Pe vremea ailaltă elevii își doreau să meargă la olimpiadele organizate de gloriosul sistem românesc de învățământ. Serios, nu glumesc. Pentru că, în suprema lui mărinimie, partidul hotărâse că toți oamenii muncii (și viitorii oameni ai muncii) trebuie să fie egali, pentru că numai așa vom duce România pe cele mai înalte culmi de progres și prosperitate, toți arătam la fel, toți ne îmbrăcam la fel, toți mâncam la fel, toți ne uitam la cele două ore de program tv, mă rog, ați înțeles voi ideea: cu mici excepții, toți eram cam în aceleași standarde impuse de partid.
Ei, în contextul ăsta, olimpiadele școlare erau ceva-ul ăla care te mai scotea din rutina zilnică. Ca să nu mai spun că mai exista un alt avantaj incontestabil: olimpicii erau priviți bine, spre foarte bine, de fete. Da, da, surprinzător aș zice, dar pe vremea aia dădea foarte bine la tipe să fii un tip inteligent. Sau măcar să pari. Cum se auzea despre unul ceva de genul „Remus a ajuns la faza pe țară la mate”, cum vedeai că tipele din școală încep să se uite altfel la el.
Partea mai nasoală e că de obicei olimpicii ăștia erau interesați de fete cum sunteți voi interesați de situația politică din Polinezia Franceză. Adevărata combinație, adevărata lovitură de forță, era să fii oleacă golan și să ajungi olimpic d-ăsta. Din momentul ăla o lume nouă ți se deschidea în față ochilor.
Cum era Mircea, de exemplu, cel mai tare tip pe matematică pe care l-am cunoscut eu în viața mea. Omu’ se califica an de an la faza pe țară a olimpiadei de matematică, iar prin clasa a zecea venit și cu un premiu doi de acolo. Păi din momentul ăla Mircea era așa ca un fel se semizeu, când trecea pe holul școlii se dădea lumea la o parte și toate fetele începeau să suspine.
Lucru de care Mircea profita din plin, pentru că, spre deosebire de ceilalți olimpici din școală care arătau și se purtau ca niște tocilari campioni inter-regionali la șah, Mircea era un golan notoriu, ca noi, toți ceilalți prieteni ai lui. Dar era un golan care când se uita la o problemă de matematică nu vedea doar niște litere și cifre, trăiesc cu convingerea că în momentul în care vedea enunțul unei probleme, brusc în creierul lui Mircea se deschidea o portiță și de pe portița aia ieșeau tot felul de rezolvări fanteziste ale problemei respective. Rezolvări care, de foarte multe ori, îi lăsau cu gura căscată și pe profesorii noștri.
Și nu glumesc deloc, dacă ați trecut prin școală, e imposibil să nu fi avut și voi măcar un Mircea din ăsta. E imposibil să nu-l fi avut pe tipul ăla despre care știa toată școala că e ăl mai tare la matematică. De un singur lucru mă îndoiesc teribil: că și al vostru era tot golan. 😊
Pentru frumusețea poveștii poate ar trebui să vă spun cum, plecând de la tot contextul pe care vi l-am povestit până acum, m-am hotărât și eu să mă duc la o olimpiadă. Pentru că partea cu golăneala o stăpâneam la perfecție, mai lipsea doar „olimpicul” din ecuație. Prin urmare, m-am hotărât să rezolv acest neajuns.
Dar pentru că nici pe vremea aia hărnicia nu era una dintre calitățile mele de bază (practic, eu ar trebui să fiu certificat ca inventator al procrastinării), am zis să n-aleg olimpiada de matematică sau română, că la astea, pe lângă că trebuie să te ducă capul, mai trebuie să și înveți. Groaznic, păi unde mai era plăcerea? Păi așa, învățând, oricine poate. Nu, nene, șmecheria adevărată ar fi fost să ajung „olimpic” fără să ating vreun manual. Știți, eu am și-o piele mai sensibilă și hârtia aia pe care erau tipărite manualele și culegerile (mai ales) îmi dădea niște iritații teribile. N-aș fi vrut să risc să mă îmbolnăvesc sau ceva.
Așa că m-am decis scurt pentru geografie. Ce naiba, nu știam eu cu munții, cu apele, cu județele, cu astea? De unde tragem concluzia că pe lângă hărnicie, nici inteligența nu mă dădea afară din casă. Well, boșilor, împotriva oricărei logici, împotriva oricărei prognoze, împotriva a ceea ce ar spune bunul simț, mi-am atins scopul.
