Da, știu că în perioada asta avem probleme mai importante, valu’ doi, deblocarea economiei și identitatea de gen, dar există o chestiune care mă roade de ceva vreme și-am ajuns la concluzia că nu sunt singurul care a constatat asta. Prin urmare, simt nevoia să vă întreb: băi, voi ați observat că sarea nu mai sărează?
Și nu mă refer la sarea roz de himalaia sau la alte ipsterisme pline dă arfe. Zic de sarea noastră cea de toate zilele, aia ordinară pe care o punem în fasolea cu ciolan. Că la rucola pe pat de asparagus cu reducție de ienupăr și măcriș, am o bănuială că nici măcar nu e nevoie de sare, că nu se mai simte aroma de ienupăr.
Nfine, nu știu cum vedeți voi problema asta, dar când eram copil o cutie de sare ne ținea cu anii, pentru că era suficient să scapi un vârf de cuțit mai mult în mâncare și riscai s-o cam faci praf. Acum? Păi mă uită Dumnezeu cu tubul de sare în mână, presârând peste mâncare, și când o gust, tot mi se pare că nu e suficientă. Și nu, nu sunt genul de cetățean care mănâncă extrem de sărat. Și nu, nu mă luați cu fumatul ănd stuff, că fashionista nu e fumătoare și are exact aceeași impresie.
Ca să nu mai spun că uneori mi se mai întâmplă să pun sare, fără să mă asigur că tubul e deschis pe partea aia cu gaurele mici și dese, prin urmare mă trezesc punând sare prin găuroaia aia mare. Până mă dezmeticesc, scapă în farfurie o cantitate de sare pentru care Columb ar fi descoperit a doua oară America. Acum câțiva ani, când greșeai așa, luai frumos farfuria, te ridicai de la masă și aruncai mâncarea direct la gunoi, că nu prea mai aveai ce să-i faci. Acum, dacă o combini cu alte două-trei linguri de mâncare, strâmbi un pic din nas, dar merge, e mâncabilă.
Prin urmare, să știți că nu fac niciun fel de caterincă. A mai constatat cineva asta sau e doar în capul meu?
Nu stiu ce sare consumi. Eu inca cumpar sare grunjoasa de la piata si o dau prin rasnita sa o maruntesc pentru a o folosi. Inca este puternica in gust.
Comentariu beton!50
Sare normală sau de mare, iodată, la tub. Aceeași dintotdeauna. Sau, mă rog, aceeași de când a apărut. N-aș avea răbdarea să fac asta cu sarea dată prin râșniță.
Și ia două dislaicuri, @GEAMANA, că ai scris cam mult.😃😃
Comentariu beton!29
Sarea iodată la tub? Adică din ăla mare de plastic cu gaura mare și gauri mici și dese? Da ce ești tu, sălbatec? Omu peșterii? Ai sindromul Stockholm față de comunism? Suntem în epoca Sare grunjoasă, de Himalaya, domnu’!
Comentariu beton!28
@Elena, bine ca nu am inceput sa ii prezint sarea de mare de la plafar. 🙂
Comentariu beton!19
io nu!
oricum mananc mai nesarat, iar omu’ isi adauga sare by default.
am vazut ca are la ingrediente niste antiaglomerant, adica or mai lungi-o, da’ cat?
in schimb, am incercat niste sare neagra de la L, ma gandeam io ca presarata pe un fond alb da bine-n poze, chestii de chef ratat… mda!
frate, mirosea mancarea a statut, a alge de-alea putrezite, nu mai fac!
nici sarea nu mai e ce-a fost!
Comentariu beton!24
Da, d-asta am trecut de mulți ani la brandul autohton de sare gemă. O găsești ambalată la kilogram în niște cutii de carton destul de modeste, culoare verde cu galben.
Comentariu beton!39
@Bogdan, e sare fină sau grunjoasă?
N-aș zice că e fină, dar nici grunjoasă nu e. E mărunțită destul de bine. Și posibil să trebuiască s-o cauți ceva mai atent, în general nu e plasată foarte vizibil.
