După patru runde de cumpărături săptămânale cu de-ale gurii când am văzut că mai bine de jumătate, din ce târguia destoinic jumătatea mea mai bună, ia inevitabil drumul containerului de gunoi, am pus piciorul în prag și-am hotărât ca un bărbat adevarat: „femeie, gata, de azi nu te mai las să cumperi mâncare”. După răspunsul dumneai afirmativ, am avut chiar și curajul nebun să ies de sub pat. Cert e că, spre surprinderea mea, s-a ținut de cuvânt, și nu mai cumpără decât ce știe că mânâncă pe loc, în aceeași zi. Motiv pentru ariciul din buzunarul meu să cânte și să danseze de fericire.
Și-acum fără urmă de glumă, nici programul meu, nici al ei, nu ne permiteau să consumăm ce cumpăram si uneori mai bine de jumătate dintre produse ajungeau lejer la gunoi. Dacă nici asta nu e definiție de manual pentru „risipă”, nu știu ce să mai zic. Well, azi, dacă vii pe la mine și deschizi frigiderul, o să constați cu surprindere că în afară de o sticlă cu apă plată, două mere și-o jumătate de lămâie, nu mai găsești nimic. No joke. Ăăă, de fapt, să nu veniți chiar azi, c-am luat duminică seară niște înghețată cu caramel sărat pe care încă n-am dovedit-o.
Am făcut introducerea asta pentru că săptămâna trecută am primit un telefon de la cei de la Lidl care mă întrebau duois dacă n-aș vrea să merg până la ei ca să schimbăm niscaiva impresii despre sustenabilitate. Cum eram pe grabă mare și stresat cu niste dead-line-uri, abia după ce le-am promis că vin, am început să mă întreb dacă eu fac ceva legat de trebușoara asta. Și ce să vezi, am descoperit că fac, sunt un adevărat fan al sustenabilității.
Ce, nu mă credeți? Pai tocmai ce-am explicat că nu mai arunc mâncare, da? În plus, sunt în a treia săptămână de mers cu Troty la muncă. Beat that! Practic consum mai mic de resurse planetare nu se poate decât dacă merg pe jos până la job (ceea ce o să mai amân pentru o perioadă nedefinită exact). Beat that!
În fine, ce voiam de fapt să-ntreb. Voi executați ceva în sensul ăsta? Știți ce zic, chestii precum fac duș cu apă rece ca să nu mai consum și gaze, sortez gunoiul, opresc apa când mă spăl pe dinți, nu mai folosesc nimic din plastic, d-astea. Întreb pentru că vreau să realizez dacă lumea chiar ia în serios treaba asta cu sustenabilitatea sau o vede la și altele.
Ia să v-aud.
P.S. Uite, aveți aici genul de chestii pentru care îi apreciez pe cei de la Lidl România. Pentru că, întotdeauna, ca să poți cere ceva, orice, de la cei din jur, trebuie mai întâi să le oferi. Iar Lidl a înțeles din plin asta, lucru dovedit chiar prin publicarea primului lor raport de sustenabilitate. Ăsta-i drumul, toată șmecheria e s-o apuce cât mai mulți pe el.
Asta cu mancarea si eu cam fac de mancare pt 3 zile ca iau eu la mine la munca. In rest, strict ce e de mancat se mananca. Desi ajung si sa mai fac risipa. Dar nu multa.
De dus la munca, 18 km cu masina ii fac. GPL dar masina.
Restul, cat se poate de tras pe fese.
Dar nu am luat in consideratie vreodata ca as face susteinabilitate. Consider ca sunt zgarcit, d-aia:))
Comentariu beton!24
@Alexandru, n-auzi mă că se zice sustenabil? 😀
Ai tu impresia ca esti zgarcit. La fel si Mihai precum ca ar fi sustenabil (in fond, nu si-a permis ceva peste punga lui pana acum sa zica ca ar fi fost ne-). Si tu si el sunteti pur si simplu economi si aveti si cel mai bun motiv sa fiti la veniturile foarte „finite” de astazi. Opusul avaritiei, generozitatea, oricum nu se vede vis-a-vis de propria-ti persoana, ci fata de ceilalti. Ai sa razi, dar tu oferind unuia pe strada o tigara, raportat la veniturile tale, dai de 10x decat un bogat cand doneaza (indeobste numai de ochii lumii) spre ex. 1.000 de euro. Spune-ti ca esti un Gatsby de acum incolo. 🙂
Comentariu beton!30
@Faiantaru’, boss, ești bine? Comentariu fără troling și heirtăreală? Să ne zici dacă te putem ajuta cu ceva, da? 😀
Pai ce-ti lasa impresia asta ? La mine intrabarea-i daca traiesc autark (self-sufficient, autosuficient, autonom) sau nu, ca de sustenabil … eheee de cand. Mihai, tu ai venit cu o tema interesanta si orice as spune eu mai mult i-ar dauna, deci n-o sa continui, dar sincer, se vede si din comentarii, nu cred ca ai pe cine invata in Romania ce-i saracia.
Comentariu beton!12
Aaaa, stai, ca acum m-am prins ! Hai, mai, cu troleala nu zic nu, ca nu ma regasesc in toate subiectele tale si mai bag din mine, ma rog, 90% bag din mine, da’ cu heitareala, scuze, doar pentru ca eu nu sar la castan, nu rabatez in fata gagicilor ?
@Faiantaru’, dom’le, io dăcât am întrebat dacă ești bine. 😛
@Mihai, Nene, susteinabil sau nu, zgarcit tot sunt:))
Eu sortez gunoiul mai demult, am pe stradă un container pentru peturi şi unul pentru cartoane (acum se pare că o să dispară pentru că am primit pubele separate), de mâncare nu prea irosesc, pentru că fiind singură improvizez câte ceva şi nu cumpăr prea multe, iar la lucru merg pe jos (10 minute). Deci mai eco nu se poate. Bine, recunosc, am o pungă cu pungi. De plastic, evident.
Comentariu beton!42
@GabiI, punga cu pungi e mama sustenabilității.
Boss, nu mai ai acces la pozele de pe net de te pui prin articolele scrise? Sau fața aia infiorătoare ar trebui să ne sperie și să dăm douăjdămii pe o trotinetă?
Comentariu beton!25
Elena, omul încearcă să pară sobru şi tu….
@Gabil, păi nu îi iese.
Comentariu beton!11
Cum poți să fii sobru când ai o trotinetă numită Troty?
Comentariu beton!32
@cataline, iată. 😛
@Eleno, credeam că ți-e dor dă mine.
@Mihai, m-ai prins, nebunule!😜
Sus’te’ce ? Sus-te-n-abilitate 😁 adică un fel de fu-2-te-n-abilitatea de a consuma resursele responsabil cu gândul la generațiile viitoare 😁
Ptiu … egoistule .. la .. garbage scavangers nu te gândești?
După ce că plătești impozite și taxe ca să puiască bravii conlocuitori acum vrei să găsești o explicație fancy/trendy/hipsterească la nepăsarea ta vizavi de colorarea nației.
De AIA au dispărut dinozaurii k n-au avut sustenabilitate și nici futenabilitate la ecosistem pă sistem turbo nervos.
Mănâncă, bea și petrece că te-așteaptă o groapă rece! 😁
Comentariu beton!37
@Boss, ai stârnit ecologiștii! Nu te văd bine.
A propos, ăstora, ecologiștilor, le-a halit careva simțul umorului?
@HabaRnaM, da’ unde-am scris io CĂ NU MĂNÂNC? Tocmai aia zic, că mai bine mănânc io în loc să arunc la gunoi mâncare.
Daca mai sta PSD mult timp la putere, o sa fim fortati sa facem toate astea de mai sus 😀
nu stiu daca se va aplica si mersul cu trotineta la munca, pentru ca nu va mai fi loc de munca.
Comentariu beton!22
@Bia, în agricultură o să fie mereu de muncă. Treaba e cum ajung io cu Troty la câmp?
Este infiorator cata mancare arunca oamenii! In conditia in care alti, multi, oameni nu au ce manca! Este un paradox al timpurilor pe care le traim, este un pacat. Eu nu arunc nimic si daca se intampla sa am resturi de paine sau de altceva duc in padure la animale…Cand nu aveam padurea sub nas, lasam pe fereastra pentru porumbei.
