Să vă povestesc, zic.
Eu locuiesc chiar la intersecția dintre două străzi, intersecție pe care o puteți admira în fantastica fotografie de mai jos.
Acum vreo două săptămâni, tocmai ieșisem pe balcon la o țigară când de jos s-a auzit mare bubuitură mare. Accident, evident. Cum mașina mea este parcată extrem de aproape de ceea ce vedeti voi în poză, am coborât în secunda doi, ca să văd vreunul dintre cei doi năzdrăvani ai șoselelor nu cumva ricoșase în a mea.
Din fericire nu ricoșase, din și mai mare fericire amândoi erau întregi, doar mașinile arătau cam șifonate. În schimb, reușiseră să doborare palancă la pământ semnul de „cedează trecerea” de pe strada pe care voi o vedeți în dreapta pozei. Mno, se mai întâmplă. Cum nu existau victime, s-a calmat repede toată lumea și șoferii au plecat la poliție pentru declarații.
Două sau trei zile mai târziu după această deosebită întâmplare, vine și echipajul de la ADP (sau de la ce autoritate s-o ocupa cu semnele astea) si începe să monteze semnul de cedează, că nu poți să lași intersecția nesemnalizată. Doar că, ce să vezi, îl montează în cu totul alt loc decât se afla pâna la accident, adică pe strada care până atunci avusese prioritate. Ce-a urmat, puteți constata cu ochiul liber uitându-vă la fotografia de mai jos. Trei străzi care intră în aceeași intersecție, toate trei având, la o primă privire, cedează trecerea (v-am pus eu săgeți ca să observați unde au rămas vopsite pe carosabil semnele de „cedează”, așa cum erau ele dinainte de accident).
Prin urmare, de la montarea semnului de cedează încoace, de minim trei ori pe zi asist la scene cu mașini care vin de pe ambele străzi, ajung în intersecție în același timp, frânează cu zgomot și opresc. După care, avem două situații distincte, dar n-aș putea spune care dintre ele e cea mai frecventă.
Situația unu. Șoferii sunt deosebit de amabili sau politicoși și încep să se invite unul pe altul care să treacă primul. Serios, știu că nu vă vine să credeți, și mie dacă-mi povestea cineva aș fi zis „hai, frate, că prea bagi în ele, unde-ai văzut tu șoferi bucureșteni care să se invite unul pe celălalt?”. Dar chiar am asistat cu ochii mei la fantasmagoria asta, chiar mai multe ori. E drept că prima oară când s-a întâmplat, m-am uitat la numere să văd dacă sunt din București. Erau.
Situația numarul doi. Șoferii nu sunt deosebit de amabili sau politicoși și, pentru a stabili care să tracă primul, încep să se invite unul pe celălalt la excursii inedite în locul din care au venit pe lume. Sau ceea ce în limbaj de specialitate poartă numele de de acordarea priorității bazată pe prioritatea de șmecher. „Băăă, ești idiot? Era să dau în tine, nu vezi că am prioritate?” și răspunsul aferent din partea adversă „Coaieeeee, nu vezi că tu ai cedează? Ești nebun?”. Și-o țin tot așa până ce unul dintre ei îl lasă pe celălalt să treacă.
Râdem-glumim, dar cred că doar datorită norocului încă nu s-a luat nimeni la bătaie sau, și mai grav, n-am mai asitat la încă un accident.
Mno, acestea fiind zise, mă întreb cam ce-ar trebui să fac în situația asta? Că dacă sun la primăria de sector sau la ADP să le explic la ce asist zilnic, probabil or să mă ia ăia drept nebun. Și pe bună dreptate, pentru că dacă e s-o iei după litera legii, semnele de pe stâlpi sunt cele care ar trebui să conteze pentru șoferi. Doar că legea o spune ea așa, dar când ești la volan și uneori trebuie să iei decizii în fracțiuni de secundă, ai toate șansele să te dezorienteze și niște cedează trecerea imense, vopsite pe carosabil (ca să înțelegeți cam cum arată, cât sunt de mari, v-am făcut și-o poză de sus)
Deci, are cineva vreo idee cum aș putea să-i ajut pe bieții șoferi care au ghinonul să treacă pe la mine prin intersecție? Și, dacă se poate, aș prefera să nu vină nimeni cu soluția de mare angajament: „Da’ ia-ți și tu al doilea job și stai în intersecție să-i dirijezi”. Doar dacă se poate, desigur.
