Taică-meu a fost inginer chimist. Și se pare c-a fost unul bun, că altfel nu știu care era treaba cu brevetele de invenții și inovații care tot apăreau pe la noi prin casă și pe care scria numele lui. Dar cu toate inovațiile lui legate de hexaclorciclohexan (luați-o p-asta), taică-meu era unul dintre cei mai atehnici oameni pe care i-am cunoscut vreodată. Dacă-l scoteai din pătrățica lui cu benzenii și reacțiile redox, cu greu știa să schimbe un bec. Ce-i drept, îl schimba până la urmă, dar la final arăta de parcă trăsese-n jug.
Doar că eu, aflat la vârsta la care credeam că tot ce zboară se mănâncă, nu-mi dădeam seama de toate lucrurile astea și când aveam nevoie de câte ceva ce necesita pricepere pe partea tehnică la cine era să mă duc să mă ajute, dacă nu la tata?
Exact cum am executat și când mi s-a stricat pedala stângă la bicicletă. Pedala aia era prinsă de axul central cu o pană de metal care se tocise și căpătase joc, chestie care era extrem de enervantă când pedalai, că se mai auzea și un zgomot enervant de fier pe fier. Așa c-am făcut rost de o pană nouă și hai s-o schimb p-asta tocită ca să scap de stres.
Dar lucrurile nu sunt niciodată așa simple cum crezi. Deși visam bicicleta aia piesă cu piesă, deși aș fi putut s-o desfac în bucăți și s-o fac la loc cu ochii închiși, folosind o singură mână, nu reușeam și pace să scot pana aia. Până la urmă, după vreo câteva ore bune de chin, am renunțat și m-am dus la taică-meu să mă ajute.
Ăl bătrân s-a scărpinat încurcat în cap și mi-a zis că mă ajută, dar trebuie să mergem afară ca să aibă loc să se desfășoare. Cum eu îmi reparam bicicleta pe balcon de obicei, n-am prea înțeles această cerere ciudată, dar, fie, hai afară, dacă așa reușim să scoatem căcatul ăla de pană. Afară am înțeles de ce dorința asta de mutare, în momentul în care taică-meu a pus mâna pe un ciocan și-a început să dea în pana aia atât de tare, de aveam impresia, la fiecare lovitură, că se rupe bicicleta în bucăți. Probabil îi fusese frică să nu ne linșeze vecinii. Și pe bună dreptate, că la cât de tare se auzea când lovea, probabil ne-ar fi linșat. Doar că ne linșau degeaba, că sărăcia aia de pană tot nu voia să iasă.
Și exact pe când ne chinuiam îngrozitor în felul ăsta, lângă noi se oprește o bicicletă prăpădită de pe care se dă jos un cetățean care arăta ca-n filmele despre sfârșitul lumii. Cum să vă descriu eu că arăta? Știți voi filmele în care apare personajul ăla ciudat care le spune tuturor că trebuie să se pocăiască? Personajul ăla îmbrăcat în zdrențe care trăiește într-o rulotă fără geamuri și tot ce are pe lumea asta este o bicicletă care scârție din toate încheieturile. Plus un câine cu trei picioare și un aparat radio portabil. Ei, cam așa arăta și cetățeanul ăsta, doar câinele îi lipsea. Sau poate că nu-l luase cu el, îl lăsase să păzească rulota. Păcat că eu, pe vremea aia, nu văzusem filme despre sfărșitul lumii.
N-aveam idee cine era, cert e că ori îl știa de pe undeva pe taica-meu, ori era și ceva clarvăzător, că altfel nu înțeleg de ce l-ar fi salutat cu „să trăiți, domnu inginer”. La care taică-meu a mormăit ceva în semn de răspuns și s-a întors la lovit năprasnic cu ciocanul în pedală. Chestie care nu-i stătea în fire, taică-meu era totuși un tip destul de sociabil, dar l-am înțeles. Cine naiba avea chef să se întindă la vorbă cu un personaj care arăta de parcă în orice moment putea să oprească lângă noi mașina miliției și să-l salte?
La o vreme după salut, probabil după ce a observat cu mare atenție și îngrijorare modul în care ne chinuiam din răsputeri să facem bicicleta mea praf cu lovituri regulate de ciocan, personajul cel ciudat a început din nou să cuvânte:
– Aaa, păi nu așa, domnu’ inginer. Mă lăsați pe mine?
După cum își ținea ochii mijiți, știam că ăl bătrân al meu mai are un pic și izbucnește, c-avea fitilul scurt, uneori chiar prea scurt. Totuși, absolut suprinzător pentru mine, i-a întins ciocanul ăluia, dar i se simțea lehamitea atât de tare, că mai bine nu i-l întindea. Sunt convins că voia doar ca să-l umilească, să-l vadă cum se chinuie de două-trei ori, ca să-i poată face vânt mai repede de-acolo și să ne lase naibii în pace.
