar vis-a-avis de gara centrala si la doi pasi de centrul lor vechi.
Bantuiam eu asa pe stradute sa gasesc niste magazine de vinyl-uri cand ajung langa o locatie care vindea „diverse”
Bai, fata aia care mi-a vandut mushrooms a fost de nota 10. M-a intrebat daca vreau sa vad dragonul sau si sa-l calaresc. Mi-a explicat cum se consuma si ce trebuie sa fac…
Legat de mancare, costite de porc la grata mai bune ca acolo nu am gasit pe la noi. Berea cam ciudata pentru gustul meu (am incercat marcile lor mai necunoscute). a, si am prins un all you can eat de 10 euro la sushi in Rembrandtplein.
Deși în Olanda n-am fost, doar în Belgia vreo câteva zile, cred că n-aș putea să mă adaptez la o singură chestie: vremea (cu prognoze sau fără). Îmi place o climă mediteraneană (Grecia sau Turcia), mai ales în sezonul rece. În rest, or fi taxele mari, dar se și vede în viața de zi cu zi.
Fix așa. Am avut prurit între gluteuși și am comentat la o postare dintr-un grup de medici. Între altele am scris ce bine m-am simțit în Viena și cum n-am avut nicio problemă să prezint certificatul verde la restaurante, cafenele, etc. Cum Viena era la fel de animată ca de obicei, străzile pline. Iar în spital nu intrai ca pacient fără test PCR chiar dacă erai vaccinat. Rezultatul? Emoticoane angry și răspunsuri ca „dictatură sanitară”, „după certificatul verde urmează alte restricții”, „UE a luat-o razna și noi ne luăm după ei”. Esența fiind ce fraieri sunt austriecii că pun botul la așa ceva. Pe dragii mei colegi care sunt convinși că vaccinații transmit la fel nu i-a impresionat nici că personalul medical vaccinat se testează o dată pe săptămână. Ca atare aia a fost ultima dată când am mai comentat ceva.
În altă ordine de idei tocmai a fost dat un ordin cu suspendarea intervențiilor chirurgicale și a internărilor non-urgente pentru 30 de zile. Bolnavii covid (peste 90% nevaccinați) stau pe holuri chiar și pe scaune conectați la oxigen.
Îmi pare rău că am deturnat discuția către covid, dar simțeam nevoia să-mi vărs oful unde sunt oameni care gândesc la fel. Dacă mai aveam nevoie de un impuls să iau hotărârea de a pleca, l-am primit. Efectiv nu mai pot. Iar distinșii colegi nu cred că s-ar fi integrat nici în vremurile pre-covid..
Comentariu beton!28
@ametist: welcome home! 😀
N-o să regreți pasul făcut.
Sănătate tuturor!
Eu azi n-am să comentez despre Olanda. Că n-am fost acolo. Am să vă povestesc doar că și la Târgu-Jiu există toaletă publică gratuită, foarte curată, au și muzică în interior (o combinuță cam prăpădită făcea ”gălăgia” dar a contat 🙂 ). Și la Sibiu, lângă Podul Minciunilor. Semafoare cu buton sunt și la Brașov. Se mănâncă foarte bine și la Drobeta Turnu-Severin (acolo, la 50 de ani!, am mâncat prima oară Șiș-kebap (sper că n-am scris foarte-foarte greșit) și am băut bragă (rece e bună, să știți)). Că omenie am întâlnit și la Bârsana, unde un nene mi-a făcut pana la cauciuc pe loc. I-am dat 10 lei deși omul n-a vrut să-i ia, deși kit-ul de reparație nu cred că i-a picat din cer iar cele 10 minute petrecute cu roata mea nu i le-a mai dat nimeni înapoi. Unde mai pui nene că era tatuat de sus până jos, brunet, cât Dealul Mitropoliei de mare și încruntat de la natură?! 🙂 Aș mai găsi exemple, dar nu e blogul meu. Muhahahah (bine, nevastă-mea zice că-s optimistul incurabil, dar în principiu eu d-astea faine caut).
Hai, să vă salut cu drag pe toți!
Comentariu beton!35
Asta imi aduce aminte de o discutie avuta la serviciu in care eu spuneam ca mie mi-ar place sa traiesc in Anglia si ca mi se par englezii foarte misto si ca o sa ma lupt cu copilul sa mearga sa studieze in Albion. O colega (care sustine ca a trait un an in Anglia cand era eleva la liceu, deci cam imediat dupa Revolutie) a zis ca la aia e naspa, ca inchid mallurile si magazinele devreme, nu e ca la noi unde tin astia deschis la Mega pana la miezul noptii. Din cate stiu eu, ea merge extrem de rar la mall, ca nu are bani si isi comanda foarte multe chestii fix din Anglia. Iar un alt coleg spunea ca englezoaicele sunt cele mai urate femei din lume, cum sa te duci sa stai in tara cu femei urate? Ai zice ca aici mute cate o bunaciune in fiecare seara, insa el este un obez cu fata stramba si e insurat cu una pe masura care ne-a si spus ca fac treaba aia rusinoasa cam odata pe an.
Strugurii sunt tare acrii si sa moara si capra vecinului si vulpea care a atentat la struguri.
Comentariu beton!16
De cand te-am descoperit iti citesc toate articolele cu placere. Cand se intampla sa nu imi apari prin feed-ul de la FB vreo 2-3 saptamani, te caut eu si ajung la zi cu ce ai mai scris. De comentat, mai rar. Eu sunt unul din personajele care a comentat referitor la lipsa muntilor si la problema cu mancarea. Mi-am spus parerea, nu am dat cu parul si am concluzionat ca eu nu as dori sa locuiesc aici. Ah, inca ceva din cauza meseriei ( lucrez la o firma de constructii industriale, numai in rafinarii) sunt dependenta de masina in Olanda pentru ca nu exista efectiv niciun mijloc de transport in comun catre rafinarii. Asta este al 3-lea minus pentru mine. In rest nu am ce sa comentez si nu contest frumusetea, nivelul sau alte aspecte ce tin de calitatea vietii in Olanda.
Dar dupa ce am stat aici, am dreptul sa spun ca nu as putea sa ma mut de tot aici si de ce. E parerea mea, personala si justa PENTRU MINE.
Ca exemplu: am fost si vara trecuta aici pentru 6 saptamani la o revizie. AM stat 6 saptamani si am locuit la hotel ca nu avea ce alt fel de cazare sa gasesc pentru o perioada atat de scurta. Am lucrat peste 400 de ore in 6 saptamani si mancarea chiar a fost o problema: nu aveam nici timp nici unde sa imi gatesc singura.
In perioadele mai putin aglomeratie din cei primii 2.5 ani aici, mi-am gatit singura, a fost ok. Cat despre timpul liber, chiar si in perioada aia, prefeream plimbari in Germania cand voiam drumetii s.a.m.d.