În plus, vorba lu’ John Temple mai jos, e ieftină ;).
Comentariu beton!33
Merge la murături ? La varza ?
Sare de la Ocnele Mari…sarea burilor.
Comentariu beton!18
Da, am remarcat si eu fix acelasi lucru. Ultimul tub de sare iodata nu prea avea gust.
In mod normal cumpăr sare la rasnita, iar la aia variază in functie de lotul pe care il nimeresc. Am pățit si sa imi iasa mancarea prea sărată desi am pus aceeași cantitate ca intotdeauna.
Ia fii tu atent ca unul dintre semnele coronavirusului e disparitia gustului …sau era a mirosului?Nfine ….I s o trage de la ambalajul de plastic …..si mie imi pare la fel ,de aia prefer ambalajul de carton ,ala urat si uneori stramb si umed
Comentariu beton!24
Păi înseamnă că am coronavirus de câțiva ani buni.
@MV: Sarea aia de care pomenește Bogdan, sare gemă iodată sau neiodată de la SALROM e singura sare care are gust de sare. Restul zici că-i nisip de pe plaja din Maldive.
Aici, iau sare d-aia ieftină ca braga că aia are gust de sare. Restul… nisip plaja din Mallorca.
Comentariu beton!30
Bai.. Diaspora.. Ia fiți atenți.. Când ziceți „aici” ziceți frate și unde, ca nu trebuie sa știm noi unde locuiți voi.
Comentariu beton!13
@Marius, băi, lumea cred că știe că locuiesc în Salzburg, Austria.
LoL, acum realizez că locuiesc în orașul sării. 😀 😀 😀
În germană: salz = sare; burg = oraș
Pai atunci știi ceva.. Vorbește tu doar cu aia care știu. Nu de alta, dar te obosești degeaba sa scrii un comentariu care n-are sens fără o locație precisa.
Spală solnița. 😆
Comentariu beton!16
Iată.
A spălat el fructele de la Mega …
Comentariu beton!25
Asta că e posibil să nu mai mai săreze sarea îmi va fi de mare ajutor de aici înainte când iese mâncarea mai nesărată. It’s not me, it’s the salt!
Oricum, la superstiții o mai funcționa? Știu că era semn rău dacă vărsai sare pe masă, rău care putea fi contracarat doar cu aruncat de sare peste umărul stâng. Oare trebuie acum aruncată mai multă? Sau de mai multe ori, ca să-și facă efectul?
Comentariu beton!31
Nu știu, io tot de trei ori arunc. 😛
Nimic nu mai e ce-a fost, de ce ar face sarea excepție? Sarea aia fină, din recipiente de plastic nu are niciun gust. Sarea din cutie de carton verde cu galben, aia e cât de cât ce trebuie. Și o poți folosi și iarna, să pui pe gheață ca să nu aluneci. 😝
Comentariu beton!19
Se pune iarna pe gheață, să nu alunece, si vara pe rană. 🤪
Comentariu beton!31
Sau în ochi, indiferent de anotimp. 😛
Pentru gheata găsești la kaufland lungi de 5kg, parca în jur de 5 lei costa.
Hipsterul hiposodic 😉 … de la o vreme … maică/ taică 😋 e bine ca să nu fie rău… de la prea multă sare cică îți ruginește trenul de rulare 🤣
Comentariu beton!18
Du-te, mă, că nu ruginește nimic. 😉
Da,da, sarea e pentru conservare 😋
https://youtu.be/2eKx0Yopn84
Sarea din comerț este plină de agenți de antiaglomerare (ca să nu se facă bulgări). De-aia nu mai sărează așa bine pentru că…nu mai e doar sare acolo.
Mă gândeam io. Dar să știi că nici acum câțiva ani nu făcea bulgări. Sau am uitat io.
Da, am constatat și eu in ultima vreme. Chiar mi-am certat soțul că a cumpărat sare nesarată😆. S-a dus și a luat alta, de la alt magazin… tot asa… am crezut că numai mie mi se pare așa, mno… Am facut comandă la Ikea de râșniță, pus sare de Himalaya si dă-i la râșniță. Nu am găsit explicația sării nesărate, poate o știe cineva.🙂🙈
Am încercat și varianta asta, nu sunt convins că merită. La urma urmei, orice ar povesti marketingu’, clorura de sodiu are aceeași formulă peste tot :D.