Vrei să nu mai folosească nimeni intersecţia asta? Șterge marcajele (știu, este ilegal) și „fă scăpat” semnul de „cedeaza trecerea”. Lasă-i să se descurce cu prioritatea de dreapta, fiind o intersecţie nesemaforizată.
Dacă vrei să-i ajuţi, atunci sună la autorităţi. Dar nu știu dacă o să-i ajute…
Să știi că ar fi mai ok pentru toată lumea dacă n-ar mai exista marcajele și semnul. Măcar s-ar da prioritate de dreapta și cu asta basta.
Pai oricum acolo se aplica regula prioritatii de dreapta pentru cele trei strazi, pentru ca sunt in situatie de egalitate.
Comentariu beton!30
Sigur nu e una dintre povestile in care se mută indicatorul in urma unui accident astfel incat vinovatul sa devina nevinovat si invers?
Poate dacă era vreo miză imensă. Dar o bară față de opel astra și-o portieră de skoda fabian nu cred că sunt chiar atât de importante.
Al doilea job zici? Poate primul, așa, un full time, 24/24. Că doar n-o să lași intersecția nesupravegheată 🙂
Un telefon/mail la poliția de sector? cu pozele atașate? Poate așa se lasă mai ușor convinși. Știi, unii dintre ei nu prea le au cu cititul, dar dacă le arăți desene…
Comentariu beton!25
Hai că la asta cu mail-ul nu mă gândisem. O să caut azi o adresă și le trimit.
Politia locala nu are atributii in marcaje rutiere si circulatie. @Laura G
[email protected]
brigada de poliție rutieră. am avut și eu ceva nelămuriri cu un semafor. au fost foarte amabili și prompți.
Da, sesizare la Politia Rutiera cu toate datele de identificare (altfel nu solutioneaza sesizarea) si cu descrierea situatiei, daca sunt si poze, cu atat mai bine. Dureaza putin timp pana se iau masuri.
@sandman,
Vai, ce păcat am comis! 🙃 Las’ că nimerește MV poliția potrivită, la câte indicații primește aici.
Conform codului rutier făcut pe vremea lui Enlil, Enki și Ea tableta mea cuneiformă spune că prioritate are cel din dreapta – în imagine, cum mă uit la ea, fiind drum cu prioritate deoarece nu există marcajul pe asfalt „cedează trecerea”.
Tolomacul care a venit din stânga, ignorând marcajul de pe asfalt de „cedează trecerea” a crezut că are „prioritate de dreapta”, ceea ce e complet fals.
Tu zici cine are prioritate acum sau cine avea înainte de accident?
Eu mă refer la faptul cum ar trebui să se circule regulamentar în intersecția respectivă ținând cont de marcaje și indicatoare.
Ordinea corectă de traversare a intersecției fiind:
mașina 1 are prioritate care vine din dreapta pozei, apoi urmează mașina 2 care vine din stânga pozei, iar mașina 3 (cea care are indicatorul „cedează trecerea”) va pleca ultima – deoarece existând 2 semne „cedează trecerea” se aplică regula priorității de dreapta.
Am râs bine de tot la aia cu șoferii politicoși care se invită unul pe alta 😜
Degeaba îi marcaj pe jos dacă nu e semn … parcă. Pe Virtuții era un dilău care asista benevol traficul la o trecere de pietoni către stația lu’ 41. Ar merita relocat 😋 sau poate aveți ceva pensionar local 😜
Ps. Bvlogării se pensionează anticipat pă caz dă divan ? Întreb pentru un preten 😏
Dadada, semnul de pe stâlp contează. Doar că, vezi tu, intri în intersecție, vezi cedează pe jos, te uiți disperat pe stâlp să vezi dacă e semn și acolo. Nu e. Începi să te întrebi dacă nu e pentru că nu trebuie să fie sau o fi căzut. Și toate astea într-o fracțiune de secundă.
Ultima oară când am făcut o sesizare la primărie am luat numar de înregistrare, pentru a fi sigură că primesc și răspuns. Telefon/mail pot fi suficiente, dar dacă de partea cealaltă a firului e cineva care nu ințelege despre ce e vorba, sau n-are chef, sau nu-i pasă, s-ar putea să fie degeaba. Desigur, susținerea scrisă și a câtorva vecini în acest demers, mă gandesc că n-ar strica. Una e să fii singurul care le semnalizează problema, alta e să fiți mai mulți.