Stiu, o sa primesc multe degetele jos desi nu vad de ce e gresit sa expui un punct de vedere. Culmea? De la primul articol si pana la asta, am ajuns iar in Olanda la un proiect care o sa tina cam 6 luni. Am de gand sa ma bucur de tot ce ofera tara asta bun. Am voie totusi sa nu ma bucur de cele cateva chestii pe care LE VAD EU negative PENTRU MINE?
Comentariu beton!25
Nu înteleg de ce este un minus faptul că te duci cu mașina la muncă? N-ai pe unde circula? N-ai parcări? te descurci greu la volan? N-o prind p-asta cu minusul pentru mașină și pace.
Cât despre lipsa munților, nici măcar n-am ce să-ți răspund. Singură ai zis că la o adică te poți duce în Germania sau în oricare dintre țările din jur care au munți. Până în Germania faci mult mai puțin decât aș face eu până pe Valea Prahovei.
Iar la asta cu „Am lucrat peste 400 de ore in 6 saptamani si mancarea chiar a fost o problema: nu aveam nici timp nici unde sa imi gatesc singura”, îmi pare rau, dar înseamnă că ori lucrezi pentru niște scărțari, ori ți-ai negociat prost contractul, ori hotelul era în plină pustietate. Nu de alta, dar când n-ai timp să-ți gătești, te duci și mănânci la restaurant sau comanzi. Desigur, dacă ai și cum să plătești mâncarea aia.
Sorry, dar argumentele tale sunt toate false pemtru mine.
@MV – Mi se pare o risipa inutila de carburant, sa nu mai zic de noxe doar ca sa se care o singura persoana la servici. Ma descurc la volan, de cand a inceput pandemia am mers DE-RO si retur de vreo 5 ori, SINGURA. Parcari exista, pana cand in revizie se suprasatureaza din exact acest motiv: nu e transport in comun si venim n persoane fiecare cu masina lui. Daca te intrebi de ce nu venim mai multi cu aceeasi masina? Gasim cazari in locatii diferite.
Ma pot duce in Germania sa ma plimb, DAR EU AM ZIS CA MIE MI-AR PLACEA MAI DEGRABA SA MA STABILESC ACOLO. Atunci n-ar mai trebui sa fac naveta NL-DE sa merg la munte.
Cat despre treaba cu mi-am negociat prost contractul, lucrez pentru scartari s.a.m.d….uite vezi? nu stii cu ce se manaca o revizie, ce inseamna, dar ma desconsideri pe mine aiurea. Cand in rafinarie este revizie, instalatii sunt oprite si nu se produc bani. Timpul in care se executa lucrarea de revizie este bine delimitat iar orice intarziere se lasa cu pagube foarte mari. De aceea intr-o perioada de genul lucram 13 zile din 14 cate 12-14 h pe zi.
Da, pot sa comand sau sa merg la restaurant, da imi permit sa platesc mancare in oras timp de 6 saptamani ( asta am si facut, ce sa vezi) doar ca nu imi place mancare lor deloc.
Cam astea au fost, sunt argumente valide PENTRU MINE, care ma fac sa nu vreau sa ma mut de tot aici.
Daca tot nu se intelege…poate nu am ce cauta in aceasta comunitate 🙂
Ce înseamnă NU-MI PLACE MÂNCAREA LOR DELOC? Ți-ai propus să mănânci doar chestii tradiționale olandeze? Că altfel nu înțeleg, pe oriunde am fost era plin de cărciumi de toate felurile: burgeri, pizza, paste, coaste, mâncare franțuzească, gem orașele (ba chiar și satele) de susherii, efectiv puteai să-ți alegi ce vrei să mănânci indiferent de locul în care te aflai. Cât de pretențios să fii la mâncare cât să nu-ți placă NIMIC din toate astea?
…
Băi, da. Dacă nu poți să duci o discuție în contradictoriu (în care nimeni nu jignește pe nimeni), da e posibil să ai dreptate și să nu ai ce căuta aici.
@Daiana: io cred că ți-ai greșit meseria și locul de muncă.
Te rog frumos, nu mai rostogoli prostia cu „salvarea mediului” că nu ține drept argument.
@JT, știi ce este cel mai amuzant? Clamarea risipei de carburant și a emisiei inutile de noxe, timp în care muncești să faci revizia unei rafinării. Aici m-a spart. Noxele contravin pricipiilor tale de viață, dar n–ai nicio problemă să muncești la o rafinărie. Fix ca și cum aș fi io content editor al Antena3, după care aș ieși în Piață să înjur Antena3.
„Banii nu put.” ~ împăratul Vespasian
Totodată, octanul nu e folosit doar pentru mașini. De exemplu, baxul ăla de apă minerală, sticlele ălea, cum crezi că sunt făcute?
Pot duce o discutie. Dar tu in primul comentariu deja mi-ai zis mai subtileanu ashea ca poate nu am fost in stare sa negociez contractul, ca poate nu sunt in stare sa platesc o masa in oras, ca poate nu sunt in stare sa conduc si tot asa. Stiam ca din tot comentariul nu o sa iasa in evidenta decat ca eu lucrez in rafinarie dar sunt impotriva mersului cu masina. Fac un job si imi castig si eu traiul. Daca nu-s eu acolo, o sa fie altcineva. Mai e pana eradicam industria petrolului. Asta nu inseamna ca trebuie sa poluez si in timpul liber. Sunt genul de om care ar vrea sa mearga cu masina doar de nevoie. Iar aici, nevoia e in fiecare zi. Cam asta e. Cu mancarea, daca stai mult pe acolo ai sa vezi ca desi exista localuri cu mancare specifica altor tari, totusi gustul e adaptat preferintelor localnicilor.
Cu toate astea da, poate ca pe partea de pizza, burgeri si paste as putea trai. Dar mno cand ai un metabolism dobitoc si te ingrasi doar cand te uiti la mancarurile mai sus mentionate, tinzi sa le eviti. Altfel, daca iti pun o poza cu mine dupa 6 luni de mancat asa, o sa imi dedici articolele tale despre grasi.
” ‘Nfine ” cum zici tu, stiu, poate pare ca exagerez, nu traiesc din scris, poate nu ma exprim asa de bine, eu am zis 3 motive mari pentru care nu m-as adapta aici pe viata si pt care prefer mai mult Germania. Nu am zis niciodata ca Olanda e o tara de kk si alte minuni. Deci nu pricep oful.
Dar să știi că nu ești tu singura care ai comentat. Articolul meu a venit în urma multor comenatrii, unele dintre ele fiind exact pe subiectul ce țară de kkt e Olanda.