Da.
Comentariu beton!15
👍
De câți „Da” este nevoie pentru a merge mai departe?
Dacă ai unul singur de la mine, poți să te duci unde vrei tu.
Comentariu beton!16
Nu mai este sare da aia bună pentru că nu mai sapă nimeni tuneluri prin Bucegi.
Comentariu beton!36
Să-ți dea Dumnezeu sănătate, nea Vasilescu, pentru postul ăsta. Am crezut că sunt doar eu nebună și că mi se pare că sarea nu mai e sărată.
De prin studenție, de când m-am apucat să gătesc, aveam ca unitate de măsură o linguriță de sare la o ciorbă sau tocană. Am ajuns la 2-3 lingurițe acum.
Și nu folosesc decât sare românească. Se găsește în cutie roșie, albastră sau galben cu verde (culoarea diferă în funcție de granulație).
Comentariu beton!19
Acum sunteți cel puțin doi. 🤪🤪🤪
Eu folosesc aceeași sare de vreo 15 ani și nu mi se pare că s-a schimbat. Sau poate mi s-a schimbat mie gustul.
Păi ne lași așa-n ceață? Ce sare sărată folosești? Să știe și lumea…nesărată. 😀
Da, da, same here. Sare care nu sărează și zahăr care nu zăhărește (îndulcește, să nu dați cu parul). Și nu e doar în RO treaba asta, că eu stau peste mări și țări și tot întâmpin problema asta
Comentariu beton!18
Cred ca de la iodul ala i se trage. Ca, de cand cu gaselnita aia cu sarea iodata, si eu am bagat de seama ca sarea nu mai e sarata.
Cand am fost ultima data in Romania, mi-am cumparat niste sare din aia grunjoasa, neagra, vrac, vreo doua kilograme. O folosesc la mancare si inclin sa cred ca o s-o trec in testament. Vad eu cine merita s-o mosteneasca. Pai, de un an de zile de cand tot pun din ea la mancare, daca lipsesc doua linguri.
Printre nenumaratele feluri de sare care se gasesc pe aici prin supermarket, e si una cu aroma de usturoi! Nu e sarata dar…usturoiul ala pute de-ti muta nasul si, in felul asta, nu mai bagi de seama ca sarea nu-i sarata.
Comentariu beton!17
Io iau sare d-aia ieftină de la Spar. Aia-i sare „pă bune”. E 69 cenți 200 grame.
Altu cu „aici”… Unde frate, unde?
@Marius: vezi că ți-am răspuns mai sus: Salzburg, Austria. 😉
Ah.. Deci nu era altul… Tot tu 🙂
@Marius, ‘aici’ pentru Ruxandra este Germania.
Sunt la ai mei de cateva saptamani, trudesc la aragaz si taica meu se plange ca nu sarez mancarea, dar eu pun mult mai mult decat as pune in mod normal.
Da, nu sareaza si am incercat mai multe variante. 👀
Cred că toată lumea care are (încă) gust (și miros) a simțit acest lucru. Sarea noastră cea de toate zilele este plină de substanțe chimice, care o albesc, o afânează, scot toate mineralele prezente în sarea gemă și pe deasupra, o fac hidrofugă.
Eu pentru gătit folosesc sare gemă, fără iod, din aceea pentru pus murături, care are o culoare vineție din cauza mineralelor conținute, dar care sunt super necesare organismului. Iar pentru specialități, sare de Himalaya, din nou, fără adaos de iod, pe care o găsesc foarte greu, doar la magazinele naturiste care se respectă. Pentru că, dacă tot vorbim de sare, cea de Himalaya este cel mai contrafăcut produs alimentar de pe glob. Anual, se extrag doar câteva sute de kilograme (pentru o exploatare sustenabilă), dar se comercializează tone! Judecați voi cum vine asta.
