Străzii care merge de la mine înspre piață eu îi zic „strada pe care te întorci în timp”. Pentru c-așa e, la fiecare 100 de metri, te-ai mai întors în timp cu niște zeci de ani. Și uite așa, când ai ajuns aproape de capăt, adică la piață, practic te-ai parașutat în atmosfera bucolică a Medelenilor lui Teodoreanu.
Căsuțe cu verandă și prispă, liliac înflorit la geam, ici și colo mai cântă leneș câte un cocoș, iar la fiecare poartă sunt băncuțe de lemn pe care șed bătrâni ce sporovăiesc agale despre când vine perceptorul cu fonciirea și luptele înverșunate de la Cotul Donului. La unele porți sunt câte doi, la altele câte trei sau patru, ici-colo mai apare și câte o purtătoare de catrință printre ei, semn că, deși încă n-au drept de vot, muierile au voie măcar să iasă la poartă.
Iaca, cam așa mă duc eu la piață de fiecare dată, după ce dă căldura. Tot așa am mers și azi, doar că azi eram echipat regulamentar cu mască.
Dragii mei cetitori, la dus a mai fost cum a mai fost, am cules doar o mare de sprâncene ridicate a mirare și niscaiva șușoteli, dar când m-am întors, unul dintre uncheși nu s-a mai putut abține și m-a întrebat hâtru:
– De ce porți mască, taică?
– Ca să nu mor, am răspuns,
– Da’ de la ce să mori așa tânăr?
Aici, trebuie să recunosc că brusc l-am simpatizat pe uncheșul cel șugubăț, ba chiar cred c-am și zâmbit nițel pe sub mască.
– De la coronavirus.
Și gata, s-a lăsat tăcerea. Iar în privirile lor puteam să citesc limpede ca cristalul: „săracu’, e bolnav” și-un pic de părere de rău. Pe când mă îndepărtam, omu’ meu mi-a urat blajin:
– Să fii sănătos, taică.
Mno, nu că vreau să insinuez ceva, dar aproape c-aș putea să bag mâna-n foc că nicinul dintre ei n-auzise vreodată în viața lui de altă pandemie în afară de gripa spaniolă sau de ciuma lui Caragea. Voi vă dați seama cam care e situația în țară, în România aia adevărată, cu veceu în fundul curții, dacă pe-aici e așa?
Altfel, la piață, cam un om din cinci purta mască și-ăla era tânăr. De mănuși încă nu se auzise. Sau nu azi.
Natură vie în vremea lui Covid al XIX-lea, pictură în vorbe 😜
Comentariu beton!36
Artă. Doar pensula-mi lipsește. 🤪
Plus beretă și șorțuleț. 😂
D-alea am.
Păi? Bagă un autoportret d-ăla cu smarfonu’ și pune la panou, să vedem și noi cum arată hipstăru’ pă varianta hartistică. 😁
Îți dai seama ca dacă-i spui unui veteran de război despre cocoraravirus, ăla zice: Vai muma lor, ăștia se autosinucid singuri cu hidosenia aia pă mufarină!
Mănuşile s-ar putea să fie un factor mai mare de risc. La mine sunt cu certitudine, îmi declanşează o dermatită atopică, de nu mă văd.
Comentariu beton!20
Dacă le porți juma de oră pe săptămână nu declanșează nimic.
Mănușile fac mai multe chestii:
– îți amintesc să nu-ți pui mâinile pe față, să nu te scarpini la ochi, că pe gură și nas oricum ai mască;
– îți înlocuiesc o spălare pe care nu o poți face (de ex la piață); atingi chestii apoi le scoți și ai mâinile curate;
– îți permit să torni alcool pe ele după ce atingi diverse, fără să-ți cadă pielea, tot atunci când nu te poți spăla;
– îți reduc dexteritatea pentru că nu ești obișnuit cu ele și nu mai butonezi telefonul 2 min cât aștepți la semafor, cum făceai înainte, astfel nu faci telefonul purtător de carcalacul feroce;
– te ajută să nu leșini de anxietate după ce alt cumpărător ți-a atins căruciorul din reflex, trecând pe lângă tine.
Nu zice nimeni că le pui pe mâini și ai scut anti-Covid, mai ales dacă le scoți corect (pe dos) și nu le refolosești.
Comentariu beton!49
@Mihai, iartă-mă, dar nu cred că ești tu cel în măsură să stabilească în cât timp i se poate declanșa cuiva o problemă din cauza purtatului mănușilor, măștii sau mai știu eu ce, cât de gravă este acea problemă (mai ales în situația actuala), etc.
doar omul ăla (sau medicul lui curant pt problema în cauză) este în măsură să stabilească cum îl coafează raportul riscuri-beneficiu.
Comentariu beton!34
@gabi, in sfârșit niște argumente logice pentru purtatul mănușilor. Cu mențiunea că nu cred ca și le schimbă cineva suficient de des. Cei mai mulți și le pun de când pleacă de acasă până revin.
