Din acest moment mai este fix o lună până când, teoretic, ar trebui să înceapă școala. Zic „teoretic” pentru că, naiv incurabil fiind, încă trăiesc cu speranța că NU se vor redeschide. Eh, știu, nu mă mai fac bine.
Nu de alta, dar în primăvară, la sub 100 de cazuri noi pe zi s-au închis școlile în secunda doi. Acum, la peste 1000 (ca să nu zic 1400) văd că nu există nici cea mai mică problemă să înceapă școala în sistem clasic. Eternele enigme ale României.
Pe ce se bazează incompetenții ăștia de la guvernare când anunță cu emfază că se deschid școlile, habar nu am. Că nu e ca și cum ar fi făcut ceva pentru asta, în cele șase luni de când copiii n-au mai călcat prin instituțiile respective. Cel mult au mai dat firmelor lor de casă niște contracte de renovare ca să mănânce și gura lor câte ceva, că e pandemie și e greu, știți cum zic?
Bine, contracte de renovare înseamnă o mână de lavabilă și pe ici pe colo niște mobilier achizționat, probabil, la preț de mobilă exclusivistă. Toate astea atribuite în mod direct, fără licitații, da? Că, după cum ziceam, e pandemie și stare de alertă.
Cât despre ce-au făcut ca să adapteze sistemul de învățământ la noile condiții, respectiv la școală online, mă pufnește râsul. Și cam la asta se reduce toată strategia guvernului penele pentru noul an școlar, în condiții de pandemie.
Prin urmare, dacă tot suntem pe cont propriu, atunci o să iau și eu deciziile fix după cum mă duce capul și fix după cum cred că o să ne fie bine mie și alor mei.
Scurt pe doi: dacă numărul de infectări va rămâne la fel de mare, cu orice risc, dar eu nu voi trimite fetele la școală. Decizia e deja luată, am vorbit cu fashionista, suntem de acord să nu le trimitem nici dacă astfel ar exista riscul să repete anul. La fete în clasă sunt 35 de copii, cam ce șanse ar fi să NU vină acasă cu un coronavirus mititel?
Și cum amândurora ni se pare mult mai important să nu aflăm cum arată o secție ATI din interior, decât că nu vor învăța fetele anul ăsta despre Burebista, decizia e luată: la școală nu le trimitem. Dacă vor găsi ăștia o soluție să se poată face în continuare și școală online, bine, dacă nu, aia e.
La voi, cei care aveți copii la școală, cum stau lucrurile? Îi trimiteți sau nu?
Al meu e la gradinita. Nu il ducem. Chiar daca numarul cazurilor nu va trece de 50, decizia ramane. Stiu ca gradinita nu e scoala, dar coronavirusul este la fel peste tot.
Comentariu beton!51
și a mea ar trebui să fie; la grădiniță zic;
are treianijumate și am dus-o 2 zile (a cîte 2-3 ore), în septembrie trecut, la o grădiniță de unde s-a întors cu marele premiu: o viroză suprainfectată bacterian, ceva mișto rău, vreo 20 de zile spitalizare; acu’, nici ea nu e un copil normal, care la febră 39,5 zace în pat…neeee, doar a redus puțin viteza, de la cometă, la rachetă, de credeau asistentele că nu mai au termometre bune; cred că am băut ceva kerosen cînd am conceput-o, că altfel nu-mi explic…
ieniuei, ieșim din spital în octombrie iar doctorița ne recomandă s-o ținem acasă măcar pînă-n ianuarie-februarie, să treacă sezonul gripal…îhî;
mamă, și ce nevoie ar avea la grădi, să mai ia cîte un cur de podea, să socializeze cu cei de vîrsta ei…da’ decît să-i aducă bunică-sii vreun coviduț, mai bine lasă;
cît despre redeschiderea școlilor, e simplu (pă’e’ea mea): politică; trebuie să-i liniștim pe oameni, să le dăm impresia că viața se va întoarce la cursul de dinainte de pandemie: ei la serviciu, copchiii la școală, sîmbăta la grătare etc.; dășchidem școlile 2 săptămîni (pariu pe ce vreți voi), locale pe 27, cîștigăm (peneleu’ zic; de ce credeți că racolează orice primar/consiglier pesede dispus să schimbe barca?) localele și dup’aia închidem școlile la loc; ei, altfel organizezi parlamentare cu echipe la firu’ ierbii, nu?
Comentariu beton!79
Si la noi este aceeasi situatie: copilul era la gradinita. Din martie nu a mai fost si nici nu se va mai duce pana nu avem un vaccin. Asta este. Sper sa se rezolve pana ajunge la scoala😀. Si nu ne este usor nici noua fara bona sau alt sprijin, dar sanatatea tuturor este mai importanta. Si nici noi nu dorim spitalizare in Romania 😥
Comentariu beton!21
Cea mica nu e in colectiv, oricum era stabilit dinainte ca sarim de etapa cresa si o dam anul viitor direct la gradiniti deci oricum nu ma panichez. Buba mare e la nepoata care incepe cls a 4-a si e in scoala cu regim de internat, unde sunt foarte multi copii din centre de plasament unde cu siguranta nu se pot respecta regulile de distantare. Nu pot risca sa imi aduca vreun covidut in conditiile in care avem soacra +65 si eu sunt in grupa de risc. Chit ca sunt putini copii in clase la scoala lor, fiind copii cu probleme mentale va fi foarte dificil sa se respecte reguli de igiena si distantare.
Eu stiu cum arata sectia de ATI, stiu ce inseamna sondari si intubari si is just not fucking fun at all.
Stay home! Stay safe!
Comentariu beton!21
crezi tu ca noi suntem mai sinucigasi iar copii nostri mai de sacrificiu? am avut experienta unui caz de covid in firma , test, carantina ( ma rog, de buna voie) si nu doresc sa repet experienta.
deschiderea scolilor se face doar din ratiuni politice ca sa poata sa zica ca am incercat , nu se poate , si ca sa ascunda incapacitatea lor de a organiza invatamant on-line ( nu ca ar fi incercat sa il organizeze). Tine cont ca ei, guvernantii, au nevoie de toate cazurile astea de imbolnaviri zilnice ca sa poata justifica masurile restrictive luate, achizitiile directe si in general cheltuirea fara nici o justificare reala a banilor publici. Trebuie sa fii naiv sa crezi ca ei chiar vor ca pandemia sa treaca asa, din scurt, pana la toamna. Eventual vor mai scadea cazurile in preajma alegerilor si cam atat. Altfel este de ajuns sa te uiti la tarile civilizate care chiar au incercat deschiderea scolilor si le-au si inchis urgent.
Comentariu beton!46
Care sunt toate țările alea?!
Just curious…
Se dezbate încă. Ce zici?18
@M, Israel și Norvegia sunt doar două despre care am auzit io.
Franta am retinut-o eu .
Și Germania plănuiește redeschiderea scolilor. Fiica-mea a fost deja din iunie, 3 zile pe sapt/ 4 ore/ zi la școală. La Sf de iulie au luat vacanta și din septembrie se pregătesc de școală în mod normal. Totul la nivel de teorie. Dacă se impune, rămânem pe online.
Fii-miu(2 ani) va merge din 14 sept la creșă. Sau cel puțin teoretic 🙂
Comentariu beton!16
Pot sa spun care e situatia in Israel ( nu stiu daca e vorba inca de o tara civilizata in ultimii 5-6 ani as zice ca nu,dar totusi cu un sistem sanitar net superior celui din Romania),la 1 septembrie scolile se vor deschide pt clasele1-4 ,clasa 5-8 vor invata in sistemul de capsule de 18 elevi maxim,cateva zile pe saptamana,iar restul online,la fel si cei de liceu. Dar si aici lucrurile sint volatile,e destul haos deci nimic nu e batut in cuie. Adevarul ca nimeni nu detine o solutie si chiar daca nr de cazuri de infectati este extrem de mare mai ales pt o tara cu o densitate a populatiei f mare toti se comporta business as usual
Comentariu beton!15
Si daca virusul mai tine 10 ani, ce faci? Le tii acasa? Sau le trimiti la internat? In primavara voiau doar sa amane explozia, pentru a pregati sectiile ATI, acum nu prea mai au cum sa se pregateasca in plus. Explozia valului doi e inevitabila. Nu cred ca isi mai face cineva iluzii ca lucrurile pot fi tinute sub control. Spectacolul trebuie sa continue.
Comentariu beton!66
Boss, mai devreme sau mai târziu o să apară vaccin. So, varianta cu 10 ani pică.
La alti boli nu au fost obținute vaccinuri (ebola, sida).
Comentariu beton!46
Mai devreme poate fi peste doi ani si poate fi foarte ineficient din cauza mutatiilor, mai tarziu poate fi peste 15 ani ca la ebola sau niciodata. Oamenii asteapta cu incredere un vaccin pentru sida din anii 80.
Comentariu beton!59
Vorbim vorbe. Vreo unșpe companii au anunțat deja că sunt în fază avansată cu vaccinurile.
Adica tot vorbe, companiile trebuie sa fie optimiste, altfel nu primesc fonduri sau mai rau le primesc celelalte companii concurente.
Comentariu beton!59
Boss, vezi că te-am întrebat ceva pe un alt thread. Îmi răspunzi și mie?
Pentru retardatul de mai sus, cu sida și ebola: știi cum se transmit sida și ebola? Dar coronavirusul?
Se dezbate încă. Ce zici?47
@Ioane, am vrut să întreb și eu asta, dar după cum a pus întrebarea mi-am dat seama că e pierdere de timp. Acum aștept să-mi răspundă @ventidius la întrebarea despre copii.
Nu uita varianta ruseasca de vaccin administrata de la etajul 3 in sus. Nici nu vreau sa ma gandesc ce teste s-au facut la un produs scos pe piata asa de repede. probabil ca nici unul. asta daca tot ne aberam in comparatii cu ebola si sida. zii la om sa sida nu se transmite la 1.5 metri prin stropi de saliva.:)
Comentariu beton!21
Sa inteleg ca daca sida s-ar fi transmis prin respiratie am fi avut de mult un vaccin? Exista o multime de motive pentru care e posibil sau chiar probabil sa nu se obtina un vaccin eficient pentru covid in urmatorii ani. Evident ca ne putem baza si pe faptul ca vom avea noroc, e si asta o premisa.
Comentariu beton!53
Ventidius are perfectă dreptate, iar Vasilescu o cam freacă pe dudă, din lipsă de argumente, desigur!
Mulți specialiști au identificat tulpini de HIV în componența ARN-ului guvidului ăstuia, deci speranța de vaccin e Canci, Nada, Never-ever, deci hai să ne propunem un tratament, chlorochina aia, ori altceva.
Mă gândesc că-n vremuri de malarie, tifos exantematic, variolă, gripă spaniolă, lumea se purta normal, se ducea la serviciu iar copiii la școală, și s-a făcut imunizarea de turmă necesară ABSOLUT pt. oprirea oricărei pandemii!!
Observ că pufoșii de astăzi, altfel viteji nevoie mare, se cam defechează pe iei de frică la ivirea oricărei viroze care afectează un procent de 0,01% din populațiune, și propun măsuri isterice care vor afecta pro fund generațiile tinere!
Mai bine să ungem cu catran școlile și să le dăm foc, că și așa produc doar idioți-basexu’ dixit, basiștilor care sunteți voi analiști pă blogu’ ăsta(adică 90%)!!
Se dezbate încă. Ce zici?31
@Radu: Domnul meu, cu tot respectul: esti prost! 🙂
Se dezbate încă. Ce zici?26
@Papi, degeaba, el nu știe asta, e greu doar pentru cei din jur.
Altfel, i-am lăsat comentariul doar așa ca să existe diversitate. Dar e ultimul pe care și-l mai vede publicat la mine pe blog.
Eu am fost basist si nu m-am lepadat niciodata de el.
@Radu: imuntate de turma la variola? Da, obtinuta prin vaccin.
@Dan Andrei: Vezi ca si pentru ebola exista vaccin.
@alunelu
Ca sa fim mai exacti, inainte de vaccinul lui Jenner(care in fapt insemna contaminarea deliberata cu virusul viu al variolei bovine), care a aparut insa destul de tarziu, imunitatea de turma in cazul variolei se realiza in special prin imunizare naturala si prin inocularea(tot contaminare deliberata) virusului variolei minor, forma mai usoara a variolei umane cu o mortalitate de doar 1-2%, dar care asigura o imunitate durabila si pentru variola maior(cu o mortalitate de 30%).
Îi trimitem pentru ca nu avem încotro. Școala online e o glumă, n-au făcut cam nimic si, chiar dacă ne asumăm riscul sa învețe tabla înmulțirii la 15 ani (sau cât or avea când se termină pandemia, daca se termină vreodată) tot avem serviciu si nu are cine sta cu ei. Ne-am duce toti la păscut vaca, dar nici vacă n-avem. Eu sunt mai curioasă cum fac cei care nu-i trimit la școală. Voi nu lucrați? Cum faceți, ii lăsați singuri in casă, iar ei, la 8 sau 10 ani sa zicem, intra online, fac școală, ba mai pun si de-un borș până veniți voi de la muncă. No joke, cum faceți?
Comentariu beton!72
La ora asta amândoi muncim de acasă. Deci cum facem acum, vom face și peste o lună sau peste două.
Uite, îți pun și eu o întrebare, dacă virusul ăsta avea o mortalitate de sută la sută, și la adulți și la copii, ce făceai? Cum rezolvai? Că nu aveai la ce școală să-l trimiți.
Daca avea, dar nu are. Nu te comporti la o mortalitate de 2-3% la fel ca la mortalitate de 50%. Daca o faci, e problema ta, nu te poti astepta insa ca toata lumea sa procedeze la fel, nu e rezonabil.
Comentariu beton!68
@ventidius, dacă mă așteptam ca toată lumea să procedeze la fel, nu puneam întrebarea de la finalul articolului. Apropo, ai copii? Ce vârstă au? Câți sunt în clasă?
Muncitul de acasă când ai doi copii mici e o glumă, cam cum e si școala online. Plus ca nu se poate la toate muncile, ci in general la hipserisme neesențiale, gen HR, care oricum in cazul unei crize serioase ar cam dispărea. Cât despre mortalitate de 100%,nu se mai punea acum problema deschiderii școlilor, ca muream toti pana acum de la apocalipsă 🙂
Comentariu beton!66
Eu nu sunt hipster și nu muncesc în HR. Nici femeia de lângă mine.
Am un copil care face 6 ani in septembrie. Evident ca nu ma grabesc sa o dau anul asta la pregatitoare, ar fi absurd sa grabesc lucrurile acum, mai ales ca decisesem inca de anul trecut sa aman. Iar la gradinita nu stiu, voi vedea dupa imprejurari daca va mai fi cazul sa mearga. Oricum nu e o decizie dramatica, o duceam doar pentru programul scurt, mai mult pentru socializare. In rest va sta cu bona sau doar cu noi, ca in primavara, ca tot stam mai mult acasa. In momentul de fata nu sunt pus in fata unei decizii urgente. Dar majoritatea nu au optiunile astea. Si s-ar putea ca nici eu sa nu le mai am la un moment dat. Nu ar fi o mare problema daca copii ar pierde un an, intr-adevar. Dar daca nu se intrevede normalizarea mult asteptata? Daca speranta asta este intretinuta doar asa, ca sa nu cada lumea in depresie? In cazul asta, pana la urma, tot va trebui sa ne asumam riscul. Unii mai devreme, altii mai tarziu, dupa situatia fiecaruia.
