Nu știu cum stau lucrurile la nivel de București sau de țară, dar, cel puțin la mine în cartier, treaba asta cu selectarea și reciclarea deșeurilor menajere, pe categorii, e doar așa o poveste frumoasă pentru încălzit inimile sensibile și iubitoare de planetă ale ecologiștilor. Pentru că, în cruda realitate înconjurătoare, cele mai apropiate recipente, din alea speciale pentru colectarea selectivă, sunt la o distanță de 10‐15 minute.
Să ne înțelegem, 10-15 minute de mers pe jos, fluierând, cu mâinile în buzunare. În niciun caz nu mai faci la fel, dacă ai de cărat minim cinci saci cu gunoi menajer, împărțit riguros pe categorii: plastic, hârtie, striclă etc. Unde mai pui ca există șanse să nu pot duce ăia 5 saci într-un singur drum, iar dacă trebuie să fac de la două în sus, mi-am mâncat minim o oră din viață.
Singura soluție la îndemână ar fi să le duc cu mașina. Să mă iertați, iubesc și eu planeta, dar nu într-atât încât să duc gunoiul cu mașina. Nu, serios, și dacă n-aveam mașină ce făceam? Comandam un uber sau luam un taxi de fiecare dată când voiam să reciclez selectiv? Well…
Ei, în condițiile astea tot ce am putut să fac a fost să aflu de la băieții de la Romprest când trece mașina de gunoi pentru fracții uscate (plastic, carton, sticlă d-astea). Și-am aflat: trece sâmbăta dimineața. Așadar, pe sistemul cunoscut și sub numele de „merge și așa”, sâmbătă dimineață duc lângă unul dintre coșurile de gunoi stradal tot ce înseamnă plastic și carton, bazându-mă doar pe faptul c-au zis băieții ăia de la Romprest că trec pe-acolo și le ridică. Până acum au trecut, dar, repet, totul e pe vorbe, nimic oficial, nimic făcut ca la carte, treabă făcută românește, la mica înțelegere, doar pentru că am eu bunăvoința să reciclez plasticul, sticla și cartonul.
Doar că mi s-a luat. Cartonul ca cartonul, sticla ca sticla, dar de pet-urile de pastic mi s-a luat cum i s-a luat câinelui vânătorului de mere pădurețe. Nu aveți idee câte pet-uri se strâng într-o casă cu patru oameni, casă în care trei dintre ei aplică din greu chestia aia cu „trebuie să bei minim doi litri de apă pe zi”. Iar de când a început pandemia, nu știu cum naiba, dar parcă se strâng mai multe pet-uri decât înainte.
Prima idee care mi-a venit, ca să mai scap de palstic, a fost să-mi iau dozator din ăla de apă cum avem și la birou. Dar după ce-am gândit-o mai bine, mi-am dat seama că tot peste plastic voi da. Doar ca de data asta vor fi bidoane mult mai mari (care trebuie și alea depozitate undeva), plus că voi fi dependent de firma cu care fac contract. Cum nu mă știu nici foarte organizat, parcă mă și vedeam dând comandă când mai aveam apă doar pe fundul unui bidon. Prin urmare, am catalogat această variantă ca fiind necâștigătoare și-am scos-o definitiv din discuție.
O vreme am cochetat cu varianta să iau căni din alea cu filtru de cărbune activ, dar cum aveam ceva experiență anterioară cu ele, am renunțat la fel de rapid la idee. Not for me.
Cum altă variantă nu prea mai aveam, intrasem într-un relativ impas, întrerupt doar de desele blesteme pe care la rosteam în gând de fiecare dată când mergeam la cules sticle de plastic de prin casă.
Când nu mă mai așteptam, practic de nicăieri, a venit EA, soluția. A venit, mânca-i-aș io ciocul ei de soluție, și-am scăpat de munții de pet-uri goale sau pline, definitiv și pentru totdeauna. Și asta nu e tot, dar am scăpat să le plătesc și să le car, gata, la revedere ș-un praz verde.
Vă întrebați care a fost soluția? Ei bine, soluția a fost c-am văzut la Răzvan Baciu un articol despre filtrul cu osmoză inversă pe care și l-a montat el acasă. Articol pe care, după ce l-am devorat dintr-o suflare, i l-am dat și fashionistei, să studieze problema.
Rezultatul? În câteva zile aveam deja montat în bucătărie filtrul cu osmoză inversă FILTRO BALANCE 6MB. Nu de alta, dar nici fashionista nu mai suporta munții de plastic de prin casă.
Da, nu e tocmai ieftin, am dat 1000 de lei pe el, dar având în vedere că nu voi mai da NICIODATĂ bani pe apă îmbuteliată, eu zic că investiția își merită fiecare leuț. Aritmetica mea simplă îmi spune că, numai de la începutul pandemiei până acum, am cheltuit peste 1000 de lei pe apă plată. Păi nu era el filtrul amortizat deja, dacă-mi venea ideea mai devreme?
Mno, ca să n-o mai lungim, dacă vreți să știți exact despre ce este vorba, cum se montează, unde se montează, cât durează, cum funcționează osmoza asta inversă și, în general, orice vă mai interesează pe subiect, vă las aici articolul scris Răzvan, cel care m-a convins și pe mine. N-avea rost să mă mai apuc să scriu și eu, că oricum nu l-aș fi documantat la fel de bine, plus că de ce să fac asta? Că procrastinarea mea are și ea mândria ei, nu?
Există o singură diferență între ce a scris Răzvan și cum stau lucrurile la mine. Eu n-am imprimantă 3D, ca să pot printa un suport fancy pentru noul robinet, prin urmare montarea s-a făcut pe sistem clasic: am dat gaură în tablă și pur și simplu l-am prins de chiuvetă, după cum puteți vedea în preafrumoasa poză de mai jos. În rest, și la mine totul arată exact ca în fotografiile din articolul lui Răzvan.
Nfine, vă lămuriți voi după ce-l citiți și vedeți dacă vă coafează sau nu, cert este că io mi-am îndeplinit una dintre cele mai arzătoare dorințe. Plus că acum chiar am făcut ceva concret pentru planeta asta, nu doar am dat din gură c-o să fac. Adio plastic, bine ai venit în viața mea, filtrule, mânca-ți-aș io osmoza ta de dispozitiv deștept. Mai am să devin raw-vegan și cam aia a fost, o să citiți pe-aici doar despre redescoperirea sinelui și ghidul pentru curățarea cheakrelor în trei pași simpli. 😁
P.S. O singură rugăminte am la voi. Dacă ajungeți la concluzia că vreți filtru din ăsta, și vi-l montați, poate lăsați și aici un feedback despre experiența avută. Cât de repede a ajuns la voi, cât de ușor l-ați montat, sunteți multumiți, nu sunteți mulțumiți, d-astea. Că domnul Google indexează și, indirect, mai ajutați și alți oameni care la un moment dat vor căuta detalii despre.