Da, da, da, nu glumesc deloc. Fiind singurul din școală care s-a dus la geografie, m-am calificat automat la faza pe județ. Iar asta înseamnă să-ți atingi scopul, boșilor, pentru că timp de vreo două-trei săptămâni, până la faza pe județ, m-am prezentat oricui avea chef să audă (dar mai ales cui n-avea): „Mihai, olimpic la geografie PĂ JUDEȚ”. Beat that, biatches!
Am făcut această introducere devastatoare doar ca să vă spun că e momentul să redevină cool să fii deștept. Dacă nu pentru noi, că nu mai e cazul, e timpul să le explicăm copiilor noștri că poți să fii tare la matematică, dar poți sa fii și cool. Cele două nu se exclud în niciun caz.
Și ce ocazie mai bună avem să facem asta, dacă nu olimpiada digitală BRIO Challenge, ajunsă acum la ediția a doua?
Așadar, dacă ai cea mai vagă impresie că ai un copil pasionat de matematică, n-ai de ce să mai stai pe gânduri, înscrie-l la olimpiadă. Poate nu va câștiga nimic în afară de experiență, dar să știi că și asta e foarte utilă în contextul examenelor care vor tot veni. Dar poate va câștiga, moment în care ia uite niște premii puse în joc:
➡️ 12 bucăți laptop Huawei MateBook
➡️ 24 bucăți Console Xbox
Desigur, premiile sunt mult mai multe. Le poți vedea pe toate când citești Regulamentul competiției.
Nu știu cât de tentant vă sună vouă, dar eu le-am înscris pe fete. Recunosc, nu le-am zis ce premii sunt în joc, că nu-mi doresc să se crispeze inutil. Măcar să câștige ele ceva și le zic după.
Hai să facem noi să redevină cool să fii deștept. Că, să știți, dacă nu punem noi umărul, n-o să pună nimeni.
sursa foto: freepik.com
Mult succes fetelor!
Comentariu beton!15
„Așadar, dacă ai cea mai vagă impresie că ai un copil pasionat de matematică, n-ai de ce să mai stai pe gânduri, înscrie-l la olimpiadă.”
Mda, cum să nu?! Eram zilele trecute prin casă și fii-miu își făcea temele la mate cu un coleg de clasă. Prin video apel. Brusc vine la mine: mama, Andu plânge. De ce?? Că nu ȘTIM să facem tema la mate.
P.S. cred că o să-i fac o surpriză. 😜
Comentariu beton!58
Lasă, @Eleno, că nu trebuie să fim toți vreun Țițeica. Poate e copilul talentat la… ăăă… geografie.
Sau anatomie.🤭
Comentariu beton!32
Il si vad pe @mv cum explica auditoriului exclusiv feminin, cum se varsa Oltul in Dunare..
Comentariu beton!33
Șerif, alege alt râu, că eram în Vâlcea, să le explic despre Olt era ca și cum le-aș fi explicat despre clonarea cardurilor. Orice țânc știa despre ce e vorba.
Da, da. Sau:
– fetelor, știți câte nări are mielul?
– două.
– greșit. Una.
Comentariu beton!52
Băhăhăhăăă, am râs de s-a speriat Vasile.
Tot de la un olimpic la geografie: fetelor, știți voi cum e cu Vârful Omu și Peștera Muierii ? 🤪
Comentariu beton!18
Buey, nu-nteleg de ce luati in derizoriu geografia!
Era proba de examen la ASE.
Iar eu chiar am fost olimpica, faza nationala la geografie in clasa a XII-a. Am fost la Constanta o saptamana in vacanta de primavara si-am venit c-o mentiune.
Mi-amintesc ca dupa ce-am sustinut proba, ne-au plimbat peste tot pe litoral, pe la muzee, seara aveam discoteca, a fost chiar misto.
Ne-a cazat in tabara de la Eforie Sud, unde cladirile au fereastra chiar pe plaja.
A fost un uragan in prima noapte, incat a doua zi ne-au batut niste paleti de lemn in ferestre. Primavara vantoasa nu-i chiar idilica la Constanta.
Succes fetelor!
Comentariu beton!36
Vorbești despre tabăra Cravata Roșie? 😀
Aia, aia. Care alta? Și eu am fost acolo și am venit cu râie.
Cravata rosie ii zicea? stiu ca scria mare Tabara Internationala (!!) Eforie Sud.
