Sunt în București din 1991, dar n-am fost niciodată să văd măreața defilare de 1 Decembrie. În primul rând pentru că, de obicei, în perioada asta a anului e frig de te piși pe tine, deci în niciun caz nu mă văd dârdâind patriotic pe strazi. Și în al doilea rând, pentru că nu-i înțeleg rostul, nu mă prind care e treaba cu soldații, jandarmii sau polițiștii defilând, prin urmare nu înțeleg nici la ce ne folosește.
Poate cândva manifestațiile de genul ăsta își aveau rostul lor, dar astăzi care mai este semnificația? Impresionezi potențialii inamici cu tehnica ta avansată de luptă sau ce? Haidade, mă pufnește râsul.
Bun, nu-s idiot, înțeleg că vrei cumva să sărbătorești ziua de 1 Decembrie 1918 și să nu-ți lași cetățenii să uite că acum 100 de ani s-au unit Transilvania cu România, dar, personal, cred că trebuie găsită altă modalitate. Nici macar nu mi se pare normal că tu defilezi cu tancuri, soldați și avioane, astăzi, când toată planeta asta vrea pace și face tot ce poate s-o mențină. Toatea astea fiind tehnică de luptă și armament de război, deci, niște chestii nu prea plăcute, menite sa semene moarte și haos, nu pace, armonie și bunastare. Știți ce zic?
Ca să nu mai spun că probabil se cheltuie niște bani foarte mulți, bani de care ar fi mult mai multă nevoie în alte părți. Jumătate din țara asta are wc-ul în fundul curții, dar noi defilăm cu spor în fiecare an.
Și nu cred nici varianta cu mândria celor care defilează. A lăsat cineva ieri pe blog un comentariu prin care îi certa pe cei care critică parada și folosea ca argument mândria celor care defilează și care se pregătesc multă vreme pentru defilare. Well, sunt convins că dacă e să-i întrebi pe cei care au defilat ieri, dar așa la o bere, nu să le iei vreun interviu, toți, fără excepție, or să-ți spună că n-au chef de nicio defilare și dacă n-ar fi ordin, și-ar băga lejer picioarele în ea.
Pe bună dreptate, de altfel, până la urmă sunt doar niște oameni scoși din cazărmi și din programul lor obișnuit, ca să tremure de frig pe niște străzi din București. Pentru ce-ar trebui să fie mândri, că nu mă prind? Că n-au degerat sau? Sper, din tot sufletul, că măcar primesc niște bani în plus pentru tot efortul ăsta, deși mă îndoiesc teribil.
Dar, poate că sunt eu nebun și nu înțeleg semnificația deosebită a acestei defilări și totodată sunt prea meschin ca să înțeleg de ce trebuie cheltuiți atâția bani pe o manifestare care nu folosește la nimic. De-aia aș vrea să aflu și părerile voastre. Îmi fac mea culpa, dacă e.
sursa foto
Da fra, o idee buna..o susțin. Hai sa facem o petitie. Eventual, in locul tancurilor si a rachetelor, aceste unelete ale morții, sa vină pacificatorii..daniel cu armata domnului, solcanu cu fetele…
Se dezbate încă. Ce zici?32
Dap. Că numai astea două posibilități există. Dacă nu e paradă militară trebuie să fie cu popi și ghei, desigur.
Bine, hai si cu hipsteri..
Comentariu beton!23
Aprob pozitiv hipsterii la defilare, dar doar aia recent barbieriti si cu pantaloni ne-slim, peste gleznisoare de preferință, si care să nu tragă din electronice, să fumeze țigări reale, in pzm!
Apropo, unii din ăstia care-au defilat cu tancurile, au partikipat si la secerisul de asta vară, de le-au pus palangă lanurile de grâu taranilor din Giurgiu si Ialomița, asta intrun-sanchi- exercitiu NATO!
Ultima stire e si că, dupe paradă, un tanc s-a strikat, i s-a calat motoru’, probabil de la blestemele agricultorilor din judetele mai sus amintite.
Stima noastră si mândria, Iohannis si cu armia!
ps. pzm =prescurtare de la „parizerul meu”.
Relevant pe subiectul ăsta ar fi ce l-a întrebat ieri Principesa Margareta (custodele etc.) pe primarul Mihai Chirica, când asistau cu mare mândrie la defilarea TAB-urilor producție early ’70: „Aveți cumva o mască de oxigen?”.
Fără comentarii!
Comentariu beton!28
Well…
Am fost la parada, prima la care am si stat pana la sfarsit, pt ca piticii ai crescut si au vrut sa vada avioane/tancuri/autospeciale…bla bla.
Bineinteles ca nu m am abtinut sa le comunic, ca desi pt ei sunt frumoase, de fapt sunt arme de razboi care razboi inseamna kilareala aiure a unor psihopati cu aere de „patrioti” ( lor le am spus o varianta soft 😉)
In rest, nici eu nu inteleg parada militara, nu inteleg „job-ul” acesta, #pace&love 😊
Se dezbate încă. Ce zici?22
N-am participat niciodată la festivitățile respective. Iar frigul este doar unul dintre impedimente. În general, chestiile astea cu defilări, mândrii, bla bla-uri m-au lăsat rece, iar de ceva ani, într-un context de țară subdezvoltată din toate punctele de vedere mi se par chiar dezgustătoare.
Dar ieri chiar am încercat să mă uit la TV. Numai când a început să cânte oribilitatea aia de imn, am închis. Aia e, oi reuși la anul.
Se dezbate încă. Ce zici?66
Sau anul celălat. Sau cândva.
4 persoane nu au încredere în mine că voi reuși. ntz ntz ntz
Se dezbate încă. Ce zici?19
Mie îmi place imnul nostru. Îl pun alături de La Marseillaise ca şi trăire muzicală. Alte imnuri mi se par leşinate. Vorbesc strict din punct de vedere melodic.
Comentariu beton!33
Cred că expresia „oribilitatea aia de imn” ți-a scăpat accidental. Un dislike e de la mine.
Comentariu beton!33
„oribilitatea aia de imn” …de la TV ? PROsTV ? Interpretarea vedetelor a fost de toată Jena. 🤭
Hai LMA! 😜
Solandi, mie linia melodică îmi este la fel de nesuferită ca cea de la ”Mulți ani trăiască”, dar pot trece peste. Însă versurile le găsesc complet depășite, nereprezentative, ba chiar toxice pe alocuri. Să-mi fac o soartă la care să se închine dușmanii? Să dau dovezi la lume că am sânge de roman și că păstrez în piept fala numelui de Traian?
”De fulgere să piară, de trăsnet şi pucioasă,
Oricare s-ar retrage din gloriosul loc,
Când patria sau mama, cu inima duioasă,
Va cere ca să trecem prin sabie şi foc!”?
Ca poezie în contextul în care a fost compusă, ok. Ca imn național nu.
Victor, nu, chiar nu mi-a scăpat. Eu aș înlocui și parada militară și imnul României. Sau poftim, nu le-aș înlocui, doar voi continua să nu particip la ele.
Habare, mulțam.
Se dezbate încă. Ce zici?42
Cred că toate imnurile din lume pomenesc despre lupte trecute. Şi au în ele un avertisment mai subtil sau mai strident: ‘nu te apropia, astea sunt graniţele ţării mele’. Şi nici nu e de mirare. Doar 74 de ani ne despart de ultimul eveniment mondial sângeros. Iar în lume încă sunt lupte locale şi nemulţumiri pe ici pe colo. Avântul uimitor al tehnologiei a arătat ce minte sclipitoare are omul. Dar în esenţă rămâne încă un animal cu instincte barbare. Adânc ascunse sub fardul de om modern şi educat, ele mocnesc şi răbufnesc încă destul de des.
Apoi, imnul e menit să elogieze istoria unui popor. Vitejia lui. Nu este un balet, o şansonetă sau un reggaeton.
Momentan chiar nu văd ce temă ar putea avea versurile imnului României, ca să fie potrivit.
Poate când lumea va fi ca în ‘Imagine’ a lui John Lenon va avea tot globul acelaşi imn, ceva în genul lui ‘Ob-la-di ob-la-da’. Într-o eternă sărbătoare a unei vieţii fericite.
Comentariu beton!62
Văd că a scris și Mona mai jos și nu-mi doresc să insist asupra acestei poezii, care pentru mine doar atât este, o poezie ce nu mi-a plăcut niciodată, cu atât mai mult în contextul valorilor europene de care mă simt mult mai apropiată și fac mult mai mult sens în capul și sufletul meu. În plus, eu nu o leg în niciun fel de istoria și evoluția României de la începuturi până în prezent și, în niciun caz, de sacrificiile celor care au trăit, luptat și murit pentru ca noi să fim unde ne aflăm astăzi.
Se dezbate încă. Ce zici?27
Anduta, pentru ca ai sange in instalatie si stai cu pieptul gol in fata celor care nu s de aceeasi parere cu tine , ai 20 like de la mine.
C’asa stateau si stramosii in fata dusmanilor, cu cheptu’ gol :))))
Comentariu beton!15
:)))))) Mie cel mai tare și mai tare îmi place la imnul lui Pantaleon aia cu „Mihai, Ștefan, Corvine, Româna națiune”, când Mișul Caftangiu n-avea fir de sânje vlah, era grecotei cu ceafa lată, iar la Corvinul încă se mai discută dacă Vajk, Csorba și restul pe linie paternă erau vlahi sau cumani sârbii zic că sârb, că pe partea maternă până la stră-stră-bunică era ungur destul de maghiar, fix ca și văr-so, Vlăduț Înțepăciosu.
Mariuse, eu nu stau bre, ci trec cu tot cu cheptu-mi bine înfofolit „Prin foc, prin șpăngi, prin glonți, prin fum, prin mii de baionete”.