Pentru cei care … nu achiesează cu filtru prezentat, dar sunt asediați de PET-uri :https://razvanbb.ro/secta-reciclarii-care-parte/ și https://eco-tools.ro/ folosit tot de RăzvanBB. Memoria mea de fată mare …
1. Și eu am o mare problema cu ridicarea fracției uscate de către supercom (la mine in cartier). Teoretic trebuie sa vina in fiecare joi. Practic, se întâmplă sa vina când vor ei. Și sacii zac în fața porții niste zile, timp in care trecătorii care merg prin zona au senzația că poarta noastră e un fel de groapa de gunoi și mai aruncă și ei ce au prin poșete. Nu mai pun la socoteala că dacă eu sau încă un vecin (casa are 7 apartamente) nu împărțim gunoiul pe căprării, nu o face nimeni. Și ajung sacii galbeni sa fie plini la grămadă de sticle, cu plastice, cu cartoane, cu doze de aluminiu și tot așa.
2. Fara sa vreau sa fac in niciun fel mișto, vreau să aflu și eu, argumentat, de ce are toată lumea aversiune față de apa (potabila) livrata de apanova (in cazul particular al Bucureștiului). Noi, recunosc, bem de la țuțuroi. Și nu facem asta decât atunci când este scris explicit ca apa de la sursa respectiva e nepotabila. Dar în ultima vreme (niste ani multi deja) văd tot mai mult aceasta aversiune față de apa de la chiuveta.
@Alexandra, am lăsat în textul meu link către articolul lui Răzvan. Vezi acolo de ce, că n-are rost să mai stau să explic și eu.
Dar, dacă vrei să te lămurești singură, fă următorul experimen: pune niste apă de la chiuvetă într-o găleată alba sau într-un bidon de plastic transparent (dacă se poate, bidonul să fie din ăla mare, de 20 de litri). Și las-o acolo câteva zile. O să înțelegi imediat de ce nu bem de le chiuvetă.
P.S. Ce e ăla țuțuroi?
@Alexandra: fă o analiză de laborator a apei potabile din București și nu numai. Ai să te crucești. Te vei închina mai ceva ca la Parascovenie sau Dumitru. 😀
Nu știu câte orașe din România au infrastructura apei potabile pe țevi din inox. 😉
țuțuroi=țuțuruş mai mare
Comentariu beton!35
@mihai, țuțuroiul e țeava/locul prin care curge apa. Așa era la mine la țară, pe stradă, țuțuroi.
Știu un sat prin Oltenia-Mehedinți, unde e o zona în care curg câteva izvoare (primăvara cu precădere) și zonei ăleia i se zice „la țuțuroaie”.
Comentariu beton!16
Țuțuroaie, Oprișor, în Mehedinți?
Aici mai folosim apa de la Herculane sau Topleț ( izvorul fiind același, parcă), la robinet sau chiar adusă cu bidoanele.
p.s. aici țuțuroi era dintotdeauna robinetul din curte/stradă/casă de la care bem apă.
@ John Temple, „Nu știu câte orașe din România au infrastructura apei potabile pe țevi din inox.”
Raspuns: niciunul!
Poate din cauza țevilor? Ce culoare are apa care vine după ce a fost oprita?
@Sandra, da, la Oprișor. Sau Bălăcița. P-acolo, că-s unul lângă altul.
0 0
Dar cine cumpără apă ? Apa e dar de la Dumnezeu. La noi curge deja la robinet ! (cu doar 7,ceva lei pe mp)
Dacă se merge pe principiul „ești ceea ce bei”, eu am și clor în mine. Sau hipoclorit, cum îi mai zic babele. Și niște calcar. Și ceva noroi…Dar merg pe principiul imunizării…momentan.
E în plan un filtru, da.
Comentariu beton!19
Ananas ”La noi curge deja la robinet ! (cu doar 7,ceva lei pe mp)”. Iar distanța o măsori în litri? 😀 😀 😀
Comentariu beton!25
Da, da, plus că mai și plouă. Păi tu știi că bunica-mea spăla tot anul cu apă de ploaie strânsă într-un butoi uriaș pus sub scurgerea de la streașină?
@MV: am crezut că doar bunică-mea face aroganțe d-astea. Îmi spunea că n-are încredere în mașina de spălat haine și „chimicalele alea”, ea folosindu-se de săpunul făcut chiar de ea și bunicul.
Comentariu beton!14
@John Temple, la ce scumpă e, ne-o servesc ăștia pe platou. MC, am vrut să zic. Că mai e si MV…detalii :))
@Ananas: păi zi-i așa, frate, nu ne lăsa să ghicim. 😀
Platou haurit sau de arjint? 😀
A vrut sa scrie mc. (metru cub).
Si eu beau de la chiuveta dintotdeauna. Still alive and well!
Și noi am scăpat, am pus filtru de emigrare. 🤭
La olandezi, apa de la robinet e decent de bună oriunde, nu suntem nevoiți să cumpărăm. Iar de reciclat, reciclăm atât de eficient, încât tomberonul de gunoi menajer e plin maxim pe jumătate de fiecare dată. Plus că avem și o mică ecologistă acasă, care stă mereu cu geana pe noi și ne mai ajută. 🙂
Comentariu beton!26
@didino, anul trecut, la Salerno, am stat într-un apartament luat prin airbnb. Când ne-am întâlnit cu proprietarul, primul lucru pe care ni l-a zis a fost să ne explice cum se procedează cu gunoiul. Că luni trece mașina pentru plastic, marți aia pentru hârtie etc etc. Îninte să plece, ni le-a mai repetat o dată. Și vorbim despre italieni, da, care nu-s nici ei vreun fel de nemți. Well…
La italieni zici? Șefu’, până și în Malta, țară cu juma’ de milion de locuitori, se colectează selectiv gunoiul. Poate reușește noul primar să vă rezolve problema-n București, că nu e rocket science. 🙂
Pentru apă nu are cum, ce-i drept, un filtru e singura soluție decentă pe următorii ani.
băi, terminați cu aroganțele astea ieftine, salerno, malta…
comuna Ciurea, the land of suedeji, pentru cine nu știe, colectează separat; adică menajer în tomberon și plastic/carton/metal într-un sac; le despart ei undeva; numa’ sticla mi-a rămas pe cap, că aia nu colectează din cauză de vin/bere la PET, my guess…
da’ la o sticlă de vin și 3 de bere pe săptămînă…parcă nu-i așa mare chinul; atîta of am, că nevasta nu mă lasă să le duc la tomberoane (în oraș) purtate în buzunarul hainei, ca profesioniștii; cică o fac de rîs…!?