Nu stiu daca la Bucuresti e la fel, insa ar trebui s-o poti rezolva cu o adresa la Politia Rutiera. Eu am notificat Rutiera pe o situatie similara, si s-au miscat surprinzator de repede si de bine. Poti sa faci petitie online, aici (pt. Bucuresti): https://bpr.politiaromana.ro/ro/petitii-online
Cu certitudine Rutiera se ocupa de treburile astea, si sunt singurii care au autoritate pe probleme de genul asta.
@MV: Semnele rutiere sunt astea: ,,/,, -.- ,,\,, sau 8===> samd. Restul sunt indicatoare si marcaje rutiere :))) Zic si eu, sa nu te inteleaga gresit de la Rutiera 😀
Mai degraba decat petitie, eu as face asta:
„La numărul 021/9544 ne puteţi sesiza permanent, telefonic,sau la adresa de email: [email protected], pentru operativitate în rezolvarea problemelor urgente întâlnite în traficul bucureştean (ambuteiaje, gropi în carosabil, semafoare defecte, formare de polei, etc.), ca şi pentru sugestii, sesizări, întrebari sau recomandări privind îmbunatăţirea activităţii Brigăzii Rutiere.”
Mulțumesc.
Am băgat și eu o petiție. Sper sa se miște oamenii.
Tot scris,cu număr de înregistrare, un e-mail să nu umblați aiurea pe la ghișee, dacă nu vine un răspuns favorabil,adică să întoarcă situația la ce a fost înainte, încă unul,bineînțeles cu poză atașată. Zic că ar trebui să se rezolve înainte să apuce să se încalece alte mașini, și să fie mai serios .
Un mail cu link-ul articolului ar fi suficient cred eu . In perioada izolarii am avut ceva treaba cu anumite institutii ale statului si am ramas placut impresionat de timpul scurt in care am primit raspuns , cat de repede s-au miscat sa-mi trimita atasamente la cerintele mele , chestii care implicau print si scan .
Cred ca e „opera” unui Dorel – sau mai multi – si care in mod sigur nu poseda permis de conducere .
Nu e opera nici unui Dorel, marcajul respectiv e perfect normal. El există peste tot pe planetă, doar că există o grămadă de dobitoci puturoși care nu-s atenți la trafic deloc. Io p-ăia i-aș jupui de vii. Ca să fie.
@John, marcajul respectiv e rămas de pe vremea când strada aia era cu cedează. Și e ilogic să existe atâta vreme cât aia e strada cu prioritate. Hai, dă-o naibii că e clar ca l-au lăsat pentru că așa se fac lucrurile în România.
Din ce stiam din codul rutier, intotdeuna indicatoarele de circulatie aveau prioritate in fata marcajelor rutiere. Si tot ce este desenat pe asfalt este marcaj rutier.
Păi toți de aici știm asta. Mai citește o dată textul, că n-ai prins despre ce e vorba.
Alex, in cazul in care ai și indicatoare și marcaje, da. Și când indicatoarele și marcajele se contrazic. Aici nu e cazul. O stradă are indicatoare (dar nu are marcaje), iar cealaltă are marcaje (dar nu și indicatoare). Fiecare vine pe drumul lui și acționează conform semnului pe care îl întâlnește. Faptul că „știa el” că strada x era cu prioritate se cheamă „condus din memorie” și e cauza multor accidente. Cum a fost până acum 100 de ani (sau până ieri) nu contează. Așa cum este acum, toți au „cedează” și trebuie să reducă viteza, să se asigure și sa de-a prioritate de dreapta, dacă e căzut. It’s that simple :))))
Sesizare la politie. Adp -ul implementeaza insa politia decide, asa ca dati un telefon la politia locala sau direct la circulatie si apoi Dumnezeu cu mila
I-ar ajuta studiul legislației rutiere, pur și simplu. Întrucât indiferent de unde vii, ai „cedează trecerea”, se aplica prioritatea de dreapta (are prioritate cel care vine din dreapta). Avem în Cluj o grămadă de intersecții de genul ăsta. Problema e că, in acest caz, indicatoarele și marcajele devin inutile. Fără ele, tot prioritatea de dreapta funcționează :)))))
@Mircea: marcajele și semnele sunt foarte bine venite deoarece îi fac mai atenți la intersecție pe dobitoci, care altfel ar trece prin ele ca diareea prin intestinul gros.