Departe de mine să nu înteleg partea cu jobul, toți suntem nevoiți să trăim din ceva. Dar dacă tot îți câștig banii din ceva ce face rău mediului, măcar nu vii cu argumentul cu noxele. E o fractură logică pentru mine treaba asta. Eu, dacă eram angajatul antenei 3, nu m-ai fi auzit niciodată spunând nici pâs despre postul ăla. Că n-aveam cum să fiu și cu sula-n cur și cu sufletul în rai.
Exista oameni care vad lucrurile asa cum sunt nu neaparat albe sau negre, si care pot sa inteleaga ca orice tara , oricat de dezvoltata poate avea si avantaje si dezavantaje, pentru locuit in ea. Si ca majoritatea tarilor, privite prin ochii turistului mai ales daca e de weekend, pot parea super misto. Eu am inteles ideea ta, si nu vad vreo problema in ce ai scris. Nu inseamna ca daca lucram pentru corporatii nu ne pasa de mediu. Ar fi si greu daca tuturor care lucram la o firma ce are clienti corporatii, ni s-ar parea ipocrit sa fim mai eco in viata de zi cu zi. Nu ar mai fi nimeni interesat de ecologie, in afara de cei cativa care au ales sa traiasca prin paduri sis a se imbrace cu haine facute din propriul par.
Eu am cunostinte care au lucrat pe platforme petroliere si stiu ca au joburi de zeci de mii de euro. Pe luna. Sunt convins ca si in rafinare exista ceva bani altfel nu ar alege nimeni sa duca viata aia.
@JT, să știi că ti-am sters comentariul. Ai jignit-o gratuit pe @Daiana, în condițiile în care tocmai îi explicam că aici avem un dialog, pe argumente, în care nimeni nu jignește pe nimeni. Eu încerc să înteleg ce vede ea nașpa la Olanda, ea încearcă să-mi explice.
Daiana nu. Orice ai scrie acolo nu ai trait acolo.
Practic, tu zici asa: Olanda e de cacat pentru ca eu ma ingras repede si stand la hotel am fost in postura sa manc numa cacaturi.
AAA, ce?
Sa nu uitam si aberatia: „pentru ca rafinaria e departe nu am mers decat cu masina”.
AAA…ce?
Daca ai trai in olanda ai avea urmatoarele variante:
1. oricum stai la tine acasa, deci manci ce vrei tu.
2. stai acolo, nu vrei sa consumi benzina? iti iei bicicleta. Iti iei masina electrica. Motocicleta. Scuter. Elicopter. Cal.
sau, impaci si 1 si 2: iti iei chirie aproape de rafinarie
Io o aștept pe @Daiana cu argumentele cum că Olanda e nașpa. Cu exemplificări & co. Știu că n-o să le văd scrise în mileniul ăsta.
@animaloo: de ce ești rău? De ce-i strici castelul de fum? 🤣
De cand am ales sa parasesc Romania, jobul m-a dus In Olanda, Germania si Belgia.
Despre Belgia nu ma pot pronunta ca nu am apucat sa imi dau seama daca m-as putea muta pe viata acolo in doar 5 luni. Din celelalte 2 (Olanda aprox 2.5 ani si Germania aprox 1 an jumate) am putut concluziona ca in una din ele(Germania), m-as putea stabili pe viata (DE) iar in cealalta nu (NL). Iar la NL am adus si argumentat de ce NU, PT MINE.
Practic, am facut cam acelasi lucru precum Didina cu tarile nordice. Doar ca poate la celalalt articol m-am exprimat prea scurt/taios si nu am elaborat. Practic am zis pe scurt: Olanda e misto pt ca aia si aia dar nu m-as muta acolo pt ca aia si aia.
@MV, da stiu ca nu am fost numai eu, dar m-am simtit cu musca pe caciula dupa articolul asta si am zis sa explic putin si sa subliniez (acu cred ca e a 18a oara) ca e departe de mine sa spun ca Olanda e de kk.
Poate o fi frantura de logica, poate nu, treaba cu mediul. Eu am studiat ingineria si protectia mediului in industrie. Dar mna, cum e viata am ajuns sa practic fix opusul, ce sa-i faci. Nu ma dau vreo ecologista, dar ceva pasare fata de mediu si natura am.
@animaloo – nu e asa simplu cum spui. eu ma mut de colo colo. esti norocos sa gasesti cazare decenta si punct. Daca o mai vrei si la distanta de pedalat deja visezi. Tu ma poti contrazice pana maine, eu iti pot spune ce am trait. Totusi ca sa incerc sa te fac sa intelegi putin, durata proiectelor variaza, poti sta cateva saptamani intr-un loc, poti sta chiar si cateva luni. Dar cand te tot muti asa, optiunile de cazare sunt limitate f mult ( dupa ce ca sunt ele limitate oricum, in Olanda).
@JT am inteles ca m-ai jignit, nu am apucat sa vad. Nu vad de ce as incerca sa iti raspund tie la ceva.
La final: Olanda e misto, am zis si la articolul original(dar nu tot ce o sa spun acum): spitale, autostrazi, semafoare inteligente, curatenie, bun simt, oameni zambitori, oameni care te ajuta, etc.
Rotterdam e orasul meu preferat din tot ce am vaut pana acum.
Giethoorn e de poveste – am fost de 3 ori. Acu ca am revenit in NL, daca prind cumva un weekend fara ploaie, sigur merg iar.
Imi place Haga si m-am simtit extraordinar la Scheveningen ( am avut curaj chiar si sa fac o baie in marea Nordului, brrrr)
Nu am zis niciodata ca e Olanda de caca desi vad ca unii insistati pe aici. Nu stiu de ce dracu ca daca luati fiecare cuvintel de al meu din fiecare comm, nu veti gasi asa ceva.
E o tara misto unde din terte motive(tampite pentru unii din voi, accept asta, nu sunt sarcastica), nu m-as putea adapta si nu m-as putea stabili aici pe viata.
Nu am citit in viata mea o persoana mai bipolara ca tine. Si am citit cativa bipolari.
1. Nu iti place sa mergi cu masina ca polutie si cacaturi eco. Lucrezi cu rafinariile
2. Nu iti plac constrangerile locurilor temporare de munca dar zbori ca o albinuta din contract in contract
Practic esti fix: „nu imi place asta, e minunata!”
Serios acum, s-a ajuns la bipolaritate?
Femeia a spus că a petrecut 2 ani jumate în Olanda şi că nu s-ar muta pe viaţă acolo. Ce nu i-a plăcut e fix treaba ei, asta cu plăcutul şi neplăcutul e ceva subiectiv. E halucinant în ce stadiu s-a ajuns aici cu comentariile.
@Daiana, nu te mai justifica. Sigur ai alte lucruri mai utile de făcut, aici e pierdere de timp și bătut apa în piuă.