Comentariu beton!66
Iată că ai schimbat un pic tonul. 😉
Lia, așteptări de borș eu n-aș avea de la un copil de 8-10 ani. Dar să stea singur acasă, să intre online, să facă școală și teme, cam da. Pe noi ne-a prins pandemia cu un copil de 11 ani și altul de14, dar, de vreme ce de pe la 7 ani au cam fost apți de stat acasă fără noi, nu cred că am fi avut acest gen de problemă.
Comentariu beton!36
Anduta, al meu cel mai mic are aproape 4 ani, dar nu-i vorba, ca si pe cel mare inca il sterg la fund. Cât despre lăsat singur in casă la 8 ani, prefer sa nu arunce in aer blocul totuși. Nici eu n-am stat singură in casă la 8 ani si erau anii 90 atunci.
Se dezbate încă. Ce zici?25
Da, eu am doi copii de 8 si 10 ani, pe care ii cresc singura de 6 ani jumate. Acum stau singuri, dupa ce am avut experiente cu 2 bone … nebune, plus pandemia.
Si au invatat sa isi incalzeasca mancarea singuri (pe care le-o gatesc eu seara dinainte), sa isi faca temele, sa citeasca, sa se joace, uatevăr sa treaca alea 8 ore cat sunt eu la serviciu. La fel, au facut si cursurile onlain tot singuri in timpul scolii. In era tehnologiei, eu cred ca sunt mai safe acasa singurei, au posibilitatea sa ne vedem pe skype, exista cuptor cu microunde, si nu am nici cea mai mica intentie sa ii trimit la scoala in conditiile de acum o luna ago, daramite de peste o luna.
Este greu, dar posibil. Noi am crescut cu cheia de gat, ei au sa stea cu okii in skype.
Comentariu beton!73
Mihai scria „La ora asta amândoi muncim de acasă. Deci cum facem acum, vom face și peste o lună sau peste două.”
:)) Mihai, tu esti blogger. Asta nu e munca.
Se dezbate încă. Ce zici?20
@alex, ai să râzi, dar este. În plus, nu la asta mă refeream, știi, chiar dacă pare incredibil, eu chiar am un job.
3…2…1….
Ah, prea târziu.. 🤣
@Lia – nu stiu ce fac alte departamente se resurse umane pe crize din astea, dar la noi (da, lucrez in hr) s-a mucit in draci. Ok, nu toate ramurile hr ului, dar in mare parte a fost mare aglomeratie. Si firma activeaza intr un domeniu care a iesit pe pozitiv in criza asta. Deci fara sa se ocupe de restructurari, etc.
Comentariu beton!16
In perioada asta as reduce si salariul profesorilor, asea, cu vreo 50%. Si asa majoritatea freaca menta intr un mare fel. Declar deschisa aprozarul, rosiile sunt coapte, injuraturile la liber.
Se dezbate încă. Ce zici?60
Adevărul e că, și prețurile au scăzut cu 50%, nu?
Și cu minoritate, care nu freacă menta, cum faci?
Comentariu beton!48
@Marius , n-ai de ce . E vina profesorului ca e pandemie ? Nu stiu cum e la tine dar eu apreciez eforturile pe care le-au facut unii dintre ei la inceputul situatiei , cand cu scoala online . Unii au o varsta
Comentariu beton!56
Si cu profesorii care stau pana la 12 noaptea sa corecteze teme ca sa dea feedback elevilor ce faci? Le dai un bonus?Asking for a friend ca sa stiu ce ii spun mamei data viitoare cand ma rog de ea sa se bage la somn ca orele s-au terminat de muuult timp
Comentariu beton!80
Tulceanul a fost cel mai aproape de adevar.
UNII.
Cand era scoala normala tot pana la 12 noaptea statea sa corecteze, ca nu inteleg de ce acum e mai mult de corectat pana atunci. Ca sa fiu corect, sunt unii profesori care intr adevar se implica dar majoritatea o ard pe online cu teme si se plang ca e greu. Sa fim seriosi, sunt intr un fel de concediu de cateva luni . Majoritatea. Restul sunt povesti.
Se dezbate încă. Ce zici?26
Intrebare pentru cei care dau cu sapa in invatamant: E vacanta, ei in mod normal ar trebui sa fie in scoli facand diverse chestii. Nu merg, e pandemie, fac de acasa diverse :))). Cum nu se poate contesta faptul ca multi dintre ei stau prost cu predatul online, de ce in timpul cat ar trebui sa fie la program nu sunt adunati in fata calculatorului si instruiti de catre specialisti din minister? Sau se face asa ceva?
Se dezbate încă. Ce zici?32
@MariusM, frate, ce bagi? aș vrea și eu…pare de calitate…
cum să pui „specialiști” și „minister” în aceeași propoziție?
Comentariu beton!45
În primăvară făceau foarte puține teste din care rezultau 100 de noi îmbolnăviri. Probabil extrapolează la numărul de teste de acum și ies peste 2000. Oricum politica dictează abordarea covid-ului. 🤑🤑🤑
Se dezbate încă. Ce zici?19
Dan Andrei, matematic chiar stăm mai rău acum. Se face rata/raportul teste/teste_pozitive, e foarte simplu.
Comentariu beton!30
Hehe.
1. Clasele NU vor avea efective mai mari de 12-14 elevi, sau cât e necesar pentru a se păstra distanța de 1.5 m între ei.
2. Orarele trebuie făcute a.î. să NU fie pauză simultan la mai multe clase. (Ca am care de mai mult de 10 ani se ocupă cu orarul la gimnaziu, mă trec fiorii, dar E POSIBIL)
3. Online a fost un fel de kkt cu moț, deoarece nici profii/învățătorii/educatorii, nici onor elevii NU sunt pregătiți. Iar „cursurile de instruire”, din experiența mea, sunt formale.
4. Dacă NU începe școala, ce facem cu copiii? Dar cu profii? Îi mai plătim, îi dăm în șomaj tehnic, wth? Mie mi s-a acrit de stat degeaba.
Bottom line: cu sau fără „pexiglas”, ceva TREBUIE făcut. Iar lăsarea „pisicii” către școli și primării se cheamă „descentralizare” și pare că toți vor asta de N+1 ani.
„Să vedeeeem / Ce-o să iasăăă”
Semnat: prof „dă emgleză” și tată al unui elev de clasa a treia. (Nah… ÎMI ASUM, NCSF)
Comentariu beton!65
Și ce faci cu clasele de 30 de copii, dublezi numărul de cadre didactice?
@Gabil: nu știu ce să zic, așa ar trebui. Eu pot vorbi concret doar în cazul școlii unde lucrez: din 8 clase de gimnaziu se vor face 12 (din A+B vor fi A+B+C, la fiecare), ceea ce înseamnă 5,33 norme în plus. Probabil că ni se va cere să acoperim „cât putem” în cadrul unității, iar restul să „cerem” de la Inspectoratul Școlar Județean, poate or găsi vreunul care să facă naveta 😀
PS: școală mică, departe de muncipiu (!)…
Comentariu beton!17
Și cum o să „acoperiți”? Practic, nu teoretic.
@Gabil: nuștiudastea. Cel mai probabil, vom avea niște ore în plus, peste „normă”. Să vedem ce aprobă expectoratul. Că până acum erau „pe invers”, din 67,15 norme să facem 63, 55… (așa au fost „reformele” lui pește, când la noi se tăiau norme, iar peste drum, la primărie, se înființa câte un serviciu din ăsta pur formal)
Asta cu „acoperitul” așa a fost mereu: dacă nu e vreunul cu „rt-pcr” la inspector, care să vină NEAPĂRAT pe niște resturi de catedră, am „rezolvat” local. Și NU, nu a fost aproape niciodată în interesul elevilor. 🙁
Comentariu beton!21
Mai ca as face un pariu ca rezolvarea e urmatoarea: angajarea de suplinitori pe perioada pandemiei . Vin alegerile.
Se dezbate încă. Ce zici?9
@Marius: da, suplinitori. Dar sunt discipline unde nu îi găsești. Mate, de exemplu. De trei ani, de când a ieșit ultimul titular la pensie, postul nu se ocupă. Și îl chemăm pe om înapoi la treabă 🙂
Nu se pot da soluții universale, de la țentru 😮
Comentariu beton!24
Pe grupurile ambelor clase am primit mesaj de consultare, despre cum preferăm și noi, părinții, să înceapă anul școlar. Părerile au fost împărțite, dar majoritatea am văzut că înclină spre școala hibrid. Adică jumătate de clasă off line o săptămână, cealaltă on line și săptămâna următoare schimbă. Nu s-a decis încă ceva la nivel de școală și nici noi încă nu ne-am hotărât 100% cum vom proceda, dar cu condiția ca atât profesorii, cât și elevii, să respecte cu sfințenie regulile de igienă și protecție (mască, distanțare fizică), parcă n-aș elimina această variantă. Oricum, la început de septembrie plănuiesc o vizită la școală, să vorbesc cu directoarea și să văd ce condiții s-au pregătit. Ulterior decidem ce și cum.
Comentariu beton!31
Ai copiii la stat sau la particular?
La stat. Dar ce diferență ar fi dacă i-aș avea la particular?
Comentariu beton!23
Una foarte mare. Am un coleg și prieten care are copiii la privat și-au făcut școală toată vara. Privații au luat măsuri, nu s-au jucat. Au instalat inclusiv cort din ăla pentru triere și dezinfectare în curte. Să-ți explic că eu trimiteam fetele la școală cu săpun la ele?
Sa facem atunci si munca hibrid, o săptămână da si una ba. Si ratele hibrid, luna asta da, luna următoare nu! Cu mâncatul hibrid ar fi mai greu, o lună mâncare, o lună ideile năstrușnice ale politrucilor noștri!
Se dezbate încă. Ce zici?35
După cum ziceam, la început de septembrie, voi merge și eu la școală să văd dacă au de gând să se joace sau nu. Iar dacă nu mi se va părea în regulă, nu voi avea nicio problemă să cer continuarea școlii în regim online.
Comentariu beton!22
Lia, năstrușnică sau nu ideea, aștept să văd cum va fi ea pusă în practică punctual și specific, la școala unde merg copiii mei.
Comentariu beton!18
@MV: Tocmai ce m-a întrebat un prieten cum e cu școala-n Austria (1 săptămână online, o săptămână la clasă), căci ai lui sunt la o școală privată-n UK și cu toate că plătește o căruță de bani, din februarie se face doar online, iar „ora de clasă” durează 10 minute pe whatsapp și nu e mulțumit deloc de situație. Conducerea școlii a cerut taxa pe întreg anul, ca și cum ar fi un an normal cu copiii în sălile de clasă.
Comentariu beton!14
@JT, știi cum e, prost nu e ăla care cere…
@MV: Și tipul îmi zice că-n regulamentul școlii scrie că nu stă de vorbă cu părinții decât pe familie, nu vor lua în considerare dacă-și fac asociație care să le reprezinte drepturile.
I-am zis că-mi miroase a șmen clasic, doar că nu credeam că și școlile private-n taman UK s-ar coborî atât de jos.
Tot ce pot să spun e că mă bucur că nu mai am copii la școală. Pentru că în oricare variantă va fi un haos total.
Comentariu beton!26
Nu.
Tăiat din „salar” patrujnoua la sută. Sunt mai omenos ca cetățeanul Marius M.
Dați afară și cinzecisiunu la sută din funcționarii publici. Ca sunt limacsi ai bugetului.
Orice milițian cu burta, catanele care freacă melu pe burtă și au condiția fizica a unui Bradypus etc, etc, medici.
Comentariu beton!30
Bun. Și cu școlile?
Vin alegerile. No can do 😀
La mine este o situație ciudata. Am cumpărat casa în DE dar soția a hotărât ca ai noștri copii să mai facă un an aici. Ea și copiii baga germană, mai puțin cu mine că io nu am nici o autoritate în chestia asta, doar îi mai întreb chestii în germana, cu o tanti.
Eu oricum făceam o navetă. Soția este mai legata de glie.
În legătură cu școala, nu, nu o să îi trimit în condițiile actuale. Nici în cele viitoare nu am încredere. Nu am încredere nici în minunatele cadre didactice șpăgare și incompetente, bine nu este cazul celor din comunitatea ta, știm toți că sunt niște minunați, de a menține regulile de distanțare și alte chestii. Probabil dacă dai o șpaga individualizata ar putea avea grija de odrasla ta. Cu dedicație ca la manele.
Comentariu beton!25
Categoric nu sunt vremuri de trimis copii la scoala . Numarul cazurilor in toamna va fi mai mare decat ieri .
Ne-am protejat in toata aceasta perioada cum am putut si dam cu bata in balta in toamna , din cauza cine stie carei minti luminate de „pepsiglas” ?
Nu se vede o panta descendenta a numarului de cazuri , dimpotriva
Comentariu beton!24
E „PEXIGLAS”, vă rog… Cât despre ne-trimis, vin alegerile (locale) și cam trebuie (!) ceva justificări de normalitate.
chestia este ca sunt unele implicatii legale , daca ei deschid scolile si noi nu trimitem copii la scoala atunci nu noi vom fi acuzati de incalcarea legii?
Așa și? Altceva decât să repete copiii clasa ce se poate întâmpla?
Art. 360 alin. 1 lit a) din Legea învățământului 1/2011 – nerespectarea dispoziţiilor art. 86 alin. (3), din culpa părintelui sau a tutorelui legal instituit, cu amendă cuprinsă între 100 lei şi 1.000 lei ori cu muncă echivalentă în folosul comunităţii, prestată de părinte sau de tutorele legal. Art. 86 alin. 3 – Părintele sau tutorele legal este obligat să ia măsuri pentru şcolarizarea elevului, pe perioada învăţământului obligatoriu.
N-am studiat mai departe, dar mi-e ca dacă insistăm ajungem la din alea cu rele tratamente, sau ceva…
@ana, hai că tu ești din domeniu, scrie ceva în legea aia și despre învățământ în condiții de pandemie sau mai știu eu ce alte dezastre naturale?
cinstit își spun că habar n-am. în domeniu e mult prea mult spus – domeniul meu nu e dreptul eudcației. mă îndoiesc că vom avea câștig de cauză dacă iese cu supărare. pentru că prezumția de la care se va pleca este întotdeauna că statul și-a făcut treaba bine. și da, într-o lume normală, de aia face statul reguli, ca să nu facem fiecare cum ne taie capul. ca ar fi haos. că poate și părinții care trimit copiii cu vaca în loc să îi trimită la școală au un motiv foarte bine întemeiat să facă asta, în capul lor. de asta ar trebui să avem autorități care fac, nu care se fac că fac…
Comentariu beton!24
ca repeta fata clasa nu e o problema, dar legal guvernantii vor putea sa arunce vina pe noi ca ei au asigurat cadrul legal dar noi, parintii, suntem impotriva. si iara ar urma un val de acuzatii doar ca nu impotriva PSD, ca de obicei, ca impotriva parintilor care se opun cadrului legal asigurat de maretele minti de la conducere. asa cum vad eu totul este gandit ca sa poata da vina pe cineva si nu ca sa ofere o alternativa viabila.