Sunt atenta la toate- gaz, lumina, apa- caci totul inseamna bani iar banii, munca. Iar munca e bratara de aur si aurul este pretios.
Fiind romanca in Italia si fiind plecata din tarisoara din cauza saraciei, cu atat mai mult pretuiesc totul!
Comentariu beton!29
@GMT, arunci marginile de la pizza?
Hm, mancare la animale salbatice s-ar putea sa nu fie idee asa buna, vedeti cazul Valea Prahovei, etc, o sa aveti musafiri nepoftiti care n-o sa plece fara sa faca paguba.
Mihai, nu prea ma indur sa le arunc…:)…
Keszter, initial m-am gandit la pasari cum cauta ele de mancare prin padure si cum vad resturile mele de paine. Am un loc special, doi copaci grosi taiati si deci e ca o masuta. Intr-o zi am dus niste carne ramasa , habar n-am cine a mancat-o. Zilele trecute am dus niste cotoare de varza- sunt iepuri, i-am vazut eu, azi de curiozitate m-am dus sa vad, au disparut complet. Ca sa nu merg cu mana goala am dus linte si orez…Nu cred sa existe animale salbatice…
PS. Nu stiu daca este on topic dar cred ca este, unele restaurante iti dau acasa ce nu mananci. Mi se pare foarte corect. Am lucrat candva intr-un restaurant de lux, mi se facea rau cand vedeam atata mancare aruncata!
Nu știu ce mănâncă Alina, dar tu te poți hrăni smulgâng niște iarbă când treci în viteză cu troty pe lângă spațiul verde din capitală. Aproape inexistent dealtfel, dar de două trei fire de buruină tot te lipești. Bine, asta dacă nu te lipești de vreun stâlp.
Și acu’ serios: dacă înainte mergeam de două ori pe lună la cumpărături, de vreun an și ceva nu mai fac asta, tot pentru că aruncam mâncarea la gunoi. Gătesc zilnic fix ceea ce mâncăm. Foarte rar fac mâncare pentru două zile. Dacă mă întrebi pe mine ies mai scump acum pentru că nu mai iau mâncare de acasă, ci cumpăr măncarea de pe la restaurante. Dar overall, recunosc cinstit că decizia asta am luat-o nu pentru mediu ci pentru confortul meu.
În rest, nu reciclez că n-avem un sistem clar în acest sens, nu fac economie la apă sau curent, borcanele toate-s pe tomberon, ce să mai: sunt un cetățean de NEonoare al acestei planete.
Comentariu beton!22
@Eleno, Troty, bă, cu T mare, te rog frumos, da?
@Mihai, să mă scuze, bă, că mi-am permis aroganța asta cu ea. Vorbește tu cu ea, te rog io.
Și sun eu la 112 dacă e :)))))
Comentariu beton!17
Troty cu T mare este sora lu’ pussy cu P mare.
Comentariu beton!22
Mă scuzaț’ că mă bag în discuție. Care Troty, @Vasilescule? În videoclip ai zis trotinetă. Cum i-ai explicat când ai ajuns acasă de ce nu i-ai zis pe nume, ai reușit s-o împaci sau ați plâns fiecare în camera lui?
Comentariu beton!18
@didina, știu ce zici, de supărare nici n-a vrut să meargă cu mine la muncă azi. A rămas îmbufnată pe hol.
Mai nou lucrez de acasa deci nu mai poluez aerul cu un drum dus si unul intors 13 Km each day.
Si cand lucrezi de acasa intradevar nu mai cumperi mancare in prostie, din care ajunge inevitabil la gunoi mai mult de jumatate, asa cum ai observat si tu.
Cumpar apa la sticle maaari. Nu las apa pornita cand ma spal pe dinti. Nu folosesc tacamuri si vesela de unica folosinta, la fel si cu aparatele de ras. Nu cumpar cafea „to go” daca ies in oras. De sortat gunoi as vrea eu, in acest minunat orasel in care locuiesc nu am gasit inca pubele pt colectare gunoi selectiv (am facut numeroase cereri la primarie). Dar eu tot pun plasticul in alta punga si sper ca trece vreun nene care isi castiga existenta din reciclare si o colecteaza din pubela. In rest, may long live planet Earth!
Comentariu beton!20
@ana, da’ de ce lucrezi de-acasă?
@Mihai, pt ca recent l-am prins pe dumezou de picior si nu mai calatoresc! Viata, iti spun eu!
@Ana, i-auzi. Cu sau fără Făt-Frumos?
Bun aşa! Awareness, ding ding, clopoțel de trezit idei.
1. zace Corsa în fata blocului, eu am abonament la metrou. Nu consum combustibil, nu poluez, nu îmi cresc fire albe în trafic = winner!
2. opritul apei îl pratic de ani de zile. Nu doar când spăl dinții, ci, mai ales părul. Până las să acționeze şampoane şi balsamuri şi alte drăcovenii, apa e oprită.
3. Bifez si cumpăratul cumpătat. Si numai cine (EU!) are un căpcăun în burtă ştie ce dificil e să pui frână când scapi între rafturi la hypermarket. Uooofff, ah well…
4. Le învăt şi pe kinderițe să facă economie. De exemplu, reumplu sticlele de apă de 0.5 cu apă din bidoanele cumpărate de acasă. Mi se pare ridicol să cumpăr 10 sticle in 5 zile când pot cumpăra 2, hai 4 maxim şi le spăl şi reumplu.
5. Haine donez, donez jucării. Aş putea să le vând la pachet, dar dacă le duc la grădinița de la țară de la mamaie, dau lovitura şi încasez zâmbete si fericire = winner!
6. Opresc sau nu pornesc deloc tv-ul/pc-ul. Inainte stăteam cu ele pornite pe fundal. Acum se pune praful pe ele.
Auzi, @Mihai, „niște înghețată cu caramel sărat” = cornetele alea aurii de la mega? că am ras două în 5 minute aseară 😀 Vissssssss
Comentariu beton!32
@Vera, fix alea.
Din pacate reumplerea sticleor de plastic este daunatoare pt ca plasticul ala incepe sa se descompuna si cu bacteriile de la pusul gurii pe ele, etc. Mi-a demontat mitul un biolog ceva. Cica alea de sticla sa fie folosite. Mi-a bagat dracusorul in cap incat acum doar de sticla reumplem.
Îţi place sau nu: 0 0
Până de curând am avut chiar problema cu risipa de mâncare. M-am trezit într-un final și mi-am zis gata. Iau doar cât consum. Mâncarea pe care n-o aruncam, ajungea la căței măcar. Am avut și problema hainelor prea multe pe care-am început să le donez pe ici, pe colo. Stau la marginea unui cartier nu foarte bine văzut și văd constant haine aruncate (chiar și fotolii în stare de degradare) și multe altele care sunt strânse abia după câteva săptămâni. Mai durează până să ne trezim mai mulți, ține și de educația fiecăruia.
@Anonimă 2.0, adică la voi aruncă lumea haine și fotolii? Nababilor.
Nu-ți imaginezi ce văd zilnic pe trotuarele astea.. Și haine, am văzut și o canapea vai mama ei la un moment dat..
Doamne, nici nu stiam ca-i spune sustenabilitate 🙂
Cred ca unele chestii le fac din inertie, gen sting luminile, nu las apa sa curga aiurea cand ma spal pe dinti etc.
Nu am chef sa merg zilnic la cumparaturi, dar sunt organizata si iau cam cat am nevoie, fara sa fiu nevoita sa arunc. Sambata asta am avut neaprata nevoie de inghetata cu aroma de orez cu lapte a celor de la Lidl, asta ca tot i-ai pomenit 🙂
Citind comentariile, nu mi-e clar daca e vorba de sustenabilitate sau sunt zgarcita 🙂
Comentariu beton!14
@miha, mai contează? 😛
Fiind un rednec care muncește solu’,am învățat să folosesc la maxim orice resursa.Am tabele cu cheltuieli,cu venituri,cu fond pentru situații neprevăzute.Este scuzabil,sunt un scelerat si un suspicios maxim,obsedat de control.Am un solar de unde asigur chestii de pre-sezon pentru toată familia,surplusul este consumat cu plăcere de prietenii de o viata.Incerc sa fiu cat mai autonom,green is king.Carne si lactate le iau de ani buni din surse de încredere,banii trebuie să circule nu?La bloc sortez gunoiul de când la noi nu se vorbea de sortat ceva,că anii de Germania,Suedia.Am pus cinci ha de salcâm să contrabalansez si apetitul meu pentru motoarele mari.Sunt petrolhead pe viata.O să fiu singurul care o să claxoneze din ceva cu motor la poarta raiului sau un burnout ceva.Merg mult pe jos,folosesc des bicicleta.Sunt fan,mai putin oasele mele,de downhill.Dacă vrem să ne gândim la copiii nostri,ar trebui să începem respectand planeta asta pe care stăm.După aia studii.
