Care sunteți mai vechi pe aici poate vă aduceți aminte că anul trecut pe vremea asta scriam despre o meserie nou-nouță, pe numele ei Tapster. Iar dacă nu mai știți, vă reîmprospătez eu memoria acuș. Jobul de Tapster a fost inventat și scos pe piață de oamenii de la Pilsner Urquell care-și doresc de la tapsteri un singur lucru: fiecare bere consumată să fie turnată la modul desăvârșit de fiecare dată, pentru că numai așa stratul cremos de spumă va păstra prospețimea berii și va face ca fiecare înghițitură să aibă gustul perfect.
Între timp lucrurile au evoluat, a avut loc și concursul pentru alegerea primului tapster din România, concurs pe care l-a caștigat Dorin Adrian Mihai, cel care a devenit oficial Country Tapster Pilsner Urquell.
Mă gândeam că poate vă interesează să aflați, un an mai târziu, cam cu ce se mănâncă meseria asta Nu de alta, dar pe mine m-a interesat suficient de tare cât să-i pun omului niște întrebări. Ia fiți atenți aici.
1) Când te întreabă cineva cu ce te ocupi, ce-i spui despre meseria ta?
Sunt un barman profesionist care a avut, după 14 ani de experiență și pasiune pentru bar, ocazia de a deveni, în premieră în România, Tapster. Am devenit astfel un specialist al berii, pregătit intensiv direct la sursă – fabrica de bere Pilsner Urquell, din orașul Plzen, Cehia. Tapster-ul cunoaște și implementează toate standardele de calitate ale berii, știe care sunt condițiile ideale care trebuie respectate în servirea perfectă a unei beri la draught și știe cât de importante sunt micile detalii pentru a putea menține gustul, calitatea și proprietățile acesteia.
2) Când i-am spus prima dată maică-mii că sunt copywriter, a oftat și m-a întrebat de ce nu pot să am și eu o meserie normală. Cum au reacționat cei din familia ta când le-ai spus că ești tapster? Auziseră de termenul ăsta? Au înțeles exact cu ce te ocupi? 🙂
Necunoscând termenul, nivelul familiei mele de entuziasm nu a fost foarte ridicat. Mama a înțeles inițial ’tipster’ 🙂 …mă și vedeam plimbându-mă prin oraș și împărțind bacșișuri fără motiv. Tata a crezut că este un termen tehnic din domeniul ospitalier. După ce au înțeles cu ce mă ocup, mama s-a bucurat pentru că în sfârșit o să mă concentrez și eu pe un singur produs (brand) și nu pe zeci. Tata și-a dublat cantitatea de zâmbet, râzând cu tot cu papilele gustative, deja pregătite pentru o bere bună. Am început această meserie cu o lună înainte de a avea nunta, astfel că soția (brunetă), căreia îi plac atât Pilsner Urquell cât și Cehia, a fost cea mai mare susținătoare încă de la început. În plus, citez: ’ești foarte norocos să te însori aproape în același timp și cu o blondă și cu o brunetă!’ 🙂
3) Cum decurge pentru tine o zi obișnuită de muncă?
Nicio zi nu seamănă cu cealaltă. Meseria implică atât de multe deplasări încât, aproape zilnic, întâmpin alt peisaj, altă vreme și, în special, alți oameni. Flexibilitatea este a doua cerință principală pentru meseria mea, după pasiunea pentru bere. 20% din timp îl petrec la birou, în spatele unui laptop, făcând planificări și evaluări ale acțiunilor – rute, orare, training-uri și activări în locații, festivaluri și alte evenimente. 80% din activitate se întâmplă pe teren, în toate locațiile unde există Pilsner Urquell la draught, în strânsă legătură cu tot ceea ce înseamnă forța de vânzări. Susțin training-uri pentru personalul HoReCa, specializate în servirea perfectă a berii: întregul pachet de standarde de calitate ce trebuie implementate și respectate pentru a asigura acest lucru. Seara am activările cu consumatorii, care au ocazia de a degusta o halbă de Pilsner Urquell turnată perfect în stilul tradițional cehesc, cu trei degete de spumă cremoasă, și de a afla inclusiv secretele din spatele gustului proaspăt al pilsner-ului original.
4) De ce crezi c-ai câștigat concursul pentru primul tapster din România? Care au fost atuurile care te-au făcut să câștigi?
În primul rând experiența ca profesionist în domeniul HoReCa, pasiunea pentru întreaga industrie ospitalieră, încrederea în propriile mele capacități și bineînțeles motivația, dorința constantă de a evolua.
5) Cea mai plăcută parte a jobului tău este… ?
Cel mai mult îmi place să relaționez cu oamenii și să învăț lucruri noi. Este foarte plăcut, fie că vorbim de personalul din locații, fiecare cu povestea lui, de coleg de birou sau din teren, cu activități și viziuni diferite sau de consumator curios, dornic să guste și să cunoască tainele berii.