Şi noi (eu, sora mea şi colega ei de bancă) tot cu râie ne-am întors. Dar de la căsuţele din Costineşti. Prin ’90.
Iniţial colega surorii mele tăcea mâlc, nu ne-a spus că ar avea şi ea, dar nici noi ei. 😶 Până a mers sora mea într-o zi pe la ea pe acasă și a dat cu ochii de unguentul cu sulf…
Am avut și eu un coleg genial la mate. Și s-a făcut preot.
Comentariu beton!24
@anouk: o fi căutând șirul lui Fibonacci în cărțile sfinte. 😀
C-am auzit că-i pe bază de coduri p-acolo.
Comentariu beton!19
Si noi am avut un coleg genial la matematica, dar era si f muncitor. Ala invata tot, la toate materiile, pana in ultima zi de cursuri. E profesor la facultate acum.
Dar era chiar elevul model: provenea dintr-o familie muncitoreasca, erau 7 frati, toti destepti, dar el era aproape de geniu.
In liceu am avut un profesor de mate care predase in Maroc. Cand dadeam teza sau vreun extemporal, el citea ziare cu litere de-alea intortocheate, care se citesc de la dreapta spre stanga.
Era si tare aiurit, se povestea prin liceu ca plecase cu copilul mic, cu landoul, in parc si se intorsese fara. Sau ca plecase la Bucuresti cu masina si s-a-ntors cu trenul, ca uitase cu ce-a venit.
Colegului nostru genial ii oferea meditatii gratuite. Ne povestea G ca-l scotea la o masa in curte si proful il corecta sau supraveghea in timp ce spala sticle si borcane in lighean, ca sa le duca la vanzare (nu ca era amarat, dar se strangeau prea multe si asta era metoda eco de-a scapa de ele).
Cand se lansa in vreo demonstratie a unei teoreme, umplea table intregi. Se stergea de creta pe pantaloni sau se scarpina pe chelie direct cu creta cand nu iesea cum trebuie. Si-atunci se-ntorcea deznadajduit spre clasa si i se adresa colegului, singurul care putea tine sirul: zi, ma, tu! zi-i, ma G, zi unde-am gresit!
Si asta se ridica bonom din banca si-i arata cu degetul pe prima tabla: aici, dom’ profesor, aici ati schimbat plusul cu minusul, de-aia nu iese!
Comentariu beton!96
@moatza link to …
Copy Paste mode ON :
Doi bețivi … unul dintre ei spune:
– Eu o să mă las de băutură. Tu vezi că nu s-a ales nimic de noi?!
Pleacă fiecare pe calea lui, se văd peste 5 ani. Cel care se lăsase de băutură era la costum, avea un job decent, celălalt, vai de viața lui, cu sticla în mână.
Se duce fiecare la ale lui, se văd după alți 5 ani. Cel care se lăsase de băutură era manager, avea o mașină scumpă, casă, era însurat, avea copii, celălalt tot vai de capul lui, tot cu băutura.
Trec alți 5 ani, primul era cum îl știm cu nevastă, copiii mari, avea de toate și cel de-al doilea de data aceasta era bine îmbracat, elicopter personal, vilă, casă de vacanță.
Amicul îl întreabă nedumerit:
– Dar cum e posibil? De fiecare dată când ne-am văzut, tu erai vai de capul tău…
– Apoi bea omul cât bea, dar și când vinde sticlele…
Comentariu beton!33
Super faină idee!
În altă ordine de idei, eu am ajuns la Tg Mureș din cauza olimpiadei naționale de germană (am luat mențiune, btw). Mi-au plăcut atât de mult orașul și clădirea universității, încât nici n-am mai vrut să vizitez alte centre. Am fost cazați la căminul Liceului Sanitar, care este gard în gard cu blocul în care locuiesc acum 😁 Între timp orașul nu mai e ce-a fost în 2004, dar nu regret că am venit aici.
La liceu acasă în Pitești eram vedetă alături de colegii care luaseră mențiune la fizică. Ei nu prea erau uși de biserică, iar eu..eram cam mimoză 90% din timp, dar și în restul de 10%..
Succes fetelor!