Comentariu beton!48
@edelweiss, ce voiam să te întreb, bicicleta e cu motor?
1.Merg rar la cumpărături, am pungile mele textile. Nu fac cozi pentru un iaurt…știu eu pe cineva…
2.La benzinărie fac doar full. Nu frec șoselele pline de gropi ale urbei, ca să bag de 50 lei.
3. Sortez gunoi, mă aplec dupa peturi, dacă le văd pe jos (cât de cât…).
4.Am renunțat la mașină, cozi, chestii…sunt sportiv, urc și cobor din autobuz!
5.Economisesc zahărul din gemuri ! Am borcane din 2013 în frigider. Cu etichetă, frumos…Mi le-a dat o potențială mamă soacră.
6. Am zis să salvez un suflet, de asta nu m-am insurat…Dacă stau bine și mă gândesc, am salvat două ! Vreau să mă contrazică @Vera !
Comentariu beton!27
@ananas eu puteam fi cel mai bun lucru din viața ta! #truestory #foodforthought 😉
Comentariu beton!18
Confirm ce-a spus @Vera și închei cu: Doamne ferește de așa noroc!
Comentariu beton!16
@ananas, dacă te ia @Vera, vreau io să fiu naș.
@Vera…de-ar fi să fie, ești pe listă !
@Mihai, nașule, ce aduc la plocon ?
PS. mai scriu mult numele manual ? Again and again ? Și email… ?
@ananas, mda, cred c-o să mai scrii că nu-i dăm de cap.
@ananas Super! Apreciez! Sper că nu-s ultima, totuși! Eu aștept aici cu sufletul la gură. Well, nu chiar sufletul, dar n-ai de ce să te superi, sharing is caring <3
@Mihai ai prins gustul circului și vrei mega spectacol, ai? Fii sigur că te invit când m-oi mărita. Da' e bai dacă nu cu @ananas? Că el a picat de pe lista mea. ^^
Well boss, beat that!
1. Frigiderul meu e din ăla micuț, ce găsești prin camere de hotel, pentru o familie de 3 persoane, unul dintre care e adolescent în plină crește accelerată. În congelator încap o pungă de legume congelate, o pizza, la fel congelată, o caserola de înghețată, și-mi rămâne loc să mai pun o bere, când o vreau rece și acum. Cumpărăturile le facem acum pentru acum, și fără a acumula rezerve.
2. Eu deseori uit dacă lucrez unde trăiesc, sau trăiesc unde lucrez.
3. Conduc doar în cazuri de urgență sau pe distanțe lungi, în rest, ce au bun nemții, e transportul public. Deși au început a șchiopăta în ultima vreme la punctualitate.
@AndreiB, păi matale vorbești despre Germania? Ăia deja-s în seculul următor cu sustenabilitatea.
Plasticul la plastic,hârtia la hârtie,sticla la sticlă.Cea mai mare economie o fac la șampon:))).In materie de sustenabilitate sunt as,folosesc aceeasi nevasta de mulți ani.
Comentariu beton!44
@Marius M, și? Nu dă semne de uzură?
Parcă a inceput să mănânce ulei…în rest toți zic că e încă în parametrii.:)))
Melița sigur îi functionează ok.
Comentariu beton!24
@Marius M, vezi poate nu mănâncă ulei, ci pierde pe undeva. Mai verifică și tu simeringul ăla măcar din când în când. 😛
@Marius M “toți zic că e în parametri”?! Uhmm, what?! ^^
@Vera, ce nu înțelegi? O mai duce omu’ la verificări. 😛
@Mihai aaa, am priceput acum. Eu mi-o duc singură, elimin intermediarul 😀
Vera, de ce crezi că râdeam ca porcul la sfârșitul comentariului?
@Marius M
de satisfactie ca ai nevasta valabila, chelule! :))
Culmea fidelității: să ai la activ vreo patru căsnicii, dar să ai aceeași amantă 😁
Comentariu beton!14
Vera,acum vreo ora,ma striga unul:
Esti cu mașina?
Nu,cu bicicleta.
Hai că e ziua lui x ,a adus un vin rosu, gros ,daca bei un pahar nu ti se mai scoală doua zile.
Nu beau.
Pai ai zis ca esti cu bicicleta.
Da,dar eu am nevoie să mi se scoale, că bleagă stă și de la apa.
Comentariu beton!15
Ba, plm, eu strang kktul cainelui in pungile de la supermarket. Fac economie…se kca animalu de doua ori pe zi…2×365…
Comentariu beton!16
Pepco.Sunt pungi cu 3,99 și cu 4,99.3 role a câte 20 bucăți.
@Redoo, păi și de unde ai ATÂTEA pungi de supermarket?
Dela supermarket,normal!
Serios ? Strângi kkt-ul de 2 ori pe zi ? Ai timp… n-am ce zice. Eu folosesc varianta eco friendly. Ce aruncă alții… folosesc eu 😁. În speță revistele alea dă provocare la cumpărare 😉 … știi ce bine stau pe fundu’ găleții în care strâng kkt-ul de la doi CG 😁
Old style 😉
Încerc să fiu cât de sustenabil pot. De cumpărat nu cumpăr în neștire, ci doar ce am nevoie. Încerc să reciclez peturile/plastic și sticlă, doar că am o problemă că nu prea am unde să le duc și când se adună cam multe mă enervez și le arunc tot la gunoi…măcar sunt toate într-un sac. 😅 Cu economia de curent nu îmi iese pentru că ale mele fete(soția și fetița) aprind toate becurile din casă și uită de ele…trec eu prin camere și le opresc…😐 Fiică-mea trage apa și înainte și după…asta e placerea ei și văd că încă nu o pot reseta…dar eu măcar încerc sa fiu sustenabil! 😂
Comentariu beton!13
@Marius U, păi oprește apa. De fiică-ta zic. 😛
La aia cu becurile aprinse ia-ți o soacră în casă 😁 Mai nasol e că face economie la apă și îți găsești florile ofilite când o lași pe ea master la robinet 😉
Cand ma spal pe dinti,inchid robinetul.
@Rareș, hahahaaaaaa.
Fiu-meu e cel mai bun! Oprește apa când se spală pe dinți. Bine, nici capacul de la tubul cu pastă de dinți nu-l desface. Tot pentru economie. Asta până urlu la el. Pentru că el știe deja că în spatele unui copil educat stă o mamă cu un papuc în mână și cu o țintă perfectă.
Comentariu beton!35
@Rares, și-atât?
Pentru pachetele copiilor la scoala folosesc boxuri de plastic si metal ( am 4 bucati), pentru apa umplu in fiecare zi sticlele lor reutilizabille. Sortez gunoiul in fiecare zi, apa folosita cu cap. Cumpar putin si de calitate!
@Ardeleanca, ardelenii ăștia.
