Cea mai vehiculată ipoteză despre singura parte bună cu care ne-am ales, după un an si jumatate de pandemie, este teoria cum că angajatorii au înțeles că angajații pot performa și de acasă. Prin urmare, am văzut zeci de articole în care ni se prezenta cum, odată cu revenirea la normalitate, șefii și șefuții nu vor mai ține morțiș să-și vadă angajații zi de zi la birou.

Cea mai întâlnită ipoteză fiind aceea cu lucratul în sistem hibrid, în diverse variante: o săptămână de acasă, una de la birou, sau două cu una, mă rog, fiecare companie după nevoi. Desigur, acolo unde fișa postului permite acest lucru, ca dacă ești lucrător mecanic prelucrător prin așchiere nu prea ai cum să lucrezi online, de acasă, pe strung.

Vă spun, eram absolut convins că n-o să mai existe firmă care să nu adopte, într-un fel sau altul, și sistemul de muncă online (telemuncă, după cum se numește el în limbajul de lemn al itm-iștilor).

Doar că socoteala din work from home nu se potrivește aproape niciodată cu socotelile din clădirile de birouri în care-și au sediile corporațiile. Pe scurt, unuia dintre prieteni mei buni i s-a comunicat clar: de la 1 septembrie toată lume vine la muncă, la birou. Prezența este OBLIGATORIE! N-o să vă spun numele corporației, că nu vreau să-i fac probleme, dar omul meu este destul de dezamăgit de decizia asta și mai ales de modul sec, fără echivoc, în care li s-a comunicat.

Să vă spun drept, și pe mine, care n-am nicio treabă cu ce face el, m-a cam lăsat cu gura căscată. De ce, de ce ai lua decizia asta, după ce oamenii tăi ți-au demonstrat timp de un an si jumătate că-și pot face treabă și de acasă?

Ca să nu mai spun că nu e este o decizie inteligentă nici măcar din punct de vedere al profitabilității sau al costurilor. De ce-ai plăti o chirie imensă sau, după caz, niște costuri de întreținere imense, dacă oamenii îți pot aduce același profit de la ei de acasă. Ba nu, îți pot aduce un profit mai mare, că de acasă muncesc pe chiria lor, pe curentul lor, pe utilitățile lor, pe internetul lor. De ce te-ai încăpățâna să-i chemi la birou? Când, dimpotrivă, ai putea să renunți tu, compania, la ditamai sediul și să-ți intre banii în buzunar, în loc să se ducă ulii de suflet pe chirii sau costuri de întreținere?

Sau, dacă ții morțiș să-ți vezi angajații la birou, propune-le un sistem hibrid și ia-ți un sediu mai mic. Că dacă nu vin toți în același timp la muncă, nu mai ai nevoie de ditamai măgăoaia de sediu. Iei altul mai mic care per total te costă mult mai puțin și diferența o bagi în buzunar. Plus că se cheamă c-ai redus si costuri.

Nfine, discuția este extrem de lungă si n-am chef de ea. Ce vreau eu să aflu de la voi este dacă vi s-a comunicat în ce sistem veți lucra. Dacă ați avut dreptul să alegeți sau nu. Dacă ați putut alege, ce-ați ales? Dacă n-ați putut, cât de tare vă afectează că trebuie să reveniți din nou full time la birou?

sursa foto: freepik.com