Nici eu nu-mi explic de ce, dar am făcut greșeala să mă uit la amicalul României cu Georgia. Mă rog, de fapt cred că știu de ce, pentru c-am văzut toate meciurile naționalei de când e Mirel Rădoi antrenor. Știți, mie îmi place Mirel, dar ce-mi place mie nu contează.
Un singur lucru vreau să spun, lucru pe care l-am constatat după toate meciurile astea de când e antrenor. Rădoi vrea să facă echipa asta să joace ofensiv, lucru de lăudat și pentru care este foarte bine văzut de specialiștii din fotbal. Pe motiv că, uite domnule, în sfârșit vine cineva la națională care vrea să schimbe mentalități, care vrea să ne învețe să jucăm ofensiv, cu posesie, să subordonăm adversarul, vorba lui Ilie Dumitrescu.
Așa o fi, dar eu cred că și Mirel și toți specialiștii, care cred că jocul pe atac și posesie sunt armele viitorului pentru naționala României, uită o chestie extrem de importantă: echipa asta juca apărare-contratac, lungă și pe-a doua, chiar și pe vremea când aveam jucători capabili sa preia mingea din alergare sau să facă un dribling în regim de viteză.
Știți voi, un Hagi (nu, nu ăsta micu’), un Sabău, un Gică Popescu, un Ilie Dumitrescu, un Viorel Moldovan și alții pe care-i cunoașteți și voi la fel de bine. Dacă nici cu băieții ăștia care erau fotbaliști adevărați, nu jucători de fotbal, nu reușeai să joci pe posesie și atac, ce te face să crezi, Mirele, că o să reușești cu Nedelcearu, Chiricheș și Alibec? Nu de alta, dar e ca și cum ai antrena o gloabă de căruță pentru derby-uri pe hipodrom. O să alerge bietul cal, că n-are încotro, dar tot pe ultimul loc va ieși mereu.
Iar în momentul în care te bate până și Georgia într-un amical fără nicio miză, Georgia care, cu tot respectul, dar e cam cea mai slabă echipă care putea să te bată, e momentul să schimbi tactica. Că alte gloabe n-ai de unde să iei.
Știi ce e fascinant? Că nu știu despre ce vorbești. Și totuși te urmăresc și la ora asta. Nu mi s-a mai întâmplat. Ceva nu-i în regulă😁. Și sunt obosită zombi. Și nu pot dormi. Cred că ies la o țigară. Pupix.
Comentariu beton!24
Cand am crezut ca mai jos de atat nu se poate. Nu mai pot sa dorm de nervi si suparare. Gata, e ultimul meci al nationalei la care ma mai uit. Asta e munca dusa in ultimii 20 de ani de fratii Becali, de varu oier si ceilalti bisnitari de gloabe. Uff ca m-am mai descarcat. Noapte buna!
Comentariu beton!20
yep! cunosc un fost (și efemer) președinte de club de fotbal din prima divizie, care a fost pus acolo pe vremea CDR ca răsplată pentru lipit multe afișe; omu’ nu-i vreun prost dar are un defect mare: e cinstit; și îmi povestea cum le-a tras-o Pinalti, căruia îi vînduseră un jucător bun, pe bani puțini (că, na, criză de parale) dar cu o clauză de procentaj dintr-un viitor transfer; evident că următorul transfer s-a făcut la Otopeni, pe un sac cu grîu și 3 perechi de teniși chinezești iar ăștia au primit bani de semințe; că aveau nevoie de o ocupație la celălalt transfer, după nici 2 luni, pe milioane bune de oiro…
PS nu mă uit la fotbal de niște ani buni; dacă vreau să mă enervez, ies puțin în trafic, măcar acolo te vede cînd îl înjuri…
Comentariu beton!12
Am renunțat să mă mai uit la fotbal de ani de zile. E mai puțin frustrant sa afli că au luat bătaie decit să-i i admiri cum și-au luat-o
Cînd nu ai cu cine, nu ai cu ce. Atîta vreme cît campionatul României presupune vreo 5 echipe de prin comunele din jurul Bucureștiului (ajunse orașe din interese imobiliare) și încă vreo 6 echipe răzlețite prin toată țara nu neapărat în orașe care sa și poată susține performanta cam astea sunt rezultatele. Dacă mai adăugăm și promovarea pe criterii obscure a tinerilor fotbaliști (unii dintre ei) și performanțele la echipele de club de prin Europa (care ajung pe acolo) eu zic că ai toate ingredientele unui eșec la nivel de echipa națională. Poate sa vina antrenor Guardiola secondat de Tuchel sau invers că nu o sa aibă cu cine să facă echipă. Mirel e plin de bune intenții dar eu zic că pentru binele lui să lase pe alții să își rupă gâtul că treabă oricum nu o să facă.