Doar că ciudatul a ignorat suveran ciocanul din mâna lui taică-meu și s-a dus până la propria-i bicicletă de unde s-a întors cu o bucată de țeavă de fier, de vreo 10-15 cm lungime, pe care a proptit-o între asfalt și axul bicicletei.
– Ia dați-i acum, domnu’ inginer.
A ridicat taică-meu cicanul și-a dat, dar mai așea, mai în scârbă, că nu-i spunea lui nimeni, cu atât mai mult ciudatul ăla, când să dea și când să nu. Băbăieți, a ieșit pana aia din prima, lin, frumos și elegant. Ciudatul și-a recuperat bucata de țeavă și în timp ce încăleca la loc pe bicicletă s-a uitat la fața stupefiată a lui taică-meu.
– De-aia nu ieșea, domnu’ inginer, că nu ținea nimic contră.
Și dus a fost, nu cred că l-am mai văzut vreodată. Iar eu am făcut multă vreme mișto de taică-meu pe tema asta și de fiecare dată se oftica îngrozitor. Normal că se oftica, el ditamai inventatorul și să-l umilească un ciudat în fața copilului, nu se face așa ceva.
Ce voiam de fapt să spun, dacă deschizi bine ochii și urechile, dar mai ales dacă nu lași prejudecățile să te domine, poți să înveți câte ceva de la absolut oricine de pe lumea asta. Totul e să vrei să înveți.
Că bine le zici.
Comentariu beton!39
😛
M-ai făcut să îmi amintesc de Ionu’ lu’ Muie, unul dintre bețivii satului de la bunicii mei.
Treceam într-o zi cu bunică-mio pe lângă șanțul în care stătea rupt în freză și posibil într-o semicomă alcoolică respectivul personaj și întreb eu sfătos nevoie mare : Ce să învăț eu de la nea Ion!? Răspunsul bunicului îmi răsună și acum în minte : Să faci orice în viața asta, numai să nu ajungi ca el …
Comentariu beton!169
Iată. Exact ce ziceam.
Am luat-o peste bot de cateva ori de la unii pe care nu-i consideram in stare nici sa se lege la sireturi. Au venit cu solutii simple la cate o problema la care eu gandisem o rezolvare complicata , de-mi venea sa-mi dau cu ciocanul peste degete cand imi dadeam seama ce simplu e si ce bou am fost gandind aiurea. Acum nu mai sunt asa afectat ca gandesc cateodata intortocheat, am ramas doar bou.
Comentariu beton!99
Și eu, șerif, și eu am luat-o la fel.
Daca te ajuta ci ceva sa stii ca nu esti singur. Nush cum dreaq dar daca e prea simolu nu pare rezistent, de durata, de incredere…😁 Pana la proba contrarie. Care vine de la altii cu mintea mai odihnita
Tata e din cealaltă categorie. Tata poate repara orice, mai ales dacă încă merge
Comentariu beton!59
Ehehee, câte chestii am stricat eu pe motiv c-am vrut să le fac să meargă MAI bine. 😀
Ehe… asta la mine in casa e mostenire: lasata cred din tata in tata. Tata baga degetele in orice, eu, am dezmembrat tot ce se poate dezmembra cu scopuri de a face sa mearga mai bine. Avantajul e ca, datorita experientei, deja stiu cand trebuie sa umblu si cand nu.
Si nu, @Mihai, chiar de am 27 de ani, am desfacut prima dacie total la varsta de 15 ani si computerul la 7 ani :))
Comentariu beton!29
Smecheria nu e sa desfaci ci sa faci sa mai si functioneze dupa aia.
Comentariu beton!27
Prima mea masina un Fiat 500 fabricatie 1963.
Masina batrana si piese de schimb mai deloc (in 1991).
Aveam probleme cu o planetara care o tot sudam si se rupea iar.
Un vecin, pensionar de multa vreme dar bun prieten cu alcoolul ce isi facea veacul mereu prin fata blocului incepe sa ma sacaie ” ma lasi pe mine sa o sudez ?”
Eram obosit, nervos si mai ales cand am vazut cat de tare ii tremura mainile ma abtineam cu greu sa nu sar la el.
In acelasi timp mi-am spus ca nu are ce dreaq sa strice mai rau.M-am dat la o parte i-am dat clestele de sudura si s-a apucat omul de treaba.Suda mai bine ca mine dar nimic deosebit.
Ii spun ” Mai nene asa am sudat-o si eu de vreo trei ori pana acum”.
El nu a zis nimic in schimb s-a desfacut la prohabul pantalonilor si pana sa mai apuc eu sa zic ceva a inceput sa urineze pe locul unde sudase.
Asa fix in fata blocului.Noroc ca nu trecea nimeni.In timp ce eu urlam la el, el zice :” Acum nu se mai rupe” .S-a incheiat la pantaloni si a plecat sa-si mai ia o jumate.