#moatza, ai folosit sare cu sulf, de aceea avea acel gust și miros. Sarea neagră este recomandată doar în cazul anumitor feluri de mâncare la care poate fi ”asortată!
#Mihai, ienupărul este pentru neinițiați. Cunoscătorii folosesc Wakame!
Comentariu beton!25
Da, am observat și eu la ultima cutie cumpărată. Iau cutie din aia cu 3 lei și-mi torn în ceva mai mic, dar se consumă imediat și pentru că nu pot psihologic să pun cu pumnul, mănânc așa, mai fără gust.
La o oală de ciorbă de 5 l, cred că pun 1 lingură și apoi mai adaug și când mănânc. Știam că e suficientă doar o linguriță.
Aia mare, de pus la murături, e ok. O să golesc o râșniță mică de condimente și o bag acolo, doar să nu uit și să fac totul prea sărat.
Ce sa zic….eu sunt adeptul sarii aleia de foloseste si tizul meu, la cutie urata de carton. Doar ca doamna Întâiul (sau Întâia?) zice ca aia nu e de papilele ei gustative atat de finute si isi doreste d’aia recristalizata, tratata cu lapte de zane. Asa ca am ajuns la un compromis: iau d’aia la tub, d’aia recristalizata grunjoasa si d’aia recristalizata fina, in speranta desarta ca intaia doamna va face vreodata efortul de a reumple tubul. Partea proasta ca fiecare dintre cele trei sortimente au grad diferit de sarare, in ordinea descrascatoare cutie de carton->grunjoasa la punga-> fina la punga->fina la tub. Si cand „scap” sarea grunjoasa in cantitatea necesara pentru aia la tub tot clanul bea bere/apa suc, dupa posibilitatile ficatului.
Comentariu beton!18
Mi a spus cineva ca odata cu inaintarea in varsta simturile se uzeaza. Prima data vezi mai rau, dupa aceea nu mai simti gustul sarat. Apoi la unii cedeaza auzul. Mi a mai zis ca partea nasoala e ca cei care dupa etapa cu sarea n au probleme cu auzul au probleme cu mhm, ma intelegi… Chiar, cu auzul cum stai ? :))))
Comentariu beton!23
@Mariuse Mî,
Știi tu ceva, dar cam haotic. Bărbații surzeesc mai devreme decât femeile – fapt dovedit 🙂
Iar cu sarea e așa: cu vârsta scade potența, motiv pentru care îți crește tensiunea, iar când ai tensiune mare nu ai voie să mănânci sărat. Acum ți-e clar? 😂
Comentariu beton!25
Poftim!
E ca la cresterea copiilor, cei mai priceputi la sfaturi is aia care n au.
P.S. Sunteti cumva ruda cu Toni de ati ajuns de la sare si auz direct la potenta?
Comentariu beton!15
@marius pentru liniștea ta NU suntem rude, pe barba Profetului ☪
Comentariu beton!17
Daaaaa :)))). Eu am crezut ca am inceput sa mănânc mai sărat. Nu m-am gândit nicio clipă că ar putea fi sarea… Cred ca la 2 luni trebuie sa cumpăr un tub de sare.
Nu, nu mai sărează și asta este enervant. Plus motiv de ceartă (”nu mai turna atâta sare!”). Mie imi place mâncarea mai sărată (&picantă).
Recent, a luat omu’ sare de la Salrom, dar cutia mea e albastru cu galben, unde vedeți voi verde? De la deficitul de sare nici culorile nu le mai recunoașteți? 🙂
O fi fost umedă cutia și li s-au amestecat culorile. 🙂
In cutiile alea e sare fina si extrafina, adica aia pulbere si un pic mai mare. Sare de muraturi, se gaseste la kg, din aia neiodata, la gatit e ok, ca sa pui pe rosii poti sa o maruntesti cu rasnita.
Amândouă cutiile sunt de la Salrom.
~ În cutia verde cu galben e ‘Sare iodată de bucătărie gemă măruntă’. Conţine minim 99,7% NaCl.
Sarea gemă este cea luată din ocnă şi doar mărunţită. De aceea ea este destinată industriei alimentare (preparare la cald a alimentelor), ea nefiind purificată.