6) Dar cea mai puțin plăcută (trebuie să existe ceva 🙂 )?
Uneori este neplăcut să observ servirea berii într-un mod greșit într-una din locațiile în care am făcut deja un training și în care, deși personalul știe ce trebuie făcut pentru o servire perfectă, lucrul acesta nu se întâmplă din diverse motive.
7) Te duci într-un pub și chelnerul nu-ți toarnă berea corect în pahar. Ce faci?
Îmi place argumentarea. Dacă observ servirea greșită din partea barmanului, îi propun să facem un experiment împreună 🙂 . Îi arăt varianta corectă, însoțită bineînțeles de toate argumentele – și sigur o să rămânem prieteni.
8) Ce pub-uri ai recomanda în România și de ce?
Este o listă lungă. Recomand locații bazându-mă pe calitatea berii servite, atmosfera creată, interacțiunea cu staff-ul, mâncare gustoasă, muzică și întreaga experiență a calității serviciilor. În București puteți încerca locații precum Biutiful Timpuri Noi, Distrikt 42, Fire Pub, Extratime, Beert, Draft Pub, Caru’ cu bere, Curtea Berarilor, Hanul Berarilor, Casa Soare, Dianei 4. În țară, vă recomand cu drag Sibiu – Joyme Pub, Music Pub; Cluj – Form Cafe, Charlie, The Place, Livada, Hardward; Targoviște – Tower’s Pub; Arad – Old Lady’s Pub; Alba Iulia – Framm’s; Craiova – Temple, Downtown; Oradea – Euphoria; Iasi – Kraft Pub, Cheffa; Timișoara – Nora, Inthyme.
Vechi, vechi, dar stăm încă bine cu memoria. Hai hladinka și noroc!🍻
Comentariu beton!20
Nu toți. Despre memorie zic. 😀
După aceleași principii si din aceleasi motive, mie mi.ar placea sa lucrez cu cafea ! Are si meseria asta un nume d.ăsta ciudat , da acu’ imi scapă.
Barista 😜
Barista
Cafegiu. Cel puțin așa zice la dex. 😋
Comentariu beton!17
Ai decs care zice? Ce fain! De la care raion l-ai achiziționat? 😜
Nu l-am cumpărat, l-a adus moș Nicolae. E magic.🙂
Comentariu beton!17
@oviwan, să mai zic și io cum se cheamă? :)))
Nu exista termenul „barista” in dex, bre, tot cafegiu e corect, doar că șmirifonfliților le place sa vorbeasca o pasareasca complet idioata!
@Miclovan, de parcă „web designer” există în dex.
Stați așa, că azi o dăm in ortoDEXism. Mă poziționez din start de partea șmirifonfliților!😁
Comentariu beton!16
@Anduță, ăăă… și io. 😛
Web-designer e tot o pasareasaca, realizator de saituri e de fapt, bre! Tapster, tipster……macar la vinuri exista termenul de oenolog, dar ca noua ne put termenii romanesti din dictionare, ca si cum asistent-manager nu e doar una pe care o fwute managerul dar pe banii firmei, ci o mare profesie de n-ai vazut!
Pasaroiului asta ii e rusine sa spuna ca-i degustator profesionist de bere? Adica , in loc sa plateasca el ce bea, ii dau unii bani grei ca sa se matoleasca cu diverse sortimente?
Pai, asa, e plina centura capitalei de asistent-managerite si io sunt tapster dar mai pe entry-level!
La definitia ipocriziei din dex e afisata poza lui Ion romanul, dar care isi zice Johnny, stii ce zic?
@Miclovan, oare pentru că nu este degustător profesionst de bere? Mai citește o dată ce-am scris și poate te lămurești cu ce se ocupă.
Acum am să te rog să-mi găsești termeni românești pentru „blogger” și „social media strategist”. Știi, oricât de greu ți-ar fi să crezi, au aparut meserii care nu existau acum zece ani. Să-ți povestesc că există tăietori profesioniști de jamon?
Tocmai, c-am citit articolul foarte atent si …ce sa vezi ? stie sa faca alea trei degete de spuma si temperatura corecta, dar tot un matolitor platit este, stie sa diferentieze, din papile, 20 de beri clasice si gata, meserie te halesc!
Da, blogger-ul e detinator de blog, nu-i considerata o meserie conform COR, iar social media strategist e un blogger platit de ong-uri sau servicii secrete ca sa faca propaganda desantata atunci cand trebuie, adica , pe pasareasca ta, un influencer de succes(cam cum au fost zoso si cetin pt. basescu) si nici asta nu-i trecuta in COR! Ghinion, ce sa mai zic?
Oricum, sa stii ca traitul asta intro bula aitisto-trendy-flysto-americănoaso-rașinoasă nu-ti ofera o perspectiva reala a ….realitatii.