Mulțam fain de like-uri, cred c-o să le înrămez, ca simbol al solidarității sau ceva. 🙂
Serios vorbind, îmi pare rău că „oribilitatea de imn” a activat războiul mânuțelor. Poate c-am exagerat in exprimare, sau poate că trebuia să-mi țin părerea doar pentru mine. Rețin că e un subiect sensibil, voi încerca să am mai multă grijă data viitoare când mă voi exprima asupra simbolurilor și valorilor naționale.
Păi în primul rând trebuiesc scoase toate mașinăriile alea pen’ că se știe că dacă nu circulă/mișcă e posibil să înțepenească în garaje. Și mai e și fala epoleților să ne arate pe ce mai dau purcoaie de bani. La Galați de exemplu cică s-a oprit o măgăoaie d-asta și n-a mai vrut să pornească neam…
Comentariu beton!20
Mvai, dar nu cred așa ceva. Să nu mai pornească un utilaj de război care n-are nici 40 de ani? Nțțț, așa ceva…
Nici eu nu înţeleg parada militară de 1 decembrie. Şi, sinceră să fiu, când văd tancurile pe străzi mi se urcă inima în gât.
Singura ocazie când mi se par normale paradele ar fi la finalul unui război, de bucurie că s-a terminat. De fapt, cred că de acolo a şi rămas obiceiul, din vremea când se întorceau soldaţii de pe front şi îi primeau cei rămaşi acasă cu steaguri şi braţele deschise.
Ce aş spune să rămână ca acum:
– steguleţe: pe ele le pot încadra în ziua de 1 decembrie, ca un simbol al unirii, al ţării.
– să fie zi liberă.
Să dispară manifestările impuse. Numitorul comun să fie relaxarea. Ca o zi de vacanţă.
Comentariu beton!26
Așa mi-aș dori să comenteze cineva care a defilat ieri. Să aflu și eu cum e cu mândria.
Solandi, este zi liberă. Numai că acum a picat duminica.
@GabiI,
Ştiu că este zi liberă. De aceea am şi scris-o la: „ce aş spune să rămână ca acum”.
@GabiI, pai daca a picat duminica nu va fi libera ziua de luni? ca cam asa e peste tot prin lume…
@Radu, ca în multe alte situații, în România nu e ca peste tot în lume.:)
Da’ las’ că la anu’ 30 noiembrie și 1 decembrie (ambele libere legal) pică luni și marți. 🙂
Da’ nu te-ai gândit că poate băieții ăia n-au mai avut permisie de juma’ de an? Că li s-a zis clar: ”vreți în oraș? ok, pe 1 decembrie, în pas de paradă, vă plimbați prin centru”.
Comentariu beton!18
Chestie foarte „normală” de altfel, nu?
Ce permisie ca doar nu mai e obligatorie armata?
In ziua de astazi armata este formata din profesionisti (ma rog adica sunt angajati nu sunt recrutati cu forta ca pe vremuri), care nu mai sunt consemnati in cazarmi, se duc la instructie cum merge toata lumea la servici, astfel incat nu se mai pune problema permisiilor.
Văleu, dar ce le mai luați în serios! 🙂
Păi eu zic să facem un miting ceva să iasă Mazăre din pârnaie și să ne facă el niste defilări cu tot tacâmul ce vrea tot românul.
Da’ de ce Mazăre și nu guru Bivolaru?
Nu reușești să prinzi ideea textului, nu? Aș desființa ORICE FEL de paradă. Pur și simplu aș găsi altă modalitate de a sărbători.
Ai desfiinta ORICE parada? Da cu aia de la Rio ce ai, boss? 😉
PS: Unde e @Tony Montana cand ai nevoie de el?
Am fost la ziua porților deschise la o unitate armată sa mai vadă copiii niște fier.
Aveau tehnica, arme, utilaje din 65′ maxim 72′.
Cele după 75′ erau la secret.
Ieri într-un film SWAT s-a prezentat „pușca după colț” și casca NVG 360. Sunt reale și le găsești pe google cu toate datele tehnice și preț.
În altă ordine de idei. Am prieteni militari angajați. Înjură 1dec și pe toți care îi scot în stradă să le tremure cele 3 perechi de izmene. Sunt în efectiv de maxim 40% iar la aplicații fac trageri pentru încă 2 colegi lipsă sa dea bine pe hârtie cartușele trase. Sunt doar niște simpli angajați. Nu e nimic profesionist acolo. Structura poate că-i ultima redută comunistă.
Comentariu beton!33
Cum crezi ca se justifica salariile si pensionarea la 50 de ani? Cu fapte de vitejie si eroism in niciun caz. La fel ca prezentarile marinei de Sf Maria. In fiecare an, pe 15 august, scoatem tigaile alea de vase militare ca sa-si justifice intretinerea si motorina consumata. Pentru ca, in caz de conflict, singurul lucru care ar intarzia inamicul in cele 2 ore de campanie pe teritoriul Romaniei, ar fi numarul de steaguri obturandu-le vizoarele.
Comentariu beton!35
Hai că 2 ore e bine! Pe la 1800 și ceva a existat un război care a durat 25 de minute. Între Imperiul Britanic și Zanzibar. E în cartea recordurilor. 🙂
Am fost de multe ori la parada de 1 Decembrie. Cu tată ofițer și cu pasiunea specifică unor băieți pentru chestii de război ar fi fost culmea să nu mă duc. O dată cu trecerea anilor, însă, a început să nu mă mai intereseze subiectul. I-am dus și pe pitici o dată, acu’ trei ani, dacă nu mă înșel, când s-a defilat prin fața Casei Poporului, tot din motiv de pasiune pentru tancuri, puști, rachete. Au fost mai mult impresionați de faptul că au putut să se urce în niște mașini de poliție și tanchete care fuseseră aduse acolo pentru acest scop. Și cam atât. Ieri nu ne-am uitat la Tv la paradă, am preferat un film pentru copii.
Nu am nici un sentiment pentru ziua aceasta sau pentru parada militară. Îmi sunt indiferente. Nu știu ce reprezintă această paradă. Mi se pare doar că se copiază jalnic un model estic de țară comunistă fiindcă altceva nu se poate copia.
Cum să sărbătorești altfel ziua națională? Prin concerte în aer liber, prin ieșiri la iarbă verde, prin focuri de artificii, defilări de care alegorice, competiții sportive sau mai știu eu ce? În Decembrie? Neah, nu facem noi d-astea. Îi chinuim pe ostașii ăia nițel, le gâdilăm orgoliul unor javre de politicieni care primesc onorul de la o tribună improvizată unde se înghesuie ca niște găini ude, dăm nițel spectacol la popor și gata. Eventual mai încingem o hora unirii pe undeva sau dăm niște fasole cu ciolan la fomiști. Ghinion că nu s-a putut face punte cu ceva zile libere. Fiindcă asta reprezintă sărbătorile la români: ocazia de a scăpa pentru câteva zile de job. Modul cum petrecem aceste zile este, de obicei, cam același. Nu contează că e 1 decembrie sau vreun sfânt sau 1 mai sau ceva, contează că e zi liberă și atât.
Poate o fi de la vârstă, dar am observat că, în ultima vreme, lumea nu prea mai știe și nu prea mai are ocazia să se distreze în…hai să zicem…manifestări publice. Doar la protestele anti ceva mai vezi oameni mulți socializând și simțindu-se bine ceea ce e cam trist. D-aia și cad repede în derizoriu. În rest, toate evenimentele publice sunt din ce în ce mai nișate, societatea se împarte în grupuri din ce în ce mai mici care se distrează separat în funcție de niște preferințe foarte bine definite. În asemenea condiții, mai mult decât o amărâtă de paradă militară de ziua națională nici nu prea avem cum să scoatem.
Comentariu beton!47
Când a fost la Casa Poporului nu era cald de se putea sta în tricou?
Ba da. Fix atunci am fost.
Cel mai mișto 1 Decembrie ever. 😀
Am scris si ieri : „O parodie militara” gen Coreea de Nord cu arsenal de muzeu.
Asa „de bine” eram echipati si inainte de primul razboi mondial si inainte de cel de al doilea.
Si rezultatele s-au vazut.
PS :Eu as muta ziua nationala pe 1 iunie, de ziua copiilor.Batai cu flori la sosea, gratare, mici si multa bere.
Comentariu beton!16
Păi nu e mai bine cu mândrie și rigoare, decât ca la destrăbălații ăștia din occident, care cântă și dansează ca nebunii pe străzi, fiecare în legea lui, de zici că i-a lovit strechea?
@Vasilescule, ești glumeț tare de lunea, îmi place de tine, să le iei oamenilor parada de la gură, auzi și tu. 😂 Ăsta cred că e wishful thinking în bulă. Am îndrăznit eu, aflându-mă la o pomană (alt obicei sinistru și ăsta) nu în cine știe ce cătun uitat de lume, ci la oraș, la masă cu oameni cu ceva școală la activ, să îndrăznesc a spune că paradele militare sunt o prostie. Nu vrei să știi ce a ieșit acolo. Cred că trebuie să mai treacă niște ani și niște generații ca să se schimbe lucruri.
Comentariu beton!21
Moamăăă, cum să spui asta la pomană, cum? Ești inconștientă?
Îmi place să bag bățul prin gard, erau cinci foste cadre militare acolo. 🤣🤣🤣🤣
Comentariu beton!25
Exact ăia din occident le-au inventat și încă le mai au. Mai bagă o fisă, ironia asta nu a ieșit.
@Comisare, tot ăia din occident au inventat și apa caldă. Și încă o mai au. Și civilizația. Și p-asta încă o mai au. Cumva, noi luăm doar exemplele proaste și le ducem până-n pânzele albe.
@Comisare, le-or fi inventat cei din occident, dar există câteva diferențe de nuanță. Cu foarte puține excepții (Franța este un exemplu), defilările de genul ăsta nu sunt atât de… nu găsesc un cuvânt potrivit. Uite, ca să fac o comparație, mie îmi pare că de 1 decembrie, în România, scoatem vesela aia bună și paharele de cristal, să le admire toată lumea. Nu e o sărbătoare în adevăratul sens al cuvântului, este un festivism cu aromă comunistă.