Planetara nu s-a mai rupt.
Dupa ceva timp profesorul de „Tratamente termice” din anul 4 de facultate nu a inteles de ce m-a pocnit un ras isteric in timp ce ne explica avantajele tratamentului termic al otelului cu….solutie salina.
Comentariu beton!789
Ăsta cred că e cel mai mișto comentariu al tău pe acest blog.
Din greseala am bifat roșu😭, e cu like
Am ejectat cafea pe laptop 😀
Comentariu beton!26
Sa-mi bag… am ras cu hohote :)) dar, iata, batranii stiu mai bine :))
Comentariu beton!24
Multumesc @mihai si cititorilor tai.
Nu am avut niciodata atatea ” maini verzi” dar jur ca povestea e reala.
Tipul lucrase sudor la Vulcan, sectia „echipament nuclear”.
Comentariu beton!110
Inseamna ca stii si expresia englezeasca „1 inch/1 hour”. Se refera la timpul de mentinere a otelurilor de diverse sectiuni dupa atingerea temperaturii AC1+10 , orizontala eutectoida, in cazul incalzirii in vederea efectuarii tratamentului termic. Sectiunea in „inches”, temperatura in „hours”.
@matrixbrain cursul era despre avantajele folosirii apei sarate in loc de apa chioara, la racirea pentru calire.
Apa chioara creea o „patura” de vapori la contactul cu piesa care strica transferul termic.
Din cauza micro-exploziilor cristalelor de sare din apa sarata aceasta „patura” nu se mai forma si permitea o racire mai rapida.
Tu incerci sa te referi la ceea ce se cheama ” calire cu mentinere in trepte”, dar hai sa nu facem blogul ” minitehnicus”.
By the way pe vremea aia cursurile se tineau doar in limba romana si m era unitatea de masura.
Comentariu beton!75
nici pisicul meu nu înțelege de ce-am râs isteric câteva minute. 🙂
Excelent. Am ras cu lacrimi 😂😂😂
Omul n-a ieşit din mă-sa gata învăţat! După ce a scăpat de acolo, a belit ochii şi prima lecţie a fost orăcăiala iar profesorul a fost mamoşul cu palma peste cur. Apoi, scârţâitul ăla l-a dus în următorii ani spre perfecţiune. Cei care au copii ştiu la ce mă refer. Ş a m d!
Iar chestia cu pana şi ţeava demonstrează că să existe un Gică Contra, nu-i chiar rău, chiar dacă e doar o ţeavă căteodată!
Comentariu beton!35
Partea de final a povestirii a fost cireașa de pe tort.
Eu m-am aflat de multe ori în situaţia tatălui tău (odihnească-se în pace!). Așa că mă aștept să primesc soluţii simple la problemele complicate, tocmai pentru că eu caut răspunsuri complexe.
Da, avem de învăţat de la oricine. Mie îmi place să vorbesc cu bătrânii…le apreciez poveștile și întâmplările din viaţă. Chiar dacă miros a bătrâneţe, ceea ce au ei de spus valorează mai mult decât orice carte motivaţională.
Dacă lăsăm prejudecăţile, atunci o să vedem că fiecare floare miroase. Chiar dacă o face într-un mod diferit!
Comentariu beton!64
Mi-ai făcut ziua faină! Mulțumesc! Vrei soluții pentru probleme spinoase? Dă-le spre rezolvare unor leneși.
Comentariu beton!45
Are cineva un curs de “Cum sa devii lenes”?In 100 de pasi ca eu sunt muncitoare si as vrea sa ma lecuiesc, doar doar oi gasi solutiile simple.
Tot așa și noi pe blogu’ de mai sus…
Am avut un service auto. Făceam de toate acolo. Vine un BMW l care trebuia să schimb planetare, diferenţial, etriere, plăcuţe frînă, discuri. Nu era complicat. Încep să-i slăbesc roţile, desfăcând prezoanele. La o roată, cu două prezoane nu m-am înţeles neam. Prin service îşi făcea veacul un fel de brînză bună în burduf de câine. El era angajat la firma de lângă noi dar tot la mine-i pica mucul. Era un fel de om la toate, foarte priceput, îi scăpăra mintea dar puturos din cale afară.
Mă vede cum mă chinuiam cu prezoanele alea şi mă întreabă dacă am o tubulară de mărimea prezonului cu antrenare hexagonală pe exterior. Ştia că am 2 speciale, profi, pentru ocazii , destul de scumpe. Îi aduc una(i-am adus-o şi pe a doua până la urmă!), o ia, o pune pe prezon, ia aparatul de sudură şi umple cu electrod, sudând capul prezonului de cheie. Eu, să mor pentru că stricase ceva foarte scump.
Ia un antrenor, o ţeavă prelungitor pentru antrenor, cam de o juma de metru şi desface încet prezonul! La al doilea nu a mai fost atât de „simplu”, a trebuit repetată sudarea de două ori, plus că antrenorul a fost de 2 metri! Chestia e că ideea cu sudura i-a venit atunci, pe loc!