Sigura solutie ar fi ca o majoritate sa parintilor sa protesteze in mod pasnic prin ne-trimiterea copiilor la scoala si atunci guvernantii ar fi nevoiti sa faca schimbari. tine cont ca nu toti isi permit sa ii trimita pe copii la privat .temporar, nici eu nu mai imi permit :),
Uitaţi aici o încercare de schimbare a cadrului legal:
* O petiţie semnată până acum de peste 5600 persoane, petiţia este încă activă şi aşteaptă semnăturile celor gândesc la fel: Vrem ca familia să decidă forma de învățământ pe durata pandemiei (școala online sau clasică)
https://campaniamea.declic.ro/petitions/vrem-ca-familia-sa-decida-forma-de-invatamant-pe-durata-pandemiei-scoala-online-sau-clasica?fbclid=IwAR018fCj3sS7mWdNp88gBQvwwCnZd-6Vuj7pEImOIxe4WxhCY1c5_jBtTs4
* Petiţia a fost ieri asociată unei solicitări adresate Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, Premierului României, domnul Ludovic Orban, Ministrului Educației și Cercetării, doamna Monica Anisie.
Propunere Prin Care Solicităm Extinderea Condițiilor De Acceptare În Categoriile De Elevi Care Pot Beneficia De Educație La Domiciliu. Inițiativă Civică.
https://www.parintiicerschimbare.ro/actiuni/propunere-de-completare-a-prevederilor-cuprinse-la-art-7-lit-z-din-statutul-elevului-prin-care-solicitam-extinderea-conditiilor-de-acceptare-in-categoriile-de-elevi-care-pot-beneficia-de-educatie-l/?
Comentariu beton!23
Aceeași dilemă. La noi, creșa. Am obţinut loc încă de anul trecut, dar nu am fost decât în vizită pentru că imediat a început pandemia. Acum am făcut reconfirmare. Când am discutat ultima dată, cei de acolo ne-au zis că ţin copiii numai pe afară, în grupuri mici, de maxim 5. Da, doar că acum sunt foarte puţini. Ce ne facem când vor veni cu mult mai mulţi? Și, vorbim de pici de 2-3 anișori, care nu vor purta mască, fiind prea mici.
Nu avem nici cea mai mică intenţie să o expunem. Mai ales că este foarte sociabilă. Așa că, atât timp cât putem lucra de acasă, ne-am mutat la bunici, la ţară.
Comentariu beton!19
Multi nu ne prindem. Tragem pe ochi fesul de turcalet cu ciucurele-n vant si ne crucim, In timp ce altii pun repeat un ,,aferim”! 🙂 😦
Mie mi se pare o utopie asta cu respectatul regulilor de igiena într-o școală de stat. Fetița mea e în clasa a 4 a, la începutul anului, ianuarie – februarie, au fost toți bolnavi în clasă, cădeau în lanț, din 32 nu erau mai mulți de 10 în clasă. Să mai zic că de fiecare dată când a adus ceva de la școală, am luat și eu? Ne-am sesizat, mai toți părinții, am dus săpun, dezinfectanti la școală, dar ne-am dat seama ca școala nu e construita pentru așa un număr mare de elevi. Am făcut o socoteala simplă, la parter, unde învață fata mea, sunt 5 clase a câte aproximativ 30 de elevi, sa zicem 150 de elevi, din care, sa presupunem ca 75 ar fi fete și 75 băieți. E o baie de fete și una de băieți pe nivel, fiecare prevăzută cu 2 chiuvete. Intr-o pauza de 10 minute, cum se pot spala pe mâini 75 de elevi la 2 chiuvete? Ca mai vor sa și mănânce, sau ce mai fac ei acolo. Așa că am tras concluzia că majoritatea copiilor noștri nu se spala pe mâini la școală, nu au cum. Alt aspect e ca sunt copii, se joacă, se pupa, își mai împart mâncarea, cum eram și noi la vârsta lor, mai muscam toți dintr-un corn, și ei sunt la fel, nu s-a schimbat nimic. Părerea mea e că e o mare prostie sa se redeschidă școlile la noi, în dulcele stil românesc, și că procedurile pe care le-am citit pe Edu-Pedu, sunt complet inaplicabile.
Comentariu beton!52
Știți că NU E LEGAL să fie peste 25 în clasă, la primar? Dar părinții insistă, directorii și superiorii se bucură că sunt mai puține norme (deci mai puține salarii, duuuhhh!) și toată treaba merge așa.
@M, normal că știm. Toată lumea știe. Și? Cu ce ne ajută asta?
Acest comentariu zici că e scris de mine. Exact asta este și stituația de la școala fetelor.
Am întrebat 3 colegi care au copii la școală, 30, 29 și 28 elevi într-o clasă, wc cu o singură chiuvetă. Cam astea sunt condițiile reale.
Comentariu beton!14
M, de fapt, legal este. Mai exact, în lege există o chichiță, care permite supraaglomerarea aceasta în cazuri excepționale. Doar că nu este și definit clar acest excepțional, ci este lăsat la atitudinea inspectoratelor. La mine la școală, de exemplu, ”excepționalul” constă în faptul că maxim 10% dintre copii chiar locuiesc în zona arondată școlii. Restul de 90% sunt pe bază de vize de flotant false făcute de părinți. Chiar sunt curioasă ce excepționaluri sunt pe la voi, de sunt clase atât de numeroase.
Comentariu beton!26
Nu, nimeni nu știe de ce sunt clasele atât de aglomerate la școlile despre care vorbiți, sau nu vreți să-mi spuneți și mie? Să înțeleg că în cazul tuturor au bubuit natalitatea sau relocarea pe bune în jurul școlilor?
Întreb pentru că, pentru mine, problema numărului de copii din clasă a devenit una extrem de frustrantă, era și înainte, dar acum cu atât mai mult, când poate face diferența dintre viață și moarte. Și, în condițiile în care știu foarte bine o grămadă de cazuri de oameni care au făcut fals în acte pentru a-și putea înscrie copiii la școala respectivă, pe cuvânt că o mai mare problemă o am cu acei oameni, decât cu condițiile oferite de școală. Care ar fi foarte ok, dacă nu s-ar abuza de chichița legală menționată mai sus.
Comentariu beton!21
Anduța, eu mi-am dat copilul la școala de pe strada pe care locuim. Școala e la nr 1,noi locuim la nr 10. Fara șpagă, fără nimic, a nimerit la E în seria ei. E adevărat că e considerată a 2 a după cea mai buna școală din sector, și ca la A, B si C s-a intrat cu șpagă mare, la doamnele lăudate, și ca mulți din respectivele clase nu au nicio treabă cu cartierul nostru, sunt foarte mulți elevi care vin din Ilfov, de exemplu. Cred că la asta te referi când întrebi dacă nu știe nimeni de ce sunt așa mulți elevi la clasă. Pe de altă parte, Bucureștiul e un oraș foarte aglomerat, și eu una nu am auzit de școli cu mai puțini elevi, dar poate nu am auzit eu.
La ce m-am referit e faptul că deși și eu, și tu, și mulți alții știm foarte bine de faza cu șpagile și cu vizele de flotant frauduloase, dăm vina pe școală că a fost construită să deservească mult mai puțini copii. Eu știu o școală cu mult mai puțini in clasă, este in acelasi sector, la maxim 1 km de a noastră. Dar și dacă n-aș ști, dacă părinții din Ilfov sau din alte zone ar respecta legea, la noi la școală nu am avea problema supraaglomerarii.
Comentariu beton!18
Cursurile on line sunt momentan o gluma proasta ,cel putin la scoala unde invata fiimea. Profesorii nu au aproape nici o treaba cu tehnologia, nu reusesc sa se faca intelesi..
Reducerea numarului de elevi intr-o clasa din nou nu nu este fiabila atita timp cit nu ai un numar suficient de profesori (pregatiti) care sa predea materia.
Asta ziceam si eu, e dezastru cu școala online si aici, in București, unde avem laptopuri, internet, baie in casă si tot luxul care lipsește in juma de țară! Tot bagă susta asta cu online ca sa mai ciupească ei ceva din licitațiile pentru tablete si asa mai departe. Ca idee, văzusem zilele trecute cum arătau tabletele alea după mai puțin de o lună de când le-au primit niște copii de la țară. Erau praf, cam cum e si învățământul online!
ar trebui regandit si orarul online, sa-l faca dupa modelul facultatilor.
adica la ora de engleza de clasa a 6-a sa participe toti elevii de-a 6-a.
sau, ma rog, impartiti, in functie de cate clase de acelasi nivel sunt in scoala.
doar nu se-asteapta nimeni ca profesorii sa predea dublu!
problema e ca destui profesori nu se pot obisnui cu scoala online, nu sunt la curent cu tehnologia noua. copiii n-au cu ce, profesorii nu stiu cum, buna combinatie!
sau cu cei de la clasa 0 sau clasa intai, cum invata sa scrie, sa citeasca?
bine c-am scapat de scoli! dar eu ma tem de ce boli poate aduce colega mea care are doi copii mici, in conditiile in care n-a ratat niciuna de-ale lor si ne-am cam contrat cand am trimis-o acasa, dupa ce-a venit plina de bube la birou.
btw, a stat 2 saptamani in cm dupa vizita la doctor in urma bubelor.
alta conexiune cu scoala copiilor: dupa ce s-au dat concediile alea platite ptr parinti, multora dintre cei ramasi le-a crescut mult volumul de munca, la aceiasi bani sau mai putini. de exemplu, eu am fost singura la birou toata perioada, si cu sarcinile ei, fara a avea posibilitatea sa-mi iau o zi de co si cu salariul miscorat cu 20%.
plus o multime de probleme in familie!
am tras-o rau tare cu pandemia asta!
Comentariu beton!28
Hei, profii sunt aceiași, dar în loc să predea la 6 clase, vor preda la 9 sau 10… că nu are nimeni de unde să „scoată” cadre didactice așa, hocus-prostus-pexiglas!
Comentariu beton!13
Este destul de complicat,eu am doi copii 16,14 ani nu mai vor sa stea acasa,nu vor sa faca scoala de acasa,iar noi nu vrem sa ii trimitem la scoala de teama ca se pot imbolnavi.Nu stiu cum sa mai abordam subiectul.
Mai ales ca pana acum au studiat afara si acum i-am adus in Romania si sunt dornici sa cunoasca noi prieteni.😥😥😥
A, păi dacă nu vor ei să mai stea în casă și sunt dornici să cunoască noi prieteni, dă-o-n mă-sa de pandemie. Că doar se știe ca dacă copiii NU VOR ceva, părinții trebuie să se supună. Auzi, dar bani de buzunar vor? Mâncare? Telefoane noi?
Mihai, vor de toate si bani si telefoane dar mai ales mancare, mai grav este ca am locuit afara si timp de 16 ani am reusit sa ii tin departe de toate fastfood-urile posibile,acum venind in Bucuresti suntem inconjurati de Mac,KFC ,Dristor si asa mai departe si in acest caz razboiaiele sunt necontenite 😀😀😀, sper sa reusesc sa gasesc un mod de ai tine in continuare departe chiar daca acum se razvratesc impotriva mea pe tema mancarii de tip fastfood😅
@Monica: pot să-ntreb, nevinovat, cine v-a pus să vă-ntoarceți în România??? Mai ales cu copii de 14 și 16 ani.
Să fuți, efectiv, viitorul unor copii, de dragul a ce…??? Mai ales acum, în condițiile date.
1 bucată fată de clasa a 6-a, o bucată băiat de clasă 0, 1 bucată prunc în burtă. Îi trimita școală. Cursurile online au fost o glumă proastă anul ăsta, și consider că statul acasă oricum nu e o soluție bună pe termen lung. Este o boală, care, după părerea mea, va rămâne între noi de acum încolo, la fel ca toate gripele de până acum. Si apropo, nu m-am vaccinat de gripă normală niciodată, văzând că fosta mea soacră era să dea ortu popii după un vaccin de-ăsta, și, prin mult noroc, si bănuiesc că și o imunitate mai bună, nici nu am avut vreodată nici eu, nici copiii mei.
Ps: copiii de-abia așteaptă să înceapă școala.
Se dezbate încă. Ce zici?23
Tu nu te-ai vaccinat pentru ca soacra-ta a patit ceva nasoala cu vaccinul antigripal, bun argument boss, du-te si pupa niste pastrama de sfinti cand o fi momentul.
Pai oorcum a zis baetzi’ de la guvern ca i decizia parintilor a trimite sau ba minunile procreatiei la scoala …
Cu Burebista te mai te descurci tu …da ce faci cu orele dă religie amu ste vad eo ma musiu … te ridica n chicioare la sedinta cu parintii online si daca esti in chiloț ca dom ministru de sport-online si pariuri bet-line
Ala esti …depravatule
Mihai, cam ai dreptate! Fiica mea e mare deja, incepe un job nou in Buc. saptamana viitoare. Doar ce si-a luat un telefon nou. Crezi ca are sanse sa scape de virus?😂
Se dezbate încă. Ce zici?7
Scriam cu ceva timp in urma, undeva, ca acesta e testul suprem in europa. Guvernele si administratiile vor fi evaluate de cetaqteni in functie de capacitatea lor de a se adapta si organiza in noua paradigma. ma gandesc inclusiv la relocare cu familia, in functie de ce tari trec testul.
Momentan suntem la Gradi dar in 2 ani vom fi la scoala.
Daca pana acum am zis, lasa ca merge si asa, nu e asa de rau la noi (fugim de spitale, ne ferim de boala si traim in bula), a venit momentul sa ne gandim daca merita sa jucam ruleta ruseasca si sa ne bazam pe statul roman, ca va face ceea ce trebuie, pentru a nu pune in pericol copiii.
Dupa experienta gradinitei cu teme online, am ramas cu un gust amar.
Doamnele trimiteau o tema zilnica iar parintii sa se descurce, nu conteaza ca lucreaza de acasa sau nu, sau copiii mai stau si cu buinicii care sunt mai putin avizati pe online, imprimare, pozare si upload de teme pe platforma de cacat agreata de minister. Dansele isi iau banii daca au trimis tema si copiii au uplodat munca. Dar de fapt munca cade pe parinti sa ii indrume, pe tehnica din casa (gen imprimanta defecta), si pe timpul disponibil. de parca ii duceam la gradi sa scapam de ei, nu pentru ca in orele alea aveam altceva de facut.
Asa ca dupa cateva zile am renuntat la a mai face si submita teme, deoarece nu aveam timp si deadlinul era vesnic ora 5pm cand inca nu terminasmem munca,sau nu mergea imprimanta sau copilul nu era acasa.
Nu ai cum, cu 2 parinti care lucreaza, la clasele mici si prescolari, sa faci scoala online. Pentru ca asta inseamna sa te lasi de munca si sa faci pe profesorul.
Aici, PNL si MEN au dat dvada de o superficialitate extrema. Care se continua aparent si la redeschiderea scolii.