@John, nu am zis că sunt rele, ci că sunt inutile. In sensul că și fără ele se aplică aceeași regulă
Bucuresti boss – probabil multe doamne la volan ca sa nu mai intre in intersectie ca oaia in lanu de grau.
La mine la tzaranoaie era o intersectia in care ani de zile toti aveau semn de drum cu prioritate.
Probabil că autoritățile voiau să arate că nu fac discriminări :))))
Cel mai misto era sa fi avut, toti, „Stop”.
@Ruxandra de ce să nu fie mișto?
Cel mai bagat in ceata e ala care vine din stanga. Are si el „cedeaza trecerea” si are si ala care vine din dreapta. Si, intr-o lume perfecta, se indeamna unul pe altul ca grecii la puscarie!
Cand am inceput sa conduc prin Nemtia, am invatat o regula: cand esti pe strada cu restrictie de viteza (30km/h…si sunt o gramada), automat si fara niciun semn de circulatie, dai prioritate de dreapta la toate strazile, stradutele si aleile perpendiculare. La inceput, imi venea foarte greu, obisnuita fiind cu padurea de indicatoare din Romania. Acum, mi-a intrat in reflex.
Si, inca o chestie super-inteligenta, la nemti: semafoarele!
In primul rand, linia de asteptare e cam la 2 metri inapoia semaforului, ca sa nu-ti rupi gatul uitandu-te sa vezi cand se face verde. In plus, ai semafor si in partea stanga, in caz ca cel din dreapta e obturat de vreun camion sau autobuz.
Cand sunt ceva lucrari pe strada, se aplica, peste marcajele normale, un soi de scoci galben care te directioneaza. Si, ce sa vezi? In momentul in care se reia circulatia normala, dispar si marcajele alea galbene. Nu asteapta nimeni sa le stearga vantul, ploaia sau zapada.
Și unde mai e distracția dacă fac totul perfect ? 😁
Cunosc câțiva Români care au evitat în ultimul moment sau au produs accidente din cauză că nu știau ce reguli implică „30 zone”. Și ăia cărora le-am explicat aveau in continuare gura mare: „cum să dau eu prioritate de pe strada principală ăluia care vine de pe aleea din dreapta?”
@Shoric ajungi acasă cu risc mai scăzut de apoplexie sau AVC dacă ai un drum pe care toată lumea respectă regulile.
#Shoric: ajungi, pur si simplu, sa conduci cu placere. Chiar si prin oras. Bine…mai au nemtii de lucrat la semnalizare. Pur si simplu nu le place lor sa semnalizeze. In rest…Cand conduceam in Romania, injuram birjareste din 10 in 10 metri. Acum, mi se intampla o data la zece zile, daca nu si mai rar.
Umila mea părere este că poza asta trebuie s’o trimiți la ADP cu o cerere de mutare corespunzătoare a semnului de cedează trecerea
Ar fi mai bine să faci cererea pe numele prietenei tale, în caz că nu ți’ai făcut mutația la evidența populației
Și încearcă să îți lași mașina cât mai departe de intersecție
Succes 🙂
Intr-o situatie similara, am sunat la Primarie (in Iasi) si dupa aproximativ o luna au venit si au schimbat semnul (a se citi l-au montat corect). Recunosc – am mai sunat de vreo 2 ori pana s-au mobilizat…
Mare lucru n-am înțeles eu din pozele alea, săgeți, marcaje, stâlpi, darrr, boss, eu zic așa: sună la ăștia de se ocupă cu țevile pe sub pământ și zi-le că a pocnit una. Să vină să facă niște șanțuri fix în intersecția asta. În toată, da?
Comentariu beton!23
@Elena, ma fata, io ti-am mai zis: tu nu ai toata faianta in baie! Am ras cu lacrimi, ce…cu muci! Adevarul ca era prea serioasa problema, trebuia sa i-a cineva attitudine! 😉😂
Eu nu mi-am dat cu parerea, ca eu sunt pe “partea cealalta “! 😉
@Eleno, dacă citeam comentariul ăsta ÎNAINTE să trimit email la poliție…
@Emil, eu n-am carnet de șofer. Si, știi cum e, trebuia să zic și eu ceva…
@elena tu mereu le zici bine de tot 😃
Boss, fii atent cum facem. Dă recall la mail. Dacă n-au apucat ăia sa-l citească, li-l ștergi din inbox. Deși, știu că-s fierți pe actiune și pe salvat oamenii polițiștii ăștia și cred că deja au trimis echipajele să rezolve treaba. Bată-i norocu’!