Comentariu beton!21
@didino, ce faci, rasucesti cutitul in rana? Auzi la ea „filtru de emigrare”! 😂😂😂
@costică, are dreptate soția, să știi, și mie îmi pare aiurea sa mergi cu sticla în buzunar. Încarcă s-o ții în pungă de hârtie. 😜
@Emile, păi nu despre filtru e vorba în poezie? 😁
@didino, n-ati filtrat rau deloc! Congrats! 👍😊
Dar auzi, am si eu o intrebare: apa aia a voastra filtrata, dupa ce o beti, nu aveti asa o usoara stare de euforie? 🙄😂😂
Comentariu beton!16
De unde atâta euforie, @Emile? Avem pandemie. Plus că noi suntem din ăia amatori, nu avem țevile trase direct de la Heineken, via coffee shop. 😜
Comentariu beton!13
Hai ca nu e ca si cum in Olanda umbla cainii cu covrigi in coada. Intr-adevar, se arunca gunoiul separat: plastic, bio-degradabil, hartie etc., dar nu e ca si cum aici e raiul pe pamant. De exemplu, mare parte din plastic nu e refolosit deoarece e mai ieftin sa produca plastic nou. Nu exista nicio legislatie care sa oblige producatorii de mase plastice sa recicleze. Asa ca gunoiul se arunca pe categorii, dar din pacate nu e reciclat, ci probabil exportat (in Romania, China…). Asa ca sa nu ii mai ridicam in slavi pe vestici, macar in Romania nu ne aruncam gunoiul la vecini 😂
@Daniela, absolut nicăieri nu umblă câinii cu covrigi în coadă, am tot repetat chestia asta pe aici, dar zău că e aiurea. Nu pot să pun disclaimer de câte ori las un comentariu. Ce anume te-a făcut să înțelegi c-aș ridica îl slăvi pe careva? M-am referit strict la acțiunile mele, ca cetățean, nu stă în puterea mea să verific unde se duce gunoiul.
Ai dreptate cu România, nu îl „aruncă” la vecini. Îl arde pe câmp, lângă localități, ceea ce e cu totul altceva. 😉
Avem trei containere: gunoi menajer, reciclabile (sticla, plastic, cartoane, conserve) și “verzi” (iarba tunsa, ceea ce ti se strânge de prin curte). Aproape toate PETurile, sticlele de bere, Cola, pot fi returnate la reciclabile și primesti 10 cenți/buc. Nu este mult dar dacă te gândești ca la 10 recipiente returnate iti iei un litru de benzina, tot e ceva! La nu știu cât timp vin și ridica și electrocasnice vechi, mobilier vechi etc.
Pentru apa de băut avem ceva asemanator (cu filtru de cărbune activ) dar nu chiar atât de complex. Odată la doi ani trebuie sa schimb filtrul ceea ce ma costa vreo $70 (vine meseriașul acasă și îl schimba). Fiu-miu și-a montat o baterie doi in unu (are la aceeași baterie și apa calda, și cea potabilă filtrata).
Chiar cred ca ai făcut o treaba buna!!! 👍😊
Comentariu beton!15
@Emil: doar 3 containere? Sunteți boieri. Noi avem așa:
1.gunoi menajer
2.bio (iarbă, frunze, pământ) – pentru cei care stau la casă
3.plastic
4.hârtie
5.sticlă albă
6.sticlă colorată
7.conserve, doze de aluminiu
Ca să nu trebuiască să merg zi de zi cu toate (stau la bloc, deocamdată) mi-am montat un sistem cu pubele cu saci de gunoi de 120 litri pe balcon pentru plastic, hârtie și sticla albă și colorată, deoarece le golesc o dată pe lună.
@JT, păi și dacă stai la casă, ai șapte containere? La noi sunt trei, ca la @Emil, menajer, hârtie, verzi; pentru plastic + aluminiu sunt saci speciali, pe care îi lăsăm la colțul străzii într-o anumită zi. Iar pentru sticla ce nu poate fi returnată la magazin, sunt containere în cartier; sticlă albă, maro, verde. Electronicele, textilele și resturile de la construcții le ducem noi la centrul de colectare.
Dacă ar trebui să am șapte tomberoane în fața casei, nu aș avea loc pentru ele. 🙂
@John, da, suntem norocosi ca avem doar trei. Astia dupa ce i-au containerul cu reciclabile, merg la sortare cu tot gunoiul si il pun pe caprarii (dar nu controleaza nimeni ce pui in container). Dar cele mai multe sticle si PETuri merg inapoi la 10 centi bucata! 😉
Din punctul asta de vedere nu sutem la nivelul nemtilor, sau altora ca ei.
@didina: am 3 containere la bloc, frate-miu are 4 la casă.
Containerele de sticlă și metal sunt la intrarea-n cartier.
Aici magazinele nu colectează sticle sau PET-uri.
Și da, și noi trebuie să ducem mobila, electrocasnicele într-o locație dedicată.
Off topic:
@John Temple: hai lasa, ca se poate si mai rau. Aici in Dk am:
1. gunoi menajer
2. hartie
3. carton
4. sticla
5. plastic tare
6. pungi de plastic
7. doze de la conserve
8. baterii
9. haine si incaltaminte.
Gunoiul menajer se ridica saptamanal (in cartierul meu), categoriile 2-9 la 14 zile.
Frunze/iarba, blide sparte, cuie/alte metale, carpe, electrice/el.casnice, mobile etc. ti le cari matale cum poti la statiile de reciclare.
PET-urile se returneaza la supermarketuri contra niste centi. Daca nu, atunci la “plastic tare”.
La topic: filtre de apa am “la cana” (doua), schimbate cam la 2 luni, apa suficienta pt. baut si gatit.
Eu atunci când am judecat la fel și căutam o variantă alesesem varianta opusă osmozei inverse. Nu am mai pus-o în aplicare din lipsă de infrastuctură a celor care realizau instalarea. Erau sisteme cu diverse filtre de la carbon activ până la turmalină sau/și ionizare. Varianta americană era chiar foarte interesantă, iar la ei era/este subvenționată de stat.
Aștept cu mare interes opiniile cunoscătorilor și/sau utilizatorilor. ( Mulțumesc M-hai pentru subiectul de azi. )
Varianta cu osmoza inversa este singura prin care se purifica apa cu adevarat si care elimina si substantele dizolvate in apa (nitriti, nitrati, fier, amoniu, mangan, metale grele, etc). Celelalte metode de filtrare (microfiltrare sau ultrafiltrare) sunt practic niste site foarte fine. Sunt bune pentru o apa de o calitate ok, dar te bazezi mult pe furnizorul de apa sa pastreze permanent calitatea ei.
@Andrei, mulțumesc. Am citit tot ce ai scris aici, nu știu ce să spun, probabil că deși la noi în zonă apa la robinet fiind din Dunăre se pare ca ar fi de o calitate foarte bună, am înțeles că există un sistem asemănător de purificare. Eu tot cred că e nevoie și de așa ceva, gustul nu îmi place deloc. De la noi spre vest pănă la Herculane apa este cea de la sursa apelor binecunoscute din Herculane, dar sistemul de distribuție este unul învechit. La acea apă osmoza inversă mi se părea distructivă.
Voi alege imediat ce voi fi bine informată, acum pentru apa din Dunăre.
