Mi-a ajuns în feed zilele trecute postarea asta (a fost editată de vreo trei-patru ori, eu v-am pus mai jos forma ei inițială, așa cum era când mi-a apărut și mie în feed):
Nu beti asa ceva! Beri mai stricate ca acestea rar am vazut. Seria de beri Sandro, cele cu eticheta din hartie fiind varianta pentru supermarket( aprox 7 lei), cele cu eticheta transparenta, varianta pentru magazinele de specialitate(12 lei), sunt produse si vandute fara rusine de cei de la Sara Productum Beverages. Pot spune ca si restul de beri, seria Sara bere de casa, sunt la fel de acre/infectate. Au ajuns direct in chiuveta… 😠
Și mă gândeam că în goana după atenție, oamenii efectiv au luat-o razna, lucru care poate să devină extrem de periculos și uneori chiar să nu mai poți face nimic. E suficient să apară unul pe care nu-l duce prea tare capul, dar care are un pic de vizibilitate în online, să se apuce să posteze ceva care alimentează setea de sânge a internauților și e gata criza de imagine. Care criză de imagine, dacă ești vreo firmă mai mică, te poate duce lejer chiar și la faliment.
Și toate astea pentru că un băiat de pe Facebook a scris o postare fără să aibă proprietatea cuvintelor pe care le folosește. După care, tu intri în faliment, se duce dracului munca ta de ani de zile, în timp ce el continuă să meargă la biroul lui culeanu din Pipera și să posteze imbecilități pe rețelele sociale.
Nu știu dacă e clar pentru toată lumea ce încerc să explic, dar n-ai voie să spui despre un produs că este “stricat” și “infectat”, dacă nu poți susține cu dovezi asta. Da, poți să scrii că e un produs care nu-ți place ție, să faci mișto de el, să argumentezi de ce nu-ți place (dacă te duce capul să faci asta), să ce vrei tu. Dar când te-ai dus în zona de “stricat” și “infectat”, deja lucrurile iau o turnură extrem de serioasă.
Mai trist este că au existat niște oameni care i-au explicat (și lui și celor trei prieteni ai lui care au apărut imediat pe acolo) fix ce-am scris eu mai sus: că nu e ok sa vorbești așa despre un produs și că una e să nu-ți placă, alta e să scrii că e stricat/infectat.
Răspunsul? ”Ce, bă, nu mai avem voie să scriem ce vrem noi pe Facebook?”. Ba da, inteligentule, sigur că ai voie să scrii ce vrei tu, dar eu, dacă aș fi în locul celor care produc berea asta, te-aș da în judecată în secunda doi. Să vedem dacă-ți mai arde de târfit atenție pe facebook și de scris “ce vrei tu și cum vrei tu” despre munca altcuiva. Nu de alta, dar am așa o presimțire că, din momentul în care vei intra în sala de tribunal în calitate de învinuit, o să fii extrem de atent și la virgule.
Dar de scris despre toată tărășenia asta, m-am hotărât să scriu abia când am văzut prin comentarii celălalt argument “zdrobitor” al autorului postării: “Am băut peste 2400 de beri, cred că știu despre ce vorbesc”.
Boss, și eu am peste 2500 de articole scrise pe blog, dar asta nu mă face scriitor. Așa cum am și peste un milion de kilometri la volan, chestie care, să vezi ce, nu mă transformă în pilot. Ca să nu-ți mai spun câte medicamente și pastile am înghițit sau câte injecții am făcut în această viață, dar, foarte ciudat, nu m-am transformat peste noapte în doctor.
În schimb, după atâția ani prin online, știu sigur-sigur că ai scris postarea aia pentru niște like-uri și niște târfire de atenție pe Facebook. Să vedem unde ți le bagi, despre like-uri zic, dacă te dau oamenii ăia în judecată. Eu te-aș da.
P.S. Să ne înțelegem, habar nu am cum e berea despre care este vorba în postare. Poate să fie cea mai rea bere din lume, sau cea mai bună, sau însuși simbolul mediocritătii berii, nu mă interesează. Nu despre asta este vorba, ci despre “hai să ne mai dăm și noi seama ce scriem pe internet”. Cât despre bere, mi-am promis că prima oară când o văd la raft pe undeva, o cumpăr, doar așa de-al dracu’ că-mi place să beau bere stricată și infectată.
Din pacate cam asta a inteles lumea din democratie: ca poti sa faci tot ce vrei si sa zici tot ce ai chef.
Reversul medaliei este ca tot ce faci si ce zici poate si o sa aiba consecinte….bune sau rele.
Dar, in teorie esti liber sa vorbesti.
Comentariu beton!32
Pentru ca la noi nu se invata ca esti liber sa vorbesti si sa iti spui parerea , dar argumentata si bazata pe ceva concret.
Comentariu beton!16
Habar nu ai ce mi-ar plăcea să-l dea în judecată.
probabil ca nu pentru ca nu merita efortul sa il dai in judecata pe tembel. Dar ar trebui dat un exemplu.
@ MV: Never-ever, ma refer la „…datul in judecata…”. Sau sanse extrem-extrem de mici sa se intample ceva, orice, de genul. Ca de asta avem atitia „specialisti” pe metrul pastrat in orice domeniu din RO si toti regurgiteaza orice avioane le trec lor prin cap, pentru ca sunt sanse practic ZERO sa pateasca ceva. O sa detaliez.
Explicatia e simpla: coana Jusititica avut „grja” sa faca tot ce era posibil ca omul de rand, PF/PJ nu conteaza, sa aiba accesul la justitie cvasi-BLOCAT de bani. Ca atunci cand e pe bani, nu ne incurcam de Constitutie si alte mofturi!
Un proces, ipotetic, pe speta din articol este unul CIVIL. Ca sa chemi pe cineva in judecata pe civil, trebuie sa ceri/estimezi prejudiciul in instanta, dupa care onor-insanta pune taxa de timbru (nu mult, gen 20%) pe actiunea aia si asteapta sa PLATESTI. Pana nu platesti, nu se intampla NIMIC. Daca nu platesti intr-un anumit termen, instanta iti ANULEAZA dosarul, fix asa. Mai pe direct, daca nu ai bani sa iti ceri dreptatea, prejudiciul/raul care ti-a fost facut NU EXISTA. PUNCT!
Ca sa revenim la articol – sa zicem ca firma a fost pagubita cu 100k EURO, imagine, vanzari, profit, etc. Daca vrea proces, intai pagubitul aduce ACTE ca sa dovedeasca prejudiciul, dupa care instanta, PAC! 20k EURO taxa de timbru. Daca NU castigi procesul, tocmai ai fost pagubit cu 120k in loc de 100k. Daca castigi procesul, ii plateste vinovatul, dupa 3-5 ani de procese eventual cu o poprire de max. 30% din salariu. Faceti voi socoteala, sa zicem ca berbecul care a comentat are un salariu de 1000 EURO, deci cu 2-300 EURO/luna poprire – cam in cat timp recuperezi 120k EURO.
Sa notam si faptul ca nu am zis nimic de onorariul avocatilor – pe care ti-l asumi daca faci o actiune in civil si care se adauga la despagubire, daca castigi – ca 3-5 procesul nu merge singur, obligatoriu iti trebuie avocat. Sau de onoarariul Executorului Judecatoresc (daca castigi, executarea vinovatului se face prin executor, nu de capul tau) care este cam de 10% ca si asta se scade din suma pe care o plateste vinovatul.
Porcaria asta cu taxa de timbru a fost contestata de enorm de multe ori deja – pe ideea ca nu e constitutional sa conditionezi un dosar de o taxa de timbru dar si pe ideea ce taxa de timbru nu poate/nu are de ce sa fie DIRECT proportionala cu suma deoarece se judeca o chestie tehnica (nu are relevanta ca prejudiciul e 1000 RON sau 100.000 RON, se judeca daca fapta exista sa nu exista iar procesul de judecata e o chestie „fixa” si nu variabila in functie de suma) dar TOATE contestatiile au esuat cu succes pentru ca banii de taxa de timbru, ghici ce, se duc la bugetul local. Deci cine are interesul sa opreasca fluxul de bani catre stat?
Da’ las’ ca intra Dragnea (sau completati pe linia punctata orice alt nume mediatizat) la puscarie si se rezolva toate problemele din Justitie, o sa fie muuuult mai bine …. wait a minute!
Cam asta cu Justitia din RO, e va spun eu mai sus e EXPERIENTA PERSONALA, deci nu e cazul sa imi explicati ca nu e cum spun eu, va pierdeti vremea.
Comentariu beton!90
Razvan, daca cineva iti explica cu argumente ca esti prost, esti de acord ca el sa aiba dretul sa faca asta?
daca atunci un argument solid ca am fost prost intr-o situatie anume, accept. asa in general trebuie sa te chinui un pic ca sa o faci 🙂 dar in principiu accept ca nu am intotdeuna dreptate, dar trebuie sa ma combati argumentat. asta vroiai sa ma intrebi?
Comentariu beton!19
@Cryptoprocta ferox27 … știu că ai dreptate, dar uite așa se reglează piața … cu 2 k euro, în urma vizitei lu’ băieții de carter, v-a scrie ăla numai de bine toata viața
@Cryptoprocta ferox
E ok cum zici, dar in cazul de fata, daca isi permite firma, l-as da in judecata si as cere ca si daune un filmulet in care defaimatorul isi cere scuze. Nu stiu ce timbru s-ar aplica filmului, dar sigur ar fi o reclama fantastica pentru firma.