…fac parte din secta asta de care vorbesti tu pt ca sunt oarecum zgarcita (suna mai bine decat daca as zice ca nu imi ajung banii) si nu imi place sa cumpar si sa arunc. Din pacate, de cand pruncii au crescut si mai joaca in deplasare (a se citi ca de multe ori ,,mama, vezi ca yo azi nu ajung acasa”, iar yo azi inseamna 2-3 zile ) , ma trezesc ca ma scarpin in cap in fata frigiderului plin cu oale de mancare pe care nu mai are cine sa le manance. Dar apa nu curge aiurea cand ma spal pe dinti, daca ar fi dupa mine as pune un lighean in chiuveta sa colectez apa folosita la spalatul pe maini si sa o folosesc la toaleta ( am renuntat penca m-au luat la misto si comentarii colocatarii mei dragi ,,haaai, mama”). Un timp l-am presat pe bautorul de cutii de bere sa le stranga sa le duc la centru de predare. Sustenabilitate ma cheama ca Hagi Tudose nu mi se potriveste la rochia cu flori de mac 😅😅
Comentariu beton!23
@MAS, aveți pisică?
da, avem si pisica da’ inca are coada, acu’ ca mi-ai atras atentia…😅😅
Comentariu beton!21
@MAS, :)))))))))))))))))))
Io nu zic că sunt zgârcită,dar mâncare gătită încerc să nu-mi rămână, dacă e,avem cățel de talia porcului care mănâncă destul,la ce se poate recicla,ex.pungi de plastic le refolosesc să nu mai cumpăr saci mici de gunoi menajer iar mâncare uscată nu-mi rămâne niciodată mai mult de termenul de valabilitate…e scumpe toate,coane,de banii ăia trebuie să îmbrac și încalț 3copii proprii și personali.
Da, opresc apa cât timp mă spăl, plastic la plastic, gunoi menajer la gunoi menajer..la fel toata familia.
Nu arunc pe jos nimic, merg cu gunoiul pănă găsesc un cos, nu contează căt.
Nu am numit toate astea sustenabilitate, ci bun simț.
Comentariu beton!13
Am uitat de bateriile de la jucarii, le duc la Lidl, dar asta de max doi ani, restul sunt reflexe deja.
Try Hornbach… îți dau la schimb baterii bune. 1 la 6 parcă 😁
@habaRnaM, multumesc frumos pentru ideea cu bateriile, poate le vin idei celorlalti pentru ca eu nu am Hornbach in oras.
In alta ordine de idei, stau destul de rau la capitolul masina de spalat: merge pe modul continous, doar sa nu se plictiseasca, vorba aia.
Care-i înghețata cu caramel sărat? Se poate spune? Doar dacă e bună, dacă (se) merită. 🙂
Mulțumesc.
@Carmen cutie cu 6 cornete de la Megaimage
https://d1lqpgkqcok0l.cloudfront.net/medias/sys_master/h27/h06/8810808573982.jpg
merci, voi incerca cu prima ocazie, prima vizita la Bucuresti. (eu n-am megaimage)
Sustenabili și ecologiști câtă frunză și iarbă!😂😂
Nu aruncăm mâncarea că nu prea rămâne cine știe ce de aruncat. Dacă mai rămâne, aia e, aruncăm. Pet-urile și sticlele separat că le rezolvă nenea care face curat pe scară. În rest nu reciclăm nimic.
Mașină aproape zilnic – soția. Eu prefer mersul pe jos sau cu transportul în comun din motive de intoleranță la bădărănie și prostie. După o săptămână în trafic mi-ar face dosar penal, așa că evit condusul. Având în vedere că avem mașina doar de 2 ani, consider că perioada actuală compensează restul anilor în care nu am folosit.😜
Ne bucurăm de apa caldă și energia electrică fără restricții, precum și de alte minuni ale tehnologiei, poluante sau nu, care ne fac viața comodă. Evident că dacă aș avea bani să mă plimb cu avionul sau cu Hummer-ul, aș face-o fără remușcări.
Comentariu beton!13
@Ionuț, deci voi patru trageți tare la distrugerea planetei, da? Să nu zici că nu ți-am spus.
@Mihai, facem și noi ce putem.😜😜
De când mă știu n-am avut resurse încât să-mi permit risipa. Și asta și-a pus clar amprenta asupra mea.
Mâncare nu arunc. Nu pot. Prefer să dau altcuiva ce mi-a rămas sau nu mai vreau decât să arunc. Nici pâine nu arunc. Iar frigiderul meu este mai gol decât al tău pentru că eu nu beau apa rece. 😛
Merg cu mașina la muncă, dar iau cu mine mai mulți colegi.
Nu-mi place plasticul de nici un fel și în măsura în care este posibil nu folosesc aproape nimic din plastic.
Mi-am construit o casă eficientă energetic și mi-am umplut curtea de pomi și plante.
Încerc să păstrez un echilibru în toate. Sunt eu destul de dezechilibrată.
Comentariu beton!16
@Anouk, ce te mai alinți. 😛
Neața cu bucurie, popor!
Folosirea eficientă a resurselor cred ca ar putea fi de fapt eșecul colosal al secolului trecut.
Depozitarea si compostarea deșeurilor ar putea fi cu adevărat tema secolului nostru, de aici ar putea veni majoritatea soluțiilor pentru viitorul unei planete verzi. Părerea mea.
Opresc robinetul de când știu să-l utilizez, dar nu pot sta pe intuneric decât aunci când dorm.
Am dat căutare pentru subiectul cu kaka patrupedului meu preferat apropos de compost, selectarea gunoiului, pungile din plastic și de acolo am ajuns la sustenabilitate cu cap, mai ales prin educație.
Mai simplu: gunoiul din fundul grădinii, apoi, mai ales fosele și modul prin care autoritățile respectă regulile de bază la depozitarea deșeurilor.
Acum offtopic: culturile de rapiță sunt frumoase in toată Moldova, salcâmul liliachiu este unic, tot acolo.
Folosirea (in)eficientă a resurselor ar fi fost formularea corectă! 🙁
La noi in casa se inchide apa cand ne spalam pe dinti sau cand ne sapunim la dus, etc.. Eu si geamana stingem lumina peste tot( si la prieteni in vizita). Incerc la piata sa nu mai iau pungi, vin cu a mea sau bag totul in geanta.Folosesc apa imbuteliata si sticlele le strang pe balcom alaturi de hartie, carton apoi le duc la Sigurecul din curte de la Cora Lujerului.
Mai arunc din cand in cand paine, morcovi etc dar incerc sa le aruc pe pamant pentru a se descompune. Folosim metroul toate surorile. Inca nu avem un stil mai sustenabil , dar incercam sa imbunatatim fluxul.
Sărumana boiarule. Pentru sustenabiliatea asta noi facem baie fără apă. Ca-n venezuiela. Contorul mi l-au luat acum cinci ani și n-am facturi nici la corent. La bemveu bag doar motorină ecologică de la tractoare și nu suport ferul aruncat de colo-colo. Conlocuitorii a fost totdeauna ecologici
Patroane, ai văzut la Paris dacă turnul ăla urât Aifer are gardă toate zilele? Șî noaptea ?
Sărumana
Comentariu beton!30
@Corcodel, are, șerif, și noaptea. Da’ poți să-l scoți pe bucăți.
Victor Lustig 😉
Ala nu-i nenea de a vândut turnu’ la fier vechi?
Am o cunoștință care acum vreo 15 ani a vrut să fie sustenabil și cum tocmai își schimbase vechea Dacie cu un Opel,a încercat să facă economie la combustibil cănd a coborăt Transfăgărașanul.Așa că a oprit motorul.Noroc că i-a tinut frâna de mână,dupa vreo două curbe i-a întepenit volanul de era să coboare în linie dreapta.
Comentariu beton!13
Mi-e teamă că o să murim sufocați de poluare și că o să fim îngropați în gunoaie. E jale în orașe, e jale în păduri și cam pe oriunde. Mă doare-n cot de zâmbete ironice și de miștouri, fac ce și cât pot în pătrățica mea, sortez gunoiul, mă dau cu bicicleta și plantez flori sau gazon pe fiecare cm pătrat de grădină. Am refuzat să pavăm curtea, deși ar fi fost infinit mai simplu de întreținut.
Comentariu beton!15
Oh, tocmai scrisesem ceva dar a intervenit o eroare…
Eu cred că pe români, sărăcia i-a făcut sustenabili. Pentru că sărăcia te împinge să storci tot ce se poate din resurse, și chiar mai mult te poate face și inventator.
De exemplu, pe strada unde am copilărit, deși era într-un oraș mare, majoritatea vecinilor țineau pe lângă casă ba ceva iepuri, ba ceva găini, fazani, ba ceva porci. Acum doar 1-2 mai țin porumbei și găini.