Sistemul adus din USA cu turmalină este doar pentru îmbogățire și ridicarea ph-ului, probabil. ( Poate este doar o mare minciună)
Buna dimi , am pus și eu un filtru , îl am deja de un an , si sunt extrem de mulțumită ! Apa de calitate , temperatura apei este perfecta , gata cu sticlele de plastic , gata cu căratul lor !!! Recomand , filtrul de apa !! Plus ca sănătatea e foarte importanta , iar calitatea apei are importanta desăvârșita in sistemul nostru !!! 🤗
Si noi, la fel!! Nu stiu cum de am putut cara atata vreme sticle cu apa 😳
Avem container galben pentru plastic/doze de conserve, albastru pentru hartie si carton, negru pentru gunoi menajer. La coltul strazii sunt containerele pentru sticle, trei la numar, pe culori de sticla: alba, verde si maro.
Cu PET-urile, ca si la @Emil: cand cumpar apa de la magazin, platesc 25 centi fiecare PET. Cand duc inapoi PET-urile si le bag in masinaria aia care le inghite, imi iau cei 25 centi inapoi.
N-ai sa vezi vreun PET sau vreo cutie de bere aruncata, aiurea, pe strada si nici celebrele carucioare cu un sac imens plin cu PET-uri.
Cand eram in Romania, beam apa de la robinet fara nicio problema. Aici, insa, apa, desi potabila, e foarte dura si iti face o sete cumplita.
Din contra, daca apa este cu duritate mica iti produce sete. Daca apa este dura, are un continut mare de calciu si magneziu si atunci nu ai aceasta problema.
Tot dupa ce am citit la Razvan mi-am luat si eu filtrul cu ozmoza, il am deja din iunie.
Ma satutasem sa car baxuri cu apa la etajul 4 si sa arunc plastic, asa ca beam apa de la robinet.
In Brasov apa de la robinet are TDS (total disoved solids) 180, dar nu asta era problema, problema era cu mirosul de clor si rugina.
Am prins si ceva promotie, am dat 750 lei cu inca un set de filtre de schimb, am primit coletul in 11 ore pe ceas, de la comanda.
Am masurat apa filtrata, are TDS 20, dar are gust dulce, ca cea de izvor, abia astept sa schimb filtrele in decembrie sa vad ce gunoi e in ele.
P.S. Am prieteni care comenteaza ca apa dupa osmoza nu e buna, ca nu are minerale. Ei, am citit o tona de studii, corpul uman isi ia mineralele din mancare nu din apa, prietenilor le-am inchis gura cu asta:
”Cosmonautii de pe ISS si soldatii de pe submarine, de ce nu crapa ca beau apa pura, distilata?”
@Costi: soldații pă submarine sunt gata sărați, iar cei de pe ISS își iau sărurile din spațiu care transcede emoționalo-cuantic carcasa ISS pe vibrația Lunaro-Jupiteriană-n cadran V în zodia Feniculului de Diamant. 😀 😀 😀
Comentariu beton!14
@Costi, dar nu este așa. Sistemul meu de osmoză inversă are filtru de mineralizare.
Filtru de mineralizare cu calciu si magneziu care imbogateste apa purificata cu minerale esențiale pentru organismul uman, regleaza nivelul pH-ului si imbunatateste gustul apei.
Daca te uiti pe specificatii o sa vezi ca exista un cartus final pentru re-mineralizarea apei cu saruri de calciu si magneziu in doza optima.(cele care dau un gust placut apei)
Daca avea si sistem de racire a apei imi montam si in dormitor !
@Mihai, si eu am luat tot cu mineralizare, la urmatoarea comanda iau si eu calciu.
Eu vorbeam de cei care se sperie de osmoza, ca asa au auzit ei ca nu e apa buna, nu are gust, mori etc.
Am uitat sa zic ceva, sper ca ati citit in manual ca la schimbarea filtrelor se sterilizeaza rezervorul cu clor (sunt la farmacie tablete de cloramina, cutie cu 100 bucati)? Altfel o sa creasca ciuperci in el.
Bine că mi-ai zis. Ia să mă interesez.
@Costi, eu îți mulțumesc, eram printre cei care au înțeles exact ca tine despre osmoză.
Apa trebuie sa fie inodora, incolora si insipida. Deci fara miros, culoare sau gust. Ma scuzati.
@Marius M pentru ca am scris la un examen la chimie ca apa potabila e „insipida” adica fara gust, am isterizat-o pe profa de chimie si era sa ma lase „pe toamna”
Apa potabila are gust placut datorita sarurilor din compozitie.
Apa distilata e aproape de insipida si din aceasta cauza e neplacuta la gust.
Eu am luat varianta simpla, fara osmoza inversa, cu cele 3 filtre K1-02, K1-03 si K1-07. Avand in vedere ca apa de la retea e potabila, filtrul respectiv mi-a eliminat gustul de clor si impuritatile din apa de retea.
Pretul a fost in jur de 350ron si o data la 8 000 de litri dau in jur de 70 ron ca sa chimb filtre.
noua ne da de la administratie saci galbeni ptr reciclare, iar marti vin sa-i ridice.
chiar vin.
problema e ca mai sunt isteti care se gandesc ca daca tot s-a umplu sacul, hai sa-l aduca la rampa, sa zaca acolo niste zile, decat in balconul de la ghena de pe fiecare etaj.
buey bovine, marti, marti e ziua! bine, mesajul scris catre ei e mai light.
sunt la al treilea rand cu afise lipite in care le reamintesc. tine cateva luni, memorie scurta, apoi iar apare smartassu’ cu sacul, iar pun afise… si tot asa! ca mi-am listat un teanc!
poate ziceti ca sunt o baba comunista 😆 dar oamenii reactioneaza ok la tragerile de maneca afisate, scara noastra e cea mai misto.
pare ce trebuie filtrul ala, chiar daca e cam scump. totusi sa gauresc chiuveta aia misto de granit parca nu-mi vine.
ps: si mai am o nedumerire, cine e a treia persoana care nu achieseaza la ideea celor 2 litri de apa obligatorii? am o banuiala, da’ am zis s-o zici tu, sa nu carcotesc eu mai ‘nainte.
A patra persoană, vrei să zici, că trei achiesează la idee. 😛
Nu-ți spun, ai trei încercări să ghicești.
a patra, da, am scris gresit.
ia sa incerc: Vasile ori Suzana? hmm, hmm, tuse usoara adica.
Mai încearcă. 😀
@MV: Musai s-aveți ș-o rebelă-n casă, că prea o ardeți pe Tai-Chi și Ylang-ylang. 😀
@John, un rebel, boss, un rebel. 😀
@MV: Brusli sau celălalt, cum îl cheamă, UcigătorulpeCapete/Moarteavăzutăcuochii/CălăulBUG sau ceva de genu’… 😛
@John, nu, șefu, eu. Eu sunt ăla care nu bea apă cât ar trebui. 😛
nuuuuu cred! 😆
Nu bei apă … OK, da’ ce bei !? Sper că nu Tuborg🤪
Exista si baterii cu 3 cai prin care nu mai este necesara gaurirea chiuvetei. Aceste baterii au 2 tevi independente prin teava principala. Apa filtrata si cea menajera nu se amesteca.