~ În cutia albastru cu galben e ‘Sare iodată alimentară de masă recristalizată’. Conţine minim 97%-98% NaCl (în funcţie de salina din care este extrasă).
Sarea recristalizată este obţinută urmând etapele: solvirea sării geme, filtrarea ei şi în final revenirea ei în starea de cristal. Scopul este cel de purificare. Este destinată consumului uman direct (adică de pus şi în solniţă şi presărat şi pe alimente reci).
Ambelor sortimente de sare li se adăugă antiaglomerant – ferocianura de potasiu (E 536).
Cea recristalizată are granulele mai mici.
Comentariu beton!31
asta albastru cu galben e extrafina de la Salrom
Apreciez maxim comentariile tale Solandi!
Intodeauna la obiect si explicit!
Felicitari pentru implicarea stiintifica privind elucidarea problemelor enuntate de-a lungul timpului!
Mă bucur că au fost de folos. Cu plăcere, Mary M. Şi mulţumesc pentru apreciere.
Adevărul este că cele ştiinţifice cum zici tu îmi ies mai bine decât glumele, de asta le prefer. Dar să nu mai spui la nimeni. 🙂
@Laura G, cutia albastră e cu sare extrafină, cea verde e cu sare măruntă. Diferența e de granulație.
Când nu avem de ce ne contrazice, ăsta e primul motiv:dă sarea aia încoace, că zici că ai gătit pentru spital,eu mănânc de ani buni mai nesărat, e suficientă în mezeluri, branzeturi și tot ce cumpăr de la băcănie. Deci pun sare cât cuprinde și când pun ciorbă în farfurii,tot nesărat e gustul,si pun și vegeta,care și aia e 3/4 sare,și tot pare că nu e..fata cea mare zice:am avut impresia că e zahăr după aspect și gust,am pus pe roșie și tot nu e destul ..oameni săraci, cumpăr sare de 2lei sau la tub de salrom.
Io stau și mă gândesc că poate ăștia de fac sarea poate ne vor mai sănătoși, să nu avem probleme cu colesterolul și să nu devenim obezi sau ceva… Sau poate chiar Billy Gates ne vrea sănătoși cu un scop, te-ai gândit la asta? Pthiu, you know nothing! :)))))
Ia, s a trezit hateru’
‘ neata scumpete.
Heitării îs sarea și piperul blogului, vă rog să nu vă loaț’ de ei.
Comentariu beton!14
Ce neaţa, că e aproape prânzul. Ai pregătit ciorbiţa, să-l serveşti? Bazându-mă pe totala acoperire cu dislike-uri, se pare că nu i place sarea. Deci ai grijă să-i pui doar glume nesărate in meniu.
Comentariu beton!23
Ii pun o laie.
@didina: sare sarata sau nesarata?
@Bogdan, depinde. Pe unii îi deranjează chiar și în doze mici, alții nu-i simt deloc. 🙂
si eu folosesc mai multa sare decat in trecut…torn si mi se pare ca sareaza ff greu…nu suport mancarea nesarata.a trebuit anii trecuti sa mananc o perioada nesarat.ca ma umflam.din pacate, m-am umflat, capu’cat banita…am incercat nesarat si-mi venea sa vomit la fiecare inghititura…
Înlocuiți sarea (clorură de sodiu) cu sare de potasiu (clorura de potasiu).
Ina, clorura de potasiu este otravă pentru noi. Rinichii preferă potasiul așa/atât cum(cât) este în formulele de bază, sarea gemă de exemplu, altfel devine un surplus extrem de periculos.
V-am citit pe toți, foarte utile informațiile, dar eu o singură nelămurire am, a devenit sarea otravă sau nu? Mă refer la sarea de care scrie M-hai, cea pe care o cumpără tot poporul în orice altă formă, dar nu gemă.
As face o glumă, dar o să consideri că e nesărată. 😁
Comentariu beton!31
Ce băiat de zahăr ai fost la faza asta 😋👍
Comentariu beton!20
Am o lucrare in Salina de la Ocnele Mari, cand ajungi la Ramnic, dai un semn si iti aduc direct de la sursa!