Sunt scoli unde deja erau schimburi multe de elevuii, pt ca erau prea multi elevi, gen scoala 97, care din cea mai buna scoala din tineretului, a ajuns o umbra a ceea ce a fost. Asa vor ajunge si restul, datorita supraaglomerarii orarului si comasarii.
Anul asta e F…sa vedem daca se dezmeticesc sa se organizeze macar pe anul scolar urmator. Dar a ramane in urma cu cativa ani fata de elevii din vest, nu mi se pare o combinatie. sa ajunga copiii sa termine facultatea la 25 si pensionarea va incepe la 70…
Comentariu beton!23
Terminatul facultății la 25 de ani nu e o tragedie. Soțul meu ( neamt) a început facultatea la 21. Asta pt că școala e de 13 ani și după bac a fost un an voluntar în America de Sud. Și-a dat seama că vrea să vadă mai mult din lume, a lucrat cateva luni și a mai taiat-o un an prin America de Sud. S-a întors apoi în Germania, a făcut facultatea și masterul și s-a angajat după 6 luni la o firma mare. Spune că nu ar schimba nimic. La19 ani nu știa vrea exact. Și-a dat timp și a experiment lucruri care l-au ajutat sa se formeze.
Eu am terminat facultatea la 21 și zău dacă mă simt mai câștigată. Am avut ” norocul” sa fiu prima serie de cobai, cu tratatul de la Bologna și implicit reducerea Nr anilor de studii. Nu am rămas cu mai nimic din școală. Doar o abrambureala.
Comentariu beton!30
Și eu am terminat facultatea la aproape 25 (medicina 😁)
Iar pensionarea..sweet dreams..
@Ale, poate nu e tragedie in tarile vestice, de ex in Suedia un coleg a iesit la pensie la 60 de ani. Si nu a iesit anticipat, ba chiar a mai ramas sa munceasca par time, o vreme.
La noi, varsta de pensionare va urca incet spre 70, iar speranta de viata medie la barbati este in continuare 71-72, adica se va munci pana la moarte.
Deci glumele (meme-uri) ălea cu moșii în clasă, cu textul aferent „Eu și colegii de clasă, după ce virusul Corona dispare”, poate deveni realitate…
Comentariu beton!19
ar mai fi o soluție; să vorbească cineva cu bilgheiț, să facă cipurile alea umpic mai mari, să încapă și ceva carte acolo; ne spune dom’, hîc, preș’dinte ce avem nevoie: cîți tinichigii, ospătari, doctori etîcîi
o să fie bătaie p’alea dă parlamentari, c-or fi mai mici, mai ușurele…
Ce bine ca nu mai am copil la scoala si am parasit si eu minunatul sistem romanesc de invatamant.
Chiar ma gandeam, punctual, la scoala unde am predat timp de 26 de ani. O scoala dintr-o comuna rasarita de langa Braila. Chiar in vremuri „normale” se invata in doua schimburi. Nu exista niciun coltisor liber in toata scoala. Doar holurile. Asa ca, nu prea vad cum s-ar aplica acolo sistemul de distantare. Poate doar sa se mearga pe trei schimburi…ca la otelarie: foc continuu. Si sunt sigura ca sunt sute de alte scoli in situatia asta.
Probabil, copiii vor merge, fizic, la scoala, pana in vinerea dinaintea alegerilor. Cum sectiile de votare se fac in scoli, nici nu vreau sa ma gandesc ce bal de virusi o sa fie in scoli, pe 28 septembrie.
Comentariu beton!21
In luna mai, cand noi ieseam din starea de urgenta, Italia deja adopta legi si normative pentru noul an scolar. Si nu uita, era un dezastru la ei.
S-a decis injumatatirea claselor, cu suplimentarea spatiilor pentru scoli, ajutorul venind tot de la guvernul central. S-au propus mai multe variante, inclusiv online etc.
Acum, in Italia daca sunt 200-400 cazuri pe zi, in marea lor majoritate importate din afara dar, n-au renuntat la solutiile adoptate pentru scoala..
Dupa mine, cea mai buna solutie la momentul actual este prezenta fizica la scoala a elevilor din anii terminali (clasele 4, 8, 12) si cursuri online pentru ceilalti. Astfel se pot realiza mult mai usor conditiile de distantare pentru copii.
P.S. Referitor la vaccin. Inainte de SARS-COV2, in 2003 a aparut SARS-COV1. Nici acum n-a aparut vaccin pentru varianta 1.
Comentariu beton!25
Asta pentru ca epidemia de SARS CoV1 s-a stins. MERS -ul exista inca, dar sunt putine cazuri, si nu exista interes (ie resurse) pentru cercetare si dezvoltarea unui vaccin.
Poate, dupa „bubuiala” asta la nivel mondial, vom intelege si noi prioritatile esentiale ale umanitati.
Cum zicea un medic spaniol la inceputul pandemiei (din pacate nu gasesc exact citatul, poate gasiti in spaniola) „Daca pe noi ne platiti cu 3-5 mii de euro pe luna si nu alocati bani pentru cercetare, atunci cand fotbalistii iau salarii de milioane, duceti-va sa va trateze Messi si Ronaldo”.
Comentariu beton!21
Probabil ca l-ar fi platit si pe el fara probleme cu cateva milioane, daca puteau spera rezonabil ca va obtine un vaccin eficient contra covid. Dar daca dupa ce primeste milioanele respective tot ce poate e sa-ti dea un paracetamol, asteptarile lui se apropie de ridicol. Aia care ii dau bani lui Messi sau altui fotbalist stiu ca sunt sanse mari ca banii sa li se intoarca inzecit. Nimeni nu arunca cu bani intr-un fotbalist, doar pentru ca e fotbalist, dupa cum nu ar arunca cu milioanele in medici doar pentru ca stiu sa prescrie aspirina. Pentru milioane asteptarile sunt ceva mai mari.
La noi e simplu: până la apariția unui vaccin sau până la reducerea numărului de cazuri sub 100 sau 50 la nivel național, copiii mei nu vor merge la școală. Școala (privată) ne-a întrebat deja cum am prefera să se desfășoare cursurile începând din septembrie. Probabil majoritatea părinților vor opta pentru mers la școală, așa că noi luăm în calcul toate variantele pentru a-i ține acasă. De la scutiri medicale până la eventualitatea repetării anului.
Și asta fiindcă nu am încredere în oameni. Nu am încredere în cadrele didactice că vor fi vigilente cu respectarea regulilor și măsurilor de igienă și distanțare (e imposibil să faci asta cu 15 copii, abia poți face cu 2), nu am încredere în părinții care au impresia că se protejează și respectă măsurile, dar habar n-au că o fac greșit (gen masca sub nas; nu ne-am văzut cu nimeni decât cu nașu’, finu’, mama, văru’ din Tecuci, dar ăștia sunt de-ai casei, nu se pun; am fost la mare dar am stat în zonă pustie, iar în poze apar minim 100 de inși la 20 de cm în spatele lor la toate terasele și plajele supra-aglomerate unde au fost etc. etc.), nu am încredere în copii că se vor păzi și proteja (nici adulții nu prea reușesc asta), și, cel mai important, nu am încredere în idioții care pun botul la vrăjeala aia cu copiii care nu sunt afectați de coronavirus sau care sunt convinși că acest virus nu există. Și ăștia ultimii, idioții, sunt mulți și printre părinți, și printre cadrele didactice, și printre persoanele auxiliare care deservesc o școală.
Pentru toți plângăcioșii care vor comenta și le vor băga p-alea cu „și noi ce facem cu ei acasă, că trebuie să muncim, cu cine îi lăsăm” sau „dacă îi ținem acasă nu învață nimic” sau „trebuie să socializeze cu copii de vârsta lor, altfel se alienează” etc., pun niște întrebări:
1. Ați ajuns vreodată cu copilul pe ATI?
2. Ați stat vreodată internați cu un copil în vreunul din minunatele noastre spitale?
3. Ați fost vreodată internați în spital?
Dacă răspunsul la vreuna din întrebările de mai sus este” da”, răspundeți la următoarele:
V-a plăcut atât de mult încât vreți să repetați experiența? De ce? Riscați să vă întoarceți acolo doar fiindcă nu ați găsit o soluție să țineți copilul în siguranță acasă? Mult succes.
Dacă răspundeți cu „nu” la cele trei întrebări… Nu v-aș dori să ajungeți acolo vreodată. Nu v-aș dori nici măcar să fiți persoana care cunoaște o persoană ajunsă acolo, mai ales dacă este un copil.
Puneți conspirațiile, economia, finanțele familiei, politica mai presus de sănătatea familiei voastre? Aveți tupeul să o jucați ca la loterie? Poate ia copilul virusul, poate nu-l ia? Poate vi-l dă și vouă, poate nu? Mult succes. Șansele să câștigi la loto sunt mici, dar unii mai și câștigă.
Și ar mai fi ceva: mă uit la copii pe stradă. 99% nu poartă mască (afară sau în magazine), nu se dezinfectează, nu păstrează distanța, pun mâinile peste tot și apoi pe față etc. Îmi poate explica cineva cum vor reuși acești copii să respecte regulile și măsurile impuse în școli, dacă timp de 6 luni, absolut nimeni nu i-a învățat s-o facă? Noi insistăm pe lângă cei doi copii ai noștri cu aceste reguli de când a început nebunia asta și tot nu ne iese prea bine. Fiindcă sunt copii. Iar dacă, sub supravegherea noastră, au destule momente în care uită de coronavirus și de regulile de protecție, ce vor face singuri la școală?
Am convingerea că școala se va deschide în septembrie și se va închide la loc în octombrie. Am speranța (și ceva informații din industrie) că un vaccin va fi disponibil în decembrie sau ianuarie (nu se știe cât de eficient, dar…). Așa că spunem skip la școală deocamdată.
Comentariu beton!82
Am si eu niște întrebări, in replică: Ați auzit de vreun caz de copil îmbolnăvit grav de la covid la noi in țară? Ca eu n-am auzit, si citesc destul de obsesiv știrile. Aveți economii? Cât puteți trăi după ce va da afară de la muncă? Ați trecut prin vreo executare silită? Credeți ca e fain sa dormiți afară? In cât timp ați muri de foame?
Comentariu beton!37
„Și ar mai fi ceva: mă uit la copii pe stradă. 99% nu poartă mască (afară sau în magazine), nu se dezinfectează, nu păstrează distanța, pun mâinile peste tot și apoi pe față etc. Îmi poate explica cineva cum vor reuși acești copii să respecte regulile și măsurile impuse în școli, dacă timp de 6 luni, absolut nimeni nu i-a învățat s-o facă?”
Totuși, copiii ăia în 6 luni de zile nu s-au îmbolnăvit, probabil nici de o simplă răceală.
Se dezbate încă. Ce zici?16
@Timmy, sunt raportați până acum în jur 4000 de copii depistați pozitiv cu coronavirus la noi în țară. Au fost destui care au stat minim 3 sau 4 săptămâni internați. Sunt mulți care încă sunt tratați acasă din lipsă de locuri în spitale. La nivel mondial, pe fiecare țară, cam 5% dintre cazurile raportate sunt copii. Tu unde, pwla mea, trăiești? Nu te obosi să-mi răspunzi, te-am catalogat deja ca fiind idiot și eu nu mai am răbdare să dialoghez cu idioții.
@Lia, și vrei să riști ca copilul tău să fie primul îmbolnăvit grav? Sau să te îmbolnăvească pe tine și, cine știe, poate să-l lași orfan? Te ține? Fiindcă n-ai citit tu la știri? Americanii au raportați 300 de copii morți deja. Bine, americanii sunt departe, asta nu se pune, corect? Și sunt cam singurii care raportează și fac statistici și analize corecte pe copii, fiindcă restul s-au concentrat pe cazurile la adulți.
Executare silită, pierderea locului de muncă, mort de foame? Da. Sunt variante mult mai fericite decât să stai două săptămâni cu copilul într-o rezervă de 2 pe 2 metri (nu zic la mișto, astea sunt dimensiunile) într-un spital mizerabil de la noi. Sau să îl văd intubat. Sau să fiu eu intubat. Chiar așa, @Lia, dacă copilul ia virusul de la școală și ți-l dă ție sau altui adult din casă și ajungeți să stați vreo 2 – 3 săptămâni prin spitale, cine are grijă de copil? Cu cine stă acasă? Bine, ar mai fi și varianta în care rămâne orfan, dar…noo, asta nu ni se întâmplă nouă, nu? Așa or fi zis și sutele alea de mii de morți de până acum.
Delectați-vă cu asta și gândiți-vă că minorii ăia sunt ai voștri. Succes!
https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/experienta-traumatizanta-a-trei-copii-cu-covid-dusi-cu-microbuzul-la-spital-alaturi-de-alti-pacienti-luati-la-16-00-ajunsi-noaptea-1349548
Comentariu beton!46
Chiar nu s-au îmbolnăvit și nici nu au transportat virusul acasă sau alte locuri, aveți mare dreptate. Dar numai pentru că aveți doar informațiile pe care le vreți a fi reale.
Cazul atât de mediatizat cu adolescenta ajunsă la majorat fiică de ambulanțieri nu ați auzit. Ea făcuse test doar pentru că nu avea simptome, nu? Nu erau grave, nu? Păi, la mulți adulți nu sunt grave până intră în stop cardiorespirator, adică brusc. Mama unuia din adolescenții acelui minunat grup de rebeli exact așa cum i-a descris Ionuț e în stare gravă acum, femeia fiind medic. Acei tineri nici nu trebuie educați, nici măcar educați că societatea sau viața nu este o junglă, este? Adică un loc din care scapă cei mai puternici, acum ei fiind din cele spuse până acum cei puternici.
Aveți idee câte femei gravide sunt pe secțiile destinate bolnavilor de covid? Aveți idee căte riscă aceeași soartă pe care a avut-o cea din Arad?
Tinerii-copiii- adolescenții nu sunt încă în categoria de mare risc pentru că nu au fost expuși, aceste măsuri i-au ajutat să stea safe, că ei riscă și după aceste acțiuni ale lor vom vedea consecințele este de fapt problema pe care tot școala trebuia să o rezolve, spun părinții, adică responsabilizarea și respectul față de viață și reguli. Oare, așa este?
Comentariu beton!49
Erată:
– De cazul, nu cazul.
– mama unuia dintre, nu din.
Opinia medicala generala e ca copiii sunt mai putin pusi in pericol de covid decat de gripa. Copii sunt mai predispusi decat adultii la forme grave de gripa, iar in cazul gripei copii sunt vectorul de transmitere principal. Cazurile in care copii sufera complicatii legate de covid sunt rare, decesele aproape inexistente. In plus in cazul covidului principalul vector de transmisie sunt adultii, nu copiii, e mai probabila transmiterea virusului de la adulti la copii decat invers. Majoritatea copiilor s-au infectat de la propria familie. Asa ca eticheta cu plangaciosii cred ca e gresit aplicata. Si nu e cazul sa ii bagam in fata ca argument emotional. Nu de teama ca ne vom vedea copiii la ATI ne ferim sa ii ducem la scoala, ci de teama ca ei ne vor infecta pe noi. Teama care s-ar putea sa fie pana la urma nejustificata.