Te-au supărat rău dacă ai scris la ora asta.. 😁
Nici nu știam că e meci. E drept că nici n-am mai văzut vreun meci al Naționalei de pe vremea când antrena neamțul ăla.
Și m-am și culcat imediat, de nervi. Ca să nu văd comentariile, că poate apărea cineva care să-mi explice faza aia cu nu mai există echipe mici.
Păi nu mai există… 😜 Îmi arată FB că fix acu’ 5 ani mergeam cu cel mare al meu la România – Georgia 5 – 1, acel celebru meci despre care am scris aici la tine. 🤣 De la 5-1 la 1-2 în 5 ani eu zic că e un progres….al echipei Georgiei. 😜
Comentariu beton!16
Cand antrena Piturca si castigam la un gol diferenta sau faceam egal (la ciupeala), ii sarea toata lumea in cap ca echipa nationala nu joaca nimic si au castigat doar cu noroc.
Acum cand vine Radoi ai incerca sa schimbe stilul Piturca, constatam ca nu putem sa jucam altfel, pt ca in caz contrar pierdem cam cu oricine.
Adeveraul e si mai trist: NU AVEM FOTBALISTI!
Cred că Georgia și-a dorit mai mult victoria. Au avut, n-au avut mingea, au tras la poartă. Ne-a lipsit publicul, la 12-lea jucător. Oboseala și-a spus cuvântul. Lasați-ne sa ne pregătim de Euro 2024. Plm, m-am uitat pe Comedy Central.
Comentariu beton!17
Nu, boss, nu ne-a lipsit publicul, c-a fost cu spectatori. 😉
Am crezut că-i vorba despre un anunț imobiliar inedit, când colo e doar fotbal. 😀
De ce imobiliar? Că „gloabele” sună cât se poate de „mobiliar”. 😉
Aoleo, da’ ce-avem noi aici, fotbal sau război? ”să jucăm ofensiv, cu posesie, să subordonăm adversarul”, ”jocul pe atac și posesie sunt armele viitorului”.
Din pro-sport: ”România a primit vizita Georgiei, într-un meci amical care s-a jucat la Ploiești, pe arena Ilie Oană. ” Iac-așa, că-i un sport, nu bătălie. Nici la box n-am auzit asemenea limbaj violent! Brrrr!
P.S. Plus că românii eram gazde, iar mentalitatea noastră ospitalicească din moși strămoși ne interzice să ne batem musafirii. Păi?
Da, noi nu batem musafirii, batem doar femeile și copiii. Asta e gena noastră de daci liberi.
Mai bine lași activitățile astea foarte periculoase, cine știe ce se poate întâmpla de la nervi?! Nu de alta, dar cine mai are grijă de prognoze (așa cum sunt ele) și alte lucruri interesante?!
Chiar așa, o prognoză mai reușită găsim? Nu de alta dar m-am săturat de vremea asta pe care numai colegul britanic o consideră vară.
hai mai ca se poate si mai rau, puteau sa ii bata unii de liceu la o miuta in curtea scolii. atunci sa vezi ce scuze mai gaseau. 🙂 eu zic ca am putea linistit juca si noi la nationala, ca de pierdut oricum pierdem, dar macar avem o scuza. o scuza valida cel putin. sau poate castigam si atunci ce ne mai puteam lauda, echipa aia nationala formata din amatori 45 + .
si foarte important. dac apar la tv ma ofer sa joc gratis . 🙂 bilet de avion, cazare si masa fireste.