Comentariu beton!13
Cel mai bun comentariu!
Eu NU mănânc sare, îmi iau sarea din brânza de oi, salamu de sibiu, murături, gogoșari
Mereu îi spun mamei ca în mâncarea mea să nu pună sare
Noi luăm sare gronjoasă la sac de 10 kile, gri, pentru varză murată & murături și sare iodată albă pentru bucătărie
Am văzut că n’a scris nimeni p’aci, dar majoritatea sării din rromânia e importată din ucraina, turcia & încă o țară care îmi scapă acum și e tratată cu o grămadă de chimicale, cea mai bună sare e aia din ocnă sau gronjoasă
Și încă ceva: Rromânii mănâncă mult prea multă sare decât doza recomandată, DECI NU MAI MÂNCAȚI SARE CĂ FACEȚI TENSIUNE ȘI ALTE BOLI ASOCIATE
Comentariu beton!17
E irelevant e subiectiv total iti spun de ce ….pentru ca la murături …(murături e un fel de pickles stiu stiu …un subect tabu si total irelevant pentru ipsterii dă capitale cu glovo si alte alea care cară cea mai bună shaormă de la cocosati moderni ) eu folosesc iezact aceeasi cantitate de NaCl(ă) ca si pe vremea strabunilor noșt’i (ăia cu varză viezure mânz )
Mdeci ele …( murăturile) stau perfect si au acelaș gust ca n copilaria mea neipsterizată …
Si da …merg si eu in city break de alea si mi platesc si eu impozitele prin internet ….
La muraturi se foloseste sare neiodata, hipsterii nu mananca asa ceva ca ii afecteaza la esarfa. E vorba de sarea iodata extrafina, cred.
Comentariu beton!17
Da sarea p …ii mele extrafină …si sarea si plua ….oricum am auzit ca e niste filme in care iti baga cv cip in deget si visezi ca faci amor cu claudia șifăr când era virgină …mult peste senzatia average …cu contacți humani
Am crezut ca sunt eu nebuna, nu ca nu as fi umpic :)) nu doar cu sarea, dar mie tot asa mi s-a intamplat si cu zaharul, parca nu mai e dulce, pun 4 lingurite in ceai, de la maxim una. Supra-rafinare?
Nu ești unic! 🙂Mă confrunt cu aceeași problema!
Intr-adevar, sarea de mare nu are gust, nu e sarata deloc. Pentru mine e un chin cand mananc in oras pentru ca mananc foarte sarat.
Dar sarea clasica, grunjoasa, pentru muraturi, este perfect de sarata. Eu doar din asta folosesc. Si e perfecta.
Sare pentru muraturi, la sac de 5 kile, grozava si sarata si sanatoasa.
aha, deci nu sunt nebun … la fel am spus și eu, ceva s-a întâmplat cu sarea că nu mai sărează așa cu era pe vremuri. În principiu nu ma deranjează pentru că pun în salate cubulețe mici de brânză … sarea aia de la mașina de spălat o fi mai bună???
Pai nu sareaza ca nu prea are sare! Ca si sarea asta e pe concentratii, mi.a explicat un nene de la salina Turda cum se „indoaie” sarea, e relativ simplu, e practic contrafăcută daca poti sa crezi asa ceva! Plus ca sarea iodata e ceva….nu se poate cu ea! Eu ma gandesc ca la cata sare roz e prin magazine, in curand o sa se prabuseasca Himalaya, s.atunci ce dracu ne facem?
Nu ti se pare. Am observat ca sarea fina are problema asta… eu folosesc grunjoasa si e in regula. Se simte cand pui in mancare
Și eu mi-am pus problema asta de mult timp. Deși eu nu pun sare în mâncare, de obicei.
Eu mănânc și multe eugenii…
Și, sunt sărate?