Se dezbate încă. Ce zici?14
Se pare ca mi-era cam foame, asa ca am mancat niste i-uri.
Nici eu nu sunt incantata de inceperea scolii in conditiile actuale. Copiii mei invata intr-o scoala f aglomerata, majoritatea claselor au peste 30 de elevi, asa ca ma gandesc cu groaza la data de 14 septembrie. Nici eu nu mi-as lasa fetele sa mearga la scoala dar scoala online a fost de tot rasul iar copilul cel mare este clasa a 8-a si urmeaza sa dea un examen la sfarsitul acestui an. Daca materia de examen va fi predata tot online (avand deja de recuperat mai bine de jumatate de semestru din anul scolar trecut) nu stiu cum va fi la final. Ma amagesc cu gandul ca oricum vor fi toti in aceeasi oala 😪.
Eu am o singură întrebare pt toți cei care sunt împotriva începerii școlii: voi în toată perioada asta ați stat închiși în case? Nu ați fost la muncă, nu v-ați întâlnit cu prietenii, n-ați plecat în concediu, n-au ieșit copiii afară?
Se dezbate încă. Ce zici?19
La muncă am fost, ca altfel făceam foamea. In rest nu, n-am fost nicăieri si nu m-am văzut cu nimeni! N-am mai fost la terasă de anul trecut. Si eu sunt pentru deschiderea școlilor!
Am un răspuns pentru tine, valabil, desigur, doar pentru noi. Nu am iesit din casă mai mult decât strictul necesar – cumpărături (rar), întâlniri și ieșiri doar pentru strictul necesar, ne-am văzut cu fix 2 adulți și 3 copii (mereu aceiași), nu am fost în concediu, nu am fost la birou. Acum că am răspuns ce facem?.
Comentariu beton!25
@ana. Nu facem nimic, eram doar curioasă pt că toți cei din jurul meu, inclusiv eu, ne-am continuat viața la fel ca până acum. Sincer, cu mult noroc, probabil, nu s-a îmbolnăvit nimeni dintre noi. Ce-i drept, si jobul meu si cel al partenerului meu se face doar la fața locului și implică oameni. Mulți oameni. Asa că, nu văd de ce nu ar trebui sa înceapă scoala, din moment, ce parcurile sunt pline, magazinele sunt pline, mallurile sunt pline, se pleacă în concedii, se lucrează.
Mai țineți minte pupatul crucii de la al 2-lea Paște de anul ăsta? Câți dintre ei s-au îmbolnăvit atunci?
Se dezbate încă. Ce zici?13
pai, de exemplu, pentru că noi nu suntem dintre cei toți despre care vorbești tu, aș prefera sa nu mă oblige nimeni sa intru între voi / ei, și să îmi încerc norocul la loteria covid. experiența mea este ușor diferita, foarte mulți (majoritatea) oameni din jurul meu s-au ferit, n-au mers decât unde a fost obligatoriu (de cele mai multe ori asta a însemnat la serviciu) și în general au tratat boala asta ca pe ceva cu adevărat (potențial) grav.
Comentariu beton!28
@Timmy, pentru că parcurile sunt pline și nu respectăm regulile am ajuns pe lista roșie sau portocalie, după ce la început eram de departe mult mai bine. Iacătă diferența!
Comentariu beton!34
aparent esti unul dintre cei care nu respecta recomandarile, si presupui ca si noi facem la fel.
M-am abtinut cand am scris cei in loc de boi.
In Luxemburg scolile s-au deschis dupa lockdown, din 25 mai pana pe 15 iulie cand a inceput vacanta. Atunci cazurile erau mai putine, dar si numarul testarilor mai mic. La fii-mea in clasa erau 15 copii, dar si asa au fost impartiti in 2 grupe, niciodata toti impreuna. in ultimele doua saptamani au fost reuniti si in aceste ultime doua saptamani a aparut si primul caz in scoala. Din fericire a ramas si singurul. Acum vom vedea in toamna ce va fi, dar in Luxemburg daca nu duci copilul la scoala, se sesiseaza politia.
Comentariu beton!23
Nu trimit copiii la școli pentru diplome, d-alea iei câte vrei de pe net, îi pentru educație REALĂ, nu nu înțeleg de ce nu se îngheață anul școlar doi ani, semestrul ăla online a fost degeaba, n-au făcut nici jum`ate materii și alea pe care le-au făcut vai steaua lor, eu acum, zi de zi, lucrez cu cel mic să recuperăm găurile, cu așa găuri nu vei înțelege mai nimic din materia de la anu`, vaccinul va ajunge la noi, poporul, nu mai repede de un an, în ciuda aberațiilor țarului nu poți arde etape dacă nu vrei să killărești cu vaccinul mai mulți decât cu C19.
Bine, întrebarea este:
Dacă merem la muncă, de ce am ține copiii acasă?!, vorba vine, cine are copii știe că nu poți băga la pârnaie un copil, chiar cu net și divaisuri, nu doar ai mei, toți colegii lor plâng după școală, bine, nu după cursuri, chit că le preferă p-alea decât avalanșa de teme online, plâng după relații reale cu copii de vârsta lor.
Dacă nu merem la muncă C19 devine cea mai mică problemă a noastră.
Orișicum, la ce văd eu la apropiații cu care comunic septembrie-octombrie va fi vârf de val pandemic, nici alegeri nu cred că vom avea dacă nu dau drumul la votul online.
Nu am copii, dar daca as avea nu i-as trimite la scoala. Stiu, nu cunosc toate implicatiile, dar stiu ca am oameni in jur din categoria de risc pe care nu i-as putea proteja.
Mi-e frica, astept cu nerabdare vaccinul, am incredere ca se va gasi (ma ajuta si faptul ca am lucrat ceva ani in farma).
In schimb, mama mea este profesoara si vrea sa inceapa scoala normal. A fost groaznic de greu pentru ea sa se „mute” in online. Nu numai dpdv al pregatirii lectiilor, dar si de evaluare a elevilor. Stat peste program cu elevii care nu erau atenti si dupa nu intelegeau, copii care lipseau de la ore si pe care nu ii putea „taxa”, cel putin nu pe improvizatia asta de ore online. In fine, maica-mea e genul de profesor dedicat care iubeste elevii si ce face si sta pana la 12 noaptea sa lucreze sa isi pregateasca orele. Le multumesc celor care cred ca ar trebui sa i se taie salariul, sigur se poate face o evaluare corecta astfel incat sa nu fie ea afectata de o asemenea masura. Not!
Legat de motivele pentru care maica-mea vrea sa inceapa scoala si frica mea sa se imbolnaveasca (mai ales ca locuieste in cealalta parte de tara), mi-a spus: „Poate nu mor de coronavirus daca nu ma duc la scoala, dar mor de la atata stat in casa. Orice ar fi, fii optimista, totul va fi bine!”.
Concluzia mea: as vrea sa seman mai mult cu maica-mea. Avem nevoie de mai multi oameni ca ea in tara asta. Nu se da specialista pe orice domeniu ca tot romanul, munceste cu seriozitate si drag si are incredere ca totul va fi bine.
Comentariu beton!43
Julie, pentru fiecare profesor ca mama ta exista 4-5 care au pretentia sa li se plateasca Internetul, curentul electric (argumentand ca e-n interesul statului sa ai curent si Internet, ca altfel nu poti tine orele; deci, sa plateasca), ba i-am citit pe unii zbierand sa li se cumpere calculatoare, ca pe cel pe care-l au deja il folosesc copiii si deci nu se poa’.
E plin FB-ul de grupuri formate din astfel de oameni (profesori… vorba vine, ca numai ca un profesor adevarat nu se comporta).
Daca nu li se indeplinesc pretentiile, spun ca vor face orele la alibi, un fel de scartza-scartza pe hartie, cat sa nu li se poata imputa lor nimic. Atat de mult ii intereseaza educatia si invatatura copiilor.
Stiu ca este nedrept ca sunt toti bagati in aceeasi oala, dar si-n strainatate multi sunt de parere ca toti romanii sunt hoti. Pacatele majoritatii…
Greta, ai perfecta dreptate, dar solutia nu este taierea salariilor pentru toti si astfel sa eradicam profesorii prosti. Pe principiul asta, hai sa taiem salariile pentru toti angajatii unei firme pentru ca multi nu isi fac treaba 🙂
Oricum nu asta era subiectul discutiei sau poate nu e cel pe care l-am inteles eu. Am prezentat doua pareri pe timp de pandemie despre inceperea scolii.
Julie, nu am sustinut niciun moment ca taierea salariilor la gramada ar fi o solutie 🙂 Nemaivorbind ca este, desigur, si cat se poate de ilegal, asadar ce s-a scris mai sus pe tema asta a fost din categoria „vorbim sa n-adormim”.
Dar personal, inteleg frustrarea parintilor cand vine vorba de profesori si de seriozitatea acestora.
@Greta, astfel de pretenții de care tu scrii sunt tot din categoria respectivă. Adică unii care cer, dar nu dau mai nimic de la ei sau pentru ceea ce cer. Eu nu am găsit așa ceva decât la 1% dintre cei știuți de mine, uscături.
În rest, așa cum spunea Julie cei care puneau pasiune înainte, pun de multe ori și mai multă acum. E vorba despre faptul că ei înțeleg mult mai bine contextul dar și de faptul că acum se poate profita în ajutarea elevului care este interesat. Înainte acel copil/adolescent rar avea curajul/timpul să te abordeze în afara programului formal. ( chiar dacă era vorba de after school)
Comentariu beton!24
@Greta: poate că e invers raportul: din 4-5 profi o fi unul mai [~~~], care să fure curent. Hai să nu exagerăm, zic…
@M, n-am niciun interes sa exagerez. Nici in Romania nu locuiesc, nici copii nu am, nici profesor nu sunt.
Am citit foarte multe astfel de postari. Cine doreste sa creada ca majoritatea profesorilor din Romania este sincer preocupata de invatatura copiilor si dispusa sa faca tot ceea ce se poate in sensul asta, e liber s-o faca. Eu cred ca acestia sunt alarmant de putini (si-i admir din tot sufletul).
Dar in definitiv, ceea ce cred eu este irelevant.
Acesti politicieni si institutile aferente nu au reusit de 30 de ani sa ia niste masuri de bun simt in scolile din Romania, de ce as crede ca sunt in stare in vreme de pandemie?!
Comentariu beton!15
Eu am doi băieți de grădiniță: unul de 5 ani și unul de 3. Atât eu, cât și soțul trebuie să muncim la birou – nu este muncă de făcut de acasă. Soțul lucrează în vânzări, iar eu în operațional. Nu avem bunici sau alte neamuri care să stea cu copiii cât noi suntem la muncă și copii ar face „grădinița online”. Nu ne permitem bonă sau grădiniță privată. Când sunt copii mai mari, probabil că îi poți lăsa singuri și să stea, și să învețe. Eu i-am lăsat cel mai mult singuri vreo 20 de minute, la desene, cât am fost rapid la magazinul din colț să cumpăr câte ceva. Cum să fac cu acești copii „grădința online” și „grădinița hibrid”? Iar eu și soțul să fim în același timp și la muncă, fizic? Și dacă, să zicem, statul zice că un părinte poate sta acasă cu copiii și primește x% indemnizație, ce face angajatorul? Pe termen scurt eu stau acasă. Dar pe termen mediu și lung cine mă înlocuiește pe mine? O să mai am eu unde să mă întorc să muncesc dacă stau acasă luni de zile până se inventează un vaccin? Mulțumesc!
Comentariu beton!25
Nu-mi dau seama dacă cei care-mi răspund așa, ca tine, sunt optimiști sau doar inconștienți. Văd că nu-ți pui niciun moment problema că s-ar putea să ajungi intubată pe la ATI, moment în care te va durea în cur de toate job-urile din lume. Ce zici, în momentul în care te bagă în izoleta aia mai stai să te gândești vreun pic „oare ce-o să zică șeful că nu ajung mâine la muncă?”. Plm. Despre varianta c-ai putea să și mori, nici nu mai vorbesc, văd că n-o ia nici dracu’ în calcul. La voi totul e pă optimism așea, trimitem copiii la grădi, că n-are ce să ni se întâmple, nu nouă, dacă e să moară cineva, mor alții.
Daca te duci la munca ai 2-3% sanse sa ajungi la ATI intubata, in schimb daca nu o faci, ai 99% sanse ca peste trei luni sa nu ai ce manca, cu ce sa-ti platesti chiria si utilitatile. Zic 99% ca poate cine stie, castigi la Loto sau te descurci cu ce vei primi de la guvern. Sigur ca perspectiva de a nu avea ce manca e umilitoare dar sunt sigur ca o vei alege, de frica ATI. Ca si noi ceilalti, ca nu ne costa nimic sa sustinem asta aici pe net.
Comentariu beton!39
Şi dacă nu ia Corona, pentru mine ar fi un stress prea mare: fata cu alergii, deci suflă nasul şi mai tuşeşte oricum, cum aude de şcoală o ia cu dureri de burtă (la copii infecția cu corona se manifestă de multe ori digestiv), vor face alte viroze. La fiecare viroză fugim să îi testăm de corona? (O procedură care am înțeles că e foarte neplăcută).
Comentariu beton!15
Am înțeles că inspectoratele județene şi chiar şcolile au o anumită putere de decizie în cum vor face. Pentru mine, ar fi ok să o țin acasă, eventual să primesc temele pe care le fac şi la şcoală să le facă pe cont propriu şi să meargă fizic la şcoală doar pentru evaluări.
I-ai facut copilului exudat nazal vreodata?
Pentru ca esti prost?
Se dezbate încă. Ce zici?10
Da, ar putea fi o variantă și asta.
Dar, dacă pe mine nu mă duce capul, de ce nu ne luminezi tu? Că de înjurat pot să te înjur și eu.
Jupâne, mi ai facut ziua. Chiar ma intrebam cand o sa apara unul ca tine azi. Ți am dat si like, nebunule.
Se dezbate încă. Ce zici?12
Rusii, prin vocea lui Putin, tocmai au anuntat ca au descoperit vaccinul salvator. Ma intreb cati dintre cei care il vad ca pe o solutie salvatoare (cica eficacitatea dureaza doi ani) ar avea curajul sa si-l administreze. Eu, in niciun caz si sunt departe de a fi o antivaccinista.
Vaccinul rusesc are un efect secundar destul de ciudat: persoana vaccinată are o puternică dorință de a sări pe geam de la ultimul etaj al primei clădiri cu minim 8 etaje întâlnită-n cale.
Io, totuși, aștept să scoată europenii un vaccin.
Pe mine cine mă întreabă dacă vreau sau nu la școală? Elevii mei au mare nevoie de prezența în clasă, eu trebuie doar să îmi asum riscul. Deja mă gândeam într-o zi: dezinfectez mâinile după fiecare copil pe care îl ajut să scrie o literă … plus măști, plus vizieră … copiii, deși din familii cu pretenții, cu baia liberă, ignorau în vremurile bune îndemnul de a folosi săpunurile (multe, colorate atrăgător) … dacă prind măcar o lună de prezență în clasă, trec direct la predarea alfabetului … să îi așez pe caiete. Online i-am învățat să citească și să socotească, fără teme pentru părinți, fără lecții predate de bunici și bone … se poate și online, și hibrid … trebuie să vrei și să aibă copiii resurse și hrană … în București și în orașele mari se cam poate orice! Da, sunt mulți elevi în multe clase, dar ce mândrie mai era că erau 37 în clasă, că e învățătoarea cu moț (am verificat de n ori: chiar nu facea mai multe decat mine și veneau copiii în after privat cu lecțiile neînțelese!) … să nu fiu plătită? Sunteți siguri că nu mai aveți nevoie de un om care pune suflet în toți elevii săi???