Comentariu beton!20
Zic, hai să gătesc ceva că pierd exercițiul și mă trezesc naibii că nu mai știu să tai o ceapă. Ce să fac, așa bun și pe repede înainte? Mazăre cu pui. Bun. Mă apuc de treabă, tai ceapa, morcovii, carnea, dustuiesc, călesc, mă descurc, sunt pe cai mari. Hai să scot mazărea. Caut, cotrobăi, prin congelator, găsesc o pungă începută, cam un pumn așa. Oala mare, că io când gătesc, gătesc. Ce să fac? Hai să pun niște linte. Roșie. Amidon cu amidon, merge. Nu am mai făcut dar sunt o deșteaptă, ce poate să iasă rău? Citesc pe pungă, timp de fierbere 25-30 minute. Bun. Pun lintea, mă așez să îmi trag sufletul. Îmi fac și o cafea, să am energie. Mă odihnesc cam 15 minute, hai să bag mazărea în oală, să iasă treaba la marele fix, în 10 minute mănânc în sfârșit. Mă învârt nițel, mai spăl o farfurie, mai trag o țigară. Ridic capacul oalei și observ că lintea a dispărut, s-a topit, adică mai sunt niște fărâmițe. Cum naiba? Am respectat instrucțiunile, o fi fost linte proaspătă, fierbe mai repede, ce noroc! Dar ar trebui să distrug farâmele alea. Hait, am o idee! Bag mixerul și o fac sos. Mazăre cu pui și sos de linte, ce să mai, sunt cool! Scot carnea, scot mazărea bob cu bob, mixez restul, pun mazărea și puiul înapoi. Bag lingura, sosul e cam lichid. Hai că pun și o lingură de amidon de porumb, amidon de mazăre cu amidon de linte și amidon de porumb, combinație demențială! Ăsta face cocoloașe, stomacul meu o arde pe chiorăială. Scot sosul, îl trec prin sită iese fin, îl bag înapoi în oală, asezonez, pun și o mână bună de mărar pentru aromă și îmi ung o felie de pâine cu nutella că doar nu o să mănânc treaba aia din oală. Băbăiete, e mișto să fii cool și deștept! Dulce chiar!
Multă baftă tuturor! Matematica e mai ușoară decât mâncarea de mazăre. Cred …
Comentariu beton!63
Desi daca nu ma insel e saptamana patimilor, nu ma pot abtine: ‘ tu ți integrala si ecuația de gradul nșpe, ca de aia nu ți a iesit mazarea aia.
Muhaha
Bine că ai zis de matematică cu mazărea aia … că de ziceai de geografie, te întrebam iute dacă ești din Constanța. Cum extragi Mazăre din Madagascar, a ? Întrebare .. primare!? 😉
Comentariu beton!21
Am avut d’ astia gramada. Majoritatea lucreaza in it azi. Posturi de conducere. Qed 😉
Comentariu beton!15
noi am avut 2 colegi geniali la matematica in clasa si nu glumesc 🙂 erau gemeni: un el si o ea.
Comentariu beton!18
Parlei vu franse! Mie.mi placea profa de franceza , așa că n.am putut refuza oferta ei de a participa la olimpiada !
Comentariu beton!21
Macron, tu ești?
Comentariu beton!34
Asa e. La geografie era cel mai misto. La mate m-am dus ani la randul, nu treceam peste judet. La geografie m-am dus pentru prima oara in clasa a 9-a, asa, intr-o doara, si-am ajuns la faza nationala – unde am luat si mentiune. Imi aduc aminte ca in ziua in care am aflat ca am iesit prima pe judet m-am dus acasa pe jos de la liceu (vreo ora jumate). Eram atat de mandra! Mergeam pe strazi si ma gandeam: „Daca ar sti oamenii astia care trec pe langa mine ca eu o sa merg la nationala!” :)))))))
Comentariu beton!42
Cu golăneala vedem, că avem de tras și acum cu tine! Cum a rămas cu geografia? Ca și cu meteorologia?
Comentariu beton!15
A rămas că oamenii care făcuseră subiectele pentru faza pe județ erau cel puțin nebuni. Cine naiba știa să respundă la toate rahaturile alea? Am ieșit din sală după 5 minute.
Să sperăm că în comisia de „ievaluare” nu este Veorik.
Succes, fetelor!
Regret da nu îs de acord cu tine. Eram unul din deștepții școlii dar fentam olimpiadele ,cel puțin alea mai sus de faza județeană. Insemnau pregătire adică mai puțin timp de bătut maidanul cu prietenii Nu , nu erau de mine… Se punea presiune mare că sa faci cinste scolii plus fală profesorilor care trăgeau de tine …. Concluzia e că am fost leneș de mic.PS lenea era mai mare decit mândria….. Și încă este…
Păi, boss, nu e vina mea că nu făceai tu față presunii din școală. Mie mi se rupea fix în paișpe de „nu faci cinste școlii”. 😀
Succes, fetelor!