De ce credeti voi ca orice cocalar va poate lua la mishto pe strada cu texte gen „da-ma in judecata!”? Pai fix pentru ca toti stiu bine ca NU functioneaza. Sau ca iti trebuie timp, nervi, bani ca sa astepti un rezultat (posibil) favorabil peste vreo 2-3-5 ani.
Aia cu telefonul cu accent „rusesc” sau cu „baietii” din cartier, nu stiu ce sa zic. Era o vorba intr-un film, am incredere in doua persoane, una sunt eu si cealalta NU esti tu. Cam asta e cu „prietenii” cu ceafa lata si care vin sa te ajute pe bani.
Eu am decis ca tot ce pot sa patesc cel-mai-si-cel-mai rau e sa pierd niste bani. Banii se pot face, pierde si face din nou, asa ca am decis sa dau problema la avocati si sa astept si ca NU e cazul sa „amestec” personaje din astea dubioase in poveste.
Nu ma dau destept pentru ca sincer nu stiu cum as fi reactionat daca era vorba ca afacerea mea la care muncesc de 10 ani si din care imi intretin familia sa se duca p–ii de suflet si sa ajung falit si cu familia in strada. Sau daca era vorba de integritatea fizica sau de viata/moartea unui membru al familiei mele.
Comentariu beton!21
Da, Razvan, la asta ma refeream si nu cred ca trebuie sa te faca cineva prost doar ptr ca ai gresit sau nu ai stiut ceva.
livrez mancare asa ca cunosc bine problema review-urilor date aiurea din razbunare sau pura rautate. Foarte rar primesti un feed-back util sau de bun simt. Multi simt nevoia asta de a arunca cu gunoi si cred ca asta ii face interesanti sau destepti. Mai rau este ca trebuie sa si raspunzi pentru ca genul acesta e comentarii sunt si crezute de altii ca ei.
Comentariu beton!30
”Ce, bă, nu mai avem voie să scriem ce vrem noi pe Facebook?” este o altă variantă a lui ”e doar umila mea părere” pe care am tot citit-o pe-aici ca justificare a unui comentator pentru tot felul de acuzații nefondate și repetitive la adresa unor oameni din online. Care probabil n-au avut cine știe ce de suferit de pe urma acelor acuzații, dar principiul aruncatului cu rahat pentru că nu mă bagă nimeni în seamă suficient cât să mă dea în judecată este același. Poate că asta ar trebui să se schimbe la un moment dat. Pentru că de ce nu?
Comentariu beton!26
Eu sunt sigur, că această postare va favoriza consumul de bere Sandro, astfel încât nici nu se va observa mizeria scrisă de imbecil.
Pe de alta parte, dacă firma nu vine cu ceva acţiune împotriva prostului, atunci şi-o merită din plin. În afaceri, pur şi simplu nu poţi întoarce obrazul. Dacă nu răspunzi rapid şi ferm, te manâncă concurenţa.
„Nu m-ai scriț cînd beț !”
Comentariu beton!51
Lasă bre că și Nichita Stănescu scria la beție și a primit premiul Herder pentru poezie! 🙂 Mie mi-e frică de faptul că ăla a scris pe trezie!
Comentariu beton!36
zic să nu comparăm vaci (sfinte într-o anumită religie) cu varză (de briusel sau dă buzău, nu importă)…
nichita era la profi supergrei în ambele ipostaze…
pă’erea, hîc, mea!
Comentariu beton!17
@costicăm… Sigur că nu comparăm. Bardul ploieștean este luat aici drept aspirație, model spre care să tindem. Și fiindcă nu vreau să umplu virtualul cu multe prostii, concluzionez: Mihai Vasilescu, în urma articolului de față, ajungem la final să înțelegem o dată pentru totdeauna că Tuborg e bere, daaaaa?!
Comentariu beton!13
@Victore, am vrut să-ti răspund, da’ mi-a luat-o @didina înainte. 😛
@Victore, mă doare-n pix ce îți răspunde @Vasilescu, Tuborgu’ nu-i bere. Am zis. 😎
pe mine nu contați, că nici la performanța lui Nichita nu tind să ajung (am o beluga de vreo 2 ani în bar) și nici la bere nu mă știu…
egzistă vin: roze vara, roșu iarna;
SEC!
Numai beți pe facebook sau nu mai beți pe facebook? 😀
Comentariu beton!35
Am primit in feed aceeasi postare ca si tine, Mihai.
Aștept articolul 😋
Acum depinde si de cat de urmarit este individul sau cat de influent este, ca daca te apuci sa dai in judecata toti imbecilii care si dau cu parerea despre lucruri despre care habar nu au, sau se apuca sa arunce cu rahat doar din placerea idioata de a face rau ,nu ti mai ajung cele 24 de ore ale zilei pentru altceva.Oricum noi ,romanii avem obiceiul asta, de a vorbi de rau despre orice si de a critica orice ca sa nu mai zic cum vorbim despre noi insine.Eu ,una o sa caut berea Sandro doar asa de gigi contra.
Nu prea văd legătura dintre notorietatea unui individ cu dreptul de a vorbi de rău o persoană, un business, fără dovezi. Pentru mine, și o singură reacție pozitivă, comment aprobator și/sau distribuire la așa ceva e deja prea mult, mai ales într-un spațiu public, indiferent de cine și cât de influent ești.
Iar compensarea unui rău prin bine (cumpăratul berii respective) o ajuta, nu zic nu, dar mie mi se pare mult mai ok ca răul să fie oprit de la bun început, oricât de mic ar părea, mai ales atunci când se produce în fața ochilor noștri.
Se dezbate încă. Ce zici?17
nu stiu ce reteta de bere au aia dar e oribila la gust.
E o rețetă dacică, da’ lipsește ingredientul „minune” … haterii-n sul.iță 😠
Acum vreun an și ceva ne-am dus intr-un PUB sa bem o bere, doua. Am întrebat despre beri, am degustat, dar fiu-miu nu a vrut sa deguste berea pe care și-a comandat-o. Mare greșeala, berea era din fructe și puteai sa acrești ciorba cu ea! Dar, atenție, așa era berea! Nu a putut sa o bea, dar a plătit-o (vreo $12) și și-a comandat alta. Ce ar fi însemnat sa înceapă sa facă scandal, sau mai rău, antireclama firmei respective? Poate altora le place.
“De gustibus non discutandum est”!
Dar in Romanica, atat a înțeles “Tilica” din democrație/libertate, ca doar a băut 2400 de beri, și face cum vrea muschiu’ lui! Dobitoc sinistru! 😡
Apropo, al dracu’ lucru, am făcut și eu înconjurul pământului de vreo 25 de ori cu avionul și nu am ajuns pilot! 😜
Comentariu beton!29
Vezi dacă ai stat pe scaunul greșit în avion. 😀
Trebuia să ceri dreptul să intri-n cabină. Io așa știu că ai dreptul, dacă ai încojurat Pământul de 21 ori…pentru că 3×7. 😀 😀 😀
Comentariu beton!18
corect, Emil! și io făcui latină în gimnaziu da’ asta nu mă face să-l evit pe Sf. Goagăle cînd vreau să dau un citat…că altfel pot apărea disCuții sau, mai rău, disPute…
Comentariu beton!14
@costica, eh daca tu vrei, da o cautare pe Sf. Tau Goagale, si ai sa vezi ca sunt doua variante! Cel putin eu asa cred?!
Inainte sa imi dai “cu flit” e mai bine sa ”sapi”! 😜😂
@Emil,
@costicămusulmanu se referă la discutandum pe care l-ai scris, cuvânt care nu există în latină. Discuta în latină e doar disputatio.
DisCutatio este o contaminare cu românescul a discuta. Si nu este corect în latină.
Singura formă corectă este cu disputandum: ‘De gustibus non est disputandum’ sau ‘De gustibus non disputandum est’…
Comentariu beton!20
q. e. d.;
aici într-adevăr mai există o formă, ce-i drept mai puțin folosită: q.e.d.d.e.
Ați lăsat citatul incomplet. El sună de fapt așa: „De gustibus, coloribus etc troleibuz non…..”. E?! Cum e acuma? 😜😜😜
Si e bine ca a baut o porcarie de bere si a mai si dat o gramada de bani pe ea?
Ah, cetățeni din ăia buni, europeni, care au doar drepturi, nici vorbă de responsabilități sau obligații? Păcat că, în 2020, mulți încă nu înțeleg ce-i ăla un review. Și mai trist este faptul că încă-i folosită mizeria aia cu „publicitatea negativă tot publicitate este” drept justificare a mizeriilor debitate.
Comentariu beton!22
O afacere care ar putea da faliment doar din cauza a ce scrie unul pe net nu prea e afacere.
Acum, despre ăla care a postat review-ul…. Ăăă…Cine e individul, că e prima oară când aud de el?