Defilări ale armatei există și în Olanda, însă ori este vorba de comemorări și au un aer ceva mai discret, ori sunt sărbători în care sunt implicați și civilii. Uite aici un eveniment foarte mișto, în care este implicată și armata, de care lumea chiar se bucură: https://en.wikipedia.org/wiki/International_Four_Days_Marches_Nijmegen
Ah, încă ceva, că spuneam de veselie pe străzi: ziua reginei (până să abdice și să îi lase tronul fiului său) – sărbătoare națională – era la finalul lunii ianuarie, dar festivitățile aveau loc la finalul lunii aprilie. Ghici de ce?
Comentariu beton!15
Nici eu nu vad rostul, dar fara nici o legatura cu pacifismul, care mi se pare o prostie terifianta. Daca vrei pace, te pregatesti temainic de razboi. Se vor gasi mereu amatori care sa profite de slabiciunea ta. Cat despre pacifismul planetei, oamenii s-au rugat pentru pace de cand lumea, fara mare efect. Insa nu vad de ce trebuie sa faci parade pentru a descuraja pe cineva. Mai ales atunci cand nu faci decat sa-ti arati vechiturile. Adversarii iti cunosc foarte bine dotarile si fara parade. Singurul efect pe care il vad e intern, impresiuneaza pe cei cu minte de baietei.
Comentariu beton!18
Soldaţii vin pentru că este ordin. Care se execută, nu se discută. Ziceai că s-ar putea să primească ceva în plus? Asta era înainte. Acum nu se mai dau bonificaţii pentru astfel de aplicaţii. Dar se dădeau în trecut.
De partea cealaltă, a participanţilor în mod benevol: vin pentru fasole, ciolan sau sarmale. Plus un pahar de vin. Dacă este moca, de ce să nu participe.
Am fost o singură dată la astfel de manifestare. Menţionez că am fost obligat și fără posibilitate de refuz. Ca unul ce este născut iarna ar fi trebuit să-mi placă frigul. Nu mi-a plăcut. Poate pentru că era aglomeraţia prea mare. Și nici la sarmale n-am stat. Nici nu aș fi primit. Că se terminaseră. Erau unii care stăteau la coadă și de trei ori. Așa că nici cu ordin nu am mai fost. Și s-au succedat vreo 3 președinţi de atunci…
Comentariu beton!17
Hmm, i-auzi, ce chestie. Păi și mândria și tristețea că poate repeți degeaba și nu se mai ține parada? 😛
Pe partea de jandarmerie, anul ăsta s-au cerut învoiri la greu. Așa mi s-a spus de către cei care lucrează în sistem. Nu este vorba de mândrie. Cui naiba îi place să apară la TV cu nasul roșu de frig?
P.S. Menţionez că nu lucrez la stat. Ca să nu se facă confuzii. Sunt independent.
Anul ăsta n-am defilat, anul trecut da. Că tot voiai să știi adevărul din teren. Da, toată lumea e super încântată să tremure pe străzi de 1 decembrie. Cum naiba altfel. Am o singură colegă dilie și fudula care are obsesia selfie urilor cu autospeciala din dotare și pălărie. Restul suntem oameni normali, urăm defilarile.
Comentariu beton!50
Mulțumesc pentru acest comentariu. Mi se adeverește încă o dată că sunt un individ normal cu mult bun simț.
De ce ai mai depus jurământul dacă nu ai nicio străbatere vizavi de țara asta? Pentru avantaje și beneficii? Taci și înghite atunci.
Se dezbate încă. Ce zici?12
@Comisare, da, da, cred c-a depus jurământul fix pentru o defilare de două ore în frig, fără nicio utilitate și fără niciun sens.
Hehehe! Comisare, mi-ai stârnit amintiri… Când am depus jurământul eram atât de implicată emoțional încât am bătut pas de defilare cu o entorsă la piciorul stâng care mi-l transformase într-o chestie neagră și umflată. Am suferit ca un câine bătut dar n-am zis nici ham. Nici nu-mi mai amintesc cum am reușit să-mi indes laba piciorului în bocanc. Dar durerea cea mare e când vezi hoții și ticăloșii la tribune și tu trebuie să-i saluți ca și cum ar fi cei mai drepți și înțelepți dintre traci…
Comentariu beton!20
Parade militare au loc peste tot in lume si nu doar in tarile fostului bloc comunist.Probabil in amintirea fostelor razboaie in care au murit niste oameni si nu putini la numar.Poate nu va dati seama dar copiii inca se bucura la ele si nu numai copiii….oamenii se mai intalnesc,mai socializeaza,mai merg dupa aceea la un pahar de vin fiert.In Anglia am fost intamplator la o parada de genul asta, cred ca de ziua reginei,defilau regimente calare sau scotienii in fuste si cu cimpoaie doar nu va imaginati ca mai lupta careva asa .E un spectacol si atat ,unora le place ,unora nu, iar voi sunteti cam acrii ptr un inceput de saptamana
Comentariu beton!32
Acri. Cu un singur „i”.
Pfoai, când ai zis de „regimente călare, scoțieni cu fuste și cimpoaie” m-a fulgerat o amintire.
Kipling are o povestire, „Iubirea femeilor” cred că se cheamă- m-am mutat cu chirie în altă localitate din motive de job nou și nu pot verifica; habar n-am titlul original- în care este descrisă retragere unor corpuri de armată cu o bătălie victorioasă. Mă umflă plânsul de fiecare dată când recitesc.
Adevarata Zi Nationala este 10 Mai, cand e si ziua regalitatii…
Se dezbate încă. Ce zici?16
Anul ăsta am fost și eu la paradă. First time.
Puncte forte:
-am văzut mașini de polișie spălate, cu girofar;
-am văzut mașini smurd, tot așa, spălate, tot cu girofar;
-am văzut gagici și mămici bune (pentru connaisseurs);
-am văzut o stradă liberă, fără ,mașini, timp de…o oră și 40;
-nu a fost fasole cu cârnat.
-armata a lipsit, am respirat și noi O2 curat.
Punte nasoale:
-Bă…frig! Nu au dat ăștia drumul la căldură, iar i-a luat prin surprindere. Un selfi pentru feisbuc nu am reușit să fac;
-femeile prea îmbrăcate, părerea mea…in iulie era mai frumos…
-Se vede că a trecut toamna, că era plin de țărani în jurul meu, pe combinații, pă laivuri cu alți țărani deja înfipți în gratare…nu toți aveau friptane, unii veniseră pesemne la pomană…
-mulți porumbei, bă da’ unul nu s-a căcat pe mine să am și eu noroc la anul…
Mult zgomot pentru nimic…merg și la anul !
Comentariu beton!28
Cine a cunoscut sistemul din interior știe cum se chinuie soldații, în fiecare an (cu luni bune înainte de 1 decembrie) să curețe, să lustruiască, să cârpească ce s-o mai putea, să acopere rugina și uzura, pentru a da o față cât de cât decentă mașinilor și echipamentului. Citeam o știre că ieri, la Galați, un tanc s-a defectat (bine că doar unul) și a blocat circulația în centrul orașului pentru câteva ore.
Apoi, e exact ce-i spune numele – o paradă. Totul e perfect și strălucitor, ei sunt profesioniștii care ne apără, care intervin, care fac și dreg. Doar că tu ai ceva memorie la purtător, și n-ai uitat cum prestează în restul anului o parte însemnată din profesioniștii în cauză, i.e. jandarmeria, poliția, STS.
Pentru mine, defilarile au ramas adanc intiparite in minte, raportandu-ma la vremurile de altadata – 23 august… copil fiind, am participat la defilari si cu parintii, scosi in strada cu toata intreprinderea, am fost si cu colegii de scoala, pe stadion, iar cine a trait vremurile alea, nu are cum sa nu isi aduca aminte ca NIMENI nu o facea de placere…. Ergo: Nu am mai fost la nici o defilare dupa Revolutie, nu mi-am dus copilul la parada, nu am urmarit festivitatile la televizor … Dupa mine, Ziua Romaniei nu ar trebui sa implice nimic fortat sau ostentativ-demonstrativ, precum armata si tancuri pe strazi. Ci doar bucurie, indiferent cum este manifestata, pentru ca o sarbatoare, indiferent cum o iei, asta inseamna …
Comentariu beton!30
@Reliyzka,
Big like x 10 🙂
Cand mai treci prin Franța întreabă-i pe ei de ce an de an țin parada militară și or să se uite la tine ca la mașini străine. „Toată planeta vrea pace” asta în timp ce majoritatea se înarmează de zor și cu atât mai mult în zona noastră.
Mândria celor care defilează chiar există pentru cei care fac meseriile respective din pasiune și patriotism, dar cum majoritatea vor doar banii si pensia la 45 de ani normal că defilează înjurand printre dinți. Am fost la parade în străinătate și sunt mai bine organizate, mai plăcute ca atmosferă.
Atât datorită celor ce le organizează cât și celor ce defilează efectiv, noi încă n-am reușit să desprindem comunismul de paradele astea.
Se dezbate încă. Ce zici?12
Aham. Așa o să fac.
Pe francezi ar trebui sa ii intebi mai degraba de ce sarbatoresc cu atata fast tocmai ziua in care au dat chix ca mare natiune, ziua in care au ales sa abandoneze o competitie pentru domintia lumii taman in momentul in care se desprindeau in castigatori, preferand in schimb sa-si dea foc la case si sa-si ucida copiii de frustrare. E una din putinele natiuni care au ales sa-si serbeze ratarea. E drept ca rar gasesti o asa ratare spectaculoasa, realizata cu atata furie autodistructiva.
E o mare mizerie! Ți o spune unul care a defilat în anii trecuți. Ți se bagă pe gât ținută nouă (a se citi uniformă), de către poate nu ai nevoie. Plus frigul și stresul din perioada de pregătire a paradei, care ține vreo două sau trei săptămâni, înainte de parada propriu-zisă. Ceva ce nu ajută pe nimeni, nu are un folos clar,e o mare „gaură-neagră” care înghite niste bani anual. Și să nu vă gândiți că militarii care participă au vreun beneficiu material! Li se dau câteva zile libere, pe care și le iau atunci când se poate…
Comentariu beton!24
Mă ung pe suflet comentariile de la cei care sunt sau au fost implicați direct. Mulțumesc.