Drept răsplată l-am pus să mă ajute la schimbat piesele pentru că am pierdut tubularele!
Oricum, am învăţat câte ceva de la el chiar dacă nu eram chiar pe dinafară în domeniul mecanicii!
Comentariu beton!35
eu am trăit un șoc când am absolvit academia de poliție și la jandarmeria bacău subofițerii îmi dădeau lecții cu ce aveam de făcut
mi’au luat 3 luni să mă pun la punct și să încep să’i fut regulamentar, cum am învățat în academie
acum majoritatea subofițerilor cu care am avut clinciuri au solde de minimum 4 000 de lei pe lună, iar eu am o pensie de invaliditate de 935 de lei pe lună
SĂ’MI BAG PU*A’N EA DE VIAȚĂ DE CÂCAT 😣
Se dezbate încă. Ce zici?18
@ Toni
Dincolo de ceea ce ţi se întâmplă acum, cred că tu ai o poveste de spus. Cum s-a ajuns la situaţia asta? De ce ai plecat din Jandarmerie? Cum ai ajuns la pensie de invaliditate?
din 3 motive simple:
1 – că n’am dat șpagă
2 – că n’am dat șpagă
3 – că n’am dat șpagă
Mi s’a cerut în mod repetat șpagă dinainte să fi absolvit academia și până în ultima zi în jandarmerie, iar decât să am tot felu de probleme am preferat să demisionez
Menționez că cei 4 ani din academia de poliție au fost o umilință, bătaie de joc și o presiune uriașă, iar eu am luat decizia să nu dau șpagă cât voi trăi pentru că pot să fiu țepuit foarte ușor
N’am dat șpagă în viața mea și nici nu cred că voi da vreodată
Iar cu pensia e mult de scris, că psihiatru dascălu de la medlife mi’a spus că pensia mea va fi de 350 de lei, iar eu pot câștiga mai mult dacă muncesc, în timp ce psihiatra mea n’a zis nimic de pensie, de abia în 2017 m’am pensionat și atunci de frică m’a ajutat psihiatra
Sper că te’am lămurit
Se dezbate încă. Ce zici?18
Pensia este de gradul II sau III?
gradu 2 accentuat
Mihai, iar ai atins subiectul tata! Și iar mi s-a făcut dor de el. Tatăl meu era un tip priceput, îndemânatic, meticulos și autodidact. A învățat singur limba germană după instrucțiunile unor utilaje venite din RDG și cu un dicționar. Dar cu toate astea, el rar punea mâna să repare ceva. Era de principiul că dacă s-a stricat chiuveta să chemăm instalatorul, dacă s-a stricat priza să chemăm electricianul. Că într-o societate fiecare are rostul lui. Băi nene, da’ când venea specialistu’ îi scotea ăluia peri albi dacă făcea treabă de mântuială. Unu’ chiar s-a supărat și i-a zis că dacă se pricepe de ce nu face el. Și tata calm i- a răspuns că dacă toți și-ar repara singuri chestii prin casă, el, meseriașul, ar rămâne fără pâine. Pup iu, lov iu.
Comentariu beton!56
Tata e din alt film. El face parte din categoria celor care prevestesc defecțiunile ce pot apărea (sau NU, dacă mă întrebați pe mine) în timp la diverse obiecte pe care le folosești zilnic. Eu aș zice că nu se pricepe la reparat deloc. Tocmai de aceea eram singurul apartament de pe scară care nu aveam foraibăre la geamuri. Când am crescut și am întrebat-o pe mama de ce toți oamenii au la geam foraibăr doar noi nu, a zis: taică-tu spune că oricum se stricau așa că le-a dat jos preventiv.
Mi-aduc aminte că au venit ai mei la un moment dat la mine. Copilul era mic, noi la muncă, și mă sună mama. Sună-l repede pe taică-tu că a plecat p-aici pe lângă bloc să cumpere plase de țănțari și ținte ca să vă bată în termopane plasa. Am crezut că mor. L-am convins greu să nu facă asta și i-am promis că pun plase așa cum trebuie. D-alea cu ramă și balamale. După 10 ani am pus.
Dar, mergând pe ideea textului că de la fiecare ai câte ceva de învățat, am două chestii ciudate în casă. În afară de mine. 1. Mânerul de la ușa care dă în balcon se închide EXACT cum la oamenii normali se deschide și 2. Întrerupătorul de la baie merge tot pe invers: aprinzi lumina învers decât la oamenii normali. Și o stingi tot invers. Adică, cum la oamenii normali o aprinzi.
Ce-am învățat eu? Că deși, teoretic, dacă nu știi, nu te bagi, sunt unii care se bagă și te învață că „normalul” e doar un alt cuvânt.