Ai iesit din casa, ai manevrat clanța si cheile, ai schimbat mănușile.
Ai condus, ai atins toate cele prin mașină, ai schimbat mănușile.
Ai făcut cumpărături, ai schimbat mănușile. Și tot așa.
Sau, cum zici, le dezinfectezi cu alcool după fiecare acțiune, fără să le dai jos. Dar cine face asta destul de riguros? Pe mine in general nu mă liniștește cu nimic să văd oameni cu mănuși (bucătari, vânzători, alți oameni), cu mască da, cât de cât.
@Belle la fel sunt si eu, insa am descoperit ca le pot purta pe cele din nitril (nu latex) si neaparat fara pudra de talc. Sper sa-ti fie de folos informatia.
@Mihai Vasilescu nu stiu cum e la altii, la mine se declanseaza dermatita in in cateva minute de purtare (5-10, depinde) si nu mai scap de ea cateva zile.
La replica „Da’ de la ce să mori așa tânăr?”, dădeam cu masca și mănușile de pământ și plecăm și-n poponelul gol acasă.
Dar na, tu ești tânăr😁.
Comentariu beton!39
Și neexperimentat. 🙂
Vrem sa-l vedem. Pe poponel
Întâi tre’ sa-l vedem pe bătrânel.😁
Te-ai exprimat tu greşit. Dacă ziceai „Noul coronavirus” sigur te înţelegeau de ce porţi mască.
Comentariu beton!23
Băhăhăhăăă, ce bună e asta. 😁😁😁
prin orășelul ăsta de provincie în care am aterizat vârstele purtătorilor de măști sunt foarte amestecate, de la puștani de liceu până la moșuleți și băbuțe. chiar nu pot să spun că purtătorii de măști sunt mai mult tinerii sau mai mult cei în vârstă.
de asemenea, la o numărătoare ochiometrică aș aprecia la 60-60+% purtătorii de măști din totalul persoanelor întâlnite pe stradă/magazin.
dar noi suntem la 2 pași de un oraș închis, iar în spitalul din oraș mor oameni aproape zilnic. fiind mai mic decât Bucureștiul e posibil ca morții să fie mult mai cunoscuți și impactul social să fie mai mare.
așa că România aia profundă, cu wc în fundul curții e posibil să fie mereu surprinzătoare. 🙂
Comentariu beton!26
Sincer, în treaba asta cu virusul, am mai mare înțelegere pentru uncheșii șugubeți din România secolului 19, decât pentru tinerii haștagiști din secolul 21 care „știu ei” că e o conspirație la nivel mondial.
Comentariu beton!27
Azi era sa bat un Moș la coada la aprozar pe motiv de mârlan. O liturghie tot i-am ținut. Mi-a urat sa ajung la vârsta lui și sa umblu după medicamente. I-am zis ca foarte creștinesc din partea lui, și ca unii îmbătrânesc degeaba.
Se dezbate încă. Ce zici?14
Adevarul e ca si pe mine ma bufneste rasul cand vad oameni prin parc,pe bicicleta sau pe strada cu masca pe bot…dar din pacate asta e lumea in care traim…nu avem de ales si trebuie sa profitam.
Se dezbate încă. Ce zici?13
Păi sunt mulți d-ăștia pe care i-a bufnit râsul și dup-aia au râs la ATI. Deci nu ești vreun original.
Ia explica-mi tu mie utilitatea mastii cand mergi singur prin parc,pe strada sau pe bicicleta…hai sa si gandim putin nu doar sa inghitim asa … Aha…daca esti infectat asta e alta poveste…probabil nici nu ar trebui sa fi in locurile alea.
Comentariu beton!18
Meștere Manole, în comentariul la care ți-am răspuns n-ai scris „singur pe stradă”, ai scris:
Dacă cu bicicleta nu-i văd nici eu rostul, în parc (când sunt deschise) și pe stradă mi se par complet justificate. Pentru că ambele sunt locuri unde de obicei, dacă nu e ora 3.00 dimineața, mai există mulți oameni pe lângă tine. Dacă ziceai de la început chestia cu „singur” era cu totul altceva.
Spălați-va pe mâini. Mereu. Lăsați naibii mănușile jegoase ca nu prin piele vine guvidu’.
Comentariu beton!15
Merge sa definim ‘singur’ atunci cand nu te apropii de nimeni la mai putin de 2m? Cam la asta m-am gandit cand am pus ‘singur’ acolo.
Omul ăla cu mască de pe stradă,poate se duce/vine de la magazin,farmacie etc și atunci e normal să poarte mască (și mănuși), că interacționează cu alții.
La fel își mai punea întrebarea un altul ,de ce oamenii singuri in mașina poartă mască și mănuși..De aia că plec la magazin și mă echipez de acasă,nu stau la ușa magazinului să-mi pun mască și mănuși,iar când mă întorc sunt iarăși echipată, până acasă unde le scot.
N-am folosit până acum mănuși pentru că am considerat că împrăștii microbii de pe un obiect pe altul la cum cum o pot face cu mâinile goale.