Am avut și noi când eram mic. La un moment dat, chiar 5-6 găini (era un flux, unele le cumpăra tata, apoi mai și tăia câte una mai ales pentru musafiri etc.). Cea mai mare bucurie pentru mine la 5-6 ani era să găsesc dimineața la 6-7 că toate găinile s-au ouat. Atunci ouă le se împărțeau tuturor în mod egal, 1 per căciulă.
În facultate am citit despre sustainability. I-aş zice mai neaoș, traiul trainic. Atunci mi-am adus aminte de copilărie, cum oamenii storceau tot ce se putea din toate lucrurile.
Paradoxal, noi din sărăcie am învățat să fim volens nolens sustenabili, și totuși vesticii „ne-au luat fața” acum. Încep tot mai mult, și mă fascinează, să compar răposatul regim și noile tendințe de sustenabilitate. Respectiv că oamenii nu prea poluau (ioc mașini, plasticul rar de tot, pungile o raritate), transportul în comun era utilizat dincolo de maxim (!sic) și lichidele se vindeau în sticle de geam. Trebuia să duci o sticlă goală, să cumperi alta. Se reciclau, se ducea maculatură etc. Acum, vedem că de fapt eram foarte sustenabili, mai ales când se oprea curentul noaptea și când se dădea apă caldă cu porția. Dar era economia socialistă sustenabilă ? Dacă ar fi fost, s-ar fi „susţinut”. 😬
Revin cu pt. 2, despre practicile mele trainice. 🙂
Comentariu beton!18
1.Limitez cumparaturile de mancare la strictul necesar, incerc sa gandesc posibile meniuri cu ingredintele pe care le am in stoc in casa
2.Daca ramane mancare gatita decat sa o arunc prefer sa o trimit catelului de la tara, paine daca ramane ajunge la ratele de pe lac(avem langa casa)
3.Reciclez diferite obiecte :din haine vechi din bumbac fac carpe, borcanele si sticlele ajung la soacra pentru conserve, unele cutii de carton devin cutii de depozitare dragute dupa ce le decorez, pentru cumparaturi am mereu in geanta o punga textila
4.De cateva ori pe an sortez obiectele bune pe care se pare ca nu le folosesc si le donez (in Cluj sunt pe strada containere pentru colectare haine, electrosnice/mic mobilier pe net de obicei)
5.Folosesc foarte rar vesela din plastic/unica folosinta
6.De cateva ori pe an fac curat pe strada mea (strans gunoaie), din pacate inca suntem strada privata si nu beneficiem de serviciile publice de curatenie.Cat despre chistoacele de pe frumosul gazon din curtea blocului ce sa mai zic, le strang ocazional si am postat reguli de conduita la bloc.
7.Circul cu transportul public, cu masina doar in vacante
Electrosnicele sunt electrocasnice care trosnesc?
Aia cu borcanele la soacră nu e reciclare ci smecherie,vrei sa-ti facă soacra conserve.
:))))
Comentariu beton!14
Da. Dar asta pentru că nu sunt luate de la Altex/Media Galaxy!!!
@Marius M buna observatia ta, din graba ies cuvinte trasnite.As putea include in categoria ‘electrosnice’ obiectele alea care cad peste mine cand deschid debaraua:)
Elena,ca mi-ai ridicat la fileu:acum o săptamâna ai meu mă suna că vreau alt congelator.Bun,caut la Altex pe site,gasesc,933 lei,stoc în magazin la mine 2 bucăti.A doua zi brrrrrm la ei.Ma duc la congelatoare,nimic.Gasesc unul moțaind printre rafturi,îl iau de aripă și-i zic să verifice.Se uită ala prin calculator și mă întreaba suav:
Aveți produs la schimb?
N-am.
Atunci 1099 lei.
Bă,933 lei scrie acolo.
Pai da,dacă-l comandați pe internet.Altfel dacă-l luati de la noi,1099 lei sau 999 cu produs la schimb.
M-am uitat în jur să vad de vreo camera ascunsă că nu-mi suna bine.In final zic:ma duc si-l comand de acasa da-l în plm de congelator,e cu 160 lei mai ieftin.Pai zice altexistul,nu e nevoie, vi-l comand eu de aici.Și de plătit cănd îl livrează?Daca vreți,puteți să-l platiți acum.Deci a facut comanda,i-am platit,s-a livrat la domiciliu,mai ieftin cu 160 lei decăt în magazin.Sa ma tai daca pricep de ce.
Comentariu beton!16
@Marius, pentru că sunt două canale de vânzare diferite (sub aceeași siglă): online și offline. Iar aceste două canale implică costuri diferite care provin din cheltuielile cu angajații, utilitățile, chiriile etc.
În online ai site-ul la dispoziție și prețurile afisate. Plus butonul: verifică stocul în magazin, ca să poți merge să-l vezi în realitate. Buton care o dată apăsat îți arată și prețul din magazin.
(Sunt produse care au același preț și în magazin).
Avantajul în magazin este că poți obține discount dacă produsul a fost desigilat/expus. Plus reducerea de la buy-back (produs dat la schimb).
Dar toți facem exact ce a făcut colegul din magazin: alegem varianta cea mai ieftină pentru client🙂.
Este o diferenta destul de mare intre a nu cumpara mancare aiurea si celelalte. Dusul rece e neplacut, sortarea ia timp, in schimb, a nu da bani pe alimente in plus nu e problematic din nici un punct de vedere.
PS: nu vreau sa fiu rau, dar, de cat sa aruncam mancarea in plus, mai bine i-o dam unui om al strazii. Zic si eu!
@E.O., vezi tu, mâncarea o aruncăm, de obicei, după ce expiră. Iar oamenii străzii sunt și ei tot ca niște oameni. E cam de kkt să te duci la unul și să-i pui în față niște produse stricate. Nu crezi?
La noi circulă un zvon cum că mulți dintre cei care caută în gunoaie, caută chestii ca să le dea la porcii pe care ii cresc pe unde pot în afara orașului. Tocmai în ideea asta las chestii pe care sa le ia. Nu las la îndemână nimic mucegăit, stricat, dar las chestii pe care noi nu le mai mâncăm (margini de pizza, pâine tare, resturi comestibile). La noi sunt tomberoanele în niște cuști cu cartela ca la interfon, nu mai au cum să ajungă să scormonească (și implicit să facă mizerie, pot lua doar ce e lângă grilaj).
Oamenii aceia cauta prin tomberoane si mananca, nu produse doar expirate, ci chiar stricate.
Iar in ce priveste oamenii care vin in oras ca sa ia mancare pentru porci si sa se intoarca la ei la curte ca sa ii hraneasca, este prima data cand aud de acest fenomen.
Încerc să nu arunc mâncare. Nu pot cumpăra strict pt ziua în curs pt că Mega mi se pare scumpă și altceva n-am prin zonă, dar fac un plan de bătaie săptamânal și cumpăr pt săptămâna aia (plus chestii neperisabile și cartofi în cămară și 2-3 pungi de carne de diverse animale mâncabile în congelator că oameni leneși suntem 🙂 ).
Opresc apa când mă spăl pe dinți, dar trag apa de 675349 ori la toaletă și fac dușuri prelungite pt relaxare musculară și neuronală. 🙂
Gătesc și-mi iau mâncare la caserolă la birou. Și cafea la termos. Ba chiar 2 termosuri, normală pt dimineață și decaf pt după-amiază. Când plec la birou zici că plec în excursie. 🙂
Am sacoșă de pânză pt cumpăraturi, ba chiar și rucsac, că mai mult de 2 kile nu pot duce în mâini.
Reciclez chestii, am containere speciale în fața blocului (sectorul 1, ca șmecherii 🙂 ), spăl diversele recipiente de plastic sau nu (cele de iaurturi, sticlele de lapte sau vin 🙂 ) și le strâng într-o sacoșă mare. Când se umple, o duc la containere și repartizez în ele. Baterii, becuri uzate, chestii, le strâng și când se adună câteva le duc la supermarketuri la containerele dedicate.
Sustenabil sună mai bine decât zgârcita și săracă. 🙂
@Ady, deci tu mergi în fiecare zi la job cu două termosuri și caserole cu mâncare? Chapeau!