Link: https://filtro.ro/produse/baterie-cu-3-cai-bej-granit-filtro-premier-3cb-pentru-apa-filtrata-rece-si-calda
0 0
Eu am un filtru de apa cu osmoza inversa. De vreo 15 ani. Am dat o groază de bani atunci pe el.
Suntem deja la al doilea aparat. Nu stiu marca,ceva de la Nobel, iar o data la 6 luni vine domnu’ care il intretine si ii schimba filtrele. Sa te ferească toti sfintii si tâmplaru cu toată familia să vezi filtrele alea când le schimbă. Noroi, pământ galben, rugină, capete mici de sârmulițe… de toate pentru toți găsești pe ele.
Imi iau apă la mine in fiecare zi fie in termos, folie în sticlă de sticlă. Așa m-am obișnuit de câțiva ani. Câteodată uit și mai cumpăr din supermarket … se simte imediat diferența..zici ca e apă de la robinet.
In plus, mâncarea fierbe mai repede…asta iti zic sigur.
Noi am montat filtrul ăla acum ceva ani din cauza unor probleme la rinichi gen chisturi, nisip si calculi… ecografe la 6 luni…supraveghere și cam atât. După aprox un an au rămas doar chisturile… poate o fi ajutat si apa mai curată, nu stiu.
Oricum…felicitări, ai făcut o alegere bună.
Intre timp s-au ieftinit cu mult. Bine, si acum se mai vand in sisteme MLM sau door-to-door, dar, sistemul lui Mihai este unul de top in Romania.
Intodeauna gasesti si mai ieftin, dar trebuie sa ai grija de calitatea lor si de certificarile pe care le au sistemele si materialele filtrante. Este plina piata de produse de calitate indoielnica si din pacate majoritatea sunt importate din China…
Încep cu reciclarea. La noi, de vreo lună, au apărut pe ușile de la ghenă (gheenă?) niște „Stimați locatari….”. A început reciclarea selectivă în anul de grație 2020 toamna, București, capitală de țară UE, cu puțin timp înainte de inventarea teleportării și colonizarea planetei Marte. Mai bine mai târziu decât niciodată. Dar această reciclare se face într-un mare fel. Sunt doi saci mari de culoare galbenă la ghenă. Pe „Stimați locatari..”scrie că unul e pentru sticlă, iar celălalt (check this 😉) pentru plastic și hârtie. La grămadă. Care e logica? N-am avut curiozitatea să aflu,că e pandemie, și nu-mi mai pierd timpul pe la administrație, ca pe vremurile demult apuse. 😀 Noi avem în casă separat două recipiente (că nu pot să le zic tomberoane, fiindcă sunt mai mici, mai finuțe, mai fengșuie așea 😜) unde punem plasticul și hârtia, în saci. Separat. Dar nu toți vecinii fac asta, așa că în sacul pentru plastic și hârtie este haos și amestecătură. De ce nu au pus 3 saci, eventual de culori diferite, ca să se obișnuiască lumea cu treaba asta? Probabil peste încă vreo 15 ani ajungem și la nivelul ăla. În cel pentru sticlă evident că niciodată nu e mai nimic fiindcă în recipientele de sticlă românul pune murături, gemuri și dulcețuri, bulioane, vin, țuică etc. Eu „livrez” la ai mei sacoșe întregi tocmai în acest scop. În afara de cazul în care mai aruncă careva vreo vază ciobită sau vreo cană spartă, sacul ăla rămâne gol.
De când facem treaba asta cu gunoiul separat, ca antrenament pentru țările cu apă caldă (la propriu și la figurat🤣🤣) în care vrem să ajungem, ne-am îngrozit de cantitatea uriașă de plastic folosită. Păi, fără tot felul de ambalaje, plăsuțe, bucățele de plastic etc. am duce gunoiul menajer o dată pe săptămână. Că nu prea aruncăm mâncare. E incredibil cât putem polua!
Bun, acum despre filtru. Pare o chestie mișto, vă cred pe cuvânt că e ceva util și sănătos și cred că mi-aș instala așa ceva fără probleme, mai ales că noi consumăm apă în draci și, dacă eu mă mulțumesc și cu cea de la robinet (că de ceva tot trebuie să moară omul, doar n-o muri sănătos), piticilor le dau plată sau fiartă sub formă de ceai. Și lipăie amândoi toată ziua ca două rațe, deci se duc baxurile de apă cu o viteză fenomenală. Au făcut hernie curierii de la câtă apă ne cară. 🤣 Ce mă împiedică să-mi pun filtrul ăsta este mobila. Făcută pe comandă acu’ mult timp, când abia ne mutasem, compartimentată și închegată într-un anume fel, astfel încât nu lasă spațiu nici pentru robinet, nici pentru filtru. Na, cine se gândea în cretacicul timpuriu că, la un moment dat, pe piciorul de plai vor apărea mașini de spălat vase sau filtre recomandate de @Mihai și @Răzvan. De modificat nu o mai modific pentru că d-aia… Cum am citit mai sus la @didina (și am experimentat și noi în trecut) nu cred că vom mai avea nevoie de filtrul respectiv în curând. Dar îl voi recomanda celor pe care îi cunosc și, dacă vor fi doritori, promit să dau aici feedback-ul lor (sau să le zic să-l dea ei).
Sorry for long post, dar acum „am” MEM și mă cam plictisesc, fiindcă eu știu să fac cifra 3.😜
Adevărul este că de când cu pandemia și eu am realizat cât plastic aruncăm. Și nu mă refer la pet-uri. Toate, absolut toate căcaturile vin învelite sau împachetate în munți de plastic. Chiar dacă vin în cutii de carton, tot vei găsi niște plastic mult în ele. Sunt departe de a fi vreun ecologist, dar până și eu m-am îngrozit.
Parcă era vorba de 2 litri de lichide nu 2 litri de apă
Da, da, m-am exprimat eu greșit. 😀
Ce, e mult 15 minute de mers pe jos?
Pe vremea lui ceaușescu mergeam tot cam atât cu maculatura și sacoșele cu sticle si borcane goale până la alimentara unde era punct s-ăsta de reciclare. Și mai stăteam și la coadă că dura ceva timp până pipăia tăntica aia gurile la recipiente. Parc-o și aud: e ciobită. Ia-o înapoi! Și plecăm cu lacrimi în ochi că nu aveam bani de film și o prăjitură.
Acum am rezolvat problema apei cu dozator de apă. Și să știi că vine a doua zi comanda, în urma unui mail trimis cu o zi înainte până în ora 18. Prin contract la 3 luni vine să igienizeze aparatul. E adevărat că trebuie să îi suni, că nu e că și cum ei ar tine o evidență computerizată a programărilor.
Dar, uite, ca să fiu drăguță😜, am făcut un calcul și dacă aș lua filtrul ăsta, am amortiza investiția în 5-6 luni ceea ce nu este rău.