Eu nu pricep de unde ideea asta ca jucam ofensiv. Daca iei multe goluri nu inseamna ca joci ofensiv. Georgia a avut mai multe ocazii clare decat noi, la fel si Armenia, de Macedonia de Nord nici nu mai vorbim.
Îți zic io de unde. Trecem jumătatea terenului de mai multe ori într-un singur meci și de-aia.
Boss, nu numai că POATE fi mai rău, dar eu chiar cred că VA FI. Incerc o abordare non-emotională și, cât de cât, logică. Mă voi limita strict la fotbal, dar cred că e valabil cM pentru toate sporturile, și poate chiar și în alte domenii.
Să incep, zic.
Care a fost perioada cea mai bună? Păi, aproximativ 1980-2000. Cum juca naționala atunci? Păi, lungă și pe a doua…in virtutea tacticilor strămoșești de pârjolire a holdelor și otrăvire a fântânilor. Dar…acei jucători (uneori trecând peste indicațiile antrenorilor) știau să și atace, să joace ofensiv. Pot da exemple (nu multe, dar pot) de meciuri în care au făcut-o. Ce indicații prețioase primiseră, asta nu pot spune, deci nu pot spune daca antrenorii au decis acele strategii ofensive sau a fost meritul jucătorilor. Destul că au existat suficiente exemple cât sa pot afirma că știau să joace ofensiv, la o adică.
Cine erau băieții ăia? În general, născuți în perioada 1960-1980, o perioadă relativ bună pentru Romania (nu era raiul pe pământ, dar se încheiase războiul, se terminase cu colectivizarea și zbaterile sociale, era o perioadă de relativă dezvoltare economică, comunistii făceau propaganda pentru sport și investeau in el). Să nu uităm nici boom-ul demografic al „decrețeilor”, care a avut un impact major în creșterea bazei de selecție.
Cine joacă acum in națională? Niște băieți născuți aproximativ în 1990-2000, care au prins desființarea centrelor de copii, deprofesionalizarea in toate domeniile, manelizarea intensă și, mai ales, prea.tineri pentru a lua niste repere profesionale din „generația de aur”. Cum joacă? Ofensiv….cât pot și înțeleg ei jocul ofensiv. Pasează mai puțin în spate, încearcă să construiască, dar…să fim serioși…mulți dintre cei care acum joaca in națională cu greu și-ar fi găsit în anii ’80 loc la Chimia Rm-Valcea (asta a fost cu manta, știu) sau orice echipa din prima divizie. Iar acum sunt speranțele fotbalului românesc.
Ce vine din urmă? Generația greierilor borțoși, cum i-ai denumit chiar tu in alt articol. Cum vor juca? Pă, ca niste greieri borțoși, cum altfel????
Ai dreptate sută la sută. Pe vremea când îmi pierdeam timpul pe stadioane, aveam un prieten cu care mergeam la meciuri și râdeam fix pe subiectul ăsta. Astăzi Crovinul Hunedoara, ăla al lui Lucescu, ar fi căștigat campionatul în România la pas și la minmum 20 de punce distanță de locul doi.
pe vremea lui Hagi si Popescu meciurile de duzina cu echipe din lumea a treia a fotbalului era problema de cate le dam, acum ne temem ca ne bat si San Marino sau Andorra. ca fapt divers tin minte ca acum ceva ani, cand era Piturca antrenor am batut San Marino cu 1-0 si Victor declara cam asa: am intalnit o echipa foarte buna, implicata, care stie sa se apere…la 3 zile Olanda batea San Marino cu 12-0…
Nu mai bine de mine? L-am stins la minutul 30 ( de televizor zic! 😜) și m-am pus la somn.
M-am uitat la Robet Niță pe canal, mai interesante poveștile lui cu si despre fotbal decât meciul în sine. Recomand!