Comentariu beton!41
Băga-m’-aș … normal 😜
foraibăr,pocimp,fușfanț …
Și intrerupatorul si mânerul sunt montate invers. Lasa-le asa, da-le dreq, daca te-ai invatat cu ele e ok.
@Habare, 😂😂😂foraibăr i-a zis tata toată viața. Eu i-aș fi spus mâner. Simplu. În schimb, de fușfanț și celălalt cuvânt nu am auzit în viața mea.
@Eleno, da’ cine a montat mânerul ăla și întrerupătroul?
@Mihai, niște „meseriași”.
Pentru mâner am sunat pe net la unu’ care monta termopane. Când a ajuns la „pacient”, verdictul a fost „deces”, dar totuși ne-a dat două variante prin care îl poate readuce la viață: 600 de lei schimbat tot mecanismul sau 100 lei să pună tot mânerul vechi dar invers. Am urlat în cor toată familia: pune-l, dom’le, invers. O sa va vină peste mână să-l folosiți invers, a zis meseriașul. Stai bre liniștit, că cu 500 de lei în buzunar sărim geamu’ din dormitorul copilului dacă e nevoie să ieșim în balcon.
Întrerupătorul l-a montat socră-miu. Fost mare șef pe la Electrica Vaslui, nu orice nepriceput. Aveam unul în casă de vreo doi ani în ideea că l-oi prinde pe vecinul de lângă noi să ni-l schimbe. E vecinul ăla cu vaselina pentru ușa de la intrare. Când a venit socră-miu la noi acum câteva zile, i-am zis să ni-l schimbe că stau cu proptea de hârtie ca să aprind lumina. Mă sună bărbată-miu la un moment dat și-mi zice: ce crezi, nebuno?! Nu e bun întrerupătorul că se prinde cu cleme, nu cu șuriburi. M-a trimis tata să caut cu șuruburi și nu găsesc. A găsit până la urmă, dar nuș’ cum pana mea l-a pus invers.
Comentariu beton!20
Nu-i stres, și eu am un robinet gay în baie. Singurul unde, dacă dai spre dreapta, pe „albastru”, cum zic ăia mici ai mei, curge caldă, iar pe „roșu” curge rece. Mă distrez la culme de câte ori se opărește câte unul care vine pe la mine și nu știe care e treaba. 🤣 Un meșter emerit l-a pus așa din motive necunoscute. Probabil era reprezentantul vreunui fel de avangardism în materie de instalații sau ceva de genu’….
Comentariu beton!38
„Robinet gay” 😂😂😂
Nu m-aș fi gândit la asta. :))))
Comentariu beton!19
Ioane , vezi că la mulți robineți bulina aia pe care e desenat roșu și albastru ,e mobila (o poți răsucii) . Da daca e motiv de distracție ,las.o așa ( numa sa n.o pățească soacra.ta !).
Bulina e buna, doar a legat furtunele aiurea.
Furtunile 😜 se leagă cu nod sau … papură?
Știu, am o bulină neagră
„foraibăr”… ce vremuri… 🙂 eram deja in Bucuresti, adica dupa facultate, cand s-au gandit ai mei ramasi acasa ca vor un foraibăr pentru usa de la camara, care nu mai voia sa stea inchisa; habar n-aveam ce-i ala, ca pana atunci geamurile si usile aveau manere normale (nu, pentru mine „foraibăr” nu-i totuna cu „maner”). ma duc io frumos in Piata Moghioros, la tarabele alora care vindeau chestii de-astea, il privesc pe vanzator in ochi si-l intreb dulce „nu va suparati, foraaaaibăr aveti?” incepe ala sa rada, si-mi arata o chestie care era chiar in fata mea.
(daca va intrebati de ce numa’ foraibărul are diacritica, da, l-am copiat 🙂 )
iar despre intrerupatoarele de la baie, la fel is si la mine, fix pe dos 🙂 🙂 🙂 s-a oferit mesterul sa mi le schimbe, da’ n-am mai vrut.
Eu o să mă leg un pic de treaba cu prejudecățile și o să povestesc ceva din copilărie. E cu fotbal (că eu doar la asta mă pricep), să nu ziceți că nu v-am avertizat! 😜
Aveam în cartier un băiat mai mare decât noi, gașca, avea în jur de 17 sau 18 de ani. Îi ziceam „Muscă” din motive neclare, că nu arăta și nu se comporta ca o muscă, și nici numele de familie n-avea vreo legătură. În sfârșit, detalii.
Muscă era un personaj complicat, în sensul că avea un fel de retard mental combinat cu oleacă de geniu, probabil vreo formă de autism sau ceva de genul, dar nu știam noi d-astea pe vremea aia. Era mai simplu să-i zicem „handicapat”, că era la modă cuvântul acesta. Mai avea și un defect de vorbire, ceea ce îl făcea ținta perfectă pentru miștourile noastre. N-o făceam chiar nasol, că, na!, era de-al nostru din cartier, dar îl persecutam și îl batjocoream destul de des, cu combinația aia de naivitate și răutate specifică copiilor.