Am o colecție de măști, cumpăr și pentru elevi … voi fi și mai atentă la ei … dar apoi ei se întâlnesc în alte locuri cu alți copii … after, cor de copii, karate etc. plus verișori, vizite la mall, parcuri etc. Sunt prea puțini cei care stau doar acasă și nu interacționează cu mulți alți copii! Guvernul habar nu are ce este de făcut! Vedem ce iese … eu voi lucra cum va fi posibil, cu Voia lui Dumnezeu! Să auzim de bine!
Comentariu beton!45
Bine, facem o exceptie, pe tine te platim! Fara ore suplimentare , dar iti dam un sapun pe zi si 2 metri cubi de apa.
Se dezbate încă. Ce zici?4
Nu o voi duce pe fiica mea la scoala( clasa a VI-a), cel putin prima luna.Oricum s-ar putea sa se inchida scolile dupa 27 septembrie si mai vedem. Sunt profesor( cine vrea sa-mi impute mie toate viciile colegilor de breasla sa se abtina, ca nu ma intereseaza si nu raspund eu pt defectele colegilor, iar justificari pt cum imi fac meseria nu le dau tuturor aprozaristelor, oricum nu ar intelege) si din 19 ani de experienta pot certifica faptul ca:
– dupa( maxim) doua saptamani de scoala incep toti sa traga de nas/ sa tuseasca si sa faca ORICE fel de viroza;
– multi parinti trimit copiii bolnavi ( de ORICE) la scoala;
– n-am racit niciodata in vacante in toti anii astia, dar in timpul scolii, da;
– oricate eforturi va face scoala sa micsoreze colectivele si sa asigure in clase distantarea fizica, eu si colegii mei ne intrebam cum vom reusi sa-i tinem distantati in pauze( predau la liceu si intalnesc/ intalneam zilnic intre 120 si 220 de copii).
Comentariu beton!47
Subscriu!:)
Comentariu beton!16
Pe doamna n o platim, m a incadrat la aprozariste. 50% din salariul mediu ii ajunge, si asa freaca menta toata ziua, mai baga si aia cu 19 ani de experienta. De fapt sunt 19 ani vechime, experienta e altceva.
Se dezbate încă. Ce zici?11
Noi am decis asa:
– ore online daca scoala va oferi aceasta posibilitate (el e la privat, am vorbit cu directoarea, saptamana trecuta au testat Mirai-ul sa vada daca se pot face simultan ore online si la clasa)
– daca nu va exista posibilitatea online, il vom trece in sistem homeschooling anul acesta, apoi anul urmator (daca e ok, daca nu-cand va fi ok) va reveni la scoala in sistemul normal.
Comentariu beton!18
HS nu este legal in Ro decat pt copiii cu CES. In varianta ca alegeti sa faceti folosind o ” scoala- umbrela” sa stiti ca revenirea in sistemul de stat se poate face doar dand examene pt toate materiile din toti anii in care s-a facut HS( n-am inteles unde/ cu cine se vor sustine aceste examene).
HS nu e ilegal in Ro, e numai nereglementat. Il pun sub o scoala umbrela acreditata in Ro si nu da nicio echivalare la toate materiile. Poate da Ro/Mate dat fiind ca e scoala particulara si oricum aceste testari sunt date de orice copil ce vine din exteriorul ei.
Appo de HS- mai interesati-va.Eu v-am spus ce scrie in LEN si ce mi-a raspuns inspectorul care la noi in judet se ocupa de echivalari pt elevii care vin din strainatate sau HS.Si pe mine ma intereseaza o alternativa , de aceea m-am documentat.
Eu am o întrebare. Să presupunem că apare vaccinul anti-covid în decembrie-ianuarie, așa cum zice Ionuț. Nu ăla rusesc, ci unul serios, să spunem cel dezvoltat de AstraZeneca cu Universitatea Oxford. În câteva luni produc ăștia niște zeci/sute de milioane de doze :-)) și România face cumva să obțină rapid vreun milion de doze :-)). Vaccinul ajunge pe piață prin mai-iunie 2021 :-)), se poate face gratuit în orice clinică de stat sau privată :-)). Știu că tot ce am presupus până aici e utopie, dar hai să presupunem, de dragul discuției.
Vin și vă întreb: în condițiile descrise și pentru că nu ați avut Covid, mergeți în iunie 2021 să vă faceți vaccinul ăsta?
Să ne înțelegem, eu militez pentru vaccinare în general, fiică-mea are toate vaccinurile uzuale (inclusiv HPV), eu fac vaccin antigripal în fiecare an, de vreo 5 ani. Dar ăsta e un vaccin foarte nou, netestat în masă de pe un an pe altul, căruia nu i se știu efectele pe termen mai lung. Dar care speri că te apără de Covid…
Mergi să îl faci imediat ce apare? Îl duci și pe copilul tău cu tine?
Comentariu beton!21
Probabil ca o sa il facem. Toate medicamentele prezinta riscuri. Unele de 1%, altele 0,1% sau 0,001%. Iti asumi 1% risc daca vrei sa eviti unul de 50%. Daca iti imbunatateste sansele semnificativ, de ce nu? Daca vaccinul va trimite in coma la ATI 1% dinte vacinati, probabil ca nu. Dar daca riscul este doar de 0,01% si pe urma poti sa-ti vezi linistit de viata, eu zic ca e rezonbil. La copii, unde oricum riscul e mic, acolo ar fi discutabil. De testat oricum vaccinul va fi testat, altfel nu va fi lansat pe piata, asa ca, intr-o oarecare masura, vom sti la ce ne expunem. Sigur ca ne putem trezi cu niste riscuri nasoale dupa cativa ani, cum s-a intamplat la polio, dar pericolul de azi il surclaseaza oricum pe cel de maine.
Acuma desigur ca vor fi si cei care vor tipa: vrei sa fii primul ucis de vaccin, vrei sa iti vezi copilul in spital paralizat! Riscuri vor exista mereu, viata presupune risc, sau alegere intre mai multe riscuri diferite. Siguranta e doar o iluzie.
Copilul meu este in clasa a treia. El are voie sa manance corcoduse de pe jos, sa se murdareasca, sa transpire. Nu l-am bagat niciodata sub un clopot de sticla si nu-l voi pune nici acum. Sa inceapa scoala!
Se dezbate încă. Ce zici?11
Succes. Ce voiam să te întreb, ai idee dacă de la corcodușele alea, sau de la hainele murdare ale copiilor, pot ajunge parinții la terapie intensivă? Plm, idioți, peste tot e plin de idioți visători.
daca de la mancat copii de pe jos ajungeau parintii la ATI, nu mai existau deloc parinti, era doar plin de copii peste tot.. una e o posibila toxinfectie alimentara , eu unul nu tin minte sa fii facut si am excelat la mancat fructe nespalate din gradina, una este o infectie cu covid.
Comentariu beton!15
Eu sper sa putem alege varianta hibrida, combinatie de scoala si online cu alternanta saptamanala. Cei 36 elevi din clasa sa fie impartiti in 18, o saptamana lal scoala si cealalta online, considerand si sperand ca exista varianta asistatului la ora de la distanta. Nu mai e zoom-ul cu care te uiti la doamna portret si la colegi si ea face share screen. Sau poate merge si pe zoom. Si materialele in forma electronica trimise copiilor.
Nu stiu daca exista legal optiunea sa imi tin acasa copilul un an si va repeta anul. In Scotia, ca tot incepe scoala acum, sunt prevazute amenzi si chiar sanctiuni mai serioase daca nu duci copilul la scoala. La fel si in Anglia. In Elvetia incepe peste o saptamana, la fel si Suedia, pe 17 august. In majoritatea tarilor europene se redeschid scolile cu prezenta fizica sau combinat.
Nu cred ca avem optiunea sa retragem copilul un an de la scoala. Exista varianta homeschooling dar sunt niste reguli, varianta asta e tot sub o palarie de institutie educationala. Scoala este obligatorie incepand cu clasa 0 si pana la clasa 10-a inclusiv.
Copiii mei sunt clasa a 7-a si a 5-a deci cea de clasa a 7-a ar cam trebui sa mearga si sa se si ocupe de scoala. Bine, amandoua ar trebui. Cu online-ul au fost constiincioase amandoua dar diferenta este majora fata de predarea la clasa.
Eu nu stiu cat sunt de pregatiti sunt profesorii si nici cat de pregatiti suntem cu totii in cazul in care apare vreun caz/un focar intr-o scoala si ce masuri sunt prevazute pentru posibilitatea asta. Si cum sunt pregatite clasele, sapun, masca, dezinfectant, iesit afara, ce fac in pauze, cine supravegheaza pauzele, unde sta profesorul, plexiglas sau pupitre la distanta, nu stiu.
Fetele mele sunt la gimnaziu intr-un liceu. Sunt multe sute de elevi de la clasa 0 la clasa 12 si nu doar A, B, C.
Daca virusul ar fi avut mortalitate 100% ar fi anulat anul scolar probabil toata planeta asa cum face Kenya. Nu au reusit sa faca scoala online si au declarat ca anuleaza anul (scolar! desi nu era rau sa-l anulam un pic pe tot) si il reiau la anul.
Numai de la Kenya n-am mai luat exemplu până acum! Dacă tot ne luăm după țări din lumea a treia (nu după Danemarca, Olanda, Cehia si alții mai spălați decât noi, care au deschis școlile si n-au murit) mai bine ne luăm după Belarus si ne băgăm picioarele de tot!
@Lia, eu am raspuns si la intrebarea de mai la inceput de comentarii despre ce am fi facut daca virusul avea mortalitate 100%.
Nu ca as fi de acord cu anularea anului scolar precum se intampla in Kenya. Mai ales ca acolo, din cauza conditiilor s-ar fi accentuat si mai mult inegalitatile in sanse.
Eu sunt pentru reinceperea scolii in varianta hibrid, cu copii putini in clasa. Nu stiu cat de pregatite sunt scolile, mai ales in tara, in Bucuresti mai e cum mai e, a noastra e destul de organizata, curata, bagata in seama :D, si nimic nu inlocuieste predarea la clasa.
corect. de altfel scoala este si o forma de auto-disciplina pentru copii.
A mea e la liceu si face naveta 35 km dus, 35 intors cu 5-6 mijloace de transport, asa ca prefer sa o tin acasa, sa se pregateasca pt bacalaureat
Si cum intra in bac fara sa frecventeze clasa a XII-a?
Nu mai vorbiti doar asa sa va aflati in treaba.
Băi, inconștientă nu-s. Dar o să-l trimit la școală și la afterschool. Și eu am revenit la birou din iulie (mască, dezinfectant, spălat pe mâini etcetera). Sper că toată perioada asta în care l-am învățat să poarte mască mereu, să se spele pe mâini, să nu ducă mâna la nas și gură, să toate astea o să se vadă. Știu însă și că dacă pentru noi să ne punem viețile pe pauză un an nu e o nenorocire, pentru copii e mai grav un pic. Înțeleg perfect rațiunile celor care decid să nu îi ducă și cred că și ei au dreptate. NU aș face însă shaming pentru cei care fac diferit și nu i-aș numi inconștienți sau idioți, sincer :). Cred că deciziile astea sunt unele extrem de personale și e foarte greu să decizi cum e mai bine. Dar da, ca să-ți răspund scurt, o să-l duc la școală.
Comentariu beton!30
@GabiB, da’ cine a făcut shaming?
Deci tu zici că Filip va respecta toate măsurile de protecție și prevenție la cei 7 ani (parcă atât are, nu?) ai lui? Deși, dacă l-ai dus la școala la care cred eu că l-ai dus, ar exista șanse mult mai mari ca lucrurile astea chiar sa se respecte.
Yep, 8, nu 7, dar e puțin relevant. Da, sper că ce i-am explicat va fi respectat. Așa cum sper că atunci când o să își ia permisul o să știe să nu conducă dement doar pentru că o să i se pară cool, la fel cum o să sper că atunci când o să facă sex se va proteja (n-o să fiu nici atunci lângă el să-i rulez prezervativul, și HIV e cel puțin la fel de periculos, aș zice), la fel cum sper că atunci când o să încerce droguri o să își dea seama că nu-s de el. Eu, de la 3 ani, l-am tratat ca pe un adult și am presupus că e ok așa. Acum, de exemplu, e la bunica la Iași. De 2 săptămâni. Cazuri multe și acolo. Crede-mă, dacă m-aș putea face scut împotriva tuturor amenințărilor care-l așteaptă, m-aș face cu orice risc, dar știu că nu pot. Știu că el trebuie să-și trăiască viața și că alternativa să i-o trăiesc eu nu e bună. Și că prezența mea panicată în jurul lui nu-l face decât mai anxios, și cu mine de mână are amenințări la fiecare jumătate de metru parcurs. Ca în toate cazurile, sper că tot ce îi dau eu acasă (informații, explicații logice, alternative, condiționari etc) o să îi fie de folos.
Comentariu beton!36
Buna, am doi copii, unul in clasa a 5-a și una in clasa a 4-a. Voi face așa cum vor decide autoritățile , adică dacă se hotărăsc sa meargă copiii la scoala, copiii mei vor merge la scoala, dacă hotărăsc sa facă scoala on-line, copiii mei vor face scoala on-line. Din toată povestea pe care o trăim cu toții aleg sa rămân cu alte frici pe care le are orice ființa umană, refuz sa o mai adaug și pe aceasta cu “virusul ucigaș “. (Chiar de curând am aflat de un caz al unei persoane cunoscute care și-a sucit glezna și s-a dus la urgente, acolo i-au făcut testul covid, a ieșit pozitiv, a fost trimisa aceasta persoana acasă fără niciun simptom de covid, iar intr-o ora a revenit la spital cu toate simptomele de covid… chiar dacă explicația a fost “este un virus agresiv”, eu cred ca de fapt frica este responsabila de aceste manifestări ). Acum, nu spun ca părerea mea este mai buna decât a altora, doar ca este o alta perspectiva care pentru mine are sens. Și dacă ne virusam … vedem atunci ce facem: un paracetamol, un ceai de tei.. găsesc eu soluțiile atunci. Multă sănătate și liniste tuturor! Viața e frumoasa!🙂
Se dezbate încă. Ce zici?11
Una din prietenele mele cele mai apropiate a facut covid „before it was cool”, pe vremea cand Anglia refuza sa creada ca e o problema serioasa. 30 de ani, sportiva (aka mers la sala aproape in fiecare zi), mancat super sanatos. Nu a banuit nicio clipa ca are boala. A crezut ca moare, suna la medicul de familie si zicea ca vrea sa sune la ambulanta si medicul ii zicea „Nu! Nu! Stai acasa, nu e nimic, iti trece!”. I-a trecut, da, dar dupa doua saptamani de la vindecare tot nu putea sa faca o plimbare de 15 minute fara sa cada lata de oboseala.