Am citit regulamentul care este clar și ușor de străbătut/înțeles , obiectivele sunt și ele clare, dar mai ales extrem de departe de limbajul de lemn. Abia aștept testele.
Succes, tuturor!
într-a 11-a, chiar din toamnă, profa de geografie s-a apucat să facă săptămânal pregătire obligatorie (gratis din partea ei, evident) pentru bac, indiferent dacă dădeam sau nu bac-ul la geografie (știu, așa de maniacă era :). noi îi spuneam cc catch, pentru că semăna perfect cu artista care, atunci, era în mare vogă). cum am lipsit cu nonșalanță de vreo câteva ori bune de la acest bine cu forța, și începând să mă amenințe cu corigența (da, făceau profesorii asta acum trei decenii fără probleme și nimeni nu comenta), i-am spus că, pur și simplu, mă voi duce la olimpiadă. și m-am dus, și am ajuns la faza pe țară. iar cele câteva zile de învățat m-au scăpat de corvoada pregătirii săptămânale intinse pe doi ani. și da, am dat și bac-ul la geografie, iar acolo am copiat cu nerușinare.
Îmi pare rău pentru tine, @Vasilescule, dar titlul de World’s Master Procrastinator e al inginerului, tu ești copil pribeag. Până și luminile de pe hol sunt automatizate să se aprindă când se apropie de casă, nu care cumva să apese pe buton.
Așa s-a și făcut remarcat în facultate, de altfel. Era ăla dășteptul, care frustra pe toată lumea – chiulea în draci, nu învăța decât în noaptea de dinaintea examenului, a avut tone de restanțe, dar a terminat facultatea fluierând. Bine, și bătând discotecile. Noroc cu mine, că am făcut om serios din el. 😇
Comentariu beton!38
Păi ce facem, șefa? Comparăm mere cu pere? Păi omu’ ingineru’ e de specialitate, norma că aprinde lumina din telefon. Da’ ia să-l văd eu cum își scrie articolul pentru luni de joi seara. :)))))
Boss, stai oleacă, nu mă zăpăci. Era vorba de lene, nu de ce știe sau nu știe să facă. Ce legătură are articolul de care zici tu?
Aaa, deci tu zici că de harnic ce sunt scriu articolul, pentru luni, de joia. 😛
Cred că şi Vasilescu tot despre lene vorbeşte.
Dacă scrie de joi articolul pentru luni (evident, după ce l-a scris pe cel pentru vineri) => vineri+ sâmbătă + duminică = LENE cât cuprinde.
Comentariu beton!24
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Of, @Vasilescule. Lasă, nu mai plânge, facem o medalie și pentru tine, „cel mai blogger leneș”. Și nebun, desigur. Și maestru în meteo. 🤭
Am lucrat 12 ani intr-o firma de soft. Am avut atunci ocazia sa verific afirmatia lui Bill Gates care spunea ca daca vrei sa ai treaba facuta repede, simplu si clar (codul adica) da-o la cel mai lenes. Va gasi intotdeauna solutia cea mai simpla si scurta. Morala e ca mare lenes/procrastinator/fauler se refera intotdeauna la efortul fizic nu la procesorul din dotare. Si lenesului aluia cu posmagii îi functiona: Da’ muieti ti-s posmagii, cucoana?
Maaaamăăă, ce amintiri îmi zgârmași! Pe la olimpiade, n-am trecut de faza pe școala, dar măcar știu că eram răpitoare, daca s-a indrăgostit de mine, unu’, Alexandru, care a luat premiul doi la geografie, la faza pe țară. Și mai era și mai mare cu doi ani decat mine. Și de care s-a indragostit, una, Manuela, care din iubire neîmpărtașită, a lăsat bilet de adio și a plecat la gară să se sinucidă. In fine, Manuela n-a murit, de dragostea lui Alexandru am aflat de la director, eu am ajuns putin VIP local, dar nici olimpicul Alexandru nu m-a dat pe spate cu talentul lui.
