Sunt client Vodafone de pe vremea când telefonia mobilă abia își făcea apariția în România, iar Vodafone încă nu se inventase în spațiul carpato-danubiano-pontic, eu fiind pe atunci abonat al Connex. Ce vremuri, nici n-ai zice c-au trecut un pic mai mult de 20 de ani de atunci, nu? Dar, pe lângă trecerea asta nemiloasă a timpului, faptul că de atâta amar de vreme sunt client al aceste companii dovedește un singur lucru: atunci când am de ce, sunt un client fidel care nu se apucă să-și schimbe providerul de telefonie doar ca să se afle în treabă.

De altfel, dacă am tânjit după ceva toată perioada cât am stat în Thassos, apăi după viteza internetului de acasă am tânjit. Lasă wireless-ul de la cazare, dar nici viteza netului de pe telefon nu era aceeași cu care eram obișnuit în România. Cine a mai fost prin Grecia, și-a avut nevoie de net cu viteză bună, știe exact despre ce vorbesc.

Am făcut această introducere pentru că tocmai am citit că de la începutul pandemiei, 150.000 de locuitori din mediul rural beneficiază de servicii Vodafone 4G și 21.000 de gospodării au fost conectate la rețeaua fixă de internet. Știți c-am povestit de atâtea ori că vine digitalizarea peste noi și trebuie să fim pregătiți? Ei, uite că tocmai se întâmplă:

În perioada martie 2020 – iunie 2021, Vodafone România a extins acoperirea rețelei mobile cu un număr de peste 700 de stații 4G, asigurând conectarea la servicii de voce și date mobile pentru aproximativ 150.000 de locuitori din 158 de localități din mediul rural. În prezent, Vodafone asigură o acoperire cu servicii de comunicații pentru 96% din populația din mediul rural, oferind acces la  servicii de voce și internet fixe și mobile pentru unele dintre cele mai izolate comunități din România. În aceeași perioadă de timp, Vodafone și-a extins rețeaua fixă de înaltă calitate ca urmare a dezvoltării și extinderii pentru 21.000 de gospodării din mediul rural.

„Digitalizarea României înseamnă acces egal la infrastructură și servicii digitale atât pentru locuitorii din mediul urban, cât și pentru cei din mediul rural. Conectarea comunităților rurale, inclusiv a celor mai izolate, este esențială pentru dezvoltarea societății în ansamblu, prin reducerea decalajului digital, a inechităților, prin crearea de oportunități de dezvoltare și asigurarea de șanse egale la un viitor digital mai bun pentru cetățenii și companiile din aceste zone. Unul dintre pilonii misiunii noastre este tocmai această ambiție de a contribui la crearea unei societăți în care nimeni nu este lăsat în urmă. De aceea, una dintre prioritățile noastre în atingerea acestei ținte este de a extinde rețelele Vodafone cu precădere în acele zone în care serviciile de comunicații nu au ajuns încă. Ne bazăm pe cea mai performantă rețea de date mobile din România și pe o rețea fixă de înaltă calitate pentru a asigura accesul la servicii de comunicații și pentru aceste comunități izolate”, a declarat Cătălin Buliga, Chief Network Officer Vodafone România și Head of Networks Development for Europe Cluster Markets.

Totodată, la trei ani de la lansarea primei rețele 5G din Romania, Vodafone a fost confirmată drept cea mai fiabilă rețea 5G din țară, de către auditorul independent umlaut, obținând totodată și cel mai mare punctaj pentru performanța serviciilor de date mobile. Confirmarea performanței serviciilor de date mobile vine în urma unor măsurători comparative efectuate asupra tuturor rețelelor mobile din Romania de către auditorul independent umlaut, în primăvara acestui an.

Dar, dincolo de fiabilitate, performanțe ale serviciilor de date, cifre și alți parametri, după mintea mea, principala știre este modul în care Vodafone România contribuie la pătrunderea digitalizării în mediul rural. Iar dacă nu mă credeți pe mine, vă las mai jos documentarul „Visuri împlinite acasă”, ca să vă spună direct oamenii ăia de la sat cum stă treaba. N-are nici trei minute, dar o să înțelegeți TOT.