Bănuiesc că a vrut să zică „2400 de SORTIMENTE de bere”, fiindcă, dacă se referă la cantitate, doar în liceu și primii doi ani de facultate cred c-am băut o cantitate dublă. 🤣🤣
„Plângăciosul” ar trebui dat în judecată, fiindcă, dacă ar fi avut o urmă de inteligență, ar fi urmat niște pași normali și legali prin care să demonstreze că berea aia e o mizerie, în loc să se plângă pe Fb. Nici nu contează că, poate, are dreptate. A postat pe Fb, n-a rezolvat nimic.
Comentariu beton!21
Abia acum am citit comentariul de mai sus a lui @Crypto așa că revin. Dacă ce zice el e adevărat, nu, n-ar trebui dat în judecată. Nu are destulă notorietate și influență ca să-ți bați capul cu el.
Eventual ar putea primi un telefon de la cineva care vorbește românește cu accent rusesc. Ar fi mai ieftin și mai eficient. 😜🤣
Eu pot vorbi românește cu accent rusesc. Ce, mai exact, ar trebui să spun în telefonul acela?
Comentariu beton!24
Doamna Anduța, nu e nevoie sa vb cu accent rusesc, doar sunati l si vorbiti cu el. Orice. Asa, vreo doua ore. Daca ala mai e zdravan la cap dupa aia, inseamna ca are dreptate.
Comentariu beton!40
@Ionut – Vezi ca mai era o idioata care scrisese un articol ca puii de la nu stiu ce crescatorie erau colorati in galben, culoare care i-a iesit iei cind a pus puiul la fiert.
Iar ferma respectiva a avut pierderi ca nah, romanul stie el ca banda metalica din masca de protectie e de fapt antena 5g..
Comentariu beton!13
Marius M, n-am zis că vreau să-l sun. Ci eram curioasă cum ar funcționa treaba cu accentul rusesc, economia de resurse și eficiența. În condiții corecte și legale, desigur.
Comentariu beton!12
@Anduța, unde am zis eu ceva de condiții corecte și legale? 😜
Ionuț, n-ai zis, dar de ce-ar trebui să ne gândim la altfel de condiții? Sau e suficient un singur comentariu care să ne deturneze de la ”pași normali și legali” spre altceva?
Dacă există suspiciune de hibă legală, așa cum este ea semnalată de Cryptoprocta ferox, n-ar fi mai bine (normal, corect și legal) să încercăm să îndreptăm legea, decât să ne strâmbăm noi după ea?
In vremurile astea e mai complicat cu afacerile. Nu toata lumea face popcorn, stilouri si rachete nucleare. Unii mai vand și vânt. Iar când ai o afacere de-asta postmodernă în care baza este să vinzi vânt, reputatia este un element central și esențial al imaginii de brand. Despre dr. Ciomu zicea lumea pe vremea celebrului accident chrurgical că era un chirur excepțional. cu toate acestea, eu unul nu m-as fi lasat operat de el.
@ionut
Eu cu telefonul n-aș risca. Nu poți să știi cât de bun este difuzorul telefonul destinatarului și s-ar putea ca omul să rateze subtilitățile de accent. Știu însă că funcționează foarte bine politețea matinală. Când unuia îi sună cineva la ușă luni dimineața, la șapte, și vede prin vizor un zâmbet larg, cu gura până la urechi, iar după ce deschide ușa îl vede pe zâmbăreț cu doi însoțitori așa, mai posomorâți, este de ajuns un „buna dimineaaațaa” ușor cântat.
PS buna, nu bună
Ia să vedem, escalează cineva mai mult pe această linie cu tentă infracțională, sau ne oprim la amenințări subtile?
Trebuie să recunosc, este absolut flatantă încrederea celor 26 de oameni, cu Marius M în frunte, în capacitatea mea de a-i vorbi unui om necunoscut timp de 2 ore despre orice, iar el să nu-mi închidă telefonul în nas. Asta presupunând că e cât de cât zdravăn la cap înainte să-l abordez eu. 😛
Comentariu beton!15
Vrem sa apelam la infractori de cariera c sa ne rezolve problemele, apoi ne plamgem ca traim intr-o tara de infractori. Bravo, romani! Si ii mai numiti si pe altii in batjocura „daci liberi”, ca voi care nu aveti respect ptr lege sunteti clar superiori.
Uite de-aia, cand ajung la Iasi, ma duc pe Lapusneanu, in Beer Zone!
Au baietii aia acolo un meniu cat cartea de telefon, cu jdemii de sortimente de bere, de prin toata lumea.
La fiecare sortiment, au poza, descriere amanuntita (continut, culoare, gust, cantitate si ce mai doreste caprioara), ca sa comande omul in cunostinta de cauza.
Baietii de acolo sunt chiar pasionati de bere. Ii intrebi si capeti un raspuns de ramane si berarul cu gura cascata.
Mi s-a intamplat sa iau, din magazin, o bere de care nu mai bausem si sa fie naspa la gust (gustul meu, normal). Dar mi se pare o tampenie sa ma apuc sa urlu pe interneti ca ce naspa e berea aia, parca e facuta din cadavre fierte etc. Poate ca or fi unii carora le place. Ca n-o fi producatorul asa de idiot incat sa produca ceva ce nu se cere si nu se vinde.
Comentariu beton!15
@Ruxandra Unde, mai precis, pe Lapusneanu, e Beer Zone? N-am mai fost in Romania de 2 ani, dar nu-mi amintesc de numele asta. Este cumva vis-à-vis de Corso, langa fostul cinema Tineretului? Am vazut 2-3 terase acolo, dar n-am intrat. Sotul meu e, ca orice danez pur-sange, mare amator de bere (nu, nu Tuborg 😉 ), i-as face o surpriza la urmatoarea calatorie in Romania.
@Cornelia, nu că s-ar fi schimbat multe în ultimii 2 ani dar cred că pentru dannish manu’ tău, călătoria în România va fi o surpriză per se…
@Cornelia. Fix vizavi de Corso, intre doua terase, e un gang ingust. Intri in gang si, cand iesi, esti in regatul berii. Recomand cu caldura Dance of the Penguins. Daca va place berea mai inchisa la culoare.
Dap, Dance of the Penguins, se vede de la departare ca sunteti un connoisseur.
A fost un scandal cu ceva vreme în urmă, legat de un producător de pui. Tot așa, o zână diafană făcuse niște comentarii complet aiurea despre produsele respective, informația s-a propagat ca un tăvălug în online, lumea deja bătea din palme martoră la decăderea și falimentul îmbuibaților. Dar ce să vezi, producătorul s-a sesizat la timp și sub spectrul unui proces în instanță, zâna a făcut pe nisnaiul, că nu a vrut, că nu a spus, că doar s-a exprimat, că etc. și etc.
Și eu m-aș bucura ca un astfel de producător să ia drumul tribunalului și să se creeze precedentul. Că valul ăsta de mizerii aruncate aiurea în online parcă nu se mai termină.
Știți filmele alea în care niște unii erau duși la ghilotină sau arși pe rug și o mulțime știrbă și mizeră râde, aplaudă și aruncă cu zoaie? No, cam așa. Primitiv.
Comentariu beton!23
Eu de atunci numai pui din ăla fericit iau.
În sfârșit mănânc și eu supă cum trebuie, iar șnitelele chiar au gust de pui. 😍
Comentariu beton!13
Io nu prea cred in ce zic aia cu puiul, dar na, oricum e mai ok decat altii. Si taiat arata mai bine decat ceva ce se spunea ca e gaina.
Și pentru că azi „fermentăm” în berărie să se știe: Tuborg nu e bere! 😀 😛
Tuborg nu e DOAR bere. E și apă minerală. Cu dovadă. https://www.e-fresh.gr/en/soda-koyti-club-soda-tuborg-330-ml. Excelentă. 🙂
Comentariu beton!13
@Anduța: tocmai ai demonstrat că Tuborg nu e bere. 😀 😀 😀
Și că-l cred pe Victor pe cuvânt că Tuborg e ȘI bere. 🙂
Hai să nu-mi dau cu părerea aiurea despre ce a vrut să zică autorul (ăla cu berea infectă sau infectată, nu Vasilescu) și să vă povestesc ceva frumos, tot cu bere.
În contextul că berea „în oraș” e teribil de scumpă, îi spun tatălui meu că o bere nefiltrată care-mi place e chiar și 18-20 de lei în București, discuția având loc în Brașov, orașul natal.
Tata are 67 de ani, e obișnuit cu rachiu, vin din producție proprie de decenii, deci a cheltuit puțini bani pe băutură și face apoplexie dacă îi spun cât costă să bei un weekend în Vamă. Ca orice pensionar din uzină, nu iese la terase și dacă n-am fi noi, copiii, nici n-ar ști că acestea există.
Tata: 18 lei? 500 ml? Păi cu 18 lei îmi iau 3 PET-uri…
Eu: da, dar nu despre cantitate e vorba. Hai că iau o bere din asta să o testezi, o bem împreună.
Merg, iau o sticlă de Edelweiss, o pun la rece, plec de acasă câteva ore.
Revin seara și îl găsesc pe tata puțin aburit. I se vede la ochi dacă a consumat ceva. De când a mai îmbătrânit, chiar și numai dacă trage pe nas aburul ăla care iese când deschizi o sticlă de cidru, îl dau de gol ochii, deși e lucid.
Reluăm cumva discuția cu berile nefiltrate, că sunt mai bune, că eu beau din ălea pentru că oricum beau bere puțină și atunci vreau să nu fie apă chioară sau să aibă mereu același gust.