Mă repet, mi se pare excepțional că defilează o armată care n-o câștigat decât bătălii, războaiele TOATE le-o pierdut, în WW1 noi ne-am predat la Buftea, noroc cu Regina Maria care s-a opus cu vehemență semnării acestei păci VOTATE de Parlament, fapt ce i-a suit în cap pe bărbac-so de Ferdinand, Brătianu și Știrbey, apropo, priapricul ăl mic, fic-so, Carol secăndhend avea coae, a susținut-o, deci noroc cu regina și geal. Berthelot care s-o certat cu ai noștri să reia ostilitățile în 10 noiembrie 1918 fiindcă știa că a doua zi se va semna armistițiul între Franța și Germania!
Scriu despre armata care la decembrie 1989 a tras în propriul popor apărând dictatorul criminal.
Aaaa, și apropo de însemne sfinte, care știe că imnul cu deșteptarea îl datorăm unui căldărar din raiaua turcească, Antonie Pantaleon, cunoscut de noi drept Anton Pann, iar stema României unui nobil secui, Jozsef Sebestyen de Keopeczi?
Comentariu beton!21
Sa nu exageram, de cand exista statul roman modern amata a participat la patru razboaie mari si late din care trei au fost castigatoare: cel de independenta, cel balcanic si primul razboi. In ciuda pacii de la Buftea, amata a terminat razboiul ocupand Budapesta. Conteaza cum termini razboiul pana la urma. Poate nega cineva ca Frederic al II-lea a castigat razboiul de 7 ani? Dar ce succesiune de dezastre a fost acel razboi. Armata distrusa in repete randuri, Berlinul ocupat de rusi, regele adus in pragul sinuciderii de disperare dar salvat in ultimul moment de moartea tarinei ostile si de venirea la putere a unui tar care il admira neconditionat.
Oricum, la razboaie sta bine comparativ cu altii. Cu ce victorii se poate lauda armata franceza in aceeasi perioada? Si nici rusii nu stau grozav. Cateva victorii foarte chinuite in ciuda disproportiei de forte si mijloace si cateva dezastre in conditii rusinoase de-a dreptul.
@Ventilidius „amata a terminat razboiul ocupand Budapesta.” Oficial, WWI s-a terminat in Noiembrie 1918. Din momentul ala nu a mai fost razboiul mondial, ci un complex de factori (printre care mutarea fortata de armata romana a liniei de demarcatie dintre Romania si Ungaria) care a dus la ocuparea Budapestei in 1919
Razboiul se termina cand adversarii incheie pacea. Adversarii nostrii principali erau vecinii unguri, nu Germania, de la care nu aveam revendicari si cu care, dealtfel, aveam relatii foarte bune inainte de razboi. Armistitiul a semnificat incetarea luptelor din vest, de unde importanta pe care i-o acorda occidentalii. Nu e lipsit de importanta nici pentru noi, lipsindu-ne adversarii de principalul sprijin militar si anuland pacea de la Buftea. Totusi pentru noi mai importanta a fost pacea de la Trianon. Fara victoria impotriva armatei Ungariei sovietice Trianonul se putea transforma in ceva gen tratatul de la Lausanne pentru greci, care i-a privat pe acestia de buna parte din castigul obtinut la Sevres pe seama turcilor.
@Tiberiu,
Ce e ”geal.”? Am căutat în Dex și nu există.
Vetidius, războiul de independență era pe vremea principatelor, România ca stat suveran există după independență, ca să fim preciși după ce Carol I a convins țarul Rusiei să-și retragă trupele care ocupaseră de facto regatul și nu se mai dădeau duse, cât despre războiul balcanic, după ce bulgarii și-o furaseră de la sârbi și greci am invadat și noi Bulgaria în ultimele zile ale războiului, luptându-ne cu holera fix 7 zile, cât a durat participarea noastră la cel mai jalnic război, asta și apropo de „România n-a invadat niciodată teritorii care nu le aparțineau”.
Dar DA, de ăsta uitasem, e sigura dată când România a ieșit învingătoare, rușinos, dar învingătoare.
Despre WW1 este cum scriu eu, noi am capitulat, restul a fost noroc porcesc. Venit din dorința Vestului de a desființa Austro-Ungaria.
Cred ca fiica mea nu ar fi de acord cu tine. Chiar i-a tinut pe bunici sa vada toata parada .
:):)
alt motiv nu vad. mandria de a fi roman poate fi cultivata si prin alte mijloace.
Adica, boss, de ce as defila? Ca sa arat ce? Sa scot vechiturile din garaje? Sa arat tehnica militara depasita? Nope! Eu de 1 decembrie as forma trupe de pitici care sa se plimbe pe sub arcul de triumf, as organiza concursuri si as face ziua portilor deschise la orice, de la muzee la guvern. Si as obliga oamenii sa lase masinile acasa in orase. Asta as face ! Si i-as si bonusa pe unii, medici, pompieri, unii politisti etc. Oameni care sa merite! Fara armata. Uite asta as face! Gen carnaval cum e St Patrick’s Day la americani. Ce zici de asta?
Comentariu beton!17
Well, cum văd eu lucrurile.
Ziua națională face trimitere la un eveniment, la un act istoric, prin care ne-am înființat noi ca stat. Iar parada militară nu face altceva decât să ne reamintească acest lucru. Parada celebrează biruința și este în același timp un moment de elogiere a eroilor căzuți la datorie.
Sigur că par cuvinte fără sens, fără substanță, pentru o mare majoritate, nu contest acest lucru. Însă bunicul meu a fost pe front și ne-a povestit lucruri, când eram mai mărișori și puteam pricepe. Ne intriga faptul că îi lipseau ceva degete la picioare. – De la frig, moșule, era frig rău, bocancii erau rupți și hainele sloi. Dar e bine, alții nu s-au mai întors.
Îmi amintesc și acum o întâmplare citită aici pe blog, parcă Relou o povestise, despre bunicul lui, tânăr soldat pe front, știu că mi s-a făcut pielea găină când am citit-o.
Acestea sunt momentele care nu trebuie uitate și care ar trebui cumva legate de aceste parade militare, ca spirit, ca esență a acestei zile.
O fi tehnica învechită, o fi un mod comunist de manifestare, habar nu am. Poate că se pune într-adevăr accent doar pe defilare și nu este suficient, poate ar trebui aduse în prim plan evenimentele de atunci, nu știu, poate că la vremuri noi se cer manifestări noi, iar nu știu. Însă pentru mine, această paradă este un moment în care mă gândesc la bunicul meu și la alții asemenea lui, pentru care poate un tanc din ăsta învechit ar fi fost salvarea, că na, aveau doar niște amărâte de baionete.
Iar imnul și drapelul țării sunt sfinte, nu contează că se potrivesc sau nu la vremuri noi, ele sunt simbolurile nației noastre, ele sunt una cu noi. Ele au motivat oameni să facă lucruri mărețe, sacrificiul suprem chiar, nu cred că avem căderea să judecăm versurile, ca pe un comentariu literar.
Comentariu beton!44
Mona, imnul actual al României n-a motivat pe nimeni să nimic. Deșteaptă-te române este imn doar din 1990 sau 1991 și în afară de ceva medalii pe la sporturi, știm cu toții cam ce-a realizat țara asta de atunci încoace.
Am avut eu o perioadă, când am studiat despre Imnul nostru. Las aici doar câteva frânturi, există articole mult mai complete:
„…
„Desteapta-te, romane!” a fost un cantec foarte drag romanilor, insuflandu-le curaj in momentele cruciale ale istoriei moderne si contemporane, cum ar fi Razboiul de Independenta (1877 – 1878), Primul si al doilea razboi mondial. Mai ales in timpul crizei dupa lovitura de stat de la 23 august 1944, cand Romania s-a detasat de alianta cu Germania lui Hitler, alaturandu-se Aliatilor, acest imn a fost cantat in mod spontan de toti si emis pe toate statiile radio.
Imediat dupa instaurarea deplinei dictaturi comuniste la 30 decembrie 1947, cand regele Mihai I a fost fortat sa abdice, „Desteapta-te, romane!”, ca si alte marsuri si cantece patriotice, a fost interzis, intonarea sau fredonarea lor fiind pedepsite cu ani grei de inchisoare. Din anii 1970, melodia a putut fi din nou cantata dar fara versurile originale.
In ziua revoltei de la Brasov, din 15 noiembrie 1987, muncitorii de la uzinele de Autocamioane au inceput sa cante aceasta melodie, multi dintre ei nemaistiind versurile. Cu toate acestea, melodia a continuat fara intrerupere. Deci, acest cantec insufletitor are o mare insemnatate pentru existena romanilor, iar din acest motiv nu s-ar justifica nici contestatiile pe care le auzim des si argumentele cu privire la necesitatea de a inlocui acest imn cu un altul… „mai ritmat”.
Pe 22 decembrie 1989, in timpul revolutiei anticomuniste, imnul „Desteapta-te romane!” s-a inaltat pe strazi, insotind uriasele mase de oameni, risipind frica de moarte si unind intregul popor in sentimentele nobile ale momentului. Astfel, instituirea sa ca imn national a venit de la sine, impunandu-se generalizat, fara sovaiala, sub formidabila presiune a manifestantilor.
Prima inregistrare a melodiei s-a facut pe disc, in 1900, in S.U.A., in interpretarea solistului Alexandru Pascu. Abia in 1910, fanfara Batalionului 2 Pionieri din Bucuresti reunita cu fanfara Regimentului Stefan cel Mare din Iasi au realizat cea dintai inregistrare instrumentala. In acelasi an, corul „Ion Vidu” din Lugoj a inregistrat pentru prima data pe disc varianta corala.