@Aura: halal olimpic la geografie dacă nu știa el de Muntele lui Venus și Punctul G, chestii importante-n geografia femeii. 😀
@John Temple, pai, tu crezi că timidul Alexandru a avut vreo șansă de a sparge bula mea de țărăncuță? Da’ niste ifose tot mi-am dat, cand eu, bibilica de clasa a zecea, luam parte la chefurile din cămin cu hăndrălăii de clasa a doisprezecea.🙂
Aha, nici tu nu l-ai vrut pe el, dar nici el pe tine. 😀 😀 😀
Ce-ți mai plăceau băieții răi… 😀
@John Temple, ba el ma voia din moment ce a declarat in fața directorului, care facea ancheta, ca nu are nimic de-a face cu Manuela si ca o iubeste pe superba de mine, din clasa a zecea. Dar eram si periculoasă rău, gen, m-am pus pe plâns și când primul băiat mi-a spus că mă place, și când am aflat că mă iubeste Alexandru, și când m-a pupat primul in clasa a zecea, și când mă căuta indarjit un student cu flori, și…Ce sa mai zic, mare tupeista am mai fost și eu in viață…🙂
Am luat mențiune la olimpiada de genetică pe țară în clasa a XII-a.
Am făcut asta pentru că i-am zis profei de biologie în clasa a XII-a că merg la olimpiada de genetică, dacă nu mă freacă la cap cu evoulționismul, care mi se părea lung și anost. A acceptat trocul, iar io am învățat partea de genetică din manual într-o săptămână, bașca am avut media 10 la biologie pe tot anul.
Comentariu beton!14
Poate că așa o fi fost „pe vremea ailaltă”, dar apoi dau eu scris că n-a mai fost așa. Sau erau tipele de la mine din școală mai altfel, că nu le-a dat deloc pe spate faptul că am luat premiul 1 la Matematică pe municipiu și mi-au pus poza pe un panou prin școală, poză care a stat acolo până am intrat la liceu. Degeaba mergeam eu pe la o grămadă de olimpiade, până nu m-am apucat de fumat și de chiulit printr-a 7-a, nu am fost băgat în seamă.
Cea mai confuză situație în care m-am aflat pe subiectul ăsta a fost într-a 10-a, când m-am trezit că merg la olimpiadă la Engleză, în timp ce eram în pericol de corigență la Fizică și Informatică. Combinația asta fatală le-a dat pe toate pe spate (aiurea! 🤣).
Comentariu beton!21
Da, @Ioane, apoi n-a mai fost nimic așa. Din secunda în care Radu, băiatul doctorului Dumitrescu și coleg de clasă cu mine, a venit în clasa a unșpea cu mașina proprie la școală, nimic n-a mai fost la fel.
Da, da, începuseră frumoasele vremuri când treaba aia pe care mi-o spunea mama cu „Fetele te vor iubi pentru ce ai în cap” devenise doar o încercare nereușită de stand-up comedy. 🤣
La noi era cu mobilele, că abia apăruseră. Ăla care venea cu mobilul la școală era Făt Frumos.
„E imposibil să nu-l fi avut pe tipul ăla despre care știa toată școala că e ăl mai tare la matematică. De un singur lucru mă îndoiesc teribil: că și al vostru era tot golan. 😊”
Țâc, e posibil 🤪 A fost colegul meu de chiul din clasa a 9 a până într-a 11 a. Era fantastic! Olimpic de mic la fizică pe țară. Juca șah pe două table fără să vadă piesele pentru că stătea cu spatele. La mate făcea demonstrații de formule și se certa cu profa. Citea în pauza mare câteva pagini din caietul de română și le reproducea aproape integral când îl asculta profa. Era olimpicul veșnic în pericol de corigență la 3-4 materii. Deveniserăm jucători de nivel național la Starcraft. Se apucase de culturism și steroizi. L-au exmatriculat / transferat în clasa a 11 a în alt liceu. A luat toată sala din liceul respectiv BAC-ul la mate pe cârca lui. A fost printre puținii care nu au intrat la facultate 🥲, dehh … valurile vieții de golan. Între timp i-a venit mintea la cap. A făcut 2 facultăți, ceva fizică și filosofie, e munțoman și a devenit cercetător la Măgurele. Viață 🤪!!!