Comentariu beton!14
@Eleno, am făcut într-o vară câteva sute de lei cărând la centrele alea de reciclare sticle și borcane goale. Toate erau numai de la ai mei de balcon.
Si noi avem filtru de cativa ani deja. Doar ca din ratiuni de spatiu limitat sub chiuveta am optat pentru un 3M Aqua Pure Easy de care suntem foarte multumiți. Cartusul il schimbam o data pe an (pentru ca folosim apa filtrata de el doar pentru baut si călcat rufe) și costa in jur de 35 de euro. Luam in considerare și up-grade-ul la 6M la un moment dat – intr-o noua casa un picut mai spatioasa.
A, la achiziția inițială am dat cam 100 de euro pentru ca vine cu partea de instalație și distribuție. Iar bormasina cu care s-a dat dat gaura in chiuveta nu a generat niciun cost suplimentar.
Este un filtru de baza, putin mai bun decat o cana filtranta. Insa calitatea apei nu se compara cu cea filtrata de un sistem cu osmoza inversa.
Si eu am scapat de peturi, de vreo 4 luni. De peturile de apa plata, ca de restul….; dar oricum alea erau majoritare. Doar ca, dupa analize intense, nu am luat un filtru cu osmoza, ci unul cu microfiltrare. Adica nu scoate chiar tot din apa, ca la osmoza, ci particulele mai mari de 0,01 microni, si diversi carcalaci cauzatori de boli diverse. Nu m-a convins ca remineralizarea cu saruri de Ca si Mg care se face dupa osmozarea apei e suficienta. Asa ca am mers pe principiul „mai bine ceva mai multe saruri de astea, decat prea putine sau deloc”.
Daca intereseaza pe cineva, filtrul e asta: https://wts-online.ro/produs/filtru-apa-cu-ultrafiltrare-trio-001-micron/
Aici gasesti si varianta produsa in UE (nu china), la care membrana de UF este transparenta: https://filtro.ro/produse/filtro-uf4-clasic-sistem-de-ultrafiltrare
Se vede exact prin ea cantitatea de impuritati acumulata si daca este cazul sa o inlocuiesti.
Eu nu agreez varianta cu osmoza inversă. Dacă ar fi să-mi pun filtru, aș alege aparatul ăla care se racordează la înstalația de apă și are în el filtre de toate felurile.
Până atunci adun pet-urile într-un sac și le duc la fii-mea care le trimite la reciclat împreună cu ce adună ea pentru că cei care vin să colecteze deșeurile reciclabile impun o cantitate minimă.. Reciclez așa și uleiul ars.
@Anouk, păi sistemul meu ESTE racordat la rețeaua de apă.
Osmoza inversa este o filtrare de cea mai fina calitate.Nici un alt tip de filtrare nu reuseste sa retina particulele cele mai fine, inclusiv moleculele clorurii de sodiu.
A fost „descoperita” punandu-se un ou proaspat cu coaja cu tot in apa.
Dupa ceva timp oul isi creste vizibil volumul.
Apa patrunde prin coaja oului in interior.Coaja oului are canale microscopice care functioneaza ca un filtru.
Nu exista un singur cartus care sa filtreze tot. Pur si simplu, cantitatea de material filtrant din cartusul respectiv este insuficienta pentru debite mari.
Desi din punct de vedere al prezentarii, cartusele All-in-one sunt ideale, ele pacalesc mult utilizatorii. In primul rand nu filtreaza cum promit si nici nu pot tehnic sa o faca.
Materialul filtrant (polipropilena, carbune activat, rasina dedurizare, membrana, etc) este pus in straturi si insuficient ca volum. Apa trece rapid prin ele si nu apuca sa cedeze sau nu mai au unde sa cedeze problemele din apa.
Iar daca, prin absurd, cartusul se infunda de la nisipul din apa, ce faci? Il schimbi cu totul, la un pret enorm… Nu mai bine inlocuiesti doar materialul filtrant la un cost de 10 lei?
Și noi ne-am luat filtru de la Filtro, dar cel galben cu microfiltrare. Ne-am pus și o baterie din acelea cu robinetul de filtru inclus (aș atașa foto dacă aș avea cum). Tot ca să scap de cărat tone de apă plată la sticlă/bidon și ca să îmi liniștesc puțin spiritul ecologist din mine (ăla care iubea Captain Planet). Și apropos de calitatea apei din București: lăsând la o parte starea țevilor prin care circulă apa, să vezi ce mai circulă prin ea. Îmi spunea o prietenă că nu-i mai curgea apa la chiuveta din baia de serviciu. Și când a desfăcut filtrul acela mic rotund care oprește bucățile de țeavă și pietricelele (exact la ieșirea din baterie spre paharul tău :)), a găsit blocajul sub forma unei broscuțe decedate. No, zi-mi că mai bei apă de la robinet…
De cele mai multe ori mizeria de tip rugina, nisip, mal, etc este cea mai prezenta in reteaua publica. Acest lucru se intampla din cauza tevilor foarte vechi. Si chiar daca furnizorul de apa ar inlocui tevile de pe reteaua publica, tot raman neschimbate tevile de apa din blocurile vechi. De zeci de ani…
Două sunt motivele pentru care nu am optat pentru un filtru cu osmoză inversă:
1. Faptul că scoate şi mineralele prezente în mod natural în apă şi adaugă minerale sintetice. Sincer, se simte gustul de „artificial” chiar dacă apa e… dulce.
2. Multitudinea de filtre pe care le are, pe care le înşiri sub chiuvetă şi la care trebuie să fii atent când trebuie le schimbi. Să mai fac şi contract pentru întreţinerea lui? Oh, no!
Eu am găsit un filtru foarte mişto care poate fi montat fie cum l-ai montat tu Răzvan (cu baterie separat pe chiuvetă), fie poate fi montat direct la bateria existentă fără modificarea mobilei de bucătărie. Avantajul? Îl poţi lua cu tine (vacanţă, te muţi de unde ai locuit, etc). Şi asta pentru că totul se află într-un singur „recipient”, cam 30 cm înălţime şi vreo 20 cm diametru. Are o lampă UV care mătrăşeşte toate organismele vii şi periculoase din apă iar cartuşul se schimbă după 5 000 litri sau un an de funcţionare. Totul e supervizat de un cip electronic care te anunţă când trebuie să schimbi cartuşul sau dacă apare o problemă cu filtrarea apei. O inovaţie interesantă este faptul că energia electrică este transmisă wireless către cip şi lampa UV, deci eficienţă sporită. Şi da, cartuşul nu elimină mineralele prezente deja în apa care intră în el. 😀
Imi pare rau sa iti dau aceasta veste dar daca nu elimina respectivele minerale s-ar putea sa nu elimine nici alte chestii cum ar fi reziduuri, clor, metale grele si ce se mai gaseste prin apa asa zis potabila de la robinet.