Comentariu beton!13
@Solandi, ei, hai, să nu exagerăm, că nu s-a ajuns la niciun stadiu halucinant. Plm, așa e pe internet, oamenii se mai ceartă, se mai împacă, n-a murit nimeni, suntem totuși pe un blog. Dacă îl închizi si nu mai intri nicodată pe el, e ca și cum n-ar exista. Hai să nu ne kkm pe noi, da?
@animaloo, nu mai are rost sa repet chestii pe care deja le-am scris de cateva ori bune. Eu n-am zis ca nu mi place jobul sau viata asta de calator, ti-am prezentat doar motivele din cauza carora, solutiile tale nu sunt la indemana mea. Bine alea serioase ca na…mi-ai zis tu si de cal si de elicopter si tot asa. Daca nici acest ultim comentariu nu a fost suficient de pertinent incat sa se inteleaga cat de cat ce vreau sa spun cred ca e cazul sa capitulez.
Sunt bipolara si proasta conform @JT si @animaloo. Sunt ”daca” libera si inadaptabila. Imi pute orice. Nu-mi convine nimic, etc. Pacat ca nu sunt si anti-vaxxer ca eram personajul perfect :)))))
Ma simt ca @MV, m-a mancat in cur sa imi dau cu parerea pe net si sa mai si incerc sa le explic unor necunoscuti, de ce traiesc intr-un fel, cum traiesc, ce simt si etc.
La dracu, poate chiar ca sunt proasta. Rau de tot. ;)))))
Better?
@Mihai, e părerea mea şi nu mi-o schimb. Pe mie una m-a obosit tirul ăsta încrucişat împotriva acestui comentator. Şi nu mă refer la partea de început, cât mai ales la ultimele comentarii. Cât şi la continuarea din topicul de azi, în care este făcută proastă.
@Solandi, normal că e părerea ta, doar n-o fi a mea. Ia-ți și tu un bilet la băi sau ceva, dacă obosești așa repede. Că nu e ok, aici trebuie să fim odihniți toți.
De unde bilete la băi acum, pe pandemie?
@Solandi, cauți și tu niște băi prin țări cu apă caldă, că la ăia nu mai sunt probleme. Totul e să fii vacinată. 😉
io nici macar nu ma cert. Ma amuz. Bipolar in scris nu inseamna ca ai o problema psihica. nu mi se zice animaloo ca is prea PC si prea atent cu sentimentele oamenilor.
Bipolar insemna ca scrii una si faci total alta. Nu am scris ipocrita pentru ca aia era mai mult insulta, iar io nu vreau sa insult oameni care fac bani din munca legala, indiferent daca le place sau nu. Dar….la tine nu e la nivel de nu iti place ce muncesti ci ca nu iti place produsul
uite, ca sa continui cu o gluma. Nu iti place Olanda pentru ca in olanda se vinde iarba si ai vazut cum se comporta oamenii carora le vinzi iarba si ciuperci halucinogene
*daca nu te justificai si scriai „bah, da, nu imi place ce am mancat in olanda. muie la toti olandejii” sa mor daca aveam ce umor sa fac. „Tre sa folosesc masina, care arde benzina, in timp ce ma duc la munca mea de la rafinarie….”
Vaccinată sunt de mult, chit că cu astra. Dacă fac doza 3 cu pfizer, sunt mai mult decât vaccinată. Deci totul e ca şi rezolvat.
@Solandi, mai ai să găsești băile. Aș ști io ceva mișto prin Portugalia.
Aia cu zambitul cand ai eye contact cu cineva pe stradă, in magazin, etc. aici in 14 ani de Olanda am învățat-o.
Cand vin acasă (in România) devin repede dezamăgită ca zâmbesc in magazin vânzătoarei, de exemplu, si in 99 % din cazuri primesc o privire „încrâncenată” înapoi.
In rest, lucrurile sunt nuanțate, si bune si rele…
Comentariu beton!15
Mda foarte neprimitori olandezii ăștia🙄. Am fost o zi în Amsterdam și sincer am rămas mai mult decât plăcut surprinsa. În orice magazin, restaurant sau cafenea am intrat aveau oamenii ăia o energie bună de pe mine m-au uimit. Unde mai pun ca primul lucru pe care îl făceau era sa salute și sa ma întrebe în ce limba prefer sa vorbească engleza sau olandeza. Apoi ma întrebau din nou foarte politicos ce fac, sau cum îmi este ziua. Sincer bravo lor pentru felul lor de a fi. Urmașii dacilor ar avea ce învăța de la ei.
Comentariu beton!14
Întrebările de tip interogatoriu (ce faci, de unde ești…) deranjează.
Nu erau de tip interogatoriu. Oamenii încercau sa fie ospitalieri. Dar mai bine e sa intri într-un magazin și doamna de acolo sa nu fie în stare sa răspundă la salut și după sa întrebe clientul ce vrea cu cel mai sincer sictir și neinteres din lume? Prefer interogatoriu 😂
Ca unul care a locuit ceva timp in zona respectiva (Luxembourg) iti zic ca pierzi timpul degeaba. Pur si simplu nu exista comparatie cu Romania. Sa vezi ce misto e sa faci pana la bicicleta la 20km+ de casa si sa opreasca masini sa te ajute. Sau sa vezi cum lumea observa ca nu ai numere de Lux si asteapta pana te hotaresti daca faci stanga/dreapta fara sa rupa claxonul. .. sau cum faci test PCR si iti trimit a doua zi prin POSTA, rezultatul si factura de platit, la adresa indicata. Aici am intrebat ce se intampla daca nu platesc si asistenta nu a stiut sa raspunda…
Ce sa zic, e naspa rau in olanda… am stat un an acolo, la studii si din nefericire nu am reusit sa gasesc job, era pe vremea cand joburile pt romani si bulgari nu erau la liber. A venit tata sa ma ia si 2 zile cat a durat drumul am plans intr-una, de-l disperasem pe tata. Cand am ajuns in zona Cehiei si au inceput sa se vada cladiri scorojite si urate m-a luat boceala si mai rau. Da, m-am simtit singura in Olanda cum nu m-am simtit niciodata, vremea e naspa rau, dar ce imi amintesc cel mai mult: imi puneam castile cu muzica, luam bicicleta si ma plimbam ca nebuna prin oras si imprejurimi aproape zilnic. Ce frumusete…
Comentariu beton!14
Legat de ospitalitatea olandezilor, am si eu o mica povestioara: trebuia sa iau un autobuz din Leiden spre un satuc de pe langa. Mi-a zis cineva ca pot cumpara bilet nu stiu de pe unde, insa se poate plati si cu cardul direct in autobuz, asa ca am ales varinata platii cu cardul. Ma urc eu tacticos in autobuz, scot cardul, insa soferul imi spune ca din pacate, cititorul de carduri e defect. Dau sa cobor, la care tot el zice: „imi pare rau, e problema noastra, nu a dumneavoastra, asa ca luati loc, veti merge gratis”. As vrea sa vad si eu in Romania asa ceva…
Comentariu beton!23
Problema asta de neadaptare a dacilor liberi nu se aplica numai la Olanda.