Era o vreme când credeam că e din cauză că sunt fumătoare. Între timp m-am lăsat dar tot aveam aceeași problemă. De curând am început să cumpăr din cea fără iod, Sarea Baciului parcă-i spune, și mi se pare oarecum OK. Și… poate că nu e din cauza fumatului, ci din cauza vârstei? Poate că se uzează papilele gustative la fel ca dinții ori ca alte alea de care nu mai pomenesc? Fiindcă mi-aduc aminte că și bunicii mei se plângeau că nu mai sunt piersicile/roșiile (fructe & legume în general) de altădată, că ălea din copilăria/tinerețea lor aveau gust, nu ca astea de acum…Nu dați cu pietre, e doar o ipoteză…
@CrisS roșia nu mai are gust din mai multe motive, dar principalul motiv este datorită cumpărătorilor, care vin la piată și fac mofturi.
Aia nu imi place că e prea mare, aia nu îmi place că e strambă, aia nu îmi place că nu e coaptă până în vârf, aia nu îmi place…
Dacă puneam anul ăsta castraveți în primăvară om mă făceam.
@BaGheRa, am uitat să precizez că asta cu bunicii se întâmpla acum 35 de ani, nu acum, deci pe vremea când, din punctul nostru de vedere, fructele și legumele încă mai aveau gust. Acum e rândul nostru să ne plângem…
🤔🧐👍😷
Sarea iodata (sarea fina si extrafina in general) e super-ultra-mega rafinata si cu adaos de n’spe mii de alte chimicale, mai sau mai putin „inocente”. Care adaosuri se pare ca-s din ce in ce mai multe, deci concentratia a ceea ce se cheama sare (NaCl) scade, si gustul sarat in consecinta. Nu inteleg de ce sarea trebuie iodata. Cu foarte multi ani in urma explicatia oficiala era ca Romania e zona endemica de „glanda” (prea putin iod in…nu stiu, aer, apa,…care afecteaza functia normala a tiroidei). Dar aceeasi situatie iata si in Danemarca, unde dai cu tunul dupa alta sare dācât iodata. De la o vreme insa gasesti mai pe toate drumurile faimoasa sare de Himalaya, care – cum bine puncta cineva aici – e contrafacuta (desi pretul e al celei originale). Iar in unele pravalii mai cu staif sare din Atlantic si sare de Guérande, care costa aprox. 36 €/kg (desi nu am gasit in pachet nici aur, nici diamante), fata de 0,60€ sarea „de masa” (iodata). DAR, atentie, sarea de mare e cea mai poluata, iar faimoasa de Guérande e nerafinata, deci max. poluata. Dar e foarte sarata, e drept. Deci cea mai sanatoasa ar fi cea din salina, eventual direct de la sursa. Aia de se pune in muraturi 🙂 Citisem undeva ca se cheama „sare de burghiu”. Intr-un mojar bun ia 30″ s-o faci foarte fina.
Aşa este, de prin 1920 sau 1950 doar în unele zone se practica suplimentarea cu iod. Însa, în timp, omul a reuşit să facă praf Terra şi nimic nu mai e cum ştiam. De exemplu, datorită îngrăşămintelor chimice folosite, tot pământul locuit a devenit deficitar în iod. Astfel că, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a hotărât prin 1995 iodarea sării pe tot globul.
Iodul este important în funcţionarea creierului, lipsa lui duce la cretinism.
Surplusul de iod nu se acumulează în corp, el se elimină prin urină destul de rapid (timp de înjumătăţire de 3 ore). Deci ne temem sau ferim degeaba de el.
Cât despre sarea roz de Himalaya se pare că nu are beneficii sau minerale în plus faţă de alt tip de sare şi provine de fapt din mina de sare Khewra, din Pakistan, cam la vreo 300 km de Himalaya. Iar culoarea roz este de la oxidul de fier (rugină, popular).
Comentariu beton!17
nu am mai folosit de mult alta sare in afara de cea de himalaya, dar eu si cu aia am probleme. nu mananc foarte sarat, dar imi place sa fie acolo, it enhances the taste. si de cateva luni de cand sunt acasa mi se pare ca o mananc pe paine si deschid dulapul si ma uit ca nu mai e punguta acolo :)) sau e aproape goala.
https://www.vice.com/ro/article/yw7a8y/mituri-sare-roz-de-himalaya-pacaleala-wellness
Nu mai daţi banii pe prostii, luaţi clorură de sodiu la copii 🙂
Apropo de sarea roz de Himalaya sau mă rog, pare să provină dintr-o mină din Pakistan, rozul ăla îl dă oxidul de fier sau mai pe româneşte, rugina.