Sefule minerale „sintetice” nu exista.Apa „naturala” de izvor contine mineralele intalnite in scurgerea de pe varful muntilor (unde a ajuns in forma de apa distilata prin vaporizare la nivelul marilor/lacurilor si a condensat acolo in varf de munte la temperaturi mai joase).
Aceasta apa de izvor daca s-a scurs peste minereuri de calcar e „calcaroasa”, daca s-a scurs peste alte saruri se imbogateste cu ele.
Apa filtrata reduce initial aceste saruri apoi este imbogatita inapoi dar in mod dozat cu toate sarurile necesare (Ca, Mg, Na).
Foarte bine a spus Sorin.
@Robertino, filtrul tau este pentru apa potabila in special. Adica el nu purifica apa, ci doar o imbunatateste la gust. Daca nu il alimentezi cu apa curata, nu va filtra mai nimic. Sigur, lampa UV este utila daca apa ar contine bacterii. Dar, dintre toate problemele apei de la retea, bacteriile sunt mai rare datorita clorinarii excesive.
Posibil să nu fi fost eu foarte atent la tehnologia cu somoză inversă însă în momentul în care am aflat că elimină tot şi apoi adaugă ceva, nu a fost prea atrăgător ca principiu pentru mine. Oricum, nu cred că filtrul de reminalizare adaugă TOATE mineralele prezente în mod natural în apă. De aceea am căutat mai departe.
Cât despre faptul că nu purifică apa ci doar îi îmbunătăţeşte gustul…
Dacă elimină 160 de contaminanţi din care 140 cu potenţial patogen, printre care:
– plumb și mercur
– particule de până la 0,2 microni, care includ azbest, sedimente, noroi și depuneri
– 32 de pesticide și compuși ai acestora
– 13 compuși ai produselor dezinfectante
– radon și compuși de dezintegrare ai radonului aflați în apa potabilă
– 9 contaminanți farmaceutici
– 42 substanțe despre care se cunoaște și/sau se bănuiește că perturbă sistemul endocrin
Şi dacă are 4 certificări NSF (42, 53, 55, 401), cele mai multe pe care le deţine un sistem de tratare şi de purificare a apei casnic aş spune că nu doar… îi îmbunătăţeşte gustul.
Ah, şi mi-am mai amintit un motiv pentru care am renunţat la ideea osmozei inverse. Ca să obţii un litru de apă filtrată, se consumă aproximativ 4 litri de apă. Deci randamentul nu e chiar aşa de bun. În plus, ai nevoie şi de o presiune a apei de 2 – 3,5 bari pentru ca apa să treacă de membrană.
Prefer aşadar sistemul meu de purificare şi de filtrare a apei care îmi scoate exact apa pe care o bag în el.
Este usor sa citesti o descriere. Alimenteaza-l la o apa necontrolata si fa un test real laun laborator. Marketingul le impacheteaza foarte frumos.
Da, osmoza inversa are un randament de 25-50%. Arunca mai multa apa decat purifica, dar:
1. In acest mod sistemul se curata automat. Impuritatile nu raman in membrana ci sunt aruncate la canalizare.
2. Daca consumi 10 litri de apa pe zi si arunci 30, care este pierderea valocica, in bani? La furnizorul de apa, 1000 de litri (1 m3) costa 6-7 lei. Deci e nesemnificativ. Insa avantajul de a avea o apa 100% sigura e de ne pretuit. Ca la Mastercard 🙂
3. In filtrarea apei nu exista cantitate fixa la care functioneaza cartusele. Cipul respectiv face doar 2 chestii rudimentare si inutile: are un debimetru si masoara cata apa trece prin filtru si are un ceas. Iti arata cateva liniute pe un display. Insa degeaba marele computer spune ca filtrul este inca bun pentru ca daca apa a fost cu incarcatura mare, cartusul este inutil.
4. Spune-mi, te rog, cum se filtreaza substantele dizolvate si lipite pe molecula de apa? Cum se rup legaturile chimice?
Ne pacalim usor citind descrieri pompoase si multi cred ca daca cumpara un filtru la 4000 lei sau euro, acesta face minuni. Nu, nu face. Doar traiesti cu falsa impresie ca esti protejat si ca e cel mai bun aparat din lume.
Tata baga si acum apa de ploaie la masina de spalat rufe si vase, desi are si apa curenta. Apa de ploaie nu are calcar deloc… nu ai nici o problema cu depunerile, plus ca vasele spalate cu apa de ploaie arata intr-un fel.
Ai dreptate, dar trebuie sa o captezi si sa o pompezi. Aceste echipamente costa si ocupa spatiu. Este mai simplu sa folosesti apa de la retea. Daca nu este potrivita, o filtrezi/tratezi, dupa caz.
0 0
Mare chestie! Felicitari! Eu foloseam un filtru gen cana filtranta dar mai mare cu o capcitate de circa 10 litri dar acum nu se mai gasesc asa ca o sa ma reorientez.
Acu’ nu vreau sa fiu carcotas dar din ce am vazut exista un bazin de stocare din care presupun ca bei apa filtrata. Din cate stiu eu apa din retea are clor si asta inhiba producerea de alge. In bazinul respectiv apa ajunge dupa filtrare, deci fara clor iar daca sta mai mult timp s-ar putea sa te trezesti cu niscaiva depuneri.
In concluzie daca plecati de acasa mai multe zile (stiu acu’ e pandemie, da’ o sa treaca) ar fi bine sa goliti in prealabil vasul respectiv pentru a nu avea surprize.
O să-i întreb pe băieții care mi l-au vândut care e treaba cu depunerile.
In bazinul de stocare ajunge intodeauna apa curata, 100% sterila. Si bazinul are in interiorul lui o membrana (tip balon) iar intre peretele bazinului si membrana respectiva se gaseste aer comprimat. Sigur, daca pleci in vacanta si vrei sa ai apa proaspat filtrata, este suficient sa golesti bazinul prin deschiderea robinetului de apa filtrata. Imediat dupa aceea va reincepe filtrarea si bazinul se reumple.
0 0
Sa ma.laud: apa de la.robinet e ok, si n am zis o eu sau cercetatorii englezi, iar la 20 m de mine am trei gogoloaie de plastic pentru sticla, plastic + metal si hartie. Plus 4 containere pt fractie umeda. Japoniaaaaa, anul carasuluiii.itanaaaaa.
Si avem si semafor, sac.
Auzi? Dar de unde știi tu că e anul carasului?
L-am auzit pe Dorel cand zicea.
Pare că stai undeva în afara Londrei … cam la câți km ?🤪
Vreo 2-3 mii. Oricum , daca n-a fost anul carasului, macar putem spune ca anul asta l-am belit .
dar de vin nu au dozator?nu de alta dar de cate ori arunc la sticla recipientele golite ma cuprinde rusinea. Daca le vad vecinii si ma cred alcoolic?