Muscă se plimba cu o tablă de șah sub braț și umbla vorba că nici unul din bătrânii din cartier nu mai vroia să joace cu el, fiindcă îi bătuse pe toți de le sunase apa-n cap. 🤣
Când apărea prin curtea școlii unde noi rupeam mingea și adidașii, prima lui replică era, inevitabil: ” Zoacă țineva sah?” Normal că noi îl trimiteam în origini instant cu șahul lui, dar nu se supăra. Stătea puțin și se uita la noi cum jucam, comenta, râdea când făceam mișto de el și pleca să caute vreo „victimă”. Ne prindeam că a găsit pe cineva când ne întorceam în fața blocului și auzeam câte un hohot de râs urmat de un „Hai, bre, nea Tudorele, iar te-a bătut handicapatu’ ăsta?” „Dă-l naibii de nebun că eu nu mai joc cu el!”
Buun! Și ajungem la partea cu fotbalul. Făceam campionat între blocuri, mai ales vara, și mai ales după ce niște vecini iubitori de fotbal sudaseră două porți în curtea școlii (că nici p-atunci nu avea școala bani pentru detalii d-astea, dar nici autorizație nu trebuia), porți cu bare cam groase pentru gustul nostru, dar decât ghiozdane sau pietroaie, era ok și așa.
Revin la campionatul nostru. Eram în semifinală, jucam cu Sifonarii (că la parterul blocului lor era o sifonărie 🤣). Îi bătusem pe ăia de la parc de la Vulcan, pe Grădinari (aveau o grădiniță lângă bloc) și pe Marianti (aveau câteva buticuri în fața blocului care fix așa aveau firma, Marianti). Noi eram Centraliștii fiindcă aveam o centrală, punct termic sau ce naiba o fi fost, în fața blocului. 🤣
Sâmbătă, semifinală, nebunie, ne simțeam ca-n Ghencea, cu galerie de copii și chiar unii părinți, în general tătici trimiși afară de mămici ca să plimbe copiii „la aer curat”. 😜 Și pică ca un fulger vestea că unul din oamenii noștri din echipă, om de bază, trebuie să plece cu părinții la țară. Ce să facem? De băgat pe altcineva din alt cartier nu prea aveam pe cine că nu permitea „regulamentul” și nici nu prea ne iubea lumea (eram cam cu nasul pe sus fiindcă câștigasem de vreo 3 ori la rând campionatul), rezerve nu aveam că restul erau doar pici în bloc, blocul vecin, de la care am fi putut lua pe cineva, avea meci după noi, belea cât casa. Sifonarii au acceptat să jucăm cu om în minus, cu portar înaintaș, că așa ziceam noi la portarul care ieșea din poartă și participa și la atac, un fel de Neuer de la Bayern (pentru cunoscători😜), dar era clar că o să luăm bătaie.
Și atuncu apare Muscă. Unul dintre noi vine cu geniala idee (genială acum, că atunci ni s-a părut tâmpită) să-l băgăm pe Muscă în echipă că poate mai încurcă pe cineva, se mai lovește mingea de el etc. Nu era chiar din bloc, dar era din zonă și oricum nu „aparținea” de nici o altă echipă.
A zis că vrea. Săracul, se bucura și când îl băgam în seamă ca să facem mișto de el, darămite acum când era personaj important într-un meci de fotbal! 🤣
„Muscă, intră în poartă!” Normal, unde era băgat cel mai slab jucător din echipă? În poartă. „Nu, că nu stiu apăr! În atac, în atac! ” sau ceva de genul o fi zis el în păsăreasca lui. „Să mori tu! Nici nu ne-am fi dat seama că nu știi dacă nu ne ziceai!” 🤣🤣🤣
Sifonarii au strâmbat un pic din nas că Muscă e „prea mare”, dar au acceptat fiindcă îl știau trilulilu. Băgăm „handicapatul” în echipă și în poartă (n-o zic cu răutate!), începe meciul și luăm rapid două goluri fiindcă Muscă prindea….muște prin poartă, în loc să prindă mingea. Nasol moment.