Am impresia ca mult prea multi romani care traiesc/muncesc prin alte tari nu reusesc sa se adapteze.
Nu-si bat capul sa invete limba. Mor cu astia care „stiu engleza, asa ca nu le trebuie”. Cand ii iei la bani marunti, engleza lor se rezuma la expresiile netraductibile din filmele cu Stallone si…cam atat.
Vin cu mentalitatea aia romaneasca „merge si-asa” si sunt complet surprinsi de faptul ca oamenii aia, din tara aia, chiar respecta niste reguli si nici nu le-ar trece prin cap sa le incalce.
Cunosc romani care sunt in Germania de mai mult de 10 ani si care nu au reusit inca sa invete germana. Ok. Nu e chiar cea mai usoara limba de pe lume dar chiar sa nu te poti descurca in situatii cotidiene dupa 10 ani?
Eu am facut cursuri de germana si am avut, pana acum cateva luni, numai televiziune germana. Doar uitandu-ma la stiri, am invatat o gramada. Si nu am fi avut televiziune romaneasca daca nu ar fi pierdut RTL-ul contractul de difuzare pentru Formula1.
Am trecut si eu prin faza cu neadaptarea. In Anglia. Pur si simplu, ajunsesem acolo cu niste reflexe formate in 50 de ani si mi-a fost imposibil sa conduc o masina cu volanul pus aiurea si, pe contrasens iar traversarea unei strazi era tot timpul o provocare, pentru ca nu reuseam sa ma uit intai la dreapta si apoi la stanga.
@Mihai Vasilescu am avut recent 2 săptamâni să colind vajnic toată insula Corfu. Pot spune ca pe întreaga insula mâncarea parcă e trasă la șapirograf, pe gustul englezilor. Ei constituie dealtfel partea leului din proporția turiștilor acolo. Nu prea am găsit ceva realmente al locului, era totul adaptat altor gusturi. Când am ajuns în Germania m-a exasperat acreala din preparatele lor cu cartofi și între timp am învățat să ignor oțetul din rețetele lor. Frate, dar în ce țară se mai vinde esență de oțet? Am stat un an prin spitale (5 la număr) și volens-nolens păpam la cantină. Invariabil șapirografiate, paste și cartofi cu mult oțet și Fleisch-ul cam fără gust. Doar la turci gâseam altceva.
Articolul de azi m-a dus cu gandul la stirea zilei,
https://www.digi24.ro/stiri/externe/scandal-in-jurul-facebook-un-fost-manager-acuza-ca-gigantul-tech-a-permis-distribuirea-mesajelor-de-ura-si-informatiile-false-1689957
Pentru ca instiga la ura, dupa parerea mea umila.
Stiu ca multi nu vor fi de accord, dar cititi comentariile oameni buni. Am citit multe comentarii,s a nu ma laud ca pe toate. Si am vazut preponderent pareri de bun simt cu plusuri si minusuri despre traiul in aceste tari.
Vad cum se formeaza tabere de comentatori, dand cu hate una asupra celor care au ceva negativ de zis despre minunatele tari de jos, sau dand cu hate asupra celor ce s-au intors, si facand presupuneri ca ar cunoaste complet adevaratele motive ale indivizilor ce au revenit in tara.
PS
Accept hate doar spre covidioti si despre mine 😀
Poa sa nu fie munti si mancarea rea, atata vreme cât există Coffe Shopuri e kein Problem.
Să comentez puțin și despre Olanda 😊. Am fost 4 zile la un congres în Amsterdam. Am locuit la un hotel nu departe de Gara Centrală. Ca să nu mă rătăcesc ca de obicei am întrebat un localnic pe unde s-o iau și omul a venit cu mine până aproape de hotel.
Într-o după-amiază după prezentări am mers cu o colegă la plimbare și când am intrat într-o cafenea să comandăm ceva pt a putea intra la toaletă, ni s-a spus că nu este cazul, putem intra fără consumație.
La hotel luasem o cameră mai ieftină, undeva în pod, super-înghesuită dar f curată (și muuulte perne pe pat 😍). La un moment dat mi-a căzut telefonul între pat și perete și nu aveam loc să bag mâna să-l scot. Am cerut ajutor la recepție și a venit un tip care s-a opintit vreun sfert de oră să tragă patul și apoi mi-a dat telefonul cu un zâmbet larg.
Singura dată când am fost puțin dezamăgită a fost când am mers să mănânc la restaurantul de lângă Rijksmuseum. Tipa care întâmpina clienții m-a măsurat din cap până în picioare, m-a informat că este un restaurant scump și mi-a sugerat să mănânc un sandwich la bufetul muzeului. Am insistat că vreau să mănânc mâncare gătită și nu sandwich-uri și atunci m-a condus strâmbându-se la o masă. Mâncarea a fost bună iar individa părea grețoasă și cu restul lumii. Evident asta este excepția iar per total Olanda e o țară faină 😊
ador tara aia, n-o avea munti, dar mai aproape de natura ca acolo poate doar in germania te mai poti simti. cat despre mancare, n-om fi noi pretentiosi. colegul de apartament si acum isi aminteste ca a mancat cel mai bun sandwich din viata lui la maastricht. acum vreo 10 ani. sa nu mai zic de interactiunea cu autoritatile locale
Sunt de acord cu tine la absolut tot ceea ce ai scris, mai puțin cu bucătăria olandeză. Da ai dreptate, nu iți place, te duci la un turc, un grec și mănânci de dai pe afară. Mâncare bună și dacă ești client fidel sau faci consumație mare te alegi si cu un raki sau un ouzo din partea casei.
Dar, dacă vorbim de cei care se mută cu totul acolo și cu munca, din păcate cantina la care se mănâncă nu prea are multe opțiuni și nu prea ai cum să o schimbi…
Frikandel(sper că am scris bine) este un fel de free hândel – am încercat să mănânc odată și de atunci… never again. Supele creme nu sunt pentru mine si celelalte sunt degeaba. Pâinea aia cu șuncă pe deasupra și ou ochi merge odată, dar odată pe săptămână ți se acrește. Peștele crud la început nu mi s-a parut ok, dar pe urmă a început să îmi placă. Carne melk era ok… Singura zi care era super ok era ziua de pește.
Da mi-a plăcut perioada pe care am petrecut-o în Olanda, am vizitat-o în lung și în lat, am zis că ar fi țara în care m-aș muta dacă ar fi să plec din țară, dar nu m-aș combina neam cu o olandeză deoarece nu prea ai nici o șansă din momentul în care ai spus, mândru fiind, de unde ești, deși până atunci totul mergea super bine.