Yup. Plus sandvișul pt micul-dejun. Uneori și caserola cu fructe sau una mică-mică cu murături, garnitură pt prânz. 🙂
Termosuri de 300-500 ml, boss, nu beau chiar litri de cafea.
Doo congelatoare.Pline cu…chiar si pungi din alea în care se fac cuburi de gheată am gasit in iarna in unul.Carne de porc ,mielul de la Paste,neatins,plm,cred ca și ceva mumie de faraon congelata am prin ele.Brânză,fasole verde,toate kkturile.Cred ca ma costa mai mult curentul decăt daca aș cumpara produsele.Sustenabil pâna in vârful capului sunt:))
Comentariu beton!12
Am gatit duminică ultima pungă de mazăre.
Aha, deci și la tine a rămas mielul de paște neatins în congelator? Credeam că-s singurul.😂😂
1. Imi place sa gatesc des insa am o strategie foarte buna se a crea stocuri fara sa irosesc. Daca raman cu chestii in casa, nu ma duc sa cumpar altele ci gatesc cu ce am disponibil si ies retete foarte tari ca imi pun imaginatia la treaba.
2. Imi pun cumparaturile in sacose din material textil. Mereu am una la mine.
3. La serviciu folosesc sticla din sticla pentru apa
4. Reciclez atat acasa cat si la serviciu: de la plastic, hartie, metal, sticla. In ambele cazuri vine o firma privata sa le ridice.
5. Am grija cu apa, sa nu curga aiurea cand ma spal pe dinti, etc
6. Merg cu bicicleta la serviciu si cu mijloacele de transport in comun.
7. Mai nou, m-am implicat in proiecte de curatenie a parcului in care alerg si as vrea sa plantez si cativa copaci pe viitor.
Probabil mai sunt si altele 😄
Pfff… te-am văzut cu înghețată de la Mega și am zis că trebuie să reacționez.
Așadar, Delicii Libaneze, Strada D. I. Mendeleev 8, pe lângă M60. N-o să-ți pară rău!
Cât despre subiectul principal, eu țin frigiderul plin. Nu contează cu ce, recomandat sunt sticle cu apă, pentru că păstrează temperatura constantă, iar frigiderul nu mai trebuie să pornească atât de des încât să readucă temperatura la valoarea setată. Sunt reduse consumul de electricitate și uzura motorului.
Fructele și conservele n-au nevoie de refrigerare, pentru asta am un raft în bucătărie. Multe dintre legume sunt și ele rezistente, mai ales cele de pământ (rădăcinoase), deci pot sta liniștite pe balcon, într-o lădiță sau o sacoșă de pânză. Cele mai fragile (ceapa verde, mărarul, pătrunjelul etc.) pot fi ținute în apă proaspătă câteva zile. Eu așa refolosesc pet-uri, sticle sau borcane.
Gătitul îl fac eu mai mult și îl fac des. Sunt multe lucruri pe care le poți face în 15-20 min cu puține resurse (și nu mă refer la sanvișuri). Mâncarea care stă la fiert sau la cuptor nu se pune ca timp consumat pentru că nu stă nimeni să pună lemne pe foc.
Am făcut o mini grădină pe balcon din care iau aromatice proaspete pentru când gătesc. Miros extraordinar și au un gust foarte bun.
Consumul de apă l-am redus prin a lua o cană filtrantă, dar mai folositor ar fi un filtru înaintea robineților. N-am mai dat banii pe apa potabilă de foarte multă vreme. Sunt mereu cu rucsacul după mine, așa că am adăugat un termos de 1L, care îmi ajunge în majoritatea zilelor.
Vasele le spălăm odată pe zi, pentru a economisi atât timpul cât și apa.
Pentru igiena personală încerc să economisesc cât pot de mult făcând duș cu iubita 😀
Pentru cine trage apa des, aflați că volumul de apă ținut în rezervor este reglabil. Mutați-l până unde considerați că este de ajuns.
Prelungitoarele au întrerupătoare, pentru a opri totul odată. Orice este în priză consumă inutil, chiar și încărcătorul de la telefon.
Repar tot ce pot cu mâna mea, nu doar pentru că îmi place, ci și pentru că mi se pare o prostie să cumpăr un lucru nou doar pentru un defect minor.
Cumpăr lucruri folosite când pot, mai ales piese de mobilier.
Trasportul în oraș îl fac cu metroul, pe jos și, în curând, pe bicicletă.
Încerc să demontez tot ce arunc. O sticlă de plastic este formată din recipient, capac și etichetă. Sunt 3 tipuri de plastic, iar capacul nu este din plastic reciclabil. Chestia asta ajută la separarea pe parcusul de reciclare.
Dacă aveți copii, lăsați-i pe ei să le desfacă. Așa învață din ce sunt compuse diversele aparate și obiecte, sunt ocupați ceva vreme și e gratuit.
Să-mi spui dacă ți-a plăcut înghețata 🙂
Comentariu beton!12
@Adrian, să știi că s-a notat. Chiar o să merg să-mi iau.
Mie îmi place de la ei înghețata de smochine cu coniac.
@Anouk Eu sunt pe caramel sărat, trandafir picant și ciocolată picantă. Goddamit! Acum trebuie să mă duc să-mi iau :))
@Adrian, m-am dus să-mi scot încărcătorul telefonului din priză, am apăsat butonul de off la cele trei prelungitoare din casă și am băgat patru sticle cu apă în frigider.
N-am înțeles-o p-aia cu rezervorul. „Mutați-l”. Ce? Rezervorul? Unde?
În schimb am înteles-o p-aia cu dușul😜.
Cel mai mișto și real comentariu de azi.
Comentariu beton!12
@Elena P Gândul mai rapid ca degetele 😀
În rezervor este un plutitor care se înfiletează pe ”butonul” de tras apa. Când îl înfiletezi mai sus sau mai jos, determină cât de mult stă deschisă supapa de apă, implicit câtă apă se adună.
Mulțam de apreciere! 😉
Undeva pe lângă piața Amzei? Și mie mi-a fost recomandată recent. Încă n-am ajuns.
@Ady, da, prin Amzei.
@Adrian, multumesc frumos!
Am ajuns acasa acum şi printre altele îi povestesc ecologistului de serviciu, recte fiu-miu, că am citit undeva despre încărcătoarele care consumă chiar şi când stau degeaba în priză: Mami, vezi că am unul pe birou care stă degeaba in priză, să nu uiti cumva să îl scoti înainte să te culci!!!
Mulțam!
@Mihaela M
Foarte tare! Mă bucur că a ieșit ceva din comentariul meu. 😀
Nu știu ce vârstă are băiatul tău, dar dacă e pasionat de electronică, există cursuri pentru a învăța mai multe.
https://www.gokid.ro/cursuri-de-robotica-si-electronica-pentru-copii-si-adolescenti/
Mda, am ajuns târziu azi la ședința de aici. Constat că toți de pe blogul ăsta (sau toți din bloc) sunt foarte sustenabili.
1. mi-a plăcut filmulețul
2. practic sustenabilitatea asta natural (educație, instinctual, nu știu…)
3. sunt plină de draci că al meu a cumpărat sâmbătă o ladă cu căpșuni. A gustat una! Îmi vine să i le pun în cap, ba nu, să i le îndes pe gât. Așa face mereu, îl trimit după 2 morcovi și vine cu 1 kg de kiwi. Cumpără în cantități mari, ”să fie”… Mor un pic când arunc mâncare, dar nu mă pot înțelege cu balaurul risipitor. Iar discuțiile pe tema asta se termină cu ”zgârcito!”…
Hai că m-am enervat. Și căpșunele alea tot nemâncare sunt.
@Laura G. Pune o parte la congelator. Își păstrează aroma și aspectul. Le speli, le lași la scurs și apoi în congelator într-o pungă sau în cutiile de îngețată ale lui Mihai 😀
Le poți pune treptat, ca să nu se lipească între ele prea tare. Îngheață repede pentru că au multă apă în ele.
Poți încerca un compot sau dulceață cu restul. Sau apă aromată…
Chestii de bun simt prestam si noi, da’ nu stiu cum se face ca avem cele mai mari facturi la curent si la gaze. Vorbesc cu vecinii, cu colegii…toti au facturi mai mici.
Cel mai sustenabila :)) sunt cu apa de-acasa. Ca fac dus in fiecare zi la sala .