Hotărâm să-l scoatem pe Muscă din poartă că „nu dădea randament” 🤣🤣, intră la loc portarul obișnuit care fusese transformat fortuit (cum ar zice Ilie Dumitrescu) în fundaș central, și de aici începe minunea…
Muscă fuge în atac cu mâna sus, ” Dă la mine, dă la mine!”, fix ca un copil de 5 ani, eu n-am de lucru (sau poate am o sclipire de geniu, ca să mă alint un pic😜) și îi trimit o pasă, el prinde mingea face niște figuri care îi confuzează pe doi jucători adverși, și dă gol! 🤣🤣 Mirarea a fost așa de mare, că, în afara de noi care am sărit să-l luăm în brațe, nimeni dintre spectatorii de pe margine n-a mai scos un sunet. Am auzit din tabăra Sifonarilor ceva de genul „Norocul prostului..” și „Bine că l-ați luat voi pe Maradona din Rahova..” și am reluat jocul. Și, prin cine știe ce noroc (că noi cam evitam să-i pasăm) ajunge mingea iar la Muscă, iar face ăsta vreo două driblinguri ciudate, mai trece de un adversar cu niște mișcări de fotbalist profesionist și trage o bombă de șut pe care portarul advers nici n-o vede. Și iar cască lumea gura de mirare, în timp ce noi ne bucuram că a egalat „Maradona”. Gata, „insecta” era arma noastră secretă! Atât de secretă că nici nouă nu ne venea să credem. 🤣
S-a terminat cu victoria noastră, 4-2, Muscă n-a mai dat gol, dar ne-a convins în restul meciului că știe să joace fotbal la fel ca noi, sau chiar mai bine. De unde știa să joace atât de bine? Naiba știe, că noi nu-l văzusem niciodată jucând, și nici nu-l primisem vreodată să joace cu noi. A rămas un mister neelucidat până în ziua de azi.
Stați liniștiți, să nu credeți că după acest meci, Muscă a fost primit printre noi în curtea școlii la bătut mingea. Nu, nici pomeneală! Rămânea hanidcapatul ciudat care „zoacă sah” cu bătrânii prin cartier și care nu se supără când ne batem joc de el. Dar parcă am lăsat-o un pic mai moale toți cu miștourile după faza asta, și, dacă, prin cine știe ce întâmplare, aveam nevoie de vreun om într-o echipă și nimeni altcineva în afară de Muscă nu se afla prin preajmă, îl băgam pe el. Și nu mai permiteam altora mai străini de zona noastră să-și bată joc de el. Păi, cum să te iei de „Maradona”? 🤣
Habar n-am ce-am vrut să zic cu asta, că am scris mult și mi-e lene să recitesc. Cred că are legătură cu subiectul de azi… Cumva.. 🤣
Comentariu beton!131
văleu cât ai scris, mult și foarte bine ca de obicei 😃
+1
@Ioane, mi s-a făcut pielea de găină.
Atât.
Ioane ,mânca.ti.as talentu tau ,da natural poți fi in scriere ! Ai un dar de a trezi amintiri, zici c.am fost acolo ,jur ! Povestea ta ,am trăit.o și eu ,amintiri frumoase ! P.S. : Io daca beau 3 beri cu tine ,te și pwp !
Comentariu beton!26
Mi-am adus aminte de anii aia, copii, nebunii,gasti,maidane,veselie din nimic,universul nostru era perfect….
Aseară, ia sor-mea un Bolt. Șoferul, un tip de vârstă medie, genul cocalar manelist după aspect și purtare.
Intră sor-mea în vorbă cu tipul care, dintr-una-n alta, îi zice soră-mii timid:
– nu știu dacă știți, dacă ați auzit de Festivalul Enescu. Fii-mea (9 ani) a avut un concert de pian în cadrul Festivalului. O dau acum și pe cea mică (5 ani) la vioară.
Comentariu beton!60
offtopic: Azi ion iliescu a împlinit 90 NOUĂZECI DE FUCKING ANI
FUCK FUCK FUCK ILIESCU 😣
Sărbătoare, pentru că omul acesta ține vie speranța că justiția se va-nfăptui-ntr-o zi.
Murim toți de corona virus și nea Nelu supraviețuiește!
Asta e pe principiul nu judeca o carte după coperți deoarece s-ar putea să pierzi tot conținutul. Mi place!
toate ca toate, am prins ideea, dar, ca biciclist pasionat, și Gică Contra de profesie, întreb: cine pana mea umbla cu țevi la el pe bicicletă?
Șerif, omul ăla isi mai putea face o bicicletă din ce ducea pe bicicletă.
@alex, pe vremuri, când bicicleta era un mijloc de transport mai mult pentru oamenii care mergeau la muncă cu ea chiar şi 50 de km dus-întors în fiecare zi era necesar să ai o geantă prinsă pe ghidon plină de scule plus nelipsita pompă. Să nu mai menţionez preţioasele ventile pe care, dacă călcai pe bec, miliţia le confisca şi riscai să o iei de coarne
Exact așa am pățit și noi,dar eram cu mașina!
Ni-se oprește Dacia, acum mulți ani (vreo 20),undeva la ieșirea din Hațeg spre Călan,in pantă… Soțul și prietenul cu care eram, saltă capota și încearcă să vadă ce are, că eu,ca șofer ,de 180 de km spuneam că nu-ș ce are mașina, că nu merge cum trebuie.Dar,cine să te creadă?!? Până a rămas în drum!