Repet, 30 de ani, fara probleme de sanatate, sportiva si foarte atenta la ce mananca. Acum nu mai are suficienti anticorpi cat sa fie considerata ca a fost bolnava (la aproape 6 luni dupa). Iubitul ei inca are anticorpi suficienti desi el a avut o varianta mai usoara. Cum ti-e norocul. Oricum inca nu stim suficiente despre anticorpi & alte metode de aparare.
Ce vreau sa zic este ca e foarte bine ca ne consideram cu totii sanatosi, insa viata mi-a aratat ca nu e chiar asa. Optimismul vindeca multe, dar cred ca tot paza buna trece primejdia rea 🙂
Comentariu beton!37
@Julie, asta e de fapt dezinformarea majoră: trece, ne imunizăm, nu se moare.
Nimeni nu aude când medici murmură că problema este partea care nu e cu simptome de gripă sau răceală, e drept că ei încă murmură. Complicațiile de orice natură: tromboze care complică de fapt starea ulterioară a unui pacient vindecat, adică sechele posibile pe viață; iar pentru un pacient cu probleme preexistente decesul deși fără virus mai avea mulți ani înainte.
Mă întreb câți dintre vitejii care spun că-i doar virusel au trăit lângă o persoană tânără bolnavă cronic, câți au descoperit durerea îmbolnăvirii celui drag fără multe șanse pentru o viață lungă. De fapt câți conștientizează ca problema este asta de fapt, cum rămâi după ce scapi de virus?
Comentariu beton!24
Sunt mai multe studii care stau la baza recomandarii de reluare a cursurilor (vezi site ecdc covid19 in cchildren and the role of school settings in covid 19 transmission). Cel mai interesant este cel facut de institutul Pasteur pe elevii unei scoli. Niciun elev infectat nu a transmis infectia vreunui coleg, profesor sau personal auxiliar. Copiii s-au infectat din mediul familial nu invers.
Am constatat si eu asta in mai cand in orasul unde locuiesc in Franta a fost un focar de infectie la un abator. Au fost 3 copii pozitivi care reluasera scoala, niciun caz secundar.
Acum 3 saptamani la fel: 200 de persoane la o nunta 50 de cazuri dintre care 3 copii care mergeau zilnic la un centru de tineret. Niciun caz secundar la centru.
Vom vedea daca e o greseala reinceperea scolii, dar pana acum dovezile stiintifice nu justifica anularea ei.
Un medic primar de boli infectioase.
Se dezbate încă. Ce zici?22
Realizezi, totuși, că vorbim aici despre România și nu despre Franța, despre sistemul de sănătate românesc și nu despre cel francez, da? Deși, cu 600 de mii de cazuri și 30 de mii de morți, nu știu ce vi se comunică p-acolo, dar cred că ăia 3 copii pozitivi de care zici tu au răspândit covidul în draci. Parcă tot din Franța pleacă și treaba aia cu legătura dintre covid și boala Kawasaki la copii. Tratezi cam lejer chestia asta pentru un medic de boli infecțioase.
Oricum, comentariul ăsta îmi confirmă faptul că unul din factorii care stau la baza răspândirii virusului este ignoranța și slaba pregătire a doctorilor și personalului medical. Credeam că doar cei de la noi sunt așa, dar, aparent, există habarniști peste tot.
Se dezbate încă. Ce zici?28
Adica diferenta dintre sistemul medical romanesc si cel francez e de la cer la pamant, dar daca nu ne convine ce sustin medicii francezi sistemul lor e praf, ba chiar responsabil de raspndirea virusului. Nici sursele institutiilor europene de profil nu mai sunt credibile, in cazul asta. Iar putin atac la persoana nu strica niciodata. Slefuieste considerabil consistenta logica.
Eu spre deosebire de alti voinici de pe aici am fost in prima linie si stiu exact despre ce vorbesc. Nu am insultat pe nimeni, am explicat doar ce cred eu ca sta la baza acestei recomandari.
Astept cu nerabdare un articol al lui Ionut despre cum cei 3 copii pozitivi au raspandit virusul in draci. Nu de altceva, dar depistajele realizate de ars in ziua 0 si ziua 10 tuturor elevilor si profesorilor au fost negative.
Acum daca e sa presupunem lucruri si eu pot presupune multe lucruri despre tine 😉
Comentariu beton!24
Sistemul de sănătate francez le permite să fie ignoranți și miserupiști. Noi nu prea ne permitem acest lux. Asta e tot.
Se dezbate încă. Ce zici?19
https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/fiica-unor-ambulantieri-si-a-infectat-zeci-de-prieteni-a-plecat-cu-ei-la-mare-inainte-de-a-afla-rezultatul-testului-facut-pentru-covid-1348430
https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/focar-masiv-de-covid-19-la-un-centru-pentru-copii-din-bucuresti-1352178
https://edition.cnn.com/2020/08/10/health/children-long-covid-symptoms-intl-gbr/index.html
Astea sunt mai vechi:
https://www.google.com/amp/s/stirileprotv.ro/lbin/amp/index.php%3farticle_id=3858514
https://www.google.com/amp/s/m.zf.ro/amp/eveniment/focar-de-covid-19-la-doua-centre-din-pascani-39-de-copii-confirmati-19336478
Continui așa până mâine. Și astea sunt din presă. Deci, probabil, fake news.
Să pun link-uri și despre reînchiderea școlilor în Israel în iunie, după ce abia le deschiseseră? Sau alea din nordul Germanie închise acu’ câteva zile? Tot fake news. N-au dom’le treabă copiii cu virusul ăsta… Nu mai puneți botul la prostii!
Îmi pare rău, @Iris, dacă comentariul meu a părut un atac la persoană. Chiar asta am intenționat, dar îmi pare rău că nu mi-a ieșit. Cum am spus de mai multe ori, nu mai am răbdare să dialoghez cu idioții pe teme de covid. Indiferent dacă sunt medici sau nu.
Comentariu beton!30
Nu am spus ca virusul nu se atinge de copii, dimpotriva am vorbit de cazuri de copii infectati. Ce s-a observat pana acum e ca un copil infectat transmite mai rar infectia mai departe spre deosebire de un adult. De ce? Habar n-am, iar pana acum nimeni nu a explicat.
Aceasta scadere a ratei de contagiozitate nu este constata si la adolescenti.
Focarele din centrele de copii sunt in general provocate de adultii supraveghetori.
Comentariu beton!13
@Iris, eu am înțeles mesajul tău așa: științific nu există dovezi că acei copii ar fi transmis virusul, deci că ar putea fi vectori.
– Există dovezi și că nu sunt vectori? (Pentru că din punct de vedere științific doar 4 exemple care nu dovedesc decât că prin respectarea condițiilor de distanțare nu a mai apărut alt infectat în acele comunități este irelevant. Pur și simplu poate au fost asimptomatici, de exemplu, dacă nu știm sigur prin testarea corectă a subiecților.)
– Bun, aici avertizez că acasă, adică în România este întrecere la încălcarea regulilor de către categoria de vârstă de peste 12 ani, din păcate. (Adică uităm mereu contextul, iar aici locul/zona plus regulile de distanțare nu corespund deloc premiselor corecte de calcul.)
– Ultimele recomandări de care se vorbea la noi erau exact contrare a ceea ce ai spus tu, deși eu chiar vreau să fiu de acord cu tine. Copiii sunt vectori cu simptome foarte ușoare, adeseori asimptomatici. Vreau să fiu de acord cu tine pentru că eu aș vrea să ne reluăm viețile măcar din punctul ăsta, educația. Ideea este că nu putem așa. Din ceea ce am citit până acum m-am îngrozit, tabăra care nu crede în izolare nu crede nici în măsurile de distanțare. Asta este de fapt marea problemă, cu ce bagaj vin de acasă. Iar ceea ce vor face acești copii la școală este deja clar, nu vor respecta regulile pentru că nu cred în ele, nici ei, nici părinții lor.
Acum, te întreb dacă ar trebui să îți expui familia aici, acasă, ai face-o? (Dar, dacă nu te deranjează gândește-te întâi dacă ai înțeles exact ce trăim noi aici împreună cu cei care se comportă exact cum ai citit pe aici, adică un haos din care vorba lui Ventidius ne scapă doar norocul. )
Comentariu beton!26
https://www.pasteur.fr/en/press-area/press-documents/covid-19-primary-schools-no-significant-transmission-among-children-students-teachers
Asta e un articol aparut prin iunie, studiu de caz pe o scoala dintr-o regiune puternic atinsa de covid.
Personal am fost sceptica fiindca in general copiii transmit foarte usor infectiile virale. Insa din proprie experienta am avut 2-3 situatii de clustere de 40-50 de persoane printre care si copii care au confirmat cele scrise in articol. Copiii nu au generat cazuri secundare, adultii da. Evident ca e un singur studiu (desi riguros realizat) si ca e nevoie de mai multe pentru a trage o concluzie.
Cand vorbesc de pozitivi vorbesc de PCR pozitiv indiferent de simptome, in marea majoritate a cazurilor copiii fiind asimptomatici. Cand se face depistarea contactilor se face indiferent de prezenta sau nu a simptomelor, in doua reprize la o saptamana distanta (perioada de incubatie). Cand spun ca nu au fost cazuri secundare: toti contactii au fost testati (pcr exsudat nasofaringian) de doua ori la o saptamana distanta si au fost negativi. La o luna li s-au facut serologiile care au fost negative.
Din cauza faptului că copiii sunt asimptomatici sau au simptome mai blânde, de fapt nu se ştie nimic sigur cu privire la cât de contagioşi sunt ei.
Şi asta pentru că nu prea i-a studiat nimeni serios până de curând, când pe tapet s-a pus redeschiderea şcolilor odată cu sfârşitul verii. Amintiţi-vă că şcolile s-au închis încă de la început: din iarnă în China, în martie în Europa, etc. Deci copiii au fost puşi la adăpost de atunci. Iar dacă s-au îmbolnăvit sesizabil, s-a considerat că adulţii le-au dat virusul, pentru că adulţii aveau simptome mai severe şi au fost luaţi mai devreme în vizor. Şi automat s a considerat că cei cu simptome avansate ar fi fost înainte în lanţul contaminărilor.
De curând însă, se fac studii mai serioase şi asupra copiilor. Şi – surpriză – copiii transmit boala la fel ca adulţii, doar că ei au de multe ori simptome mai uşoare (dar nu toţi, evident, cei cu boli cornice sau cu sănătate precară fac forme grave).
COVID-19 in children and the role of school settings in COVID-19 transmission
https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/children-and-school-settings-covid-19-transmission
Spicuiesc ce ne interesează in acest moment:
Key messages
A small proportion (<5%) of overall COVID-19 cases reported in the EU/EEA and the UK are among children (those aged 18 years and under). When diagnosed with COVID-19, children are much less likely to be hospitalised or have fatal outcomes than adults.
Children are more likely to have a mild or asymptomatic infection, meaning that the infection may go undetected or undiagnosed.
When symptomatic, children shed virus in similar quantities to adults and can infect others in a similar way to adults. It is unknown how infectious asymptomatic children are.
Am citit recent si despre un studiu din Coreea de Sud: Studiu sud-coreean: Copiii cu vârste peste 10 ani pot transmite coronavirusul la fel ca adulţii
https://www.mediafax.ro/sanatate/studiu-sud-coreean-copiii-cu-varste-peste-10-ani-pot-transmite-coronavirusul-la-fel-ca-adultii-19431245
P.S. Am citit şi studiul de la Institutul Pasteur. Este destul de ambiguu şi plin de concluzii bazate pe bănuială. Iar ceea ce am scris eu mai sus – oare părinţii au infectat copiii şi nu cumva a fost invers? rămâne valabil.
Comentariu beton!28
@Iris, da, pare optimist. Acum eu cred că acolo s-au respectat regulile de distanțare. Ceea ce confirmă ca nouă sursă că regulile sunt foarte bune. Am mai auzit așa ceva și din USA parcă, era vorba de o coafeză care nu a dat la niciun client virusul, ea pozitivă, dar a purtat masca aceea permanent și corect.
La noi după ce a început contestarea legilor de către avocata renumită în popor au început problemele și divizarea socială grosolană. Acum, aici vroiam să ajung la procedurile legate de contacți, ele sunt mereu modificate, iar legat de testarea lor este obligatorie doar dacă au simptome. Asta a generat mici focare dar multe.
Acum cel mai grav din punctul meu de vedere este că persoanele pozitive să-și continue activitățile după cele două săptămâni de izolare sau spitalizare. Adică ei se plimbă și socializează fără nicio restricție, unii poartă mască, alții nu.
Comentariu beton!19
Iris, oare vrem vreunul să fim parintele ăsta, excepție sau imposibilitate, din câte înțeleg de la tine? Dar dacă moare, oare copilului o sa îi mai fie vreodata bine cu capul lui?
https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/managerul-spitalului-judetean-vaslui-afectata-de-o-forma-extrem-de-rara-de-covid-19-ce-tratament-revolutionar-i-se-aplica.html
Comentariu beton!16
@solandi
Investigations of cases identified in school settings suggest that child to child transmission in schools is uncommon and not the primary cause of SARS-CoV-2 infection in children whose onset of infection coincides with the period during which they are attending school, particularly in preschools and primary schools.
Din acelasi articol.
Da @Iris, am văzut. Dar câte investigaţii s-au făcut în şcoli? Mai ales că au cam fost închise. Şi expresia aia ‘suggest that’ este aşa… foarte incertă.
Ideea principală e alta: copiii transmit virusul ca şi adulţii.
În toamna asta se va vedea mai bine ce şi cum, având în vedere că tendinţa este către deschiderea şcolilor. Se va vedea în special în ţările în care condiţiile igienice şi de prevenire a transmiterii vor fi deficitare. Dar cu ce preţ?
În loc să raţionăm pornind de la ceea ce am scris mai sus bolduit, ne aruncăm în gol şi aşteptăm să vedem efectele cu ochii reali, pe viu, nu cu cei ai minţii, preventiv.
Comentariu beton!28
Probabil au zis că dacă le-au mărit alocația, măcar să fie justificată.
#fmmOrbanJohănița
Nu am copii, dar, daca as avea, clar nu i-as trimite la scoala/gradinita in septembrie. Sunt profesor si, ca om trecut prin boala asta oribila in martie-aprilie, imi este frica pentru viata mea mai mult decat oricand. Din pacate, nimeni nu ne intreaba nici pe noi, educatorii, nici pe parinti daca suntem dispusi sa inceapa scoala in… ‘dulcele stil clasic’ (dulce o fi doar pentru unii, nu pentru majoritatea dintre noi). De vreo 3-4 ani invat si lucrez la clasa in stil blended learning – elevii adora asta! Am investit timp, bani si energie in programe de formare si, deja, sunt Google Educator Level 1. Oriunde in lume ar fi apreciata calificarea asta, NU in sistemul educational romanesc. Un sistem rupt de realitatea lumii inconjuratoare, neracordat la cerintele life long learning, iar despre cerintele de pe piata actuala a muncii nici nu poate fi vorba. Traiasca perioada (pre)industriala! Acolo suntem cu nivelul si sistemul de educatie din Romania. Pentru diriguitorii educatiei romanesti, e mai important prezenteismul decat calitatea procesului de predare-invatare, iar asta transpare clar din obstinatia unor neaveniti de a incepe scoala in mod traditional, in vreme de pandemie.