Nu chiar la fel cu vecina de la 2, copiii colegi, si-mi zice al meu, mama, tanti M tine apa murdara in cada ca sa toarne in WC.
Iar cu barbat’su ma intalnesc intr-o seara jos,la masina. Facea un tur de bloc ca sa vada cate becuri sunt aprinse in casa.
Nu rade, vecina, intai adun dovezi si dupa aia le fac scandal, stiu cine-i acasa, ce-i cu-atatea becuri aprinse?
Sefa de scara vine sa citeasca apometrele, ooo, ce bine si cald e la dvs! Noua ne-a setat cineva centrala asa de bine si facem economie serioasa la gaz!
Pai ne-ar interesa, cum?
Aaaa, a programat termostatul si merge o ora dimineata si-o ora seara.
Bre, zgarcita sunt si io, da’ chiar asa de sustenabila :)) pas!
Comentariu beton!13
Interesant subiectul de azi…cand eram mai mica inchideam apa când ma spalam pe dinti, mi se parea fancy…am mentinut obiceiul si am adaugat altele, multe deja expuse de cei care au scris. la mine in oras se face reciclare diferențiată si chiar e zero efort sa arunc hartia intr-un sac si plasticul in alt sac. Mancarea o gatesc in fiecare zi, deci nu prea aruncam. Apa o cumparam doar cand plecam prin calatorii, altfel utilizam o carafa care filtreaza. La super se merge pe jos cu plasuța din dotare(ma opreste de a cumpara exagerat…cât pot căra??!!😉). Ies prost la faza cu dușul si spălatul părului…litri de apa până se duc 2 sampoane, balsam/mască..dar dupa aia am un par de cosanzeana😂.se preda odata educatia civica prin scoli, sper sa mai existe chestia asta…trebuie sa pornim de la varsta aia ca sa avem rezultate
Colectez uleiul uzat pt Uleiosul.
Strâng sticle din plastic și dozele de be… suc din aluminiu ca sa le ia nenea care le duce la statia de sortare, folosesc pungi ziplock in loc de pungi pt sandviș, servete din panza in loc de hârtie, borcanele le duc la țară (un fel de gaura neagra pt borcane, pt că niciodată sunt suficiente…), Merg cu mașina doar la muncă pt ca, spre deosebire de voi-muritorii-, eu iau copiii cu mine la muncă:)) și e benzina! Opresc apa când mă spăl pe dinți/duș. Aaaa! Și o fac și pt alții din casa, știi ce zic?:))) Închid lumina când ies din cameră și tot așa!
Felicitări pentru faza cu uleiul 😁 de la un consumator de 20-30 de m.c. de apă… care nu face mai mult de 3 dușuri pe săptămână 😁 .. n’fine
De Paște, crăciun&revelion, 1 mai când de umplu cu vârf coșurile în supermarketuri de parcă doar fix de sărbători mănânci mai mult, mai des și cu 4 guri odată sau vine vreun război planetar …unde e sustenabilitatea? Majoritatea recunosc că mai mult aruncă …
la noi nimic nu se arunca- totul se transforma.
cumparaturile se faceau o data pe saptamana (cam 1 cos juma’ mare, de Carrefour ), acum am trecut la o data la 2 saptamani – nu am scazut cantitatea, ci numai mi-am „sustenabilizat” timpul. Gatesc in fiecare zi – eu imi iau la job, Juniorul are si el pachet cu mancare zilnic (3 gustari + masa de pranz) pentru scoala.
Ce nu se mananca in ziua respectiva (se intampla aproape zilic, ca nu reusesc sa fac fix la numarul de portii) – se pune la caserole si trimit la „clubul geronto” – un grup de batrani care asteapta mancare calda (sau rece) si care nu o refuza niciodata.
Bateriile si becurile pleaca la reciclat la scoala, sticlele de plastic – la „mancatorul de pet-uri” de la Mega Concept Store (asta e bucuria juniorului, sa le vare acolo), borcanele si sticlele de sticla- raman in patrimoniul lui Juniotr – le foloseste la proiectele lui de craft.
Pe Junior il duce tata-su cu masina la scoala, pentru ca e mai aproape de serviciul lui, eu am inceput sa iau la picior Bucurestiul pana la job (muuuulti kilometri – incerc sa vad in cat timp reusesc sa ma intoxic de la noxele masinilor).
NU inchid apa cand ma spal pe dinti, dar, ma rog, ar fi un nonsens – cat poate sa curga in 2 minute vs. baile zilnice ale copilului – in care se umple cada?!? Plus ca spalatul pe dinti nu are farmec fara murmurul apei de robinet.
@S., debitul unei baterii standard de lavoar este de 10 l / min.
Există și de 3,8 l/min … văzut de mine la Romstal săptămâna trecută, majoritatea sunt așa 😉
Debit https://imgur.com/gallery/s2NCVo2
@HabaRnaM Mulțumesc pentru info! Chiar căutam să-mi schimb bateria de la bucătărie.
I missed you! Chiar mă îngrijoram că ai pățit ceva, sweetie. Azi nu te înjur, am realizat că you complete me <3
@Vera, ăăă… mie-mi zici dulcegăriile astea sau n-ai pus comentariul unde trebuie? 😛
@Mihai A apărut heitărelu’ meu. Imi lipsea, jur, aveam o stare de neliniste, mă simteam nevalidată. E ok, sunt valabilă acum <3
Sustenabil(nu știu exact ce înseamnă),dar sună foarte interesant,cu siguranță o să râmână Doamna mască ,când îi propun o partidă de sex ,,sustenabilă”.
Eu consider că pentru un popor educat ,aceste chestiuni de bază ,normale dealtfel ,sunt ceva firesc.Când îți construiești o viloacă de neam prost,cu credit pe jde’ de ani și ai trei mașini în curte pe leasing ,deși sunteți două persoane și pleci în vacanțe excotice cu credit din bancă,ai iphone sau alte device-uri și în general lucruri care îți depășesc CONDIȚIA SOCIALĂ ȘI PROPRIILE POSIBILITĂȚI FINANCIARE,îmi vine greu să cred că îți pasă vreun moment de câtă mâncare arunci,câtă apă folosești la duș și cum sortez gunoiul.Eu personal ,dintre ,,bogați pe banii altora”,nu prea am văzut nici o persoană,responsabilă,ci dimpotrivă.Să fie bogăție,că o viață avem….
@Paco, io m-am oprit la partida de sex sustenabilă. Acum doar mă rog să fie doamna Paco p-aici și să vadă.
Io am căutat pe dexonline definiţia sustenabilitate şi am aflat acum că ştiam greşit ce înseamnă.Plm, după ce am citit acolo a trebuit să caut şi ce înseamnă activităţi antropice 🙂
Spal prezervativele și le lubrifiez cu ulei uzat luat când fac schimbul la masină!Apoi le refolosesc.Na,v-am tăiat pe toți la sustenabilitate:)))))
@Marius M, boss, mă înclin. Ești mai tare decât băieții de la mine din cămin care le păstrau într-un borcan cu spirt. De prezervative, zic. Ești mamăl și tatăl sustenabilității.
@Marius M,să anulezi și filtrul de particule .Când o să dai din buci ,o să se umple camera de fum…
:)))da-o naibii.Chiar refoloseau prezervativele?
P.S, Ce e tare la blog acum e că pot să-mi dau singur like la tâmpenii.
@Marius M, șerif, în anii ’90 prezervativele erau mai rare decât părul de pe broască.
@Marius, you made my day! :)))
Știu,am prins si eu anii ăia,dar prezervative n-am refolosit.Bine,nici nu eram vreun Ilie Năstase să am 7 femei pe saptămână.
P.S.Reformulez ,să nu se simtă prost femeile:Nici nu ma foloseau 7 femei pe săpțamână sa-și satisfacă poftele carnale.