Acum,de ridicat au ridicat capota și cam atât,au suflat în jigler,au verificat bujiile, uleiul,dar mașina nu pornea.Iar eu și soția prietenului ne pusesem pe un râs isteric și enervant, că trebuia să ajungem tocmai la Baia Mare😆Moment in care oprește vis-a-vis de noi,pe partea cealaltă a șoselei,la o casă (pe atunci șoseaua nu era modernizată și casele erau de o parte și alta a ei) o mașină din lada de gunoi a cimitirului de mașini: culoarea era diferită și incertă pe fiecare aripă și ușă,un far îl avea prins cu scoch și bandă izolier, ușa din dreapta față era prinsă cu un soi de cârlig de sârmă de încuietoarea ușii din spate, portbagajul stătea la locul lui pentru că era fixat cu sfoara, mă miram cum de merge și nu sa dezintegrează la primul viraj.Si nu exagerez cu nimic!Eu,văzând că se îngroașă gluma și stau cu doi ingineri care se scarpină după ureche și dau din cap,iau inițiativa (salvatoare) să mă duc la șofer, când iese din vizită și să-l rog să ne ajute (pe principiul că dacă a făcut mașina aia din bucăți să meargă,Dacia mea,care avea 3 ani ..)
Omul,care arată ca și mașina,la înfățișare mă refer, după două minute de uitat sub capotă dă verdictul:”Pompa de benzină arsă!”Acum,noi eram la vreun km de oraș, plus cât mai avem până la primul magazin sau benzinărie cu piese auto, pierdeam mult timp să ne ducem pe jos, l-am rugat pe el să ne ducă, luăm pompa și ne-o montează el, acolo,pe marginea drumului.Raspunsul lui:”Eu vă duc și ne întoarcem să vă repar mașina,dar la benzinărie îmi băgați un litru de benzină, că am băgat doar un litru și rămân în pana…”A mers cu noi,am luat pompa, i-am băgat 5 litri de benzină și ne-am întors pe șosea să repare mașina … I-am lăsat bani și pentru manoperă și ne-am despărțit prieteni.
Am vândut mașina aceea demult,unei persoane apropiate,dar pompa pusă pe marginea drumului nu s-a mai stricat niciodata!
Comentariu beton!34
Cine a fost proprietar / sofer de Dacia 1300, musai era sau devenea si 70% mecanic auto
Nu aveai cum altfel.
PS :Legenda cu dresurile sotiei/amantei folosite in loc de cureaua de ventilator, e doar o legenda.
Comentariu beton!17
Banc. Face unu pana chiar in fata spitalului de nebuni. Se apuca sa schimbe el roata dar scapa 3 prezoane in gura de canal deasupra careia tocmai se oprise roata aia cu pana. Si incepe sa se vaiete:
– Aoleu, aoleu ce fac eu acum?
Dincolo de gard un nebun zice:
– Nene, pot sa te ajut eu cumva?
Asta zice:
– Lasa-ma ma, ca-s necajit si nu ai tu cum sa ma ajuti
– Auzi nene, da daca iei mata cate un prezon de la fiecare roata, nu poti sa ajungi pana acasa?
– Da mai baiatule, stii ca ai dreptate. Auzi? da tu ce cauti acolo, la nebuni?
– Auzi ma nene, eu sunt nebun…da’ nu si prost…
Scuze as fi pus ceva emoticoane, da’ sunt nou pe-aici si nu prea ma pricep… :))
Comentariu beton!36
Da, frumoase amintiri..Tatăl meu era mecanic agricol(tractorist la bază), fiind la pensie mai repara pe acasă pe la clienți, prin satele din jur..Ajuns la un cetățean gospodar, cu oi,vite si teren , avea de reparat ceva la un tractoraș mai mic, chinezesc…Înainte de a incepe, desface un bușon si golește apa din motor, care tocmai dădea în clocot…Gazda,om practic , exclamă- Tulai, că bună sculă mi,am luat! Vii seara din câmp, obosit,intri in curte zbiară toate cele,de foame..Da amu știu ce am de făcut ! Pun repede făina in găleți, vin sub tractor, desfac bușonu, apa fierbinte este, in 5 minute le-am închis gura la toate ! Faină sculă tractorașu ăsta!..Tata avea vreo 40 de ani vechime pe tractor, da nu s,a gândit niciodată la asta..Bine, era valabil doar la apa fără antigel, vara…Și apa era scoasă din fântînă..
90% din ce stiu la munca am invatat pe santier de la echipele de montaj, daca ii vezi ai zice ca sunt niste dorei, dar gasesc solutii pentru probleme la care un inginer s-ar scarpina in cap o saptamana. As da oricand o zi de birou pe una de santier.
Și povestea lui Mihai și comentariile au un efect de relaxare! Era să pierd mașina care mă duce la muncă! Mulțumesc pentru buna dispoziție pe ziua de azi! 👏👏👏
Excelent. Am ras cu lacrimi 😂😂😂