…”
Comentariu beton!32
@Mona, eu n-am avut nicio perioadă în care am studiat despre istoria imnului, dar am găsit și eu fix același fragment pe wikipedia.
Auzi, vreau să văd și eu o înregistrare din ’89 cu treaba asta: „Pe 22 decembrie 1989, in timpul revolutiei anticomuniste, imnul “Desteapta-te romane!” s-a inaltat pe strazi, insotind uriasele mase de oameni, risipind frica de moarte si unind intregul popor in sentimentele nobile ale momentului”.
Se pare ca azi sunt avocatul imnului.
Într-adevăr, nu a fost imnul ţării în trecut, dar a cam motivat oamenii de-a lungul timpului, după cum putem citi în această istorie a lui, de pe wikipedia:
‘Istoria imnului
Începând din 1848, „Deșteaptă-te, române!” a fost un cântec foarte drag românilor datorită mesajului de patriotism și de libertate pe care îl poartă în el. A fost cântat cu ocazia fiecărui conflict în România, insuflându-le curaj în momentele cruciale ale istoriei, cum ar fi Războiul de independență (1877 – 1878), Primul și Al Doilea Război Mondial. Mai ales în timpul crizei după lovitura de stat de la 23 august 1944, acest imn a fost cântat în mod spontan de toți și emis pe toate stațiile radio.
În ziua revoltei de la Brașov, din 15 noiembrie 1987, muncitorii de la uzinele de Autocamioane au început să cânte această melodie, mulți dintre ei nemaiștiind versurile. Cu toate acestea melodia a continuat fără întrerupere.
Pe 22 decembrie 1989, în timpul Revoluției române din 1989, imnul s-a înălțat pe străzi, însoțind uriașele mase de oameni, risipind frica de moarte și unind întregul popor în sentimentele nobile ale momentului. Astfel, instituirea sa ca imn național a venit de la sine, impunându-se generalizat, fără șovăială, sub formidabila presiune a manifestanților și înlocuind vechiul imn „Trei culori”.
Timp de câțiva ani „Deșteaptă-te, române!” a fost și imnul național al Republicii Moldova, dar a fost înlocuit în 1994 cu „Limba noastră”. [9]
Prima înregistrare a melodiei s-a făcut pe disc, în 1900, în S.U.A., în interpretarea solistului Alexandru Pascu. Abia în 1910, fanfara Batalionului 2 Pionieri din București reunită cu fanfara Regimentului Ștefan cel Mare din Iași au realizat cea dintâi înregistrare instrumentală. În același an, corul „Ion Vidu” din Lugoj a înregistrat pentru prima dată pe disc varianta corală.’
Comentariu beton!19
@Solandi, te-ai vorbit cu @Mona să-mi lăsați aici același fragment din wikipedia? 😀
@Mona, +1
Nu era bunicul(nu am apucat sa il cunosc) cel intors din razboi, era tata(nu sunt chiar un tinerel si tata iesea la pensie de la mina cand plangeam in leagan), sa intors pe jos din cehoslovacia pana in romania, a scapat ca prin urechile acului din lagar, e greu de povestit prin ce a trecut, a ajuns insa acasa la ai lui, ii placea sa se uite la paradele militare chiar daca ii aducea aminte prin ce a trecut, eu de ceva ani nu ma mai uit, am facut armata pe vremea impuscatului stiu ce insemna pe vremea aia pregatirile pt defilarile de 23 august
@MV, era mai bine trei culori?
Comentariu beton!19
@keepcalm, în niciun caz.
@Mihai,
sigur că asta am făcut și eu, să caut informații pe net, despre imn, de unde altundeva? Prin 2012 am făcut-o prima oară, îmi aduc aminte că erau discuții că imnul nostru este prea morbid. La vremea aia nu știam nici eu mai nimic despre „Deșteaptă-te române”, nici că acum aș știi ceva în plus. Dar îmi este suficient.
Și nu, nu ne-am vorbit eu și Solandi, așa s-a nimerit 🙂 te tocăm, te tocăm, te tocăm 🙂
Fragmentul ăsta din wikipedia („insotind uriasele mase de oameni, risipind frica de moarte si unind intregul popor in sentimentele nobile ale momentului”) e ca alea din cărțile de istorie, gen o să fie mișto peste vreo 50 de ani când lumea o sa zică „i-auzi, frate, ce mișto, se cânta imnul pe străzi și oamenilor nu le mai era frică de ăia, cum naiba se numeau, de comuniști”. Dar până atunci, eu am trăit pe viu evenimentele din decembrie și nu cânta nici dracu’ deșteaptă-te române pe străzi.
Un răsunet 😜
Voi două v-ați vorbit? Așa pare🤭 Oricum, felicitări pentru implicare în apărare.
Mihai, uite aici un video de atunci. https://youtu.be/WrTwNUip-40
Comentariu beton!15
@Solandi, asta e o înregistrare video de la Piatra Neamț unde nu s-a tras un glonț pe stradă. Aș vrea să văd ceva din București, mai precis aș vrea să văd o înregistrare din care să reiasă asta: “insotind uriasele mase de oameni, risipind frica de moarte si unind intregul popor in sentimentele nobile ale momentului”.
Fragmentul Monei nu e din Wikipedia. E dintr-un alt articol.
Nu sunt identice.
Serios? Astea două nu sunt identice?
Deci avem așa.
Fragmentul @Monei:
„Desteapta-te, romane!” a fost un cantec foarte drag romanilor, insuflandu-le curaj in momentele cruciale ale istoriei moderne si contemporane, cum ar fi Razboiul de Independenta (1877 – 1878), Primul si al doilea razboi mondial. Mai ales in timpul crizei dupa lovitura de stat de la 23 august 1944, cand Romania s-a detasat de alianta cu Germania lui Hitler, alaturandu-se Aliatilor, acest imn a fost cantat in mod spontan de toti si emis pe toate statiile radio.
Imediat dupa instaurarea deplinei dictaturi comuniste la 30 decembrie 1947, cand regele Mihai I a fost fortat sa abdice, „Desteapta-te, romane!”, ca si alte marsuri si cantece patriotice, a fost interzis, intonarea sau fredonarea lor fiind pedepsite cu ani grei de inchisoare. Din anii 1970, melodia a putut fi din nou cantata dar fara versurile originale.
In ziua revoltei de la Brasov, din 15 noiembrie 1987, muncitorii de la uzinele de Autocamioane au inceput sa cante aceasta melodie, multi dintre ei nemaistiind versurile. Cu toate acestea, melodia a continuat fara intrerupere. Deci, acest cantec insufletitor are o mare insemnatate pentru existena romanilor, iar din acest motiv nu s-ar justifica nici contestatiile pe care le auzim des si argumentele cu privire la necesitatea de a inlocui acest imn cu un altul… “mai ritmat”.
Pe 22 decembrie 1989, in timpul revolutiei anticomuniste, imnul “Desteapta-te romane!” s-a inaltat pe strazi, insotind uriasele mase de oameni, risipind frica de moarte si unind intregul popor in sentimentele nobile ale momentului. Astfel, instituirea sa ca imn national a venit de la sine, impunandu-se generalizat, fara sovaiala, sub formidabila presiune a manifestantilor.
Prima inregistrare a melodiei s-a facut pe disc, in 1900, in S.U.A., in interpretarea solistului Alexandru Pascu. Abia in 1910, fanfara Batalionului 2 Pionieri din Bucuresti reunita cu fanfara Regimentului Stefan cel Mare din Iasi au realizat cea dintai inregistrare instrumentala. In acelasi an, corul „Ion Vidu” din Lugoj a inregistrat pentru prima data pe disc varianta corala.
Și fragmentul tău:
‘Istoria imnului
Începând din 1848, „Deșteaptă-te, române!” a fost un cântec foarte drag românilor datorită mesajului de patriotism și de libertate pe care îl poartă în el. A fost cântat cu ocazia fiecărui conflict în România, insuflându-le curaj în momentele cruciale ale istoriei, cum ar fi Războiul de independență (1877 – 1878), Primul și Al Doilea Război Mondial. Mai ales în timpul crizei după lovitura de stat de la 23 august 1944, acest imn a fost cântat în mod spontan de toți și emis pe toate stațiile radio.
În ziua revoltei de la Brașov, din 15 noiembrie 1987, muncitorii de la uzinele de Autocamioane au început să cânte această melodie, mulți dintre ei nemaiștiind versurile. Cu toate acestea melodia a continuat fără întrerupere.
Pe 22 decembrie 1989, în timpul Revoluției române din 1989, imnul s-a înălțat pe străzi, însoțind uriașele mase de oameni, risipind frica de moarte și unind întregul popor în sentimentele nobile ale momentului. Astfel, instituirea sa ca imn național a venit de la sine, impunându-se generalizat, fără șovăială, sub formidabila presiune a manifestanților și înlocuind vechiul imn „Trei culori”.
Timp de câțiva ani „Deșteaptă-te, române!” a fost și imnul național al Republicii Moldova, dar a fost înlocuit în 1994 cu „Limba noastră”. [9]
Prima înregistrare a melodiei s-a făcut pe disc, în 1900, în S.U.A., în interpretarea solistului Alexandru Pascu. Abia în 1910, fanfara Batalionului 2 Pionieri din București reunită cu fanfara Regimentului Ștefan cel Mare din Iași au realizat cea dintâi înregistrare instrumentală. În același an, corul „Ion Vidu” din Lugoj a înregistrat pentru prima dată pe disc varianta corală.’
Da, ai dreptate, nu sunt identice, din al @Monei lipsește asta: „Începând din 1848”.
@Mihai,
Îmi aduc aminte frânturi din zilele acelea, am o imagine cu mii de muncitorii de la uzine împânzind centrul orașului. Apoi, parcă îl văd și acum pe fostul meu profesor de info din liceu, era transfigurat în grupul de manifestanți și striga la mine, hai cu noi, hai cu noi. Nu îmi aduc aminte ce strigau, ce cântau, sincer.