Comentariu beton!14
Si pe noi ne macina de cativa ani treaba asta si am inceput cu reciclatul (la inceput mai mult fortati de tarisoara in care ne am mutat si locatarii din zona care reciclau de ne era mega rusine). astfel reciclam tot, producem extrem de putin gunoi. In legatura cu mancarea, ne-a fost greu sa ne adaptam sa nu mai cumparam ca pe vremea comunismului parintilor nostri. Ne-am facut program astfel incat sa cumparam fix ce gatim pt masa de seara si daca ramane ceva sa luam rest a doua zi la munca. Si am ajuns tot asa sa avem frigiderul mai mereu gol, dar mereu o pasta si un ceva de pus peste cat sa potolim combinatia de lene mare si foame mare. Ce mai face este ca folosim pungi bidegradabile la orice (gunoi, stans dupa patrupezi), am schimbat detergentii, gelurile de dus cu chestiile care speram noi sa nu faca pagube pamantului si cred ca ultimul lucru pe care l-am facut a fost sa legam bazinul wc ului sa se umple cu apa consumata, un sistem pe care l-a gasit omu la japonezi si l-a facut ele acasa. Dar de exemplu, nu putem sta fara aer conditionat, si incercam sa salvam energia consumata aiurea (cum zic unii) prin alte metode.
Reciclare 0 nici nu ma strufoc pentru ca la final tot la gramada ajung.
Mancare cumpar nu prea multa, dar mai mereu imi ramane si de multe ori arunc. Nu imi place dar o fac.
Pungi de plastic am garla… dar nici una cand chiar am nevoie de una.
Ce mi se pare interesant este ca aceasta initiativa vine din partea unui magazin al carui scop este nu sa faca oamenii sustenabili ci sa fie exact opusul. Adica aia vor sa cheltui cat mai mult si scot o vrajeala din asta cu sustenabilitatea. Ma rog si psihologia inversa functioneaza uneori spre ceea ce iti doresti!
@Alin, șerif, ia caută pe google cate ceva despre noua clădire Lidl. Mai vorbim după.
@Misu cladirea aia este doar pentru angajati sau are si un supermarket in incinta ei?
Ăăă, @Mihai Vasliescu, crecă @Alin se referea la faptul că politica marketurilor ar fi că fac tot posibilul ca vizitatorii care se plimbă printre rafturi să cumpere cât mai multe produse, chiar dacă nu au nevoie.
@Shoric bingo! Chiar acolo bateam! Adica sunt tehnici de aranjare a produselor care te fac sa cumperi in nestire. Plus tehnica xx.99 care iti da impresia ca dai mai putin si cu siguranta mai sunt si altele care ori nu imi vin in minte, ori nu le stiu(m) si tocmai un astfel de magazin nu vinde „sustenabilitatea”. Ok au facut o cladire misto, dar…
Știi cum e, întotdeauna altcineva e de vină.
@Misu tu ai lucrat in vanzari si ne poti confirma ca sunt tehnici de a face unele produse vandabile unora care nu ar vrea sa cumpere neam acele produse. Totusi de multe ori se trezesc cu ele acasa. Corect nu e de vina cel ce vinde ci cel ce cumpara, deoarece are de ales si cade prada tentatiei, dar uneori vina este „impartita” :)… datorita acestor tehnici. Zic doar!
Lidl=Sana,iaurt,lapte,smântână.Plus unele chestii gen scule cănd imi fac cu ochiul.A,să nu uităm musli cu fructe .Cafea paduri până de curănd,acum am gasit și la Carefour.
Şi la casă, după ce scanează produsele, angajata te întreabă suav: Ştiaţi că noul sediu al nostru este eco friendly cu certificat ISO 14001, lemn certificat FSC şi termoizolaţiile sunt 50 % din reciclabile ? Apropo, o pungă nu doriţi ? 🙂
Nu … că e pe bani 😉
Dacă e moka dați-mi două 😁
Ce șocat am fost prima dată la Jumbo .ro că m-au pus să plătesc pungile 😁 ioi …
Io’s fan Selgros&Kaufland .
Urăsc mega😁 E plin de blogări acolo … mai aterizez accidental, dar verific să nu fie Troty la intrare 😁 Îs om cu frică de … trotinetă 😋
Azi am văzut o superbă grasă îmbrăcată în ceva galben ce călarea o trotinetă 😂 păcat că nu am reușit să fac poză 😂😂
Comentariu beton!11
Off, ce vă mai dați în stambă să tot criticați supermarketurile! Voi n-ați apucat glorioasele vremuri când alimentara era mai goală ca un cavou, când pe 10 m de raft erau așezate 5 conserve cu pește oceanic și lozinca pe perete ”nicio masă fără pește”.
Ne-am ajuns, strâmbăm din nas la abundență, la oferte, la prețuri pentru toată lumea… Pricioșilor! 🙂
Comentariu beton!12
La ora asta ăia de au apucat conserve de peste in alimentară moțăie de multișor:)))Si chiar,conserve de pește,Nautica parcă,de la Lidl,bune.
Eh, io n-am stat la coadă s-apuc conservele alea, poate de-asta nu moțăi acum 🙂
Alea nu erau cu coadă,se gaseau permanent daca imi aduc bine aminte..Ș i pelete de creveti.
Eu moțăi,desi eram tănar atunci.
@Laura alimentara chiar daca era goala frigiderele erau… pline. Nu stii de cate ori am auzit asta in ultimii ani de la persoane care au trait vremurile respective ca adulti.
Și conservele alea nașpa de castraveți murați, dar d-aia mari și bătrâni, aproape pepeni.
Acum ca tot mi ai adus aminte…mergeam la cumparaturi odata la 2 saptamani ,umpleam un cos cu varf si umpleam doua tomberoane, pana am inceput sa goles in galeata pt cainii maidanezi…soc am avut sa constat ca o galeata de 20 kg de mancare aruncam.noroc ca astia mananca tot ce nu e batut in cuie.Nu m am gandit niciodata cata mancare arunc.acum am gasit o galetica de 5 kg pe care am pus o in frigider.merg mai des la magazin pe jos ,am slabit 5 kg ..not so bad..
Am pus pe casa panouri solare si din martie pana in noiembrie nu platesc gaz,iarna s a redus factura de la 900-1000 de ron la 350,asa ca teoretic si au acos banii.Ma gandesc sa imi pun si pentru curent avand in vedere ca atunci cand bate vatul mao tare ramanem in pana.
Incerc sa separ cat de mult pot gunoiul.Mai ales ca astia de la Retim vin din an in pasti.
Frigiderul meu e aproape gol mereu, gătesc zilnic. Apă nu țin în el. Poate ouă de țară (ne mai aprovizionează bunicii). Ușa e cea mai ocupată cu lapte, bulion, muștar. Închid apa când mă spăl pe dinți și când mă șamponez, dar tot consumăm 16-17 mc pe lună patru persoane. Și nu udăm nicio grădină. Eu fac duș în cinci minute, al meu care a trăit la țară și s-a spălat la copaie se întinde! Mereu îi fac observație că în Africa oamenii de-abia au apă să bea.
Haine donăm, sticle reciclăm. @Vera, și eu reumplu sticlele copiilor cu apă din sticle mai mari. Maxim o săptămână, nu la nesfârșit că prind miros/bacterii vorba cuiva. Noi, adulții, bem apă de la robinet. Deocamdată stăm bine cu rinichii.
@Edelweiss, noi ținem cheltuielile de cinci ani în excel cu intrări, ieșiri. Credeam că nu mai face nimeni ca noi! Motiv pentru bărbată-miu să zică la sfârșit de lună: ce de bani cheltuiți și eu tot nemâncat sunt! :))
Excel țin si eu de vreo 2 ani (nu știam să fac exceluri; nu râdeți de un amărât it disable 🙂 ), dar de vreo 10 țin carnețel de cheltuieli. Ce intră (puțin și o dată pe lună) și ce iese și pe ce. (Împărțit pe căprării, banii cash, soldul cardului, bonurile de masă,) Jale mare când nu bate casa (carnețelul) cu masa (portofelul/cardul). 🙂
Apropos de tehnicile supermarketurilor să te facă să cumperi mai mult. Am aflat și eu o tehnică pentru a contracara tehnicile în cauză.
Nu vă duceți la shopping flămânzi. O să puneți în coș cât să hrăniți o armată sau două. Bineînțeles nu putem lua mereu înainte o masă de 3 feluri plus desert, dar orișicât.
Plus că fac liste (pun pe listă inclusiv mici răafățuri, dulciuri, etc) și mă duc doar la raioanele de care am nevoie.