Eu: știi, berea aia pe care am luat-o… Urma să spun să o desfacem, să vedem diferența dintre aia a lui la 2l, să văd dacă îi place.
Tata, mă întrerupe scurt, dezamăgit: avea gust de mere.
Am stat 5 secunde fără să spun nimic apoi a râs cu lacrimi.
O sorbise ca pe apă, nu ca un somelier cum îmi închipuiam eu, cu înghițituri mici și plescăit în timp ce descoperea arome and shit, cu ochii mijiți, scormonind în cap expresii șugubețe, cum facem noi cu vinul: „este un vin puternic, catifelat, zglobiu … la orice sticlă de 15 lei. 😆
Când i-am zis că a costat 8 lei, a vrut să-mi dea banii pe ea, a zis că-i pare rău că a băut-o așa, ca pe un suc.
Îi duc Grimbergen Double-Ambree data viitoare sau tot ceva greu de pronunțat.
Acum, în lumina acestui articol, dacă tata ar fi avut Facebook și ar fi cerșit atenție, poate trăgea niște sudălmi cui produce Edelweissu’ care sapă în bugetul odorului, că „pentru poșirca aia de mere de-o numiți voi bere să ceri atâția bani? Huă!”
Ar putea firma să dovedească imediat că nu pun mere în bere și ar fi tata bun de plată? Ar fi. Noroc că suntem mai pe chill, așa.
Comentariu beton!30
fără supărare da’ bătrînul tău pare connoisseur; edălu’ ăla nu-l beau nici de frică; mai cinstit mi se pare un paulaner sau, se găsea în carfur la doză de 1litru, ceva nume cu K…
bine, n-ai ce să ceri de la mine, că io, dacă am de ales, iau cu 3 ron o Suceava cinstită, cu gustul de altădată…altfel, sunt băutor de vin;
invitați fiind la cină de un furnizor, într-un restaurant din Milano, ni s-a adus o sticlă de 750ml de bere artizanală, că înțelegeam dacă-i bere sau șampanie…după preț, părea șampanie: 75€!!! și în contextul ăsta, vă povestesc ce mi-a zis un fost mic producător de bere din RO: orice bere care nu respectă ciclul normal de fermentare a drojdiilor (45 de zile parcă) este ca un pumn pentru ficat și că un preț normal pentru o astfel de bere ar trebui să fie mai mare de 5€/l…
Costică, ce are edălu? E chiar bun. Beau și Paulaner, și Hoegaarden, și Franziskaner sau care era aia făcută de nu știu ce călugări hipsteri, probabil într-o covată sau în cadă la ei acolo.
La 75 de euro ar fi bine să fie lacrimi de delfin, nu șampanie, dă-o-n colo, că oricum am băut doar spumant mereu, nu știu cum e șampania de la mama ei.
dom’ne, berea aia i fi avut și lacrimi de delfin…era bună rău, ce să zic; noi, ca românii, am întrebat dacă putem lua o sticlă la pachet, s-o bem la hotel mai pe seară…și așa am aflat prohibitivul preț;
iar șampanie, de la mă-sa ei, am băut cînd am terminat casa; constructorul, băiat fin, s-a gîndit că dacă tot ne-a luat o pălărie de bani, poa’ să ne ofere o sticlă de Veuve Cliquot Ponsardin…pe care am băut-o după ce am remediat una dintre probleme: afară ploua torențial iar mie îmi curgea apă, vorba nevesti-mii, „din bec”!!!
lăsaseră nenorociții un 2cm pătrați fără polistiren (trăseseră doar plasă pe deasupra) pe peretele din balcon; așa că apa se infiltra pe lîngă placă/tavan și-mi curgea efectiv în living, prin coplex…
Google si FB nu inseamna doar moartea cunoasterii, ci si disparitia oricarui semn de bun-simt, echilibru si, pana la urma a masurii. Retelele sociale au devenit instrumente ale urii si facilului, instrumente care puse la indemana unor subdezvoltati cerebral varsa zoaie si laturi dupa bunul lor plac. Deocamdata, sunt nesemnificativi, dar procentul e in crestere.
Comentariu beton!13
In privinta Google, dă-mi voie să te contrazic. Acolo mai găsești si lucruri bune, daca stii unde sa le cauti. In privinta FB, sunt total de acord cu tine 😊
Am baut Sara neagra si nu a fost pe gustul meu, din pacate. Dar asta, cu 2400 de beri la pet sau din care o mai fi baut el, nu are nicio legatura cu berea artizanala. E un alt domeniu. Anul asta am descoperit Fonias, in Samothraki, bere pe care oamenii aia s-au chinuit doi ani sa-i obtina gustul actual. Cum sa-i explici unui consumator industrial treaba asta?!
Ăsta a băut 2400 de beri, Năstase a fwtwt 1000 de femei, nație de cititorii. Ce recorduri urmează?
Ăsta a băut peste 2400 de beri, Năstase a fwtwt peste 1000 de femei, nație de recordmeni!
Nu prea beau bere, dar Corona mi se pare pi.shat, are gust de bere desfacuta si rasuflata. Asta nu inseamna ca e rea, cunosc persoane care doar asa ceva beau. Doar ca nu mi place mie.
Salut!
Intr-adevar poate a scris cam agresiv, dar are dreptate omul. Beau bere artizanala de fel si am incercat de cateva ori berile de la Sara. 4 din 5 au fost foarte acre. Gustul de acru este dat ori de tipul berii, facuta intentionat acra, ori de bacteriile aparute in ea in decursul procesului de fabricarea berii. Una din cauze este cauzata de echipamentele ce nu au fost dezinfectate cum trebuie.
Salut!
Făcut reclamație la Anpc? Dus mostre la laborator pentru confirmare? Sau doar bănuieli teoretice care sunt subiective din cauză de preferințe, gust, miros, diferențe între ființele umane în general?
Nu sunt răutăcios, doar mi se pare că foarte mulți dau sentințe foarte ușor, fără nici un fel de calificare sau confirmare.
Nu am făcut analize, dar cam știu la ce gust ma aștept când cumpăr un anumit tip de bere.
Ca dovada ca nu suntem singurii cu aceeași părere, poți citi comentariile mai multor oameni pasionați de bere artizanala.
https://m.facebook.com/groups/718365301538948?view=permalink&id=4405350889507019
@Victor Filip, nu am reușit să intru pe link. Dar nu contează. Dacă sunteți mai mulți, și ziceți că vă pricepeți, luați niște măsuri legale, urmați niște pași și ajungeți la un rezultat. Poate, într-adevăr, berea ălora e o mizerie, poate chiar un pericol pentru sănătatea consumatorilor.
Dar, până atunci, doar părerile de pasionați postate pe fb nu demonstrează nimic. Decât, poate, că e o greșeală să lași internetul „la liber” pentru tot felul de părerologi amatori.
Chiar și în lipsa accesului la comentariile respective, dreptatea a fost deja acordată de către Victor Filip. Iar mie nu îmi e clar dacă în comentariul inițial el insinuează că gustul foarte acru este cu siguranță datorat nedezinfectării echipamentelor de către producător sau există posibilitatea altor motive de acreală peste limita sa (și a mai multor cunoscători din acel grup creat ”pentru iubitorii de bere bună” ) de apreciere.
Ca să fie mai clar, în caz de un proces intentat fix în acest moment, să zicem, pe baza a ceea ce susții aici și în grupul respectiv și în lipsa dovezilor menționate de Ionuț, Victor Filip, te-ai prezenta ca martor în favoarea tipului din postare?
Cu tot repsectul, daca aveam timp de proces, poate ar fi meritat sa fac analize berii si sa-i dau eu in judecata.
Nu, nu ma intereseaza sa particip la un proces.
V-as fi trimis un print screen cu comentariile, dar fiind un grup privat, ma abtin.
https://www.craftbeer.com/craft-beer-muses/analysis-what-makes-sour-beer-taste-sour
Puteti citi aici din ce cauze ajunge o bere acra. Trageti voi concluziile.
Si nu, Sara, nu este o bere facuta special acra.
Daca ati cauta putin mai mult despre berea Sara, sunt o destule recenzii foarte proaste, iar acesta este un domeniu unde tind sa cred ca oamenii sunt putin mai diferiti, nu scriu recenzii cu rautate, dimpotriva berarii se ajuta intre ei, clientii de asemenea :).
Victor Filip, în acest caz, să eliminăm problema timpului și vă invit, la rândul meu, să vedeți un pic situația nu în calitate de martor, ci în calitate de inculpat imaginar, în locul domnului Costin Manolescu. Cum credeți c-ar reacționa un judecător serios la probe de genul celor prezentate de dvs. aici, sau de dumnealui în postare? Sau la o invitație de a trage concluzii pe baza lor?
În fine, eu una voi alege să cred în bunele dvs. intenții privind creșterea calității berii în România, dar nu și în calea aleasă de dvs. și de comunitatea despre care ne vorbiți.
Comentariu beton!15
Mulțumesc pentru invitație :).
Am analizat cât am putut de bine și mi-aș susține părerea pana la sfârșit, aducând de asemenea una dintre berile lor fabricate în ultima perioada (însemnând de cel puțin un an încoace).