Legat de revolta muncitorilor brașoveni din 1987, aș mai avea ceva de spus. Anual se face un marș pe același traseu pe care l-au urmat ei, atunci. Se închide circulația, se dă peste cap tot orașul, mereu aud comentarii că dă-i încolo, cu marșul lor cu tot. Probabil vor renunța în timp la această manifestare, dar eu zic că în marea de festivaluri de mâncare, de bere și alte acțiuni, care paralizează orașul fix în același mod și nimeni nu pare deranjat, acest marș este singurul care merită păstrat în istoria orașului.
Văd că te-ai blogat la articolul cu istoria imnului 🙂
Comentariu beton!20
@Mona, sunt absolut de acord cu marșul din Brasov care să ne aducă aminte de ce s-a întâmplat în noiembrie 1987. Așa cum aș fi de acord cu un marș similar prin București, de 1 Decembrie.
@Mihai,
da, marșul pare o idee bună și care implică populația altfel, nu doar la nivel de spectatori. Dar tare mi-e teamă că la nivel de frig se duce dreaq toată simbolistica zilei. Nu știu dacă în afară de militari, jandarmi etc poate cineva să depășească pragul ăsta psihologic.
@Mihai,
Din al Monei lipseşte şi:
– ‘datorită mesajului de patriotism și de libertate pe care îl poartă în el. A fost cântat cu ocazia fiecărui conflict în România…’
– ‘Timp de câțiva ani „Deșteaptă-te, române!” a fost și imnul național al Republicii Moldova, dar a fost înlocuit în 1994 cu „Limba noastră”. [9] ‘
Iar al Monei are în plus fragmentul cu regele mihai şi perioada comunistă. Şi mai are în plus concluzia autorului că nu ar trebui schimbat cu altul mai ritmat (cum se vehicula pe net acum vreo 2 ani).
Nu am zis că nu seamănă între ele. Însă nici identice nu sunt. Ci doar că eu l-am luat din wiki, Mona dintr-un articol al cuiva. Şi l-am postat la câteva minute de ea, am văzut după comentariul ei.
Uite, am şi o poză cu diferenţe și asemănări. 😀
https://imgur.com/7NztrDI
Cât despre: ‘… nu s-a tras un glonț pe stradă. Aș vrea să văd ceva din București, mai precis aș vrea să văd o înregistrare din care să reiasă asta: “insotind uriasele mase de oameni, risipind frica de moarte si unind intregul popor in sentimentele nobile ale momentului”:..
În ’89 era mai greu cu filmatul. Că nu avea nimeni telefon mobil atunci, să se oprească şi să filmeze. Şi nu contează că s-a tras sau nu vreun glonţ. Putea să se tragă. Nimeni nu putea şti asta atunci. Ştim noi acum. Cert e că oamenii chiar au cântat în diferite momente acel cântec pe străzi, spontan. Am găsit pe net tot felul de mărturii ale celor care au fost pe stradă, povestiri. Filme aş putea să mai caut. Dar nu văd rostul. Nu mi se pare relevant un film în care se trage şi oamenii cântă, pentru că, aşa cum spuneam, nu asta era ideea. Frica domnea atunci pentru că nu ştia nimeni ce putea să se mai întâmple. Iar cântecul le dădea curaj şi era o formă de protest şi de libertate în acelaşi timp, având în vedere că versurile lui fuseseră interzise în comunism.
Comentariu beton!18
Aici, la minutul 3:20.
REVOLUTIA ROMANA: Imagini document. Filmul zilei 21 decembrie 1989
https://youtu.be/qcGkxYH5XL8
Comentariu beton!18
Propun ca și data de 2 decembrie să fie declarată sărbătoare, Ziua Națională a Despicatului Firului în Patru. Sau în paișpe (patrusprezece – pentru sensibili), depinde cum vă coafează mai bine, iar imnul să fie analizat și aprobat, în prealabil, de comitetul „Nu doar o poezie”, condus de @Anduța. 😜
Continuați, vă rog, am popcorn. 😄🤣
Comentariu beton!18
Gizăs, @didino, hai scoate și o ciocolată, să fie masa plină ca la români și vin și io 🙂
Eu am terminat cu despicatul. Doar dacă nu mai zice @Mihai ceva care să mă pornească iar. 😀
@Mona, am eu ciocolată.
Comentariu beton!15
Ciocolată? Pfff… v-ați dat cu corporațiile. Bomboane agricole, poate, să fie mai pe tradițional. 😜
Am stat in 21 decembrie vis a vis de Intercontinental de la pranz (am fost la meeting-ul organizat de Ceausescu) pana pe la ora 17.30 – 18.00 pana cand niste isteti pro revolutionari sau mai degraba provocatori au dat foc unei autosalvari militare amplasata undeva in fata teatrului national.
Am simtit ca o sa iasa prost si am plecat acasa.
Poate s-a cantat si actualul imn dar eu nu imi aduc aminte.Erau mai degraba scandari de galerii de stadion adaptate cu text specific.
Desi banuiesc, nu stiu cine a filmat inclusiv sonor tot ce se intampla in fata hotelului Intercontinental. (pe vremea aia ca sa detii o amarata de masina de scris, ea trebuia inregistrata la militie) .
Despre cei care puteau avea o camera de fimat ce sa mai spun.
Cert e ca si atunci ca si in 20 august s-a dat un ordin :”eliberati piata”
Toate tarile au un imn national motivant si mobilizant pentru armate, servicii, sportivi si alti fraieri care trebuie sa-si rupa oasele cat mai pe pe gratis, pentru unii care stau in fotolii si vad razboaiele la televizor.
Didina, din punctul meu de vedere se poate declara sărbătoare națională fiecare zi a anului și cânta imnuri de dimineața până seara. Sunt banii oamenilor acestei țări, dacă pentru asta muncesc și plătesc taxe, asta să aibă. Eu una chiar n-am nevoie de ele ca să-mi amintesc sau să învăț despre trecut, să-mi fie dragă România cu bune și cu rele și să mă simt chiar bine în această țară. Așa că pas major la toate parangheliile și demonstrațiile organizate din bani publici, fie ele parade militare, concerte, lumini, Târguri de Crăciun și alte asemenea trebușoare, indiferent de ocazie și pretext.
@Anduţa, stai aşa, să nu încurcăm prerogativele. @didina te-a numit responsabilă doar cu imnul, nu cu parangheliile şi demonstraţiile.
Adică să stabileşti care să fie. Imnul. Versuri + melodie.
Nu singură, cu ajutorul unii comitet. Poţi începe prin a desemna membrii lui.
@Anduța, de când luăm glumele în serios pe acest blog, a schimbat @Vasilescu regulamentul și nu ne-a anunțat și pe noi? 🙂
În altă dezordine de idei, manifestările festive au rolul și beneficiile lor sociale, implementarea defectuasă și exagerările sunt problema.
Fereasca ăl de sus, io daca eral in locul lui Mihai va dadeam afara in suturi . Voi v-ati sincronizat ciclurile de debitati prostiile alea cu imnul ?
@Domnu’ Marius Mî, uite din cauza unui asemenea comentariu nu sunteţi în locul lui Mihai. Reveniţi când aveţi alt argument, de ăsta pueril cu ‘sincronizat ciclurile’ m-am plictisit.
de 1 decembrie se primesc de militari conform regulamentelor multumiri, felicitări, prime, solde de merit și avansări în grad înainte de termen pentru executarea cu succes a atribuțiilor de serviciu
eu am luat o primă în primu an și atât, în rest n’am luat nicio mulțumire măcar, fiind singuru jandarm din bacău nerecompensat niciodată, pentru că nu cotizam la golani
paradele se fac pentru umplerea timpului și ca să își justifice activitatea atâția tăietori de frunze la câini din SRI, MAI și MAN
Suntem învechiți. Ne minunăm în fața noilor tehnologii, dar ne bălăcim în mediocritate. Ne complacem într-o situație îndoielnică și n-avem curaj să schimbăm nimic. Și dacă au alții idei îi huiduim. Cum să ne schimbe ei obiceiurile?!
În loc să ne mândrim cu sportivi de aur care se încăpățânează să ducă, pe banii lor, numele țării peste hotare, în loc să ne mândrim cu acei care excelează în domeniul lui de activitate, în loc să serbăm ÎMPREUNĂ tot ce face din țara asta mică una cu inimă mare, defilăm cu o armată mediocră.
Trezește-te „fată frumoasă” și strălucește!
Pe principiul acesta se pot desfiinta si muzeele, teatrele, toata cultura .. la ce ajuta o piesa de teatru pe saracul care are toaleta in fundul gradinii ? Nu vezi padurea din cauza copacilor 😎
Clar.
Bunelul meu, participant la razboi din partea Romaniei si, din1944, partea rusilor, a urat din suflet toate paradele si defilarile militare. Mi-a ramas in minte si acum expresiile lui: „Cei care participa la defilari militare, n-au vazut in viata lor un razboi adevarat, n-au simtit moartea in fiecare zi si nici nu stiu sa aprecieze viata”.
Cu toate insistentele noastre niciodata n-a vorbit despre razboi. Doar atat spunea: „A ajuns iadul pe pamant”.
Comentariu beton!24
Toata stima pentru bunicul tau.
Mi-a venit sa plang pentru soldatul in scaun cu rotile adus la parada/parodie probabil ca sa-i mentina pensia si sa-i motiveze pe altii sa lupte „cu pieptul gol” pana la ultimul, sa fie Romania libera la cafenelele de pe Dorobanti.