Îmi fac cumpărăturile doar în Lidl și Carrefour și îmi dezinfectez mâinile cu dezinfectantul lor la intrare și la ieșire. Și nu folosesc cărucioare, pun cumpărăturile în sacosa mea de acasa de la început.
Daaar, mai devreme am fost la bancomat. Și când să apăs, m-am gândit: „No, acum ar fi bune niște mănuși. Doar că daca îmi pun mănușile, trebuie să manevrez cu ele și aparatul și cardul și portmoneul și poșeta. Perfect, le-am contaminat pe toate oricum, chiar și cu mănușile, deci tot la fel trebuie să dezinfectez toate catrafusele acasă. Poate dacă aș apăsa cu o mână înmănușată pe taste și cu cealaltă manevrez restul obiectelor. Bun. Da’ banii îi apuc cu mâna pentru taste sau cu mâna pentru restul obiectelor?”
Bine, eu fiind foarte îndemânatică (not) am toate șansele să-mi scap toate bunurile pe jos făcând echilibristica asta pandemică, așa că las baltă gândurile cu mănușile și fac ce-am de facut tot cu mâile goale. Acasă dezinfectez poseta, portmoneul, cardurile și cheile.
Data viitoare mă duc cu spirt la bancomat.
Comentariu beton!20
Eu merg obligatoriu cu mănuși la bancomat – cu o mână bag cardul, cu cealaltă tastez pinul, iau chitanța și banii, cu prima mână iau inapoi cardul, îl bag în buzunar. Cu mâna pentru card scot pe dos mănușa de la mâna în care am banii, banii și chitanța rămân în mănușă până acasă, unde vor fi spălați cu apă și săpun. Apoi scot, tot pe dos, mănușa de la mâna pe care am pus-o doar pe card și gata, sunt vorba aceea, cu mâinile curate! 😁
Se dezbate încă. Ce zici?13
Să mai zică cineva că a spăla banii e un delict.
Şi eu le dau cu spirt sau îi spăl cu săpun. Şi dacă aş avea mai mulţi, i-aş băga la maşina de spălat. 😀
Comentariu beton!23
Eu deja am cam început să mă satur inclusiv de ritualul ăsta cu dezinfectat cumpărăturile. Dacă mai încep să spăl și banii… Nu mai pot. Undeva tre să trag linie în nebunia asta. Aveam deja fixul de a mă spăla pe mâini după ce umblam cu banii, nu-i pun nicăieri prin casă în afară de portmoneu și sertar dedicat, da’ nu pot să mă pun și pe spălat banii. Dar înțeleg nevoia altora de a o face dacă îi ajută la psihic. Și eu pe am pe ale mele.
Comentariu beton!26
@Rox, o prietenă a lucrat într-o bancă și a rămas în contact cu foștii colegi. pe la începutul balamucului, nici măcar nu se instituise legal starea de urgență foștii colegi erau cu nervii în batistă că diverși disperați turnaresă spirt pe tastaturile bancomatelor (se vedea pe camere) și intraseră alea în colaps. iar clienții făceau tapaj că le-a mâncat bancomatul cardul, sau nu le-a dat banii sau d-astea.
înțeleg să ștergi cu un șervețel iginizant, sau un șervețel îmbibat cu spirt, dar ăia turnau cu sticla.
așa că vezi ce faci cu spirtu’ ăla. 🙂
Ai ceva treaba….ai creat un adevarat ritual.🤔
0 0
Știți vreun virusolog care să nu spună teribila previziune care zice că beleaua se va opri când ne vom fi infectat toți?, vreau și eu interviul cu optimistul.
Ieri, conversație peste gard.
Vecinul vorbea cu doi amici, un el și-o ea:
– Până nu ridică ăștia restricțiile, luna viitoare, n-avem ce face.
Nu mă pot abține și-i zic:
– Hai noroc la toată lumea, Cristi, ia-ți gândul, luna viitoare se va muri mai ceva ca luna asta de drăcia dracului!
Imediat sare ea:
– Eu nu cred în povestea asta cu virusul, se moare la fel ca întotdeauna, că-i zic ei gripă, covid sau cum i-or zice, de plămâni moare lumea orice-ai face.
La noi, la țărănoaia, mulți gândesc așa, nu doar bătrânii, ăștia aveau până-n 40 de ghiocei.
Comentariu beton!17
Exact…virusul nu o sa dispara pana nu se ajunge la o masa critica. Trebuiau luate masuri de distantare sociala,protectie si igienizare eventual persoanele cu risc sa isi limiteze expunerea in public dar nu trebuia inchis nimic…asa dupa o pandemie avem si o criza.. dar na..daca trebuie sa fie criza…facem criza din pamant din iarba verde…dovada Suedia
@MV: ie de la iextratereștri cu govidu, domle! Nu știi nik. 😀 😀 😀
Merge sa definim ‘singur’ atunci cand nu te apropii de nimeni la mai putin de 2m? Cam la asta m-am gandit cand am pus ‘singur’ acolo.
0 0