În plus dacă treci de bariera asta, în cercul ei de prieteni ești văzut ca un câh… Bineînțeles la început nu e ok, dar au niște glume de îți vine să îi iei la bătaie… și tu îi reproșezi fetei deși nu are nici o vină și bineînțeles că până la urmă te desparți…
În fine de ale vieții… cu toate astea m-aș muta acolo…
Da, că e obligatoriu să mănânci la cantină, îți trec olandejii în contract că n-ai voie să mănânci din altă parte.
@Mișule, când ai doar o oră să mănânci, și doar McD, KFC în jur că firma este pe lângă A1, iar zona unde era firma era zona nouă… cam da ești obligat să mănânci acolo sau să-ți gătești 😁.
M-ați ucis, eu prin „mâncarea e proastă în Olanda” înteleg că e greu cu mâncarea în Olanda TOT TIMPUL. Că dacă vorbim despre mâncarea din pauza de prânz și în România de mănâncă extrem de prost, să știi.
@Mișule, restaurante cu specific olandez, nu prea am văzut în scurta mea ședere în Olanda și doar la cantină am avut ocazia să mă întâlnesc cu bucătăria olandeză. Oricum dacă facem o comparație între cea mai proastă tavernă românească în care am ajuns și bucătăria olandeză diferența ar fi cam de la cer la pământ 🙊.
În plus, îți pot enumera cel puțin 10 țări, unde am fost plecat cu munca și la mâncarea aia de prânz, unde clar eram forțat să mănânc acolo că de… era singurul loc unde puteam mânca, Olanda ar fi ultima pe lista mea.
Bănene, da’ pretențioși v-au mai făcut mămicile voastre.
@Mișule, m-ai făcut să râd 😁😁😁😁.
Știi că eu sunt un gras, chelios și știrb! Păi pot spune că cea mai mare creștere în greutate am luat-o în prima lună de Olanda 13 kg. Coroborat cu lăsat de fotbal și de arbitraj… deci lipsă sport 💪💪💪💪.
Îmi fine, îmi place să mănânc, sunt unul dintre cei care trăiesc ca să mănânce și da sunt pretențios la mâncare. Nu contează cum arată atât timp cât are gust 👍.
Ce nume de olandeji îs astea : Didina ,Geani Mucea !!!? Parca vad ce nume le.au pus și copiilor !
Ahahahahaaaaaaaaaaa Ce bună e asta. :)))))))))))))))
@oviwan, olandezi dacici. 😜
Spunea @Vasilescu să-ți zic că pe fie-mea o cheamă Qkdgqi3fgrwaff3, dar nu-i adevărat, să știi, nu înțelege el bine olandeza. O cheamă 3ffawrgf3iqgdkq.
Comentariu beton!13
M-ati convins. Romania chiar e un rahat intre natiuni.
România mai e cum mai e, dar atitudinea multor români e miezul din gogoașă.
Chiar zilele trecute vorbeam cu cumnatu-miu să facem o excursie până la vecini. Și cred că o să trec și prin sătucul ăla mișto de care ne-ai spus.
Iar o colegă nemțoaică îmi spunea nu mai demult de ieri că îi place în Olanda că e plină de culoare. Oamenii, hainele, natura, florile, tot.
Cât despre integrare și/sau cum se văd lucrurile de pe margine, aș avea de scris o serie de romane. Nu sunt sigur că are cineva răbdare să citească așa ceva.
sa vezi la suedia cum e ma…Nasol in plm, vezi mai sus si didina „oamenii aia nu m-as intelege cu ei neam”.
Realitatea e ca suedejii nu iti sar repede in fata „hai sa ne imprietenim, hai hai hai hai”. Dar, au fost inundatii acum la mine in oras si niste prieteni tocmai plecasera in Romania. Dupa 2 ani de lipsa de vacanta, au plecat miercuri, inundatia a fost miercuri noapte.
I-am ajutat cativa romani si cateva familii de suedezi de prin jur. Dap. Suedezi d-aia de la mama suedie. Le-a facut omu o masa de multumire, cu gratare and shit si m-a rugat sa il ajut. Le-am facut la suedezi tochitura moldoveneasca, m-au aplaudat cand am intrat unde se stransesera. Caci evident s-au format 2 bisericute: romanii si suedezii, dar asta era din cauza ca deh…fiecare cam voia sa isi vorbeasca limba.
De mancare e cam ca Olanda. Mancarea suedezeasca nu rupe norma pe retete. Dar au niste hamburgeri de plangi. Materia prima este fantastica. Tochitura aia moldoveneasca, cu carne de suedia si carnati de romania ar fi multumit si un satean din cel mai bulangiu sat din curu moldovei. Altfel. Io am o teorie. Daca stii sa gatesti te descurci. Onorabil, cat de cat. Dar, in momentul in care nu stii…s-a futut jucaria. Sau, daca nu ai bani sa iti cumperi ce trebuie. Sau daca mereu gandesti in lei. Pentru ca daca gandesti in lei nu cumperi nimic in Suedia. Cred ca si olanda e cam pe acolo. Pentru ca preturile sunt mari. Dar, nici salariile nu sunt mici
@animaloo, eu mereu gândeam în paritate 1 la 1. 1 Euro = 1 Leu și atunci nu mi se mai părea scump 😁
apai, aia e deja vorba de puterea de cumparare 🙂
sa ma vezi pe mine la inceput. Am venit in ianuarie, prima intrare de bani a fost in martie. Asa ca: avion, 50000sek/chirie (2 chirii + depozit), trait o luna jumate in suedia, am mai bagat si un zbor in germania la un prieten.
Si…ma duc la supermarket. Mararu 10lei. O mana de marar. Creieru meu: „eh….in fond la ce ai nevoie de marar?”. Painea…12 lei. Un pranz: 50lei.
dupa 3 ani. „100sek? practic e gratis”
@animaloo, primul cuvânt pe care l-am învățat în limba olandeză a fost korting. Primul care pe care mi l-am făcut a fost cardul de AH (supermarket olandez). Erau reduceri de 30 la sută cu cardul, mai ales la bere.
Mai fratilor,nu exista tara care sa nu merite sa o vizitezi .Mie ,una imi place peste tot ,in primul rand imi place ca sunt plecata si ca sunt in vacanta si plec de la inceput cu gandul ca o sa ma simt bine si nu ca stramb din nas din cauza mobilei de hotel.Cand e vorba de stabilit undeva ,Didina a explicat mult mai bine decat as putea o eu face,nu are rost sa stai intr un loc unde nu rezonezi deloc cu obiceiurile locului,la urma urmei, tu va trebui sa te schimbi dupa ei si nu ei dupa tine.Problema apare cand la nivel vizual rezonezi cu Italia sau Spania sau Grecia ,ca sa nu mai zic de clima ,dar…..nu stiu cum naiba se face dar daca vrei sa castigi bani tot in tarile cu ploi si frig mergi ….Anglia,Olanda,tarile nordice sau Germania ca nici aia nu e chiar la tropice.Asta e…. Muncim la frig ca sa facem vacante la caldura.