Bun, hai sa imi dau si eu cu parerea. Fiecare crede ce vrea dar parca e pacat sa dam cu pietre chiar in tot ce e romanesc, parca tot ne pute in ziua de azi. Ba ca parada e iarna si racim daca iesim din casa, ba ca imnul e oribil si ne apar iritatii pe piele cand il ascultam. Vedem doar partile negative in tot ce este legat de Romania. Unul mai sus ne explica ce armata de cacat a avut tara asta, ca nu a castigat nici un razboi. Il anunt ca am avut un bunic care a fost 8 (opt) ani concentrat in armata si a facut tot razboiul, de la est la vest. L-a prins razboiul cand era in armata si s-a mai intors dupa ce s-a terminat. A ajuns de la Cotul Donului in Est, la Muntii Tatra din Cehoslovacia, in Vest si ne poveste ca era fericit cand gasea o bucata de paine mucegaita in gunoi, Cam asta era o mica parte din iadul indurat. Si datorita acelor sarmani care au luptat in trecut avem azi o tara in care traim. Ca e buna sau rea, asta e tara. Nu uitati ca noi am facut-o asa, prin coruptia pe care am incurajat-o, prin faptul ca ne-am pisat pe el de vot etc. Suntem probabil poporul care uraste cel mai mult locul in care traieste si nu inteleg de ce. Culmea e ca strainii au o parere mai buna despre romani si Romania decat avem noi. Eram intr-un pub vineri si un englez ii spunea cuiva ca Bucurestiul i se pare cel mai sigur loc pe care l-a vizitat si ca de 5 ani de cand e aici nu a avut nici o problema. Un cunoscut danez, ii spunea sotiei romance ca nu intelege de ce vorbeste numai de rau Romania pentru ca lui i se pare ca avem atatea lucruri frumoase pe care nu le vedem. Si pe mine ma apuca depresia destul de des cand vad in ce stare e tara asta dar incerc sa mai vad si partea plina a paharului si poate ca ar trebui sa o vedem mai multi.
La multi ani!!!
Comentariu beton!45
@tzicul, 2 like-uri de la mine
Sunt convins că nici danezul, nici englezul nu au ajuns de curând prin spitalul de copii Marie Curie. Și nici n-au dat recent bani pe calorifere și dușuri electrice ca să mai dezmorțească un pic atmosfera de sfârșit de ani ’80 din apartamente. 🤣🤣🤣🤣 Paharul ăla se golește tot mai mult în fiecare zi. Ce parte plină să mai vezi, că-ți trebuie lupă.
Aș desființa, aș anula, aș aș aș … da’ ce construim/facem în loc ?
Vrem o țară ca-n povești, da’ nu punem mâna să facem nimic că deh, ni se bulește mândria națională și ni se julește patrihoțismul 😜
Toți vrem schimbare de sus în jos, da’ uităm că oricât de mare e construcția – tot calitatea cărămizii e baza.
Îmi dedic mie … hai sictir umflatu’ Domnului 🤭
Un spital, o școală, o grădiniță, o bucată de autostradă, o pistă de biciclete. Cum naiba se face că pentru din astea mereu se găsesc motive să nu se întâmple, dar pentru sărbători mereu se găsesc bani și soluții.
Pâine și circ 😉 la fel ca peste tot … chiar și p’aci
Să nu mai vorbim de costurile paradei militare, din câte am înțeles au participat 4000 de militari, cel mai probabil cel puțin 2000 au fost din provincie.
Transportul dus întors, în medie, cred că ajunge la 200 RON/persoană x 2000 = 400.000RON, diurna per militar, per zi, este de 85RON (hrana militarilor este scăzută din această diurnă), cei din provincie vin cu cel puțin două săptămâni înainte, asta înseamnă 14 zile x 85 x 2000 = 2.380.000 RON.
Un șenilat consumă în medie 240-280 litri/ 100 km. au loc cel puțin 2-3 repetiții generale, plus alte 5-6 repetiții cu unitatea, plus defilare, plus îmbarcarea și debarcarea tehnicii, una peste alta se fac undeva la 120-150 km/ șenilat.
Nu știu sigur dar cred că au fost 20-30 de șenilate, asta înseamnă 20 șenilate x 120 km= 2400 km x 240 litri (consumul mediu, unele ajung la 320 litri) = 576.000 litri motorină x 5,5RON/ litru = 3.168.000RON.
Dar mai sunt și amfibii blindate (consum 40-50 litri/ 100km), camioane (consum 30-35 litri/100km), mașini tip Humvee (15-18litri/ 100 km), în total 200 de vehicule, după cum spune presa. Am calculat deja pentru șenilate, rămân 180 de autovehicule, ca să fie mai simplu să spunem că toate au un consum mediu de 25 litri/100 km, 180 vehicule x 120 km x 25 litri =540.000 litri motorină x 5,5 RON/litru = 2.970.000 RON
La care mai adunăm drumul dus întors a cel puțin jumătate dintre vehicule care au venit pe roți din garnizoanele unde sunt alocate, în medie 350 – 400 km x 90 = 787500 (calculat la media de 350km dus întors) x 5,5 RON =4.331.250.
Mare parte din tehnica de specialitate este adusă îmbarcată pe tren, ci nu pe roți, așadar din cele 200 de vehicule, undeva la 90 au venit pe roți, probabil din ceea ce a rămas jumătate sunt din garnizoanele din București, celelalte din provincie. 60 de vehicule aduse cu trenul, șenilatele au nevoie de o platformă pentru fiecare, celelalte au nevoie de o platformă pentru două vehicule. 20 de șenilate plus 40 vehicule speciale, egal 40 platforme, fiecare platformă trebuie închiriată de la CFR, cu ceea se numește foaie de trăsură, a cărui valoare ajunge undeva la 3500RON x 40 de foi x2 (dus întors) = 280.000RON.
TOTAL 13.529.250 RON, adică 2.818.594 EURO
La asta se mai adaugă, consumul și costurile de întreținere a celor 6 avioane F-16, 4 aeronave EXTRA 300 și cele 3 IAK-52 care au survolat Arcul de Triumf, costuri care probabil se ridică și ele la cel puțin jumătate din ce am adunat până acum, adică încă 1,3 milioane euro. Total cost paradă militară de 1 decembrie, cel puțin 5 milioane EURO.
N-am luat în calcul tehnica de rezervă (fiecare unitate din provincie vine cu 2-5 vehicule în plus, cu care să se poată înlocui tehnica dacă cade înaintea paradei), costurile municipalității cu închiderea drumului și devierea circulației, nu mai zic că militarii ar trebui plătiți dublu că vin la muncă în zi de sărbătoare, iar cei din provincie mai prind cel puțin un weekend la muncă (ceea ce nu se întâmplă, că doar sunt „patrioți” și pot face un „mic sacrificiu pentru țară”).
Un fleac, făsui și cârnaț nu s-o mai dat la poporul mocangiu, aia da economie!
@Viorel, tare calculul! 🤣🤣 Chiar și să nu fie corect, tot m-a încântat cum le-ai defalcat și adunat. Mișto!
Oricum, o sumă mare de bani aruncată aiurea.
@Ioane, vezi, bă, comentariul lui @Paul că râd singur se un sfert de oră.
Toată tehnica asta nu are oricum o cotă (lunară, anuală, dracu’ știe cum se calculează) de cheltuieli? Combustibili, personal, întreținere și ce mai vreți voi? Nu mai bine renunțăm complet la toate rahaturile astea de cheltuieli militare, că la ce ne folosesc, nu?
Pe lângă miliardele din bugetul total al apărării, socoteala de mai sus e un mizilic.
Și dacă tot ne-am apucat de treaba, hai să desfiintam complet și poliția și pompierii, alții care toacă degeaba banul public. Măcar să avem ce discuta. Ce-i aia 5 milioane de euro?
@Titi Duru, poliția aș desființa-o mâine! E chiar mai inutilă decât armata română.
..diurna pentru un militar se ridica la imensa suma de 17 lei/zi (MApN) la care se adauga 3 mese pe zi in valoare totala de 32 lei.
N-or fi 5, n-o fi 4, n-or fi 3, dar tot a costat o gălăgie de bănet pe o țară care este pe ultimele locuri în statisticile de bine și pe primele în alea de rău.
Treabă specifică țărilor bananiere.
Și geali, Laura, e prescurtarea de la generali, avem tot ca țările bananiere, pădure, majoritatea fără nicio treabă cu apărarea țării.
Nu se primesc bani pentru defilare.
Pregătirile încep de la 1 noiembrie și se țin în poligonul Ghencea.
Ești scos de la activitățile zilnice și uneori este mai puțin stres la defilare (exercițiile de defilare) decât la birou unde ai termene de pregătit lucrări, analize, referate, etc și în plus mai faci uneori și sarcini suplimentare care trebuiau să fie gata „ieri”. Mai rău este de cei care rămân trebuie să facă și jobul celor de la defilare.
Dacă parada ar fi pe 9 mai ar fi mult mai bine pentru toți indiferent că este militar sau civil.
Rolul paradei militare este de a crește sentimentul patriotic în rândul tinerilor până în 35-40 ani care vor fi primii încorporați în caz de nevoie. Ești absolut convins că în momentul în care primești ordin de încorporare vei descoperi că la ora aia ai ceva de făcut urgent sau tocmai îți aduci aminte că suferi de ceva sau găsești o altă scuză penibilă: „trec eu mâine pe la voi boss, pe la 13 și ceva când mă eliberez fratele meu, că acum sunt ocupat acum, doar știi cât țin la țara noastră”.
Oricum mândria colectivă a poporului este la limite scăzute (lipsă modele de urmat, inversarea scării valorilor morale, corupție, și alte mizerii) și dacă vezi și nivelul încrederii în armata la nivelul populației îți dai seama că pe unii dintre români parada le dă un sentiment de mândrie și de rememorare a unor vremuri din perioada în care armata era obligatorie și nu aveau problemele financiare de acum deci un sentiment de bine.
Ai dreptate că nu speriem pe nimeni cu tehnica militară actuală dar s-au schimbat unele lucruri în bine în ultimii 10 ani.
Cumnatul meu este militar de carieră, eu sunt contractor și lucrez în IT.
Comentariu beton!22
@Paule, am râs cu muci, jur.