Bea şi tu vin la pet ca să nu mai cloncăne sticlele când le arunci la container 🙂
Si eu am acest filtru de prin aprilie. A ajuns la mine in maxim 2 zile de la comanda. Ne-a ajutat un instalator la racordare si la dat gaura pentru robinet, dar nimic complicat. Foarte multumita am fost de cat de profi au fost baietii de la filtro. Atata timp pierdut pe carat baxuri de apa…😁
Pă țările civilizate pentru reciclarea pet-urilor îți dau bani… ți se percepe o taxa atunci când cumperi produsul și ți se restituie atunci când aduci pet-ul înapoi. Pă Germania îți dau 25 de euro cenți pentru cutii de bere/pet-uri. Dacă s-ar face la fel… și la noi nu ar mai fi atâta plastic pe stradă!
Salut,
fara sa fac reclama: biovita.ro/filtre-de-apa
Acelasi filtru dar cu pompa de booster inclusa (care este utila pentru cei care stau la bloc) este 800 lei si transport gratuit, a ajuns foarte repede.
De vazut si consumabilele: filtrele uzuale si cel de osmoza inversa sensibil mai ieftine. Pentru cei care au deja echipamentul de la alte firme pot lua de acolo filtrele deoarece dimensiunile sunt standard.
Diferenta este majora. Cele de la FILTRO sunt certificate in UE, au sigiliul WaterQuality, plasticul este BPA free si cartusele sunt produse din materiale certificate. Membrana este Dow Filmtec. Cele din link-ul tau sunt produse in china. Pompa de presiune nu trebuie decat daca presiunea de intrare este sub 2 bar.
Ţuţuroi. N-ai văzut Cuibul de viespi ? Cînd Aneta Duduleanu (Tamara Buciuceanu) cere un pahar cu apă „dar vezi să fie rece, lasă să curgă „ţuţuroiul” ! Memorabilă. La noi în familie a rămas proverbială, pentru oricine cere un pahar cu apă.
Am folosit si noi vreo 10 ani un filtru cu osmoza inversa.A fost ok.Dupa analize aveam o apa mai buna ca cea furnizata la robinet insa nu era apa perfecta.Daca cercetezi amanuntit are si osmoza dezavantaje nenumarate insa decat apa la pet e mult mai bun….Acum am mai evolut putin si am investit intr-un aparat care „fabrica” mai multe tipuri de apa cu mai multe tipuri de ph.Este mult mai scump insa investitia se amortizeaza in cativa ani.Incomparabil gustul apei.Cu osmoza beam norma de 2 litri de apa mai mult fortat….cu apa de acum beau cu cea mai mare placere 4 litri zilnic lejer…nu mai spun de gustul mancarii si al preparatelor facute cu apa asta.Daca va permiteti uitati osmoza si treceti la alt nivel….Pe langa aparat am montat un filtru subtire de la 3M.Aparatul de osmoza ce il aveam avea multe filtre ce trebuiau mereu schimbate,erau scumpe,trebuia sa vina mereu un reprezentant de la firma sa curete si sa schimbe filtrele,aparatul era destul de maricel si ocupa spatiu….
Ce diametru are baza bateriei? Eu am o chiuveta franke si vreau sa vad daca am loc sa il montez in celalalt colt al chiuvetei.
Trei centimetri.
Teava de conectare a bateriei filtrate este de 12 mm. Tija si gaura suplimentara in chiuveta trebuie sa fie de 12 mm.
Avem filtru de apă de prin primăvară. E magic! Așa e! Am scăpat de cărat bidoanele de 20 de litri, că aveam dozator, Avem pisică, o idioată care nu bea apa de la chiuvetă, doar apă plată. O dată pe sătămână trebuia să decalcifiem bolul din sticlă în care animala nebună avea apa. Acum nu se mai depune nici un fir de calciu. Nu pot atașa o poză. În colțul chiuvetei este atașată acum o baterie (sau cum s-o numi teava aia pe care curge apa) cât o macaroană. Arată foarte bine.
Filtrele de apa de care vorbiti sunt minunate dar au un mare dezavantaj: vara apa curge calda din filtru pt ca in filtru sunt aprox 2 litri de apa care e la temperatura camerei. Dupa ce am avut filtru vreo 3 ani am descoperit dozatoarele de apa care si racesc respectiv incalzesc apa, ele functioneaza si direct de la retea filtrand apa nu numai cu bidoane de plastic
Da, dar nu purifica apa acele dozatoare. Echipamentele de incalzit si racit apa au filtre foarte slabe.
Eu am instalat 6MB, foarte misto sistemul, componente de calitate, mai putin instructiunile, care au destul de multe lacune. De ex. ordinea in care pui filtrele in cartusele mari, in manual nu scrie, trebuie sa te prinzi sigur din pozele de prezentare de pe site, de asemenea, furtunul galben au omis complet sa-ti zica unde il bagi, bine ca era ultimul de instalat, dar nah.
Acum eu am o problema cu cartusul de la filtrul de osmoza – cel mai important – in manual nu scrie ca nu poti sa instalezi filtrul in cartus in pozitie orizontala din cauza ca garnitura capacului zburda libera si in stransa legatura cu gravitatia. Deci am scos din cabluri cartusul, instalat filtrul de osmoza pe verticala si surpriza, cartusul curge pe la filetul capacului desi am desfacut si repozitionat de mai multe ori capacul si garnitura vietii.
Am sunat la filtro si nici ei nu au stiut sa-mi spuna cum trebuie pusa acea garnitura, ceea ce mi se pare aiurea – prima oara mi-au zis in capac, apoi sa incerc sa o pun pe filetul in care se insurubeaza capacul. Numai ca in pozele de prezentare garnitura aia neagra nu apare pe filetul pe care se insurubeaza capacul.
Voi unde ati pus garnitura de la capacul cartusului – in interiorul capacului sau pe filet? Ma ajuta cineva?
La care garnitura te referi? Cea de la carcasa membranei se pune peste carcasa, langa filet.
Cele de la carcasele mari albe (primele 3), garnitura se pune in paharul alb, in santul de acolo.
In plicul AWB-ului ai avut instructiunile rapide, celelalte instructiuni se gasesc in cutia cu accesorii, in email-ul de comanda sau ti le trimitem pe email, in caz ca nu sunt complete.
Scrie pe email la [email protected] sau trimite poze pe Whatsapp la service 0758.345.876
Mi-am luat si eu de Black Friday modelul 6MB, fix asta pe care l-ai recomandat in articol. E altceva apa acum, si-am scapat si de calcarul ala nenorocit. Eu fierb apa in ibric in fiecare zi. Cu apa de la retea, „filtrata” in canile alea cu filtru Brita, la doua zile aveam depuneri de calcar, ca nisipul se facea. Acum ibricul meu este curat curat. L-am lasat o saptamana fara sa-l spal, folosit in fiecare zi, de curiozitate sa vad daca se depune ceva. Nu se vede nimic cu ochiul liber, ceea ce pentru mine este incredibil.
Filtrul asta este cea mai buna achizitie facuta la recomandarea altcuiva. Asa ca, Mihai Vasilescu, ITI MULTUMESC!
P.S. Va multumesc si voua, Filtro.ro, pentru un produs bun.