Acum intervine problema, berea artizanala din ce știu, nu este reglementata nicăieri în lume, adică el poate sa scrie pe eticheta ca este de tip „blonda artizanala nefiltrata”, iar gustul sa fie de bere acra (cum este cazul acesta).
Din aceasta cauza, este absolut normal sa împărtășim părerile și recenziile despre beri. Iar numind-o infectata este un termen foarte corect, exact asta se întâmplă când în procesul fabricării au ajuns într-un fel sau altul bacterii, rezultând gustul acru.
Nu mai continui. Multa bafta! Și spor la beri!
@Ionut – Vezi ca mai era o idioata care scrisese un articol ca puii de la nu stiu ce crescatorie erau colorati in galben, culoare care i-a iesit iei cind a pus puiul la fiert.
Iar ferma respectiva a avut pierderi ca nah, romanul stie el ca banda metalica din masca de protectie e de fapt antena 5g..
Complicată treabă. Eu mă confrunt frecvent cu probleme de genul acesta. În principal cu una: cum poți să impui unui om să nu facă afirmații injurioase, calomnioase, acuzatoare (X este un hoț.) etc. dacă nu poate produce probe în favoarea celor susținute de el? Care este un caz particular al alteia, mai generale: Cum naiba trasezi granița dintre exprimarea în spațiul public a unor opinii personale și subiective și așa-zisa prezentare a unor fapte?
Vai ce cavaleri ai dreptății, cum a putut omul ala sa folosească termenul de infectat legat de aceea bere. Sunteti penibili rau, este vorba despre un gust acru, infect. Da, are gust de zici ca e infectată. Ce e rau sa zici asta? Are gust de cacat. Am voie sa zic asta legat de orice mancare/ băutură am voie fără ca idioții pe net sa înțeleagă ca respectiva mâncare/ băutură are chiar fizic cacat in ea? Cum reușiți sa va strângeți atâția penibili pe un singur site?
Se știe ca gustul acru este dat de culturile de bacterii din bere și atunci când acest gust acru este” prea acru” poți spune ca berea este infectată cu bacterii. Asta asa, pentru voi.
Se dezbate încă. Ce zici?11
@pmk: dacă citeai comentariile anterioare, înțelegeai că e vorba de gust. Dacă tu ești prost și nu-ți place gustul berii poți spune simplu că nu-ți place, nu spui că-i de căcat.
Vorba aia: în gura omului te poți căca, dar în gustul lui, ba. 😉
Comentariu beton!15
Boss, am o zi prea frumoasă ca să mi-o stric explicându-ți de ce ești cretin. Dar ești.
Ah, îți explicase deja @John. Dar cum am serioase îndoieli c-o să înțelegi, rămâne cum am stabilit.
Chiar și-așa, pmk, pentru luminarea noastră, între inițialul ”infectate” și modificarea ulterioară ”de nebăut”, tu sesizezi vreo diferență? Sau e la fel ca diferența dintre ”aceea bere” și ”acea bere”?
Aici a fost un comentariu cretin. A fost.
Încă un comentariu idiot. (Boss, tu chiar ai impresia că poți să faci ce vrei la mine acasă? Well… )
Bă, da o Corona nu mai bea nimeni! Zic să dea oamenii ăia Covidu-n judecată pentru defăimare.
De obicei nu comentez la articolele tale, doar urmaresc si imi place.
De data asta, simt nevoia sa o fac intrucat:
– il cunosc personal pe Costin, tipul care a scris postarea
– stiu personal berile Sara (inteleg ca experienta in consumat un produs nu constituie un atu, desi consider ca ar trebui sa fie)
– fac bere la nivel de homebrewer, asadar inteleg ce inseamna si care ar fi problemele
– fac parte din grupuri de pasionati de bere
Cu siguranta motivul postarii nu este nevoia de atentie, asta pot garanta personal, desi nu ne cunoastem. Fiind pasionat de un produs de genul asta, berea artizanala, e foarte trist cand un astfel de produs precum ce produce Sara iese pe piata, e pacat de imaginea berii artizanale. Desi initial Sara a fost un producator absolut decent, in timp s-au intamplat niste lucruri care fac berile produse de ei absolut infecte, si o spun in cunostinta de cauza.
Parte din experienta avuta in calitate de consumator de bere artizanala / berar amator este sa recunosti off flavours sau defecte la beri. De asta a oferit Costin acel argument. Asadar, berile respective chiar sunt mizerabile, cauza cea mai probabila fiind faptul ca nu se curata corect instalatia de productie. Ca sa compar, este acelasi lucru ca a nu curata instalatia de climatizare, mirosul acela acru/infect care se simte din cauza bacteriilor.
Nu este in nici un caz vorba despre stilul de bere, asta tine de gusturi in mod evident, ci despre nerespectarea in mod repetat a unor norme de igiena.
Este a nenumarata situatie cand oamenii discuta despre acest producator in grupurile de pasionati, asadar postarea lui Costin este doar una dintre multele, nicidecum un cersit de atentie.
Daca intereseaza pe cineva, putem detalia atat despre bere, cat si despre defectele unei beri.
Comentariu beton!25
Doar o completare as mai avea.
Infectat in context inseamna asa: „In the extreme, infections can cause hazes, acidity, or off-flavors and may make the beer appear unsightly or become undrinkable. Although beer infections are not dangerous to human health, allowing infected beer to reach the consumer is quite harmful to any brewery’s reputation and business.” – https://beerandbrewing.com/dictionary/ElX06oBvlU/
@Luca, mă faci să râd. De-aia s-a transformat „infectat” în „de nebăut” în urma editării postării, nu?
@Luca, tu înțelegi că nu ai voie să spui despre un produs că este ‘stricat” si „infectat”, da? Restul teoriei tale este foarte interesant, dar uiți un mic amănunt: prietenul tău Costin a editat postarea de trei ori, după prima variantă (cea expusă de mine în articol). Editări în urma cărora „infectată’ a dispărut și s-a transformat în „de nebăut”. Motiv pentru care nu cred în bunele lui intenții, nici în ale tale. Cât despre normele de igienă ale berii, ma faci să râd, nu cred niciun moment că nu le respectă. Iar dacă chiar nu le respectă, unde este reclamația către ANPC?
@Mihai: Ma bucur ca te fac sa razi, inseamna ca ne simtim bine cu totii 🙂 Chiar si in varianta de acum, este asa: „Beri mai stricate ca acestea rar am vazut” – sper ca e destul de clar ce vrea sa spuna.
Cat despre ce am voie sa spun, imi permit sa spun asta cu subiect si predicat despre un produs pe care eu (ca persoana ce consuma constant / produce) il consider stricat.
Sorry, dar opinia unor oameni care au ceva experienta in produsul respectiv posibil sa conteze mai mult decat ce crezi tu (ma refer la respectarea sau nu a normelor de igiena). Dupa cum ai citit probabil mai sus, am descris exact una dintre posibilele cauze ale problemelor acestor beri, fara a avea pretentia ca detin adevarul.
Nu o sa comentez in nici un fel suspiciunea ta asupra intentiilor mele, o sa zic doar ca judeci gresit si nu mi se pare corect. Tocmai pentru ca am vrut sa ofer explicatii am comentat, lucru pe care nu il fac de obicei aici, multumindu-ma sa citesc ce scrii.
LE: Adaug inca o data, de dragul discutiei: in cazul berii, „infectat” inseamna ce am descris mai sus
Comentariu beton!13
Luca, poate așa pare, că voi vă simțiți bine cu toții, dar eu chiar mă simt destul de rău acum că e posibil să te/vă judec și eu greșit. Pentru că, deși am declarat mai sus că aleg să cred în bunele tale/voastre intenții, realitatea e că am aceeași suspiciune precum MV în calitatea intențiilor voastre. Și sincer, la acest moment, în afara unui demers legal oficial, cu dovezi clare privind respectarea sau nu a normelor de igienă, nu văd cum m-ați putea convinge (pe mine, sau pe alții ca mine) că voi aveți dreptate și nu producătorul de bere care, susțineți voi, strică imaginea berii artizanale. Și asta în condițiile în care sunt complet nepasionată de bere, dar sunt destul de interesată de modul în care funcționează shame-ul/blame-ul /hate-ul public, precum și de efectele acestora asupra noastră. Fie că e vorba de on-line, sau de off-line.
@Anduta: Nimeni nu vrea sa convinga de ceva, nu este nici treaba mea si presupun ca nici a lui Costin (e doar o presupunere, nu suntem atat de apropiati incat sa stiu ce gandeste in amanunt). Eu doar am expus motivele pentru care consider ca aceste beri sunt „infectate” (in definitia data mai sus), motive pe care le pot sustine din punct de vedere tehnic, eu fiind doar unul dintre pasionatii de bere artizanala (in acelasi timp fac bere pentru mine, asadar nu sunt in vreun fel de competitie cu acest producator).
Despre public shaming nu comentez, nu ma pricep, insa cred ca e dreptul unui consumator informat sa isi spuna parerea. Despre reclamatii samd, fiecare cu alegerea lui, eu am ales sa nu mai consum aceste produse si sa explic de ce, daca e cazul. Asta e motivul pentru care am ales sa comentez si sa explic tehnic despre ce e vorba. Respect si felul in care intelegi situatia, desi nu sunt de acord cu el.