Comentariu beton!29
Totuși de ce au permis guvernanții deschiderea grădinițelor private? Dau 13-14 milioane lunar pentru afacerea porcilor din sistemul privat
gresesti, si cele de stat sunt deschise. doar ca de ce sa se deranjeze oamenii sa mearga la servici cand pot sta acasa pe aceasi bani? ( aia care lucra la gradinita vreau sa zic)
Fetita mea de 2 ani si 9 luni in prezent a mers in continuare la gradinita toata perioada asta, in Germania unde lucram, ca cica suntem personal indispensabil, ambii medici. Vaccinul pe care il asteptati cu sufletul la gura probabil ca nu o sa fie foarte eficient, virusul e mutagen si are deja mai multe tulpini, nici daca te vaccinezi antigripal nu e musai sa nu mai faci gripa daca ai contact cu alta tulpina, plus ca s-ar putea sa ofere o oarecare imunitate doar timp de 3 luni.. ce credeti, o sa ne vaccinam cu totii la 3 luni? Toata populatia globului? Eu zic ca nu, si nici prea multe sperante in realizarea lui nu mi-as pune.. mi-ar placea sa ma insel, dar deocamdata astea sunt info pe care le am eu. Zicea cineva mai jos ca spera mai degraba la un tratament, e mai aproape de realitate, desi si asta e f greu de realizat. Trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca pandemia nu pleaca nicaieri, copiii au nevoie de socializare, a mea plange cand nu o duc la copii, si noi avem nevoie
de minime masuri de protectie – distantare pe cat posibil, spalat pe maini, dezinfectare.. Cand s-a inchis totul in martie au facut asa ca sa aibe timp sa doteze sectiile de ATI si sa cerceteze un pic boala asta.. exista frica ca e mult mai grava de atat, si nu, nu vreau sa ii scad din gravitate, e destul si asa. Acum, ca e cat de cat cunoscuta, se stie ca nu pleaca nicaieri, si ca trebuie revenit la o oarecare normalitate, scolile se vor deschide, se vor inchide provizoriu cand nr de cazuri intr-un oras o sa depaseasca o anumita limita, se va redeschide apoi, asa vom functiona de acum inainte, pana la alte noi descoperiri. Si e ok asa. Asta e, trebuie sa va mai invatati si fara bunici, asa cum ma descurc eu fara nici un ajutor si cu program prelungit si garzi si fara rude, inseamna ca se poate.. Despre persoanele cu risc, lor nu am ce sfat sa le dau, stiu cel mai bine cat si daca vor sa riste.. mai depindem si de soarta. Citesc cu drag unele articole de ale tale, sper sa nu fiu pusa la zid doar pt ca nu impartasesc aceeasi opinie.
Comentariu beton!33
Eu locuiesc in Suedia. Scolile pentru cei din clasele 1-9 (liceul incepe aici din clasa a 10a) si gradinitele au fost tot timpul deschise. Copiii mei, care au 9 si 13 ani, au fost tot timpul la scoala si nu au fost probleme. Nici ei si nici colegii lor de clasa nu au facut Covid. Cazurile de copii cu forme grave de Covid19 sunt f putine, ei fac in general forme usoare. Aici se considera ca inchiderea scolilor are un impact negativ si pt copil si pt familie si ca nivelul actual de cunostinte in ceea ce priveste imbolnavirea copiilor si rolul lor in raspandirea infectiei in comunitate nu justifica o inchidere a scolilor in acest moment. Acum in toamna se deschid atat scolile cat si liceele. Facultatile continua on line.
Am descris doar un alt mod de abordare in ceea ce priveste scoala in timpul pandemiei de Covid, nu spun ca e mai bun sau mai rau, dar ajuta cred eu sa privim lucrurile mai putin emotional.
Se dezbate încă. Ce zici?12
Mai putin emoțional, cum? Adică să acceptăm că scapă cine poate e, în definitiv, o alternativă viabilă? Sau cum mai puțin emoțional? Am citit tot comentariul tău, sunt sigură că ai dreptate pe alocuri, ca noi toți de altfel, dar recunosc că asta cu mai puțin emoțional m-a marcat (emoțional). Adică cum?
Comentariu beton!22
Otilia, sunt de acord cu tine. Eu locuiesc in Olanda si scolile au fost o luna si jumatate inchise, apoi din mai deschise cu jumatati de clasa si, ca urmare a faptului ca nu au fost probleme, din iunie fulltime s-a mers la scoala pana la inceputul vacantei, la jumatatea lui iulie. Scoala incepe peste 2 saptamini si la fel va incepe, fizic. Copiii mei de-abia asteapta, chiar daca invatamantul online, mai ales la liceu, la copilul de 13 ani, a fost foarte foarte bine organizat.
Cel mai bine e sa faca ca pana acum, scoala online…ca nu strica nimanui, din contra, se economisesc timp si bani…si e si mai sigur, din orice punct de vedere. Sunt in totalitate de acord cu tine 🙂
Eu am copil de pana in patru ani care a mers la gradi toata vara, la privat, si totul a decurs foarte bine nu s-a imbolnavit nici un copil. Vedem cum o sa fie din toamna, dar cu siguranta o sa mearga din nou dupa vacanta 🙂
Salut,
In Spania fiecare regiune autonoma se organizeaza in felul sau, cu ceva aprobari de la Madrid. In Catalunya, unde suntem noi, propunerile sunt cam asa, pentru gradinite si scoli primare zic:
– fiecare clasa se v-a imparti in jumatate, vor primi un extra invatator/educator
-fiecare clasa se v-a organiza si funtiona ca o familie. Nu se vor intalni cu alti educatori si alti copii deloc.
-se separa pauzele complet, fircare grupa cu pauza ei, timpul de iesit afara, de masa.
-in timpul pauzelor obligatoriu se dezinfecteaza clasa
-dupa fiecare clasa care a iesit afara se dezinfecteaza
-se masoara temperatura la sosire, pentru cei mici care vin insotiti pana la usa clase se ia temperatura si insotitorului
-se testeaza periodic cadrele didactice
-vor spala copiii pe maini la intrare in gradinite, dupa joaca sua interactiune intr un alt spatiu decat cel al grupei.
Acestea sunt o parte din propunerile facut ca masuri. Nu stiu daca esti suficient sau nu.
Acum aici aunt ft nulte cazuri, in crestere, nu stim daca o sa se ajunga sa se deschida sau nu 100%, dar partial tot se deschid incat sunt oameni (ft multi) care nu au cu cine lasa copiii. Si in perioada totala de lockdown din martie-aprilie au fost partial unele centre pentru sustinerea familiilor medicilor sau a celor care s au imbolnvait ambii parinti si nu aveau alte rude, sunt situatii si situatii.
Mie asa, dupa discutiile cu directoarea, mi-a dat incredere ca vor respecta cu sfintenie insa am mari dubii daca o sa o trimitem sau nu, dar platim in continuare daca vor deschide.
Guten abend la toată lumea! Ich auzit la voi că totz pomenit la mine. Gut, gut! Sie suntetz bine? Zwei hundert komment … Und alles în ordnung! Ich salut You!
Aia cu o săptămână da, una ba e o trăznaie: un ăla micu cât buricul dacă îl lași o săptămână acasă îți trebuie pe urmă două zile să îl aduni de pe drumuri! Iar aia cu dăm tablete celor necăjiți…. Unii sunt atât de sărmani că nu numai că n-au acoperire de telefonie/date mobile dar n-au bani nici de curent. Alții n-au nici curent. Despre ce vorbim noi aicea? Dăm înainte, că înainte era mai bine!
După ce am parcurs și comentariile îmi permit să-mi expun „cei doi cenți” din altă perspectivă, a fostului copil și actualului bolnav cronic. În toată perioada până la aflarea diagnosticului sau măcar a unei direcții în care să ne îndreptăm cu investigațiile, părinții mei ar fi fost în stare să-și vândă pielea de pe ei, sufletul diavolului și organele pe piața neagră, doar să îmi ofere șansa la o viață cât mai aproape de normal. Anii au trecut, am ajuns medic. Am încercat să-mi fac meseria cu dăruire și nu m-am ferit de patologia infecțioasă de-a lungul pregătirii în rezidențiat. Deși aș fi putut să mă sustrag, am mers zi de zi la stagiile de pneumologie (+tbc) și boli infecțioase, chiar în timpul tratamentului imunosupresor. Dar acum, la sfatul colegilor, nu am stat în linia întâi, neintrând în zona roșie. În rest am redus la minim interacțiunile și încerc să mă adaptez noii normalități.
Nu am copii, așa că nu am pretenția că aș avea soluția optimă privind deschiderea școlilor, dar probabil că ar fi mai indicată o combinație de genul o săptămână la școală, o săptămână acasă, rotind copiii între ei. Asta ar împăca și capra și varza, să zic așa.
Ca o concluzie la toate ideile de mai sus (aparent fără legătură între ele), eu încerc să le înțeleg și punctul de vedere al celor pentru care securitatea economică este pe primul plan, dar mă întristează profund reacțiile acestora de genul „riscul e neglijabil”; „toți o să trecem prin boală până la urmă, asta e, supraviețuiesc cei puternici”; „Și așa se mai eliberează sistemul de oamenii bătrâni/bolnavi”-de parcă respectivii au bătrânețea/boala ca singura caracteristică esențială și oricum nu sunt utili în niciun alt fel (me included, obvs). Gata, rant over. Feel free to unlike. Până la urmă, singura situație din care nu-ți mai poți reveni e moartea..
Comentariu beton!34
@Lia. Nu sunt hipster. Lucrez in HR. Nu îmi dau seama ce crezi tu că înseamnă dar îți spun eu: multa munca,extrem de multa munca. Zile libere pentru părinți, șomaj tehnic,șomaj, adeverințe,concedii medicale (unii îndrăznesc să se îmbolnăvească sau să intre în carantină), munca de acasă, 70-80 de HG date în 2-3 luni care reglementează toate cele de mai sus fac parte din HR. Să continui? Americanizatul payroll e tot parte din HR. In traducere plata salariilor. Nu poți învârti toate documentele pentru cele menționate și nemenționate online de acasă. Și stai fata in fata cu oameni care abia au ieșit de prin spitale sau carantine, dai și iei hârtii,angajezi sau lichidezi și speri sa nu încasezi sau să duci acasă nu doar Covid ci o multitudine de alți virusi. Și îmi voi trimite copilul la școală cu mare greutate pentru că urmează niste examene. Pe care trebuie sa le treacă că sa nu ajungă să creadă că anumite munci sunt „hipstereala”. Oare ce se manca,cum ajungeau produse medicale în tara dacă hipsterii de șoferi nu conduceau prin toată Europa,recrutați, angajați și plătiți de hipsterii din HR, cu camioane întreținute sau reparate de hipsterii din service și ei recrutați, angajați și plătiți de hipsterii din HR, cu documente …. nu are rost….Mandra că sunt hipster in HR care a „hipsterit” 12-14 ore pe zi la birou de când a început „pandemia” in loc sa stea sa pună etichete in necunoștință de cauza. Cred că m-a enervat lipsa de educație pe care speram sa o găsesc pe aici.
Comentariu beton!23
Bună seara Mirela!
Ești așa necăjită încât cred că ai uitat un ”nu”: ”Cred că m-a enervat lipsa de educație pe care speram sa NU o găsesc pe aici”!
Altfel ai dreptate.
Și baftă la școală anul ce vine! Că – din experiență mă pronunț – dacă n-ai și un pic de noroc în viață poți să ai creierul lui Einstein că trece oportunitatea pe lângă tine ca expresul prin halta Malu Spart.
Comentariu beton!17
@VictorR Buna seara, Daaaa și niște virgule…și…și…. chiar am muncit mult mai mult și nu doar eu. Atât de multi oameni muncesc in atât de multe domenii, nu ii vedem, nu ii auzim, uneori nici nu știm că există. Dar treburile nu ar funcționa fără ei nici măcar atât de prost cum funcționează acum. Mulțumesc! Sănătate și noroc să aveți oameni frumoși.
Comentariu beton!15
Cei care se întreabă şi se gândesc că amânarea cu an a şcolii o să le afecteze grav dezvoltarea şi viitorul copiilor.
Copilul meu, din motive de sănătate, a ales să îngheţe un an şcolar în a unşpea, a reluat anul următor şi a luat bacu’ cu o medie acceptabilă. După, a vrut să meargă la Academia de poliţie din Bucureşti, a încercat dar din cauza că fizicul nu prea o ajuta, a renunţat şi a decis că vrea medicină. A amânat iar cu un an pentru că vroia să tocească şi să fie sigură că intră. Anul următor a intrat la UMF Timişioara, asistenţă generală pe loc bugetat şi anul acesta a terminat. Tocmai mi-a trimis, draga de ea, o poză cu uniformă şi masca pe faţă de la o clinică privată unde învaţă să facă recoltări.
Ştiu că ce am aberat io mai sus nu se aplică pentru cei care au copii mici la şcoala generală.
Comentariu beton!19
Pana anu’ asta , în apropierea datei de 15 septembrie ,nu exista emisiune de știri la tv in care sa se specifice ca , un procent mărișor din școlile din Romania n.ar trebui AUTORIZATE sa funcționeze din diferite motive ! In 20-20 😉 procentul ala mărișor ,la care acum se adaugă căcatu’ asta de virus ,se șterge cu buretele ! Hai ,toti copii la scoala, da nu uitati sa si VOTATI!
Complicat si la noi! Din martie trecem prin stari si stari…Copilul meu a trecut cu brio la Evaluarea Nationala, 10 si 10 si trebuie sa inceapa liceul in alt oras, in alt judet, cel mai probabil o sa stea la caminul liceului.
Sper ca FDA sa aprobe testele rapide, o strategie de testare pe scara larga, frecventa, rapida, rentabila, sa-i identifice pe cei care transmit virusul, care inca nu au simptome sau asimptomatici, accesibile tuturor, sa fie decontate de CAS.
La intrarea la serviciu, scoala, gradinita, concert, s.a, un test rapid (ca si testul de sarcina), 10 min., cei pozitivi sa se autoizoleze, internati doar cei cu probleme.
Si pentru tarisoara noastra eu as pune si bratara cu GPS, la cat de indisciplinati suntem, ca altfel o lungim mult si bine…
E rau ca nu se pot deschide scolile doar din simplul fapt ca invatamantul la distanta, la noi inca nu este posibil din cauze financiare a multor familii…. Dar trebuie sa induram si sa speram ca v-a trece si acest virus
Fiica mea a trecut clasa a2a. Sunt pentru Scoala Online. Fizic la scoala, categoric NU pe perioada pandemiei. Toate măsurile de igiena si precauție care se impun la ora actuala in scoli și Grădinițe, ar fi fost normal sa fi fost dintotdeauna, mai ales in sezonul rece, când exista atate cazuri de gripe și diverse viroze respiratorii.