Miercurea și duminica e live cu comentarii 😁
O mare pierdere de timp sa te uiti la meciurile nationalei, in ultima vreme, adica de vreo 15 – 20 de ani cam de cand s-au retras alde Hagi, Popescu et comp. Daca e sa fim corecti cam din 1994 a inceput declinul care, dupa cum se vede, continua.
Fireste au mai fost jucatori precum Mutu, Chivu, Rat si inca vreo cativa care imi scapa acum care au reusit sa mai joace o perioada dar fara mari „succesuri”.
In perioada respectiva, sa ne amintim, era normal sa joci cu aparare beton si contra atac deoarece in fata ta erau echipa precum Spania, Italia, Argentina, Franta, Olanda care la nivel individual te depaseau in mod clar si singura solutie, de a obtine un rezultat, era un joc colectiv mai bine organizat.
Sa ne amintim cum alde Mircea Sandu (oare de ce era poreclit „Nasul”? poate pentru ca era apropiat cu famiglia Becali?) si Mitica Dragomir au pastorit destinele fotbalului dupa 1990 pana s-a ales praful.
Acum avem in functia de presedinte al FRF un tip care nu a pus nicodata in viata lui piciorul pe un teren de fotbal, in afara vizitelor si/ sau a festivitatilor de premiere de cand e in functie, iar liga asa zis profesionista este condusa de Gino Iorgulescu, pupilul „Nasului”.
Antrenor al nationalei este un tip care nu si-a putut lua examenul de bacalaureat iar licenta de antrenor si-a luat-o in Moldova, pentru ca se putea fara Bac.
Mai toate cluburile de fotbal sunt in permamenta in pericol de insolventa si/ sau faliment si nu stiu cum sta situatia la nivel de juniori sau copii dar dupa rezultate (ma refer la jucatori de valoare) este tragica.
Exista o singura exceptie si anume Viitorul, echipa lui Hagi, care a reusit sa produca ceva jucatori, putin peste nivelul de mediocritate obisnuit, dar care sunt perceputi ca adevarate staruri si adevarati salvatori ai nationalei.
Considerand toate de mai sus concluzia ta este corecta, gloabele nu pot face performanta dar nici nu ai solutii cand toata clica este formata din mediocritati si veleitari care se cred mari specialisti.
Sa asteptam cu speranta meciul cu Anglia?!?
Baietzashii nostri joaca in viteza doar cand ataca betting shoppurile. Sunt labili psihic,nu rezista la presiune, nu jideca suficient de repede pentru un joc in viteza si nu au conditie fizica sa mai stea in ghete dupa doua sprinturi de la o poarta la alta. Rezultatele s pe masura.
Și când te gândești că Georgia a jucat mai mult cu rezerve! M-am uitat și eu la meci, chiar nu știu de ce. Trebuia să îmi văd de treabă după ce au luat cartonașul roșu. Dar nu, masochistă până la sfârșit.
Nu stiu ce sa zic de asta cu “fotbal ofensiv”. Cred ca e corect “mai ofensiv ca pe vremea lui Piturca”, de exemplu. Da, era nasol ca ne aparam si jucam pe contraatac si la ciupeala. Inestetic, ok, dar acum va place? Va place ca nu putem sa legam 5 pase? Da’ noi jucam ofensiv 😂😂
Serios? Asta nu inseamna ca joci ofensiv. Mi se pare ca finu’ a bagat vrajeala asta de la inceput ca sa explice orice. Aaa pai am pierdut ca am incercat sa jucam ofensiv.
Nu, ai pierdut ca bagi gloabele nasului in fiecare meci si una a luat rosu acum. Pierzi ca bagi gloabe pe pile. Messi ala al portarilor nu prinde nici liga a4-a din Anglia despre ce vorbim?!
Plus ca ai ajuns la concluzia ca inchizatorul trebuie sa bata penaltiuri.
Jur ca nu inteleg cum si de ce va place de el ca antrenor.