Si dup-aia vii cu „te-n dinti veata”, si te-ntrebi ce si cum!
ps. mai tare exprimare decat aia cu „developer” nu exista, toti sunt azi developerii pielii de pe membru, n-ai loc de iei , te sufoca, iti intra-n firma pana sa deschizi tu lacatul de pe poarta, deci astia-s miez!
In COR ii gasesti dar cu numele de dezvoltator, e clar?
@Miclovan, da, boss, e clar. Mea culpa, trăiesc de atâta vreme în online și nu mă mai învăț minte odată: cea mai mare pierdere de vreme e să încerci să convingi pe cineva de ceva. Mai ales pe cei cu convingeri atât de ferme ca ale tale. Practic, ești de nezdruncinat, ca o stâncă. E greu doar pentru cei din jurul tau.
Asta ziceam si eu, mi cam brehane atat de „social media strategisti” cat si de „influenceri” rașinoși cărora le trebuie o aplicație ca să facă pipi!
Cei din jurul meu sunt bine merci, dar stii cum e proverbul, cainele moare de drum lung si cineva de grija altuia!
La „cineva” completeaza tu primul nume ce-ti vine in minte, si dup-aia mai cerceteaza COR–ul sa vezi cum ie cu meseriili, bre!
Ai dreptate.
Auzi, dar ce te faci cu toate agențiile care plătesc social media strategist? Desigur, încadrați pe cine știe ce poziții stupide tocmai din cauza unora ca tine care nu înțeleg că lumea și meseriile nu mai arată ca acum zece ani. Hai, lasă, am pierdut oricum prea mult timp cu tine și nu mi-l mai dă nimeni înapoi. Pwp.
Bravo, @Miclovan, nu te lăsa, ceartă-i. Mama lor de oameni neserioși, numai prostii învață de la alții.
Ce atâta globalizare, @Vasilescule, de ce ar trebui să-nțeleagă colegul de la filiala din UK, clientul din Singapore sau furnizorul din India ce scrie pe cartea de vizită, ă? Ia să pună toți mâna să-nvețe româna, că noi nu ne jucăm cu tradițiile.
Je suis COR. 😂
Miclovan, centura capitalei e plină de gropi, tir-uri și tot felul de alte mașini bară la bară deseori, o parte conduse poate și de oameni care practică meseria de asistent manager.
Primul meu job se numea ”assistant brand manager” și, împreună cu mulți alți asistenți de manageri (atât femei cât și bărbați) ne făceam treaba fără a se pune problema fututului din partea superiorilor ierarhici. Crezi c-ai putea să clarifici un pic și ”ca si cum asistent-manager nu e doar una pe care o fwute managerul dar pe banii firmei”?
Comentariu beton!20
Mno, ce îți e și cu meseriile astea … noi 😜
Am și io o nelămurire dublă… care îi cea mai veche meserie și dacă e în COR 🥴😜😉
Meseria de hater. Pardon, de șarpe. Nu e in COR, dar e in cartea de la BOR. 😋
Comentariu beton!19
Pfff..luni dimineata despre bere. #nazol
Dacă nici luni dimineată, atunci când?
Despre bere luni dimineață? După 5 zile libere? Mai lasă-mă un pic să-mi revin :))
Da’ ce-aveți frate cu luni dimineața?
doare capu’
La punctul 6, partea aia cu „nu se întâmplă din diverse motive”, parcă-l văd pe ospătar către barman: haidibăi, că am douăj’ dă mese. Până pui tu berea cu talent, se face iarnă și mi-o refuză clienții. Sau și mai rău. Se plictisesc și rămân fără șpagă.
Comentariu beton!17
Să știi că m-am gândit și io la asta. :))))
Tapster, tipster, hipster… Da’ cel mai mult îmi place aia cu „maestru în domeniul ospitalier” că aşa de mult îmi place să fiu oaspete.. pfuai, crecă îs maestru.
Mie-mi place să fiu maestru. 😀
Să o rog pe fie-mea să-ți deseneze o diplomă, @Shoric? După ce a decis că meseria care i se potrivește cel mai bine e aceea de musafir s-a antrenat din plin cu valiza, are și centură neagră.
Prima ei opțiune a fost pensionar, dar i-am explicat care-s dezavantajele. #părintecuscaunlacap 😁
@didina, să deseneze da să fie de aia internatională că parcă m-am plictisit să fiu musafir pe aici.
n’am mai băut o bere din august 2013, când eram la munchen și mi’a făcut cinste un indian
de fapt de atunci n’am mai băut alcool DELOC
pe la sfârșitu lu 2015 eram deja islamizat, ce să mai beau
așa că acum beau apă plată și suc ieftin
totuși eu vă doresc NOROC și POFTĂ MARE! dacă beți o bere bună 🙂
Revin in miez de noapte, ca m-a dixtrat tare duelul, si propui, ca sa fiu in trend, urmatoarele meserii:
ecologist master(gunoier), mortuary dj(clopotar), shit expert(vidanjor)! Ai naibii romani, cum se-mpotrivesc ei prostalizarii, pur si simplu se opun progresului mondial!