Opiniile strigate pe toate gardurile social media cu titlu de adevăr absolut denotă doar dorința de vizibilitate cu orice preț. „Dar e părereaaaaa meaaaa, ce, nu mai am voie să scriu tot ce-mi trece prin capățâna seacă?”. Evident că poți scrie ce vrei, dar așteaptă-te la contraatac dacă ai scris deserturi turcești neverificabile.
Am văzut la un moment dat o campanie de defăimare pe facebook a unui magazin online de jucării de către niște ființe antivacciniste decerebrate, care au lăsat nenumărate review-uri de o stea doar pentru că respectivul magazin a pus o postare de îndemn la vaccinarea copiilor..
Cât despre tăvălugul cu carnea de pui, am văzut și asta și n-am crezut nicio secundă. Maică-mea folosește numai acest fel și am rămas fidele tuturor preparatelor de la firma respectivă.
Pe facebook nu prea am scris recenzii, în schimb am scris pe tripadvisor în multe rânduri. Am notat punctele bune și mai puțin bune, dar civilizat și de multe ori am primit și răspunsuri că au notat inadvertențele și se vor strădui să le remedieze.
@costicamusulmanu O sa razi, dar danishmanului meu ii place grozav Romania, pe care o tot batatorim de mai bine de 25 de ani. Ultima oara am fost anul trecut de Pasti, na, credeam ca au trecut doi ani…In special Pastele in Romania e ceva la care viseaza tot anul, nu numai din motive de cozonac 🙂 A gasit pe net textul cantarilor preotesti de la Inviere, exerseaza acasa cu o luna inainte, de-mi vine sa imi iau campii (e total amuzical, dar pe el nu-l deranjeaza amanuntul), si sa-l auzi racnind din toti bojocii “Hristos a inviat din morti” impreuna cu gloata de enoriasi in noaptea de Inviere, de nu ma mai pot opri din ras, cu toata solemnitatea momentului! Altfel, cunoaste orasul Iasi mai bine decat mine, care-s nascuta si traita acolo juma’ de viata. Si tot nu stiu unde-i Beer Zone 😉
Danishman este ceva rasă de căţel ? 🙂
@Corina: ma bad, ma’am! dup’aia m-am prins că a lu’ matale îi înțărcat cu carlsberg…normal să fie pă cileanu…
@Cornelia Mulțumesc de zâmbet !!!
Deși mă consider un pasionat in domeniu, trebuie să recunosc faptul că nu știu dacă am băut 2400 de beri la viața mea, deși cred câ da.
Printre berile astea se numără insă și Sara care mie personal mi se pare o bere excelentă ( dar asta e doar o părere). Berea Sara este o bere ARTIZANALĂ, care bere inseamnă complet altceva fața de o bere imdustrială. E fermentată altfel, are un gust mai puternic, este mai dură.
Putea domnu’ degustătoru’ să bea și 24.000 de beri dacă a băut din alea la PET de 2 l nu e elocvent, nu compari mere cu pere. ( stiați că exista bere PET la 2l mai ieftină decât apa plată la 2l 😀?)
La a treia sau a patra editare, omul trebuia să vină și cu ceva de genul: „…am depus o sesizare la ANPC. Știu că există șanse mici să se întâmple ceva, dar poate, cine știe….” sau
„… prietenii mei (😜) @Luca și @Victor Filip au depus o sesizare sau mai multe la ANPC și nimic nu s-a întâmplat…” etc.
Până la urmă, omul e consumator, berea i s-a părut de nebăut, infectă, ce mai zice el p-acolo, deci e îndreptățit să sesizeze ANPC și ce alte organe abilitate mai vrea el. Asta dacă nu cumva…. 😉
Dacă zice aș ceva, aș fi chiar curios ce răspuns primește (sau a primit).
Cei doi băieți care comentează, prietenii (😜), cunoscătorii menționați mai sus, AȚI DEPUS SESIZARE LA ANPC? Dacă nu, de ce nu?
Am zis ca nu mai scriu, dar totuși nu ma pot abține.
Nu am absolut nici o treaba cu nimeni, de aici, de pe blog sau cu cel care a scris postarea inițială, ci sunt doar un consumator de bere artizanala.
Îți spun sincer, cu prima ocazie când o sa cumpăr o bere artizanala proasta/infectată (adică cu gust diferit fata de ceea ce scrie pe eticheta), voi merge la anpc, doar de curiozitate sa vedem ce se întâmplă și voi reveni aici cu un comentariu.
Acum nu o sa stau sa caut o beri stricate prin rafturile de la magazin, dar o sa iau cu prima ocazie Sara (culmea ar fi sa nimeresc un lot bun).
Dar nu am nici o speranța că o să se întâmple ceva, dat fiind ca berea artizanala, nu este reglementata in Romania.
O seara buna!
Comentariu beton!12
Cine poate produce bere artizanală ? păi cam oricine şi are nevoie doar de :
„Pentru a comercializa bere artizanala aveti nevoie de urmatoarele autorizatii:
autorizare sanitara
autorizare sanitar-veterinara
aviz de functionare de la Primarie pentru spatiu
autorizare SSM
autorizare ISU”
Ai de plm…. SERIOS ????
Mbine, nu am înţeles aia sanitar-veterinară. Adică trebuie verificaţi şobolanii să fie sănătoşi înainte să facă pluta prin butoaiele cu bere ?
@Shoric,
Cred că ‘nu este reglementată’ se referea la diferenţa dintre ce se pretinde a fi (ce scrie pe etichetă) şi ce este în realitate. Nu la normele sanitare de funcţionare.
Ceva de genul:
– cumpăr un suc de zmeură pe a cărui etichetă scrie că îmi aduce gustul fructelor proaspete pe buze şi când colo, când îl beau, e acru şi nici nu prea are aromă de zmeură ci mai degrabă miroase ca radiera chinezească cu arome de fructe din clasa a 1-a.
– iau o bere care nu ar trebui să fie acră conform etichetei sale, dar este.
Comentariu beton!14
Eu nu prea am înţeles cum stă treaba. Când beau bere artiz anală, care poate fi infectată, trebuie să port masca ? Şi dacă o vreau filtrată trebuie să am mască de aia fpp3 cu supapă ?
Ce fel de bere beți dvs ? Cum beți berea ? Unde beți berea ?
Comentariu beton!13
rece, încet, în gură 🙂
Eu altceva ma întreb 🧐 Cum reușesc oamenii ăștia de la Sara/Sandro sa vândA beri stricate/Infectate/de nebaut, etc…de atâția ani?! Din cate știu, sunt pe piața cam de prin 2015. Cum fac?! Cineva trebuie sa le cumpere și sa le consume produsele, nu doar sa le arunce în chiuveta.Altfel, dacă ar fi sa i ascult pe băieții ăștia care i fac de ras și zic ca lor le pute tot, ma gândesc că bussinesul n ar mai fi supravietuit, având doar clienți nemulțumiți. Corect? Poate reușește sa ma lămurească tot un „specialist-părerist” cum funcționeaza o berărie care face bere de rahat pe o piață, cum zic ei, unde „majoritatea” e de părere ca au o bere infecta. Au clienți masochiști?
P.S: Cred ca a răspuns un băiat destept în articolul de mai jos:
😜
https://universitateadebere.ro/de-ce-recenziile-de-bere-sunt-irelevante/
Cheers! 🍻
Acelaşi băiat deştept a făcut în 2015 o prezentare apreciativă şi pentru berea cu pricina. Cu un update în 2019. Când se pare ceva s-a întâmplat cu calitatea acelei beri.
https://universitateadebere.ro/sara-bere-de-casa-nefiltrata-prospetime-din-banat/
Acum, indiferent cât de relevantă e sau nu o recenzie la bere, comparând stilul în care este acea recenzie făcută (vezi 1. acel blog dedicat şi vezi 2. postarea de pe fb care a fost astăzi în discuţie) vom observa că ea va descalifica ori berea (caz 1), ori pe autorul recenziei (caz 2).
Cred că este suficientă și masca ffp2/kn95 pentru filtrare. Putem face și studiu. Care mască filtrează mai bine berea infectă 😁
Oare o să mor infectat de „noul coronavirus” sau infectat de „noua bere artizanală” ?
