În ultimii ani am văzut de zeci sau sute de ori dezbătându-se subiectul tinerilor care vor să muncească, dar n-au cum și unde pentru că, să vezi ce, nimeni nu vrea să-i angajeze fără un minim de experiență. Și de-aici începeau lamentările de genul „păi cum să căpătăm experiență dacă nimeni nu are încredere în noi să ne dea un job pe mână”. După care veneau angajatorii și ziceau că nu e adevărat, că ei le-ar da joburi tinerilor, dar n-au cui, pen’că că ori n-au chef de muncă, ori cer bani prea mulți încă din prima zi. Și uite-așa începeau să se învârtă toate discuțiile într-un soi cerc vicios din care nu mai reușeai să ieși decât dacă închideai brusc calculatorul.

Mno, ca aproape orice problemă extrem de complicată, chestiile de genul ăsta au uneori rezolvări extrem de simple. Totul e să vrea cineva să le rezolve. Și cine ar putea să facă mai bine asta dacă nu chiar cei implicați în problemă? Adică angajatorii cei „nemiloși” și tineretul dornic de realizări mărețe.

Cum? Uite fix așa cum am găsit io zilele trecute cotrobăind prin interneții patriei:

Școala de Carte și Meserii” este un program de formare profesională, susținut de Lidl România, care le oferă absolvenților de școală gimnazială oportunitatea de a se pregăti pentru meseria de comerciant-vânzător, odată cu începerea liceului.

– elevii au șansa de a face primii pași în carieră încă de la începutul liceului, atunci când alți colegi poate că nu știu încă nici spre ce meserie se vor îndrepta după clasa a XII-a;

– tinerii din program pot avea un job încă din ultimul an de liceu, nemaifiind nevoiți să își facă probleme legate de lipsa de experiență care îi poate împiedica să își găsească un loc de muncă;

– programul este un prim pas către independența lor financiară;

– în cei 3 ani (pe durata anului școlar) vor beneficia de o bursă lunară (400 lei) care se adaugă la banii lor de buzunar;

– ei pot evolua în carieră în cadrul companiei;

– la încheierea programului, vor obține un certificat cu recunoaștere internațională.

Și-amu’ vă rog să nu strâmbați din nas, pentru că mi se pare o inițiativă extrem de mișto. Dacă v-ați plâns măcar o dată în viața asta de un casier acru și fără chef de viață sau de personalul ăla care ar trebui să vă ajute la raft, înțelegeți exact ce vreau să zic.

Ba mai mult de-atât, mi-aș dori ca toți angajatorii mari din țara asta să procedeze la fel, să ia tineri încă din liceu pe care să-i specializeze în domeniile lor.

Știți de ce? Pentru că pe vremea cealaltă aveam în bloc cel puțin doi instalatori, trei mecanici auto, un cofetar (no joke) și un zugrav, plus un nene cu ochelari din ăia fund de sifon care stătea la parter și care era în stare să-ți desfacă televizorul în bucăți mici-mici de tot și să-l facă la loc legat la ochi (mă rog, cred că era suficient doar să-i scoți ochelarii). Well, mai găsiți voi în ziua de azi un mecanic auto capabil să vă REPARE ceva la mașină, nu să înlocuiască piese pe bani mulți sau un meșter zugrav care să vrea să muncească.

De-aia îmi place ce fac oamenii ăștia cu Școala de Carte și Meserii și-i susțin, pentru că altfel o să ajungem o țară de it-iști și freelanceri care nu vor fi în stare să schimbe un bec. Iar cel mai trist e că nici măcar nu vor avea pe cine să cheme să-l schimbe.

Chapeau, Lidl! Aștept ziua în care în magazinele voastre va ajunge primul val de absolvenți ai proiectului.

mihai_vasilescu_scoala_carte_meserii