Comentariu beton!15
Câți români dezrădăcinați!!! Foarte multi dintre voi sunteți cu curul între 2 luntrii! Romanul spre deosebire de alte nații se leapădă foarte repede de cultura sa, obiceiurile sale, de limba sa…..așa de repede se imersează in nouă cultură! Hmm
…ce trist! Uitati-va la evrei cum își păstrează limba, tradițiile…etc oriunde ar fi pe glob! Sunteți prea disperați după bani! Mai relaxati-va!
@Adrian cu câți români plecați peste hotare ai stat de vorbă pe îndelete, să îi întrebi care sunt motivele pentru care „s-au lepădat de cultura lor”? S-ar putea să ai surpriza ca nu banii (sau lipsa lor) să fie singurul motiv pentru care foarte mulți au ales să lase în urmă ceea ce însemna „acasă” și să o ia de la zero pe meleaguri străine.
Hotarati-va, ori suntem cu curul in 2 luntrii, ori ne lepadam „foarte repede” de luntrea originala. Ca amandoua nu merge…
Din experienta personala: romanii (si nu numai) oriunde ar fi, isi cam pastreaza traditiile, limba, etc. Nu 100% ca si cum ar fi in tara, bineinteles, ca nu se poate. Trebuie sa te integrezi, altfel e trist rau de tot.
Acuma, daca va referiti la comunitati – deh, ce sa zic… am avut experiente si-si… nu pot sa generalizez si sa zic „ce draguzti sunt toti romanii” da’ nici „ce hoti sunt toti”.
Aici am intalnit cam 3 feluri de romani:
(1) cei plecati in perioada interbelica sau imediat post. Nu plecati pentru bani, majoritatea fugiti, vorbim de supravituire aici. Oameni mai mandri de tara lor n-am vazut si mi-a fost intodeauna relativ mila sa le spun cum s-a dus de rapa tara de care-si aminteau ei… stiau (de la rude si prieteni) ei cam ce si cum, dar, intre noi fie vorba, aberatiile comunismului sunt greu de crezut daca nu le-ai simtit pe pielea ta
(2) cei plecati imediat dupa revolutie, in primii ~6-7 ani. Multi plecati nu dupa bani, ci pur si simplu dupa o lume normala. Majoritatea isi dau copiii la scoli de limba romana, aduc bunicii sa-i invete pe copii limba si traditiile, se intalnesc cu prietenii (majoritate romani)
(3) altii – aici intra de tot felul… nu se poate generaliza. Intra si hotii care fura portofele, si cei care nu se integreaza de fel, si plang dupa tara (si cand ajung acolo plang dupa ce-au lasat dincoace), chiar si fosti mari in partid, si fel de fel. As zice ca ei sunt minoritatea.
Am intalnit oameni din alte comunitati (nu numai europene, nu numai est-europene). Cam tot pe-acolo sunt – cei „vechi” si cei „noi”. Toti cautand pur si simplu o viata mai buna. In process, pastrand atatea legaturi cu tara de origine cat sa nu-i doara foarte tare si constant. Vorbind o limba care nu mai e neaparat moderna in tara de origine (observatie din comunitatea Italiana).
In general, croind o viata mai buna, nu numai pentru ei, dar mai ales pentru copii lor.
Io am vazut poza cu pisic portocaliu si deloc mecanic si-am intrat sa comentez, ca sunt o fiinta simpla. Vad pisic, comentez. Iooooi, piiiiisuuu’ oranj si puturel.
Da, ia sa nu ne mai dea olandezii peste bot cu civilizatia si zambetele pe strada, ca noi suntem cei mai viteji si drepti dintre tatzi. (Regret lipsa diacriticelor.)
Civilizatie in Irlanda: te dai la o parte la trecerea de pietoni sa treaca babuta cu valijoara de cumparaturi si ea-ti zambeste si zice thank you si sorry de parca ce mare lucru ai facut. Stai la coada la baie in pub si intra o doamna foarte binedispusa inaintea ta si cand iese iti cere scuze 1 minut ca s-a bagat in fata.
Dar romanii sunt miezul din dodoasca lumii.
@BaGheRa, mai nou olandezii au luat-o pe urmele suedezilor (că tot vorbeam de lucruri care nu-mi plac în Suedia) și limitează discount-ul la alcool la 25%. Barbari, nene.
@Giani Mucea, adevărat grăiești domnule. Cât mai este o ladă de Heineken 0.33l la AH preț întreg și cu discount? Pe vremea când eram eu prin Olanda era 12E și redus pe la vreo 8E.
Era un vin de Chile în Dirk, parcă așa se numeste supermarketul, mama mama bun al dreaq. Era într-o sticlă mai deosebită, rotundă, de ziceai că e de cogniac. Mi-este dor de Olanda!
Cum adică „discount”?
@BaGheRa, parcă 17/13 acum, dar nu sunt sigur. În jur de.
Am citit, m-am amuzat… am ajuns la faza cu facut „eye contact” si zambit.
Sa va dau si contra-exemplul. Plecata de 2 decenii din RO, revenita intr-o vara cu pruncul din dotare, sa-i arat muntii (deh, crescuta pe langa Valea Prahovei… muntii sunt in DNA-ul personal, urat sa vorbiti urat de muntii mei!) si nu numai. Pregatita sufleteste de nu-prea-bine (ca asa m-au avertizat toate cunostintele si toti prietenii). Am umblat numai cu transport in comun (trenuri si autobuze). Vorbesc romaneste, normal, dar se vedea clar ca nu suntem de-acolo. Haladuit din Valea Prahovei pana in Bucuresti.
Impresia mea? De cate ori am cautat sa fac eye contact, mi s-a „raspuns” la fel. Eu zambesc natural – mi s-a raspuns de fiecare data, cu un pic de nedumerire cateodata, dar cu un zambet. Am cerut informatii, am primit. Am zis „multumesc” soferilor de autobuz, mi-au raspuns „cu placere”. Intr-o gara – ma intalneam cu o ruda sa-mi aduca niste acte – incepuse sa plece trenul si am rugat-o pe doamna CFR-ista sa il tina un moment si m-a bodoganit ea, dar a tinut trenul pe loc 30 de secunde extra!
Da, lumea e mai „gri” (nu stiu cum s-o calific altfel). Dar conteaza enorm si cum ii tratezi pe ceilalti. Da, stiu (am inca familie in tara) ca te saturi si nu-ti mai vine sa zambesti tuturor, sunt realista.