“trec eu mâine pe la voi boss, pe la 13 și ceva când mă eliberez fratele meu, că acum sunt ocupat acum, doar știi cât țin la țara noastră”. Ahahahahahaaaaaaaaaaaaaaaaa, băăă, râd cu lacrimi. :)))))))))))))
Nu primesc bani pentru zilele de sărbătoare ci ore libere. Pentru paradă s-au dat 6 ore deoarece au sosit în blocul de paradă la ora 9 și la 12 au terminat.
Costurile cu tehnica sunt exagerate. Vehiculele sunt de la unități din București sau de la Mihai Bravu. Avioanele vin de la Baza 90 sau de la Kogălniceanu.
Orele libere tot în bani se contabilizează și, crede-mă, să vezi o defilare veci nu te transformă din ubi bene ibi patria în patriot.
Am avut doi bunici eroi de război, unul cu geal. Dragalina de pe Jii, din 1917, până după Mărășești-1917, ba a ajuns și la Budapesta să deie jos bolșevicii lui Kun în 2019, celălaltul cu Antonescu, de la Odessa la Stalingrad, via Sevastopol, nu scriu ce zice ăsta, mai tânărul despre razboi și patriotism, că prea era cinic și împăna explicitele cu puli, da’ scriu ce zicea primul, când îl luam cu patriotisme de tarabă.
Deci bunu’ Costică, erou de război de la Jiu la Mărăşeşti, mitralior cu diplomă de la geal. Bertlot în primul regiment de vânători de munte creat de el:
„Băi copile, lasă-mă cu patriotismul, la răzbel te duci că n-ai încotro, dacă ești un naiv de volontir cum dai de realitatea tranșeelor îți trece, noi, țăranii, nu uitasem că Vodă şi geal. Averescu puseseră tunurile pe noi cu nici 10 ani în urmă, nouă ni se promisese pământ şi de-aia am luptat, îi futea bunu’ Dumnezeu dacă la 1922 nu ne dădeau pământul promis, puşca era în podul casei, toţi ne întorseserăm cu arme din răzbel!”
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10207545433612263
Paule, paradele alea numai forță nu sugerează unuia de 18+ din zilele noastre, nu trebuie să fii mare specialist în dotări militare ca să te prinzi că suntem JALNICI ca dotări, și alea câștigă războaiele, nu vitejia.
De paregzamplu, până să aducă franțujii mitralierele, ai noștri perduseră jumate țară atacînd nemțălăii și austro-ungurii cu sânețe de la războiul de independență.
Americanii vor participa la defilare cu 10 avioane F16, în timp ce noi punem la bătaie două butoane F5;
Anul ăsta vom avea la defilare şi un detaşament de interlopi, că ei fac legea în ţara asta;
Klaus Iohannis a cerut ca la final să fie aruncate decorații din avion pentru toți participanții;
De aici>: https://www.timesnewroman.ro/life-death/15-lucruri-despre-parada-de-1-decembrie-de-anul-acesta
@Popescu Tiberiu.
Orele libere tot în bani se contabilizează și, crede-mă, să vezi o defilare veci nu te transformă din ubi bene ibi patria în patriot.
1. Nu știu contabilitate sau finanțe prea mult dar mai pierdut la orele libere tot în bani se contabilizează .
2. Eu nu am zis că o defilare te face patriot naționalist ci doar îți crește puțin sentimentul de mândrie. Îți lasă un sentiment de putere amestecat cu mândrie, masculinitate. Funcționează la fel ca o falsă reclamă : what you see is NOT what you get. Numai că majoritatea nu știu asta. E diferență între cum arată militarii din blocul de paradă și ce găsești pe la unele unități mici.
Mă scuzaţi domnu’ @Paul da’ ce căutaţi la mine la uşă ? Familia @Popescu locuieşte cu un etaj mai sus 🙂
Rodica-Ojog Brașoveanu are un roman „Întâlnire la Elizee” (accent ascuțit pe primul e): unul dintre eroi, cică spion, rămas în Bucureștiul ocupat de nemți (Prima Păruială Mondială 🙂 ) organizează diverse activități subversive împotriva nemților și implică inclusiv lumea interlopă.
Tot ea are un alt roman „ochii jupâniței” în care, pus în fața unui posibil război cu turcii, Brâncoveanu lansează zvon în țară că aia vin chitiți să ne facă pașalâc și se scoală poporul de se pune cu piepturile goale la Dunăre.
Printre tot felul de personaje extrem de nerăzboinoce care răspund chemării sunt și șuții Bucureștiului, lumea interlopă a vremii.
Când a rulat un serial tradus „viața ca în filme” în care diversele mici întâmplări ale vieții declanșau în capul personajului principal amintiri cu scene din filmele și serialele vazute în copilărie. Dacă s-ar face un film cu mine s-ar numi „viața ca în cărți”. 🙂
@Paul, dar cum leşină domnişoarele la vederea unui tânăr locotenent de 25 de ani care de abia a terminat academia îmbrăcat în hainele alea de paradă… pfff.
Io am făcut armata la pompieri în ’89 ca răcan şi la prima permisie, şi ultima, m-am dat peste cap să fac rost de o uniformă nou nouţă. Am făcut ravagii în cartier, cum treceam io ţanţoş printre cârdurile de fete care până atunci nici nu mă băgau în seamă…şi eram, na, nu mă meritaţi bă. Bine, când m-am liberat, toate erau luate de valutişti şi bisnismeni.
Bă, da ce e aicişa la mine ? Văd că din ce în ce mai mulţi comentează la mine pe palier. Oare o fi un semn că ar trebui să-mi fac blog ?
@Shoric,
Ia sună goarna, Deșteaptă-te române, că li s-au cam împleticit picioarele 🤣
@Shoric, 😂 😂 😂
Hai c-am râs cu muci.
Cred că pe celelalte paliere nu se-aprinde becul și s-au oprit la tine 😂
Am citit toate comentariile, am vazut ca au scris si 2 persoane-Ambra si Leonard parca, spunand ca au defilat si cat de naspa si frig si chinuitor a fost.
Nu-s militar, dar am unul in batatura. De la 14 ani e in sistem, adica vreo 32 de ani de armata.
La inceputuri il luam la misto cu paradele. Nu ti-e frig, bai? nu-ti bagi scutire medicala daca tot te-ai plans anul trecut ca iegarii pe sub pantaloni n-au fost suficienti si ai inghetat ca un cacat? Hai bai, ca esti colonel, nu-mi spune ca nu poti trage chiulul.
Si sa vezi ce. S-a dus in fiecare an. Se termina parada, se duce in unitate si se schimba, vine acasa, isi aprinde tigara si intra imediat pe internet sa vada cum a aratat parada. A fost sincron cu mainile? S-a pastrat cadenta pana in capatul bulevardului? Si-au tinut toti arma la fel? Si alte detalii pe care nu mi le amintesc acum. Ce voiam sa spun de fapt e ca mie nu mi se pare ca ia mersul la parada ca pe o corvoada si e chiar mandru de studenti cand totul iese ok. Ii compatimim pe militari ca stau/marsaluiesc in frig, uitand ca ei au cu totul alta pregatire decat niste hipsteri care se afunda in canapea facand doar efortul de a butona o telecomanda sau tastatura, la minim 24 grade temperatura.
Comentariu beton!13
Eu aș desființa 1 decembrie cu totul (fără mișto, pe bune).
Eiii, mie îmi place parada militară. O asociez mereu cu o stare de fericire. 🙂
Și acum să mai glumim puțin …nu crezi că e cazul să mai vedem și noi bărbați adevărați? Că de hipsteri efeminati și sensibili ne-am cam săturat.
Rămân la ideea că bărbatul cel mai mișto este în uniformă.
:)))) „În uniformă chiar și tu arăți bine, bărbatul de care știi sigur că-i fain e ăla dezechipatul.”
Comentariul colegei mele de cameră.
Al meu bărbat e mișto și în uniformă și dezechipat :))
:)))) Păi scrie-așa, că știu niște burtoși cu uniformă…
Nu sunt pentru marsuri sau defilari, dar, in logica ta nu ii intelegi utilitatea , deci, nu are rost sa existe o asemenea manifestare , intrebarea mea este : care este logica focurilor de artificii (in general) , au vreo utilitate? Daca nu , Baga un articol despre asta pt ca e clar ca avem Mai multe focuri de artificii decat parade militare iar costurile nu sunt neglijabile de multe ori.
Așa o să fac. Despre ce vrei să mai scriu? Zi acum să mi le notez pe toate.
Eu zic că parada militară îi … despre bărbați adevărați într-o lume cu bărbați care vânează pokemoni. Pacea fie cu voi.
Îţi place sau nu: 0 0
De acord cu autorul articolului. Suntem un UE de 12 ani si inca nu am invatat mare lucru din mentalitatea europeana. Ne plac manifestările pompoase însă suntem campioni la a ne justifica nerealizarile sau eșecurile!1
Salutare! De acord in totalitate cu cele spuse de tine. De si am fost militar timp de 11 ani, si am participat la „n” defilari, niciodata nu mi-a facut placere. Pe langa timpul pierdut cu antrenamentele de rigoare, frigul indurat si alte cele , bineinteles ca nu eram recompensati decat cu simple felicitari. Trecand peste toate cele, chiar ma gandeam la timpul respectiv ce sume imense se cheltuie doar pentru distractia copiilor si a celor care nu au ce face de 1 decembrie. Chiar e nevoie ca in fiecare an sa se cheltuie milioane de euro cu aceasta defilare, pe cand militarul de rand are un salariu mai mic decat un santierist? Asta ca sa nu spun cate multe lucruri se pot face in folosul comunitatii, cu aceste sume colosale. Ma bucur ca nu mai lucrez in sistem de mult timp.
Nu stiu daca desfiintarea reprezinta o alegere. Problema este la noi si la tara asta. Ar trebui sa devenim mult mai patrioti, nu sa ne vindem pe un borcan de zacusca.
Pe principiul „Defilările ne fac patrioți” cel mai patriotism a fost pe vremea la piticul gângav de-și killărea compatrioți cu mare sârg, că era inflație de defilări și alte manifestări artistice care proslăveau țara și neamul.