Dacă ai lipsă pe fer în organism nu mai bine mergi cu solniţa de sare pe o linie de cale ferată presori pe ea şi lingi două-trei liniuţe decât să dai banii pe prostia aia ?
eu n-am luat niciodată sare la tub, doar din aia la cutii de carton colorate, cum zic unii oameni mai sus. de obicei încerc să găsesc una pe care scrie ”gemă”, am vaga senzație că e mai puțin procesată/alterată/chimizată.
am cam fost acuzată că gătesc nesărat, dar chiar pun sare și mie mi se pare ok.
problema cea mai mare e că poza mi-a făcut poftă de cartofi prăjiți. 🙂
Folosesc exclusiv sare fără iod.
Pe vremuri, la captele de linie ale ITB (actual STB) erau niște lăzi, pline cu nisip și cu sare. Acum, sare asemănătoare cu aceea (ca mărime) se vinde ca sare alimentară neiodată pentru murături. STAS 2906/76. Nu e arătoasă și o găsesc aproape la toate micile magazine din cartiere sau din piețe. Pungă de plastic transparent de 3 kg la preț cuprins între 3 și 5 lei. Trec sarea prin ciurul de făină. Ce trece, e fină si poate fi pusă în solniță. Ce rămâne, pentru râșniță și în borcanul din care iau cu lingura ca să pun în mâncare atunci când bucătăresc. Această sare, care are impurități specifice, formează bulgări dintr-aceia de care pomenea cineva intr-un comentariu.Pe pungă este o descriere foarte interesantă:
„Sare alimentară neiodată pentru hrana animalelor și industria alimentară. Este interzisă consumului uman și la fabricarea pâinii, conform HG 568/2002. Greutate netă: 3000 g.”
Sareafăraiodpentrumurături o folosesc de vreo 14-15 ani (atunci când m-am enervat ca era să-mi strice bunătate de pește pe care voiam să-l fac saramură).
Hașgeul ăla cu cine l-a gândit și dat e responsabil de nebunia iodării sării (cine are rabdarea să citescă, se lămurește). Si sarea iodată si extrafină mai conține și niște antiaglomeranți si alte mici porcărele ca să nu facă bulgărași (cică ar fi un fel de E-uri)
Folosesc de obicei sare din cea mentionata mai sus de la Salrom, cutia albastra cu galben. Acum am o punga de plastic cu sare din Lidl, produsa in Grecia, am verificat si contine ingrediente in acelasi dozaj (inclusiv agentul de antiaglomerare) ca si cea de Salrom. Nu mi se pare ca ar avea intensitate scazuta fata de ce consumam sa zicem cu 5-6 ani inainte, iar eu oricum incerc sa consum sare cat mai putina datorita unor probleme nefrologice.
P.S. si mie mi-a facut pofta imaginea cu cartofi prajiti! Delicioasa 😀
Am observat. Sareaza sosul se soia mai mult decat o face sarea. The perks of being demi hipster
Credeam că doar mie mi se pare!
Tocmai am făcut o salata de roșii și am pus sare ca pentru o halca de carne. Și la zahar e la fel.
0 0
Vad ca multe comentarii incep cu „de la un timp”. 😀 Va zic eu pb principala, varsta. O data cu varsta ti se reduc papilele gustative si nu mai simti la fel. Sarea e tot sare, limba nu mai e aceeasi limba, gurile rele spun ca in cursul vietii pierzi 60-70% din papilele gustative. Eu zic sa nu incepeti sa puneti sare multa si pe cat posibil sa va obisnuiti sa mancati mai putin sarat: venele, artele, rinichii si inima o sa va multumeasca. Gata, am rezolvat, se pot inchide comentariile ! 😀