Dar ideea ramane.
Cu un ultim exemplu – de aici (peste ocean). Am aterizat (acum 2 decenii+) si a doua zi am plecat hai-hui prin oras. V-am zis ca zambesc natural – acum radeam cam ca tampa, era o bucurie interioara care dadea pe dinafara. Absolut orice persoana intalnita imi zambea la fel. Nu invataseam engleza pana atunci (invatasem alte limbi, care m-au ajutat) – la magazine le ceream vanzatoarelor sa vorbeasca rar, sa pricep „scrisul”. Imi zambeau si ma ajutau cu ce aveam nevoie.
La diferenta de vreo 2 saptamani, au aterizat niste prieteni (tot din RO) si peste inca vreo saptamana sau asa ne-am intalnit sa schimbam pareri de proaspat emigrati.
Imi aduc aminte si astazi surpriza mea cand au spus „Ce uraciosi si reci si nesuferiti sunt oamenii pe aici. Si trateaza imigrantii foarte urat”. Avusesera exact impresia pe dos de a noastra.
Drept e ca nu umblau (nici atunci, si nici acum) cu un zambet tamp pe fata.
Comentariu beton!12
Mai eu lucrez in corporatii de vreo 20 de ani cam imediat dupa ce am terminat facultatea.Am avut tot felul de plecari( assignament) mai scurte sau mai lungi ultima am ales plecare de tot nu pentru ca muream de foame in Romania ci pentru ca intre 2016-2017 am trait niste chestii ireale la nivel personal incat mi s-a facut efectiv scarba mi-am luat copiii si la prima propunere am cerut Local to local mutare fara intoarcere.Da oriunde este mai bine, da imi este dor de parinti insa dupa ce stai plecat o groaza, in timpul personal calatoresti pe alte meleaguri si te intorci in Ro la tristete, autoritati care iti intorc spatele cu toate ca platesti taxe de 20 de ani acolo bai ti se face lehamite si nu vrei,cum a fost cazul meu, si copii sa treaca prin acelasi rahat.Vreau sa mi se raspunda la zambet la magazin si sa mi se returneze portofelul acasa uitat pe o banca intr-un parc de distractii.Aveam 450 de euro, vreo 250 de zloti, carduri si acte.Dupa adresa din talon au venit la usa cu el cu tot ce continea si nu au vrut nici banii de benzina ca parcul era la vreo 60km de Cracovia.I-am pus la masa si i-am omenit cu o ciorba de perisoare Romaneasca suntem prieteni si acum.Cu limba e mai greu ca polona nu e ce mai usoara dar ma descurc cu engleza si am prieteni localnici.Nu a existat institutie de stat unde sa am treaba si sa nu existe macar un vorbitor de limba engleza sa ma descurce.
Bah, nush cum e mancarea in Olanda. Dar am gasit niste branza cu trufe de am simtit ca imi taie picioarele
Să moară mă-sa dacă înțeleg de ce ți se duc ABSOLUT toate cometariile în trash. Se duc ca și cum ți-am dat ban, doar că m-am uitat în settings și, evident, nu ți-am dat.
Se mai uita AI-ul si la sufletul omului 😛
Locuim in Olanda de 1 an +. Ce pot sa spun este ca infrastructura (de orice fel) este spre perfecțiune, efectiv. Tot ce misca in tara asta este pentru a le fi mai bine oamenilor. Si daaa, si noi am zis de multe ori, „cum sa ai domne’ autostrăzi cu 5 benzi și să mergi cu 100”? 😅
Ah, voi ați găsit și cu 5 benzi. Io doar cu 4 și cu 6.
De 4 ani merg anual in Olanda, in vacanta de vara, si am mai fost odata, prin august 2014 la mare, la plaja la Westkapelle(sper ca am scris corect!).
Nu am stat in hotel ci la copil in camera de camin pentru ca asta e motivul pentru care mergem: student in Olanda, vara asta am fost la ceremonia de absolvire si acum este masterand.
Student roman in Olanda pe banii statului olandez, imprumutul guvernamental pe care va trebui sa il restituie dupa angajare si cu mai multe beneficii decat in Romania. Munceste din primul an de facultate pentru ca, chiriile sunt scumpe in Olanda (si, ca o paranteza a plecat din tara cu 6.500 de euro pe care i-a avut de cheltuit pentru chirii, taxa de facultate, manuale, mancare pana primea banii de la olandezi) si pana in pandemie venea acasa odata la 2 -3 luni cum avea un pic de vacanta.
In anul trei a facut un semestru internship la o firma din Utrecht, a fost trimis de un profesor de la facultate, si patronul i-a spus din prima zi sa nu se simta prost sau ofensat daca va primi vreun refuz de colaborare de la vreun client al firmei din cauza ca ii vede numele romanesc, dar au avut niste afaceri esuate cu parteneri romani, nu i s-a intamplat copilului, dar fusese macar avertizat. Singura data in toti anii de Olanda cand cineva a facut referire la originile lui.
In ultimii doi ani s-a mutat in centrul vechi in Delft intr-o casa de studenti, fiecare in camera lui cu bucatarie comuna si baile la comun. El sta in mansarda (un pod locuibil!) si are o bucatarie si 2 camere. Desi sunt peste 10 camere nu am stat la coada la baie sau wc…si nu am gasit vreodata apa netrasa sau wc-ul murdar…
Am cumparat fructe din piata mai ieftine si mult mai gustoase decat ce gaseam in Bucuresti: mandarine cu gust de mandarine, mango dar si, pepene galben sau capsuni…
Am mancat si acasa, chiar si pieptul de pui e mai bun in Olanda, ca am facut de mancare dar am mancat si in oras: si fripturi si coaste de porc si peste dar si pizza sau specialitati ale altor nationalitati…
Foarte bine organizat transportul in comun, am plecat cu trenul pana la Solingen, Germania cu copilul cel mic si a trebuit sa schimbam 3 trenuri, a costat 30 de euro. Dar ne-am plimbat prin toata Olanda cu trenul si autobuzul si chiar tramvaiul pentru ca 12 euro ora de parcare parca iti mai taie din dorinta de a pleca cu masina…
La plaja, la Schevenningen obosesti pana ajungi la apa, daca vrei sezlong il platesti si ti l aduce stai pe el, daca nu, pe prosopul tau. Am fost in august si nu era inghesuiala si viermuiala de la noi… E adevarat ca apa este mai rece, dar o prefer.
Este tara care mi-a adoptat copilul plecat singur de acasa si careia, eu, inca, nu i-am gasit nimic de reprosat.
Inginerie aeronautica asta a facut si tot in domeniu masterul
stiti voi senzatia aia cand treci granita si aajungi la austrieci si ti se pare alta lume? aceeasi o am si eu dupa 10 ani de germani cand trec la olandeji.