Noua Ordine Mondiala zice asa: dacă bei Sandro și mai ai și Corona, nU scapi 😂
Mă gândeam acum la toată discuția cu ajutorul reciproc din industrie, la recenziile bine intenționate și în pretinsă cunoștință de cauză, în paralel cu tragicul meu scor de 4,7 (mă rog, acum 4,78) de la Uber de care povesteam zilele trecute. Mai în glumă, mai în serios, i-am înnebunit un pic pe-ai mei cu treaba asta după ce am aflat, așa că mi se pare firesc să-i mai las pe ei în pace și să mă (mai) exprim și prin alte părți. 😛
Deci, ideea e așa. Eu folosesc Uber din decembrie 2018, am fix 50 de călătorii la activ și abia acum am studiat un pic cum stă treaba cu rating-ul de client, respectiv de șofer (ca fapt divers, eu nu prea dau steluțe șoferilor parteneri, decât foarte rar și doar 5). Care rating, conform indicațiilor și explicațiilor Uber, este bazat pe următoarele criterii: punctualitate, politețe, respect față de șofer și de mașina lui și neîncurajarea încălcării normelor de siguranță. În plus, rating-ul este anonim, deci nici nu poți să te auto-evaluezi și să te aperi, la o adică. Ei bine, în condițiile în care consider că eu am respectat toate criteriile menționate la fiecare cursă și nici n-am primit vreodată vreo atenționare de vreun deranj, tare voi vrea să am o discuție cu cei de la Uber. Asta deoarece, influențată și de părerea șoferului care mi-a atras atenția asupra situației, eu suspectez că evaluarea slabă poate avea și cu totul alte cauze, printre care cea că plătesc exclusiv cu cash și nu las bacșiș. Și, după cum mi s-a explicat, acest rating mic poate crea serioasă suspiciune în mintea șoferilor atunci când fac o comandă, suspiciune care poate duce chiar la neacceptarea unei călătorii din partea celor mai pretențioși. În fine, pentru mine poate că e o chestie minoră și pur de curiozitate personală asupra felului în care Uber va răspunde sesizării, dar unui șofer precum cel care mi-a deschis ochii asupra dubiosului fenomen, care poate doar din asta trăiește, un client care-i dă anonim și ”bine intenționat ” o steluță pe motiv că prea tare miroase brăduțul odorizant, acest fapt poate constitui un serios prejudiciu atât de imagine, cât și unul financiar, prin tăierea căii de acces la un segment de piață și de pasageri pentru care această cifră contează.
Ca să închei pe ziua de astăzi, ce vreau să zic e că om avea acum cu toții dreptul și posibilitatea să aruncăm cu cuvinte, recenzii și steluțe la un click distanță, dar asta nu înseamnă că e chiar musai să o și facem, fără să ne gândim la efecte.
Desigur, acest gând-sfat mi se aplică din plin și mie. Promit să mi-l iau în considerare la modul serios cât de curând.
Comentariu beton!15
Mno … o rețetă de ciorbă știi? Dacă ești atât de afectată de un amărât de rating … ia o carte de bucate și citește-o în Uber. Motivează că ai cheltuit banii să încerci să îți fericești bărbatul cu o găteală și nu mai ai de bacșis 😋
Sau, mai bine, prestatorii de servicii care cred că bacșisul e un drept ce li se cuvine, înțeleg ușor-usor că nu e chiar așa și că nu e ok să sancționeze clientul pe baza unei credințe personale.
Ceva rețete de ciorbe știu pe de rost. El nu prea consumă, mai degrabă supe, in special când e răcit. Și atunci doar pentru că e obligat. 😛
pe lângă tanti care zbiera că e puiul colorat m-am împiedicat și de proasta care urla în spațiul internautic „văleu, magazinul x vrea să ne otrăvească copiii, au băgat sânge în portocale”. Noroc că s-au găsit destui si destule care să-i zică „ho, fă, nu mai rage așa, sunt doar portocale roșii, așa le-au cules din pom”.
La un moment dat, pe grupul de gătit a comentat cineva că gemul de portocale e scricat pt că e amar. S-au găsit destule care să-i spună că nu e stricat deloc, că așa iese gemul de portocale, ușor amărui și să facă în casă să vadă cum iese.
A mai fost unul la un moment dat care se dădea cu curul de pământ că au băgat sânge în banane, dar asta nu știu cum s-a terminat.
Nu vad care este surprinza – un specimen cu valoare de neica-nimeni a postat in on-line un rahat de opinie sub forma de valoare universala, pentru ca incultul nu stie sa faca diferenta intre gust/preferinte, deci personale, si realitatea starii unui lucru.
De zeci de ani cu totii ne-am lovit de afirmatia „nu-i buna” cand de fapt lucrurile erau „nu-mi place, dar educatia de doi lei nu-mi permite sa disting intre cele doua si mai ales sa o verbalizez responsabil.”
Specimenul asta este doar unul din vasta multime in on-line, care da, in cazul asta merge ars cu un proces pentru defaimare, ca primatele astea nu cunosc alt limbaj decat cel al pedepsei, al fortei, al abuzului.
e amuzant ca aproape nimeni de aici nu a baut berea aia, nimeni dintre cei care is de acord cu mihai nu stie nimic despre berea acra, dar toti sunt specialisti.
E bine si cu articolele astea care miros a PR slab, am aflat despre o bere pe care tre sa o ratez cand ajung prin tara.
si da, o bere poate fi stricata si infectata. Ti s-a explicat de ce. Si, crede-ma, se intampla si la case mai mari. Am baut in germania niste bere alba de la dozator, mai bine ceream direct bors. Dupa care am fost tras de urechi: „boule, pe aia o bei numa de la sticla”. Tocmai, pentru ca se strica pe tevi.
De infectat se mai infecteaza hameiul.
de infectat ti s-a explicat ce si cum. Dar, evident ca daca nu stii produsul sa scrii „o postare fără să aibă proprietatea cuvintelor pe care le folosește. „.
Si nu. Nu dai in judecata niste oameni care au lucrat. Chit ca prost. Pentru ca mai mult de o cacare si o scarba la baut nu patesti nimic. D-aia scrii reviewuril la produse. Ca aia care nu au baut sa stie la ce sa se astepte.
Poate le zici baietilor de la Sara ca damage controlul se face prin asumarea unor erori nu prin agresivitate
Comentariu beton!19
Boss, ai citit articolul meu, n-ai înțeles nimic, dar, ca orice român neaoș (plecat afară degeaba) de ce te-ar opri asta să arunci cu căcat? N-am niciun partipris cu oamenii ăia de la Sara, toate articolele mele promoționale sunt asignate la categoria „Promo”, așa cum ar fi fost și ăsta dacă era PR, chiar și slab. Nu suport oamenii care aruncă cu căcat degeaba, adică exact ce-ai făcut tu acum și ce-a făcut și imbecilul ala care a scris „infectată” și „stricată”. Dovada că am dreptate? Și-a editat postarea, tocmai pentru că știa c-a scris o mizerie. Succesuri.
deci is doua variante.
prima e aia cinstita: ai o treaba cu bajetii aia de la PR asa ca folosesti FIX aceleasi argumente ca aia „de ce scrie ca e stricata si infectata”
a doua e ca te-ai agitat ca pepsiul cu mentos pentru ca nu intelegi termenii. stricata/infectata. In primul rand pentru ca nu bei bere. Indeajuns incat sa crezi ca stii ce bei. In al doilea rand pentru ca nu o arzi pe siteuri despre bere artizanala and shit. Nimic din asta nu e rau. Dar, te face necunoscator in discutie.
Stricata: da, berea se strica. De la depozitare improprie sau de la multe alte chestii
Infectata: ti s-a mai explicat sus. Chiar cu citate in engleza.
Reactia ta virulenta arata ca ori esti obisnuit numa cu yesmenii asa ca orice atentionare ca nu ai dreptate te face arici ori…tre sa recunosti ca esti suspectabil de PR.
Și-a editat postarea ca e fraier si nu avea chef sa se certe cu astia de pe la PR de acolo. Sau ce a fost in capu lui. Daca il cunosteam iti spuneam ce a fost acolo.
Partea buna a fost ca datorita textului tau am fost si eu curios sa intreb de berea aia. Si cam toate reactiile bat inspre reviewul omului. Poate ratezi ideea: dar cand un om bea peste 2000 de tipuri de bere cam incepe sa stie despre ce e vorba in sticla aia. Nu inseamna ca stie sa faca bere (apropo de comparatia ta cu scriitura) dar insemna ca stie ce se vrea de la beri. Si reviewul lui s-ar putea sa fie ce trebuie.
Comentariu beton!17
altfel, ai stat vreun pic sa te gandesti „bah, poate nu am dreptate aici?”
Deloc. N-am nicio problemă să recunosc când greșesc. Nu e cazul acum. Eu n-am scris despre bere, am scris despre un imbecil care nu are proprietatea termenilor. Sunt foarte-foarte curios cam ce reacție aveai dacă folosea „stricat” și „infectat” la adresa unui produs pe care-l aveai și-l munceai tu. Știi, infectat ăla pentru noi, prostimea, are un singur sens. O să mai zic o dată, dovada că am dreptate este că însuși autorul a editat de patru ori postarea. Pentru că știa și el că a scris o mizerie, pentru târfit atenție.
Alt comentariu cretin.
tu intelegi ca astia sunt termenii pentru bere? stricat si infectat. Ca berea se strica, mai ales asta craft. Si ca se mai infecteaza tevi si hamei? Asta e o problema. Vezi mai sus ca ti-a explicat un om mai bine.
Tu dai exemplul ala cu puiul galben „ca e vopsit”. Simplu de combatut: nu bah, asa e puiu nostru
Au incercat si astia gluma cu „nu, asa e berea noastra acra”. Din pacate, la reactia aia si-au luat nitica rusinica de la baietii care chiar stiu cu berea. Vezi acolo la discutie ca e amuzant.
Apropo de stricat. Asa ca informatie despre beraria la „Care au muncit oameni”. In Auchan au explodat sticle. Ce crezi? Era ceva in neregula cu berea aia sau cum?
Da, boss, sunt convins că au explodat sticle în Auchan. Lol. Ai listat în viața ta vreun produs la hypermarket? Zbura berea aia de la raft în secunda doi.