Auzi. Acu’ vreo oră apăruseră unii cu salopete de ADP pe-aici și deja mă vedeam scriind cum am rezolvat io problema în juma de zi. Da’ a fost alarmă falsă, s-au prefăcut că au ceva de lucru și s-au cărat.
Votez Elena P Prim-Ministră!!! 😀
Mai oamenilor, dar poate exact asta s-a urmărit. Să nu mai fie niciuna din străzi „cu prioritate”, astfel încât, toți cei care intra în intersecție sa reducă viteza și să se asigure, reducandu-se riscul de accidente. De ce nu ar putea fi și asta o explicație? O adresă la rutieră ar trebui sa rezolve problema…ei știu (sau ar trebui să știe) ce vor cu intersecția aia.
Stii? Era, candva formularea aia cretina „la limita evitarii oricarui pericol”. Numa’ ca nu zicea nimeni care e limita aia! Era portita de scapare a militianului cand nu se stia clar cine a fost de vina.
„Nu ati redus viteza la limita evitarii oricarui pericol”. Puteai si sa fi impins masina, ca tot era prea repede.
Apăi dacă așa s-o fi pus problema, adică de reducere a riscului de accidente prin eliminarea oricărei priorități semnalizate, mă gândesc că adresa către rutieră ar trebui să fie ceva de genul ”veniți să terminați treaba și să mai adăugați câte un indicator ”cedează trecerea” și în celelalte 3 colțuri de stradă”. 🙂 Bine, pentru a servi aceluiași obiectiv, o altă soluție ar fi fost să elimine marcajele de pe asfalt după dărâmarea indicatorului, dar na, nu e ca și cum pentru a atinge un scop e musai să se urmeze o singură cale.
Nu este obligatorie semnalizarea atât prin indicatoare, cât și prin marcaje. Oricare dintre ele sunt suficiente. Totuși, de acord cu tine, indicatoarele sunt mai vizibile, ar trebui puse, chiar dacă există marcaje. Ștergerea de pe asfalt a marcajelor e destul de greu de făcut, dacă s-a folosit vopsea bună. Cele mai bune soluții ar fi următoarele:
1. Dacă se dorește ca în intersecție sa funcționeze prioritatea de dreapta, adăugarea de indicatoare acolo unde sunt numai marcaje…și, aș adăuga, desenarea marcajelor acolo unde există numai indicatoare (din motive mai mult estetice)
2. Dacă se dorește menținerea priorității dinainte, sau schimbarea ei, este obligatorie adăugarea de indicatoare in toate colturile intersecției. Ștergerea marcajelor e opțională (ar fi de dorit, dar nu obligatorie – dacă există indicatoare, oricum „bat” marcajele, după cum știu majoritatea șoferilor).
Cel din fata trece primul ca nu are nici un semn de cedează. Tu ai indicativ de cedează asa ca cedezi mașinilor cu care te intersectezi. Cele doua cu cedeaza de pe asfalt oferă prioritate de dreapta.
Un caz de Dorel, proaspăt,de azi dimineață: în parcarea blocului unde locuiesc se fac lucrări (asfaltat,marcat etc) și de câteva zile în capătul ei sapă un buldozer un culoar,nu știu de ce, că nu se fac lucrări la țevi.
Azi de dimineață, ghici cine se spala cu apă din sticlă,pe motiv de țeavă spartă de buldoexcavator?
Cine, cine? 😛
Cum cine ? Toți locatarii din zonă… că sunt niște insensibili la drama Dorelului dă pă buldozăr … n-au sărit și ei cu o bere rece / fără alcool să poată lucra omu’ cu grijă, atenție și precizie😜
Je!😏
Vecinu Mihai, ies la plimbare prin cartier si incerc sa gasesc intersectia din poza asa ca sa stiu exact unde stai :-p
Mvaai … bine că nu a scris JT articolu’ 😜
Ai grijă, semnele de pe carosabil sunt la fel de valabile ca și cele de pe stâlpi !
Neapărat sesizare la poliția rutieră, cu toate datele, nume, CNP, ce lapte … știi tu. De nevoie, trebuie sa reacționeze și își fac treabă.