Comentariu beton!42
Eu nu am luat deloc în serios olimpiadele, mergeam doar ca să nu se supere profesorii pe mine dacă refuzam. Rezultatele: mediocre. Doar în liceu m-am dus chiar din proprie inițitivă la olimpiada de economie, mai mult ca să mă testez, că era și materie de admitere la facultate. În sala de examen, faza pe județ, era și un băiat de care îmi plăcea. Îl știam din trecut, de când locuiam în același bloc, eu îl consideram deșteptuț, era și frumușel foc, ce să mai, cum îl vedeam prin pauze, mă îmbujoram toată. Și uite ce drăguț, cum suntem noi acum amândoi la olimpiadă. Doar că la un moment dat iese profesoara supraveghetoare pentru 2 minute din sală și băiatul schimbă locurile cu cine era în spatele meu și mă roagă foarte amuzat să-i dau să copieze. I-am dat, dar mi s-a dus atât de jos dragul de el, că n-am mai roșit niciodată în preajma lui.
La copii, fie-mea așteaptă ca și când olimpiada de engleză, iar fiu-miu pe cea de greacă. El a fost deja olimpic internațional (locul 2, la categoria lui de vârstă și cunoștințe), a primit o cârcă de bani cu ocazia asta și o tabletă, după ce înainte tot luase bursă lunară pentru rezultatele de la naționale. Deși prin primii ani m-a cam boscorodit că l-am băgat la ore de greacă sâmbăta, ulterior mi-a mulțumit. Pe lângă partea cu burse, premii și bani, a mai descoperit că poate fi și distractiv la naționale și internaționale: 2-3 zile ca de tabără, cu copii din diverse orașe/țări cazați în același hotel, cu party la final. Bine, uneori și cu dezmăgire mai mică sau mai mare pentru rezultate, dar per total chiar pare că merită să participi la olimpiade.
Comentariu beton!28
@Vasilesco, mi-ai fwtut săptămîna cu articolul tău; am avut doi d’ăștia în clasă, la liceu; unul era f bun la fotbal, fizică și mate (acu’ îi sclav la străini, pe la emaiti, vai de cucu’ lui) iar celălalt…
celălalt mi-a fost prieten bun; era încă de la 16-17 ani ceea ce se numește un bărbat bine, musculos, sportiv, cuminte ca o fată și…genial la mate, mai ales; cum profu’ de mate era “pitic” iar ăsta al meu avea 1,80, îl punea să scrie pe tablă enunțurile problemelor date ca temă; mai știți locuri geometrice? băiatul ăsta le rezolva în cap, în timp ce scria enunțul, uneori înainte de a termina de scris; să vezi chin pe noi acasă, că știam răspunsul dar nu știam să facem demonstrația…
am terminat liceul, am absolvit și facultatea, am pierdut legătura cu el, care s-a întors acasă în timp ce eu am rămas la Iași și ăsta este unul dintre regretele vieții mele; la 2-3 ani de la terminarea studiilor, am auzit că s-a sinucis; RIP, Liviu…
cred că ai dreptate, la geniu trebuie și puțină golăneală ca să reziste…
PS io am ales Economie (că-mi trebuia la admitere) și n-am ajuns la faza națională (în favoarea unei fete de la Bîrlad), din cauza scrisului meu urît; bine, profu’ a mai zis și că eseul pe care-l scrisesem pe marginea subiectului (extra) era puțin subversiv dar asta este laitmotivul vieții mele; tema tezei de dizertație a fost ceva cu efectele integrării europene asupra forței de muncă autohtone iar concluzia mea (în ‘99) a fost, excuse my french, că vom beli belingheru’; drept urmare m-am certat ca la ușa cortului cu 2 dintre membrii comisiei (un prorector și șeful de catedră) și doar insistențele profei îndrumătoare au făcut ca ăia să nu mă pice; prin urmare nu m-am dus nici măcar să-mi iau diploma de studii aprofundate; mai ales că-mi găsisem gagică…
Am trimis parintilor si copiilor de la clasa mea anuntul cu editia a 2 a. Asa cum le-am trimis si data trecuta.
Heeeeei! In ce an??? Că și eu tot la geogra am fost, in 97 cred. La Arad. Mai departe nu am fost că mi-o fost lene. S-o supărat foarte tare profa pe mine că nu am vrut să mă duc pe țară 😂😂
În 97 nici nu-mi mai aminteam cum e în școală. :))))))
Suntem multi inventatori ai procrastinarii. Eu zic sa ne facem un club. Da’ nu azi, poate maine 😛
Comentariu beton!16
:)))))))))))))))
Eram mult prea sigur ca era vorba de geografie 🙂
si eu am fost olimpic la geografie, dar pe tara. beat that, beatch!.