Dar, repet, că văd că prinzi greuț așa, mi se rupe pwla de berea asta. Textul meu e despre cu totul altceva. Vrei să-ți pun aici definițiile din dex pentru „stricat” și „infectat”? Vrei să repet și a treia oară că băiatul ăla cu postarea a editat cu mâna lui, după ce s-a prins, ajutat de alții, că mănâncă căcat? Well, uite de-aia mi-ar plăcea să-l dea în judecată, ca să nu mai mănânce altădată nici el, nici susținătorii mizeriei ăleia de postare.
@Mihai: nu este absolut nici o rușine să nu înțelegi niște cuvinte precum ‘infectat’ referitoare la un produs ca berea, dar sa persiști după ce niște oameni au explicat despre ce e vorba, îmi pare rău, poate că e cazul sa te mai gândești. ‘Imbecilul’ de care zici, precum și oamenii care au explicat pana acum au mult mai multe cunoștințe despre asta și au încercat să împărtășească in mod deschis, dar reacția ta nu este ok. Eu unul mă retrag din discuție, nu văd cu ce aș mai putea contribui. Ah, da, mai afirm o dată și eu: berea Sara este infectata.
Comentariu beton!11
@Luca, o să mor neconsolat. Te rog io nu te retrage din discuție. Nu-mi face una ca asta!!!
stii cum e. cand oamenii care stiu un produs iti explica ceva poate ar trebui sa te gandesti „ma, poate au dreptate”. Si poate citesti, intai, despre ceea ce se discuta acolo si dupa revii.
Berea nu e pui. Nu e un „pui infectat”. Ala e tragic. Berea e infectata. De la tevi. De la hamei. Intelegi conceptul asta? Asta face ca berea sa nu mai fie cum trebuie. Iese acra si nebaubila. Cum ti-a dat Luca citatul: se intampla. E rusine pentru berarie, dar se intampla.
Berea stricata poate fi de la depozitare. La fel, berea stricata e acra. Ce dai in judecata „am luat berea aia si era stricata”?
Vorbim degeaba.
Haideți ca mai adaug ceva.
https://www.facebook.com/DorinsBeers/
El este unul dintre oamenii de la noi cu cele mai multe recenzii la beri și bune și rele. Probabil și cel mai activ.
Citit va rog și poate va retrageți cuvintele și acuzațiile nefondate.
Am trimis un comentariu despre un băiat de la noi, din România, care face recenzii la beri, foarte oneste. A fost șters comentariul și sper ca din cauza link-ului, nu datorita ambițiilor personale.
Ok, revin. Căutați pe Facebook Dorin Nicolăescu-Musteata și citiți recenziile.
Mai las aici și alte linkuri, poate totuși înțelegeți.
https://www.ratebeer.com/forums/infected-beer-ratings_214741.htm
https://www.ratebeer.com/forums/infected-beer-what-is-this_129863.htm
Imi cer scuze pentru acuzatii. Probabil a fost de la sistemul de aprobare a comentariilor sau de la telefonul meu, fiindca disparuse comentariul.
Sistemul de aprobare retine automat orice comentariu care are link. Iar cum eu sunt în vacanță, nu stau doar cu ochii pe blog.
Nu am nicio problemă să las comentariile care NU MĂ JIGNESC sau nu jignesc alți comentatori, chiar dacă nu sunt de acord cu ele.
Animaloo, cu tot respectul 🤪 dacă 5 derbedei spun de mama ta ca e prostituata și de tatăl tău ca e homosexual, dar nu vin cu dovezi clare ca mama ta face sex pe bani sau ca tatăl tău are vreun iubit, Mergi pe varianta Damage Control și ți i asumi asa cum sunt? Plm, chiar nu înțelegeți ca în cazul în care un produs nu este pe gustul vostru este absolut firesc sa va dați cu parerea și sa spuneți ce nu va convine, iar în cazul în care vi se pare stricat/infectat/expirat sa le atrageți atenția comercianților sau (în cazul de fata celor care fac berea) sa le scrieți ce probleme ați depistat și ca nu vi se pare ok ca astfel de produse au ajuns pe piața. Sau dacă chiar vrei sa fii bine intenționat, sa puneți mana pe un telefon și sa le spuneti „Tâmpiților, aveti un lot nasol în hypermarket ul cutare! S a infectat, s a acrit! Du te și verifica l sau retrage l pt ca uite cati am pățit o, suntem scarbiti, vomitam, ne am cacat pe noi toată noapte, ți o spun niște experți, știm ce vorbim” și dacă vedeți ca oamenii nu va răspund și li se rupe de părerea voastră, pentru ca vad sunteți foarte înverșunați, mergeți la ANPC cu probe de laborator, faceți le reclamatie dați i în judecata și cereți le despăgubiri de care vreți, ulterior urmând sa i faceți de tot cacatul în on-line și atunci chiar ar merita! Sunt atâtea variante! Nu, voi, acești experți în bere artizanala, ati ales sa dati reviewuri corecte pe FB (unii nici măcar nu au încercat berea, dar au auzit ei ca i nasoală) Și ca niște buni samariteni, vezi-doamne, ii protejati pe ceilalți consumatori sa nu pățească „necazul vostru”
Oneștilor!
is absolut doua chestii identice nu? Insultele personale si o bere.
presupun ca voi asa faceti cand cumparati produse de cacat: ii sunati si le ziceti „bah, nu e foarte bine ce ati facut”
uite alta opinie:
https://beerologique.org/2020/07/28/when-the-tone-deaf-argue-with-the-semidoct-the-curious-case-of-bere-sara/?fbclid=IwAR287QqNkin_9Q7ADGZG-56_Zk8jOvucJoZROap6ShzcgNRlMCYEeT_XfeY
hai sa vedem cine is patronii. Aia cu suzuki o cauti tu
https://www.ziuadevest.ro/dupa-teapa-cu-masini-suzuki-patronii-de-la-sara-motors-sunt-acuzati-si-de-fraude-imobiliare-foto/
Eu sunt de părere că partidul și statul ar trebui să se implice și să nu se posteze decât ceea ce consideră tovarășii util și etic. Trăiască, trăiască, trăiască și-nflorească…..
Un expert ca domnul Manolescu care a băut atâtea mii de beri știe ca Beraria Sara are o reputatie extrem de proasta. Dar totuși dnul Manolescu își comanda nu 2 ci 4 beri de la acest producător. Practic el ce face: avertizează pe alții ca brandul respectiv face beri de rahat, dar din când în când își mai comanda, totuși, cateva beri de la ei, dar nu pt a le consuma, ci doar pt ai face de rușine. Ceva nu pute aici? (în afara de bere)
Întreb doar..
Dilema: tu esti din PRul de la Sara sau vrei doar sa fii gia contra. Sa stim asa unde te pozitionezi. Nu de alta, dar argumentu asta e subtirel. De ce a luat un produs prost? Poate ca a vrut si el sa testeze sa vada daca e asa prost. Poate nu aflase ca e prost, piata de crafturi de la noi e maricica. Poate a baut acu 6 ani si i-a placut.
Gen „Cine e cu noi striga HUOO, cine nu, e din PR ul Sara” 🙄 am înțeles.
Sau giga contra care nu intelege niste termeni simpli sau ii intelege dar vrea sa aiba dreptate oricum.
gen
„avertizează pe alții ca brandul respectiv face beri de rahat, dar din când în când își mai comanda”
asta pentru ca si-a luat acum 4 beri si a zis ca sunt proaste. nu vand partea cu „Din cand in cand”
Stii. Astea sunt reviewurile cum trebuie. Cand gasesti ceva rau sa zici „e rau”. Pentru reviewuri pozitive ai mereu (P) unde toate masinile/telefoanele/eugeniile sunt raiul pe pamant, cele mai bune.
Ok! Pt ca n am încercat niciuna din berile acestui producător, eu fiind consumator (ocazional) de bere de tip lager, ma transforma automat în necunoscător care doar isi da cu părerea. Iar pt mine berea este ok sau mai puțin ok. Niciodată bleah.
Concluzia pe care am tras o în urma acestui articol este ca: Voi sunteți niște oameni de bine împreună cu dnul ManoLache care dețineți adevărul absolut și aveți ca scop protejarea cLientilor de bere artizanala prin a i avertiza sa nu mai consume anumite tipuri de bere. Pana aici fair. Modul în care o faceți, în schimb, agresivitatea și valurile de hate care au curs în comentarii, treezesc suspiciuni. Dar poate aveți voi motivele voastre…(citind articolele de mai sus) who knows
Știu ca voi încerca și eu o Sandro! Sper sa fie nasoală. Pt ca dacă o sa mi placa, n o sa ma creadă nimeni. Peace ✌️
Eu nu am hate la adresa berii sara. Pentru ca nu o știu. Din 3 articole am hate la adresa patronilor pentru ca sunt niste tepari împuțiți
Am venit aici doar sa ii explic lui Mihai ca aia sunt parte din termenii analizei. Nu vrei o bere stricata si infectata. Berile pe care le bem noi nu au baiu asta pentru ca sunt pasteurizate. Plus că firmele mari folosesc extract de hamei.
In concluzie, tu nu știi despre ce se discuta, dar nu iti place tonul asa ca ai o opinie.
O analiza chimica la DSP poate stabili care este starea berii.
Sau se poate trimite la analize la institutul de cercetare a berii Weihenstephan din Munchen. Daca este o problema cu berea sigur se va vedea pe raportul de analiza.