Si tin minte ca la faza pe tara mi-au dat o saptamana de vacanta pt studiu. doar ca nu am folosit-o pentru studiu, desigur 🙂
Pai si ne lasi asa fara sa ne spui cate groupies ai avut ca olimpic 🤣?
Mai bine lăsăm misterul să planeze. Că n-am de gând să mă fac de râs definitv.
In generală mai țineam lecția de geografie in locul profesorului, deși era și el prezent în clasă. Voia să vadă cum mă descurc, eu fiind un emotiv și un puturos. El și cu tata m-au făcut să îmi placă geografia. Dl Dinu fusese si profesor în Maroc, om dedicat meseriei de profesor. Organiza mereu tabere, uneori mixte (geografie și mate). Din liceu am participat la olimpiade de geografie și engleză. Deși profesorul de geografie nu mă plăcea și mă contraziceam cu el, mi-a a recunoscut până la urmă meritele. La ASE am dat admitere la geografie. Băi lasă Polinezia Franceză, că la cât am bătut insulele alea chiar eram la curent cu tot ce mișcă pe acolo, mai ales fermele de perle și vanilie. Femeile mă interesau , dar doar cele care erau în vizită, altfel, pe acolo se joacă mult in tabăra adversă. Succes minifeșionistelor!
Eu tot cu geografia (că la mate eram paralelă, la română eram stângace în exprimare, limbile străine încă nu mă pasionau…) într-a opta, în ’96. Am luat locul întâi pe județ și am participat la faza pe țară în Piatra-Neamț (aici am luat 70 de puncte din 100, slăbuț). Unde am stat o săptămână ca într-o tabără și am vizitat diverse locuri. Frumos tare! 🙂 Și prima oară la discotecă! 😁
În clasa a XII-a, am participat la un concurs, Care pe Care, era și televizat. Liceul meu a ajuns printre cele mai bune zece licee din țară, după mai multe etape. La ultima etapă, eu am răspuns corect la o întrebare de departajare (tot de geografie), iar colegii m-au ridicat pe sus ca în filme. 😁 Am fost o săptămână la Năvodari în vara aceea, ca premiu. Nu mai fusesem la mare de zece ani.
Despre băieții olimpici pe care i-am cunoscut: unul din clasa mea, care a luat locul doi pe țară la franceză nu era deloc golan, ci genul singuratic. Altul, la fizică, era în clasă cu băiatul pe care eu l-am iubit în secret tot liceul. Olimpicul mă plăcea pe mine, dar eu nu aveam ochi decât pentru celălalt. Am fost totuși la două întâlniri deosebit de platonice (adică nu ne-am apropiat unul de celălalt mai mult de jumătate de metru) și am rămas amici.
Blanche, si eu am fost in tabara aia, Care pe Care, 2000, nu? 🙈
@Mara, da, în 2000. 😁 Ce muzică horror era prin discoteci, brr!
Eu eram tot asa ca colegul din povestea ta. Straluceam la mate, engleza si chimie. In rest invatam doar cat sa iau un 6-7.
Diriga mea din liceu era si profa de mate si pentru ca ma plictiseam la ore, in clasa a 11 si a 12 imi dadea sa corectez lucrari de a 9-a si a 10-a.
La fiecare sedinta cu parintii diriga ii spunea mamei ca as putea fi de departe cel mai bun din clasa daca nu as fi putoare.
Insa cand trebuia sa invat ca un papagal un comentariu la romana, imi venea sa imi iau campii.
@MV-adevar graiesti!
Am castigat olimpiada la Lb Romana pe SAI(Ilfov) in toamna lui ’89, dar nu am mers pe tara pt ca a venit Revolutia.
Apoi olimpic pe Ilfov la Fizica si am castigat pe judet la Istorie. Cine avea primul din leat prietena la 12 ani? Da, eu. Prietena-adica ne pupam si ne tineam de mana pe strada. Stiu, ma laud, dar sa stiti ca asta e adevarul-baietii mai isteti erau mai interedanti pt fete.
Si eram si golan. Jucam rugby la Grivita si bateam baietii care se luau de fete- drac de mic, stiam ce beneficii imi poate aduce o asa atitudine. In liceu am castigat la Istorie pe judet-Ct, de data asta. Nu am continuat pt ca am ales rugby-ul si nu mai aveam timp de studiat intens. Numai ca era liceu militar si nu existau fete pe vremea aia la LMuri.